oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. november 07. 06:30,  Mit hozhat egy Biden-elnökség a legális bevándorlóknak? 26 komment

2020. november 07. 06:30 Határátkelő

Mit hozhat egy Biden-elnökség a legális bevándorlóknak?

Emberemlékezet óta nem volt ilyen feszült (és pláne a szavazatszámlálás szempontjából ilyen hosszan elnyúló) elnökválasztás az Egyesült Államokban. Bár még hátra van pár újraszámlálás és folyik egy-két per is, a jelek arra mutatnak, hogy a demokrata Joe Biden lehet az Egyesült Államok következő elnöke. Megnéztük, mit jelenthet a legális bevándorlók számára egy Biden-elnökség a Trump-adminisztrációhoz képest.

amerikai_zaszlo_foto_pixabay_com_tammon.jpg

Magasan képzettek (H-1B) vízum

Donald Trump

A „Vegyél amerikait, alkalmazz amerikait” jegyében Donald Trump hozzányúlt a H-1B vízumhoz. Az elnöki rendelet szerint a cél az, hogy az amerikaik közül többen jussanak munkához és jobban keressenek, megvédjék gazdasági érdekeiket.

Az elnök reformokat sürgetett azért, hogy biztosítsák: a H-1B vízumokat valóban a legképzettebb vagy a legjobban fizetettek kapják meg, azaz „a H-1B vízum céljának megfelelően működjön”.

A Trump-kormány célja az volt, hogy lehetőség szerint megakadályozza a H-1B vízummal kapcsolatos feltételezett visszaéléseket és csalásokat. Idén októberben a belbiztonsági minisztérium tovább szigorított azért, hogy a járvány okozta gazdasági válságban tovább nehezítsék a vízum kiadását.

Joe Biden

A demokrata elnökjelölt kampányoldala szerint a magasan képzetteknek járó vízumokat nem lehet arra felhasználni, hogy akadályozza a már az Egyesült Államokban lévő alkalmazását a hiányszakmákban.

„Az a bevándorlási rendszer, amely nagy tömegben a belépő szintű fizetésekkel és képességekkel rendelkező munkavállalókat részesíti előnyben a képzettekkel szemben, veszélyezteti az amerikai innovációt és versenyképességet” – fogalmaz az oldal.

A demokrata elnökjelölt megvédené a magasan képzett munkavállalókat és a fizetéseket, valamint növelné a H-1B vízumok számát.

Munkavállalói alapú állandó vízumok

Donald Trump

A „merit-based” (azaz kiválóság alapú) vízumrendszer részeként a Trump-adminisztráció a családegyesítésekkel szemben a munkavállalói alapú bevándorlói vízumok erősítését javasolta. Ugyanakkor a kormány nem nagyon támogatta az állandó vízumok számának emelését.

A H-1B vízumok kapcsán emlegetett „alkalmazz amerikait” elv az állandó munkavállalói vízumok kapcsán is érvényes. A Trump-adminisztráció előnyben részesítette a STEM-diplomásokat (STEM = science, technology, engineering, math, azaz a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területeken szerzett felsőfokú, elsősorban PhD végzettséggel rendelkezőket) a COVID-19 okozta gazdasági visszaesés idején is, korlátozva a külföldi tanulói és munkavállalói vízumok kiadását.

Az nem egyértelmű, hogy egy Donald Trump vezette Fehér Ház egy második ciklusban támogatná-e a külföldi STEM PhD-tanulók számára nyújtott zöld kártyát.

Joe Biden

A demokrata elnökjelölt kampánystábja már jelezte, hogy amennyiben Joe Bident elnöknek választják, akkor a kongresszussal együttműködve növelné a munkaalapú állandó vízumok számát makroökonómiai alapon.

A demokraták szerint a jelenlegi 140 ezres vízumplafon a munkaerőpiac igényeit figyelembe véve túl alacsony. Joe Biden eltörölné az egyes országokra kirótt korlátozásokat is, mert azok szerinte elfogadhatatlanul hosszú várakozást jelentenek.

A demokraták kivennék a korlátozások alól a nemrégiben az amerikai egyetemeken STEM-szakokon végzett PhD-hallgatókat, az amerikai doktori programokat végzett külföldiek a diploma mellé zöld kártyát is kaphatnának, azzal az indokkal, hogy az ilyen magasan képzett munkaerő elvesztése „nem szolgálja az amerikai gazdaság versenyképességét”.

A Heritage összeállítása nyomán.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Siena, Olaszország �: Csenge #siena #sienaitaly #italy #olaszország

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pixabay.com/tammon)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7616276450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2020.11.07. 17:46:36

Igen, igen. Most rohantam ide beírni, német tv washingtoni tudósítója mondta az imént.

gabors 2020.11.07. 18:30:02

mar csak az segitseg lesz ha a mestersegessen lelassitott elbiralasok ismet a normalis menetbe kerulnek... ezek minden vizumra zold-kartyara allamolgarsagi kerelemre tobb mint megduplazodtak Trump idejen...

korabban egy allampolgari kerelem 8-9 honap alatt megvolt most nem ritka a 2 ev meg egy kicsi (pesze az utolso par honapban erre meg rajott a COVID is ) ...

az enyem is kozel ket ev volt PEDIG minden rendben volt MINDEN papir igazolas megvolt siman atmentem a vizsgan ... a felesegem 8 honap es nala meg gondok is voltak ugyvedje el is baszott egy ket dolgot.... bar az 10 evvel korabban volt..

gabors 2020.11.07. 18:32:02

es amit nagyonh remelek hogy megtalaljak annak a tobb mint 500 gyereknek a szuleit akik szo szerint elvesztek a rendszerben a borzalmas csalad elvalasztasok miatt ... sajnos vannk nagyon fiatal gyerekek akik mar sem a sajat sem a szuleik nevere nem emlekeznek ...

Golf2 2020.11.07. 20:38:49

@SzZoole: Hurrá! Véget ér a rémálom,rossz idők jönnek a diktátorokra...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.07. 20:44:03

@Golf2: vagy meg csak most kezdodik a remalom ;) vegulis perspektiva kerdese :)

SzZoole 2020.11.07. 20:56:24

@Golf2: tudod ki van Biden háta mögöt?
The devil himself

SzZoole 2020.11.07. 20:59:20

@Zsuzsi65: ne fáraszd már azt a remek elmét talányokkal

SzZoole 2020.11.07. 21:03:14

@Zsuzsi65: bocsásd meg tudatlanságomat, de mit jelent a “LOL”?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.07. 21:07:19

@SzZoole: Laughing out loud :)
Egyebkent ha tenyleg Biden a befuto, akkor vegulis konnyu dolgunk lesz, most par evig mi szidhatjuk a rendszert a kispadrol :)))

SzZoole 2020.11.07. 21:08:34

@Zsuzsi65: legyőztem lustaságom és utánna néztél

LOL meaning laughing out loud :-)

FutureFry 2020.11.08. 01:48:40

@Zsuzsi65: “… most par evig mi szidhatjuk a rendszert a kispadrol …”
Ezért jó a “kozepen alloknak”, hiszen ők mindkét rendszert egyenlően szidják-támogatják a “kispadról”, és ugyan úgy tudnak nevetni a “liberal snowflake”-eken mint a “conservative redneck”-eken.
Mellesleg a választás igazi győztesei az ügyvédek, és Trump-nak sem kell félnie amíg olyan jó ügyvédei vannak akik tudják mi a helyzet, azaz mi van fent vagy lent:
youtu.be/yS3Gt_oemjA

Shanarey 2020.11.08. 06:48:55

A magyar kormány lakáj média, emészti a dolgot: www.origo.hu/nagyvilag/20201108-biden-gyozelmi-beszedet-mondott.html?

S egy szó sincs arról, hogy a világ nagy része gratulált az új elnöknek. A gratulálók közt van a V4 összes vezetője is, kivétel a csüngőhasú szotyiköpködő. Neki még ki kell találni a helyzetnek(ami szar) megfelelő forgatókönyvet.

Szabo T 2020.11.08. 07:37:27

@gabors: "mar csak az segitseg lesz ha a mestersegessen lelassitott elbiralasok ismet a normalis menetbe kerulnek... ezek minden vizumra zold-kartyara allamolgarsagi kerelemre tobb mint megduplazodtak Trump idejen..."

Én 2017 elején adtam be a kérelmet és 4 hónap múlva kaptam meg az állampolgárságot.

Buchhalter 2020.11.08. 09:11:36

@Shanarey: kicsit beteges már a Fidesz utálatod. Pont az Indexen írták több blogban,hogy hiába várjátok a külső segítséget,pont leszarja a fejed Biden. Oldjátok meg magatok.De amíg a baloldal nem tud nyújtani egy jó alternatívát a mai kormány helyett,addig szopó ágon lesz. A szájkarate itt elmegy ,de az utcán több kéne. Az emberek többsége egyelőre nem vevő a mai magyar ellenzékre. Első körben el kell tűnnie az MSZP-nek és Gyurcsánynak Dobrevvel és Varjúval egyetemben. Akkor lesz egy halvány esély.

Shanarey 2020.11.08. 10:48:23

@Buchhalter:

FideSS utálat, nem utálom őket, elég nekik majd a maga bajuk, mikor megértik hogy a keblükön hordott vezérüket, csak a hatalom érdekli, lásd a korona vírus ügyben történteket. A FideSS szavazók is belehalnak, nem csak azok akik nem őket isteníti. Ők utálhatnak mindenkit, aki nem őket élteti, az nem zavar? A soros ügynök, libernyák stb szintén nem zavar? Anno 1998-ban azt mondtam egy igen jobbos fickónak, ahhoz hogy a politikai élet letisztuljon, el kell telnie 40 évnek a rendszerváltáshoz képest. Vagyis 2030-ig itt sok esély nincs. Amúgy ez nem alternatíváról szól hanem a FideSS hívőkről, és a kormány által fizetett minimál pártocskákról akik csak azért léteznek hogy szét aprózzák az ellenzéket. Ma már nem megy az amit régen csináltak, hogy kicsinálták a kisgazdákat, majd az MDF-et. S ha én lehetek libernyák, akkor ő is lehet csüngőhasú szotyiköpködő. Ha netán olvastad volna az origó cikkét, ők is igen személyeskedően írtak a Bidenről, vajh miért? Mert a csüngőhasú Trumpot éltette utoljára, mert Biden is tudja hogy a csüngőhasú orosz és kínai segget nyal.

dikusz. 2020.11.08. 13:05:52

@Buchhalter: Mondod ezt úgy, hogy ugyanolyan beteges módon utálod az ellenzéket, vagy tévedek?

Buchhalter 2020.11.08. 13:19:34

@dikusz.: tévedsz,van egy-két szimpatikus alak. A Momentumból akár lehet még egy komolyabb erő is. Miért ,neked a levítézlett MSZP és a belőle kivált DK a nyerő? A Jobbik szembe szarta a saját választóit és ez látszik a támogatottságán is. Az Együtt és a Párbeszéd csak egy szűk értelmiségi kört tud lázba hozni. A Mi hazánk már nekem is túl szélsőséges és idióta. Például kilépni az EU-ból? A többi mini képződmény meg szóra sem érdemes.

dikusz. 2020.11.08. 14:22:20

@Buchhalter: Attól, hogy egy-két alak szimpatikus neked az ellenzékből, még nem jelenti azt, hogy nem utálod ugyanolyan beteges módon a többit.
Nem érdemes tovább elemezgetni ki kit utál jobban, ebből sosem sül ki jó.

kewcheg 2020.11.08. 14:40:01

Én azon csodálkozom, hogy nem kapott Biden Nobel díjat csütörtökön.Ez nem szép. Ez veszéjes.

odamondó 2020.11.08. 14:40:04

@gabors: gondolom láttad a vitát és hogy erre a mesére mit válaszolt Trump. Ezeket a kölyköket bűnözők hozták be Mexikóból akiknek vagy a családjuk fizetett, hogy csempésszék be őket vagy alapból a kartelnek próbálták őket beszervezni (főleg árvák)

De biztos szerető szüleik karjai közül maga trump szedte ki őket...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.11.08. 16:10:17

@Szabo T: akik itt elunk, tudjuk, higy nem az elnokon mulik, milyen gyorsan biraljak el a kerelmet, hanem azon, melyik kozponthoz tartozik az illeto, aki bekuldte a kerelmet. Van, ahol 10-12 honap v meg tobb is lehet. Masreszt fugghet adminisztracios okoktol is, pl tobb okmanyt kernek be ha bonyolultabb ugyrol van szo stb.

gabors 2020.11.08. 17:35:31

@Zsuzsi65: "@Szabo T: akik itt elunk, tudjuk, higy nem az elnokon mulik, milyen gyorsan biraljak el a kerelmet, hanem azon, melyik kozponthoz tartozik az illeto, aki bekuldte a kerelmet. Van, ahol 10-12 honap v meg tobb is lehet. Masreszt fugghet adminisztracios okoktol is, pl tobb okmanyt kernek be ha bonyolultabb ugyrol van szo stb. "

ez is igaz vagyis nem egyes esetekbol kell levonni hanem az atlagbol. Mivel NYILVANOSAK a szamok pontosan lehet tudni honapra hogy eppen most melyik honapban beadott kerelmek vannak soron egy adott korzetben. Es ez alapjan mindenhol jelentosen nott az elbiralas (atlagos ideje). Lathato volt ahogy honaprol honapra lassult a dolog ... es ha valami hianyzott akkor a kerelem (esetleg) ment vissza a sor vegere attol fuggoen mi is hianyzott.

kék madár 2020.11.09. 08:19:16

es most jon csak a neheze, heteken belul napi 150 ezer beteg es 2000 halott lesz. Biden egy romhalmazt kap majd a kezebe. Trumpnak sikerult lekukaznia egy egesz jol mukodo orszagot, brutalis deificittel munkanelkuliseggel, tonkretett kornyezettel. De o csak az ujab hazugsagaival van elfoglalva.

odamondó 2020.11.09. 13:28:44

@kék madár: te miről beszélsz? Mindenki elismeri, hogy trump gazdasági intézkedései szépen visszahozták az első negyedéves buktát és az egész 4 év gazdaságilag sikeres volt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása