oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. március 03. 06:30,  Egy francia család belülről 29 komment

2019. március 03. 06:30 Határátkelő

Egy francia család belülről

Egy család szokásai mindig érdekesek, pláne azok, ha egy más kultúrából érkezett famíliáról van szó. Vajon hogyan nevelik a gyerekeket, miként szervezik meg az életüket és tényleg annyira nagy hívei-e a finom ételeknek és italoknak, mint gondolnánk?

csalad_folyo_foto_pixabay_com_1.jpg(Fotó: pixabay.com)

A kérdés különösen izgalmas akkor, ha ráadásul egy családon belül francia, holland és magyar szálak szövődnek össze, mint Zsófi esetében. Lássuk, milyen az ő családjának francia fele!

„A francia családom nagyon demokratikusan és szabadelvűen működik és ez rendkívül tetszik nekem. Egy ekkora családban jó eséllyel lehetnek különbözőségek minden téren, a gyereknevelési elvekre vonatkozólag pedig ez talán még fokozottabban igaz lehet. 

Nálunk meglepő módon a gyereknevelésben mindenki nagyjából hasonló nótát fúj és ez nagyban megkönnyíti az életünket, amikor együtt vagyunk. Pedig francia, holland és magyar szálak szövődnek össze és mégis elég nagy az egyetértés. 

Úgy veszem észre, hogy a gyereknevelés és a családi élet szervezése kapcsán a franciák rendelkeznek néhány alapszabállyal, amelyeken kívül viszont mindenki nagyjából azt csinál, amit akar, illetve élvezi az életet a neki megfelelő módon. 

Legalábbis nálunk így van. Tudom, hogy nem lehet általánosítani, de azért ismerek még pár hasonló családot Nantes-ban. 

A legszentebb dolog az evés. Az ünnepek, vagy nyaralások elején és a végén van nálunk mindig egy nagy ebéd vagy vacsora, ahol mindenki részt vesz. Innen kilógni nem ajánlatos. 

Ezen kívül viszont minden programra, kirándulásra és együtt evésre mindig az jön, akinek kedve volt hozzá. A budapesti napok alatt néha mindkét szülő jött a gyerekes programokra, néha csak az egyik. Ezalatt a másik szülő pihent, vagy várost nézett. 

Aki a termálvizet szereti, az el tudott menni a Széchenyi fürdőbe, aki a futás szerelmese, az futott a Margitszigeten, akiket pedig a kaszinók világa vonz, azok éjjel a Lánchíd melletti kaszinóval ismerkedtek. 

Én is csatlakoztam Félix-szel, amikor és ahova lehetett, a többi fennmaradó időben pedig vagy főztem, vagy pihentem otthon. 

A finom falatok szeretetén kívül a másik közös pont a francia családomban, a finom italok iránti szenvedélyünk. A bor mellé a fiúknál bekerült a whiskey, és mindenki kapható egy jó koktélra is. 

Kedves férjem sajnos vagy szerencsére felfedezte a Budapest szívében található Good Spirit Whiskey Bart, ami egy nagyon elegáns kis whiskey-kóstoló hely és koktélbár (igaz nem olcsó). 

Ellátogattunk ide a fiatal szülők csapatával, egy szabad hétfő estén. Erre úgy volt lehetőségünk, hogy a nagyszülők vigyáztak mind a hat unokára a mi lakásunkban, ugyanis ott is aludt az összes gyerek. 

Én korán hazamentem, hisz várt rám a kisfiam, de a többiek még megnézték a Szimplát is, hiszen romkocsma látogatás nélkül nincs is igazi budapesti utazás. 

Egy másik este pedig a férjem szülei és a már felnőtt gyerekeik mentek el ugyanide koktélozni, miközben a férjek és feleségek a gyerekekre vigyáztak otthon. Remélem egyszer majd nekem is lesz olyan kapcsolatom a gyerekeimmel, hogy eljönnek velem meginni egy italt! 

Szeretem azt a „mindent megoldunk valahogy” hozzáállást. Végül mindenki remekül érezte magát, igaz lehetett volna egy kicsit több turistáskodás a városban, de azt hiszem, hogy amit ennyi gyerekkel meg lehet valósítani, azt megtettük. 

Hegyi Barbara egy magazinban azt nyilatkozta, hogy „Az élethez is kell tehetség”, amivel én abszolút egyetértek. Még annyit tennék hozzá, hogy az élethez kell a lazaság. Ezt a francia családomtól próbálom ellesni és számos megnyilvánulását tapasztaltam a franciaországi két év alatt. 

Nekem nem ment az elején, aztán ahogy teltek az évek egyre jobban belazultam én is, bár még mindig van mit tanulnom. Sokkal könnyebb így az élet adta kisebb-nagyobb csavarokat elviselni és jól érezni magunkat közben.” 

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

Kanadai téli humor 

Miközben a világ (ilyen szempontból mindenképpen) szerencsésebb felén (azaz Európában) már a tavasz köszöntget, Kanadában még a téllel kell megharcolni. Nem is kis harc ez, hiszen mint a Juharszirup blog írásából kiderül, ezen a télen átlag feletti mennyiségű csapadék esett Dél-Ontarióban.

kanada_3.jpg

„Az első munkahetünk úgy kezdődött, hogy a hét elején megint jött egy nagy havazás és egy napra megint bezárták az iskolákat. Mindketten itthon maradtunk home office-ban és Márk meg szépen eljátszott, úgyhogy nem volt vészes. 

Ezt követően több napon keresztül törtük a jeget és mire a végére értünk, a következő héten megint jött egy ónos eső. Az iskolát nem zárták be, de szerintem szuper-indokolt lett volna. 

Én szeretek gyalog jönni-menni a suliba, de olyan korcsolyapálya volt a járdákon, hogy kb. 1 hétig nem lehetett gyalogolni a környékünkön, ezért inkább autóba ültünk ehhez az 5 perces úthoz. 

Az ilyen elhanyagolt állapot ritka errefelé, ehhez az kellett, hogy kifogyjon az útszóró só a boltokból. Ontarióban az eddig elképzelhetetlen volt, hogy a tél közepén hetekig ne lehessen sót kapni, de most megtörtént. 

Ez annyira kiverte a biztosítékot, hogy még az újságok is elkezdtek róla írni, hogy mi a sóhiány oka. Nem Soros és nem Brüsszel, egyszerűen a nyáron volt egy pár hetes sztrájk a legnagyobb kanadai sóbányában, majd jött két ónos eső és elfogytak a készletek. 

Végül kerítettem sót, 20 kilót kiszórtam és sikerült kétnapi munka árán feltörni a második ónos eső maradványát. 

Ezen a héten ismét megkaptuk a dózist. Vasárnap és hétfőn 100 km-es szél és hófúvás volt, úgy remegett a ház, hogy azt hittem elvisz minket a szél. Majd mára megérkezett a következő 15 centi hó. Ma 2 órát kotortam a havat, elhatároztam, hogy őszre veszek egy házi hómarót. 

Végül a humor. 

A kanadai háztulajdonosok tudják, hogy a hókotró ELLENSÉG. Csupa nagybetűvel. Igaz, hogy az utat megtisztítják, de MINDIG akkor jönnek, amikor elkotortad a havat a kocsibeállóról. 

Végigszáguldanak előtted és máris ott van egy 30 centis hógát, amit rohadt nehéz szétszedni. Pláne, ha hagyod összefagyni. Ha éjszaka jönnek, MÁRPEDIG MINDIG AKKOR JÖNNEK, akkor reggel maximum dinamittal tudsz kijutni a kocsiddal. (...) 

Helyi sajátosság, hogy a kanadai nagyvárosban van ún. Snow Route. Ezeket táblával jelölik, ami azt jelenti, hogy ha havazott, akkor a megjelölt út szélén tilos a parkolás, mert jönnek a hókotrók. Ha mégis ott felejted az autód, akkor az büntetést von maga után. 

Szóval ez még tavalyi sztori, de jó. Néhány vicces személy Montreálban készített egy hóautót, mintha valaki ott hagyta volna a kocsiját, amit belepett a hó. A rendőrök vették a lapot, hagytak egy üzenetet a szélvédőn, mintha tényleg egy ‘ticket’-et adtak volna.” 

A teljes poszt képes illusztrációkkal itt található, nézd meg!

Jordánia, te csodás 

A hideg és a tél után irány a meleg(ebb), mégpedig Jordánia, ahová a David Around the World blog szerzője látogatott el egy kolléganőjével, kihasználva az egyik fapados légi társaság nagyon kedvező áron kapható jegyeit.

jordania.jpg

„Előre megvettük a Jordan Pass nevű egységes belépőt, ami tartalmazza a vízumdíjat is, így a határon csak felmutattuk az útlevelünket és a Jordan Passt, és már be is léphettünk az országba. 

Internetes kutatásom alapján leszállás után rögtön a helyi mobilszolgáltató pultjához mentem, ahol vettem egy SIM-kártyát, ami jó sokba került, de az internet elég hasznosnak bizonyult az utazás során. 

A SIM-kártya vásárlást követően megvettük a buszjegyünk és bebuszoztunk a 4. körforgalomig (mint később kiderült, volt egy sokkal közelebbi megálló is a szállodához), ahonnan kb. 40 percet sétáltunk a szállodáig. 

A szálloda az elvárásoknak megfelelt, sőt. A lecuccolás után elmentünk a JETT busztársaság irodájába megvenni a jegyet Petrába, majd onnan a belváros felé vettük az irányt, gyalog. 

Az úton hazafelé megálltunk enni, valamint megkerestük a “nemzeti italboltot”, ahol 10, valamint 16%-os söröket vettünk. 

Másnap korán keltünk, hogy odaérjünk a reggel 6.30-kor induló buszhoz Petrába. Szerencse, hogy a szálloda nagyon közel volt az egyik indulási állomáshoz (teljesen véletlenül sikerült beletrafálnom a helyszínbe). 

Többek között Petra (és a vízum) miatt vettük meg a Jordan Passt (máshova nem is kellett használni azt hiszem). 

Este egy közeli bevásárlóközpont éttermében vacsoráztunk, ahol helyi lányok integettek és köszöntek nekem (gondolom a fejemen lévő „abrosz” miatt). (...) 

Összességében egy nagyon jó kis kirándulás volt ez, Jordánia nagyon megtetszett, nagyon kedvesek és barátságosak az emberek, nem túl tapadósak és erőszakosak, úgyhogy az ember nagyon kényelmesen érezheti magát. Bármikor visszamennék.” 

Ha további kalandokra és rengeteg fotóra is kíváncsi vagy, ne habozz ide kattintani!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Kanada Jordánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2714663415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaktee 2019.03.03. 12:51:20

Golf bealudt :)

Bonjour!

gabors 2019.03.03. 14:54:46

"A kanadai háztulajdonosok tudják, hogy a hókotró ELLENSÉG. Csupa nagybetűvel. Igaz, hogy az utat megtisztítják, de MINDIG akkor jönnek, amikor elkotortad a havat a kocsibeállóról. "

ez itt is igy van utalom is mert en mindig beallok mig a szomszed nem igy mivel az o kocsjat kikeruli igy mikor visszajon hozzam meg tobb havat tol be pont a kiallo ele .... hogy a rohadjanak meg !!!! :-)

gabors 2019.03.03. 14:58:18

"Végül kerítettem sót, 20 kilót kiszórtam "

bocsi posztolo de ez eleg nagy baromsag !!!! a sajat jardad betonjak olod (ami penzbe fog kerulni) es ezenkivul a kocsidnak sem jo ha van fu a haz elott annak sem, es semmi ertelme nincs csak penz kidobas es olod a termeszetet is vele a nagyobb fo utak kivetelevel abszolult semmi ertelme csak ha sobanya reszvenyeid vannak ..

gabors 2019.03.03. 15:01:13

"Helyi sajátosság, hogy a kanadai nagyvárosban van ún. Snow Route. "

fasza erefele is van ilyen es nem kanada ... posztolo mi a faszbol gondolod hogy es helyi sajatossag ilyen eleg sok helyen (persz ahol van ho) Jamaica vagy Kuba vagy Dominikan Republic nyilvan kivetel lehet csak ilyen helyeken jartal Ontarion kivul ezert gondolod hogy sajatossag ????

gabors 2019.03.03. 15:11:20

mivel senki mas nincs itt beirom hogy tegnap volt a legnagyobb havazs New Yorkban az idei telen kb 10 cm ...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
de ma reggelre mar semmi nem maradt igy nem tudtam iden meg havat lapatolni (bocs Ontario )

Hari Seldon 2 2019.03.03. 15:40:31

@gabors:
Elvileg olyan helyen, ahol te élsz ott baromság. (mondjuk én sem használnám itt, igaz nem is nagyon kellett. Idén talán ha egy hét volt, amikor reggel havat kellett hánynom)
De most Kanadáról van szó. Ott 4 hónapig minusz 20 fok az alap, meg a hásfél méteres hó. Azzal nem lehet szépen beszélni, hogy kicsit elrakom egy részét, aztán jól van. Ott kénytelenek kemény eszközöket alkalmazni.

gabors 2019.03.03. 15:52:38

@Hari Seldon 2: miert lenne baromsag olyan is van hogy hurrican route ... az se jon minden evben ... sot akar minden 10 evben

DE HO szokott lenni errefele a mostani tel inkabb kivetel mint a normalis sot volt mar hogy marcius utolso napjan esett egy felmeteres ho ...

de gondolom jobban tudod hogy mi hol es miert baromsag ...

en csak azt mondtam hogy a poszt-tolo el van tevedve a helyi sajatossaggal az hogy O (poszt-tolo) nem latott meg ilyet az csak abbol kovetkezik hogy nem jart sok helyen Ontarion es a karibszigeteken kivul ...

csak kerdezem mit gondolsz Maine, North-Dakota es Massachusetts kozott meg hany helyen van ilyen HELYI SAJATOSSAG ???

gabors 2019.03.03. 15:56:14

@Hari Seldon 2: "De most Kanadáról van szó. Ott 4 hónapig minusz 20 fok az alap, "

ezt azert nem gondolod te sem komolyan ... (lattal mar terkepet)

igen van olyan hely KANDABAN (is)

fogadjunk hogy van itt aki ezt KANDABOL helybol tudja kontrazni MEG ONTARIOBAN sem alap ez !!! (csak szolok... ott nalatok csigaevoknel sem alap de van ahol akar ilyen is van )

gabors 2019.03.03. 16:31:54

@Shaktee: akkor nincs ..."Ott 4 hónapig minusz 20 fok"

biztos hogy kanada ??? mert csigaevok el sem hiszik

neki mondom (met te ugyis tudod) hogy a kanadaiak 90 (de lehet 95)%-a az amerikai hataron taboroz es csak Justin jelere var hoghy atrohanjon 1-2 km-t es ott is jol lesznek ...

Shaktee 2019.03.03. 16:33:00

@gabors: frogs know it all, don’t you know? :))

gabors 2019.03.03. 16:35:09

@Shaktee: "@gabors: :((

http://www.forbes.com/sites/lorenthompson/2019/02/26/why-president-trump-will-likely-be-reelected-and-what-it-means-for-global-security/"

multkor majdnem "lekadaroztal" pont ezert ... :-) jo en nem tudtam ennyire jol leirni ... de tovabbra is azt mondom hogy ha a Muller report alapjan nem tudjak kirugni akkor siman nyer megint a report csak segiteni fog egy ket allamban ...

csak a cola meg a bigmac amiben bizhatunk hogy megoli (ja meg Melania)

Shaktee 2019.03.03. 16:37:45

@gabors: Bernie igen jol beszélt tegnap. Meglátjuk majd..

gabors 2019.03.03. 16:37:48

@Shaktee: lehet de akkor egy ket smile-t oda tehetett volna ... lehet ironiba mentek a hetvegere de valahogy nem erztem ra (marmint az ironokra ... persze meg az emailban sincs szag, es plane messze vagyunk attol hogy megszimatoljunk valamit egy blog-on)

gabors 2019.03.03. 16:44:10

@Shaktee: "@gabors: Bernie igen jol beszélt tegnap. Meglátjuk majd.."

Bernie mar el van asva szocialista ....

socialism !!! mar egetik bele a repikbe hogy az gyilkos/pedfil/kuba/venezuela/szu... stb ...

nem tudom lattad-e a magyar fasiszta DR. Seb Gorka-t (mar a neve se jo) ... na ez lesz 2 evig a repi vonal ... ki fog egy "socialis"-ra szavazni ???? nalatok ez normalis itt meg anyagyilkost jelent holott van am itt medicare/medicaid/nyugdij meg meg egyelore szakszervezet is eleg sok helyen ....

csak ahogy a multkor is irtam Trump egyelore siman ujra elnok lehet ...

Na mindegy megyek meghalgatom a "Feher Babak"-at

Csodabogár 2019.03.03. 17:12:22

@gabors: Ettől félek én is itt a messzi távolban.

gabors 2019.03.03. 17:26:30

@Csodabogár: ne is mond most mar hogy nem vagyok vendegmunkas (RIP hagyma) .... nagyon sokat szamit hogy mi lesz itt ... ha csak 10 evet is elek nyugdijutan (nem biztos mert valami van .. majd lehet megirom 2 het mulva) ...

NYC-hez kozel azert nem lesz nagy gond...

JA most IDE irom a multheti ado cikkhez ... tobb mint 5EZER dollaral fizetek osszesen tobbet a TRUMP ado csokkentes miatt ....

hogy szopja le melania

gabors 2019.03.03. 21:38:36

@Shaktee: "nem tudom lattad-e a magyar fasiszta DR. Seb Gorka-t (mar a neve se jo) ... na ez lesz 2 "

lattad a CPAC beszedet (Gorka) elveszik (a szocialistak) az SUV-dat, a hamburgerdet.....

watermelon (dow whistle) !!!!

www.washingtonpost.com/video/politics/gorka-democrats-want-to-take-away-your-hamburgers/2019/03/01/61ca0dab-e509-491f-b009-4e8e4348f18f_video.html

kardio1 2019.03.03. 23:29:10

Hol vagy juletræ ?

gabors 2019.03.03. 23:56:27

@kardio1: ezzel mint akarsz/akartal mondani

le a csigaevokkel ??

vagy hajra fapapucsosok ??

...

kardio1 2019.03.04. 00:06:25

@gabors: nem emlékszel juletræ hozzászólásaira: ő szokta lehúzni a franciákat, és piedesztálra emelni a hollandokat, meg a dánokat. A kommentem erre vonatkozott.

Hari Seldon 2 2019.03.04. 00:42:43

@gabors:
Na várjál. Én arra mondtam, hogy SÓZNI baromsàg ... (Marmint olyan enyhébb helyeken)
Ellenben Kanadàba lehet, hogy kényszer.

Hari Seldon 2 2019.03.04. 00:44:25

@kardio1:
Igen, ez nàla valami hobbi, vagy ilyesmi... :-)

FutureFry 2019.03.04. 06:21:54

@Hari Seldon 2: @gabors:
Van több amerikai nyugati állam (pl. Idaho, Montana, Wyoming vagy Washington/California/Oregon keletebbi részei), ahol hosszú, hideg telek lehetnek, sok hóval, de ahol szerencsére mégsem sózzák az utakat (ahogy már egyszer írtam, nem a “só-övezet” részei [1]). Igaz homok/sóder keveréket szokás azért szórniuk néhol (szélvédő javítók/cserélők nagy örömére). Szóval szerintem az a legjobb, amikor nem szórnak semmit, csak kotornak, és jó téli (pl. szöges) gumikkal akkor is teljesen jól lehet járni.

[1] cdn.carcomplaints.com/img/resources/salt-belt/salt-belt.png

Hari Seldon 2 2019.03.04. 08:46:23

@kardio1:
Egyébként ez nem volt valami speciális francia poszt. Egy családi program leírása, amiben történetesen vannak francia származású tagok is.
Egyébként meg: pont hogy az evés nagyon komoly dolog:
Egy francia számára az ebéd CSAK 12-kor kezdődhet. (esetleg ha nagyon jóindulatúak kitolják még 12,30-ig)
Délben mindenki bezúdul a menzákra/ebédelő helyekre. Iszonyat sorok vannak. Hely nincs leülni.
Ugyanez autópályán: mész le a tengerpartra nyáron, dugó, torlódás. Aztán jön a 12,00- a pálya szellős lesz, helyette mindenki megrohamozza az út menti zabáldákat... :-) - Tök jó, mi akkor haladunk...
Egy francia mondta nekem, hogy "neki most menni kell, mert a nagymamája pont délben eszik, és keddenként hozzá megy, ő pedig azt mondta, hogy délben eszik, de esetleg vár 10 percet..." :-)

kardio1 2019.03.04. 21:20:41

@Hari Seldon 2: nem tudom, felétek mi a divat, itt senki nem ül le délben ebédelni. Mindenki késik mindig legalább negyedórát. Minket legutóbb délre hívtak apéróra (végülis ebédre is maradtunk), negyedórát késtünk, a többi vendég meg fél, vagy egy órát...

Hari Seldon 2 2019.03.05. 07:21:23

@kardio1:
Ja, ti déliek... :-))))
Itt tühting pontosság van (izé, majdnem)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása