oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 14. 06:30,  "Amikor kiderült, hogy magyar vagyok, minden megváltozott" 28 komment

2020. február 14. 06:30 Határátkelő

"Amikor kiderült, hogy magyar vagyok, minden megváltozott"

Dortmund Nordstadt negyede nagyon érdekes elegy: nagy számban élnek itt ugyanis bevándorlók, köztük nagyon sok kelet-európai. Aligha véletlen, hogy a német nagyváros ezen részén működik a Willkommen Europa, ami az ide érkezett, rászoruló bevándorlókon próbál meg segítséget nyújtani. Különlegessége, hogy próbálnak mindenkit az anyanyelvén megszólítani, 12 nyelven beszélnek, magyar munkatársuk is van.

nagy_melitta_cim.jpg

Nagy Melitta 2014 decemberében került Németországba, Mannheimba. Két évvel később költözött Essenbe, a Willkommen Europánál 2017 óta dolgozik.

Már csak azért is átérzi az ügyfelek helyzetét, mert a beilleszkedés nagyon nehezen ment neki.

„Főleg, amikor meghallották egyes irodákban, hivatalokban, hogy Romániában születtem, habár magyar az anyanyelvem, furcsán néztek rám. Aztán amikor átfordítottam a mesét, hogy magyar vagyok, akkor minden ment, mint a karikacsapás” – mesélte. Szerinte a magyarok megítélése Németországban sokkal pozitívabb, mint a románoké.

Akik hozzájuk fordulnak, azoknak általában barát vagy hozzátartozó tanácsolja, hogy keressék fel az irodát. Az első találkozáskor felveszik az adatokat, megkérdezik, mi lenne a legfontosabb segítség számukra az adott pillanatban.

„Nagyon jó érzés, amikor akár évek múltán megköszönik a segítséget. Volt olyan ügyfél, aki 2-3 év elteltével az utcán szólított meg és köszönte meg a neki nyújtott segítséget” – mondta Melitta.

Volt olyan eset, amikor valaki teljesen nincstelenül kopogtatott be hozzájuk. Ilyenkor az első lépés, hogy valamilyen fedélt keresnek a segítségre szoruló feje felé, aztán megpróbálják a betegbiztosítást elintézni.

Ami a beilleszkedést illeti, meglehetősen vegyes a kép Melitta szerint. Vannak, akiknek könnyen megy, de akadnak olyanok is, akik évek alatt sem képesek németül megtanulni és semmi nem is hajtja őket, mert működnek az irodák, ahol megkapnak minden segítséget.

A Willkommen Europát öt szervezet működteti, 20 tanácsadójuk közül 18 maga is bevándorló, így pontosan tudják, mire van szüksége annak, aki segítséget kérve fordul hozzájuk. (Nagy Melittával a Friedrich-Ebert-Stiftungnak köszönhetően tudtam beszélgetni.)

Itt feliratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A podcastot a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD MEG.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6215473840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2020.02.14. 08:53:58

A velemenyem az, hogy aki ugy megy ki kulfoldre, hogy egybol segitsegert nyig es meg a nyelvet se beszeli, az inkabb ne menjen.

Csodabogár 2020.02.14. 10:16:48

@Din Serpahis: Egyetértünk. Manapság már kiszabadulnak az emberek, hanem megtervezik a kiköltözést. A minimum a nyelvtudás lenne.

dikusz. 2020.02.14. 10:32:27

@Din Serpahis: Nem az a baj, ha segítséget kér, hanem az, ha csak arra alapoz. Nevezetesen azt, hogy nem érdekel semmi, majd más megoldja helyettem.

sörm 2020.02.14. 10:38:23

Ja, ha rólad vagy rólam van szó. Aki nyomor vagy háború elől menekül ott azért nagyobb a megértés. A bevezetőben bevándorlót ír, nem tudom hogy ebbe a kategóriába a menekült beletartozik-e neki, vagy csak bevándorló.

Ott iszonyú nagy segítség lehet pl. ha segítenek lakást találni, hivatalos papírokat intézni ha valakinek még nem megy a nyelv stb. Azzal én sem tudok mit kezdeni ha felbukkan Németországban egy magyar vagy román, hogy hello itt vagyok, se munkám, se lakásom, se spórolt pénzem, a nyelvet nem tudom, segítsetek.

Shanarey 2020.02.14. 11:11:04

@sörm:

" Azzal én sem tudok mit kezdeni ha felbukkan Németországban egy magyar vagy román, hogy hello itt vagyok, se munkám, se lakásom, se spórolt pénzem, a nyelvet nem tudom, segítsetek"

Pedig ez örökzöld sláger a facebookon, magyar csoportjaiban, szerte a világon.

Határátkelő 2020.02.14. 11:35:13

@dikusz.: Írtam neked emailt, fontos, nézd meg! :)

nyuszigonosz 2020.02.14. 11:53:33

@irdesmond: Itt jó lett volna hozzátenni a lényeget: kik is azok, akik "hozták és a végén nem fizették es az utcára is tették" öket.

Magyar vállalkozók - német vállalatok alvállalkozói, akik a német partnertöl megkapták az elvégzett munkáért a pénzt, csak a saját zsebükbe tették ahelyett, hogy az általuk konkrét munkára idehozott munkásaikat kifizessék.

Golf2 2020.02.14. 12:20:55

Szerinte a magyarok megítélése Németországban sokkal pozitívabb, mint a románoké...Mindig van lejjebb:)

Shanarey 2020.02.14. 13:09:52

@nyuszigonosz:

Ez "ősi" magyar szokás, legalábbis abból leszűrve, hány ilyen eset van, és nem csak Németországban. Nem beszélve a szállás kínáló hiénákról, akik ígérnek munkát és minden kutyafülét, de csak a pénzt veszik el. S az illető örülhet ha normális szállása van.

Csodabogár 2020.02.14. 14:00:03

@nyuszigonosz: Azért olyanok is vannak, most két konkrét esetről tudok, hogy kimentek, aztán valamennyit dolgoztak és elmentek munkanélküli segélyre. Addig voltak segélyen, amig csak lehetett. Most pont dolgoznak megint, de már nem sokáig, mert "rossz fizetésért, nagyon megerőltető munkát kell csinálni". Már mondják, hogy nem sokáig bírják, gondolom van egy minimum idő, amit le kell dolgozni, ahhoz, hogy megint jöjjön a segély.
Te nyilván jobban ismered az ottani törvényeket, én csak itthon hallom a kinti sirámokat. Ezek szerintem vendég munkások, ha nincs munka menjenek haza. Én biztos nem segélyezném őket.

fhdgy 2020.02.14. 14:42:27

Múltkor ( kb. egy hónapja ) volt itt egy téma, amikor azon agyalogtam, hogy általános iskolás gyerekek milyen hatalmas energiát ölnek a biciklizésbe, bezzeg a tanulás. Akkor megígértem, hogy beszélek a matektanárnővel és tájékoztatom az érdeklődőket.

Ma megtörtént a beszélgetés, ha érdekel benneteket az eredménye, jelezzetek és írom!

nyuszigonosz 2020.02.14. 14:55:35

@Csodabogár:
Az, hogy EU tagállamokból idejönnek egész nagy családok azonnal a szociális hálóba beülve hintázni, ez sajnos volt, de már majdnem nem lehet - szerencsére.

Most már csak adott ledolgozott évek után kaphat egy EU más tagállamából lévö valaki munkanélküli segélyt Németországban és nem korlátlan ideig.

Persze akik különbözö segélyekböl akarnak élni és akiknek minden munka rossz azok minden lehetöséget kipróbálnak munka nélkül pénzhez jutni, de mind nehezebb.

2020.02.14. 15:08:19

Én úgy indítok minden vonatkozó beszélgetést, hogy magyar vagyok. Aztán ha szükséges (álláskeresés, bérlet ilyesmik), akkor teszem hozzá, hogy Romániában születtem, de magyar az anyanyelvem és nemzetiségem, az állampolgárságom román (Staatsangehörigkeit vs. Nationalität). Ezt sokszor nem értik, hogy-is-van-ez? fejet vágnak, ilyenkor szoktam példának felhozni a német török kisebbséget, akik bár német állampolgárok, az anyanyelvük török, hozzátéve, hogy az én és sok millió magyar családja nem költözött sehova, hanem az országhatárokat költöztették az Osztrák-magyar Monarchia idején, Trianonnal. Így már rögtön megértik.
A románok megítélése meg sajna a koldus cigány-maffiának köszönhető, ahol igencsak szép számmal vannak jelen. Sajnálom is érte a románokat.

2020.02.14. 16:31:37

@nyuszigonosz @Csodabogár: : Ja, már egyre nehezebb "polipozni", hál'istennek, a hartz 4-et sem osztogatják már úgy, mint akár 6-7 éve. A tanfolyamok mellett aktívan munkát is kell keresnie, és sem a mini-, sem a midijobokat nem passzolhatja.
Ahol most melózom, például, egyetlen egy teljes munkaidejű mosogató van, a többiek mind minijobosok, hetente 2-3 napra.

illango pillango 2020.02.14. 17:39:36

@Pink Petsch: Hát igen. Én németre tanítok külföldieket (menekültek, egyéb bevándorlók) Németországban és a románokkal, bolgárokkal jó tapasztalataim vannak. Csupa jól képzett, törekvő ember. Nyilván azokkal találkoztam, akik egyáltalán eljutottak a nyelvtanfolyamra. Mindegyik panaszkodott, hogy ha az emberek meghallják, hogy román, bolgár, akkor rögtön a bűnözőkre gondolnak. Sajnálom őket, tényleg. Ehhez képest magyarnak lenni tényleg sokkal jobb.

Csodabogár 2020.02.14. 18:03:00

@nyuszigonosz: Örömmel olvasom soraidat. Mindig allergiás voltam az ingyenélőkre, mondjuk az ilyenek támogatásában azt hiszem a svédek járnak elöl, de volt olyan érzésem néha, hogy már a németek is ebbe az irányba mennek.

Golf2 2020.02.14. 18:39:06

@nyuszigonosz: Most már csak adott ledolgozott évek után kaphat egy EU más tagállamából lévö valaki munkanélküli segélyt Németországban... Bezzeg ha Swáziföldről jön az kap ugye...

nyuszigonosz 2020.02.14. 18:59:54

@Golf2: Munkanélküli segélyt csak az olyan kaphat, aki elötte dolgozott. Ha a " Swáziföldröl" jött ember elötte adott ideig dolgozott, ugyanúgy kap munkanélküli segélyt mint mindenki más.

Úgy tünik nem világos számodra mi a munkanélküli -segély. A munkanélküli segély összege attól függ, mennyit keresett a nem önhibájából munkanélkülivé vált személy.

Amivel te összekevered az valami egész más.

2020.02.14. 19:21:14

@illango pillango: Mna, igen .. ismertem egy oltyán gyereket, ő tudott sokat mesélni a témáról. Csóri feje tipikusan oltyán volt kinézetre, barnás olajos bőr, fekete haj, fekete szemek, nagyon hajazott egy átlagos cigányra. Szívott is vele rendesen az első pár évében.

Golf2 2020.02.14. 19:32:08

@nyuszigonosz: Akkor az valami másfajta segély mivel nagyrészük még egyáltalán nem dolgozott és valahogy mégis eléldegélnek ott. Ami persze nem jár a szövetségeseknek (unió)

Herr Géza 2020.02.14. 20:18:53

@Golf2: Megint f@szságokat beszélsz. Minek dumálsz bele, ha jól láthatóan gőzöd nincs a köznyelvben “munkanélküli segély” címszó alatt futó részben szociális/részben biztosítási alapon járó támogatásokról? Meg pláne a menedékjogot kérők anyagi ellátásáról.
Olvass utána, mert lefárasztasz az ilyen hülyeségekkel...

sörm 2020.02.15. 07:30:04

@Shanarey: Én ebből kimaradok miután nem élek ezekkel a platformokkal :)

sörm 2020.02.15. 07:32:11

@irdesmond: Igazad van, erre a szituációra nem gondoltam.

Dammiel 2020.02.15. 23:21:01

@illango pillango: ne hidd! A vasfüggöny omlása utàn, Ausztriába rengeteg magyar (és szlovák, stb.) tódult ki, és a " gyár nindenkié!" felkiáltással szétrabolták az áruházakat, többek közt a vösendorfi Metro-t. A magánházak kertjéből is vittek minden mozdíthatót. Ezen emberek közt szép számmal akadtak mozdonyszőkék. Ennek köszönhetően K-Ausztriában magyarként az erre emlékezők körében különösen sokat kell küzdeni, hogy elhiggyék, nem vagy tolvaj.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása