oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. október 07. 06:30,  Kis magyar abszurd: orvoselvándorlást hozhat a fizetésemelés? 144 komment

2020. október 07. 06:30 Határátkelő

Kis magyar abszurd: orvoselvándorlást hozhat a fizetésemelés?

Az elmúlt napok egyik legfontosabb magyarországi híre az volt, hogy a kormány elszánta magát az orvosi fizetések jelentős emelésére. Jobb későn, mint soha – mondhatják erre az érintettek, azonban (mint oly sokszor) az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Méghozzá olyannyira, hogy a lépés akár orvoselvándorláshoz is vezethet – hívták fel többen a figyelmet.

orvos_7_foto_pexels_com.jpg

Miután nem egészségügyi blog vagyunk, ezért az alaphír csak nagyon röviden: a hétvégén a kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara béremelésre vonatkozó javaslatát. (A magyar parlament súlyáról sokat elárul, hogy a hétfőn benyújtott törvényjavaslat kedden már át is ment.)

Eszerint a béremelést három lépcsőben valósítanák meg, január 1-től az emelés 65-70 százaléka járna, majd 2023 januárjáig érné el a teljes mértéket. A MOK elnöke azt mondta, a bérek alapjául az osztrák orvosfizetéseket vették, azok 55 százalékát javasolva.

„Egy rezidens így a jövőben havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, amely az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot, így megállítható az orvosok elvándorlása” – mondta Kincses Gyula.

A cél nyilván az, hogy egyetlen fizetésből normálisan meg lehessen élni, ne kelljen egy orvosnak több helyen dolgozni, megfelelő egzisztenciát.

Árnyalt kép, kérdések sora

Csakhogy a törvénybe a fizetésemelésen kívül bekerült még egy s más, ami árnyalja a képet. Például az összeférhetetlenségi szabály, ami kimondja, hogy (nagyon leegyszerűsítve) a főállás mellett csak „a kormány által kijelölt szerv előzetes engedélyével” lehet mellékállást vállalni.

Magyarán valaki vagy az állami egészségügyben dolgozik, vagy a magánban. Ami nagyon helyes, nyilván tarthatatlan helyzet, hogy valaki a magánpraxisban fogadja a beteget, elkéri a pénzt, majd az állami kórházban kezeli.

Felmerül a kérdés, hogy vajon készült-e hatástanulmány arról, hogy ha választani kell az állami és a magán egészségügy között, akkor az orvosok melyik mellett döntenek?

Nem fordulhat elő, hogy lesznek olyan szakterületek, ahol gyakorlatilag megszűnik az állami ellátás (fogorvos, szemész)? Vagy mi lesz a nőgyógyászokkal?

Mi lesz a szakszemélyzettel, hiszen hatalmas bérfeszültség jöhet létre a rendszerben, ha az orvosok most háromszor-ötször annyit fognak keresni, mint a szakápolók.

Nem csak pénzkérdés

Nem mennénk még mélyebben a részletekbe, akad érdekesség bőven, de minket nem igazán ez érdekel, hanem az, hogy milyen hatással lesz mindez az orvosok el- vagy hazavándorlására.

A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának egyetemi docense például a Szabad Európának azt mondta, a bejelentett béremelés számottevő, és elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek olyanok, akiket maradásra vagy akár visszatérésre bírhat.

Csakhogy a béremelés nem minden, ahhoz, hogy valaki hazatérjen Magyarországra azt is látnia kell, hogy az így megemelt pénz hosszabb távon is megőrzi az értékét, ráadásul nagyon sokat számít a stabilitás és a munkakörülmény is – tette hozzá Dr. Dózsa Csaba.

Hasonlóképpen látta a kérdést egy Svédországban élő és dolgozó magyar sürgősségi gyermekorvos-rezidens. Szerinte az elvándorlást legalább annyira okozzák a munkakörülmények, a terhelés, a rengeteg adminisztráció és a hálapénz, mint az alacsony fizetés.

Ami nem is biztos, hogy annyira alacsony, hiszen „azt a pénzt, amit meg fog kapni a béremelés után egy rezidens vagy kezdő szakorvos, sok helyen már most is kigazdálkodják a kórházak: van, ahol – persze ügyeletekkel – nettó egymilliót is kap egy kezdő kórházi gyerekgyógyász szakorvos” – tette hozzá a Szabad Európának.

Tízből négy orvostanhallgató elmenne

Két éve mérte fel a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének két kutatója, Győrffy Zsuzsa és Szél Zsuzsanna a magyar orvostanhallgatók külföldi munkavállalási szándékait.

Akkor az ötöd- és hatodéves hallgatók 40 százaléka (azaz tízből négy) mondta azt, hogy tervez külföldi munkavállalást, és ha már egyszer elment, nem is nagyon akar hazatérni, csak akkor menne vissza Magyarországra, ha alapvető változások történnek a gyógyítás körülményeiben.

Az országot elhagyni kívánók kétharmada az orvosi munka- és életkörülményeket, valamint a bérezést jelölte meg két éve döntése fő okaként. Ezek közül most az utolsó helyzetben történhet érezhető változás.

A külföldi munkát tervezők harmada az egyetem befejezése után azonnal repülőre ülne, negyedük csak szakvizsga után, valamivel több mint nyolcaduk már a tanulmányaik befejezése előtt is szívesen vállalna munkát a határokon túl.

„A törvényt a külföldi toborzóirodák írták”

Visszatérve a mostani helyzetre, Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő úgy fogalmazott, a kedden elfogadott törvény (amikor írta, akkor még csak -tervezet) sokkal szélesebb és átfogóbb rendszert készít elő, mint amiről az eredeti megállapodás szólt.

„Azt természetesen senki sem gondolta, hogy a kormány nem fog semmit sem kérni a bértábla elfogadásáért, azonban arra még a legmerészebb álmaiban sem gondolt az orvostársadalom, hogy az ominózus törvénytervezetet éppen a külföldi toborzóirodák fogják megírni” – írta.

A szakember szerint a törvény nyomán a jelenlegi orvoshiány hatványozódhat a várható kivándorlások és pályaelhagyások miatt, mégpedig éppen a legnagyobb járványkrízis idején.

A törvény néhány elemében tökéletesen alkalmas arra, hogy olyan helyzetet teremtsen az egészségügyben, ahol betegek ezrei maradnak egyik napról a másikra biztosan ellátatlanul – fogalmazott Kunetz Zsombor.

Mielőtt jönne a szokásos: „persze, mert már semmi sem jó”, szó sincs erről. Egyszerűen az aggasztó kicsit, hogy az egész törvényt konkrétan egyetlen nap alatt nyomták át a parlamenten, pedig a béremelésen túl komoly (infra)strukturális kérdések is felmerülnek, melyekre egyelőre nem látszik a válasz. Miként arra sem, itthon lehet-e ezzel tartani (esetleg hazavonzani) az orvosokat.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Miami Beach, Florida �: @tndhbn #miami #florida #miamibeach #usa

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr10016229816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2020.10.07. 07:06:42

"Nem fordulhat elő, hogy lesznek olyan szakterületek, ahol gyakorlatilag megszűnik az állami ellátás (fogorvos, szemész)? Vagy mi lesz a nőgyógyászokkal?" - Ha lesz elég magán, akkor nem baj.

"Mi lesz a szakszemélyzettel, hiszen hatalmas bérfeszültség jöhet létre a rendszerben, ha az orvosok most háromszor-ötször annyit fognak keresni, mint a szakápolók." - Remélhetőleg fel fog tűnni a döntéshozóknak, hogy ők is elfogynak, és ezügyben is tesznek lépéseket.

"Csakhogy a béremelés nem minden, ahhoz, hogy valaki hazatérjen Magyarországra azt is látnia kell, hogy az így megemelt pénz hosszabb távon is megőrzi az értékét, ráadásul nagyon sokat számít a stabilitás és a munkakörülmény is – tette hozzá Dr. Dózsa Csaba." - Valóban nem fognak ettől sokan visszatérni, de talán jóval kisebb a motiváció a lelépésre?

Ez egy fontos lépés a jó irányba, semmi több. Az, hogy mi lesz a vége, a többi, a témakörben meghozott döntéstől fog függeni.

Golf2 2020.10.07. 07:19:20

Igen,a maradékot is elüldözik,mindenképp a lakosság szívja meg,mintha direkt csinálnák...

Hari Seldon 2 2020.10.07. 07:50:34

@Arthamyr:
Hát az úgy szokott lenni, hogy egy várandós nő, ha járt szülés előtt egy szülész-nőgyógyászhoz, azért csak ragaszkodna az ismerőshöz. - vagy, jó lesz neki a másik, is csak ne nyafogjon. Mert úgy tűnik kb így lesz, ha ez így marad.

Hari Seldon 2 2020.10.07. 07:54:41

@Arthamyr:
A nővérek és orvosok között midig volt egy kis feszültség. Ha nem lesz változás ez növekedni fog. Márpedig az orvosok érdekérvényesítő képessége nagyobb (plusz mobilisabbak), ezért ott tették ezt azt engedmény féleséget. A nővérek kevésbé beszélnek nyelveket, így kevésbé veszélyes az elvándorlás is.

fhdgy 2020.10.07. 07:55:33

Mit jelent az, hogy a törvénytervezetet a külföldi toborzók írták?

Kérem, magyarázza meg nekem valaki, mert tényleg nem értem.

Arthamyr 2020.10.07. 08:18:01

@Hari Seldon 2: Az új szabályozás hogyan is változtat ezen?

Arthamyr 2020.10.07. 08:20:12

@Hari Seldon 2: Nyilván az orvosok érdekérvényesítő képessége nagyobb, ezért pl. az ápolóknak nem kell akkora béremelés, de a jelenlegi juttatásaikat azért nem ártana megemelni, jelentősen.

illango pillango 2020.10.07. 08:45:23

@Hari Seldon 2: Itt Németországban teljesen normális, hogy más a szülészorvos mint a terhességet ellenőrző orvos. Az ember lánya elmegy egy nőgyógyászati praxisba a terhesség alatt, ha itt az idő, akkor meg egy kórházba, és az éppen ügyeletes orvosnál megszül.
Nekem szülés előtt pár héttel el kellett mennem a kórházba bemutatkozni, ott megvizsgáltak, belőtték, hogy kb. mikor lesz a szülés, lesz-e hely, vannak-e óhajaim, stb.

Szerintem se jó, hogy Magyarországon a szülészorvos a kórház infrastruktúráját használva a saját zsebére dolgozik. Az első gyerekemet Budapesten szültem, "ismerős" orvosnál (hozzá jártam magánrendelésre 10-15 e forint alkalmanként) plusz szülés után hálapénz (100 000 Ft). Itt Németországban ugyanúgy megszülettek a gyerekek borítékcsúsztatás nélkül. Egy lelkiismeretes orvos nem aszerint osztályozza a betegeket, ki mennyi pénzt fog sutyiban fizetni neki.

Csodabogár 2020.10.07. 09:19:01

@fhdgy: Nem értek hozzá, de tudomásom szerint a magyar orvosi kamara terjesztette be ezt a dolgot. Biztos nem 100%-ban jó, de én örülök ha történik valami, mert az orvos fizetések szégyenletesek és részemről utálom a hálapénzt, mert nekem az sima korrupció.

tnt 2020.10.07. 09:47:39

@Hari Seldon 2: valóban így lehet ... azonban 2015-ben tömegesen indult olyan nyelvtanfolyami csoport ahol több, mint a fele eü. dolgozó volt, nővér akik svájci, német kivándorlást terveztek min. 1 éven belül. Saját zsebből fizették sokuknak a párja is oda járt aki nem eü. dolgozó volt.
Nem egyedi eset volt fél éven keresztül tapasztaltam ezt.

fhdgy 2020.10.07. 09:54:36

@Csodabogár: Én is úgy tudtam, hogy az orvosi kamara kezdeményezte. Nem tudom viszont, hogy hol a keze a törvényben a külföldi toborzóknak, csak ha a kamara nem végez toborzást. Érdekes lenne!

dikusz. 2020.10.07. 10:16:52

@Arthamyr:
Arról hallottál, hogy az orvosok "kirendelhetőek" lesznek? Határozott időre, egy évre, amit szükség szerint még egy évvel meghosszabbíthatnak.

Wilhelmus80 2020.10.07. 10:23:44

@Csodabogár: @fhdgy:
Nem az orvosi kamara kezdeményezte, 3-4 órát kaptak a törvénytervezet véleményezésére. Az orvosi kamara mindössze tett néhány javaslatot, ami bekerülhetett a törvénybe.
Ez a cikk még
nepszava.hu/3094438_szolgalatba-helyeznek-az-egeszsegugyet
nepszava.hu/3094583_sokk-lett-a-terapiabol--okafogyotta-tettek-a-regen-vart-orvosberemeles-feletti-unneplest

Golf2 2020.10.07. 10:31:24

"a törvény miatt a jelenlegi orvoshiány hatványozódhat a várható kivándorlások és pályaelhagyások miatt, mégpedig éppen a legnagyobb járványkrízis idején".Ennyi,a többi csak duma.

shadowman1 2020.10.07. 11:28:57

Fejétől bűzlik a hal.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.07. 11:29:14

"Magyarán valaki vagy az állami egészségügyben dolgozik, vagy a magánban. "

koszi de nem szukseges magyarrol magyarra forditani, foleg igy. maradjunk annal, hogy engedelyeztetni kell.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.07. 11:29:35

@fhdgy: gyk. "olyan mintha", az allitas kijelentoje szerint.

glorianna 2020.10.07. 11:42:58

@Csodabogár: Nem ezt "kezdeményezte". A beterjesztett - és azóta már elfogadott - törvénytervezetben az alapbérek számain kívül semmi sem hasonlít a MOK javaslataira. A derékhad (35-50 évesek) elvándorlását, vagy legalább az állami ellátásból való kilépésüket valószínűleg fokozza az új tv., pl. az átrendelés lehetősége miatt (10 nappal az esedékesség előtt kell közölni vele, hogy az ország túlsó sarkába küldik 1+1 évre)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.07. 12:11:03

@Wilhelmus80: meg az altalad hozott nepszava is linkeli a mok levelet, melyben reszben eppen az elozetes megegyezestol valo elterest kifogasoljak. korabbi forras pl:
mok.hu/hirek/mokhirek/a-magyar-orvosi-kamara-javaslata-a-kozfinanszirozott-ellatasban-dolgozo-orvosok-javadalmazasara

Bambano 2020.10.07. 13:01:01

közeli ismerős elmúlt időszakban kétszer volt komolyabban beteg, mindkét esetben műtétre volt szükség, mindkettőért 250 ezer forint hálapénz "volt szükséges".

ki az az idióta, aki azt hiszi, hogy 1-2 műtétnyi béremeléssel majd ki fogja szűrni a havi tízszer annyi hálapénzt???

eMJe 2020.10.07. 13:01:21

Máshol ilyenek eddig is voltak. Szerződésben ki lehetett kötni, hogy ha még pluszban máshol is munkát vállalnál, jóvá kell hagyatnod (nálam el is húzták addig az időt, hogy nem kellett máshová mennem:D). Ezen kívül át is lehet helyezni egyik telephelyről egy másikra a dolgozót, de most pontosan nem emlékszem, hogy ezt mind a két félnek el kell-e fogadni, vagy elég csak szólni x nappal előtte, hogy máshol fogsz majd munkát végezni.
Azért én tömeges felmondást ennyitől még nem vizionálnék, de majd kiderül. Változhat útközben még a koncepció is :D

Szabványok 2020.10.07. 13:01:35

Vannak a törvényben nagyon gyanús pontok is. Például a vezényelhetőség. Mit fog szólni az a budapesti szakorvos, akivel közlik, hogy holnaptól a nyírbátori Szent Brutus kórházban kell dolgoznia?

Az ötvenes évek jutnak az eszembe, amikor a végzett gyógyszerész mamámmal közölték, hogy Sopronban van neki állás. A férje két hetente meglátogathatja.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.07. 13:01:41

Akik eddig súlyos milliókat kerestek a hálapénzzel, azok biztosan nem örülnek.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.07. 13:01:45

Aki ezt a lépést támadja, az az eddigi rendszert akarja konzerválni..

zokogjatok 2020.10.07. 13:01:56

Meg is lepődtem volna, ha a 100%-os fizuemelést, ami mellett tíz éve kampányol mindenki, nem sikerül valahogy úgy keretezni néhányaknak, hogy mennyire egy elszűrt és visszás dolog.

Bambano 2020.10.07. 13:43:26

az a probléma ezzel a törvénnyel, hogy tisztelt kormányunk megint mindent erőből akar megoldani. nem azt mondja, hogy ad x pótlékot, ha elmész oda dolgozni, ahova kell, hanem azt, hogy kiadja a parancsot és mész. egyszerűen nem értik, hogy a kormány a választott vezetőnk, nem pedig az önhatalmúlag kijelölt földesurunk, parancsnokunk. fejükbe szállt a dicsőség.

az eu-ban mindenhol szabadon vándorolhat a munkaerő, csak nálunk nem.

szerintem minden normális ember felmond, ha ilyen helyzetbe kényszerítik.

és nem, nem konzerváljuk a mostani helyzetet, hanem rontjuk. mert ez rosszabb, sokkal.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.07. 13:43:32

@Bambano: es ki az az idiota aki azt hiszi hogy havi 5 millios ber mellett majd nem kell neki a masik 5 millio?
(nem vitatva ugyan, de nem elfogadva a peldat)

DFK 2020.10.07. 13:43:37

@illango pillango: de a magyarországi szülészek egy része pedig aszerint bánik a beteggel, hogy mennyit tejel neki. Néhány tízezer forintra azt mondják, köszönöm, ma már kávéztam.

DFK 2020.10.07. 13:43:49

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: hát igen, a sebészek és a szülész-nőgyógyászoknál a heti hálapénz annyi, mint a megemelt fizetés lesz. Most persze sír a szájuk, hogy nem lehet majd magáncélra használni a kórházi infrastruktúrát.

Serény Vélemény 2020.10.07. 13:43:55

Á, csak a szokásos: van sapka, nincs sapka...

sörm 2020.10.07. 13:49:08

En is ugy tudom hogy az Orvosi Kamara kereseibol lett törveny. Akarhogy is, necces pontokkal akar, de egy jo lepes jo iranyba. Az hogy a parlament bab eddig is tudtuk.

Ne legyen minden fekete-feher. En is kivanom hogy Orban tunjon mar a fenebe, de amikor pozitiv dolgok törtennek az ellen nem kell fröcsögni csak azert mert Orban csinalta.

Nekem inkabb az a kerdes hogy mibol lesz ez finanszirozva. Abban valahogy nem bizom hogy "oke, parmilliarddal kevesebbet lopunk, igy marad az orvosoknak..."

kék madár 2020.10.07. 13:50:10

a novereknek is kenne emelni, 2-szer annyival, kulonben derekig fogun jarni a betegekben oregekben

Wilhelmus80 2020.10.07. 13:54:55

@droid_: Ez egy januári levél. Fogalmam sincs, hogy utána mennyit egyeztettek, Te tudod? Ebben egyébként még az osztrák bérek 2/3-át javasolták alapnak a béremeléshez.
Az újfajta jogviszonyról és kirendelés lehetőségéről szó sincs a levélben. Viszont ez az utolsó pont:
"9. Az orvostársadalom partnerségével megnyílik a lehetőség a 30 éve halogatott érdemi egészségügyi reformra, mely Magyarország egészének javát szolgálja."
Vagyis úgy gondolhatták, hogy a béremelés UTÁN még tárgyalnak velük.

kardio1 2020.10.07. 13:55:13

@Hari Seldon 2: a nőgyógyászokra ez a kitétel nem fog vonatkozni. Másokra se kellene, hogy vonatkozzon.

kardio1 2020.10.07. 13:56:38

@Hari Seldon 2: nővérek is sokan mentek el. Ha nem is feltétlenül az országból, de a pályáról.

Wilhelmus80 2020.10.07. 14:54:08

Ha Kunetz Zsombornak igaza van ebben az elemzésben, akkor az esetleges elvándorlás csak mellékszál a történetben:
hvg.hu/itthon/20201007_kunetz_zsombor_bejott_orban_mesterterve_csunyan_atverte_az_orvosokat

kék madár 2020.10.07. 14:57:41

@kardio1: most adom ossze, hogy hany nover intett be nekem az anyamra vigyazassal kapcsolatban, de kiakadt a szamlalo

Arthamyr 2020.10.07. 15:00:29

@kardio1: Hát igen, jó lenne, ha valami racionális ok is idekötné őket, nem csak a vak hivatástudat.

@glorianna: @Szabványok: @Bambano: Én olyasmit olvastam pár napja, hogy annak kell belépnie a rendszerbe, aki az új, emelt juttatásokat szeretné kapni. Ez esetben nem tud rosszabb lenni az előzőnél. Ezt azóta megváltoztatták (vagy sosem volt így és csak kacsával találkoztam?), és kötelezően minden orvost beléptetnek? Mert akkor bizony valóban jelentős hátrány, és az összhatás tényleg negatív lehet (már ha a célnak az orvosok az országban tartását tekintjük).

Arthamyr 2020.10.07. 15:06:11

@kék madár: Mi még 13 éve megoldottuk a nagymamámmal, de most is láttam rá példákat, hogy megoldottak ilyesmit. Nem lehet, hogy rossz, félreeső helyen élt, vagy kevés pénzt lobogtattál esetleg? És a 24/7-es "vigyázás" is nyilván más, arra nem csodálom, ha nincs jelentkező. Az max. a közepesen jómódú, halálhoz közeli emberekkel megy, eltartási szerződéssel, egyébként mégis ki vállalna ennyi melót és ekkora felelősséget?

Exploiter 2020.10.07. 15:11:05

Ez a szokásos adok is meg el is veszek taktika.

De nem tudom mi a fenének.

Igen, a hálapénz legyen büntethető, igen, legyen béremelés, a többi kontraproduktív hülyeség.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.10.07. 15:11:12

@DFK:

Na igen, valszeg az altató és a röntgen orvos röhög a markába, amikor a traumatológussal és a szülésszel találkozik a kórházi folyosón..:))

Bambano 2020.10.07. 15:11:24

@sörm: "amikor pozitiv dolgok törtennek az ellen nem kell fröcsögni csak azert mert Orban csinalta.": szerinted ennek az állításnak mi a negáltja? összességében nem látom pozitívnak ezt a törvényt, akkor mi legyen?

dikusz. 2020.10.07. 15:20:39

@Arthamyr: 0/24 órás otthoni ápolás napidíja min. 10000 Ft/nap.

Arthamyr 2020.10.07. 15:25:12

@dikusz.: Nem gondolom, hogy ilyen olcsón minőségit lehetne találni garantáltan (azt elhiszem, hogy előfordul, szerencsével, ismeretséggel).
Ezért írtam, hogy az eltartási szerződés opció lehet, mert mondjuk 1-2 év alatt vagy rövidebb idő alatt keresni pár tízmillót már viszonylag sok embernek megéri.

kék madár 2020.10.07. 15:27:41

@Arthamyr: nem 24/7 keresek csak napi 4-5 orat es folyamatosan emelem a tetet es Zugloban a metrohoz kozel, biztos az en pofam riasztja el oket, pedig nem is azt kene nezni

kék madár 2020.10.07. 15:28:15

@dikusz.: ": 0/24 órás otthoni ápolás napidíja min. 10000 Ft/nap."
haha! Ha tudsz valakit ennyiert szolj!

Billy Hill 2020.10.07. 15:29:20

A nagykutyák majd kimennek maszekba, ha nem elég nekik a havi 1-2 milla, alulról-oldalról meg kinevelődik egy új gárda. A kezdő 450-500 ezer nettóból pedig már meg lehet élni, Budapesten is, egyedülállóként is. Gondolom majd ott lesz a para, hogy kellően átmentesen történik-e minden, vagy megint "egyik pillanatról a másikra" a szándék...

kék madár 2020.10.07. 15:58:48

@Arthamyr: azt mondja mindenki, hogy inkabb kimegy Ausztriaba vagy Nemetorszagba 15 EUROs oraberert. Az nekem mar kicsit sok. Meg gondolom ott sokkal szebbek az oregek.

Arthamyr 2020.10.07. 16:47:27

@kék madár: Hát pedig az nem tűnik vészesnek (legalábbis olyan szempontból, hogy ha ennyit keres az ember ma Magyarországon, az nem túl sok). És nem tudom, mennyivel több, mint pl. a minimálbér Ausztriában (Írországban 10 euro körül volt)... Azt sem árt figyelembe venni, hogy 4-5 óra + utazás + egyéb overhead az gyakorlatilag teljes állás, mindez a hagyományos állások biztonságától és stabilitásától mentesen, potenciálisan több felelősséggel (persze lehet, hogy kevesebb/könnyebb munkával). Én ezt nem érzem indokolatlanul magasnak Budapesten.

Sok sikert mindenestre a megfelelő ember megtalálásához!

Golf2 2020.10.07. 17:14:35

Kinyírták a közalkalmazottakat,most az orvosokat szivatják,ki lesz a következő...

fhdgy 2020.10.07. 17:20:29

Remélem, hogy az orvosok nem lesznek úgy dróton rángathatók, mint a szegény sorsú közmunkások.

Ha így lesz, akkor jön a hadd el hadd!

sZulamith 2020.10.07. 17:46:11

"A cél nyilván az, hogy egyetlen fizetésből normálisan meg lehessen élni, ne kelljen egy orvosnak több helyen dolgozni, megfelelő egzisztenciát."

Kinek milyen igénye van az életvitelre meghatározza a keresetére is az igényét. Nyilván az orvos több könyvet venne, más autóval járna, a nyaralást sem csak a Balatonon képzeli el, ott jó ha van neki is nyaralója. Azért azt is látja, hogy közel sem olyan hivatásu ember mint az orvos, milliárdos lesz.:)

Csodabogár 2020.10.07. 17:59:29

@kardio1: Nekem pechem van. Igazán sok személyes jóbarátom volt orvos. Természetesen elfogadtak hálapénzt, de nem mentek rá. A ma már 91 éves nőgyógyász barátom a nem privát beteg szülésésre is berohant éjszaka a kórházba, ha szükséges volt.
Viszont, miután elég sok évet dolgoztam Svájcban privát kórházban könyvelőként, soha nem fogom megérteni, hogy a maszekoló orvosok miért nem fizetnek a kórháznak pl. a műtőhasználatért, vagy általában az infrastrukturáért. Említett nőgyógyász barátomnak mindig volt magánrendelője. Aztán kinevezték főorvosnak és tilos volt a magánrendelő fenntartása. Nem nehéz kitalálni, hogy utána a kórházban magánrendelt.

Csodabogár 2020.10.07. 18:02:54

@Arthamyr: Általában kétheti váltással csinálják és többnyire határon túliak. Ismeretségi körben látom.

Golf2 2020.10.07. 18:06:02

@fhdgy: dróton rángathatók...azok mi leszünk.A dokik vállat vonnak és még több pénzt kérve csak maszekok lesznek,a kórházakban alig marad.

dikusz. 2020.10.07. 18:07:30

@kék madár: Miért olyan hihetetlen? Nem írok olyat, ami nem igaz, és neten idegennek nem adom ki az ismerősöm nevét. Azt hiszem te sem tennéd.

Hari Seldon 2 2020.10.07. 18:42:00

@Szabványok:
Sopronba?
Majd Fehérgyarmat lesz az most majd leginkább.
De mondhatnék Edelényt, vagy Lenti-t is...

fhdgy 2020.10.07. 18:43:57

@Golf2: Jó, értelek, de akkor több ember fog meghalni relatív orvoshiányban, mint koronavírusban?

Hari Seldon 2 2020.10.07. 18:44:21

@kardio1:
Egyébként én ezt tartom sokkal nagyobb problémának.

Arthamyr 2020.10.07. 18:52:49

@Golf2: Ja, a dokik csak úgy vállat vonnak, aztán a milliárdos megtakarításaikból grundolnak maguknak egy privát onkológiát (meg akkor már azt is, ami még kell hozzá), ahol aztán a kimeríthetetlenül hatalmas fizetőképes keresletet kihasználva még tovább gazdagszanak.

Más is van mára esetleg? Te ezeket tényleg komolyan gondolod (mert viccnek azért durva volna)?

Vén motoros 2020.10.07. 18:57:54

@fhdgy: Az orvosi kamara a BÉRTÁBLÁT kezdeményezte. De még azt is megb...szta a kormány, mert 3 részletben adják, és az eredeti kormánydöntés szerint nem automatikus, hanem +-20% pofára való differenciálási lehetőséget adtak. Másrészt az orvosok, mint a katonák, kirendelhetővé lettek, vagyis . nem most, COVID járvány alatt - hanem az idők végezetéig BÁRMIKOR 2 évre átrndelhetők mondjuk a Győri Kórházból a Bivalybasznádi Kórházba. Azonkívül csak egy állásuk lehet. Mivel most az orvosol másod- és harmadállást vállalnak, ügyelnek, stb. ezzel nagyon sok helyen MÁRIS TÖBBET KERSNEK, mint az új brtábla összeg e lesz MAJD, és nem - hogy úgy mondjam - kirendelt rabszolgatörvény szerint. Az orvosok jó része sokkal jobban jár, ha főállásban elmegy a magánkórházakba, szabad embernek, nem kirendelhető katonána, ahol ugyanannyit kereshet, kevesebb munkával és szabad emberként, jobb munkakörülmények között. De ez csak az érem egyik oldala. A másik az, hogy a magyar állami ellátásban több orvosi státusz van, mint orvos. Ez azért baj, mert az egyes kórházi osztályok minimálfeltétele, hogy be legyenek töltve a kritikus státuszok (altató orvos, sebész, tarumatológus, stb.) Mivel most egy orvos 3 helyen tölt be státuszt, ha az új rendelet szerint csak EGY helyen dolgozhat, a mésik két orvosi státusz etöltetlen merad, azt a két osztályt emiatt be kell zárni.
Mindig így van, ha a politika keményen megb..szik egy szakmai vagy szociális intézkedést.

lüke 2020.10.07. 18:58:27



A mondat nincs befejezve..
“ A cél nyilván az, hogy egyetlen fizetésből normálisan meg lehessen élni, ne kelljen egy orvosnak több helyen dolgozni, megfelelő egzisztenciát.”

A”Salàta ‘törvény, zöldség, vita nincs,csak kinyilatkoztatás, 24h átfutás....
1, Több,mint 100 évig megengedték a paraszolvenciát,most börtön jár....
Páran elpucolnak.....
Kopasz Matyi nem ugrált....
Döbrögiék baltával hadakoznak,ami balul fog elsülni,
pl, Matyiék által már magán útra terelt nő- és fogorvosi- rel.jól működő - ágba is belebaltáznak

2.Másodállást nem lehet vállalni. csak harmad,negyedállást......?
A példa,ugyanaz a kolléga;
Ultrahang :reggel ingyen a rend.Int- ben, félév várakozás; délben ugyanott pénzért 2 hét, du egy jobb gépen dupla annyiert,rögtön....ez,hogy lesz?
A sok magán bezár? Eddig ezt forszírozták....,egy toll vonás ,na meg börtön,valami nincs itt rendben....l
index.hu/belfold/2020/10/05/egy_ev_borton_halapenz_masodallas_orvosok_beremeles/
Mit fognak a nőgyógyászok csinálni?
- A fogorvosok?
Zoli 9 széket épített,fiatal kollégákat is foglalkoztat.Most bezár?
Vagy az ,fogorvoslás magán lesz, ill.marad?
3, a bér,honnan vezették le? Ki tudja.....
Ausztriában a Turnusarzt 3000,egy szakorvos 4- 12 ezer € is hazavihet ,nettó.Van 13.és14 havi bér is - nyugdíj is- .Csak itt, meg néhol Svájcban
( Egy ortopédus mesélte: Spanyolországban,ha sokat operál 15 ezret/hó is megkeres)
Magánbetegek után : a legutolsó,legkisebb orvos is kap.Ez meghatározott!
Facit: baltával hadakoznak,ami balul fog elsülni,

lüke 2020.10.07. 18:58:33

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
az a kevés, igen
aki nem ,megszökött....

odamondó 2020.10.07. 18:58:45

Egyetértek, hogy a körülményeknek is javulniuk kell, mert a pénz magában nem elég.

De most megemelték a pénzt a körülmények ugyanazok. Akkor az egyenletben 1 tételt megemeltem az a véleményem szerint azt jelenti, hogy most jobb.

Jaaa, hogy nem lehet államiban műtögetni privátban vizsgálgatni meg a hálapénz is 0% szja-s... Aki itt ellenkezik az a régi rendszert védi.

lüke 2020.10.07. 18:58:52

@Billy Hill:
24 alatt meglesz,mint a törvény

lüke 2020.10.07. 18:58:59

@dikusz.: ennyi ,évente emelkedik
2017 - 7 ezer,’ 18 8; 19: 9
Rózsadomb magasabb

lüke 2020.10.07. 18:59:03

@Arthamyr:
aha,párhuzamos lesz
nagyon érdekes,akkor még többen mennek el!

lüke 2020.10.07. 18:59:11

@Wilhelmus80: 3 h kidolgozás,3 h véleményezés
Nem szükséges kidolgozni!
1988 - ban egy amerikai csoport megcsinálta, lépésenkéta maihoz képest elég ilcsón,anno,csak le kell másolni( pár embernek megvan,gondolom a minisztériumban is)

lüke 2020.10.07. 18:59:18

@Hari Seldon 2: a magyarok
de a csehek,románok, szlovákok tudnak nyelveket
kokomalista.blog.hu/admin/post/edit/15714562

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.07. 18:59:28

@Wilhelmus80: hat ha fogalmunk sincs, akkor ne tegyunk ugy mintha derult egbol kaptak volna egy levelet hogy nezzetek csak itt egy uj torveny, 4 ora mulva ipiapacs.

orsimksk 2020.10.07. 18:59:42

A legnagyobb probléma, a másodállás szabályozásával nem az, hogy magánpraxist vállalhat-e egy orvos vagy nem, hanem az, hogy a szabadidejében elmehet-e vidéki kórházakba ügyelni... Nagyon sok településen meg fog szűnni az ellátás ha nem jönnek más városokból orvosok, kitölteni a hiányt!
Jelenleg is vannak olyan megye, ahol a bedolgozókon kívül 1-2 mentőorvos van... nem egy műszakban, hanem összesen!
A magasabb fizetéstől nem fognak hipp-hopp kinőni rendelkezésre álló orvosok a semmiből, egyelőre azokat kéne segíteni, akik hajlandóak a körülmények ellenére dolgozni, ez tudná ösztönözni a következő generációkat arra, hogy maradjanak.

GöTi 2020.10.07. 18:59:50

A HIÁNY okozza a hálapénz kialakult rendszerét.

Azt kellett volna régen megszüntetni.
Kevés az eszköz, műtő kapacitás, gyakorlott orvos...
Egyes műtétek finanszírozása korlátos! => Várólisták.
A börtönnel fenyegetés nem szünteti meg a hiányt.

A betegek meg akarnak gyógyulni, túl akarják élni a várólistát.
Itt fog általánosabban bejönni a közrendőröktöl hallott mondás:
"Inkább tárgyalásom legyen, mint temetésem..."

midnight coder 2020.10.07. 18:59:59

Ebben a dologban a kivezényelhetőség az ökörség.

És persze az, hogy az állami egészségügyi intézményeket már ezer éve fel kellett volna számolni. Versenyezzenek szépen magáncégek a betegekért, illetve rajtuk keresztül a TB pénzéért. És fizessenek az orvosnak annyit amennyiért orvost kapni a piacon, illetve rúgják ki páros lábbal, ha hálapénzt akar a fizun felül.

Ez az egész hálapénzesdi, és általában az egész fos egészségügy azért olyan amilyen, mert valamilyen misztikus oknál fogva nem úgy működik mint egy bármilyen más szolgáltató cég, hanem mint ha az 50-es évekből maradt volna itt valami szocialista nagyvállalat. Ezt a jelleget Viktor bácsi most még erősíti is a kivezényelhetőséggel.

dikusz. 2020.10.07. 19:19:52

@lüke: Tényleg nem légből kapott az a díj amit írtam, hanem mai ár, plusz teljes ellátás, és nem Rózsadomb.

fhdgy 2020.10.07. 19:45:43

Lehet, hogy háború lesz a kurmány és az orvosok között? Lehet, nem tudom.

Azt végképp nem, hogy ki lesz a győztes.

Csak egy dolgot tudok biztosan, azt hogy ki lesz a vesztes!

Mi!!!

Bárki győz a két harcoló fél közül, a vesztesek mi leszünk!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.07. 20:26:19

en csak azt olvastam mindenhol eddig, hogy engedelyhez kotott a munkara vonatkozo tovabbi jogviszony letesitese. ehhez kepest szinte mindenki azt irja, hogy kizart a barmilyen masodallas. adjon mar valaki erre egy forrast. de ne olyat, amelyik magyarrol magyarra leforditja, hogy engedely=tilos, hanem rendeset.

lüke 2020.10.07. 20:26:27

@orsimksk: egyetértek
3 dolog leszűrhető:
- fogalmuk sincs,mi az ábra
- a pénz itt van( évek óta mondom)
- hajlandóság sincs a változtatásra,a bér kis dolog- reform: pénz,koncepció,folyamatos evaluáció
Ki fog minket akutan operálnI?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.07. 20:26:32

@Vén motoros: egyebkent mondj mar nehany magankorhazat, ahova majd atmegy mindenki.

lüke 2020.10.07. 20:26:39

@dikusz.: ez ok
@fhdgy: vesztes a beteg
Divide et impera,rést üt az orvosok és ápolók közé,!
Az orvoslás team munka, a reform első lépése a középkáder - 25 ezer hiányzik- helyzet rendezése

lüke 2020.10.07. 20:26:47

@GöTi: szakmai,morális és etikai követelmény:
a páciens gyógyítása.Hyppokratesz óta!
1990 fordulata: mindenki rúgott egyet az eü- n,hozzányúlni nem akart.Nem a béremelés a megoldás.
Innováció,korszerű gépek,felkészített és elegendő személyzet, az orvostud.jelenlegi állása szerint( EBM)

arthurthedent 2020.10.07. 20:27:07

"Felmerül a kérdés, hogy vajon készült-e hatástanulmány arról"

Ez a "hatástanulmány" dolog már kicsit kezdi kikezdeni az emberek elméjét. Valaki anno nekiállt hatástanulmányt követelni, aztán annyira divatba jött, hogy most már mániává vált.

A kormány nem tudja, hogy pontosan mi fog történni. Egyik kormány sem tudja. Senki sem tudja. A jövő nem ismerhető előre, a társadalom, a gazdaság kiszámíthatatlan. Akárki, akármilyen okos ember hatástanulmányt készítene, abban az lenne, hogy "nem tudjuk mi fog történni, lehet, hogy ez, lehet, hogy az".

És igen, lehet olyan hatástanulmányt írni, hogy "majd elvándorol minden orvos", meg olyat is lehet, hogy "majd kevesebben vándorolnak el".

A lényeg, hogy az orvosi szakma ma a korrupció melegágya. Hálapénz, magánpraxis, az állami vagyon szétlopása. Anno azt mondta a fogorvosom, hogy az állami intézet épületébe a jobb anyagok be sem jutnak, a parkolóban már pakolják át a doktor urak csomagtartójába. Ha meg valami gond van, akkor gizike jöjjön be a kórházba, ott van műszer, vannak szakemberek, majd ott megoldják.

Ez nyilván tűrhetetlen, a szégyen az, hogy évtizedeken keresztül elnézték. Kevés a fizetés, de lopni lehet. Kádár rendszer az egészségügyben...

Ha a kormány kétszeresére növeli a fizetést, akkor fehérítést is akar. Érthető. Sikerülni fog? Ki tudja?

arthurthedent 2020.10.07. 20:27:18

@GöTi: "A HIÁNY okozza a hálapénz kialakult rendszerét.
Azt kellett volna régen megszüntetni."

Mert ha nincs hiány, akkor a doktor úr már nem fog pénzt kérni. Van öt szülész, mind szedi a hálapénzt, de ha hét lenne, akkor mind az öt azt mondaná magába, hogy "ja, hát akkor már nem is kell a pénz".

A korrupció általában így szokott működni, minél többen vannak, annál kisebb a korrupció. :D

Mme Seldon 2020.10.07. 20:27:29

Most talàltam a facebookon
·
Kedves Ismerőseim,
Te szeretnél fizetésemelést ILYEN FELTÉTELEKKEL?
Ne gondoldjátok, hogy titeket nem érint!
Érint, mert nem lesz orvosod, érint, mert ezután veled is megtehetik.
Egypercesek...
1.Képzeld el hogy pedagógus vagy, osztályfőnök/napközis/óvónő. Gyerekeket gardírozol, tanítasz, nevelsz.
Rendesen dolgozol évek óta és kapsz fizetésemelést. Sokat. Örülsz? Igen! Aláírod? Persze!
Másnap a főnök közli veled, hogy mivel kevés a tanár/óvónő egy évre áthelyeznek Miskolcra, van tíz napod, hogy összepakolj. A fizetésemelés aláírásával ezt is aláírtad....
És a gyerekek akiket eddig tanítottál?És a családod? Hát az senkit nem érdekel....
2. Képzeld el, hogy munkás vagy, soron dolgozol a Videotonban, KVGY-ben, cukorgyárban, stb.
Rendesen dolgozol évek óta és kapsz fizetésemelést. Sokat. Örülsz? Igen! Aláírod? Persze!
Másnap a főnök közli veled, hogy mivel kevés a melós az ország másik részén, egy évre áthelyeznek Debrecenbe. Ott a rendes munkaidőn túl heti plusz egy éjszakát fogsz dolgozni, arra megkapod a fizetésed 75%-át, és ez a munkaidő a nyugdíjadba nem fog beleszámítani. Van tíz napod, hogy összepakolj. A fizetésemelés aláírásával ezt is aláírtad....
És a családod, házad, kerted, szüleid? Hát az senkit nem érdekel....
3. Képzeld el, hogy beteg vagy és orvoshoz jársz. XYZ doktorhoz jársz évek óta, jól ismeritek egymást. Gratulálsz neki a fizetésemeléséhez.
Egy hónap múlva következő kontroll alkalmával keresed a doktort, de nem találod. Áthelyezték Hajdúböszörménybe, mert ott kevés volt a dolgozó. És az eddig kezelt betegei? Hát az senkit nem érdekel....
Mégegyszer kérdezem, te szeretnél fizetésemelést ILYEN FELTÉTELEKKEL?

arthurthedent 2020.10.07. 20:27:35

@odamondó: "Jaaa, hogy nem lehet államiban műtögetni privátban vizsgálgatni meg a hálapénz is 0% szja-s... Aki itt ellenkezik az a régi rendszert védi."

Úgy van! Megvizsgál magánba, hamar kiderül, hogy ehhez ultrahang kell, CT, de nem baj, a doktorúr odaszól, menj át az államiba, aztán ott már tudnak rólad, hozd vissza a leleteket és akkor a doktor úr magánba megnézi őket. :(

És a betegek kiszolgáltatottak, azok nem fogják a számlát követelni meg vitatkozni, az életükről van szó, esetleg a szeretteik életéről. Amikor a szülész azt mondja, hogy százezerért megnézi, akkor melyik leendő apuka tiltakozik, hogy neki ez ingyen jár?

lüke 2020.10.07. 21:11:02

@arthurthedent:
Röhej, szakmai megoldás kell!
Minden rezsim félre fordította a fejét ,- kis stilű korrupció ez- s ovi- ék is,ha nem jön a járvány.
A milliárdokkal mi van.?

victor vacendak 2020.10.07. 21:11:02

Ja, egyrészt a kivándorlók nem kizárólag a fizetések miatt lépnek le, hanem a munkakörülmények miatt is. ha megtalálták a számításukat külföldön, akkor most ettől sem jönnek majd vissza.

A másik dolog, hogy ezentúl akkor egymást jelentgeti majd fel a sok orvos, vagy fedett nyomozók adják ki magukat hálapénzes betegnek, vagy hogy lesz? Ki ellenőrzi, hogy nem fogad el senki borítékot? Szerintem kéretlenül kapott pénzt (ajándékot) elfogadni nem etikátlan, ami viszont az, ha előre bejelenti valaki, hogy elvárja és mennyit. Eszembe jut, hogy 25 éve nyári gyakorlaton egy néni egy gyűrött ötvenest erőltetett a kezembe, miközben a műtőbe toltam, és hiába ellenkeztem muszáj volt elfogadni. Akkor az új törvények szerint ezért mehetnék börtönbe...

Az meg megint necces, hogy sok kis település másodállású, kölcsön orvosokkal oldja meg az ellátást. Na ott ennek ezzel vége is lesz...

lüke 2020.10.07. 21:11:02

@Mme Seldon: jo ez a pimf,pofon egyszerű megfogalmazás!
( a baj csak az,hogy a komplex feltárás mindig elmarad)

lüke 2020.10.07. 21:11:02

@arthurthedent: ne keverd a szezont a fazonnal
Gyerekvállalás önkéntes, a betegséget nem önként vállalod,éjjel 2- kor jön,részben magától.

lüke 2020.10.07. 21:11:02

@Rayovac:
S ki lesz a szakmai supervisor?
Nincs szakmai kontroll,orsz. Szakmai intézetek,kollégiumok szétverve
Rögös út ez!

fhdgy 2020.10.07. 22:13:47

@Rayovac: 50-es 60-as évek alatt mit értesz? 1850-1860-as éveket?

A dzsentri világ nem az 1950-es 1960-as években alakult ki. Magyarországra az uram-bátyám világ elég régóta jellemző.

lüke 2020.10.07. 22:23:38

@victor vacendak:
:)
(Barátom már nem él,sajnos)
1968, kezdő orvosként gépelte a zárót,látta a beteg,egy huszast akart adni. Nem vette el,
Uray prof. visszaküldte:- rontod az üzletet fiam,

Hari Seldon 2 2020.10.07. 22:54:10

@victor vacendak:
Látom vágod a témát. Pont ez a cél: Azt az orvost, aki "pofázik" maffiapárt ellen, vagy csak bármiben nem bólogat elég gyorsan, azonnal "megtalálhatja" egy fedett ügynök NAV-os, aki tetten éri a "hálapénz elfogadást". Vagy: sokat pofázol, vagy nem tapsolsz elég hangosan, kivezényelhetnek Alsó Edelénybe azonnal.
Hát mi ez, ha nem az igazi megfélemlítés. Kb a rabszolgtörvény szintje.

Bár a MOK is hibás, mit képzeltek, ez a bűnöző majd nem veri át őket?!? - Simán bárkit és bármikor. -> Lásd SZFE esete.
Orbánnak ez a terve már kész volt egy évvel ezelött. Most ahogy kérték béremelést, azonnal el tudta adni úgy, hogy ő aztán milyen jó fej. - És a MOK-ban még 10 év után is azt képzelték, hogy nem veri át őket?!?

Szabványok 2020.10.07. 23:05:07

@Arthamyr: "Én olyasmit olvastam pár napja, hogy annak kell belépnie a rendszerbe, aki az új, emelt juttatásokat szeretné kapni."
Ezt nehezen tudom elképzelni egy katonás rendszertől. Azt már sokkal inkább, hogy egy feudális ország, egy feudális orvostársadalomban a kapcsolatok dominálnak. Mindenkire kötelező, de akinek protekciója van arra nem. (Az un. kiskapu fogalma.)

Commandante Jayasuriya 2020.10.07. 23:05:18

Riadtan látom, hogy sokan azt képzelik, hogy ez a béremeléssel álcázott dolog a hálapénz megszüntetéséről szól.

Arthamyr 2020.10.07. 23:22:16

@Szabványok: akkor most te sem tudod, csak nehezen tudod elképzelni? Vagy tudod, és elképzelni sem tudod, hogy másképp lehetne?

Arthamyr 2020.10.07. 23:23:43

@Commandante Jayasuriya: Nem kell ettől megriadni, te csak olyan embereket láttál eddig, akik mindig mindent átlátnak? :)

Szabványok 2020.10.08. 00:04:42

@Hari Seldon 2: "Sopronba?
Majd Fehérgyarmat lesz az most majd leginkább.
De mondhatnék Edelényt, vagy Lenti-t is... "
Akkor Sopron volt a kibaszás. Mert az határsáv, szigorú ellenőrzéssel, a belépést kérvényezni. Azon az alapon, hogy férj, két hetenkénti látogatás volt engedélyezhető. Edelénybe viszont akármikor lehetett utazni.

somlobodog 2020.10.08. 00:04:54

@zokogjatok:
"Meg is lepődtem volna, ha a 100%-os fizuemelést, ami mellett tíz éve kampányol mindenki, nem sikerül valahogy úgy keretezni néhányaknak, hogy mennyire egy elszűrt és visszás dolog."

Hogy értsd te is leforditom alap magyarra:

éhes vagy. Kérsz kaját. Nagy nehezen megkapod és mikor beleeszel kapsz egy kurva nagy maflast és kitorik a fogad. Na ez a módosítás kB ezt jelenti. Jó étvágyat.

kék madár 2020.10.08. 00:35:39

@Arthamyr: koszi
az igaz, hogy 4-5 ora utazassal sok, de ezt rendszerint ugyelet mellett, 40 ora "utan" szoktak csinalni, vagy nyugdijban, nyugdijkiegeszitessel

élhetetlen 2020.10.08. 01:02:00

@Arthamyr: „Ha lesz elég magán, akkor nem baj.”. De a TB-t vonják, a magánt meg fizetni kell, és ez sok embernek okoz gondot.
„Remélhetőleg fel fog tűnni a döntéshozóknak, hogy ők is elfogynak, és ezügyben is tesznek lépéseket.”. Megint későn, embereket nem lehet csak úgy visszavarázsolni, újra teremteni.
Azt meg nem mérték fel, hogy hány orvos költött milliókat a saját rendelő kialakítására, gépesítésére, azt dobja-e ki az ablakon, vagy a főállását hagyja ott,
És a legrosszabb, engedéllyel lehet másodállásod. Ki kap engedélyt, ki nem? Törvénybe iktatták a pacsipacsit, suskust, ki melyik szót szereti. Őrülünk? Én nem.

élhetetlen 2020.10.08. 01:38:01

@Csodabogár: Csak az orvosi kamara beterjesztésében nem volt benne, hogy kizárják a másodállást. Ja és az a disznóság, hogy akinek akarjuk, annak engedélyezzük. Törvénybe iktatott suskus. Az az orvos, aki lehúz egy műszakot egy kórházban, vagy klinikán, és utána este kilencig még dolgozik a város másik végén levő magán rendelőjében, a saját milliós berendezésével (nyilván nem az agysebészekről beszélek, de pl egy kolonoszkópia) az ki fogja dobni a befektetését egy fizetésemelésért, úgy hogy még egy, két évre a családjától is eltávolíthatják? Én sem értek hozzá, csak végig gondoltam élethelyzeteket.

élhetetlen 2020.10.08. 02:14:03

@fhdgy: Nem tudom, csak az elképzelésem. Az, hogy a fizetésért cserébe ki kell dobni a több milliós összegből felépített magánpraxist, és vállalni az egy-két éves kivezénylést, az nem a magyar emberek érdekeit szolgálja, sokan fogják elhagyni szerintem az állami egészségügyet. Ezért gondolhatják, akik gondolják, hogy a törvénytervezetet a külföldi toborzók írták. Ez kicsit olyan, mint Lázár János dohányárusítási törvénye, vagy a kis nemzetközi igazi csíki sör akciója, mert a többi csíki sör az nem igazi, és még egy multinak is nekiment akkori hatalma teljében egy haver kedvéért. Ezek nem összeesküvés elméletek, és hiszed, vagy nem, nem vagyok hülye. Amik megtörténtek, azokat láttam, értelmeztem. Ami most történik, abból csak annyit látok, hogy nem az állami egészségügy rendbetételét szolgálja. Ezt azok fogják aláírni, akiknek nincs még alaptőkéjük egy magánrendelőre, vagy nem olyan a szakképesítésük. Egy kórboncnok nyilván aláírja, mert nem nyithat magánrendelést.

élhetetlen 2020.10.08. 02:47:56

@Arthamyr: „Ezért írtam, hogy az eltartási szerződés opció lehet, mert mondjuk 1-2 év alatt vagy rövidebb idő alatt keresni pár tízmillót már viszonylag sok embernek megéri.”. A rövidebb idő alatt. Ja, egy példa a barátnőmnek volt egy kilencvenen túli barátnője, a barátnőm tartotta a kapcsolatot a nő háziorvosával, aki szerint semmi komoly baja nem volt, élhet volna még akármeddig, de már segítségre szorult. Beköltözött hozzá egy nem mondom meg, melyik országból jött gondozó nő, és az idős nő másfél hónap múlva meghalt. Ezt könnyű összehozni, kiszárítás, nem kapja meg a gyógyszerét, és 90-en túl, hát, ha meghalt, hát meghalt. Önkormányzati lakás volt, az ápoló nő be volt jelentve, megkapta a lakást. Újbudán, 80 nm. Melyik eltartónak érdeke, hogy az idegen eltartott jó körülmények között sokáig éljen?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.10.08. 05:12:13

@sörm: "Nekem inkabb az a kerdes hogy mibol lesz ez finanszirozva. Abban valahogy nem bizom hogy "oke, parmilliarddal kevesebbet lopunk, igy marad az orvosoknak...""
Plusz 3245465...
Bennem is pont ez a kérdés fogalmazódott meg.Hirtelen honnan fognak majd egy csomó gempát átcsoportosítani, rendszeresen, stb; minek fog majd emiatt felmenni az ára?Majd a Ner-lovagok kevesebbet harácsolna megértően?Ahha...
Meg ha az orvosoknak jár, akkor a szakdolgozóknak is, és sorban fognak jönni a sajtkészítők, a kőfaragók és a balettáncosok, meg mindenki más is; mert hogy nekik sincs rendes, európai szintű fizetésük.Ami szintén tök jogos lenne.Manapság olyan árak vannak, hogy nem szabadna ezer ojrónál kevesebb nettó béreknek lenniük.Szóval a kérdés, hogy miből, és milyen láncreakciót fog ez beindítani?

Golf2 2020.10.08. 06:15:07

@fhdgy: "több ember fog meghalni relatív orvoshiányban, mint koronavírusban?" A kórházakban már most káosz van.

Arthamyr 2020.10.08. 06:55:48

@kék madár: 40 óra után még heti 28-35 órát + utazás (ha kell a hétvégén is)? Szerinted ez normális? Nyugdíj mellett talán, de az sem biztos, hogy abban az életszakaszban valaki ilyen terhelést kíván még. Szerintem az volna a normális, ha ezt valaki tudná főállásban csinálni. Akkor meg a havi 1200-1600 (vagy 7 napért 1800-2100) euro bruttó már nem annyira megy csodaszámba Budapesten.

@élhetetlen: "Melyik eltartónak érdeke, hogy az idegen eltartott jó körülmények között sokáig éljen?" - Egyiknek sem, ezért is írtam, hogy "a közepesen jómódú, halálhoz közeli emberekkel", mert ugye 10 év alatt már több tízmilliót keresni sem igazán éri meg. Viszont azt sem gondolom, hogy az eltartók többsége gazember, bűnöző (az általad leírt dologra van büntetőjogi fogalom: emberölés, max. az lehet kérdés, hogy gondatlanságból elkövetett, vagy mondjuk előre kitervelten, nyereségvágyból).

Ekrü 2020.10.08. 08:10:12

Évek óta sír mindenki,hogy kevés az orvosok fizetése,meg mennyire csúnya dolog a hálapénz.Most végre a fizetést felemelik,a hálapénzt büntetik ,azt mégsem jó?
Nincs a világon olyan szakma,ahol ne kötnék ki ,hogy az illető nem mehet másodállásba dolgozni csak kizárólag akkor ha a munkáltató engedélyezi.Mert ugye a pihenőidő azért van,hogy pihenéssel töltsd,ha te még elmész máshova dolgozni,akkor másnap/harmadnap fáradtan jössz be és az bizony a munka rovására megy.Meg ugyan miért fizetne egy munkaadó járulékot utánad azért ,hogy utána te elmenj szépen máshova is (ugye a konkurencia) dolgozni?Ezt sehol nem engedik meg.
A másik felháborító dolog az,hogy a magánbetegeket az állami kórházban az állam tulajdonával/eszközeivel műtik,miközben az emberek sorban állnak a műtétekért.Ha egy orvos magán praxist akar folytatni,tegye,de akkor teremtse meg hozzá a szükséges feltételeket,pont úgy ahogy a többi vállalkozó is az országban.Tessék szépen magánkórházat építeni azt ott műteni.Ez bizony így működik a "fejlett nyugaton is.
Majd a sebész meg a nőgyógyász szépen eldönti ezek után,hogy a biztos állami megélhetés kell neki,vagy beleinvesztál és választja az ugyan sokkal több pénzű,ám de sokkal kockázatosabb vállalkozói életmódot.
Ez az áthelyezés meg szerintem a vészhelyzetek miatt van,pld.nagy járványok.

arthurthedent 2020.10.08. 08:10:51

@Arthamyr: "40 óra után még heti 28-35 órát + utazás"

Szerintem te nem nagyon tudod, hogy a főorvos úr hogyan is szokta ezt csinálni. Úgy gondolkodsz mint egy beosztott, szerintem valahogy úgy kellene ezt végiggondolni, hogy te vagy az igazgató úr.

Olyan mondatokat kellene gyakorolnod, hogy "a doktor úr ma nem rendel" vagy "sajnos nem elérhető, de tudok adni időpontot, ha március megfelelne". ;)

arthurthedent 2020.10.08. 08:10:51

@Szabványok: "Mindenkire kötelező, de akinek protekciója van arra nem. (Az un. kiskapu fogalma.)"

A kiskapu meg pont nem ezt jelenti. Amiről te beszélsz az a szabályok áthágása, a kiskapu meg a szabályok kihasználását jelenti.

arthurthedent 2020.10.08. 08:10:51

@Hari Seldon 2: "Hát mi ez, ha nem az igazi megfélemlítés. Kb a rabszolgtörvény szintje."

A hálapénz színtiszta korrupció. A korrupció ellen beszél mindenki, mindig azt hallani, hogy a kormány nem tesz ellene semmit, elnézi a korrupciót. Aztán amikor szigorú szabályokat hoznak a korrupció egy formája ellen, akkor azzal jössz, hogy "rabszolgatörvény"?

Következetesnek kellene lenned és hasonló fellépést, hasonló törvényeket kellene követelned az élet minden területén.

arthurthedent 2020.10.08. 08:10:51

@élhetetlen: "Azt meg nem mérték fel, hogy hány orvos költött milliókat a saját rendelő kialakítására, gépesítésére, azt dobja-e ki az ablakon, vagy a főállását hagyja ott,"

Itt azért megint csak van zavar rendesen. Amikor azt mondod, hogy "milliókat", akkor mégis mire gondolsz, hány millióra? Merthogy a "milliók" lehet egy havi kereset is, az meg nem igazán sok, ugye?

És amikor azt mondod, hogy "rendelő", akkor kikre gondolsz, a háziorvosokra? Ugye az megvan, hogy azt nem másodállásban szokás csinálni?

És ha valaki kifizetett sok milliót valami nagyszerű magánpraxis felépítésére, gépeket vett, asszisztenst, ingatlant, az miért is van főállásban az állami egészségügyben? A sok fizetésért? Esetleg az állami kórházban is fogadja ugyanazokat a betegeket? Vagy onnan cuccolja a méregdrága fogászati anyagokat?

Ha olyan csodás a magánpraxis és az állami állást bármikor feladhatná, akkor miért is van állami állásban?

Arthamyr 2020.10.08. 08:17:21

@arthurthedent: Az megvan, hogy nem az orvosokról beszéltünk?

arthurthedent 2020.10.08. 11:52:07

@Arthamyr: Mi miatt következtettél arra, hogy én nem az orvosokról beszéltem?

ulpius66 2020.10.08. 11:52:16

Ezt az egész törvényt azért hozták, hogy Magyarország még csábítóbb legyen az ukrán, román, moldáv, szerb, stb, stb orvosok számára.......

ulpius66 2020.10.08. 11:52:26

Magyarországon minden valamirevaló orvosnak van 5-7 állása!

Dolgozik a kórházban (ahol természetesen ellátja a magán pácienseit is..... az állam pénzén!!!!!)
Meg van 1-2 magán praxisa....
Meg tanít az egyetemen, egyéb iskolákban......
Mind e mellett természetesen sportorvos 2-3 egyesületnél, és 5-6 cégnél üzemorvos, valamint iskolaorvos is......

TERMÉSZETESEN TELESÍRJA A VILÁGOT HA NINCS MEG A HETI 1-2 MILLÁJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.08. 11:52:52

@geegee: tovabb emelkednek az atlagos berek es a helyi szolgaltatasok arai. nem emelkedik viszont az auto, kinaban gyartott teve, legujabb mobiltelefon, kulfoldi nyaralas ara. tisztara mint nyugaton, nem?

2020.10.08. 11:53:27

@Ekrü: "a egy orvos magán praxist akar folytatni,tegye,de akkor teremtse meg hozzá a szükséges feltételeket,pont úgy ahogy a többi vállalkozó is az országban.Tessék szépen magánkórházat építeni azt ott műteni." - jaj de jól hangzik, legyen így, 'osztán ha te megbetegszel, és az államiban közlik, hogy bocsesz, de nincs orvos/nyolc hónapos várólista van, akkor lesz-e pénzed a magánkórházra, vagy szépen hazamész, és miközben lassan megdöglesz, átgondolod-e, hogy hol romlott el a dolog?

2020.10.08. 13:11:28

@ulpius66: aztán az neked miért fáj?

Arthamyr 2020.10.08. 14:07:24

@arthurthedent: "Szerintem te nem nagyon tudod, hogy a főorvos úr hogyan is szokta ezt csinálni. Úgy gondolkodsz mint egy beosztott, szerintem valahogy úgy kellene ezt végiggondolni, hogy te vagy az igazgató úr." - Pl. ebből. Meg abból, hogy nem a házi ápolók szoktak (vagy akárhogy is hívják az ilyen munkakört) "igazgató úr" attitűdöt felvenni.

Arthamyr 2020.10.08. 14:12:15

@arthurthedent: @Arthamyr: Ja bocs, az lehet, hogy te az orvosokról beszéltél, azért is tartottam irreleváns válasznak, legalábbis nekem címezve.

arthurthedent 2020.10.08. 20:07:21

@Arthamyr: Okés, értem. Én meg meg voltam győződve, hogy az orvosokról van szó. Akkor nem sok értelme lehetett amiket írtunk. :D

kék madár 2020.10.08. 21:38:12

@Arthamyr: ertem a szamaid, de ezt nem egy ember vallalta eddig hanem 3, tehat valaki a heti 40 oraja vagy ejszakai ugyelete melle felvett 2-3 napra napi 4 orat, az +8-12

Golf2 2020.10.09. 10:45:27

@fhdgy: Az állam segít elvenni a földeket, ha a tulajdonosok nem akarják napelemes cégnek adni....444 (itt tartunk).

orsimksk 2020.10.09. 14:36:06

@lüke: Ki fog minket akutan operálnI? - Majd a rezidensek, akiket röghöz kötöttek...

élhetetlen 2020.10.10. 00:38:42

@arthurthedent: Nem tudom, nem vagyok a szakmában. (kicsit keres Google). DIGITÁLIS FALRASZERELHETŐ FRANCIA PANORÁMA RÖNTGEN AKCIÓ 3 850 000 Ft
PHARMABOG.HU/FOGASZATI-KEZELOEGYSEG-OMS-FELSOKAROS/ : Fogászati kezelőegység , 22.860.-€-tól (több, mint 8 milla), és ez csak két darab, kell még rendelő, váró vétele, vagy bérlése, berendezése, alkalmazottak technikus bére, stb. Most speciel egy fogászati rendelőre gondoltam.
„És ha valaki kifizetett sok milliót valami nagyszerű magánpraxis felépítésére, gépeket vett, asszisztenst, ingatlant, az miért is van főállásban az állami egészségügyben?”. Több oka lehet. Egyik pl. hogy kollégák között mozog, és a harminc éve szerzett tudását nem csak a szakcikkek olvasásával fejleszti, egy másik lehet, pl. egy oktatókórháznál, hogy élvezi, hogy átadhatja a tudását, de az is lehet, hogy még emlékszik, hogy nem arra esküdött fel, hogy csak a gazdagokat kezeli.
Ilyen más szakmában is van, az angoltanárnő barátom ugyan esténként, és hétvégén magánórákat ad, de tizenöt évig tanított egy gimiben, és osztályfőnök volt, most ugyan visszament az egyetemre, de a volt kezdő gimisei közül még járnak hozzá, és akiről tudja, hogy a szülei nem tudják megfizetni a különórát, azokat ingyen tanítja. Van ilyen is.
„Esetleg az állami kórházban is fogadja ugyanazokat a betegeket?”. Természetesen. Ragozzuk. Letört a fogamból egy darab. Bemehetek a klinikára, mint bárki az országból, aki fizeti a TB-t. Aztán csinált egy koronát maszekban. Begyullad egy másik fogam. Nem mehetek be a klinikára, csak mert már voltam a magán rendelésén, vagy hogy képzeled? Bemehetek, röntgen, és, ha menthetetlen, ki is húzza ott, helyben, ingyen, úgy, mint bárki másnak. Aztán, hogy hol pótoltatok, az már az én döntésem. De mi ezzel a baj?
„Vagy onnan cuccolja a méregdrága fogászati anyagokat?”. Ne nevettess. Legfeljebb a papírtörlőt cuccolhatná, mert a magán eszközei, anyagai jobbak, mint a központi beszerzéssel biztosítottak.
„akkor kikre gondolsz, a háziorvosokra? Ugye az megvan, hogy azt nem másodállásban szokás csinálni?” Hogy is lenne meg, itt csak te tudsz mindent. Csak pl. az én körzetim úgy rendel, hogy egyik nap délelőtt (8-12), a másik nap délután (16-20). Ha délutános, miért ne vállalhatna üzemorvosi tevékenységet délelőtt?
Hosszú lett, de sok volt a felvetett kérdés, és ezt nem tudtam rövidebben megválaszolni.

élhetetlen 2020.10.10. 01:24:52

@arthurthedent: Nem érted. „Megvizsgál magánba, hamar kiderül, hogy ehhez ultrahang kell, CT, de nem baj, a doktorúr odaszól, menj át az államiba, aztán ott már tudnak rólad, hozd vissza a leleteket és akkor a doktor úr magánba megnézi őket. :(„ Nem így működik. Ha visszaküld az államiba, akkor sorba kell állnod, a várólisták nyilvánosak, nézi a hatóság is, nézheted te is, Ha valaki eléd kerül a sorban, fel is jelentheted az intézményt, de akkor, gondolom neked kell bizonyítani, hogy ő sem volt nagyobb veszélyben mint, te. A másik, a kvóták. A TB csak annyi vizsgálatot, annyi műtétet fizet, amennyit. Soron kívül úgy jutsz be, hogy a magánorvosod a szabad kapacitásból vásárol neked CT vizsgálatot, vagy műtőt, ezt te látszólag neki fizeted, de ő kifizeti az intézménynek. Az ő haszna a 20-30 ezer a 10 perces beszélgetésért, de ezt azért fizeted, hogy ne őt hónapot várj, amíg orvoshoz jutsz, és a lelet kielemzése ugyanennyi. Ha ő műt, akkor a műtét díja is az övé, de a műtő és a személyzet bérleti díja nem. Ha nem lennének a kvóták, amivel a TB csak spórol, akkor nem lennének ilyen várólisták. És erről nem az orvosok tehetnek, hogy kimerült a keret. És nem tudom, hány magánorvosnál jártál, akinek bejelentett magán praxisa van, én még mindenhol kaptam számlát. Nem kockáztatnak, nem a sarki kisboltosok. Ez ilyen egyszerű.

élhetetlen 2020.10.10. 02:11:51

@ulpius66: „Magyarországon minden valamirevaló orvosnak van 5-7 állása!”. Nézzük, mit hordtál össze. Tegyük fel, a kórházban csak 40 órát dolgozik, bár többet dolgozik. Heti két ügyelet, min 24 óra, de lehet 36 is. A 24-gyel számolj, mert nagyvonalú vagyok. 2 magán praxis, legyen csak heti egy-egy alkalom, 8 óra. Tanítás, érjük be 4 órával, de beleveheted a felkészülést is. Sportorvos, az több idő, mint a céges üzemorvosi, legyen 3x4 óra, azaz 12. 5 cég heti egy alkalom, 4 óra, azaz 20 óra. Iskolaorvos, heti 1 alkalom 4 óra. Utazás, legyen min16 óra egy hétre, de ez is több. Tudsz összeadni, akkor ezeket a minimalizált óraszámokat próbáld meg összeadni, és jeleztem, ahol több lehet, akkor jó esetben is a te feltételezésed szerint marad napi 8 óra, az alvásra, a családra, és a zsebből történő továbbképzésre. Aztán próbáld meg a kicsit nagyobb óraszámokkal, és nézd meg, mi marad, és gondold át, hogy mit írsz. Tudom, az internet mindent elvisel.

élhetetlen 2020.10.10. 02:27:22

@shitgun: Nem érted. itt rajtam kívül minden kommentelő dúsgazdag, és lazán kifizet két csípőprotkóra 4 millát, ha rászorul. @Ekrü: is biztosan, vagy nem tudja, mit beszél. Azokról az ágazatokról nem is beszélve, mint a rák kezelés, nem tudom, lehet, hogy külföldön van maszekban, és neki is vannak százmilliói erre, ezt csak ő tudja, de itthon lehetőség sincs rá. A politikusok meg VIP kezelést kapnak minden téren ingyen, tehát gond egy szál sem.

Pöffetegecske 2020.10.10. 10:26:28

Tökéletesen logikus a helyi rendszer. Befizetem a biztosítót, és a biztosítás szerintieket kifizeti a biztosító az ellátásért. Most pl. szemüveg van soron, három évente a biztosítás fedez 300 CHFot. Tök mindegy melyik optikában csináltatom, mennyi a végösszeg, ennyit fedez a biztosító és pont.

A magyar rendszer eddig elfeledkezett arról az aprócska tényről, hogy a BETEG fizeti a tb- t ( tudom, nem az a neve, és nem biztosítás, járulék, és annyit is ér). Na most elmegyek a magánrendelőbe, akkor nekem ki kell fizetnem az ultrahangot, a vizsgálattal pont ugyanúgy, mintha semmi tb- t nem fizetnék. Vagy ki kell fizetnem a fogorvosnál mindent. Miközben én is fizetem a tb- t. Ehelyett az lenne a normális, hogy az állam kifizeti a fapados szolgáltatást, majd a különbözetet állom én, vagy a magánbiztosító vagy a munkáltató.

A kormány most még inkább zavarossá teszi a rendszert, hogy majd remekül halászgathasson, és ki fogja megszívni? Naná, hogy a beteg. Bizonyos kezelések magánúton nem voltak elérhetőek, szerintem ez lesz az utolsó csepp, amikor letisztázzák, hogy ki mehet magánorvosnak, és ki nem, és akkor kalap, kabát, menjen, ki merre tud.

Nagyon szép előfutára a covid- teszt hatósági áras téma a helyzetnek. Korrekt úgy lett volna, hogy adnak egy bizonyos határt, amit az állam kifizet, különbözetért pedig lehet céghez menni, házhoz menni miegymás, úgymond luxi felárat kérni. Na ezzel szemben lett az, ami. Na pont így fog kinézni ez a frankó reform is, szerintem mindenki már most kezdjen b terven agyalni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.10. 12:25:32

@Pöffetegecske: maganbiztositoknal is letezik ez a modell. szolsz nekik, hogy ez a bajod, kijelolnek neked egy szerzodott orvost vagy intezmenyt, ott eldontik milyen vizsgalat es terapia szukseges, ezeket megkapod szinten kijelolt helyekrol. ha a magad feje utan elmentel valahova mert az jobban esett, akkor szettarjak a kezuket hogy nem errol volt szo, nincs penzbeli terites. ez megegyezik a tb eljarasaval, csak a maganbiztosito eleve kizar egy rakas (draga) dolgot ill korlatoz (pl korhazi napok szama), amit a tb kevesbe tehet meg.

@élhetetlen: nalad nem igy mukodott, esetleg. mashol meg mashogy mukodik. engem is utalt mar be a haziorvos korhazba, amire honapokat varhattam volna, miutan telefonon kikerdeztek es ugy dontottek, ez a vizsgalat raer. elmentem maganba ahol termeszetesen ugyanazok az orvosok voltak, mint a korhazakban a kornyeken (buda). egybol lett vizsgalati idopont a doki korhazaban jovo hetre. nem adtam neki semmi halapenzt, csak kifizettem a huszast a felorara, szamlara meg minden, amit akkor is kifizettem volna, hogy ha nem kuld sehova, csak felir valamit vagy azt se. a korhaznak meg semmit. viszont nem mondtam azt se, hogy en megiscsak szeretnek a sor vegere allni. nyugtathattam magam azzal hogy levonnak annyit havonta tb-re mint masik haromtol.

élhetetlen 2020.10.10. 19:16:41

@droid_: Az orvosod kockáztatott, a várólisták nyilvánosak. Ha valaki észreveszi, hogy beelőzted, annak rá nézve következményei lehetnek. Két esetet látok lehetségesnek, abban bízott, hogy az emberek, és a hatóságok nem figyelik a várólistákat, a másik a súlyosabb, tudja, hogy ha kiderül is, őt nem fogják elmeszelni. Itt minden lehetséges. De abban majdnem biztos vagyok, hogy egy beosztott orvos ezt egy kórházban nem tudja megcsinálni egyedül.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.10. 21:25:01

@élhetetlen:
- he, hogy kerult jovo hetre az 537689 esetszam? feljelentek mindenkit!
- surgos volt.
- ja, ize, bocsi.

Vén motoros 2020.10.11. 08:03:01

@droid_: A neten 3 vagy 4 magánkórház igazgatója nyilatkozott, hogy a.) a rendelet elolvasása után átlagosan 20-22 állami ellátásban dolgozó orvos jelentkezett náluk interjúra b.) Olyan orvosok, akik eddig is náluk dolgoztak, de csak félállásban, a másik felét az állami egészségügyben, most jelezték, hogy szívesen dolgoznának eztán teljes állásban a magánkórházban.

Vén motoros 2020.10.11. 08:03:07

@dikusz.: Na neee! Hozzánk havonta egyszer jön egy nő nagytakarítani. Ő nettó 3.5 órás munkáért kap 10 ezer forintot + tízórait. Szalámival...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.11. 11:53:12

@Vén motoros: akkor gondolom nem lett volna gond megnevezni ezeket.

dikusz. 2020.10.11. 15:51:38

@Vén motoros: Hát igen...
Ismerős gondoz egy idős hölgyet ennyiért, kéthetes váltásban. Az ténylegesen 0-24 órát jelent, nem mindennap megy le a boltba, max a 2 hét alatt háromszor négyszer.
Mehetne 15e Ft-ért is nem is egy megkeresése van rendszeresen, de ennyiért már komoly mentális, egészségi problémák vannak az idős emberrel, azt nem vállalja. Itt csak figyelni kell a hölgyet, vigyázni rá.

élhetetlen 2020.10.12. 21:17:53

@droid_: „feljelentek mindenkit!”. Nem, csak a kórházat. Ez esetben a kórháznak kell bizonyítani, hogy sürgős volt, ami nem megoldhatatlan feladat, az tény. A szakértők is orvosok. De, ha csak ennyi, akkor a magán és TB szétválasztás sem segít. Másik fórumon már írtam. Játsszuk le. Adott kórház csütörtökönként állítja össze a következő heti műtéti listát, ott van előttük, hogy kik várnak műtétre, mert az előző, és azt megelőző héten nem fértek be. Beosztott orvos hogy tudja előre hozni a betegét? Fizet az összes főnökének, mert a recepciós nem tudja módosítani az adatbázisba már felvitt betegek sorrendjét nyom nélkül. (esetleg az igazgató főorvos tudja megcsinálni, mert tőle mindenki rinyál). De tegyük fel, hogy te tudod jól. Akkor meg a szétválasztás sem ér semmit, mert aki magánban rendel, az begyűjti a nagy pénzt, aztán megnyugtatja a beteget, hogy a legjobb kézbe kerül, ő be sem teszi a lábát az államiba, csak szól az ott dolgozó szövetségesének, aki lezavarja ezt a lehetséges előre hozást, úgy, ahogy írtad, aztán osztoznak a pénzen. Ezt csak tekintsd úgy, mint egy logikai játszmát. Hova jutunk? Sehová, csak két orvos kell egy helyett, mindketten nyernek, az egyik azzal , hogy csak vizsgál, a másik azzal, hogy a műtétért nem kaphat pénzt, mert lecsukják, de így kap. Már, ha minden orvosnál megy ez a pénzért sürgős, amit kétlek.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.10.13. 15:25:42

@élhetetlen: en vizsgalatrol irtam, nem mutetrol. de tegyuk fel hogy van kupaktanacs ahol eldontik a programot. ekkor sokkal eletszerubb hogy az orvos annyit mond, hogy o az en surgos betegem es mindenki erti. jovo heten lehet hogy nekik lesz surgos beteguk, es semmifele penzt nem osztogatnak. a szakertok is, tegyuk fel hogy vannak, nem orvoslovagok akiknek eszebe se jut, hogy jovo heten ok is lehetnek forditott helyzetben. es ha megis lovagok es kijelentik hogy szerintuk nem surgos, akkor mi van? maskepp iteltek meg a tuneteket, eltero volt a dontes, es talan nem volt jo.

megneztem az illetot, nem igazgato, nem foorvos. egy a sok kozul az adott korhazban. nem tudom honnan veszed hogy az igazgato nyom nelkul tud modositani akarhol is, es nem a gizike modosit mindent attol fuggoen mit mondanak neki.

es vajon mennyire eletszeru, hogy gipsz jakab otthon figyeli a listat es amikor elekerul egy surgos eset, o az esetszam alapjan gyanut fog es feljelentget? vagy hogy egy hatosagi apparatus random esetszamokat nezeget hogy gyanusak-e?

Almandin 2020.11.01. 17:13:22

@dikusz.: Főleg emiatt mehet el sok orvos Magyarországról, mivel amikor pályát választottak, nem azt tervezték, hogy katona módjára éljenek, ide-oda helyezgetve. Emiatt a magánélete is tönkremehet az embernek, mert nem biztos, hogy a párja tudja, vagy akarja követni, ha pl. Szegedről Csajágaröcsögére helyezik, ráadásul évekre. Ha valaki katonának megy, akkor előre tudja, mit vállal, a párválasztásban is szerepe van ennek, nem mindenki vállalja azt, hogy pár évente költöznie kell. Karrierista partner erre nem alkalmas, olyan kell, akinek nem fontos a saját karrierje.
Ha pl. egy orvos hitelre vesz lakást Budapesten, 10-20 éves törlesztéssel, és áthelyezik Sopronba, utána ide-oda dobálják nyugdíjig és csak 65 évesen költözhet be a saját lakásába, az se semmi.
Az új törvényben egyedül az tetszik, hogy illegálissá tették a hálapénzt. Bár ez ahhoz vezethet, hogy fizetésemelés ide vagy oda, sokan emiatt elmennek az állami egészségügyből és nagy orvoshiány alakulhat ki.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása