oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. november 11. 06:30,  Talajt fogni New Yorkban 151 komment

2019. november 11. 06:30 Határátkelő

Talajt fogni New Yorkban

Akárhová is érkezik meg az ember új életet kezdeni, az első hetekben szinte biztosan elfogja az „úristen, mibe keveredtem” érzése. Nem volt ezzel másként Viktor sem, pedig biztos állásba ment New Yorkba, igaz, az első hetekben a család nélkül. (Történetének első, magyarországi részét itt olvashatja el az, aki esetleg lemaradt volna róla.)

cim_244.jpg

„Késő este érkezett meg a gép a JFK-ra, ami az én időérzékem szerint már bőven hajnal volt. A repülőtér elég lepusztultnak tűnt Ferihegyhez képest, ami annyira nem volt nagy meglepetés, tekintve, hogy számos lepusztultabb repteret láttam már elvileg fejlettebb országokban. Mégis, a lelkemmel azt akartam látni, mekkora jó üzlet volt az országcsere, aminek a része lenne, hogy már ránézésre menőbb, azonnal az elején.

Határellenőrzés, óriási sor. Ez normál esetben nem ijesztene meg, csak mennék a csillagos EU tábla fele, ami a rövidebb, „átfutó” sort jelenti. Most odakullogok a kilométer hosszú, mozdulatlan sor végére, majd oldalra fordulva nézem, ahogy a szerencsésebbek eltűnnek a nekik szóló tábla irányába. Ábrándozok egy kicsit, hogy majd egyszer én is, aztán visszafordulok oda, ami egyelőre az én helyem.

Órányi várakozás, elérek a sor elejére. A határőr egykedvű, neki is késő van már. Unottan gépelget valamit, leveszi az ujjlenyomatomat, átnézi a konzulátuson agyonpecsételt papírhalmazomat, majd a vízumnál kinyitja az útlevelem.

Kicsit rábillen az egyensúlyával, „katt-katt”, belenyomja a pecsétet. Uhh ez azért most király hang volt. „Welcome to the United States”, mondja, én pedig egy pislantással és egy mosollyal nyugtázom, majd átlépek a láthatatlan, ott sem lévő burkon. Be az új világomba, amiről lényegében semmit sem tudok.

Az első órák

Taxi, úton a hotel felé. A sötétben nem sokat látni, az esőtől mosott üvegen keresztül meg még annyit sem, de próbálom fürkészni a környéket, nézni a lakóházakat, hogy tetszik-e valamelyik, el tudnám-e képzelni ott. Egy idő után feladom, majd azzal nyugtatom magam, hogy a repterek körül legtöbb város lepra, ez nem jelent semmit.

Egyszer csak lassítunk, kis utcába be, egyik oldalon agyongrafitizett falak, a másikon valami gyárépület. Kicsit gyanakodva nézek körül, de észreveszem a hotel logóját, szóval jó helyen járunk. Legalábbis jó címen.

Recepció, lift, szűk folyosók, az egyik szobában éppen szeretik egymást, az ajtó alatti centis rés pedig nem segít a hangszigetelésnek. Megtalálom a szobám, nyitom az ajtót.

szoba_4.jpgEgy fénykép a yelp-ről érzékelteti a méreteket

Ez valami vicc, egy karikatúra szoba! A másfél személyes ágy körül kb. annyi hely van a szobában, hogy oldalazva körbe lehet járni. Az egyik bőröndöm berakom az ágy egyik oldalához, a másik oldalt szabadon akarom hagyni, szóval benézek a fürdőbe. Szerencsére ott még van annyi hely, hogy élére állítva jól elférjen.

Mondta a relokációs csaj, hogy New Yorkban kompromisszumok kellenek, vagy hosszú utazás, vagy kevéssé menő hotel, és én választottam, hogy a melóhelyhez közel legyen. Így is $5000 egy hónapra, és nem nekem kell fizetnem, ez hozzátesz valamit a hely esztétikájához.

kilatas_4.jpgKilátás a hotelszobámból

Magyarországon már lassan ébrednék, így nem nehéz elaludni. Aztán egy pillanat, és ott a reggel. Megnézem a telefont, 3:30 AM. Igen, ez csak a belső órámnak reggel. Nem baj, van egy kis idő kitölteni a csillió papírt, ami a munkavállaláshoz kell, és a cég ideküldte előre a hotelba.

Lassan idő van. Választok egy inghez passzoló nyakkendőt, megkötöm vagy háromszor, mire minden tökéletes lesz. Zakó fel, utolsó pillantás a tükörben, nagy levegő, indulás.

utca_8.jpgA hotel utcája világosban

Kilépek az utcára, a szemközti gyárépület most sem bizalomgerjesztőbb, gyorsan el is döntöm, hogy mindig világosban jövök majd haza. Kimegyek a nagy útra, a metróállomás három blokk.

Az út mellett emeletes házak, mindenféle színű, csak egy a közös, a csúnya tűzlépcsők. Az utcán egyedül én vagyok öltönyben, plusz nem sok másnak vannak európai gyökerei. Az egész olyan, mintha egy filmben lennék, vagy a mátrixban, csak elcseszték a koordinátákat feltöltés közben.

A metrómegálló fele sűrűsödnek az emberek. Lejáró a kereszteződés alá, itt már hömpölygés van, az aluljáróban egy fekete hölgy egy erősítőbe énekel, vörös csillogó ruhában. Iszonyat jó hangja van, a megjelenése és a hangja egy értelmezhetetlen kontrasztot ad a lepukkant aluljáróhoz képest.

Az unott emberek között érdeklődőként azonnal kiszúr, és a hatvannégy fogával mosolyogva énekel tovább. Visszamosolygok, majd keresem a táblát, amit követnem kell.

Beérek a metrócsarnokba, semmiben sem hasonlít a pesti metróhoz. Leginkább, mint valami Mad Max fimből egy díszlet. Az egész hely rosszul világított, rozsdás-nedves fém tartóelemek, néhol valami csöpög valahonnan, ocsmány foltokat képezve a padlón.

metro_8.jpgAtlantic Terminal, Brooklyn. A sárga „5 Track” tábla melletti fehéres foltok a folyamatosan szivárgó nedvességből valamilyen kirakódás

Rossz kezdés, még rosszabb folytatás

Még nincs jegyem, keresem az automatát. Meg is van, egy kisebb sor áll előtte, de gyorsan halad. Az emberek robotként követik ugyanazt a mozdulatsort. Megnyom három gomb, metrókártya be, bankkártya be, majd visszavesznek mindent. Én jövök sorra, nézem, mit kell tennem.

Első kérdés egyszerű, csak nyelvválasztás, English. Második kérdés, na, itt már többet kell gondolkodnom. Nem meglévő kártyához adok pénzt, sem időt, nekem kell kártya is.

OK, próbáljuk meg ezt. Fizetési mód, hitelkártya kártya, olyanom nincs. Rendes bankkártyám van, de ahhoz semmi opció nem hasonlít. Megnyomom a legkevésbé rossznak tűnőt, erre kérdez megint valamit, amit nem is értek.

Hátranézek, a sor már háromszor akkora, mint amikor beálltam, 15 másodperc/embernél lenne egyensúlyi állapotban. Cancel, cancel, cancel. Első önállóan intézendő lépés az országban: bukta. Nem ezt akarom átélni, amikor folyamatosan az kavarog a fejemben, hogy alkalmas leszek-e az itteni életre. Ok, játszunk biztonságosan, megyek taxival.

Fel a soksávos úthoz, a belső sávban látok egy taxit. Magasra tartott kézzel, határozottan integetek, ő meg valahogy kiteleportálja magát hozzám. Wall Street/Broadway legyen szíves, mondom neki a golyóálló elválasztó üvegen keresztül, aztán kellemes lüktetést érzek a nadrágomban.

Ezt azért menő volt mondani, kár, hogy nem látta az összes ismerősöm. De csak azt az öt másodperces időszakot, amíg ki nem ül megint az elfehéredett, akasztásra váró arckifejezésem.

Általában nem szoktam berezelve lenni munkától, de ennek most elég nagy tétje van, nem lehet hibázni, nem mehetnek rosszul a dolgok, mert nagyon rossz helyzetbe kerül az egész család, cserébe teljesen idegen a környezet.

Előkotrom megint a levelet, kit kell keresni. Nem bírom megjegyezni a nevet, valami indiai. Ez részben jó, valószínűleg ugyanazt az 500 szót használja, amit én is jól ismerek, lényegében nyelvtan nélkül. Kicsit lutri, hogy az a fajta lesz e, akinek érteni a kiejtését, de ha véletlenül nem, legalább nem csak én érzem magam rosszul, szemben egy anyanyelvű esetében.

Taxi megáll, követem a Google Mapsen begyakorolt útvonalat, közben nézem, mi a fene történt itt. Az utcák ki vannak állványozva, kicsit olyan érzés, mint amikor pesten próbálják megakadályozni, hogy az öreg házak erkélyei szétessenek, elég lepusztult külsőt kölcsönöz. Az állványok között hömpölyög a tömeg, ügyesen kerülgetik a koldusokat. A járda mellett szemeteszsákok halomban, úgy látszik itt a kuka nem divat.

Nem véletlen, hogy ennek az utcának csak a tábláját mutatják a pénzügyi híreket dekorálva. Mocskos érzés lesz úrrá rajtam, mi a fenét keresek én itt, valamit nagyon elbasztam, ez teljesen élhetetlennek tűnik. A tőzsde épülete, kordonokkal lezárva, fegyveres őrökkel. Itt kell vennem egy kanyart, aztán előre, az pedig ott az én épületem a hatvanix emeletével.

wall_street.jpgA Wall Street a Google Mapsen, a tömeg hiányát nézve nem reggel 8:45-kor

Forgóajtó, nem automata. Ez meglepő, a budapesti irodánkban nem kellett kézzel nyomni a forgóajtót, pedig ott nem 10 ezer ember tapizta volna le minden reggel, mint itt.

Hozzá nem nyúlok kézzel, megtolom az alkarom élével, lendületből pörög az előző ember miatt, szóval nem kell nagy erő. Belépve ott csipog a kézfertőtlenítő, mindenki nyom egy adaggal. Ja, hogy így...

Legalább a munka…

Recepció, lift, 35. emelet. Az új indiai barátom már ott vár, mosolyog, mint az összes IT-s, aki onnan származik. Szokásos small talk, érthető az akcentusa, az egyik félelmem áthúzva. Bemutat a srácoknak, itt egy orosz, a kelet-európaiakat jól értem, nem lesz gond. Két kínai, OK, ezektől nem fogok sokat kérdezni. Pár másik indiai, egy bolgár, ők is jól beszélnek.

Egy amerikai sincs a csapatban, még jó, hogy nem a nyelvgyakorlás miatt jöttem. Kicsit beszélünk a projektről, sablonos fejlesztés, ezerszer csináltam, legalább a munka miatt nem fogok elhasalni, ez felére viszi a stressz szintem. Elmegy gyorsan a nap, hazafele szerencsére nem csak automatából lehet metrókártyát venni, szóval az is meg van.

Az első nap túlélve. A munka unalmasnak tűnik majd, nem gondoltam volna, hogy ez egyszer ennyire jól tud esni. Százával pörögtek a végig unatkozott napok az eddigi életemben, ezek azok, amikre az ember nem is emlékszik.

Most viszont a homályban úszó jövőmben ez legalább egy derengő, követhető horizontot jelent. Megismétlem holnap, aztán holnapután, majd nap mint nap, kivitelezhetőnek tűnik. Ez ad egy keretet, amibe lehet kapaszkodni, amire lehet építeni. Biztonság, kockázat kerülése, minél hamarabb talajt fogni, ez most az alaptétel.

Következő reggel, séta a metróhoz, azon való merengés, hogy mit keresek ebben a patkányfészekben, ide nem hozhatom a gyerekeket, ezt nagyon elbasztam. Fél nap munka, majd elkérezkedek ügyeket intézni. Első lépés, bank, hogy tudjon jönni a fizu, itt félhavonta van, szóval nem ér rá sokat.

Legyen hitelkártyád, csak nem lehet

Az ügyintéző egy vékony fiatal fekete hölgy, a csinosabb fajta. Az egész lénye mosolyban ragyog, ahogy kérdezi, miben segíthet. Mondom neki, hogy szeretnék számlát nyitni, ezért odakísér egy tárgyalóhoz, hogy üljek le, mindjárt jön hozzám valaki. Hamarosan meg is jelenik egy fiatalember.

Elmondom a helyzetem, ő pedig elmagyarázza, hogy lehet számlám, bankkártyám hozzá, de hitelkártyát nem fog tudni adni, amíg nincs Social Security kártyám. Utána is csak egy secured kártyát, mivel nincs hiteltörténetem.

Mondom neki, hogy nem nagyon értem ezeket a fogalmakat, de amúgy sem érdekel a hitelkártya, nem szoktam többet költeni annál, mint amim van, még kocsit is mindig készpénzért vettem eddig.

Erre türelmesen elmagyarázza, hogy Amerikában hitelkártya nélkül bonyolult az élet, egy csomó helyen macerás lesz fizetni. Ezen kívül a hitelkártya használata a legegyszerűbb módja, hogy hiteltörténetet építsek, ami később elengedhetetlen lesz például lakáshitelnél, de egy csomó egyszerűbb helyzetben is. Például amíg nincs hiteltörténetem, addig nem kaphatok hitelkártyát sem, amivel amúgy a legegyszerűbb lenne hiteltörténetet építeni.

Ebből a 22-es csapdájából egy kivezető út, ha például leteszek náluk 1000 dollárt, amiért adnak egy hitelkártyát 1000 dolláros hitelkeretig, ez a secured kártya. Így, ha vásárlok a kártyára, és nem fizetem ki a felgyülemlett összeget, akkor őket nem éri veszteség, és így nincs kockázatuk.

Viszont, ha minden hónapban szépen veszek dolgokat „hitelre” a kártyával, aztán visszafizetem, akkor mutatom, hogy milyen felelősen kezelem a tartozásom, jó adós vagyok, és szépen építem a hiteltörténetemet, majd egy év múlva kapok rendes hitelkártyát, persze elsőre nem túl magas hitelkerettel.

Valószínű látta a kérdőjeleket ennek az egésznek az értelméről a szememben, mert végül hozzáteszi, hogy ne aggódjak, legtöbb külföldinek ez furcsa rendszer, de az amerikaiak fele sem érti, ezért szörnyű a hiteltörténetük, aztán nem értik, miért gonoszok velük a szolgáltatók. De még úgyis van jó pár napom a Social Security kártyáig, addig van időm tanulni, és eldönthetem, hogy mire van szükségem.

Az egész város Mad Max

Második elintéznivaló, be kell mennem a cégünk központi irodájába, hogy aláírassak egy papírt, hogy megnéztek engem, és tényleg engem akartak dolgoztatni, nem valami illegális emberke lépett titokban a helyembe az én adataimmal, ez kell a bevándorlásiaknak. Midtown Manhattan, jó pár megálló, át is kell szállni, így van módom megállapítani, hogy az összes metrómegálló a Mad Maxből van.

Felérve a felszínre, elég lepusztult utcák, nem szívesen vagyok ott. Eddig három szegletét láttam New Yorknak, és mindegyiktől sírhatnékom van. Hiányzik a Budapest melletti kisvárosunk, ahol van zöld, nincs szemét és az utcán sétálva köszönnek az idegenek is. De még Pest is, amit mindig koszos-büdös-zajosnak gondoltam, de most hirtelen egész jó kis helyként él az emlékeimben.

Minden zavaros

Kicsit korábban érek haza, van időm tanulni a hiteltörténetről, nem nagyon értem, de a fórumok kérdéseiből látszik, hogy a banki ügyintéző nem lódított, az amerikaiak sem értik.

Aztán elkezdek az egészségbiztosító rendszerről olvasgatni. Lassan választanom kell azt is a cég által ajánlott különböző opciók közül, próbálom google-zni a kulcsszavakat, de azokat még annyira sem értem, mint a hiteltörténet dolgot.

Ez kicsit kétségbeejtő egy 2,5 éves kisgyerekkel, akivel azért előfordul, hogy megbetegszik. Ovit kezdve például majd átlag kéthetente. A tízezer dolláros kórházi számlák hazájában. Van némi motiváció, hogy értsem, mit választok.

Ideje tanácsot kérni

Harmadik nap, séta a munkába, mit keresek itt, de elbasztam. A munkahelyen megkérdezem a kollegákat, hogy van-e gyerek, és merre laknak. Ők felvázolják a helyzetet, hogy New York a gyermekteleneknek való, vagy a nagyon gazdagoknak, vagy azoknak, akiknek nem számít, hol nő fel a gyerek, milyen más emberek között. Mindegyik valami kisvárosból utazik minden nap, nagy átlagban egy órát.

Mondanak pár helyet, amit érdemes megfontolni. Este kinyitom a házbérlést segítő weboldalt, megnézem a bérleti díjakat az ajánlott helyeken, kifizethetőnek tűnik, igazából nem is rosszak a lehetőségek.

Ezeken az oldalakon azonnal látni az iskolák pontozását és a bűnözési statisztikát is, amik jók, legalábbis jóval jobbak, mint az átlag, vagy mint New York legnagyobb része. New Yorkban szinte csak Staten Island, annak is a távolabbi szeglete tűnik számomra élhetőnek, és egyben kifizethetőnek.

Végre nem csak gettó

Első hétvége, szombat. Bérlek egy autót, és meglátogatok pár bérelhető házat különböző városokban, egyelőre csak kívülről, hogy lássam, milyen környékek vannak, meg hogy mit jelentenek a távolságok.

Ezek a kisvárosok egész jónak tűnnek. Nem a született feleségek kertvárosa, de fényévekkel jobb azoknál a helyeknél, amit New York-ban eddig láttam. Egy hét után az első pillanat, hogy nem érzem úgy, hogy csúnyán barnába léptem.

haz_5.jpgEgy elérhető bérleti díjú ház Staten Islanden

Vasárnap. Már nem nyomaszt annyira, hogy egy gettóba kell hozni a gyerekeket a Magyarországról kimentés akcióban, ami eddig elég félresikerültnek tűnt, kb. mint amikor valaki menekülés közben a gereblyébe lép. Kinézek a térképről egy helyet kirándulásnak - Coney Island, menjünk oda.

A metró egy szakaszon a felszínen fut, így sok látszik a városból. Vannak egész pofás helyek, nem az én stílusom, de el tudom képzelni, hogy valaki szeret ott.

brooklyn.jpgBrooklyn egy kevéssé gettós része Coney Island felé

Coney Island - hangulatos. Az emberek sétálnak a parton, vidámnak tűnnek, és ez kezd kicsit rám ragadni.

coney_island.jpgConey Island, a Sandy hurrikán után még mindig megtépve

Egy kis felolvadás

Második hét. Most, hogy nem a jövendőbeli lakhelyemként nézem az utcákat, kezdem észrevenni a pozitívumokat. Sokféle ember, sokféle öltözékben, a kavalkád most már emészthetőnek tűnik, talán tetszik is.

Megszoktam a ritmust, én is kicsit részese vagyok a lüktetésnek. A munka unalmas, és ez jó. Unalmas = biztonságos = jó. A cég egy hónapra fizeti a szállodát, addig kell keresnem valami lakhelyet. Egy hónap soknak tűnik, de ez igazából négy hétvége, amiből egy már eltelt.

Kezdek Staten Island felé hajlani, kicsit jobb házakat lehet bérelni ugyanannyiból, mint New Jersey-ben, igaz kicsit több utazásért cserébe.

A Google Maps valamivel több, mint egy órát jósol a munkahelyig. Nem túl jó, de nem is szörnyű. Eddig 50 perc körül volt a legrosszabb Pesten, és kibírtam. 20-30 perccel többet is ki fogok bírni, főleg, hogy tudom, hogy milyen helyektől menekülök meg ezzel.

Hol a 10 százalék?

Második hét pénteke, az első fizetésnap, félhavi fizetés érkezik. Nettó háromezer párszáz dollár. Nem sok fogalmam van róla, hogy ez mit jelent, nem érzem még a pénz értékét.

Belépek a rendszerbe, hogy nézzem, hogy jött ki az összeg az évi bruttó $100 000, IT-ban eléggé nyomottnak számító fizetésemből. Kevesebbeket vonnak le, mint Magyarországon, de nem ezen mosolygok.

Egy kérdés pörög a fejemben: na, hol van az átcsatornázott 10% nyugdíjpénzetek, köcsögök? Nagyon fájt, amikor ezt meglépték, és nem csak a pénz miatt.

A módszer miatt, az erőfitogtatás miatt, hogy megmutassák, csak azért sem az van, amit én választok, hanem amit ők akarnak, mert ők az urak felettem. Ez úgy látszik, annyira nem jött be. Tudom, hogy az ország szempontjából ez nem nagy veszteség. De számomra nagy győzelem.

Másik oldalról viszont: havi hatezer párszáz dollár 2014 eleji árfolyamon forintosítva rengeteg pénznek tűnik. Egy átlagembernek, Magyarországról. Csakhogy várhatólag kétezer valahányszáz dollár lesz a házbérlés, marad 4000 dollár elkölthető, azaz nettó 900 000 Ft.

Az utolsó nettó fizetésem Magyarországon kb. 750 ezer forint volt, saját lakással, igaz némi törlesztővel. A feleségem pár hónap múlva ment volna vissza dolgozni, itt pedig egy darabig biztos nem fog.

Ő is jóval az átlag felett keresett, elég kövéren nettó egymillió fölé emelve a havi elkölthető bevételt. Szóval most itt vagyunk kevesebb pénzzel, egy drágább országban. Hmmmm. Viszont hol a 10%, köcsögök?

Kell egy hely

Hétvége, a második a négyből megoldani a lakhatást. Kinézek egy házat a weben, felhívom a listázó ügynököt, bár utálok telefonálni, olyankor alig értem mit beszélnek.

Az olasz név mögött egy olasz bevándorló hölgy. Miután elmondom a helyzetem, mondja, hogy úgy fog segíteni, ahogy tud, ő a szüleivel jött kislányként, és tudja milyen nehéz volt nekik.

Ekkorra már sejtettem, hogy igen, nehéz lesz, a jobb házak mindegyikénél „kizárólag kiváló kredittörténettel” felirat látható. Az a kredittörténet, amit el tudnék kezdeni építeni egy hitelkártyával, ha kapnék hitelkártyát, csak nincs kredittörténetem.

Megbeszélem a találkozót Staten Islanden. Oda hajóval lehet átmenni, majd át kell vonatozni a sziget másik felébe. A hajóról nagyon szép Manhattan, nem látszik a kosz, csak a napban csillogó felhőkarcolók.

Annak ellenére, hogy tudom milyen ronda az irodaépületek között, vállon veregetem magam, hogy hát igen, ilyen menő helyen dolgozok, majd még hozzásuttogom magamnak, hogy azért, mert én is menő vagyok. Aztán önelégülten mosolygok egyet, szemet hunyva a pár napja még csokifoltos alsógatyám felett.

new_york.jpgNew York legismertebb arca a Staten Island Ferry-ről látható

Kizárólag öltönyben

Megtalálom az ügynököt, aki üdvözöl, majd megkönnyebbülten bevallja, hogy kicsit aggódott, senkinek nem szokta felajánlani, hogy kocsival körbeviszi. Amikor viszont meghallotta, hogy európai vagyok, gondolta, hogy azok nem olyan mocskosak, mint sokszor az amerikaiak, ezért most kivételesen felajánlotta, hogy beenged a kocsijába.

Nem okoztam neki csalódást, mióta kint vagyok, a kisboltba is öltönybe járok. Ez egy pszichológiai trükk. Pólóban, kövér akcentussal és nyelvtani hibákkal néhányan csak egy beszélni alig tudó idiótát látnak.

Egy öltönyben viszont, aminek az ára még itt is sokkolóan hatna, mindez nem számít. Főleg azok szemében, akik azt is nehezebben látják át, hogy aki nem beszél jól, nem feltétlenül hülye. Drága, jó szabású öltöny, fontos ember. Plusz tetszek magamnak öltönyben, ami ad egyfajta magabiztos tartást.

Egész jó kínálat

Megnézzük az első házat, tetszik a környék, kívülről is egész jó a ház, belülről viszont szinte tökéletes. Nem is számítottam ilyen jóra. A magyar lakásunknál jóval nagyobb terek, szépen újra festve, szép konyha.

Megyünk egy másik házhoz, az kicsit drágább, mint amit szeretnék, de nagyon jó, sokkal fantáziadúsabb a belső tér, mint Magyarországon általában megszokott. Nézünk egy harmadikat, szintén jó.

Nem tudok most dönteni, de nem is akarok. Le kell ellenőriznem az iskolakörzeteket, hogy jók-e az iskolák, az az elsődleges szempont. Meg kell nézni, hogy mennyi a vonathoz a távolság, mivel innen azzal kell járnom, és nem mindegy, hogy 5 perc séta a vonatig, vagy 20.

Akárhogy is, ez a nap nagyon pozitív volt. Visszaemlékezve az első napra, amikor ha megláttam volna egy repülőt, bőgve csimpaszkodtam volna a futóművébe, hogy vigyen, akár lógok is hazáig. Most pedig ilyen házakból lehet válogatni, egész pofás környékeken.

Megvannak az alapok

Harmadik hétvége - nem húzhatom tovább, most választani kell házat. Az előző heti házak már nincsenek meg, mutat az ügynök két újat. Mind a kettő jó, de az előző héten az egyik jobban tetszett. Mindegy most már. Végül kiválasztom az olcsóbbat, az kicsit kisebb, de így is vagy 150 négyzetméter három hálóval, hatalmas nappalival, ráadásul vadiúj, senki nem lakott még benne.

A tulajdonosa egy orosz ember, látszik rajta, hogy rafinált, nála nem elég az öltönyös trükk, sőt, talán gyanakvóvá is teszi. Kérdezget a munkámról, még informatikai keresztkérdéseket is feltesz.

Az ügynökkel már korábban megbeszéltük, hogy a kredittörténet hiányát talán át tudjuk hidalni dupla letéttel, ami normális esetben itt egy hónap, így legyen most kettő. A gyanakvást látva most ezt be is dobja.

Mondja az orosz, hogy most még nem tud dönteni, de adjam meg a magyar meg az amerikai munkáltatókat, fel szeretné őket hívni. Aztán pár nap múlva jön a hívás, hogy kiadják nekem a lakást.

Ez nagy megkönnyebbülés, az alapok az új élethez rendelkezésre állnak. Normális munka, normális iskola, normális lakhely, éhezni nem fogunk, bár azt még mindig nem tudom, hogy a pénz pontosan mire lesz elég. Most viszont perkálhatok rendesen.

utca_oszlopokkal.jpgAz első utcánk még a Romániából importált villanyoszlopokkal és kábelezési technikával együtt is kellemes környék

A pénzszivattyú beindul

New Yorkban a bérlő fizeti az ügynököt, egy havi a díj, 2100 dollár. Az két hónap letéttel, plusz első havi bérleti díjjal hirtelen 8400 dollár elhussan. Ebből van egy tök üres lakás. Az USA-ban a bérelhető lakások 95%-a bútorozatlan, de nem is szívesen lennék más használt vackai között.

A tulajdonos rendes volt, megengedte, hogy a bérleti idő előtt elkezdjek bepakolni. Utolsó hétvége, irány vásárolni. Első állomás, egy matracbolt. Ez minimum szükséges, a padlón nem tudnék aludni.

Veszek még egy pokrócot, és „temporary shade”-eket, ami az ablakokra ragasztható papír függöny, hogy ne lássák a habtestemet, ha kilépek az öltönyömből. Ezzel már túlélem az első pár napot.

auto_4.jpgAz új életünk első bútordarabja – itt már tartottam egyszer, 20 évvel ezelőtt

Most irány a bútorbolt, kell bútor a nappaliba, konyhába, hálókba. Van IKEA, olcsó, de azt nem szeretem. Egy amerikai bútorlánc hatalmas üzletébe megyek. Belépve azonnal kiszúr egy eladó, jó anyagú, pontosan szabott öltönye van, majdnem olyan jó, mint az enyém.

Mosolyogva odajön, kezet rázva bemutatkozik, kérdi, hogy segíthet-e valamiben, majd kis small talknak álcázva igyekszik minél többet kideríteni a helyzetemről.

Jóvágású idősebb férfi, inkább üzletembernek tűnik, mint eladónak, de belegondolva, a kettő kb. ugyanaz, ha jól csinálják. Mint kiderül török, de már vagy ötven éve az országban él. Nem is hallom, hogy lenne akcentusa, bár nincs még jó fülem hozzá. Elmondja, hogy mi merre van, nézzek körül, és ha kérdésem van, azonnal szóljak.

Nézelődők, észreveszem, hogy az eladó mindig ott molyol kb. 20-30 méterre. Ismeri már az embereket, azonnal jön, ha az ábrázatomból látja, hogy valamin gondolkodom, és sorolja az opciókat, árakat, alternatív megoldásokat, mire érdemes figyelni, majd visszahúzódik teret és időt adva.

Tetszik, hogy nem tolakodó, mégis nagy segítség – ami kell is, mert bár ki gondolta volna, az amerikai bútorok kicsit más szisztémával működnek, lásd springbox vs platform bed, fogalmam sincs, mik ezek.

Ha valamit kiválasztok, felírja a papírjára, nekem nincs semmi dolgom, csak nyugodtan válogatni. Közben skype-on a telefonomról egyeztetek a párommal, hogy neki mi tetszik, meg mi kellhet még.

Egy-két óra alatt meg van a nappali, az étkező és a mi hálónk - gyerekbútorban nem erős a cég, az még egy kör lesz valahol. Fizetnék, így összeszámolják, mi mennyi. 8000 dollár - kicsit sokkoló. Főleg, hogy 5000-es limit van a kártyámon.

Nem gond természetesen, Amerikában nagyon rugalmasak, ha arról van szó, hogy fizetnél valamit. Mondják, hogy fizessem a felét, és jöjjek holnap vissza a maradékot fizetni. Ők természetesen intéznek mindent, mint ha most kifizettem volna az egészet, pár nap múlva szállítanak és összeszerelnek mindent az otthonomban.

Két bőrönd per fő

Miközben én azon dolgozom, hogy felépítsem az új környezetünket, a párom Magyarországon a leépítéssel foglalkozik. Mikor eljöttem, hagytam egy papírt, hogy mindent intézhet a nevemben.

És van is mit intézni. Eladni gyorsan két autót, az egyiket úgy időzítve, hogy megmaradjon az utolsó napokig. Számlák lezárása, gyerekek lepapírozása az iskolában/oviban, a kis mindennapi vackok kiszórása a lakásból, mint könyvek, tányérok, porszívó.

A feladat: leredukálni az életünket 2 bőrönd per főre. Én már hoztam kettőt, de abba jórészt az öltönyeim, ingjeim voltak. Mindenki hozhatja a kedvenc ruháit, a gyerekek pár kedvenc, kisméretű játékot, jöhetnek a régi módszerrel készült fotók, legfontosabb iratok, 1-2 nagyon apró dísztárgy, amihez komolyabb érzelmi kötödés van, vagy más okokból pótolhatatlannak tűnik.

Egy csalás volt, az évek alatt összegyűlt legómennyiség egy-kétszázezer forintos értékével elérte azt az ár/méret küszöböt, hogy inkább megérte postán kiküldeni Amerikába.

Indulás előtt csinált a párom egy garázsvásárt, 80 ezer forint jött be 10-50-100-500 forintosával. Ez nem azért érdekes, hogy lett egy kis bevétel, hanem mert ötöd-tized-huszad áron eladva az apróságainkat, ennyi pénzt jelentettek. És ezeket előbb-utóbb megint össze kell vásárolni, nem ötöd-tized-huszad áron.

Utolsó napok, rendbeszedni a lakást Magyarországon az átadáshoz, kiszórni a maradék, el nem ment dolgokat. Pár szomszéd rengeteget segített, beáldozták az egész napjukat, pakolászni, takarítani. Ez jóleső érzés, ugyanakkor kihangsúlyozza, hogy milyen lesz majd barátok nélkül.

Utazás napja, hat héttel a távozásom után. A reptéri transzferbusz hajnalban érkezik, még sötét van. A párom kiterelgeti az álmos gyerekeket, majd beadja a még meleg ágyneműket a szomszédnak, ő majd leadja valami jótékonysági szervezetnek. Ezek voltak az utolsó személyes cuccok, a többi marad a lakás új tulajának.

Utolsó pillantás vissza a lakásba, mielőtt lekapcsolja a villanyt. Ilyenkor önkéntelenül is eszébe jut az embernek a legelső pillanat, amikor átvettük a csupasz, villanykörte és WC-ülőke nélküli lakásunkat tíz évvel ezelőtt, milyen boldogok is voltunk. Eszünkbe nem jutott volna, hogy ilyen lesz az utolsó. Ahogy a kulcs csörögve hullik a postaládába, majd elmegyünk. Végleg.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1815300036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2019.11.11. 07:30:37

Egy kicsit mintha meghaltunk volna. Ezt mondta a nejem, mikor a rokonsag horda el a szarjainkat, es a vegen ott maradt az ures haz egy kupac szemettel minden szoba kozepen.

Golf2 2019.11.11. 07:56:18

Szégyellje magát az első...Micsoda rémes dolog!

FutureFry 2019.11.11. 08:16:14

Nem tudom manapság (vagy 2014-ben) hogy van/volt, de régebben volt olyan hitelkártyakibocsájtó cég (pl. AmEx) amelyik adott “credit history” nélkül is hitelkártyát (a delikvens alapos leellenőrzése után), még akkor is ha a jelentkezőnek szinte semmilyen bevétele nem volt (pl. diák), igaz max. $1-2K induló kerettel. Szóval ilyesmivel (is) lehet(ett?) hiteltörténetet “építeni”. Ami persze - mint ez a beszámoló is mutatja - nem csak hitelhez “jó” (már akinek hitel kell valamiért), hanem tkp. “bizalmi pontrendszer”-ként is értelmezik sokszor.
Egyébként meg a magyar (debit jellegű) kártyákat tudtommal teljesen jól lehet szinte mindenhol használni ahol “credit” kártyát kérnek (pl. metróautomatánál), bár esetleg pár helyen (pl. autókölcsönzésnél) problémásabb lehet (pl. átmeneti - extra - terhelés a számlán).
p.s.: “Nobody goes to Coney Island anymore; it’s too crowded” - Yogi Berra :)

Csodabogár 2019.11.11. 09:23:58

A credit history nekem az agyamra ment Amerikában. A Macy's pl. tukmmálta ránk a kártyát de végül elutasították, mert nincs credit hístorynk. Addigra viszont már megvettünk két lakást és 2 autót készpénzért, de ez senkit nem érdekelt. Volt persze bank kártyánk, de nemigen használtuk.
Szerintem irtó logikátlan az egész, hogy az a megbízható aki eladósodik,
Posztoló remekül leírta a kezdeteket, reméljük jön majd még poszt a folytatásról.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2019.11.11. 09:50:15

Ez megint egy jó írás volt, akárcsak az előző a szerzőtől.

puhacica 2019.11.11. 10:24:45

huh, a veget majdnem megkonnyeztem. (akar igaz, akar mese.)
megint tele van a "mi" emlekeinkkel.

Platonica 2019.11.11. 10:30:21

@Csodabogár: Nem aki eladosodik, hanem akirol latjak, hogy hosszabbtavon is megbizhatoan fizet, rendezi a hiteltartozasait:-) A keszpenzert vasarolt haz, auto, plane kulfoldi eseteben nem biztositek szamukra, mert elkepzelheto, hogy az osszes meglevo tokejet (vagy a maset!) tette bele, de esetleg nem talal rendes munkat, vagy elveszti, es akkor nem szamit a megbizhatok koze (nem is beszelve a huzosabb feltetelezesekrol ugye).

Igazabol szerintem teljesen ertheto a hozzaallas, mert egy kobiztos hiteltortenettel tenyleg lathato, hogy stabil-e financialisan valaki (ebbe belefernek idoszakos megbukkanasok, sot jol is johet, ha evek viszonylataban lathato, hogy abbol is talpraall a delikvens, nem tunik el a sullyesztoben). Kicsit olyan ez, mint az autobiztositasnal a no claim bonus. Minel hosszabb a tortenet, annal megbizhatobbnak, ertekesebbnek itelik meg a vezetot.

Legtobben ezert is hasznaljak a hitelkartyat, epitik a hiteltortenetuket (honap vegen mindig kifizetve az azzal vasarolt dolgokat), mert ezzel egyfajta referenciat is krealnak maguk szamara. Szoval igy hasznalva szo sincsen eladosodasrol.

kewcheg 2019.11.11. 10:40:28

Viszont legalább a komp ingyen van ésa munkahely sincs messze a hajókikötőtől...

M. Péter 2019.11.11. 10:47:06

@Csodabogár: Az a megbízható, akinek van tartozása, és azt rendesen fizeti.
@FutureFry: Autókölcsönzőkről olvastam már olyan történeteket, hogy valaki közvetítőn keresztül foglalt kocsit, a közvetítő szerint a debitkártya teljesen jó, az autókölcsönző saját szerződési feltételei szerint viszont csak hitelkártyát fogad el, és vagy nem voltak hajlandók kiadni a kocsit vagy még külön egy méregdrága biztosítást kellett venni.

2019.11.11. 10:50:06

Gyerekek, ez krva jó még mindig.

shadowman1 2019.11.11. 11:06:53

Szuper életszagú cikk, remélem jön a folytatás.

Golf2 2019.11.11. 11:09:08

Nagyon,nagyon,nagyon jó írás!Grat! Még,még!

Taxomükke (UK) 2019.11.11. 12:00:45

@adg: Igen, nagyon furcsa, nem jó érzés.
Jó írás volt ez is, mint az előző. Nagyon kevés hasonló van már mostanában.

Golf2 2019.11.11. 13:11:21

Hihetetlen mennyi lehetőséget nyújt az IT-s szakma.Szép, új világ.

Arthamyr 2019.11.11. 13:50:15

@Platonica: Megkovetlek, neked volt igazad a negativ erzesekkel kapcsolatban.

Arthamyr 2019.11.11. 13:53:26

@Csodabogár: Tenyleg idegesito rendszernek hangzik, jo, hogy Europaban nem eroltetik annyira. Soha nem volt hitelkartyam, ha rajtam mulik, nem is lesz.

skye8 2019.11.11. 14:04:11

mostanaban csak azert lepek be HA-ra hogy megnezzem jelent-e meg uj cikke Viktornak. a romaniai villanyoszlopokon felrohogtem, tokjo kep :))
hitelkartyaval semmi gond ha az ember 21 napon belul kifizeti, nem ertem a nyavalygast. sokkal job mint a sarki trafikban apropenzzel szarakodni es fenntartani meg 10 vevot.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.11. 14:05:16

A posztoló majdnem 2 évtizedig gondolkodott a kivándorláson, IT-ban dolgozik és nem volt annyi esze, hogy megtanuljon angolul...

shaktele 2019.11.11. 14:05:31

@Platonica:

a gond az hogy a többség nem így használja, úszik észak amerika az adósságban, az embertelenül magas plasztik hitelekkel.

Arthamyr 2019.11.11. 14:10:40

Ha eleg koveren egymillio feletti elkoltheto bevetele volt hosszu idon keresztul, akkor fel nem foghatom, hogy miert szorul ra valaki olyasmire, hogy:
1. garage sale-t csinaljon a szarsagaival, amivel 80k bevetelre tesz szert. Minek? Kuka azt kesz, vagy otthagyni a vevonek.
2. ket borondnyi cuccat vigye ki fejenkent, ne rendesen koltozzon azzal, amire szuksege van/szivehez nott.
3. a kocsit kicentizve adja el (meg kicentizve szamoljon fel mindent), ahelyett, hogy kenyelmesen, es egy kis idore meg berelve.
4. ha mar a ceg spur, es nem fizet rendes relokacios csomagot, meg a gettoba foglal hotelt, akkor ezt nem oldja meg sajat maganak.
Stb.

Szamomra ez tok indokolatlan es irracionalis szarragasnak tunik, amikor ilyen bevetellel mar massziv megtakaritasokra lehet szert tenni, amit raadasul ket eladott auto+egy haz araval meg is fejelnek, az meg 150k-tol a csillagos egig terjedhet, dollarban, meg nulla megtakaritas mellett is egesz tisztes penz volna.

Maga a poszt meg tenyleg jo, mint ahogy @puhacica: is irta, az igazsagtartalmatol fuggetlenul. Aki irta, jobban tud irni az atlagnal.

shaktele 2019.11.11. 14:27:45

@Csodabogár: :)

Ő is talajt fogott NY-ban, ha nem is ilyen hitelkártyás, boldog IT létet.

Nem tudtam hogy a Darvas Lili a broadwayen is sikeres volt, én csak a Szerelem filmben csodáltam meg.

www.facebook.com/groups/342757449166582/permalink/2325987724176868?sfns=mo

London2009 2019.11.11. 14:53:23

@Arthamyr: jajj mar! Nyilvan nem a penz miatt csinalt garazsvasart, hanem azert mert miert dobna kukaba hasznalhato dolgokat? Ilyen vagyok en is, semmit ki nem dobok amit nem muszaj, inkabb elajandekozom vagy charity shopba viszem.
Az pedig az elozo cikkbol egyertelmuen kiderult, hogy a posztolo a fogahoz veri a garast. Igy nott fel, ez a normalis. Gondolom, hogy ezert nem akarta magat extra kiadasokba vagni. Kulonben ez neken is furcsa. Annyira utalok koltozkodni es csomagolni, hogy meg itt is egy cegre biztuk legutobb.

London2009 2019.11.11. 14:55:32

@puhacica: neked ilyen emlekeid vannak? Ennyire tudtad, hogy vegleg eljossz es eladtal mindent? No en anno nem es csak egy nagy boronddel jottem, mindent megtartottam. Nem is volt fajdalmas az elkoltozes.
Eladni lakast, autokat, gyerekeket vegleg bepakolni irto mas tapasztalat es nagyon nehez lehet.

Platonica 2019.11.11. 14:59:24

@Arthamyr: No need, jol elkvaterkaztunk:-D

@Online Távmunkás: Pont arrol szolt (sztem) az elso, mennyire nem akart kivandorolni.

@shaktiii: Igen, hallottam errol, nemcsak ottani viszonylatban. De -gondolom - ez is pont egy referencia.

Arthamyr 2019.11.11. 15:06:38

@London2009: A charity pl. jó ötlet, mi is azt csináltuk, eljöttek, kiguberaltak, ami kellett nekik, de ami maradt, azzal nem foglalkoztunk, a vevőre maradt.

shaktele 2019.11.11. 15:07:52

@skye8: don cherry botrányhoz mit szólsz? :)

shaktele 2019.11.11. 15:07:55

@Platonica: ja, referencia arra hogy emeljék hitel tetejét, s még többet kaszáljanak a kamatokon. Arra is.

puhacica 2019.11.11. 15:13:55

@London2009: igen, mindent eladtunk, elajandekoztunk. nem tudtuk, hogy bejon-e, de azt tudtuk, hogy vissza csak akkor, ha elet-halal mulik rajta.

London2009 2019.11.11. 15:15:57

@Arthamyr: ha ezt a vevo elfogadja. Most sajnos egy hazeladasnal mindent ott kellett hagynunk, mert annyira koltozni akart a vevo, hogy nem maradt ido semmire. Ugyhogy mondtuk, hogy koltozhet de nem fogjuk tudni kipakolni. Ennek az elonye, hogy nem kellett sokat vacakolni, hatranya, hogy sajnaltam egy csomo mindent otthagyni, kidobni. De c’est la vie.

Arthamyr 2019.11.11. 15:18:47

@London2009: Amugy az stb.-be meg mast is irhattam volna, pl. azt, hogy miert kell ilyen alapokkal ilyen helyzetbe navigalnia magat:

"de ennek most elég nagy tétje van, nem lehet hibázni, nem mehetnek rosszul a dolgok, mert nagyon rossz helyzetbe kerül az egész család, cserébe teljesen idegen a környezet"

Arthamyr 2019.11.11. 15:21:25

@London2009: Ha nem fogadja el akkor marad a kuka. Az indokolatlan szarakodas, amit nem ertek. Pl. ha a charity nem egy nap alatt jott volna, hanem mondjuk egy heten keresztul haromszor, akkor veluk sem "uzleteltunk" volna. Ha kell nekik, megoldjak.

shaktele 2019.11.11. 16:31:40

@Arthamyr: Íroszági Magyar TV? Wow.

index.hu/kultur/zene/2019/11/08/ganxsta_zolee_koncert_dublin_elmarad/

Nem megy a jó magyar ki az éjszakába csak a magyar blogokon pampog 24/7 ;)

skye8 2019.11.11. 16:34:08

@Arthamyr: oh come on, ez nem szarakodas, ha volt idejuk es kedvuk miert ne tarthatnanak garage salet? miert kell elpredalni a dolgaikat? kenyelem...2 gyerekkel en is fogamhoz vernem a garast foleg new yorkban, foleg bevandorlokent...ne hulyeskedj mar, nem kiralykodni mentek oda.

London2009 2019.11.11. 16:42:10

@puhacica: lakast, kocsit es csak ket borond maradt? Ok.

London2009 2019.11.11. 16:43:53

@Arthamyr: nem mindenki egyforman lelemenyes, talpraesett stb.

Platonica 2019.11.11. 16:54:50

Es nem mindenkinek sz*rakodas, ha tesz azert, h ne a szemetet gyarapitsa:-x

Hari Seldon 2 2019.11.11. 17:11:28

OFF:
Ma van a armistice de 1918
Itt szabadnap.
Az UK-ban meg emlékezés napja. (és tele az ország pipacsokkal)
ON

shaktele 2019.11.11. 17:16:03

Az előzményt újraolvasva jobban értem a mai posztot, ami kiváló, megint.

O1.G 2019.11.11. 17:16:21

Bezzeg Leányfalun nincsenek ilyen lepukkant részek,hitelkártya se kell,tömeg nincs,strand van,csak a féleszűek hagyják itt.

shaktele 2019.11.11. 17:38:25

@Hari Seldon 2: Itt is - pipacs On.

Harcoltak nagyszülők az első világháborúban?

puhacica 2019.11.11. 17:47:59

@London2009: kocsit igen. lakast nem, mert sose volt lakasunk. butorokat, hutot, tv-t, mosogepet, ruhakat, szirszarokat eladtunk, elajandekoztunk. az agyunkat csomagoltuk el egyedul es par olyan targyat, amit nem lehet potolni. ezek azota utanunk koltoztek.
70 kg korul volt a motyonk, par doboz, zsak, borond. nem tudom mi olyan hihetetlen.

Csodabogár 2019.11.11. 18:11:23

@Platonica: Tudom miről szól a dolog, de én egy konzervatív öreglány vagyok, aki ha egy mód van rá, mindig mindent kp vásárolok. A kredit nem az én műfajom. De láttam Amerikában sokszor, mikor a kasszánál kötegnyi kreditkártyából próbálták megtalálni, hogy melyiken van még valami hitel. Biztos vannak, remélhetőleg sokan, aki rendebe tartják a hitel ügyeiket.
Svájcban volt egy időszak, amikor jellemzően fiatalok, mikor hozzá jutottak a kártyákhoz, ész nélkül vásároltak. Aztán jött a magánycsőd stb.
Azóta talán sokkal jobban elterjedtek a kártyák és remélhetőleg megszünt ez a dolog.

Csodabogár 2019.11.11. 18:14:23

@Arthamyr: Nekem volt és van is, mert pl. repülőjegyet és még sok minden mást, nem lehet foglalni neten, kártya nélkül. Napi használatra nekem se kell.
Örülök, hogy nem élek Svédországban, ahol lassan már nem ismerik a készpénzt.

Csodabogár 2019.11.11. 18:21:31

@London2009: Mi Zürichből 2 kamionnal holmival költöztünk haza, de az utcán (van róla fotó) kb. 30 szemeteszsák volt kirakva a szemeteseknek. Bucsuparti volt, aki amit akart vihetett, de mégis volt maradék bőven.

London2009 2019.11.11. 18:32:48

@puhacica: nem hihetetlen, csak nem ugyanaz. Egy csaladnak az otthonat vegervenyesen mas erzes lehetett felszamolni es a tengerentulra koltozni. Eleve egy lakast eladni mas erzes, mint egy kocsit. Alberletet felmondani nem egy akkora dolog. Na de mindegy, ha te ugy elted meg, ahogy o is leirta, elhiszem en neked.

London2009 2019.11.11. 18:42:09

@Csodabogár: mar teljesen elszoktam a keszpenztol. Engem meg mar az idegesit. Valahogy mindig attol felek, hogy elhagyom. Sokkal jobban szeretem a kartyat. Latom mire koltok, a keszpenz csak kifolyik a kezembol.
Az angol hazak kicsik vagy legalabbis en igy erzem Mo.-hoz kepest, ugyhogy en allandoan kuzdok a hellyel. Ennek az elonye, hogy semmi lim lomunk nincs. Nem rakosgatok semmit. Ami felesleges, ropul mert egyszeruen nincs ra helyem. Ettol fuggetlenul eleg sokkolo volt a legutolso koltozeskor latni, hogy mennyi cuccunk van. Csak a sportfelszereles kitoltene egy kisebb meretu teherautot, a gyerekcuccokrol meg nem is beszelve.

blackhairlady 2019.11.11. 18:54:20

@M. Péter: @FutureFry: Nem fogadnak el debit kartyat az autokolcosnzok mert arra nem tudnak raterhelni esetleges plussz dolgokat.

Virago_1000 2019.11.11. 19:04:41

Ennyi szenvedest az atkozott penzert. Illetve annak igereteert.

Mindig is tudtam, sejtettem, hogy Amerika erosen lepusztult hely es hogy a komplett infrastruktura rohad szet, de hogy ekkora lepra hely legyen, azt nem gondoltam.

blackhairlady 2019.11.11. 19:09:19

Ez nagyon jo poszt volt ismet, felidezte a kezdet eveinekt.
Nalunk is a ferjem jott elobb, o vette meg a hazat, berendezest.
Neki sem nagyon volt hitel tortenete mivel 20 eve nem elt mar itt, nem koltott semmit hitelkartyarol, csak kp fizetett a tengerentulon.

Hari Seldon 2 2019.11.11. 19:46:50

@shaktiii:
A dédszülő harcolt. Három fronton is. Azt mesélte az apámnak, hogy "volt mindenhol, a muszkáknál, az olaszoknál, meg a bosnyákoknál. De a legrosszabb a bosnyák volt..." Ezt sokszor emlegette az apámnak.
(mármint katonai értelemben az volt a legnehezebb neki. - Ő természetesen a maga módján a szerbeket érette alatta)

Hari Seldon 2 2019.11.11. 19:56:48

@Virago_1000:
Olvastad valahol hogy egész Amerikáról írt?
Mindenesetre az igaz, hogy nem nagyon hozta meg a kedvem egy hosszabb NY-i kirándulásra. Legfeljebb átutazóban a Niagarához, vagy ilyesmi. Pár napra, néhány múzeum meg ilyenek amiket beterveznénk majd.

Platonica 2019.11.11. 19:59:58

@Csodabogár: Nem, szerintem nem szunt meg, mint ahogy az emberi butasag sem. Itt is tipikus sajnos az eladosodottsag:-(
Es igen, ismeros a tradicionalis gondolkodas, hogy mindent keszpenzzel, en is ezt hallottam a szuleimtol, holott a jelenlegi mantra meg az, hogy az egeszseges gazdasagi mukodeshez nagyon is fontos a hitelmozgas.

Pöffetegecske 2019.11.11. 20:26:12

@Virago_1000: azért egy csekély összeget rászánhatnál szövegértés fejlesztésre, rosszabb anyagi körülmények közé mentek, mint Magyarországon volt. Elárulom az is benne van a posztban, hogyha nem a pénz volt a költözésük oka, akkor mi, de azt próbáld meg magad megkeresni.

Pöffetegecske 2019.11.11. 20:31:18

Valaki a relokációnál fennakadt, hogy miért pont azt a hotelt bérelte a cég, az is benne volt a posztban, hogy vagy lepukkant, de közel van a melóhelyhez, vagy drága, de utazni kell. A cég beazonosítható, nem arról híres, hogy lehúzza a relokációval az alkalmazottait, de arra az egy hónapra nem jár 7 csillagos szálloda NY- ban.

puhacica 2019.11.11. 20:33:27

@London2009: jaaa, hogy igy... :D
en az elso kommentemben semmit nem irtam arrol, hogy ez ugyanaz lenne. te vitted arra a beszelgetest, amire csak reagaltam. nyilvan nem ugyanaz a sajat hazad veszni hagyni, mint egy berlemenyt, de nem is allitottam ilyet. butort kipakolni, eladni viszont gyanitom pont olyan szar egyikbol is, masikbol is.
de eredetileg arra reagaltam, hogy ugyanigy ereztem magam csomo szituacioban anno, a veglegesseg, a fenefeneteszikakkorismegcsinalom erzese, a megerkezes pillanata, aztan a nemisolyanrosszezmintelsorelatszott felismerese, alapveto butorok vasarlasa... emlekszem, mikor beertunk Londonba es mentunk GG-be a North Circularon, kb ugy ereztem, hogy micsoda lepukkant szar ez, hat nekem nem is tetszik, hogy fogunk itt elni, aztan par nap/het mulva, mikor kicsit bejartuk a szukebb/tagabb kornyezetunket, mar ereztem, hogy jo lesz ez. ilyenek.
de az elozo posztban is rakas dolog volt, amit akar en is irhattam volna.

London2009 2019.11.11. 20:39:27

@puhacica: ertem. Jo kis poszt lenne. Egyszer ha nagyon raersz, ird meg! Mar alig emlekszem arra, hogy mit ereztem anno, oly regen volt mar...

Virago_1000 2019.11.11. 20:57:28

@London2009: a keszpenz szabadsag. Lattam egy cashpointra irva, es nem lehet nem egyeterteni vele.

puhacica 2019.11.11. 21:22:57

@London2009: sajnos nem tudom megirni, mert ahhoz elo kellene hivnom a leanyfalun toltott idoszak emlekeit is, de az istennek se megy. :D

na de, milyen gyerekcuccaid vannak neked?

Csodabogár 2019.11.11. 22:25:37

@London2009: Én a kártyával vagyok úgy, hogy nem érzem mennyit költök. Nem szokásom állandóan a számlámat lesni, na és ha a pénzt elveszted, akkor kész. Óriási összeget ugyse hord az ember magánál. Viszont egy kártyaletiltás, új kártya stb. az nekem macera.

FutureFry 2019.11.11. 22:42:51

@blackhairlady: Sok autókölcsönző (bizonyos feltételekkel/korlátozásokkal) elfogadja a debit-kártyát is, pl.:

www.avis.com/en/help/usa-faqs/debit-card-policy

Can I rent a car with a debit card?
Yes, most U.S. Avis locations accept debit cards with the Visa or MasterCard logo as credit identification at the time of rental if you are at least 25. A hold is usually placed on the funds in your account for at least the estimated cost of the rental. Some vehicle types cannot be rented if you present a debit card instead of a credit card.

FutureFry 2019.11.11. 22:56:42

@Csodabogár:
Ahogy @Platonica: is (és mások is többször) írták, a hitelkártya nem feltétlenül jelent hitelt. “Deadbeat”-ként [1] rendszeresen (havonta) kifizetve a számlát teljesen olyan mint a debit használata, csak esetleg olyan “extrákkal” mint pl. a “cashback” (ami egyébként rávilágít arra, hogy a debit/kp-vel fizetők esetében az eladónál pár százalékkal több marad). Egyébként van olyan kártya is (“charge card”) ahol esetleg keret sincs, de ki is _kell_ fizetni teljes egészében a számlát minden hónapban. (pl. az eredeti AmEx kártya ilyen [2]). Ráadásul - ahogy @London2009: is írja - sokaknak kényelmesebb/egyszerűbb/gyorsabb egy kártya használata a kp-hez viszonyítva (pláne az interneten :)), bár ez egyéni preferencia.

[1] www.investopedia.com/terms/d/deadbeat.asp
[2] www.americanexpress.com/us/small-business/what-is-the-difference-between-credit-cards-and-charge-cards

Arthamyr 2019.11.11. 23:00:56

@shaktiii: Hat egyreszt ott sem vagyunk, masreszt Irorszagban/Dublinban altalaban akad epuletesebb dolog, mint Ganxsta, ha valaki kulturara szomjazik. Bar ugye kinek-kinek mi valo, es vegulis van rosszabb is. Az irorszagi magyarok tv-je talan valami facebookos dolog, nem rendes tv. Az ejszakaba meg minden nap kimegyunk, a magyar gdp-t hizlalva, mondjuk ettol nem tudom, jo magyarok leszunk-e.

@skye8: Kenyelem > minden, foleg, ha valaki mar 2 gyerek kenyelmetlenseget benyelte. :) Meg ha mar Magyarorszagon "kiralykodtak", celszeru lett volna valamit atmenteni a legszarabb atmeneti idoszakra szerintem. Az sem idealis lelkiallapot, ha az embernek az a legnagyobb orome, hogy "hol a 10%?!".

@Platonica: Valid, bar szerintem nem ez az idoszak az az ember eleteben, amikor ez magasan kell, hogy legyen a prioritasi listan. Ha igen, akkor meg maradjon a seggen, kevesebbet szemetel sokkal, boritekolhato, hogy az Amerikaba koltozessel novekedik a csalad okologiai labnyoma, mar csak a koltozes miatt is, de valoszinuleg az ottani eletmod miatt is. A ket kocsi es egy milla lefogyasztasa eseten sem gondolnam, hogy ez valaha is a top prioritas lehetett...

@Csodabogár: Fantasztikusan jo dolognak tartom a kartyat, meg a kpmentesseget, de nem a _hitel_kartyat, meg azt hogy azzal mestersegesen hiteltortenetet epitsek es menedzseljek. Nem ertem, miert nem jo egy sima szamlatortenet, ugyanannyi relevans info kiveheto belole, sot, tobb is.

FutureFry 2019.11.11. 23:01:48

@Virago_1000: “… a keszpenz szabadsag …”
(Pénzügyi szempontból) szerintem inkább a megfelelő méretű vagyon/tulajdon (relatív adósággmentességgel párosulva) a szabadság egyik alappillére. Az, hogy hogyan fizet az ember (kp-ben, vagy kártyával) ebből a szempontból kevésbé fontos (bár igaz, hogy kp-vel fizetve kevésbé követhető a tranzakció, de manapság - a mobiltelefonok/kamerák/internet világában - már semmi sem tud igazán anonim maradni). Szóval a lényeg (hogy ismételjem magam) az, hogy legyen “FU money”:
youtu.be/xdfeXqHFmPI

Arthamyr 2019.11.11. 23:05:01

@puhacica: Nekunk annyi se lett volna, ha nincs szamitogep/bicikli, igaz, mi megtartottuk a hazat.
Egy magyar kollegam annyira redukalta a cuccat, hogy belefert egy 20kg-s borondbe meg egy hatizsakba, mondjuk o kisse furcsa volt. Travel light ftw! :)

Arthamyr 2019.11.11. 23:14:09

@Platonica: Az egészséges gazdaság nem a mi dolgunk. :)

FutureFry 2019.11.11. 23:27:32

@Arthamyr: “… Egy magyar kollegam annyira redukalta a cuccat, hogy belefert egy 20kg-s borondbe meg egy hatizsakba, mondjuk o kisse furcsa volt. …”

Erdős Pál? :)

Arthamyr 2019.11.11. 23:30:11

@FutureFry: Nem, "Ardesh" kisse mas generacioba tartozott.

puhacica 2019.11.11. 23:39:06

@Arthamyr: ooo, a bicikli, most, hogy mondod! azt utolag hozattam ki, aztan jol elloptak. :(
a szamitogep viszont jott velunk, nem volt kerdes. a masik nagy csomag pedig a macska motyoival volt tele.

"Travel light ftw!" - ezt nyaralasoknal probalom tokelyre fejleszteni, evek ota 1-1 hatizsakkal utazunk. :)

shaktele 2019.11.11. 23:56:19

@Hari Seldon 2:

Ha pestet, párizst szereted akkor new yorkot imádni fogod, hidd el nekem.

shaktele 2019.11.11. 23:56:26

@Hari Seldon 2:

Akkoriban még nem ismertük a PTSD-t.

Nagyfater órákig tudta mondani doberdót, az olaszokat, a kézitusákat, gázt..sose ismételte magát. Nejem nagyapja dittó.

Lest We Forget

shaktele 2019.11.12. 01:09:42

@Arthamyr: hell with ganxsta, ha fizetnél se mennék a bulijára

Jó telelést otthon :)

gabors 2019.11.12. 03:49:14

a poszt kurva hosszu es valaki mar irta New York NEM amerika

New York bar amerika legnagyobb varosa abszolult nem reprezentalja az amerika nagy reszet .....

trabant 2019.11.12. 07:38:26

@Virago_1000:
Ideje lenne szétnézned az USÁ-ban, mert a poszt eleje - talán a kontraszt miatt - nem ad hiteles képet. Az USA hatalmas, ilyen is, olyan is, de mindenképpen érdemes arra, hoy sajat benyomások alapján alkosson róla képet az ember.

Pl. New York építészetileg a csodák birodalma, ami olyan ütemben épül tovább, hogy a városban évek óta több daru látható, mint egész Európában együttvéve.

Arthamyr 2019.11.12. 08:24:54

@puhacica: Nekunk is az lett a biciklik sorsa. :(

puhacica 2019.11.12. 08:39:37

@Arthamyr: sajnalom. jo szar erzes. :(

Arthamyr 2019.11.12. 08:47:53

@puhacica: Akkor az volt, es az is, ahogy a garda beleszart az egeszbe, pedig meg felvetel is volt a lopasrol. De aztan rajottunk, hogy van bike to work scheme, es azota jobban figyelunk a dolgainkra.

puhacica 2019.11.12. 09:04:33

@Arthamyr: en meg vettem egy hasznalt versenykerot, nem tul retro, ezert nem ertekes, nem is tul fiatal, ezert sem ertekes, igaz feltuno, mert team gb-s, de ahogy irtad, jobban odafigyelek, igy talan nem lesz baj.
a rendorok meg... legalabb adtak egy referenciaszamot, igy fizetett a biztosito.

London2009 2019.11.12. 09:36:49

@puhacica: ez a Leanyfalus viccparade honnan jon? Lemaradhattam rola. De akkor tenyleg ne ird meg ha ehhez az kellene. :P
Ket honapja megszuletett a gyermek, ugyhogy felteherautonyi cucca mar neki is van...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.12. 09:38:34

Egy istenverte fasságnak tűnik nekem is ez a hitelkártya meg kredittörténet rendszer...Én se veszek soha semmit hitelre, inkább teszünk félre, hogy ne kelljen ezzel is sz*pni.Még egy hülye határidő, amire figyelni kell, csak bonyolítja az ember életét, ráadásul egy hónapnyi hitel mi a francnak?Ha adnának egy évnyit, arra már aszondanám, van értelme, de egy hónap?!
Ezzel így csak a baj van...
Az meg, hogy ezzel lehet bizalmat kiépíteni bárkiben is, iszonyú naivságra utal.
Ettől még egy nagyobb összeggel a delikvens simán megpattanhat, úgy értem, simán lehet megbízhatatlan is.Az nem indok, hogy hát már 3 éve fizetgeti a bevásárlását hitelkártyával és mindig pontosan törleszt...
Áááhh, valszeg én pocsék lennék usákiainak...Persze tudom, biztos bennem van a hiba.
:-))))))))
.
"Nézelődők, észreveszem, hogy az eladó mindig ott molyol kb. 20-30 méterre. Ismeri már az embereket, azonnal jön, ha az ábrázatomból látja, hogy valamin gondolkodom, és sorolja az opciókat, árakat, alternatív megoldásokat, mire érdemes figyelni, majd visszahúzódik teret és időt adva."
Na, ezt nevezik úgy, hogy eladó, kereskedő.
A szakmája mestere.
Az a baj, hogy fogyóban vannak.

London2009 2019.11.12. 09:40:16

@Csodabogár: a szuleim is ilyenek pedig ok sokkal fiatalabbak, mint te. Csak a keszpenz a penz. El nem jonnenek egy rakat font nelkul Londonba vagy nyaralni euro nelkul, mert mi lesz ha... Engem meg stresszel akar 100 font is a penztarcamban, mert tuti elhagyom. A mi generacionk, a tolunk fiatalabbake meg mar plane ilyen menthetetlenul keszpenzmentes lesz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.12. 09:51:56

@blackhairlady: Kövezzetek meg, de én ennek örülök...
:D
Miért jó az nekem, bérlőnek hogy valami csaló cég jogtalanul még megterhelgeti ezzel-azzal a kártyámat??

Arthamyr 2019.11.12. 09:54:50

@London2009: Ez nekem is kimaradt.

@puhacica: nekünk sajnos nem volt biztosítás sem. A team GB menő. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.12. 10:05:07

@London2009: Én is viszek mindig valamennyit.Amióta egyszer a németeknél(!) [nem Uganda-külsőn, hanem a fejlettnek számító Németországban!] fintorogtak a svéd valamelyik bankkártyánkra (Visa-EC/MC volt azért) és majdnem szarban maradtunk a kasszánál, szóval azóta mindig van valamennyi kp nálam.És jó párszor jött már jól.Vagyis nagyon is helyénvaló az ilyen gondolkodás...
:-)

puhacica 2019.11.12. 10:05:58

@London2009: fogalmam sincs. :D par honapja leanyfalun porog ez a felkegyelmu o1g2, talan o fel tudna lebbenteni a fatylat a titokrol. :D
na de most a 4labu, szoros gyerekrol beszelunk, vagy 2labu csupaszrol?

@Arthamyr: en biztositas maniaban szenvedek.
:)

Platonica 2019.11.12. 10:09:42

@geegee: Naivsagot mire erted? Kinek a reszerol?
Itt nem arrol van szo, h a kisember azt kepzeli, o majd a hiteltortenetevel bizalmat ebreszt, ezert o kezdemenyezi, hanem kb ebbe van belekenyszeritve. (Es nem, nem kizarolagosan USA jelenseg.)
Autoberles: megint felreertetted. Altalaban nem jellemzo, h jogtalanul terhelne'k meg a kartyadat, de ha utolag jon pl egy gyorshajtasi birsag miattad, akkor nem marad a nyakukon, raterhelik a kartyadra, v hasonlo, nem azonnal egyertelmu kar eseten, amit esetleg okoztal.

@London2009: : Akkor jol sejtettem! Gratula!!! Fel teherautonyi??? Hajaj:-D

Platonica 2019.11.12. 10:19:13

@puhacica: Hmmm, jo kerdes. (Bar mintha puppy pajtas korabbrol remlene...:-)

London2009 2019.11.12. 10:52:03

@geegee: a valamennyi kp oke. De ok irrealisan sokkal erkeznek szerintem. De nem baj, addig mig el nem hagyjak/lopjak.

London2009 2019.11.12. 10:53:35

@puhacica: ketlabu csupasz. Bar akkora seroval es kis szoros fulekkel jott vilagra, hogy minden relativ.

London2009 2019.11.12. 10:54:23

@Platonica: koszi! Puppu pajtas mar nagyfiu, pont ma ot honapos.

London2009 2019.11.12. 10:58:16

@puhacica: o1g nem lehet, hogy a Favago? Bar mindig o van meggyanusitva ha valami uj barom itt megjelenik. :D

puhacica 2019.11.12. 11:17:57

@London2009: jaj, akkor remelem fiu lett! :D annyira tudtuk, miert titkoltad?
gratulalok, sok oromet, egeszseget nektek! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.12. 11:30:08

@Platonica: Naivság a bank részéről.Ha a delikvens hibátlanul fizetgeti a heti 200 dollárját az élelmiszerbevásárlásai után, attól még egy lakáshitelnyi pénzzel simán megpattanhat...Mire biztosíték a kredittörténet?
Semmire.Viszont csak jól keresztbe tesz mindenkinek, lásd poszt.
A bérautós dologokat meg Európában miért tudják megoldani debitkártyával?Már ha meg akarják oldani?
Ha jön utólagos bírság, utánam küldik.Nem lehet már ellógni, sajnos, mert behajtócégek kipréselik a szabálysértőből.
A net meg tele van olyan esetekkel, hogy rosszhiszemű csalási kísérletként legombolnak/tak az áldozatról pénzeket.Lóf.szt a hitelkártyába, már elnézést.
Pont ez a célom, hogy senki ne tudjon utólag még beterhelni semmit se.Mindent csak előre megbeszélés után.Ha így nem működik, akkor részemről tárgytalan az üzlet.

London2009 2019.11.12. 11:33:56

@puhacica: na ne! Meg a kozeli ismerosok is meglepodtek. Nem volt titok csak nekem nem jott termeszetesen a beszamolo sem. Nem fiu! :P :D

puhacica 2019.11.12. 11:48:03

@London2009: nem a picsakat, meg itt is tobben rakerdeztek, koztuk en is, es azt mondtad, hogy nem. :D
nem tudom milyen ismeroseid vannak, dehat annyira egyertelmu volt, az orvosi vizsgalatok, a juttatasok, nagyon kepben voltal hirtelen mindennel. :)

adg 2019.11.12. 12:12:50

@geegee: mindent hitelkartyaval fizetunk, sose volt vele gondom. Eves szinten kapunk 5-600 dollart a rewards pontokbol, ha gond lenne pl az autokolcsonzovel, vagy valaki raterhelne valamit, ami nem tetszik, akkor a banknak kell szolni, ok zongorazzak le. Ha debit kartyarol huznak le penzt, akkor az annyi. Autokolcsonzovel sem volt semmi gondom, es a hitelkartyahoz jaro biztositas pl fedezi berles eseten a kart, ha osszetorom a kocsit. De egy sor mindent is fedez, pl visszagozzak a hullamat, ami lassuk be, eleg kedves toluk. :)

adg 2019.11.12. 12:13:29

Marmint hozzak. Termeszetesen.

London2009 2019.11.12. 12:24:04

@puhacica: direkt biztos nem! Puhamacska eszem nem jar tul senki sem. A juttatasokkal konnyu tisztaban lenni, miutan nincs semmi!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.12. 12:50:43

@adg: Jó, de az egy tündérkert, ott Ozziban...

Na de komolyra.És az ilyen éves kártyadíj, számlavezetési díj, stb mennyi költséget jelent?
Én meg valahogy attól nem félnék, hogy egy magyar/európai bank majd engem fog megvédeni, nekem fog igazat adni egy esetleges beterhelő céggel szemben.
A debit kártyára meg nem lehet utólag beterhelni, be is baxna...
Nekem se volt még gondom az autóbérléssel, mert ahol csak lehet, igyexem nem igénybe venni, pont az ilyen bizalmi dolgok miatt...
:D

adg 2019.11.12. 13:07:01

@geegee: 60 dollar korul van az eves dija, semmi mas koltseg nincs. A debithez meg a megtakaritashoz sincs.

Nem kotelezo egy credit kartya, lehet elni nelkule itt is, de nekunk szerintem bevalt. Csak vissza kell idore fizetni, es akkor nincs kamat.

Egyszer volt balesetunk berelt autoval meg jo regen, de nem en voltam a hibas. Levettek az onreszt, majd mikor vegigment a biztositokon a moka, visszaadtak. Nem volt gond.

Meg a fizetos utaknal, ahol van, ott csipog a kutyu, aztan mikor visszaviszem a kocsit, leveszik az utdijat. Nekem egyszerubb, mint kulon baszkodni vele.

puhacica 2019.11.12. 13:38:23

@London2009: dehogynem, tul sokszor is. de tenyleg, adg is kerdezte, platonica is sejtette... szoval a masodiknal legyel rafkosabb! :)
de amugy tok orulok nektek. :)

London2009 2019.11.12. 13:44:59

@puhacica: adg azt kerdezte, hogy akarunk e, mire en mondtam, hogy igen, persze. De akkor meg nem volt baba. Ha valaki kerdezte volna, amikor mar utban volt akkor termeszetesen mondtam volna. Platonicara nem is emlekszem, hogy mit kerdezett. Te pedig azt kerdzted, hogy majd akkor koltozunk e videkre ha lesz baba. Ennyire emlekszem. Egyaltalan nem volt titok. De nem mondtam feleslegesen senkinek a valo eletben sem. Akkor tudtak meg sokan, amikor megszuletett. Masodiknal mar nem izgatna talan ennyire, de igy elsore meg lampalazas voltam. :D Meg amugy sem gondolom, hogy olyan orult nagy ujsag ez rajtunk kivul barkinek.
De amugy koszi, we couldn’t be happier. : )

puhacica 2019.11.12. 13:54:52

@London2009: csak arra akartam utalni, hogy nem en voltam az egyetlen, aki megsejtett, megerzett valamit. de igazad van, semmi kozunk hozza, ha egyaltalan nem mondtad volna el, az is ertheto lett volna.
mostanaban csomo meglepetes baba "jon szembe", tok jo, magam is meglepodok, hogy mennyire orulok nekik! (biztos azert is, mert nem nekem kell oket megszulni. :D)

London2009 2019.11.12. 14:18:12

@puhacica: no igen. Azota engem is tok erdekel mindenki gyereke, pedig korabban, hat ohm, nem kulonosebben izgatott a tema. De most minden szaron elerzekenyulol meg orulok es erdekel minden baby news.
A sajat tapasztalatom alapjan a terhesseg, szules szazszor rosszabb, mint amire szamitottam. A feneket felejti el utana az ember, en ugyan soha. :D A babazas viszont ezerszer jobb, mint amit vartam es imadom, hogy nem kell bejarni dolgozni! Ugyhogy igy minden jo, ha vege jo. : )
De ja, valoban lehet orulni a babaknak, amit mas szult meg. :D

Platonica 2019.11.12. 14:24:48

@geegee: Hat hogy a bank naiv, hm, egy igen erdekes felvetes. Nehezen tudom ertelmezni hehe. Minden eszembe jut roluk, csak ez nem:-D

Autokolcsonzes: akkor ugy mondom, bar 20 eve evi tobbszoros rendszeresseggel berelunk autot, hitelkartyaval fizetunk, nem tapasztaltunk me'g utolagos lehuzast, egyszer kellett pluszban fizetnunk, amikor a ferjemet lefotoztak, akkor kuldtek is a vonatkozo hivatalos dokumentumot. Kicsit mas tesztanak gondolom, ha azon sir valaki, hogy nem olvasta el, mit irt ala, es utolag lepodott meg. Most mondjam azt, megerdemelte?

@London2009: En csak olvastam a sorok kozt. Tenyleg sejtheto volt, ha nem is egyertelmu:-) Es total megertem, hogy nem publikaltad, en ezert nem is kerdeztem ra. Hajtomeg es szoros fulike nalunk is volt, utobbi par het alatt rendezodott, elobbi mai napig megvan:)

2019.11.12. 14:27:00

@London2009:

Csatlakozom a többiekhez: lehetett sejteni.
Tök kúl, nagy gratula, fületek érjen bokáig. :)

Platonica 2019.11.12. 14:27:09

@London2009: De erdekes, nekem pont forditva volt (marmint mi nehezebb, mint elkepzeltem).

London2009 2019.11.12. 14:31:45

@Nagy kámpics: na jol van akkor! Nagyon koszi! : )

London2009 2019.11.12. 14:37:33

@Platonica: a haja megvan es csak no. A fulen levo kezd kikopni, pedig irto cukeraj kis troll volt idaig.
O mintagyerek. Eszik, alszik, gugyog magaban, soha nem sir, magatol alszik el, nem kell altatni, nem faj semmije, ugyhogy igy konnyu. Ezt az itthoni semmittevest meg elviselnem par evig. Setalunk a gyerekekkel, kavezgatunk itt ott, sutok, fozok, eletem legjobb egy eve lesz, ha igy marad! : )

Mikkamak 2019.11.12. 14:37:42

Azóta a szerző nyilván tudja, hogy a lakbér, víz-, villany és egyéb számlák pontos fizetése is hasznos a credit history építésében. És micsoda mázli, hogy nem tettek le rögtön 3-4 havi lakbért kauciónak.

Sok helyen vannak bérlakás "lakóparkok", ahol azért könnyebb bérelni. Nekünk annó annyi volt, hogy $500 helyett egy egész havi lakbért kellett letenni kauciónak, nulla credit history-val!

Ha pedig az elején nagyon muszáj hitelkártya és még secured kártya sem jöhet szóba, akkor megoldás lehet a pre-paid kártya, amit boltokban árulnak, feltölthető és újratölthető. Ezekkel annyi gond van csak, hogy aktiválási díjat számolnak fel, ill. a balance-ból havi díjat vonnak, de átmenetileg jól jöhetnek. Alaposan át kell nézni a feltételeket, így nem érhet meglepetés.

Bútor és lakásfelszerelésnél meg hasznos körülnézni a különféle jótékonysági, thrift, resale, consignment boltokban, ill. a Habitat for Humanity Restore-ban. Meg persze a garage sale-eken, lehetőleg gazdagabb környéken.

2019.11.12. 14:37:56

A köcsögölős résznél elolvadt a szimpátiám, onnan csak átpörgettem a maradék anyagot. Mondjuk azt nem értem, hogy ha itthon ketten milla fölött kerestek, akkor mi a motiváció a költözésre, tudom, a diktatúra, de azért erről is eshetett volna pár szó. Gondolom ez a rész nem teljesen kerek....

shaktele 2019.11.12. 14:38:10

@shaktiii:

épp az Emlekezes napján mensztették Don Cherryt.

Poénos hogy pár éve a hetedik legnépszerubb kanadai

Volt.

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152969912&t=9054712

shaktele 2019.11.12. 14:47:24

@Eugene Horse: Olvasd el az elozo posztját.

Platonica 2019.11.12. 14:56:02

@London2009: Maradjon is igy!!! (Nalunk 3 honapig tartott ez a szakasz, az elso Di-Per-Teig:-x) Amugy nem annyira a baba koruli dolgokat talaltam neheznek, inkabb a sajat oldalt. Ettol fuggetlenul en se rohantam vissza dolgozni, ha belegondolok, azota se:-DD

Platonica 2019.11.12. 14:57:09

@Eugene Horse: Szerintem rengeteg szo esett rola. Kocsogoles szerintem is tulzas, de az elso resz alapjan abszolut kontextusba helyezheto.

blackhairlady 2019.11.12. 15:04:37

@London2009: En is gratulalok :)
Magyar vagy angol neve lett a kiscsajnak?

Osiris_X 2019.11.12. 15:08:05

Első olyan poszt itt, ami megfogott. Én egy màr haza települt határátkelő vagyok, de a vilàg jàró vérem miatt mindig elolvasom a blogot. Ezzel a hitel dologgal kapcsolatban a meglàtàsom a következő:
Az egész júeszéj gazdaság a hitel-re mint intézményre van felépítve manapság. Költsd el most, és légy rabszolga 20-30 évre a törlesztés miatt. Csodálkozom, hogy neked ez nem jött le hamarabb, pedig egy nagyon meggondolt, felelősségteljes fickónak tünsz. Mi sokáig laktunk Luxemburgban, ami enyhén szólva is bank, és offshore nagyhatalom Európába, és minden banki fejlesztés ott zajlik le legelőször a vilàgon. (Csak mondom hogy a svájci banktitok szabályok meg se karcolják a luxemburgit.... Ott lazán utalgathatsz pénzt amit fekete munkára kapsz. Soha Senki nem fog belelátni. )
Mikor bejött a V-pay rendszer elsőnek(2011-12 valami ilyesmi), akkor rendre megszívtuk mikor àtmentünk vàsàrolni mondjuk németben. Ez nem sokat javult az elmúlt években, inkàbb még csak furcsább lett. Van ahol muxik, de sok helyen a mai napig se. Mi egyébként American Express kártyával hidaltuk át sokszor. Valahogy az asszony kiváltotta, (valami gyökér repülő kilóméter gyüjtő pontrendszer miatt) és az egy 90-95%ban működött. Aztàn persze utalni kellett rá a pénzt amit leköltöttünk.
Mindenesetre nagyon szépen leírtad hogy milyen is a NY. Valami ilyesmire gondoltam én is eleve, és hogy valaki ilyen szemléletesen leírta, akkor ezek szerint közel jártam az igazsághoz.
Mindenesetre nagyon sok sikert kívánok! Ha csak fele annyira sikerül ez a dolog mint nekem akkor nagyon jó lesz ez nektek. A reális felfogásod az ami teljesen megkülönböztet a többi határátkelőtől, ez majd néha jusson eszedbe, ha kicsit rossz az élet. Te valahogy nem az új dolgok varázsát látod (legalábbis az írásos alapján) , ami nagyon hamar kikopik, te kőkemény realista lehetsz, ami adódik is a szakmádból.
Várom a következő írásod.
Belegondoltam èn mit tennék be a naptárba valamikorra a helyedben:
crazyhorsememorial.org/
Sok sikert!

London2009 2019.11.12. 15:11:06

@Platonica: ma kapott 9! kulonbozo oltast szegenykem de alszik azota is. Szerintem ilyen marad. Noverem gyerekei is ilyenek voltak. De ha nem, az sem baj, megoldjuk.
Ram mar ramfert ez a career break. Meg olyan jo, hogy itt van a szoros negylabu szeretetgomboc is. Tiszta terapia!

London2009 2019.11.12. 15:14:13

@blackhairlady: koszonjuk! Olyan neve lett, ami mindket nyelven mukodik. Eredetileg, mint kiderult, heber nev. A kozepso neve magyar lett a nagyim utan, de erdekes modon itt is anyakonyvezheto.

Platonica 2019.11.12. 15:22:59

@London2009: 9?? Jesszus. Nem csoda, ha alszik:-)
Igen, tesom is ilyen nyugis baba-gyerko volt, tudom, h letezik!
Akkor a kutyus idozitese is celzatos volt, igaz?

London2009 2019.11.12. 15:29:00

@Platonica: kombinalt formaban, de igy is 3 injekcio meg egy szajon at.
Igen, direkt igy terveztuk, hogy addigra legyen szobatiszta mire megerkezik a baba. Meg kolykot nem lehet munka mellett vallalni. Kerestunk sokaig felnottet menhelyrol, de sajnos a tobbseguk serult es nem alkalmas gyerek meg dolgozo par melle. Igy maradt a kolyok, aki igy hozzank idomul teljesen. Na es vele is szerencsenk volt, mert semmi gond nincs vele a szokasos kolyokseggel jaro dolgokat leszamitva. : )

Platonica 2019.11.12. 15:42:46

@London2009: Ez volt az egyik 'clue':-))
Szuper lesz, hogy egyutt nonek!

Platonica 2019.11.12. 16:32:54

@London2009: Miss Marple, ha szabad kerni:-D A csaladban amugy is ez az alias-om:-DD

FutureFry 2019.11.12. 17:09:27

@adg: @geegee:
Errefelé sok (a legtöbb?) kártyának éves díja sincs, annak ellenére, hogy sokuknál van cashback, automatikus biztosítás, stb. Persze, mert a költségeket az elfogadóhelyekkel fizettetik meg (nomeg azokkal a kuncsaftokkal akik nem fizetik időben vissza a tartozást, ezért kamatot számolnak fel nekik a kölcsönre).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.12. 18:47:04

@adg: @Platonica: @FutureFry: Oké, ha nektek, nálatok működik, akkor lehet, hogy csak én vagyok túl földhöz ragadt...Vagy itt Európában még gyenge a szolgáltatási szint.
Minden esetre eddig elvoltunk nélküle, így eztán is megpróbálunk meglenni.
:-)
Nekem valahogy inkább a stressz lenne, hogy ne felejtsem el időben visszafizetni, figyelgetni még erre is, meg működjön a rendszer visszafizetéskor.Lehet, hogy túl sok negatív sztorit olvastam.

svajcineger 2019.11.12. 18:53:28

@geegee:
Nem kell rá figyelni. Automatikusan levonják a folyószámláról a fordulónapon az addigi költést.

Platonica 2019.11.12. 18:57:31

@svajcineger: Vagy ha nem ezt valasztod, nagyon kedvesen es precizen kuldik az emlekeztetot emailben:-) A ferjem inkabb ezt preferalja.
En meg csak hasznalom, hehe.

kék madár 2019.11.12. 19:17:25

@Virago_1000: akkor nem is jossz? :(((((((((((((((((((((

FutureFry 2019.11.12. 19:18:25

@geegee: Mondjuk jogos, hogy egyel több számla amit fizetni kell. De (mint mondjuk a villanyszámlát) ezt is lehet automatikus levonással fizetni (ahogy @svajcineger: is írja), bár szerintem így egy kicsit az előnyét veszti (pl. ha nem időben reklamál valamilyen jogtalan terhelésért az ember akkor lehet azt is vonja és úgy kell “visszakérni” (igaz a jogosulatlan terhelés azért elég ritka)). Szóval a @Platonica: által említett email- (vagy SMS-) emlékeztető (ami lehet saját is nem kell a kártyacégre hagyatkozni ebben) talán jobb.
Egyébként meg bármikor/bármennyiszer lehet a hitelkártyát fizetni (azaz nem csak amikor a havi kivonat jön), sőt pluszba is lehet rá rakni… (bár annak nem sok előnye van).

zsocek 2019.11.12. 19:29:33

Korrekt, hasznos (akit érinthet) és értelmes írás, csak azt ne feledjük el, ha megérkezéskor van viszonylag sok pénzed, elég jól beszéled az angolt, és konkrét, jól fizető munkahely vár, az azért egész más, mintha - és az oda emigráló emberek többsége így van vele - mindezek nélkül kellene helytállni.

svajcineger 2019.11.12. 20:22:06

@Platonica:
Nekem egyebkent csak a netes vasarlasok miatt van hitelkartyam. Miutan itt a bankok orszagaban nem ismerik a neten is hasznalhato debit kartyat...

matyi101 2019.11.12. 21:22:41

@FutureFry: De, én azt nem értem miért feltételezik, hogy én hitelt akarok? Vannak olyan kártyák is (én ilyet használok Ausztriában), ahol annyit költhetek amennyi pénzt rátettem.

puhacica 2019.11.12. 22:40:12

@London2009: es akkor mar videken laktok?

somlobodog 2019.11.12. 23:35:16

@Online Távmunkás: baromira megneznelek életedben először az usaban hogy boldogulsz az ügyintézéssel a Magyarországon megszerzett "felsőfokú" angol nyelvtudassal. KB 50 ilyen embert láttam magamat is belertve az elmúlt 15 évben. Na kB úgy... Kell pár het/hónap higy raalljon a fuled

somlobodog 2019.11.13. 06:58:50

@geegee: "Naivság a bank részéről.Ha a delikvens hibátlanul fizetgeti a heti 200 dollárját az élelmiszerbevásárlásai után, attól még egy lakáshitelnyi pénzzel simán megpattanhat...Mire biztosíték a kredittörténet?"

Ne maaaaar:)))) ha te jobban tudod mint a "bank" akoor miért van az hogy a bank kurva gazdag, más pl te, nem az? A rendszer kB sztem 99%os. És mivel credit nélkül iszonyú nehéz itt boldogulni így a normális ember figyeli. Jó credit scoreral kapsz hitelt kB fele vagy harmadakkora kamattal mint szar scoreral. A hitel összegét az income adja de a feltételek vagy megítélés alapján a cs kiemelt. Persze van bankruptcy lehetőség de azért nem a normal. Ergo a bank tudja mit csinál. Több száz éve nyomják:(

88Teo88 2019.11.13. 07:10:52

végigolvastam a cikket, és valószínűleg a mostani munkámból kifolyólag , de a kiköltözést teljesen másképp oldottam volna meg:

nemtudom mennyi megtakarítás volt, de szerintem kb 5 millió elég lett volna. semmit nem adtam volna el, az összes cuccot a két kocsi, a lakásban lévő összes cuccot elszállítottam volna rijekába 300-400 dolcsiból kijönne rijekából 1500 dolcsiért bérelni egy 12 méteres konténert amibe befér minden a 2 kocsi is. az kb 1,5-3 hónap alatt ott van new yorkban. a lakás megmaradt volna és kiadva simán fizeti a törlesztőt + valamennyi pénz. semmilyen bútort se kellett volna szinte venni és a gyerekek összes cucca megmaradt volna, plussz jókora pénz a bebútorozás miatt, az első 1,5-3 hónap szívás lett volna egy kicsit mondjuk egy matracon, viszont egy hatalmas spórolás, és ha szívás lenne az usa, akkor megmaradt a végső menekülőpont a lakás + még pénzt is termel, ez nekem eléggé mindent egy lapra felteszünk logika, mintha háború lenne magyarországon,

Platonica 2019.11.13. 18:27:45

@88Teo88: En az arakat nem ismerem, de azt tudom, h UZ-ra is sokan konteneres/hajos formaban koltoztettek a meglevo ingosagaikat. Kivancsi lennek, Viktoreknak mi szolt ellene.

SzZoole 2019.11.13. 19:51:38

@London2009: tényleg lebabáztál?

Sok szerencsét a kis repedéshez :-)))

Arthamyr 2019.11.13. 21:44:56

@somlobodog: Europaba is ugyanolyan reg vagy regebb ota nyomjak (meg amugy is eleg jelentos atfedes van a retail bankok kozt), ott is tudjak mit csinalnak, es ott nem kell ez a hitelkartyas hulyeskedes. A credit score persze jo dolog, de azt tokeletesen meg lehet(ne) allapitani egy szamlatortenetbol, meg par ev vegi adobevallasbol (Irorszagban P60 end of year certificate, nalatok is tuti van ilyen), sot, minden bizonnyal jobban is, mint egy hitelkartya izolaltan latott forgalmatol. Ezt meg is teszik, ha az ember vesz egy dragabb dolgot, vagy nagyobb hitelt vesz fel.
Az, hogy az emberekre hitelkartyat eroltetnek, es bizonyos szolgaltatasok anelkul lenyegesen rosszabb feltetelekkel erhetoek el, szabalyozasi hiba, es szivatas.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása