oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 23. 06:30,  Levetkőzöd az egyik országot és felöltözöd a másikat 68 komment

2019. február 23. 06:30 Határátkelő

Levetkőzöd az egyik országot és felöltözöd a másikat

Elgondolkodtatok már azon, hogy van-e még olyan ruhadarabotok, amit Magyarországról vittek magatokkal külföldre? Vajon a beilleszkedés része, amikor az ember elkezd úgy öltözködni, mint az az adott országban szokás? Egyáltalán: fel lehet ismerni az öltözködésükről az egyes nemzeteket?

la_rodeo_drive_no_cikk.jpg

Mitől tartozol oda, ahol élsz? Alighanem a határátkelés egyik alapkérdése ez. Vajon az öltözködésed mennyire határozza meg mindezt? A kérdést a minap Tamás vetette fel, amikor felmerült benne, hogy nincs már olyan ruhája, amit Magyarországról vitt volna magával Los Angelesbe, már mindent ott vásárolt. 

„Ha hazamegyek abban a ruhában, amiben vagyok, másként nézek-e ki? Vajon elvesztem a gyökereimet azzal, hogy már inkább ide tartozom, mint oda? Az én válaszom nyilván az, hogy nem, de ez egy érdekes kérdés. Kicsit olyan ez, hogy levetkőzöd az egyik országot és felöltözöd vagy felöltöd magadra a másikat” – mondta. 

Ezen azért el lehet ám morfondírozni szerintem, különösen, ha az ember eléggé öre… izé, tapasztalt ahhoz, hogy mondjuk a nyolcvanas években gyerekként megélje, mennyire másként öltözködtek a külföldről hazalátogató rokonok. 

Fel lehet ismerni ruha alapján az egyes nemzeteket? 

Érdekes kérdés, hogy vajon ránézésre, pusztán az öltözködés alapján meg lehet-e tippelni egy adott ember nemzetiségét? A Londonban élő Bandosznak például ez egyfajta hobbija. Azt mondta, az olaszokat, spanyolokat, franciákat, amerikaiakat viszonylag könnyű és még a briteket is ki lehet találni. 

A magyaroknál az az érdekes, hogy ugyan nagyon sok kultúra keveredik egymással, de inkább a felszín alatt. Bandosz szerint elég nehéz azt mondani, hogy a magyarok így vagy úgy öltözködnek, mert van, aki mediterrán módon öltözik, a másik úgy, mint egy amerikai, vagy németes tüchtigséggel. 

A magyarokra inkább az a jellemző, ahogyan összeválogatják a ruhákat. Londonban például kicsit a slamposság a divat, lazán kell öltözni, a Converse cipő majdnem kötelező kellék… és aztán vannak azok, akik a Nagy-Britanniában már kicsit inkább vicc kategóriának és unalmasnak számító Marks & Spencerből öltözködnek. 

A magyarokban Bandosz szerint megvan a néha már kicsit túlzottan „vonalas” öltözködés, azaz akadnak, akik nagyon odafigyelnek arra, hogy egy adott stílusban öltözzenek. Mindez persze korosztályfüggő is. 

A gazdagok, akik csórónak akarnak látszani 

Nehéz elmenni a szűkített fazon divatja mellett, ami különösen ingben néz ki meglehetősen érdekesen a kisebb-nagyobb pocakkal rendelkező férfiak esetében. Ez jelenleg világdivatnak tűnik, bár Bandosz szerint Angliában inkább a futballszurkolók körében dívik. 

Aztán ott van a gazdag, ámde lazának látszani akaró angolok kasztja, akik felveszik az inget, feltűrik az ingujjat és kigombolják, lehetőleg úgy, hogy a szőrös mellkas jól észlelhető legyen (aranymedál nélkül). Ők a public schoolboyok (a public school a tükörfordítással ellentétben a magániskola a briteknél). 

Amerikai divat és Julia Roberts 

Amerikában az az érdekes, hogy a divat követése abszolút jelen van, megbolondítva azzal, hogy eszméletlenül olcsón lehet hozzájutni ha nem is a legmenőbb márkákhoz, de a felső középkategóriához. 

Aminek az a következménye, hogy voltaképpen elég nehéz a ruha alapján belőni valakinek az anyagi helyzetét, mert akár a drágának tűnő megjelenést is elég olcsón össze lehet hozni. 

A Rodeo Drive luxusüzleteibe is bárki bármilyen öltözékben bemehet, nem fogják kinézni, mert abból indulnak ki, hogy nem lehet megsaccolni, ki kicsoda (és milyen vastag a pénztárcája). (Ugye emlékeztek még a Pretty Woman a.k.a. Micsoda nő jelenetére Julia Roberts-cel?) 

Más kérdés, hogy ugyanazt a ruhát, amit a Rodeo Drive-on veszel, pár mérfölddel arrébb a TJ Maxxben féláron megkapod…

Mi az, ami sokkol az öltözködésben?

Mindemellett persze vannak sokkoló dolgok is minden országban. Londonban (és Nagy-Britannia egyéb részein is) például dívik a „fiatal lányok minimálruházatban a tél közepén, strandpapucsban” módi, ami elég ronda jelenetekhez vezet, amikor lecsúszik mellé pár korsó sör.

Nem beszélve azokról a nőkről, akik szombat reggel hálóköntösben vagy szürke melegítőben kitaposott csizmában leslattyognak a sarki kisboltba egy kis tejért, majd hazaslattyognak – számolt be erről a meglehetősen nyomasztó jelenségről Bandosz. 

Ez egyébként előfordul Amerikában is: „A kedvencem az, amikor hétvégén elmegyünk reggelizni, megáll egy Bentley és kiszáll belőle egy fickó papucsban, pizsamában és egy ujjatlan pólóban. Bejön, vesz egy kávét, visszaül és hazamegy” – tette hozzá Tamás. 

Neki Amerikában az a sokkoló, amikor a már említett olcsó, márkás holmik ellenére valaki igénytelen, koszos: „Elég sokan élnek így az óceánparton, tele van velük a part. Nem koldusok, hanem igénytelenek. Még ha ezt a stílust is kedveli, pár dollárért lehet kapni normális papucsot és egy farmert. De nem érdekli őket.” 

Hasonlóképp borzasztó tud lenni a mostanában rendkívül divatos, ámde elhanyagolt szakáll. Szóval ami dühítő, az az igénytelenség, amikor az ember megengedhetné magának, hogy ne legyen az. 

Ha érdekel a téma, akkor ne hagyd ki a Los Angeles – London – Budapest tengely legújabb epizódját, amit meghallgatsz itt, a posztban, vagy ha inkább út- (vagy sportolás, séta) közben hallgatnád, akkor mondjuk ezen ingyenes program segítségével le is töltheted. (A korábbi adásokat itt hallgathatod meg.)  

(Fotó: pixabay.com/466654)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Magyarország Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3414642630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2019.02.23. 07:22:06

Nincs "régi" ruhám, egy darab sem. Egyszerű az ok, a súlyom csökkentése okán, egy picivel kisebb méret szükséges. Emiatt, a Magyarországon található ruháim is innen származnak. Na meg eltelt öt év, s az alatt, sok ruha, amúgy is ment volna a szemétbe.

Hari Seldon 2 2019.02.23. 08:42:19

ha-ha... ott is Auchan konfekció, és itt is valami hasonló. Farmer, póló, minden másnap ing (Karácsony és Húsvét másnap) Aztán kész. Textilipari termékekre többet kiadni fölösleges.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.02.23. 08:57:11

Annyira fel lehet ismerni az emberek öltözködését, hogy Pesten a BKV-n ruha alapján meg lehet mondani, ki magyar és ki külföldi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.23. 09:31:06

Ahol van dresszkód munkahelyen, ott eleve felesleges nézni a ruhát, mert nem önkéntes.

A multik egy részénél nincs dresszkód, így ott már ad valamit a ruhateszt.

Ezt tanulmányoztam már sokszor munkahelyeken. A nőknél persze a legegyszerűbb.

Négy típust tudtam eddig megfigyelni, íme ezek:

A titkárnő típus.

Üzletasszonynak öltözik, ami azt jelenti jellemzően: magassarkú cipő, kiskosztüm, sőt esetenként estélyi ruha, de lehet elegáns nadrág is rajta. Smink, mindig megcsinált frizura, állandó mosolygás, intenzív szociális kapcsolatépítés. Ez a típus nagyon akar karriert építeni, a lehető leggyorsabban. Ha ez a típus a főnököd, akkor jellemzően bajban vagy: ő ugyanis nem fogadja el, hogy valakinek nem élete központi eleme a munkahely. Ha ő veled egyenrangú munkatárs, érdemes barátkozni vele, ellenkező esetben bajban leszel.

A szürke veréb típus.

Ő szakértőnek öltözik. Hétköznapi öltözék, jellemzően farmer, egyszerű blúz. Nem sminkel vagy csak nagyon enyhén teszi. Kommunikációja átlagos, se nem zárkózott, se nem hálózatépítő típus. Karriert épít, úgy véle ehhez az a megfelelő, ha kihangsúlyozza: ő szakértő, nem nő, így egyszerű öltözéke mögött az rejlik, hogy annyira elfoglalja őt munkája, hogy nincs ideje nőnek lenni. Főnökként pozitív: ha a beosztott elvégzi a munkát, az neki abszolút elég, semmi mást nem akar. Ha ő veled egyenrangú munkatárs, bajban leszel, ha azt gondolja rólad: te is karriert akarsz.

A hanyag bölcsész típus.

Éhes proletár típus. Kihangsúlyozza: ő csak dolgozik, neki a munka nem az élete. Két verziója van: az egyik a kócos, sminkeletlen, férfiasan öltözködő típus, a másik igyekszik nőies lenni, de van benne mindig valami furcsa: pl. jól látható bizarr tetoválás vagy valamilyen furcsa típusú smink. Ő nem akar sosem karriert, a lényeg neki: a munkaidő lejártakor azonnal hazamenni. Ha véletlenül főnök lesz, jellemzően kellemes főnök, mert mástól se követel meg mást, mint amit maga képzel a munkáról, viszont ha bajba kerül beosztottja, nem védi meg azt sosem. Ha ő veled egyenrangú munkatárs, semmi problémád nem lesz vele soha.

A fotómodell típus.

Ő elsősorban nő, nem alkalmazott. Mindig nagyon rendezett kinézetű, mint a titkárnő típus, de öltözéke egészen más: imádja a csillogást, az extravagáns ékszereket, kedvence a sztreccs nadrág és a cicanadrág (leggings). Ha nincs párja, munkaideje nagy része párkereséssel zajlik. Ha már van párja, akkor sok a munkahelyen a barátnője. Legjobb barátnője szinte mindig egy nagyon előnytelen kinézetű kolléganő, így az ő tökéletessége még jobban látszik mindenki számára. Dolgozni nagyon nem szeret, de ha kell, megcsinál mindent a szabályok szerint, de sosem tesz semmi többet a kötelezőnél. Ritkán lesz főnök, de ha ez megtörténik főnökként pozitív, de viszont ha baj van, képtelen lesz a helyzetet kezelni. Egyenrangú munkatársként teljesen problémamentes, az a ritka típus, aki mind férfiakkal, mind nőkkel képes együttműködni. Ő meg van győződve róla, hogy a legtökéletesebb, így nem lát senkiben ellenfelet.

Shanarey 2019.02.23. 09:48:30

@Hari Seldon 2:

Ezzel én is így vagyok.
:-)

Csodabogár 2019.02.23. 10:37:53

@Online Távmunkás: Ezelőtt 20 évvel még igen. Ma már nem.

2019.02.23. 14:51:50

Londonyi magyar/román/lengyel vendégmunkások ismérve;
Szürke maczkónagrág, rikító színű sport cipő, bészbol satyek
Vagy
Legginysz cirádás szoknyával, klumpapapucsal :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.23. 16:05:40

@Csodabogár: nem tudom igazan megragadni a lenyeget, de azert az esetek 90%-aban felismerem nalunk itt, ha valaki kelet-europai, es frissen erkezett, tehat vagy turista v meg nem el itt eleg regota (tehat meg a magaval hozott ruhatarat hordja:)
De ez forditva is igaz: egy amerikait konnyebben kiszurok pl Magyarorszagon.

Dikusz 2019.02.23. 16:43:41

@Zsuzsi65: Komolyan kérdezlek, nem vicc/kötözködésből, hogy itthon miből lehet kiszúrni, hogy pl. amerikai/német/angol a ruházata alapján?

Ezt azért kérdezném, mert az itthoni plázakínálatból (bár nem vagyok érintett se kor, se méret alapján) én azt sem tudom megállapítani, hogy milyen menő márka a farmergatyó például. Teljesen ugyanaz a fazon/anyag mindegyik.

Csodabogár 2019.02.23. 17:36:39

@Zsuzsi65: Floridában engem is kiszúrtál volna rögtön, mert én nem flip-flopban jártam, hanem normális szandálban, ami ugyan nem magyar de szandál. A ruháim is rendesebbek voltak, még akkor is mikor az ott hordott ruhákat a Macy's-ben vettem, de adtam arra, hogy hogy áll rajtam és szinekben passzoljon minden egymáshoz. Ja és a frizurám is mindig rendben volt, ami ott egy ismeretlen fogalom. Ez már csak ilyen európai igény részemről.:-)

Csodabogár 2019.02.23. 17:39:48

@Dikusz: Régen a cipő volt az abszolut ismertető jel, de ma már itthon is árulnak ugyanolyan cipőt mint pl. Bécsben, tehát aki akarja meg is veszi. Ruhákról, szerintem, ma már senkit nem lehet megkülönböztetni, ha csak nem valami celeb az illető és feltünő cuccok vannak rajta..

Herr Géza 2019.02.23. 17:43:47

“Elgondolkodtatok már azon, hogy van-e még olyan ruhadarabotok, amit Magyarországról vittek magatokkal külföldre? Vajon a beilleszkedés része, amikor az ember elkezd úgy öltözködni, mint az az adott országban szokás? Egyáltalán: fel lehet ismerni az öltözködésükről az egyes nemzeteket”
Kedves HÁ, komolyan, ez most megint “mijatúró” ? Ha nincs téma, vegyél ki inkább egy nap szabit....

Dikusz 2019.02.23. 18:13:32

@Csodabogár: A cipő az egyetlen divatcikk, amire odafigyeltem mindig, nem sajnáltam rá a pénzt, bár jó ideig szerencsém volt.

Régen (fiatalkoromban) innen vitték ki a jó minőségű skárpikat,
a sz*rt meg hozták a törököktől, és az olaszoktól.

gabors 2019.02.23. 18:38:57

Nekem meg 28 ev utan is van egy ket ruham foleg polo/t-shirt amit meg Mo-rol hoztam....

Ja meg megvan meg a farmerdzsekim is de persze mar regen "kinottem" de megvan

Talan az oltony is amit hoztam persze azt sem tudom mar evek ota magamra venni :-(

ezt total nem ertem....

"Szóval ami dühítő, az az igénytelenség, amikor az ember megengedhetné magának, hogy ne legyen az. "

ez mi ha nem a testvered vagy a feleseged mi a fasz koze a posztolonak hogy mas hogy el ? emiatt duhosnek lenni igen igenytelenseg szerintem

Hari Seldon 2 2019.02.23. 18:49:10

@Herr Géza:
Vaslogkával megállapítom, téged is annyira fogalkoztat az öltözködés mint engem...

gabors 2019.02.23. 18:52:03

@Zsuzsi65: "de azert az esetek 90%-aban felismerem nalunk itt, ha valaki kelet-europai, es frissen erkezett, "

ezt en is eleg nagy biztonsaggal ki tudom szurni pl Manhattenban meg azt is hogy usa turista ... de nem abbol hogy mit viselnek (persze nagykban logo fenykepezo vagy szemmagassagban tartot bugyutatelefon igen arulkodo tud lenn) vagy ahogyan mennek az utcan a subway lepcson stb aki New Yorki nem nagyon nezelodik es vagy 2x gyorsabban megy a jardan ... ez persze inkabb a turistasabb helyeken veheto nagyon jol eszre de melyik turista megy pl Crown Hights-ba :-)

Herr Géza 2019.02.23. 18:57:00

@Hari Seldon 2: Ön nyert egy kerek hangszórót.

gabors 2019.02.23. 19:00:17

@Herr Géza: "Kedves HÁ, komolyan, ez most megint “mijatúró” ? Ha nincs téma, vegyél ki inkább egy nap szabit...."

ez csak egy "plug for" a "podkast"-nak (nem turo az) "Ha érdekel a téma, akkor ne hagyd ki a Los Angeles – London – Budapest tengely legújabb epizódját, amit meghallgatsz itt," ugye ezzel azet nem lehet kezdeni az adott foglamazast vagy eppen a cimbe tenni .... ennyire nem megy a pod ???

Herr Géza 2019.02.23. 19:10:03

@gabors: Pajtás, a podcast továbbra sem érdekel, nincs hozzá türelmem, de belehallgattam a kedvedért. Nem kellett volna....
A poszt, ill. a téma meg röhej számomra. Ez persze magánügy, de leírhatom én is a véleményemet, ugye?

gabors 2019.02.23. 19:46:12

@Herr Géza: hmm valamit felreerthetsz vagy felreirtam en eddig is veled ertettem egyet olvasd el megegyszer.... probaltam idezojeleket hasznalni ami idezojelben van azt NEM EN irtam

pont az probaltam en is mondani amit te mi faszsag ez ?????

de mivel HA azt ir a sajat blogjaban amit akar hozzatettem hogy es megint semmi csak nyomja a podkasztot es ezek szerint bevetted a csalit ...... :-( egyel tobb "reach"-t tud most az ove alatt gondolhattad volna mi lesz ...

ha lehet probald mar beidezni azt ami alapjan ezt irod nekem ".. de leírhatom én is a véleményemet, ugye?" tolem aztan barmikor meg akkor is ha velem akarsz "harcolni" valamiert ...

Herr Géza 2019.02.23. 20:06:47

@gabors: Jóvanna.. Némi cinizmust véltem felfedezni a hsz.-edben. Ezek szerint alaptalanul. :))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.02.23. 20:45:52

@Dikusz: A márkánál fontosabb a stílus, az összbenyomás. Az angol márkák egyébként is beszerezhetőek a népszerű turkálókban.

gabors 2019.02.23. 20:47:19

@Herr Géza: "@gabors: Jóvanna.. Némi cinizmust véltem felfedezni a hsz.-edben."

ott van az, mert cinizmus nelkul mar 25 eve nem tudok meglenni, de a podkast-al kapcsolatban inkabb az ironoknak akartam irni,

semmi cinizmus nem volt/van (szerintem) abban feled hanem a HA volt a celpontom nekem is :-)

Határátkelő 2019.02.23. 21:12:15

@Herr Géza: @gabors: Értem én, hogy nektek nem jön be, nem érdekel a podcast, ezt minden alkalommal tudomásul veszem. Éppen a ti kedvetekért írom át viszonylag részletesen minden alkalommal, hogy legyen írott forma is. Ennél többet nem tudok tenni. (Általában a podcastokat két kísérőmondattal kiteszik, aztán aki akarja, hallgatja, aki nem akarja, nem hallgatja.) Kicsit furcsa nekem, hogy ezen rugóztok, miközben én törekszem arra, hogy a meghallgatása nélkül is "teljes posztélményt" adjak, éppen a ti kedvetekért. De ha nem, hát nem. Ettől még persze minden alkalommal leírhatjátok, hogy titeket nem érdekel, abszolút jogotok van hozzá. :)

Ami a témát illeti, szerintem kifejezetten érdekes felvetés volt Tamás részéről, ami lehet, hogy nem mindenkit érdekel, de hát nem volt még olyan poszt a blog történetében, ami (vagy aminek témája) mindenkit érdekelt volna.

kék madár 2019.02.23. 21:15:32

@Zsuzsi65: en tescos neylon zacskoval jarok, csak hogy minden felreertest elkeruljek

Hari Seldon 2 2019.02.23. 21:42:47

@Taxomükke (UK):
Jó, mondjuk én annyira nem követem a bulvár témákat, mint divat meg híres ember, hogy Kate terhességéről sem tudtam. Sőt azt sem tudtam, hogy hirtelen hova tegyem.
(amikor először szóba került, hogy szurkoljunk Kate terhességének, komolyan elkezdtem azon agyalni, hogy melyik kommentelő lehet Kati...)
Csak miután helyre lettem én is téve, hogy ki az, attól kezdve tudom, hogy ő egy UK-s híres ember, akinek már kettő vagy három gyereke van.

kék madár 2019.02.23. 22:27:58

@Dikusz:
ma mar biztos nehezebb egy kulfoldit felismerni, de azert az osszkep meg mindig eleg jellemzo: az amerikaiak ALTALABAN
- nagyon minosegi ruhadarabokat vesznek, (mert nem nagyon kapni mast)
- minden ruhadarab minosegi, es ettol az osszhatas mas
- nem csillog-villog rajtuk semmi, mint a magyarokon/mashogy mosnak, es mashogy viselik, mashogy turik be az inget
- mas a mozgasuk, egy turistanak foleg. Nezelodik, foleg felfele, bambul, raer
- mas a megjelenesuk, kisugarzasuk.

NEM JOBBAK MINT A MAGYAROK CSAK MASOK

Herr Géza 2019.02.23. 22:53:53

@Határátkelő: Nu pakagyí... :))
“Értem én, hogy nektek nem jön be, nem érdekel a podcast, ezt minden alkalommal tudomásul veszem. Éppen a ti kedvetekért írom át viszonylag részletesen minden alkalommal, hogy legyen írott forma is. Ennél többet nem tudok tenni. (Általában a podcastokat két kísérőmondattal kiteszik, aztán aki akarja, hallgatja, aki nem akarja, nem hallgatja.) Kicsit furcsa nekem, hogy ezen rugóztok, miközben én törekszem arra, hogy a meghallgatása nélkül is "teljes posztélményt" adjak, éppen a ti kedvetekért. De ha nem, hát nem. “
Sorry, eddig egyszer jeleztem, hogy a podcast nem az esetem. A “minden alkalommal” így kicsit nekem furcsa.
Ne írd át, hogy legyen “írott forma”. Nem kell más forma.
Felejtsd el a podcastot, tartsunk már egy népszámlálást, hogy ki halgatta pl. a mait végig...
Nem b@sztatni akarlak, de ami nem megy, azt ne erőltessük.
Persze tiéd a tér, csinálsz, amit akarsz.
Csak aztán ne csodálkozz, ha a Golf pajtás “én vagyok az első” kommentjén kívül nemigen lesz más reakció.
Aztán jön a bloghalál, amit a favágó-ügyvéd barátod a saját érdemének fog tekinteni. Mert ő megmondta. :))

Herr Géza 2019.02.23. 23:09:05

@Határátkelő: És komolyan: elhiszem/elfogadom/értem, hogy nincs már minden napra aktuális poszt, de akkor engedd el... Semmi gond, ha nincs egy-két napig új írás, nem hiszem, hogy ezeknek a nyakatekert témáknak az elörángatása boldogít bárkit is.

Határátkelő 2019.02.23. 23:11:48

@Herr Géza: Nekem nem úgy tűnik, mintha egy komment lenne ma... Én fontosnak tartom, hogy ne mindig ugyanaz menjen akár témában, akár formátumban. Én szeretem a változatosságot. Szerintem az öltözködésről is lehet beszélgetni. Aki akarja, meghallgatja a podcastot, aki nem akarja, az nem hallgatja meg. Aki akarja, elolvassa, aki nem akarja, nem olvassa el. (Azt meg, hogy ne írjam át, nem értem. Szerintem semmiben nem különbözik így egy átlag poszttól.)

Egyébként sokkal több munka van vele, mint egy átlagos poszttal, fel kell venni, meg kell vágni, meg kell írni, fel kell tölteni, stb. A kérdőív egyébként azt mutatta, elég sokan szeretik. Nem lehet mindenkinek a kedvére tenni. De OK, elfogadtam, hogy neked nem tetszik, tudomásul van véve.

Határátkelő 2019.02.23. 23:16:46

@Herr Géza: Neked nyakatekert téma az, hogy hol miben járnak az emberek, engem meg érdekel. Olyan nincs, hogy engem más érdekel, mint téged??? Ennyi év után tematikában is akarok újítani, még akkor is, ha ez nem mindekinek tetszik.

trabant 2019.02.23. 23:17:36

@Herr Géza:

A HÁ-t nem csak férfiak olvassák. A gyengébb nemet más is érdekli, nemcsak a világban kalandozó beszámolók.
A külföldön éles velejárója a ruházkodás sokféleségének észrevétele is. Most ez új téma, ami eddig nem volt,
Ilyen is kell néha.

Dikusz 2019.02.23. 23:20:42

@kék madár: Akkor ez azt jelenti, hogyha @Zsuzsi65: lát egy teszkós szatyorral kolbászoló férfit, akkor az te vagyol? :)))

Herr Géza 2019.02.23. 23:49:24

@Határátkelő: Ahogy gondolod a “tematikai újítást”... Tényleg nem értelek, hogy miért téma az, hogy a grönlandi fókavadász bundában, az ozzi statisztikus flip-flopban és rövidgatyában, a máriaszűzmárián lakó Mici néni meg fejkendőben és hosszúszoknyában jár.
Na és?
Legalábbis Európán belül meg nem tudom mit kellene kifogásolni és/vagy vetíteni Marks&Spencerrel, Convers-zel stb. kapcsolatban.
Mindenhol elérhetőek, és tuti van olyan albán kecskepásztor, aki háromszor túlöltözi a királyunkat. És van olyan királyunk is, aki szakadtabb, mint sok hajléktalan.
Na, bumm. Komoly téma.
Pont olyan határárkelős.

Herr Géza 2019.02.23. 23:51:32

@trabant: Egészségedre. Gondolom sok újdonságot olvastál.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.24. 00:12:17

@Dikusz: a masik arulkodo jel a szalvetaba csomagolt szendvics:) Universal Studiosban es Hollywoodban is lattam... meg sem kellett volna szolalniuk magyarul:)

Határátkelő 2019.02.24. 00:13:06

@Herr Géza: Neked na és, engem meg érdekel, mert a hétköznapok része. Ahogyan érdekel az is, ki mit eszik, hogyan változik pl. a magyar konyha külföldön és fordítva. A hétköznapi dolgok ugyanúgy a határátkelés részei (sőt...), mint a nagy szavak és a drámák. Rendben, téged az öltözködés nem érdekel. Mást meg igen. Majd lesz olyan téma is, ami téged érdekel, mást meg nem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.24. 02:11:14

Egy kis del-kaliforniai napsutes nektek:)
Los Angeles belvarosatol kb. 1-1.5 orara, 3,000 magasan :)

flic.kr/p/SL1WZU
flic.kr/p/2eU8PbF
flic.kr/p/2dNcw55

Shaktee 2019.02.24. 03:37:47

@Zsuzsi65: Innen is egy kis napfény, Monique az új haverom :)

Roatan, Honduras

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=150624175&t=9054712&openwith=1

Shaktee 2019.02.24. 03:40:42

Van egy negyvenéves Jim Morrison style bőrgatyám, térdig fel is jön :)

Birkuc köszönet a bulgár női stíl bemutatásért :)

Geyza: így szeretünk :DDD

Golf2 2019.02.24. 05:35:04

@Shaktee: Jó kép! Milyen,és miért pont Honduras?

tanato 2019.02.24. 10:49:35

@Határátkelő: @Herr Géza: @trabant: Nincs itt semmi gond,nem akommentszám a lényeg hanem az hogy már vagy 10 éve rendületlenül megy a blog.Én speciel.nem is szeretném ha egy anyázós trágár politikai blog szintjére süllyeddne le akár napi 1000 kommenttel is.Ilyen blogokból van bőven.
És mivel sok a hölgy olvasó is,tényleg lehetne több un. női téma is,divat,sztrárok,főzés,szülés kisgyereknevelés párkapcsolati problémák,házasság,,válás, au-pair,idősgondozás stb.Nem kell mindennap politika.Teszem azt milyen egy házasság az USA_ban vagy LOndonban vagy akár Brazíliában vagy DUbaiban.Vagy ugyanezen államokban milyen a válás,könyebb vagy nehezebb mint itthon stb?Tehát női témákban is lehet nemzetközi kitekintés.

Sir Galahad 2019.02.24. 10:59:24

Az öltözködés témája mint általában a legtöbb férfit, engem sem mozgat meg. De egyrészt sokfélék vagyunk, sokféle érdeklődéssel, másrészt ez a téma még mindig hitelesebb, mint amikor külföldön dolgozók arról hazudoznak egy egész poszton keresztül, hogy nem a pénzért mentek ki.

Pompeo 2019.02.24. 10:59:41

En Nemetorszagban nem tudok ruhat venni:-)Halistennek .A legkisebb(szerintük 36os)meretükbe is 2x beleferek.Meg naluk a 40es merettöl indul a boltok kinalata.Ja nagy segg nagy mell ez a tipik nemet nö:-D Nem bantva a VALOBAN 40es meretü nöket:-) Franciaorszagban viszont csodalatosan passzol ram minden .

Platonica 2019.02.24. 11:19:34

Fura, hogy van, aki nyakatekert temanak tartja, masok meg bulvarnak, holott a diszkusszio minosegen mulik, mi lesz belole. Eszembe jutott Kate Fox kultur-antropologus/kutato szellemesen megirt konyve, a Watching the English, amelyben van egy alfejezet pont ebben a temaban (is).
Engem konkretan az oltozkodes (hetkoznapi v napi divat ertelemben) nemigen hoz lazba, eleg marginalisan kezelem sajat vonatkozasban, ettol fuggetlenul vannak olyan vetuletei, amik erdekesek, pont pl a mogottes mozgatorugok, tendenciak, stb.

Amugy pedig abszolut egyetertek @tanato hsz-nak elejevel, hogy mi is a lenyeg, ill. hogy mi az, ami total nem hianyzik.

gabors 2019.02.24. 12:30:09

@Határátkelő: "Éppen a ti kedvetekért írom át "

wow szemelyesen a HA ... az en kedvemert ... mi van itt mar nezem hatha a gloria es megjelent a fejem felett ....

van itt konteos ? hogyan kell ezt lefenykepezni UV vagy milyen szurot tegye a gepre ..

HA nem rugoztam en semmin csak ovatosan megjegyeztem hogy ez a cikk nem mast mint amit itt usa-ban egyeszeruen plug-nak hivnak ... pont ugyanez valakit meghivnak a "show"ra semmi masert csak mert nyomjak az uj konyvet/videjat/podkastjat ...

en "elvbol" nem foglalkozom a szocialis media semmilyen formajaval maganban (ebbe van a podkast) mert a munkam soran mar tele vagyok vele es mar ott hanynom kell tole amit csinalnak/unk ... de persze a tied biztos jo biztos mas ... de nem fogom kiprobalni es a kedvemert kar leirni ... :-) de ettol fuggetlenul azt posztolsz termeszetesem amit akarsz ..

gabors 2019.02.24. 12:32:26

@Zsuzsi65: nagyon jo kepek azert magamat nem tennem fel meg a flick=re sem...

amugy milyen volt a ho.. a heten nalatk is esett ????

gabors 2019.02.24. 12:43:43

@tanato: "Vagy ugyanezen államokban milyen a válás"

ez nem tudom miert erdekel es mitol lenne ez noi tema...

csak roviden allamonkent NAGYON kulonbozo marmint a valast szabalyozo torveny van ahol pl minimum kuloneles van 1-2 ev ... van ahol kozos megegyezessel 500 dollar alatt el lehet valni...

a vala amugy nem a helyi torvenyek miatt mas hanem az elvalni akaroktol ...

énszóltam 2019.02.24. 12:47:18

@CyberTroll:
érdekes én is majdnem ugyanezt szoktam mondani, hogy ha egy mackónadrágos jön szembe az vagy orosz(lett, litván) vagy román.
Magyarokat én nem szoktam látni mackónadrágban.

Viszont a farmerről ki lehet szúrni, a magyarok nem igen hordanak slim meg skinny farmert, de ez is változik. Még eleinte a fapadoson ha végignéztél mindenhol londsdale meg everlast feliratot láttál. Most utoljára amikor jöttem majdnem minden farmer és kabáton a tommy hilfiger logó virított.

tanato 2019.02.24. 13:08:11

@gabors: Mivel én egy majd 60 éves jó házasságban élő férfi vagyok remélem engem már nem fog érinteni,de sok elsősorban fiatal hölgyet annál inkább érdeklhet hogy a föld különböző államaiban hogyan folyik le egy ilyen procedúra milyen törvényekkel.

gabors 2019.02.24. 13:15:05

@tanato: most nem azert de akit fiatalon (nokent) az erdekel hogy a VALAS hogy meg az nem mas mint gold-digger (?)

azert olvasd/gondold mar vegig megegyszer mit akartal mondani/kerdezni ? szoval fiatal nokent az erdekel hogy kulonbozo helyeken hogy megy a valas ??? akkor fasznak hazasodik ? (vaghy csak elleni akar? ala ketfarku kutya part)

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.24. 14:33:00

@gabors:
A színvonalas, érdekes témában születő hangos beszélgetés szerintem klassz dolog. Egy remek példa kiváló, érdekes, profi hangzó tartalomra:
www.millenniumintezet.hu/2019/02/16/a-magyar-klimavalsag-millennium-podcast-5-bart-istvan/

(Szerintem neked is tetszene néhány benne felvetett ötlet, pl. Nem feltétlen kell megmenteni a magyar vidéket, pusztuljon, hiszen már az ott élők se akarnak ott élni. )

Egy ilyet - sőt sokat is - bármikor szívesen meghallgatok.
De a határátkelőn szokásos cikkek sem nem elég informatívak, sem nem elég érdekesek ahhoz, hogy meghallgassam őket. És ez még csak nem is kritika. Én se tudnék e témában olyan érdekes hangos interjút készíteni, amit hajlandó lennék meghallgatni.

A hallgatás sokkal nagyobb elköteleződést kíván, nem lehet fél perc alatt atfutni. És a beszélők elég izgalmasak és / vagy elég "szakértők" kell legyenek. Random Józsi random agymenesere nem vagyok vevő.

További kiváló, hallgatásra érdemes, informatív, színvonalas tartalmas magyar podcastokat itt érdemes hallgatni:
g7.hu/podcast/

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.24. 14:56:13

@gabors: természetes, hogy mindenkit érdekel a válás, aki házasodni készül, hiszen a házasságok felét, kétharmadát követi a válás.

Nem golddigger, hanem realista az, aki tudja, hogy vele is megtörténhet.

Almandin 2019.02.24. 14:56:26

Jó volt olvasni, hogy a posztoló leírta, hogy igénytelenség Nyugaton is van. Sokan nálunk azt hiszik, Nyugaton csupa jólöltözött ember szaladgál, a magyar és egyéb kelet-európai meg csak rosszul öltözött lehet. Az igaz, hogy vannak különbségek az európai népek közt stílusban (pl. az északiak kevésbé díszesebben szeretnek öltözni, mint a mediterrán népek), de nagyok az egyéni eltérések is.
Kis olvasnivaló a témához:
modoros.blog.hu/2009/09/17/az_asszimilans

tanato 2019.02.24. 15:16:36

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Igen a nőket jobban érdeklik a házassággal kapcsolatos dolgok /A válás is/mint minket.

Azt hiszem volt is egy híres film /VÁLópör olasz módra? ha jól emlékezem/Vígjátéki formában dolgozta fel a kérdést.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.24. 16:15:36

@gabors: bizony, olyan hideghullam jott, hogy meg Malibu kornyeken, a Santa Monica hegyek tetejen es a varos magasabb pontjain is esett egy kicsi!:)

Shaktee 2019.02.24. 16:15:45

@Golf2: Két idősebb hippi viszi a mélybúvár bizniszt, az egyik tökre úgy néz ki mint a Somló Tomi..81 óta él itt, kanadai...Na majd a következő életemben:)

montroyal ( CAN qc) 2019.02.24. 19:19:59

@Shaktee: Roatan, Honduras... mi szerettuk .... amostani utnknal Batu Caves-ben mondta a guide sok majom van arra felé , a nejem azt mondta o mar megszokta vele mindennap van egy ..:-)

Platonica 2019.02.24. 19:24:35

Hat ez nem annyira delszaki, max orszagon belul, viszont nem kell utazni erte:-) Helyben van, igy belefer egy vasarnapi kiruccanasba, mint ma is.
www.flickr.com/photos/170066145@N07/47147299792/in/dateposted-friend/

montroyal ( CAN qc) 2019.02.24. 19:28:51

nem tudom ha nem Mo-on élunk es mar nem teenagerek vagyunk fontos-e mibe ,milyen markaba oltozunk ... biztos van valamilyen markaja a ruhaim valamelyikenek a sport cipoimnek, de egyet nem tudnék mondani ... azert vettem meg mert szukségem volt ra es tetszett ,jo volt az ara ( néha a nokkel ellentétben mert az volt az elso boltba ahova bementem ), nem azert mi van rairva ..

gabors 2019.02.24. 19:39:22

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: "A színvonalas, érdekes témában születő hangos beszélgetés szerintem klassz dolog."

ez minden bizonnyal igaz de ez nem valtoztat azon hogy en podkaszttal nem foglalkozom (csak szolok OKOS telom sincs!!! pedig IT-t csinalok 94 ota ... ) ...

nem tudom a masikr is valaszolok ... majd

gabors 2019.02.24. 19:43:30

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: "@gabors: természetes, hogy mindenkit érdekel a válás, "

abszolult hulyeseg !!! foleg mert az emberek fele vagy tobb SOHA nem valik el (...hhahahahhahah)

az aki ugy all hozza hogy hogyan tudok majd elvalni az adott helyen allamban az kb azt jelenti mit tudok majd magammal vinni (vagy ha a masok oldal mit fogok elveszteni ) .... ez a hozzallas NEM TERMESZETES ... (de te tudod)

Rotoxis 2019.02.24. 20:55:10

@Dikusz: a magyar pláza kínálat jellemzően az előző évi nyugat-európai készletből áll

Larrikin 2019.02.25. 07:41:55

Pizsamás, melegítős emberek testesítik meg az igénytelenséget?

Piha.

Majd ha mezítláb / fürdőköpenyben / egy szál gatyában / nyakig fitnessben + izzadtan sétálgat a pláza fél közönsége, akkor tessék kultúráért kiáltani:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása