oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 17. 06:30,  Nem kalandvágyból hagyja el az ember a hazáját 56 komment

2019. január 17. 06:30 Határátkelő

Nem kalandvágyból hagyja el az ember a hazáját

Bence lassan másfél éve él Ausztriában és mint írja, ő egyszerűen csak jobban szeretett volna keresni és élni, ezért vágott bele a határátkelésbe. Érdekes tapasztalatokkal gazdagodott, mint írja, azt például nem érti, miért kell bántani azokat, akik külföldön képzelik el az életüket. (A képet is ő küldte.)

Mi a magyar álom? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa? És mi az álom abban az országban, ahol te élsz? És mi a rémálom? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

ausztria_bence_190117.jpg

„Veszprém megyéből származom, de 22 évesen felköltöztem Győrbe, hogy a saját lábamra álljak, és hogy fejlődjek a szakmámban, ami CNC esztergályos egyébként. 

Egy német cégnél kezdtem el dolgozni, voltunk kint egy hónapot Németországban is betanulni, szakmailag sokat fejlődtem ott, jól is kerestem. Aztán fél év után kirúgtak. Hibáztam, csak magamnak köszönhetem. 

Aztán találtam egy másik munkahelyet, nevezzük A-nak. Az interjún pedig ment a parasztvakítás, hogy ilyen meg olyan jó szakembert faragnak belőlem... Lett volna lehetőségem, hogy egy másik helyre menjek, mondjuk B-be, majdnem kétszer ennyi pénzért, de szakmailag több potenciált láttam az A-ban, így végül őket választottam. 

Három hónapig nyomorogtam a 38 nm-es albérletemben, alig tudtam kifizetni, amit simán lenyeltem volna, ha tényleg tanítanak, tényleg fejlődhettem volna ott, de nem. Átb*sztak bevallom. 

Azt sem tudták, ki vagyok 

Ekkor kerestem meg egy fejvadászt, aki kiküldte az önéletrajzom pár helyre Ausztriába. Nem bíztam benne, de tudtam, hogy úgysem fogok neki előre fizetni egy vasat se (egyébként nem is kellett, se előtte se utána, szerencsére). 

Nem volt se jogsim, se autóm, így pedig kb. 6 helyről utasítottak el, mert hiába volt kielégítő a németem, hiába ismertem a szakmai németet, autó az kell. Aztán egyik nap felhívtak egy munkaközvetítőtől Felső-Ausztriából, hogy következő hét hétfőn várnak állásinterjúra. 

Úgy gondoltam, hogy ha már ott vagyok, csak lesz valami munka, úgyhogy 19-re lapot húztam, leszámoltam a munkahelyemről, felmondtam az albérletem, összecuccoltam és kimentem. 

Mikor kiértem kb. azt sem tudták ki vagyok, órákig voltam ott, beszéltem a főnökkel és egy-két magyarral, akik a lízingcégnél dolgoztak. Még aznap kaptam szállást, ami nem egy kacsalábon forgó palota, de jobb, mint a semmi, és hát ajándék lónak... 

Egy másik magyar sráccal raktak „párba”, neki volt jogsija, autója neki sem, így kaptunk egyet, illetve bérelhettük. Egy 2015-ös BMW kb. 25000 km-rel, egy papírt nem kellett aláírnunk, megkaptuk a kulcsokat meg a címet aztán menjetek, majd hívunk, ha lesz munka. 

Nem hittem a szememnek, hihetetlen volt ezt tapasztalni, hogy idekeveredik 2 külföldi, akik dolgozni szeretnének, fogalmuk nincs, kinek a fia-borja vagyunk, és akkor tessék, itt van 1-1 szoba meg egy autó, majd jelentkezünk. 

Megjegyzem 2 hétig volt nálunk az autó, ez idő alatt beleraktunk kb. 1000km-t, de csak azokat a napokat kellett kifizetnünk, amikor próbanapra kellett mennünk vagy dolgozni. 

Na igen a próbanap... 1 hetet vártunk rá, és egyikünket sem vettek fel. Másnap már úton voltunk Salzburg tartományba, egy építkezésre, mint 2 culáger. Kint voltunk már egy hete, a pénzünk fogyott, kellett valami. 

Én kifejezetten élveztem Hiltivel falat bontani, meg talicskázni, szépen eltelt ez a 2 hét. 

Jó helyre kerültem 

Utána elmentem egyedül próbamunkára egy olyan céghez, ami a szállástól 2 km-re van, éreztem, hogy muszáj megfelelnem, mert kb. ez az egyetlen munkahely a szakmámban, ahova be tudok járni gyalog, mert jogsim illetve autóm továbbra sem volt, és a gyárak általában nem a sétálóutca közepén vannak. 

Elmentem, megfeleltem, felvettek. Itt dolgozom már 15 hónapja. 15 hónapja gyalogolok minden nap az úton, mivel járda nincs ezen a szakaszon, reggel illetve este lámpával, mivel közvilágítás sincs. És érzem, hogy megéri, megéri minden nap. 

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy életem első munkahelye, ahova tényleg szívesen járok be, a kollegák mind kedvesek, vidámak, segítőkészek, a főnököm a mai napig őszinte mosollyal fogad, ha beérek, ha elrontok valamit, nem egyből leüvöltik a fejem, hanem elmondják, mit és hol hibáztam és még sorolhatnám. 

Az elejétől kezdve éreztem, hogy jó helyre kerültem. Egy hónapja voltam itt, mikor jött az év vége és a leállás. Mindenki kapott egy 30€-s ajándékutalványt, köztük én is, ugyanúgy, mint aki 20 éve ott dolgozik. 

Ha csak 5€ lett volna, annak is ugyanígy tudtam volna örülni, mert ez nem is a pénzről szól, hanem hogy gondolnak az emberre. Azóta a jogosítványom megszerzésének küszöbén állok, vettem egy autót, lassan költözök át albérletbe, amit a közvetítő cég szintén támogat, kb a 60%-át állja. 

Szerencsém volt 

Tisztában vagyok vele hogy óriási szerencsém volt, ahogy kijutottam, ahogy idekerültem, rengeteg mindennek klappolnia kellett ahhoz, hogy én ma itt lehessek. 

Tudom azt is, hogy nem mindenki ilyen szerencsés. De én azt mondom, hogy ha az ember elég kitartó, türelmes és ambiciózus, igenis kifoghat egy jó helyet, egy jó fizetést, jó albérletet, stb. stb. Csak akarni kell és tenni kell érte. 

És pár dolgot még szeretnék elmondani azoknak, akik ellenzik a kivándorlást, mert sajnos napról napra elkövetem azt a hibát, hogy egy-egy ezzel kapcsolatos cikk alatt elolvasom a hozzászólásokat, azokét is, akik életükben nem hagyták el a szülőfalujukat sem, és a fotelből prédikálnak, hogy kijönnek az emberek mosogatni és 6 pakisztánival együtt laknak, sokkal drágább az élet stb., stb... 

Mennyi az annyi? 

Először is semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki mosogat, otthon is vannak mosogatók csak itt háromszor annyi pénzért csinálják. Az hogy hány emberrel kell megosztanod egy lakást, az változó, sokaknak eggyel sem, vagy csak eggyel, a párjukkal. 

Felénk 450-700€ egy lakás, a 700€ az már legalább 3 szobás, nem kicsi, plusz több állami lakás is rendelkezésre áll egész országban, amik olcsóbbak. Ha a fizetésed (kb.) felét otthon és itt is a lakhatásodra költöd, akkor nagyon nem mindegy, hogy mondjuk keresel 1400€-t, abból elmegy 600€ a lakásra, és marad 800€ (cirka 250 000 Ft), vagy mondjuk keresel 190 000-et, ebből kifizetsz 80 000-t, és marad 110 000, úgy hogy a legtöbb dolog, élelmiszer, nem olcsóbb, legalábbis nem számottevően olcsóbb mint Ausztriában. 

A húsok például drágábbak itt kint, ez tény, bizonyos szolgáltatások is, például fodrász, egy mozi, egy cirkusz, de ha másfélszer annyiba kerül itt az élet, mint otthon, mindent egybevéve, de a fizetés 4-5x annyi, akkor ki lehet számolni, hogy megéri-e. 

Miért kell egymást bántani? 

Én teljesen megértem azokat, akik kijönnek, és azokat is, akik nem, nem akarnak, nem tudnak, stb. Nem is mindenkinek való ez, nincs ezzel semmi baj. Csak bánt, amikor ilyeneket olvasok, valahogy zavarja az igazságérzetem. 

Van, akinek jó otthon, és van, aki megelégszik a helyzetével. Szerintem ez egy teljesen elfogadható dolog, de nagyon nem esik jól ilyeneket olvasni, nem értem, miért kell lenézni azokat, akik meghoznak egy ilyen nehéz döntést. 

Nem kalandvágyból hagyja el az ember a saját országát, nem nyaralni vagy világot látni akarunk, hanem több pénzt keresni, mert szeretnénk elérni a céljainkat. 

Sajnos a mai világban a pénz a fő mozgatórugója mindennek, nem feltétlenül tartom ezt helyesnek, de ha már ez a felállás, nehogymár sz*r embernek kelljen magam éreznem, mert többet szeretnék belőle. Én például sosem bántanék, sosem néznék le senkit azért, mert esze ágában sincs kijönni... 

Biztos vagyok benne, hogy ha lehozzátok az írásom, ugyanúgy lesznek fanyalgó, negatív hozzászólások, és leszek olyan hülye, hogy ugyanúgy végigolvasom az összeset, de ez már az én bajom.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr614565878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.01.17. 06:51:26

Remek poszt! és nagy kalappal Bencének, már sokat tanult és csomó tapasztalatot szerzett.

Különösen azért örülök ennek az összefoglalónak, mert Ausztriában ehhez hasonló magyar történetekből van a legtöbb, mégis kevesen vállalják fel, nem ezt hallani.

Hufeisen 2019.01.17. 08:01:45

CNC papírral, és német nyelvtudással magabiztosabban indultam vna neki.
Jó fejnek tűnik a posztoló, remélem nem marad "hálából" a közvetítő cégnél, és legkésőbb miután megvan a jogsi a saját lábára áll, és akkor talán nem 1-essel kezdődik a bére.
Persze ha jól érzi magát, ahogy neki a legjobb.
Kocsit fenntartani Ausztriában inkább 10-es szorzó Mo.-hoz képest.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.17. 08:09:51

Kalandvágyból kevesen tántorognak ki, ez tény.

A fők ok a több pénz iránti vágy. Ahogy ezt ez a cikk is igazolja.

Talasz 2019.01.17. 08:23:28

....és sohasem késô....60 évesen jöttem ki, és dolgozom, amig bírok, mert a légkör is teljesen más....

Nancsibacsi 2019.01.17. 08:23:56

Ez elég világos beszéd, csak nálunk nem 30 euro volt az év végi bónusz amit mindenki megkapott, hanem 2 havi fizetés. Ami egyébként úgy jött ki, hogy ha a cég helyzete megengedi, akkor van 1 havi, de mivel tavaly rekord évet zártunk, így a vezetés úgy döntött hogy nem vesz Porsche-t, hanem ad +1 havit mindenkinek. Ez cég szintű prémium - efölött van egyéni és csoport szintű cél is, amelyet mindkettőt sikerült elérnem: az is 1.5-1.5 havi fizu. Ja, és ami a lényeg: ha nem jött volna össze ezekből semmi, akkor se nyomorognék - csak hát ha ott van a pénz, és semmi mást nem kell érte csinálni, csak értelmesen eltölteni a 8 órát - hát nyilván jó kedvvel dolgozik az ember.
Ja, és ez Magyarország, magyar tulajdonú (családi) cég. Van ilyen is, csak keresni kell.

Golf2 2019.01.17. 08:46:17

Ha ért valamihez az ember (szakmája van) akkor megéri kimenni feltéve ha több pénzre van szüksége.

Nancsibacsi 2019.01.17. 09:05:06

@Golf2: Ha nem ért semmihez sem, akkor éri meg igazán kimenni - ezt mutatja a fenti post is. Minél inkább értesz valamihez, annál inkább van itthon is pénzed, és minél inkább van pénzed, annál kevésbé motivál a több pénz. Ha van lakásod - nem fogsz azért kimenni, hogy összegyűjts egy lakásra valót. Ha van lakása már a gyerekeidnek is - nem fogsz azért kimenni, hogy a gyerekeid önállósodását tudd támogatni. Ha el tudsz menni évente 2x kölföldre nyaralni meg telelni - nem fogsz azért kimenni, hogy 4x tudj elmenni (eleve annyi szabid se lesz).
Viszont a mérleg serpenyőjében mindig ott lesz az, hogy ahhoz hogy ne legyél idegen, külföldi, egy élet pont kevés. A gyerekeid már lehetnek osztrákok vagy svájciak - de te a szomszédaid számára mindig külföldi maradsz.

Nancsibacsi 2019.01.17. 09:07:48

@Hufeisen: Na igen, te lehet hogy magabiztosabban indultál volna neki, de a srác pályakezdő, aki nem igazán vette komolyan a megelőző évtizedekben ezt a "ha felnősz miből élsz meg?" dolgot. Nem szerzett jogsit - miért? -, fél év után kirúgatta magát egy jó melóhelyről - miért? -, meg hát eleve nem agysebész papírja van, de még csak nem is autószerelő, hanem esztergályos (2-essel ide vették fel). Persze jött a pofon - a 2. munkahely -, és ekkor jött rá - még éppen időben -, hogy jobb ha odateszi magát, különben az utcán végzi.

BlackBrick 2019.01.17. 10:28:46

Ugyes a posztolo, tetszik a hozzaallasa, es az, hogy be tudja ismerni, ha o maga hibazott, nem pedig a ceget (akarkit) hibaztatja. A poszt cimevel egyaltalan nem ertek egyet - de talan ezt HA adja (?).
Tovabbi sok sikert Bencenek :)

BlackBrick 2019.01.17. 10:37:00

@Nancsibacsi: teged tenyleg ennyire erdekel mit gondolnak rolad a szomszedaid? :D

Csodabogár 2019.01.17. 10:41:13

@Nancsibacsi: HA CNC esztergályos, akkor itthon is talált volna jó munkát. Véletlenül van ismerősöm, aki meséli, hogy örökké keresnek jó szakembereket és meg is fizetik rendesen. Csak itthon ugye nem szedik össze magukat az ifjak annyira mint kint.

Simon Peter 2019.01.17. 11:10:46

A srác a haverom, Győrbe ismerkedtünk meg, ott spanoltunk össze. Mindenbe egyetértek vele, nagyon jó srác jó gondolatokkal! Egyszerre mentünk szinte ki külföldre szerencsét próbálni ugyanazzal a szakmával csak más helyre. Mindennel egyet kell hogy értsék, igaz én Németországba voltam, de ott is Ausztriahoz hasonló a helyzet. Bence remek írás volt, majd még külön írok is neked!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.17. 11:43:07

@Golf2:

Én eddig úgy tudtam, senki se pénz miatt megy el, hanem mert tiltakozik ily módon Zorbán diktatúrája ellen...

Pompeo 2019.01.17. 11:44:48

Csak gratulalni tudok:-) Végre egy" huszoneves" aki nem nyafog,es mer valtoztatni:-) "Kitarto,türelmes,ambiciozus"-ez a kulcs:-) Sok sikert kivanok,akarhol is elj es dolgozz az eletedben!!

Nancsibacsi 2019.01.17. 12:34:45

@BlackBrick: Hát ja, ANNYIRA érdekel, hogy mondjuk szóba álljanak velem, és ne csak kényszerből.

Nancsibacsi 2019.01.17. 12:34:54

@Csodabogár: "Csak itthon ugye nem szedik össze magukat az ifjak annyira mint kint."
Igen, erről beszzéltem, hogy átlépte a határt, és kicserélte a személyiségét. Ithon szerzett egy olyan szakmát, amit meg nem szerezni nehezebb mint megszerezni, kirúgatta magát az első munkahelyéről. Kint meg odatette magát. Ki látott még ilyet, hogy ha valaki rendesen dolgozik, boldogul? :-D

BlackBrick 2019.01.17. 12:41:51

@Nancsibacsi: es ez csak akkor lehetseges, ha szamukra nem vagy _kulfoldi_?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.17. 14:15:44

index.hu/belfold/2019/01/17/honvedelmi_alkalmazotta_kell_valniuk_a_honvedkorhaz_orvosainak/

Úhh, baz+, ez aztán a nem semmi, magyar valóság, egészségügy, level 9999...
Komolyan, mint a feudalizmusban, ezelőtt 4-500 éve, a jobbágyok röghöz kötése, jogaiknak megnyírbálása...
Meg az átkosban voltak emléxem, orvos ezredesek, őrnagyok.
Elképesztő, vajon mi jöhet még?

eccaecca 2019.01.17. 14:48:45

@Nancsibacsi: Ha agysebész lenne, akkor is nagy eséllyel nyugat felé vette volna már az irányt. ;)

Egyébként igaza volt a posztolónak a kommentekkel kapcsolatban. Annyira lelombozó ez a rosszindulat, viszont szép képet fest egyesek hozzáállásáról bizonyos szakmák tekintetében. Mintha CNC esztergályos szakemberekre nem lenne szükség, őket lehet köpködni meg lenézni.

Posztolónk a 20-as évei elején jár, innen még bármi lehet. Gratulálok az elhatározáshoz és a bátorsághoz (tudom, hogy sok kellett), remélem szépen alakul majd a karrierje!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.17. 14:53:10

@Nancsibacsi: Náncsibácsi, azzal tisztában-e vagy-e, hogy Ausztriában eleve 14 hónapnyi a havi fizetés?Tehát ott a +2 hónap eleve alap.
Magyarországon viszont rohadtul nem alap még a +1 hónap sem, akár értesz valamihez, akár nem...

trabant 2019.01.17. 15:36:57

"Három hónapig nyomorogtam a 38 nm-es albérletemben"

Ausztriában és másutt sincs albérlet, hanem bérelt lakásokban élnek az emberek, mégpedig mindeg a munkahely közelében. A lakásbérlés kiemelt értelme az utazási költségek és az utazással töltött idô minimalizálása.

(Magyarországon szintúgy nincs albérlet, megszûnt a rendszerváltozás idején, amikor eladták a lakásokat. Mivel régóta nincs fôbérlet, anélkül albérlet sem lehet.
Ideje lenne megtanulni a fogalmak értelmét és jelentését - az ingatlanosoknak különösképpen, mert a folyamatos albérletezéssel félrevezetik a költözni akaró halandókat. Róluk pedig szakmai analafabétizmust árul el.)

Pompeo 2019.01.17. 15:53:49

@Nancsibacsi: te valami semmirekellö IT-s lehetsz,azok irkalnak ekkora mellennyel..de hogy egy kalapacsot nem fogtal meg az biztos..

Csodabogár 2019.01.17. 16:14:41

@geegee: Tiszta véletlenül van egy ilyen CNC szakmáju ismerősünk. Nincs oka semmi panaszra. Igaz állítólag nagyon jó szakember és nem is veti meg a munkát. Nemrég csinált egy barátjával saját céget és nem sír meg megy sehova.
Biztos szerencsés vagyok, hogy mindig olyanokba botlok bele, akik nem pártemberek oszt mégis jól boldogulnak.

Csodabogár 2019.01.17. 16:18:06

@trabant: Szigoruan véve létezhet ma is albérlet. Mert ha én főbérlő vagyok egy lakásban, van ilyen, akkor kiadhatok egy szobát albérletbe. De tény, hogy ez nemigen létezik ma már, az "albérlet" szót meg az egész ország tévesen használja. :-(

Shaktee 2019.01.17. 16:36:47

@Csodabogár: Mert a hegyen laksz, nem a 13-ban :P

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.01.17. 17:22:09

@trabant: tény, hogy többen élnek bérelt lakásban - ugye ennek számos formája van az osztrák piacon, amiből a jelenlegi magyar piac csak egyet ismer és az sem annyira szabályozott, mint az osztrák társa - viszont nem ritka a pendlerpauschaléval játszadozás sem. az adóbevallás optimalizálásában igen erős és tapasztalt játékosok a sógorok.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.01.17. 17:23:39

@eccaecca: csatlakozom jókívánságaidhoz, az ifjú jó úton jár.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.17. 17:37:12

@trabant:

A magyar köznyelvben: albérlet = bérlakás.

Jogi értelemben vett albérlet gyakorlatilag nem létezik.

Doromby 2019.01.17. 21:46:05

@Nancsibacsi: Ez igy hulyeseg. Nekem 5 szakmam van, csaladi hazat, kocsit hagytam magyarorszagon. Lett volna mibol megelnem de nem birtam azt a legkort ami ott kialakult.
Engem nem erdekel ha migransnak neznek (egyebkent ennek a szonak mas a kicsengese errefele mint magyarorszagon) mert az osszes szomszedom az. A munkahelyen is legalabb 10-15 nacio dolgozik egyutt, szoval teszek ra ha eletem vegeig "mas" maradok de nyugodtabban es boldogabban elek mint anno magyarorszagon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.17. 23:40:30

@Csodabogár: Én elhiszem, nyilván vannak ilyenek is, és talán növexik a számuk, ami nagyon jó.Viszont azt ne felejtsük el, hogy mindehhez rohadtul kellettek azok, akik elhagyták az országot, végleg, vagy időlegesen.És persze a külföld sem való mindenkinek, sose mondunk mást, legalább is az értelmesebbje.

Póczos Balázs 2019.01.18. 06:36:37

Végre valaki normálisan leírta, összefoglalta sokunk véleményét a témáról. Hajrá Bence, sok sikert!!!!

_z_ 2019.01.18. 07:11:52

@maxval balcán bircaman: Az igazsag csak olyan lehet, hogy mindenki, meg senki? Teljesen kizart, hogy van ilyen is meg olyan is?

_z_ 2019.01.18. 07:13:28

@Nancsibacsi: Nem tudom, hogy magadbol indulsz-e ki, de nem mindenki utalja a külföldieket.

tpl 2019.01.18. 07:14:52

Ausztria közel van, nem igazán érzi az ember, hogy örökre elhagyta a hazáját. Nincs azzal semmi baj, hogy a jobb élet reményében elkoltozott. A legtöbb ember hazajon egy idő után, vagy rendszeresen hazalátogat, mert végsősoron egy szülőföldje van mindenkinek. Sok sikert Bencének, ha javasolhatom, akkor egyszerűen NE foglalkozzon a negatív gondolatokkal. Úgy helyes, ahogy ő akarja élni a saját életét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.18. 07:15:16

@_z_:

Oké, lehet mondjuk 100 ember aki politikai okból ment el. De ez 0,1 % sincs.

tanato 2019.01.18. 07:17:26

@maxval balcán bircaman: nem igaz mert van főbérlő és albérlő.A bérlakás pedig MO.-on gyakorlatialg öröklakást jelent/hisz tudod anno a tanácsi,most ök. lakásból nem lehetett kitrakni egy lakót mint egy albérletből/gyakorlatial aki megkapta a tanácstól az haláláig benne maradhatott és maradhat is az ök.-i bérlakásban,

_z_ 2019.01.18. 07:33:33

@maxval balcán bircaman: Köszönöm, hogy elismered, van mas lehetöseg is. De szerintem tovabbra is tulsagosan leegyszerüsited a helyzetet. 100 embernek 500 oka is lehet. Persze, ha valamennyire at akarjuk latni a helyzetet, muszaj kategorizalni, de nem feltetlenül ennyire fekete-feheren. Nagyon sok mindent le lehet vezetni anyagi okokra, de egyreszt nem mindent (es a maradek nem feltetlenül, csak es kizarolag a politika), masreszt meg az anyagi okok sem kizarolagosak. Nem mindenki dönt csak es kizarolag a penz miatt, hanem szinte mindig vannak mellette mas okok is. Hogy melyik ok erösebb? Hogy több ok közül valamelyik hianya mar mas döntest hozott volna? Ezt szerintem sokszor meg az egyen maga sem tudna eldönteni, nemhogy egy kivülallo. Bonyolultabb kerdes ez, de biztos, hogy az emberek nagy resze anyagi okokbol vandorolt ki, de nem mindenki, es nem csak emiatt.

Sir Galahad 2019.01.18. 08:05:24

Nincs ezzel az írással semmi baj. A szerző őszintén leírja, hogy a magasabb fizetésért ment ki. Nem beszél mellé, nem akarja más körülményekkel magyarázni a döntését. Jól tette, hogy élt a lehetőséggel, sok sikert kívánok neki.

Európai téridő 2019.01.18. 08:49:58

Sajnos bizonyos politikai körök a "határátkelés" motivációiba saját szájuk íze szerint magyaráznak bele dolgokat.

Netuddki. 2019.01.18. 09:08:36

Nem értem, hogy a levélíró miért foglalkozik nicknevek negatív véleményével? Ha ilyen helyzetben lennék magasról leszarnám. Savanyú a szőlő, semmi másról nincs szó.

Vagy csak ostobenkó fidesztrollról van szó, aki a "szívére veszi", hogy a fideszes propagandának ellentmondanak ezek a levelek. Ezekkel meg főleg nem kell foglalkozni.
Az Orbán tolvaj, megosztó, pökhendi kultúrájából meg a magyarok jó része se kér. Jól tetted, hogy kiköltöztél. Majd ha elzavarjuk ezt a tolvaj maffiát, és jobb lesz a légkör, akkor itthon alapíthatsz majd egy céget a tapasztalatoddal.

Mellesleg, remélem te nem a fideszre szavzol. A rokonságban is vannak hülyék, akik bár kint dolgoznak Ausztriában, a tolvajokra szavaznak. Eh!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.18. 09:08:50

@tanato:

Van egy gond, ez nincs így 25 éve. Ismersz ma igazi albérlőt, a szó jogi értelmében?

S hány főbérlő van manapság? Nagyon kevés.

Az én első budapesti lakásom is úgy lett, hogy megvettem a nagymamám 42 nm-es főbérletét 128 ezer Ft-ért.

tanato 2019.01.18. 09:26:22

@maxval balcán bircaman: Csakm azért nem jogi mert nem adóznak utána legtöbb esetben csak zsebszerződés van.
Főbérlőből tényleg egyre kevesebb van,de nagyvárosokban azért még létezik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.18. 09:39:32

@tanato:

Kevered a "jogi" és a "jogszerű" szavakat.

Mo-on nem szokás lakóingatlant legálisan bérbe adni. Az adatok szerint a bérbeadások alig 10-15 %-a megy legálisan.

A kereskedelmi ingatlanoknál viszont az ellenkező az arány: 85-90 %-ban legálisan megy.

tanato 2019.01.18. 09:57:04

@maxval balcán bircaman: Az albérlők főleg az előbbiben laknak.

N. Barbie 2019.01.18. 10:35:21

@maxval balcán bircaman:
"Kalandvágyból kevesen tántorognak ki, ez tény.

A fők ok a több pénz iránti vágy. Ahogy ezt ez a cikk is igazolja. "

O tenyleg? A gazdad megis mindig kikeri maganak, mikor valaki azt meri mondani, hogy a kivandoroltak elsopro tobbsege a jobb megelhetesert ment, szerinte mind kalandvagybol vagy esetleg tanulni.

Kelly és a szexi dög 2019.01.18. 10:35:26

Van aki nem a pénzért költözik más országba, pláne nem a politika miatt - haverom búvároktató és a búvárkodás, a nők, meg a klima miatt él Thaiföldön

N. Barbie 2019.01.18. 10:36:06

@Csodabogár:
"Tiszta véletlenül van egy ilyen CNC szakmáju ismerősünk. Nincs oka semmi panaszra. Igaz állítólag nagyon jó szakember és nem is veti meg a munkát. Nemrég csinált egy barátjával saját céget és nem sír meg megy sehova.
Biztos szerencsés vagyok, hogy mindig olyanokba botlok bele, akik nem pártemberek oszt mégis jól boldogulnak. "

Igen, most jol megelnek a szakemberek. Ismetlem, most. Csak a dolog nem innen indult, hanem mondjuk 10-15 eve. Amikor a pokhendi, zsarnok cegtulajok, vallakozok szarba se neztek az alkalmazottakat es kiszurtak a szemuket potom penzzel. Nem tetszik valami? Akkor mehetsz. Ez volt a hozzaallas. Az alkalmazottak meg meg is fogadtak, kivandorolt tobb szazezer.
A vallakozo meg futhatott alkalmazott utan, mar alig maradt valaki, igy kenytelenek voltak lemondani a minden evben uj bomosrol, evi 10 egzotikus sziketeki nyaralasrol, es a profit nagyobb reszet fizuemelesre es emberibb munkakorulmenyek teremtesere forditani
Magyarul a kivandoroltak miatti munkaerohiany kenyszeritette ki ezeket.

Lasd az utobbi par evben minden szezon elott a munkashianyrol sirankozo balatoni vendeglatosokat. Ok is eluldoztek a hozzaallasukkal a dolgozokat, mar alig maradt otthon valaki, most meg sirnak, hogy nincs ember, mostmar adnanak jo fizetest, szallast stb. csak nincs kinek. Jo reggelt kivanok, 10-15 eve kellett volna felebredni, nem amikor mar kiment ennyi ember.

A problema annyi, hogy a jelenlegi rezsim ezt a folyamatot ugy akarja beallitani, hogy az o zseniseguk es paratlan kormanyzasuk miatt nonek a berek ilyen jo tempoban.
Nem, nem, kozuk nincs hozza.

tanato 2019.01.18. 11:11:22

@N. Barbie: sajnos a tulajok,földtulajdonosok,gyártulajdonosok, még 160 évvel a rabszolgaság eltörlése után is rabszolgákkal végeztetnék el a munkát ingyen.És a hol ez majdnem lehetséges az emberbőség miatt/a 3.ik világ sok országa/meg is teszik,még éhbért se igen kap arrafelé sok milliónyi dolgozó.

szbetti1982 2019.01.18. 13:06:02

@trabant: Gratulálok! Micsoda egészséges öntudat! :) azért elgondolkodhat, ha mindenki hülye, csak maga nem, vajon az miért lehet? :) Ez a hozzászólás mit tesz hozzá a poszthoz?

nemecsekerno_007 2019.01.18. 14:58:02

Nem kell ezt mellre szívni, de kicsit gondolkodhatnának azon, hogy az itthon dolgozókra marad a nyugdíjrendszer fenntartása. Több nettót szeretnétek?! Csökkentsük az adókat, járulékokat. De akkor a kiadásokat is kéne.

NastroAzzurro 2019.01.18. 14:58:02

@Nancsibacsi: De szépen megfogalmaztad! Gratulálok. Szívemből szólátál.

NastroAzzurro 2019.01.18. 14:58:02

@geegee: 14 hónapnyi a havi fizetés... mivan?

NastroAzzurro 2019.01.18. 14:58:02

@Pompeo: Egy IT-s miért ne foghatna kalapácsot? Hiszen a bölcsész is rak össze hambit a mekiben...

Pompeo 2019.01.18. 15:09:30

@NastroAzzurro: elnezest az altalanositasert,de en olyannal meg nem találkoztam:-))) söt igazan a szakmajukhoz se ertettek:-D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.18. 21:20:27

@nemecsekerno_007: Szólj a köcsög vállalkozó haverjaidnak,hogy talán nem kellene adót csalni,és már is jobb lenne.
Igaz nincs meg a terepjáró karácsonyra meg eggyel kevesebb síelés van télen,de hosszútávon kifizetődő lesz.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása