oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 25. 06:30,  Határátkelés és barátság: „Már nem vagy érdekes” 66 komment

2019. szeptember 25. 06:30 Határátkelő

Határátkelés és barátság: „Már nem vagy érdekes”

Mennyire tűnnek el a barátságok külföldre költözve? A kérdés alighanem minden határátkelő életében előbb vagy utóbb megjelenik, a válasz pedig néha egészen fájdalmas is lehet. A távolság, az időeltolódás, az eltérő hétköznapok, a más benyomások mind rajta hagyják nyomukat a kapcsolatainkon.

baratsag_laptop_foto_pixabay_com_geralt.jpg

A kérdést a Los Angeles-London-Budapest-tengely legutóbbi beszélgetése kapcsán még Tamás vetette fel, ami tulajdonképpen nem is csoda, hiszen Magyarország és az Egyesült Államok nyugati partja (konkrétan Los Angeles) között 9 óra az időeltolódás, ami nem kevés – nem csoda, hogy tapasztalata szerint elég gyorsan el tudnak tűnni az emberek az életünkből.

„Az időzóna is nehezíti a helyzetet, 9 óra időeltolódás sokat számít. Azt vettem észre, hogy az ismerősök, barátok gyakran nem tudják, mikor jelentkezzenek. Amikor ők rád írnak, te már alszol, amikor te rájuk írsz ők éppen fektetik a gyereket – így egy idő megritkul a kommunikáció.

Annak idején, amikor kijöttem, voltak emberek, akik azért tartották velem a kapcsolatot, mert információkat akartak gyűjteni. Aztán amikor egy idő után látják, hogy minden rendben, eltűnnek az életedből, hiszen nincs semmi különleges abban, amit csinálsz, egyszerűen éled az életed.

Egy ideig érdekes, hogy megnézted a Hollywood-feliratot vagy lementél az óceánpartra, de egy idő után unalmassá válik, távolinak tűnik, nem tudnak kötődni hozzá. Sokuk talán azért tűnik el, mert egy idő után túl messzire kerülsz az életüktől” – vélte Tamás.

„Mintha elvágták volna, eltűnnek az emberek”

„Nem azok a problémáid, mint nekik és ez egy idő után nem érdekli őket – legalábbis az én itteni tapasztalataim szerint. Amikor külföldre keveredsz, számolnod kell azzal, hogy eltűnnek az emberek az életedből – úgy érzed, hogy egyedül vagy. Itt még, otthon már nincsenek barátaid. Ezt fél évvel-egy évvel azután éreztem, hogy kijöttem.”

Tamás szerint a közösségi oldalak egyik nagy átverése, hogy úgy érzed, fontos vagy. Ezért elkezdesz egyre többet posztolni, keresed mások társaságát, csakhogy amikor elfogynak a kezdeti élmények, beütnek a hétköznapok, attól kezdve már nem vagy érdekes.

Amikor külföldre költözik az ember, érdemes felkészülni arra, hogy lesz egy ilyen pont a kezdeti felfutást követően, amikor mintha elvágták volna, eltűnnek az emberek. Na, az egy kicsit nehéz, különösen ha egyedül vagy. Csak ülsz és arra gondolsz, hogy OK, és akkor most mi van?” – mondta, hozzátéve, hogy mindennek van egy pozitív oldala is, amennyiben arra kényszerítheti az embert, hogy jobban összpontosítson a helyi kapcsolataidra, erőteljesebben építse azokat.

A közeli barátok megmaradnak

A Londonban élő Bandosz szerint az igazán közeli barátok nem tűnnek el, amiben az online platformok segítenek - bár néha ez is lehet trükkös: „Egy nagyon közeli barátom sokáig Dubaiban élt, ott le van tiltva a Whatsapp, Skype-on pedig elkezdtem visszahallani azt, amit 40 másodperccel korábban mondtam”.

Az is érdekes, hogy mennyire maradunk le a különböző fontos vagy kevésbé fontos eseményekről, ha nem használjuk aktívan a közösségi médiát: „Van egy baráti köröm, akik jobban összetartanak, ám mivel én nem tudok egyfolytában ott lógni, ezért úgy érzem, kicsit kiszorulok.

A közös csoportban ők úgy poénkodnak egymással, mint akik napi kapcsolatban vannak. Olyan érzés, mintha egy lépéssel távolabb lennék, a hasonló poénjaim nem is ülnek annyira. Azt is észrevettem, hogy amikor elszoknak az embertől, nem mindig reagálnak rá a közös fórumokon vagy csoportokban.”

Bandosz úgy tapasztalta, hogy érdekes módon Londonban mintha jobban kopnának a kapcsolatok a város mérete és az abból fakadó távolságok miatt: „Amikor az ember fáradtan hazaér a munkából, már nincs kedve elindulni egy egy-másfél órányira lévő találkozóra. Így aztán előfordul, hogy az otthoniakkal könnyebb találkozni”.

Miről beszélgettünk még?

Mennyire látszatkapcsolatok a közösségi oldalakon ápoltak? (13 perctől)

A közösségi média és a külföldi kapcsolatok építése (16 perctől)

Durvábbak-e az emberek a közösségi oldalakon? (20 perctől)

A külföldi magyarok Facebook-csoportjai (22 perctől)

Ki hol tart a külföldi barátkozásban, áttörhetők-e a falak? (31 perctől)

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

Ha van Spotify-od, akkor ITT TALÁLOD MEG a beszélgetést.

(Fotó: pixabay.com/geralt)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast barátság Magyarország Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9415164158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2019.09.25. 10:32:00

34 perces podcast. Hallgassa meg az, akinek két anyja van.

Csodabogár 2019.09.25. 10:59:23

Podcastot soha nem hallgatok, se időm se türelmem nincs hozzá. Örülök, hogy nem én vagyok egyedűl így ezzel a dologgal. Ha egyedül lennék, azt hinném, hogy öreg vagyok már az ilyesmihez, de lám, lám, nem a korom miatt van.

A poszt témájához meg, Amerikából, nagy időeltolódással bárhonnan, tényleg nehéz tartani a kapcsolatot. persze van e-mail és aki szeret írni, annak nincs problémája. Nekem él egy barátnőm Los Angelesben, már 70 éve tartjuk a kapcsolatot.
Európán belüli barátokkal soha semmi gond nem volt, még telefonon sem. Van a skypeenél sokkal jobb szolgáltatás, igaz valódi telefon, de nálam ugyis le van ragasztva a kamera szeme a gépemen.:-)

Herr Géza 2019.09.25. 11:19:10

@Csodabogár: Igaz, hogy én még alulról kóstolgatom a hatvanat, de olvasni tudok... 34 perc alatt megvan a mindenkori poszt meg kb. 200 komment (némi szűréssel, persze). Ez a modoroskodó, üresjáratokkal teli podcast nem lesz a világom sose. Persze ha “újságíró” lennék, nekem is tetszene a buli. Kiteszem a kamerát/mikrofont, oszt beszélj öcsi. Az eredmény meg megy vágatlanul a netre, de a “szerzői jogdíjért” lesz időm sorbaállni.
@HA: tudom, gonosz vagyok. De ha elmondjuk ötvenhatszor, talán lesz valami rezonancia.

Buchhalter 2019.09.25. 11:50:05

@Csodabogár: hát vannak ismerőseink ,sőt családtag is Ausztriában ,de ha mi nem írunk rájuk már rég feledés lenne a kapcsolatból. Beszippantotta őket Ausztria.Nem járnak haza csak max karácsony és a gyerekeik is kint óviznak,vagy tanulnak a helyiekkel elvannak.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.09.25. 12:06:05

@Herr Géza:

sűrítsék össze 3 percbe ? :)
háttérben lehet hallgatni, mellette tudsz csinálni mást is.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2019.09.25. 12:17:32

Jól van, látom vagyunk többen akik nem hallgatják meg a felvételt. Én is arra gondoltam egyedül vagyok ilyen maradi. :) De egy félórás műsort tuti nem fogok sose meghallgatni. Annyi idő alatt átnézem az összes kedvenc blogomat.

@szociál: Háttérzajnak nem jó, hisz figyelni kéne rá. De olvasás közben az ember nem tud rendesen figyelni a háttérben lévő szövegelésre. Akkor meg minek?

arncht 2019.09.25. 12:45:58

Az emberi kapcsolatok nagy resze altalaban vmilyen eletszakasz, helyzet kore szervezodnek. Ennek megszunesevel a kapcsolatok is feleslegesse valik, onnantol csak illeton mulik, hogy kepes e plusz energiat fektetni bele a fenntartasahoz. Ez 99%ban nem mukodik.

Herr Géza 2019.09.25. 13:28:30

@szociál: Épp ez a lényeg: ha meghallgatod nem tudsz mellette mást csinálni. Na ja, vannak biztos sokan ,akik ráérnek....

Sean MacTíre 2019.09.25. 14:13:41

@Herr Géza: ismerőseim autóban hallgatnak podcastot vagy vonaton.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.09.25. 14:17:51

@Herr Géza:
Barmit csinalhatsz kozben, jogazhatsz, szobakerekparozhatsz, krumplit pucolhatsz, egyedul olvasas mellett nincs sok ertelme mert ket fele nem tudsz figyelni mint a nok.

O1.G 2019.09.25. 14:18:04

Svábországban sok a klugsájze.

Herr Géza 2019.09.25. 14:40:41

@szociál: Na hogyne... Nem jógázok, nem pucolok krumplit (reggel), de helyette dolgozok. Csudavilág...

Herr Géza 2019.09.25. 14:50:36

@O1.G: Mármint a Klugscheisser-re gondoltál? Legalább tudd leírni, ez a fonetikus magyarosch verzió ölég vicces.

TheAnswer3 2019.09.25. 15:14:52

En speciel "muszaj-tevekenysegek" kozben szoktam podcast-eket hallgatni. Otthon leginkabb fozes, vasalas alatt ill. munkaba menet ha gyalogolni vagy buszozni kell. Szerintem tok nyugis es erdekes elfoglaltsagot nyujt.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.09.25. 15:15:00

@Herr Géza:
Melo utan nem szoktal haza menni ?
Bonyolult otthon meghallgatni egy podkasztet :)

Djurio 2019.09.25. 15:51:00

@szociál: 1200 Baud modemen van :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.25. 15:54:00

@Sean MacTíre: ugyanezt akartam irni, a podcast ugy latszik ezert kedveltebb itt nalunk (LA), mert mindenki a fel eletet a kocsiban tolti, igy legalabb gyorsabban megy az ido:) sokan hangos konyveket "olvasnak", a ferjem mindig ugyeket intez telefonon:)

Herr Géza 2019.09.25. 17:06:34

@szociál: Sorry, de nekem ez olyan “Szabó család” feeling. Miért kéne 34 percen át hallgatnom azt a sztorizást, aminek a lényegét olvasva max. 5 perc alatt veszem?

Platonica 2019.09.25. 17:15:23

@TheAnswer3: Nekem ez azert nem jon be, mert ezek amolyan meditativ tevekenysegek, legalabbis en arra hasznalom oket. Epp ezert ilyenek alatt nem esik jol, nem szeretem kulso ingerre iranyitani a figyelmemet. Me'g zenere sem.
Mondjuk, igazabol eszkozom sincsen, amin hallgathatnam. De hat nem veletlenul nem ruhaztam be ilyesmire, tenyleg nem az en vilagom a podcastok.

Djurio 2019.09.25. 17:20:11

@Zsuzsi65: szongatják trump fonokod tokeit rendesen :-)

Gondolatok?

O1.G 2019.09.25. 17:20:22

1 r betü lemaradt direkt írtam fonetikusan hogy beengedjék.

Arthamyr 2019.09.25. 17:22:14

@Herr Géza: Ez nem igazán ráérés kérdése. Egy jobb meccset, filmet simán megnézek, azok meg tovább tartanak 34 percnél.

Csodabogár 2019.09.25. 17:41:29

@Buchhalter: Miután 30 évig kint éltem, eleve az írós barátságokra voltam utalva. Aki nem szeretett írni azzal tényleg megszakadt a barátság. Manapság már inkább a telefonálás megy. Szinte ingyen lehet akár órákat is beszélgetni. Sajnos közben a legtöbb barát örökre eltávozott, de ez már a korommal jár sajnos.

Csodabogár 2019.09.25. 17:47:43

@Herr Géza: Ez van. Arról nem is beszélve, hogy sokkal értelmesebb dologgal el lehet tölteni azt a 34 percet. Pl. valami jó zene hallgatásával, bár többnyire arra sincs felesleges időm. A hülye fejemmel, ha van időm, akkor mindig olvasok. Persze jó nekem, nem autózom nem ülök dugókban stb.

Der Piefke 2019.09.25. 17:52:54

A legjobb barátságnak is szerves része a személyesség; ez elvész egy külföldte költözéssel. Egy ideig pótolja a Skype/ Messenger/Viber, ám egy idő után ez az "egydimenziós" viszony óhatatlanul kimerül, önismétlésekbe fordul és ritualizálódik - amivel éppen a spontaneitás, interaktivitás és személyesség veszik ki a kapcsolatból.

Emiatt a barátság "divergálni" fog...

(Kapcsoldik a témához a nagyszülőkkel való kapcsolattartás is, amely eleinte mindennapos "Skype-nagyi"-ként működik, de ez lassan néhánynaponkéntivé, majd még ritkábbá válik. Az ok uyganaz: egydimenziósség, tehát önismétlés, ritualizálódás, ebből következő kényszeres szituáció... Ezt legelőbb a gyerek unja meg.)

Platonica 2019.09.25. 18:00:02

Na ez egy OFF, bocsanat, de barkinek erre van otlete? Nekem sajna kevesse van friss tapasztalatom bp-i viszonylatban, es egy epp ott turistaskodo ismerosom kerdezi.
"...beautiful restaurant, modern cool funky nice with yummy food..."

Djurio 2019.09.25. 18:53:43

@O1.G: vedd át az egyszerű tesókat, kezdenek untatni

Please :-)

Djurio 2019.09.25. 18:53:45

@Platonica: Costes, ráday strassze - csak nagyon draga.

enrikokaruszo 2019.09.25. 18:53:52

természetes az eltávolodás
legjobb itthoni barátommal is évente leszervezünk egy túrát vagy bármit, el ne sikkadjon a dolog
nem mondjuk ki, de tudjuk, hogy muszáj

Etniez 2019.09.25. 19:24:14

A barátok nem tűnnek el, csak a haverok.
Hiába költöztünk 8 éve külföldre, barátaimmal rendszeresen beszélek és évente többször találkozunk, ahogy a feleségem is így tesz a barátaival.
Az elején marslakó vagy, azért érdeklődik mindenki.

Etniez 2019.09.25. 19:24:19

@Herr Géza: podcastet nem direktben kell hallgatni, hanem utazás közben, házi munka alatt, futás közben, stb.

Dikusz 2019.09.25. 19:29:07

@Herr Géza: Nemnemnem! Így pontosabb: hallgassa, akinek hat anyja van, és egyedüli árva egy egyutcás faluban!

Platonica 2019.09.25. 19:35:30

@Djurio: Draga nem baj! Nagyon tehetosek.
Koszonom szepen.

Djurio 2019.09.25. 19:59:15

@Platonica: sokcsillagos michelin :-)

Arthamyr 2019.09.25. 20:06:10

@Platonica: Az Onyx talán két csillaggal is rendelkezik, annyira rossz nem lehet.

Din Serpahis 2019.09.25. 20:44:26

Elég introvertált fazon vagyok, kb két közeli barátom volt Magyarországon, na ebből már csak 1 maradt. A másik egyszer kért tőlem kölcsön pár milliót, aztán... hát a szokásos történet. A másik sráccal viszont nagyon jóban vagyok, általában havonta járok Magyarországon, akkor mindig összefutunk.

Svájcban érdekes módon sokkal több haverom van, mint Mo-n valaha is volt, ezek zöme olyan magyar akikkel valahol együtt dolgoztunk. Úgy vettem észre, hogy ebben a halmazban elég sok az olyan, akivel tök hasonlóan gondolkozunk sokmindenről.

Dikusz 2019.09.25. 20:49:00

@Arthamyr: És attól már biztos jó, hogy két csillagja van?

Herr Géza 2019.09.25. 20:50:49

@Etniez: Házimunka, futás? Ezek értelmezéséhez kelleni fog az Idegen Szavak Szótára. :D

Platonica 2019.09.25. 21:09:44

@Djurio: Csillag nem annyira erdekel, ha a a tobbi kitetelnek megfelel:-)

@Arthamyr: Megnezem, koszi!

Szalay Miklós 2019.09.25. 21:30:10

"Nem veszítesz el barátokat, mert igaz barátokat nem lehet elveszíteni. Csak olyanokat veszítesz el, akik barátnak tettetik magukat – és jobb is neked nélkülük."

"A távollét csökkenti a kis szenvedélyeket és növeli a nagyokat; mint ahogy a szél kioltja a gyertyát, s fellobbantja a tüzet."

Meg egy kis írás a szerelem és barátság működéséről:

egyvilag.hu/temakep/054.shtml

Djurio 2019.09.25. 21:30:14

@Platonica: A Nobut is nagyon dicsérik..

Djurio 2019.09.25. 21:30:22

@Platonica: Kiprobaltuk par eve a Costest, szuper szuper.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.25. 22:28:06

@Djurio: meguntad a regi neved? :)

Szoval, ha mar OFF topic, akkor a kerdesedre valaszolva ez jutott eszembe (egyebkent az egesz egy cirkusz megint...:)

imgflip.com/m/politics/tag/trump+impeachment

www.fastcompany.com/90409192/here-they-are-folks-the-funniest-most-outrageous-impeachment-memes

Tudod, mindket oldalrol, mert en is valahol kozepen allok :)))
Mindket bagazs egy vicc, es kivancsi leszek ennek a cirkusznak a vegere ;) Tudod, az nevet, aki utoljara nevet. kerdes, most ki lesz az :)

O1.G 2019.09.25. 22:31:57

@Djurio: vedd át az egyszerű tesókat??? Ez mi?

_B_ 2019.09.25. 22:32:37

Nem a barátok tűnnek el kedves kiköltöző, hanem Te :)
Ugyanígy kikopnak a "gyerekünkvannemérünkrásoha" párok is a baráti társaságokból, ez van.
Ha nem tudsz részt venni közös programokon, akkor csak az emlékek maradnak. A messenger meg a skype max. rövid távollét áthidalására alkalmas. A személyes találkozást nem pótolja.

Csodabogár 2019.09.26. 00:02:52

@Arthamyr: De csak előre rendeléssel kell azt enni amit ők kitalálnak. Én nekem az az étterem, ahova kedvem szerint bemegyek, kapok egy értelmezhető étlapot és kiválasztom amit enni akarok. A csillagos helyeken több a flanc mint a kaja.

Csodabogár 2019.09.26. 00:06:12

@Djurio: Ott japán kaja van, aki szereti az menjen.

De ha valaki elsétál a Sas utca, Nádor utca környékére, annyi jó éttermet találhat, amennyit akar.

FutureFry 2019.09.26. 00:08:14

@Herr Géza: @Csodabogár:
Errefelé a jó “podcast” (szerintem) az olyan, ami (színvonalas) rádióműsorként is leadható (és gyakran le is adják). Pl. nem csak pár ember beszélgetésének a felvétele és rendesen meg van szerkesztve.

FutureFry 2019.09.26. 00:10:43

@Zsuzsi65: Szerencsére a sok autózás még Amerikában sem jelenti feltétlenül azt, hogy nagy forgalomban vagy dugóban ül az ember, lehet pl., hogy gyönyörű tájakon át vezet az út ahol más járműt is csak nagy ritkán lehet látni. Ilyenkor jól jön az előre letöltött zene/műsor/könyv/hírek, mert a rádióvétel lehet nem túl jó (vagy pont a legérdekesebb résznél megy el) és esetleg még műholdas lefedettség sincs…

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.09.26. 00:39:26

@FutureFry: igen, igy van:) Megtapasztaltam mind a kettot: araszolni LA dugoban, es orakat utazni a gyonyoru (vagy idonkent kicsit unalmas ;) ) tajakon. Tenyleg jol jon ilyenkor 1-1 letoltott zene v. barmi (a lefedettseg tenyleg nem mindenhol a legjobb, az biztos :)

gabors 2019.09.26. 04:17:55

HA nem ertem ezt a Podcastot minek ennyire eroltetni ...

legkozlebb tedd be csak a shot-list-et ha mond valamit .... :-)

amugy megint valami spanyol viasz felfedezest latok ebben ...

nem lehetne valami poszt arrol (legyen podcast is 99 percben) hogy 1+1 az szinte mindig ketto de van mikor kicsit tobb meg van mikor kicsit kevesebb ...

gabors 2019.09.26. 04:21:01

@Etniez: "@Herr Géza: podcastet nem direktben kell hallgatni, hanem utazás közben, házi munka alatt, futás közben, stb."

hatha nem kell odafigyelni ra mit is mondanak a podcastban akkor meg PLANE annyit sem er !!!!!

sak ti 2019.09.26. 04:31:46

@Zsuzsi65: Mi csak szomorúan nézzük ahogy a narancs bohóc két lábbal tapos minden amerikai értéket, az alkotmányt.

Minek a közepén? Nem olvastad a transkriptet? Ott csak zsarolás, árulás van, semmiféle közép nincs..:((

FutureFry 2019.09.26. 04:41:10

@Zsuzsi65: Persze mindkettőt tapasztalja a legtöbb amerikai élete során de nem mindegy milyen arányban. Szerintem az a jó, ha amikor vezetni kell az az év nagy részében néptelen vagy kis forgalomú utakon történik (szép tájakkal körítve) a dugós/forgalmas/városi változat pedig csak olyan gyakran fordul elő, mint amennyi szabadságot az átlag amerikai kivehet :)

somlobodog 2019.09.26. 05:59:32

@Platonica: Kiváló: Rosenstein a keletinel .Onyx a belvárosban. Kollazs a Gresham palota aljában. Ezek lefedik amit kerdeztek főleg a Kollazs.
Jók: Rizzo a vár mellett, kert nagyon jó. Régi de még mindig jó a Pomodoro (belváros) és Fabrizio (ez új nem rossz)
Platan étterem Tatán ha vidékre vágynak.
Reggelire a Két Szerencsen pl.
Costes sima kommersz egy csillagos Michelin bárhol lehetne a világon, unalmas de jo. A Rosenstein a legautentikusabb ezek közül én oda mennek. Illetve megyek is ha otthon vagyok néha:)

Arthamyr 2019.09.26. 07:42:28

@Dikusz: Én ilyet nem írtam. :)

Viszont, hogy a kérdésedre is válaszoljak, szerintem igen, ha az anyagiakat figyelmen kívül hagyjuk. A kalaúz szerint a két csillagos étterem megér egy kitérőt (a három csillagos meg egy utat csak az étterem miatt). Mi már csalódtunk ilyen étteremben, de ha figyelmen kívül hagyjuk a közel 800 eurot, amit otthagytunk, akkor teljesen jó volt, csak ezért már komoly elvárásai vannak a legtöbb embernek.

Arthamyr 2019.09.26. 07:50:09

@Csodabogár: A legtöbb helyen kapsz értelmezhető étlapot. Legalábbis nekem nem okozott nehézséget egyik sem, de nem tudom, te mit értettél értelmezhető étlap alatt. Ennek ellenére, ha ilyen étterembe megyünk, mi nem szoktunk étlapról rendelni, a sokfogásos degusztációs menük általában nagyon rendben vannak. Ilyen helyre nem azért szoktunk menni, hogy akkor gyorsan és hatékonyan bevigyük a kalóriákat és tápanyagokat, az otthon is megoldható, vagy valamelyik közeli étteremben.

Golf2 2019.09.26. 08:19:10

 Nem nyűgöz le az eldugott Rosenstein.(index)magyar-zsidó konyháról kiszámítható, korrekt, kétharmados erővel jönnek az ízek, bár szélesebb a választék, Rosensteinék családi mottója is az, hogy „minden kóser, ami jó”.

Társasjáték · https://tejossztarsas.blog.hu 2019.09.26. 08:59:05

Nem kell ahhoz külföldre költözni, hogy eltűnjenek a barátságok. Elég másik városba, országon belül ...

négyzet 2019.09.26. 09:50:11

A podcast olyan, mint a rádió, én úgy is szoktam hallgatni. A rádióban is vannak üresjáratok, nyökögés. Persze meg lehetne vágni a podcastot, sokan meg is teszik. De ez olyankor nem megy, amikor maga a beszélgetés a lényeg, inkább akkor jó a vágott podcast, amikor oktató típusú, egyszemélyes az előadás.

Platonica 2019.09.26. 10:57:32

Koszi mindenkinek az otletelest:-)

@négyzet: Ez pont igy van. Ra is jottem, hogy radiot se hallgatok, max alkalmankent zenet:-)
Sokszor vezetek, de inkabb csak rovideket, ritkan hosszabbakat is azert. Erdekes, hogy ilyenkor sem csabit el az x dolgot hallgatas kisertese. Nem tudom, mit mond ez rolam, de nem unatkozom, nagyon jol el vagyok a sajat tarsasagomban:-DD(??)

Arthamyr 2019.09.26. 15:30:15

@Platonica: Végül hova mentek? Tetszett nekik?

Platonica 2019.09.26. 18:25:37

@Arthamyr: Ma lesz. Nem kommunikaltunk azota.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása