oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 13. 06:30,  "Sokan érzik kinn, hogy idegenek maradnak" 22 komment

2020. március 13. 06:30 Határátkelő

"Sokan érzik kinn, hogy idegenek maradnak"

Meglehetős vitát kavart Péter minapi írása, melyben azt feszegette, vajon miért költöznek haza külföldről emberek. A vita nem csak a kommentmezőben zajlott, érkeztek emailben is hosszabb és rövidebb vélemények. Most utóbbiak közül teszek közzé hármat, próbálva egyensúlyozni a nézőpontok között.

Hazaköltöztél vagy ellenkezőleg, nem érted azokat, akik hazaköltöznek? Írd meg a véleményed a hataratkelo@hotmail.com címre!

budapest_5_2.jpg

"Soha nem jutott eszembe, hogy elhagyjam a hazámat"

„Hosszas értekezése az elmenőkről, hazatérőkről számomra azt mutatja, hogy Ön azok közé tartozik, akik az egész Földgolyót otthonuknak érzik.

Nincs ezzel semmi baj, mint ahogy azzal sincs, hogy sokan vagyunk, akik ezt a 93 ezer négyzetkilométert tekintik otthonuknak, a Hazájuknak.

Azt, hogy kit milyen motiváció késztet hazája elhagyására, eléggé körülírta. Azt, hogy valaki mindazon „negatívumok” ellenére itthon marad, vagy hazajön, azt már sokkal nehezebb szavakba foglalni.

Ez egy érzés, amit nehéz körülírni, de ezt érzem, amikor hazafelé átlépem a határt, ha végignézek a Káli-medencén, ha a Bükkben barangolok, ha a Hortobágy végtelenségét látom és sorolhatnám, miközben láttam a Niagara vízesést, bejártam Manhattant, Európa számos országát stb.

Soha nem jutott eszembe, hogy elhagyjam a hazámat, csak azért, mert éppen nem a számomra megfelelő állapotok uralkodnak.

Nem is igazán értem, hogy miért csodálkozik, hogy sokan jutna arra az elhatározásra, hogy hazajönnek. Bennük él még valami a hazájuk iránti szeretetből, amit időlegesen elnyomott a jobb megélhetés reménye.

De sokan érzik kinn, hogy idegenek maradnak választott országukban. Éppen ezért nem szabad csodálkozni azokon, akik hazajönnek, mint ahogy az itthon maradottak se csodálkozzanak, ha valaki új hazát keres magának.

Amit azonban megbocsáthatatlannak tartok az az, ha valaki azért jön haza, hogy azután itthon politikai hatalomhoz jutva külföldön ócsárolja hazáját csak azért, mert nem a neki tetsző oldal van hatalmon.” (Ferenc)

„Otthon úgysem fogadnák el a véleményemet”

„Teljesen egyetértek Veled. Bevallom, felkavart írásod, mert Te kimondod helyettem mindazt, amit én az országon kívül beszélek meg a barátaimmal, mert otthon úgysem fogadnák el a véleményemet.

De őszintén, nem tudom, hogy azért van ez így, mert keveset olvasnak, keveset látnak, vagy így vannak „beoltva”.” (Zsuzsa, Olaszország)

"Változik a környezet, ha úgy alakítod"

„Mi 2016-ban költöztünk Haza 10 év csodálatos vendégmunka és elismerés és mintha otthon lennénk szituból. Mindenkinek kívánnék egy kb. 3 éves kintlétet, hogy megmozduljon benne valami, hogy így is lehet.

Utána jöjjön Haza és terjessze, hogy igen, ezt így is lehet. Nekünk sikerült a szelektív hulladékgyűjtést bevezetni egy „jóvanazúgy baszokbele” céghez. A barátaink szintúgy, kicsit unszolásra, de beálltak a sorba. :)

Az anyanyelv kérdése pedig megosztó. Ahány nyelv, annyi ember. De egy ilyen gyönyörű képekben megjelenítő komplex anyanyelvet egy gyerkőcnek nem tanítani meg... Lehet, hogy majd ha idősebben szeretne olvasni, hiányozna neki. De nem késő.

Hazaköltözve lehet nem olyan rózsaszín minden (bár kint is néha ilyen, néha olyan), de 3 hónap után ismét magyarul álmodni és nem keresgélni a szavakat, mert keveredik a magyar, német, olasz - jó érzés.

Azóta is voltunk távol itthonról, de alig várjuk, hogy otthon legyünk. :) És változik a környezet, ha úgy alakítod, veled fog változni, mert a jó irány mindig követőkre talál.

Lehet önámítani is, hogy már annyit kint dolgoztunk, hogy csak na, de attól még nem leszel ott más, csak vendég. (SAJNOS.) A gyerkőc más, ő ott nő fel, tájszólás, szokások meg minden.

Nem szoktam írni senkinek és nem szoktam kommentelni. Meló közben gépeltem gyorsan (ezt ott kint is szokta mindenki), remélem, nem bántó a hangvétel.

Jókat írtál jó megközelítésben. Minél több változtatni akaró ember van, annál hamarabb kidöglik ez a szocreal begyöpösödés.” (László és családja) 

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr915516582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2020.03.13. 10:40:19

Kedves @HÁ: ez mi a túró? GacsajPisti és tsai. nekiestek a billentyűzetnek?
Csak egy mondatot ragadnék ki:
“ Amit azonban megbocsáthatatlannak tartok az az, ha valaki azért jön haza, hogy azután itthon politikai hatalomhoz jutva külföldön ócsárolja hazáját csak azért, mert nem a neki tetsző oldal van hatalmon.”
Tudja ezt valaki értelmezni? :D

Csodabogár 2020.03.13. 11:24:11

@Herr Géza: Ezen a mondaton én is fenn akadtam, de gondoltam, hogy korán van még, amikor olvastam.:-)

Benikuty 2020.03.13. 14:42:14

@Csodabogár: Neked korán volt. Annak meg aki leírta, sötétség. Az agyában...

littke 2020.03.13. 15:12:52

Kinek a pap, kinek a papné..."
45 éve élek Kanadában, mégis, bizonyos szinten, izig vérig magyarnak érzem magam. Persze fiaim már nem.

Hari Seldon 2 2020.03.13. 15:30:44

@Herr Géza:
Szerintem aki leírta az sem tudja.

puhacica 2020.03.13. 15:53:35

nem Haza az, hanem HAZA. irgunburgun!

NorthPier 2020.03.13. 16:17:08

@puhacica: Még mindig nem jó.
Mer 3 fel kiáltójel kell. !!!

( :-) )

igazi abramovics 2020.03.13. 16:48:24

teszek egy újabb kísérletet, bár a múltkori komentemet is cenzúrázták!
.
a helyzet az, hogy az ominózus mondatot, mit itt többen is joggal kifogásolnak, egy vérfideszes írhatta.
.
senki ne feledje azt a fideszes polgármesternek megválasztott valakit, aki a megválasztása után azonnal, sovány malac vágtában kirohant Ausztriába vendégmunkásnak, azaz
.
MIGRÁNSNAK!
.
itthon előtte azzal a programnak nem, sokkal inkább pogromnak nevezhető ámokfutással nyert, mely szerint senki nem veheti el a magyarok munkáját!
meg Soros, és migránsokjönnek, mindmeghalunk jaj!
.
a tanulsága a mondatnak, hogy az agyament fideszhívők nagy pofával szólnak le mindenkit, sértegetnek, gyaláznak,, gyűlöletet keltenek az UNIÓ, s Brüsszel ellen
.
DE
.
azért rettenetesen szeretnek kimenni abba a hanyatló nyugatba pénzt keresni - nem mindenki férhet itthon a húsosfazékhoz! ahhoz aztán igen közel kell lenni a megfelelő testtájékhoz! - meg szeretik a lét, amit a Brüsszel ad a hanyatló nyugat polgárainak befizetéséből, hogy aztán a sámánjuk a megfelelő kezekbe helyezze el biztonságba, azaz ellopja magának
.
.
abramovics voltam, s vagyok

Ákos Weress 2020.03.13. 18:30:14

@Herr Géza: akkor segítek értelmezni...pl. hazatér Brüsszelből az őshazába a migránsbarát érzelmű emberke. Megérkezés után elmerül a hazai politikában és valamilyen szinten hatalomra jut, pl. DK-s képviselőnek választják. Zajlik idehaza a politikai hisztéria pl. a mingráns-ügyben. Igenám, de emberünk lépten-nyomon azt tapasztalja, hogy az országban hatalmon levő elit ebben az ügyben más véleményen van, mint ő . Bosszúból megkeresi brüsszeli haverjait pl. Szargentini kisasszonyt és kígyót-békát hord össze neki arról, hogy hazájában embertelen rezsim van hatalmon, amely két lábbal tiporja az alapvető emberi jogokat.

Egyébként Ferenc (a posztoló) üde szinfolt ezen az oldalon, örültem, hogy végre egy hazaszerető véleményt olvashattam itt neki köszönhetően..:)

Herr Géza 2020.03.13. 20:43:41

@Ákos Weress: Te ne segíts értelmezni semmit, mert jól láthatóan magad sem érted. Mióta számít politikai hatalommal bírónak valaki, aki (jelenleg) DK-s képviselő? Hogy jön ide, hogy ő migránsbarát-e vagy sem?
Bosszúból megkeresi brüsszeli haverjait, pl. Szargentini kisasszonyt... :)))
Beteg vagy barátom, a koronavírus-teszt megvolt már? Bár úgy tudom, hogy a kór agyi leépülést nem okoz. Lehet, hogy tévedtem.
Amúgy budipapír rendesen bespájzolva?

zsonyesz 2020.03.14. 09:07:36

Én így első körben ezt ragadnám ki:
"Az anyanyelv kérdése pedig megosztó. Ahány nyelv, annyi ember. De egy ilyen gyönyörű képekben megjelenítő komplex anyanyelvet egy gyerkőcnek nem tanítani meg... Lehet, hogy majd ha idősebben szeretne olvasni, hiányozna neki. De nem késő."
Mégis, hogy a csudába tud valami hiányozni, amit nem ismerek? Illetve más országban nem lehet megtanítani egy más nyelvet? Most akkor a világon mindenki szomorkodhat, mert nem beszéli a nyelvünket?

Ákos Weress 2020.03.14. 09:07:44

@Herr Géza: Mint érthetően , magyar nyelven megírtam neked, szövegértési gondjaidon egy kiragadott példán keresztül próbáltam segíteni. Ezért aztán a lényegen mit sem változtat az, hogy melyik politikai irányzat képviselőjéről van szó. A lényeg ui. az, hogy Ferenc (és sok más normális ember számára) megbocsáthatatlan bűnnek számít, ha valaki a hazája kormánya ellen egy idegen országban mószerol és próbál ellene ármánykodni. További konkrét példákkal nem próbálkozom , mert nemcsak általános ismereteid, hanem nyelvtudásod hiányosságai miatt úgy sem értenéd.
Itt azért megjegyezném, hogy mocskolódásaidat moderálni kellett volna, de ezúttal megúsztad valahogy. Jobbulást kívánok !

Határátkelő 2020.03.14. 09:15:15

@Ákos Weress: "megbocsáthatatlan bűnnek számít, ha valaki a hazája kormánya ellen egy idegen országban mószerol és próbál ellene ármánykodni"

Gondolom ez a komoly erkölcsi kiállás minden politikai erőre vonatkozik, ugye?

24.hu/fn/gazdasag/2006/10/25/orban_elzarna_unios_penzeket/

www.origo.hu/itthon/20061024orban.html

Ákos Weress 2020.03.14. 10:53:36

Először is köszönöm a személyem iránt tanúsított megtisztelő figyelmet !

Természetesen véleményem csak példa volt, amit ki is hangsúlyoztam. Sajnos az említett gusztustalan jelenség ősi magyar beidegződés az odahaza sikertelenek között, de ettől még nem kell elfogadunk.

Ami az idézett linket illeti —> "Orbán Viktor többek között azt mondta: a kommunizmus “saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat”, s ez a bővítés óta immár az EU problémájává is vált. Erre hivatkozva sürgette Orbán az uniós segítségnyújtás megtagadását a “hazug és csaló” kormányoktól."

Az én értelmezésem szerint Viktorka nem nevezte nevén a gyereket...az, hogy az MSZP-SZDSZ mégis magára értette a dolgot, hát.....egy kicsit durva, nem gondolod ?Akinek nem inge....

De a világért sem szeretnék belefolyni a politikai adok-kapokba, maradnék a lényegnél : magyar ember határátkelés után se felejtse el, hogy honnan jött és választott új hazájából legalább ne dolgozzon ellene ......ha már büszke lenni nem tud rá .

Kellemes hétvégét mindenkinek !

Wildhunt 2020.03.14. 11:17:58

@Ákos Weress: a cikk jó, az ilyenek miatt olvasom még ezt a blogot. A másik: elítélek minden olyan politikust, aki belső problémákat külső erővel akar megoldani.

Wildhunt 2020.03.14. 12:52:41

@Ákos Weress: Másrészt viszont igazad van, akinek nem inge... Csakhogy az SzDSz-nek nem csak inge, hanem egyetlen gatyája is ez volt. Ezért volt a kijelentés, a Nem mondom ki, de azért mindenki tudja kategória, ami sokszor megy azóta is.

bóvli ország jobban teljesít 2020.03.14. 14:39:22

@Ákos Weress: "ha valaki a hazája kormánya ellen egy idegen országban mószerol és próbál ellene ármánykodni. "

Nem tudom hogy neked mi a hazád, de egy Magyarország nevezetű helyen jelenleg egy magának mindent ellopó, a maradék nemzetet pedig szellemileg és a demokratikus jogaiban teljesen leépítő kormány van.

Az idegen ország meg az, ahova ez ellen a de facto mocskos tanyasi diktatúra és annak a lepusztult gazdasági eredményei elől eddig 600 ezer, de akár 1 millió magyar elmenekült. A nemzetből.

Posztod maradék gyönyörű kommunista időkbeli szókészletéhez (mószerol meg ármánykodik) hozzá se kell tenni semmit, ezek önmagukban erdetmegjelölések, hogy milyen közegből jöttél 1990 előttről.

Ákos Weress 2020.03.15. 21:59:28

@Wildhunt: Köszönöm a posztodat, épp jókor jött, már kezdtem azt hinni, hogy kimentem a divatból ...:)

Ákos Weress 2020.03.15. 21:59:45

@bóvli ország jobban teljesít: A regnáló rezsim számomra közömbös, nem érdekel a napi politikai hiszti sem. Magyarországot nem a politikusok jelentik nekem, hanem annál sokkal több, amit nem kezdek el sorolni, mert neked azok úgysem jelenetenek semmit. Büszke vagyok arra, hogy magyarnak születtem, nincs az a pénz, amiért elmennék más országba jöttmentnek.

Amúgy nem voltam semmilyen pártnak sem a tagja, ha netán arra célozgattál. A kifogásolt szavak nem utalnak pártállami szlengre, az egyik zsivány, a másik szépirodalmi eredetű, de sok szinonimája forog közszájon, a magyar nyelv rendkívül gazdag.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása