oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 12. 06:30,  Miért hagyják el Dániát a határátkelők, ha maradnának? 18 komment

2020. december 12. 06:30 Határátkelő

Miért hagyják el Dániát a határátkelők, ha maradnának?

A hivatalos adatok szerint több mint 600 ezer külföldi állampolgár él Dániában, ám nem mindenki tud maradni is, aki szeretne. Sokan arról panaszodnak, hogy az elmúlt években egyre erősebb a bizonytalanság és egyre nehezebb elhelyezkedni az országban. Ezért aztán elmennek, noha szívük szerint maradnának.

dania_zaszlo_szobor_foto_pexels_com_magda-ehlers_3.jpg

Mielőtt a jelenről beszélnénk, érdemes kissé visszaugrani az időben, egészen az 1960-as évekig, amikor a dán kormány a kóros munkaerőhiány miatt úgy döntött, megnyitja a kapukat a vendégmunkások előtt.

Ebben az időszakban rengeteg török érkezett az országba, akiket tárt karokkal fogadtak. Ez egy ideig így is volt, ám a 90-es évek végén a parlament elfogadott egy törvényt, ami után mind a bevándorlás, mind az integráció egyre inkább politikai kérdéssé vált.

A következő szigorítások 2015-ben és 2016-ban következtek, megnehezítve a családegyesítést, az állandó letelepedési engedély megszerzését (ezek közül ugye uniós polgárként egyik sem érinti a magyarokat) és az állampolgárság megszerzését.

A dán társadalom elsősorban az egyenlőségről, egymás tiszteletéről és a nagyfokú bizalomról híres. Csakhogy akadnak olyan külföldiek, akik szerint ez feléjük nem feltétlenül nyilvánul meg. Következzen három történet.

Egy hónap híján

Az amerikai Kathryn Larsen egyetemre érkezett Dániába, majd férjhez ment, így a családegyesítési vízumot kihasználva maradhatott. A feltételek része volt 66 ezer korona (kb. 3,3 millió forint) befizetése, ezzel kellett bizonyítaniuk, hogy képesek eltartani magukat (az összeget két éve 100 ezer koronára emelték).

Diplomázása után Kathryn Slagelsébe költözött és ott is dolgozott, egészen addig, amíg idén a koronavírus-járvány miatt el nem veszítette az állását. Ami az anyagiakon túl azért érintette különösen rosszul, mert a helyi önkormányzattal kötött kötelező integrációs szerződése szerint legkevesebb 12 hónapig kellett dolgoznia, hogy bebizonyítsa, képes önmagát eltartani. A munkáját 11 hónap után veszítette el…

„Bármilyen munkát kaphatnék, a gond az, hogy egyszerűen semmilyen munka nem volt Slagelsében a lezárás miatt. Márpedig ha nem kapok munkát, nem működik az integráció, azaz kiutasíthatnak” – mesélte.

Így aztán férjével úgy döntöttek, átköltöznek Hollandiába, ahol megszerzi építészi mesterdiplomáját, egyúttal kihasználja azt a kevéssé ismert joghézagot, mely szerint egy uniós állampolgár EU-n kívüli párjával megfelelő indokkal három hónapot élhet egy uniós országban és utána visszaköltözhet Dániába családegyesítés céljával.

Kathryn mesélt arról is, hogy dán integrációs tanácsadója figyelmeztette, ez alatt az egy év alatt ne essen teherbe és nem menjen gyesre, mert akkor nem tudja bebizonyítani, hogy képes eltartani magát. Kathryn azt mondta, ez azóta is dühíti, mert „az államnak semmi köze a családtervezésemhez”.

Azonban minden bevándorlási nehézség ellenére szeretne hosszú távon tervezni az országban, ahol már öt évet élt és folyékonyan beszéli a nyelvet.

„Nyitottabbnak kellene lenniük”

Namrata Hegde 21 éves korában költözött Dániába, miután Indiában felsőfokú képesítést szerzett kulináris művészetekből, majd gyakornoki vízummal séfként kezdett dolgozni.

Ezután férjhez ment egy osztrák-amerikai férfihoz és családegyesítéssel maradt Dániában. Érdekes módon azt mondja, a törvények sokkal lazábbak, ha az ember férje uniós állampolgár, de nem dán.

A járvány miatt a férje elveszítette a munkáját és mivel még nem volt egy éve munkavállaló, nem volt jogosult munkanélküli segélyre. Namrata azt mondta, rengeteget túlórázott az étteremben, így esélye sem volt arra, hogy eljárjon a dán nyelvórákra.

„Séfként nincs időm dánul tanulni, hogy aztán állandó letelepedési engedélyért jelentkezhessek” – tette hozzá. A férjével osztottak-szoroztak és úgy döntöttek, egyszerűbb, ha az Egyesült Államokba költöznek.

„Nem akartam elhagyni Dániát, mert egy nagyon haladó ország. Ha a bevándorlással kapcsolatos hozzáállás kicsit lazább lenne, akkor jóval többet megtettem volna azért, hogy maradhassak” – mondta.

„Semmi sem garantálta, hogy elfogadnak”

Nick Gates 2016-ban költözött Amerikából Dániába, hogy a koppenhágai egyetemen tanuljon. Végzése után egy hathónapos letelepedési engedéllyel maradt, ami heti 20 óra munkavállalást tett lehetővé.

Nick szerint a fél év ezzel a korlátozással nem igazán segítette abban, hogy megvesse a lábát, már csak azért sem, mert már maga a jelentkezés is pénzbe kerül.

Így aztán Nick úgy döntött, hazaköltözik Dániából, mert az Egyesült Államokban jobb lehetőségek várják. Szerinte az egész helyzet leginkább a 22-es csapdájára emlékeztetett és „egyáltalán nem segítették a munkavállalásban”.

Dánia diszkriminál?

Legalábbis ezt állítja a Roskilde Egyetem professzora, Michelle Pace, aki szerint „az idegenekkel szemben Dánia rendkívül elutasító ország”. Márpedig ha valaki, akkor ő alighanem tudja, mert egy uniós kutatási projekt vezetőjeként éppen azt vizsgálja, milyen akadályok tornyosulnak az uniós munakerőpiacra belépni kívánó külföldiek előtt.

„Kétség nem férhet hozzá, hogy a bevándorlási törvényeket azért változtatták meg, hogy biztosítsák, senkinek ne legyen kedve Dániába jönni. Ez hátrányosan érinti azokat, akik nagyszerű képességekkel és tapasztalattal érkeznek az országba” – hívta fel a figyelmet Michelle Pace.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pexels.com/magda-ehlers)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9916329186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.12.12. 14:13:32

Nem teljesíthetetlen szabályok ezek, szerintem, csak a vírus egy kicsit be kavart.

flydomi 2020.12.12. 15:14:45

Nocsak.A hanyatlo nyugaton egy unis Sorosista orszag is elutasitja a bevandorlast?? :-)
Tan orbanc elmehabrodott nem hazudott ismet?? :-)

Az apokalipszis lovasa 2020.12.12. 19:22:16

Ez biztos lehetetlen, hiszen csak az elmaradott ósdi Magyarországon utálják a migráncsokat, a fejlettnyugaton nem, ezt sokszor megmondták itt!

pet77 2020.12.12. 20:58:32

Ócsaka hangulatkeltés!

Dánia a következő Soros-célpont?

Örömhernyó 2020.12.13. 00:26:01

A dánok okosan csinálják. Nem mondjak ki, hogy nem kérnek a külföldiekből, hanem olyan egymásra épülő, összefüggő és szövevényes adminisztratív akadályokat gördítenek a bevándorlás elé, amivel valójában nagyon is megválogathatják, hogy kit engednek be.
Ez a jogállamiság, a jog uralma, minden szabály le van írva, ki van hirdetve és papíron befogadó a társadalom, de összességében és végeredményükben ezek a szabályok szigorú bevándorlási rendszert eredményeznek.
Az ausztrálok vitték tökélyre a bevándorlás szabályozását. Hatalmas pénzekkel húzzák le a besettenkedni kívánókat. És ebből jól élnek. Ezt a példát kellene Európának is követnie.

kanske 2020.12.13. 00:26:07

Egy kicsit eszakabbrol szemlelve Dania egyaltalan nem befogado orszag. A jelenlegi integracios politikaja a nullaval egyenlö. Sőt....4 neurologus kollegambol 3 visszaköltözött 2-4 ev utan. Az egyetlen, aki maradt, az nem csalados. Egyszoval a kitartas - önmagaban - itt nem tunik elegnek....

Bambano 2020.12.13. 08:29:23

azt keverik össze sokan, hogy különbség van azok között, akik a saját országukban a magyar konzulátuson elintézik a papírmunkát, bemutatják az azonosító papírjaikat és a végzettségüket igazoló okleveleket, majd felszállnak a repülőre és leszállnak Ferihegyen, ott jelentkeznek a határrendészeti vizsgálatra.

és azok között, akik embercsempészek javaslatára elhajigálják a papírjaikat és egyfajta megszállásként megpróbálnak illegális úton benyomulni az unióba annak valamelyik határán keresztül.

ez utóbbiakat hívják migránsnak.

ZSt0m 2020.12.13. 10:14:49

@Bambano: nem keverik, aljas módon összemossák / szajkózzák amit a szájukba adnak

birkamenet 2020.12.13. 10:15:12

@Az apokalipszis lovasa:

A funkcinális fidess analfabéták kedvéért: Dániában a kormány nem folytat irtóhadjáratot a bevándorlók ellen, nem kiáltja ki őket terroristának és nem verik az anyákat a rendőrök a sínek közt. Ellentétben orbán rendszerével.

arncht 2020.12.13. 10:57:35

hello europa... a legtobb europai orszag elutasito. jobbnak kell lenned, es vagy olcsobban dolgozni, stb mint egy szuletett odavalosi. es ez csak a szakmai resze, mert a german orszagok nagy reszeben sose fognak odavalosinak tekinteni - ezt jobb ha mindenki tisztazza magaban, mielott koltozik.

politikai, kommunikalt elfogadas != emberek fejeben levo elfogadas

vhol ezert sem tartom a magyarokat kevesbe elfogadonak, rasszistabbnak, stb. a magyarok inkabb szokimondobbak, es egyenesebbek. kevesbe jellemzo a kummogas, es az at gondolok de bt mondok.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.13. 14:01:28

@birkamenet: "verik az anyákat a rendőrök a sínek közt"

sikerult felidezni a legnagyobb pofaraesest amit a bevandorlasparti medianak akkoriban sikerult osszehoznia. most lenne jogos a kerdes, hogy ez fizetett fidesz komment-e :)

nyman 2020.12.13. 14:02:00

Normálisnak tűnnek a szabályok Dániában. Igen, biztosan találni ilyet, amikor néhányan emiatt olyanok is hátrányba kerülnek, akiknek nem kellene.

Ha az EU-ban tényleg a munkaerő hiány megoldása lenne a cél, ahogy hazudják, akkor valami hasonló bevándoroltatás lenne, mint Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon.

Pontrendszer van, ahol jár pont a végzettségre, nyelvtudásra, munkatapasztalatra. Orvosi vizsgálaton kell átesni, büntetlen előéletet kell igazolni minden olyan országból, ahol fél évnél többet volt az ember, plusz kell egy kezdőtőke is az induláshoz stb.

Egyes hiányszakmák esetén gyorsabb, vagy könnyitett az eljárás.

Az ún "letelepedési kötvényes" eljárás-ra is van sok példa a világon.

De az iskolázatlan, helyi kultúrát nem tisztelő tömegekre nincs szükség.

pkovaks 2020.12.13. 14:02:33

@birkamenet: "és nem verik az anyákat a rendőrök a sínek közt. Ellentétben orbán rendszerével."

Nos, teged sem az eszedert szeretnek...

elefi 2020.12.13. 14:47:34

" ...az at gondolok de bt mondok." nehez lesz letagadnod hogy nem a magyar kormanyrol beszelsz.

Szabinho 2020.12.15. 16:09:00

@nyman: ezek közül már inkább csak Kanadában van reális esélye valakinek összeszedni a pontokat. én Ausztráliában élek, itt az elmúlt 5 évben nagyon lecsökkentették a keretszámokat, kevés ember tud már csak bejönni, nagyon keresett hiányszakmával és ott is legtöbbször csak egy régióba, mint pl Tasmánia, Dél-Ausztrália vagy Északi Terület. sokan itt vannak 10 éve diákvízumon, csak tengődnek, kergetik az álmot, közben egy olyan képzésért fizetnek amire semmi szükségük sincs és heti 20 órában dolgoznak egy konyhán minimálbér alatti fizetésért

Szabinho 2020.12.15. 16:09:00

ez mind tök érdekes, de minket magyarokat a legkevésbé sem érint, hogy az EU-n kívüliek milyen adminisztratív nehézségekkel szembesülnek Dániában

nyman 2021.01.22. 22:02:10

@Szabinho: Köszi a pontosjtást.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása