oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 26. 06:30,  Állj bele! Út az erőszaktól a boldogságig 51 komment

2019. szeptember 26. 06:30 Határátkelő

Állj bele! Út az erőszaktól a boldogságig

Krisztina története elé nagyon nehéz mit írni, hiszen az út, amit a gyerekkori családon belüli erőszaktól a megtalált spanyolországi boldogságig bejárt, nagyon rögös és nehéz volt. Története remélhetőleg sokaknak ad erőt!

csalad_eroszak_foto_pixabay_com_geralt.jpg

„Azt hiszem, eljött az a pont, hogy elegem lett abból, hogy állandóan ott lebeg a fejem felett az, hogy elvesztem a kivett szobát, nem telik majd újra, Mert magasak az árak és majd 40 éves koromra fedél nélkül maradok.

Ez az, ami rettegésben és állandóan félelemben tartott ebben az életemben. Mára rájöttem, ez karmikus feladatom itt, ebben az életben.

A dolgok 6 éves korom körül kezdődtek, mikor szüleim albérletében csak konyha és szoba volt, kint az udvar hátsó részében pedig a pottyantós WC. 1985-ben járunk.

Mikor ketten, együtt vásárolni mentek a Trabanttal, rám bízták az akkor 2 éves cumizós öcsémet. Mielőtt elindultak volna, lelkemre kötötték, hogy ne menjek sehova, bent a bilin végezzem a dolgokat, ha nem bírom kivárni, míg hazajönnek pár óra múlva, de nekem már abban a korban ciki volt ez, s kimentem a potyira.

Miután végeztem, futottam vissza a tesómhoz, nyomtam a bejárati ajtó kilincsét, de az ajtó nem mozdult. Pánikba estem, az öcsém elfordította a kulcsot, mert utánam jött volna és sikeresen kizárt.

Bezárni képes volt az ajtót, kizárni nem. Ezért én kint, ő meg bent üvöltött sírva a félelemtől. Tudtam, anyám lekap a 10 körmömről, ha kint meglát, s a verés sem marad el, holott nem tehettem semmiről.

Nyolc évesen elzavarva

Rettegve vártam minden ilyen alkalommal őket haza. Ordítottak, megvertek, lecsendesedtek. Ez több alkalommal is így ment. Így kezdődött.

Aztán úgy 7 és fél, 8 évesen folytatódott, apám elzavart otthonról egyik reggel. Én pedig sírva mentem ki a házból, az udvarról a nemlétező kapun át és haladtam a járdán a semmibe, rettegve.

Három S kanyar után egy osztálytársnőmhöz menekültem, akinek a szülei nagyon kedvesek voltak. Náluk leltem kis lelki nyugalomra, de felhívták apámat, aki pár óra után megérkezett, hatalmas pofont lekevert és hazazavart.

Értetlenségemben, dühös, gyermeki elkeseredettségemben a sírástól és torkomban a nagy gombóccal siettem haza. Azóta sem tudom, miért lettem elzavarva a háztól ennyi idősen.

Fakanál, pofon

Aztán későbbiekben is voltak dolgok, melyekre nem szívesen emlékszem vissza, apám folyton bántotta anyámat, anyám pedig rajtam töltötte ki a sérelmeit. Fakanál, pofon, legdurvább volt, mikor a taposó csempébe verte bele a fejemet a hajamnál fogva 16 évesen.

Én pedig ilyenkor kikapcsoltam az agyamat s csak hagytam essek túl azon a pár percen. Mert nem jól mosogattam el 14 évesen, vagy mert elfelejtettem kimosni a szennyest. Mindig volt miért nekem esni... Nem tudtam, hogy ez nem természetes egy családon belül.

17 és fél évesen tettek ki otthonról végleg, mert 16 éves koromban kivett anyám az iskolából, hogy menjek el dolgozni, nem veszik hasznomat, ha tanulok, amúgy sem kell tanulni, hisz neki is csak 8 általánosa van, azzal is felveszik a gyárba.

S ezzel odavitt egyik előző munkahelyére, ahol címkézni kezdtem műanyag flakonokat, amikbe tisztítószert töltöttünk. Ott ismertem meg pár hozzám hasonló sorsú tinit, akik 16-17 évesen szobát béreltek az akkor 1995-ben kapott 25 ezer ft havi fizetésből, ami a minimálbér volt akkoriban. Nem sokat változott az összeg azóta, igaz?

Apám lekurvázott

Na de kanyarodjak vissza a nem épp fényes helyzetemhez. Felbuzdulva azon, hogy saját életem lehet, verés, a fizetésem elkobzása, stb. nélkül, a boldogabb élet reményében, odaálltam egyik hét péntekjén anyuék elé, hogy szeretnék albérletbe menni, elköltözni ahelyett, amit ők képzeltek el.

Épp költözés előtt álltak, városból egy zsákfaluba akartak kiköltözni a tanyára ahol birkatenyésztéssel keresték a betevőt évek óta, s amiatt, mert oda napi 3 busz közlekedett, melyekkel sehogy sem lett volna nekem megoldott a munkából hazajárás a faluba csak 3 km sétával hazáig. Na, ott kiborult a bili rendesen.

Apám lekurvázott, mindketten üvöltöttek, én pedig hajtogattam a magam gondolatát. Mígnem apám egy hatalmas ütést mért a jobb orcámra azzal a mondattal lekísérve, hogy ők nem kurvát neveltek fel, s takarodjak a szobámba fel, szedjem össze az összes holmimat és tűnjek el a házukból.

Lesokkolva, dermedten két nagy szatyrot pakoltam tele a ruháimmal és mint fent említettem, elszedték a fizetésemet, hogy azt összegyűjtik nekem, abból 20 ezer Ft-ot kezembe adtak és kinyitották előttem az ajtót.

Mennem kellett

Kiléptem, mert mennem kellett onnan, holott nem így terveztem az életem akkori szakaszát. Üres fejjel, annál jobban kavargó érzelmektől felfordult gyomorral, sírva haladtam a közeli kisboltig ahol a szomszédban élő, boltban dolgozó anyuka meglátva, hogy nagy baj van, odajött hozzám és végighallgatott.

Megkérdezte, van-e hova mennem, s akkor jutott eszembe, hogy az akkori barátom szüleihez oda tudnék menni. Ehhez taxit hívott s az életem második szakasza ott elkezdődött...

Anyósom anyám helyett anyám lett, szeretettel fogadott. Később megjelentek anyámék egy bő hónappal később. Ránk kényszerített esküvő lett a látogatásuk vége, aminek 2 nappal előtte anyámék visszaléptek és el sem jöttek rá.

A szerelem kiszállt az ablakon

Egyedül férjhez menni, minden esküvői költség a szeretett anyósomékra hárult, én pedig próbáltam boldog lenni életem legboldogabbnak mondott napján.

Aztán a véletlen hozta közös gyermekünk megszületésével a szerelmünk kiszállt az ablakon pár évvel később elváltam, s elkezdődött a harmadik életszakaszom a gyermekkel egyedül, albérletekben élve.

Az albérlet sem életbiztosítás, ha váltanod kell, de nincs hova s a kiköltözés napja előtti napon találsz végre egy kis szobát, ami átmenetileg megoldja a problémákat. A hajlék nélküli lét keskeny szélén egyensúlyozva éldegéltünk. Segítség nélkül.

Az El Caminón

2017. 05.10-ig, mikor is kiutasítottak az albérletből, 1 hetes felmondási idővel. Akkor már nem volt a sors kegyes, nem volt hova tovább mennünk. Egy héttel később indultam el egy 5 hónapos zarándokútra, az El Caminóra.

A fiam rokonhoz költözött, majd az apjához. Kutyánk velem jött, s életünk legkalandosabb élménytúráját jártuk végig 3600 km-en. A végén nem szívesen jöttem haza, de sajnos muszáj volt.

Szívesség fuvarral ingyen haza, majd a fuvaros albérletének egyik kis szobáját teljesen üresen rendelkezésemre bocsátva, reménykedve abban, hogy mély szerelembe esek iránta s megoldom élete problémáját, a szobát ingyen használhattam.

A sors közbelép

Három hónap után viszont mennem kellett, mert a reményei nem váltak valóra. Ismét hajléktalanság január 3-tól. De ekkor a sors közbelépett s egy nagyon régi barát segített. Elkezdtem dolgozni, majd 7 hónap után keresnem kellett új helyet. Nem volt sok lehetőségem, a fizetésekből egy szobára futotta.

Azt később, 6 hónap eltelte után mondták fel. Volt 1 hónapom megoldást találni.
Tények: albérletek árai az egekben, fizetésem havi 150 ezer forint. Emelésről szó sem lehetett. Önkormányzati lakáspályázatom sikertelen lett, s a kiköltözés a szobából vészesen közeledett.

Rendben, akkor essünk túl rajta és derüljön ki, gondoltam, mikor közeledett a helyzet és az utolsó szalmaszál is elszakadt, amibe kapaszkodni próbáltam. Mondtam magamnak, gyerünk, akkor álljunk bele, történjen meg végre, ha minden jel arra mutatott, elkerülhetetlen…

Nem akarom az egész életemet időközönként felbukkanó rettegésben leélni, hogy mi fog történni, ha… Itt vagyok. Kész vagyok, jöjjön, amit meg kell tanulnom ebből.

Nem jött a várt megoldás, amit persze az utolsó pillanatig reméltem. Beletörődve megadtam magam a visszatérő helyzetnek és beleálltam.

Út a teljes bizonytalanságba

Felmondtam a munkahelyemen, a caminóra elvitt nagy hátizsákot megpakoltam újra, a kevés cuccaimat kidobtam, vagy elhelyeztem a fiamnál és a hegedűmmel, amivel 4 éve kezdtem el foglalkozni, hűséges kutyusommal, a nagy hátizsákommal belementem a vakvilágba.

Utcazenélésből fogok élni, sátorban. Aztán lesz, ami lesz, gondolattal elindultam nyugatabbra a teljes bizonytalanságba. Ugyanakkor tudtam, nincs mit veszítenem...

Kamionnal kiutaztam Spanyolországba, hegedűmmel pénzt keresni az El Caminón. Rettegtem ugyan, de nincs hova visszafordulni. Otthon üldözik a hajléktalanokat, elkobozzák a kutyájukat, sátraikat elégetik vagy kukába dobják, s 3 napos elzárásban részesítik; őszintén?... erre nem vágytam. Csak előre nézve cselekedtem és követtem az egyetlen lehetséges utat, amit a gép dobott.

A kiút könnyen ment, s arra jöttem rá, hogy nincsenek véletlenek az életben. Ugyanis alig keltem útra gyalogosan a Caminón, 9 km séta után beinvitáltak egy kávéra egy udvarba, ahol fél óra beszélgetés után a tulajdonos felajánlotta a házát s marasztalt pár napig.

A házon felújítást végzett épp, besegítettem festeni gerendákat, ajtófélfákat és ajtókat, végül a falakat. Eltelt így 2 hét.

Újabb fordulat

Majd jött egy nem várt esemény az életében, ami hazarepítette Németországban élő családjához. Felkért, vigyázzak a házára 2 hónapot. Ez alatt az időszak alatt kint hegedültem az utcán 2-3 óra hosszat és jött be annyi pénz amennyit otthon, társadalmi szabályok szerinti munkával, munkaidővel, havi fizetést kaptam.

Azt csináltam, amit szeretek, a zene mindenki lelkéhez hozzákapcsolódik valamilyen formában, s ugyanazt az összeget megkerestem vele, mint a régi, nem hippi életemben. Egyszerűen nem találtam a szavakat, ez akkora áldás volt számomra, hogy nem is bántam, ahogy a sorsom végül alakult.

Társadalomban élve voltam én gyári szalagmunkás, ruházat területén eladó, pénztáros, üzletvezető, panzióban szobalány és reggeliztető, valamint hotelban recepciós.

Megtanultam angolul alapfokon az idők folyamán, jelenleg a spanyol nyelvet tanulgatom.

Nem tervezek visszatérni. Még nem látom, merre visz a sorsom, jelenleg Logroñóban élek. Elvállaltam egy gyermekfelügyeleti munkát egy magyar családnál, akik kettészakadtak, de a munkakör időközben meghiúsult. Beiratkoztam suliba, nyelvet tanulni, maradhatok egy ideig itt.

Angliából egy francia származású hegedűtanár a YouTube-csatornámra feltöltött videóim miatt felvette velem a kapcsolatot, s ingyenes órákat vehetek tőle, online, heti egy alkalommal, mert látja a tehetséget bennem.

Az életem folyamatos változáson megy keresztül, áldások és szeretet sora, rengeteg új élmény, inger és felismerések érnek.

Állj bele!

Nincsenek véletlenek az életben. Mikor a legrosszabbat kapod látszólag, az átfordul valami teljesen másba, mint amire számítasz. Nem kell elszaladni az elől, amitől rettegsz. Lépj bele.

Állj bele abba a helyzetbe és megkapod a sorsodat, az ajándékaidat, a tanulással a tudást és ezer más dolgot. A rendszert nem kívánom tovább kiszolgálni, hiszen azon kívül boldogabb az élet.

Ami nem szolgál, azt hagyd magad mögött bátran. A komfortzóna elhagyása után jön csak az igazi Életed!!”

(Fotó: pixabay.com/geralt)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1715171942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.09.26. 07:39:10

Zűrös,fordulatos volt és lesz.

Arthamyr 2019.09.26. 08:18:55

Nem bántásból, de szerencsétlen Krisztina is olyan ember, akinek meg sem kellett volna születnie, a szülei nyilvánvalóan alkalmatlanok voltak a feladatukra.
Ezen tapasztalatok után nem értem, hogy fiatalon, tanulatlanul, minek gyerek (frankó életet kaphatott ő is)? Nagyon kiábrándító. :/ Mi az, hogy rákényszerített esküvő?

Mindenesetre érdekes volt olvasni egy ilyen ember posztját is, köszönet érte, és sok szerencsét a jövőben, ahogy látom, nagy szükség lesz rá.

Platonica 2019.09.26. 13:06:54

A bevezetohoz: nekem nem az 'erot ad' jutott eszembe, hanem hogy remelhetoleg sokakat onvizsgalatra is serkent.

Krisztinaval felveheto a kapcsolat egyebkent?

Hari Seldon 2 2019.09.26. 14:33:47

Érdekes történet, de szerintem nem a HA kellett volna ezt megjelentetni, hanem valami pszichológiai blogon.

Latcho Djuri 2019.09.26. 14:45:41

Kitartás, sok szerencsét! Jo hogy ezeket kiirtad magadbol..

jennyferrush 2019.09.26. 14:45:48

@Arthamyr: wtf ez komoly? Meg sem kellett volna szuletnie... Ezt nem gondolod komolyan remelem. Krisztinanak meg koszi a bejegyzest. Sok sikert! Remelem megtalalod az utad (a camino utan is ;) ) Udv kanadabol. Peace out.

Arthamyr 2019.09.26. 15:15:43

@jennyferrush: Ok, akkor így írom, hogy normális helyre kellett volna születnie. És akkor talán a szerelem sem szállt volna ki az ablakon... :/
Ha a leírtak igazak (és miért vitatnám őket, hisz van ilyen, meg rosszabb is?), akkor a szülei tipikusan az a mocskos söpredék, akiknek nem szabadna, hogy gyereke legyen, akit aztán egy életre megnyomoríthatnak. Sajnos erre a problémára jogállami keretek között nincsen megoldás, de lehet, hogy azon kívül sem. :/
Szóval igen, komoly, ez persze nem az ő hibája. Az a wtf, hogy az én helyes, de szigorú véleményemen akadsz ki, nem azon, amit ő át kényszerült élni gyerekként, meg amilyen élete lett részben ennek is köszönhetően (és ahogy kiveszem, otthagyta a saját gyerekét is, szóval ő sem 100%-ról fog indulni). Na erre kellene tartogatnod a wtf-jaidet, vagy felétek az ilyesmi a normális?

O1.G 2019.09.26. 15:18:05

@Platonica: felveheto a kapcsolat egyebkent?..nem piszológusra van szüksége.

Latcho Djuri 2019.09.26. 15:18:06

@Hari Seldon 2: sok árvácska él a világban, nem kell rogton shrinkért visitozni..

Latcho Djuri 2019.09.26. 15:18:06

Pista bátyám!

Jossz szombaton a Romungro bulira?

Dikusz 2019.09.26. 17:28:48

@Arthamyr: Elsőre is így kellett volna írnod.

Platonica 2019.09.26. 18:22:45

@Hari Seldon 2: ?

@Arthamyr: "az én helyes, de szigorú véleményemen"... juj, ez ugye csak vicc...

@O1.G: Ez most honnan jott, bocsi? Mirol beszelsz?

Arthamyr 2019.09.26. 19:58:49

@Dikusz: Ezzel csak az a baj, hogy több a gyerek, mint a normális hely és a normális szülők. Sajnálom én szegény Krisztinát, azért, amit gyerekkorában elszenvedett, de azért biztos nem fog tőlem elismerő szavakat kapni, mert "a véletlen hozza a közös gyermeket", "a szerelem kiszáll az ablakon" és akkor kisgyerekkel különválik. Ez számomra mind elítélendő.
Mondjuk annyira pontosan nem látom át az időrendet, pl. hogy hány évesen lett anya, meg most hány éves a gyereke. Én szilárdan azt gondolom, hogy a szerelemnél vannak fontosabb dolgok az életben, ilyen pl. a szülői kötelesség ellátása, az önellátás képessége és a felelősségvállalás is, de akad még pár.

Arthamyr 2019.09.26. 20:02:21

@Platonica: Ha viccesnek találod, nevess rajta egy jót. Fontos a vidámság az ember életében.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.26. 21:00:50

@Platonica: nem vicc, hanem önzetlen segítség az olvasónak, akinek így nem kell fáradnia annak eldöntésével, hogy amit olvas az helyes vélemény-e. :)

@Arthamyr: amúgy szoktál helytelen véleményt is alkotni? Csak hogy tudjam, kell e fáradnom a jövőben ennek megítélésével, vagy készpénznek vehetem minden szavad, mint a helyes vélemény manifesztalodasat.

És amikor esetleg helytelen véleményt alkotsz, miért teszel így? Miért nem mindig helyes véleményt alkotsz, ha egyszer világosan látod, hogy véleményed helytelen?

Csodabogár 2019.09.26. 22:38:20

Nem tudom, helyes e a véleményem vagy nem. De az én megítélésem szerint, terjeszteni kellene a fogamzásgátló szerek használatát. Esztelen fiatalok össze fekszenek és jön a gyerek. Ki tartja majd el és ki gondoskodik róla? Majd az állam vagy a jólelkü hozzá tartozók.Mielőtt valaki szül el kellene gondolkozni azon, hogy képes lesz-e 20 éven át sok mindenről lemondani és felnevelni a gyereket, akár egyedül is.
Nem tartom magam egy etalonnak, de ezt én már 16-18 évesen is tudtam, a válaszon egy nem volt és nem is lett gyerekem. Pedig akkoriban ez nem kis művészet volt, aki nem tudja nézzen utána a Ratko korszak örömeinek az ötvenes években.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.26. 23:05:06

@Arthamyr:
"szülei nyilvánvalóan alkalmatlanok voltak a feladatukra."

Mi a szülői alkalmasság kritériuma? Ha esetleg az, hogy a társadalmat szolgáló terméket (gyereket) hozzon létre, akkor lehet hogy egy hegedűs gyerek szülei alkalmasabbak, mint egy életerős, ám dolgozni lusta, érzéketlen, öntelt hólyag szülei.

De most a viccet félretéve, Krisztina története pont arra példa számomra, hogy a zord körülményekből, ennek dacára talán gyakrabban születik valami különleges, mint a sztenderd, támogató, háttérnek köszönhetően.

Lehet, hogy a mocsok tanítóneni és a bántalmazó szülő pont hogy ajándék, mert az ezekkel való sikeres megküzdes után az élet valódi HABOSTORTA!

Disclaimer: nem javaslom senkinek, hogy Krisztina szüleihez hasonló sokkterápiával próbálja meg gyermekebol kihozni a legjobbat, a rejtett tartalékokat aktivizálva. És senkinek se kívánok ilyen szülőket. De tényleg lehet hogy nem tudjuk megítélni, hogy milyen következményei vannak a dolgoknak. Amit rossznak hiszünk, később talán pont az fog javunkra szolgálni.

sak ti 2019.09.26. 23:05:16

Remélem ez befér ide:

An Open Letter to Greta Thunberg:

Dear Greta,

Thank you for coming to this country to speak truth to the most powerful nation on earth.

The bastions of wealth and power here have put us at the forefront of environmental disaster, the sixth extinction, the possible end of civilization as we know it.

The only way we can fight this apocalypse is by creating a mass movement, from the grassroots up. That means walking the talk. That means taking risks. That means finding your voice amid the clatter of denial.

That means exactly what you and the other enlightened young people of the earth are doing today.

There is another nation here, of decent people, whom you have moved deeply. As a member of that nation, I am doing an inventory of my own life, to see if I can live up to the standards you and our children’s children are demanding of us. I hope I can.

And you know, when grown up politicians (in this case an oxymoron) frantically resort to attacking you, you are doing absolutely the right thing.

Very truly yours,

Joan Baez

Hari Seldon 2 2019.09.26. 23:30:05

@Latcho Djuri:
Tudom hogy van böven több ilyen sors. De ettõl még igaz, hogy ebben a törtènetben a hatàràtkelési rész volt a mellékszàl.

Arthamyr 2019.09.27. 00:17:19

@Öreg Tőgy (Erdei Galand):
Megesik, hogy helytelen véleményt "alkotok". Ez adódhat sok okból, pl. abból, hogy nem áll rendelkezésemre elegendő információ, nem foglalkozom a témával eleget, túl sok tudatmódosítót fogyasztottam stb. Ez persze relatív, annyi tudatmódosítót nem tudok fogyasztani, hogy hülyébb/taplóbb legyek @shak_ti: -nál. Amúgy te ki reinkarnációja/alteregója vagy, csak mert olyan otthonosan trollkodsz itt, hogy öröm nézni?

Azt nem tudom, hogy mi a kritérium, valószínűleg nem egy és csak egy kritériumcsoport, még akkor sem, ha van egy meghatározott cél (ami nyilván nem kizárólag az, hogy "társadalmat szolgáló termék" jöjjön létre). Megmondom őszintén, annyira nem is érdekel, hogy ezzel behatóbban foglalkozzak, mi értelme volna? Az biztos, hogy nincsen közte, ha valakik úgy "nevelik" a gyereket, ahogy az ő szülei.
A többit most figyelmen kívül hagyom, a disclaimered úgyis a hitelteleníti a javát, meg valamiért úgy érzem kissé, hogy csak kóstolgatsz, érdemi mondanivalód meg nem igazán van. Amíg nem kizárható, hogy van ilyen a szándékod, ez is bőségesen elegendő és nagyon civilizált válasz.

gabors 2019.09.27. 02:20:15

@sak ti: ilyen Greta-k szinte minden egy ket evben felbukkanak aztan phuffffff .... semmi emlekszel meg Malalra ? vagy Rio 1992 Earth Summit Severn Suzukira akkor beszed volt az is es PHUFFFFF.... ja ot meghivtak Rioba megint es nyugodtan elmondhatta megint akar ugyanazt ...

kedve Joan Baez ... meg mar eleg oreg hogy tudhatna hogy amikor fiatalkent hurra optimistakent "harcolt" a vilagert mennyi ertelme volt ...

Lehet Greta is kap maj valami Nobel lofaszt ... de amit csinatl egy nagy PR semmi !!!!

gabors 2019.09.27. 02:28:56

@Platonica: "Krisztinaval felveheto a kapcsolat egyebkent?"

feleseget keresel ? vagy hegedutanar vagy ?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.27. 06:32:03

@Csodabogár: pár éven belül magától oldódik meg ez a probléma. A "fejlett" országok fiataljainak egyre növekvő része meddő. A birodalom visszavág.

Pár idézet:

1973 ÉS 2011 KÖZÖTT UGYANIS 60 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT A GAZDAGABB ORSZÁGOKBAN A FÉRFIAK ÁTLAGOS SPERMASZÁMA, ÉS JELENLEG IS ÉVENTE 1,6 SZÁZALÉKKAL CSÖKKEN.
Míg a múlt század közepén a nyugati országokban élő férfiak 18 százalékának volt olyan alacsony a spermaszáma (40 millió per milliliter alatt), amely már kérdésessé tette a termékenységet, addig ez az arány 1990-ben már elérte a 40 százalékot.

Az elmúlt 10 évben Magyarországon háromszorosára nőtt a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló 40 év feletti nők aránya

A párkapcsolatban élő nők több mint 10 százalékának öt év alatt sem sikerül teherbe esnie, ám ha két évre csökkentjük a próbálkozási időt, akkor már 25 százalékuk érintett.

Latcho Djuri 2019.09.27. 06:32:07

@Hari Seldon 2: Te már franciául gondolkozol, fogalmazol, vrais?

:)

Latcho Djuri 2019.09.27. 06:32:11

@gabors: Holnap itt lesz Montrealban, iskolaszunet lesz.

Nem semmi.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.27. 07:06:35

@gabors: na, pont erre gondoltam en is...Minden csoda 3 napig tart, es ez a Greta-hype is lecseng hamarosan. A minap epp ennek kapcsan olvastam egy eleg jo osszefoglalot (jo, nem egy in-depth tanulmany, de laikusoknak teljesen ertheto olvasmany) arrol, hogy miert is olyan nehez barmifele eredmenyt is elerni ezugyben. Eleg evidens, hogy tobb kulonbozo csoport pont egymassal ellentetesen gondolkodik, igy kb. az a helyzet all fent, mintha egy nagy csaladban minden csaladtag mast szeretne, es csaladfonek dontenie kellene, kinek is kedvezzen.

en.m.wikipedia.org/wiki/Politics_of_global_warming?fbclid=IwAR2Js8C2nio0ZLsgcBNQkBU-dqj8bw9mgxvntoPNdXsBkiyAKHgyeba-rhM

Arthamyr 2019.09.27. 09:03:48

@Zsuzsi65: Csak itt nincsen családfő.

Platonica 2019.09.27. 09:10:14

@shak_ti: Hm?

@gabors: Neked csak ennyire 'fussa' otletekbol? (Es me'g az is abszolut felresikerult:-x)

Latcho Djuri 2019.09.27. 12:09:13

@Zsuzsi65: Ha a gyereked kérdez Gretarol, legyintesz ott is?

Latcho Djuri 2019.09.27. 12:09:21

@Zsuzsi65: Pest:

www.facebook.com/atv.hu/videos/394807584746861?sfns=mo

Ugye hype vagy sem, engeded a gyereked a mai LA klímasztrájkra?

Latcho Djuri 2019.09.27. 12:43:40

@Zsuzsi65:

“Here we go again... As you may have noticed, the haters are as active as ever - going after me, my looks, my clothes, my behaviour and my differences.
They come up with every thinkable lie and conspiracy theory. It seems they will cross every possible line to avert the focus, since they are so desperate not to talk about the climate and ecological crisis.

Being different is not an illness and the current, best available science is not opinions - it’s facts.

I honestly don’t understand why adults would choose to spend their time mocking and threatening teenagers and children for promoting science, when they could do something good instead. I guess they must simply feel so threatened by us.
But the world is waking up. See you in the streets this Friday!
#fridaysforfuture #schoolstrike4climate #climatestrike #aspiepower

Greta

gabors 2019.09.27. 13:51:43

@Platonica: "@gabors: Neked csak ennyire 'fussa' otletekbol? "

oteleteim nekem is lennenek de azzal sokra nem megy ...

ja a tobbihez meg ne kelljen mar mindig odatenni hogy "vic vot"

gabors 2019.09.27. 14:00:38

@Latcho Djuri: Na ilyen cserkeszekbol nalunk meg uttorok voltak lettek kesobb KISZ titkarok partelnokok meg a vegen meg miniszterelnolok is ... ez van ... foleg most az internet koraban ... a csalad nagyon jol PR-ozza ... mert ot meg fejbe sem lotte a taliban mint Malala-t

25 eve meg magam is azt hittem hogy a "youth power" meg minden megvaltja a vilagot mar akkor ment az ujrahasznositas itt akkoriban ilyen szlogeneket tanitottak a fiatal kornyezetvedoknek hogy reduce-reuse-recycle ... basszus semmi nem valtozott azota ... majd Greta unokaja talan

négyzet 2019.09.27. 16:18:46

@Arthamyr: "nem bántásból" ? Az ilyen kommenteknek semmi értelme nincs. Haszna nincs, viszont potenciálisan árt. Akkor meg minek? Aki megszületett, annak nem mondjuk azt, hogy meg se kellett volna születnie, hiszen ennek mégis miféle tanulsága van az illető számára? Vagy bárki számára a blogon? Semmi.
Valójában csoda, hogy Krisztina még tudja magát értékes lénynek látni azok után, ahogy fel kellett nőnie. Sokan születnek lehetetlen helyzetbe, szörnyű helyzetbe, de az élet célja nem a nem-élet.
Nem mintha az élet értelmét szeretném boncolgatni. Viszont nem tudok keményebb sértést/bántást elképzelni annál, amit lényegében írtál.

Arthamyr 2019.09.27. 16:25:27

@négyzet: Tedd meg, hogy tovább olvasol, nem ismétlem magam.

Platonica 2019.09.27. 16:35:48

@gabors: Na ez a kulonbseg akkor koztunk.
Ugy tippelek, van olyan otletem, ami esetleg eloremutato;-)

Mi a 'vot a vicc'? H no letemre feleseget keresek? Nem egyforma a humorunk:-x

Latcho Djuri 2019.09.27. 17:12:36

@gabors:

"majd Greta unokaja talan"

Pontosan. Ha talán komolyan veszik még viz felett lesz NYC is száz év mulva.

Teged ez hidegen hagy, hisz se gyereked se unokád, ertem en.

Arthamyr 2019.09.28. 06:12:54

@Latcho Djuri: Ez sajnos nem megoldható. Vannak trollok, akik mindent megesznek, mint pl. te is. Most sem szólt hozzád senki, aztán írod, hogy ne etessenek. Ha megy, több nick-kel, napi rendszerességgel, random emberek kóstolgatásával. Ha erre nincs mód valamiért, akkor jön az off-topic, alacsony színvonalú spam, akár etetnek, akár nem, és ezt a bloggazda valamiért beengedi. Talán kell neki az a pár tucat hozzászólás, amit a témától és a poszt minőségétől függetlenül kiesik belőled, másra nem tudok gondolni.

Krisztina Sárkány 2019.09.29. 11:51:25

@Arthamyr kedves, nem érzem magam "szerencsétlennek".
A szüleim olyanok, amilyenek. Az öcsémnek jó/jobb élete volt és ennek örülök.
Ha igaz, mi választunk mindent a leszületésünk előtt, szülőket, testvéreket, megoldandó élethelyzeteket...
Ezáltal fejlesztjük a lelket, karmát egyenlítünk ki.
A hajléknélküli életem megtapasztalása is azt mutatta, hogy nem vagyok/voltam jó helyen helyrajzilag. El kellett jönnöm, hogy megtudjam ki vagyok. Hogy felismerjem az a rendszer amiben élünk élhetetlen. Hogy a fizetés melyből ki kellene tudni jönni, éhenhalni is kevés, az albérletek EURÓPAI ÁRAI mellett! S a családok több generációval élve együtt kénytelenek normális életet élni.
Nem kellett volna megszületnem? Nézőpont kérdése.
Sokáig én is ezt hittem. Aztán ez megváltozott bennem.
Szeretem, hogy annak a sok szarnak (és mellette jónak) ellenére is képes vagyok az élet pozitív oldalát tekinteni bármilyen helyzetben is. Hogy kitartásom, eltökéltségem az egekben. Hogy megállok a jég hátán is.

Krisztina Sárkány 2019.09.29. 11:51:25

@jennyferrush: köszönöm, azon vagyok! A camino után vagy rajta...majd az idő eldönti.

Krisztina Sárkány 2019.09.29. 11:51:25

@Arthamyr: 19 évesen szültem, a fiam az esküvő után fogant 1 hónappal és a legnagyszerűbb dolog az életemben Ő. Jelenleg 21 éves és nagyszerű ember. Van még kérdés? Ja igen, én 40 vagyok.
Úgy ítéletet mondani valaki felett, hogy az életének a 3%-át elolvastad, nem emberi. Sem nem ember baráti.
Persze nem a megítélésem miatt írtam ki magamból.
Az ember a rokonait, szomszédait nem válogathatja meg, ugye?
De azt felismerheti, hogy egy élhetetlen országból a legjobb elmenni.

Krisztina Sárkány 2019.09.29. 11:51:25

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): emelem kalapom! Végre egy hsz ami látja/átlátja/belelát a dolgok mögé is! Pont így gondolom magam is.

Krisztina Sárkány 2019.09.29. 11:51:25

@Hari Seldon 2: felépíteni szándékoztam az írással egy karma visszacsatolását melybe végül beleléptem. Amennyiben nem építettem volna fel, az jött volna le szűk tényként a fejekben, hogy hajléknélküli lét miatt világgá mentem, ami részben fedi csak a valóságot.
Így az írás által egy átfogóbb képet adtam remélem. Mellékszál vagy főszál ide vagy oda.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása