oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. augusztus 29. 06:30,  „Magyarország zöld, minden más ország vörös” 251 komment

2020. augusztus 29. 06:30 Határátkelő

„Magyarország zöld, minden más ország vörös”

Gyakorlatilag lezárja a határokat Magyarország szeptember elsejétől, magyar állampolgárok komoly nehézségek árán, külföldiek pedig gyakorlatilag szinte sehogy sem léphetnek be az ország területére. Mi lesz az ingázókkal és a hazalátogatásra készülő határátkelőkkel?

Fotózz ki az ablakodból és küldd el a hataratkelo@hotmail.com címre (írd oda a várost is, ahol készült)! Ne szép legyen, hanem igaz (a legjobb, ha mindkettő...)!

magyarorszag_hegyeshalom_tabla_1.jpg

„Két színkód van, Magyarország zöld, minden más ország vörös” - ez a nem túl bonyolult mondat foglalja talán össze legjobban a magyar kormány hozzáállását a járványhoz, illetve a jelenlegi helyzethez.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek késő délután jelentette be, hogy szeptember elsejei hatállyal a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett léphetnek Magyarország területére.

Ami a külföldről hazatérő magyarokat illeti, nekik 14 napig - vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni - karanténba kell vonulniuk – tette hozzá Gulyás Gergely.

Lesznek kivételek, a katonai konvojok viszonylag kevés embert érintenek, de például a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazások ide számítanak (ja, és a diplomáciai és hivatalos utak is).

Mi lesz az ingázókkal?

Ami minket jobban érdekelhet az a „korlátozott sávban történő határátlépés”, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki mondjuk az osztrák határ mellett lakik és Ausztriába jár dolgozni, az ezt (legalábbis a mi nem szakértő értelmezésünk szerint) megteheti. (Azért érdemes részletesen tájékozódni, hiszen mi is csak próbáljuk értelmezni az elhangzottakat.)

Az mindenesetre problémás, ha valaki kicsit messzebb lakik a határtól és úgy járna át, ez alighanem nehézségekbe fog ütközni.

„Az ország még így is jobban áll”

Mindenesetre Gulyás Gergely szerint Európában a járvány második hulláma elkezdődött, a napi fertőzési adatok sok szempontból március végére, áprilisra emlékeztetnek. „Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma, de az ország még így is jobban áll” - tette hozzá a miniszter.

A kormány augusztus 1-től nem vállalja át a koronavírus-teszt költségeit, ezen most sem változtattak.

Ez egy dolog, az már viszont érdekesebb, hogy a külföldről hazatérő magyarok (mint fentebb volt róla szó) 14 napig kénytelenek karanténba vonulni, ráadásul az ezt kiváltó két negatív tesztnek mindenképpen magyarnak kell lennie.

Itt azért álljunk meg egy pillanatra, mert vagy mi vagyunk teljes félreértésben (nem kizárt) vagy egy elég furcsa helyzet állt elő. A fentiek ugyanis azt jelentik, ha jól értjük, hogy voltaképpen minden hazatérő magyarnak kötelező a karantén, amit „ki lehet váltani” két negatív magyar (!) teszttel.

Tehát ha valaki Ausztriából, Németországból, az Egyesült Királyságból, vagy bárhonnan érkezik látogatóba mondjuk Magyarországra, mondjuk vonattal vagy autóval, akkor a határon megállítják és karanténra kötelezik.

Hogyan fog ez kinézni a gyakorlatban?

De hogyan jut el oda? Mondjuk ha valaki Ausztria felől vonattal érkezik a határra, akkor felszólítják, hogy majd ha hazaért, menjen karanténba? És addig mi lesz?

Az egyszerűség kedvéért lakjon Budapesten az érkező. Ekkor is a helyzet az, hogy végigvonatozik valamelyik pályaudvarig (mondjuk legyen a Déli), ott metróra száll, majd esetleg buszra, ha nagyon éhes, akkor még beugrik egyet vacsorázni (akár két hétig úgyis karanténban lesz), talán még egy buszra is felszáll… mennyi embert fertőz így meg potenciálisan?

Majd miután hazaért, önkéntesen karanténba helyezi magát, felhívja a mentőket, hogy ha lehet, minél hamarabb fáradjanak már ki hozzá és teszteljék le, hiszen nyilvánvalóan felelős polgárként nem fog eltömegközlekedni valamelyik kórházba egy tesztért (majd onnan haza).

És ez még mindig csak egy teszt, ami ha negatív, akkor jöhet a második. Ez egyrészt meglehetősen sok utazással és potenciális fertőzéssel jár, másrészt alsó hangon is eltarthat akár 4-5 napig is.

Ugyan a Miniszterelnökséget vezető miniszter némi optimizmussal két napra tette a teszteléseket, azért ezzel kapcsolatban némi halvány szkepszis van bennünk.

(Gulyás Gergely konkrétan azt mondta, ha valaki kontaktkutatás miatt került karanténba, és „két nap után van két negatív tesztje”, akkor szabadulhat a karanténból, ráadásul ezt az állam kifizeti, szemben a fent említett hazalátogatós teszttel.)

A miniszter egyik mondata akár szimbolikus is lehet nekünk: elhagyni az országot lehet, de a hazatérés után nagyon szigorú szabályok érvényesek.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

"Salzburg, naplemente után a Kapuzinerbergről" �: @erikaa.kertesz #salzburg #austria #ausztria #európa #europe

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2916180602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dammiel 2020.08.29. 07:15:41

Ismerek olyanokat, akik Győrből Bécs mellé ingáznak, menjenek szabira? Micsoda baromság ez (is)? A másik, hogy csak magyar teszt jó...még jó, hogy nem a haszonlesés oldaláról közelítik meg a kérdést...

kardio1 2020.08.29. 07:49:42

A magyar teszt 30000 ft, minimum 48h alatt van eredmény. A karantén így minimum 4 nap. A teszt miatt eddig el lehetett hagyni a karantén helyszínét.
Franciaországban a teszt ingyenes, bárki kérheti, nem kell recept sem és 24h-n belül megvan az eredmény.
Nem látok benne rációt, miért csak a magyar tesztet fogadják el.
Ahogy abban a hivatalos kommunikációban sem, hogy csak külföldről hozzák be a vírust. Ha ez így van, akkor hogy lehet, hogy kormánybeli és kormányközeli emberek elkapják ? Ha külföldön kapták el, akkor ugye ők nem tartották be a "több Balaton, kevesebb Adria" elvet. Ha meg belföldön, akkor a kommunikációs vezérelv bukik.

Hari Seldon 2 2020.08.29. 07:53:50

@kardio1:
Ismered a véleményemet a rezsimről: ezek honnan jöttek.
Csak a valójukat adták. Ez útonállás.

SzZoole 2020.08.29. 08:03:49

@kardio1: isten hozott nálunk (Mo) ez a való világ !!!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.08.29. 08:42:03

@kardio1: 24 órán belül eredmény, felár ellenében lehet kérni 3 órán belüli kiértékelést is. Persze fél év nem volt elég arra, hogy az elvileg automatikusan kiállított angol és német eredményt minden tesztelt személy megkapja, többnyire csak magyarul adják ki...

@Dammiel: Egyelőre nincs erről rendelet, csak duma volt, a héten nem igazán dolgozott a kormány...

Hari Seldon 2 2020.08.29. 08:51:58

@SzZoole:
Visszaköltöztél Magyarországra?

Bredpitt Monika 2020.08.29. 09:09:08

Mi pedig közben a suliban az értekezleten megkaptuk az infokat.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy ha egy gyerek lázas és köhög akkor mi fog történni. Elviekben el kell különíteni , aztán miután már otthon beteg volt, 10 napig tünetmentesnek kell lennie, és csak ezek utan jöhet újra suliba.

A szülők 15 napot igazolhatnak most egy évben. Ha egy betegség egy hét, és utána még 10 napot kell otthon lenni, akkor ugye menni kell az orvoshoz.
Nálunk nem tudom mi van gyermekorvos ügyben, mert közben a magán gyermekorvosunk is meghalt , már 90 éves volt kb. A körzetis doki néni pár éve halt meg.

Ráadásul mi most az egy hét balatoni táborozás után köhögünk , mert ott egy gyermek megfertőzött minket (láza senkinek nincs).

arncht 2020.08.29. 09:11:49

Ez igy ebben a formaban baromsag... most voltunk otthon egy hetet, a tobbseg tesz az egesz vedelemre, tomegkozlekedesen az emberek nagy resze nem vagy rosszul visel maszkot, a bankban es fodraszatban konkretan leszedettek rolam a maszkot, mashol meg nem is hordanak. valoszinuleg sokkal tobb a fertozott, csak nem tesztelnek, igy alacsonyak a szamok. Ilyen kozviselkedessel nem kell semmit sem behurcolni, lesz eleg fertozott... de igazabol mivel a tranzitforgalom, kereskedelem, etc nem lesz blokkolva az egesz csak annyi lesz, mint halottnak a csok.

Platonica 2020.08.29. 09:14:12

@kardio1: "Nem látok benne rációt, miért csak a magyar tesztet fogadják el."
Egyreszt a kijatszas lehetosege, masreszt -gondolom- az anyagi oldal miatt.

Nem mintha engem vigasztalna, h itt az AstraZeneca es GSK zsebebe vandorol a millio test kit ara... Naiv lennek azt hinni, h ez nekem tenyleg ingyen van.

Bredpitt Monika 2020.08.29. 09:14:51

Annak örülök, hogy a tanároknak kötelező a maszk (az elsősöknél néha le kell majd venni, mert így elég nehéz lesz abc t tanítani, nem beszélve a logopédusokról).

A kedvencem: jótanácsként elmondták, hogy ének órán most ne énekljenek a gyerekek. Azért lehet mást is csinálni:

www.youtube.com/watch?v=iT8o9Fs6BVc

Bredpitt Monika 2020.08.29. 09:20:44

@arncht: azért is örülök a kötelző maszkviseletnek, mert a suliban, ahol dolgozom egy kisebb fajta forradalom volt az egyik értkezleten az egész vírushelyzet miatt. Nagyon megoszlanak a vélemények, sajnos még olyan is elhangzott, hogy van aki nem hiszi el, hogy létező problémáról van szó.

Engem az szomorít el nagyon, hogy azon nevetgélnek, aki viseli a maszkot.

Utazás közben a kedvenc utastársaim azok, akik elkezdenek telefonon beszélni és pont akkor veszik le a maszkot, amikor már dől a nyál a szájukból.

Sajnos egyre inkább kezd lazulni a fegyelem.

Bredpitt Monika 2020.08.29. 09:24:32

Pont most határozta el férjem, hogy jönni fog, azt kertem, hogy az őszi szünet előtt most már ne induljon el. Még nem néztem utána, hogy továbbra is vonatkozik e rá is az, hogy ha családja van, akkor jöhet., remélem , hogy így van.
Nagyon úgy tűnik, hogy októberben megint távoktatás lesz, amit még csak a madarak csiripelnek, de már annyira, hogy én számítok rá nagyon is, de örülni nem fogok neki.

Platonica 2020.08.29. 09:27:50

@arncht: Ugy erted, tunetmentes fertozott a tobb? Mi amikor otthon voltunk a nyaron, egyetlen csaladtaggal, barattal, ismerossel sem talalkoztunk, aki beteg lett volna, vagy tudott volna olyanrol (az x honap es tobb orszagresz viszonylataban), aki beteg v az volt, marmint tenylegesen koronavirussal. Azert ez egy vilagot letaglozo 'pandemianal' furcsa, nem? Plane, hogy jo par orvos is van az emlitett korben:-x. Es itt ugyanezt a felallast tudom emliteni.
@Bredpitt Monika: Hat en nem orulok, sot felhaboritonak tartom. A gyerekek szempontjabol meg egyenesen karosnak. Szerintem A. Huxley forog a sirjaban...

2020.08.29. 09:29:54

Minden 2010 után hozott dőntésük a fing nevű belső "hanggal" egyenértékű!Amit csak a támogatóik szívnak be levegő helyett ÖRÖMMEL!

Bredpitt Monika 2020.08.29. 09:52:33

@Platonica: én ismerek embert, aki elkapta a vírust, telefonon kifaggattam, arról mi történt....

szinte pontosan azt meselte, amit a Kínában élő brit újságíró srác
index.hu/kulfold/2020/03/06/koronavirusos_brit_naploja_milyen_atmenni_a_betegsegen/

most az kering a suliban, hogy nem is volt fertőzott, valami más baja volt, merthogy negatív lett a tesztje, amikor én beszéltem vele már hat hét telt el azóta, hogy kezdett rosszul lenni, az első kétben olyan szarul volt, hogy úgy érezte az életéért küzd, ehhez képest kétszer nem ment ki hozzá a mentő, és végül hat hét után ő rendelt m agának egy tesztet, mert a háziorvosa nem volt segítőkész, hat hét után simán lehet már negatív teszted...

és hab a tortán, hogy már olyat is hallottam, hogy jaj, nem volt az beteg, csak építkezik.....

nem értem miért sajnálod a gyerekeket, rajtuk nem lesz maszk

azt megértem, ha azért, mert ijesztő lesz az egész.....

Bredpitt Monika 2020.08.29. 09:54:51

@Platonica: ja , és amerikában is volt pozitív tesztes rokonunk, ő csak hordozó volt, tünetei nem voltak, de volt olyan, aki beteg is lett, rosszul volt, de nem kellett sokáig kórházban feküdnie (és még örült is, hogy pihenhet, mert idősotthonban dolgozott és rohadt fáradt volt már).....

Arthamyr 2020.08.29. 09:57:58

Hatalmas öröm, hogy következő vasárnap költözünk vissza, és eddig is olyan zökkenőmentes volt a költözés, hogy csak ez hiányzott a tökéletességhez.

Nomad_ 2020.08.29. 09:58:32

@kardio1: "Ahogy abban a hivatalos kommunikációban sem, hogy csak külföldről hozzák be a vírust. Ha ez így van,"

Pedig ez a kedvenc részem :) Honnan lehet még valamit behozni az országba mint külföldről? Világűr? Ki van ez találva kérem :)

Bredpitt Monika 2020.08.29. 10:01:32

Felhívtam a 80 as számot, jó sokáig vártam mire felvette valaki. A múltkor szerencsésebb voltam. Ez a pasi csak egy kicsit volt arrogáns. Rendelet még nincs, de végül is én világosítottam fel őt arról, hogy miért nem kell engedélyt kérnie, ha van itthon családja.....ja igen, valóban így van, mondta Ő.

Abban maradtunk, hogy várjak még pár napot, amíg a rendelet is kijön. Szóval ma nem lettem sokkal okosabb.
Ja, még azt is mondta mikor azt kérdeztem, hogy nyilván nekem is és a lányomnak is karanténban kell lennünk vele együtt, hogy nem kell, ha elkülönítjük és ellátjuk őt........Jézusom, elmondtam neki, hogy nyolc hónapja nem láttuk, minek jöjjön ide, ha nem lehetünk vele együtt......ez jó kör volt.

Konkrétan most azt tudom neki mondani, hogy ne vegyen még jegyet. Amit meg itt tőletek hallok teszt ügyben......úgy látom a karantén a legjobb megoldás, legalább most együtt leszünk valóban két hétig.....

Bredpitt Monika 2020.08.29. 10:06:12

@Arthamyr: ha még hozzám szólsz a múltkori után....

ez most megint egy olyan meglepődtem saját reakciómon pillanat volt.....

örülök, hogy hazajöttök , welcome és remélem jól fogjátok érezni magatokat.......

jönnek haza most az emberek, a suliban is látjuk, most irattak be egy tanulót, akinek a családja a UK ból jött haza, egy család most Amerikából költözik vissza egy időre legalábbis........

arncht 2020.08.29. 10:11:15

@Platonica: nem tudom, hogy feltunt e, hogy eddig tobb mint 800000en haltak meg bizonyithatoan covid19ben, es ez valoszinuleg csak egy kis resze az egesznek, es maris az egyik legtobb halalt okozo betegseg a vilagon eves szintre levetitve.

eszak-olaszorszagban tobb nagy varosban 3-5x annyian haltak meg, mint a korabbi evekben az azonos idoszakban, ez azt jelenti, hogy az elhunytak 80%a covid19ben halt meg - es mindezt ugy, hogy szigoru karantent vezettek be.

de persze mivel neked egy ismerosod se covidos, ez nem is letezik.

puhacica 2020.08.29. 10:29:34

@Arthamyr: akkor eljott a pillanat. :)
remelem siman lezajlik az egesz, mar amennyire egy orszagvaltas sima ugy lehet.

kék madár 2020.08.29. 10:34:20

@puhacica: @Arthamyr: az ovatosabbak leleptek, a bartabbak otthon maradtak, es a verbeli meresz kalandorok pedig hazakoltoztek :)

Mester.Tamás 2020.08.29. 10:35:00

Nekem pont kapóra jött - végre leszerelhetem azokat a nyavalygó ismerőseimet, családtagjaimat, akik állandóan azt mantrázzák, hogy miért csak pár napokat vagyok évente Magyarországon, és őket miért hagyom ki a látogatásból, holott az út felém ugyanannyi kilométer, mint nekik lenne felém.

Azt meg csendes kárörömmel figyelem, hogy az eddig még úgy ahogy elvegetált szektorokat hogyan fogja ez padlóra küldeni, miközben már a nyár elején azt mantrázták a balatoni idegenforgalmasok, hogy hiába a 2x annyi belföldi vendég, ha nagy részük csóró, és inkább bevásárol a Lidlben, amit levisz magával partra, minthogy beüljön egy 4 fős ebédre 20 ezerért valahova, ami neki bőven sok, egy nyugat-európai pénztárcának viszont inkább csak átlagos árszínvonal. De legalább nem jönnek a migránsok. :D

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 10:35:00

@kardio1: teves a kovetkeztetes. ha betartottak az elvet, akkor is elkaphattak kulfolditol, pl meglatogatja oket egy hari seldon aki nem beteg, csak most epp kohog.

Csodabogár 2020.08.29. 10:37:49

@kardio1: Ráció itt??? Elborult az agyam, egész vörösbe, mikor elolvastam a hírt. :-(
Ez megint olyan megvédjük az országot a (nem létező) ellenségtől, dolog.

Platonica 2020.08.29. 10:42:15

@Bredpitt Monika: En is sok embert ismerek, akik ilyen v olyan virust elkaptak, es hasonloan az altalad emliettekhez, szepen ki is jottek belole. Nem is szeretnek errol vitazni, csak leirtam a velemenyem.
A gyerekeken nincs maszk, a tanarokon igen. Elso (vagy ki tudja hanyadik) lepcso az oktatas dehumanizalasa fele. Igen, sajnalom oket.
@arncht: Letezik, csak nem abban a formaban, amivel amitanak;-)

Csodabogár 2020.08.29. 10:42:19

@arncht: Tömegközlekedés az egyetlen hely, ahol tényleg mindenki maszkban va, még én is, aki egyrészt utálom, másrészt nem hiszek benne, harmadrészt azonnal légszomjam lesz ha rajtam van.
Máshol meg minek. Azt utcán? Üzletben soha se vagyok pár percnél többet ember közelben.Bankban plexi falak vannak.

Platonica 2020.08.29. 10:48:44

@Arthamyr: A karantenra irod? Vagy mas is van? Hat sok sikert! Azert majd oszd meg az elmenyeket!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 10:57:29

amugy ki irta ezt a posztot? hogy lehet valaki ennyire ertetlen sok honap utan is?

amit esszeru hatarokon belul lehet megtenni, azt kell megtenni. a jarvanyugyi korlatozasok celja a terjedes megfekezese. mindig is az volt, mindig is az lesz. egy korlatozas nyilvan nem kepes kizarni a terjedest. most ennek tudataban gondolkodjon a posztolo a poszt utolso fejezeten.

es bizony, a terjedes marpedig olyan, hogy erosen fertozott tersegbol hurcoljak a kevesbe fertozott tersegekbe. magyarorszag atfertozodese a (ha jol emlekszem) nyar kozepi reprezentativ teszteles szerint gyakorlatilag nem volt merheto: kisebb volt a pozitiv arany mint a teszt hibaja.

dikusz. 2020.08.29. 10:59:16

@arncht: Egy hetet voltál itthon. Mikor? Tudom, semmi közöm hozzá, de a múlt héttől szigorították meg a maszkviselés szabályait a közlekedésben. Ellenőrizhetik a maszkviselést, és komoly büntetést is kiróhatnak. Eddig is az utasok 90%-n volt maszk, de a múlt héttől már az orrukat is befedik vele. Az üzletekben pedig, ahová nap, mint nap bemegyek, mindenkin(!) van maszk.

Határátkelő 2020.08.29. 10:59:17

@droid_: Nem ez a kérdés, hanem az, hogy mivel csak a magyar tesztet fogadják el, ha Ausztria felől jössz és mondjuk Debrecenben laksz, akkor Debrecenig el kell jutnod valahogyan. Ezen idő alatt több tucat embert is megfertőzhetsz. Zárják le a határokat, de miért nem fogadják el a külföldön akkreditált teszteket? Ennek mi értelme?

arncht 2020.08.29. 11:00:03

@Csodabogár: ott kell maszk, ahol idegenek kozott vagy egy legterben, ennyire egyszeru. Egy munkahelyen nem segit a maszk, ha napi 8 orat vagy osszezarva ugyanazokkal az emberekkel.

Komolyan nem ertem, mi olyan bonyolult ezen. Nem masnak teszel szivesseget, hanem sajat magadnak.

kardio1 2020.08.29. 11:04:44

@droid_: de miért csak a magyar tesztet fogadják el ? A német, francia, amerikai teszt megbizhatatlan ? Na ne már !

Shanarey 2020.08.29. 11:05:39

Welcome to Neristan 2020

A szokásos süket duma a nemzet megvédését illetően. Ám hogy a Horvát határt miért nem zárták le korábban, mondjuk két héttel ezelőtt, arról néma kuss van. Azért nem zárták le eddig a határokat, hogy a nyaralók mindenhonnan visszatérjenek, s az sem baj ha hoznak koronavírust, hiszen a propaganda a lényeg, nem pedig a hatékonyság. Csak a magyar teszt jó, ebben lenne ráció, de nem azért mert magyar, hanem az időpont miatt. Például legyártom a két tesztet 5 nap alatt, majd utazok haza, de útközben, a repülőtéren, avagy a repülőn, avagy hazafelé a taxiban, megfertőződöm, és a két teszt mit sem ér többé, csak én még nem tudok róla. Szóval ez nem lenne gond, de az ára az már igen. Az nem mindenkinek megfizethető ár, amit a magyar kormány elvár a tesztekért.

kardio1 2020.08.29. 11:06:55

@droid_: Magyarország is fertőzött. Ha nem tesztelsz eleget, kevesebb pozitiv eseted lesz. Erre meg jó módszer, hogy a teszt nagyon drága a Magyarországon élőknek.

dikusz. 2020.08.29. 11:08:05

@Arthamyr: Üdv.itthon...
Egy hazaköltözés akkor sem könnyű, ha nincs koronavírus.
Két hét karantén lesz, vagy 60e Ft pluszkiadás?

kardio1 2020.08.29. 11:09:56

@droid_: a mi régiónk kb akkora, mint Magyarország, kb ua fertőzött, ua halott van. De Franciaország en bloc súlyosan fertőzöttként van bemutatva Magyarországon.
A budapestieket mikor zárják el a vidéktől, pl Békéstol, ahol alig van pozitív eset?

dikusz. 2020.08.29. 11:14:36

@kardio1: Mert kell a bevétel az itthoni tesztlaboroknak. Nincs emögött semmi más szerintem.

dikusz. 2020.08.29. 11:16:34

@droid_: "amugy ki irta ezt a posztot?"
Miért nem kérdezel konkrétan rá, hogy ki vette át a blogot?.D
Mert elég egyértelmű, hogy Határátkelő posztolta.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 11:26:16

@Határátkelő: ezen nem segit az se, ha elfogadjak a kulfoldi tesztet. magyarorszagra magyar allampolgart nem lehet nem beengedni, pont. aki pedig bejon, az utazni fog, akar fertozott, akar nem. amit a karanten hasznal, az ezen felul van. igy vilagos?

@kardio1: mi a velemenyed az emlitett reprezentativ tesztelesrol?

mindkettotoknek: hogy miert csak a magyar teszt (lesz, ha igy lesz) elfogadhato, azt nem tudom. lehet hogy nem akarjak azt mondani, hogy a nemetet, franciat elfogadjuk, az szerbet, oroszt, romant nem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 11:26:22

@kardio1: budapest, ill ha jol remlik pest megye egyes reszeinek kulon korlatozasara volt mar pelda, nyitott kapukat dongetsz. akkor persze az volt a legfontosabb az indexen is, hogy miert x telepulesnel van a hatar, amikor igy meg ugy. csak, azert mert valahol meg kell huzni. konnyen elofordulhat hogy lesz ilyen ujra, nekem sincs varazsgombom.

Platonica 2020.08.29. 11:30:32

@Határátkelő: @kardio1: Gondolom, a visszaelesek miatt. Elelmes honfitarsak gyorsan talaltak kiskaput:-x

arncht 2020.08.29. 11:52:47

@dikusz.: tegnap jottunk, gyorben, tatan, fureden stb voltunk. Tomegkozlekedesen kb az emberek fele hasznalt szakszeruen maszkot, mashol sehol, hajon mi voltunk az egyetlenek maszkban.

dikusz. 2020.08.29. 12:06:10

@arncht: Nem vonom kétségbe, amit írsz. De Budapesten tényleg komolyan veszik a maszkviselést a tömegközlekedésben, bár még egyetlen rendőrt, ellenőrt sem láttam intézkedni ez ügyben.
Nem tudom, Győrben van-e olyan szigorítás, hogy büntetik azt, aki nem visel maszkot.
A Balatont csak a tv-ben láttam, tömeg van, de legalább jó drága. A budapesti fürdőkben sem hordanak maszkot, a Balatonon sem fognak.

Arthamyr 2020.08.29. 12:18:00

@Bredpitt Monika: Nem attól függ, hogy kihez szólok, hogy mi a véleményem az illetőről (vagyis igazából az itteni regjéről) vagy neki rólam, igyekszem a posztra, hozzászólásokra, beszélgetésre reagálni, lehetőleg semleges hangnemben.

@puhacica: Köszi. Annyira lesz sima, amennyire sima lehet, de nem ehhez vagyunk szokva, szóval azért van stressz sajnos.

@kék madár: Hajjaj, majd meglátjuk akkor, hogy bátraké-e a szerencse.

@Platonica: Más is van sajnos, de a karantén is kellett. Önmagában a karantén/kötelező vizsgálat vállvonós dolog lenne, csak egy bosszantó apróság a sok közül, de most más is a sztoikus nyugalom ellen dolgozik.
Viszont lehetne sokkal rosszabb is, belegondolni is rossz, hogy mekkorát szívhat az, aki mondjuk viszi a bútorait, sok ingatlant akar kiadni, (több) kicsi (esetleg beteg) gyereke van, mindez teljes munkaidős állások mellett. Ami, valljuk meg, nincs teljesen elrugaszkodva a valóságtól.

@dikusz.: Valószínűleg 60k (X2, vagy nem, mivel ketten vagyunk?), de attól függ, hogy ez mennyi idő alatt történik, mert ha az érkezés után egy héttel jön meg a két vizsgálat eredménye, akkor azért elgondolkodunk rajta, hogy valakinek a zsebébe rakjuk az ingyenpénzt.
Olyan nagyon ugrálni amúgy sem lehetne, mert a cuccaink úton lesznek, de azért jó lenne addig is pár fontosabb dolgot beszerezni/elintézni.

Arthamyr 2020.08.29. 12:22:13

@kardio1: Engem is ez bosszant, mert akkor szépen itt megcsináltatnám időben, és a dolog rendezve volna. Akkor akár jogos és értelmes is volna az intézkedés, így meg csak a jól megszokott dolgok egyike.

Arthamyr 2020.08.29. 12:25:37

@droid_: Magyarországra magyar állampolgárt be kell engedni, ok, de azt is elő lehet írni, hogy bezony kell, hogy rendelkezzen ilyen teszttel, és a külföldit is elfogadják. Ha meg nincs neki, akkor kényszerintézkedés, büntetés.
Mondjuk a legkorrektebb akkor már az volna, ha szépen előírnák mindenkinek, nem csak annak, aki külföldről jön...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 12:58:39

@Arthamyr: a karanten maga a kenyszerintezkedes. a buntetes meg akkor jon, ha valaki vet az intezkedes ellen, igy szerintem nagyreszt mar most is teljesul a kivansagod. nyilvan nem arra gondolsz, hogy a hatarrol egybol bortonbe vessek azt, akinek nincs vagy nem jo a papirja. jol neznenk ki.

a legkorrektebb reszt nem is ertem. vonuljon mindenki karantenba akinek nincs (friss, dupla) papirja? ezt lenyegeben a kijarasi korlatozasokkal valositjak meg, itthon is, mashol is. jelenleg erre nincs szukseg. lehet hogy lesz ilyen is (ne legyen).

nem neked:

maszkviselesi szokasokrol igen kicsi a mintam, de budapesten a nehany alkalommal amikor az utobbi idoben (legutobb: hetfon) bkv-ra ultem, az utasok igen nagy tobbsege viselte. az is igaz, hogy "nem szabalyosan", ertsd: orrot nem fedve. ami szerintem nem akkora gond, mintha a szajat sem takarna vagy eppen forditva, csak az orrat takarna. gondoljunk csak azokra a felvetelekre, amik a nyalcseppek orkanjat mutatjak beszed kozben maszk nelkul: nem az orrabol jon az alanynak. masreszt amikor az ember onkentelenul az arcahoz nyul, akkor is nagyobb veszelynek teszi ki magat a szajan mint az orran keresztul.

meglepett viszont, hogy pl gyogyszertarban, postan, igaz plexi mogott, egyaltalan nem volt maszk vagy kesztyu. vasarlokra se szoltak ra. regebben konkretan kikuldtek vagy adtak egyet jo penzert. muzeumban meg probaltak a tarlatvezetok maszkban magyarazni, de elofordult hogy feladtak es lehuztak a szajukrol is, max tavolabb alltak. ez mondjuk videki tapasztalat. vasarolgatni nem jartam mar nagyon regen (rendelek).

Golf2 2020.08.29. 13:23:14

Vasfüggöny is lesz? Ha megtehetné,simán megtenné lukasenko2.

dikusz. 2020.08.29. 13:33:15

@Arthamyr: A 60e is annyi mint a 60k... :)))
Nyilván, hogy egy hazaköltözéskor gondolom nem szeretnétek két hétig otthon csücsülni. 4 munkanapba (majd' egy hét) biztos beletelik amíg megkapod a második tesztet. Ha pedig pénteken érkeztek meg, az már eleve plusz három nap. Megnéztem egy covid tesztelést végző labort, náluk a teszt előtt 1012-órát éhezni kell. Hamar össze tudnak jönni plusz napok (pl. hivatalokban ügyfélfogadás mennyire leterhelt), amire az ember nem is gondol.
De úgy hiszem, sok ügyintéznivalótok lesz, ami miatt nem tudjátok bevállalni a karantént.

dikusz. 2020.08.29. 13:35:30

@Arthamyr: A kinti teszteket csak azoktól fogadják el, akik e hónap 31-ig érkeznek Magyarországra.
Ismerőseim tegnap érkeztek Angliából, nem tudom volt-e gondjuk.

dikusz. 2020.08.29. 13:36:21

@dikusz.: javítás: 1012 helyett 10-12... :)))

Golf2 2020.08.29. 13:38:17

kivégzi azt az idegenforgalmat, ami a külföldiek tekintetében elsősorban Budapestre irányul, mégiscsak a belső fogyasztást fogja megnövelni annak jelentős és világviszonylatban is egyedülállóan magas  ÁFA tartalmával.Vesszen Budapest,éljen az ÁFA...

Csodabogár 2020.08.29. 13:51:36

@kardio1: csak ne adj tippeket. Büntettek már az előző lezárásoknál eleget minket pestieket.:-(

Csodabogár 2020.08.29. 13:54:32

@dikusz.: Nem hiszem, hogy ebből nagy haszon lesz. Az emberek majd elüldögélnek otthon két hetet, aztán kész.
Egyébként a német virologusok szerint. Haza térés után 4-5 nappal kell tesztelni, addigra kiderül, hogy hozott-e magával valami vírust vagy nem. A Bajor azonnal tesztelünk mindenkit a határon, gyorsan elmult.

Csodabogár 2020.08.29. 13:57:02

@dikusz.: Szabad ég alatt, ahol még mozog is a levegő, ugyan minek a maszk?

Arthamyr 2020.08.29. 14:23:54

@droid_: A karantén ilyen formában nem kényszerintézkedés, hanem egy szabály, nem is tudom, hogy mennyire ellenőrzik.
Nem börtönre gondoltam, hanem hatósági karanténra. Jelenleg is van ilyen tudtommal.
1. A nagyobb problémát abban látom, hogy külföldi tesztet nem fogadnak el.
2. De azt is problémának tartom, hogy ok, akkor a külföldről érkező "civileket" teszteltetik a saját költségükön. Viszont sok más külföldről érkezőt sehogy sem és az otthoniakat sem, ezzel kissé kiherélve az intézkedést.
A 2. (és a belföldi laza, kevésbé követett szabályozás) miatt az 1-t indokolatlan, hátrányosan megkülönböztető szopatásnak látom. A minimum az lenne, hogy minden külföldről érkezőre ugyanaz a szabály vonatkozna, és főleg nem csak magyar tesztet fogadnának el. Mondjuk nem az első ilyesmi és nem is az utolsó, ismerjük az országot, a jelenlegi vezetését is, megszoktuk már...

@dikusz.: Az intéznivaló megvár, más egész biztosan nem fogja helyettünk megcsinálni. :) És igen, én is számolgattam, de majd kitaláljuk jövő héten, hogy mi lesz, vasárnap éjjel/hétfő hajnalban érünk vissza, hétfőn nagy eséllyel pihenni fogunk, nem intézéssel/teszteléssel foglalkozni.

Platonica 2020.08.29. 14:51:46

@Golf2: 'Vasfüggöny is lesz?'

Nem kell, kovetni fogja a peldat a tobbi orszag is majd szepen sorban. Ez a(z egyik) cel: roghozkotes, mindenutt.

Arthamyr 2020.08.29. 15:07:08

@Golf2: He? A turisták nem fizetnek áfát? Vagy netán árérzékenyebbek, és kevesebbet fogyasztanak, mint a helyiek? Ezt hogy sikerült kihozni már megint? :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 15:12:56

@Arthamyr: a karanten akkor is kenyszerintezkedes, ha nem ellenorzik. amugy de, ellenorzik, ha nem is olyan gyakran mint egy haziorizetes bunozot. a szabaly altal kenyszeritenek, hogy ne utazgass, hanem ulj a valagadon otthon. hatosagi karanten van, masmilyen nincs. aki megszegi, megbuntetik. ez nem ujdonsag, tavasz ota ez a helyzet. ha esetleg nem igy van, tudsz mutatni valami hirt az ujdonsagokrol?

kiket nem tesztelnek/tesznek karantenba? en azt olvastam, hogy diplomacia kiveteleken meg szigoritanak is, tranzitforgalom ugyanolyan feltetelekkel lehetseges csak (pl. utvonalkijelolessel), katonai konvojok, hat ezen nem sok fog mulni jellegebol adodoan sem. azt a focimeccset lehet kritizalni, azt nehez lenne vedeni, de ugy olvastam, ott is kell negativ teszt, tehat nem igazan kivetel.

nem lesz es nem is lehet egy kalap ala venni a belfoldi magyar allampolgart es masokat. a magyar egyszeruen nem tilthato ki. a kulfoldi igen.

a magyar teszteket nem kell minden egyes hozzaszolasban felhozni, nem tudom, mi a pontos oka, en montam ra egy lehetsegeset, mas mondott egy masodik lehetsegeset, megint mas egy harmadikat es van a kozkedvelt "mert lopnak" indok is. nyilvan aki szereti hangoztatni, hogy ismeri az orszagot meg e jelenlegi vezeteset, annak az utobbi tetszik. persze alapja annyi van, mint barmi mas indoknak: valaki ezt gondolja.

SzZoole 2020.08.29. 15:13:16

@Arthamyr: mi a hatalmas öröm, hogy haza költöztök, vagy, hogy rögtön két hét szabival kezded? :-))

Vicc volt, sok szerencsét!

arncht 2020.08.29. 15:49:35

@droid_: ha az orrod nem feded, sokat nem er. Az a lenyege az egesznek, hogy legyen egy elsodleges akadaly, amin a nagy resze fenn akad.

Hari Seldon 2 2020.08.29. 15:55:42

@Nomad_:
Nyilván, ezt a baromságot kell nyomatni. A világ összes országába külföldről hozták be, kivéve értelemszerűen Kína.

dikusz. 2020.08.29. 15:55:49

@Csodabogár: A fürdő zárt terében sem volt senkin maszk. És se a külső, se a belső medencéknél nem volt meg a kellő távolság az emberek között.
A strandok (Palatinus, Dagály) telítettségét pedig biztos fogják mutatni a holnapi hírekben...

Hari Seldon 2 2020.08.29. 15:57:37

@droid_:
Negatív tesztel mentünk. - Csak jelzem.

Mikkamak 2020.08.29. 16:14:41

Eleve az alapállás, hogy a vírus csak külföldről jöhet, teljesen hamis. A vírus régóta jelen van Magyarországon és ott fertőz.

Mi júliusban voltunk otthon és engem teljesen megdöbbentett, hogy szinte senki nem hordta rendesen a maszkot (orra kint volt, vagy az álla alatt figyegett, lehetőleg akkor, amikor ezerrel kiabált a telefonba, vagy a másik után) és mindenhol a pofádba másztak, nyakadba lihegtek. Az USA-ban akkor éppen meredeken emelkedtek az esetszámok, tőlünk mindenki, aki tudta honnan jövünk, rettegett, mint a tűztől, de én jobban féltem, hogy elkapom a vírust otthon, mint itt.

A jelenlegi hozzáállás meg csak rontani fog a dolgon.

Azt meg végképp nem tudom mi lesz, ha elkezdődik a tanítás, jó magyar szokás szerint 30-35 fős osztálylétszámmal, adott esetben maszk nélkül (mert mondjuk kisgyerekkel nem is lehet egész nap maszkot hordatni).

Apropó: mi lesz a kemény dollártízezreket fizető külföldi egyetemistákkal? Egy részük még biztosan csak későbbre tervezte az utat, mert az egyetemi oktatás általában nem pont szeptember 1-én kezdődik.

Buncog 2020.08.29. 17:03:33

Egységnyi lakosságra jutó Covid19-hez köthető halálozások száma.

Bal oldalon te állítod be az országokat, vízszintesen az időcsúszka állítható. Tehát ne menj nyaralni/pihenni egy átgürizett év után ezekre a helyekre, mert azok annyira, de annyira fertőzöttek, hogy ihaj. (A beállított távoli országok közül csak egyben jártam)

ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&country=HUN~PYF~SYC~MUS~TZA~MDV~ZAF~FJI~PNG~AUS~JAM&cfrMetric=true&interval=total&aligned=true&hideControls=true&smoothing=0&pickerMetric=location&pickerSort=asc

Ennyit a magyar hatóságok hozzáértéséről.

Midnight Run 2020.08.29. 17:03:59

Nekem ez az határzáras megoldás inkább látszatintézkedésnek tűnik. Hatása sokkal nagyobb lenne annak, ha a kormány komoly kontakt kereső csoportokat hozott volna létre, hogy valóban meg akarják fogni a járványt. Másrészt a nyári nyaralást az Adrián már hetekkel korábban le kellett volna állítani. Ezzel szemben vezetőink is külföldön nyaraltak, jópáron éppen az Adrián. Maszkot még egyikükön sem láttam interjú közben. Típikus bort iszik, vizet prédikál. Mintha vazze, immunisak lennének erre.

Azt sem hiszem, hogy az ingázók nagy forrásai lennének a vírusnak, mert az osztrák vagy szlovák munkaadók sokat tesznek azért, hogy náluk ne legyen góc. Ezzel szemben mondjuk a Puskásban rendezett szuperdöntőt nem értem - az kifejezetten komoly veszélyforrás, ráadásul 20 ezer ember jön majd ide. Még ha óvatosan kezelik a dolgot, akkor is.

Szóval átgondolatlan ez az egész. A nyarat rosszul használta ki a kormányzat, nem volt felkészülés. Nem látom, hogy az iskolákat miként készítették volna fel vagy az egészségügyet. Szerintem sehogy. Megint csak improvizálás folyik, mint egyébként szinte végig az elmúlt 10 évben.

Etniez 2020.08.29. 17:04:10

2 teszt = 1 hét kb az eddigi gyakorlat szerint.
Több tett jön, tehát ez nagyobb lesz.
Aki nem akarja megvárni és saját tesztet csináltana, annak, útvonal engedélyt kell kérnie a járványügyi hatóságtól.

Szóval 1 hét karanténra mindenki számítson nyugodtan.

FCUK 2020.08.29. 17:04:27

Ennyi okosat egy helyen ritkán talál az ember, még jó, hogy a fele már nincs itthon :)

Azért kell magyar teszt, mert az a hazaút után készül, a kinti meg előtte. Örülök, hogy segíthetek.

Etniez 2020.08.29. 17:04:33

@Bredpitt Monika: Londonban ápolok, tavasszal 3 hónapig covid ward voltunk. Most már nem.
Kérdezz nyugodtan, ha lesz időm, válaszolok.

Csak röhögtem, amikor a tokán hordott maszkos eladó hölgy kizavart a boltból, mert nem volt rajtam maszk :)

Pedig én már annyira megszoktam a 14 órás műszakokban, hogy simán viselem, akkor is, ha nem kell.
Akkor meg pont a kocsiban maradt...

:)

kék madár 2020.08.29. 17:44:34

@FCUK: ertem, tehat augusztus vegeig a hazaut ELOTT keszult is tok jo volt. szeptember 1 utan MINT TUDJUK automatikusan megvaltozik a hazaut jellege, COVID erdon es patakon at vezet, es akkor mar csak a hazaut UTAN keszult a jo. Logikus. Kosz, hogy segitettel

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 17:53:20

@Buncog: oda van irva mit jelent a cfr. pont nem azt amit te irtal.
@Hari Seldon 2: persze, nem is rad gondoltam. ket t, amugy, teszttel.

FCUK 2020.08.29. 17:53:29

@kék madár: szeptember előtt csak korlátozás volt, most meg zárás. De tök mindegy, te úgyis okosabb vagy mindenkinél. Ez van és kész:)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 17:53:37

@kék madár: te hogyan vezetnel be egy szigoritast ugy, hogy ne egy konkret datumtol legyen ervenyes? annyian panaszkodnak, hogy "jajj de hat egy nappal elotte meg ugy is jo volt", most mar kezdek kivancsi lenni, mi is lenne az eletszeru megoldas (amugy nem, de azert leirhatnad).

Csodabogár 2020.08.29. 18:03:35

@droid_: Emberem szomszédja Franciaországban él. Tudatlanul belefutott az előző karanténba. Mikor elindult nem nézett utána mi van itthon. Bizony 2 hétig otthon ült, naponta jött valamikor ellenőrzés.

Csodabogár 2020.08.29. 18:05:06

@dikusz.: Hja... még nincs szept. 1.addig veszélytelen.:-)))

Arthamyr 2020.08.29. 18:10:48

@droid_: Talán majd kedden lesz hivatalos info, akkor majd lehet tudni. Ha tényleg nem lesz kivétel, akkor én kérek elnézést, de meglepődnék, ha nem lenne. Pl. nagyon kíváncsi vagyok, hogy a költöztetőcégünk embereit hogyan kezelik majd.
A magyar teszteket meg azért hozom fel (és talán mások is?) többször is, mert az hatalmas probléma és nagyon nem jó, hogy ilyen szabályt meghoznak, alapos indok nélkül. Nem tudok olyasmire gondolni, amit elfogadhatónak tartok, és senki nem is mondott ilyet.

@SzZoole: A szabinak örültem, mert amúgy olyan ritkán jutok hozzá?

Golf2 2020.08.29. 18:19:08

@Arthamyr: kivégzi azt az idegenforgalmat, ami a külföldiek tekintetében elsősorban Budapestre irányul, mégiscsak a belső fogyasztást fogja megnövelni annak jelentős és világviszonylatban is egyedülállóan magas  ÁFA tartalmával...ez 1 bemásolt cikk 444 nem én találtam ki de te biztos jobban tudod...

Platonica 2020.08.29. 18:26:47

@kék madár: Tudnam itteni(UK) szosszenetkent emliteni a ket hetes karanten alol felmentetteket, lasd pl egeszsegugyi dolgozo (meg ki tudja mi nem) . Teszt sem kell nekik. Logikus nem? Pont annak, aki betegekkel all kapcsolatban nap mint nap.

Csodalkoznek, ha lenne pillanatnyilag olyan hely, ahol minden atgondoltan es profin mukodik ebben a massziv hiszteriaban.

@Arthamyr: En mondtam. Pl a visszaelesek.

Hari Seldon 2 2020.08.29. 18:34:09

@FCUK:
Akkor esetleg úgy lenne korrekt, ha ingyenes lenne, nem pedig újabb sarc. - Érdekes máshol meg tudják oldani, hogy ingyenes legyen egy olyan teszt, amire ŐK köteleik a lakosságot.
Ez így csak lehúzás.

kardio1 2020.08.29. 18:34:30

@FCUK: hát köszi az elismerést a külföldi magyarok nevében.
Szóval, ha van egy közvetlenül az utazás előtt végzett negativ teszted, akkor jó eséllyel egészséges vagy a reptérre érkezéskor, és az onnan a lakóhelyre vezető úton. Ez a kormány által elrendeltek szerint nem biztosítható. A teszt maga csak azt mutatja ki, hogy akkor és ott elegendő virus van-e a garatodban. Ennyi erővel 2 naponta elvégzendő tesztet is előírhatnának, hiszen bármikor elkaphatom. Tőletek. Hiszen ti ott egymás közt vagytok, védve a gaz külföldi virustol. Tehát távolságtartás, maszkviselés nem szükséges, azok úri huncutsagok, ugye ?
Ha meg még nem is tesztelnek eleget, bátran állíthatják, nincs is nálunk fertőzés...

kék madár 2020.08.29. 18:44:25

@Arthamyr: sok sikert, remelem otthon se fogod agyn stresszelni magad

SzZoole 2020.08.29. 18:46:19

@Arthamyr: írtam, hogy csak vicc volt, meg azt is, hogy sok sikert!

kék madár 2020.08.29. 18:53:49

@droid_:
en az indolkasra valaszoltam. Nem arra, hogy a szigoritas elfogadhatlan, Es ennel sokkal egyszerubb a megoldas, a repteren a felszallas elott kene tesztelni, hogy, ne kelljen visszareptetni az illetot, ha meg kocsival jon, akkor meg a hataron.
Egyebkent a maszkhordast is komolyan kene venni otthon, meg a bulizas elkeruleset, egy baratomnak az egesz csaladja beteg a hirhedt golyatabor miatt

kék madár 2020.08.29. 18:55:27

@FCUK: nem ertem a logikadat, deilyen cool nickel biztos igazad van

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 19:10:56

@kék madár: volt itt poszt, amikor verig volt sertve valaki, mert a kedves anyukajat a repteren felszallas elott vegzaltak, hogy hova lesz es be fog-e oda jutni. csak eszembe jutott.
a baratod biztos orult volna ennek a tanacsnak korabban (vo.: minek ment oda). sajnos az varhato volt, hogy az emberek fegyelme csokkenni fog idovel, talan a mostani szigoritasokban is benne van egy kis pszichologiai rahatas, hogy tessek komolyan venni meg mindig.

FCUK 2020.08.29. 19:11:00

@kék madár: Nem is feltételeztem, csak volt egy kérdés, és adtam rá választ. Ennyi múlt rajtam. A megértés problematikája miatt a szüleidnél reklamálj!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 19:11:10

@Arthamyr: hat, ha az a hatalmas problema, hogy hol kell tesztet csinaltatni, akkor olyan nagy baj nincs szerintem. a koltoztetest gondolom az aruszallitashoz hasonlonak kell tekinteni, erre korabban is mas szabalyok voltak, szerintem nem csak magyarorszagon. a kivetelek azert kivetelek, mert kivetelesek, nem altalanosak. ha egy kis szamu kivetel szabadon maszkalhat fol-ala, az nem oszt nem szoroz. emlekszunk ugye, a korlatozasok nem a fertozes kizarasat celozzak, hanem terjedes fekezeset, esszeru intezkedesek foganatositasaval.

eßemfaßom meg áll 2020.08.29. 19:11:26

@Buncog:" Egységnyi lakosságra jutó Covid19-hez köthető halálozások száma."

Szerintem te is tudod, hogy nem mondtál igazat

nick papagiorgo 2020.08.29. 19:12:20

srácok, mindenki tájékozódjon a munkaadójánál, hogy hogy lépheti át a határt.

Utoljára Gyurcsány Ferenc volt, aki "átlábolt a zöldhatáron", mögötte meg felhúzták a gyodát (vagy mit) és nem engedték vissza, bár szerintem őt is csak szívatták.

(- Hová-hová?
-Gyurcsány Ferenc vagyok, volt miniszterelnök, szeretnék belépni Magyarország területére......
- Azt kérem, bárki mondhassa. Irat van magánál?
- Otthon hagytam....
- Hát, akkor ott adja be a papírt a menekültstátuszról....)

www.blikk.hu/aktualis/politika/uj-fotok-gyurcsanyt-nem-engedik-vissza-szerbiabol/jx9ztze

FCUK 2020.08.29. 19:12:36

@Hari Seldon 2: itt is ingyenes, ha nem voltál külföldön.

@kardio1: Utazás közben meg nem kapod el:) atya isten.

szobatars 2020.08.29. 19:12:38

417.890 és 186.500

Az első szám a járvány "hivatalos" kitörése kezdetétől (március 5.) a mai napig elvégzett tesztek száma Magyarországon, a kormány saját információs oldala szerint.

A második szám az Egyesült Királyságban a mai napon elvégzett tesztek száma, a kormány saját információs oldala szerint.

kék madár 2020.08.29. 19:23:23

@FCUK: mar sokszor kertem anyukamat, hogy magyarazza el, hogy a Szijjarto miert ugatatja le a reportereket, ha rakerdeznek a sunyi korrupt buneire, de nem hajlando, - mindenert az anyukam a felelos.

dikusz. 2020.08.29. 19:23:47

Mi lesz itt még...

puhacica 2020.08.29. 19:26:22

@kék madár: jo lehet a mereszeknek, de en inkabb maradok ovatos (lasd meg: sehonnai bitang enber). :)

@Arthamyr: kepzelem. neha elgondolkodok rajta, hogy hanyfele szempontbol befolyasolja az eletunket ez a mizeria... hat, nem leszek tole vidam.

kardio1 2020.08.29. 19:28:19

@FCUK: nem ingyenes. Konkrétan tudom. Max. ha tünetes vagy, talán. Karantén kiváltására biztosan nem, akkor sem, ha belföldön lettél kontakt.
Nyilván kisebb eséllyel leszel fertőzött a repülőn, mint a repülő + busz, vonat, metró vagy egyebek kombón.
De azért védd csak a védhetetlent. Nyilván elrendelhet Magyarország beutazási tilalmat, vagy korlátozást, a dolgok mikéntjén megy a vita itt.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 19:32:38

szemely szerint meg azt is el tudom kepzelni, hogy egyszeruen azert szopatas (ahogy valaki jellemezte) a magyar teszt megkovetelese, hogy szopatas legyen. ne jojjon, aki nem akarja vallalni. egy eszkoz arra, hogy az utazasokat korlatozza. es az utazasok korlatozasa olyan alapveto eszkoz a jarvany fekezeseben, hogy senki nem vitathatja ep esszel, meg a svedek is megleptek ezt, pedig aztan a svedek.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 19:32:50

@nick papagiorgo: bocs, offtopik (az offtopikhoz kepest is), de egyszer volt a nyugati fenyen szavazas arrol, hogy mi volt a legviccesebb politikai bakloves adott evben, es kommentben javasoltam ezt a jelenetet. a hozzaszolast toroltek es orokre kitiltottak :D

@szobatars: be is jott nekik a teszteles
total deaths
uk 41,498
hungary 614
www.worldometers.info/coronavirus/#countries

dikusz. 2020.08.29. 19:34:58

@Csodabogár: Az előző karanténba a már említett ismerőseim is belefutottak, de ők nem tudatlanul. Ha tudtak róla, ha nem, akkor is karanténban kellett tölteniük két hetet (Angliából jöttek).

Arthamyr 2020.08.29. 19:35:03

@Golf2: Ez megváltoztatja a jelentését? Mondjuk ha kiragadtad a kontextusból, az megváltoztathatja.

@Platonica: Miféle visszaélés ellen az a legjobb megoldás, hogy kizárólag magyar tesztet fogadnak el? Egyébként olyat is hallottam, hogy a tesztre először be kell jelentkezni, 3000 ft-os illetékbélyeg segítségével.

@droid_: Az, hogy mi a nagy, relatív. És mint mondtam a gond az alapos indok hiánya és a hátrányos megkülönböztetés (meg amit még írtam). Az ésszerű intézkedés is relatív. Ha tényleg illetékbélyegezni kell, az pl. sehogy sem ésszerű.
Ahogy az sem, hogy elég sok áruszállító mozog, pl. megnézném, mennyien kelnek át a határokon, és közülük mennyinek kell negatív tesztet (főleg magyarországi tesztet) lobogtatnia.
Na mind1, örüljél, ha neked ez örömet szerez, védd, ha neked szimpatikus, én meg köpök egyet, de nem fogom ezen feleslegesen idegesíteni magam, mint mondtam, ismerem az országot és a vezetését, nem lepődök meg ezen sem.

@SzZoole: Értem én. :)

@kék madár: Nem hinném, nem azért élek. 1-1.5 év múlva minden szép lesz és jó megint. :)

dikusz. 2020.08.29. 19:37:18

@Csodabogár: A fürdők újranyitása óta annyi a "szigorítás", hogy papucsot kell viselni, a maszk viselése egyáltalán nem volt, és nincs most sem előírva.

kék madár 2020.08.29. 19:55:55

@dikusz.: a papucstol megijed a virus?

Arthamyr 2020.08.29. 20:03:25

@puhacica: Ez van, engem mondjuk nem különösebben zavarna, ha nem pont idén költöznénk.

@Platonica: Hát igen, a magyar a legnehezebben hamisítható, és azt eszébe sem jutna senkinek hamisítani. És persze az a legmegbízhatóbb is, azért kell belőle csak kettő.

@kék madár: A víztől, mert sok benne a pisi. :)

dikusz. 2020.08.29. 20:11:34

@kék madár: Nem biztos, de az igen, hogy kevesebb gomba terem majd...

Tényleg ez van. Semmi egyéb nincs kitacepaózva, csak az, hogy a "papucs viselése kötelező".
Holnap tuti tömegnyomor lesz a strandokon, biztos benne lesz a híradóban. Állítólag limitálva van a létszám, nem tudom hogy tudják betartani.

puhacica 2020.08.29. 20:20:57

@Arthamyr: ...ha nem pont iden akarnank hazat venni, ha nem pont iden maradtak volna el az eskuvoink. de ja, ahogy irod, majd minden szep es jo lesz, csak most van egy kis extra stressz itt-ott.

dikusz. 2020.08.29. 20:21:54

@Arthamyr: A pisi lehet, hogy sok benne, de ha forogtatják (direkt írtam így, nem kell kijavítani) a vizet, talán délutánra nem lesz olyan mint pl. a Dagályban a brűgölő ötven évvel ezelőtt. Nem véletlen volt akkoriban a népies neve Néplavór.

Platonica 2020.08.29. 20:23:33

@Arthamyr: A magyarnak a forrasat gondolom ellenorizhetonek tartjak(?), ok adjak ki, mig a kf-rol hozott kinyomtatott papirok eredetere, eredetisegere szinte semmi garanciajuk sincs. Az uj intezkedessel majd megy mindenki karantenba, es a repter helyett allhat sorba a magyar hivatalos szervnel..., mind az ellenorzes, mind a bevetel magyar kontrol alatt marad. Hat igazabol en latom benne a logikat, ha nem is ertek vele egyet.

dikusz. 2020.08.29. 20:26:41

Ebben a közleményben az áll, hogy a MÁV díjmentesen visszatéríti a szeptemberre megváltott nemzetközi jegyek árát, amennyiben az utas lemond az utazásról.:

www.mavcsoport.hu/mav-csoport/dijmentesen-visszateriti-szeptemberre-megvaltott-nemzetkozi-jegyeket-vasuttarsasag

Arthamyr 2020.08.29. 20:29:23

@Platonica: Logikát én is tudok benne találni, több módon is.

kardio1 2020.08.29. 20:42:02

@puhacica: először úgy értettem, hogy egy esküvő már nem is elég nektek, többször is össze akartok házasodni :)

FCUK 2020.08.29. 21:02:55

@kardio1: mint említettem, csak válaszoltam egy felmerülő kérdést. Védeni nem védek semmit, de az ugye választás volt, hogy valaki kiköltözik. Akkor egyúttal azt is vállalta, hogy nem biztos, hogy gondol egyet, és az tud jönni, pl izlandi vulkánkitörés, stb. További jó vitát :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 21:03:20

@Arthamyr: az ne legyen mar gond, hogy az allampolgar pozitivan van megkulonboztetve a sajat hazajaban. akkor se ha masik oldalrol ugy nez ki, hogy a kulfoldi van diszkriminalva. direkt nem irtam, hogy a magyar, mivel ez teljesen altalanos gyakorlat.

hogy a te erveddel eljek, az alapos indok relativ. akarmi lenne a szabaly, biztos lenne egy rakas ember aki azon karogna, hogy viktator mert lopnak, ismerjuk az orszagot. es az is relativ hogy mekkora aldozatot kell vagy lehet vallalni a korlatozasokkal. ezen a blogon volt aki is ehseglazadasokat kialtott, mert nem lesz szallitas. aztan szallitas volt, ehseglazadas meg nem. arut szallitani kell, senki nem akarja lenullazni a gazdasagot. szerintem a te cuccod is bele fog ebbe ferni, bar ha belegondolunk, nincs neked arra szukseged a tuleleshez a szo nomad ertelmeben (harcosok klubja, tyler durden).

puhacica 2020.08.29. 21:04:43

@kardio1: eleg volt, ebben meg en is konzervativ vagyok :D

Arthamyr 2020.08.29. 21:14:11

@droid_: A probléma, hogy külföldről érkező magyar állampolgár van negatív megkülönböztetve, pl. a külföldről érkező egyes nem magyar állampolgárokkal szemben is.

Mindegy, teljesen felesleges ezt folytatni, a témáról elmondtam, amit akartam, mára bőven elég volt ennyi belőled, a részemről lezárom.

kardio1 2020.08.29. 21:14:49

@FCUK: természetesen. De egy természeti csapás nem ugyanaz, mint egy nem kellően átgondolt (és akkor még optimista vagyok) kormányzati döntés.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.29. 21:27:40

@SzZoole: lehet ezt obszcén beszéd nélkül is mondani: low fast
:-)

cavalry 2020.08.29. 21:53:17

Harward egyetem tanulmánya értékelte a légszennyezéssel kapcsolatos vírus terjedés felmérését. Nagy gond van. A páracseppel kijutó vírus, a leszáradt pára után a szennyezett levegő ultra finom részecskéivel képes tovább vitorlázni, komolyabb távolságokra is. Felmérték a szennyezett területeket és ott jelentős a fertőzöttség növekedés. A szennyezést értékeit látni az idokep szmog tábláin, egy súlyegységre 8 % növekedés jellemző. ezt a lehetőséget már tavasszal említettük, de nyilván nem volt felmérésünk csak logikailag következtettünk rá. Egyébként a levegőszennyeződés évente 3.5-4 millió halált okoz, tehát ez a hatás most felerősödik. www.idokep.hu/szmog itt a cikk (aki most a maszk miatt ökörködik, picit elgondolkozhat), www.medrxiv.org/sites/all/libraries/pdfjs/web/viewer.html?file=/content/medrxiv/early/2020/04/27/2020.04.05.20054502.full.pdf#page=1&zoom=auto,-21,802

FCUK 2020.08.29. 21:53:21

@kardio1: nekem egyelőre úgy tűnik, hogy a bezzeg országokban nagyobb a gáz, mint itthon:)

dikusz. 2020.08.29. 21:56:20

@geegee: @SzZoole: Kedves Zolik, ha megengeditek elmesélnék egy megtörtént esetet:

Barátom mesélte: A bátyjának (hármasban vágtak neki a világnak '56-ban egy barátjukkal, Angliában telepedtek le ) spanyol felesége volt, aki nem beszélt magyarul. Amikor Magyarországon meglátogatták az édesanyjukat, és az itthon maradt testvéreiket a spanyol feleség is jött velük.
Egy családi vacsora alkalmával, amikor már indulniuk kellett volna, ezzel a mondattal bontott asztalt a spanyol hölgy: All of Us!
Az egyik angolul nem tudó családtag erre felháborodott, hogy milyen csúnyán beszél a hölgy.:))) Mondjuk azért valamennyit tudott magyarul, amikor megkérdeztem a barátomat, hogy mégis mennyit, akkor azt mondta, hogy egy dalocska első két sorát tanította meg neki a férje, mégpedig: "Öregasszony a szilvásban, majd megszakadt, a ...gásban". Semmi egyebet, de ezt akcentus nélkül énekelte.:)))

SzZoole 2020.08.29. 22:04:15

@dikusz.: ja ez kb olyan mint a fuck anal (fakanál) :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.29. 22:09:44

@dikusz.: :-)))
Igen, vannak ilyen szókapcsolatok, amikkel vigyázni kell külföldön, például fakanalat (fuck analat) sem nagyon jó hangosan keresgélni angol nyelvterületeken.A finneknél a persze szó számít valami obszcén dolognak.
A svéd skägg szó szakállt jelent, de úgy kell mondani, hogy a k az néma, a pöttyös a-t meg e-nek ejtik...
És biztos van még egy seregnyi ilyesmi...
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.29. 22:10:28

@SzZoole: Nem láttam még a tiédet, mikor az enyémet írtam befelé.
:D

élhetetlen 2020.08.29. 22:12:12

@droid_: Igen, foglalkoztak azzal, hogy két összenőtt falu, az egyikben mindent szabad, a másikban semmit. De nem ez volt a fő probléma. Az az volt, hogy ez Budapestnek, és Pest megyének szivatás volt, mint egyoldalú intézkedés. Budapestre bárki jöhetett, és hazavihette a víruskáját, ha talált, de egy pesti nem mehetett le akár háztól házig kocsival a saját nyaralójába, hogy onnét távmunkázzon, ha van rá lehetősége. Ezt is meg tudod magyarázni?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 22:46:15

@Arthamyr: igen, akinek a munkajara adott esetben nagy szukseg van, azt pozitivan megkulonboztetik. pl ha a mentokre nagy szukseg van, akkor megkulonboztetik feny es hangjelzessel, es mehet mint a meszes a varosban es mindenkinek takarodnia kell elole.

ez tenyleg ennyire nehez? semmifele diszkriminacio nincs. ami kulonbsegtetel van "a külföldről érkező egyes nem magyar állampolgárokkal", azok a kulonbsegtetelek nem egyediek magyarorszagon. pl egesz europaban mukodott az aruszallitas akkor is, amikor szinte minden orszag le volt zarva az utazok elott. hogy te most pont a rossz vegen vagy, az a sajat problemad, nem a szabalyozase.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 22:46:33

@élhetetlen: nem dolgom magyarazni, de a fertozes szempontjabol rizikosnak szamito budapestre az jott, akinek muszaj volt, azert biztos nem jott senki mert de jo lesz betegnek lenni. a budapesti viszont ugyanezen okbol szivesen elhuzott volna a varosbol, ti. hogy nem akart beteg lenni. potencialis hordozokent. mindenfele az orszagban, hogy aztan elvegyuljon. mert ugye ott nincs am tesco hazhozszallitas.

olaszorszagban szoltak, hogy akkor par nap mulva lezarjak az eszaki reszt mert annyira rossz a helyzet. ugy szetszaladtak del fele mintha a haz egett volna. utana lehet nezni.

Etniez 2020.08.29. 22:46:35

@Arthamyr: sajnos ide is beengedték a fidesz b-közepet ma, nem is lett értelmes beszélgetés.
Remélem a bloggazda tanult ebből, én direkt nem reagálok rájuk.

kardio1 2020.08.29. 23:11:17

@FCUK: több teszt, több pozitiv eredmény :) nincsenek csodák ...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.29. 23:15:32

@geegee: en svedeknel a munkahelyi fika-partit birtam.

kardio1 2020.08.29. 23:22:33

@droid_: innen nézve inkább úgy tűnik, hogy most, miután minden felelős kormányzati pozíciót betöltő személyiség befejezte horvátországi, vagy egyéb más, hasonlóan nem fertőzött országban tett nyaralását a "több Balaton, kevesebb Adria" jegyében, az iskolaév kezdetével megvédik a magyar embereket a csúnya külföldi virustól. Csak esetünkben nem kínai a virus, mint Trumpnal, hanem vsz nyugat-europai...
Meg persze az eszetlen teszteléstől is megvédik őket, azért ilyen drága a teszt. A maszkhordas se fontos, elég, ha a villamoson van...

Arthamyr 2020.08.29. 23:37:26

@Etniez: A párbeszéd, vita, ellenvélemény megfogalmazása alapvetően hasznos is lehetne (és meg is történt), de az én türelmem sem végtelen. @droid_: viszonylag kultúrember módjára kommunikált, ahogy legtöbbször teszi itt (én meg máshova nem járok), így nem éreztem feleslegesnek ellenvéleményem közlését. Az meg borítékolható volt már az elejétől, hogy nem lesz semmiféle egyetértés.

svajcineger 2020.08.29. 23:41:09

Svájcban napi 300-400 új fertőzött van. Lakosság kb. 8.5 millió. tesztek száma napi 10-13.000.
Magyarországon?

FCUK 2020.08.29. 23:58:06

@kardio1: és a tesztbe haltak bele nyugaton sokkal többen. Okos vagy.

kardio1 2020.08.30. 00:13:55

@FCUK: tavasszal felkészületlenek voltak, és tulterhelodott -foleg regionalisan-az egészségügy. Maszk sem volt elég. Akkor Magyarország jól döntött a korai határzárral.
Most nem ez a helyzet, minden más. A gócok felkutatasa, tisztességes, alapos kontaktkutatás folyik itt. Kiterjesztett maszkhordas, távolságtartás, kéz- és egyéb fertőtlenítés. Magyarország lezárja a határait, de ezen kívül nem sokat csinál.

dikusz. 2020.08.30. 00:17:30

@Arthamyr: ezt a facebookon láttam:

koronavirus.gov.hu/cikkek/158-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-nincs-ujabb-elhunyt?fbclid=IwAR2dI1VSTRJ3dzfioAR4J22Gss_eHGuiUUfYvr6S5Ww154pnByMCw4k9CJA

Ebben azt olvasom,hogy szeptember elsejétől "...a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak kötelező szeptember elsejétől a 14 napos hatósági házi karantén..."

Ez számodra mit jelent?

Arthamyr 2020.08.30. 00:29:18

@dikusz.: Gondolom azt, ami le van írva. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 00:31:21

@kardio1: ezt nem tudom, most mire irtad, amikor korabban kerdeztem a velemenyed, azt figyelmen kivul hagytad. szoval mi a velemenyed a semmelweis eredmenyerol, ami szerint a kb 10.000 fos reprezentativ minta alapjan az aktiv fertozottek szama szinte kimutathatatlanul alacsony volt, a fertozesen atesettek szama pedig szinten 1% alatti. figyelembe veve, hogy covid fertozessel osszefuggesbe hozott halalozasi szam megfelelt az ilyen aranyu atfertozesnek (kb. 0.5-1% halalozas per eset). nyugodtan javits ki, ha nem a megfelelo orvosi kifejezest hasznaltam.

olvastam, hogy nalatok hasonloan alacsony az esetszam es halalozas is, es szinte szemelyes sertesnek vetted fentebb, hogy fertozottnek vagytok titulalva, de azt is meg kell erteni, hogy van amikor van mozgaster kulon-kulon ellenorizgetni hogy ki honnan jott, milyen papirja van, az mikori allapotot igazol es hasonlok, es van amikor erre nincs mod. en nem olvastam semmi olyasmit, hogy nyugat-europa barmiben mas elbiralas ala esne a kozeljovoben, ugyanugy kulfold, mint szerbia vagy oroszorszag (ha visszatekintunk, akkor pedig eppen nyugat-europa volt vegig zold szinu).

talan korainak tunik egy hasonlo hatarzar es a hazatero magyarok eseten is szigoru ellenorzes, de az egyetlen jellemzoje a korabbi magyar intezkedeseknek, amit mindenki pozitivumkent ismert el, hogy idoben tortentek. most is idoben vagyunk meg.

az iskolaev kezdetere valoban veget ernek a szabadsagok, nem csak a kormanyzatban, hanem a pornep koreben is, akik hasonloan visszaternek munkahelyeikre, miutan vagy figyelembe vettek a felhivast es az orszagban toltottek a szabadsagukat vagy nem. oket ugye nem erte meglepeteskent a tobbszor is beharangozott szeptemberi szigoritas, de ha megis, akkor is van idejuk hazajonni. meg mindig.

mondanam hogy szerencsetlen veletlen, hogy a masodik hullam is nyar vegere ill kora oszre esik, de nem az. az erre vonatkozo becsleseket mar honapok ota lehetett ismerni.

a maszkhordassal mi bajod van? nalatok elo van irva, hogy mindenhol hordani kell? itt nincs eloirva. kozossegi zart terekben es kozossegi kozlekedesben kell jelenleg, legjobb tudomasom szerint. amint irtam, szerintem ezt az emberek tobbnyire be is tartjak, legalabbis budapesten, amivel kapcsolatban te magad emelted ki, hogy kockazatosabb mint a videk. es mivel eppen az alacsony atfertozodes es a halalozasok elmaradasa miatt (meg amugy is) az emberek fegyelme lanyhul, ellenorizni is kezdtek (a korabbi kommentekkel szemben nem szigorubb a szabalyozas most sem, csak nagyobb hangsuly van az ellenorzesen vagy akar a szankcion). szemben pl hollandiaval, ahol ugye "nem hisznek" a maszkban (kiveve amszterdam, rotterdam). par napja kerult itt szoba.

Muscari 2020.08.30. 02:16:11

@kardio1: én is pontosan így gondolom. Mi két hete jöttünk vissza, épp sikerült elcsípni azt a szűk ablakot, amikor nyugodtan lehetett hazamenni. Nagyon felháborítónak tartom, hogy eddig jó volt a külföldi teszt, most meg már nem az.

élhetetlen 2020.08.30. 02:22:23

@droid_: Nem, Budapestre nem csak az jöhetett, akinek muszáj volt, hanem mindenki, aki akart, ezt talán ne vitasd. „mert ugye ott nincs am tesco hazhozszallitas”. De van egy bolt, ahol szabályoknak megfelelően megveheted a tejet, kenyeret, esetleg még a húst is, zöldséget is, ennél többet a Tesco sem tud. „hogy aztan elvegyuljon.”. Ja, azért megy le a saját telkére, hogy végig látogassa a falut, vagy várost, és társasági életet éljen, miközben csak jobb körülmények között vészelné át a fogságot, mert egy kertes nyaralóban jobb, főleg gyerekekkel, mint egy pesti lakásban. Nem dolgod semmit megmagyarázni, de nem dolgod hülyeséget beszélni sem, remélem.

Muscari 2020.08.30. 02:24:34

@Bredpitt Monika: ha gondolod, én tudok mesélni arról, hogy milyen elkapni a vírust. Meg sem tudom számolni, hogy hány embert ismerek, magamat is beleértve, aki elkapta. Elég hozzá egy angol kórházban dolgozni, hogy ne csak hírből ismerje az ember.

Shanarey 2020.08.30. 03:59:04

@droid_:

Van egy kis bibi, a határokat, ha nem is mindegyiket, de a Szerb, és a Horvát határt, már két héttel ezelőtt, le kellett volna zárni, de nem tették, megvárták míg a többség hazatér a nyaralásból, vírussal vagy anélkül, s utána zártak le minden határt. A csak a magyar teszt jó, az a másik lehúzás, mert mondhatnák azt hogy legalább egy teszt legyen meg külföldön, majd az országba érkezés után két három nappal (addig karantén) még egy, s ha az is negatív a z illető mehet, amerre akar. Értem az okát, miért a magyar tesztet fogadják el, de akkor miért kerül pénzbe? Nem mellesleg, de a napi tesztelés, azért futott fel ennyire, mert a kormány több tagja is olyan helyzetbe került hogy megfertőződhetett, emiatt az összes, ebben a körben dolgozó főcsőgörény, és egyéb segéd sugalmazó hirtelen elrohant tesztelni.

Muscari 2020.08.30. 04:53:09

@droid_: tesztelés nélkül még több lett volna a halott, nem gondolod? A UK ott rontotta el, hogy nagyon későn kezdett tömegesen tesztelni és csak nagyon sokára vezette be az országok színkód szerinti besorolását, illetve a karantént.

dikusz. 2020.08.30. 06:15:14

@Arthamyr: Na ja..., hülye kérdés volt, de legalább kaptam rá választ.:)))

Akkor nem kell azzal foglalkozni senkinek, aki külföldről hazajön, hogy mennyibe kerül, és hány nap alatt készül el a covid-teszt.

Buchhalter 2020.08.30. 07:16:26

@arncht: szerintem te egy beteges maszk örült vagy,ennyi. Semmit se ér.Neked ha azt mondanák,hogy lapos a föld azt is elhinnéd.Rettegj és zárkózz gyorsan a lakásodba ja és csomagold be az egész tested maszkkal.Amikor ár több tízezer berlini tüntet az egész covid cirkusz ellen ,elkéne gondolkodnia az olyan Fidesz birkáknak is mint te,hogy egy kissé megvannak vezetve mindenféle túltolt hírrel.És már Párizsban is utcára vonultak az emberek.Már Prágában is szervezkednek.Minden évben volt eddig covidhoz hasonló vírus és globálisan elég sok ember belehalt mindig. De gondolom a logika az nálad nem mükszik csak a pánik keltés.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 08:16:57

@élhetetlen: akkor megprobalom egyszerubben a kedvedert, rovid mondatokban.

- videkrol akkor feltek budapestre jonni, mert jarvany
- budapestrol szivesen mentek volna videkre mert jarvany
- azt korlatozod aki magat nem korlatozza
- budapesten van hazhozszallitas, te is onnan rendelsz
- videken a nyaraloban nincs hazhozszallitas, el kell menni a boltba vegyulni

szolj ha nem tudtad kovetni.

odamondó 2020.08.30. 08:17:09

Több ötlet:

1. propaganda: a kormány ugye annyira okos, hogy megjósolta előre szeptembertől 2. hullám

2. pénz: a lölö meg akarja venni az összes hotelt meg éttermet budapesten így kell a további 'válság'

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 08:17:24

@élhetetlen: "tejet, kenyeret, esetleg még a húst is, zöldséget is, ennél többet a Tesco sem tud"

na meg ezt :) egyszer gorgess lejjebb, ott talalsz majd macskakajatol kezdve a minosegi szeszeken keresztul a gyantacsikokig minden holmit, fajtankent minimum tucatnyi de neha tobbszaz variacioban.

lüke 2020.08.30. 08:17:53

Nincs ráció az intézkedésben!( tk kimenni nem volna szabad!,nézőpont kérdése ki,mi vörös)
- most tesztelnek mert a nercegek betegek,eddig nem teszteltek
www.zonaporkolt.com/belpolitika/szele-tamas-nercegek-karantenban/
- Teszten a haveri kör keres,ezért nem fogadják el a többi országét
- pajtások ellenvélemény nincs!
Megj ma és holnap tolongani fognak a határátkelőkön!

arncht 2020.08.30. 08:53:42

@Buchhalter: igen, en imadok maszkot viselni, a fidesz hogy jott ide nem is ertem. :D

De ez legalabb nehany dolgot megmagyaraz az otthoni helyzettel kapcsolatban, a termeszet az idiotakat majd kiszelektalja.

Muscari 2020.08.30. 09:05:55

@Buchhalter: te hol élsz? Szívesen kö a kórházban, ahol dolgozom, hogy meglásd, hogy mire képes ez a semmi kis virus. Mindjárt a szomszédos osztályon ki van téve annak a nurse-nek a képe, aki ott dolgozott és aki még április elején halt meg. 39 éves volt. Egyik évben se tarolt az influenza se semmi más ilyen mértékben, háromszorosra kellett bővíteni az intenzívet, ahol olyan is előfordult, hogy a fele beteg eü dolgozó volt.
Nem rettegek, akkor nem dolgoznék kórházban, de én már tudom, hogy milyen, és remélem, de hogy nem kapom el még egyszer

Bredpitt Monika 2020.08.30. 09:20:05

@Muscari: a pedagógus kollégáimnak kellene elmesélni, mert nagyon gáz, ahogy egyesek az egészet kezelik, pl : a fent említett kislány, aki köhögve érkezett a táborba......amikor megemlítettem, hogy miért engedünk így be gyereket, akkor az volt a válasz, hogy ne csináljam a hisztit......

egyébként meg a kommunikáció világszinten elveszi az emberek kedvét sajnos a szabályok betartásától, kezdve a hordj maszkot, ne hordj maszkot, kell teszt, nem kell teszt témától......

itthon a tv ben nyilatkoztatta ki Merkely professzor, hogy 2017 ben Magyarországon jóval többen haltak bele influenza szövődményekbe, mint a covid fertőzésbe most, úgy látom, hogy nagyon rosszul van kezelve a világjárvány

most pl már többedszer hallom, hogy amikor először kezdtek ehhez hasonló járványok megjelenni akkor a WHO azt mondta, hogy nem szabad lezárni az országhatárokat.......???????
(ehhez keresek majd egy linket vagy ha valaki talál azt megköszönöm)...

Bredpitt Monika 2020.08.30. 09:24:58

@Platonica: ez jogos, mármint a gyerekeken miért nincs maszk, mondjuk én ezt sem értem, hogy miért nem egységes a rendelet, lányoméknál kötelező (ő mondjuk már nem általánosba jár), de náluk is csak a közös helyiségekben, a tanteremben nem, ahol 33 gyerek ül együtt, ki érti ezt?

én azért örülök a kötelző maszk használatnak, mert így nem az lesz, ami idáig, hogz aki viselte az gúny tárgyává vált.....ami nagyon szomorú

Bredpitt Monika 2020.08.30. 09:26:54

@Arthamyr: hát, juj, a semleges hangnem azért pont nem sikerült mindig......de tényleg üdv itthon..

padlogaz 2020.08.30. 09:29:49

ha külföldi teszteredményeket is elfogadnának, akkor
1) ki tudná ellenőrizni / hitelesíteni, hogy a portugál, norvég, olasz, albán, román, ukrán stb. nyelvű eredmény tényleg hiteles-e? Azaz pl. szakszerű mintavételt követően tényleg megbízhatóan negatív-e az eredmény vagy - az adott ország, régió, tartomány protokollja szerint - otthoni, sajt mintavétel történt, és annak az esetlegesen téves eredményét mutatja-e be valaki. Érdekes tumultus lenne pl. a határokon, ha az ottani hivatalnokoknak kellene ezeket elfogadniuk
2) mi gátolná meg az élelmes beutazókat, hogy a valósággal megegyezően kinéző teszteredményeket "gyártsanak" pl. photoshoppal?

2020.08.30. 09:29:56

@Golf2: "Vasfüggöny is lesz?"

Már épül...

apro_marosan_petergabor 2020.08.30. 09:30:17

A gazdaság, s az egészség védelme - a többség érdeke miatt logikus intézkedés született, amely addig működik, míg nem lesz a 60-70% átoltva (kb 1 év.)
Ugyan nem tudjuk, hogy mi az a "határátkelő" művileg kitalált , még véletlenül sem logikus fogalom, de sejtjük, hogy hosszabban külföldön élő/dolgozó magyart jelent.
Elég egyértelmű a szabályozás.
- hazatérrő magyar 2 PCR teszt, 48 órán belül, vagy hatósági karantén, 2 hét.
Az ingázó nincs definiálva (vagy nem láttam), de biztosan ennek is meg van-lesz a kialakult gyakorlata (általában szomszéd országgal szoktak megegyezni).

Bredpitt Monika 2020.08.30. 09:32:04

@Etniez: hát, már nem is tudom mit kérdezzek, inkább írhatnál egy beszámolót, HA biztos örülne....

férjem végül úgy döntött inkább kifizet két tesztet, de nem akar ebben a pici lakásban 14 napig karanténban lenni (velem meg főleg nem) az húzós lesz, 200 dolcsi

de azért köszi, én örülnék annak, ha azok akik szembesültek a fertőzéssel valami módon megírnák (@Muscari:) mert az döbbenetes , hogy van aki megkérdőjelezi az egészet

itthon pedig számomra az elején az volt döbbenetes, hogy még azok is, akik emberekkel foglalkoznak, szociális területen, az idősekre támadtak az időkorláttal kapcsolatban........leszerepeltünk megint....

Bredpitt Monika 2020.08.30. 09:40:47

www.voanews.com/science-health/coronavirus-outbreak/who-chief-urges-countries-not-close-borders-foreigners-china

ezt találtam határ lezárás ügyben, ez még év eleji reakció a kínai helyzetre reagálva........bocs az angol miatt, de magyart nem találok......

Platonica 2020.08.30. 10:15:59

@Bredpitt Monika: a WHO hitelet mas egyeb kerdesekben is elvesztette, biztos emlekszel a maszk kerdesre. De amugy sem egy megbizhato forras, ahogy egyre inkabb kiderul.
(Maszk ugyben lehet felreertheto voltam, isten orizz, hogy a gyerekeken is legyen, csak igy kvazi me'g kevesbe logikus, hogy a tanaroknak meg kell.)

Arthamyr 2020.08.30. 10:17:01

@dikusz.: Majd ott és akkor kiderül, hogy mi a helyzet, és bőven ráérünk ezen jövő hét végén gondolkodni, van más, jelentősebb problémánk is. Ha meg automatikus karantén lesz, akkor gondolkodni sem kell.
Az biztos, hogy meg fogjuk szopni, a kérdes csak a mennyire. Ezek sajnos nem olyan dolgok, amivel mi bármit tudunk kezdeni, azon felül, hogy nem megyünk oda. Viszont ha leírom, hogy havi 4000+ EUR extra kiadás, hogy itt vagyunk, annyiért szerintem elég sok ember bevállalna egyszeri 2 hét karantént, és mi sem vagyunk kivételek.

@Bredpitt Monika: Ezért is írtam, hogy "_igyekszem_ a posztra, hozzászólásokra, beszélgetésre reagálni, _lehetőleg_ semleges hangnemben". Néha spamelek valakivel beszélgetve, és egy idő után elfogy a türelmem, így a semleges hangnem is eltűnik.

Platonica 2020.08.30. 10:27:44

@Arthamyr: Hat igen, ehhez a kiadashoz kepest az onkoltseges teszt is nuansznyi. De mi ilyen sok? Erre irtad a jelentosebb problemat? Mar ha publikus, bocs, nem akarok indiszkret lenni.

Arthamyr 2020.08.30. 10:43:09

@Platonica: Nem kell itt semmi bonyolultra gondolni: így gyakorlatilag magunktól bérelünk egy nagyon drága lakást, és az élet is drágább itt.
A cuccaink hazaszállíttatása (pedig kevés van) is 3000 euro körül lesz, szóval a teszt költsége csepp a tengerben, nem is ezért húztam a szám, hanem azért, mert ha esetleg a tesztelős utat választja az ember, az is simán járhat 1 hét karanténnal.

kvp 2020.08.30. 11:24:32

Ez az egesz igy csak benazas. Eloszor is nem most, hanem 2-3 hettel ezelott kellett volna elrendelni a hatarzarat. Masodszor a belepeskor kotelezo ket tesztet helyben kellene elvegezni, a tesztek idejere (4-5 nap) pedig elkulonito helyszinekre kellene vinnie a beutazokat. Kisebb csoportokban elszallasolva (tornatermekben, stadionokban), ahol ha a csoport barmely tagja pozitiv lesz, akkor azt korhazi kezelesre kiemelik, majd az egesz csoport ujra kezdi a tesztelest amig mindenki negativ nem lesz. Mindez fuggetlenul a beutazo allampolgarsagatol. Ez a biztonsagos mod.

A maszkviselesrol pedig csak annyit, hogy sokan nem hordjak jarmuveken, sokan az orrukra nem huzzak fel, az ugyanugy hatastalan, de van par idiota, aki kohogeshez, tusszenteshez leveszi. Sajnos nallunk nem mukodik a nemet (es kinai) modszer, ahol ilyenkor az utastarsak lefotozzak es azonnal megy a rendorsegre a kep. Ha a szabalyszegoket ugyancsak beraknak elkulonito szallasokra egy teszt idejere es ha a csoportbol barki pozitiv akkor az egesz csoport marad egy ujabb korre, akkor nagyon keves ember kockaztatna meg, hogy tobb tucat potencialis beteggel zarjak ossze egy legterbe par napra vagy hetre.

Persze a logika nem a kormany erossege, teljes hatarzarral es ket het teljes kijarasi tilalommal (meg ennivaloert sem megy senki, csak mento/tuzolto/hadsereg jar az utcan) siman meg lehetne szabadulni a virustol. Utanna meg a fenti karantenos megoldassal virusmentesen lehetne tartani az orszagot amig nem lesz oltas. Es a ket het teljes kieses kevesebb veszteseggel jarna mint a felig leallitott gazdasagos megoldas. (mivel utanna minden azonnal ujraindithato lenne)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 11:25:05

@Muscari: valoszinuleg tobb lett volna (egyebkent szerintem nem biztos, igeny eseten kifejtem). azonban a teszteles nem csodaszer mint ahogy nehanyan lattatni szeretnek. valamint az sem mindegy kit tesztelnek. persze a tobb teszt nem arthat, ezt el kell fogadni. hogy segit-e, az a kerdes.

@lüke: en nem hallottam egyetlen orszagrol sem, ami kifele nem engedi a teruleten tartozkodokat, mikozben a beutazast igen. ugy latszik, nem sokan ertenek veled egyet. (az esetleges felvilagositast szivesen veszem)

@Shanarey: hat ez nagy otlet. emlekszel amikor par hete ment itt az okoskodas, hogy meg svedorszagbol es angliabol is hazavezetnek hogy latszolag ne sargabol erkezzen? es hogy akkor mashova jonnek repulovel, mert akkor sem latszik? nem folytatom, szerintem vilagos igy is. es ilyen otlet utan ki ketelkedne abban, hogy eltalaltad miert "futott fel ennyire" a napi teszteles. atlatsz a szitan, lebuktak.

a maszkhordassal kapcsolatban pedig tudtommal az az elfogadott velemeny, hogy a fertozottnek kell elsosorban viselnie, ami egyebkent logikus is. es ha igy van, akkor azt is fenntartom, hogy sokkal fontosabb a szaj eltakarasa mint az orre. ezert a "szabalytalan" maszkhordas is lenyegesen tobbet er mint a nem hordas. elismerve persze azt is, hogy a szabalyos modi meg tobbet er.

Shanarey 2020.08.30. 12:34:22

@droid_:

Emlékszem, de ez is pont a kormány felelőssége, mert ha nem is lezárni, de határellenőrzés lehetett volna, s a Svéd avagy Angol rendszám, messziről felismerhető, vagyis nem kellett volna ténylegesen lezárni a határokat. A repülőn érkezők, pedig EU felelősség, mert hogy lehet az hogy egyik ország tilt valamit (teszt nélkül nem lehet bejönni) a másik ország, nem.

A maszk hordás, nem jó dolog, de kell, mert attól is megvéd, amit belélegezhetsz a levegőből.

444.hu/2020/08/26/56-embert-fertozott-meg-egy-no-egy-del-koreai-starbucksban?

dikusz. 2020.08.30. 12:50:30

@Arthamyr: De ha az általam fentebb bemásolt oldalon azt írták, hogy minden külföldről hazatérő magyar állampolgárnak kötelező(!) a két hét karantén, akkor nem opció a teszt elvégzése szerintem.

Arthamyr 2020.08.30. 13:21:16

@dikusz.: Ok, és? Mint mondtam, mi sajnos ott tartunk, hogy a permanens havi 4k helyett a két hét karantént is simán bevállaljuk, ez van. Sőt, akkora a csóróság, hogy 2-3 havi helyett is. Nem vagyunk gazdagok, nem is leszünk, ezért (is) költözünk Magyarországra.
És amúgy sem fogok akkor készenlétben állni, hogy ugyan mikor nincs épp karanténkötelezettség (és a szállítók meg főleg nem fognak), amiről általában hirtelen döntenek.

@Shanarey: Ezek a hitvány maszkok (gondolom az emberek többsége nem vegyvédelmi maszkot vagy valamilyen gázálarcot használ) szinte semmi ellen sem védenek...
Nem is azért van rá szükség, hanem azért, hogy másokat védjen a viselőjétől valamennyire.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 13:24:51

@kvp: javaslom kopogtassal az otlettel kulfoldon is, mert senki nem ezt csinalja es biztosan vevok lennenek a tuti megoldasodra ott ahol a logika a kormany erossege.

patkányarcúáginéni 2020.08.30. 13:25:03

"A miniszter egyik mondata akár szimbolikus is lehet nekünk: elhagyni az országot lehet, de a hazatérés után nagyon szigorú szabályok érvényesek."

Szép mondat: nekünk, vagyis a hazájukat elhagyóknak szigorú szabályok.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 13:25:21

@Shanarey: nincs sok kedvem ujra elovenni azt a temat, foleg mivel ugy latszik, valtoznak a velemenyek is, ahhoz meg aztan vegkepp nincs kedvem, hogy hozzaszolasokat idezgessek par hettel ezelottrol.
ellenben te nyugodtan gondold tovabb, hogy az ujonnan kialakitott velemenyed hogyan is lenne alkalmazhato a deli nyaralasbol hazaterokre. pl. hoho magyar rendszam ausztria felol! akkor ezek biztos a horvat tengerpartrol jonnek csak meg akarjak uszni a karantent. hiszen az a gyanus ami nem gyanus ugye.

"56 embert fertőzött meg koronavírussal, miután két órát üldögélt a légkondicionált kávézóban arcmaszk nélkül."

na ugye.

KissGecihuszár 2020.08.30. 13:41:58

ezen intézkedés ilyetén bevezetésének az égvilágon semmi más célja sincs, mint a mi ,azaz a rezsimet zsigerből gyűlölő, "hazaáruló disszidensek" hosszú időre történő távol tartása, ugyanis amennyiben eszkalálódna a helyzet -amire bizony van sansz, tekintve hogy széles néprétegek anyagi, egzisztenciális helyzete hullt porba!- , abban az esetben nagyon nem lenne jó nekik, ha egyszerre akár több 100ezer külföldön élő, melózó Magyar térne haza és csatlakozna a balhézókhoz, mint ahogy ez 2 évvel ezelőtt Romániában előfordult, amikor olyan 2 millió Román vendégmunkás szépen hazament oszt tüntizgetni kezdett.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 14:13:03

@KissGecihuszár: te balatonalmadiba disszidaltal, az mar kulfold? :D

Shanarey 2020.08.30. 15:05:51

@droid_:

Nem érted amit írtam, a te bajod. Hagyjuk, ha nem látod a fától az erdőt.

Azt írtam az az EU felelőssége.

Shanarey 2020.08.30. 15:07:55

@Arthamyr:

Örülök hogy ehhez is értesz, ja mégsem. Nem tudom hány EÜ dolgozó családtagod, van, de nekem van egy pár, így veled ellentétben, tudom miről beszélek.

somlobodog 2020.08.30. 16:24:09

@Platonica: "Mi amikor otthon voltunk a nyaron, egyetlen csaladtaggal, barattal, ismerossel sem talalkoztunk, aki beteg lett volna, vagy tudott volna olyanrol (az x honap es tobb orszagresz viszonylataban), aki beteg v az volt, marmint tenylegesen koronavirussal. Azert ez egy vilagot letaglozo 'pandemianal' furcsa, nem?"

Mi mikor otthon voltunk tavaly 3 hetet, nem találkoztunk indiaiakkal. Sőt a barátaim sem és anyukám sem. Azért ez furcsa nem? Pedig állítólag 1 milliárd van belőlük azaz Pesten kellett volna legyen vagy 280e...

somlobodog 2020.08.30. 16:24:13

@Arthamyr: nagyon kíváncsi vagyok majd hogy elitek meg kB 8-10 hónap után majd a hazakoltozest.

Arthamyr 2020.08.30. 16:57:55

@Shanarey:
1. Egy szóval sem állítottam, hogy értek bármihez is, viszont amit állítottam, ahhoz nem is kell nagy szakértelem, és nem is egy "EÜ dolgozó" a legkompetensebb a témában, bár attól függ, mit csinál az illető.
2. Az, hogy van "EÜ dolgozó" családtagod, az nem változtat semmin.
3. Ha számítana (de nem), nekem is orvosok az apósomék (csak hogy a legközelebbit említsem, de akad még pár orvos, gyógyszerész, orvosi ezközöket fejlesztő cégnél dolgozó mérnök a családban/baráti körben), bár ismétlem, ez az én (egyébként nem szükséges) hozzáértésemen nem sokat változtat. Ahogyan a tiéden sem változtatott. Erről ennyit.

@somlobodog: Én is, de szerintem nem lesz meglepetés. Kis igényű embereknek jó az is, nem kell Manhattan. :)

élhetetlen 2020.08.30. 17:33:14

@droid_: Na, nézzük. Attól, hogy többször mondod el ugyanazt, még nem lesz igaz, de legyen, én is többször mondom el a választ, kissé bővebben.
- lehet, hogy féltek, de jöttek vidékről, és haza is mentek. Nem üresen közlekedtek a vonatok, és a távolsági buszok. Vagy másképp tudod?
- Ha valaki beül a háza előtt a kocsijába, és lemegy a telkére, az nem veszélyesebb, mint aki feljön Pestre, buszozik, metrózik és hazamegy
- Ha Pesten mindenki házhozszállíttatott volna, nem kellett volna a vásárlási idősáv. Ez logikus, ugye? Itt is vásároltak. Vidéken ez könnyebb, elfér az utcán egymás mögött az a tíz ember, tud távolságot tartani, aztán az ajtóban megmondja az eladónak, hogy mit kér, az nem a pultra rakja, hanem egy szatyorba, és kiadja. Ennyit a nagy vegyülésről.
Igen, szállíttatok, de csak akkor, ha megfelelő mennyiségű cuccra van szükségem. Ha csak három liter tej, és egy kenyér kell, ami kb. 800 ft., azt nem hozatom ki 1750-ért a Tescoval, a Spar meg 10000 alatt ki sem hozza az árut.
És a te stílusodban, akkor sem kell szólnod, ha nem érted, amit írtam.

somlobodog 2020.08.30. 17:43:18

@Buchhalter: legközelebb ha mutenek akkor mond az orvosnak hogy se a maszkot se a kesztyűt nem kéred hogy hordja mert Fasza magyar parasztgyerekkent nem kapsz el semmit:))))))))
Azt hogy a maszkviselest es a Fideszt összekapcsolod, sztem kozepsulyos paranoiás elmebajra utal (ha van ilyen korkep)

somlobodog 2020.08.30. 17:43:21

@Arthamyr: én is a kertvarosban nyomom. :) március óta nem voltam a cityben. Látod, mi kisigenyuek tartsunk össze:))

Platonica 2020.08.30. 18:03:11

Tegnapi hir:
www.msn.com/en-gb/money/news/treasury-officials-push-for-bombshell-tax-hikes-to-pay-for-virus/ar-BB18vbWp?li=BBoPWjQ&ocid=msedgdhp
Na ilyesmire gondoltam, amikor azt irtam, csak a nagyon naiv ember hiszi, hogy itt (vagy mashol) ingyen van a teszt:-x Ezek a celozgatasok mar honapok ota mennek, szoval olyan nagyon okosnak se kell lenni, hogy lassa az ember az iranyt.
@somlobodog: Tobb szempontbol santa a hasonlat, de leginkabb azert, mert a hirek szerint itt is es az egesz vilagon nemcsak hogy _mindenhol_ jelen van a virus, de tamad, tarol, betegseg, halal egyeb formajaban, ugy mint eddig me'g soha semmi... Karanten, karhatalom, katonasag, korhazlezaras etc kell... Azert ez nagyon mas, mint egy nepessegi statisztika...
Szamomra furcsa, hogy ezt a MS mediaban hirdetett 'tarolast' a a valos eletunkben semmi nem igazolja (me'g ugy sem, hogy csaladi es barati korben a vilag tobb pontjan vannak egeszsegugyben dolgozok). Szoval ezek elgondolkodtatnak, es ha kicsit megkapargatjuk a hivatalos verzio felszinet, azert lehet erdekes dolgokat talalni. Persze lehet maradni fo csapasiranyon is, es csak azt gondolni, tovabbmondani, ami engedelyezett.

Platonica 2020.08.30. 18:07:30

@somlobodog: Ez megint santa... mutetes eljaras alatti maszkviselest hasonlitani ahhoz, hogy boldog-boldogtalanra (joszerivel az egeszseges tobbsegre) maszkot kenyszeritenek, ha kell ha nem. A ketto eg es fold, az egyik relevans, a masik nem.

FutureFry 2020.08.30. 18:12:36

@droid_: “… azt is fenntartom, hogy sokkal fontosabb a szaj eltakarasa mint az orre …”

Egy új tanulmány szerint lehet, hogy pont az orr a “veszélyesebb csatorna” a vírus elkapásának és terjesztésének szempontjából is:

www.menshealth.com/health/a33649570/coronavirus-mask-nose-out/

...
“Interestingly, it was observed that the nasal regions had a higher susceptibility of SARS-CoV-2 infections, with subsequent seeding to the lower respiratory tract due to aspiration,” says Sunitha Posina, MD.
What does this mean? It’s a preliminary finding that suggests that “the nose holds more potential to become infected compared to the remaining of the respiratory tract (such as the throat and lungs),” she says. “When someone does not wear a mask, they are more likely to become infected when they inhale through their nose,” she explains.
And if someone is half-masking and they exhale, “they are likely to generate more potent infectious particles than if they exhaled via mouth, given that the nose has cells that have a higher affinity to become infected in comparison to the rest of the respiratory tract,” she continues.
...

KissGecihuszár 2020.08.30. 18:24:10

@droid_: először is; hálás lennék a bloggazdának, ha nem deletelné a válaszomat, tekintve hogy droid "kolléga" személyesen megszólíttatott ,amire szeretném azt válaszolni, hogy szerinted én miért írok és olvasom eme blogot, he? Nyilván azért, mert 5 éve (nyugat) Németországban élek és melózom, tehát igenis érintett vagyok a témában!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 18:24:25

@Shanarey: megprobaltam a korabbi hozzaszolasoddal egyutt erteni, lehet hogy nem kellene. mert igy olyasmik jonnek ki, hogy az eu felelossege hogy a magyar kormany dontesere nem zartak le a horvatok felol szlovenia hatarat ket hete, mielott a magyarok hazajohettek volna a tengerpartrol kerulovel. biztos nem erre gondoltal, de akkor mire.

@élhetetlen: igen en maskepp tudom de nem fogok itt vitatkozni veled. megkertel hogy magyarazzam el, de nem akarod erteni, oke, nekem mindegy mit hiszel. kerjel meg valaki mast. a tescoval kapcsolatban meg te is itt nyifogtal a blog.hu-n, hogy nem kapsz idopontot, olyan szinten csucsra volt jaratva. meg tobbi bolt is. videken is lett volna ra igeny, meg mindig kint van az oldalukon a tesco doboz, amit a jarvanyra tekintettel barhova elkuldenek, kar hogy ok pakoljak tele valamivel ami szerintuk kell neked.

bölcsbagoly 2020.08.30. 18:24:40

1. Ingázóknak 30 km a limit.
2. A problémát a védőoltás hiánya okozza s nem is változik a helyzet, mig a lakosság legalább fele be nem lesz oltva (ld. influenza, amiben évente többen betegszenek bele és halnak bele mint a COVID-ba).
3. A gyerekek kevésbé veszélyztettek mint a tanárok, pláne ha idősebbek.
4. Semmiféle tragédia nem történik, ha egy ideig nem énekelnek énmekórán, lehet valami elméletet tanitani (pl. zenetörténelmet, s eféléket).

Etniez 2020.08.30. 18:51:30

@Muscari: A mi osztályunkon a dolgozók 78%-nak lett pozitív az antitest tesztje júniusban.

Nálunk egy ember halt meg az osztályon, szerencsére nem dolgozó.
Megtagadták tőle az oxigén gépet, nem volt elég szabad kapacitás.
Így 3 nap alatt deszaturált. Amikor 80 alá esett az oxigén szintje, kapott palliatív-ellátást és ennyi.

Etniez 2020.08.30. 18:51:38

@Arthamyr: Ja, te eldobtál egy csomó időt magadtól, ők meg mantrázták a propagandát. És a végén nem jutottál semmire.

Ezt a két nicket _soha_ nem fogod arra rávenni, hogy kimondjon olyat, hogy valamiben a kormány hibázott vagy nem elégségesen döntött.
Ha eladnák őket rabszolgának, akkor is helyeselnének.

Golf2 2020.08.30. 19:06:53

Orbán és a jó példa,ma elutazott a szlovéniai Bledbe, ahol kézfogással, maszk nélkül köszöntötte Janez Jansa kormányfőt...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 19:11:37

@KissGecihuszár: en is olvasom, pedig budapesten elek. par hete irtad hogy balatonalmadi lakos vagy 5 eve. igaz, mashol azt irtad, nemetorszagban elsz 5 eve. hat, valogassa ki az igazsagot beloled, akinek kedve van.

@FutureFry: erdekes, koszi. (jo lenne a cikket is erteni de ahhoz egy masik elet kellene). annyiban nem meglepo az eredmeny, hogy atlagember az orran lelegzik. ami celszeru is, hiszen a szaglas mellett hasznaljuk a "reszecskeszuro" funkciot is. amibol kovetkezik, hogy ide rakodik egy jo adag potencialisan virusos cucc amit masok kilelegeztek. igy a sima kilegzesnel akar lehetseges is, hogy tobbet permetezunk vissza. annyiban viszont szerintem ovatosan kell banni a kovetkeztetesekkel, hogy a fertozes atadasaban joval fontosabb lehet a beszed, amikor akaratlanul is beteritjuk a nyalviharunkkal a beszelgetopartner arcat (pl a szemet, amit aztan a legritkabb esetben takarunk el a hetkoznapokban hacsak nem viselunk amugy is szemuveget).

Golf2 2020.08.30. 19:16:43

Sportolóknak, különösen focistáknak egyszerűbb lesz belépniük az országba, mint bárki másnak - derül ki a kedden életbe lépő szabályokból. Akkor is simán járhat-kelhet, ha már elkapta a vírust.hvg( patkányok)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2020.08.30. 19:16:44

@geegee: Itt a "shegë" (ejtsd: segg) az a gránátalmát jelenti. :)
A "cica" (ejtsd ugyanígy), az pedig azt, hogy csöcsök :)

De sorolhatnám még a végtelenségig.

Ja, a "balta" (ejtsd nagyjából ugyanígy) az a sárnak (vizes föld) a határozott alakja.
A "sharrë" (ejtsd nagyjából: sár), az viszont fűrészt jelent :)

M. Péter 2020.08.30. 19:48:24

@Buchhalter: Nevezd már meg ezeket a vírusokat.

Arthamyr 2020.08.30. 19:59:05

@Platonica: Pedig pontosan ugyanaz a célja a maszk viselésének, csak a műtőben viselt maszk jobb (remélhetőleg).

Arthamyr 2020.08.30. 20:05:39

@Etniez: Szerencsére időm van bőven. Látod, még a jóindulatú, kizárólag az állampolgárok érdekét, azokét is egyenlő mértékben figyelő, hozzáértő magyar kormány is ad nekem két hetet. :)

Szabályalapú rendszerrel elég nehéz kizárni ezeket (sokkal durvább hozzászólásokat is meg szokott tűrni a bloggazda), így jelenlétük elkerülhetetlen.

élhetetlen 2020.08.30. 20:41:45

@droid_: Most mire is válaszoltál azzal kapcsolatban, amit írtam? Semmire. A nagy bevásárláshoz nem lehetett idő pontot kapni adott időben. A kisebb bevásárlás meg a Tesconál nem éri meg, a Sparnál meg nincs. Az biztos ezt is „megkertel hogy magyarazzam el” csak félreértetted, mert a „Nem dolgod semmit megmagyarázni, de nem dolgod hülyeséget beszélni sem, remélem „, az nem kérés. hogy bármit is megmagyarázz. A Tesco doboz meg úgy hülyeség, ahogy van, kinek kell minden liter tej mellé egy liter étolaj, De ez nem változtat azon, hogy nem tudtál érdemben válaszolni, arra, amit írtam, de ez engem már nem is igazán érdekel. Egy ideig azt hittem. érdemes veled kommentet váltani.

Etniez 2020.08.30. 21:22:01

@Golf2: Megnyugodtam.

Már csak atlétikai stadiont nem értem amit most épít a Fidesz, kivel fogják megtölteni?

somlobodog 2020.08.30. 21:22:30

@Platonica: ha kinezel a buborekodon túlra látod hogy más is van a világon. Nem csak az a valóság ami veled meg pár ismerőssel történik. Pont akkora marhaság volt az indiai hasonlat mint a te allitasod (vagy sejtetesed) hogy te nem láttad így nincs. Gondolom a holdraszallast is vitatod :)). A maszknal az alapelv számít. Van vírus és a terjedesetol véd. Ez tény. A kezmosas jó. Nem kell n95maszkban járni és bemosakodni mint egy sebész. De az elv ugyanaz csak kicsiben. Ha erted jó ha nem akkor nyugodtan vondd le a direkt empirikus kovetkeztetseidet a valóságodra és élj abban, igazából tökmindegy. Én is utálom a maszkot de ha van 5% esélye akár hogy véd akkor miért ne? Azzal egyetértek hogy túl van tolva az egész vírus de attól még van. Gondolom ismered a paradoxont: hogy nincs vírus akkor minek a védekezés? Persze azért csökken a vírus mert védekeztünk... Makes sense?

Buchhalter 2020.08.30. 21:34:48

@Muscari: szerintem meg túl van tolva az egész. Ja,magyarázd el a 190 ezer magyar honfitársadnak ,hogy se munkája se segélye nincs.Remélem valamelyik majd megtalál egy kis zsebpénzért.Majd a kórházban bekötöznek utána. Minden évben halnak meg emberek szép számmal influenza szerű betegségben ,mégsem csináltak belőle az idióta politikusok ekkora nagy barom értelmetlen lezárásokat. A maszk semmire se jó,max egy teljesen zárt szkafander,"vírus szakértő".

Buchhalter 2020.08.30. 21:41:05

@somlobodog: öreg,csomagold be magad maszkba,annyira idióta vagy! Simán megvagy vezetve ,a kórházi műtét hasonlatod meg elég ostoba! Max szkafanderben vagy teljesen hermetizálva egy vírustól! A maszkod cirka csak a saját baromarcodtól védi meg a többi embertársad! A műtétnél nem csak maszkot,hanem egy védő szeműveget,fejfedőt és egy elég sok mindent eltakaró ruhát használnak.Plusz a műtő és a személyzet is átesik előtte egy elég komoly fertőtlenítő bemosakodáson és a műtő is kivan pucolva.A pofádra aggatott tré minőségű maszk semmit se ér. A hajaddal ,vagy a szemeddel is fertőződhetsz.A neten ,mert kábé te is csak onnan szeded a pánikbajaidat,találsz számtalan értelmes dolgot a vírusokkal kapcsolatban.

Buchhalter 2020.08.30. 21:44:48

@kvp: belőled tökéletes náci lenne emberhulladék.Egy maszk miatt simán feljelentenéd az embertársaid. Lassan az olyan megvezetett birkák lesznek agyonverve mint te aki a maszkért ágál,de halvány lilla fingja sincs a vírusokról! De obégassál hátha valaki rád ver.

Buchhalter 2020.08.30. 21:48:56

@arncht: szerintem a természet az ilyen agyament ,mindent elhívő,pánik majmokat gyomlálja ki rekord gyorsasággal magából.Berlinben szerinted az a 38 000 maszk ellenes tüntető mind bolond volt tegnap?Nem lehet,hogy te mész rossz irányban az autópályán? Érted egyáltalán a célzást?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 22:04:06

@élhetetlen: ha ennyire szeretnel beszelgetni.

- tehat amikor a legkomolyabb lezarasok voltak, szerintem videken igen keveseknek juthatott eszebe hogy budapestre jon ha nem volt muszaj. te ugy gondolod hogy vigan utazgattak ugyanugy mint ha mi se tortent volna? [igen/nem] mar csak azert sem, mert igen keves csinalnivalo maradt budapesten a lezarasok alatt. nem tudom honnan veszed hogy hanyan voltak a vonatokon meg a buszokon, tudtommal te tobb okbol se lehettel ott. ha valaki meselte is neked, milyen sokan voltak a buszon, nyilvan fogalma sem volt rola hogy miert. ti. magyarorszag kozlekedesi halozata olyan, hogy kelet es nyugat kozott tobbnyire budapesten keresztul vezet az ut. kocsival meg csak ki lehet kerulni, kozossegi kozlekedesben kevesbe. tehat mondjuk komarombol szolnokra ugy nez ki a dolog, hogy utba kell ejteni budapestet. mar csak ezert se lehet olyan szabalyt hozni ami kizarja a videki utazot budapestrol.

- a budapesti viszont ha tehette volna, bizony elutazott volna, eppen azert mert o is tart(ott) a jarvanytol es/vagy a lezaras miatti kenyelmetlensegtol. esetleg ezt gondolod maskeppen? keresni se kell a peldat, itt vagy te magad, aki azert meltatlankodik honapokkal kesobb is hogy miert nem lehetett lelepni innen. nyilvan nem tartod magad kivetelnek, hanem ugy erzed altalanos igenyt fogalmazol meg, kulonben nem meltatlankodnal meg mindig. nem igy van? [igen/nem]

- a jarvany gyors (teruleti) terjedesenek akadalyozasara a legegyszerubb es leghatekonyabb modja ha mindenki marad a valagan. senkit nem lattam meg aki ebben ketelkedett volna, nem kerdezlek meg errol. korlatozo intezkedest ugy erdemes hozni, hogy a legkisebb karral a legnagyobb hatast erje el. jelen esetben azokat akik amugy se akartak budapestre menni, nem korlatoztak ebben. azokat akik budapestrol szet akartak rajzani, azokat meg igen. en nem hallottam semmifele panaszt arrol, hogy a videkiek elarasztottak volna budapestet es tenni kell valamit. olyat azonban tobbet is, hogy a budapestiek lerajzottak egy-egy telepulesre es ott ez felhaborodast okozott. te lattal ellenkezo panaszt? [igen/nem]

az meg kulon erdekes, hogyan probalod osszehasonlitani a budapest es videki viselkedest. persze a videki ugy jon, hogy buszozik, vonatozik, es itt is osszefogdoz mindent, hazamegy es gondolom ott is osszefodoz mindent. mert ezek olyanok. bezzeg a budapesti higienikusan beul a kis kocsijaba, es egybol a nyaraloajtot veszi celba. tajekoztatlak hogy videken is van auto es budapesten sincs mindenkinek.

lehet amugy kritizalni egy intezkedest, ha kart okoz. itt nem latok semmifele kart (mar azon felul hogy nem jott ossze a kirajzas). ha nem okoz kart, akkor is lehet azt mondani hogy hat ez hulyeseg. csak nem sok ertelme van.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 22:04:12

@Buchhalter: lasd @somlobodog: kommentjet. minek a vedekezes hiszen nem olyan nagy cucc ez a betegseg. lehet hogy azert nem olyan nagy cucc mert vedekezunk? hat ez nyilvan kizart mert, ooo...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 22:04:43

@Etniez: ajanlom figyelmedbe a blogomat. nem kell a moderatorra varni.

arncht 2020.08.30. 22:21:30

@Buchhalter: az... mivel a masik par millio gondolkodik, de ennek a par idiotanak koszonhetoen ujabb hullamok jonnek.

SzZoole 2020.08.30. 22:22:24

@droid_: ki a halál náthás fasza az a matyika?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.30. 22:55:01

@SzZoole: nem szoktal mas blogokat olvasni :) internetes nepoktato es onmagasztalo. arrol lehet felismerni hogy a sajat tragar kommentjeit masolja be szazaval a kiszemelt poszt ala. ha tul sok helyrol kitiltjak, uj nikket regisztral es masnap folytatja. eleg zavaro egy ido utan.

SzZoole 2020.08.30. 23:06:31

@droid_: valóban nemnagyon olvasok más blogokat, vagyis csak ritkán, de így sem tudom, hogy ki a matyika.
Vagyis itt találkoztam egy hasonlóval, a Matyika ápolója nevű nickel, ő lenne az?

Buchhalter 2020.08.31. 06:47:16

@arncht: gondolkodjál már hullámok ˇlovagjaˇ! Nem az influenza lesz a fő gong ,hanem a gazdasági válság. Majd ha az utcán kergetnek a mindenüket elvesztett embertársaid és a rendőrök letojnak téged,talán akkor kezdesz el gondolkodni,hogy jól meg lettél vezetve. A beszélgetést lezárnám vele.Továbbra is maszkoljad magad. DE ha már annyira okos vagy,a hajad és az "értelemtől szikrázó" szemeid nem kén eltakarni? Sőt, ha kimentél utcára emberek közé,nem kéne elvileg utána minden ruhádat fertőtlenítőbe dobni? Tudod mit,rettegjél.

Hari Seldon 2 2020.08.31. 07:43:32

@bölcsbagoly:
Vaóban most van egy ilyen tűzoltás féle utólagos ötletelgetés, hogy 30 km a limit az ingázóknak.
- Viszont mondjuk Bécs, ahol a legtöbb magyar dolgozik 50-60 km-re van a határtól.

Hari Seldon 2 2020.08.31. 07:49:59

@SzZoole:
A nevéből itélve pont a matyi ellen regisztrált így.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.31. 07:56:38

@SzZoole: nem. ot valoszinuleg ugyanannyira zavarja. vagy kineveti. matyival kulonfele nikkeken lehet talalkozni. itt pl az utolso parszaz kommentet o "irta" egyedul:
parpercpolitika.blog.hu/2020/08/28/sajtoszabadsag_es_a_valosag

somlobodog 2020.08.31. 07:56:38

@Buchhalter: látom kiszakadt belőled a kultúra:))). Én inkább maradok hülye a világ kB összes jarvanyugyi szervezetevel és értelmes kormanyaval együtt. Te magad leirod hogy mást véd a maszk. Fasza. Akkor ha mindenki hordja akoor senki nem lesz beteg hiszen egymást védjük. :))) parádés mi? Ha a vírus miatt nem hordod akkor is vegyél egy maszkot hátha az megved a mérhetetlen ostobasagtol a tükörben, fogmosas közben.

SzZoole 2020.08.31. 08:19:34

@droid_: hűbammeg, ez tényleg beteg.......

@Hari Seldon 2: igaz.

Golf2 2020.08.31. 08:34:31

@Hari Seldon 2: Simán fognak Bécsbe ingázni a kutya se fogja ellenőrízni+ letagadják.

svajcineger 2020.08.31. 10:36:36

@Hari Seldon 2:
A 30 km-es limit Magyarországra vonatkozik, nem?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.31. 11:03:20

@Hari Seldon 2: nem utolagos tuzoltas. egyreszt mar a poszt is irja tehat az elso kormanyzati tajekoztatasokban is benne volt, masreszt meg eletbe sem lepett semmi az uj korlatozasokbol igy eleg nehez utolagosnak nevezni, harmadreszt az ingazoknak tett engedmeny a korabban is meglevo gyakorlat folytatasa.

apro_marosan_petergabor 2020.08.31. 11:03:48

A gazdaság, s az egészség védelme - a többség érdeke miatt logikus intézkedés született, amely addig működik, míg nem lesz a 60-70% átoltva (kb 1 év.)
Ugyan nem tudjuk, hogy mi az a "határátkelő" művileg kitalált , még véletlenül sem logikus fogalom, de sejtjük, hogy hosszabban külföldön élő/dolgozó magyart jelent.
Elég egyértelmű a szabályozás.
- hazatérrő magyar 2 PCR teszt, 48 órán belül, vagy hatósági karantén, 2 hét.
Az ingázó nincs definiálva (vagy nem láttam), de biztosan ennek is meg van-lesz a kialakult gyakorlata (általában szomszéd országgal szoktak megegyezni) >> a 30km-es ingázás kezelés ezt is megoldja (amit valószínü rugalmasan kezelnek a gyakorlatban).

négyzet 2020.08.31. 11:43:58

Nyilván tiszta röhej volt, hogy Horvátország zöld, az egész színezgetés értelmetlen volt és hazug (a gyakorlatilag járványmentes Norvégia pl. sárga volt).
Lesz baj ebből a bezárósdiból, nem csak a határt érinti. Mert akkor ezután az lesz, ha egy iskolában valaki covidos lesz, akkor bezár az iskola, hiszen nem fizetik a tesztet senkinek, és ugye ki fogja az ősz/tél során akár többször is kicsengetni a 30 ezer hufot? Szegény rokonok, ismerősök... egyszerűen nem tudom, hogy fogják bírni ezeket az adhoc intézkedéseket, anyagilag, idegileg.
Ó igen, mi persze nem megyünk haza akkor a beláthatatlan jövőig, persze kiskaput hagytak, amit hihetnénk az ingázókra vonatkozóknak, de nincs ahhoz eléggé specifikálva, szóval a 30 km megint egy kiskapu. Meg közben bár nem fizetik a tesztet, osztogatják a milliárdokat teniszre, récsöl divatban utazó barátnőjének. Legyen szíves és védje meg valami fideszes troll ezeket a dolgokat :D

arncht 2020.08.31. 12:37:44

@Buchhalter: egy kompromisszum kell a ketto kozott... ha a fel vilag kidoglott, vagy betegallomanyban, es a betegket sem tudjak majd ellatni, mert tojsz ra, ugyanugy valsag lesz. senki nem mondta, hogy old meg a gazdasagot, de ha nem teszel semmit a betegseg ellen, garantalt fejreallas lesz + sok halott. ki kell talalni egy koztes helyzetet, hogy a kecske is jol lakjon, es a kaposzta is megmaradjon.

g.d 2020.08.31. 13:00:50

@Etniez:
a 78%-ból mennyinek volt bármilyen tünete?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.31. 14:59:36

@négyzet: ugyan nem engem kerdeztel, de mar ugyis teleirkaltam ezt a posztot.

a szinezgetes eleg jol korrelalt a fertozottseggel, az adott orszagban ervenyes jarvanyvedelemmel es mas orszagok egymas kozti besorolasaval is. lehet ugyan kritizalni, hogy adott orszag miert ilyen vagy olyan es miert pont akkor. pl norvegia valoban sarga volt, ami innen nem tunik indokoltnak, aztan atsoroltak zoldbe ugyhogy mindenki lenyugodhat. paran szerettek is volna atlatni a szitan, golf2 is jol megmondta hogy a patasorban haverjai a kedvezmenyezettek, kiveve persze a szerbeket, torokoket, oroszokat stb. akik "haverok" de nem zoldek, meg kb egesz nyugat-europat, akik "nem haverok" aztan megis zoldek. szoval erre nehez lesz egy az egyben rahuzni a politikat, de probalkozni lehet ha valakinek az a vilagkep megnyugtato valamiert.

a tesztek ingyenessegevel (is) valami felreertes lehet. nyilvan nem fizettetik ki azokat a teszteket, amiket jarvanyugyi szempontbol indokoltnak tartanak es elrendelnek. amikor a paciens mondja meg, hogy neki milyen vizsgalat kellene, az maskor sem szokott mukodni. itt nalunk altalaban az orvos tudja jobban, nem a beteg. ha a betegnek megis a sajat kivansaga kell hogy teljesujon, elmehet maganuton, orommel megcsinalnak neki barmi vizsgalatot jo penzert. amiben valtozas volt nemreg, az a kulfoldrol hazaterok tesztelese. korabban ingyen (=adofizetoi penzbol) teszteltek a maganjellegu okbol kulfoldre utazokat es onnan hazateroket. aztan ez nem lett ingyen (=adofizetoi penzbol).

az ingazokra korabban is kulon szabalyok vontakoztak, ebben megint nem volt semmi kulonosen specifikus magyarorszagra nezve, mashol is gyakorlat volt tudtommal. jelenleg azert specifikus mert mashol (meg) nincsenek (ujra) beutazasi korlatozasok a szomszedos eu-s orszagok kozott. aki ebben rogton a kiskaput latja, az szerintem magyarabb mint amilyennek a magyarokat tartja.

Platonica 2020.08.31. 18:06:16

@Arthamyr: A kontextus nem ugyanaz.

@somlobodog: Nem vagyok benne biztos, hogy en nem ertettem meg;-) De nem fogunk osszeveszni. Azon se, kinek kellene kitekinteni a kertvarosi bubble-jabol:-))
Persze, nyugodtan viseljed a maszkot, ha szukseged van arra az 5% biztonsagra. Nincs ezzel gond, ahogy a hirtelenjeben osszebarkacsolt vakcinaval se. Csak ne probaljuk mar mindenkire rakenyszeriteni..., plane ha adott esetben me'g inkabb artalmas is.
"...nincs vírus akkor minek a védekezés? Persze azért csökken a vírus mert védekeztünk... Makes sense?"
No, not in the slightest.

SzZoole 2020.08.31. 18:37:54

@Platonica: mond el nekik, hogy mi a munkád, mit kutattál Új Zélandon, hátha nem lesznek olyan érthetetlenek :-)

kék madár 2020.08.31. 20:21:00

@Buchhalter: a maszkhordastol nem szunnek meg munkahelyek. De most nalad nagyon beutott valami. remelem nem a villam

Buchhalter 2020.09.01. 06:39:28

@kék madár: az ilyen beszólás hűen tükrözi az illető igen alacsony IQ szintjét! A maszk önmagában egy baromság.A lezárások és egyéb intézkedések,amelyek egy része értelmetlen és szervezetlen volt vezetett több tízmillió ember munkanélküliségéhez globálisan. Nálunk annyival rosszabb,hogy egész Európában nálunk a legrosszabb az állami hozzáállás : 3 hónap segély. Orbán papa tavasszal azt mondta,hogy lesz munka megint.Nincs meló.A legtöbb cég kivár,egy része meg padlót fogott és 190 000 honfitársad pénz és munka nélkül.De az olyan antiszociális egyedeket ,mint te ez hidegen hagy. Ha majd pár cigo kirabol,legalább elmondható,hogy a sors néha igazságos. A maszkod akkor majd biztos nem fog megvédeni pár bicskával szemben.(kac-kac)

somlobodog 2020.09.01. 07:07:53

@Platonica: "No, not in the slightest."

Ez pedig a sima megelozesi paradoxon. Teljesen logikus és ismert. Ha semmit nem hiszel el a virusbol attól ez a jelenség még létezik a.covid tol teljesen függetlenül. Nem is kell túl nagy ész hozzá felismerni.
Az első körös vírus oltasok pedig szinten átlagnál magasabb kockázat én azzal pl várni fogok

Platonica 2020.09.01. 17:53:02

@somlobodog: A megelozesi paradoxon fogalma valoban letezik. Mas kerdes, hogy ide alkalmazhato-e, csupan erre reagaltam.

Oltas, persze varjal. En kihagyom, ahogy az eddigi flu es egyeb 'valaszthato' vakcina kinalatot is. Mar ha lesz ez a lehetoseg:-x

SzZoole 2020.09.01. 18:49:48

@Platonica: én/mi is ki hagytuk eddig az összes flu elleni oltást, de ezt az ujjat miért hagynak ki, ez csak olyan mint a flu elleni oltás?

Privatban is megírhatod ha itt nem szeretnéd.

Platonica 2020.09.02. 09:05:30

@SzZoole: Nem biztos, h ertem a kerdesedet. Arra gondolsz, h miert ne lehetne ez is valaszthato? Hat remeljuk, h az lesz, de sajnos azt is el tudom kepzelni, hogy ha burkoltan is, de megiscsak kotelezove probaljak majd tenni.

SzZoole 2020.09.02. 16:52:16

@Platonica: igen, pont erre gondoltam, miért is lenne kötelező?

Én/mi kihagynánk, nem vagyok oltásellenes, de az eüben dolgozó ismerősöm a flu oltásra is azt mondta, hogy ha nem muszály ne oltassuk be magunkat, mert többet árt mint használ.

SzZoole 2020.09.02. 17:35:11

@Platonica: ez nagyrészt az usákokrol szól, de itt mi a terv? Ki tudja.....

Platonica 2020.09.02. 17:52:23

@SzZoole: Szerintem ez globalisan igaz. Marmint a tendencia.
Ahogy a cikk irja: This is the future as some experts see it: a WORLD in which you’ll need to show you’ve been inoculated against the novel coronavirus to attend a sports game, get a manicure, go to work, or hop on a train.
Nem veletlenul vitaznak a temarol az USA-n kivul is. Itt is lehetett mar honapokkal ezelott olvasni pl a lehetseges 'health passport'-rol, amit aka'r a munkehelyed is kerhet. Eloszor csak az antigen/antibody teszt eredmenyed kell, aztan majd ha lesz vakcina, akkor az is, szoval nem csodalkoznek.

Hogy mi lesz belole, az persze me'g a jovo titka.

SzZoole 2020.09.02. 17:59:57

@Platonica: értem, akkor ezekszerint rávezethetik a driving licence-re, medical history-ra stb, mármint, hogy kaptál Covid oltást vagy nem.

A munkáltatom meg kérheti, mert mivel a customer service-ben dolgozom, így könnyen vírushordozó lehetek, fasza, mindent a cél érdekében, ha nem oltatom be magam, akkor mondhatják, hogy kivagy rúgva

Platonica 2020.09.02. 18:41:52

@SzZoole: Hat igen, ez a worst case scenario... Gyerek nem mehet kozossegbe (mint pl Mo-on a kotelezo oltasok nelkul), de hasonloan kotelezhetik - ahogy irod - a customer service-ben dolgozot, tanart, orvost, utaskiserot, es ugyan kit nem... a lehetosegek sora vegtelen. Mi meg lehetunk kiserleti nyuszikak, ha nem akarunk hobbitok lenni:-)
Biztos olvastad, hogy most keszulnek valtoztatni itt a UK-ben a 'Human Medicine Regulations'-t, az egyik pont a kovetkezo:
*authorising temporary supply of an unlicensed product
Hmmm...

www.gov.uk/government/consultations/distributing-vaccines-and-treatments-for-covid-19-and-flu/consultation-document-changes-to-human-medicine-regulations-to-support-the-rollout-of-covid-19-vaccines

SzZoole 2020.09.02. 18:52:13

@Platonica: nem hallottam róla, de mit tudjunk csinálni, lázadni vagy csak sodródni az élettel?

Nehéz kérdések ezek.....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása