oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. április 04. 06:30,  Így laknak a kanadaiak 103 komment

2019. április 04. 06:30 Határátkelő

Így laknak a kanadaiak

Bevallom, mindig voltak bennem kérdőjelek az észak-amerikai építkezéssel kapcsolatban, például nem nagyon értettem, miért olyan ritkaság a téglaház az Egyesült Államokban és Kanadában. Nos, a családjával másfél éve Dél-Ontarióban élő Ákos posztja azért sok mindenre választ ad.

cim_217.jpg

“Másfél év kanadai élet alatt összeállt bennem egy kép a helyi kertvárosi építészettel kapcsolatban. Lássuk az én szubjektív szűrőmön keresztül, hogy miben különböznek a kanadai otthonok a magyar házaktól.

#1 Ha valami működik, akkor ne javítsd meg! 

Ez a mondás igaz egész Észak-Amerikára. Európából nézve az USA és Kanada modernnek és haladónak tűnik, itt élve viszont az látszik, hogy mennyire konzervatív a világ ezen része. Ez a házakra és otthonokon belül is igaz sok mindenre, azaz a házak alaprajzától kezdve a villanykapcsolókig.

Igen, a villanykapcsoló és a mennyezeti ventillátor. Az USA-ban és Kanadában a képeken látható típusokkal lehet találkozni. 40 éve is pont így néztek ki. Vannak persze szép és forma tervezett dolgok Észak-Amerikában, de egy új házat még ma is simán megépítenek úgy, hogy ezeket a kiegészítőket rakják be.

1.png

2_159.jpg

Hogy ezt miért emelem ki? Magyarországon van kb. végtelen fajta ház, Kanadában pedig lényegesebb kevesebb eltérés van a házak között, azaz a egyéniség kevesebb, de talán pont ezért a tervezés és a komfort nekem valahogy jobban összeáll. Igaz volt több évtizedük mire ide eljutottak.

#2 A családi ház szerkezete fából van

Tudtam persze, hogy Észak-Amerikában főleg így építkeznek, de azt gondoltam, hogy csak van téglaház is, ha a polgár olyat akar. Aztán rájöttem, hogy vannak téglaházak, de azok 1910-ben épültek.

3_142.jpg

Kilenc hónapja élünk egy pont ilyen házban és ennyi idő után azt látom, hogy ezek a házak a szerkezetük ellenére funkcionálisan kb. olyanok, mint az európai téglaházak. Ha nem laksz mondjuk tornádó- vagy áradásveszélyes helyen, akkor nem sok különbséget fogsz észrevenni benne lakva.

Annyi különbség mindenesetre van, hogy a karbantartás sokkal fontosabb, mint egy téglaháznál. Ha bárhol bejut a víz, legyen egy repedés a falon vagy belső ázás, akkor jöhetnek a hangyák és jön a falak mögött a penész, amitől itt rettegnek, azaz csökkenti a házad értékét. Ha tehát itt eltörik egy cső, akkor ki kell bontani a gipszkartont és azonnal ki kell szárítani a falat, hogy elkerüld azt, hogy a házad tönkremenjen.

Nem érdemes kamuzni, mert ha eladod a házad és kiderül később, hogy tudtál a dologról, mert előkerül egy számla, levelezés, stb, akkor az új tulajdonosok évek múlva is beperelhetnek és nagyon komolyan ráfázol.

Ja és még valami: mi egy 30 éves házban élünk és azt eléggé utálom, hogy ha valaki megmozdul az emeleten, akkor azt nem túl zavaróan, de a ház másik sarkából is lehet hallani, mert nem olyan “feszes” az egész, mint egy téglaház beton és béléstest födémmel. Állítólag, ha feltéped a padlószőnyeget és lecsavarozod újra a padlót, akkor csökken a rezonancia, de ez költséges dolog még errefelé is.

#3 Ez a tégla nem az a tégla

Egy téglaház van a képen?

4_105.jpg

Nem igazán. Ez is egy favázas ház, amit körbefalaztak egy kb. 5 centis téglaborítással, ami erősen hasonlít az óhaza, azaz az Egyesült Királyságban látható ténylegesen téglából épült házakra.

Itt a külső borító tégla alatt párazáró fólia van, mostanában többnyire Tyveket használnak (igen, ebből van a Szigetes karszalagod is). Emögött  van a "fa" OSB lap vagy újabban egy szintetikus műanyag-szerű lap, mögötte kőzetgyapot szigetelés, egy nejlonfólia és azon túl csak a belső gipszkarton.

5_78.jpg

A teljes téglaborítású ház nagyon jól néz ki, de van egy még jellemzőbb megoldás, amikor kívülről csak az alsó szint tégla és az emeletet pedig műanyag "lambériával" borítják be. Ezt itt úgy hívják, hogy Vynil Sliding. Ez a borítás sokkal olcsóbb és csak évtizedek múlva kell hozzányúlni újra. Mondjuk szerintem elég gázul néz ki, lásd a következő képen.

6_58.jpg

#4 Bitumenes zsindely

A magyar tetőkön cserép van. Pont. Itt a tetőkön zsindely van. Pont.

Na jó, már itt is elkezdték használni a rozsdamentes hullámlemezes megoldást, de mondjuk 1000 házból 1-en van, mert ez jóval drágább a zsindelynél. Cseréptetőt pedig még nem láttam sehol.

7_50.jpg

A zsindelytető (shingle roof) típustól, dőlésszögtől és elhelyezkedéstől függően 15-25-évig bírja és ez pont elég nekik. Ez is jól mutatja az észak-amerikai hozzáállást.

Azaz minek építsünk házat és tetőt 100 évre, ha úgyis kb. 10-20-30 évig fogunk benne lakni. Itt az emberek gyakrabban költöznek, nem ragaszkodnak a tárgyi dolgokhoz annyira, mint a világ más részein és az anyagi megfontolás pedig nagyon fontos. 

Felesleges tehát valami szépet és jót építeni valaki másnak, aki majd a volt házadban lakik utánad. Az a valaki majd megcsinálja olyannak, amilyennek akarja. 

Ha a tulaj a tetőt nem hagyja leromlani, azaz pár évvel korábban cseréli, mint ahogy abszolút szükséges lenne, tehát az alatta lévő faborítás jó állapotban van, akkor egy ekkora ház tetejét egy tetőfedő brigád 2-3 nap alatt teljesen kicseréli és a ház árához képest nem jelentős költséget jelent. 

Érdemes azonban a tetőcserét illetően időben lépni, ha szükségessé válik, mert ugye emlékszel még mit mondtam az beázásról...

#5 Pince

Ahány házban jártam eddig, mindenütt volt pince. No nem a krumplinak, hanem a legtöbben a pincében kialakítanak plusz hálószobát és fürdőszobát a vendégeknek, ami mondjuk Torontóban simán ki is adnak. Kitchener-Waterlooben ez nem annyira jellemző (még).

A pince a recreation room hagyományos helye. A kanadai családok betesznek ide egy nagy kanapét meg óriás TV-t, vagy simán egy moziszobát, vagy szaunát, pingpong- és csocsóasztalt, bárpultot és ha elég nagy a ház, akkor mindezt egyszerre.

8_46.jpg

A tél hosszú, jó egy ilyen hely, ahol lehet lógni a családdal, gyerekekkel, esetleg barátokkal. Ja és a pincét nem számolják bele a lakás hivatalos alapterületébe, ami enélkül is jóval nagyobb mint Euróbában. A mi bérelt házunk két szintje kb. 180-200 nm, ehhez jön még kb. 60 nm pince, de ez egy régi ház és a pince max raktárnak jó jelenlegi állapotában.

Ha egy pincének nagyobb ablakai vannak, esetleg ún. walk-out basement, azaz ki lehet menni a kertbe (mert a telek mondjuk egy domboldalon van), akkor az külön extra és ez a ház árában is érződik.

9_37.jpg

Ezen túl mindig a pincében van a kazánszoba (furnace room), ahol megtaláljuk a gázkazánt és légtechnikai csatornákat, a gázmelegítésű bojlert, néha a mosókonyha (laundry room) is, meg persze egy csomó pakoló hely, amit jól meg lehet tömni cuccal.

#6 Garázs

Amikor Isten a kanadai házat teremtette, akkor mielőtt a 7. napon megpihent, még létrehozta a dupla garázs intézményét. 10 év tető nélküli autóbeállós élet után imádom a dupla garázst. A kocsi hamar felmelegszik reggel és ami igazán fontos, hogy nem kell reggel jeget és havat kaparni az autóról.

10_32.jpg

Idén volt olyan egybefüggő 6-8 hét télen, amikor minden második nap havazott, szóval bőven elég volt a kocsibeállót a járdát letakarítani. Az autó szép tiszta maradt, ha nem számoljuk a vastag sóréteget az útról.

Persze nem minden kanadai háznak van dupla garázsa, de egy bizonyos méret felett, 200-240 nm környékén már elég valószínű.

11_29.jpg

Erről már írtam, de attól még, hogy ilyen szép nagy garázsok vannak Kanadában, a szomszédok simán kint parkolnak egész télen a garázs előtt, mert a garászban ott van egy csomó felesleges és kevésbé felesleges cucc és ha akarnak, akkor sem tudnak mind a két autóval beállni.

#7 Patio, azaz deck, azaz terasz

A hosszú tél miatt a kanadai emberek alapvetően jobban értékelik a késő-tavasz, nyár és kora-ősz intézményét. Ilyenkor sokat vannak a szabadban, tehát felénk a családi házhoz mindenképpen hozzátartozik a minél nagyobb deck, azaz magyar polgári nevén a terasz, melyek közül 100-ból 99 db fából van.

12_28.jpg

Az egyszerűbbek simán csak étkezéshez és grillezéshez szolgálnak helyszínül, de több helyen láttam már jacuzzi-t, amit itt hot-tub-nak hívnak vagy akár egy kisebb medencét.

A helyiek viccelnek azzal, hogy plusz 10 fokban már indul a patio szezon, de elég sokan vannak, akik ezt komolyan is veszik. Ekkor előkerülnek a gáz BBQ szettek és bár nem ülnek ki egy hosszú ebédre, de a húst simán megsütik a hétvégén, de akár este munka után is a vacsorához.

13_25.jpg

A patio élet annyira komoly dolog, hogy több újság is létezik erről a témáról, igaz ezek az USA és kanadai piacra együtt készülnek, szóval nem csak a kanadai piac tartja el őket.”

További érdekességek és különbségek találhatók az írás második részében, ami már olvasható a Juharszirup blogon.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: építkezés Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414737463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2019.04.04. 08:53:34

A faház ha jól van megcsinálva gyakorlatilag semmivel sem rosszabb mint a tégla. Van a családban faház is meg téglaház is.

Platonica 2019.04.04. 08:59:49

Hat, bevallom, mi sem allunk be soha a duplagarazsba. Ami egyebkent nem a hazunkba van beepitve, hanem teljesen kulon epulet a bejaronk vegen, a haz mellett. Eppen befernenk, de a pasik biciklis es szerelos hobbijainak a szinhelyeve valt. A pince inkabb tarolo.

Azert itt sem feltetlenul tegla, ami teglanak nez ki, nagyon is divik a faszerkezetes epitkezes, amit aztan lelemenyesen beboritanak teglaval:-) Me'g a dragabb es jobb hazaknal is. Az emeleti betonkoszoru hianya pedig, hat igen, az athallas tenyleg elkepeszto. Laktunk viktorianus villaban is, na ott kofalak voltak, es tenyleg jobb emeletek kozti szigeteles. De ott meg egyeb gondok jonnek elo, hacsak nem kolt az ember vagyonokat modernizalasra.
Ja, konzervativ szemlelet, uj es modernnel kapcsolatos gyanakvas, elutasitas itt is elegge jellemzo:-) Ismerosunk meselte (regebbi sztori), hogy a szereloje a keverocsapokat nemes egyszeruseggel 'continental rubbish'-nak titulalta:-DD

Golf2 2019.04.04. 09:37:02

a ház másik sarkából is lehet hallani, ha megmozdul valaki...kéne a francnak.

Sorceress777 2019.04.04. 09:52:53

Angliában sokkolva voltam a csapoktól, mikor először jártam ott. Régen volt, talán azóta rájöttek a keverőcsap előnyeire.
A szörnyű ablakaik, amik Amerikában ma is megvannak, a másik borzalom volt. Nem tudom lehet-e úgy megcsinálni, hogy ne süvitsen be a szél. Én közepes szinvonalu szállodában Londonban, újságpapírt tömtem az ablakba, hogy 1. ne legyen hideg, 2. ne rázza a szél egész éjszaka.
Szerencsére Europában mindenütt normális csapok, ablakok, falak stb. vannak.

2019.04.04. 10:00:18

@Platonica:

Nekünk is a ház melle van építve a dupla garázs, de a házból közvetlenül ki tudunk menni a garázsba és ilyen esős/fagyos reggeleken kimondottan élvezem, hogy megazas nélkül ki/be tudunk állni a garázsba az autókkal :-)

2019.04.04. 10:15:18

a patio meg a deck az nem ugyanaz. a deck egy faszerkezetu valami, ami meg van emelve a foldtol (neha 30-40 centire, neha sokkal magasabbra). A patio meg a foldre van fektetve es nem fabol keszul.

2019.04.04. 10:18:53

@Sorceress777: "A szörnyű ablakaik, amik Amerikában ma is megvannak"

ez attol fugg milyen kornyeken es milyen hazban laksz. Egy 30-40 eves hazban tenyleg rosszak az ablakok, csakugy mint egy magyarorszagon epult 30-40 eves hazban. Egy 5-10-15 eves hazban pedig nem rosszak.

Plusz van egy dolog, amit magyarorszagon nem lattam (lehet, hogy van), de itt gyakran: ki lehet "kurblizni" az ablakot, hogy kinyiljon, es akkor a huzat sem tudja bevagni, mert a szerkezet mereven tartja olyan szogben, amennyire kinyitottad.

2019.04.04. 10:32:25

@Golf2: "a ház másik sarkából is lehet hallani, ha megmozdul valaki...kéne a francnak."

ez tobbszintes hazaknal idegesito inkabb. viszont van a fabol keszult haznak rengeteg elonye:

- sokkal flik-flakkosabban tudjak megepiteni. Ez izles kerdese, de nekem pl jobban tetszik.
- a flikflakkoknak az az elonye is megvan, hogy igy egy csomo rejtett tarolot tudnak beepiteni (pl ruha meg egyeb tarolasara), emiatt a belso teret is jobban lehet butorozni (ha akarsz teszel plusz szekrenyeket, ha nem akarsz nem)
- az atalakitas sokkal konnyebb, gyorsabb es olcsobb. Megveszel egy hazat, maradt meg penzed, akkor testre tudod szabni.
- ugyanigy, boviteni is sokkal egyszerubb.
- az epitese a fa hazaknak olcsobb, nem csak az anyag miatt, de kevesse kepzett szakemberek is meg tudjak csinalni. Ahogy latom, az epitoelemeket mat tobbnyire meretre vagva hozzak, szerintem egy robot kivagja a furesztelepen a terv szerint, a magyar meg mexikoi illegalis bevandorlo meg 8 dollaros oraberrel osszeszegeli, akar mi is volt a munkaja korabban.
- ha hazat veszel, lenyegeben a telket veszed meg (az a draga), a haz maga mar nem annyira. (legalabbis azokon a helyeken, ahol konnyu munkat talalni, azaz a nagyvarosok vonzaskorzeteben). Igy ha nem tetszik, le is kotorhatod es ujraepited (nyilvan azert ez nem ketfiller). Ugyanigy, ha leeg vagy elviszi a hurrikan.
- foldrengessekkel tarkitott teruleteken (= egesz nyugati part), a fahazak sokkal jobban birjak, mert a szerkezetuk nem olyan merev.
- nem mindenki szamara erdekes, de ha felcseszi az asszony az agyadat, es belevagsz a falba, akkor nem a kezd torik szilankosra, hanem a fal :)

multifamily hazaknak viszont irdatlan rossz, hogy mindent lehet hallani. Ahhoz kepest egy panelhaz istenkiralysag.

tovabbi hatrany, hogy be tud csunyan peneszedni, ami nem egeszseges, es budos. Ez elhanyagolt hazakra jellemzo. Az is, hogy az eger be tud maszni a falba, aztan ott mocorog. Megintcsak, regi/elhanyagolt hazaknal.

nekem eloszor ugyanugy ellenszenves volt, mint masok, mi is papirhazaknak csufoltuk. De mara mar jobban tetszenek. A teglahazak olyan baltaval faragott primitiv kockahazaknak tunnek. Kiveve a nehany deli alamban jellemzo kicsit mexikoi stilusu kohazak, azok azert bejonnek.

shadowman1 2019.04.04. 10:54:00

Klassz a faház, csak ne legyenek termeszek meg ágyipoloskák.

Platonica 2019.04.04. 12:19:32

Nalunk az ablakok szuperek, triple glazed kategoria, hermetikusan zarnak:-D Nem messze lakunk a templomtol, aminek harangja orankent kongat, es csak nyitott ablaknal lehet hallani:-)

Keverocsap, persze mar van, de az egyik furdonkben amolyan is:-DD En nem annyira banom.

Hari Seldon 2 2019.04.04. 12:42:05

@CyberTroll:
Nekünk is hasonló, azzal a különbséggel, hogy a garázs nem kölön van, hanem az alsó szint harmadát foglalja el, onnan is ki lehet menni. A garázs hátuljában van a mosógép, meg egy plusz zuhanyzó.

kobold63 2019.04.04. 13:19:02

FÖLDRENGÉS ÖVEZET. Tiltott más épitkezés, mint a favázas., fából. A 4-5 emeletnél magasabb, beton épületek speciális földrengés biztos betonból épülnek.

Az ágyipoloska nem a faházakra jellemző, hanem a koszos lakásokra, hotelokra.

A rezonancia csökkentésére a gerendákat boritó lemezeket lecsavartuk magunk szőnyeg csere elött. Nem költséges.

50 éves házban lakunk, az elmult 35 évben. A tetőt most cseréltük másodszor, újabb 25 évre elég. Rendszeresen figyelni kell, karban tartani mindent. De olyan, hogy kanadal, az tágas fogalom. Olyan földrajzi, éghajlati különbségek vannak, hogy csak pörögsz.

A szerző nagyon hiteles képet nyujtott a teljesség hiánya ellenére.

Shaktee 2019.04.04. 14:05:40

@CyberTroll:

Cool. Elfér majd a brekszit után a krumpli s csicseriborso.

Shaktee 2019.04.04. 14:11:07

Biztos kivétel vagyok, a tetőm fém - kb a hatvanas evekbol, s ket hazra tolem gyonyoru piros cserepekkel van fedve egy ház..

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.04.04. 14:24:14

#1: Engem Angliában borít ki, hogy a dizájnra a legkisebb mértékben sem vevők. Az egész országban ugyanolyan villanykapcsolók vannak, de a Királynő sandringham-i kastélyától kezdve a szállodákon át a családi házakig mindenhol. Esküszöm, ha lenne brit űrhajó, azon is ugyanolyan kapcsolók lennének.

Platonica 2019.04.04. 14:28:01

A femteto milyen?
Mienk cserepes, de a telepules a zsuptetos 4-500 eves cottage-airol hires. Nagyon helyesek, de azert nem szeretnek olyanban elni.

britainandbritishness.com/2016/04/18-gorgeous-english-thatched-cottages.html?cn-reloaded=1

Shaktee 2019.04.04. 14:35:29

@Platonica: Fém :-)

Aluminium talán?

Platonica 2019.04.04. 14:40:36

@Shaktee: de milyen formatumban?

Femtetorol nekem mindig a 'corrugated iron' ugrik be, es gondolom, nem az!:-D

Shaktee 2019.04.04. 14:42:40

@Platonica: Majd kapsz fényképet, sose kellett kozelebbrol vizsgalni.
Egy dolog kenyelmetlen a fém tetovel, ugy csuszik le rola a ho, egyszerre tomegben, hogy beboritja a bejaratunkat is :-)

sZulamith 2019.04.04. 15:56:38

Érthető irás a nem kanadainak is. Tetszik, hogy vannak hagyományok, legyen az akár az épitéset. Szóval laknék Kanadában, mert kivűl van a világpolitikán,meg jól néz ki a miniszterelnök:)

2019.04.04. 16:19:34

@Shaktee:

Majd josztok onnan a kies koloniabol szuretelni :-)

Sorceress777 2019.04.04. 16:32:32

@Zsákos Ember: Részemről olyan ablakokkal találkoztam, amit fel meg le lehet tolni, Ilyent Amerikában vadonat újat tetettünk be de az is vacak volt. Továbbá rejtély maradt számomra, hogy hogyan is lehetne rendesen megpucoltatni.

totii 2019.04.04. 16:35:23

A zsindely teljesen érthető, nem kevés mennyiségű fa van a környéken.
Ha agyagos földből lenne több, akkor cserép lenne.
Valószínűleg a téglát is ezért hanyagolják, fából sokkal olcsóbb.

Mikkamak 2019.04.04. 16:35:24

Az USA-ban a tornádó és hurrikán veszélyes helyeken is pont ilyen házak vannak, azért néznek ki úgy a tornádó által letarolt városrészek.

Ez a könnyűszerkezetes építkezés viszont jobban ellenáll a földrengésnek.

Nálunk viszont cseréptető van, jól leszögezve a hurrikánveszély miatt, de a ház még csak 10 éve épült. Viszont a fürdőszobát most kellett a tulajnak (bérelt ház) újjépíteni, mert a zuhanytálca szigetelése nem volt tökéletes és teljesen feláztatta a csempét meg mindent. A nappali plafonjából csöpögött a víz. Mert igen, a legtöbb helyen Mekk Mesterek hada gányolja össze a házat.

Ahol lakunk, kb. száz házból csak mi tartunk a garázsban kocsit.

neurotikus bunkocska 2019.04.04. 16:35:24

@UtazóTódi: Hat en ma mar nem akartam kommentelni, de ezt elolvasva azt kell mondjam, teljes mertekben egyetertek, es nagyon orulok neki, hogy nem vagyok egyedul a megfigyelesemmel :) Az a helyzet, hogy az angolszasz vilagnak rettentoen elmaradott izlese van. Nem tudom az okat, hogy mitol, de valahogy az az erzesem, hogy sose voltak vevok a modern stilusokra. A kedvenc peldam, hogy Skociaban (5 millio fo) osszesen 2 db IKEA van, Hollandiaban (17 millio fo) azt hiszem 42, vagy 47, mar nem emlekszem.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.04.04. 16:35:24

Jó lehet favázas, recsegő, 1,5 m belmagasságú fóliasátorban élni... ;)

littke 2019.04.04. 16:35:24

50 éve élek Kanadában. Itt az emberek gyakrabban költöznek, ergo nem akarnak egyéni dizájnt mert akkor esetleg nehezebb eladni. A fa szerkezetű házak majdnem kizárólagosak, itt olcsó a fa. Ilyen házak jóval tűzveszélyesebbek, még bérházakat is építenek fából max. 6 emeletig szabad.
A legnagyobb baj - szerintem- hogy a házak messze vannak építve az üzletektől, iskoláktol, stb, kocsit muszály használni.
Összefoglava szerintem az európai építkezés jobb, de persze drágább, ott jóval kevesebb embernek van saját háza.

Sorceress777 2019.04.04. 16:35:57

@Shaktee: A svédek nagy üzletet csináltak itthon is a fém tetőkkel. Az eredeti céget Lindab-nak hívják. Biztos jó, könnyű felrakni és nem viszi el a cserepeket a szél.

Milan Pinter 2019.04.04. 16:48:44

szia, miutan en ia KAnadaban elek tobb mint 20 eve, es acskent dolgozom egeszen pontosan meg tudom mondani miert epitkeznek fabol errefele. Ketto nagyon jo ok van erre.

Fahazakba vastagabb/tobb szigetelest lehet elhelyezni ami egy orszagba ahol ejszakankent lehul a homerseklet -30 fok ala is nagyon fontos hogy jol lehessen a hazaka szigetelni.

masodik nagyon prozai oka meg az, hogy a fa anyag itt olcsobb mint a cement, es hazak koltsegenek tobb mint 75% -at a munkaero berezese tolti ki, es miutan konnyu szerkezetes hazakat sokkal gyorsabbban lehet felhuzni mint tegla vagy beton alaput, ezert ott is sporolnak.

gabors 2019.04.04. 17:54:44

@Sorceress777: " Továbbá rejtély maradt számomra, hogy hogyan is lehetne rendesen megpucoltatni."

hat sokaig nem elhettel ott akkor ... az ilyenek bedonthetok ... van ott felul ilyen huzagathato bizbasz ami benttartja az oldal valyuban es azt kiakasztvaz ablaktable befele dontheto ...

ez mar a 90-es evekben is igy volt azota vannak jobb megoldasok is de az alap le-fel huzogatosak igy mukodnek (a NAGYON regi 30-40-50+ evesek egytablas uvegbol levok nem de abbol mar keves van ...

kék madár 2019.04.04. 17:55:44

@neurotikus bunkocska: az IKEA-t arra hoztad fel peldanak, hogy egy nemzetnek jo az izlese?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.04. 18:00:05

@neurotikus bunkocska: hat, nem sok modern angolszasz (Amerikat en angolszaszokhoz sorolom) hazat lattal :))

Itt van egy "par" csak Los Angelesben :)))
www.zillow.com/los-angeles-ca/modern-house_att/

kék madár 2019.04.04. 18:01:43

a fa meg azert van sok, (es azert olcso) mert
1) nem taroltak le az erdoket 16-szor mint Europaban (mert kesobb telepultek be)
2) sokkal nagyobbak a lakatlan teruletek, ahol nincs mas csak erdo
3) a favago kulonben is jobban nez ki mint egy banyasz

montroyal ( CAN qc) 2019.04.04. 18:03:00

én mar csak condoba lakok pedig azt hittem soha nem fogom megszokni mert egész életemben csaladi hazban laktam ... pont most eladtam a legjobb helyen lévo condomat es veszek sokkal olcsobban jobbat .. kivétel hogy 4km tobb lesz az ut a munkaig mert eddig egy volt ... es persze pont kiestem a rozsadombszeru keruletembol ...

kék madár 2019.04.04. 18:04:38

@Zsuzsi65: abban igazuk van, hogy egy atlag kulvarosban eleg egyformak a hazak. LA a modern epiteszet fellegvara sok szempontbol, es nem atlagos

kék madár 2019.04.04. 18:05:29

@montroyal ( CAN qc): en azt hittem te egy cruise ship-en laksz

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.04. 18:06:02

A poszthoz: bar ez USA, de sok minden hasonlo. Ugyanakkor azert kiegeszitenem, hogy sok uj(abb) epitesu hazban azert a "tartozekok" is modernek. Mi tulvagyunk egy epitkezesen, es igy jobban belelattam a folyamatba (es a valasztekba) :)
A mi kapcsoloink : www.flickr.com/photos/susie65/47536303181/in/dateposted-public/

es igen, nalunk is van mennyezeti ventillator-lampa kombo :) Eloszor idegenkedtem tole, de tul.kepp nagyon hasznos, mert nyaron nagyon jol besegit a legkondinak :)

www.flickr.com/photos/susie65/47483576702/in/dateposted-public/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.04. 18:23:04

@Zsákos Ember: igy van, a patio az egy szintben van a hazzal. Foleg ott, ahol az klima megengedi, ez kvazi egy nyitott lakoter. Nalunk is egy egesz iparag epul a "patio living"-re a kerti butoroktol kezdve a grillezeshez hasznalatos osszes kutyuig :)

Itt eppen "epul" a mi pationk a zsebkendonyi hatso kertunkben :)

www.flickr.com/photos/susie65/46620917695/in/dateposted-public/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.04. 18:24:51

@kék madár: ok, ez rendben van. De szerintem az egyenhazak nem csak angolszaszokra jellemzok, hanem az ujonnan epult (es egy kaptafara felhuzhato) epuletekre, nem?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.04. 18:27:41

@Fotósképző: nalunk 3 m folotti a belmagassag (na jo, ez uj epitesu haz:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.04. 18:32:12

@kék madár: na igen, ott SD kornyeken mar a mexikoi stilus megy :)

Apropo, hallottad, hogy az elnokunk holnap Calexicoba latogat? :)

montroyal ( CAN qc) 2019.04.04. 18:37:34

@kék madár: ja most intézem a papirokat ... most vettem 3 papir lottoszelvényt ...:-)

gabors 2019.04.04. 18:38:56

@Zsuzsi65: "Eloszor idegenkedtem tole, de tul.kepp nagyon hasznos, mert nyaron nagyon jol besegit a legkondinak :)
"

pontosan de ahol telen futeni kell OTT is hasznos mert nyaron/telen megakadalyozza a meleg hideg retegek kepzodeset es kisebb energiaval (futes/hutes) jobb komfortot teremt (nem fagy le a labam mikor a menyezett kozeleben van kb 30 fok... ) persze voltam mar ahol a ventillator ugy ment mintha vihar lett volna bent a szobaban annak nyilvan nem sok ertelme van..

emelett pl nyaron a csak eppen mozgo levego megint csak erezhetoen segit abban hogy akar tobb fokkal magasabbra lehessen allitani a legkondit (ebben persze errefele a de-humidifier leg-szarito is nagyon sokat segit, telen a forditottja) ...

ja van meg egy jo tulajdonsaga a menyezeti ventilalatornak segit a port jobban/egyenletesebben elteriteni az egesz szobaban lakasban (es jo kis poholycsomokat is csinal hajbol meg egyebb szallo dolgokbol az orvenyektol fugguen kulonbozo sarkokban)

kék madár 2019.04.04. 18:44:47

@Zsuzsi65: nem hallottam, csak most Toled :).
De egyebkent is gyakran jar ide, falat nezni.

Arcade Macho 2019.04.04. 19:19:31

en azt hittem hogy a terasz amerikaiul porch lasd shop stop 2

neurotikus bunkocska 2019.04.04. 19:19:40

@kék madár: Nem. Arra, hogy mennyire lehet profitabilisan mukodni egy-egy orszagban az ugynevezett "modern" stilust, izlest kepviselve. De gustibus.... Ha onnek nem ez tetszik, akkor nem ez a "jo" izles, ha igen, akkor meg igen :)

Hollandiaban amugy nem csak IKEA-bol van tobb, ez csak pelda volt a reszemrol. Rengeteg nagyon magas minosegu (es aru) design butoraruhaz van, ahol kifejezetten radikalisan modern stilusu dolgokat arulnak, ezek kozul vannak fuggetlenek, meg lancok is, amelyek kozul ha nehany meg is tudja vetni a labat az UK-ban, az maximum London lehet, ami egy 65 millios orszaghoz kepest nevetsegesen keves (a 17 millios Hollandiaval szembe allitva), igy ugy gondolom, hogy izlesbeli, kulturalis oka van.

neurotikus bunkocska 2019.04.04. 19:19:45

@Zsuzsi65: Amerika valoban angolszasz, de California az kulonleges, Charles & Ray Eames is ott alkottak :)

Nem becsulom ala az amerikai modern jelentoseget, csak szerintem az elfogadottsaguk egyaltalan nem olyan altalanos, mint az europai orszagokban, szerintem bizonyos tarsadalmi korokon tul nem szivargott ez lefele ugy, mint mashol, es sokkal jellemzobbek azok a konzervativ dolgok, amik a posztban is szerepelnek. En Hollandiat hoztam fel peldanak, de lehetne akar magyar is, emlekeznek peldaul a Gazdalkodj Okosan! jatekra? Azok, akik azon nottek fel, hogy az idealis lakas az ugy nez ki, a szarvasi lampabutorral egyutt, azok szamara egy ilyen plafonventillator tenyleg rendkivul odivatunak tunik :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.04. 19:20:45

@Sorceress777: "Szerencsére Europában mindenütt normális csapok, ablakok, falak stb. vannak."

hat, mit ne mondjak, a szuleim 1970-ben epult hazaban a szigeteles hagy ne'mi kivannivalot maga utan :) (OK, lehet, hogy ez annak is betudhato, hogy anno sok ember takarekoskodott, es olcson probalta kihozni a sokszor kalakaban epult hazat :)

Mivel manapsag mar itt (CA, USA) sem annyira olcso az energia, az energiatakarekos epitkezes (ertsd: szigeteles stb.) egyre fontosabb.
Nalunk ilyen "vattas" megoldas volt, de sok helyen a "hab" is elterjedt (bocs, a szak zsargont erre nem tudom:)

susiehun.blogspot.com/2012/04/we-are-celebrating-unnepelunk.html

Sorceress777 2019.04.04. 19:54:12

@Zsuzsi65: Tény, hogy a 70-es években nagyon vacak lakások épültek. Itthon azért mert többnyire nem lehetett építési anyagot kapni. Nyugatabbra, pl. Svájcban is, azért mert olcsó volt a fűtőolaj. Kint persze már többnyire szigetelték ezeket a házakat, ma már itthon is meg lehet tenni ugyanezt. Én most egy 2000-ben épült házban lakom, amit valami nagy szürke tégla szerüségből építettek. Fantasztikus jó a szigetelése. Sokkal tovább tart míg lehűl, illetve nyáron felmelegszik, mint a közelben lakó barátom tégla építésü lakása.

Shaktee 2019.04.04. 19:57:20

Még egy kis gondolat a cikkhez, nedvesseg az esetek 90%-ban a pincebol erednek, draga dolog..10K+ is lehet az arokaso cehhje..

A habon, tykveken ritkan megy keresztul, ha slendrianul teszik be az ablakszigetelest abbol lehet gond.

2019.04.04. 20:45:28

@kobold63: "FÖLDRENGÉS ÖVEZET. Tiltott más épitkezés, mint a favázas., fából. A 4-5 emeletnél magasabb, beton épületek speciális földrengés biztos betonból épülnek. "
Nem epulnek "foldrengesbiztos" betonbol hazak. Egyaltalan, betont max az alapozashoz hasznalnak. A magasabb epuletek femszerkezetesek, es fabol vannak az egyes szinteken a falak. A beton nem igazan tud rugalmas lenni foldrengeskor, mig a femszerkezetu - akar 50 emeletes - epulet kileng, de nem serul.

ABC Jozsi 2019.04.04. 20:45:29

en is eltem kint 1 ideig canada nyugati reszen, de hamar hazajottem, mert unalmasak voltak a nepek ott (mindegyik) es mindennek alapanyagnak azott eso ize volt :-) Foleg a husoknak.
Viszont az is igaz, hogy sok vas volt ott, meg a vecet is vorosre szinezte!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.04.04. 21:00:08

@Zsákos Ember: Ne aggódj, tudom, mi a jó: 150nm, 150 éves téglaház, 4,3 m-es belmagasság. ;)

@Zsuzsi65: Csak a szokásos, usa-beli faházra gondoltam, ahol az itt is bemutatott plafonventilátor lefeljezi az arra járót, de nyilván létezik nagyobb belmagasságú is. ;)

2019.04.04. 21:00:08

@Sorceress777: "Ilyent Amerikában vadonat újat tetettünk be de az is vacak volt. "
Pont az usaban van, hogy barmilyen - akar a magyar-hagymanyos - ablakot meg lehet venni. Igaz, nem a sarki 99centes boltban, hanem el kell menni esetleg egy km-vel odebb, de lehet venni. Nekunk is rendes ablakunk van, dupla thermo-uveggel.

Herr Géza 2019.04.04. 21:36:20

@neurotikus bunkocska: Nagyon rosszul emlékszel: ugyanis Hollandiában 11 IKEA van. Aztán meg mit mond az ízlésről az IKEÁ-k darabszáma? Magyarországon van 3, Kínában meg 8. Oszt mi ebből a tanulság úgy mégis?

blackhairlady 2019.04.04. 22:07:44

@Sorceress777: Mi is 2000-ben epitkeztunk otthon, Ytongnak hivjak a szurke "teglat", valoban nagyon jo hoszigatelo. Es milyen konnyu volt meretre fureszelni :))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.04. 22:36:39

@vanvelemenyem: a modern felhokarcolokat es magas epuleteket ugy epitik, hogy "mozogni" tudnak a falak (van erre egy speci technika, fogalmam nincs, mi az epiteszeti elnevezese). De pl. LA-ben az ujabb toronyhazak, felhokarcolok epitesenel mar mind ezt hasznaljak. De meg a normal hazak epitesenel is vannak biz. "foldrenges-biztos" technologiakra vonatkozo eloirasok, amit manapsag szigoruan ellenoriznek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.04. 22:42:26

@Fotósképző: azon gondolkodtam, vajon ezeknek a regi hazaknak az alacsony belmagassaga mivel fugg ossze? Ugy tunik, masok is feltettek mar ezt a kerdest :) Es valoszinuleg praktikus (penzugyi) okai voltak :)
www.thehulltruth.com/dockside-chat/454101-can-somebody-explain-hobbit-height-ceilings-homes-built-late-1960-s.html

neurotikus bunkocska 2019.04.04. 22:46:08

@Herr Géza: Mar valaszoltam valaki masnak ugyanerre a kerdesre, olvassa el feljebb. Valoban rosszul emlekeztem, de on is, ugyanis 13 IKEA van Hollandiaban, most megneztem :)

Herr Géza 2019.04.04. 23:40:35

@neurotikus bunkocska: Nomen est omen. Csak úgy nyitásként. :)
Valóban nagyon rosszul emlékeztél, én most kimondottan aktuálisan rákeresve éppen tizenkettőt találok, de nem hiszem, hogy a +/- 1-en kéne matekoznunk, ugyanis egy kicsit távolabb vagyunk az általad említett 42-47-től. Arról már szó sem essék ugye, hogy mennyiben is jellemzi egy ország “ízlését” az egy főre eső IKEA áruházak száma.
A magázást meg tartsd meg a hivatali levelezésre, ha nem tűnt volna fel, itt ez nem divat.

zeddez 2019.04.04. 23:58:32

@Sorceress777: Ytong?
azzal amugy eleg gyorsan is lehetett haladni, nehany nap alatt megvolt egy egesz szint

FutureFry 2019.04.05. 06:46:11

@neurotikus bunkocska: @kék madár: @Herr Géza:
Amíg az Ikeában csak bútorokat lehet kapni, addig a Sears áruháztól (mondhatni egy korabeli Amazon, ami mostanában rúgja az utolsókat) viszont kb. 1940-ig katalógusból postán lehetett teljes épületet (azaz az az összeszerelendő “alkatrészeket”) rendelni [1]. Na az volt az igazi/eredeti Ikea, amikor nem csak a kredencet kellett összerakni, hanem a teljes házat :). Az évek során elég sok modelljük volt [2] és szerintem egész jól nézett ki közülük egyik-másik (pl. az 1923-as Alhambra [3] ~$2-$3K-ért (mai áron kb. $30-$44K?)). Ráadásul anno még a konyhának is külön helyiség járt (semmi egylégterűség a nappalival)). Több mint 70,000 házat adtak így el, állítólag Kanadában is van egy pár.

[1] en.wikipedia.org/wiki/Sears_Catalog_Home
[2] www.searsarchives.com/homes/byimage.htm
[3] www.searshomes.org/index.php/2012/01/10/the-sears-alhambra-a-spanish-flavored-foursquare/

FutureFry 2019.04.05. 06:47:10

@Zsuzsi65: “na igen, ott SD kornyeken mar a mexikoi stilus megy :)”

Dél-Dakotában mexikói stílus? :)

neurotikus bunkocska 2019.04.05. 07:19:54

@Herr Géza: Nezze, en nem vitatkozni jarok az internetre. En tenyleg 40+ra emlekeztem, rosszul. Na bumm, maga nyert, orul? :) A briteknel tenyleg nem akkora divat, van viszont egy csomo rettenetes borfotel reklam. :) Szerintem teljesen evidens az osszefugges akozott, hogy mely uzletek terjeszkednek jobban egy adott orszagban, es, akozott, hogy milyen izlesre vevok az emberek.

Nem kotelezo egyeterteni, de akkor cafolja meg ertelmes ervekkel, vagy hagyja a fenebe. Amitol biztosan nem lesz jobb az ez a stius :) Pont ezert tartom fenn a magazodast, mert nem birom ezt az alaptalan kotozkodest, ha pedig veletlenul megis hasznalni mereszelem az internetet, akkor szeretnem fenntartani a civilizalt beszelgetes latszatat. :) Remelem vilagos voltam es elejet vettuk a tovabbi parttalan vitanak, en itt befejeznem legalabbis, joejszakat kivanok :)

kobold63 2019.04.05. 07:20:02

@vanvelemenyem: Aki egy kicsit is beszél az épitkezésről, az tudja, hogy a "magasépitkezésnél" használt beton az vasbeton, az összes különleges képességével.

Medgar 2019.04.05. 09:37:04

Kicsit fura nekem a poszter által leírt rétengrend, Elvileg belül kéne párazárni és kifele egyre kisebb ellenálású anyagokat alkalmazni.

Herr Géza 2019.04.05. 11:47:02

@neurotikus bunkocska: Hoppácska, elveszett a kommentem java. Vagy a cenzúra intézkedett.... :) Szóval még egyszer: a “maga” igen bunkó stílus.
Nem én “nyertem”, hanem te voltál igencsak mellé tájolva. A 10 kontra 13 témán valóban kár vitatkozni, ám a 42-47 rendesen hülyeség.
És amúgy komolyan kérdezem, mi köze a a bőrfotelreklámoknak és az országban fellelhető IKEA áruházak számának a közízléshez? És az IKEA-feeling valóban a #nonpluszultra?

Határátkelő 2019.04.05. 12:12:22

@Herr Géza: A kommentet nem lehet szerkeszteni, én sem tudom. Vagy megjelenik vagy nem. Ha megjelenik, akkor úgy jelenik meg, ahogy írtad. Ha elveszett egy része, akkor írj egy levelet a pontos adatokkal, továbbítom a blog.hu-nak, hogy nézzenek utána.

Herr Géza 2019.04.05. 13:07:23

@Határátkelő: Valószínhetően már megint egy emoji okozta a gondot, azért a blog.hu reagálhatna erre a nyavalyára...

Shaktee 2019.04.05. 13:10:12

@Herr Géza: semmi gond az emojikkal ügrifül..

Herr Géza 2019.04.05. 13:10:34

@Határátkelő: Valószínűleg már megint egy emoji okozta a gondot, azért a blog.hu reagálhatna erre a nyavalyára. Nem az első eset ugye.... q

Herr Géza 2019.04.05. 13:12:20

@Shaktee: Na most aztán van action:

Herr Géza 2019.04.05. 13:13:18

Akkor mégis: mi a gond?

Weißkopf 2019.04.05. 15:11:05

@kobold63: "Olyan földrajzi, éghajlati különbségek vannak, hogy csak pörögsz" (ti. Kanadában). Bizony. 2006-ban 3 hónapig éltem Edmontonban (Alberta), gyakran néztem az időjárás-jelentést akármelyik tv-csatornán. Mit mondjak, hosszabb volt, mint nálunk az esti mese. Persze, majd 10 millió négyzetkilométerre prognózist adni tovább tart, mint 93 ezerre.

Herr Géza 2019.04.05. 16:33:45

@Herr Géza: Látom, emojik irtva. Csak ha azt is érteném, hogy először megjelennek, aztán meg eltűnnek, meg vész vele az emojik utáni szöveg is...
2019. - high tech world vs. blog.hu

Gergely Petrovich 2019.04.05. 17:16:23

Az észak-amerikai faszerkezetes házakkal több baj is van. Például az említett hangszigetelés hiánya. De ez a hőszigetelésre is igaz.
Ráadásul a faszerkezet a fák kivágásával is jár, mint nem fedez a telepített erdő. Egy téglaépület sokkal környezetbarátabb. A hurrikán és tájfun övezetekben sem hordaná el a teljes házat az időjárás, legfeljebb a tetőt. Ez sem utolsó szempont.
A faszerkezetes építés idejétmúlt, logikátlan és erősen természetellenes.

Shaktee 2019.04.05. 17:23:56

@Gergely Petrovich: "A faszerkezetes építés idejétmúlt, logikátlan és erősen természetellenes."

Biztosan ezért egyre népszerubb europaban is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.05. 18:09:13

@FutureFry: :)) jaja, mi mindent roviditunk, tudod :) SD = San Diego, SF = San Francisco, DTLA=downtown LA

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.05. 18:11:38

@Herr Géza: ez az internetes magazas nekem is olyan fucsa :)) idonkent szembejon velem 1-1 ilyen komment. Valoszinuleg az illeto nem jartas elegge az internetes etikettben :)

Gergely Petrovich 2019.04.05. 18:25:50

@Shaktee: Ne kevert össze a faszerkezetest a könnyűszerkezetessel!

Shaktee 2019.04.05. 18:37:10

@Gergely Petrovich: Te kevered asszem, olvasd vissza magad :-)

Shaktee 2019.04.05. 19:03:47

@Shaktee: Ja, eltunik a szoveg az emojival..kb 1 ora.

Herr Géza 2019.04.05. 19:05:02

@Zsuzsi65: Mondjuk úgy, hogy az illető semmilyen etikettben sem jártas... :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.05. 19:31:05

@Gergely Petrovich: en laikus vagyok, de nem latom a ketto kozott a kulonbseget. Ebben a videoban "konnyuszerkezetes" hazakrol beszelnek, es kozben a "fa szerkezet" epul a hatterben...Akkor most mi a kulonbseg?

www.youtube.com/watch?v=iIIs3NyWYNc

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.04.05. 19:33:45

@Gergely Petrovich: ok, most latom, hogy Mo-n van femszerkezetes konnyuszerkezet is...:) Mindig tanul valamit az ember. Valoszinuleg a definicok nem teljesen egyertelmuek...
www.youtube.com/watch?v=reb8YCA-xvw

Herr Géza 2019.04.05. 21:29:34

@Shaktee: Ugye-ugye, ugrifüles... ?

montroyal ( CAN qc) 2019.04.05. 22:15:01

@Shaktee: nem .. Town of Mont-Royalbol ... Cote ST Luc-be koltozom.. Cote Des Neiges-be van a muhelyem ...

Herr Géza 2019.04.05. 22:49:46

@Herr Géza: Még virítanak az emojik. Vajon mitől függhet, hogy mikor tűnnek el?

FutureFry 2019.04.06. 01:46:24

@Zsuzsi65: Ed Begley Jr. (amerikai színész) 2013-ban Fontana-ban épült háza is fémszerkezetes:
patch.com/california/studiocity/steel-frames-go-up-on-ed-begley-s-green-house

adg 2019.04.06. 07:38:10

@Gergely Petrovich: majd ha lesz egy kis idod, nezz mar utana, hogy hogyan keszul a tegla es a cement, es hogy mekkora labnyoma van.

Hurrikant lattal mar kozelrol? Marmint nem ugy, hogy valaki mondta, hogy a szar papirhazakat elviszi a szel, hanem ugy valoban. Ha nem, nezz utana. Es gondolkozz el rajta, hogy ha a prima teglahazadrol leszedi a tetot, akkor mennyivel vagy beljebb, mintha egy szar papirhazad lenne, ami feleannyiba kerul, es elvitte a szel.

Mellekesen jegyeznem meg, hogy igen kivaloan lehet konnyuszerkezetes hazakat akarmekkora szelre tervezni, ho es hangszigetelni, stb. Eloszeretettel hasznaljak oket hurrikanosabb helyeken is, csak maskepp kell epiteni, mint ahol a szel nem akkora problema.

Magam reszerol az acelszerkezetest preferalnam, ha mar konnyuszerkezet, de hat hol mi a szokas. Tudtommal amerikaban is tered az acel mar sima lakohazaknal is, szerintem csak elonye van a faval szemben kb. Nalunk ha konnyuszerkezet, akkor szinte kizarolag acel.

adg 2019.04.06. 07:40:36

Egesz kivalo poszt volt.

A kommentek meg kifejezetten szorakoztatoak, halom ujdonsagot tudtam meg. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása