oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • London2009: @Mick Richards (UK): nem kaptam semmit. A trolloktol jovo uzenetek persze mind atjonnek! : ) (2019.06.25. 11:27) Mert magyar vagyok
  • kardio1: @négyzet: Szuper érdekes ! (2019.06.25. 11:23) Mert magyar vagyok
  • négyzet: @Hari Seldon 2: Átlagban mindenhol ugyanannyi buta és okos ember van/születik. Amitől más lesz it... (2019.06.25. 10:58) Mert magyar vagyok
  • Európai téridő: Boldizsár Iván óta fényezik kis hazánkban a bezzegdánokat. Könnyű nekik, őket nem verték át annyis... (2019.06.25. 10:46) Dániai élet a bizalomtól az öltözködésig
  • Bicikliző medve: @Horthy Miklós cselédje: nem tudom, mirol beszelsz, reszemrol tortent egy megallapitas, hogy a tul... (2019.06.25. 07:56) Mert magyar vagyok
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2018. december 12. 06:30,  A nagy dilemma: az egyik menne, a másik maradna 209 komment

2018. december 12. 06:30 Határátkelő

A nagy dilemma: az egyik menne, a másik maradna

Ritkán esik szó arról, mi a helyzet, amikor a (házas)pár két tagja között nincs egyetértés a menjünk vagy maradjunk kérdésben. Márpedig ez elég komoly probléma, mint azt a mai poszt szerzője, Péter is megtapasztalja. Ráadásul még azt is el kellene dönteni, hogy merre induljanak el, ha elindulnak.

Hasonló helyzetben vagy te is? Gyötörnek a kérdések? Nem tudom, elindulj-e és ha igen, merre? Te mennél, a társad maradna? Írd meg a történeted a hataratkelo@hotmail.com címre!

csalad_folyo_foto_pixabay_com.jpg

„Én 35 éves vagyok, végzettségemet tekintve gyengeáramú villamosmérnök. Öt éve projektmenedzsmenttel foglalkozom építőipari területen. Korábban voltam már szervízmérnök és nemzetközi fuvarszervező is. 

Feleségem 36 éves gyógytornász. Én elég jól beszélek angolul, a feleségemnek azért kellene gyakorlás, de belerázódna szerintem. Van két gyerekünk, 6, 4 évesek, illetve február közepére várjuk harmadik gyermekünket. 

Engem már régebb óta foglalkoztat a kiköltözés gondolata, de a feleségem beszélni sem hajlandó róla. Annyit sikerült elérnem, hogy amint felmerül az ország kilépése az EU-ból, megyünk. 

Eltérő jövőképek 

Az elmúlt év eseményei alapján azonban véleményem szerint csak az időt húzzuk feleslegesen az itt maradással. Egyre több helyről jön, hogy belátható időn belül nem lesz sem jóléti, sem demokratikus fordulat. És valószínűleg igazak ezek az előre jelzések. Legalábbis nekem annak tűnnek. 

A sógornőm a férjével kint van Németországban orvosként. Reméltem, hogy ez előre mozdítja az ügyet, de egyelőre nem sok segítséget jelentett. 

Próbálom fokozatosan összehangolni a jövőképünket a feleségemmel, de ha van esetleg valamilyen jó tanácsotok a meggyőzéshez, kérlek írjátok meg. 

Szerencsére, nincsenek napi gondjaink, ez biztosan nem segít, de nem az anyagi motiváció lenne az elsődleges. Sokkal inkább számít, hogy a gyerekek egy normális országban nőjenek fel, ahol a nyitottság, ne pedig gyűlölet legyen az alapvetés, megfelelő oktatást és egészségügyi ellátást kapjanak. 

Én hajlandó lennék vállalkozni is, ha megfelelőek a körülmények, és nem kellene attól tartani, hogy ha valamelyik „családtagnak” megtetszik a cég, akkor elveszik. 

Merre induljunk? 

A kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e országot javasolni számunkra a fentiek alapján? A magam részéről Hollandia, Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország esetleg Németország jöhet szóba. Mondjuk, nem vetném el Angliát sem, Brexit ide vagy oda, illetve egy nagyobb levegővel Kanada vagy Szingapúr is szóba jöhetne. 

Ezek az elképzelések azonban csak az innen-onnan összeszedett, vagy esetleg turistaként szerzett tapasztalatokon alapuló idealizált képeken alapszanak.

Nyilvánvalóan a nyelvtudás némileg behatárolja a lehetőségeket, de minden országban vannak multinacionális cégek, melyeknél reményeim szerint el tudnék helyezkedni. 

Nemrég elkezdtem kínaiul tanulni, ennek szerintem a nagy kikötővárosokban (Rotterdam, Hamburg) vagy akár a Volvonál is hasznát vehetném, de javítsatok ki ha tévedek. 

Böngésztem az országok honlapjait, de nem egyértelműek számomra a családtámogatási rendszerek. Nem teljesen tiszta, hogy hol mennyi az adókedvezmény vagy milyen egyéb támogatás érhető el. Érdemes ezt egyáltalán figyelembe venni a választásnál? 

Kora tavasszal voltunk a gyerekkel Németországban és Hollandiában. Idén ugye kicsit elhúzódott a tél, tehát nem lehet azt mondani, hogy teljes pompájában tündököltek a városok, de a gyerekek maguktól mondták: „Olyan szép itt, nem fogunk itt lakni?” 

Tudom, gyerekszáj, nem mérlegelnek minden szempontot, de azért érdekes, hogy nekik is átjön a különbség. És ez csak a külsőség. 

Egyébként a hollandiai Kampenban, a feleségem is azt mondta, hogy el tudna élni. Csak ugye más elképzelni és beszélni róla, valamint tényleg elhatározni magunkat erre a lépésre. 

A kifogások 

Az idős szüleit, akiket egyébként is 1-2 havonta látogatunk, ki fogja ápolni. (Esetleg a két itthon maradó nővére? Vagy fizetett ápolónő?) 

Vagy, hogy minek foglalkoztunk a házunkkal ennyit? Valójában jó áron vettük, szerintem a jelenlegi helyzetben, ha el akarnánk esetleg adni, nem bukással szállnánk ki belőle. A családban van erre is példa. Az unokatestvéréék eladták a sokat újítgatott házukat, és igaz országon belül, elköltöztek. 

Tavaly sikerült kettesben eljutnunk New York-ba. Tudom, az teljesen más, mint mondjuk a közép-nyugat. Igazából az is bejött neki, de nyilván nem Dél-Manhattanben vagy a 5th Avenue-n kezdenénk az életünket. 

Az USA-ban két dolog nem tetszik: az egyik, hogy minden reggel tele volt a híradó azzal, hogy hány embert lőttek le, pedig Jersey Cityben laktunk, nem a Nagy Almában. 

Valamint, hogy ha jól értem a rendszert, a normális egészségügyhöz és oktatáshoz elég nagyra kell nyitni a pénztárcát.  A másik oldal mondjuk az, hogy vannak lehetőségek bőségesen. 

Ilyen szempontból Nyugat-Európa, vagy akár Kanada szerencsésebbnek tűnik számomra. 

Illetve van még egy fontos szempont, 3 gyerekkel azért a lakhatást is körültekintően kell megválasztani, mert nem minden közösség tolerálja, ha egy kicsit zajosabbak. Szerintem. 

Köszönöm, hogy elolvastátok, már kiírni is jólesett magamból. Ha válaszoltok is, azt pedig külön köszönöm.”

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5314472344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.12.12. 16:53:20

Off.Ukrajnában a hadkiegészítő parancsnokságok speciális egységei valósággal vadásznak a sorköteles korú fiúkra, akiket az utcáról, pályaudvarról vagy munkahelyről egyenesen a sorozóbizottság elé visznek és orvosi vizsgálat nélkül azonnal a frontra...

Shaktee 2018.12.12. 16:53:37

@Golf2: ne idegeled magad, én is eggynek hallom, mondom

Golf2 2018.12.12. 17:02:47

Off.A tek. páncélosai!!! is akcióznak a belvárosban!!! Rengeteg a rendőr hihetetlen hogy terrorizálnak egyből.

Shadowbull 2018.12.12. 17:09:59

Mi 12 eve lakunk kulfoldon.

Azt tanacsolom neked: ha a parod nem akar menni, ne eroltesd. Semmi ertelme nem lenne. es siman ramehet a hazassagotok is.
A kulfoldre koltozes eleg nagy valtozas, akadnak problemak es nehezsegek is.

Ha emelett meg motivalt sem vagy (vagy a parod) akkor abbol garantaltan csak szivas lesz.

Nemetorszagot nemet nyelvtudas nelkul meg ne eroltesd.

Valóság nevű unokahúgotok 2018.12.12. 17:10:14

Mutasd meg a feleségednek ezt a mai képet:
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--3nvNuYZS--/7F8QcxQOg1RoeKQts.jpeg
Ha ez sem győzi meg, akkor reménytelen!:-)

Csodabogár 2018.12.12. 17:22:47

@Dikusz: Ez elég furcsa, mert a segédápoló a létra legalja. Egyébként az én ismerőseim már egyik se dolgozik kórházban, hanem vagy maszek, vagy magán intézményben dolgozik. Ha akarnának, akár éjjel nappal dolgozhatnának, akkora a kereslet.

kardio1 2018.12.12. 17:41:13

@labirintus1: hát nem árt számolni vele, és nem csak Franciaországban. A statisztikákkal meg csak óvatosan: 2015-ben jóval többen haltak meg 10-nél.
Az okok kezelésében meg még sehol se járunk jóformán.

Arthamyr 2018.12.12. 17:46:21

@Olliék: Viszont talán a tegnapi "cselédes" verziót nem veti el. :) És megteheti a saját kezeivel is.

Golf2 2018.12.12. 17:48:07

@Shaktee: Be vannak szarva egyből, a nagy maffia...

Olliék 2018.12.12. 17:48:29

@vándor madár: csak pàr éve lehet àpolàsi díj..előtte àpolàsi segély.volt..a.segélyek meg.jellemzően nem szàmítanak szolgàlati időnek.

Golf2 2018.12.12. 17:50:40

@Shaktee: Nem semmi ez az élőkép csoda hogy hagyják.A fiatalok még kemények olvasd a beírásokat...

Golf2 2018.12.12. 18:00:26

@Shaktee: Ilyenkor feltámad a remény...

Shaktee 2018.12.12. 18:15:37

@Golf2: "Baszd meg Orbán, szabadegyetem"

Elnezest HA, ezt orditja a tomeg.

Hari Seldon 2 2018.12.12. 18:15:43

@kardio1:
Sok idő, évtized, míg ezt a problémát teljesen fel lehet számolni.

MarYsol 2018.12.12. 18:20:11

Mindig ezek a hideg ködös kellemetlen helyek! Az ember lánya azért megy el közép kelet Európából, hogy jobban érezze magát, ne rosszabbul. Én szeretek tengert látni a teraszról meg jövet menet pálmákkal, szeretem , hogy most is 21 fok van. Ezt Pest nem tudja. És még nem untam meg 8 év alatt. 2 hete elmentünk hétvégére Amsterdamba, múzeumok nézése végett, de annyira fáztunk, hogy nagyon boldogok voltunk, mikor Malagába hazaértünk a jó kis melegbe

kék madár 2018.12.12. 18:23:14

szerintem olyan messze kene mennetek, ahonnan nem lehet par ora alatt hazavezetni, de megis 10-12 oranyi tavolsagon belulre.
Ha masert nem, a gyerekek miatt koltozzetek, adjatok magatoknak minimum 3 evet, annyi ido alatt megtanuljak a nyelvet, megertsenek egy kulturat es egeszen mashogy fognak a vilaghoz allni.

Hari Seldon 2 2018.12.12. 18:37:55

@MarYsol:
Igen. Ilyenkor jó Malaga. Nyáron viszont embertelen.
Sehol nincs ideális időjárás. Talán csak kardio-ék felé van egy elég jó kompromisszum (ha érződik nyáron az óceáni hatás).

Golf2 2018.12.12. 18:48:54

@Hari Seldon 2: Kanárin örök tavasz van 25 fok tökéletes.

skye8 2018.12.12. 18:49:04

ausztralia es uj-zeland akkor fog mukodni ha van munkaajanlatod egy accredited employer-tol. az uj-zelandi bevandorlasi hivatal weboldalan megvannak ezek a cegek. maskeppen uj-zeland Nehez lesz mert megemeltek a minimum pontszamot a skilled worker bevandorlashoz.

kanadaba szerintem akkor erdemes jonnotok ha lelkileg fel vagytok keszulve az 5 honapos telre. es a sok vezetesre. erdemes megerdeklodni a diplomatok mennyire lesz elismerve (WES pl. vegez kiertekeleseket). itt szerintem konnyebb lesz megcsipni egy letelepedesi engedelyt az express entryvel de munkat talalni nem lesz konnyu. angolul feltetelnul tudnotok kell.

ja es persze a legfontosabb, a felesegedet kell eloszor meggyoznod….

skye8 2018.12.12. 18:55:16

elfelejtettem irni de vandor madar jol megvilagitotta hogy a feleseged nagyon el lesz szigetelodve nyelvtudas nelkul, meg gondolom o fog otthon maradni a kicsikkel semmi segitseg nelkul. kanadaban nem jellemzo hogy a szomszedok, kollegak csak ugy osszejarnak, mindenki el van foglalva a sajat bajaval, kozeli csaladon kivul nincs is igazan ido kapcsolatokat epiteni/fenntartani. szerintem varjatok par evet amig angolbol felzarkoztok es a gyerekek nagyobbak (ovisok/sulisok) es akkor induljatok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.12.12. 18:58:28

@kék madár:
A legkisebb, ajanlott tavolsag: ahonnan az anyos mar nem tud papucsban atsetalni :D 8)

takarék-láng 2018.12.12. 19:00:03

Ismet egy eltevedt almodozo akinek nyugatra koltozve rosszabbra fordulna a sora. Az asszony ezt a fejehez vagna ami a kapcsolatuk felbomlasahoz vezetne.
Megeri?

takarék-láng 2018.12.12. 19:00:07

@kardio1: "gondoljunk egy percig a Strasbourg-i áldozatokra !
Nem tudom, mikor lesz már ennek vége ! "

-ha az iszlam eltunik

Csodabogár 2018.12.12. 19:14:58

@Golf2: Fagyoskodtam én már Kanárin is nemegyszer télen, na meg a 2 hétig tartó eső se volt annyira derüs.

zoldzeller 2018.12.12. 19:24:54

Azert ugye nem csak az az opcio van, hogy mindent eladunk es holnap az egesz csalad orokre kulfoldre koltozik, vagy a szepen felepitgetett hazba maradnak halalukig. Sose ertettem ha valaki azert nem koltozik valahova mert jaj hat a szep hazam.
Apuka eloremehet par honapra, es ha mindent elrendez anyuka utanna megy. Vagy ingaznak - ahogy a lovely IT Knight csinalja.
6 es 4 eves (meg egy ujszulott) gyerekek baromi picik meg. Nekik nagyjabol mindegy hogy hol vannak amig a szuleikkel vannak (vagy csak nekem vannak nagyon strapabirol gyerekeim).

Hari Seldon 2 2018.12.12. 19:36:32

@zoldzeller:
Nem csak neked van. Mi is 3 - 3 éves és 11 hónapossal költöztünk.
Sőt az első kijövetelünkkor amikor volt személyes találkozó, Johanna még csak 8 hónapos volt. Vele autóztunk 15 órát keresztül fél Európán. (De mi más eset voltunk, mert nálunk nagyon erősen meg volt a késztetés, hogy el, így nem volt nézeteltérés.)
- Itt viszont úgy néz ki, ez komoly vita a családban. - Mondjuk az sem szerencsés, hogy akkor hozakodik elő vele a feleségének, amikor a hormonok miatt amúgy is inkább vágyik egy nő a stabil állandó környezetre. - Én megvárnám, míg túl van szülésen, és az első hat nyolc hónapon.

zoldzeller 2018.12.12. 19:46:05

@Hari Seldon 2: En ertem a feleseg felelmet, hogy mi lesz az idos szulokkel, es pont arra akartam ravilagitani, hogy nem csak az a ket valasztas van, hogy mindent felszamolni, vagy orokre otthon maradni.
Szerintem az o gyerekeik pont jo korban vannak ahhoz, hogy koltozzenek, nem ertem azokat az erveket, hogy jaaj, de hat az iskola stb.
Ja, persze most igy az egesz tema eroltetese felesleges, a szules meg az utanna jovo par honap ha nem muszaj ne errol szoljon.

London2009 2018.12.12. 20:04:21

@Nagy Anita Sv: harok gyerekkel, nyelvtudas nelkul? Meselj meg! Ugyis szeretjuk itt a sikersztorikat!

zoldzeller 2018.12.12. 20:04:52

@London2009: Tudod, ez olyan erdekes. A szuleim jol elnek, szep nagy lakas Budan, nehany ingatlan kiadva, utazgatnak, szinhazba jarnak, evek ota kizarolag magan orvoshoz jarnak es megis az elmult 1-2 evben egyre negativabbak. Nem tudom, hogy ez az oregedesnek a termeszetes resze, vagy akarhogy igyekeznek nem tudjak magukat kivonni a magyar politikai valosagbol.
Ugyhogy jovore mar csak kb 6 honapot terveznek Magyarorszagon tolteni....

Arthamyr 2018.12.12. 20:20:07

@zoldzeller: Erre szokták mondani, hogy jó dolgukban azt sem tudják, mit csináljanak. :P Az meg, hogy ki mennyire tudja magát kivonni a politikai valóságból, függ a személyiségtől is. Ki mennyire tud pl. tisztán gyakorlati okok alapján dönteni és ignorálni olyan dolgokat, amik őt nem érintik?
Pl. Csodabogár is tök jól elvan, ő tipikus példája annak, hogy lehet nem foglalkozni az ilyesmivel. Jövőre majd igyekszem én is imitálni/demonstrálni. :) Erről kicsit az jut eszembe valamiért, amikor a Tom és Jerry-ben a macska körülrakja dinamittal az egérlyukat, minden felrobban, és a semmiben ottmarad az egérlyuk sértetlenül. :)

kék madár 2018.12.12. 20:21:15

@zoldzeller: "akarhogy igyekeznek nem tudjak magukat kivonni a magyar politikai valosagbol"
azert a 6 honap kulfoldon valamit segiteni fog - remelem

Shanarey 2018.12.12. 20:32:25

A poszt írója bele lavírozta magát egy igen pocsék pozícióba.

Akármi is lesz ennek a vége, az egyik majd mondhatja a másiknak, "ugye ugye mondtam hogy......" A másik pedig majd pocsékul érzi magát.

A feleséget győzködni, kell, de csak ész érvekkel, és tényekkel, a csoda várást hagyják meg a gyerekeknek. Kínaiul tanulni, szerintem nem jó ötlet, inkább németül. Sacc / kb az alapszintű német hamarabb megvan, mint az alap szintű kínai.

zoldzeller 2018.12.12. 20:32:28

@Arthamyr: lehet, hogy igazad van es tenyleg jo dolgukban nem tudjak mit csinaljanak. Ezert is irtam, hogy lehet, hogy ez egyutt jar azzal, hogy idosodnek es egyre tobb felszabadulo idejuk van amit unokak hianyaban nem tudnak hasznosan eltolteni... igy aztan anyukam inkabb skypon korrepetal raszorulo gyerekeket. :)

London2009 2018.12.12. 22:57:58

@zoldzeller: elszallt a kommentem! Ahhh! Nekem anyaek hasonlo felallasban vannak es rohadt jol elvannak. Egyfolytaban utazgatnak, unokaznak, van egy jo barati tarsasaguk, elik vilagukat igy 70 korul. Erdekli is oket Orban vagy Soros vagy a migrancsok. Nem foglalkoznak az ilyesmivel.

Csodabogár 2018.12.12. 23:02:04

@London2009: De nálatok legalább izgalmas az élet. May gondoskodik az állandó izgalomról. Most egy hónapig megint az EU nyakára fog járni, vagy csak a hazai ellenzékét győzködi?
Brüsszelben már igencsak ráuntak a nőre.:-)

zoldzeller 2018.12.12. 23:40:21

@London2009: Na jo, de nekem meg a noverem is kulfoldon el, ugyhogy az egyik feleben nincs unoka a kozelben akikre az energiaikat pazarolhatnak.

De amugy ez szemelyiseg kerdese is. Az anyosom gyerekkora ota alig elt Magyarorszagon es megis minden masnap kozli, hogy megnezi a hireket, hogy mit csinalnak mar megint azok az orult magyarok - maganak keresi a bajt, en tudom:)

Shaktee 2018.12.13. 00:44:10

Elnézést hogy kicsit hosszú, de idevalónak érzem

Föld S. Péter

Nektek anarchisták és huligánok, nekünk képviselők, akik végre azt teszik, amire megválasztottuk őket.
Nektek önkéntes túlóra, nekünk rabszolgaság.
Nektek nemzeti konzultáció, nekünk parasztvakítás.
Nektek pénznyerőgép, nekünk a hazánk.
Nektek Wass Albert, nekünk Radnóti Miklós.
Nektek Horthy, nekünk a cipők a Dunaparton.
Nektek elüldözött egyetem, nekünk oktatás, tudás: a gyerekeink jelene, Magyarország jövője.
A ti világotok szolgákat akar, a miénk a közt kívánja szolgálni.
Ti szabadlábon vagytok, mi szabadok vagyunk.
Nektek Quaestor-ügy, Pasa Park, stadion, letelepedési kötvény, kaszinó, föld, trafik, helikopter, magánrepülőgép, nekünk az ország.
Nektek kifizetőhely, nekünk egy olyan ország, ahol a gyerekeink velünk élnek, s nem menekülnének el előletek.
Nektek nagy és gondoskodó állam, nekünk szabad emberek okos, gondolkodó gyülekezete.
Nektek a csalás, nekünk a család.
Nektek a saját láb, nekünk a tehetség.
Nektek csókosoknak kiírt pályázat, nekünk valódi verseny.
Nektek a másként gondolkodó legyőzendő ellenség, nekünk ellenfél, akit vitában kell meggyőzni.
Nektek terrorveszély, nekünk ti vagytok a terror és a veszély.
Nektek európai szintű egészségügy, nekünk hosszú várólisták, kórházi fertőzések, túlhajszolt orvosok és ápolók.
Nektek VIP-ellátás, mi nem meghalni akarunk a kórházban, hanem meggyógyulni.
Nektek a korrupció a kormányzás, nekünk az a meggyőződésünk, hogy nem szabad lopni.
Nektek Felcsút, nekünk Budapest, Miskolc, Szeged, Debrecen: az ország.
Nektek a kisvasút, a mi gyerekeinknek a nagy utazás, mert ők nem csupán Bicskéig mennek, vagy Lovasberényig, számukra Anglia, Németország a végállomás.
Nektek túltolt bicikli, nekünk túltöltött pohár.

Shaktee 2018.12.13. 00:45:32

@London2009: Se tv se rádió? Könnyű nekik :)

Golf2 2018.12.13. 06:05:14

@Shaktee: Úgy látszik itt a magyar tüntetés 1-2 emberen kivűl senkit se érdekel...Bezzeg ha szidni kell.

Menni vagy maradni 2018.12.13. 08:07:58

Szia kedves kérdező. Mi pont hasonló helyzetben voltunk 2 éve amikor kijöttünk. Ha gondolod keress meg bátran szívesen elmesélem milyen Észak-Írország.

labirintus1 2018.12.13. 09:46:50

@London2009: Magánkórház arra lesz, ami nyereségesen üzemeltethető. A sörgősségi tuti nem ilyen, de ezek szerint a hétvégén nyitvatartó röntgen sem.

Ezek egyébként nagyon gyakori problémák. Pl. egy ismerős azzal szembesült, hogy Mo-on nincs magánkézben olyan MRI gép, amivel lágyszövetet lehet nézni (pl. mell, here). Pont azért, mert nem biznis. Viszont nagyon kell az ilyen vizsgálat, hogy kiderüljön, hogy valaki rákos-e.

Úgyhogy egy két hónapos kanossza és közel 60 ezer Ft lecsengetése után jutott el oda, hogy valaki felírja neki a vizsgálatot, megcsinálják, majd találjon olyan orvost, aki tudja értelmezni az eredményt. És itt sem segített a pénz. Alapvetően az lendítette előre a dolgot, hogy az ismerős ismerősének az ismerőse odaszólt. De aki 10 év után költözik Pestre, annak pont ezek az ismerősei nincsenek már meg.

labirintus1 2018.12.13. 09:47:00

@kardio1: Az összes nyugat-európai országban együtt nem haltak meg évi 700-an az elmúlt évtizedekben.

en.wikipedia.org/wiki/Number_of_terrorist_incidents_by_country

Sőt, vannak olyan országok, ahol bár magas a bevándorlók aránya (pl. Ausztria) tk. nem létezik terrorizmus.

Úgyhogy ennek felesleges eltúlozni a jelentőségét. A mo-i baleseti statisztikákon viszont lehetne dolgozni, de évek óta alig történik valami.

kardio1 2018.12.13. 10:01:32

@Golf2: a magyar tüntetés is eléggé szűk körben zajlik, kb. 1000 ember az index szerint.

Arthamyr 2018.12.13. 10:46:01

@labirintus1: "Ezek egyébként nagyon gyakori problémák. Pl. egy ismerős azzal szembesült, hogy Mo-on nincs magánkézben olyan MRI gép, amivel lágyszövetet lehet nézni (pl. mell, here). Pont azért, mert nem biznis. Viszont nagyon kell az ilyen vizsgálat, hogy kiderüljön, hogy valaki rákos-e." - Tudtommal lehet soron kívüli MRI-t kérni állami kórházban, pénzért (legutóbb talán 80k-ról hallottam).

Ezzel nem azt mondom, hogy csuhaj mekkora királyság a magyar egészségügy, de pénzzel sok probléma megoldható. Ha elég pénzed van, akár kezeltetheted magad az USA-ban vagy Kínában is, nyilván ez a sürgősségi ellátás esetén nehézkesebb, de ott sem lehetetlen a jó ellátás. Ha pl. Erdogan rosszul lett volna (sajnos nem így történt), amíg Magyarországon ette a fene, jó esély van rá, hogy nem ott kezelték volna végig, de ott is minőségi ellátást kapott volna, amíg ott van.

Arthamyr 2018.12.13. 10:47:09

@Golf2: Te miért nem voltál, ha ennyire sajnálod?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.13. 10:53:36

@Golf2: Ezt ne nagyon vedd komolyan, mi tavaly voltunk, ugyanúgy 36 fok volt, ment a kontinentális Európában.Júliusban.Meg lehetett rohadni, a vízből nem tudtunk kijönni sem.Mondjuk nem is akartunk.

London2009 2018.12.13. 11:27:35

@Csodabogár: mar en is nagyon rauntam a nore! Egyedul a cipoi tetszenek! : )

London2009 2018.12.13. 11:39:36

@Shaktee: teljesen tisztaban vannak a hirekkel, mivel apam mindent kovet es elolvas. De ettol fuggetlenul nem idegesitik magukat mar semmin. Minek? Gyerekeik boldogak, revbe ertek, gazdag nyugdijasok. Szerinted az o eletukben van Orbannak vagy Sorosnak jelentosege? Nincs.

London2009 2018.12.13. 11:40:42

@labirintus1: en ugy gondoltam idaig, hogy pont a surgossegi ellatas meg az, ami jol mukodik. Minden mast meg eleg jol meg lehet penzzel, meg ismeretseggel oldani. A tapasztalataink legalabbis ezek az elmult evek soran.

vándor madár 2018.12.13. 12:43:21

@labirintus1: "Pl. egy ismerős azzal szembesült, hogy Mo-on nincs magánkézben olyan MRI gép, amivel lágyszövetet lehet nézni (pl. mell, here). Pont azért, mert nem biznis."

Van, csak pénz kell hozzá. Akinek Mo-n nincs pénze és komolyan beteg, az halálra van ítélve. Van ismerősöm, aki csináltatott Mo-n lágyrész MRI-t saját költségére, azt mondta száz ezerbe került, de azt nem tudom sajnos, hol csinálták. Én azt vettem észre, hogy a saját költségen megcsináltatott vizsgálatok Mo-n az állami rendszerben, legyen az pl. csak egy kis labor, nem ritkán drágábbak, mint magánszolgáltatóknál. De ezek biztos nincsenek nyitva hétvégén meg éjjel 3 -kor. Persze ahogy értesülünk róla, az ország legjobban felszerelt kórházában is meg lehet halni, mert ugyan ez a helyzet.

medicoverdiagnosztika.hu/vizsgalatok/mr/
medicoverdiagnosztika.hu/vizsgalati-dijak-arak/

vándor madár 2018.12.13. 13:05:57

@London2009: "en ugy gondoltam idaig, hogy pont a surgossegi ellatas meg az, ami jol mukodik."

Ezt írja az újság, de a konkrét helyzet meg az, hogy mivel az embereket ott ahol kellene, nem látják el ill. hónapokkal későbbre adnak nekik időpontot, sokan ez miatt a sürgősségikre mennek, amik ezáltal aránytalanul túlterheltek.

London2009 2018.12.13. 13:13:51

@vándor madár: ebben hala az egnek nincsen kozeli informaciom. Apukam volt tavaly beteg es mutottek az Uzsoki korhazban. Kb. 1 millio forintba kerult. Maganszoba, halapenz es ebben meg benne sincs az, hogy elotte maganrendelesre jart. Persze mindez teljesen lenyegtelen, mert meggyogyult es el es virul. Anyukam most a fogat csinaltatja, masfel millio forint lesz a vegosszeg. Negy doktornal volt, a legdragabb ajanlat 3 millio forint volt. Meg, hogy Mo-n nincs jolet?

vándor madár 2018.12.13. 13:28:58

@London2009: "Meg, hogy Mo-n nincs jolet?"

Van jólét, de keveseknek. Azért nézzél körül vidéken, hogy néz ki az emberek többségének a foga.
Szerintem Mo-n most már legkevésbé a kórterem ágyszámával van probléma, hanem azzal, hogy az emberek nem kapják meg a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat és a kezeléseket valamint a legolcsóbb ócska generikum gyógyszerekkel zabáltatják őket. Sőt olyanról is hallottam, hogy idősebb emberek nem is mernek már bemenni műtétre, mert félnek, hogy ottmaradnak a műtőasztalon, mert a korra való tekintettel elspórolják tőlük a szükséges gyógyszereket.

London2009 2018.12.13. 13:36:14

@vándor madár: igen, igy gondolom en is, ezt is irtam fentebb. Ha van penzed, akkor Mo. egy jo hely tud lenni, ha nincs, akkor kevesbe. Nem vagyok tisztaban ezekkel a dolgokkal, csak arrol tudok nyilatkozni, ami a csaladommal tortent. Mindenesetre nagyonn meglepodtem, hogy ilyen fogorvos arak vannak. Megis hany embernek van 3 millio forintja a fogara? De ezek szerint sokaknak, mert nyilvan a piac is az, ami meghatarozza az arat. Jo, nyilvan itt alapanyagrol isz szo van, de nagyon meglepodtem, hogy ilyen arak leteznek. Bar ehhez az is hozzatartozik, hogy mar elvesztettem a forint erteket a fejemben, igy nekem ez meg tobbnek erzodik, mint amennyit ez a valosagban er.
Sokan valasztjak a ki-betevos protezist, azt par szazezer forintbol megcsinaljak.

Shaktee 2018.12.13. 14:27:04

@Golf2: Ilyen ez koma..

Kivételesen a Puzsér se bosszantott fel, jo volt a tegnapi Kotottfogas, bár meg a tuntetesek elott keszult..

magyarhang.org/musorok/kotottfogas/2018/12/12/kotottfogas-19-mi-jon-a-rabszolgatorveny-elfogadasa-utan/

Shaktee 2018.12.13. 14:27:43

@London2009: Támogatod oket anyagilag? (ha nem titok)

vándor madár 2018.12.13. 14:40:13

@London2009: "Mindenesetre nagyonn meglepodtem, hogy ilyen fogorvos arak vannak. Megis hany embernek van 3 millio forintja a fogara?"

Ezek a fogorvosok elsősorban nem a magyar kuncsaftokból élnek, nagyon sok külföldi jár Mo-ra fogorvosi kezelésre. Na meg a külföldre szakadt hazánkfiainak is van rá pénze. A fogorvosi kezelés még így is olcsóbb Mo-n, mint Nyugaton, ha minőségi anyagokból csinálják a fogpótlást, nem fémből.
Az anyagokat Nyugatról vásárolják, Keleten már csak a munkaerő olcsóbb, mint ott. Persze ha ugyan azért a munkáért, ugyan azokkal az anyagokkal anyukádtól a dupláját elkérték (volna), akkor az már nem OK. Én azért feltételezem, hogy nem ugyan azok az alapanyagok voltak. Az implantátumok árai között is van marha nagy különbség, meg mindenben. Pl. van ahol 28 ezerbe kerül 1 fog röntgenezése, máshol meg 8 ezerbe. Minél exkluzívebb a környezet, annál drágább a szolgáltatás, ha jobb a minősége, ha nem.

London2009 2018.12.13. 16:20:30

@Shaktee: en? Dehogy. Inkabb nekik kellene tamogatni engem, a szegeny kitantorgott gyermekuket idegenben. :D

Arthamyr 2018.12.13. 16:25:47

@Shaktee: Ez mégis miért releváns bármilyen szempontból? Neked úgy tűnnek a szülei a leírtak alapján, mint akik támogatásra szorulnak? :S A titok meg a publikus közt amúgyis van még pár lépcsőfok...

London2009 2018.12.13. 16:26:01

@vándor madár: ez Budapesten volt, azert nem hiszem, hogy csak a kulfoldiek jarnanak oda meg a kitantorgottak. Vegul videken csinaltatta meg, ahol elnek, de egy nagyon szuper helyen. A lenyeg, hogy szep lett es boldog. Vegre.

London2009 2018.12.13. 16:27:21

@Arthamyr: teljesen lenyegtelen. Itt ugyis mindenki azt ir, amit akar. Az is lehet, hogy egy mo-i zsakfalubol irok, nem Londonbol. : )

London2009 2018.12.13. 18:08:14

@Shaktee: na mi van visszakonyorogted magad a white listre? Aztan meg neg banja HA! :P

Shaktee 2018.12.13. 18:26:00

@Golf2: egy pasi kesztyuben furulyazik a sarkon olyan zima van :-)

Golf2 2018.12.13. 18:33:42

@Shaktee: Kollegám volt kinn év elején Toronto, Niagara környéken nagyon hideg volt -20 körül pedig ő bírja erdélyi

Shaktee 2018.12.13. 18:37:51

@Golf2: Margit hid lezárva..

svédnyugger 2018.12.13. 18:39:11

@London2009: Ez olyan elképesztô összeg, hogy nem is értem miért járnak a külföldiek Magyarországra fogorvoshoz. Itt olcsóbb pedig ez Svédország.
Más: valaki magyarázza meg a "rabszolgatörvényt", mert hiába keresem a neten, ellentmondó híreket találok.

Golf2 2018.12.13. 18:47:04

@Shaktee: 35 embert már tegnap letartóztattak a pribékek de még nincs vége!

kardio1 2018.12.13. 18:47:57

@vándor madár: ha ez vigasztal, ugyanez a helyzet Franciaországban : a generikumok járnak alapból, ha nem azt kéred a patikában, fizetni kell, kórházban az adott hatóanyagból a legolcsóbb áll rendelkezésre. Hozzám szakrendelési időpont most 2019. októberre kérhető...
A sürgősségi meg túlterhelt, háziorvosi éjszakai vagy hétvégi ügyelet nincs.

Shaktee 2018.12.13. 18:51:54

@Golf2: most értek a szukebb pátrimhoz, Bem tér..

London2009 2018.12.13. 18:58:03

@svédnyugger: megnyugodtam, akkor nem csak nekem tunt baromi draganak. A londoni arakhoz kepest olcsobb. Ahova en jarok direkt megkerdeztem es egy implantatum 1000 fonttol kezdodik. De mondjuk ez London, Canary Wharf. Gondolom ettol van olcsobb megoldas is.

Arthamyr 2018.12.13. 19:59:01

@London2009: Van olcsóbb: vigyázni kell a fogakra. Egészséges étkezés, megfelelő szájhigiénia és rendszeres (évente 1-2) látogatás a fogorvoshoz, és akkor nincs szükség ilyesmire. Igaz, ez sincs ingyen (bár Írországban egy részét fedezi a PRSI, gondolom otthon is a TB), de egy nagyságrenddel olcsóbb, és cserébe nem kell implantátum, műfogsor meg fogfúrás/tömés.
Ha valaki évtizedenként egyszer megy el fogorvoshoz, megvan az esélye, hogy többet fizet ki egy összegben, mint amit a sűrűbb látogatásokkal "részletekben" kellett volna.

London2009 2018.12.13. 20:17:13

@Arthamyr: reszben azert genetika fuggo. De kulonben sajnos valamennyire muszaj egyetertenem. Sok fugg a rendszeres fogorvos latogatastol, de hidd el, hogy van aki egyszeruen ilyen rossz lapokat huzott... Nekem most van olyan fogam amit tuti gyokerkezelni kell par even belul. Hatalmas a tomes benne, mondjuk ezt meg gyerekkoromban szurhattak el es meg van repedve. Azt mondta a doki, hogy nem lehet tudni, lehet, hogy evtizedekig jo lesz, lehet, hogy jovore beadja a kulcsot. Ezen nem segit az, hogy fel evente jarok check upra... marad a jonkis dental insurance...

Arthamyr 2018.12.13. 20:31:16

@London2009: Nyilván van ilyen is, de szerintem a rossz fogakkal rendelkezők többsége egyszerűen alacsony prioritással foglalkozik a fogaival, nincs rá ideje, pénze, fél a fogorvostól, nem mos kellő alapossággal/gyakorisággal fogat stb. Mellé a lakosság többsége szemetet eszik és egészségtelenül él, ami ugyanúgy a fogakra is hatással van.
Nyilván 50 éves korukig kevesen ússzák meg tömés nélkül, de az, hogy 30-as emberek tömegeinek lenne szüksége drasztikus fogorvosi/szájsebészeti beavatkozásra, bajosan fogható a genetikájukra.

London2009 2018.12.13. 20:45:28

@Arthamyr: nem is a harmincasokat erinti leginkabb...Anyam majdnem 70 eves.

trabant 2018.12.13. 21:45:40

A blogolónak:

Európában Hollandia vagy Németország a legjobb választás. A feleség majd megtanulja a nyelvet a gyerekektől, Három gyerek mellett úgysem lesz ideje dolgozni, addig legalább nyelvet tanul.

trabant 2018.12.13. 21:45:41

@vándor madár:

A tanácsaid alapján fogalmad sincs a nyugat-európai szociális helyzetről. A családokéról még annyra sincs. De akkor miért kell tanácsokat adni azon a téren, amivel nem vagy tisztában?

Szerinted miért akart valamennyi menekült pont Németországba menni? Ha ezirányban tájékozódsz, nagypn fogod röstellni az idepötyögött tanácsaidat, ami leginkább a magyar kormány propagandájának a tolmácsolása a haldokló Nyugatról.
De a Kádár.korszakban is ez volt a szöveg, aztán mégis oda akart tartozni az ország lakosainak többsége.

Most pedig beveszik a kormány-cumit, és terjesztik a valótlanságokat. Köztük te is., de minek, és kinekhasznál

trabant 2018.12.13. 21:45:41

@vándor madár:

A kommentem eltûnt a frissítés miatt? Gyalázat lenne, mert akkor nem érdemes dolgozni vele, felesleges válaszolni és a tájékozatlanság miatti valótlan állításokat cáfolni. Pedig nagyon ideje lenne, mert teljes tájékozatlansággal adtál tanácsokat. Nem kéne!

Arthamyr 2018.12.13. 22:49:56

@London2009: Nem is rá gondoltam, vagy az enyémre... És persze, hogy nem őket érinti _leginkább_, azért a korral ez is elkerülhetetlenül rosszabb lesz. De sokkal jobban érinti őket _is_, mint kellene.

Arthamyr 2018.12.13. 22:58:27

@trabant: Nem mintha sok közöm lenne a német/kanadai helyzethez, szóval fogalmam sincs, hogy tényleg valótlan dolgokat írt-e @vándor madár:, de itt hol volt a cáfolat?
Az annak számít, ha kezdésből azt mondod, hogy valaki valótlan dolgokat állít és beveszi a kormány-cumit? Mert ok, hogy egy idő után megunja az ember a vitát, miután ütköztetett véleményeket, egyenként megkérdőjelezett/megcáfolt kijelentéseket, amik lepattantak a másik oldalról, de te így köszöntél rá. :) Szerinted ez mennyi, dolgokkal tisztában nem lévő embert győzött most meg? Engem biztos nem...

London2009 2018.12.13. 23:07:52

@Arthamyr: lehet. Ritkan szembesulok ezzel. Elvetve latok rossz fogu embert. A heten jott a postas. Teljesen ledobbentem amikor ajtot nyitottam. Annyi foga volt, mint Susunek. Mondjuk negy. :D

Arthamyr 2018.12.13. 23:14:22

@London2009: :D Nekem van rokon, aki nemrég volt 40, és elment altatásos műtétre, mert volt vagy 10 rossz foga, és félt a fogorvostól. Sokan mesélnek ijesztő dolgokat gyökérkezelésekről és hasonlókról is, nem anyám korúak...

Éva. Nagy 2018.12.16. 20:17:20

@szakasz2: Nekem is az a tapasztalatom, hogy lehet boldogulni gimnáziumban is.Lanyom az 5. osztályt kezdte Németországban gimnáziumban nulla német nyelvtudással.Az volt a megállapodás az igazgatóval, hogy próbálja meg az 5. osztályt, aztán maximum újra járja, illetve nem fogják osztályozni, csak írásban értékelni. Eleinte a tanárok angolul magyaráztak neki, mivel angolt tanult 4 évig Magyarorszagon előtte, az osztalytarsak pedig kézzel -lábbal mutogattak .Na ehhez képest félévkor már bizonyítványt kapott jegyekkel , németből 3as lett.6. osztályban új tanárai lettek és fogadóórán tudták meg, hogy nem német, mivel nem hallották az akcentusát sem.(A neve alapján lehetne)7. osztálytól osztályelső, jelenleg 9. osztályos és 1.18 volt a tavalyi átlaga. Tehát sztem a nyelvtől ne féltsd őket, illetve ha Magyarorszagon jó tanuló volt ,akkor máshol is az lesz.

peterszt 2018.12.23. 14:44:29

@Olliék: Elnézést, de valami miatt nem tudtam válaszolni a kommentekre. Köszönöm a tanácsot. Egyik ismerősöm is javasolt hasonló megoldást. és valóban ez lenne talán a leglogikusabb lépés. 10 kilométerre laknak a sógornőmék Holland határtól. Mindkét oldalon találtam olyan munkalehetőséget, amelyekből előbb-utóbb csak beakadna egy.

peterszt 2018.12.23. 14:46:46

@Hari Seldon 2: Köszönöm, nagyon hasznos volt a tanács. Természetesen nem most terhelem ezzel. Előtte "beszéltünk" róla. Azért született meg a poszt, mert igazából mostanában nem tudok kivel beszélni róla, engem pedig napi szinten foglalkoztat.
Én is úgy gondoltam, hogy az az időszak lehet amikorra normálisan kivitelezhető lenne a költözés.

Szeretek európai lenni, és amennyire én látom, sokkal több nem tudna adni a tengeren túl, csak vannak kint ismerősök ők promózzák.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.