oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 11. 06:30,  "A családom csak az érdekli, mikor költözöm haza" 43 komment

2019. október 11. 06:30 Határátkelő

"A családom csak az érdekli, mikor költözöm haza"

Ahogyan telnek az évek, sok családban egyre szűkebbé válik a beszélgetések tematikája, egyre kevésbé érdekli az itthon maradottakat a határátkelők mindennapjai (persze rengeteg ellenpélda is akad). Ilyenkor a leggyakrabban feltett kérdés az: mikor jössz már haza?

hollandia_amszterdam_5_foto_pexels_com.jpg

Nem tudom, ki ismeri közületek a Humans of New York Facebook-oldalt, rengeteg fantasztikusan érdekes emberi sors található rajta. Már jó ideje nem csak New Yorkban élőkről lehet olvasni rajta. Olyannyira nem, hogy a minap belefutottam két magyar vonatkozású sztoriba, az egyik Amszterdamból, a másik Londonból és arra gondoltam, megosztom veletek, mert mindkettő tanulságos – más-más miatt.

„Minden hazalátogatással egyre kevesebb a téma”

„A családom nagyon szeretné, ha lenne már pasim. És nagyon keményen nyomulnak. Öt nagymamám van, illetve a nagymamámnak van négy testvére, de mindegyiket nagyinak hívom.

Ők neveltek fel, ők járattak iskolába, megkaptam mindent, amit akartam: játékokat, ruhákat, lovasleckét. Teljesen elkényeztettek. De mindannyian nagyon konzervatívok.

Minden egyes alkalommal, amikor Amszterdamból hazalátogatok, a beszélgetések témája egyre szűkebb és szűkebb lesz.

Semmit nem kérdeznek arról, hogyan akarok élni, sem a munkahelyi terveimről. Mindig arról szól a beszélgetés, hogy mikor költözök már végre vissza Magyarországra és hogy van-e már barátom.

Az ő fiatalkorukban az élet nehéz volt férfi nélkül. Mindannyian férjhez mentek 18 éves koruk környékén. Így aztán most azt gondolják, hogy kifutok az időből.

Teljesen rá vannak állva arra, hogy találkozzam már valakivel, ráadásul mindig van tökéletes jelöltjük is: szépfiú, magas, göndör hajjal, nagyszerű családdal. Már öt fiúnak bemutattak.

A legutóbbi alkalom igazi csapda volt. Szabadságon voltam otthon, amikor azt mondták, a vasárnapi ebédnél „különleges vendégünk” lesz, aki „ügyvédnek tanul” és „igazán jóképű” – utóbbiról kiderült, hogy enyhe túlzás.

Rendkívül kínos volt. Mellém ültették és folyamatosan mondogatták rám, hogy „hát nem csinos? Elhiszed, hogy még sosem volt barátja?” Aztán amikor csend lett, akkor hozzátették: „ez közös bennetek, beszélgethetnétek róla”.

Ez két órán keresztül ment, az arca végig vörös volt. Miután elment, felállítottam egy szabályt: nincs több összeismertetés. Soha többet.” (Amszterdam, Hollandia)

„22 évesen elstoppoltam Londonba”

„Magyarországon nőttem fel. Akkoriban el voltunk vágva a világtól, csak a szocialista országokba utazhattunk. Mindig azt mondták: „Elég neked az az ország, ahol élsz. Nincs többre szükséged. Minden, ami kívülről érkezik, rossz.”

Mindig 10 évvel el voltunk maradva az aktuális zenében, de ha az ember sokáig fennmaradt, akkor hallhatta a németországi rádiót, persze alig jött be, de én a konyhában hallgattam, amikor a szüleim már aludtak.

Ha Pink Floydot játszottak és sikerült felvenni, az aranyat ért. Elcserélhetted a felvételt a barátaiddal.

A nővérem 9 éves koromban hagyta el Magyarországot. Senkinek nem mondta el. Jött a rendőrség és kikérdezték az egész családot. Disszidensnek nevezték.

Aztán csomagokat küldött a vasfüggöny túloldaláról: csokoládét, babákat, menő pólókat. Rengeteg különböző dolgot. Az otthoni üzletekben akkor a választék kétféle volt: ez vagy az. A nővérem viszont úgy tűnt, olyan helyen él, ahol bármit választhatsz. Én is ezt akartam.

Így aztán amikor 22 éves lettem, elstoppoltam Londonba. Amikor megérkeztem csupa lehetőséggel találtam szembe magam. Bármit megvehetsz. Bármit tanulhatsz. Bármit felvehetsz.

Nem mintha pontosan tudtam volna, mit akarok. Semmi köze nem volt a kapzsisághoz. A választás lehetősége volt a lényeg. Tudni, hogy ha valamit nagyon akarsz, a tiéd lehet. Ez egyfajta energia, a lehetőség ismeretének energiája.” (London, Anglia)

(Fotó: pexels.com)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7615216678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.10.11. 07:55:47

Az első nyif-nyaf,a második régi történet.

Taxomükke (UK) 2019.10.11. 14:45:03

"A családom csak az érdekli, mikor költözöm haza"
A kommentelőket meg még az sem,úgy látom.....

never again 2019.10.11. 16:24:53

Az élet már csak ilyen. Nincs ebben sok különös, hogy oda kezdesz el kötődni ahol laksz. Szvsz el se kell menni más országba ahhoz, hogy az ember elidegenedjen bizonyos emberektől az életében. Inkább arra kell törekedni, hogy megtalálja a hasonlóan gondolkodóakat/inspirálóakat, mert az tesz részben boldoggá.
(Mai közhelytár rovatunkat olvasták :) )

never again 2019.10.11. 16:25:09

@Taxomükke (UK): Én kommenteltem, de úgy tűnik nem volt elég tartalmas, azért nem került elő :D

verkagrafomanka 2019.10.11. 17:16:31

@Taxomükke (UK): en ezeket speciel olvastam a HONY oldalan, szoval felmentesem van ;)

Csodabogár 2019.10.11. 17:41:57

Ennyire érdektelen posztot szerencsére ritkán olvasunk itt, így lapozzunk és várjuk a holnapi lehetőleg izgalmasat.:-)

gabors 2019.10.11. 18:19:12

a ketto poszt egyutt sem eri el az informacios kuszob alljat ...

mi a f....szt lehet erre kommentelni ????

fiatalabbak esetleg megkerdezik mi az a "vasfuggony" ?

vagy mit stoppolt a csatorna atkeleshez ??

Arthamyr 2019.10.11. 18:41:33

Érdekes, az imént láttam, hogy ez a poszt címlapos az index.hu-n. Elgondolkodtató, hogy miféle rendszer alapján kerülhetett oda, kevesebb, mint 10 hozzászólás után. Sokan elolvasták, de senki sem kommentelt? Vagy csak valaki "kézzel" odarakta valamiért?

Dikusz 2019.10.11. 19:02:09

@gabors: "mi a f....szt lehet erre kommentelni ????"

Hát, például azt, hogy téged cseszegettek(nek)-e az itthoniak, hogy mikor jössz haza... (*vigyorgós-ironikus szmájli*)

Dikusz 2019.10.11. 19:03:29

@Arthamyr: Teljesen random módon kerül ki, szerintem szerencsekeréken kipörgetik, hogy mikor-melyik legyen címlapos.:)

gabors 2019.10.11. 19:19:01

@Dikusz: "Hát, például azt, hogy téged cseszegettek(nek)-e az itthoniak, hogy mikor jössz haza..."

NEM sot eleinte (5.-ik ev korul 95-96) mikor gondolkoztam ezen akkor tobben azt mondtak csaladon belul es azon kivul is hogy eszembe se jusson ... :-)

shakti rom 2019.10.11. 19:19:11

@gabors: egy szarházival kevesebb

eloszor azt hittem hogy valakinek a hamvait toloncoltak ki, trumptol az is kitelik :-))

shakti rom 2019.10.11. 19:19:11

@Arthamyr: szolj ha ragyuttel a megfejtesre :-)

David Bowman 2019.10.11. 19:19:22

Te is kihalsz, oszt akkor végképp senkit se fognak érdekelni a munkahelyi terveid. Nagyanyáid sírjánál se a vállalat fog állni.

Csodabogár 2019.10.11. 19:54:18

@shakti rom: Kukkold meg a kuckót, mert valami mintha elromlott volna. Ez off volt természetes.:-(

shakti rom 2019.10.11. 20:29:18

Szavazoknak:

"A szavazás egy hősi tett mindenhol, ahol veszélyben van a demokrácia.

Arra biztatok minden budapesti polgárt, hogy legyen bátor, viselkedjen hősként, és szavazzon a lelkiismerete szerint."

Ezt üzeni Scarlett Johansson.

gabors 2019.10.11. 21:20:03

@Hari Seldon 2: "Ki az a hamvai pg?"

fogalmam sincs csak "ingyen" akart haknizini Philadelphiaban es az ICE elkapta ... de en csak az indexben leirtak foglalom ossze ha az nem igaz arrol nem tehetek....

nyilvan "elfelejtette" megemliteni az ESTA-n hogy valami "eloadomuvesz" es szerepelni fog valami magyar emigrans (az o szempontjabol) osszejovetelen ... ehelyett ingyen tolthetett egy ejszakat egy fogdaban ... (mit mondjak nem tudom sajnalni)

Csodabogár 2019.10.11. 21:53:24

@shakti rom: Nálam sajnos nem akar.:-(((

Szavazni természetesen megyünk, én még mindig voltam, amikor csak lehetett, ez nálam a minimum.

shaktele 2019.10.11. 22:21:36

@Csodabogár:

Mark Ruffalo üzenete Hollywood-ból:

"A Föld leghatalmasabb hősei valójában a hétköznapi emberek, akik akkor harcolnak a demokráciáért, amikor az veszélyben van. Washingtontól Budapestig próbálnak megosztani minket a demokrácia ellenségei a félelemmel – olyan emberektől, akik más nyelven beszélnek, más vallásban hisznek vagy más helyről jönnek. Azt szeretnék, ha megrémülnénk és teljhatalmat adnánk nekik, lerombolnák a szabad sajtót, eltérítenék a bíróságokat és ellopnák a közvagyont, hogy magukat gazdagítsák. Ezt csinálja Trump az Egyesült Államokban, és ezt csinálja Orbán is Magyarországon. A demokrácia támogatója vagyok, örömmel látom, hogy Magyarországon összefog az ellenzék és együtt védik meg a demokráciát. Ez üzenet a világ embereinek, akik hallják, és együtt állnak ki mögöttetek."

24.hu/belfold/2019/10/11/mark-ruffalo-az-igazi-szuperhosok-atlagemberek-mint-a-magyar-ellenzek/

shaktele 2019.10.11. 22:21:37

@Csodabogár: reboot, s kuldom a cimet itt uzenetben

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.10.12. 05:46:53

@Hari Seldon 2: Hamvai neve ismeros volt, aztan beugrott, hogy valamikor az oskorban o nyomta a zenet Rubint Reka torna videoin, amire otthon tornaztam:))

morgo1229 2019.10.12. 07:00:52

@shaktele: ki a faszom a mark ruffel is mi a szart uzen ? Te magad is amugy mit tudsz Magyarorszagrol. Mikor voltal ott utoljara ? Kinek akarsz jot tenni , hogy minden nap itt osztod az ostobasagaidat ? Mi a cel ?

FutureFry 2019.10.12. 07:41:29

@gabors: “… “… “”ingyen" akart haknizini Philadelphiaban …”

Bár ez értelmezés kérdése, de - ritka (és igencsak speciális) kivételektől eltekintve - ha egy zenész/művész nyilvános koncerten előad, akkor ezt nem teheti meg ha a VWP keretében vagy B-1/2 (látogató) vízummal lép be Amerikába, _akkor sem_ ha nem kap a fellépéséért fizetséget. Jópár más együttessel is megesik/megesett az ilyesmi (letartóztatás/kitoloncolás, vagy “jobb” esetben csak a repülőre vagy az országba be nem engedés), pl. a híres SXSW fesztiválra érkezőknél:
www.npr.org/sections/therecord/2017/03/13/519987685/why-was-that-band-deported
www.vulture.com/2017/03/sxsw-all-the-musicians-who-cant-perform-visa-issues.html

moloy 2019.10.12. 08:05:57

@shaktele: Ha összefog az ellenzék és győznek, akkor a Fidesz lesz az ellenzék, akinek meg kell védeni a demokráciát.
Valszeg, valamit NEM értesz a demokráciáról, vagy magát a demokráciát NEM érted!

enrikokaruszo 2019.10.12. 11:20:01

műértetlenkedés
a család éli a mindennapjait, amiből kiszakadtál
távoli regény lett az életed számukra
a picsogást nem kéne tolni, a döntésnek ez is következménye

2019.10.12. 11:20:22

Hát nagyon tudom sajnálni azt, aki amiatt nyavalyog, hogy a családja szeretné, hogy hazajöjjön.

szobatars 2019.10.12. 12:09:19

Én is találtam egy üzenetet:

"Elfogyott a regimentem". Valami Lajos üzente. nem az atombombás...

antiinternáci 2019.10.12. 12:09:52

@shaktele:

Nem tom ki ez Ruffaello, de nagyon nagy baromságot adtak a szájába (= hűségeskü, nem akar a süllyesztőbe kerülni).
A demokráciát szélsőségesek veszélyeztetik. Az olyanok, mint Szamuely, Rákisi, Kádár Apró Dögei, Gyurcsány Apró Vadai, Gyurcsányné, Clintonné, Thunberg, Sargentini, Verhofstadt, stb...

gabors 2019.10.12. 14:13:57

@FutureFry: "akkor ezt nem teheti meg ha a VWP keretében vagy B-1/2 (látogató) vízummal lép be Amerikába, _"

pontosan, erre utaltam (vagy probaltam) hogy "elfelejtette" megemliteni mindezt amikor az ESTA kerelmet kitoltotte ... es ha valoban elmondta hogy tulajdonkeppen nem is dolgozni jott mert a fellepes ingyenes ezzel egyertelmu immigracios vetseget kovetett el megpedig elore tudatosan ... nem csodalkoznek ha 10 evre kititljak ...

gabors 2019.10.12. 14:22:43

@FutureFry: pedig mekkor plakatokon hirdettek magyarorszagon hogy aki odamegy nem veheti el a magyarok munkajat ...

most Trumpek eltanutlak mindezt :-)) ha amerikaba josz Hamvai akkor nem veheted el az amerikai DJ munkajat (ingyen sem!!!)

ugy tudom ez korabban is igy volt csak most a hatarorok be is tartjak ... ezeket jobban mert mostanaban ezekert nyilvan pirospontokat kapnak

shakti rom 2019.10.12. 14:50:13

@antiinternáci: persze hogy nem tudod, s ez így van jól.

midnight coder 2019.10.12. 14:50:17

@shaktele: Elég nagy marha akkor ez a Mark Ruffalo.

midnight coder 2019.10.12. 14:50:22

@gabors: Ezt úgy hívják, hogy a munkaerőpiac védelme. Nem tudom most hogy van, de a 90-es években mintha Pl. a németeknél is csak munkavállalási engedéllyel lehetett volna munkát vállalni.

nyuszigonosz 2019.10.12. 15:14:57

@midnight coder:
És most is így van: Németországban kizárólag munkavállalási engedéllyel lehet legalisan munkát vállalni mindazoknak, akik nem EU tagállam állampolgárai.

shakti rom 2019.10.12. 17:21:51

@morgo1229: Igazad van tesvérem, angolul is kéred, íme, ahogy a világsajtóban megjelent. Szijjártó kefe már írt is hivatalos levelet az Oszkárt osztó bizottságnak s az amerikai nagykövetnek. Tűrhetetlen ez a belepofázás! :)

Earth’s mightiest heroes are actually everyday people who fight for democracy when and where it’s most at risk. From Washington to Budapest, democracy’s foes are trying to divide us with fear – fear of people who speak a different language, worship in a different faith or come from another place. They want us to be so frightened that we let them seize unlimited power, tear down the free press, stack the courts and steal public funds to enrich themselves and their cronies. This is Trump’s playbook in the US and it's Viktor Orbán's in Hungary. As an advocate for democracy, I'm inspired to see how the Hungarian opposition is courageously assembling together in a united campaign to protect democracy. You are sending a message that is being heard around the world and people around the world stand united with you.

Mark Ruffalo

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása