oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 07. 06:30,  Osztrák kórházban: magyar orvos, de nem magyar színvonal 25 komment

2020. február 07. 06:30 Határátkelő

Osztrák kórházban: magyar orvos, de nem magyar színvonal

Sok szempontból jellemző Zsolt most következő története, melyben nem csak az osztrák egészségügy gyorsaságáról és színvonaláról ír, de az is kiderül, hogy végül magyar orvoshoz került…

Neked is van külföldi kórházi élményed? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

ausztria_korhaz_foto_porga_zsolt.jpg

„Hol kaphatsz gyorsabb ellátást, Magyarországon vagy Ausztriában? Biztosan többször felmerült már ez a kérdés, de most magam is megtapasztaltam és most meg is osztanám a tapasztalataimat.

Az eset a vakbélgyulladásom története, amit az elejétől kezdve igyekszek leírni. Kezdődött mindez másfél hete. Fájt mindenem, hátam, hasam stb. De semmi gyanús.

Mégis dolgoztam, mert nem gondoltam, hogy nagy baj lenne. Aztán egy nap mégis elmentem az orvoshoz és kiderült a baj. Vakbél. Mindezt egy háziorvos állapított meg úgy, hogy a rendelőben már vett vért, ultrahangot csinált.

Az eredményekre 1 órát kellett várnom vizsgálatokkal együtt, nem beszélve a kedvességről, a higgadtságról, amivel körbevettek. A 60 km-re lévő kórházba is sikerült minden komolyabb fennakadás nélkül eljutni. Taxit hívtak, amit a tb fizetett.

Gyakorlatilag kb. fél 9-kor érkeztem a háziorvoshoz és valamivel több, mint két órával később, 11 órakor már kórházban voltam, ahol az adategyeztetés után már látták a rendszerben a háziorvos által felállított diagnózist és eredményeket - vér, ultrahang.

A bregenzi megyei kórházban is minden nagyon gyorsan zajlott. Újabb vizsgálatok, vér, ultrahang, stb. és megvolt a döntés: operáció.

Ami viszont nagyon meglepett az az, hogy egy magyar orvoshoz kerültem. Ez nagyon jó volt és megnyugtatott. A műtétre nagyon gyorsan sor került. Az ellátás, a kezelés annyira jó volt, hogy érezhető volt, ez nem magyar kórház.

Tisztaság volt, rend és nyugalom. Mindenki segítőkész volt, ami nagyon jó volt. Naponta tiszta pohár járt minden betegnek, naponta friss napilap, TV minden ágyhoz.

Gyakorlatilag amit egy beteg elvárhat, itt megkapja. Ezért ha újra beteg lennék, csak az osztrák egészségügyi ellátás az, ami szóba kerülhet.

Már a háziorvosnál minden van, laborvizsgálat, ultrahang, EKG, minden és nem kell újabb és újabb helyre menni. Az orvos nem utalgat egy másik szakrendelőbe. Egy helyen van minden. A kórház pedig szintén szuper volt.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

❄❄ �: @messzieszak #canada #kanada #northamerica

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8415461278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.02.07. 07:12:51

Szerintem Londonban gyorsabbak ;-)

Amikor betonmérgezést kaptam, engem mentő helikopterel vittek a kórházba :-)))

fhdgy 2020.02.07. 08:42:40

@ZooLeka: A betonmérgezésed úgy kell elképzelni, hogy sokat ettél belőle reggelire és elcsapta a hasadat?

pagapot 2020.02.07. 09:15:18

Az osztrákok lélekben is közelebb állnak hozzánk, mint például a németek.
Nálunk is van jól felszerelt háziorvosi rendelő, sajnos a vérvételt megtiltották.
Mennyi a biztositás? Összege milyen arányban van a keresettel?

Benikuty 2020.02.07. 12:31:03

@fhdgy: idült tudatmódosulás esetén gyakori eset.

fhdgy 2020.02.07. 12:34:44

@Benikuty: Én nem gondoltam ilyenre. Maximum még az merült fel bennem, hogy egy túl hevesre sikeredett találkozás áll a háttérben.

SzZoole 2020.02.07. 14:06:56

@fhdgy: @Benikuty: Nem egészen :-)

Allergiás vagyok a betonra, és ezt nem is tudtam 36 éves koromig :-)

A történet röviden, bár már sokan unják, szerintem!

Anno, 2010. 08. 11-én, Londonba laktam egy régi viktoriánus ház második emeletén.

Hajnal 9 órakor kimentem az erkélyre a reggeli cigi/kávé reggelimet elfogyasztani. Neki dőltem a korlátnak, ami kitört és 10 métert zuhantam, BETONRA!

A betonnal való találkozásom allergiás reakciót váltott ki a testmből, és ennek következtében pár törésem/zúzódások keletkeztek rajtam/bennem.

Többek közt, bal nyílt csukló törés, kulcs csont törés, nyílt koponyacsont törés, a homlok lebenyem sérült, műtötték( innen származik az agyatlan tirpák elnevezés) továbbá a lépem beszakadt/bevérzett, két bordám szilánkosra tört, átszúrva a tüdőmet ami beverzett.

Kétszer élesztették újra, aztán helikopterel kórházban vittek és 6 nap koma következett, amiből vagy visszatérek vagy nem, nos, sokak bánatára, bár voltam oda át, de vissza tértem :-))

Szóval ilyen beton mérgezést kaptam :-)))

EZ NEM VICC VOLT

dikusz. 2020.02.07. 14:37:17

@ZooLeka: Van aki nem ismerte, de sokan azért tudnak róla. Nem hiszem, hogy unalmas, nem emlegetted ezt olyan gyakran.

Voltam olyan helyzetben az életem során, hogy vicceskedve reagáltam egy olyan esetre, amire nem kellett volna. De nem tudtam, mert nem mondták el, mi történt valójában. Borzasztó kellemetlen volt, és igen szégyelltem magam, sosem tudok túllépni rajta.

Benikuty 2020.02.07. 15:57:09

@ZooLeka: így már minden világos, és sokkal kisebb trauma elviselni téged.

SzZoole 2020.02.07. 16:14:19

@Benikuty: elnézést ha traumát okoztam neked, de hidd el ha élőben találkoznánk és elkezdenének beszélgetni, semmit nem vennél észre az egész balesetemből, @dikusz.: bizonyítani tudja, meg persze mások is akik ismernek innen a blogról :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.02.07. 17:49:21

Jaaj gyerekek,jöttök itt az űrkorszakkal,már megint!:))
Ezen a liberofaschisztha blogon!
Egyébként német nyelvterület nekem jó lenne.
Sok szakmai kifejezés német eredetű,magyar orvost ápolót meg találok ugyanúgy,mint bármelyik nyugati országban.
Mondjuk furcsa lenne ahogy elkiáltom magam egy kórház folyosóján,hogy:Emberek tud itt valaki magyarul?
-Én igen!
-Helyes.Akkor mondd meg a dokinak,hogy fáj a gyomrom!

svajcineger 2020.02.07. 18:32:06

@ZooLeka:
Uhh! Ez kemény! Mint a beton.:)
Mennyi idö alatt sikerült ebből talpra állnod?

Benikuty 2020.02.07. 19:02:58

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Látom, hogy írni tudsz(hülyeséget), olvasni meg nem...

Benikuty 2020.02.07. 19:04:38

@ZooLeka: maradjunk csak a virtuális térben!

SzZoole 2020.02.07. 20:27:19

@svajcineger: 2010 augusztus 11.-én történt, 6 nap kóma, 3 hét kórház, 13 hónap brace viselt, a gerincem is három helyen tört, T2-T3 csigolyánál és a T9 is.
Egy csomó vizsgálat, gyógytorna stb.

2013 májusban már full time dolgoztam, és azóta is :-)

SzZoole 2020.02.07. 20:30:04

@Benikuty: ott volt a ‘ha’ szó, szóval csak feltételes módban gondoltam, érted, ha, találkoznánk :-)

Golf2 2020.02.07. 21:46:19

@ZooLeka: Szívós fajta vagy,nyírségi?

arncht 2020.02.08. 09:41:29

A felesegem reven volt lehetosegem megtapasztalni a magyar es az osztrak korhazi viszonyokat. Sokkal tobbmindenre van penz, ez latszik a felszereltsegen, stb viszont a szaktudast illetoen gyakran ugy ereztem, hogy a magyarok elobbre jarnak. Pro es kontra.

A haziorvosi ellatas otthon szinvonalasabb, mint az itt tobbnyire lakasokban praktizalo orvosoknal. Illetve eleg penzorientaltak gyakran, nem az az elsodleges, hogy te minel hamarabb meggyogyulj, amellett, hogy itt a halapenz ismeretlen, max a hasonlo keleteuropai bevandorlok probalkoznak hasonloval (korhazban tiltotabla van erre).

rednek 2020.02.08. 09:55:05

@Golf2: Középiskolában egyszer ki kellett tölteni egy kérdőívet. Ilyen általános műveltségi téma volt. Az egyik kérdés az volt, hogy "Milyen ember a magyar?"
Az egyik osztálytársam azt válaszolta rá: "Szívós mint a teveszar."

svajcineger 2020.02.08. 12:47:32

@arncht:
Ugyanez a tapasztalatom nekem is!

vackor1 2020.02.08. 15:46:21

Kerültem én is osztrák kórházba - előző vírusfertőzés miatt még gyengén benyeltem az influenzát is és az kiütött :) - , egy "sima" rosszullét miatt azonnal mentő és rögtön CT vizsgálat - nem is értettem - , majd hasonló kórteremben pár nap , profi , betegközpontú ellátás , mindenre volt idő/ember ,természetesen tv/internet alap a szobában.
Másik : volt osztrák barátnőm , egyik nagyváros kórházának laborvezető helyettese és volt itthoni laboros barátnőm is, voltam mindkét kórház laborjában , hát kint láttam az űrtechnikát az itthonihoz képest ugyanabban az időben..
Ettől függetlenül itthon is tökéletes ellátást kaptam , amikor kórházban kezeltek ( csak fizesd meg :D és/vagy legyen nagyon jó kapcsolatod orvossal , ők mindent elintéznek bármelyik város kórházába is kerülsz.. :) ) , mielőtt megkapom , hogy ez is csak egy "kint kolbászból van a minden IS " , itthon is el tudnak látni kiválóan, HA....
Amúgy meg le a kalappal itthon a tisztességes orvosok és nagyjából az ÖSSZES ápoló előtt, hogy ilyen körülmények és társadalmi ( nem ) megbecsülés ellenére végzik ezt a munkát..

Hórukk 2020.02.08. 19:42:11

Ja, ne beteg legyél hanem focista, az sokkal egészségesebb! Ez esetben mindjárt megfordul a helyzet és légkondicionált stadionokról, fűtött pázsitról, közfinanszírozott utazásról írhatnál itthon, míg az osztrák helyzet ehhez képest szánnivalóan siralmas.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása