oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 03. 06:30,  A Niagara, ami több mint egy vízesés 59 komment

2019. október 03. 06:30 Határátkelő

A Niagara, ami több mint egy vízesés

Alighanem a világ leghíresebb vízesése a Niagara, de talán kevesebben tudják, hogy sokkal több annál. Barangoljunk egyet a környékén Steve segítségével, ígérem, érdekes túra lesz!

cim_238.jpg

„Na, erről mindenki hallott. Ez az első dolog, amit meg kell mutatni a Torontóba látogatóknak. Ezt mindenki látni akarja. Torontótól kb. 110 kilométerre van a vízesés.

Kanada legrégibb, első autópályáján kell hajtani, a Queen Elizabeth Way-en, röviden QEW-n (kjuííídábljú). A vízesés a Niagara nevű folyón van, ami az Erie-tavat köti össze a Nagy Tavak utolsójával, az Ontario-tóval.

Persze az itt élők számára a Niagara szó nemcsak a vízesést jelenti, hanem az egész itteni vidéket, a Niagara-régiót. Ontario tartományban itt a legenyhébb a tél. A vidék termékeny, tele van régi településekkel, gyümölcsösökkel és szőlőkkel. Ideális kirándulásra, biciklis túrázásra, lehet borkóstolásra menni.

A kanadai bor

Megérkezésünk idején, 50 évvel ezelőtt az itteni bor még csapnivaló volt. De azóta a szőlőket kicserélték, betelepítették rendes bortermelő fajtákkal, és manapság, bizisten, nagyon jó bort készítenek.

Mivel az időjárás miatt a termelés nem annyira produktív, a bor drágább lenne, mint amit a föld mérsékeltebb tájain szüretelnek, így megengedett, hogy az itteni borokat a termelők keverhetik olcsóbb kaliforniai borral.

Ez 75 százalékig megengedett és ennek dacára még mindig nevezhetik „kanadai” bornak. Persze van tiszta Ontario bor is, a VQA (Vintners Quality Alliance) jelzés mutatja, és az drágább.

bor_1.jpg

Mondanom sem kell, hogy nagyszerű „jégbort” is csinálnak, ami hasonló az általunk jól ismert aszúhoz, bár az aszú az nem jégbor. Ezek nagyon drágák. A gyümölcsök közül az itt termett őszibarack a leghíresebb.

Nem messze van egy érdekes geológiai jelenség, ami lényegében egy geológiai törésvonal, a Niagara Escarpement. Ősrégi időkben e törés mentén egy dombvonulat emelkedett ki a síkból. Az erdős, sziklás vidék megint csak a kirándulók kedvence. Sziklát is lehet mászni.

Megemlítésre méltó még két dolog: a Niagara on the Lake (Niagara a Tavon) városka és a Welland-csatorna.

Toronto Szentendréje

Niagara on the Lake egy kis történelmi városka, ott ahol a Niagara-folyó az Ontario-tóba torkoll. Szerepe Szentendréhez hasonló. Tehetős emberek Torontóból szeretnek ide visszavonulni.

A város tele van ősfákkal, korabeli szép házakkal, jó éttermekkel és cukrászdákkal és van egy híres Fesztivál színház is ahol főleg Bernard Shaw műveit játsszák nyaranta, a „Shaw Fesztivál”.

niagara_on_the_lake.jpg

A Welland-csatorna Torontóhoz kissé közelebb van, de nagyon látványos. Niagarába menet a zsiliprendszer egyike, a harmadik zsilip, megtekinthető. Én itt meg szoktam állni és vendégeinknek megmutatom.

Monumentális építmény, szemed előtt emelik, vagy eresztik az óceánjáró hajókat. A Welland-csatorna a híres Nagy Tavak-St. Lőrinc vízi úthoz tartozik.

A nyugatra levő Erie-tavat és az Ontario-tavat köti össze, és a nyolc zsilip az azok közötti vízszint különbséget „hidalja” át. Lényegében a Niagara vízesést kerüli meg. A szintkülönbség, kb. 100 méter.

zsilip.jpg

A Nagy Tavak-St. Lőrinc víziút lehetővé teszi a különböző szinten levő öt tó hajózását. Végül is a St. Lőrinc folyóban, majd az útján az Atlanti-óceánban végződik.

Tél kivételével, amikor jég miatt be van zárva, ez a víziút nagyon forgalmas. A forgalom oroszlánrészét a gabonaszállító bárkák teszik ki. Ezeket a Kanada közepén termelt gabonával rakják meg a Thunder Bay nevű városban, ahova a gabona a prérikről vonattal érkezik.

Thunder Bay a legelső, legnagyobb, legmagasabban fekvő tó nyugati kezdeténél van, a Superior-tónál. Innen viszik a gabonát keletre, a világ minden részébe.

terkep_18.jpg

A vízesés

Végül is egypár szó a fő attrakcióról, a Niagara vízesésről. Én mindig a Niagara on the Lake városon keresztül viszem a vendégeket. Ha a gyors útvonalon mész a végén egy nagyon csiricsáré úton kerülsz a vízeséshez.

Az említett kisváros viszont nagyon szép, meg lehet állni egy fagylaltra, majd egy kis, a Niagara folyót követő parkos úton hajtasz a folyó partján. Az mélyen lent egy szakadékban van, alulról közeledsz a látványhoz.

Mellesleg a folyó a határ Kanada és az USA között. Mindkét oldalon villamoserőművek vannak, de diszkréten, alig látni őket. Az erőművek turbinái hatalmas földalatti csövek révén kapják a vizet a vízesés előtti magasról.

A vízesés előtt vannak a gátak. Érdekes módon ezekkel a vízesést „le tudják zárni”, persze nem pillanatok alatt.

Szóval a szép úton odaérsz a vízeséshez. Parkolni, főleg hétvégén nem könnyű. De ha ez is megtörtént, odasétálhatsz a folyóhoz egy szép parkon keresztül. A dübörgés erősödik, ahogy sétálsz a gyors víz mellett. A vízesésnél a folyó 50 métert esik.

A látvány felejthetetlen. Csodálni kell a természet erejét. Én sokszor elképzelem milyen érzés lehet, ha valakit elkap a víz és idesodor? A halál majdnem biztos, még azoknak is, akik bolond fejjel olykor-olykor megpróbálják, avagy így akarják életüket befejezni.

A merészek kedvenc módja a hordóban való próbálkozás. Szigorúan tilos, de mégis minden évben van egy pár vállalkozó. A hordó nevetséges védelem a több tonnányi víz ellen, a próbálkozók legtöbbje meghal. De akad nagy ritkán olyan is, aki túléli. Még arra is volt példa, hogy minden védelem nélkül túlélték.

Két vízesés van, a kanadai, neve a Lópatkó, 53 m magas, és az „Amerikai esés”, 30 m. A kettő összesített hossza 1 kilométer. Van egy híd, ahol, ha az útleveled nálad van, át is sétálhatsz.

Persze vigyáznak arra, hogy a látogatónak legyen mire elkölteni a pénzét, így felmehet egy kilátótoronyba, vagy ha akarja, beöltöztetik és egy aknán, lifttel lemehet a vízesés mögé.

Hajóba is lehet szállni, ami alulról a vízesés közelébe visz. És akkor még nem is említettem, hogy van vurstli, állatkert, akvárium, stb.

De a fő attrakció a vízesés. És az ingyenes.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1315189300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.10.03. 07:56:56

Ez a Steve Hufnágel.

Dammiel 2019.10.03. 08:13:00

Sztem a vízesés maga nagyon szép, lenyűgöző a víz ereje, méretei és ha az ember ott van, egyszer érdemes megnézni,de a körülötte lévő csinnadratta parasztvakítás már tiszta Amerika. Ez az, ami nekem speciel nem tetszik Kanadában (sem). Toronto-tól északra annyira gyönyörű helyek vannak, Muskoka, Bruce peninsula, stb...

Taxomükke (UK) 2019.10.03. 08:19:55

Fel van véve a bakancslistára.
A borpancsolás megy Villányban is, Bockhoz éjszakánként érkeznek Olaszországból a kamionok a borral, amiből aztán echte villányi Bock nedű válik.

Dikusz 2019.10.03. 09:10:33

@Taxomükke (UK): Szerinted van olyan "eredeti" bor a világon, amit nem pancsolnak? Mit vétett neked Bock, hogy pont őt emelted ki? Többször voltam én is Villányban, jártam is a pincészetében, nem olyan rossz a bora. Ráadásul ahol élek, az is bortermelő környék(volt), a lejjebb említett régióhoz tartozott. Sok volt kollégám dolgozott a kerület borászataiban, ők is meséltek dolgokat, amit gondolom mindenhol alkalmaznak a világon.

Pár évvel ezelőtt voltam egy Budapesthez közeli neves bortermelő vidék pincéjében borkóstoláson, pálinkát venni. Amikor beléptünk a pincébe, a fogadópultnál találtam a tulajt üzleti tárgyalásban egy úriemberrel. Egy kis fémbőrönd volt a pulton, ami úgy nézett ki, mint egy mini vegyészlabor. Később rákérdeztem, mi volt ez. Azt mondta, hogy a bora valamiért zavaros lett, és éppen azt tárgyalták, milyen vegyszert kell adniuk a borhoz, hogy újra tiszta, eladható legyen. Nem vagyok szakértő, biztos nem szakszerű a magyarázatom, de nagyjából ezt mondta.

Golf2 2019.10.03. 09:29:29

@Dikusz: A nagykutyákból(Bock,stb.) simán kinézem.Hajrá német sör.

Arthamyr 2019.10.03. 09:49:48

@Golf2: A német sört "kiskutyák" pisilik? Egyébként persze, van, akinek jó a német sör, aminek 100 forint doboza, és van, aki inkább fogyasztja mondjuk a nagykutya Szepsy borát.

@Dikusz: Bizonyos körökben az ilyesmivel szemben bizalmatlanok. Itt találnak táptalajra az olyan nagyszerű dolgok, mint pl. az E-szám mentes termékek vagy a méregtelenítő léböjtkúrák.

Hari Seldon 2 2019.10.03. 09:54:26

Nagyon látványos. Régebben azt olvastam valahol, hogy a "kanadai oldal" a nagyobb, ezek szerint elég lényeges a különbség.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2019.10.03. 10:09:08

A Niagaránál éreztem először azt hogy "én most tényleg itt vagyok". Valamiért addig nem volt bennem ez meg. Olyan szinten van ott jelen a természet ereje amit elmondani nehéz, érezni kell. Mert nem csak hallani mindenhol, de érezni is ahogy dübörög amint az a rengeteg víz lezuhan. A Kanadai oldal lényegesen látványosabb és szebb is és évszaktól függetlenül lenyűgöző látvány.

Csodabogár 2019.10.03. 11:18:39

Nyilván a kanadai oldal szebb és nagyobb is. A felsorolásból kimaradt, hogy ot casino is van, ahová lelkesen járnak a nyugdíjasok kaszinozni. Először télen voltunk egy kisebb társasággal és én remekül szórakoztam, volt aki nyert is elég szép összeget a félkaru banditákkal. Legközelebb kora ősszel, inkább a parkban mászkáltunk.

Aki közelebb akar látni szép vízesést, annak ajánlom a Rajna vízesést Svájcban. Kisebb persze mint a Niagara, de az is elég lenyűgöző. Közelben van egy csoda kis város Stein am Rhein, érdemes megnézni. Vízesés körüli csiri-csáré ott nincs.
Ez a vízesés is a határon van, de a svájci oldalról szebb a látvány.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.03. 12:27:20

Niagara?

"O God, and the wedding! All her family and her friends
and only a handful of mine all scroungy and bearded
just wait to get at the drinks and food-
And the priest! he looking at me as if I masturbated
asking me Do you take this woman for your lawful wedded wife?
And I trembling what to say say Pie Glue!
I kiss the bride all those corny men slapping me on the back
She's all yours, boy! Ha-ha-ha!
And in their eyes you could see some obscene honeymoon going on-
Then all that absurd rice and clanky cans and shoes
Niagara Falls! Hordes of us! Husbands! Wives! Flowers! Chocolates!
All streaming into cozy hotels
All going to do the same thing tonight
The indifferent clerk he knowing what was going to happen
The lobby zombies they knowing what
The whistling elevator man he knowing
Everybody knowing! I'd almost be inclined not to do anything!
Stay up all night! Stare that hotel clerk in the eye!
Screaming: I deny honeymoon! I deny honeymoon!
running rampant into those almost climactic suites
yelling Radio belly! Cat shovel!
O I'd live in Niagara forever! in a dark cave beneath the Falls
I'd sit there the Mad Honeymooner
devising ways to break marriages, a scourge of bigamy
a saint of divorce-"
Gregory Corso: Marriage (excerpt)

Orbán Ottó fordításában:

"Úristen, és az esküvő! Az egész család meg a család barátai
és csak egy maroknyi tarhás szakállas haver
azok is kizárólag a kajáért meg a piáért-
És a pap! Rám bámul mintha onanizálnék
és megkérdezi Óhajtod-e ezt a nőt
hites és törvényes feleségedül?
Én meg, reszkető térddel, hogy mit feleljek, azt mondom Zzelatin!
Megcsókolom a menyasszonyt és azok a gennyes állatok veregetik
a hátamat:
Na fiú, most már testesül-lelkestül a tiéd! Hahaha!
és láthatod hogy a szemükben
valami obszcén nászéjszaka csillog-
Aztán lehetetlen rizsszemek és edénycsörgés meg cipőnyikorgás
Niagara! Csődület! Férjek! Feleségek! Virágok!
Mind kényelmes hotelekbe tódulunk
Mind ugyanazt csináljuk éjszaka
A közömbös portás tudja mi következik
A hallban lötyögők tudják amit tudnak
A fütyörésző liftkezelő tudja
A pislogó szobapincér tudja
Mindenki tudja! Esküszöm már ott tartok, hogy semmit sem csinálok!
Fennmaradok egész éjjel! Belebámulok a szállodaportás pofájába!
Visítozom: Francba a nászéjszakával! Francba a nászéjszakával!
ámokfutást rendezek ezekben a majdnem felülmúlhatatlan szobákban
nyasgem! Unom a banánt!
Élnék inkább a Niagara mélyén! egy sötét oduban a Zuhatag alatt
ott gubbasztanék Őrült Nászutazó
kiötölve a házasságtörés sohanemvolt módozatait, bigámia megszállottja
válás szentje- "

(részlet)

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.03. 12:27:26

@Arthamyr:
E-számokhoz:
te szívesen fogyasztasz őrölt pajzstetveket? Mert ez a vörös ételszínezék kedvelt alapanyaga (pl. eperjoghurtba).
S aki nem tudja/akarja a teljes táblázatot több száz adalékanyag listájával és kódjával fejben tartani, az inkább kerüli a kódolt adalékokat, és a vegyipari csodák nélküli termékeket keresi az étrendje összeállításánál.
Akkor is, ha a lista számos elemével semmi gond sincs (pl. C-vitamin).

Dikusz 2019.10.03. 12:29:12

@ChristineK: Ha ilyen helyre látogat az ember, tényleg érzi a természet erejét, és hogy mi milyen kicsi pontok is vagyunk. Én is szívesen meglátogatnám.
Mivel erre nincs lehetőségem, hadd tegyek be olyan itthoni helyről képet, amikor én is éreztem a természet erejét, ha nem is úgy, mintha a Niagaránál lettem volna. A Bükk-hegységben található, érdemes megnézni, esetleg hallottál is róla:

www.top7hungary.com/bukki-gejzirek-vorosko-forras/

Csodabogár 2019.10.03. 12:40:58

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Soha nem nézem az összetételt semmin. Vagy izlik valami vagy nem. A többi nem érdekel.
Helyesbítés. az utóbbi időben sajnos néznem kell a laktózt, de csak azért, hogy bevegyek-e tablettát az elfogyasztás előtt vagy nem kell.

Arthamyr 2019.10.03. 13:08:14

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Mérgezőek a pajzstetvek? Vagy van valami bizonyított káros hatásuk? És a csúnya-gonosz élelmiszeripari lobbi mégis mérgez vele minket?
Egyébként fogalmam sincs, hogy fogyasztok-e olyan ételt, amiben van mesterséges (vörös) ételszínezék, de ha igen, akkor viszonylag ritkán és kis mennyiségben, mindenesetre az nem tartana benne vissza, hogy valami ízeltlábú jószágból nyerik ki vagy Exxxx a kódja.

Golf2 2019.10.03. 13:57:00

aminek 100 forint doboza...rendes sörről beszélek,Radeberger,Wernesgrüner.

tsabus UAE 2019.10.03. 13:57:42

Majdnem pontosan két hónapja voltunk ott. Nagyon szép, de nekem az ezernyi kisebb vízesés jobban bejött a Banff, Jasper, Yoho, Glacier és Kootenay nemzeti parkokban. Valóban, a Niagara egy termék lett, amit profik árulnak, de ettől a gépesített élményvásártól kicsit émelyeg az ember...

gabors 2019.10.03. 15:26:32

egyszer voltam telen es majdnem teljesen be volt fagyva az USA oldal teljesen a kanadai ugy felig ... na az is valami

nyaron is oriasi latvany...

megemlitenem hogy egy evben csak parszor megy a vizeses teljes gazon ha jol tudom a viz kb haromnegyede altalaban nem a vizesesen hanem a kulonbozo turbinakon csatornakon kereszutul folyik pl ejszaka kevesebb viz megy a vizeseshez mint nappal de minden evben parszor engednek tobb vizet ... nem talalom de van erre megallapodas/menetrend ...

Arthamyr 2019.10.03. 15:35:45

@Golf2: Miért gondolod, hogy az ipari mennyiségben előállított sör kevésbé "pancsolt", mint az ipari mennyiségben előállított bor? Az ízüktől teljesen függetlenül, mert az egyéni ízlés kérdése...

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.03. 15:55:38

@Arthamyr: nyilván nem mérgező. A spenót se az, mégse szereti mindenki. Ha te szereted a pajzstetveket a joghurtodban, fogyaszd egészséggel!

Egyébként helyes a hozzáállásod, mert lényegesen kevésbé terheled a klímát, ha tucskot, bogarat eszel, mintha marhát. Európán kívül elég sok helyen nagy mennyiségben fogyasztják az ízeltlábúakat, sőt Svájcban is kapható már nagy üzletlancokban, 1-2 éve.

Aztán persze van sok olyan adalék, ami kizárólag üzleti szempontok miatt kerül az ételbe, a jobb eladhatosagot, ipari gyártást szolgálja, és legjobb esetben is annyi haszna van, hogy ártalmatlan, de nemritkán gyanú merül fel, hogy mégse az.

shaktele 2019.10.03. 15:55:43

Szep atfogo poszt, koszonot Pista.

Csak annyit tennék hozzá hogy a magyar bevandorlok igen sokat tettek a niagara videki bor es dohanytermesztesert

shaktele 2019.10.03. 15:55:46

S a feledhetetlen Nik Wallenda a vizeses felett..

www.youtube.com/watch?v=uaUR5CAhDmk

shaktele 2019.10.03. 15:55:50

@Hari Seldon 2: Igen, az amerikaiak is inkabb kanadabol nezik a vizesest..

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.03. 15:55:54

@Csodabogár: pedig a vegyipari ételek előretörésével egyre kevésbé indokolt a vakhit abban, hogy amit az élelmiszerbolt polcáról levesz az ember, az tápláló és egészséges.

Elég sok ember hajt fel az autópályára a forgalommal szemben, és a nagy többségük egy karcolás nélkül megússza. De azért senkinek se ajánlanám.

shaktele 2019.10.03. 15:55:58

off picit

Semmi sincs veszve amíg él a nép humora :-)

kepkuldes.com/image/ebB5Mf

On :-))

gabors 2019.10.03. 17:19:07

@shaktele: "@Hari Seldon 2: Igen, az amerikaiak is inkabb kanadabol nezik a vizesest.."

meg jo hogy... MERT onnan sokkal latvanyosabb persze aki csak okosba van az USA-ban az nem tudja ezt megtenni :-)

most nem tudom kell-e vizum magyar turistanak az usa-ban volt ido hogy kellett volt hogy nem.... NAGYON erdeme atmenni en mindket oldalrol megnezegettem mert amikor a szuleim eloszor (vagy masodszor) voltak akkor nekik kellett volna vizum a masik alkalommal nem igy atmentunk ... a kanuk oldalra mert onnak jobb de az ottani disneyland is ocsmany amugy

Csodabogár 2019.10.03. 17:53:00

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Ami izlik az nekem jó. Tápérték meg egészség nem szempont, mert ha életem során mindenről leszoktam volna, ami időnként feltünt, hogy ártalmas, rákkeltő stb... akkor nem tudom mit ennék.

gabors 2019.10.03. 17:59:06

@shaktele: csak ezek a tovarisok NEM AKARNAK elmenni es egyre nehezebb lesz akar elzavarni oket

(lasd putyin vagy Mugabe Maduro Morales hogy csak a legjobbakat nevezzem meg nem mindenki jar ugy mint Al-Bashir vagy Mursi vagy Mubarak ... jo sokat sikerult M-el;)

Taxomükke (UK) 2019.10.03. 18:08:36

@Dikusz: "Mit vétett neked Bock, hogy pont őt emelted ki?"
Nekem szemely szerint semmit, de par alkalmazottjatol ugy hallottam, hogy enyhenszolva sem egy kellemes főnök. Tovabba az sem tetszik, hogy felvett egy csomo allami tamogatast, de nemet rendszamu autoval jar, hogy megsporoljon egy csomo kozterhet.
Azt meg persze nem nagyon hirdeti, hogy a villanyi bora keverek.
Es veled mi jot tett, hogy vedelmedbe vetted?

Dikusz 2019.10.03. 18:21:05

@Taxomükke (UK): Semmi jót nem tett, nem is a védelmében szóltam. Én csak azért kérdeztem ezt tőled, mert kíváncsi voltam, hogy miért éppen őt emelted ki Villányból, vannak ott mások is.
És nemcsak Villányban keverik a bort.

Gondoltam, hogy ismerős mondta, megfelel a válasz, nem kellene feltételezned rólam, hogy őt védem, mint mondtam, nem ezért kérdeztem. Láttam őt a TV-ben, az alapján is megmondtam volna róla, hogy elég indulatos, nagyképű alak.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.03. 18:29:56

@Csodabogár: persze, a te korodban már simán megengedheti magának az ember, hogy ne törődjön azzal, mi egészséges.

shaktele 2019.10.03. 18:30:23

@gabors: Geri ma elorebb van a tarlos papánál..

gabors 2019.10.03. 18:43:30

@shaktele: "@gabors: Geri ma elorebb van a tarlos papánál..
"

nem ertem az ilyen twitter bullshitokat , de nem is erdekel ..

Shanarey 2019.10.03. 19:15:28

"Szőlőből is lehet bort csinálni"

:-)

shaktele 2019.10.03. 19:37:19

@gabors: Karácsony: 48%
Tarlos : 47%

shaktele 2019.10.03. 19:37:22

Egy kis tüzes finomság a tesóimnak szerte a világban :P

Norig!

www.youtube.com/watch?v=ZfM4Qz94LQA

shaktele 2019.10.03. 19:37:25

@gabors: Geri= Karácsony Gergely

más?

London2009 2019.10.03. 19:46:12

Engem akkor fogott meg igazan a Niagara, amukor a kis hajoval kozel ertunk hozza. Fantasztikus volt!
A legszebb vizeseseket Izlandon lattam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.10.03. 20:23:52

@London2009: nekem is az volt a legnagyobb elmeny, amikor kishajoval egesz kozel mentunk. Az akkor kapott esokabatot elraktam szuvenirnek :) ez mar jo regen, vagy 15 eve volt :) A teli es a nyari Niagara teljesen mas kepet mutat, de mind a ketto lenyugozo. Nekem a teli Niagara kornyeke egy igazi mesevilag volt a fakra fagyott zuzmaraval, teljesen mint a Frozen moziban:)

London2009 2019.10.03. 20:29:36

@Zsuzsi65: ez is regen volt mar, vagy 8 eve, amikor hosszabb idot toltottem Amerikaban es sokfele jartam keltem.
Telen voltam Izlandon es ott lattam befagyott vizesest es frozenbeli tajat. El tudom kepzelni, hogy a Niagara is meses lehet telen. Egyszer a Viktoria vizesest is szivesen megneznem.

Arthamyr 2019.10.03. 20:31:23

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Nem tudom, hogy szeretem-e, még nem kóstoltam. Bár gondolom ízük annyira nincsen, mert színezékként és nem ételízesítőként használják. És nem környezetvédelmi szempontok miatt fogyasztok ízeltlábúakat, hanem azért, mert pl. szeretem a rákféléket, és jó a tápanyagösszetételük is. A környezetvédelmet bele kellene árazni az ételekbe, úgy mindenki kellően motiválva lenne, hogy ne egyen annyi nagy környezetterhelésű ételt. Másrészt joghurtot sem eszek (az egyébként errefele nem is olcsó, van amelyik 5+ euro fél liter), harmadrészt a joghurtban olyan kevés a pajzstetű (ha egyáltalán van benne, mivel a joghurt általában fehéres volt, amikor ettem), hogy az elenyészően befolyásolja az "ökológiai lábnyomát".

Arthamyr 2019.10.03. 20:32:40

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Ahogy az ellenkezőjében való vak hit is egyre kevésbé indokolt. A vak hit amúgy sem jó...

Hari Seldon 2 2019.10.03. 21:01:00

@shaktele:
Szerintem az sem sokkal jobb. Talán csak egy hajszállal.
Mindegy én úgysem szavazok.

shaktele 2019.10.03. 22:21:19

@Hari Seldon 2:

Vagy párezer fával, s kevesebb soderral az orban papa banyaibol.

Just for starters.

Buncog 2019.10.03. 22:21:24

A vízesésen áthaladó vízmennyiség le van redukálva folyamatosan. Éjszakára még kevesebb vizet engednek át rajta, mert megy a erőműbe. Ha 0% menne az erőmű felé, a víztömeg elmosná a Niagara partján levő építményeket.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.10.03. 22:21:29

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): nem tetveket eszel, hanem artalmatlan termeszetes szinezeket. egy rakat kajarol lehet olyan informaciot eloszedni, amivel undort lehet kelteni masokban. pl jo kis hazi eperlekvarba lovak es disznok csontjainak es borenek levet is belekeverik. semmi bajod nem lesz tole, ha kocsonyanak hivjak akkor meg gusztusos is egyeseknek.

kronikas 2019.10.03. 22:48:39

Off: Jó volt veletek itt, egy időre búcsúzom. Köszönet hogy van ez a blog. Minimum egy évig szükségem van arra, egy egy nap egy egy adott nyelven gondolkodjam, fejezzem ki magam, forditsak, nézzek filmet - ugyanis pont 7 nyelvet tanulok épp, kb. egy éven át. Igy jött ki a lépés, fontos. Úgy alakult, több országba utazom a következő időkben s nem angolul kivánok a helyiekkel kommunikálni.

2021 januárban ha még élek, visszanézek. Jó hogy a blog szinte telljesen trollmentes. Addigra lesznek remélem megosztható élményeim, képekkel.

Eddig is sok népet ismerhettem meg, thai, lao, maláj, szaszak, balinéz, dajak például... annyira más ahogy gondolkodnak, a nyelvük mutatja meg igazán, milyenek.

Amikor megkérdik, mi volt az első háziállatod s mondod kiskutya, ő meg hogy egy leguán vagy bébi krokodill vagy kobra kígyó... talán erről is irok majd egyszer.

Szóval boldog Karácsonyt nektek és tojjon sokat a nyuszi - ne rátok, hanem nektek.

On.

Montroyal 2019.10.03. 23:01:26

@shaktele: programozok =2/3.. Tarlos

Montroyal 2019.10.03. 23:02:45

super lehet egyszer latni a Niagarat ... egyszer .... dehogy minden latogatommal rokonommal oda kell mennem vagy 15x mar ...

gabors 2019.10.03. 23:17:32

@Montroyal: miert latogatnak teged ??

legkozelebb adj nekik egy autot had menjenek :-0

azert Montrealbol nem egy delutan az tuti ...

Csodabogár 2019.10.03. 23:43:29

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Kösz., de én egész életemben ilyen módon éltem, ergo én vagyok az élő példa, hogy azt kell enni ami izlik.
Sajnos vannak példáim akik igen egészségesen éltek, mindent háromszor meggondoltak és csakis a biopiacon vásároltak és igen korán meghaltak. Tehát élvezd a mát!

Csodabogár 2019.10.03. 23:48:10

@Arthamyr: Szerintem a marha és a borju filében már rég be van kalkulálva a környezetvédelem, de miután soha nem tudtam sokat enni, nyugodtan megeszem, kerül amibe kerül.

Arthamyr 2019.10.04. 01:21:32

@Csodabogár: Ha kellő súllyal bele lenne kalkulálva, akkor nem növekedne a fogyasztása, meg senki sem pánikolna, hogy túl sokat fogyasztanak belőle.

Arthamyr 2019.10.04. 01:23:46

@Csodabogár: Dohányzással és enyhe alkeszként is nagyon sokáig élnek egyesek, ettől még a várható élettartamot bizonyítottan csökkenti.

gabors 2019.10.04. 05:31:51

@Arthamyr: "ettől még a várható élettartamot bizonyítottan csökkenti."

igen de CSAK "atlagban"... egy adott szemelyre ez vagy igaz vagy nem.

Pont ez amit egy atlag embernek nehez megerteni illetve megmagyarzni... nagyon hasonloan a klimavaltozasra egy adott helyen es idoben a statisztikai adatokbol levont kovetkezteteseket nehez rahuzni ... (pl hogy volt 32 C fok tegnap itt nalunk es ma reggel meg be kellett izzitani a futest mar 12 C fok ala ment ....) ez most nyilvan csak igy nem bizonyit semmit csak egy adat a nagy adathalmazban.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.04. 06:32:40

@droid_: nem véletlen szoktam elolvasni, mivel akarnak etetni, kerülöm a zselatint is, meghagyom azoknak, akik örömmel nyelik az állatok csontjaból kifőzött enyvet. Váljék egészségükre!

" egy rakat kajarol lehet olyan informaciot eloszedni, amivel undort lehet kelteni"

Pontosítanam: a bárgyú, tájékozatlan fogyasztók tömegeinek fogalma sincs, mivel etetik őket. Ha megtudnák, oklendezve szaladnanak a boltból hazáig.
És jól mondod: egy rakat kajára igaz ez.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.04. 06:33:37

@Csodabogár:
Ez picit úgy hangzik, mint hogy Pista bácsi már 94 éves, és gyerekkora óta elszív napi két doboz mezítlábas Munkást.
Tedd te is ezt, és soká fogsz élni. :)

Ha jó a genetikad, meg szerencséd is volt, az persze sokat segít. Add tovább a génjeid!

Persze, szerencsére mindenki úgy étkezik és mérgezi magát, ahogy akarja. Amíg be nem vezetik orbanisztanban a kötelező menüt.

Úgy hallom, például az ÖNKÉNTES nyugdíjpénztárakba KÖTELEZŐVÉ akarják tenni a belépést. Aztán, gondolom, pár év múlva majd megint államosítják, rekviraljak, ahogy pár éve a 3000 milliárd nyugdíj megtakarítást. ha már elapadnak szabadságharcos vezénylő tábornokunk (és stromanjai, veje) által könnyen ellophato EUs források, nyilván kell helyette valami.

Részletek: www.portfolio.hu/befektetes/20191001/a-kotelezo-beleptetes-lehetne-az-egyik-megoldas-a-nyugdijkatasztrofa-ellen-402625
www.napi.hu/magyar_vallalatok/visszajohet_a_kotelezo_nyugdijpenztar_itt_az_mnb_terve.692501.html

NorthPier 2019.10.04. 12:58:05

@kronikas: Minden jót neked is. Jó utat, sok sikert a nyelvtanulás izgalmas világában!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása