oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. november 14. 06:30,  Öt dolog, amit nem sikerült megszokni Magyarországon 204 komment

2019. november 14. 06:30 Határátkelő

Öt dolog, amit nem sikerült megszokni Magyarországon

Amikor az ember már huzamosabb ideje külföldön él, hajlamos rácsodálkozni bizonyos magyarországi dolgokra, amit az otthoniak talán már észre sem vesznek, vagy csak megvonják a vállukat, annyira természetesnek tűnnek. Bogdán jó harminc éve választotta az Egyesült Államokat, de azért rendszeresen hazalátogat családjával, most pedig megírta, mi az az 5 dolog, amit nem tud megszokni.

Mik azok a dolgok, amiket nem tudsz megszokni Magyarországon - akár itt élve, akár hazalátogatva? Írd meg a saját listád a hataratkelo@hotmail.com címre!

korhaz_folyoso_foto_szigetvarkorhaz_hu.jpg

„A nyolcvanas években hagytam el Magyarországot tanulmányaim végeztével. Igaz, akkor ezt még disszidálásnak nevezték. Az Egyesült Államokban telepedtem le.

Azóta pár évenként hazajárok egy rövid villámlátogatásra. Mindig feltűnik, mennyit fejlődött Magyarország. Vannak azonban olyan dolgok otthon, amelyek semmit sem változtak és soha nem sikerül megszokni.

#1 Időjárás

Talán a legfontosabb az időjárás. A magyar tél fogcsikorgatóan hideg tud lenni, a nyár pedig fojtogatóan meleg. Átmenet sajnos nincs.

A tavasz még hideg, szeles és kopár, szinte lehetetlen eldönteni, mit vegyen fel az ember. Az ősz pedig sötét lucskos és megint csak hideg. Mit mondjak még? Legutóbbi látogatásom ideje alatt kilenc napig folyamatosan esett az eső.

#2 Orvosi ellátás

Sajnos a magyar orvosi ellátás, illetve annak hiánya sok embert elűz az országból a határon túlra vagy annál is messzebbre, ahonnan már nincs visszatérés.

Magyarországi karrierem során csak egyszer voltam kórházban valamikor a nyolcvanas évek elején. Egyetlen éjszaka elegendő volt a diagnózishoz. Ha meg akarok gyógyulni, a siófoki kórházból sürgősen el kell menekülnöm.

A hatalmas kórteremben rajtam kívül még hét ember óbégatott. Illetve reggelre már csak hat, mert a mellettem fekvő idős bácsi elaludt örökre.

A reggeli viziten az orvos a többi beteg előtt hangosan megvitatta mindenkinek a baját, mint egy klubnapon. A doktor távozása után a betegek hozzáértő tanácsok sorával látták el egymást mintha mind az orvosi egyetemen diplomáztak volna. Másoktól tudom, hogy ez mostanra sem sokat változott.

Ismerősömet nyitott ablak mellett anyaszült meztelenül hosszasan várakoztatták vizsgálat előtt. Közben emberünk a nővérek megalázó viccelődéseinek volt kitéve.

#3 A magyar bankrendszer

Sok évvel ezelőtt Magyarországon vezettem egy devizaszámlát. Szerettem volna megszüntetni a magas kezelési költségek miatt. A bankban tudatták velem, hogy egy jelentős „számlazárási díjat” fognak ezért felszámolni.

Ekkor persze kivettem az összes pénzt, és a számlát kiürítve faképnél hagytam őket. A bank hosszú hónapokon keresztül levelekben fenyegetőzött. Elhatároztam, hogy ennek békés szándékkal véget vetek, és távhívással az ügyfélszolgálatot Amerikából felhívtam.

Az ügyfélszolgálat embere a telefonban tovább folytatta a fenyegető hangnemet, mondván „ha kell, ők még Amerikába is utánam mennek, nem ez lesz az első eset”. Erre a látogatásra már közel tíz éve várok.

Egy másik alkalommal hitelkártyát igényeltem volna egy banktól. Ők $10,000-t kértek volna letétbe és egy magas évi kezelési költséget. Mondanom sem kell, hogy ilyen feltételek mellett nem vettem igénybe a szolgáltatást.

#4 A jobbkéz szabály

Magyarországgal ellentétben az Egyesült Államokban a gyengébbek kedvéért (ide tartozom én is) minden kereszteződés gondosan ki van táblázva. Teljesen egyértelmű, kinek hol kell megállni, és ki mehet tovább megállás nélkül.

Sok helyen mind a négy irányból stoptábla van (4 way stop) és az elsőnek érkezőt udvariasan átengedik. Magyarországon járva mindig azt várom, mikor rongyol bele apám kölcsönautójába valaki jobbról.

#5 Gondozatlan dzsumbuj mindenfelé

Sajnos ami mindig feltűnik egy hazaérkezéskor az a telekhatárok és útszélek nyakig érő akác sarjas, iszalagos, száraz gyomokkal átszőtt dzsungele. Éles kontrasztban Magyarország kiemelt, szépen karbantartott területeivel és parkjaival, lehangoló látvány az ilyen.

Városomban büntetés jár érte. Ha kell, a helyi hatóság rendbeteszi a saját pénzén a területet, amit persze később pénzbírság mellett ráterhelnek az ingatlanra. Megértem, a szegénység nagy úr, de egy kaszára azért csak telhetne.

+1 A jó dolgok

Amerikai feleségem és gyerekem imádnak Magyarországra utazni. Meggyőződésük, hogy ilyen hatalmas, golflabda nagyságú retkeket vagy mézédes epret sehol a világon nem kapni.

Nagy vonzerő számukra a túrórudi és a különleges, kiváló fagylaltok (Szentendre-marcipánfagylalt). Feleségemet megfogta a magyar gyerekek illedelmes jólneveltsége.

Véleménye szerint eddigi látogatásai során a magyarok barátságosak, segítőkészek és vendégszeretők voltak.”

(Fotó: szigetvarkorhaz.hu)

 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1515304126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.11.14. 06:48:56

A tél már nem is annyira hideg.

adg 2019.11.14. 07:51:29

Amerikaban viszont kellemes 24 fok van egesz even at, optimalis paratartalom es napsuteses oramennyiseg mellett.

A jobbkezszabalynal meg a tobbi szabalynal is korbe kell nezni, csak akkor van elsobbseged, ha megadjak. Ez sajnos ilyen. Mashol is elofordulhat, hogy beled rongyolnak, hiaba volt elsobbseged. A magyar kozlekedesi moral nem veszes szerintem, es rengeteget fejlodott az elmult par evtizedben.

A gazos, apolatlan teruletek sajnos tenyleg szembetunoek. Azokkal jo lenne valamit kezdeni, legalabb a frekventaltabb helyeken. Es nem csak maganteruletek, bevaros kozepen az utladkan megulo porbol kinott meteres gaz pl kozterulet.

sZulamith 2019.11.14. 08:21:34

Ami igaz, az igaz. A rendetlenség, a térdig érő gaz megszokott látvány. Ahol a polgármester igényes, ott kevésbé.
Milyen lehet Amerikában a fagylalt nem tudom, de ha az ittenit dicsérik akkor ott tényleg nagyon rossz lehet:)

Taxomükke (UK) 2019.11.14. 08:26:22

"... mindig azt várom, mikor rongyol bele apám kölcsönautójába valaki jobbról."
Ha betartod a jobbkézszabályt, akkor ennek jócskán csökkented az esélyét.

A bozótos dzsumbuj sajnos tényleg nem ritka. Lepusztult környéket viszont az USA-ban is találni bőven. Persze megszokni én sem tudom.

A hitelkártyával kapcsolatban nem nyekeregnék, ha valaki néhány évente jár csak látogatóban egy adott országban, aligha fognak hitelkártyát adni neki.

Az időjárással kapcsolatos panaszok kissé szubjektívek, dehát oké.

Az egészségügyet hagyjuk, tényleg katasztrofális állapotok uralkodnak sok kórházban.

adg 2019.11.14. 08:49:30

@sZulamith: magyarorszagon csak egyfajta fagylalt van? Vagy mind szar, az osszes?
Legutobb tok jokat ettunk, legalabbis ezerszer jobbakat, mint itt. Bar ez nem amerika....

svajcineger 2019.11.14. 08:57:03

Érdekes ez az egészségügy-dolog. Általában mindenki szidja a hazait, és dícséri a külföldit. Én ezzel pont ellenkezőleg vagyok. Természetesen nem a tárgyi feltételekre gondolok, hanem pl. inkább az orvosok felkészültségére. Sokszor az az érzésem, hogy az itteni orvosok többsége tombolán nyerte a diolomáját. Számlát írni kiválóan tudnak, de gyógyítani...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.14. 09:13:11

Az amerikai kitáblázás jó vicc, hiszen ott többnyire nem ismerik a Kresz-táblákat, így mindenféle szöveget írnak ki angolul, spanyolul és kínaiul...

A magyar bankrendszerrel biztosan nem találkozott az utóbbi évtizedben, így semmit se tud róla.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2019.11.14. 09:44:05

A bejegyzés sok pontja mintha a 80-as évek beli állapotokat tükröznék:
1989 ben történt velem legutoljára olyasmi mint amit a posztoló leírt: hogy számlabezárási díjat óhajtottak felszámítani nekem. Aztán még évekig küldözgettek felszólító leveleket 30.000 ft nagyságrendű összegről kamatokkal együtt(1989-bne ez nem kevés pénz volt), egészen amig el nem költöztem az akkori címemről. A tartozást azóta sem sikerült rajtam behajtaniuk:))) OTP volt amúgy:)))
Az azóta eltelt 30 évben rengeteg bankszámlám volt, zártam is be, de soha nem futottam bele ilyesmibe.
Bankkártya: nem csak Magyarországon számítanak fel biztosítékként nem kevés pénzt külföldieknek. Chilében konkrétan bankszámlát sem voltak hajlandóak nyitni nekem évekig, még abból a célból sem, hogy csak a megtakarításaimat dollárban betehessem. Szóval nézz körül kicsit a világban: külföldiek, vagy külföldön élők számára sok helyen egyáltalán esélyed sincs igénybe venni még a legegyszerűbb banki szolgáltatásokat sem!
Jobbkéz-szabály a 80-as években is létezett, ma is létezik - be kell tartani és nagy eséllyel nem rongyol beléd senki.

Kórházi ellátás: na az tényleg nem sokat változott a 80-as évek óta. Most is az összes többi beteg előtt tárgyalják meg a kórságaidat nagyviziten a kórteremben:)))
Mondjuk ilyen meztelen beteget kiröhögnek esettel soha az életemben nem találkoztam...

Virago_1000 2019.11.14. 10:27:34

"Mik azok a dolgok, amiket nem tudsz megszokni Magyarországon - akár itt élve, akár hazalátogatva? Írd meg a saját listád a hataratkelo@hotmail.com címre!"

Miiiii?
Azt allitja a blog magarol, hogy hataratkelok blogja. Akkor miert is Magyarorszagrol kell irni?

Csodabogár 2019.11.14. 10:47:19

Magyar éghajlatra panaszkodni viicces. Amerikában milyen az éghajlat? No és melyik részén Amerikának? Én a floridai télben is majd megfagytam, mert nem voltam felkészülve arra, hogy ott hideg is lehet.
Gaz igaz. Állandó levelező partnerem az önkormányzat zöld irodája.
Bankkártya mindenhol kell letét, ha nem az adott országban élsz állandóan. Nekem ez természetes. Tény viszont, hogy Amerikában tényleg igen lezseren nyitogatták a számlákat nekünk, rögtön hitelkártyával stb.
Külföldi koromban nekem is be kellett zárnom apám számláját. Mikor nem jutottam zöldágra velük, kiszedtem a pénzt és mikor csak párezer forint volt rajta, írtam egy ajánlott levelet, hogy zárják le és adják a maradékot a vöröskeresztnek. El volt intézve.
EÜ tényleg tragikus, de ha magánrendelőbe megy az ember, ott igazán foglalkoznak vele és nem olyan pénzéhesek mint Amerikában.

Halk privát vélemény. Ha valaki egy országot csak 2-3 évenként látogat meg néhány napra, akkor örüljön, hogy van turó rudi és fagylalt, ne kirtizáljon.

Virago_1000 2019.11.14. 11:03:24

#3 A magyar bankrendszer

Ezek a bankok az amerikai bankok leanyvallalatai.

almaza 2019.11.14. 11:03:34

A magyar bankrendszer nincs felkeszulve arra, hogy kell a nem mainstream ugyfeleket kiszolgalni. En pl a K&H Banknal nem kaptam hitelkartyat, mert nem magyar a munkaadom (!), dacara a szep osszegu havi fizumnak. Aztan nem egyszeru USD-t felvenni kis hazankban. A legtobb fiok zarja be a penztarait, ahol meg lehet, ott elore be kell jelenteni (szemelyesen!) ket banki nappal korabban ha ezer USD nel tobbet akarsz felvenni. Automatakban nincs USD... Ezt meguntam es nyitottam az USA ban egy szamlat, azota sok minden konnyebb.

A vicc az, hogy Indoneziaban egy nagyobb kereskedelmi banknal volt szamlam, de a legkisebb fiokjukban is gond nelkul, ot perc alatt vehettem fel tizenotezer USD-t, ha ugy adodott. Amikor elveszett a kartyam, fel ora alatt legyartottak egyet a bankfiokban ...

Nyilvan masok a banki, penzugyi szabalyok, de a magyar kereskedelmi bankok nem hozzak azt a szintet szolgaltatasban amit elvarok toluk. Ezen felul ugy altalaban veve eleg magas dijakkal dolgoznak.

Európai téridő 2019.11.14. 11:03:40

Az "értelemszerű" jobbkéz-szabály helyett tényleg táblák kellenének, és tulajdonképpen az összes útburkolati jelet ki kellene táblázni, a sárga krikszkrakszokat is, amelyek a kijelölt terület azonnali elhagyásának, vagy a forgalmi helyzet belátásán alapulóan a behajtás mellőzésének szükségességét jelzik. Mert bizony a gyorsan változó forgalmi helyzetek miatt nincs mindig idő "értelmezni" azokat és a veszteglésből a "jobbkéz-szabályos" utcákra rászabaduló autós lendületét a táblák kissé lefékeznék. Visszatérve a krikszkrakszos mondatrészre: egy ott elhelyezett térfigyelő kamera és a bírságok talán az időnként "zokniagyú" autósok agyába is bevésnék, hogy ezeken a helyeken merre is van az amarra. A gondozatlan dzsumbujok eltüntetése bizony pénzkérdés. A többi megállapítás szubjektív, a banki kálváriához pedig nem tudok hozzászólni.

Lynxxnyl 2019.11.14. 11:03:46

"A magyar tél fogcsikorgatóan hideg tud lenni, a nyár pedig fojtogatóan meleg" -- ha jol sejtem Bogdan valamelyik deli allamban elhet :-)
Orvosi ellatas - errol ha jol sejtem 80-as evekbeli tapasztalata lehet, nem tul relevans. Nem vita targya, hogy nagyon sok helyen rettenetes a helyzet, de egyebkent baromi szelsoseges a helyzet. Nekem pont nagyon pozitiv tapasztalataim voltak korhazba kerult rokonaimmal kapcsolatban.
Gondozatlan dzsumbuj engem is marhara zavar, foleg amugy gazdagabbnak tuno kornyekeken erthetetlen szamomra, hogy senkit se zavar.

Herr Géza 2019.11.14. 11:32:28

@Virago_1000: Sorold már a tényeket, vazze! Melyik magyar bank amerikai leányvállalat??
Mármint a Citibankon kívül?

Platonica 2019.11.14. 11:58:50

@svajcineger: +1
@Virago_1000: Csak most tunt fel, h Mo-rol is szoktak itt irni? Pl azert, mert magyar az olvasotabor...?
Tegnap miert nem kritizaltad ezt...?;-)

dikusz. 2019.11.14. 12:13:48

A posztolónak:
1. Ez így egyszerűen nem igaz. Ha kilenc napig esett az eső, akkor sajnos nem volt szerencséje. Van ilyen gondolom a világ más tájékán is.

2. Példaként a saját '80-as évekbeli kórházi tapasztalatait írja le a siófoki kórházban. A beszámolója szerint ő is óbégatott, tehát belesimult a környezetébe. Ez az "óbégatás" nem lehet egy kissé barokkos túlzás?

3.-4. Ez csak nálunk van így? Más országokban minden flottul megy?

5. "Gondozatlan dzsumbuj mindenfelé" Ez is csak itthon van, és itthon mindenhol? A "városomban" hol van?

+1 Ha a felesége, és a fia imádnak Magyarországra jönni, akkor nem velük van a gond,

dikusz. 2019.11.14. 12:13:48

@Virago_1000: Nemigen vagyunk beszélő viszonyban.
De azért megkérdezném tőled, hátha olyan hatalmas szerencse ér, hogy kapok is választ rá: te mikor írtál arról a helyről, ahol most élsz, dolgozol? Mert pünkt te vagy az, aki állandóan feldicséri az itteni helyzetet, és nem is Magyarországon lakozol.

Taxomükke (UK) 2019.11.14. 12:16:51

@irdesmond: Az elég gáz. Angliában másodpercek alatt átmegy az utalás egyik bankszámláról a másikra.

Taxomükke (UK) 2019.11.14. 12:22:25

@almaza: Mi a fenének kellene dollárt kínálnia a magyarországi bankautomatáknak???

2019.11.14. 12:58:31

"A tavasz még hideg, szeles és kopár, szinte lehetetlen eldönteni, mit vegyen fel az ember. Az ősz pedig sötét lucskos és megint csak hideg. "

Nem'tom. A tél az vacak, a nyarat még csak ki lehet bírni, de baszki, a tavasz meg (főleg) az ősz valami eszetlen csodálatos magyarországon, a bokád lefosod tőle. Nem szoktam különösebben hazavágyni, de azt szinte mindig ősszel. Magyar ősz is love, magyar ősz is life. Hogy lehet az, hogy az valakinek nem tetszik? Teljesen paff vagyok.

Din Serpahis 2019.11.14. 12:58:49

@almaza: na de miert kene egy magyar banknak usdre keszulnie? Itt alapvetoen senki nem hasznal dollart, ez nem kelet azsia, ahol az usd a vilagpenz...itt eur van helyette azt meg minden gond nelkul be lehet szerezni.

dikusz. 2019.11.14. 13:26:15

@Herr Géza: Biztos azt hiszi a csóka, hogy az OTP...

fhdgy 2019.11.14. 14:01:32

@Taxomükke (UK): Horvátországban is vehetsz ki eurot az automatából!

Ausztriában megmondhatod azt is, hogy milyen címletekben kéred.

Mi a fenénék ezek a finomságok? Csak nem az ügyfelek igényeit szeretnék kielégíteni?!

sZulamith 2019.11.14. 14:06:02

@adg: Izével semmi baj, csak ami benne van.

Platonica 2019.11.14. 14:14:56

@sZulamith: Mert mashol talan nem? Oh, edes alom;-))

Taxomükke (UK) 2019.11.14. 14:39:50

@fhdgy: Euro OK, de dollart Magyarorszagon?? Minek??
Itt Angliaban is joszerivel csak a reptereken tudsz eurot felvenni automatabol. Miert kellene dollart felvenni Magyarorszagon? Nem ertem. Annyira keves igeny lenne ra szerintem, hogy nyilvan nem erne meg ilyen szolgaltatast nyujtani.
Horvat kunat nem lenne jo magyarorszagi bankautomatabol kinalni? Annak tobb ertelme lenne. Valamivel.

fhdgy 2019.11.14. 14:58:11

@Taxomükke (UK): A dollárral én is egyetértek, hogy nem kell.

Hidd el, jól esne, ha semmit érő papírként ( vagy fene tudja már micsoda ) az összeset elégetnék!

Én EUR párti vagyok, csak kuszaszem ( egy matolcsy nevű futóbolondra gondolok ) van ellene nagyon kikelve.

dikusz. 2019.11.14. 15:02:41

@sZulamith: Merrefelé olyan rossz a fagyi itthon?

Ha rossz ami benne van, hogy lehet jó az íze? :)))

fhdgy 2019.11.14. 15:07:50

@dikusz.: Sok-sok dolog van, ami rossz, értem alatta, hogy káros, de jó, nagyon jó!

gabors 2019.11.14. 15:13:10

"Magyarországgal ellentétben az Egyesült Államokban a gyengébbek kedvéért (ide tartozom én is) minden kereszteződés gondosan ki van táblázva. Teljesen egyértelmű, kinek hol kell megállni, és ki mehet tovább megállás nélkül."

bocs posztolo DE EZ baromsag, nincs minden keresztezodes tablazva sot megkockaztatom hogy LEGTOBB keresztezodesben SEMMI sincs ... posztolo ulj be az autodba es menjel egy kanyart es szamold meg hany keresztezodesben NINCS semmilyen tabla ha egy kisebb varosban vagy kulvarosban elsz es naponta vezetsz akkor tudod hogy a legtobb helyen semmi nincs ....

es leglabbis az en allamomban pontosan ugyanaz a jobbkez szabaly ervenyes mint magyarorszagon ami viszont nem nagyon van (errefele legalabbis) az a mackosajtos tabla ha van akkor STOP es ha mar van STOP tabla akkor legtobbszor mindenkinek az van ...

gabors 2019.11.14. 15:18:05

"Meggyőződésük, hogy ilyen hatalmas, golflabda nagyságú retkeket "

azert mert szar helyeken vasaroltok errefele tobb helyen de foleg a piacokon (neked posztolo farmer's market) siman talalsz pont olyan szep piros golf labdanal is nagyobb retket (persze azert leginkabb a szezonban ...de ez Mo-n sincs maskepp)

gabors 2019.11.14. 15:30:03

@Herr Géza: "@Virago_1000: Sorold már a tényeket, vazze! Melyik magyar bank amerikai leányvállalat??
Mármint a Citibankon kívül?"

a magyar bank szabalyok szerint azt hiszem EGYIK sem leanyvallalat a klasszikus ertelemben csak a nevuk .. mindegyik magyarorszagon bejelentett vallalat (nevtol fuggetlenul) es a MAGYAR bankfelugyelet szabalyozza oket sokszor meg a tulajdonosok kozott sincs ott az "anya" vallalat ...

Lynxxnyl 2019.11.14. 15:31:47

@fhdgy: Eurot meg eleg sok helyen tudsz automatabol is felvenni. Akkor mirol beszelunk?

fhdgy 2019.11.14. 15:39:37

@Lynxxnyl: Hol van az az elég sok hely? Ausztria, Németország, Szlovákia, stb. stb.

Magyarországon tudsz olyan automatát, amiből tudok kivenni?

gabors 2019.11.14. 15:39:40

@almaza: "ot perc alatt vehettem fel tizenotezer USD-t, ha ugy adodott. "

mar bocs de ez nem erv az eletben nem vettem ki meg 1 ezer dollart sem a bankbol (itt az usa-ban) nemhogy 15 ezret .... a max talan 800 volt de akkor csak azert mert igy tudtam a leggyorsabban atteni a penzet az egyik bankszamlarol a masikra mert ami igaz az igaz itt (usa) utalni meg minimum 24 ora ... es ha Bank A csekkjet beteszem Bank B-be az kb eltart ugyan addig... viszont pont a masik bank csekkszamlajarol kellett fizetni ...

Semmi legalis ertelmet nem latom annak hogy az szempont legyen hogy nem tudok kivenni 15 ezer dollart (amugy ezt mar jelenti is a bank kotelezoen .. ha meg 3x5 veszel ki az mar akar illegalis is lehet )

dikusz. 2019.11.14. 15:59:45

@fhdgy: OTP bankautomata, pl Budapest, VII.Király utca, és azt hiszem más banknak is van, nem csak nekik.

dikusz. 2019.11.14. 16:06:45

@gabors:
@almaza: ezt írta: "A vicc az, hogy Indoneziaban egy nagyobb kereskedelmi banknal volt szamlam, de a legkisebb fiokjukban is gond nelkul, ot perc alatt vehettem fel tizenotezer USD-t, ha ugy adodot"

Nem Amerikában vette fel, a 15000 dodót, hanem Indonéziában. Nem hiszed el neki, hogy felvette?

gabors 2019.11.14. 16:11:33

@dikusz.: "Nem Amerikában vette fel, a 15000 dodót, hanem Indonéziában. Nem hiszed el neki, hogy felvette?"

azzal semmi gondom nincs ... fogalmam sincs hogy megy ez Indoneziaban ... megismetlem hogy 1. semmi legalis ertelemet nem latom hogy ez miert lenne szempont egy bankkal szemben hogy 15000 dollart keszpenzben fel lehessen venni ... es mint irtam ezt mar jelentik is a bankok mert ez tobb mint gyanus persze azsia az mas .... nyilvan van olyan hogy valakinek pont ennyi keszpenzre van szuksege de hogy ez valami nem kosher dolog az biztos ....

blackhairlady 2019.11.14. 16:14:17

@gabors: Te pont olyan vagy mint amiert a posztolot ekezed.
azert mert nalatok nincs kitablazva, meg nem jelenti azt, hogy Amerika mas reszein kivan.
Ha te nem vettel meg fel tobb ezer dollart készpénzben az nem jelenti azt, hogy mas sem tesz ilyet egesz USA teruleten.
Vicces, hogy a sajat eletedbol vonsz le taulsagokat es pont ezt rovod fel a posztolonak :)

gabors 2019.11.14. 16:15:03

@dikusz.: ja meg hozza tennem hogy 15000 dollar az ugy kb durvan
300x15000= 4,500,000 forint (4.5 millio) ennyit hol lehet kivenni keszpenzben ma delutan ?? meg sem kerdezem hogy miert ?

Lynxxnyl 2019.11.14. 16:15:11

@fhdgy: Magyarorszagrol beszeltem, remeltem, hogy egyertelmu.
Budapesten rengeteg automatat latok, ahol Eurot lehet felvenni.

Videken nem neztem korbe ezugyben, de en nem igazan hasznalok keszpenzt (Eurot Magyarorszagon biztosan nem), ugyhogy az alapproblema se igen erint.

almaza 2019.11.14. 16:15:16

@Din Serpahis: Van egy USD szamlam egy magyar banknal. Egy idoben oda ment a fizum es arra tobb alkalommal USD ben es kp ban volt szuksegem. Gondoltam en vagyok az ugyfel, a bank meg szolgaltasson. Mivel ez nem ment konnyen, a hitelkartya igenyles meg sehogy, buktak egy premium ugyfelet.

almaza 2019.11.14. 16:15:18

@gabors: Ez az eset ot eve tortent Indoneziaban, mielott a Transferwise es tarsai megjelentek volna.

FutureFry 2019.11.14. 16:15:27

“… A magyar tél fogcsikorgatóan hideg tud lenni, a nyár pedig fojtogatóan meleg. Átmenet sajnos nincs ….”

Pont Amerika egyes nyugati-középnyugati részein (pl. Minnesotában), nomeg persze Alaszkában járja az a mondás, hogy “There are two seasons: Winter and road construction”, ami arra (is) utal, hogy ezeken a helyeken gyakran nem sok átmenet van az extrém hideg tél és a(z egyre) forró(bb) nyár között…

blackhairlady 2019.11.14. 16:15:29

Az itteni fagyi tenyleg nem nagy szam, a frozen yogurt ami nagyon finom, de szerintem az nem a magyarorszagi ertelemben vett fagylalt.

kék madár 2019.11.14. 16:17:23

@Online Távmunkás: "Az amerikai kitáblázás jó vicc, hiszen ott többnyire nem ismerik a Kresz-táblákat, így mindenféle szöveget írnak ki angolul, spanyolul és kínaiul..."

ebbol egy szo sem igaz, de biztos jol hangzik.

FutureFry 2019.11.14. 16:18:54

@dikusz.: Óbégatni azért kell a kórházban (Amerikában is) - hangosabban mint a szomszéd beteg -, hogy a doktor rád figyeljen ne pedig rá:
youtu.be/L5W6JyF7br8?t=211
:)

gabors 2019.11.14. 16:21:24

@blackhairlady: en legalabb odairtam hogy az en allamomban es NEM az usa-rol beszeltem... (szinte mindig oda irom hogy felenk es gyakran azt is irom hogy NY kornyeken...)

a tobb ezer dollar kivetelet meg nem a posztolonak irtam de az mindegy is az tovabbra is all ....

csak kerdezem feletek hogy vannak a tablak .... ? csak hogy tudjuk

Azert mar jartam az allamok kb feleben az elmult 30 ev alatt legtobb helyen vezettem is nem csak a I-XX-en ...

es feletek milyenek a retek ott sem lehet szep nagy piros golf labda nagysaguakat venni ??? es csak mifelenk hulyeseg amit a posztolo irt ?? nagyon sajnalnam ......

ja a fagyirol nem is szoltam ....

Golf2 2019.11.14. 16:21:31

@fhdgy: matolcsy nevű futóbolondra gondolok ) van ellene...mivel akkor nem lophatnák tonnaszám a forintot.

FutureFry 2019.11.14. 16:27:27

@dikusz.: @fhdgy: @almaza: @Lynxxnyl:
Budapesten (és Magyarországon általában) tudtommal jó sok helyen van pénzváltó (meg - ezek szerint még eurós automata is létezik) - viszont Amerikában (a nagyobb reptereket kivéve) igen ritka, és a bankfiókoknál (a nagyobbaknál is) gyakran előre kell rendelni a külföldi valutát (néha még a kanadai dollárt is). Nem USD-ben vezetett számla fogalma pedig gyakorlatilag (legalább is az átlag magánszemély részére) nem létezik. A váltás pedig vacak árfolyamon megy. Mindez egyébként valamennyire érthető (nincs rá kereslet).
Szóval ezért (is) jobb a kártya használata külföldön (is).

gabors 2019.11.14. 16:28:26

@almaza: "@gabors: Ez az eset ot eve tortent Indoneziaban, mielott a Transferwise es tarsai megjelentek volna."

en elhiszem utanna mentel 15k vel a zsebedben ??? valamiert csak kp-ben lehetet azt a barmit megcsinalni ... ez olyan nem kicsit simlis ....

errefele (@blackhairlady: ) normal legalis helyen jo ha 50-al lehet fizetni de kisebb helyeken meg azt sem fogadjak el max 20 dollarossal lehet fizetni ... szoval 15000 kp USD mar tobb mint gyanus persze valami 3dik vilagbeli (Indonezia) meg lehet igy megy. De ez nem ugyfel kiszolgalasi kerdes....

blackhairlady 2019.11.14. 16:33:51

@gabors: "bocs posztolo DE EZ baromsag, nincs minden keresztezodes tablazva sot megkockaztatom hogy LEGTOBB keresztezodesben SEMMI sincs ... posztolo ulj be az autodba es menjel egy kanyart es szamold meg hany keresztezodesben NINCS semmilyen tabla ha egy kisebb varosban vagy kulvarosban elsz es naponta vezetsz akkor tudod hogy a legtobb helyen semmi nincs ...."

Az meg tok mindegy kinek irod, a lenyeg, hogy a sajat szokasaid miatt hitetlenkedsz es nem fogadod el amit a posztolok irnak a tapasztalataik alapjan.

Nalunk mindenhol ki van normalisan tablazva, a legtobb esetben 4 oldalon stop tabla, de elofordul 2 oldalas is, ritkabban, Eleg jol ismerem a Greater Houstont mar, a lepukkant es jobb helyeket is, mindenhol igy van. A haromszogu, elsobbseg adas kotelezo tabla leginkabb csak ott van ahol van egy kulon sav a jobbra kanyarodoknak, foleg a feeder roadra.

blackhairlady 2019.11.14. 16:41:34

@gabors: New Yorkban fizettem a szalloda melletti kisboltban 100 $-ossal, 19$ valamennyi cent volt a vegosszeg, siman elfogadtak. Vegig szinte kp-val fizettem mindenert es nem volt gond, pedig sok helyen szazassal fizettem, kartyat alig hasznaltam.
azt amugy elhiszem, hogy kicsi helyeken nem szeretik, de hogy nem is fogadjak el, ilyet meg nem hallottam. De gondolom tapasztalatbol irod igy en elhiszem :)
Ja, a retekre nem valaszoltam. A bolti retkek nem tul nagyok viszont finomak, mashol nem vettem meg es nem is nagyon figyeltem meg, mert leginkabb csak Husvet elott veszunk, nem nagy kedvencunk.

almaza 2019.11.14. 17:01:28

@gabors: Simlis ugylet :-))) Jo poen. A megtakaritasaimbol vittem igy haza, a nemzetkozi atutalas ara - es a magyar bankok atvaltasi arfolyama horror. Ezert jo a Transferwise. Indoban amugy egesz jo a kozbiztonsag - sose volt gondom a negy ev alatt senkivel.

Csodabogár 2019.11.14. 17:02:33

@almaza: Elárulom, hogy Svájcban is bezárt már egy csomó bakfiók, szintúgy Bécsben is. Na és ha 5 ezernél több frankot akar valaki felvenni a számlájáról, be kell jelenteni! Nem tartanak nagy mennyiségű pénzt, mert nincs rá kereslet.

FutureFry 2019.11.14. 17:09:27

@blackhairlady: Engem az lepett meg egy kicsit, hogy Texas-ban (meg New Mexico-ban és még egypár helyen)) a közlekedési lámpák szinte mindenhol “vízszintesek”, pl.:
www.flickr.com/photos/telemax/2788591239
Talán azért, hogy a nagyobb teherautók könnyebben elférjenek alatta? (Ugyebár Texas-ban minden nagyobb :))

Csodabogár 2019.11.14. 17:10:03

@Taxomükke (UK): Mellesleg mikor utóljára jöttünk haza Amerikából, hoztunk fejenként 10 ezer dollárt. Két nappal előtte bejelentettük az igényünket, mert másként nincs!

Csodabogár 2019.11.14. 17:15:40

@fhdgy: Pesten már több felé láttam, persze leginkább a belvárosban.

shaktele 2019.11.14. 17:35:35

@blackhairlady: if you rich you rich :-)

retek On :-))

shaktele 2019.11.14. 17:35:39

@Csodabogár: Nade hány csomo retket kapok a piacon nálad egy ropogos texaszi 100$-ért?? :P

fhdgy 2019.11.14. 18:18:13

@FutureFry: Budapest, Budapest, de könyörgöm, ha Budapest, akkor az még nem Magyarország, főleg nem a világ.

A pestieknek minden, a többinek meg lóf.sz se???

fhdgy 2019.11.14. 18:21:02

@Golf2: Mostanában a kriptovalutát ajnározza, ami még nem lenne baj ( mert az a jövő ), de szerintem föl sem fog(hat)ja, hogy mi az!

Szóval, nagyon meg lennék lepetve, ha tudná, hogy mi fán terem.

fhdgy 2019.11.14. 18:28:59

@Lynxxnyl: Sok felé járok az országban, de még nem volt szerencsém olyan automatához Magyarországon ( olyanra nem emlékszem, hogy BP-én vettem volna ki pénzt ), ahol EUR-t is választhattam volna vagy akár címletet.

Pl. OTP előszeretettel ad húsz ezreseket, de sokan csak tízezreseket.

Olyanba is beleszaladtam már többször, hogy a napi limitet sem tudtam kivenni, mert a bankjegyek száma is korlátozott, az összeget nem léptem volna át, de a darabszámot igen.

Szóval, van még, lenne mit javítani!

Arról ne is beszéljünk, hogy múltkor Szlovákiában kellett kivennem 50 EUR-t és a költségekkel együtt kb. 400 HUF-ra jött ki egy EUR.

Egyszer volt Budán kutyavásár!

kék madár 2019.11.14. 18:38:35

@blackhairlady:
"sok helyen szazassal fizettem" ennyi keszpenzt mar csak bankrablos filmekben latni

Golf2 2019.11.14. 18:50:04

@fhdgy: Mostanában a kriptovalutát ajnározza...már kriptában lesz mire az bejön.Hoffentlich.

almaza 2019.11.14. 18:51:47

@Csodabogár: Koszonom az ertekes infot. Az amcsi bankomnak Becsben es Genfben is van kihelyezett automacaja ahol tranzakcios koltseg nelkul vehetek fel USD -t :-).

almaza 2019.11.14. 18:52:03

@fhdgy: Erdemes nyitni egy szamlat a Revolut nal es igenyelni egy kartyat naluk. Eleg az alap szolgaltatasra szerzodni. Napi 200 Fontig ingyenes felvetel meghatarozott automatakbol es ezekbol egyre tobb van vilag szerte. Nemzetkozi atutalasoknal pedig a Transferwise az, amivel felere, harmadara csokkentheted a tranzakcios dijakat. Mindkettonak van magyar felulete es ugyfelszolgalata is.

Budapesten es az udulo teruleteken levo rengeteg EUR/HUF feliratu (a ceg neve nem ugrik be, de kek sarga a dominans szinek) ATM ek a szabad rablas kategoriajat suroljak a pofatlanul magas tranzakcios dijakkal.

fhdgy 2019.11.14. 18:57:27

@almaza: Szombaton megyek egy kriptovaluta fejtágításra.

Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz.

gabors 2019.11.14. 19:30:15

@almaza: mar bocs de a legtobb orszagbol ennyi penzt ki sem lehet vinni engedely nelkul (be sem) ....

szoval hogy is van ez ... hazavittel (Mo-ra ) keszpenzben $15000-t

Ferihegyen meg mondtad hogy van nalam, gondolom NAV-nak is szoltal hogy most akkor itt van kulfoldrol ize ajandekba ?????

semmi simli nem volt gondolom ...

gabors 2019.11.14. 19:34:00

@blackhairlady: "azt amugy elhiszem, hogy kicsi helyeken nem szeretik, de hogy nem is fogadjak el, ilyet meg nem hallottam. De gondolom tapasztalatbol irod igy en elhiszem :)"

sok helyen KI VAN IRVA ... Manhattan kicsit mas foleg a nagyon turistas reszen de ha azon kivul mesz ... nem pakisztani trafficban (ott amugy nagyon orulnek egy 100-asnak ... magyarazzam miert?)

otthon nalatok helyi kisebb uzletben fizettel mar $100-osal ????

meg a walmartban is odahivjak a "supervisort" es nezegetik ....(legalabb is errefele )

almaza 2019.11.14. 19:37:44

@fhdgy: A transferwise es a revolut online penzugyi start up ok. Semmi kozuk a kripto valutakhoz.

shaktele 2019.11.14. 19:37:48

@kék madár: huge ribs, huge people, huge music..Texas! Sot! texas swing..
www.youtube.com/watch?v=lhEYYMNzj30

:-)

O1.G 2019.11.14. 19:37:55

"Az ősz pedig sötét lucskos" főleg a Dunakanyarban,2009-ben 1barom idő volt.

gabors 2019.11.14. 19:42:43

@kék madár: ""sok helyen szazassal fizettem" ennyi keszpenzt mar csak bankrablos filmekben latni"

ahogy mondod ehhez mar bankba kell menni mert Las Vegas-on kivul nem igen van olyan ATM ahol $20-os nal nagyobbat ki lehetne venni ... (ha bemegyek a bankomba es a bentit nem a falban levo ATM-et hasznalaom AKKOR tudok kivenni nagyobb cimletet is de csak amikor a bank nyitva van meg 23 ezer kamera mar felvett mire ezt meg tudom csinalni )

s megismetlem itt a helyi pizzasban KI VAN IRVA hogy $50-os feletti bankjegyet nem fogadnak el (persze ez csak egy van $100).... es van ahol $20 felettit sem fogadnak el ...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.14. 19:51:34

@kék madár: Mi nem igaz? Nem láttad még a nemzetközi szabványos haladási irányt jelző táblák helyett használt "Left lane must turn left", "Only right lane can turn right", "Lane ends merge left" táblákat, hogy az egyéb feliratok most ne említsem? Vagy a spanyol variációkat és a kínai negyedeknél kínaiul ugyanezt?

Az USA nem csatlakozott a bécsi egyezményhez és nem is tervezi, hiszen még az országos szabványt se alkalmazza minden tagállam, néhol helyi táblák vannak, néhol az országost kiegészítik...

gabors 2019.11.14. 19:51:47

@fhdgy: "Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz."

99.99% piramis jatek ... idd meg az ingyen kavet meg edd meg az ingyen szendvicset .... ne vigyel penzt es semmit ne irj ala :-)

gabors 2019.11.14. 19:55:33

@Online Távmunkás: "Nem láttad még a nemzetközi szabványos "

ez mi a FASZT jelent ????? miert kellene mar az usa barmelyik allamanak egy "nemzetkozi" szabvanyos tablat hasznalnia ... (nincs is ilyen szabvany amugy ... mar csak a nyelv miatt sem)

valami elgurulhatott nalad ... a KRESZ sem szabvany ugy valtozik ahogy viktor akarja eppen

fhdgy 2019.11.14. 20:01:13

@almaza: Nem is írtam, nem is gondoltam, csak annyit írtam, hogy kripto ügyben okosodni fogok holnapután (vagy nem ).

Majd meglátjuk, a vak is azt mondta!

gabors 2019.11.14. 20:02:19

@Online Távmunkás: amugy abban a becsi egyezmenyben SEMMI nem kotelezi meg az alairokat sem semmilyen egyseges tablazasra (ha igen hol??) nagyreszt arrol szol hogy mit/hogyan/miert kell egy adott JARMUVON kitenni es betartani ... semmi mast

en nem latom hogy barmilyen tablat szabvanyositana az ... .de leht te jobban erted

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.14. 20:03:38

@fhdgy: Budapesten az automaták kb. fele ad ki EUR-t, persze jól lehúznak az átváltási árfolyammal.

@blackhairlady: Egyre több helyen látni az USA-ban, hogy nincs készpénzes fizetés, csak bankkártya, általában a gyorsasággal indokolja a felirat. Amiben csak az a vicces, amikor odamész egy chipes bankkártyával és a PIN kód után még aláírást is kérnek...

@almaza: A Revolutnál van korlátozás arra, hogy melyik ATM-ből ingyenes a pénzfelvétel? Én úgy tudom, hogy a havi összegen belül bárhol ingyenes.

fhdgy 2019.11.14. 20:11:40

@gabors: Jó, de játszunk el a gondolattal:

A valamikori régi ember ( nem írok ősembert ), elhitte-e, hogy ha az elejtett mamut nagy részét, amit úgy sem tudna megenni, odaadja aranyért, akkor holnap-holnapután sem halna éhen?

Biztos sokan gondolták, hogy ez humbug, nem gondolták persze, hogy piramisjáték, mert akkor még nem tudták mi az.

Aztán jó sok év után, már tudták, hogy ha aranyuk van, akkor minden van.

Egyszer pedig jött, hogy nem kell arany, elég egy papírfecni is.

Szerintem, akkor is sokan gondolták, hogy humbug, mert a papír csak papír, az arany meg mégis csak arany.

Aztán rájöttek, hogy akinek sok papírja van, az sem hal éhen.

Most meg már azt akarják, hogy papír se kelljen, elégek lesznek a bitek, amiknek még pénzszaga sincs?

Ez is csak egy humbug vagy egy következő paradigmaváltás?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.14. 20:13:58

@gabors: Nehéz lenne bevallani, hogy olyan dolgok is léteznek, amikről nem tudsz? Nézd meg Vienna Convention on Road Signs and Signals függelékét, ahol például ilyen leírások vannak:
"The "STOP" sign shall be sign B, 2, of which there are two models: (i) Model B, 2a is octagonal with a red ground bearing the word "STOP" in white in English or in the language of the State concerned; the height of the word shall be not less than one third of the height of the panel; (ii) Model B, 2b is circular with a white or yellow ground and a yellow border; it bears within it sign B, 1 without any inscription, and near the top, in large letters, the word "STOP" in black or dark blue, in English or in the language of the State concerned. (b) The height of the normal sized sign B, 2a and the diameter of the normal sized sign B, 2b shall be approximately 0.90 m; the same dimensions of the small signs shall be not less than 0.60 m. (c) As regards the choice between models B, 2a and B, 2b, see Article 5, paragraph 2, and Article 10, paragraph 3, of this Convention."
live.unece.org/fileadmin/DAM/trans/conventn/signalse.pdf

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.14. 20:18:14

@fhdgy: A pénz kialakulásához az kellett, hogy a vagyont fel lehessen halmozni. Tehát az élelmiszer csak akkor jó színes kavicsért/kagylóért/papagájtollért, amikor már tudják tartósítani, hogy másnapra ne romoljon meg vagy nagy mennyiségben termesztenek nem romlandó terményeket.

fhdgy 2019.11.14. 20:25:45

@Online Távmunkás: Jó, az arany jó volt vagyonfelhalmozásra, utána a papírfecni is jó lett. Mi az akadálya, hogy a bitek is azok legyenek?

Taxomükke (UK) 2019.11.14. 21:14:21

@Csodabogár: En a magyarorszagi eladott haz arat hoztam ki keszpenzben, tobbszazezer forintot sporolva ezzel.

Lynxxnyl 2019.11.14. 21:18:46

@almaza: "Napi 200 Fontig ingyenes felvetel meghatarozott automatakbol "
Nem inkabb havi 200 lesz az? (legalabbis ha az alapcsomagrol beszelunk)

@fhdgy: igy van, a kulfoldi felvetelhez kapcsolodo lehuzasok sokkal idegesitobbek, minthogy nem lehet eurot felvenni a magyar automatakbol. De ahol lehet, gondolom ott is jocskan ratesznek mindenfele dijat, szoval en ezert se hianyolnam a helyedben, ha neked ez nem elerheto.
Es a forint keszpenzfelvetellel valo kellemetlensegek is nagyobb problemak, de a legduhitobb, hogy dija van a keszpenzfelvetelnek. En elegge keszpenzellenes vagyok, szoval nem banom, ha ez inkabb a keszpenzmentesseg iranyaba tereli az embereket, csak akkor legyen mar olyan a helyzet is, hogy lehessen tenyleg mindenhol kartyaval fizetni. Igen, a piacon is meg a nyilvanos wc-ert is. (Bar az is szep lenne, ha mar csak ott ne lehetne...)

fhdgy 2019.11.14. 21:26:35

@Lynxxnyl: Megy a rinyálás, hogy a magyar nem tud leszokni a készpénzről.

Pl. én is inkább utánvéttel rendelek a netről, erre mondják, hogy az utánvét drágább. Igen, de az utalásnak is van ára, a különbség majdnem nulla. Viszont, csak akkor fizetek, ha kaptam is valamit.

Azt propagálják, hogy szokjunk le a készpénzről, de pártunk-kormányunk mindent megtesz azért, hogy azt mondjam, a frászt!

A nagytesóról még nem is beszéltem!

Csodabogár 2019.11.14. 21:29:37

@shaktiii: Nem tudom. Retek jelenleg nincs és én nem voltam benne ebben a retek ügyben. Floridában pocsék volt a zöldség ellátás,. de Manhattanben a vásárcsarnokban tudtam volna sok mindent vásárolni. Nem tudom posztoló merre lakik Amerikában.

Csodabogár 2019.11.14. 21:35:40

@gabors: Mi Floridában ,mindig készpénzzel fizettünk mindenhol, éveken át. Soha senki nem mondta, hogy nem fogad el 100$. Pedig egy kis faluban laktunk, na jó, kisvárosban. 100á felett már kártya fizetés volt.

shaktele 2019.11.14. 21:38:16

@Csodabogár: hat akkor retek :P

texaszi a bleki nénike.

Csodabogár 2019.11.14. 21:43:43

@fhdgy: Ahogy olvastam a németek is ragaszkodnak a készpénzhez, bár ott is lehet nagyjából mindenütt kártyával fizetni. Tudtommal a svédek járnak az élen a készpénz kiszorításában.

fhdgy 2019.11.14. 21:56:20

@Csodabogár: A készpénzt nem kiszorítani kellene, hanem olyan feltételeket teremteni, hogy érdemes legyen pl. kártyával fizetni.

Persze, én akkor is kp.-vel fizetnék, mert nem akarom, hogy tudja a nagytesó, hogy mikor, mennyi sört iszom! Ilyen egyszerű!!!

Herr Géza 2019.11.14. 21:58:38

@gabors: Beszélsz ám hülyeségeket:

“ A Citi Magyarország 1985-ben kezdte meg működését a Citi első leányvállalataként a Közép-Kelet-Európa régióban....”

“ Citi Magyarország az írországi székhelyű Citibank Europe plc fióktelepeként működik Magyarországon 2009 januárjától, Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe néven. “

Hogy, hogy nem, a Citibank Europe plc az amerikai “anyavállalat”, azaz a Citigroup Inc., NYC tulajdonában áll.... :)

“ .. mindegyik magyarorszagon bejelentett vallalat (nevtol fuggetlenul) es a MAGYAR bankfelugyelet szabalyozza oket “ - ebben igazad van, azonban ennek a cégformához semmi köze nincs.

adg 2019.11.14. 22:40:24

@blackhairlady: “ New Yorkban fizettem a szalloda melletti kisboltban 100 $-ossal, 19$ valamennyi cent volt a vegosszeg, siman elfogadtak”

Mar bocs, de ezt nem igy kell megfogalmazni.
Valahogy igy inkabb: “baromsag amit irsz fasznak kell hulyeseget irni 100-zassal fizettem es elfogadtak amerika nagy nem minden allam ugyan olyan faszert nem lehet megjegyezni en csak a sajat. Kornyezetemrol irtam”
Legyen benne fasznak, es ne legyen benne kozpontozas, az sokat szamit. Meg az elcseszett ragozas!

somlobodog 2019.11.14. 22:48:18

@gabors: Mire kell 15k kp? pl kaszinoba menni? Vegasba. Vagy Atlantic citybe. Ebben mi a gyanús? Vagy törvénytelen? Vagy csak mert szereti nézni a pénzt otthon. Vagy mert utazik és nem akar kartyazni vagy beleteszi egy dobozba és a keresztgyerekenek adja mert szeret villantani. Ezer okból. Néha húzd már ki a fejed a hű de becsületes seggedbol és fogd fel hogy nincs nálad a bölcsek köve. De még egy darabja sem. Olyan vagy mint a papok. Predikalsz a becsuletrol meg fuj fuj Balkán, kurva kivancsi lennék higy a való életben is te vagy e Teréz anya long islandi kisoccse

FutureFry 2019.11.14. 22:50:28

@gabors: “mar bocs de a legtobb orszagbol ennyi penzt ki sem lehet vinni engedely nelkul (be sem) .... “

Az USA/Asuztrália/EU-ba//ból nem engedély, csak max. bejelentési kötelezettsége ([1], [2], [3]) van annak aki $/€/A$ 10K fölött visz/hoz kp.-t (vagy azzal egyező eszközt - pl. Traveler’s Check-et), pl. ezt mondja konkrétan az amerikai vámhivatal: “ You may bring into or take out of the country, including by mail, as much money as you wish. However, if it is more than $10,000, you will need to report it to CBP. “ [1].

[1] www.cbp.gov/travel/international-visitors/kbyg/money
[2] ec.europa.eu/taxation_customs/individuals/cash-controls/how-declare_en
[3] www.austrac.gov.au/individuals/travelling-and-australia-money

Arthamyr 2019.11.14. 22:51:51

@fhdgy: a nagyteso azért kell, hogy biztos ne csaljon senki.

gabors 2019.11.14. 22:52:47

@fhdgy: en sem tudom DE ha ez igy van miert akarjak a te penzedet ??? ha ez egy onmagtol is mukodo "arany banya" te mire kellesz nekik (a penzed akarjak semmi mast)

gondold meg NAGYON ...

megegyeszer 99.99% lehuzas !!! piramis ...

maradj otthon a kecskekkel !!!

adg 2019.11.14. 22:56:56

Akkor olyan gaboros stilusban.
FASZnak kell HULYESEGET beszelni, 10000 dollar feletti osszev kivitelenel NEM engEDELy kell, hanem beJELENTES a hataron, hogy van nalad.
Mivel napunk igy van, nyilvanvaloan mas balkani orszagokban is. Pont.

blackhairlady 2019.11.14. 23:15:03

@FutureFry: Es tenyleg, nekem fel sem tunt :)) Fogalmam sincs, miert van ez igy, a teherautok szabvany meretuek, gondolom ha a tobbi allamban atfernek alatta akkor itt is :)
@shaktiii: Igy is van, vegul is gazdagabb vagyok ha kapevel fizetek mintha kartyaval, olyan okos megallapitas mint altalaban a tobbi is amelyek toled szarmaznak.
@kék madár: En sem hasznalok tul gyakran, orulok, hogy ha van nalam par dollar, de ez most igy alakult :)
@gabors: Siman lehet fietni szazassal,a CVS-ben a New Yorkbol maradt utolso szazasommal vettem egy innivalot mert kellett az apro a fodrasz borravalojara es igy valtottam fel. Nem szoltak egy szot sem, visszaadtak a maradek 97$30 centet.
Pici boltokban nem vasarolok szinte sosem, nem igen vannak itt olyanok, mas a varos felepitese ilyen szempontbol mint New Yorke.
@Online Távmunkás: PIN kod csak a debit kartyanal van, ott nalam meg sosem kert alairast, a hitelkartyanal igen, de szerintem ez jo.

blackhairlady 2019.11.14. 23:15:53

@shaktiii: Nem en vagyok a posztolo, mar megint gond van a szovegerteseddel.

blackhairlady 2019.11.14. 23:18:18

@adg: Ah, bocsi, legkozelebb jobban atgondolom a stilust mielott irok :))

blackhairlady 2019.11.14. 23:20:33

@FutureFry: Igy van, be kell jelenteni ha tobb van nalad de nem kell engedely. ezer es egy okalehet a nagyobb osszegu kp hurcolasanak, de ahogy @@somlobodog: is irta, nem lat ki a sajat kis valagabol.

adg 2019.11.14. 23:22:13

@blackhairlady: most oszi ten, te nem dobbennel le, ha egy harom szonal hosszabb mondatot felfogna?
Mindegy is, a legyeg, hogy golfot erti es szereti.

FutureFry 2019.11.14. 23:24:34

@blackhairlady: @adg:

$100 elfogadtatása (meg elfogadása :)) nekem se okozott soha gondot (még nézegetni se nézegették soha). Esetleg a “farmer’s market” jellegű intézményeknél probléma (ha nincs elég váltópénz). Viszont €500-os bankjegyet már utasítottak vissza (étteremben, Spanyolországban).
Egyébként meg, ha nem fogadják el a százast akkor talán ingyen odaadják a cuccot (ala Brent Butt):
“I could get stuff for free, as long as what I’m buying is less than the hassle of making change”
youtu.be/QykbNk1AU1c?t=571
:)

almaza 2019.11.14. 23:25:34

@Online Távmunkás: Nem barhol. Katt a honlapjukra, vagy ide: community.revolut.com/t/the-ultimative-free-atm-withdrawal-list-for-travelling-by-country/61491

Sok ATM et nem bankok, hanem egyeb penzugyi vallalkozasok mukodtetnek. Valaki beirta, hogy Euronet a lehuzos ATM vallalkozas neve. Ez pl sose fog egyezkedni a Revolut al. Az Euronet a nem igazan korultekinto turistakat fosztogatja. Nem minden ATM huz le kulfoldon. Pl ha a bankodnak van egyezmenye mas bankkal az adott orszagban, akkor nem sok a dij.

almaza 2019.11.14. 23:25:39

@fhdgy: Jofele kapisgalsz. Nem kene annyira orulni a papirpenz megszunesenek, mert a penz elektronikussa valasaval egyre jobban erodalodik a bizalom, ami eletben tartja a fiat penz rendszeret.

adg 2019.11.14. 23:28:19

@FutureFry: csak nem te is ilyen keszpenzes balkani maffiozo vagy?

FutureFry 2019.11.14. 23:43:19

@adg: Én a kártyás fizetést preferálom (kényelmesebb) de valahogy csak meg kell próbálni elkölteni azt a sok rámsózott nagy címletű eurós bankjegyet :). Merthogy - ahogy korábban írtam - errefelé a váltás (ha egyáltalán van) vacak, számla meg csak USD-ben lehet. Szóval maradnak az eurós országok üzletei (számlát ott nem szeretnék csak ezért nyitni).

blackhairlady 2019.11.15. 00:31:11

@adg: de hát ő mindenről tudja a tutit és azt el is kell mondania sajátos hangnemben :) amihez persze joga van, aztán néha kijavítják páran, hogy New Jersey kertvárosan kívül is van élet és az esetleg másképpen működhet.

blackhairlady 2019.11.15. 00:40:31

@FutureFry: én is a kártyás fizetést preferalom, viszont ha kirándulni, nyaralni megyek, sosem megyek el kp nélkül. Bármi történhet, ellophatjak, elhagyom, ne maradjak pénz nélkül.
A múlt hónapban is így történt, a bankban vettem ki kp-t, különböző cimleteket. Aztán úgy döntöttem, hogy azt költom el New Yorkban.
Azért a Central parki hotdogosnal nem századdal fizettem :))

Efrajim Canuck 2019.11.15. 06:31:38

Hozzászólók Kanadából.

#1. A magyar tél hideg? Bitch please! Ugorj már át egyszer ide, Québecbe. :D

#2. Orvosi ellátás: Ugyanolyan kalap szar, mint otthon. Lepattant kórházak, ordibáló drogosok, félnapos vagy még hosszabb sorban állás. A különbség, hogy az orvosok/nővérek nem képzelik magukat börtönőrnek, és nem kell dugni nekik a baksist.

#3. Bankrendszer: Na igen, az ég és föld. De odahaza még mindig az a hozzáállás minden szolgáltatásnál, hogy te szívességet kapsz, és örülj, hogy egyáltalán megkapod. A fenyegetőzés pár forintos tételek fölött, a fillérb...ás, az ügyfél koldusnak nézése, az olcsójánoskodás. Magyarországon néha olyan érzésem volt a bankokban, mintha valami gengszterekkel üzletelnék. (Hát, mert azok is... Csak nem tudom, a pult mögött poshadó minimálbéres csicska miért hiszi azt, hogy úgy ugathat nekem, mintha a tulajdona lennék.)

#4. A jobbkéz-szabály szerintem sokkal értelmesebb, mint a 4-way stop, ami teljesen véletlenszerűen bukkan fel. Kedvencem, amikor többsávos utak kereszteződését védik stoptáblák tengerével. A másik agyb...ott ostobaságuk a fordulósáv.

#5. Gondozatlan dzsumbuj? Itt még a házak is rohadnak. Nálunk hobbitelkeken látsz olyan fabódékat, amit itt "öt hálószobás családi ház" néven emlegetnek. Québecben mondjuk nem annyira, ezért is szeretek itt élni. The other Canada is bullshit Canada.

+1: Túró Rudi van itt is. Csak Montréalban 6 helyen lehet kapni, Torontóban meg még van pár, és neten is lehet rendelni. Van Pilóta keksz, Erős Pista vagy Traubisoda is, ha az kell. Meg Kofola és Hit keksz, ha valakinek a Felvidék hiányozna.

Napeta 2019.11.15. 06:32:09

Kerek 1 éve lakom Michigan-ben, de a leirt 5 pontból 4-el nem értek egyet, illetve máshogy látom, mint a cikk írója.
1. Időjárás: az USA hatalmas, és nagyon nem mindegy hogy hol lakik az ember. Én itt Michigan-ben visszasírom a Magyar időjárást. Életem leghidegebb (-24fok) és leghosszabb (majdnem 6hónap) telét töltöttem el itt.
2. Orvosi ellátás: az igaz, hogy ha az itteni alap ellátást hasonlítjuk a magyarhoz, akkor a magyar az siralmas. De az USA-ban aranyáron mérok az ellátást. Amellett hogy havonta drágán fizetjük a biztosítást, még az ellátásért is rengeteget kell fizetni, többet, mint Magyarországon a magán ellátás. Márpedig ha ahhoz viszonyítunk akkor már nem az amerikai a nyerő.
3. Bank: persze jobb szolgáltatás van olcsóbban az USA-ban, csak győzzél ellenállni a rengeteg marketing és kredit kártya kínálatoknak, a "credit score" hisztériának idekint.
4. Nem akarok gonosz lenni, de az amcsiknak túl bonyolult lenne a jobbkéz szabály, így kiváltották egyszerűbbel. Ami egyébként egész jól működik.
5. Sajnos egyetértek

somlobodog 2019.11.15. 06:32:33

@adg: :))) hát ez kurva jó. Mintha ctrl c ctrl v lett volna egy átlag hozzaszolasabol:)).

somlobodog 2019.11.15. 06:32:38

@Csodabogár: NYban és a környező varoskakban is mindenhol lehet 100assal fizetni. Nagyon ritka hogy nem fogadják el. Na végre valami amiben ez is olyan mint Florida :).

tikk 2019.11.15. 06:32:58

@sZulamith: Nagyon rossz. Bűn édes , mindegyik ugyanolyan ízű.
Múltkor direkt kiváló fagyizókat kerestem San Franciscoban Yelpen .
Nagy csalodas lett a vége.
Amúgy az átlag éttermek , retkesek , igénytelenek, legalábbis itt ahol mi élûnk.
Mondjuk otthon ha a szamosban ehetek egy diófagyit az a csúcs nekem.

Valóság nevű unokahúgotok 2019.11.15. 06:33:18

A 2-es pontban szereplő utolós helyzethez hasonlóba én is kerültem 19 évesen, az egyik vidéki egyetemi klinikán. Egy apró műtétem volt, természetesen meztelenül műtöttek, helyi érzéstelenítéssel. A műtét után, még a műtőben előterében álldogálltam, mert az orvos akart még valami receptet adni nekem, mikor a másik műtőből kikísérték a velem párhuzamosan műtött fiatal srácot, szintén meztelenül, friss körülmetéléssel. Amikor mindketten mondtuk a műtősnőnek, hogy ezt azért nem kellett volna, csak annyit vetett oda: mit kényeskedtek, inkább ismerkedjenek meg!

Undorító! És ez a hozzáállás semmit sem változik.

luis5 2019.11.15. 07:20:37

1.idojaras-ne rohogtess tavaly áprilisban Bostonban havasesoben vacogtam itthon 16 fok volt. Éltem Seattleben októbertől márciusig esett az eső. Szóval helyfuggo
2. Jobbkez: egyszerűen egyértelmű mint a 4way stop. Egész Európában!

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.11.15. 07:20:48

Az időjárás-problémát nem értem. Annyi ország van, ahol sokkal rosszabb. Én kifejezetten értéknek tartom.

Zsu14 2019.11.15. 08:13:11

@gabors: ez a táblázás nem baromság, lehet ez államonként változó! Én Kaliforniában élek és igen, szinte minden utca sarok ki van táblázva. Legutóbb Washington államban jártam és ugyan ezt tapasztaltam. Talán ahol Te élsz ez nem így van.

Gazz 2019.11.15. 08:13:11

Két dologra reagálnék. 1. Időjárás. Én több helyen voltam az usa-ban a keleti parton, pont fordítva tapasztaltam. Nyáron nem lehet kint lenni, mert a hőmérséklet és a páratartalom sokkal durvább, mint idehaza. Még Torontóban is pedig az kanada. Nem véletlen, hogy mindenki tolja a légkondit, mint a bolond. Amit az őszről írsz, az totál nem igaz. Az indián nyár október végéig tart. A tavasz hol ilyen, hol olyan. Télen viszont nincs hideg, sőt mostanában hó sem, szóval megint csak butaságokat mondasz. Floridához képest nyilván hideg, de itt cserébe nincsenek hurrikánok. Ami a bankrendszert illeti bakker, ti még mindig mágnescsíkos kártyákat használtok, a paypassról azt se tudjátok micsoda, szóval ne röhögtess.

gyongyi70 2019.11.15. 08:13:11

Magyarországon tényleg hideg van télen, az ősz sötét és mindig esik, a tavasz nehezen jön el... viszont a jó meleg nyarak plusz pont. :-)
Lehet nekem esni: melegpárti vagyok. :-)

Panelmedve 2019.11.15. 08:13:11

+ A tipikus magyar passzivitás, közömbösség, leszaromság a boltokban, munkahelyeken, utcán, mindenhol.

vg123 2019.11.15. 08:55:48

A telek ritkán fogcsikorgazóan hidegek a 2000-es évektől Magyarországon . Hideg telek a' 80-as években volt jellemző. Pl. 1986-ban. Csodálkoznék, ha nem lenne olyan állam az USA-ban, ahol évente mindig méteres hó van. Nem csak Alaszka. Olyan is biztos van az USA-ban, ahol sokkal melegebb van.
De a magyar kórházak egész jók voltak a '80-as években. Relatíve. Azóta folyamatosan romlik a helyzet.
Gyakori a kórházi fertőzéses haláleset.
Az USA-ban gondolom ezért nincs állami TB.

Utó Pista 2019.11.15. 08:55:55

@Valóság nevű unokahúgotok: Ez kurva érdekes. Metélésnél altatnak és nem kikísérnek a műtőből. Vàlts anyagot meg dílert!

kalandfereg 2019.11.15. 08:56:00

Akkor rongyol bele jobbról valaki, ha nem adod meg a jobbkezet. :))))

Az időjárás így a jó. Vannak évszakok. Éltem pár évet óceáni éghajlaton, nagyon hiányzott a hideg és a meleg is. Kinyírt az 5-18 fok. Nem mellesleg a hatalmas ízletes eprek (meg az ezer másik gyümölcs és zöldség) ezen az éghajlaton terem.
Azon meg a krumpli és a krumpli. :)

A többivel se nagyon értek egyet, jelentéktelen dolgok lettek kiemelve, fontosakról meg szó se esik, de mindegy, neki ez a véleménye.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.15. 09:13:20

@almaza: A Revolut nem számít fel díjat. Az más kérdés, hogy van sok ATM üzemeltető, aki díjat kér a pénzfelvételért, de ez az EU-ban tilos.

@blackhairlady: Hitelkártyánál is van PIN kód.

Golf2 2019.11.15. 09:48:09

@gyongyi70:"Lehet nekem esni: melegpárti vagyok. :-)" Szerintem 30fok feletti hőmérséklet pláne tartósan,benszülötteknek való. 20-30 bőven elég.Pl.Madeira.

M. Péter 2019.11.15. 09:58:17

@Online Távmunkás: Mi tiltja az ATM üzemeltetőjének, hogy díjat számoljon fel?

Ficus Cucis 2019.11.15. 10:36:30

@Efrajim Canuck: itthon nincs már Traubi, mert 2 éve felszámolás alá került a gyártó cég. kíváncsi lennék arra a kanadai Traubi-ra :)

a Márka Szőlő az nem Traubi

alprazolam 2019.11.15. 10:36:35

4 irányból stop tábla. Ez volt a csúcs.

Macropus Rufus 2019.11.15. 10:37:46

"#1 Időjárás"
na jó, ha akkor jössz amikor esik akkor mit vártál? Ha bele gondolok ilyen az usákoknál is van. Sőt van olyan is, hogy csak annyira van sz@r idő, hogy pl. egész New Orleans-t elmosta a csába. Meg hát van ott tornádó is. Mennyi is van belőle átlagosan évente? Több mint 1000? Meg hát szegény floridaiak akik évente kapják a hurrikánokat. De neked az a bajod az országunk időjárásával, hogy 9 napig esett?! Meg, hogy marha meleg van nyáron? Jártál te már a Halál völgyben? Na jó lépjünk. Butaságot írtál.

"#2 Orvosi ellátás"
érdekes, hogy ezt írod. Ennek ellenére a külföldre szakadt hazánkfiai (akik EU-ban vannak) járnak haza gyógyulni meg fogászhoz. Akkor még sem lehet olyan marha sz@r, ha képes 1000km utazni azért, hogy gyógúljon. Am. a jenkiknél is rendkivűl sz@r az állami ellátás. A fizetős meg itt is űber fasza. (tapasztalat)

"#3 A magyar bankrendszer"
sztem semmi meglepő nincs abban, hogy veled mint külföldi állampolgár másképpen bánnak mint velünk. Az amcsi bankrendszer meg konkrétan gazdasági válságot idézett elő. Tudod a másodlagos jelzáloghitel pia bedőlése. Tényleg sokkal jobb.

"#4 A jobbkéz szabály"
jól írtad: gyengébbek kedvéért. Ééés, még ennek ellenére is nem gyenge baleseteket lehet látni. Szóval felírják, felrajzolják és lófaszt ér. De itt nálunk a jobb kéz szabály a gond. Oké.

"#5 Gondozatlan dzsumbuj mindenfelé"
na látod ebben teljesen igazad van. De sok esetben maguk az emberek tehetnek róla és nem a vezetés. Pl. én nem városi vagyok. A járda minden héten le van legalább 1x seperve, most a falevelek miatt többször is. De sok emberke leszarja, és azt várja, hogy majd a vezetés megoldja. És nem érdekli őket, hogy addig méteres lesz a gaz. Szóval az igénytelenség is ott van rendesen a lakosság részéről, természetesen tisztelet kivételeknek.

"+1 A jó dolgok"
azért ez komoly. Szóval azoknak az embereknek akik soha nem éltek egy percet sem itt jobban tetszik az ország mint neked aki anno 30-35 éve itt éltél (gyak. a gyerekkorodat itt élted le). Valahogy te mindenhol a 30 évvel ezelőtti dolgokat látod, holott azok már nincsenek is meg. Ők meg a valóságot. Biztos a jenkiknél sok minden sokkal jobb, de nem hinném, hogy ott nincs semmi ami rossz lenne.

kék madár 2019.11.15. 10:42:43

@Online Távmunkás: semmivel se latok tobb tablat vagy feliratot mint Europaban,es angolon kivul meg semmilyen nyelven se lattam feliratot. Ha valahol felirat van, akkor az mindig a kivetel miatt amit tablaval nem lehetne jelolni. Azt a baromsagot, hogy nem ismerik a kreszt nem tudom honnan vetted?

Sean MacTíre 2019.11.15. 10:48:26

@Virago_1000: peldat virits kerlek, milyen amerikai bank leanyok vannak otthon?

Hari Seldon 2 2019.11.15. 11:31:36

@Herr Géza:
Ráadásul Citibank, már egy ideje Erste...

Dr.Evet 2019.11.15. 11:38:52

@Utó Pista: Igazán nem szívesen teszem, de orvosként meg kell jegyezzem: körülmetéléshez csak kivételes esetekben történik altatás. Általában helyi érzéstelenítés elégséges.

(Hirtelenjében egy olyan esetet tudok, mikor altatásban történt ez a műtét, de az egy here-visszérsérv-műtéttel párhuzamos beavatkozás volt és eredetileg ez is éber állapotzban, epidurális érzéstelenítéssel lett tervezve. Csak időközben kiderült, hogy a páciensnek is megvan egy, a férfiak kb. 10%-ánál jelentkező sajátossága, ami miatt altatni kellett műtét közben.)

2019.11.15. 11:39:01

@Macropus Rufus:
Ami az egészségügyet illeti, el tudom képzelni, hogy aki feketén megy külföldre mosogatni, az hazajár orvoshoz, mert ott nincs biztosítása. De mondjuk pl. bátyámnak, aki Németországban él, diplomás munkakörben dolgozik, eszébe nem jutna hazajönni állami orvosi ellátás miatt, mert ami ott van, sokkal jobb. Pedig más szolgáltatásokat, amelyek itthon olcsóbbak, és ritkán kell, előfordul, hogy igénybe vesz. Akik meg itthon élünk, csak akkor megyünk el orvoshoz, ha már tényleg nagyon muszáj, vagy sokan inkább fizetnek magánszolgáltatásért. Én már úgy tekintek a hazai egészségügyre, hogy nem is létezik, és addig élek, amíg egészséges vagyok.

Herr Géza 2019.11.15. 12:12:43

@Hari Seldon 2: Ööö, ezt most nem bírom értelmezni.... A Citibanknak nagyon semmi köze nincs az Erste Bankhoz...
Előbbi amerikai, az utóbbi osztrák.

2019.11.15. 12:13:27

@Macropus Rufus:
"azért ez komoly. Szóval azoknak az embereknek akik soha nem éltek egy percet sem itt jobban tetszik az ország mint neked aki anno 30-35 éve itt éltél (gyak. a gyerekkorodat itt élted le). Valahogy te mindenhol a 30 évvel ezelőtti dolgokat látod, holott azok már nincsenek is meg. Ők meg a valóságot. Biztos a jenkiknél sok minden sokkal jobb, de nem hinném, hogy ott nincs semmi ami rossz lenne."

Te nem voltál még úgy, hogy ha korlátozott ideig tartózkodsz egy idegen országban vagy városban, akkor belegondolsz, milyen jó lenne ott élni. Aztán lehet, hogy baromira nem jó, csak turistaként vagy üzleti úton ezt nem látod át. Pl. van egy bizonyos vidéki város, ahol éltem 4 évig, előtte imádtam kívülről, ott viszont megutáltam. És erre a környezetemben rácsodálkoznak azok, akik sosem éltek ott, hogy mi lehet abban rossz, gyönyörő város, gyönyörű fekvéssel. Ja, turistaként az is. De ők nem ismerik a város belterjes társadalmát. Nem ismerik azt sem, hogy mennyire vannak munkalehetőségek. Nem ismerik a szép részeken kívüli városrészeket.

Szóval semmit nem árul el az, hogy mit látnak a külföldiek néhány hetes tartózkodás alatt mindabból, ami nálunk van. Amit a posztoló ír, az nagyrészt ma is így van, de ezt te is tudod jól, hiába próbálod mosdatni a rossz dolgokat, ahogy egyébként vannak jó dolgok is az országban.

2019.11.15. 12:13:32

Az éghajlat mondjuk relatív, baromira nem mindegy, a posztoló melyik részén él az USA-nak. Mert az sem mindegy, hogy a magyarországi, a görögországi vagy az angliai éghajlattal vetjük össze.

Lynxxnyl 2019.11.15. 12:21:38

@Zabalint: akik hazajarnak, azok a maganellatas miatt teszik. ami adott esetben olcsobb ill. jobb lehet Mo.-on, mint az adott orszagbeli, ahol el.

svajcineger 2019.11.15. 12:58:37

@Lynxxnyl:
Nekem pl. nem olcsóbb, de mégis hazamegyek, ha úgy adódik. Egyszerűen jobbak a magyar orvosok. Szerintem...

Platonica 2019.11.15. 13:05:08

@Zabalint: Lehet meglepodnel kf-on...

Lynxxnyl 2019.11.15. 13:33:25

@svajcineger: nekem bizonyos teruleteken jobbak, masban olcsobbak, optimalis esetben a ketto egyutt. :-)
Amivel meg vagyok elegedve az itteni ellatasban azzal termeszetesen nem megyek haza.

somlobodog 2019.11.15. 13:33:34

@kék madár: rajottem miért írja itt a.sok okos a más nyelvű táblát az usaban: PED XING :)))) ezért hiszik a barmok hogy kínai:)))

Hari Seldon 2 2019.11.15. 14:01:46

@Herr Géza:
A magyarországi Citibank-ot megvette az Erste.

hidegsegg 2019.11.15. 14:12:46

@Napeta: Bizony. Márciusban Chicagoban tömör jég a tavon, kifagyott belőlem a szusz. Olyan hideg volt, amilyen otthon évek óta még tél közepén sem volt. Október végén meg Clearwaterben perzselőbb idő volt mint augusztus elején Cipruson. De erről egyik hely sem tehet.

dr650 2019.11.15. 14:12:53

#4 A jobbkéz szabály:
Mint tudjuk, minden törvényt a leghülyébbre kell szabni. Ezek szerint ott ez a szabály meghaladja képességeiket Lehet hogy erősen hangzik elsőre, de Európában azt sem kell feltüntetni a mikrón, hogy ne tedd bele a macskát!

midnightcoder2 2019.11.15. 14:13:00

@Online Távmunkás: Szerintem már jóval az arany elõtt kezdtek az emberek vagyon felhalmozni, csak akkor kecskében vagy birkában számoltak.

2019.11.15. 14:21:01

@Lynxxnyl:
Igen, az érthető, én azt tudom nehezen elképzelni, hogy valakinek normális állása, normális biztosítása van egy nálunk fejlettebb országban, az minek járna a magyar állami egészségügybe. Meghalni?

De pl. a magánfogorvosi szolgáltatásokat osztrákok és külföldre költözött magyarok gyakran veszik igénybe.

2019.11.15. 14:21:09

@Platonica:
Nem lepődnék meg, mert nincsenek illúzióim, főleg mert mint írtam, nem vetítem ki a rövid máshol tartózkodásaim alapján azt, hogy ott biztosan jobb élni. Viszont ami az egészségügyet illeti, a semminél (hazai állami egészségügy) biztosan jobb a valami.

Herr Géza 2019.11.15. 14:31:03

@Hari Seldon 2: Sejtettem, hogy ilyen jellegű tévedésben vagy: a Citibank lakossági üzletágát (kvázi az ügyfélkörét) vette át/meg az Erste.
Ettől még a Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe (is) működik továbbra is, de immár csak vállalati ügyfeleket szolgál ki és semmi köze nincs az Erste-hez.

Lynxxnyl 2019.11.15. 14:37:51

@Zabalint: "én azt tudom nehezen elképzelni, hogy valakinek normális állása, normális biztosítása van egy nálunk fejlettebb országban, az minek járna a magyar állami egészségügybe"

azt en se annyira, de ismersz sok ilyet? eleve, akinek külföldön van biztositasa, milyen ellatast vehet igenybe a magyar allamibol csak ugy kenye-kedvere?

Fogorvosi maganellatasra europa minden tajarol erkeznek Mo.-ra, mert olcso. Az osztrakok meg azert is, mert naluk szar is a fogaszati ellatas. (lehet, mas orszaggal is igy van, de azokrol nem tudok nyilatkozni)

Hari Seldon 2 2019.11.15. 14:38:20

@Herr Géza:
Látom ma eléggé szőrszálhasogatós hangulatban vagy.
1. Igen tudom, hogy a lakosságit vette meg.
2. feltételeztem, hogy a posztoló, és a rá adott kommentek egy "lakosra" vonatkoztak. Azaz: - A "magánszemély" posztolót, illetve "magányszemély" Virago-t, hol érdekli a többi?

Platonica 2019.11.15. 15:13:27

@Zabalint: En konkretan az egeszsegugyre regaltam, ill. az erre vonatkozo hsz-odra. Nagyon sokan felertekelik azt a semmit, miutan kf-on megtapasztaltak az ottani helyzetet. Amin en is meglepodtem, h me'g Nemetorszaggal/Svajccal kapcsolatban is volt (tegnap?) negativ poszt, az ottani helyzettel kapcsolatban ezek szerint nekem voltak illuzioim.
@Lynxxnyl: Itt is hasonlo (UK).

pizo 2019.11.15. 15:40:29

@irdesmond: Magyar forintszámláról Németo-ba euróban 2 óra alatt átment az utalás. A német partner csodálkozott is.

Zoli

Herr Géza 2019.11.15. 15:45:26

@Hari Seldon 2: Szerintem nem követted a témát.
Így indult:

Virago: #3 “A magyar bankrendszer
Ezek a bankok az amerikai bankok leanyvallalatai.”

Én: “Melyik magyar bank amerikai leányvállalat?? Mármint a Citibankon kívül?”

gabors: “ a magyar bank szabalyok szerint azt hiszem EGYIK sem leanyvallalat a klasszikus ertelemben csak a nevuk .. mindegyik magyarorszagon bejelentett vallalat (nevtol fuggetlenul) es a MAGYAR bankfelugyelet szabalyozza oket sokszor meg a tulajdonosok kozott sincs ott az "anya" vallalat ...”

Én: “ a Citi Magyarország az írországi székhelyű Citibank Europe plc fióktelepeként működik Magyarországon 2009 januárjától, Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe néven. Hogy, hogy nem, a Citibank Europe plc az amerikai “anyavállalat”, azaz a Citigroup Inc., NYC tulajdonában áll.... :)”

Erre te: “Ráadásul Citibank, már egy ideje Erste...”

Nem folytatom az idézeteket, de nem, az Erste nem vette meg a Citit, a Citi köszöni, jól van, és továbbra is amerikai cég. Ha ebbe utólag bele próbálod magyarázni, hogy itt mindenki a magyar lakossági üzletágra gondolt, akkor inkább te kötözködsz. Szerintem.

Fringe minority with unacceptable views 2019.11.15. 16:10:49

@Utó Pista: nem, metelesnel nem szoktak altatni, marmint.
Ittgondolom nem 8 napos kisfiukrol beszelsz a bris kapcsan

FutureFry 2019.11.15. 16:15:41

@Gazz: “… ti még mindig mágnescsíkos kártyákat használtok …”
Jópár éve az amerikai credit és debitkártyákat chippel is ellátják és most már szinte mindenhol az elfogadóhelyeken is lehet így fizetni (sőt kell is, ha a kártya chipes). Az egyik kivétel a benzinkutak, a legtöbbjüknél még a kinti - kútfejnél történő - fizetésnél továbbra is a kártya mágnescsíkos részét kell használni.

@Online Távmunkás: “… Hitelkártyánál is van PIN kód. …”
Amerikai credit kártyáknál (vagy az ilyen módban használt debit kártyánál) chipes fizetésnél sincs PIN kód, csak aláírás (vagy gyakran még az sem).

Svegacomp 2019.11.15. 18:10:34

Amit soha nem lehet Magyarországon megszokni, az a boltosok végtelen bunkó és lekezelő viselkedése. Köszönni nem tudnak, udvariatlanok, fenyegetnek. Itt az átkos nyugaton (Anglia) minden boltos előre köszön, udvariassági formulákat mond és MOSOLYOG!!!!!!! Soha nem megyek haza.

agarik 2019.11.15. 19:21:35

A #5-öt vezessék be.

]{udarauszkasz 2019.11.15. 21:37:49

Az idojaras tenyleg mocsok tud lenni Magyarorszag nyugati reszen legalabbis. Ha osz van, azert esik, ha nyar van, azert, ha tavasz, vagy tel, akkor azert. Ha egy hetig folyamatosan NEM esik valami, akkor itt mar mindenki sirdogal, hogy mekkora szarazsag van... :S

Hari Seldon 2 2019.11.15. 22:32:54

@Herr Géza:
Ez viszont igaz. Csak az első kettő kommentet olvastam. (az tegnap sem. meg ma sem volt időm sok végigolvasni, csak ott reagáltam gyorsan a felvetésre)

Herr Géza 2019.11.16. 02:25:29

@Hari Seldon 2: Na, megnyugodtam. :) Már azt hittem, hogy megint én megyek szembe az autópályán :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.16. 13:43:29

@midnightcoder2: Nem véletlenül írtam arany helyett követ, kagylót és papagájtollat, hiszen ezek korábban voltak fizetőeszközök.

@Herr Géza: A Citibank kivonult a lakossági szektorból a régióban, az American Expresshez hasonlóan nem jött be nekik. A magyar lakossági ügyfeleiket az Erste Bank vette át, de az átállás annyira bénán sikerült, hogy a problémák Index címlaposok voltak napokig. Kelet-Közép-Európában a Citibank csak vállalati ügyfelekkel foglalkozik.

@FutureFry: Te merrefelé tudsz mindenhol chippel fizetni? Én idén csak 3 tagállamban jártam, de a legelterjedtebb megoldás még mindegyikben a pénztárgép képernyőjének az oldalába beépített mágnescsík-leolvasó volt a boltokban és az éttermekben is, kevesen ruháztak be külön terminálra. Európában ilyen elavult rendszereket szinte csak az amerikai láncok németországi hoteljeiben láttam az utóbbi 5 évben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.16. 14:07:24

@kék madár: A jobb sávból kötelező jobbra kanyarodásra akkor miért van a nemzetközileg ismert nyíl helyett szöveg? Nézz szét például a manhattani Chinatown-ban, ha kínai feliratos közlekedési táblákat szeretnél látni az USA-ban.

adg 2019.11.16. 14:41:15

@Gazz: ti meg mindig bankkartyat hasznaltok europaban?? Elkepeszto, megallt az ido a mult szazadban, vagy mi?
Max autokolcsonzonel hasznalok kartyat...

adg 2019.11.16. 14:44:26

@FutureFry: en is. Illetve foleg telefon. Kp nincs nalam kb sose, plane hogy ez a hulye muanyag penz kirugrja magat, kimaszik az enber zsebebol. Nagy ritkan kell ko pl gyereknek suliba, olyankor szoktam tobbet kivenni, hogy legyen, ha kellene, de elkunyizzak. Szerintem honapok ota nem volt nalam egy filler sem kpben.

]{udarauszkasz 2019.11.16. 15:18:49

@adg: nekem szinte az osszes fizetesem kpban van. Ausztriaban igy is tudjak, mikor jon a fizetesed, utana jon egy kozuti ellenorzes, es kisebb-nagyobb reszet elveszik. De legalabb a honap tobbi reszeben nem maceralnak, mert a kezpenzt egyelore meg nem tudjak visszakovetni.

Herr Géza 2019.11.16. 15:41:01

@Online Távmunkás: Jó, hogy tájékoztatsz. Nem is tudtam minderről... :D
Csak úgy megjegyezném azért, hogy 89.-ben már Dunabank ügyfél voltam. Azt a bankot ugyan először bekebelezte az ING Bank, majd annak lakossági üzletágát megvette a Citibank úgy ca. 2000.-ben, és akkor szálltam ki, amikor a Citi szintúgy eladta a mezei pórnép ügyfeleit az Erste-nek.

FutureFry 2019.11.16. 16:14:55

@Online Távmunkás: Nyugatabbi államokban (de Kanadát - az 51. államot :) [1] - is beleértve). Kb. 2017-18 óta én minden általam használt boltban/étteremben/hotelben szinte már csak olyan leolvasóval találkozom, amelyik tud chipet (is). Mondjuk (“komolyabb”/leülős) étteremben elszokták venni/vinni a kártyát, úgyhogy nem feltétlenül látom hogyan olvassák le (de ahol látom, ott mindenhol chipes leolvasó van). Hotelekben pedig inkább a kártyával előre foglalt és aztán arra terhelt megoldás dívik (azaz semmilyen fizikai kártyaleolvasás nem szükséges), de ahogy láttam, ha kell, akkor ott is a “bedugós” (azaz chip-es) kártyahasználat megy már manapság. (Ezek nagy szállodaláncok (is), pl. Hilton, Hyatt, Marriott, stb. - nem tudom milyen tulajdonban vannak.)
A Visa szerint egyébként 75-80% az amerikai chip-elfogadottság ([2], [3]), szerintem a fennmaradó 20-25% legnagyobb része a benzinkútfejek mágnescsíkos kártyaleolvasói (igaz (Nyugat-) Kanadában még az is chip-es).

[1] en.wikipedia.org/wiki/51st_state#Canada
[2] usa.visa.com/visa-everywhere/blog/bdp/2019/05/28/chip-technology-helps-1559068467332.html
[3] www.digitaltransactions.net/u-s-merchants-enabled-600000-new-locations-for-chip-card-acceptance-in-2019s-first-half/

FutureFry 2019.11.16. 16:39:49

@adg: Ez az átlátszó-műanyag ausztrál dollár nekem tetszik (el is tettem belőle). Igaz én nem gyűröm a zsebembe rendszeresen, szóval nekem csak egy “novelty item”. Errefelé a penny-t és az egydolláros bankót nem akarják feladni (utóbbinál már többször próbálkoztak fémpénz változatokkal - sikertelenül). Pedig Kanadában már nem fogadják el a penny-t (a 2 centest sem) és a 1-2 dolláros is fémpénz már régóta.

shaktele 2019.11.16. 16:42:25

@FutureFry: Sok helyen nincs csipp olvasó kanadában, reszelni kell a kártyát.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.16. 17:31:26

@Macropus Rufus: "Ennek ellenére a külföldre szakadt hazánkfiai (akik EU-ban vannak) járnak haza gyógyulni meg fogászhoz. "
Na jó, de bazz, senki nem az állami kórházakba jár vissza, hanem a magánrendelőkbe.A kettő tök független egymástól és árban is "picit" különbözik...

]{udarauszkasz 2019.11.16. 17:47:10

@Herr Géza: ez igy igaz. Ha nem hiszed el, kuldom a banki forgalmam aznapi reszet, es a buntetesi cetlit. Es ez nem az elso, es nem is a masodik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.16. 17:54:49

@]{udarauszkasz: Ezt most én se értem, bocs.Ausztriában csak fizetésnapokon van pénzük az embereknek, hogy másik napokon nem ellenőrizgetik őket?
És ha teljesen szabályosan közlekedsz, akkor is megállítanak és megbüntetnek?
Komolyan nem értem...

]{udarauszkasz 2019.11.16. 18:29:21

@geegee: eddig 1-2 heten belul szokott jonni a kontroll a fizetes utan. Tavalyelott vegigmentek az osszes soforon a cegnel, en akkor kivetelesen megusztam, mert az en autom bekrepalt, es a berelt traktor rendszama nem volt benne a rendszerben. Most tavasszal aprosagokra fizettem 1400 eurot, kb 5x szedtek ki. Aztan jott a kormanyvalsag, ideiglenes kormany stb, akkor lealltak egy idore, a nyar egesz nyugis volt. Most, hogy alakul az uj kormany, az eredeti bundeskanzler a gore, megint kezdik. Tele volt rendorrel mindenhol.
Hiaba a szabalyos kozkekedes, en meg a tobbihez kepest egesz normalisan jarok, de ha kiadjak nekik, hogy ennyit kell behozni egy nap, akkor buntetni fognak. A burgenlandiak es a steiermarkiak a legrosszabbak, ezek hazudoznak is, mint a Pinokkio. Magyarul koholt vadak alapjan buntetnek.
Valamelyik evben volt ebbol egy botrany, nem dolgoztak fel Linzben a feljelenteseket, es azon sirankoztak, hogy mennyi beveteltol esett el Oberoesterreich. Megszakad a szivem szegenyekert, van itt is zsivanysag boven, nem csak Magyarban, foleg akkor latni, ha az ember kicsit melyebben beilleszkedett mar. Zugolodik itt is a jonep rendesen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.16. 20:14:29

@]{udarauszkasz: Egyszerűen nem jön, hogy elhigyjem.Már azt nem értem, hogy miért függ a fizetésnapoktól.Máskor nincs az embereknek pénzük?Mi van, ha már fizetésnap délben sincs?
:D
Azon kívül hogy büntetnek meg egy teljesen szabályos autóst?Mi az indok?Azért valami bizonyíték kell egy büntetéshez...
Milyen apróságok hozhatnak 1400 eurónyi büntetést?
Nekem a legutóbbi eset pár évvel ezelőtt 60 helyett valami 80 felett, tök üres autópályán, még a rendőr kért elnézést, hogy meg kelljen vágjon valami 40 euróra.Na ez apróság.Na de 1400 osztva 40-nel az 35 ilyen esemény átlagosan számolva.Az már azért nem pitiáner dolog.
Tényleg nem vili az egész.Ha ekkora korrupt lenne az osztrák rendőrség, akkor anank már híre volna egész Európában.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.16. 20:16:02

@geegee: a 60 helyett 80 az sebességmérés és km/h... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.16. 20:18:27

@]{udarauszkasz: Meg fizetésnapokon kívül akár az idg 100-as táblánál is repeszthet az ember 250-nel, az se számít??Nagyon fura volna azért.

]{udarauszkasz 2019.11.16. 21:23:18

@geegee: nem csak a rendorseg, a kormany is korrupt volt, Strache konkretan az osztrak vizkeszletet akarta elpasszolni valami ukran kisbaronak, aztan kiderult, hogy kamu volt az egesz, bele is bukott a kormany. A yardon ugyanez megy, a kollegaim is ezt tapasztaljak, en is. Az elejen en is betudtam a veletlennek, aztan ra kellett jonnom, hogy sajnos nem az. A kulfoldiek szerintuk viszik ki a penzt az orszagbol, es igy akarjak visszatartani a toket. Ez nem a mezei rendorokrol szol, ez felsobb utasitasra megy mar, nagykutyak jatszanak. Hasonlo, mint a Blitzermafia (traffipaxmaffia) Nemetorszagban. Egyszer az ARD meg merte szelloztetni oket egy ejjeli riportfilmben. Aztan utana mar nem merte:)
Aki most megvagott meg egesz normalis volt, eloszor nem is esett le neki, hogy nem vagyok osztrak:) 100valahany euros tarifa lett volna eredetileg, de 35el megusztam, gondolom, szimpi volt neki, hogy tudok nemetul, meg a tajszolasaikbol is ramragadt ez+az. De futottam mar ossze gyopos nacival is, na ott masfel orat szivtam, mire osszehozta a tobbszaz eurot, meg a feljelentest hozza. Ha az osztrak rendor leint, akkor fizetsz. Mindig. Mindegy, milyen precizen, es szabalyosan kozlekedsz. Nekem ez a tapasztalatom.

adg 2019.11.16. 21:29:25

@geegee: azert uszod meg, mert nem tudjak, mikor van svedisztanban fizetesnap.
Majd ha rajonnek, akkor kapod te is a csekket havonta.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.16. 21:46:25

@]{udarauszkasz: Érdekes.Na de a 35 ojró is, meg a százvalahány is messze van az 1400-tól.Hogy jön össze a többi?Mi a bizonyíték?Ha csak úgy kijelent valamit, azt azért alá is kell támasztani valami bizonyítékkal, különben az egész eset megtámadható.Mármint normális jogállamokban.
Ha nekem 1400 fix kiadásom lenne rendőrségre, kábé eret vágnék magamon...De az q isten, hogy otthagynám a fallikus szervbe azt a munkát.De ez csak én vagyok.Több szerencsét az utakon.
Széles utat, gumi fákat, vak rendőrt.
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.16. 21:50:58

@adg: Lehet, csak mázlim van nekem is.
Egyébként érdekes volt, pont hazafelé otthonról (határátkelős paradoxon!) a németeknél volt valami rohadt piros fény, ami rámvillantott autópályán, de majd kifolyt a szemem belé.A nehem szerint ilyen kamerás láda volt, de én aszittem, hogy lézerceruzával szórakoznak a pálya menti erdőből.De nem jött semmi.
Aztán egy évre rá ugyanott jöttünk, és meg tudtam figyelni, hogy valóban kamerás láda, hogy rohadnánka meg.És valszeg azért úsztam meg, mert arégi kocsinkon nem eus volt még a rendszám, nem volt rajta országjelzés.
Hahaha, rohadékok, rezgett az ablaküveg az öblös kárörömemtől...
:-))))
De most már vigyázni kell ,mert volt autócsere és ez már országzászlovas rendszámú...

]{udarauszkasz 2019.11.16. 22:08:47

@geegee: egy idoben az akkori egyezmenyek alapjan meg bizonyos osszeg alatt meg nem kukdtek ki a buntiket. 30 vagy 60 euro asszem, orszaga is valogatja.
De ma mar a TISPOL nevu maffiakartell utanad kuld mindent, a 20 eurot is. Hacsak nem torok, vagy irani autoval nyomod:)

FutureFry 2019.11.16. 23:50:17

@blackhairlady: @adg: @FutureFry:
“ ... még nézegetni se nézegették soha …”

Na, - hogy valamennyire cáfoljam magam - pont ma láttam, hogy egy $100-assal való fizetésnél a pénztáros, diszkréten - gondolom, hogy ne sértse meg a vásárló érzelmeit :) - egy tollal [1] leellenőrizte a bankjegy valódiságát. Igaz, a módszer állítólag nem teljesen megbízható [2]. Még jó, hogy nem $2-ossal akart fizetni [3] :)

[1] www.walmart.com/ip/Dri-Mark-DRI3513B-Counterfeit-Detector-Pens-3-Pack-Black/14927993
[2] www.federalreserve.gov/faqs/currency_12597.htm
[3] www.forbes.com/sites/kellyphillipserb/2016/05/04/police-called-after-student-tries-to-buy-lunch-with-2-bill/

FutureFry 2019.11.16. 23:54:55

@shaktiii: “Sok helyen nincs csipp olvasó kanadában, reszelni kell a kártyát.”

Hát én a közelmúltban már (nyugat) Kanadában (is) mindenhol csak chip-es terminállal találkoztam (még a legkisebb településeken is), ami nem meglepő, hiszen ott előbb megtörtént az átállás (pl. hamarabb áthárították a kártyakibocsájtók a pénzügyi felelősséget a kereskedők felé a nem chip-es tranzakciók esetében).

Persze ha valaki nagyon akarja néhol talán tud még chipes kártyával is lehúzós módon fizetni, bár a biztonságosabb terminálok felismerik, hogy a kártya chip-es, és csak úgy engedik használni (lehet, hogy ez beállítás- és kártyafüggő is).

Fringe minority with unacceptable views 2019.11.17. 11:11:00

@geegee: hogy lehet 35 ejro a birsag???
Engem autopalyan evekkel ezelott majdnem 300ra buntettek a nemetknel az autobahnon, ahol le volt szabalyozva a sebesseg.
A nemet rendor ugy beszelt angolul, mint ahogy az igazi parodiakban illik
Gondolom az udarauszkasz valami nagyon kamionnal versenyzik, ahol a birsagok magasabbak, kulonosen, ha van afghan potyautas hatul a kamionban

SzZoole 2019.11.17. 11:47:25

@Se vasalo se munka: az attól függ, hogy mennyi volt a sebesség a korlátozásnàl
Engem két éve rövid időn belül Frankfurt reptér környéken, 120 helyett 139-el és nem sokkal utánna Koblenz környéken szinten.

Az egyik €30 volt a másik €40, és kiküldtek a csekket a UK lakcímre!!

Előtte sose volt ilyen, se a franciáknál se a hollandoknál /belgaknal/németeknél/osztrákoknál és magyar honban sem, pedig sűrűn villant a vaku az összes országban amin átmentem

Golf2 2019.11.17. 16:17:09

@ZooLeka: Az egyik €30 volt a másik €40...olcsón megúsztad magyarban 100Eur alatt nincs gyorshajtás.Pont fordítva kéne mivel kinnt jobb a kereset...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.17. 18:49:19

@FutureFry: Hilton és Radisson láncokhoz tartozó hotelekben voltam idén, hiába volt a foglalásnál megadva a kártyaszám, érkezéskor egy kivétellel mindegyik a mágnescsíkot húzta le a monitor szélén.
Én mondjuk inkább keleten mozogtam idén, csak egyszer utaztam pár napra a Sziklás-hegységtől nyugatra.

SzZoole 2019.11.17. 20:43:50

@Golf2: hát ja, elég olcsó volt.....:-)

Akkor képzeld el, pár éve az M1-en mentem Bp. irányába és a 83-as út M1 felett átvezető hídon kamerával mértek a pepitában, kb. 240-el húztam el alattuk, na azért mennyit kellet volna fizetnem?

Golf2 2019.11.18. 16:20:58

@ZooLeka: 300000ft a max .neked az aprópénz,megkeresed kb.5nap alatt(800font)

SzZoole 2019.11.18. 18:17:20

@Golf2: 5 nap alatt £800, tudod te mennyien örülnének ha £800 lenne a bevételük 5 nap alatt

peter3374 2019.11.19. 14:27:10

@fhdgy: kis megyeszekhely, itt is van legalabb ketto automata ami ad ki eurot is.
Nyilvan egy kisvarosban plane egy faluban nincs, de ott nincs is ra igeny.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása