oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 06. 06:30,  Újrakezdés Mallorcán 54 komment

2019. június 06. 06:30 Határátkelő

Újrakezdés Mallorcán

Ma ismét egy régi szerző esetében vesszük fel az elejtett fonalat. Róbert hat éve írta meg a történetét (itt olvashatod el ismét), ami akkor ott végződött, hogy az angliai Brightonban éltek, de erősen gondolkodtak a továbblépésen, főleg azért, mert nem szerették volna ott felnevelni a gyermeküket. Mint kiderült, nem is ott nevelik.

spanyolorszag_palma_de_mallorca.jpg

„Hat év telt el azóta, hogy megjelent az írásom a Határátkelőn. Akkor még az angliai Brightonban éltünk, építgettük a karrierünket, utazgattunk, gyakorlatilag éltük az életünket, mint mindenki más. 

Egy baleset következményei 

Nem sokkal azután az életünk nagy fordulatot vett, nyaralás közben autóbaleset, hosszú-hosszú lábadozás. Megterhelő volt fizikailag, szellemileg és anyagilag is. 

Sok helyen olvassa az ember, hogy ha külföldre mész köss biztosítást – nem viccből. Mi azon csúsztunk el, hogy azt gondoltuk, egy hosszú hétvégére felesleges (hahaha, az élet meg persze az orrunkra koppintott). 

Szóval a baleset után nagyon sok változás állt be az életünkben. Én kénytelen voltam munkát váltani, úgyhogy az irodai munka ugrott és boltvezetőként dolgoztam. Párom néhány hónap lábadozás után visszament dolgozni és ahogy az angol mondja slowly but surely vissza is tudott szokni bele. 

Utána szerencsésen sikerült teherbe esnünk, ami mindkettőnknek nagyon boldog időszaka volt az életében. Nagyobb lakásba költözés, babacuccok vásárlása, várakozással teli öröm – mindenki tudja, akinek van gyereke.

Kihívásokkal teli időszak 

Aztán egy héttel a szülés előtt az én munkahelyem megszűnt. Szerencsére viszonylag gyorsan találtam másikat, egy tradicionális angol cégnél kellett dolgoznom mint sales admin. 

Az angolt kellett ellenőriznem a szerződéseken és emaileken, amiket kiküldtek az ügyfeleknek, ami azért nagyon vicces, mert én nem tanultam angolt sosem, a cégben pedig én voltam az egyetlen külföldi. 

Másfél évig ez volt, a párom szülés után vissza akart menni a munkahelyére, de nem sikerült (később a cég meg is szűnt), úgyhogy munkát kellett váltania és Londonba kezdett bejárni, ami nagyon megterhelő volt, főleg pici gyerek mellett. 

Én végül otthagytam a céget és újra Dominózni kezdtem esténként, így napközben tudtam a picivel otthon lenni, amíg a párom dolgozott, este pedig váltottuk egymást. 

Egy váratlan ajánlat 

Sokáig ezt nem tudtuk csinálni, a család mégis csak együtt család, mi sosem akartunk elélni egymás mellett. Szóval kezdtünk néhány hónap alatt begolyózni attól, hogy alig látjuk egymást, amikor Ági kapott egy állásajánlatot, amit nem lehetett visszautasítani: Mallorcán. 

Ez 2016 novemberében volt és onnantól kezdve gyorsan eszkalálódott a dolog. Decemberben már lakást néztünk, 2017. január 9-én pedig már repülőre ültünk és átköltöztünk, szigetről szigetre. 

Valószínűleg egy könyvet megtöltene csak az a három hónap onnantól kezdve, hogy Ági megkapta a munkát és elkezdett először tanácsadóként dolgozni, egészen a költözésig. Eszméletlenül nehéz a család segítsége nélkül egy ilyen mutatványt összehozni. 

Két hónapunk volt összepakolni, és az utolsó nap éjszakáján is hajnal négyig pakoltunk/takarítottunk. Pici gyerek mellett szinte képtelenség bármit csinálni, így meg, hogy váltottuk egymást a műszakokkal – szinte lehetetlen. 

Nem is beszélve az árakról, amikor egy életet akarsz egyik szigetről a másikra költöztetni. Végül a dolgaink 70%-át eladtuk szinte semmiért, mert nem érte volna meg a szállítás. 

Mallorcai kezdetek 

Szóval érkezés Mallorcára, újra tanulni az árakat, a boltokat, mit hol tudsz beszerezni, nincsenek nyitva a boltok vasárnap, mi az, hogy nincsenek, a Tesco mindig nyitva van, ja, hogy ez nem Anglia? Hoppá... 

Átvettük a kulcsokat egy apró kis lakáshoz, ami gyönyörű helyen volt, de két kis apró szoba volt benne konyhával és fürdővel, na meg egy erkély. Két nap múlva kikapcsolták az áramot, lévén az előző lakó kijelentkezett, nekünk pedig senki nem mondta el, hogy be kell jelentkezni. 

Na akkor be az áramszolgáltatóhoz, spanyol nélkül könyörögni, hogy kapcsolják vissza mert pici baba van... Esélytelen. 

Amit nagyon hamar megtanultunk itt, ha nem beszéled a helyi nyelvet (mallorquen), akkor falakba ütközöl. Mi nem hogy a helyit, még a spanyolt sem beszéltük. 

Egy hétig kempingégőn melegítettük a vizet, a kaját és kempingégővel fűtöttünk. Természetesen még havazott is azon a héten, miért is ne. :) 

Szerelem első látásra 

Az itteni magyarokról nagyon jó tapasztalatunk van, messze jobb, mint Angliában. A párom azóta is ugyanannál a cégnél dolgozik (három éve lassan), én most tartok a harmadiknál. 

Mivel mindketten kifejezetten jól beszéljük az angolt, így könnyebb valamivel, de nem beszélve a spanyolt nagyon nehéz. Mindketten az online turizmusban dolgozunk, a munka elfogadható, nem nehéz, jól kijövünk és szeretjük a szigetet is. 

Mallorca gyönyörű, szerelem volt első látásra. Hegyek, síkságok homokos tengerpartok – minden meg van amit az ember látni szeretne. 

A gyerkőccel bajban voltunk, mert viszonylag hamar en is munkát kaptam és így neki is menni kellett bölcsibe. Másfél hónapig egy nagyon kedves magyar lány vigyázott rá, utána ment privát bölcsibe. 

Nagyon nehéz időszak volt, rengeteget sírt(unk) ráadásul nagyon hosszúak voltak a napok neki. Viszont gyorsan megtanult spanyolul is és katalánul is. (Most lesz négy éves, anyanyelvi szinten beszél magyarul, spanyolul és katalánul, tudja az alapokat angolul és franciául.) 

Azóta sok minden változott mióta ide költöztünk, valamennyire már beszélünk mi is spanyolul, de a kirekesztettség és a család hiánya egyre jobban érződik rajtunk. 

A helyiek sokkal zárkózottabbak az angoloknál, nagyon nehéz integrálódni és ez sokat elvesz az „élményből”. Ellenben az, hogy munka után le tudunk menni a tengerpartra és élvezzük a sziget nyújtotta szépségeket az megfizethetetlen. 

Nyolc év Anglia után az, hogy itt majdnem mindig süt a nap az akkora pluszt ad az életminőségünkhöz, hogy szinte az összes rosszat feledteti. 

Hazaköltözés? 

Viszont még így is folyamatos téma a hazaköltözés. A beilleszkedés miatt. Az itteniek nagyon zárkózottak (többségük) és a család hiánya is egyre jobban érezteti a hatását, legfőképpen a gyerek miatt. 

Valószínűleg egy-két éven belül haza fogunk költözni, de megmondom őszintén, belül zokogni fogok, mert gyönyörű helyen élünk most. 

Na de, hogy legyen némi használható infó is: 

Lehet boldogulni spanyol nélkül Mallorcán? 

Lehet, bizonyos helyeken. Például Magaluf angol rész, spanyol nélkül is lehet boldogulni simán csak az angollal. Ugyanúgy, ahogyan Arenal német rész. 

Összességében véve azt kell tudni Mallorcáról, hogy a sziget nagyon pici és legtöbbször (legkönnyebben) úgy lehet boldogulni, hogy ismerünk valakit és annak a valakinek vannak jó kapcsolatai. 

Három munkahelyemből hármat kapcsolatokon keresztül szereztem. Az embereknek itt legtöbbször fontosabb a kézfogás és a meglévő kapcsolat, mint a rátermettség. 

Ugyanezt tapasztaltuk, hogy valaki nem a tapasztalat és képességei alapján lesz vezető, szimplán az eltöltött idő és milyen a kapcsolata a kinevezővel. Ugyanez a helyzet arra is, hogyan lépünk ki egy cégtől: az adott szektorban itt valószínűleg mindenki ismer mindenkit, sosem szabad felégetni a hidat magad mögött, mert nagyon gyorsan elterjed a szigeten, hogy hogyan jöttél el az adott cégtől. 

Van olyan ismerősöm, aki csapkodva, dúlva-fúlva lépett le, mert már volt aláírása másik céggel. A volt főnöke ezt megtudta, felhívta az adott céget és már nem is kellett kezdenie ott. 

Árak 

Ez egy érdekes téma, mi csak az angol árakhoz tudunk viszonyítani, annál alacsonyabbak. Olcsóbbak a kaják, az éttermek. A ruhák inkább drágábbak, de ez megint függ attól, hogy mit vesz az ember. 

Albérlet sokkal olcsóbb. Mi Palmán bérlünk, 170 négyzetméteres a lakás ugyanakkora tetőterasszal és kb. 40 négyzetméteres erkéllyel 1000 euróért. Emlékszem, egy 80 négyzetméteres lakás Brightonban ugyanennyi volt – fontban. 

Ha viszont valaki vállalja a bejárást vidékről, az albérleti árak a felére csökkennek. Viszont érdemes tudni, hogy nyáron rengeteg bérelt autó van az utakon és hatalmasak a dugók. (Egy nyárközépi napon 150 ezer ember érkezik a szigetre. Ez a kis reptér akkora forgalmat bonyolít, mint Heathrow). 

Nagy a kontraszt a gazdagok és a szegények között, sok helyen látni milliós villát mellette pedig egy putrit ahol az emberek létminimum alatt élnek. 

Bürokrácia 

Masszív. A lakcímem bejelentéséért hatszor kellett visszamennem. Nem vicc. Először felvették az adatokat, majd megkértek, hogy jöjjek vissza egy hét múlva, addigra felviszik a rendszerbe. 

Amikor visszamentem, a hölgy, aki csinálta, nem volt, az úr pedig nem találta a papírjaimat, tehát újra kezdtük, viszont akkor már nem volt jó, mert meg kellett várni az új havi lakbér fizetést. 

Amikor visszamentem, felvette az adatokat, minden oké volt. Negyedjére újra a hölgy volt, aki megtalálta a papírjaimat (mindkettőt), de a rendszer sajnos nem találta meg a lakásunkat a földszinten, ezért vissza kellett menjek az ügynökséghez, aki küldött nekik egy emailt, hogy a pecó igenis ott van a földszinten. 

Ötödjére, amikor már az email is megvolt, természetesen a lakbérről kellett az új számla, azt már csak átküldtem emailben és hatodjára –juhéjjj – megkaptam a papírt, hogy itt lakom ahol. 

A gyerek TB-kártyájáról ne is beszéljünk. Az egyik hivatal küldött a másikhoz és nem igazán voltak segítőkészek, valószínűleg mert rühellik a külföldieket. Másfél évbe telt, mire a gyereknek lett végre TB-kártyája. 

És minden régióban/hivatalban máshogyan értelmezik a szabályokat. Így utólag az a tanácsom, hogy ha papírokat akarsz intézni, valahova angol részre menj, Magaluf, Palmanova, ott gyorsabban meg lesz minden. 

Társaság 

A helyiek (Mallorquins) nagyon zárkózottak és a vendéglátás/szeretet katasztrófa. Kifejezetten gorombák és udvariatlanok. Akik barátaink vannak, mind külföldiek, vagy legalábbis nem itt született spanyolok. 

Tökéletes példa erre, hogy az argentin jóbarátom is bele ütközik abba, hogy bár neki anyanyelve a spanyol, amikor a hivatalba megy intézkedni direkt mallorcaiul beszélnek hozzá (ami a katalán egy változata) és természetesen nem érti. Na, ennyire rasszisták a helyiek. 

Aki ráadásul spanyolul sem beszél... nem könnyű boldogulni. Másik oldalról rengeteg a külföldi, aki nem veszi a fáradtságot, hogy megtanuljon spanyolul. Volt egy angol kollégám, aki 11 éve él itt és nem beszél spanyolul semmit. 

Munkahelyen, hogy is mondjam... ráérősek a spanyolok. Ha a munka 9-kor kezdődik, akkor beesnek valahol 9.10 és 9.30 között. Elsuhannak kávézni, megbeszélik az ügyes bajos dolgaikat... ha a munkáltatónak szerencséje van, talán 9.45 körül elkezdenek dolgozni, ha nem később. 

A munkát sem veszik komolyan, amolyan szükséges rossz, amit csinálni kell két pihenés között és ennek megfelelően a minimum energiát rakják bele.”

(Fotó: pixabay.com/Medienservice)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8914880216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.06.06. 07:28:24

"sikerült teherbe esnünk" biztos ami biztos. 

Hari Seldon 2 2019.06.06. 08:38:14

Hát szigetről szigetre biztos, elég nagy szervezést igényel. Oda tényleg körülményes a dolgok átszállítása. Főleg gyerekkel.

OFF: Ma van a normadiai partraszállás 75-ik évfordulója.
ON

arncht 2019.06.06. 08:55:31

En sose kevertem a nyaralast az ott elessel... de mallorca volt az egyetlen, ahol el tudnam kepzelni a mediterran eleterzest az ottelessel. Sose gondoltam, hogy egy akkora varosnak, mint la palma lehet ilyen hangulata.

Fura, hogy a katalanok zarkozottak... azt en is tapasztaltam hogy reggel meg nem dolgoznak, kesobb meg mar nem. Eloszor azt hittem raero turistakkal van teli a varos, de helyiek voltak tobbnyire.

AmarinMalin 2019.06.06. 11:00:40

@Golf2: Szia, ezt nem ertem, elmagyaraznad kerlek? koszi elore is

Golf2 2019.06.06. 11:08:41

@AmarinMalin: A posztoló írta hogy sikerült teherbe esNÜNK.(Mindkettőnek).

Golf2 2019.06.06. 11:13:07

@Hari Seldon 2: Ma van a normadiai partraszállás 75-ik évfordulója...Jól átverték a boche-kat,nem oda várták őket.

Dammiel 2019.06.06. 11:20:44

@Golf2: érdekes, hogy sokan, amikor gyerek érkezik/zett, elkezdenek többesszàmban beszélni. Én ettől kivagyok: "-tegnap megtettük az első lépést". Miért, eddig nem tudtàl jàrni, bakker?! :-))

Csodabogár 2019.06.06. 11:22:48

Tapasztalatom szerint a spanyolkohoz jó idegegre van szükség. Igaz anno a villanyóra átírás egy perc alatt megtörtént, a telefon szintén. Viszont ha valami mesteremberre van szükség, az el tud tartani néhány napot is, mig eljön, felmér na meg végül meg is csinálja. Mikor dolgozik, napközben hosszasan eltűnik, szieszta meg egyebek.
Nyaralni imádtam ott mindig, nem Malorcan, a szigeteket nem szeretem, de Marbellában. Lakni, semmi pénzért nem laknék ott. Mikor erre rádöbbentem, eladtam a lakást.

haperima 2019.06.06. 11:52:51

Ejha, nem semmi történet. Én családdal ilyen kalandokba tuti nem mennék bele, akár Mallorca akár nem.. amúgy igen, az emberek ott ilyenek, én is tapasztaltam, még a szállodai portás sem hajlandó a katalánon kívül más nyelven megszólalni. De ez nem rosszindulat szerintem. Egyszerüen nem stresszelnek, nekik ott a tenger, a napsütés, élnek a világba bele.. te meg alkalmazkodj. Hogy a külföldiekböl elegük van: nem csoda. Ha az én otthonomat szállnák meg így a németek meg az angolok meg ki tudja milyen gyüttmentek, én se lennék túl lelkes. Mallorca egy nyaralást megér, 1-2 hét alatt körbejárni.

AmarinMalin 2019.06.06. 11:52:51

@Golf2: Mivel ketten kellenek hozza szerencses esetben :)

AmarinMalin 2019.06.06. 11:52:52

@dddddddddddddd: majd ha gyereked lesz megerted hogy hogyan is mukodik ez es a csalad dinamikaja - ha szerencses vagy :)

Golf2 2019.06.06. 12:08:52

@AmarinMalin: Nekem is van fiam mégsem éreztem magam terhesnek,na majd legközelebb jobban odafigyelek.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.06.06. 12:55:05

@AmarinMalin: az lehet, de terhes akkor is csak egyikük lesz :D. Én egész addig, míg meg nem született a gyerek, nem tudtam eldönteni, hogy férfi vagy nő a posztoló (nem mintha számítana igazából).

gabors 2019.06.06. 13:02:46

@AmarinMalin: "@Golf2: Mivel ketten kellenek hozza szerencses esetben :)
"

Talan az eseshez kell ketto de az eses utan csak egy marad aki terhes a masik csak ott "all" megint mint Marci hevesen...

vagyis tobbes szam csak idiota gagyogas ...

Esthajnal57 2019.06.06. 13:37:14

@dddddddddddddd: Még nincs gyereked?? Akinek van, az érti/tudja. Az egység nem megkérdőjelezhető egy kicsivel. Mi/együtt csinálunk mindent. Ez az alap hosszú, hosszú ideig. Annyira ebben éltem én is, hogy meglepődtem, sőt, meg is bántódtam, mikor aztán egyszer a nagy lányom kijavította a mondatot. Nem mi, anya, hanem ÉN. Hát igen, a leválás megkezdődött. Ez az élet rendje. :))

Esthajnal57 2019.06.06. 13:37:17

@AmarinMalin: Egyetértek. Árulkodó nagyon a szóhasználat. Az egység a legfontosabb és ez itt megvan. Ez a boldogság alapja. Szerintem. :))

Buchhalter 2019.06.06. 13:40:38

A leírtak alapján nem csodálkozom a Spanyol gazdaság bajain.Ilyen hozzáállással csoda,hogy nem történt náluk egy komolyabb krach.

Dikusz 2019.06.06. 13:54:00

@onlajnok: Először én is így voltam vele, hogy nem tudtam eldönteni fiú-e vagy lány a posztoló.
Aztán -még idejében- leesett a húszfilléres, hogy a bevezetőben, mindjárt a második mondatban le vagyon írva, hogy Balázs a becsületes neve a szerzőnek. .)))

Golf2 2019.06.06. 14:20:21

@Shaktee: Nem volt könnyű dolguk.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.06.06. 14:28:05

@Dikusz: nem Róbert? :D. A bevezetőt nem szoktam elolvasni :P.

Dikusz 2019.06.06. 14:43:12

@onlajnok: De! :))))
Erre szokták azt mondani, ha hallgattam volna, bölcs maradtam volna... .)))

somlobodog 2019.06.06. 14:56:32

Nem tudom említette e a posztolo hogy ezek a mallorcaiak nagyon zarkozottak...:))

Az meg hogy az anyanyelven beszél a helyi okmanyirodai néni sztem nem rasszizmus. Kevered a szezont a fazonnal. Te vagy a vendég, beszéld a nyelved. Szted melyik magyar önkormányzatnál beszélnek angolul? Egy kisvárosban?

kiskutyauto 2019.06.06. 14:56:59

Biztos gyönyörű hely. De ha már voltál pár tucat hasonlón, akkor nem ért többet egy nyaralásnál, mert kb ugyanaz lesz drappban. Persze ámíthatod magad ilyenekkel, hogy: node itt ez, meg az a látványosság/program/élmény stb milyen egyedi és különleges... De nem, ha te nem vagy különleges, akkor hiába sok pénz, hiába sok felhajtás, belül marad az űr...
Jó hely Mallorca persze, jó hely Spanyolország, bárhol újra lehet kezdeni ebben az országban, mert alkalmas rá abszolút egy magyar számára (kivételesen itt tényleg nagyon szeretnek minket az ősi foci miatt)... Én mondjuk ha választhatnék, hogy hová menjek több időre mint egy nyaralás nem a túl populáris (nyáron túlzsúfolt és túl meleg, télen meg hideg) Baleári szigeteket választanám az is biztos. Hanem inkább Tarifa, Cadiz, Ceuta, Melilla (de "picit" délebbre ugyebár, a Kanárik is szóba jöhet)... e helyeken legalább nincs tél, és garantált az angoltudás, tehát nem kell spanyolul tanulgatni. Hogy a nagy krah után hogy jöttek rendben az andalúzok, nem tudom... én még előtte éltem ott, illetve némlieg közben is, de már nem Andalúziában, hanem kicsit északabbra Murciában... De tán jobb is hogy az az ingatlan őrület ami ment a partokon, végre alábbhagyott... szép hely jó hely, bárhol biztos hogy lehet valaki boldog, ha meg van rá a VALÓS affinitása... a spanyolok az egyik legjobb fej európai nép szerintem... és nem csak azért mert csípnek minket magyarokat, hanem sok minden másért is, amit a legtöbb egyéb nép nem mondhat el magáról... és azt hiszem, ez a legfontosabb az időjárás mellett, hogy milyen nép él ott ahová költöznénk... Elhiszem hogy a dánok vagy a norvégok pl még jobb fejek, de fagyoskodni én biztos nem mennék hozzájuk.... ;)

gabors 2019.06.06. 16:33:59

@Shaktee: azt nem tudom hogy ez Juno Beach-e vagy nem de hogy biciklivel szallnak partra az mindent meger :-)

lehet ezek volta a huszarok ???

"7th Reconnaissance Regiment (17th Duke of York’s Royal Canadian Hussars)"

Dammiel 2019.06.06. 16:45:19

@gabors: +1 a gagyogásos kommentedért

gabors 2019.06.06. 17:02:56

@dddddddddddddd: kosz de miert csak 1? szerintem 1 millio dollart is meger... (amugy akkor copyright-olom is)

amugy ezek azok akik abortuszra is egyutt mennek "tegnap voltunk kureten" aztan megsugjak a sracnak hogy csak colonoscopy/beltukrozes volt :-)

masszazsinfo.hu 2019.06.06. 17:51:13

Nem tűnik túl szimpatikus helynek ez a Mallorca. Ráadásul tömeg is van, meg vízhiány.
Ebbe nem futottatok bele?
Úgy 30 éve hajóval hozták az ivóvizet, mert a helyi kutak nem tudták kielégíteni az igényeket.

Zo! 2019.06.06. 17:51:24

@kiskutyauto

"Tarifa, Cadiz, Ceuta, Melilla (de "picit" délebbre ugyebár, a Kanárik is szóba jöhet)... e helyeken legalább nincs tél, és garantált az angoltudás, tehát nem kell spanyolul tanulgatni."

Az irtad eltel arra fele, de meg Gibraltar mellett sem garantalt az angol tudas, altalaban a valasz az, hogy "a little" majd folytatja spanyolul.
A tel is relativ, mert van 9-10 fok ejszakankent, ami melegebb mint Magyarorszagon, de olyan fantasztikusok a hazak arrafele, hogy befagy az embere feneke ha otthon van. Futeni sem eri meg, mert a legtobb huzatos.
Ceuta es Melilla, nem tudom, hogy az angol mennyivel beszeltebb, mint a kontinensen, de a spanyolokbol kiindulva egy Marokkoba ragadt ket varos nem hiszem, hogy az angol tudasarol lenne hires.

Hari Seldon 2 2019.06.06. 18:04:11

@Shaktee:
És a partraszállás egyik fontos figurája, aki nem is járt Fraciaországban akkor:
index.hu/tudomany/til/2015/06/06/a_hadtortenelem_legnagyobb_hazugsaga/

Hari Seldon 2 2019.06.06. 18:11:26

@somlobodog:
Igen, a latin országokban van ahol eléggé nehéz (csak) az angollal.
Főleg az olyan esetek zavarják az őslakosokat, amikor a kelet-európai angolul jól tudó ember elkezdi "villogtatni" az amerikai angol kiejtését, és hangozatani: "I can't speak Frech / Spanish..." De egy bonjourt-t nem mondana - tökre leveszik ám, hogy nem amerikai túrista, és csak májerkedik az amerikai kiejtésével. (Pontosan tudják, hogy a köszönést köszönömöt stb, bármelyik angol nyevű simán tudja) - na arra tényleg fintorognak.

Shaktee 2019.06.06. 18:57:38

@Hari Seldon 2: csak mint érdekesség, jo quebeci honfitarsaink kozott sok petain hivol volt, nemigen akartak a nacik ellen harcolni.

en.wikipedia.org/wiki/Conscription_Crisis_of_1944

Hari Seldon 2 2019.06.06. 19:14:09

@Shaktee:
Persze, a csendes forradalom előtt Quebec eléggé konzervatív volt. Pétain nekik simán lehet hős.

Shaktee 2019.06.06. 19:46:16

@Hari Seldon 2: ez nemigen olvashato a kanadai tankonyvekben.

Hari Seldon 2 2019.06.06. 19:49:03

@Shaktee:
Pedig azzal, hogy a katolikus egyház ott élet és halál ura volt, segítette, hogy Quebec megmaradjon franciának.

Shaktee 2019.06.06. 20:19:31

@Hari Seldon 2: Nem akartak a kiraly alatt szolgalni, s kedveltek a nacikat is.

De megis besoroztak oket, s ott haltak meg a kanadaiakkal..

Golf2 2019.06.06. 20:52:18

@Shaktee: Épp most megy a viasat historyn a 2 világháború szinesben micsoda vadállatok voltak a ruszkik...

Csodabogár 2019.06.06. 22:13:01

@gabors: Szülés után pedig mamának és papának hívják egymást.:-)

Csodabogár 2019.06.06. 22:16:11

@Golf2: Jó neked, ha ezt csak most a viasatról tudtad meg.

gabors 2019.06.06. 22:24:46

@Csodabogár: "@gabors: Szülés után pedig mamának és papának hívják egymást.:-)
"

ez meg talan bele is fer foleg mikor a gyerekkel beszelnek ... de el sem merem kepzelni hogy papa hogy ragozta a "szoptatni" iget az elso alkalommal :-) azt is tobbes szam elsoben ??? (uuuuuu)

Hari Seldon 2 2019.06.06. 22:47:30

@Golf2:
1 Ez újdonág neked?
2 Múlt időben? (most annyival jobb a helyzet, hogy nincs háború)

Shaktee 2019.06.06. 23:03:27

@Hari Seldon 2: Nem tudom hogy hány magyar vett részt az invázióban, Ő a leghíresebb..

www.magnumphotos.com/newsroom/conflict/robert-capa-d-day-omaha-beach/

Golf2 2019.06.07. 05:06:00

@Csodabogár: Részletesen nem tudtam amikor ellentámadásba mentek át és bekerítettek 1-1 német csapatot.

Golf2 2019.06.07. 05:07:55

@Hari Seldon 2: Részletek csak most derülnek ki 1-1 csatáról.Ez itthon nem volt reklámozva.

trabant 2019.06.07. 08:15:30

"Valószínűleg egy-két éven belül haza fogunk költözni, de megmondom őszintén, belül zokogni fogok, mert gyönyörű helyen élünk most."

Ha nem akarsz kifelé is zokogni, akkor legalább két hónapot rá kell szánni az újmagyar viszonyok - mindenki mindenki ellen, magas légszennyezettség, utak, vizek siralmas állapota, ocsmány szövegek úton-útfélen stb. -, megtapasztalására élesben és naponta..
Ha tetszik - nem fog -, akkor érdemes hazaköltözni, különben élethosszig tart a zokogás.

Jan Mester 2019.06.07. 12:17:40

Többször is jártam Mallorcan. Bizonyos szempontból igazat kell adnom a cikk írójának. Volt 2 túrista csaj akik megkértek segítsünk nekik angolul, mert ellopták a fényképezőjüket egy divatüzletben. Kijöttek a rendőrök, hallgatta egy darabig haverom monológját az esetről angolul, majd megkérdeztük érti egyáltalán? Mire: ez Spanyolország! Itt spanyolul beszélünk! Itt volt lezárva a történet részükről! Amugy valószínű az eladó lányka tette el a gépet a próbafülkéből! De a hely gyönyörű! Szerintem az egyik legszebb hely Európában!

haperima 2019.06.07. 12:44:42

@trabant: :o) ez jó. csak az ilyen poénok miatt elviselhetöbb az itthonlét.

gabors 2019.06.07. 14:11:20

@Shaktee: ne szolj takareknak hogy vannak FILMEK mert megint leesik a pofaja .... es keresheti ...:-)

blasiusii 2019.06.07. 14:37:31

@kiskutyauto: egyetértek... 20 évesen még én is arról álmodoztam, hogy egy nap Spanyolo./Olaszországban lakom majd (férfiként! - a nők többsége nem gondolkozik ennyit, gyorsan találnak valakit, aztán elhúznak), most, 10 évvel később már tuti fix, hogy csak két esetben merülhetne fel a költözés, VAGY ha olyan munkám lenne, ami abszolút online és nemzetközi, VAGY ha valami igen nagy multi bejáratott munkatársa lennék, de azoknak max. a nagyvárosokban van irodájuk... tehát marad az első :D Amúgy a HÁ-nek is, az eddigi nyaralásoknak, külföldi ismerősöknek, stb. is köszönhető, hogy "informáltabb" lettem, ezekben a déli országokban ha nyaralni álom, dolgozni már épp az ellenkezője: rendszerint piramis jellegű, kihalásos munkahelyek, a kis helyeken bezárkózottság, óriási bürokrácia, télen ugyanúgy hideg, munkanélküliség, és olyan apró kellemetlenségek, amik egy nyaraláson fel se tűnnek. Álmodozni jó, de most már inkább arra bazírozunk, hogy megkeressük itthon/NY-EU-ban azt a pénzt, amivel 2 hetet minden évben eltölthetünk hasonló országban... Még kicsit visszakanyarodva, szerintem nekünk, magyaroknak a német/osztrák "tüchtig" szemlélet még mindig közelebb áll, mint a latin/déli hozzáállás. Ami egy nyaraláson "poén", az télen egy bürokratikus ügyintézésnél rémálom.

swfla 2019.06.10. 00:06:07

@kiskutyauto: " Elhiszem hogy a dánok vagy a norvégok pl még jobb fejek"

ha egy svajci reklamal, hogy a norveg nyaralasan mennyi mufurc helyivel volt dolga, akkor nem art ovatosnak lenni :-).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása