oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 03. 06:30,  A digitális nomádok öt új kedvenc városa 34 komment

2020. március 03. 06:30 Határátkelő

A digitális nomádok öt új kedvenc városa

A digitális nomádság esetében is pár évente változnak a trendek – például a kedvelt városok. Például azért, mert amint felkapnak egy viszonylag olcsó helyet, az óhatatlanul drágulni kezd, így egy idő után az ezt az életformát követők elkezdenek új városokat keresni maguknak. A váltásnak persze pozitív oka is lehet, például az, hogy az addig pocsék internetszolgáltatást hirtelen hiperszuper szélessávú netté fejlesztik.

cim_bansko.jpgA bulgáriai Bansko

Akárhogy is, a digitális nomádok számára az ezt az életformát több mint 10 éve folytató Laura szerint attól lesz jó egy adott település, hogy nem túl drága, sok a program és jó az internet.

A Travelitic alapítója arról írt, mely az az öt város, amelyik idén várhatóan divatos lesz a digitális nomádok körében. Mit mondjak, akad a listán meglepetés.

Da Nang, Vietnám

da_nang.jpg

Délkelet-Ázsia régóta a digitális nomádok és a hátizsákos utazók kedvenc helyeinek egyike. Ezen belül évtizedeken keresztül Thaiföld volt messze a legnépszerűbb úticél, nem csoda, hiszen egyedi kultúrája, nagyszerű gasztronómiája és gyönyörű tengerpartjai erre predesztinálták. Az ország északi részén található Chiang Mai pedig egyenesen a digitális nomádok világszerte egyik legkedveltebb célpontja volt.

Mindez azonban több okból változóban van. Egyrészt Thaiföld folyamatosan nehezíti a külföldiek vízumhosszabbítását, ráadásul maga az ország is egyre drágább és mivel rengetegen választják célpontul, kezdi elveszíteni egyedi vonzerejét.

Így aztán a digitális nomádok (mármint akik tényleg így élik az életüket) elkezdtek új helyszíneket keresni, ezek közül pedig jelenleg a vietnámi Da Nang áll nyerésre. Nem véletlenül: az ország bőven rendelkezik Thaiföld előnyeivel, viszont jóval kevesebb a hátránya.

A helyi törvények például sokkal nagyvonalúbbak, és igaz ugyan, hogy jó előre be kell szerezni és fizetni kell a turistavízumért, de azzal a thaiföldi 30 nappal szemben akár 90 napig maradhatunk.

Da Nang ráadásul az óceánparton található, könnyen megközelíthető, mesés strandokkal. És ami legalább ilyen fontos: a megélhetés a Numbeo szerint 15 százaléka a Chiang Mainak.

Persze azért Da Nangnak is megvannak a maga hátrányai. Például az elképesztő fejlődés, hiszen az 1,1 milliós városban folyamatosak az építkezések, ráadásul nem csak a zaj nagy, a levegőminőség sem a legjobb, és akkor még nem beszéltünk a víz megkérdőjelezhető tisztaságáról vagy az élelmiszerhigiéniáról.

Porto, Portugália

porto.jpg

Portugália már egy ideje a nomádok egyik kedvenc célpontja, igaz, eddig elsősorban Lisszabon vitte a prímet. A főváros népszerűsége töretlen, ám éppen ezért egyre többen nézelődnek másfelé.

Az egyik ilyen másfelé Portó, ami a maga közel negyedmillió lakosával az ország második legnagyobb városa és nagyjából minden megvan benne, amire egy digitális nomádnak szüksége lehet.

A már említett szentháromságon (nem túl drága, izgalmas, jó a net) túl könnyen megközelíthető, rengeteg a kávézó és a közösségi iroda. Ráadásul népszerűségének növekedése még éppen azon a ponton van, amikor már elég sokan vannak ott külföldiek és nomádok, hogy legyen kivel találkozni, tapasztalatokat megosztani, de még nincs telítve a város.

Porto talán legnagyobb hátránya a klíma. A téli (és részben a tavaszi és nyári) hónapok hűvösek és esősek, a tuti választás így július és augusztus, ami nem a legszerencsésebb sem tömeg, sem ár szempontjából.

Tbiliszi, Grúzia

tbiliszi.jpg

Méretéhez és nemzetközi ismertségéhez képest Grúzia az utóbbi években meglepően népszerű lett nomád körökben. Nem véletlenül: az árak az európai, de még az ázsiai vetélytársakhoz hasonlítva is kifejezetten alacsonyak, Athénnál 40, a már emlegetett Chian Mainál 28 százalékkal kevesebb pénzből kijöhetünk.

A kaja viszont fantasztikus, Tbiliszi 1,5 millió lakosa pedig azt jelenti, hogy meglehetősen sok a program és a társaságot sem kell nélkülöznünk. Aki pedig szeret túrázni, egészen pazar lehetőségeket találhat. A helyiek kifejezetten nyitottak a külföldiekkel.

Problémát okozhatnak ugyanakkor bizonyos környezeti kérdések, például az ólomszennyezettség sokszorosa az európai átlagnak, ami egy-két hónapig nem gond, de ha valaki hosszabb ideig maradna, akkor talán érdemes megfontolni ezt is.

Buenos Aires, Argentína

buenos_aires.jpg

Elsőre talán meglepő módon Dél-Amerikában a digitális nomádok kedvenc célpontja a kolumbiai Medellín, amiről főleg az azonos nevű drogkartell és annak irányítója, Pablo Escobar jut sok ember eszébe.

Buenos Aireshez azért ennél romantikusabb képzetek kapcsolódnak, legyen szó a tangóról, a finom ételekről és italokról. A 2,9 milliós fővárosban tehát nincs hiány kultúrából, pezseg az éjszakai élet, rengeteg az étterem – egyszóval elég jó hely.

A digitális nomádok azonban nemcsak ezért kedvelik, hanem azért is, mert két éve a peso óriásit zakózott. Míg 2016-ban egy amerikai dollár 14 pesót ért, addig most 62-t, ami nagyon nem mindegy, és amitől a város hirtelen kifejezetten olcsó lett.

Laura személyes tapasztalata az, hogy mind a helyiekkel, mind a többi külföldivel rendkívül könnyű megismerkedni Buenos Airesben, ahol a különböző közösségi oldalak is pörögnek.

Az argentin főváros talán legnagyobb hátránya a gyenge közbiztonság, elsősorban a lopások nagy száma lehet meglepő.

Bansko, Bulgária

Bulgária mellett is nyilván az olcsóság szól elsősorban, az Európai Unió tagállamai között mindenképpen, de Laura szerint az internet is meglepően gyors. Több bolgár város (így a főváros Szófia és Plovdiv) is népszerű a nomádok között.

A hegyek között megbúvó kisváros, Bansko sok szempontból kilóg az eddig felsorolt települések közül. Mindenekelőtt a méretével: alig 13 ezer ember lakja. Igazi turistaparadicsom, elsősorban a síelőknek természetesen.

Amiből az is következik, hogy nyaranta a hotelek és üdülőhelyek jelentős része üresen áll, azaz még az átlagosnál is olcsóbban lehet hosszabb-rövidebb időt eltölteni a friss hegyi levegőn.

Ami Bansko előnye az a hátránya is: a mérete. Akik a nagyvárost szeretik, azok könnyen unalmasnak találhatják a kisvárost.

Linda eredeti írása itt jelent meg.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Los Felizi látkép #usa #losangeles #losfeliz #us #amerika

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotók: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: digitális nomád

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr715500648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2020.03.03. 10:39:27

Mi a szöszmő? Ma mindenki alszik? Egy csak egy legény van talpon a (határ)vidéken?

Pedig nekem kellene még aludnom, mert az éjszaka alig aludtam, azt is rosszul!

Akkor a témához: Engem Tbiliszi, Porto és Bansko lepett meg vagy talán annyira váratlan volt, hogy álmomban sem gondoltam volna, hogy a digitális nomádokat érintheti.

Portugália még csak-csak, de a másik kettő nem.

A meglepetés után jött a mélázás: Mi kellene ahhoz, hogy Mo.-on is legyen, lehessen egy-két hely, amit a fenti célból felkaphatnának?

Nem tudom a választ, talán segítetek!

fhdgy 2020.03.03. 12:51:09

HÁ: valami nem stimmel!

10:39-kor írtam egy hozzászólást, azon a gépen látom, ahonnét elküldtem, másik gépeken nem látom, sőt, nem látok egy hozzászólást sem.

Hogy lehet ez?

Csodabogár 2020.03.03. 12:54:07

@fhdgy: Esik az eső és mindenki álmos. Ma kivételesen hajnal ban keltem, de valahogy nem ihletet meg a téma.:-(
Úgy tűnik nem vagyok egyedül.

VikiDaniAroundAsia 2020.03.03. 13:14:58

Na, akkor majd én! Itt egy friss cikk, miért nem lesz a jövőben már Vietnámban sem a legegyszerűbb sokáig ellébecolni: www.thestar.com.my/news/regional/2020/03/02/vietnam039s-visa-policies-for-foreigners-undergo-major-changes

VikiDaniAroundAsia 2020.03.03. 13:21:35

Thaiföld drágaságához még annyit, hogy valóban vannak pofátlanságok (pl. ATM pénzfelvét 2200ft/alkalom), de 2000ft-tól tiszta, klímás, saját fürdőszobás lakhandit lehet bérelni (nyilván nem egy szigeten), és nem nehéz 3-500ft-ból jóllakni, napi 5-7 eft-ból pedig simán el lehet lenni, akár hosszútávon is, robogóval. Csak az a fránya vízum...Thaiföld elkergeti magától a népet, pedig most az erős baht, meg a vírus miatt is nagy kakiban van/lesz...

fhdgy 2020.03.03. 13:23:44

@Csodabogár: A téma önmagában nem ihleti meg az embert, kivéve, ha kacérkodik a digitális nomádsággal.

Én már nem kacérkodom, de elgondolkodtatott.

Azt értem, hogy a repülés olcsóbbá válásával felkapottak lettek a távol keleti területek. Napfény, meleg, tengerpart, egzotikusság, európai szemmel esetleges olcsóság, stb.

Tbiliszi esetén mi a magyarázat? Nem tudom, hogy olcsóság van-e ott, de szerintem önmagában kevés lenne. Kell lennie valami másnak is, igen, de mi az?

Szerintem Mo. is olcsónak számít, gondoljunk a "rugjunkbedejól" turizmusra.

Ha berúgásra jók vagyunk, akkor digitális nomádoknak mi kellene még, hogy nekik is jók legyünk?

Nekem sokkal szimpatikusabb lenne digitális nomádok seregét látni, mint a berúgásra vágyókét.

Szóval, ezen kezdtem el agyalni.

Csodabogár 2020.03.03. 17:27:36

@fhdgy: Nekem ez állandó mániám, hogy nem tömeg hanem minőségi turizmusra kellene törekedni. De kit érdekelnek az én mániáim?
Két éve karácsony első napján bementünk a városba kicsit szétnézni. Karácsony előtt inkább kerülöm a várost. Nos a Váci utca is tele volt turistákkal, akiknek feltehetően még egy kávéra se tellett, miután a padokon szorongtak. A Gerbeaud félig üres volt ugyanekkor és nem hinném, hogy a muzeumokban tolongott volna a nép.

fhdgy 2020.03.03. 18:24:31

@Csodabogár: A részeges angol turisták helyett a digitális nomádok már egy minőségi ugrás lenne, nem?

NorthPier 2020.03.03. 19:07:27

@fhdgy: Rég azt gondolom rólad, te magad egy nagy digitális nomád vagy ott az erdő közepén, a kecskék közt :-)

fhdgy 2020.03.03. 20:37:10

@NorthPier: Remélem az leszek!

Most rendeltem el magamnak riadót, megyek megnézem a kecskéket, mert bármelyik pillanatban kezdődhet az ellés.

fhdgy 2020.03.03. 21:05:54

@NorthPier: Leellenőriztem őket. Még várni kell!

Éjjel egy órára újra riadó, újra ellenőrzés!

Sokkal egyszerűbb lenne, ha megegyezhetnék velük, hogy nyugi, ha esemény van, küldünk sms-t. -:)

De nem, így marad a ki az ágyból, gyerünk megnézni őket.

Felkelni még hagyján, de visszaaludni! Tegnap éjjel is egytől négyig kukorékoltam, pedig aludni is lehetett volna.

Nehéz, elég nehéz, de az öröm, amikor vidám kis kecskék lesznek!

Most csak hét kecske fog elleni, de remélem egy év múlva már húsz! No, az még nehezebb lesz, de mennyivel nagyobb lesz az öröm is a sok-sok kis kecske látványától.

Meglesz a kb. 35 anyakecske, remélem 2022-re, akkor irány az erdő!

A digitális nomádkodás annyiban már most is megvan, hogy távolról teljes hot-line-t adok a programom felhasználóinak, csak még nem az erdőből. Remélem az is eljön!

NorthPier 2020.03.03. 21:28:50

@fhdgy: Már ezek a kecskék sem olyanok, mint régen :-) Értem ezalatt, hogy régen (régen, régen, nagyanyáink idejében) azért nem kellett a nyakukban lógni, ment ez nekik maguktól is. Persze re biztosan jobban aggódsz értük a kelleténél. Na majd a több tapasztalat kiforrja a könnyebb gyakorlatot. Amúgy sok a problémás eset?

fhdgy 2020.03.03. 21:56:50

@NorthPier: Régen, régen, én azt mondom, hogy a nagyapáink idejében, is ilyen volt az élet.

Amit tudok, hogy a lovakhoz, tehenekhez, disznókhoz akkor is fölkeltek megnézni őket és ha kellett segíteni. Mondjuk kb. 55-57 évvel ezelőtt nekem is mint kis gyereknek kijutott, hogy segítettem egy kis borjú világra jöttéhez. Nem sok minden maradt meg bennem ebből, de annyi igen, hogy nem kifelé kell húzni, hanem lefelé, a tőgy felé.

Ez a kis megmaradt tudás volt már segítségemre a kecskéknél is. A tudás elhalványulhat, de nem veszik el teljesen.

Igen, aggódom értük. Azt nem hiszem, hogy a kelleténél jobban.

Gondold meg, adott esetben egy kis segítség dönthet arról, hogy egy vagy kettő kis kecske életerősen születik-e vagy az anyjával együtt elpusztul.

Egy kecskét egy éven keresztül ápolok, gondoskodom róla. Aztán egy-két óra alatt kiderül, hogy hurrá, minden gyönyörű vagy minden értelmetlen volt. Nagyon nem mindegy!

Tavaly volt olyan esetem, hogy már attól nagyon boldog voltam, hogy az anyakecske életét meg tudtam menteni. A kicsiét sajnos nem.

Tavaly volt olyan kis kecske is, amelyik látszólag életerősen született, de nem tudott szopni. Pont három héten át szoptattam cumis üvegből, az elején naponta hatszor, éjszaka közepén is, később már csak ötször, az éjszaka közepét kihagyva. Sajnos, a 21. napon elpusztult. Nagyon sajnáltam. Csak az vigasztalt, hogy mindent megtettem érte. Ilyen is van.

Én ember vagyok. Nem játszhatok istent, nem dönthetek egy kis kecske életéről vagy haláláról. Mindent elkövetek, ami a képességeimtől telik.

Tavaly volt olyan esetem is, hogy már egy több hónapos kecske lett beteg. 60 ezerbe került összesen, de még akkor is költöttem rá, amikor már tiszta volt, hogyha megmarad akkor is értéktelen lesz. Elpusztult, de a lelkiismeretem tiszta.

Igen, sok szomorúság van!

De mennyi öröm!!!

Az öröm kárpótol minden szomorúságért.

NorthPier 2020.03.03. 22:50:43

@fhdgy: Addig jó, amíg így fogod fel. Legyen sok-sok örömed bennük és minden másban, ami fontos neked.

gyászhuszár 2020.03.04. 06:28:34

Kuba siman lehetne celpont, foleg a videki városok, nem a Habana-Varadero-Trinidad háromszögre gondolok

Örömhernyó 2020.03.04. 06:29:17

@VikiDaniAroundAsia: Thaiföld most az utóbbi évek fejlődését kihasználva próbálja magáról lerázni a szexturista, pedofil turista, gombáslábú hátizsákos turista hordákat és igényesebb vonalat kínálni. A digitális nomádok is inkább ezekkel vannak egy csoportban, jellemzően alig fogyasztanak valamit, olcsó lakást keresnek, nem az igényes éttermekben, hotelekben költik a pénzt, hanem fillérbaszó módon élnek (hisz pont ezért költöztek egy tesco gazdaságos országba), adót nem fizetnek, munkahelyeket nem teremtenek. Egy japán autógyár mondjuk nem olyan cool munkahely, de legalább valós munkahelyeket teremt, mérnököket alkalmaz, adót fizet. A digitális nomád meg egy laptopos munkanélküli. Parazitaként élnek lényegében. Nem véletlenül akarják őket kiszorítani, hasznot nem hoznak, csak azért költöznek egy meleg éghajlatú országba, mert a hazájukban a fűtést se tudnák kifizetni. Ez az igazság sajnos.

@fhdgy: Sajnos a digitális nomádság hosszútávon nagyon káros jelenség. Nem fizetnek adót, nem igazán fogyasztanak annyit, mint akár a bulituristák, nem kereskedelmi szálláshelyeket vesznek igénybe, hanem igyekeznek okosba' bérelni. És még az se igaz, hogy ne hánynák össze a térkövezett főteret. Mert hát nekik nem kell másnap irodában megjelenni dolgozni, akkor buliznak, amikor akarnak.

Örömhernyó 2020.03.04. 06:29:30

@fhdgy: A digitális nomád meleg éghajlatot, strandot, könnyen kapható lányokat keres. Pont Ázsiában nem olcsó az alkohol... Magyarországon meg igen.
Magyarországon drága az élet, a lakbér, a fűtés, az év nagy részében rossz az időjárás, drága a tömegközlekedés, nincs robogós kultúra, mint Ázsiában.

egyinges 2020.03.04. 07:11:24

Egy nomád mitől lesz digitális? Azért, mert utazáshoz visz magával olyan eszközt, amin tud internetezni az adott helyen? Akkor több milliárd digitális nomád él a földön.

fhdgy 2020.03.04. 07:11:30

@Örömhernyó: Én ugyan nem így nézek a digitális nomádokra, de ha minden igaz lenne, amit írtál róluk, akkor hogy kerül képbe Tbiliszi és Bansko?

fhdgy 2020.03.04. 07:16:05

@egyinges: Sok-sok ember van, akinek olyan eszköze van, amin tud internetezni.

De dolgozni rajta, azzal keresni a pénzt, az már egy másik kategória.

A digitális nomád attól nomád, hogy nincs helyhez kötve, attól digitális, hogy a digitális technológia a megélhetése.

fhdgy 2020.03.04. 07:23:59

@NorthPier: Szerencsés vagyok, hogy így tudom nézni? Igen, azt hiszem.

Azt is hiszem, hogy ez addig így is marad, ameddig bírom magamat.

Remélem, hogy van még annyi időm, hogy átveszi tőlem valaki a stafétabotot.

A kecskékkel jelenleg minden nagyon szép, minden nagyon jó, csak egyetlen szépséghiba van: pénzügyileg csak veszteség, csak veszteség.

Idén már lesz érzékelhető bevételem, de még nem csökken a veszteség, csak mérséklődik az ütem. Viszont jövőre már minden adott lesz, hogy megtörténjen a fordulat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.03.04. 07:44:09

A digitális nomádság nem arról szól, hogy az ember vándorol közben? Nekem az egy helyben lakás nem ez a kategória.

Örömhernyó 2020.03.04. 08:24:47

@fhdgy: Nem kerül képbe. Nem fognak tömegesen Tbiliszibe meg Bolgária kies kis településire költözni a thai vagy vietnami gyereklányokra éhes francia, belga meg amerikai laptopos munkanélküliek. Ez a része a posztnak inkább kamunak tűnik. Eleve csak Budapesten több az ilyen digitális naplopó, mint Tbilisziben meg Bansko-ban összesen valaha is lesz. Plusz akkor még Krakkó, Kiev, Szófia. Chiang Mai-ban nem sok minden van ha összehasonlítod Bangkokkal, de legalább Thaiföldön van.
Portugália már egy ideje felkapott, drágult is emiatt. Ezek a digitális naplopók csak addig maradnak egy helyen, amíg könnyű vízumot szerezni és nem túl drága a megélhetés. Amint emelkednek a költségek vagx a hatóságok lecsapnak a vízummal trükközőkre, továbbállnak ők.
Fülöp-szigetek, Indonézia. Ezek a következő célpontok, amíg onnan is ki nem teszik őket. Meg majd találnak valami újat, amit leamortizálhatnak, lealjasíthatnak.

Én is találkoztam ilyen digitális nomád párral. Elmondásuk szerint utazós blogokba írtak, a csaj editornak mondta magát, srác pedig freelance fotósnak és graphic designernek, aztán lassan kiderült, hogy az egyik legnagyobb pornóoldalon van csatornájuk, oda gyártják a kontentet, tengerparton szexelős, szálloda erkélyén pucsítós, svédasztal mellett mélytorkozós tematikában. Turistavízummal Dél-Kelet Ázsiában röpködve budget járatokkal, jó helyszínekre vadászva. Persze a pénznek nincs szaga, pár év alatt összejön ebből annyi zseton, hogy vehetnek egy házat akár Moszkva mellett is (oroszok voltak). Úgy jöttem erre rá, hogy az instagram nevük alapján megtaláltam őket pornhub-on is. Khm. Véletlenül. Mondjuk nem szégyellték.

@egyinges: Ennyi erővel én is voltam már digitális nomád, amikor szabadidőmben utazgatva is kellett munkaügyben e-mailekre válaszolni.

fhdgy 2020.03.04. 08:48:10

@Örömhernyó: Ezt a digitális naplopó dolgot nem értem ( és nem is akarom )!

Szinte minden dolgot lehet jóra is és rosszra is használni. Embere válogatja, hogy ki, mire használja.

Mondjuk egy laptoppal "felfegyverkezve" neki lehet indulni a világnak és lehet írni úti beszámolókat. Ezzel pénzt lehet keresni, amit további utazásokra lehet fordítani.

Lehet írni minőségi beszámolókat, akkor messze nem beszélhetünk digitális naplopásról. Lehet írni gagyi dolgokat is, akkor már el lehet gondolkodni.

Nem a külsőségek döntik el a lényeget.

Egy egészen normális, értékes programozót is lehetne digitális naplopónak tekintened ( még nomádnak sem kell feltétlenül lennie ).

Mert végül is mit csinál? Össze-vissza nyomkodja a billentyűket, össze-vissza rángatja az egér farkát. Ezt a hülyeséget munkának tekinteni, még pénzt is adni érte, hát nem naplopás?

Örömhernyó 2020.03.04. 10:23:52

@fhdgy: A programozó általában valós munkát végez, amiért fizetnek.
A digitális nomád, aki útibeszámolókból él, valójában a pasija által eltartott hölgy. Ismertem ilyet, amúgy fordító volt a csaj, de hát abból nem valami fényesn élt volna, szerzett egy bankos pasit, aztán az utazásaikról írt blogot, de hát az egészet pasija fizette, repjegyekkel, szállással, mindennel. Keresetr a csaj a posztjaival, cikkeivel pár tízezer forintot, közben az utazás sok százezerbe került. Hát így.
Olyan ez, mint a gasztrobloggerek többsége. Elmennek ide-oda, esznek, fizetnek és a ráfordított összeg töredéke jön vissza a blogolásból. Nem látják át, hogy az igazán jólmenő gasztrobloggerek valójában marketingelnek, reklámoznak éttermeket és minden posztjukat, utazásukat fizeti valaki.
Digitális nomádsággal is így van ez, a többségnek van passzív jövedelme, eltartója és abból utazgat, a nomádkodással megkeresett pénz mondjuk egy kókuszdióra lenne elég.

Határátkelő 2020.03.04. 10:24:44

@Örömhernyó: Rég láttam már egy adott témában ennyire fogalmatlan, tájékozatlan kommentelőt.

fhdgy 2020.03.04. 11:00:06

@Örömhernyó: Én nem állítom azt, hogy nincs olyan, amit írsz, de merem remélni és hiszem is, hogy ezek csak az árnyoldalak, a valódi oldal sokkal másabb. Mindennek van fonákja, ennek is.

Én nem vagyok nő, nincs pasim, férfiként sem, de csak egy hajszál választott el attól, hogy felcsapjak digitális nomádnak.

Mint programozó, meg tudtam volna élni távmunkából, most is csinálom. Közben gyakran váltogattam volna a GPS koordinátáimat, így digitális nomád lettem volna.

Aztán jött egy, engemet is meglepő, döntésem és más irányt vett az életem. Most már csak digitális kecskepásztor akarok lenni! -:)

Sajnálom, hogy neked nem adatott meg, hogy olyan embereket is ismerjél, akik digitálisak is, nomádok is és rácáfolnak a rossz tapasztalataidra. Remélem, hogy valamiféle tapasztalat beszél belőled nem pedig egy furcsa előítélet, irigységgel fűszerezve, de lenézésnek, lekezelésnek álcázva.

Arthamyr 2020.03.04. 11:17:55

@Örömhernyó: A "digitális nomádság" nem megélhetési, hanem életforma. Az más kérdés, hogy a megélhetési formákat némileg korlátozza, mivel csak olyan munka végezhető ilyen életforma mellett, ami nem köt helyhez. Az internet korában azért akad ilyen.
Fordításból elég jól meg lehet élni, ha valaki bírja csinálni, van barátunk, aki a három gyerekét + a férjét eltartja, amikor az épp nem dolgozik. A férj egyébként gépészmérnök, de kivétel nélkül ő keresett rosszabbul, van, hogy sokkal. Szóval fordításból is simán lehet nomádkodni. Az meg, hogy a nomádok olyan helyre mennek, ami olcsó és (számukra) egzotikus, teljesen természetes, ettől nem lesznek laptopos munkanélküliek/naplopók, és attól sem, ha valahonnan passzív jövedelmük van (ezt ugyanis előtte valahogy meg kellett teremteni, a szél nem fújja össze sajnos).

Örömhernyó 2020.03.04. 13:51:59

@Határátkelő: Konkrét kritika? Szerinted Tbiliszi meg Bansko valaha lesz olyan népszerű digitális nomádok körében, mint akár Budapest, Krakkó, Kuala Lumpur, Bangkok vagy Saigon? Argentína meg válságok sorát éli át évtizedek óta. Nem is olcsó, ahogy semmi se olcsó Dél-Amerikában (pláne Ázsiához képest).

Határátkelő 2020.03.04. 13:54:57

@Örömhernyó: Konkrét kritika kell? "A digitális nomád, aki útibeszámolókból él, valójában a pasija által eltartott hölgy." Ez például akkora butaság (egy a jó pár közül), hogy leesik az internetről. Egy kalap alá veszel mindenkit, általánosítasz és totálisan tájékozatlan vagy.

Herr Géza 2020.03.04. 14:14:34

@Örömhernyó: Még itt is ritka az ilyen hülye, pedig megértünk már egyet s mást. Próbáld meg, hogy rákeresel a “digitális nomád” kifejezésre. Hozzá kell tennem, hogy nekem sem jönnek be a tengerparton laptoppal pózoló faszacsávók/-csajok, de amit te előadsz, az kritikán aluli.

fhdgy 2020.03.04. 14:42:05

@Herr Géza: Tudod, nem vagyok irigy természet, de néha mégis csitítani kell magamat. Nekem nem az a bajom a digitális nomádokkal, hogy nekem nem jönnek, hanem csak annyi, hogy 97-ben nekem nem jött be.

Ha már akkor lett volna rendes mobil internet, meg EU roaming nélkül ... 97-ben 9600 baud-dal száguldó mobil modemem volt, de Horvátországból az ingem-gatyám ráment.

Nem folytatom.

Herr Géza 2020.03.04. 14:49:56

@fhdgy: Na ja, azért a ‘97 huszonhárom éve volt. Akkor sztem még ismeretlen fogalom volt a digitális nomád is. :)

fhdgy 2020.03.04. 15:01:02

@Herr Géza: Na, ja, a fogalom még ismeretlen volt, csak nagyon kezdetlegesen, csírájában már volt egy kicsit. Sokszor a jelenségek már léteznek, amikor nevet kapnak, fogalommá válnak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása