oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2019. szeptember 04. 06:30,  Barátkozás külföldön 12 komment

2019. szeptember 04. 06:30 Határátkelő

Barátkozás külföldön

Nehéz kérdés, nem igaz? Számtalanszor fel is merült már itt, a blogon is, István véleménye azért lehet érdekes, mert több évtized kanadai élet után talán kicsit másként látja a dolgokat. Vajon mi változott ezen a téren az évtizedek alatt?

baratsag_csoport_foto_pixabay_com_adinavoicu.jpg

„Nem tudom, mi a véleményetek, de én úgy érzem, a legtöbb barátság fiatal éveinkben kötődik, mondjuk, a tini évek eleje és a 30. évünk között.

Ez nem azt jelenti, hogy nem tartunk barátságot gyermekkorunkból, és hogy nem lesznek későbbi barátaink, de az ember legszociálisabb korszaka ezek az évek.

A másik nemmel való ismerkedések zöme is ebben a korban zajlik, az ismerkedések, amik házassághoz vezethetnek, jó, sokak esetében az elsőhöz, legtöbbször e korszakban fogantatnak.

Harmincon túl, tapasztalatom szerint, főleg házasok esetében, a munka, a gyerekek nevelése, főként manapság, amikor nők sokszor idejekorán visszatérnek munkájukhoz, megnehezíti a barátság kialakulásához szükséges légkör létrejöttét.

erettsegi.jpgGimnáziumi kép, 1961

Határátkelők esetében, feleségem és én ezeknek minősültünk, a helyzet kissé más. Sok bevándorló szeret olyan negyedbe költözni ahol hozzá hasonló emberek, honfitársaik, laknak.

Akkoriban, amikor mi Kanadába érkeztünk, a 70-es években, Torontóban voltak olasz, portugál, kínai és zsidó negyedek.

A magyarok azonban sosem csoportosultak egy helybe, talán számuk nem érte el a „kristályosodás fokát”, csupán élelmiszerboltjaik voltak a város egy meghatározott utcájában.

A mi első házunk, a városrész, ahol 18 évig éltünk, nem számított „bevándorló” negyednek. Szomszédjaink első házukat vásároló fiatal kanadaiak voltak, hozzánk hasonlóak, de csak kevesen „új kanadaiak”, mint mi.

Mivel sokunk hasonló korú gyerekekkel volt megáldva, az iskola és a közelség révén, jó barátságba keveredtünk velük.

Hozzásegített ehhez az is, hogy ebben az időben a nők a gyerekszülés után tovább maradtak otthon, mint manapság. Az én feleségem csupán tíz év után ment vissza dolgozni, ami ma ritkaság számba megy.

Az utcánkon, és annak környékén a hölgyek között hamarosan barátság alakult ki. Egymás gyerekére vigyáztak, hogy mások a városba tudjanak menni, néha közös programokat csináltak: ebédelni, vagy moziba mentek.

Eredményeként ide-oda hívtak minket vacsorára, amit persze viszonozni illett. Ez a baráti kör, az itt élő magyar ismerőseinken kívül, akik voltak ugyan szép számmal, de nem a közelünkben, nagyon kapóra jött.

Mondanom sem kell, az óhazában kötött barátságaink, a karácsonyi lapok cseréjén kívül, jegelve lettek. Nem voltak elérhetőek, vagy tíz évig nem is volt ajánlatos haza utaznunk.

Ez persze ma más, az e-mail és a közösségi média, hogy a Skype-t meg se említsem, a kommunikációt távol élő emberekkel nagyon megkönnyítette.

50_evvel_kesobb.jpg50 év után, érettségi találkozó

Az ismerkedésre egy másik lehetőséget a munkahelyemen található hasonló korú és pozíciójú kollegáim jelentették. Velük családostól is sokszor összejöttünk.

Meglepett, hogy az itteniek mennyire befogadóak, egészen a kezdettől. Voltak, akik sokáig minden évben meghívtak az őszi hálaadó pulyka vacsorájukra, míg mások a december 25-én tartott karácsonyi vacsorájukra… megint csak pulyka van ilyenkor szervírozva.

Az égvilágon semmi idegenkedést, távolságtartást mi nem tapasztaltunk, sohasem, inkább ennek ellenkezőjét, érdeklődést, hogy mi hogyan éltünk Magyarországon, és hogy milyen az élet ott?”

(Nyitókép: pixabay.com/AdinaVoicu)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: barátság Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3115038802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2019.09.04. 08:00:50

"Meglepett, hogy az itteniek mennyire befogadóak, egészen a kezdettől. Voltak, akik sokáig minden évben meghívtak az őszi hálaadó pulyka vacsorájukra, míg mások a december 25-én tartott karácsonyi vacsorájukra…"

Érdekes, hogy Kanadában is van ez a hálaadó pulyka ünnep.

arncht 2019.09.04. 12:14:01

A baratsagok mindig elethelyzethez kotodnek, es ezt gyakran nehez atmenteni egy uj eletszakaszra. Nalam pl a baratsagok nagy resze megszakadt a gyerek, csalad, koltozes utan, de a gyerekkori baratommal azota is tartom a kapcsolatot, pedig ok az usaban elnek.

Herr Géza 2019.09.04. 12:28:30

@Hari Seldon 2: Tudod,a lator pulykák már csak ide-oda szaladgálnak a határokon is át, az Immigration Office meg nem tud velük mit kezdeni, így hát megeszik öket és mindenki boldog (kivéve a pulykákat)... :)

BéLóg 2019.09.04. 15:02:30

Érdekes poszt, igen.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.04. 15:02:34

en csak rovidebb idot 7 honapot eltem kulfoldon, de lettek barataim, es szeretom is. barhol lehet baratokat talalni

shak_ti 2019.09.04. 15:55:55

@FILTOL:

A blogod olvastam jobb híjján...írod 56-ról:

“százezernyi magyar ember halála után”

A kivégzettekkel együtt nem volt több mint 5ezer.

Igaz ugyan hogy a Dózsa Lacit többször is kivégezték.

Hari Seldon 2 2019.09.04. 18:13:51

@shak_ti:
Nem is tudom.
Ez akkortájt francia terület volt amikor ez a szokás kialakult ott a "délieknél".
Később meg amikor átvették a területet az angolok (1763), a déliek gyorsan leléptek (1774-től).
- Azt feltételeztem, hogy az angolok a maradóknál pont nem támogatják ezt a "lázadó" szokást"

gabors 2019.09.04. 18:44:12

@shak_ti: "@FILTOL:

A blogod olvastam jobb híjján...írod 56-ról:

“százezernyi magyar ember halála után”

A kivégzettekkel együtt nem volt több mint 5ezer. "

nyilvan a blog neve arra utal hogy a tobbiel azok hulyek azok hagyjak beken hiszen hulyenek lenni jog ...

shak_ti 2019.09.04. 18:57:23

@Hari Seldon 2: Hiába na, minden jót a frogok találtak ki ;)

shak_ti 2019.09.04. 23:32:10

Fb Londoni Magyarok Közösség

Korrekt feltételek mellett a szigetországban maradhatnak az EU-s állampolgárok?
Na erre vigyázni kell. Van precedens arra, hogy a britek megszegték a külföldről érkezőknek tett ígéretüket. Nem szabad hinniük az Egyesült Királyságban hosszabb ideje élő EU-s állampolgároknak a brexiterekben.
Kétségbeesetten kiáltotta a kamerákba a félelmeit egy portugál nő a minap egy londoni tüntetésen, amelynek résztvevői az ellen tiltakoztak, hogy Boris Johnson miniszterelnök egyebek mellett a parlament ülésezésének szokatlanul hosszú felfüggesztésével akar szabad kezet adni magának a brexit menedzselésében. - Portugál vagyok, aki 20 éve dolgozik itt, mégis visszautasították a letelepedett státuszért benyújtott kérelmemet. A maguk gyerekeire és időseire vigyáztam, erre most kipenderítenek - idézi a nő panaszait Lionel Laurent, a Bloomberg publicistája.
A cikkíró szerint ezt csak egy volt a sok panasz közül, amely a még az előző konzervatív kormány által elindított regisztrációs eljárást éri. Az Egyesült Királyságban élő európaiak tartózkodásának meghosszabbítása, a letelepedett státusz megadása sem nem automatikus, sem nem tartós. A bürokratikus útvesztőben már eltévedtek francia séfek, belga tisztviselők, sőt egy 77 éves holland nő sem kapta meg a hatóság pecsétjét, pedig még azelőtt érkezett a szigetországba, mielőtt az 1973-ban belépett az EU elődjébe.
A kint élőket megriasztja Johnson puszta öklű harca azért, hogy kiszakítsa országát az unióból október végén, illetve Priti Patel belügyminiszter megjegyzése, miszerint a brexit napján egy pillanat alatt fogja érvényét veszteni az uniós polgárok szabad mozgásának joga.
Óvatosak
A rossz publicitás, meg a 3,6 millió bevándorló esetleges elvesztésének súlyos gazdasági következményei miatt persze általában óvatosan fogalmaznak a brexiter politikusok. Például Patel minisztériuma azt kommunikálja, hogy az EU-s állampolgároknak 2020 végéig lehetőségük lesz letelepedett státuszt kérni a brit államtól. A Sunday Times szerint elhalasztják a szabad mozgás megszüntetését, ha a brexit október 31-én megtörténik. Ennek ellenére az európai bevándorlóknak minden okuk megvan arra, hogy ne bízzanak az ígéretekben.
Először is a 2016. júniusi függetlenségi népszavazás óta brit politikusok többször gúnyolódtak az uniós bevándorlókon és sértegették őket csak azért, hogy bizonyítsák milyen nativista (azaz velük született nemzeti értékeket hordozó) nacionalisták. Theresa May, az előző miniszterelnök a sehonnan nem érkezett polgárokról beszélt, meg arról, hogy a brexitnek köszönhetően megelőzhető, hogy további EU-s munkavállalók álljanak be a bebocsátásra váró vendégmunkások sorába.
Amber Rudd korábbi brexitügyi miniszter 2016-ban arról értekezett, hogy a külföldieknek nem kellene olyan állásokat kapniuk, amelyeket britek is be tudnának tölteni. Liam Fox korábbi kereskedelmi miniszter az EU-val folytatott válási megállapodási tárgyalások egyik adujaként hivatkozott a bevándorlókra. Ne feledjük: a brit kormány tagjairól beszélünk, nem szélsőséges politikusokról - emeli ki a Bloomberg publicistája.
Digitális személyi
És a tettek összhangban vannak ezekkel a szavakkal. Az uniós polgárok letelepedését rendező jogszabály olyan digitális személyi igazolványt ad az érintetteknek, amilyet egyetlen brit sem fogadna el. Három adminisztratív kategóriát különböztet meg. Az uniós polgár kaphat letelepedett státuszt, amely alapján korlátlan ideig maradhat a szigetországban, kivéve, ha öt évre távozik, mert ez esetben elveszti megszerzett jogosultságát. Az előzetes letelepedett státuszba kerülők azok, akik nem teljesen felelnek meg az előbbi feltételeinek, végül az egyik sem kategóriájába azok tartoznak, akik kérelmét valamilyen ok, például bűncselekmény elkövetése miatt elutasítják.
Drámai változás
Megdöbbentő milyen gyorsan csökken az első státuszt elérők aránya, miközben a második nő. A letelepedett státuszt áprilisban még a kérvényezők 66 százalékának adták meg, míg júliusban már csak 56 százalékuknak. Eközben a jóval gyengébb státuszt jelentő előzetes letelepedett kategóriába esők aránya 34-ről 42 százalékra nőtt. Nem meglepő ennek tükrében, hogy az európai bevándorlók többsége nem bízik a hatósági eljárásban.
A Bloomberg cikkírója szerint megismétlődhet az a precedens, amely a második világháború vége után történt az Egyesült Királyságban. A birodalom végnapjaiban kinyilvánítottak, hogy a Brit Nemzetközösség polgárai előtt nyitva áll a szigetország kapuja, majd a hatvanas évek elején visszavonták ezt ezt az ígéretet. Ugandaiak, kenyaiak, tanzániaiak és mások vesztették el munkájukat, a megélhetés lehetőségét Nagy-Britanniában annak ellenére, hogy brit útlevelük volt. (Napi)

www.facebook.com/172857392797977/posts/2432113536872340?sfns=mo

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.