oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. december 20. 06:30,  Miért nem hülyék a svédek? – üzenet Orbán Viktornak 108 komment

2019. december 20. 06:30 Határátkelő

Miért nem hülyék a svédek? – üzenet Orbán Viktornak

Noha Magyarországon (és általában a régióban) hajlamosak azt gondolni, hogy a svédek hülyék a bevándorláshoz való hozzáállásuk terén, ez távolról sincs így – legalábbis az immár hét éve Stockholmban élő bandirepublic szerint.

"Legemlékezetesebb karácsonyom határátkelőként" - írd meg a történeted a Határátkelő karácsonyi különkiadásába a hataratkelo@hotmail.com címre!

svedorszag_zaszlo_2.jpg

Bandirepublic, akinek több posztját is olvashattátok már itt a Határátkelőn, podcast is készült vele, nemrég részt vett a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjában zajló, a társadalmi tőkéről szóló nagyszabású kutatásban.

Ennek keretében szerették volna megismerni a Svédországban élő magyarok tapasztalatait, meglátásait a magyar, illetve a svéd társadalom közötti különbségekről.

„Nagyon érzékeny ez a téma, főleg a svéd bizalmi és a magyar bizalmatlansági kultúra összehasonlítása egy Stockholmban élő budapesti szemével.

A mélyinterjú elkészítésébe nagyon vonakodva egyeztem bele, mert valóban bizalmatlan vagyok minden magyar költségvetési szervvel, intézménnyel szemben – ami már önmagában bizonyítja a kutatók hipotézisét és a korábbi kutatások eredményeit: a közép-kelet-európaiak rettentően bizalmatlanok egymással és a rendszerrel kapcsolatban.

Azért egyeztem bele mégis a beszélgetésbe, mert a hazaszeretetem adott arra némi reményt, hogy az általam nyújtott betekintés valami csekély mértékben hozzájárulhat Magyarország felemelkedéséhez.

Volt egy részben önző indokom is: belegyeztek a kutatók, hogy az interjút rögzíthetem és leadhatom az általam készített halottnak a coach podcastban, ahol a külföldi lét nehézségei mellett sokat foglalkozom a munkahelyi és egyéb válságokkal, a változtatással.

Üzenet a magyar miniszterelnöknek

A szerintem tartalmas beszélgetés végén üzentem Orbán Viktornak is, mert fontosnak tartom minél szélesebb nyilvánosság előtt elmondani, hogy a mai globális világban, ahol a legnagyobb problémák határokon, sőt kontinenseken ívelnek át – lásd: környezetszennyezés, klímakatasztrófa, a nagyvállalatok globális adóelkerülése, sőt még a migráció is, hogy többet ne említsek – a kerítések és a nemzeti kormányok korlátolt, mások ellen uszító politikája nem fenntartható.

Sokat mesélek az adásban a magyarországi tapasztalataimról, arról, hogy a politikai helyzet mennyire játszott szerepet a külföldre költözésemben.

Az interjú az intézményekbe, a rendszerbe és az egymásba vetett bizalomra van felépítve és rengeteg példát mesélek el arról, hogy Svédországban hogyan kezeli a hatalom a társadalmat.

Megosztom a tapasztalataimat egy olyan ország hétköznapjairól, ahol a hatóságok nem arra vannak kitalálva, hogy az adófizetőket szívassák, ahol nem szándékosan olyan törvényeket hoznak, amiket nem lehet 100%-osan betartani, hogy ezzel is sakkban tarthassák a lakosságot.

Elmesélem azt is, hogy mennyire korrektül állt hozzám, mint EU-s migránshoz a svéd állam, mennyi segítséget kaptam. Aztán levezetem azt is, hogy mekkora gazdasági és társadalmi hasznot hajt a befogadó ország malmára egy olyan képzett, családos, aktív bevándorló, mint én.

Azért a svédek sem hülyék, pedig olyan sokan hangoztatják ezt a nézetet. Ha meghallgatod a podcastot, akkor részletesen megcáfolom ezt a Kelet-Európában divatos tévhitet.

A bevándorlás és a svéd hétköznapok

Természetesen nem kerülhettük el a migráció témáját általánosságban sem. Átbeszéltük, hogy az én tapasztalatom szerint ez a milliós nagyságrendű, távoli kultúrából érkező tömeg hogyan változtatta meg a svéd hétköznapokat.

Kifejtem, hogy a svéd kormány a gyűlöletkeltés és az uszítás helyett próbál nagyon befogadóan kommunikálni, de egyes problémák elhallgatásával valószínűleg nagy hibát követ el, ami az egyik oka a svéd bevándorlóellenes populista párt, az SD népszerűségének.

Tudom, hogy ezek a témák nagyon megosztók, de fontosnak tartottam hallatni a hangom, mert úgy érzem a magyar kormányzati propaganda erős túlsúlyban van.

Én ebben az interjúban a saját, 7 év alatt a Stockholm felső-középosztályban szerzett három diplomás, privilegizált életem tapasztalatait osztom meg. Az egész nagyon szubjektív, az én véleményem nem általános igazság, de pont ugyanannyit ér, mint másé. Hadd hallja ezt is valaki, akit érdekel egy kérdés több szemszögből is!

A teljes adás meghallgatható itt:

Ha szívesen olvasnál még bandirepublictól vagy meghallgatnád a beszélgetéseit, akkor látogass el az oldalára!

(Fotó: unsplash.com/Jonathan Brinkhorst)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7515359384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2019.12.20. 07:27:23

A téma érdekes, de másfél órát csak darabokban tudom meghallgatni. majd később

takarék-láng 2019.12.20. 08:14:52

TISZTELET a magyar valasztopolgaroknak!

Orban Viktort es partjat a magyar nep valasztotta sokadjara vezetonek, pontosan azert, mert nem kerunk az idegenekbol.
A magyar nep nem ker, nem Orban Viktor. (A svedek sem mellesleg) Tehat semmi ertelme mar a cimnek sem, nem hogy a tovabbiaknak.

A nepnek uzengess kedves poszter!!

adg 2019.12.20. 08:20:37

Ossze lehetett volna foglalni azert.
Egesz biztos nem hallgatok masfel oras podkaszt. Es garantalom, hogy viktor sem fog.

Amugy szep kepek.

Taxomükke (UK) 2019.12.20. 08:43:50

@takarék-láng: Úgy hiányoztál, mint halnak a bicikli.
A magyarok egy részének sajnos valóban egy vezérürü kell... nem baj, ha hazudik, sikkaszt és pitiáner, az a fő, hogy lelkesen bégetve lehet követni.

Hari Seldon 2 2019.12.20. 09:16:21

Egész jó. (Majd még hallgatom tovább)

Arthamyr 2019.12.20. 09:27:14

@adg: Ha nem lennék nős ember, évek óta nem lettem volna nővel, és cserébe eltölthetnék egy éjszakát Kiss Virággal, akkor sem hallgatnám meg a 1.5 órás podcastot...

@Taxomükke (UK): Ezt még nem hallottam, de jó. :D

Arthamyr 2019.12.20. 09:42:37

"Aztán levezetem azt is, hogy mekkora gazdasági és társadalmi hasznot hajt a befogadó ország malmára egy olyan képzett, családos, aktív bevándorló, mint én." - Ezt nem kell levezetni, bizonyítani, mivel viszonylag könnyen belátható/elfogadható. A kerítések viszont nem az ilyen bevándorlók kirekesztésére szolgálnak, ugye te nem a zöldhatáron, illegálisan szöktél be Svédországba? Azt meg szinte lehetetlen lenne nehezen vitathatóan levezetni, hogy a zöldhatáron beszökő képzetlen, más kulturális gyökerekkel rendelkező, kvázi nincstelenek bármiféle jelentős gazdasági és társadalmi hasznot hoznának. Én erre még csak nagyon gyenge próbálkozásokat láttam.

Józsi01 2019.12.20. 09:51:45

@Arthamyr: Sajnálom itt ilyet leírni!!!!! Azonnal már megy is a jelentés a TEV,TEK, stb....-nek gyűlölet-bűncselekmény miatt!!!! :-)))))

Csodabogár 2019.12.20. 10:05:36

@Taxomükke (UK): Sajnos ez van. Még az se vígasztal, hogy feljövőben vannak az ilyen hazug csaló vezetők, lásd. USA, Anglia. Butul a nép mindenhol, hála a médiának.:-(

Csodabogár 2019.12.20. 10:12:18

@Arthamyr: Amennyire én tudom, a svédekhez nemigen lehet zöldhatáron bejutni. Ők egy humánus társadalom , beengedik a menekülteket. Aztán sajnos nem képesek kezelni a dolgot, mert túl gyengék, jóhiszemüek stb. és ebből lesznek a problémák. Szerintem!

Arthamyr 2019.12.20. 10:31:34

@Csodabogár: Ne keverjük a menekültet a migránssal, én az utóbbiakról beszéltem, az előbbiek normális esetben nem fordulhatnak elő az EU-ban az Ukrajnával szomszédos országokat leszámítva, mivel semmi sem indokolja, hogy mondjuk Finnországból tömegesen átmeneküljenek Svédországba. Svédország semmilyen olyan országgal nem határos, ahol háború van (ok, az oroszok részt vesznek háborúkban, de nem az orosz lakosság az elszenvedő fél), és tömegesen menekülnének a népek belőle, az már az ő bajuk, ha hagyják, hogy mégis mindenféle szemetet összefujjon náluk a szél. Akkor lesz más baja is, ha a svédek nem kezelik megfelelően a helyzetet. Sajnos nehéz lesz megfelelően kezelni, főleg akkor, ha ők egy "humánus társadalom"...

adg 2019.12.20. 10:34:05

@Arthamyr: ez a szokasos csusztatas. A korhazban a sebesz foorvos is roman bevandorlo, es mennyire jo az orszagnak, vagyis minden bevandorlo, legyen legalis vagy illegalis, kepzett vagy sem, az jo. Jojjon mindenki is. Pont. Szamomra elkepeszto.

A masik kedvencem, hogy mi is csak illegalis bevandorlok vagyun a karpat medenceben, szoval kuss.

Lynxxnyl 2019.12.20. 10:42:43

Szivesen irnek egy sommas kritikat, de nincs az az isten, hogy Bandit vegighallgassam 1,5 oran keresztül. Kinszenvedes, es valoszinuleg meg jegyzetelnem is kene hozza... ah, hagyjuk, eleg volt ez a poszt is osszefoglalonak.

Lynxxnyl 2019.12.20. 10:42:53

@Arthamyr: "Sajnos nehéz lesz megfelelően kezelni, főleg akkor, ha ők egy "humánus társadalom"."
Mar most elkepesztoen nehez kezelniuk, es innen mar nincs nagyon visszaut. Bandi pedig egy komplett alomvilagban el a "felso-kozeposztalyaban". Ahogyan sok mas sved is.

Din Serpahis 2019.12.20. 10:49:34

@Arthamyr: Hát pedig pl Angela Merkel és kormánya szerint ők fognak majd dolgozni a Mercedesben....

Arthamyr 2019.12.20. 11:16:06

@adg: Azért van szerintem, mert hogyan lehetne másképp megmagyarázni, hogy a 16 éves, a határőrökre köveket dobáló, jelszavakat skandáló fiatalember, vagy a budapesti pályaudvarnál táborozó, "we want Germany"-t skandáló, vagy az EU déli/keleti határától akár több ezer kilométerről elinduló, mindent egy lapra feltévő emberek jók lesznek annak, akiknek a környékére mennek élni. Mert hát a főorvos úr is valahonnan onnan jött. :/ El nem tudom képzelni, hogy emellett milyen racionális érvek sokaságát lehet felhozni, így muszáj csúsztatni, összemosni.

@Lynxxnyl: Amíg a svédek bizonyos szempontokból "bezzeg ország" (és egy darabig még az lesz), emellett még túlcsordul az elit által kikényszerített szolidaritás, legalább nem jönnek el onnan, így automatikusan lokalizálódik a probléma. :)

@Din Serpahis: Ezt nem tudom, hogy tényleg így van-e, én azért nem nézném ennyire le Merkelt (arról most nem is beszélve, hogy nagyon nem mindegy, mit fognak csinálni a Mercedesben, ha). Az, hogy hivatalosan mit kommunikálnak, egyáltalán nem jelenti azt, hogy azt is gondolják, nem teljesen hülyék ők.

kardio1 2019.12.20. 11:45:59

Milyen jó lenne, ha erről a témáról is, mint annyi másról lehetne árnyaltan, nem fekete-fehéren gondolkozni, beszélgetni: most vagy irgalom nélkül mindenkit el kell utasítani, vagy boldog-boldogtalant kritika nélkül befogadni a jelen közbeszédben.

adg 2019.12.20. 11:53:36

@kardio1: hat olyat nem lehet! Ha elutasitod, fasiszta vagy. Ha befogado parti vagy, akkor lipsi sorosberencz. Ha arnyaltan akarsz beszelni, akkor mindketto.

sörm 2019.12.20. 12:01:57

Egyetértek veletek, szuperizgalmas téma és szuper lenne beszélni róla. Svéd- és Magyarországot összehasonlitani azert is gyumölcsözö, mert egymas tokeletes ellenpolusai. Otthon a szelsoseges contra bevandorlas propaganda megy, itthon a legalabb ugyanannyira szelsoseges pro bevandorlas propaganda. Egyik sem izlesesebb a masiknal es mint minden szelsoseges ideologia, mindkettö komoly karokat okoz. Ami hihetetlenul izgalmas most, az az a valtozas ami nagyon gyorsan zajlik ezekben a honapokban Svedorszagban es a sved közvelemenyben. Kivancsian varom mi lesz.

De ja, sajnos ott vagyok mint ti. 1,5 ora podcastra jo esellyel nyugdijazasom utan lesz legközelebb idöm, az meg meg 35 evre van. Lesz az több is mire odajutunk.

takarék-láng 2019.12.20. 12:56:07

@Taxomükke (UK): "A magyarok egy részének sajnos valóban egy vezérürü kell... nem baj, ha hazudik, sikkaszt és pitiáner, az a fő, hogy lelkesen bégetve lehet követni."

- nemcsak a magyaroknak, hanem a svedeknek is. Neked is meg akkor is, ha mast szeretnel kepzelni.
A demokracia sehol es sohasem mukodott teljes valojaban es nem is fog soha, mert ellentmond a termeszet alapveto torvenyeinek.

A termeszet nem demokratikus, hanem hierarchikus berendezkedesu.

A cegek is ezt az alapveto torvenyszeruseget kovetik. Jol is neznenk ki, ha fogalmatlan idiotak szavazassal valasztananak fonokoket.

Arra nem terek ki, hogy melyik ciklusban ki mennyit lop, mert teljesen lenyegtelen a tema szempontjabol.

takarék-láng 2019.12.20. 12:56:14

@Din Serpahis: "Hát pedig pl Angela Merkel és kormánya szerint ők fognak majd dolgozni a Mercedesben...."

- ahhoz elobb alapveto dolgokat kene tanulniuk, pl olvasas iras, de nem ez a fontos, hanem hogy piacot jelentenek akkor is, ha segelyen eloskodnek.

takarék-láng 2019.12.20. 12:56:17

@Arthamyr: Merkel egy okos, egykori kommunista csaladbol szarmazo vezeto, de kotelezettseget vallalt.

Lynxxnyl 2019.12.20. 12:56:23

@sörm: "az az a valtozas ami nagyon gyorsan zajlik ezekben a honapokban Svedorszagban es a sved közvelemenyben." errol meselnel?

sZulamith 2019.12.20. 13:58:01

@Taxomükke (UK): + 1

Sajnos nagyon gyenge a hang nálam, még gyüjtenem kell ahhoz, hogy újítsak. . Talán ha Hosszú Katinka, meg a többi sportoló hozzátartozója - edzői cimen - kevesebbet kapna, nekem is több jutna.

Valahol azt olvastam, hogy a svédeknél minden szabályozott, ezért nehéz az élet, de az életszinvona nagyon jó. Nálunk viszont az utóbbi hiányzik:)

fhdgy 2019.12.20. 16:07:10

@sZulamith: Én a nyáron kénytelen voltam egy új laptopot venni, és árukapcsolásban Genius hangszórókat kaptam hozzá.

Néha használom őket, nekem talán túl jók is, de podcast-ot akkor sem vagyok hajlandó nézni. Nem alacsonyítom le a gépemet TV-vé.

Azt mondják, hogy már a TV-ék is okos TV-ék, de hogy lennének azok, ha a pocsék műsorok is megnézhetők rajtuk?

Ha egy kicsit is okosak lennének, akkor legtöbbször ordítaniuk kellene, hogy ezt már azért mégsem! -:)

Podcast-ot tényleg nem nézek. Ha valaki azt akarja, hogy eljusson hozzám a mondandója, akkor írja le!

sörm 2019.12.20. 16:24:49

@Lynxxnyl: Ugy tunik lassan a svedeknek is tele lett a hocipoje. Az utolso cseppet kulönbözo gangek altalaban a kabitoszerkereskedelem feletti harca adta. Elsosorban Malmö, de mar nem csak a nagy hanem a közepes varosok is egymassal harcolo bandak szabad predaja. Par honapig majdnem minden nap volt lövöldözes. A rendorok semmit nem tudnak tenni, elo adasban vegignezzuk ahogy a közbiztonsag Malmö egyes reszein kb kolumbiai szintre sullyed. Ahol tulcsordult a pohar az az volt amikor egy 31 eves orvosnöt fenyes nappal ugy löttek agyon az utcan, hogy a 4 honapos csecsemöjet az öleben tartotta (a baba leesett ahogy szörnyethalt az anyja de mas baja nem lett).

A kormany teljesen tehetetlen, annyira hogy a miniszterelnökröl mar a sajat valasztoi is nagyon csunyat gondolnak (akik a part mellett meg kitartanak). De a kormanyzo szocialdemokratak nepszerusege szabadesesben es bar egy resz megy egy extrem balos, komcsi light partihoz, a többseg azonnal megy a szelsojobboldali SDhez (Sverigedemokraterna). Ezen a heten az SD a közvelemenykutatasok szerint elöször Svedorszag legnagyobb partja. Meg csak olyan kevessel hogy az akar a hibahataron belul is lehet, de Svedorszag a szocialdemokracia mintaallama. Olof Palme es Tage Erlander felultek a sirjukban. Ez teljesen elkepzelhetetlennek tunt.

Az SDröl azt kell tudni, hogy abszolut nem szelsöseges europai politikai viszonyok szerint, sved szerint igen. A partnak van egy nagyon sötet naci multja, amit bar megtagadtak, de nem hatarolodtak el elegge (nem valtottak nevet, csak sokara rugtak ki a vallaltan naci nezetueket, stb). Egyebkent egy tipikus "enfrågeparti", vagyis olyan part ami egyetlen kerdessel foglalkozik, es ez a bevandorlas. Minden masrol nincs szakerto velemenyuk. A bevandorlassal kapcsolatos nezetik egyebkent szerintem teljesen jozanok, messze vannak Orban fanatizmusatol. Kepzett munkaerö jöhet, aki sulyos buntettet követ el miutan leulte a bunteteset takarodjon haza stb. A menedekjogot elvileg tamogatni kell, es aranyosan annyit kellene befogadni amennyit a környezö allamok (danok, norvegok, finnek). Mivel Svo az elmult evekben ezeknek kb 10xet fogadta be, egy ideig teljes stopp. Amig nem sikerul integralni aki mar itt van, addig stopp.

Mivel a barati köröm döntö többsege többgeneracios szocdem, komcsi light vagy zöld part (ami bevandorlasi kerdesekben talan a legextremebben liberalis) es nonstop dumalunk politikarol fantasztikusan erdekes figyelni öket. Lelkifurdalasom is van, hiszen a barataim es szeretem öket, de kb pszichologiai megfigyeles is ez. Kb 20 eve mossak az agyukat hogy mihelyst egy menedekkerö belep az orszagban azonnal atveszi a sved ertekeket, mindenki hozzaad valamit a tarsadalomhoz, szuperhalasak hogy a svedek befogadtak oket stb. A rohadt budos nacikat meg gyulölni kell. Csak a szomoru az hogy pontrol pontra az törtenik amit a nacik igertek, es mar nem lehet elfutni ezek elöl. Vannak barataim akik 3 afgan tinedzsert fogadtak be, mindharommal irtozatosan megszivtak. Nagyon nehez amikor az politikai identitasod, emberkeped söt nemzetkeped összeomlik. Van aki mar kimondta es vallalja hogy keservesen banja, hogy nem 8 eve szavazott az SDre. Ezert 2-3 eve meg ugy kiutaltak volna a kollegak, hogy biztosan rakenyszerulsz egy allasvaltasra. Mas meg valsagban van, es persze van aki kitart amellett hogy Svedo nyitott kell legyen mindenki fele.

sörm 2019.12.20. 16:43:46

Egy pelda, most latom h az egyik orszagos napilap föcikke ma arrol szol, hogy ki az a 20 ember akiket a Säpo (sved CIA) legjobban megfigyel. Nevek nincsenek kinn de szarmazasi orszag igen. Na ezert nyilvanos kinzas, kövezes es kivegzes jart volna csak 2-3 evvel ezelött. Most mar nem tabu arrol beszelni hogy milyen allampolgarsaguak jelentik a legnagyobb kockazatot. Valtozik a közbeszed nagyon gyorsan.

almaza 2019.12.20. 16:51:44

Klassz!! Biztos meghallgatom - jovore minimum hat honap sabbaticalra megyek, lesz ra idom :-).

Amugy imadom, ahogy a svedek a resettlement et kezelik, vagyis a menekultek betelepiteset harmadik orszagokbol. A unit, amit vezetek, innen Jemenbol az elmult masfel evben tobb szaz kulonosen serulekeny menekultet ajanlott fel Svedorszagnak - 99% ukat be is fogadtak.

A humanum es a professzionalitas a sved bevandorlasi hatosagok alapveto ertekei. Orom veluk dolgozni.

Lynxxnyl 2019.12.20. 17:16:44

@sörm: koszi, ez nagyon reszletes volt. En csak kivulrol figyelem a sved esemenyeket, es en is ereztem a valtozast, csak nehez neha eldonteni, hogy csak az altalam figyelt, kritikusabb mediak egyre szokimondobbak, vagy az egesz kozvelemeny valtozik es nincs mar az a velemenyterror.
A lelott no a nemzetkozi sajtoban is szerepelt (ha ugyanarrol beszelunk, a sved lovoldozesek gyakorisaganak kapcsan lehet masik is), de ott ugy emlekszem azert egy bandaleszamolasrol volt szo, a ferje balheja miatt lottek le a not. Nem mintha igy nem lenne baromi tragikus, hogy ilyen tortenik, de azert kicsit megis mas a megvilagitas.

Csodabogár 2019.12.20. 17:19:12

@sörm: Mesélj, milyen változások vannak? Igaz megkereshetném a svéd híreket, d azért ezt állandó olvasmánynak nem vállalom, mert annyi időm nincs, elég nekem a német. Viszont tényleg érdekel a dolog.
Sajnos az egyetlen barátnőm, aki még él, idősebb nálam és nemigen érdeklődik a politika iránt. Soha nem is érdeklődött. Még újságot sem olvas, többnyire, ahogy hallom tőle a Duna televiziót nézi, amit az ottani kábelszolgáltató ad.

Csodabogár 2019.12.20. 17:23:48

@fhdgy: Látom egyre nagyobb lesz a podcast ellenzők tábora. A minap egy kedves ismerősöm beszélt valami hivatalos helyen érdekes témáról kb. 45 percet, de én csak kb 20 percig bírtam. Nálam ha ilyesmire szánom magam, szól a csengő, a telefon + eszembe jut egy-két halaszthatatlanul fontos elintézni való.:-(

blackhairlady 2019.12.20. 17:27:03

@adg: A Viktornak is osszefoglaljak :))

Csodabogár 2019.12.20. 17:34:06

@sörm: Ez most tényleg érdekes lehet. Sajnos a németeknél is van egy ilyen egykérdéses párt akik vészesen jönnek fel a zöldek mellett. A hagyományos pártok meg süllyednek le. A német szocdem párt 175 éves és ma 10-15% szavaz rájuk. Merkelék picit jobban állnak de nem sokkal. Szélsőjobb, szélsőbal és a zöldek aratnak, ami nekem elég rémisztő még ha nem is élek ott.

fhdgy 2019.12.20. 17:47:00

@Csodabogár: Én a podcastot, mint olyat, egyszerűen nem tudom elfogadni.

Tisztelet a kivételnek, de ott ül egy-két ember és mondja a magáét.

Se szerkesztés, se dramaturgia, miből gondolják, hogy érdekes?

A mai poszternek: ezt ne vegye sértésnek, nem rá vonatkozik, egyszerűen egy másodpercet se szántam rá, hogy belekukkantsak. Felőlem a mai podcast lehetne világbajnok, lehet, hogy verném a fejem a falba, hogy miért nem néztem meg.

De, könyörgöm, lopom én az időt vagy lutrin nyerem? A nap nekem is csak 24 óra ( sajnos, hogy nem több ), annyi mindennek bele kell(en)e férni.

Másfél óra ráfordítással itt vérre menő vitákat lehet folytatni, pezseg az élet. Hol éri meg akkor másfél órán át csak bambán nézni ki a lyukon?

fhdgy 2019.12.20. 18:14:23

@Csodabogár: Lett egy zseniális találmányom!

Igazából minden eleme adott, csak én másképp raktam őket gondolatban össze!

Kiindulási pont a Légy jó mindhalálig azon jelenete, amikor Nyilas Misi újságot olvas fel Pósalaki úrnak. Pósalaki úr pedig elég gyakran mondja, hogy "ugorjunk!", ha számára érdektelen a cikk.

Ennek mintájára az okos TV-éket még okosabbá tenném. Nem lenne távirányító, csak hangvezérlés. Csak unottan azt kéne mondani, hogy "ugorjunk!".

Sőt, már a továbbfejlesztés is megvan bennem!

Egy ugorjunkbox!

Helyettem mondaná, hogy "ugorjunk!", "ugorjunk!".

A kivitelezéssel van csak egy kis gondom. Előbb kellene vennem egy TV-t, mert az az elveimnek megfelelően nincs, hogy ki tudjam próbálni a működést.

Akkor most egy zseniális találmányért adjam fel az elveimet? A frászt!

Csodabogár 2019.12.20. 19:11:24

Egy tv nem az ördögtől való. Én se vagyok lelkes néző, napi kb. 2-3 órát szánok rá. Este 8-kor német hírek és utána ha van valami ami érdekel. Ez ritkán film, inkább dokumentum film vagy vita műsor. Úgy ahogy a kortársaim nézik, kb. reggeltől estig sorozatok stb. szerintem lélekölő és butitó. Sorozatokkal amugy is ki lehetne kergetni engem a világból.

Hari Seldon 2 2019.12.20. 19:41:07

@fhdgy:
Egyébként én is így vagyok. Egy poszotot elolvasok 5 perc alatt. Utána még még egyszer átolvasom néhány részletet, amiket érdekesnek gontoltam. Azokra szoktam reagálni.
De egy hosszú szövegből, amit hallok, nem tudom csak úgy átfutni még egyszer, hogy igen, ez érdekes gondolt, erre reagálok, mert egyszerűen a szó elszáll. Jön a következő téma, nem jegyzem meg annyi ideig, hogy kialakuljon bennem valami reakció.

Hari Seldon 2 2019.12.20. 19:44:58

@fhdgy:
Haha. De az ugorjunk felszólítás sem lenne jó. Mert a mai TV műsorok esetén a szerencsétlen néző csak egész nap mondogathatná, hogy, ugorjunk ugorjunk. A végén rájönne, hogy semmit sem néz.

fhdgy 2019.12.20. 20:09:06

@Hari Seldon 2: Pont ezért találtam ki az "ugorjunkbox"-ot. -:)

A felvetésed alapján már is tovább fejlesztettem!

Vissza is válaszolna, hogy jó, ugrok, de várj, amíg találok valami jót!

Aztán megtanítanám káromkodni is!

"A qrva anyjukat! Nincs semmi jó! Hagyjuk a p.csába az egészet!"

puhacica 2019.12.20. 20:20:11

@sörm: erdekes, amit irsz. itt is ezt tapasztaljuk, halljuk, pl golders green, ahol az elso 3 evunkben laktunk, az elejen teljesen szupi volt, a vegere meg egy rettenet. ahol a ferjem dolgozik, szinten teljesen megvaltozott par ev alatt. a tv-ben is ezt hallod, nagyon finoman, de egyertelmuen utalnak az enberek ra, hogy mi miatt mennek el londonbol. megertem oket. kisindia, kiskelet-europa, kisafrika... en se ezert koltoztem angliaba.
nagyot fordult a vilag par ev alatt.
es nekem tovabbra se a szarmazassal, szinnel van bajom, hanem a viselkedessel. es az egyre gazabb. :(

Arthamyr 2019.12.20. 20:33:36

@sörm: "Ezen a heten az SD a közvelemenykutatasok szerint elöször Svedorszag legnagyobb partja. Meg csak olyan kevessel hogy az akar a hibahataron belul is lehet, de Svedorszag a szocialdemokracia mintaallama." - Köszi a jó hírt, és persze a tartalmas hozzászólást! :D Bár ha belegondolok, a populizmus tud rosszabb lenni, mint a szociáldemokrácia, és akár a hibáit is sikeresen integrálhatja... :/

"Nagyon nehez amikor az politikai identitasod, emberkeped söt nemzetkeped összeomlik." - Ez akkor történik, ha az eredeti nem volt megfelelő. Ez egy korrekciós folyamat, és nagyon jó, sokkal jobb, mint az, ha az illető az élete végéig tévedésben élne.

Arthamyr 2019.12.20. 20:51:12

@fhdgy: Az megvan, hogy ezt már megcsinálták?

FutureFry 2019.12.20. 20:54:22

@Arthamyr: @adg: @Hari Seldon 2: @Csodabogár: @fhdgy:
Nemrég írtam: szerintem a jó “podcast” az olyan, ami színvonalas rádióműsorként is leadható (és gyakran le is adják). Azaz nem csak pár ember beszélgetésének a felvétele és rendesen meg is van szerkesztve (mondjuk van valami történet, annak eleje/vége/stb.). Pl. ilyen a “This American Life” [1] podcast/műsor egyes “adásai”.
Esetleg újság vagy könyv hangosváltozata: Pl. az Economist magaziné ahol színészekkel olvastatják fel a cikkeket [2].
Ezek mind jól hasznosíthatóak, pl. egy hosszú vezetés vagy egyéb kezeket/szemeket (de az agyat nem túl) lefoglaló tevékenység végzése közben. Ráadásul, ha kell, lehet voice-control-t is használni (átugrani részeket, választani lejátszandó részt, stb.)
Lehet ez szokás kérdése, de én már nem tudnék manapság olyan medium-ot használni, ahol egy szolgáltató által diktált időbeosztáshoz kéne alkalmazkodni egy - esetleg még reklámokkal is megskpékelt - műsor megnézéséhez/meghallgatásához. Talán a sport- és hasonló jellegű (élő) események lehetnek kivételek.
[1] www.thisamericanlife.org/
[2] www.economist.com/audio-edition

SzZoole 2019.12.20. 21:22:46

@fhdgy:

“ Pont ezért találtam ki az "ugorjunkbox"-ot. -:)”

Élőközvetitésre gondoltál, mondjuk síugrásnàl lehet működne :-)

Taxomükke (UK) 2019.12.20. 21:54:27

@adg: Mondtam mar, hogy en gepida vagyok, szoval jo lenne, ha visszaadnatok vegre atyaim foldjet, es visszahuznatok Felazsiaba.

Taxomükke (UK) 2019.12.20. 21:57:30

@takarék-láng: Tevedsz. NEKEM soha nem kellett vezer, nem is fogadtam el soha, voltak is ebbol konfliktusaim.

Virago_1000 2019.12.20. 23:22:41

@Csodabogár: "Sajnos a németeknél is van egy ilyen egykérdéses párt akik vészesen jönnek fel a zöldek mellett. A hagyományos pártok meg süllyednek le."

- nem sajnos, hanem szerencsere.
A hagyomanyos partok, mivel szembekotek a valasztoikat, ezt erdemlik.

Virago_1000 2019.12.20. 23:22:53

@Taxomükke (UK): Tevedsz. NEKEM soha nem kellett vezer, nem is fogadtam el soha, voltak is ebbol konfliktusaim. "

- nem tevedek, mert az emberek tobbsegerol beszeltem. Azt nem mondtam, hogy te nem tartozhatsz a kisebbseghez, aki onalloan tud gondolkodni.

A termeszet torvenyei hierarchikusak, a demokracia jelenlegi formaja a leheto legrosszabb intezmeny, amit eddig kitalaltak.

négyzet 2019.12.21. 00:16:49

@sörm: Szerintem túlságosan pozitív képet festesz az SD-ről. Én egyáltalán nem így látom. Iszonyatosan veszélyes, ha ez a párt többségbe kerül, és kormány közelébe engedik. Ez persze valószínűleg meg fog történni, már csak azért is, mert a konzervatív és jobboldali párok annyira hataloméhesek, hogy bármire hajlandók. Beveszik maguk közé őket, és szalonképessé teszik ezeket. Iszonyatosan veszélyes, mert olyanok, mint bárhol máshol, semmi másuk nincs, csak a gyűlölet. Bedobják néha a fantasztikus ötleteiket, például, hogy külföldi gyerek ne járhasson svéd iskolába, ne használhassák nem állampolgárok az egyes szolgáltatásokat... bár az adót fizetik, ugye. És a programjukban (amiben kizárólag a bevándorlás izgatta őket) valami olyasmi is volt, hogy az állampolgárságot felül lehet vizsgálni. Sikerül addig polarizálni a társadalmat, hogy gáz lesz nem svédül megszólalni. Csodás...

gabors 2019.12.21. 04:54:09

"mélyinterjú"

mi a faszsag ez ?????

ebella 2019.12.21. 07:45:09

@takarék-láng: Ha nem is kérünk a nem magyarokból, már nem vagyunk kilencmillióan sem Magyarországon. A más nemzetiségűek száma gyarapszik, (2011-ben már meghaladja az egymilliót), a magyaroké rohamosan fogy. Hogy te mit akarsz, kinek hiszed el a kamu, butaparsztvakító dumáját, az ebből a szempontból teljesen mindegy. A tények (KSH) magukért beszélnek.

ebella 2019.12.21. 07:45:19

@gabors: Nem mondod, hogy író, olvasó ember létedre még soha nem hallottad ezt a kifejezést? (A tartalmáról nem is beszélve.)

adg 2019.12.21. 07:59:57

@Taxomükke (UK): en mar elhuztam azsiana, az en foldemet viheted.

@blackhairlady: ajjaj, akkor tutira osszefosta magat.

@négyzet: mi a jo megoldas akkor? Maradjon a hazugsag meg az agymosas? Ami pont ahhoz vezetett ugye, hogy a “fasisztak” megerosodnek. Egy ideig lehet etetni a nepet, meg sulykolni a hulyeseget, de amikor egyre tobbnek lesz sajat ellentetes tapasztalata, leolvad a cukormaz. Az igazsag utat torik, ahogy egy igen ismert netes szemelyiseg szokta volt mondani.

adg 2019.12.21. 08:05:05

@sörm: koszi a kifejtest. Valahogy kozelebb all mas svedorszagban lako ismerosok aloadasaihoz, mint a bandifele mindencsodalatos szirup.

Volt regebben itt egy lany, talan Reka volt a neve, eleg erdekeseket irt, csomo keppel.

2019.12.21. 08:31:53

Ez az egész podcast műfaj egy félreértés. Senki nem akar amatőr beszélgetéseket hallgatni, főleg nem másfél órában, egy profi műsorvezető által levezényelt rádiós beszélgetésből is bőven elég 20-25 perc.

midnight coder 2019.12.21. 08:33:41

"Én ebben az interjúban a saját, 7 év alatt a Stockholm felső-középosztályban szerzett három diplomás, privilegizált életem tapasztalatait osztom meg."

Ergo az átlag migrit max a TV-ben láthattad. Mert hogy a kibocsájtó országok nagy része nem arról nevezetes, hogy az átlagpolgárnak akár csak egy diplomája is lenne, és gondolom este a szabadidődben nem jársz le a kikötői melósok közé ismerkedni.

Amúgy szvsz náluk is sokkal kisebb lenne a bizalom, ha lett volna mondjuk ott egy tatárjárás, aztán lett volna mondjuk 150 év török megszállás, ahol egész településeket irtottak ki, aztán lett volna náluk egy Trianon, esetleg 40 év szovjet megszállás ami megalapozza a gazdasági nyomorukat, lenne egy több száz éve beilleszkedni képtelen nagy létszámú kisebbségük. Más az, amikor a multikultiról annyi a tapasztalat, hogy a néger szolga behozza az öt órai teát.

Csak Afrika lakossága meg fog duplázódni a következő 30 évben. És ezt nem Orbán mondja a köztévében, hanem felkent demográfusok. Ez 1.4 milliárd embert jelent. Ha ennek csak a fele próbál meg átjönni, akkor is minden második európai néger lesz. Sok szerencsét az integrációhoz... És nem hiszem, hogy ne próbálnának, elvégre Afrika jó eséllyel 30 év múlva pont ugyanolyan szar hely lesz, mint most. Max. Európa lesz sokkal szarabb mint ma, de közel sem annyira. Egy dolog van esetleg amiben bízhatunk, hogy a kicsi kínaiak összeszerelő üzemet csinálnak Afrikából, és Kunta-Kintéék mobiltelefont gyártanak majd napi 12 órában gyerekek helyett, de őszintén szólva erős kételyeim vannak ennek a valószínűségével kapcsolatban. Ahogy annak sincs túl nagy esélye, hogy 30 év alatt sikerül Afrikát úgy felfejleszteni, hogy nem írástudatlan potenciális iszlamista fegyveresek érkezzenek, hanem felvilágosult, ateista használható munkaerő.

midnight coder 2019.12.21. 08:33:48

@Csodabogár: "Sajnos a németeknél is van egy ilyen egykérdéses párt akik vészesen jönnek fel a zöldek mellett. A hagyományos pártok meg süllyednek le."

A zöldek is egykérdéses párt, ráadásul potenciálisan sokszorta veszélyesebbek mint bármilyen nácik.

Arthamyr 2019.12.21. 08:50:47

@FutureFry: "Ezek mind jól hasznosíthatóak, pl. egy hosszú vezetés vagy egyéb kezeket/szemeket (de az agyat nem túl) lefoglaló tevékenység végzése közben." - Na látod, számomra pont ezért nem hasznosítható, mert nem élek ilyen holtidőkkel. Talán akkor hallgathatnám, amikor elmegyek edzeni a terembe vagy az uszodába, de eddig is jól megvoltam nélküle, ha meg mondjuk kimegyek a természetbe futni, biciklizni, teljesen jól elvagyok a természet hangjaival/csendjével, örülök, hogy picit kiszakadtam a civilizációból.

Alick 2019.12.21. 10:58:58

@midnight coder: +1
Hülye svédek - Víg napot polgár, mi a bánata? :)

www.youtube.com/watch?v=HKcYmIG-Uj0

Exploiter 2019.12.21. 10:59:23

@négyzet:

Ez egyértelműen a regresszív bal hibája, ugyanaz, mint nálunk volt.
Ha normálisan állnának a dolgokhoz, a fekete lehetne fekete, az emberek azt látnák, hogy a problémákat próbáljak megoldani, nem csak elfedni, sosem tudnának szélsőséges csapatok megerősödni.
De az a baj, hogy a modern európai bal magában szélsőséges ideológiákra épül, teljesen egyértelmű, hogy életre hívja a sírból a szélső jobbot.
A józan ész hiányzik a svédekből is, mint sok helyről. Keservesen megfizetik majd az árát.

Exploiter 2019.12.21. 10:59:27

Na, itt is moderáció lett. A regresszivitás újabb remek példája, felírtam, több kattintás tőlem nem jön ide.

Virago_1000 2019.12.21. 12:20:02

" És nem hiszem, hogy ne próbálnának, elvégre Afrika jó eséllyel 30 év múlva pont ugyanolyan szar hely lesz, mint most. "

- egy esetben nem, ha a feher civilizacio odakoltozik, a jelenlegi, pedig ide, europaba.
Ha a feher ember tomegesen odakoltozne, a sivatag kizoldulne, a kontinens viragozna.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.12.21. 12:22:14

@sörm: "A bevandorlassal kapcsolatos nezetik egyebkent szerintem teljesen jozanok, messze vannak Orban fanatizmusatol. Kepzett munkaerö jöhet, aki sulyos buntettet követ el miutan leulte a bunteteset takarodjon haza stb. A menedekjogot elvileg tamogatni kell,..."

Orbán "fanatizmusa" a nyugati liberánsok egyik kedvenc mumusa. Lehet sokat mondogatni, mert ilyen állítást lehetetlen cáfolni. Azt sem lehet cáfolni, hogy van Mikulás, mert az, hogy én sosem találkoztam az igazival, és hogy sokan utánozzák, nem bizonyítja az igazi nemlétezését.

A "fanatikus" Orbán már ezerszer elmondta mindenhol annak, aki hajlandó a fülét kinyitni, hogy ő az ILLEGÁLIS migrációt akarja akadályozni. Hiszen mindeközben az ország befogad nekünk sokkal ígéretesebb hozzáállású migránsokat, évtizedek óta, akik részévé váltak az országunknk. A Nyugat számos országa – pontosabban azok hangadói és vezető politikusai, az átlagmelós véleményét nem ismerhetjük meg – valamiért azokat is tárt karokkal fogadná, akik eldobják az igazolványaikat, aztán megpróbálnak észrevétlenül beszökni az országba, majd ott felszívódni. Ha elkapják őket, akkor letagadják a nevüket, korukat, országukat, múltjukat. Ez nem A Migráció, ez csak az illegális migráció, amiből csak az idióták kérnek, persze csak úgy, hogy aztán ne az ő szomszédságukba költözzön az új polgártárs.

Az illegális, a határon beszökő migránstól milyen alapon kellene jóindulatot remélnem? Miért kellene annyira hinnem abban, hogy ez az ember dolgozni akar a közösségéért, az új, választott hazájáért, teljesíti a kötelességeit, betartja a törvényeket, tehetsége szerint igazodni próbál az íratlan szabályokhoz és kulturális normákhoz is? Ha ő az új, együttérzésből befogadott vendég, az új lakótársunk, munkatársunk, akkor miért lenne az normális, sőt, nekünk kötelező, hogy onnantól ő diktálja számunkra az elfogadandó szokásokat?

Nyilvánvaló, hogy akik ezeknek a befogadását erőltetik, azok ezt vagy valami ideológiai megszállottság, vagy valamilyen nekünk nem részletezett, hosszútávú anyagi érdek miatt teszi. Mert a józan ésszel szemben áll. És ehhez nekem nem Orbántól kell hallanom az elveket, hogy azokat én birka, fidesznyik stb. módra magamba fogadjam, hanem az én elveim számomra viszonylag világosak, és örülök, hogy a miniszterelnökünk egyelőre elég szilárdan, az óriási nemzetközi nyomást állva meg tudja és meg akarja védeni az enyémmel nagyjából megegyező álláspontját. Orbánnak már sok hibája van, amit nagy sajnálattal látok, de ebben a kérdésben nekem rá van szükségem, nem egy Gyurcsányra vagy súlytalan, elvtelen, elképzelés nélküli magyar ideiglenes politikai szereplőkre.

Akik emiatt engem ellenségnek látnak, akár számomra valami ideológiai megszállottságnak látszó okból, akár csak abból a primitív elvből indulva, hogy ők az Orbán ellen érzett ellenszenvük miatt akarják csak azért is befogadni a törvényeket sértő módon benyomulni próbáló idegeneket, önigazolásul, lelki önvédelemként akarnak engem Orbán bábjának tekinteni. De aki mer gondolkodni is, az persze jól tudja, hogy ez egy hülyeség.

A liberánsok mindmáig nem jöttek rá arra, hogy ha szerintük a nép Orbánt a migrációellenessége miatt tartják hatalmon, akkor elegendő lenne nekik is megtagadni a beköltözési jogot az ide törvényeket sértő módon bejutni próbálóktól – ez nekik végül is mibe kerülne? – és máris könnyen kifognák a szelet Orbán vitorlájából, megvalósíthatnák jelenlegi működésük legfőbb célját, létük legfőbb értelmét, a gondolataikat uraló legerősebb vágyukat, Orbán leváltatását. Persze a köpönyegforgatás nem szép dolog, most már nehéz is lenne és sokáig tartana eladni, hogy meggondolták magukat, és nem fogják utána megint meggondolni magukat, ezért szerencsére ez nem fog hipp-hopp lezajlani, de ez csak a liberánsok agyatlanságát demonstrálta, és a történelem ez így fogja számon tartani.

Az erőlködő nyugati hatalmak folyamatosan gyengülnek, közeledik a bukásuk, és az ehhez szükséges, egyre erősebb belső politikai feszültségek egyre biztosabban fogják súlyos és válogatás nélküli idegengyűlöletbe sodorni a végül átlendülő hintában ülő országokat, amiből könnyen lehet újabb háború. A világ nem lesz okosabb, a politikusok nem lesznek jobb emberek, az ország lakói pedig végül mindig egy háborúban találják magukat. És mindez miért lesz így? Ostobaságok miatt, ahogy az szokásos.

morph on deer 2019.12.21. 12:45:46

@gabors:
"mélyinterjú"
mi a faszsag ez ?????

Miért, búvárokról nem hallottál még?
:))

FutureFry 2019.12.21. 15:06:54

@Arthamyr: Abban teljesen egyetértek, hogy pl. túrázás/mountain-biking/stb. közben a természet hangjait sokkal élvezetesebb hallgatni, ráadásul fülhallgatóval errefelé néhol elég veszélyes is lehet ignorálni a környezetet ([1], [2], [3]). Viszont (a vezetés mellett) létezik egy csomó más (pl. házkörüli) tevékenység ami közben az ember füle (és agya is, bizonyos mértékig) “szabad”. Pl. favágás/aprítás, hólapátolás, építés/festés, esetleg valamilyen “mezőgazdasági jellegű” munka (pl. gyümölcsszedés, állatetetés, stb.). Ezeket nem igazán mondanám "holtidőnek”, és szerintem élvezetesek is lehetnek (legalább is élvezetesebb mint mondjuk a kocogás/futás).
Vagy, ahogy egy általam régebben hallgatott podcast/rádióműsor szokásos műsorzáró mondatára (“… you have wasted an other perfectly good hour listening to …”) reagált egy hallgató egyszer: Dehogy pazaroltam el az időmet rá, kerítést/sufnit/deck-et is építettem közben! [4]

[1] news.yahoo.com/man-strangled-mountain-lion-recounts-154907890.html
[2] www.theguardian.com/environment/2016/jul/21/what-to-do-bear-encounter-attack
[3] www.cnet.com/news/controversy-after-cops-aggressive-arrest-of-jogger-wearing-earbuds/
[4] www.cartalk.com/radio/letter/wasting-another-perfectly-good-hour

ostvan2 2019.12.21. 15:46:41

Bevallom, nem hallgattam végig a podcastot. Ám, így "látatlanban" is inkább hiszek olyan embernek, aki évek óta egy ország értelmiségi köreiben mozog, ott tájékozódik, mint azoknak, akik itt a commentekben úgy mondanak neki ellent, hogy gyakorlati tapasztalatuk nulla szintű a bevándorlókkal való együttélés terén.

morph on deer 2019.12.21. 15:47:10

@Virago_1000:
“ A termeszet torvenyei hierarchikusak”

Ezzel csak a z a pöttömnyi szépséghiba, hogy az a hierarchia a TERMÉSZETES kiválasztódás alapján jön létre, - szemben pl a nálunk kialakulóban levővel.
Azaz: a farkasfalkát például garantáltan nem egy dagadt, cezaromániás kis getzy vezeti...

“... a demokracia jelenlegi formaja a leheto legrosszabb intezmeny, amit eddig kitalaltak.“

Szemben például azzal, hogy valaki egy rég meghaladott, penészes “uhambátyám, kéhlekelássan nagyságosúh..” - típusú, nepotista, parancsuralmi feudálbolsevik pártállamot épít éppen kis hazánkban?

Tudod, ennél még az SD is civilizáltabb a svédeknél. Azok legalább demokráciában nőttek fel, és míg az ideológiai alap ott is rohadt, nekik eszük ágában sincs a saját népüket cselédsorba kényszeríteni, míg maguk uralkodósdit játszanak és birodalmi álmokat dédelgessenek, vagy eladni az országukat előretolt (szovjet) orosz támaszpontnak, hogy csak pár dolgot említsek...

HaD 2019.12.21. 15:47:29

A svédek azért nem hülyék mert velük nem lehetne megetetni azt hogy egy fsz botcsinálta vállalkozó/stróman(m.l.) bevásárol fszom tudja honnan származó pénzből egy mátrai erőművet(gondolom Svédországban is van ilyen:)) aztán ha nem bót akkor az svéd állam hipp hopp megveszi tőle...valszeg Svédországban bukna azonnal a kormány és lecsuknák a résztvevőket:(:(

midnight coder 2019.12.21. 15:47:49

@Virago_1000: Elég kevés az esélye, hogy az ilyesmi bekövetkezzen. Nekem Izraelen kívül nemigen jut eszembe hasonló. Ott viszont eléggé látszik a különbség a szomszédokhoz képest.

Weißkopf 2019.12.21. 15:48:43

@Androsz: 'A "fanatikus" Orbán már ezerszer elmondta mindenhol annak, aki hajlandó a fülét kinyitni, hogy ő az ILLEGÁLIS migrációt akarja akadályozni.' És ehhez óriásplakátokon állította azt politikai ellenfeleiről, hogy azok támogatják az illegális bevándorlást. Hol, mikor, melyik magyar ellenzéki politikus pártolta az ellenőrizetlen, illegális bevándorlást? Ja, hogy ez is csak 1 volt a szokásos hazugságok közül?

pkovaks 2019.12.21. 15:50:13

Nos, a sved szocdem-nek is vannak naci gyökerei (bizonyitott) es azok akik erröl beszelnek letiltjak, kitiltjak öket a forumokrol (ez is bizonyitott). Meg koncentracios taborok is voltak az orszag teruleten amiket anno a szoccok epitettek (volt is balhe belöle mikor elökerultek erröl a dokumentumok). A mai kormany katasztrofalisan szar, nem tudnak (nem akarnak lepni mert uj törvenyeket kellene irni, valtoztatni ami jobban passzol a mai elethez) rendet csinalni es a nep sziv mint a torkosborz. Nagyon sok cikket ide lehetne linkelni ezzel kapcsolatban es aki kivancsi ezekre ugyis megtalalja a neten (van belöluk böven).Beengednek boldog boldogtalant, visszaengedik az IS gyilkosokat csaladostol (akiknek börtönben lenne a helyuk de itt lakast, tamogatast, segelyt, MEGERTEST, stb kapnak) es a bevandorlok altal elkövetett bunözes is csucsra van jaratva. Az Uristen összes penze nem eleg mar mert az önkormanyzatok a csöd szelen allnak az ezekkel kapcsolatos kiadasok miatt. Az öslakosok mindenben hatranyt szenvednek a bevandorolt es patyolgatott söpredekkel szemben. Az orszagot a 4% szavazatot kapott part tartja sakkban es a 19% szavazatot kapott SD-t oda sem engedik a hatalom kozelebe es mindezt a DEMOKRACIA JEGYEBEN...A demokracia mar regen megszunt arrafele es megis a svedek piszkaljak ugy a magyarokat mint a V4 többi tagjat a sajtoszabadsag, szolasszabadsag, stb. miatt. Ezt ugy hivjak hogy KETTÖS MERCE...Bagoly mondja Verebnek...

midnight coder 2019.12.21. 16:20:29

@pkovaks: Ha létezik olyan, hogy demokrácia - ami amúgy szerintem már elvből is csak egy lózung lehet - akkor annak az alapja a szólásszabadság. Amit az úgynevezett gyűlöletbeszéd elleni akciókkal pont az úgynevezett liberálisok taposnak páros lábbal. Megnézheted az index blogketrecét is: az úgynevezett liberális, illetve a magát konzervatívnak hazudó de liberális fészekből irányított blogokat onnan lehet megismerni, hogy vagy sehogy nem lehet rajtuk kommentelni, vagy max. fészbúkkal. A szabályt erősítő kivételeknél pedig moderálnak mint a katonatiszt.
Ami szépen mutatja a liberósbolsevikok szólászabadsághoz való hozzászólását.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.12.21. 16:20:46

@Weißkopf: "Hol, mikor, melyik magyar ellenzéki politikus pártolta az ellenőrizetlen, illegális bevándorlást?"

Hallottál már olyat, hogy egy politikus le akarja bontani a határvédelmi kerítést, mert így nem léphetnek tetszés szerint szabad földre a Szerbiában üldözöttek? És olyat, aki kifogásolja, hogy a határátkelőknél menekültként jelentkezőket ellenőrzik, netán visszafordítják, vagy átmenetileg táborokban szállásolják el, ahelyett, hogy egyszerűen beengednék szegényeket az Európai Unió (szélsőségesen ellenőrizetlen) területére? És olyat, aki azt mondja, hogy gazdasági menekült nincs is, és nem szabadna kiírni, hogy itt be kell tartani a törvényeket? Ha legalább következetes lenne a te fajtád, ha már olyan politikusokat pártol, akik meg akarnák buktatni a szabad választáson legitim módon többséget szerzett parlamenti pártok miniszterelnökét.

Ha az ellenzék is meg akarja akadályozni az illegális bevándorlást, akkor miről megy itt a vita lassan öt éve?

Weißkopf 2019.12.21. 18:19:48

@Androsz: És te hallottál ilyenekről? Neveket!

Alick 2019.12.21. 19:27:47

@HaD: Valóban, Svédországban máshogy megy. A svéd gazdaságot kezében tartó négy család zárt ajtók mögött egyeztet (rendeli meg) a számukra fontos törvényekkel kapcsolatban.
Elég csak arra gondolni, milyen hátsókapus üzleteléssel adtak el nekünk éles bevetésben alig tesztelt Grippeneket...

Arthamyr 2019.12.21. 20:32:11

@Alick: "Elég csak arra gondolni, milyen hátsókapus üzleteléssel adtak el nekünk éles bevetésben alig tesztelt Grippeneket..." - Ezt mondjuk pont jól csinálták, és baromira nem a svédek hibája, hogy eladták Magyarországnak. Ha egy másik ország nagyon korrupt, akkor lehet szólni, hogy srácok, ezt mégsem így kellene (és hát állandóan szóvá teszik mindenféle fórumokon), viszont erőszakkal megváltoztatni kívülről ezt nem lehet (főleg nem hivatalosan szövetségben lévő országok esetén), így amíg egy ország korrupt, addig azt célszerű használni is. :) Van az a mondás, hogy Rómában mint a rómaiak, na a korrupt, de szövetséges országokban pont így kell működni. Az nem szövetséges, cserébe jelentős számú terroristának otthont adó országoknál azért óvatosabban kell ezt csinálni, meg ugye ott vannak egyéb opciók is.

@midnight coder: "Ha létezik olyan, hogy demokrácia - ami amúgy szerintem már elvből is csak egy lózung lehet - akkor annak az alapja a szólásszabadság." - Már miért lenne alapja? Mellesleg a véleménnyilvánítás szabadsága nem korlátlan Magyarországon sem, pl. gyűlöletbeszéd, becsületsértés és hasonlók még publikus helyeken sem játszik, van jó pár "erősebb" jog. Viszont "magánterületen" a tulajdonos szabályozhat szigorúbban, ha akar. Ha nekem van egy privát médiumom, azt tiltok le róla, amit nekem jól esik, leszámítva azokat a dolgokat, amik mindenhol tiltottak, mivel azokat elvileg nem engedélyezhetem. Ez persze közpénzből működő médiumoknál nem így kellene, hogy menjen.
A gyakorlatban persze ez nem feltétlenül érvényesül, pl. ritka az, hogy valakit komolyan szankcionáljanak (=években mérhető letöltendő szabadságvesztés) gyűlöletbeszéd miatt, ha egyáltalán előfordult valaha.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.12.21. 21:55:25

@Weißkopf: Normális vagy? index.hu/belfold/2017/05/25/botka_lebontana_a_keritest_a_magyar-szerb_hataron/ hvg.hu/itthon/20150618_Az_MSZP_levasfuggonyozte_a_Fideszszekhaz nepszava.hu/1063599_kerites-a-legrosszabb-es-legdragabb-parasztvakitas Most akkor linkeljem be neked a liberális sajtó öt éves termését? A temérdek uszító tudósítást és véleménycikket, a német, francia, osztrák és uniós főpolitikusok fenyegetőzéseit helyeslő írásokat? jmsz.hu/gondolatok_reflexio/kereszteny_szemmel/migransok-vagy-menekultek-interju-musto-peter-atyaval/ Ha nem valami óceániai kis szigeten ukuleléztél az eltelt öt évben, akkor szerintem neked is hallanod kellett azokról a felháborodott nyilatkozatokról, amelyek a magyar kormány szívtelenségét és alkalmatlanságát hirdették, és követelték a Nyugat szigorát az országunkkal szemben. www.atv.hu/belfold/20150903-video-nezze-meg-mit-olvasnak-az-afrikai-menekultek-gyurcsanyeknal Ne szórakozz.

Alick 2019.12.21. 23:21:57

@Arthamyr: A zsebbe menő pénzekről persze nem tudunk semmit, de az üzlet tudható részében a svéd állami-ipari szindikátus a repülők megvétele esetén beruházásokat helyezett kilátásba.
Ez magyarul azt jelenti, hogy ha a Grippen-ek nem válnának be, akkor még mindig lehet Electrolux hűtőszekrényeket katapultálni az ellen felé. Köszönjük, okos svédek!
:)

midnight coder 2019.12.21. 23:22:27

@Arthamyr: "Már miért lenne alapja?"

Nehezen tudok elképzelni olyan demokráciát, ahol nem alapvető dolog, hogy ki lehessen mondani a problémákat. Ahol csak újbeszélül lehet megszólalni, ott bizony nincs és nem is lehet demokrácia. Annak az alapvető feltétele a nyílt és szabad kommunikáció.

"Mellesleg a véleménnyilvánítás szabadsága nem korlátlan Magyarországon sem, pl. gyűlöletbeszéd, becsületsértés és hasonlók még publikus helyeken sem játszik"

Nem is mondtam, hogy nálunk demokrácia van.

"Ha nekem van egy privát médiumom, azt tiltok le róla, amit nekem jól esik, leszámítva azokat a dolgokat, amik mindenhol tiltottak, mivel azokat elvileg nem engedélyezhetem"

Minden médium privát, kivéve a közszolgálatit de az nálunk mindig az aktuális kormány szócsöve. Ilyen alapon ma nálunk teljes a sajtó és véleménynyilvánítás szabadsága, elvégre az, hogy Orbán a kis privát médiájában mit engedélyez és mit nem, az az ő magánügye.

Arthamyr 2019.12.22. 00:13:50

@midnight coder: "Annak az alapvető feltétele a nyílt és szabad kommunikáció." - Nem. Nem feltétele a nyílt és szabad kommunikáció _minden korlát nélkül_. Pl. az teljesen felesleges, hogy egy random ember egy random másikat sértegethessen, és/vagy a rossz hírét keltse alaptalanul, és ezért ne lehessen felelősségre vonni. A legtöbb helyen túl szabad is a kommunikáció, főleg az ebből élő emberek esetében (pl. politikusok, médiaszemélyiségek), ebből még bőségesen lehetne nyirbálni (pl. komolyabb felelősségrevonásokkal a hazudozás esetén), és semmi gond nem lenne.

"Nem is mondtam, hogy nálunk demokrácia van." - Pedig azt szokták mondani elég sokan, főleg akik épp hatalmon vannak, sőt, kikérik maguknak, ha ezt valaki meg merészeli kérdőjelezni. Mondjuk az általam említett dolgok a legtöbb demokráciában nem elfogadottak, igazából én nem tudok olyat, ahol igen, persze ettől még lehet, hogy van ilyen. És ez így van rendjén, a szólásszabadság nem a legfontosabb alapjog, van, ami megelőzi.

"Orbán a kis privát médiájában mit engedélyez és mit nem, az az ő magánügye. " - Ez így van, de honnan van neki "kis privát médiája"? A másik probléma az, hogy a média közpénzből működtetett részének működésébe is beleugat(nak a csatlósai), és emiatt az vele és csapatával szemben nem kritikus. Na ez sokkal nagyobb probléma, mint az, hogy egy privát csatornán nem szabad a vásár a nyílt és szabad kommunikáció jegyében.

Mondjuk nekem aztán mindegy, hogy demokrácia van-e, én annyira nem hiszek benne, csak annak szokták hívni, attól még, hogy szerinted esetleg nincsen.

Arthamyr 2019.12.22. 00:27:42

@Androsz: Mondjuk az első pont ezzel kezdődik:
"Lebontaná a magyar-szerb határon a bevándorlás feltartóztatására emelt kerítést az MSZP kormányfőjelöltje, ha működne az Európai Unió határvédelmi ellenőrzése, és a közel-keleti helyzet megnyugodna." - a ha utáni rész azért elég meredek, szóval vehetjük úgy, hogy ő nem bontatta volna le, mivel ez a feltétel belátható időn belül nem teljesül, de ezt már sosem tudjuk meg. A többit nem néztem meg.
Egyébként migránsfeltartóztatás ügyben sajnos igaza van Orbánnak (viszont azzal, hogy kire mit süt rá, és hogy használja ezt évek óta propagandacélra, már kurvára nincsen).

adg 2019.12.22. 01:03:01

@ostvan2: es mi van az olyan kommentekkel, amik szinten sok eve ott elo, szinten ertelmisegi enberek irnak, pl a sajat tapasztalataikrol, a kollegaikkal valo beszelgetesekrol, a politikai fejlemenyekrol, stb. Pl sorm kommentjei?
Esetleg mi van a logikus gondolkodassal? A legalis-illegalis osszemosassal, stb.
Ettol meg hihetsz a mesekben, csak az indoklasod ertelmetlen.

Pipas 2019.12.22. 06:21:19

@Arthamyr: "Nem. Nem feltétele a nyílt és szabad kommunikáció _minden korlát nélkül_."

Strawman érvelési hiba, a csávó (és senki más sem) mondta, hogy az alap a "minden korlát nélküli" szabad kommunikáció.

A szabad akarat definíciójában az informáltság elepvető feltétel. Nem mondhatod, hogy valaki szabad akaratából döntött, ha nem állt a rendelkezésére a szükséges információ. Ha nincs szabad kommunikáció, akkor az emberek nem lesznek informáltak, nem lesz a szükséges információ a birtokukban és ezért nem lesznek képesek a szabad akaratukból dönteni. Nincs szabad választás szabad kommunikáció nélkül.

"Pl. az teljesen felesleges, hogy egy random ember egy random másikat sértegethessen"

Ja, a "random" itt teljesen felesleges, ellenben a "sértegessen" problémás megfogalmazás, merthogy hogyan is definiálod, hogy valami sértő -e vagy nem?

Ha azt mondom, hogy X abban hisz, hogy varázserők irányítják az életünket, az sértő. Ha azt mondom, hogy X hisz az isteni gondviselésben, az nem az. Mindkettő ugyanazt jelenti, azt, hogy az életünket természetfeletti erők irányítják. Csak azért, mert X-et sérti a "varázserő", de nem sérti az "isteni csoda" miért lenne nekem tilos a "varázserő" használata? Ki mondja meg, hogy mi a sértő és mi nem az?

A kulcsszó a "régalmazás", azaz ha olyat mondok valakiről, amit a másik sérelmez, akkor az a kérdés, hogy igazat mondtam -e vagy nem. Nem az, hogy sértő, hanem az, hogy igaz -e.

Az állításaink lehetnek szépek, megnyugtatóak, felzaklatóak, bíztatóak, elkeserítőek, egyszerűek és bonyolultak, vonzóak és taszítóak. Európában azonban a racionális gondolkodást próbáljuk követni, a legfontosabb az, hogy az állítás igaz -e vagy nem. Az, hogy sértő -e másodlagos.

A vallás állításai például néha megnyugtatóak, néha felemelőek és ezt a vallásos emberek rendszeresen használják érvként. Persze az igazi kérdés, hogy ezek az állítások igazak -e. Tök mindegy, hogy felemelő -e egy történet, ha egyszer nem igaz.

midnight coder 2019.12.22. 08:10:15

@Arthamyr: Pipas olvtárs kb. elmondta azt is amit én is mondtam volna. Az, hogy dönts valamiben, feltételezi hogy legyenek információid a dologról. Én még éltem a Kádár rendszerben, és az egyik első dolog amit megtanultam az az volt, hogy bizonyos dolgokról nem szabad idegenek előtt beszélni. És ezt a rendszer nagyban is tudta: a jóelvtársak 86-ban már nagyban lopták szét az országot, lásd spontán privatizáció, a párttitkár elvtárs pedig még 88-ban is arról dumált a dolgozóknak összehívott értekezleten, hogy a következő öt éves tervben még egy kicsit össze kell húzni majd a nadrágszíjat, de utána érezni fogjuk az eredményeket.

midnight coder 2019.12.22. 09:23:34

@Arthamyr: A másik gondom a kis privát médiáddal van, amiben ugye azt moderálsz amit akarsz. Amíg ez a kis zártkörű facebook csoportod, addig valóban ez így fair. Amikor viszont egy blog megjelenik az index blogketrecében, ahol ország-világ olvassa, akkor elég gáz ha minden idióta véleménye úgy jelenhet meg, hogy senkinek nincs lehetősége a korrekcióra. Egy blog mögött ugyanis nem feltétlenül van felkészült újságíró - azt ne részletezzük, hogy ma egy újságíró egyébként is mennyire az - szerkesztőség, felelősség. A cikkek elég jó része angolból jól-rosszul fordított anyag, ahol már az eredeti forrás is küzdhet kihívásokkal a hitelesség területén. Ha egy ilyen helyen nem lehet cáfolni a post hülyeségeit az bizony a közvélemény elég durva megvezetése lehet.

Arthamyr 2019.12.22. 10:01:52

@Pipas: "Strawman érvelési hiba, a csávó (és senki más sem) mondta, hogy az alap a "minden korlát nélküli" szabad kommunikáció." - Ok, egyelőre nem írta le, hogy mi az a probléma, amiről a törvények tiltják, hogy beszélni lehessen.

"A kulcsszó a "régalmazás", azaz ha olyat mondok valakiről, amit a másik sérelmez, akkor az a kérdés, hogy igazat mondtam -e vagy nem. Nem az, hogy sértő, hanem az, hogy igaz -e." - Igen, erről is írtam, de talán nem volt tiszta: "és/vagy a rossz hírét keltse alaptalanul". Még a szükségtelenült is hozzá tehettem volna, de az már más koncepció, viszont az is fontos.

@midnight coder: A világ tele van hellyel, ahol nem lehet cáfolni a hülyeségeket, ez sajnos ilyen. Pl. ezért (is, meg másért is) van Orbán hatalmon. Ahol nem lehet megcáfolni, és rendszeresen hülyeséget írnak, azt nem kell fogyasztani.
És hát nem az általad itt példának felhozott blogok végzik a lakosság erre fogékony részének legdurvább megvezetését, sokkal komolyabb megvezetést végez az a média azon része, aminek törvény szerinti feladata lenne a tájékoztatás, nem pedig az, hogy ahogy te is nagyon helyesen megírtad, a mindenkori kormány szócsöve legyen.

sörm 2019.12.22. 10:51:56

Sajnálom hogy kimaradtam a vitából, de nem volt időm az elmúlt két napban. Pénteken tanévzáró (itt félévkor is van) utána meg a tanári karral szétbuliztuk az iskolát, szombaton meg elrepültem Ázsiába. Most két hetes nyaralás jön úgyhogy nem is leszek itt egy darabig. Boldog Karácsonyt és BUÉK mindenkinek!

morph on deer 2019.12.22. 11:25:19

@Alick:
“ Elég csak arra gondolni, milyen hátsókapus üzleteléssel adtak el nekünk éles bevetésben alig tesztelt Grippeneket..”

Olyannyira “alig”, hogy egyáltalán nem!
Ezzel szemben volt három igen csúnya balesete a Gripeneknek, mielőtt a magyarokkal megtörtént az üzletkötés.

Az üzletet egyébként nem a svédek bonyolították le, az a brit BAE Systems által megbízott üzletkötőkön keresztül ment, akik elvileg legális “sikerdíjat” kaptak, amiből aztán megjutalmazták a vevőket. (Nálunk öt személyt.)
Ezért sem tudtak ott sokat lépni az egyébként ismertté vált korrupció miatt, a magyar ügyészség pedig soha nem kérte a vizsgálati eredményt. De legalább hivatkoztak arra, hogy a svédek “nem keresték meg” az ügyészséget...
Mert nem az ő dolguk, hogy a magyar oldal sarát intézzék, azért.

Szóval ehhez az említett családoknak véletlenül nem volt köze.

Pipas 2019.12.22. 15:10:38

@midnight coder: "A másik gondom a kis privát médiáddal van, amiben ugye azt moderálsz amit akarsz. Amíg ez a kis zártkörű facebook csoportod, addig valóban ez így fair."

Nagyon egyetértek. Olyan az mint a kresz, ami érvényes "közutakon és a közforgalom előtt megnyitott magánutakon".

Azaz, ha megnyitod a köz felé a dolgot, akkor ugyanazok a szabályok vonatkoznak arra is, mint minden másra. Ezt diktálja a jogérzet már csak azért is, mert miért vonatkoznának más szabályok arra a médiára, amit az állam fizet és arra, amit magánvagyonból finanszíroznak? Miért lenne a szlásszabadság kevésbé fontos akkor, ha a fenntartás a te pénzedből történik?

Persze ez csak az én véleményem, a jogalkotónak lehet, hogy más volt a véleménye, nem tudom.

Annyit tudok, hogy a falra mászok ettől "az állam nem cenzúrázhat, de jóska-pista miért ne cenzúrázhatna, szabad országban élünk" hozzállástól.

Szerintem úgy (lenne) helyes, hogy a bukóságért cenzúrázhat az állam és a magánszemély is, politikai álláspont alapján pedig egyik sem.

Pipas 2019.12.22. 15:11:06

@Arthamyr: "nem pedig az, hogy ahogy te is nagyon helyesen megírtad, a mindenkori kormány szócsöve legyen"

Na látod ez egy szép példa arra, amikor egy random csávó sértő dolgot ír.

Minden média valamilyen szempontból mutatja be a dolgokat. Az index is, az állami TV is, mindegyik. Mondhatod, hogy "pártatlan", de valójában van egy álláspontja és azt képviseli. Neked is van egy álláspontod, neked az, hogy az X média "pártatlan", az Y média pedig "szócső". Aztán vagy igazad van, vagy nincs.

Nekem az az álláspontom, hogy én az index hírportált ismerem, azt eléggé elfogultnak tartom. Annyira elfogult lett, hogy mára elfogultabb mint az átlagos olvasójuk, ezért is tiltották le rendre a kommentelést a blogokon. Merthogy a legtöbb blogban a hozzászólók egyszerűen elküldték a szerzőt a fenébe.

Így lett a legtöbb blog is az index is "szócső", amibe kiabálni lehet bármit, meghallani nem lehet semmit. Megszűnt a kommunikáció, egy irányú lett az információáramlás. Mindenki megismerheti az ő álláspontjukat, aminek fontos eleme az, hogy nem kíváncsiak más véleményére.

Az, hogy az állami médiák milyenek nem tudom. Azt mondod, hogy elfogultak, de azért arra figyelj, hogy nem attól lesz "szócső", hogy elfogult, attól lesz szócső, hogy egy irányú a kommunikáció.

morph on deer 2019.12.22. 15:11:27

@Alick:
“ Ez magyarul azt jelenti, hogy ha a Grippen-ek nem válnának be, akkor még mindig lehet Electrolux hűtőszekrényeket katapultálni az ellen felé”

“A hír igaz, de” nem hűtőszekrény, hanem porszívó, - egy egész üzemet idetelepítettek, volt is felzúdulás a svédeknél emiatt.
Az a megállapodás része volt, hogy ha megvesszük a Gripeneket, akkor az ellenértéket - vagy nagy részét, nem emlékszem pontosan, - itt fektetik be.
Az volt az az időszak, amikor gyakorlatilag bármilyen üzletet támogattak, amit aztán be lehetett tudni a kompenzációba.

Ennek nem volt köze ahhoz, hogy a Gripenek beválnak-e, ami nem is csoda, hiszen mi a feleslegessé vált belföldre szánt, svéd normák szerint felszerelt gépeket vettük meg, eredetileg azok nem a NATO kompatibilis változatok voltak...
Úgy összességében szép kis történet volt.

Arthamyr 2019.12.22. 16:32:45

@Pipas: Mi volt ebben a sértő? Hogy @midnight coder: megírta, hogy az aktuális kormány szócsöve, vagy az, ahogy egyetértésemet kifejezve beidéztem?

Én nem mondtam semmire emlékeim szerint, hogy pártatlan, és már most mondom, hogy nem is várom ezt el.

Mostanában én is ritkán fogyasztok magyar közszolgálati médiát, általában amikor Magyarországra utazom, akkor fordul elő. Viszont az elég durva, hogy amikor épp ment egy ilyen tv, az esetek 100%-ában előfordul a kormánypropaganda/-kampány valamilyen formája (pl. hírekben vagy reklámblokkokban). Na ez zavar. És azért támasztok más elvárásokat a közszolgálati média felé, mert az az én pénzemből megy. Innentől azt várnám, hogy a mindenkori kormánytól a mostaninál jóval függetlenebb és vele szemben jóval kritikusabb legyen. Onnantól kezdve, hogy valami mondjuk reklámból, a sajtótermék árából, valaki versenyszférában törvényesen megszerzett jövedelméből tartja el magát, esetleg valaki a szabadidejében csinálja olcsón/ingyen, annyira nem érdekel, mit csinál. Ha elfogult, szócső, akármi miatt nem tetszik, akkor nem fogyasztom, azt kész.

midnight coder 2019.12.22. 17:27:42

@Arthamyr: "És hát nem az általad itt példának felhozott blogok végzik a lakosság erre fogékony részének legdurvább megvezetését, sokkal komolyabb megvezetést végez az a média azon része, aminek törvény szerinti feladata lenne a tájékoztatás, nem pedig az, hogy ahogy te is nagyon helyesen megírtad, a mindenkori kormány szócsöve legyen. "

A tájékoztatás soha nem lesz független. A BBC sem az. Max. nem a mindenkori kormánytól fog függeni, hanem azoktól az emberektől akiket a vezérkarba ültetnek. Akik szintén nem a te érdekeidet fogják képviselni, hanem azokét akik oda ültették őket.

2019.12.22. 19:05:22

Zsákutca. A nemzetállami modell zsákutca. A nemzet végleges eltűnéséhez vezet viszonylag rövid, kábé fél évszázados időtartamon belül. Volt egy időszak a történelemben, amikor a nemzetállami modell jelentette a túlélést egy-egy nemzet számára, a 18. században. Úgy kábé 300 éve. Magyarország (is) még azon a szinten maradt. Még 300 év ezzel a nemzetpolitikával, és már nem lesz Magyarország, mint politikai entitás, és legfeljebb magyar származásúak élnek majd az ország jelenlegi területén.
Ha integráció helyett kirekesztünk, amikor minden társadalmi erő az előbbi felé mutat, akkor 2400-ra büszkén felmutathatunk nagyjából 1.5 milliónyi magyart a mai Magyarország területén.

2019.12.22. 19:17:54

A Ratkó nemzedék lassan kihal ( a boomer magyar megfelelője, ugyebár) a következő 20 évben, az ő 3-4 gyermekes családmodelles leszármazottjaik is eltűnnek 50 éven belül. A Ratkó nemzedék unokái viszont, vagy külföldön élnek már régen családostól, vagy max. 2 gyermekben gondolkodnak, a mostani 30-as/40-es korosztály. Mivel 10-20 éven belül nem várható lényeges javulás a mai magyarországi viszonyokban, a kivándorlási kedv nagy valószínűséggel nem fog csökkenni. Jóindulattal is, egy 9,5 milliós népességről beszélünk, amelynek esetében már egy 5%-os tartós kivándorlás is végzetes középtávon, pláne, ha az az aktív 20-30-40-50-es korosztályban zajlik. És abban zajlik.
Nem lesz, aki egy újabb "István, a királyt" írjon a honfoglalás 2000.-ik évfordulójára.

2019.12.22. 19:32:43

@midnight coder: Nem tudom, mit értesz "független tájékoztatás" alatt, mert tapasztalatom szerint, mindenki mást ért alatta. Van, aki valami steril, szinte isteni erővel felruházott "objektivitást", van, aki csak annyit, hogy legalább a kiegyensúlyozottság látszata meglegyen. Nos, Magyarországon, a közpénzekből eltartott média egyik végletet sem tudja hozni, mindössze a teljes szervilizmust. Amikor 0.0 relevanciával rendelkező budapesti kerületi lapok "főszerkesztői" azon lepődtek meg, hogy a fideszes kerületvezetés picsába zavarása után már nem kell beküldeni a teljes lapszámot jóváhagyásra a kerületi polginak , akkor nem is tudom ... most röhögjek, vagy dühöngjek? Ceausescu Romániájában volt ilyen mértékű cenzúra, úgy 30 éve és pár hónapja, utoljára a térségben. Igaz, az öreget boszorkányostól kivégezték a gecibe ... lehet, Magyarországnak sem ártana már egy valódi forradalom, és tényleges rendszerváltás.

Arthamyr 2019.12.22. 19:52:01

@midnight coder: Nem vitatom (de nem is állítom, hogy osztom) ezen véleményed. Viszont ha így is van, ez egy jobb állapot, mert nem ugyanabban kézben összpontosul a hatalom.

Pipas 2019.12.22. 22:36:39

@Pink Petsch: "Mivel 10-20 éven belül nem várható lényeges javulás a mai magyarországi viszonyokban, a kivándorlási kedv nagy valószínűséggel nem fog csökkenni."

Magyarországon elég komoly javulás volt az elmúlt években, ezt még az index is kénytelen volt elismerni.

index.hu/gazdasag/2018/12/01/szegenyseg_jovedelem_eletszinvonal_fogyasztas_ksh_2017_haztartasok_eletszinvonala/

Valószínű ennek is köszönhető (meg másnak is), hogy az elvándorlás magyarországról elég alacsony. Jóval alacsonyabb mint a régiós átlag, sok fejlett európai orságnál is alacsonyabb.

Amit mondasz, az egyszerűen nem áll összhangban a valósággal.

Pipas 2019.12.22. 23:01:03

@Pink Petsch: "Ha integráció helyett kirekesztünk, amikor minden társadalmi erő az előbbi felé mutat, akkor 2400-ra büszkén felmutathatunk nagyjából 1.5 milliónyi magyart a mai Magyarország területén."

Ellenben, ha, ezzel szemben?

Ha integrációra adjuk a fejünket, akkor viszont nagyon sikeresek leszünk? Figyu, Mária Terézia megpróbálta integrálni a cigányokat, akik a saját elmondásuk alapján mintegy 650 éve érkeztek magyarországra. Szerintem ugorjatok neki és integráljátok végre őket, ha végeztetek, akkor majd beszéljünk arról, hogy még kiket lehetne integrálni.

Merthogy nekem nagyon úgy tűnik, hogy ha a cigányokat nem sikerült 650 év alatt integrálni, akkor talán előfordulhat, hogy az integráció mégsem annyira nagy sikertörténet, mint ahogyan azt éreztetni akarod.

Tényleg, nemzetközi viszonylatban milyenek a tapasztalatok? Az amerikai őslakosok hogyan integrálták az angolokat? A római birodalom mennyire lett sikeres a vizigótok után? Ausztrália? Új Zéland?

Melyik befogadó nemzetet tudod pozitív példaként felhozni? Tudod, ahova bevándorolt tízszer annyi külhoni mint az őslakosok és az őslakosok ennek nem itták meg a levét... :(

Gerák Andrea 2020.02.03. 16:47:34

Sajnos, most nem tudom meghallgatni, nincs hang a gépemen.

Többek között pont a stockholmi, privilégizált felsőközéposztály képmutató viselkedése miatt van gáz Svédországban, hiszen az adja a média és a döntéshozók jó részét.

Az általuk irányított Állambácsi erős kontrollja az egyén fölött, az általános álszent viselkedés, az öngyilkos hajlamú virtue signaling, amelynek eredményeként mára egyre működésképtelenebbé válik az ország, 3. világ beli állapotokkal, a gondolkodás nélküli birkaszellem, amely szerint nem szabad kilógni a sorból - szerintem mindez igenis hülyeség.

De úgy látszik, ennek a Bandi gyereknek mindez bejött.

Én ezeket nem bírtam elviselni, és 7 év után visszamenekültem a nem polkorrekt Közép-Európába.

2020.02.03. 17:19:44

@Gerák Andrea: "visszamenekültem a nem polkorrekt Közép-Európába."

ez kulonosen vicces a multheti "fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak"-on valo rugozas es tuntetes utan :D

Gerák Andrea 2020.02.03. 19:08:43

@Rayovac: Nyilván kiterjedt összehasonlítási alapod van Svédország és Magyarország vagy mondjuk a lengyelek és csehek között.

2020.02.03. 21:13:09

ahhoz, hogy magyarorszag "nem-polkorrektsegen" rohogjek, nem kell, hogy ralatasom legyen mas orszagokra. a "nem-polkorrektseg" addig all meg, amig a kormanypart es ahhoz kotheto emberek fikaznak masokat/uszitanak masok ellen. amint roluk mondanak velemenyt (legyen ez tized olyan biralo, mint amit ok nap mint nap megengednek maguknak), jon a hoborges meg a tiltakozas. ez a mult heti tuntetes annyira vicces (es egyben felelmetesen megdobbento), hogy azota sem tudtam feldolgozni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása