oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 02. 06:30,  Tél Kanadában: jött a feketeleves 78 komment

2019. február 02. 06:30 Határátkelő

Tél Kanadában: jött a feketeleves

Miközben az elmúlt napokban az időjárással kapcsolatos hírek egy jelentős része arról szólt, milyen szokatlanul durva hideg van az Egyesült Államok középnyugati részén (főleg Chicagóban és környékén – itt is volt róla poszt nem akármilyen képekkel), kevesebb szó esett az USA északi szomszédjáról, Kanadáról. Na, most esik. Emellett megnézzük egy kicsit a brit egészségügyet közelebbről és elmegyünk hostessnek egy vietnami szupermarketbe.

kanada_2.jpg

Kezdjük Kanadával, annál inkább, mert az ember azt gondolja, hogy ha hideg van az USA-ban, akkor mi lehet az északi szomszédnál? Nos, Ákos írásából pillanatokon belül kiderül.

„Hétfő délután el is kezdett szakadni a hó és meg sem állt kedd hajnalig. Hétfőn délután óránként több centi hó esett, ezért este még kimentem eltakarítani ami hullott arra készülve, hogy kedden kevesebb időm lesz. 

Eltoltam tehát kb. 10 centi havat és kedden arra ébredtem, hogy további 10 centi vár a kocsibeállón. A szomszédom extra jófej volt, reggel letolta a havat a hómarójával az én járdámról is. Nekem csak az autóbeálló maradt. 

Toronto rosszabbul járt, a CBC szerint ott 31 cm hó esett, a TTC (helyi BKV) sok vonalon megállt, még a Toronto Pearson is bezárt pár órára. A velünk szomszédos Halton és Peel régiókban bezárták keddre a sulikat, volt olyan város, ahol „csak” az iskolabuszok nem jártak. 

Waterloo-ban semmi ilyesmi nem történt, kedd reggelre az utak havasak voltak, de járhatóak, mert egész éjszaka jártak a hókotrók, plusz láttam több kis hókotrót, amivel speciálisan a járdákról tolják le havat. Tapasztalatom szerint Kanadában is szívás a hóesés, de utána rövid időn belül helyreáll a rend. 

Van egy szokásunk Márkkal, ha reggel hó van a járdán és és én otthonról dolgozom, akkor reggel szánkóval viszem iskolába. Ilyenkor bezzeg nincs időhúzás, első szóra pattan mint a nikkelbolha. 

Így történt ez kedd reggel is, Márkot a -15-ben felöltöztettem rendesen, arcmaszk, snowpants, kesztyű, stb. Én eléggé megizzadtam, helyenként 20 centi hóban kellett téblábolni a jeges szélben. De Márk szokás szerint nagyon élvezte, hogy nem kellett egy métert sem mennie. 

És ez után jött csak a fekete-leves. A front nyomában sarkvidéki levegő nyomult be és hűtötte le Észak-Amerika kb. felét. A centrum jelenleg Detroit, Chicago környékén van, ott -20-30 körüli hidegek vannak, amit a szél miatt -40-50-nek lehet érezni. 

Nálunk szerda reggelre -19.5 fokra ébredtünk és amikor este 6-kor hazaértünk, akkor -18.5 fok volt és mellé erős, csontig hatoló szél. Kesztyű nélkül 3 perc múlva fájt a kezem, arcmaszk nélkül 10 perc múlva fájt az orrom. Ilyet Mo-on soha nem éreztem, utoljára tavaly december végén-január elején Torontóban, akkor is vagy 2-3 hétig tartott a nagy hideg. 

Az a szívás, hogy ilyen időben tényleg nem lehet kimenni a gyerekkel. A suliban már múlt héten sem igen vitték ki őket, akkor is -18 fok alatt volt a hőérzet, ezen a héten meg pláne. Enyhülés jön a hétvégén, talán majd akkor kicsit levegőzünk." 

A teljes írást fotókkal itt találjátok, ne hagyjátok ki!

A brit egészségügy belülről 

A brit egészségügyről sokat lehet olvasni, hallani és elég ritkán jót. Nos, jelentem, az Életem morzsái bloggere pozitív tapasztalatokat szerzett.

orvos_foto_pexels_com.jpg(Fotó: pexels.com)

„Átregisztráltam címemhez aktuális háziorvoshoz, időpontot foglaltam. Elmentem a konzultációra, ahol elnyávogtam, hogy ez és ez volt. A francia orvosnő be akarta magyarázni, hogy biztos Karácsonykor sokat ettem, hirtelen ettem, fűszereset ettem…nem nyugodtam meg. Rábólintott, hogy legyen vérvizsgálat. Az első perctől nagyjából erre hajtottam. 

Másnapra kaptam időpontot. Itt a háziorvosi rendelő egy kisebb klinika, vannak nővérszobák és egy csomó mintavételi dolgot helyben elintéznek. 

Huszonnégy órán belül újra a rendelőben jártam, egy fekete nővér levette a vérmintát. A vérvételtől azért féltem, mert tűt böknek. Engem ne böködjön senki, erre fel, ez a kis nővérke csodát tett. Egy gyenge nyomást éreztem össze-vissza. 

Tényleg ennyi? Nem győztem dicsérni, hogy mekkora profi. Ő meg nevetve válaszolt „Hát igen, itt én vagyok a legjobb”. 

Két hetet kellett várnom, hogy az orvosomhoz legyen szabad időpont az eredmény kiértékelésre. Nagyon szuper az NHS szolgáltatása, de bizony van páciens is dögivel, akik jól le tudják foglalni a rendszert. 

Most csütörtökön volt a találka. Minden értékem remek lett. Az év eleji 5 napig tartó gyomorfájdalom most már rejtély marad egy életre. Egészséges vagyok. (...) 

Mivel most bekerültem az NHS vérkeringésébe, a doktornő beutalt nőgyógyászai rákszűrésre is azonnal. (...) 

Minden szép, ha jó a vége. Minden eredményen rendben. Csak így tovább, mozgás és étkezésre odafigyelés, fizikai testem tisztelete – nagymértékű alkoholfogyasztás, drog és cigi messzi elkerülése, s hiszek abban, hogy az elkövetkező évtizedben is egészséges maradok. 

Köszönöm az NHS-nek, hogy miután panasszal voltam, foglalkoztak velem. A nővérek és doktornő is profizmust mutatott és rém kedvesen, empatikusan álltak hozzám. 

Megjegyzések: 3 hét alatt konzultációkkal, vizsgálatokkal minden le lett tudva – összesítve gyors az NHS.” 

A teljes írást itt találjátok

Hostessként egy vietnami szupermarketben 

A Holdújév ünnepe Vietnamban február 5, ekkor nagyon sokan vesznek kekszet, talán olyan, mintha nálunk karácsonykor szaloncukor-promóció lenne - írta az Asuchange szerzője. Kiderül az is, miért és miként lett hostess a "helyi Tescóban".

vietnam_2.jpg

„November végén kicsit kevés volt a helyettesítős lehetőség, nem sokszor hívtak tanítani, és megijedtem, hogy nem lesz munkám. Csatlakoztam minden létező facebook oldalhoz, és keresgéltem. 

Az egyik csoportban „Saigon casting for foreigners” találtam rá a lehetőségre, húsz modellt kerestek keksz-kóstoltató hostess-nek szupermarketekbe másfél hónapon keresztül minden hétvégére. 

Amikor írtam a szervezőnek, másnapra már hívtak is a válogatóra, elvárás volt a csinos ruha, magassarkú (ezt a válogatásra kérték, utána a munka közben már lehettem balerina cipőben). 

Természetesen nekem egyik sem volt, ráadásul aznap tanítottam egy iskolában, így az unalmas tanítónénis ruhámban tudtam csak megjelenni. A válogatás az ügyfél irodájában volt egy meeting room-ban, körülbelül négyen ültek a hosszú asztalnál. 

A falon volt egy vonal, olyan magasnak kellett lennem, így jól kihúztam magam. Volt pár kérdésük, hogy dolgoztam-e már hostess-ként és mit csinálok a mindennapokban. Mondtam, hogy önkénteskedem és tanítok. Sokat mosolyogtam, és próbáltam a legjobbat adni. 

Amikor hazaértem, már kaptam is egy üzenetet, hogy az ügyfél kiválasztott és bekerültem. Visszagondolva, lehetséges, hogy nem volt elég jelentkező, de nekem akkor abban a pillanatban, nagy örömöt jelentett az a szó, hogy “kiválasztottak”. 

Nehéz volt elfogadnom, hogy majdnem két teljes hónapon át nem lesz szabad hétvégém. Azzal győzködtem magamat, hogy ezt kell tennem, hogy folytathassam még egy kicsit az utazásaimat. Ha visszamegyek Európába, akkor is szükségem lesz pénzre, mert mindenért fizetni kell. Eldöntöttem, hogy egy élményként és érdekes tapasztalatként élem meg az egészet. (...) 

Ötkor kellett találkoznom a supervisorral, aki hozta a ruhát. Átöltöztem, beállítottuk a hajamat (előre megadták, hogyan kell kinéznie), tettem fel rúzst (a teljes smink is elvárás volt), magamhoz vettem a telefonomat és a vizemet. 

A biztonságiaknál kaptam egy Emart (ez a szupermarket neve) badge-t, majd átsétáltam az áruház hátsó részén. Itt voltak az irodák, raktárak, étkező. 5.25-kor kellett becsekkolnom, ez azt jelentette, hogy készítettek rólam egy képet és elküldték az ügyfélnek. Volt egy “szájvédőm”, amit nem értettem miért kell viseljek, de hozzátartozott a munkaruhámhoz. (...) 

Megtanultam pár szót vietnamiul, hogyan invitáljam az embereket, hogy megkóstolják a kekszet. Két óra után kaptam 15 perc szünetet, 9.30-kor végeztem, és utána sorban álltam a biztonsági ellenőrzéshez, ahol megnézték lopok-e valamit. 

Ezt szerettem a legkevésbé, mert itt még 30-60 percet kellett állni, mielőtt kimehettem volna. Volt, hogy a hercegnő ruhámban leültem a földre, és olvastam a híreket a telefonomon, hogy teljen az idő. 

A későbbiekben már úgy dolgoztam, hogy folyamatosan mozgattam a lábam, áthelyeztem a súlyt a bal lábamról a jobbra, vagy a nagy szoknya alatt tornáztattam a lábamat különböző módon, így nem okozott gondot órákon át álldogálni, illetve a munka után nem fájt annyira a lábam. 

Eleinte sokat néztem az órát, de rá kellett jönnöm, hogy az egyáltalán nem segít. Koncentráltam a munkára, kínáltam a kekszet, mosolyogtam, és így telt az idő a leggyorsabban. 

Az utolsó öt napban már 1-re kellett menni, és 1.30-tól dolgoztam 9-30-ig, két 15 és egy 45 perces szünettel. A hosszú szünetben lehetett vacsorázni, ez 5-kor volt, a szupermarketben vettem valamit, és a dolgozók étkezőjében kellett megenni. 

Mind a kis, mind a nagyszünetekben is legalább 3 perc séta volt kimenni, így sokszor a legközelebbi helyen ültem le, vagy ettem. Volt, hogy elküldtek volna 5 perc szünetre, de mondtam, hogy annyi idő alatt nem érek ki és vissza, tehát sok értelme nincs. (...) 

Voltak, akik belemarkoltak a tálcán lévő kekszekbe, voltak akik perceken át bámultak, voltak akik angolt jöttek gyakorolni velem. Volt két nő, aki konkrétan megállt velem szemben és azt taglalta, mennyire fárasztó lehet itt ácsorognom, melyik országból jöttem, mennyit fizetnek itt nekem, jajj én szegény. Én nem éreztem magam annyira rosszul, mint ők. 

Mondtam, hogy nem beszélgetni vagyok itt. Amikor kérdezték, honnan jöttem, mondtam, hogy Danisa hercegnő vagyok Dániából. Ezzel sokszor egyértelművé tettem, hogy nem akarok ismerkedni. 

Egyszer volt egy srác, aki ötször visszajött, kétszer vett kekszet, a többi alkalommal csak magamról kérdezgetett. Például, hogy házas vagyok-e, meg mondta, hogy milyen szép vagyok. Kicsit őrültnek nézett ki, azon a napon nem mertem egyedül elhagyni az áruházat. 

Azért sokan voltak, akik amikor megláttak, csak annyit mondtak “WOW”. Volt egy házaspár, akik folyamatosan pakolták a kekszet a kosarukba, a férj pedig rám nézett és ennyit mondott: „Azért vesszük ezt a kekszet, mert TE itt állsz”. Tehát a marketing működött. 

Aztán persze voltak a gyerekek. Sokszor úgy akarták elvenni a kekszet, hogy ne lássam, a kisebbek nem értek fel a tálcáig, volt, hogy kiütötték a kezemből, mert én nem láttam őket, és nekik kekszre volt szükségük. 

A kisebbek ahogy elvették, elejtették, vagy megkóstolták és visszatették, de olyan is volt, hogy egy apróság a szoknyámat rángatta. De azért voltak kedves gyerekek is, akik rám néztek, mondták, hogy „Köszönöm szépen”! 

Voltak azok a felnőttek, akik a hátam mögül osonva vették el a kekszet. Sokan nem mertek a szemembe nézni, valamiért még mindig idegen nekik a külföldi. Sőt, mintha egy másik bolygóról jöttem volna. 

Volt, aki meglátott, lehajtotta a fejét és elsietett másik irányba. Persze olyanok is jöttek, akik fényképezkedni akartak velem, megesett, hogy úgy tervezte az illető, hogy ne vegyem észre. Na de miért? Nem értem most sem. 

Szóval, aki megkérdezte, hogy készíthet-e képet velem, azoknak mindnek igent mondtam, hiszen ez hozzátartozott a promócióhoz. Szépen mosolyogtam, mutattam a logót, pózoltam.

Aki odaosont, majdnem kilökte a tálcát a kezemből, amikor észrevette, hogy megláttam, megijedt. Aztán átkaroltam, és mosolyogtam a fotósnak. Nem lett volna tehát semmi gond, ha nem „sunyiban” próbálkozik.” 

Természetesen most is érdemes elolvasni a teljes bejegyzést, nem beszélve a képek nézegetéséről! 

Négy évvel az indulás után szeretnénk tovább fejleszteni a Határátkelő oldalát. Segítsetek nekünk ebben egy kérdőív kitöltésével, amit ITT TALÁLTOK! Szóljatok bele ti is, merre menjen tovább a Határátkelő! Köszönjük szépen!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Kanada Nagy-Britannia Vietnam

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4614602972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2019.02.02. 07:42:35

1. Csodálkoztam is, hogy ha Chicago-ban ekkora a hideg, akkor miért nem hallottunk Kanadáról. Ezek szerint azért nagykából ugyanaz a helyzet, de amíg az USA-ból világhír lesz, addíg Kanadában a "megszokott ügymenet".
3. Jópofa írás vietnami hosztessz munkáról. Szerintem azért valami hasonló lehet Európában is. Itt is hasonló "ügyfélkör" lehet.

Shanarey 2019.02.02. 07:59:23

Télen, tél van. Az USA-ban pedig a narancsszínű kopaszodó főmarhát kell kérdezni, ha nincs globális felmelegedés, akkor hogy került a meleg levegő az északi sarkra, s onnan pedig a hideg az USA-ba. Ha a posztoló nem érezte azt hogy télen fáj az arca, az csak azért van mert nem a megfelelő időben volt utcán.

Anno a 90-es évek elején akadt olyan tél hogy a Budapest XXII. kerületi kis Duna ág, befagyott, s emiatt egy óriási jégpálya jött létre, ami 100-140 méter széles és kb 700 méter hosszú, korcsolyázásra alkalmas felületet jelentett. A baj csak az volt, hogy egy órányi korcsolyázás után, beszélni sem tudtunk, mert az arcunk a hidegben, lemerevedett. Akkoriban, nap közben volt kb -10-15 fok éjjel, meg -18 - 22 fok.

NHS-ről semmit nem tudok mondani, az ottani dokik annyit sejtenek rólam hogy létezem, mert még csak egyszer láttak, amikor beregisztráltam, illetve járok vért adni, de az másik csapat, bár szintén NHS.

Danisa hercegnő, pedig a képen úgy néz ki mint egy hercegnő, így nem volt nehéz össze akadnia olyan fickóval akinek nagyon bejött.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2019.02.02. 08:32:00

@Hari Seldon 2: Igen, Kanadában ez a "normális" ügymenet. Ottani barátnőm az itteni havas élményeimért diszkréten körbe szokott röhögni. :)

taga20 2019.02.02. 09:37:09

@Shanarey: "Akkoriban, nap közben volt kb -10-15 fok éjjel, meg -18 - 22 fok. "

ezt te hol olvastad, mert ez nem nagyon volt jellemző a 90-es évekre?

Dikusz 2019.02.02. 10:26:10

Az eü.részhez:
Azonos paraméterekkel ezek a vizsgálatok itthon kb. egy hét alatt készülnek el, még a nőgyogyi (oda nem is kell beutaló) vizsgálatokkal együtt is.
Nem most van így (még mielőtt...), mindig is így volt, legalábbis itt a kerületben. Vidéken nyilván nehezebben megy, erről nem ők tehetnek, és én sem.
A konkrét példa: átjelentkezem a háziorvoshoz mondjuk hétfőn délelőtt, viszem a papírjaimat. Az orvos fogad, megvizsgál, elküld laborvizsgálatra, ez itt a másnap reggelt jelenti. A leletért aznap délután visszamehetek, sőt a posztoló által említett kontrollt is elvégezhetem a két nap valamelyikén. Nem kell időpontot foglalni a posztban említett vizsgálatokra.

"Az év eleji 5 napig tartó gyomorfájdalom most már rejtély marad egy életre. Egészséges vagyok. (...) "
Ehhez csak egy kérdést fűznék, a legnagyobb tisztelettel: nem-e lehet-e (csókoltassa Lőrincze tanár úr), hogy mégiscsak francia doktornőnek volt igaza?

Dikusz 2019.02.02. 10:29:24

@Shanarey: Emlékszem rá, ez akkor volt, amikor a Kossuth Lajos utcán térdig érő hóban kolbászoltunk át a pékhez, és a kerületi iskolák nem tudták fogadni a gyerekeket. A srácok egy csöppet sem bánták.:)))

Dikusz 2019.02.02. 10:30:35

@taga20: Lehet, hogy számodra hihetetlen, mégis így volt. Azt azért nem gondolom, hogy ez csak a főváros ezen kerületére volt jellemző.

tanato 2019.02.02. 10:33:30

@Dikusz: Így van itthon más a szisztéma,de nem is tartható ez sokáig a bőven korhatár fölötti szakorovosok és háziorvosok nemsokára inaktívak lesznek akaratuk ellenére is,utánpótlásnak meg híre hamva sincs/Vidéken főleg,először ott üt be a krach,nagyvárosokban később/

tanato 2019.02.02. 10:37:42

Ponosabban 93-tól egészen 2003ig nagyon kemény telek voltak.Sokszor napközben is mínusz 10 körül és elhúzódóan..Pl. 97 januárjában először vastag hó esett azután az jéggé fagyott,a szomszéd faluba csak nagyon lassan lehetett eljutni mert tele volt jégkátyúval,pont mint az igazi kátyúk csak jégből,és sokáig heteken keresztül.

tanato 2019.02.02. 10:38:34

Ponosabban 93-tól egészen 2003ig nagyon kemény telek voltak.Sokszor napközben is mínusz 10 körül és elhúzódóan..Pl. 97 januárjában először vastag hó esett azután az jéggé fagyott,a szomszéd faluba csak nagyon lassan lehetett eljutni mert tele volt jégkátyúval az amúgy is ócska út,pont mint az igazi kátyúk csak jégből,és sokáig heteken keresztül.

Golf2 2019.02.02. 10:40:48

@Dikusz: Én csak a 87es kemény télre emlékszem,a 90es években nem volt.Tudnám mert a hidegből éltem(fűtés).

Hari Seldon 2 2019.02.02. 11:09:03

@ChristineK:
Pedig én is éppen akartam mesélni, hogy húúú, micsoda havak voltak nálunk a héten! Leesett 15 centi egy északa alatt, meg utána másnap megint 5 centi. - De most hogy már második téli poszt van, nem nagyon akarok "dicsekedni" ezzel a kis semmiséggel...

Hari Seldon 2 2019.02.02. 11:16:16

@Dikusz:
Majdnem biztos.
Azért feltételezzük már az orvosról, hogy látott a "nagyon-fontos-én-magam" előtt pár beteget.
Nyilván legvalószínűbb, hogy a Karácsonyi evészet alatt evett olyat (annyit) ami kicsit megborította az emésztőrendszerét kis időre, és ezért telítve volt ezzel azzal.
Persze most csak okoskodik, nyilván aki szakember, és látta egy perc alatt levette miről van szó. Tudom, mert nálunk is így van... :-) Jönnék én a "nagy és azonnali" panaszaimmal, aztán a házi-orvosom, és általában azonnal megállapítja, hogy hipohonder vagyok (ami egyébként igaz is).

tanato 2019.02.02. 11:24:43

@Golf2: Sajnos itt a környékünkün a közép Alföldön kegytelen telek voltak,sokszor még a TV ben is szó volt arról elég lesz e a földgáztartalékunk.99 februárjában egy éjjel tanyai hívásunk volt az ügyeletben hajnal 3-kor,zuhogó hóesésben,még a terepjárónk is elakadt a hóban, nagy nehezen a tűzoltók mentettek ki,akkora volt a hó.

Dikusz 2019.02.02. 11:31:55

@Golf2: Igazad lehet, én '93-ra emlékeztem. Akkoriban ('84-'98-ig) én is tanács/önkormányzatnál dolgoztam, az intézmények gazdasági ügyeit intéztük.

Tényleg úgy volt, hogy a kerületben nem tudták még a fő közlekedési utakról sem eltakarítani a havat, ami valóban térdig ért. Az iskolák ügyeletet tartottak, a gyerekeket fogadták, de alig voltak az intézményekben. A konyhák (az eperleveses is köztük volt) a megrendelt reggelit/ebédet/uzsonnát kiszállították, de nem tudtak mit csinálni az étellel, aki mégis odatévedt, az kapott annyi ételt, amennyit kért.

tanato 2019.02.02. 11:42:09

@tanato: www.szon.hu/nyiregyhaza/99-es-havazas-on-emlekszik-meg/1897442

Na ebbe futottunk bele amikor hajnal 3-kor elakadtunk,pedig tajga terepjárónk volt ami mindenen átment Lada Niva 4x4.

Dikusz 2019.02.02. 11:50:02

@Hari Seldon 2: én feltételezem is az orvosomról, hogy látott épp elég beteget ahhoz, hogy tudja ki mikor tódít.:)
Mondhatom én a háziorvosnál, hogy doktornő/doktor úr, én nem iszom, csak vizet, nem is értem, mitől 130 GGT-m...:)))

Golf2 2019.02.02. 12:11:25

@tanato: Most látom hogy az Esti Hírlap 1forint 80fillér volt,hogy elszálltak az árak már a százszorosa 1 újság,meg sok minden.

Golf2 2019.02.02. 12:19:11

@Dikusz: Melyik volt jobb a Tanács vagy az Önkorm.

taga20 2019.02.02. 12:30:56

@Golf2: +1.

végre egy tájékozott ember, akinek még a memóriája is jó!:)

taga20 2019.02.02. 12:31:14

@Dikusz: szerintem te erre emlékszel.

www.origo.hu/tudomany/20170110-egesz-magyarorszagot-megbenitotta-es-orszagos-krizishelyzetet-okozott-az-1987-januari-nagy-havazas.html

egy jótanács.
mi előtt elkezdesz okoskodni, előtte nézz körül a számológépes világhálón.

Dikusz 2019.02.02. 12:57:49

@taga20: Köszönöm a jótanácsod.

Dikusz 2019.02.02. 13:02:36

@Golf2: Az önkormányzati nem tudott többet adni, mint a tanácsi. Bárhogy is próbálták bizonygatni, hogy jobb, nem sikerült.

taga20 2019.02.02. 13:33:24

@Dikusz: nem tesz semmit, de egy igazad volt félmondatnak jobban örültem volna:)

nem megsértődni kell, hanem el kell ismerni, ha valamit hülyeséget
dobunk be.

ennyi, nem egy nehéz dolog ez.

taga20 2019.02.02. 13:33:26

@Golf2: szerinted melyik volt jobb?

a cocializmus vagy a szabad világ?

tanato 2019.02.02. 13:34:21

@Golf2: Ez jó,tényleg érdemes nézni a régi árakat/meg béreket is/

Dikusz 2019.02.02. 13:47:15

@taga20: Komolyan kérdezem: hol sértődtem meg? :)
Első körben leírtam, hogy szerintem 93-ban volt. Másodszorra Golf2-nek írtam, itt: @Dikusz:, hogy igaza lehet(van), itt mintegy beismerve, hogy tévedtem. Mi hibádzott még ezen kívül a hozzászólásomból?

Golf2 2019.02.02. 13:53:36

@tanato: 85ben 3500ft volt a fizum de elég volt 2ft volt a buszjegy.Most 40szerese a fizu és 100szorosa a megélhetés.Tehát az átlag fizu felét kb.mint akkor.Szerintem.

taga20 2019.02.02. 14:00:25

@Golf2: az a jó kis cocializmus, az volt a jó.
karácsonykor banán meg narancs pult alól, öt évig várva egy trabantra, etcetera.

Shaktee 2019.02.02. 14:01:59

Kitartás fagyott kanuk magyarok, tavasz lesz, megint, NEM látta a a mormota az árnyékát ma reggel!

Dikusz 2019.02.02. 14:06:04

@taga20: Ha a szférák zenéje van az általad belinkolt oldalon, akkor sem hallgatom meg.:)
Azt a zenét, amit én szeretek, azt meg úgyis kevesen kedvelik.

taga20 2019.02.02. 14:10:41

@Shaktee: ez csak valami babona. én jobban hiszek trámplinak, aki már intézkedett, és utasította a globális felmelegedést:)))

még most se hiszem el, hogy egy ekkora barom a zusa elnöke!

taga20 2019.02.02. 14:10:49

@Dikusz: annál jobb!

legyél merész, megéri:)))

egyébként, mutasd te mit szerecc!

Shaktee 2019.02.02. 14:13:01

@Shaktee: A kanadai nemzeti mormota - Wiarton Willie- is korai tavaszt jósolt 10 perce

Beep

www.cbc.ca/news/canada/kitchener-waterloo/groundhog-day-ont-premier-doug-ford-1.5003507

☃️

Dikusz 2019.02.02. 14:34:44

@taga20: sokmindenféle zenét szeretek, de ezeket kedvelem, bár lehet téged a világból ki lehetne kergetni velük, ha hallgattál egyáltalán ilyesfélét:

www.youtube.com/watch?v=MEAUyJ8g65E

www.youtube.com/watch?v=7tfaSPv7ccU

www.youtube.com/watch?v=_VQH4URaW_M

Shaktee 2019.02.02. 14:40:19

Bill Maher:

New Yorkban olyan hideg volt hogy Louis C.K (székely lajos) csak írt a farkáról :)

taga20 2019.02.02. 15:01:07

@Dikusz: huuuuu, bakker ez tényleg kemény!:)

hát téged se a zenei ízlésed miatt fognak elrabolni a zufok, az fiksz!:)

na erre varrjál gombot!

www.youtube.com/watch?v=a23945btJYw

Dikusz 2019.02.02. 15:24:33

@taga20: varrtam, meg az előzőre is...
Lehet mindegyiket kedvelni (nem kötelező), azt is, amit én linkeltem az előbb. Attól, hogy valaki ezt a zenét kedveli, nem lesz kevesebb, de azt hiszem nincs ebben vita közöttünk. Mint ahogy abban sem, hogy senki nem különb attól sem, hogy a "vájtfülűeknek" való zenét szereti.

Hari Seldon 2 2019.02.02. 16:23:18

@Dikusz:
Érdemes meghallgatnod. Smetana Moldva van a linken. Nagyon jó.

Hari Seldon 2 2019.02.02. 16:37:11

@Dikusz:
Ezt meg a Melinda lányom most játszotta a karácsonyi koncerten.
- Hymne à la joie
(Persze nem az egészet, csak egy szakaszt)

Zoltan Hazafi 2019.02.02. 16:59:45

@taga20: 86-87 telére gondolt, akkor volt -20, -26, de nem volt tartós. Azóta nemigen ment -15 alá, ha jól emlékszem.

tanato 2019.02.02. 17:08:20

Át lehetett menni gyalog a Balaton egyoik oldaláról a másikra,hivatalosan nagy tömegben 30 cm volt a jégvastagság.
Nagyobbik lányomék is átmentek 3 órA volt a MENETIDŐ
www.youtube.com/watch?v=yItCssaiVHo

Csodabogár 2019.02.02. 18:57:24

@Dikusz: Én is az ünnepi evés-ivásra gondoltam.:-)

Csodabogár 2019.02.02. 19:02:19

@tanato: Elárulom, hogy a te bébikorodban, 50.es évek, is nagyon kemény telek voltak, sok hóval. Akkoriban jártam Angyalföldől Kelenföldre dolgozni villamossal! A lábamszára úgy meg volt fagyva, hogy azt hittem az életben nem jön rendebe. A fiatalok kedvéért, a villamoson nem hogy fűtés nem volt, de miután a lépcsőkön fürtökben lógtak az emberek, azt ajtókat becsukni soha nem lehetett.:-(

Dikusz 2019.02.02. 19:03:36

@Hari Seldon 2: Meghallgattam ám, tényleg jó.

Csodabogár 2019.02.02. 19:09:15

@Shaktee: Nálunk medve van és remélem, hogy korán kelt, mert dél fele egy kicsit kisütött a nap, igaz nem sokáig és Pesten, ahol azért elég kevés mackó szaladgál az utcán.

Shaktee 2019.02.02. 19:46:19

@tanato:

Erős nosztalgiám a téli balaton, tihany..korizás, jégvitorlázás...

Shanarey 2019.02.02. 20:36:35

@taga20:

Na, ha te nem hiszel nekem, akkor mesélj, hogyan is fagyhat be egy kis Duna ág, oly nagy mértékben, ahogy leírtam, hiszen az a bizonyos Duna ág nem egy tó, ahol áll a víz, hanem a Duna által folyamatosan táplált, avagy apály esetén nem nagyon táplált vízről beszéltem. A jég felület méretét, nagyjából megadtam, s ott korizott, kb 2-300 ember, minden probléma nélkül.

Shanarey 2019.02.02. 20:42:07

@Dikusz:

Az 1987 január volt. Emlékszem rá, mert azon a hétvégén elmentem a volt osztálytársamat meglátogatni, vonattal mentem, s visszafelé, a vonat a hó miatt késett 4 órát. Hétfőn pedig mentem dolgozni, illetve felébredtem, kinéztem az ablakon, láttam mekkora hó van, visszafeküdtem aludni, majd 11 óra tájban elindultam a munkahelyemre, s az ott dolgozó 5 emberből, én voltam a második aki beért.

taga20 2019.02.02. 20:49:38

@Shanarey: én is ott voltam, sőt a 70-es években még fürödtem ott.

sőt a budafoki spartacusba jártam kenuzni a 80-as években.

úgy hogy nekem ne meséjj, me én még arra is emlékszem, hogy jártak ott a villamosok egy pályán, oda-vissza:)

taga20 2019.02.02. 20:49:47

@Shanarey: milyen apályról dumálsz????

szerintem te valami képeskönyvben olvastál a hárosi-duna ágról!

tanato 2019.02.02. 21:14:28

@Csodabogár: Úgy van ezt mesélték a szüleim,és még én isemlékezem nagyon kicsi koromból,igaz halványan.

Shanarey 2019.02.02. 21:40:09

@taga20:

S jártál arra a 90-es évek elején is?

Milyen apály? Nos akkor minek nevezed azt, amikor a Duna víz hozama csökken, s emiatt apad a folyó, s a befagyott jég páncél a partok mentén beszakad, mer a víz színt a jég alatt oly mértékben csökkent. Nekünk ez annyi gond vol hogy ha ki akartunk menni a partra akkor neki kellet futni, hogy a ferde jégtáblán feljussunk.

Ja képeskönyv volt, s ott tanultam meg úszni, az élet írta nekem azt a képeskönyvet, mert ama bizonyos Duna ág kifolyójától, kb másfél kilométerre laktam 17 évíg,

https://www.google.co.uk/maps/place/Budapest,+Budapest+XXII.+ker%C3%BClete,+1222+Magyarorsz%C3%A1g/@47.3938665,19.0043477,17z/data=!4m5!3m4!1s0x4741e79e6a97ce95:0xfcfbb1c858b18cc1!8m2!3d47.425!4d19.031667?hl=hu

Shanarey 2019.02.02. 21:41:12

https://www.google.co.uk/maps/place/Budapest,+Budapest+XXII.+ker%C3%BClete,+1222+Magyarorsz%C3%A1g/@47.3938665,19.0043477,17z/data=!4m5!3m4!1s0x4741e79e6a97ce95:0xfcfbb1c858b18cc1!8m2!3d47.425!4d19.031667?hl=hu

Shanarey 2019.02.02. 21:43:04

A link csúf lett, netán másold ki.

taga20 2019.02.02. 21:45:40

@tanato: akkor te voltál! most lebuktál virágevtárs:)))

www.youtube.com/watch?v=sRVz6IRX4Zc

Dikusz 2019.02.02. 21:51:58

@taga20: Az egyik kollégám ott volt kenusedző.:)

taga20 2019.02.02. 22:28:09

@Dikusz: és milyen büszkék vagyunk rád!

az én kollégám meg látta a jetit, állítólag:)))

taga20 2019.02.02. 22:28:49

@Shanarey: ja hogy te ott?

majd minden nap elmegyek arra, és kurvára nem értem, hogy értelmes, felnőtt emberek, hogy tudnak ott élni, urambocsá milliókat oda beleölni!?

az emberi faszság határtalan, maksz a duna szab határt!

Dikusz 2019.02.02. 22:42:46

@taga20: Pedig tényleg ott volt kenusedző. A vezetékneve benne is van az előző mondatban. Kellene ismerned, ha a '80-as években valóban a Spariban kenuztál.

Dikusz 2019.02.02. 22:43:47

@taga20: Nem kell rám büszkének lenned, miért is tennéd?

taga20 2019.02.02. 23:28:28

@Dikusz: biztos kell így 40 év után.

egy kérdés. hány helyen lehetett átkelni a dunán, ott anno?

taga20 2019.02.02. 23:28:33

@Dikusz: iróniáról hallottál má?

:)))

Dikusz 2019.02.02. 23:41:14

@taga20: hallottam, sőt ettem is! De lehet az se az vót... .)

taga20 2019.02.02. 23:46:31

@Dikusz: "egy kérdés. hány helyen lehetett átkelni a dunán, ott anno?"

erre nem válaszoltál a nagy irónia között!:))

Dikusz 2019.02.02. 23:46:42

@taga20: Én közel 50 éve kajakoztam az MTK-VM-Egyetértés-nél.
De a mai napig emlékszem az edző/k nevére, meg a sportolókéra is. Pedig biztos vagyok benne, hogy te eredményesebb voltál a sportban, mint én...

Dikusz 2019.02.02. 23:51:37

@taga20: Lehet tévedek, de pöppet úgy érzem kötözködni akarsz. Mittudom én, hány helyen lehetett átkelni a Dunán, nem akartam a vízen Csepelre menni. Miért érdekes ez jelen igen magvas beszélgetésünkben.

desw 2019.02.03. 09:15:06

@Dikusz:

"Ehhez csak egy kérdést fűznék, a legnagyobb tisztelettel: nem-e lehet-e (csókoltassa Lőrincze tanár úr), hogy mégiscsak francia doktornőnek volt igaza?"

Maraggyálmá'! A beteg mindig jobban tuggya, hogy mijen vizsgálat kell.

gabors 2019.02.03. 15:50:51

" ahol megnézték lopok-e valamit. "

ez a legjobb .... olyan fasza balkani ... hogy ezt a vietnamiak is atvettek ....

nyilvan ezert megy oda valaki eu-bol hogy valamit ellopjon a gookiabol !!!

gabors 2019.02.03. 16:05:15

@Hari Seldon 2: "1. Csodálkoztam is, hogy ha Chicago-ban ekkora a hideg, akkor miért nem hallottunk Kanadáról. Ezek szerint azért nagykából ugyanaz a helyzet, de amíg az USA-ból világhír lesz, addíg Kanadában a "megszokott ügymenet"."

arrol van szo hogy ez a nagy hideg legtomeg normalissan megall a kanadai hataron :-)))

illetve joval eszakabbra szokott maradni ... egesz biztos hogy kanada deli reszen is voltak rekord hidegek de ott nem elnek annyian mint csak Chicagoban szoval nem erintett annyi embert nem is volt akkora hire ... es emelett jobban fel vannak erre keszulve mert lehet -25fokok ritkabban vannak de -18 meg minden telen ... Chicagoban amugy 1985-ben volt ennel hidegebb (-35C) mint most .. szoval ez volt a hir kb azt jelenti hogy jo sokan talan az ott lakok 1/3 ilyen hideget meg soha nem latott -20C szokott lenni per evente ... a csucs (negative ertelemben)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása