oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. november 11. 06:30,  Ilyen helyeken nem kellene embereknek élni 51 komment

2018. november 11. 06:30 Határátkelő

Ilyen helyeken nem kellene embereknek élni

Akárhonnan nézem, lassan mégis november közepe van, és kellemes őszi meleg ide, klímaváltozás oda, azért mégis korán sötétedik és egyre hidegebb van. De akkor mit szóljanak a Skandináviában élők? Kiderül, mit szólnak, miként az is, micsoda ingerözön éri az embert kilépve az „ismert világból”, végül megkóstoljuk a papírban sült csirkét is.

stockholm_1.jpg

Mi az a SAD? Nos, a seasonal affective disorder a depresszió egy formája, jellemzően télen érkezik, amikor sokat van sötét. Pláne északon. Pedig még Svédországban is elbízhatja magát az ember a teleket illetően, hogy aztán nagyot koppanjon – derül ki Bandi Republic írásából.

„A seasonal affective disorder a depresszió egy formája. a legtöbben télen szenvednek ettől a jelenségtől és semmilyen kóros hangulatingadozást nem tapasztalnak az év többi részében. 

A szezonális depresszió tünetei: sok alvás, nehéz reggeli felébredés, energiahiány, koncentrációhiány, rosszkedv, hizlaló ételekre való vágy, szexuális késztetés-zavar. Az SAD komolyabb lelki betegségbe, klinikai depresszióba is könnyen átcsaphat. 

A 7 éves lányom a minap ébredés után kinézett az ablakon és megkérdezte: – Most este van? 

Svédországról mindenkinek egyből a durva telek jutnak eszébe – na jó, 2018-ra a magyar gyűlöletpropaganda a migránsokat felhozta az első helyre. a viszontagságos skandináv időjárás azonban már évtizedek óta az emberek fejében van, és ez még nagyon sokáig így is marad. (…) 

Meg is lepődtem az első Stockholmban megélt telemen, hogy mennyire enyhe volt. Nagy hideget szinte egyáltalán nem tapasztaltam, a hó sem volt vészes, bár azt én kifejezetten szeretem. 

Nagyon ritkán ment a hőmérséklet -10 fok alá, és akkor is csak néhány napra. A magyar koordináta rendszeremben egyáltalán nem tapasztaltam kiugró dolgokat az itteni téllel kapcsolatban. Ráadásul a júniusi 7 fokhoz képest a januári -3 nem is volt olyan nagy különbség… 

Hamar el is bíztam magamat, és meggyőződésemmé vált, hogy mindenki hülye, aki az itteni telekre panaszkodik. Semmi vész! – gondoltam naivan akkor. 

A második tél sem viselt meg, tartott még a friss bevándorlói lendület. A harmadik télen februárban elutaztunk egy hétre Marokkóba, a következő évben pedig Tenerifére. Nagyon jól esett feltöltekezni februárban meleggel és napsütéssel. 

Az ötödik télen viszont úgy alakult, hogy sehová sem utaztunk. Februárra be is kopogtatott nálam a szezonális depresszió. Továbbra sem a hideggel volt gond, hanem a fény hiányával. 

Már önmagában is elég nagy gond, hogy extrém rövidek a nappalok az északi szélesség 59,3 fokán, de azok az órák is leginkább nyomasztó szürkeségben telnek. 

A leginkább sokkoló élményem az volt, amikor egyszer januárban eltöltöttem egy hetet Reykjavíkban és környékén. Emlékeim szerint délelőtt 11-ig korom sötét volt, és délután 2 után szintén. Ráadásul iszonyat hideg. 

Nyáron biztosan sokkal jobb lenne meglátogatni a varázslatos Izlandot, de meggyőződésem, hogy ilyen helyeken nem kellene embereknek élniük. Sokat szoktunk kárörvendve röhögni az izlandi ismerőseink Facebook-fotóin, amikor nyáron pufidzsekiben és meleg sapkában pózolnak az egyébként lélegzetállítóan gyönyörű holdbéli tájon. 

A konklúzió tehát, hogy tényleg szar az idő itt, csak nem úgy ahogyan azt gondoltam. 

Tapasztalati úton is könnyű megbizonyosodni arról, hogy a klímának milyen nagy hatása van az emberi természetre. Az év 10 hónapjában leginkább zárkózott és maguknak való svédek hirtelen felébrednek júniusban az első nappal és mosolyogni kezdenek, beszélgetnek egymással, sőt spontán áthívják a szomszédjukat egy sörre (!!!!). 

Sajnos nem létezik tökéletes ország. Valaminek mindig rossznak kell lennie, és ez itt Svédországban az időjárás. Szívesen részt vennék egy olyan kísérletben, amiben Svédországot tokkal-vonóval áhelyeznék Spanyolország területére! 

Érdekelne hogyan alakulnak a dolgok a következő 30 évben! Mennyire változnának meg a svédek? Romlana a hatékonyság? Javulna a légkör? Ki tudja?” 

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el! Ha pedig érdekel, mit gondol egy Hollandiában és egy Svédországban élő magyar a munkahelyi nehézségekről, kiégésről, akkor ide kattintva hallgathatod meg Bandi podcastját.

Ingerözön és kultúrsokk 

Amikor az ember először utazik Afrikába, az elég komoly élmény, még akkor is, ha a kontinens északi részét választja. A Vargabetűk blog szerzője Marokkóba, azon belül is „a mesés Kelet ékköveként” jellemzett Marrakesh-be utazott.

marokko.jpg

„Van abban valami gyomorszorító és szívdobbantó érzés, amikor az ember az Európai Unión kívülre utazik, és a reptéri kapuhoz menet még átesik egy utolsó útlevél-ellenőrzésen – kvázi kicsekkol az EU-ból, és elhagyja az ismert világ határait. 

Elhagyja a közös kulturális gyökereket és az ismerős vonatkoztatási pontokat – egy olyan közegbe fog érkezni, ahol eleinte nem ismeri a szokásokat, a kommunikációs kódok jelentését, és nem várhatja, hogy úgy működnek a dolgok, ahogyan megszokta (talán úgy érzi majd, a dolgok nem működnek olyan olajozottan, mint otthon – ám talán éppen olyan jól működnek, csak itt máshogy kell megolajozni őket). (...) 

A legtöbb turista Marrakesh-ben eljut taxival a szállása közelébe, ám a szűk utcákban található hostelekhez és riadokhoz (az óvárosban lévő régi házakban kialakított szállásokhoz) általában nem lehet teljesen behajtani kocsival. 

A szerencsétlen turista a taxistól elköszönve keresni kezdi a szállást, ami a Google-térkép alapján itt van a következő sarkon, ám pillanatok alatt eltéved az óváros, vagyis a medina zegzugaiban. 

Ekkor lép be a képbe egy segítőkész helybéli, aki felajánlja, hogy elkíséri a szállásához. Meg is teszi, ám sokszor jelentős kerülőt téve, majd a séta után közli, hogy 10-20 euróba kerül ez a kis kisegítés – amire persze a meghökkent turista értetlenkedik, adott esetben vitába bonyolódik, de végül úgyis ad valamennyit. 

És persze kiakad, meg rossz szájízzel kezdi az itt tartózkodását. Szóval nekem az a tapasztalatom, hogy az ember lelki nyugalma megéri a reptéri transzfer árát. Főleg, ha a szállástól valaki tényleg ott vár, amikor kiszállunk a taxiból (ezt érdemes lehet előre egyeztetni). 

Tehát a marrakesh-i óvárosban aligha lehet arra a jó szándékúságra számítani, amivel Brazíliában találkoztam: hogy egy helybéli puszta segíteni akarásból tízperces kitérőket tesz, hogy elkalauzoljon minket valahova. Mert mire találnánk egy ilyen jó szándékú helybélit, már rég fennakadunk egy szemfüles nyerészkedő horgán. 

Másnap bemerészkedtünk a káoszba (végül is ezért jöttünk). Vagyis keringtünk a főtéren, aminek Jemaa el Fna (ejtsd: Dzsema el Fna) a becsületes neve. A tér délelőttől kezdve egyre jobban és jobban sűrűsödik, míg kora este eléri intenzitásának tetőfokát. 

Étkezdék és gyümölcsléárusok; a bazár is benyúlik a térre, tehát sál-, lámpa-, cipő- stb. kereskedők. Mind el akar adni valamit, mind azt akarja, hogy tőle vásárolj. A térre behajtó motorosok, biciklisek, taligát toló emberek, tuktukok és bármilyen jármű, amit el tudsz képzelni. 

Ha azt hiszed, simán elférsz a motoros mellett, biztos, hogy a motor mögé utánfutó van erősítve, ami mellől mindenki szétspriccel, mielőtt még az áthaladna rajta. Jövő-menő emberek, hagyományos és nyugatias öltözködésű férfiak és nők. 

A női öltözet minden fokozata megtalálható itt a világitól a nagyon tradicionálisig: csinos blúz, farmer, a fejre tekerve kendő – hidzsáb, ami szabadon hagyja az arcot; hosszú, színes egészruha (nem csador!), a fejen hidzsáb; csador, a fejen nikáb, amely alól csak a szem látszik ki; burka: nemcsak az egész testet és a fejet fedi el, de a szem előtt is vékony fátyolszövet található (ez utóbbi nem volt gyakori látvány, leginkább a mecsetek környékén voltak láthatók nők ilyen öltözékben, amikor imára hívott a müezzin). (...) 

Ahogy végighaladtunk a téren húgommal, kék szemű, fehér bőrű európai nők (hosszú nadrágban és nem dekoltált pólóban), rövidesen már nemcsak vásárlási ötleteket kaptunk, de házassági ajánlatokat is (elsősorban húgom, akit egy idő után már csak így üdvözöltek az étkezdéknél, „hello, Selena Gomez”). 

Itt a túlélés – és a tér túlsó végére érés – egyetlen lehetősége számunkra az európai udvariassági szabályok teljes áthágása. Nem válaszolsz, nem köszönsz vissza. Rá se nézel, hanem semmibe veszed. Mert ha ránézel, máris utánad jön, hogy vegyél valamit, és nagyon nehéz lesz levakarni. (...) 

Nehezen szántam rá magam a vásárlásra. El kellett jutnom arra a pontra, hogy „oké, vállalom a fáradságot, és alkuba kezdek”. Ha alku nélkül vásároltam volna, sem jártam volna rosszul, de én jól járni szeretek, ahhoz meg itt alkudni kell. 

Különösen, hogy itt van külön turistáknak és külön helyieknek szánt ár, és ezzel meg kell barátkozni, ha vásárolni akarunk. Ha egy helyi ajánlásával intézzük a shoppingot, akkor közelíthetünk a helyiek árszínvonalához, de kétlem, hogy turistaként valaha elérhetjük azt. 

Így hát amikor a kereskedő megmondta, mennyibe kerül az a bizonyos sál, akkor megmondtam, hogy „az én országomban” („in my country”) ezt ennyiért és ennyiért lehet megvenni (és mondtam egy pofátlanul alacsony árat, kb. a harmadát). 

Aztán elkezdtük közelíteni az elképzeléseinket, plusz belengettem, hogy többet is vásárolnék, nemcsak egyet, és végül megállapodtunk valahol az eredetileg mondott ár felénél. 

Biztos vagyok benne, hogy a kereskedő jó üzletet kötött, és én is elégedetten jöttem el a sálakkal, főleg ha azt nézem, mennyit fizettem volna ugyanezért Magyarországon. (...) 

De akkor miért jó, miért kell ez az egész? Mert elementárisan pezsdül a vér az itteni dolgok intenzitásában: a közlekedés tülekedése, spontaneitása az óvárosban, amikor olyan közel fékeznek le járművek, hogy szinte egy cérnaszálon függ az élet (ottlétünk alatt, szerencsére nem szakadt el szál); az érzékleti ingerek élénksége – a ruhaneműk színkavalkádja, az ételekből, fűszerekből, füstölőkből terjengő illatok, az édes és fűszeres ízek, az élet zajlásának harsány hangjai, a mindebből összeálló kakofónia, a háttérben pedig a város vörösre mázolt házai. 

Hiányzik ebből a kiszámíthatóság – mindegy, hogy Európában rossznak vagy jónak éljük meg azt a kultúrát, amelyben élünk, egyvalami biztos: hogy kiszámíthatóan olyan lesz. Itt viszont a következő pillanatban új helyzetek, új élmények állnak össze, és furcsa módon ez a folyamatos kiszámíthatatlanság adja az állandóságot.” 

A teljes posztért ide kattints, érdemes elolvasni!

A Forma-1 és a papírban sült csirke

A Japánban élő Tshabee számára még október legelején adódott a munkája kapcsán a lehetőség egy szingapúri útra. El is ment és megnézte.

szingapur_forma_1.jpg

„Hogyha csak egyetlen dolog van a városban, amire jut ideje az embernek, akkor vajon mi az, amit semmiképp se hagyna ki? Régi Forma-1 rajongóként (de már elmúlt) számomra teljesen egyértelmű volt, hogy a versenypályára megyek először, amint a bőröndöm hozzáér a hotelszobám padlójához. 

Ugyanis amikor épp nem itt nyer már megint a Mercedes, a pálya egy elég hosszú szakasza sétálóutcának van kialakítva. :) Pont az a rész, ahol a pálya átmegy a lelátó alatt. Próbáltam amúgy elsétálni a célegyenes felé is, de ott nagyon építkeztek, és le volt zárva az egész... 

Nem mellesleg pedig innen nagyon szép kilátás nyílik a Marina-öbölre, ami meglátásom szerint a város kb. legpuccosabb környéke. Ott van az a szálloda is, ami három épületből, meg a tetejükön egy hatalmas hajó formájú építményből áll. 

Meg sétatávolságra van a Merlion, egy félig hal-félig oroszlán szobor-szökőkút. Meg a Szent András Katedrális is, csak mire én odaértem, a jó keresztények már mind álomra hajtották a fejüket. (...)

szingapur_csirke.jpg

A helyi ételek közül a papírban sült csirke hagyta bennem a legmélyebb nyomot. Amit kb. úgy kell elképzelni, hogy a csirkehúst sütőpapírba bugyolálva sütik meg, ennek köszönhetően pedig a hús szépen puhára sül a saját levében. Isteni volt, érdemes kipróbálni legalább egyszer!" 

A teljes posztért ide kattints!

A nap idézete

„Az elvándorlás megakadályozásának leghatékonyabb eszköze, ha hagyjuk az orvosokat magánrendelni és tisztességesen pénzt keresni. Amíg egy orvos egy magánintézményben másodállásban rendelve teljesen legálisan pénzt kereshet, addig itt marad Magyarországon.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svédország Szingapúr Marokkó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2514362437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.11.11. 07:28:26

amivel Brazíliában találkoztam: hogy egy helybéli puszta segíteni akarásból tízperces kitérőket tesz...Az egyik legjobb hely.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.11. 10:31:19

A legkisebb baj a rossz éghajlat. Az ember képes alkalmazkodni.

Skandinávia fő baja a negatív kulturszociális éghajlat.

Hari Seldon 2 2018.11.11. 12:28:21

Néztem az armistice közvetítést.
Trump késett pár percet.
De mégsem ő volt akire még várni kellett, mert utána futott be Putyin még öt percre.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.11.11. 13:05:01

@kisrumpf: lemaradt... ahol viselkedni illenék, oda nem kellene odaengedni őket. Tudom, hogy ez lehetetlen, de azért szép lenne.

Benikuty 2018.11.11. 14:02:57

Remélem, a coenurosis állatról emberre nem terjed...

Izlandon, ahol köztudottam minden nagyon drága (van ami viszont majdnem ingyen), az állam az uszodákat jelentősen dotálja, mint közösségi tereket. Meleg és jó világos van, sok emberrel...:)

Shanarey 2018.11.11. 14:20:14

@Hari Seldon 2:

A pontosság, a királyok udvariassága, Putyin viszont cár akar lenni. Trump pedig csak bunkó.

FutureFry 2018.11.11. 15:32:46

@Hari Seldon 2: @Shanarey:
Vladimir hírhedt pontatlanságáról, jó sokat szokott késni minden hivatalos (és nem hivatalos) találkozójáról [1]. Csupán 5-10 perc késés nagyon nagy “elismerés” részéről. Merkelt anno több mint négy órát várakoztatta. A Pápát egy órát. ([1], [3]) Az amerikai-orosz csúcson (Helsinkiben) is késett vagy egy órát - ezt Trump azzal próbálta “kivédeni”, hogy (tudván hogy az orosz elnök gépe késik) a találkozó helyszínére a hotelből úgy indult, hogy mégis csak Putin útán fusson be [2].
Egyébként randijaikon volt feleségét is mindig annyira megvárakoztatta, hogy Lyudmila sírva fakadt a metróban rá várva [3]:

“I was never late, but Vladimir Vladimirovich always was. An hour and a half was normal. I remember standing around in the metro. The first 15 minutes of lateness are OK, half an hour also fine. But when an hour goes by and he’s still not there, you start crying.”

[1] static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2017/01/03/19/putin-statista-graphic.jpg?w660
[2] www.thedailybeast.com/putin-keeps-trump-waiting-arrives-late-for-meeting
[3] www.theguardian.com/world/2015/jun/11/why-is-vladimir-putin-always-late-russian-president-tardiness-pope-francis

gabors 2018.11.11. 17:22:57

@Hari Seldon 2: "De mégsem ő volt akire még várni kellett, mert utána futott be Putyin még öt percre. "

megvartak hogy elalljon az eso ?

Iden trump az ENSZ-es beszederol is lemaradt ugy 10 perccel :-) utanna meg panaszkodott hogy ele engedtek valakit beszelni ... a franciak tul rendesek voltak nem kellett volna megvarni ...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.11.11. 18:31:39

A nap idézetéhez nem árt hozzátenni, hogy a magyar orvosok csak addig szeretnek másodállásban magánrendelni, amíg nem fizetnek adót, az eszközöket ellophatják az állami munkahelyükről és szükség esetén soronkívüli ellátást intézhetnek az állami munkahelyükön...

Csodabogár 2018.11.11. 19:16:56

@Online Távmunkás: Magán orvos ad számlát, így biztos fizet adót. Azon kívűl nem tudom milyen eszközt lop el egy szemész vagy kardiológus a munakhelyéről.

kardio1 2018.11.11. 20:46:26

@Online Távmunkás: nem értelmezhertő a felvetésed. Magyarországon céget kell alapítanod a magánorvosi tevékenység végzéséhez, így természetesen adózni is kell. Az állami intézmények eszközeit sem tudod a magánrendelődben használni.
Franciaországban viszont főállású közalkalmazott orvosként lehetőséged van a munkaidőd maximum 25%-ában magánorvosi tevékenységet folytatni. Ilyenkor a bevételed bizonyos százaléka a kórházé, amelynek az infrastruktúráját használhatod. Ha lemondasz a magántevékenységről, havonta fix összeget kapsz a fizetéseden felül.

kardio1 2018.11.11. 20:49:16

Az arab országokban szokásos alkukhoz:
Tunéziában a piacon egy olajfa tálat 14 dinárért vettem meg. A kiindulási ár 120 dinár volt. Még így is jól járt valószínűleg az eladó. De az alku élvezetes volt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.11.11. 21:22:26

@Csodabogár: Melyik magánorvos ad számlát? Sem én, sem a családomból soha senki nem kapott se számlát, se bizonylatot eddig magánorvosnál, ha nem egészségpénztári kártyával fizettünk egy elfogadónál. Ez igaz fogorvosra, nőgyógyászra, szemészre, stb. Mindegy, hogy lakásból kialakított egyszemélyes rendelőben jártunk vagy csillogó rendelőben.
Olyanról biztos nem hallottál még Magyarországon, hogy az EU-s pénzből vásárolt új EKG hirtelen eltűnt a kórházból, de az osztályvezető szerint nincs probléma, nem kell nyomozást indítani, biztos csak másik vizsgálóban van...

@kardio1: Adózni a legálisan szerzett bevétel után szoktak, de a magyar magánorvosok többsége feketén rendel és pénztárgép helyett kockásfüzetet használ, legfeljebb azok adóznak tisztességesen, akik leszerződnek az egészségpénztárakkal vagy a multik dolgozóinak alkalmassági vizsgálatára. Érdekes módon a NAV nem szokta ellenőrizni a milliós bevételeket eltitkoló fogorvosokat és nőgyógyászokat.
A kórházi eszközök és gyógyszerek ellopása, majd magánrendelésen felhasználása ugyanolyan mindennapos, mint a rendelési időben a betegek tisztességes ellátása helyett a fizetőképes páciensek magánpraxisba átterelése vagy a rezidensek dolgoztatása szakorvosi felügyelet nélkül.
A francia példa jó, Magyarországon is megérné bevezetni ahelyett, hogy az állami kórházi infrastruktúrát feketén kihasználják magáncélokra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.11. 21:31:54

Nem tudom, ez a depresszió dolog egy kicsit túl van hájpolva.Néha napján rossz az ember kedve, máskor meg nem, ez ugyanígy volna Spanyolországban, meg Mauritániában is.Részemről semmi baj a sötétséggel, olyan igazán rövid nappalok csak egy két hónapig vannak, a január-február ilyen, utána vadul világosodik, illetve hosszabodik a fény.És cserében meg nyáron a fantasztikus, szinte egész napos nappal, bőven kárpótolja az embert.
Nem beszélve arról, hogy a téli hónapokban a magyarországi plusz másfél óra világosság előnye (mert hogy több nincsen) nem oszt, nem szoroz, szinte semmi különbséget nem ad.
Stoki környékén élve lassan már 8 éve pedig kijelenthető, hogy ennél még Magyarországon is keményebb a tél.Ha nem is folyamatosan, de a pesti telenkénti rekordhideg (a leghidegebb napokat heteket értem ez alatt) az utóbbi években magasan alacsonyabb (képzavar!) mint a stockholmi.
Fehér karink idekint nem volt már vagy 3 éve, valszeg idén se lesz.Mert hogy ha már van hó, akkor az egész sötétség-dolog is százszorta jobban viselhető a fehér massza fényvisszaverő, világító hatása miatt.Na, szóval, nem kell ezt túlparázni, túl kell tennie magát az embernek és fel kell kapcsolni a villanyt, ennyi az egész.
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.11. 21:36:23

Amúgy meg pont egy idevágó reklám, egy kis finn mucsa turisztikai videója:
Gyere ide hozzánk, mert itt semmi nincs.
:D
Bróhaha, ez apszolut jellemző egész Skandináviára.Főleg a pár nagyobb (inkább csak közepesebb) városon kívüli vidéki helyekre.
És esküszöm, hogy már mexerettem ezeket a viszonyokat.
Nincs a rohadék tömegnyomor, a dugó mindenütt, a parkolási lehetetlenség, a millió ember.Csak a csodás természet.

index.hu/mindekozben/poszt/2018/11/09/utazz_el_hozzank_mert_itt_nincs_semmi/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.11. 21:39:55

@geegee: Öregecskedő korban persze már máshogy éli meg az ember, ezért is húznak lefelé Spanyolországba a svéd nyugdíjasok, vé alakban repülve, mint a vadlibák.
De fiatalon, aktívan kell tudni kezelni ezt a helyzetet.

gabors 2018.11.11. 21:41:43

@Csodabogár: Csak a multkorira visszaterve meg ma vasarnap estere sincs vegeredmeny az USA valasztason ... 3 szenatori hely nem dolt meg el... ebbol az egyik masodk fordulos biztosan lehet meg egy az lesz .. harmadik nagyon a demokrataknak all ami eddig republikanus volt ..

es csak Kaliforniaban vagy 6-7 kongresszusi hely meg nem dolt el tobbek kozott a fideszes Dana Rohrabacher (de o pl erosen vesztesre all)

nem is beszelve a floridai ujraszamolasrol :-)

gabors 2018.11.11. 21:45:41

@Online Távmunkás: "Sem én, sem a családomból soha senki nem kapott se számlát, se bizonylatot eddig magánorvosnál,"

kertel szamlat ??

ha nem, miert nem ??

akkor kellett volna felemelni a hangod itt hiaba reklamalsz ... :-(

gabors 2018.11.11. 21:51:25

index.hu/gazdasag/2018/11/11/acelmu_belgium_fizetes_tevedes_utalas/

ott is vannak azert hulyek mentek a kaszinoba a penzel ...

mar irtam hogy volt szerencsem egy hasonlo ugyhoz ahol dolgozom de abbol borton lett a holgynek aki ugy gondolta megtartja a penzt az ennel joval tobb volt

gabors 2018.11.11. 21:58:23

@Hari Seldon 2: Amugy ez miert nem unnep Mo-on ? Most olvastam hogy tobb mint 600 ezer magyar katona halt meg ...

Itt nemzeti unnep a veteranok napja bar az amerikaik donto tobbsege nem tudja miert :-)

par eve hulyesegebol megkerdeztem minden kollegat es kb 15-bol egy tudta ... igaz csak kb fele amerikai de a tobbiek sem tudtak...

Csodabogár 2018.11.11. 23:01:04

@Online Távmunkás: Én eddig még mindig kaptam számlát, ha nem kaptam volna, akkor kérem a számlát. Nem tudom ti hova jártok, de nekem egy vastag irattartóm van tele a számlákkal és orvosi véleménnyel, amit szintén megkapok.
Természetesen a fiatalabb orvosok dolgoznak valahol főállásban és munkaidő után rendelnek a magánklinikákon, de sok "fiatal" nyugdíjas orvos is van.

Csodabogár 2018.11.11. 23:02:53

@gabors: Tudom, Ember mint öreg amerikai élénken figyeli a híreket.

Csodabogár 2018.11.11. 23:06:44

@gabors: Ez soha nem volt ünnep. Ha nem mutogatják a tv-ben, hogy Trump milyen feltünően unatkozik Merkel beszéde alatt, azt se tudtam volna, hogy van.
Ez inkább a Rajnamentén ünnep, mert hivatalosan ma kezdődik a karnevál időszak, mindig pontosan nov. 11-én 11 óra 11 perckor.

sörm 2018.11.11. 23:36:28

@geegee: Azért Stockholmban durva a népsűrűség most már. Döbbenetes a különbség csak pár évvel ezelőtthöz képest. Most 3 hónapig azzal vertek az istenek hogy minden nap a T-Centralennél kellett átszállnom a vonatról a pendelre, csúcsidőben reggel és délután. Egy idő után kísértett a gondolat hogy elkezdjek Jokkmokkban állást keresni... Nekem ott lenne ideális a népsűrűség :)

kardio1 2018.11.11. 23:37:28

@Online Távmunkás: én saját példa alapján írtam le a tapasztalataimat a magyarországi magánorvosi tevékenységről. Ha nem adsz számlát, a cégednek nincs bevétele, nem tudsz semmit leírni sem, és problémát okozna az is egy ellenőrzésnél, hogy jóval nagyobb lábon élsz, mint ahogy ezt a bevételeid lehetővé tennék.
Ha betegként mentem magánorvoshoz, akkor is mindig kaptam számlát.

kardio1 2018.11.11. 23:43:57

@gabors: mert Magyarország a vesztesek közt volt, azonfelül a nyitánya volt az ország feldarabolásának. Merkelnek is furcsa lehet ünnepelni a két világháború győzteseivel, tudva, hogy mennyire kíméletlenek voltak azok akkori vezetői a legyőzöttekkel (különösen mint volt NDK-s)

gabors 2018.11.12. 00:19:53

@kardio1: "@gabors: mert Magyarország a vesztesek közt volt,"

ez nem volt gond se 1848-49- es vereseg unnepleseben sem az 1956-os vesztes esemenyek unnepleseben.. es lassan a trianonbol is "unnep" lesz

amugy itt sem a haboru veget hanem az elesetteket es a veteranokat unneplik (minen haborus veterant es hosi halottat)

kardio1 2018.11.12. 00:28:26

@gabors: az nem ugyanaz. Március 15-ét és október 23-át ünnepeljük, a kezdetet. A szomorú végről megemlékezünk: október 6-án és november 4-én.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.11.12. 01:17:03

@Online Távmunkás: Szint emindenutt kaptam maganorvosnal Magayrorszagon szamlat.

tanato 2018.11.12. 09:37:19

@tildy[UK]: Szereintem Online nem a hivatalos magánorvosokra gondolt,hanem a szürkegazdaságban dolgozó orvosokra.Más témában pl. az albérletkiadókra akik nem adnak számlát vagy aháztartási gépeket szürkén megjavítókra akik szintén nem,vagy "szürke"gyógymasszőrök,körmösök fodrászok stb,akik szintén nem adnak.De lehetne még sorolni a végtelenségig.Ez a szürkegazdaság,rendkívül elterjedt itthon.

tanato 2018.11.12. 09:40:53

@kardio1: Pontosan,mert vesztettünk.A mohácsi csatát sem ünnepeljük,szemben a nándorfehérvárival,kőszegivel,egrivel,ahol győztünk pedig mindegyik török magyar viszonylatban volt.Mindkét Győzelem, napja nekünk hatalmas bukás volt az első után Trianon meg a Horthy rendszer jött,a második után meg egy még szigorúbb Trianon és RÁkosi elvtársék.

kardio1 2018.11.12. 09:49:45

@tanato: de ki dolgozik orvosként a szürkegazdaságban ?
Vagy hivatalosan magánrendelsz és adsz számlát, vagy hálapénzt fogadsz el az állami egészségügyben számla nélkül, de ez teljesen fekete jövedelem.

tanato 2018.11.12. 10:13:16

@kardio1: Létezik sajnos hogy hivatalos magánredelésen nem adnak számlát,én sem kaptam igaz nem is kértem fog implantátum beültetésekor,pedig nem kis összeg volt.de nem kértem,nem tudtam volna sehol felhasználni a számlát.Természetesen azt nem tudja megcsinálni az illető fogorvos/sem/hogy senkinek ne adjon,csak azt hogy egy részét elsummantja

Dikusz 2018.11.12. 11:06:50

@tanato: megelőztél, pont ezt szerettem volna írni @kardio1:-nak.

Magánrendelésre járok fogorvos(ok)hoz. Egyikük sem adott soha számlát, viszont a TAJ-kártyámat elkérték.
Egy ismerősöm kapott ugyan (automatikusan), de az egy cég volt, amelyik több fogorvost foglalkoztatott.

adg 2018.11.12. 11:29:37

@kardio1: szulesszel (2 fo), fogorvossal (minimum 5) es orthoped orvossal volt eddig kapcsolatom, meg a gyerek haziorvossal, ha hetvegen kellett valami. Ezek mind magan. Az ortoped orvos megkerdezte, kerek-e szamlat, az osszes tobbitol soha nem kaptunk. Soha. Ha kerunk, biztos ad, nem vitatom.

Nyilvan kiallitanak valamennyi szamlat, vagy adnak az uj betegeknek, meg nyilvan arra odafigyelnek, ne legyen a bevetel rohejesen keves es legyen mibol leirni a koltsegeket, de hogy nem altalanos jelenseg a szamlaadas, az teljesen biztos.
Mas egy magan korhaz pl, ott elhiszem, hogy adnak, az kicsit komolyabb, mint egy maganpraxis.

kardio1 2018.11.12. 11:37:52

@tanato: @Dikusz: @adg:
Akkor csak én adtam ezek szerint...

adg 2018.11.12. 11:48:07

@kardio1: azt valoszinunek erzem, hogy nem te kepviselted a tobbsegi hozzaallast. :)
Annak nagyon orulok, hogy ettol a szamlacirkusztol megszabadultam.

kardio1 2018.11.12. 11:48:56

@Dikusz: mondjuk ez így ebben a formában nem igaz, mert nagyobb cégeknek dolgoztam, és ott mindenki így dolgozott.

adg 2018.11.12. 11:54:27

@kardio1: ok el tudjak szamolni, kell nekik a szamla. Mari neni meg nem.
Viszont ha le lehetne irni az adoalapbol pl, vagy egy reszet visszateritene a tb, vagy akarmi, maris elenkebben kernek a betegek a szamlat mindenhol.
De ettol meg a gazszerelo ugyanugy nem adna.

Dikusz 2018.11.12. 12:20:11

@kardio1: Akkor legalább annál a cégnél adott mindenki számlát...

Ahol a barátom csináltatta a fogát, az is cég volt több fogorvossal, tulajjal. Mindig adtak számlát, úgy hogy az éppen elvégzett kezelést fizette ki.
Azok a fogorvosok, akiknek a magánrendelésén jártam, alapból nem adtak számlát. A legutóbbinál tényleg kockás füzetbe írták be az adatokat, viszont mint az előbb írtam, a TAJ-kártyámat elkérte, nem tudom, mi okból.

kardio1 2018.11.12. 12:49:35

@adg: nem úgy értem. Hanem hogy kvázi alvállalkozó voltam nagyobb cégnél

tanato 2018.11.12. 15:02:00

A számla(nem)adás nem eü.probléma,nemzeti sport itthon

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.12. 18:09:45

@sörm: "elkezdjek Jokkmokkban állást keresni... Nekem ott lenne ideális a népsűrűség"
Bróhaha, úgy-úgy!
:D
Ráadásul Jokkmokk nagyon hasonlít a magyar ukkmukkfukk szavunkra...
:-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.11.14. 12:21:58

@kardio1: Mikor hallottál arról, hogy egy orvost megbüntetett a NAV vagyonvizsgálat alapján? Persze hihető, hogy legálisan keresi meg a pénzét például a pesti kórház mindenki által ajánlott nőgyógyásza, aki simán elkölt havi 1 milliót a bruttó 400 ezres állami fizetéséből és a magánorvosi cége éves szinteb 4 milliós bevételéből...
Az a tipikus, hogy hivatalosan magánrendel és nem ad számlát.

@tanato: A hivatalos magánorvosok többsége is a szürkegazdaság része, olyan számlaadási hajlandósággal, mint a fodrászok és a taxisok.

@Dikusz: A TAJ-kártyát az állami támogatás felmarkolása miatt kérte el, te is fizetsz és az állam is fizet neki.

kardio1 2018.11.14. 18:36:15

@Online Távmunkás: lehet igazad van. Mindenesetre azért, mert te nem kaptál számlát, de azért nem kellene általánosítani. Az általad említett nőgyógyász valószínűleg a parából él olyan nagy lábon, nem kell ehhez elsumákolt magánrendelés.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.11.15. 19:16:41

@kardio1: Ha évente 4 millió legális bevétele van a cégnek, de ebből csillogó rendelőt tart fenn titkárnővel és asszisztenssel, ráadásul 15 ezer egy sima vizsgálat, akkor ott nyugodtan gyanakodhatsz adócsalásra...

tanato 2018.11.15. 19:55:46

@Online Távmunkás: Hivatalos magánorvos nagyon kevés van,miszliknyi itthon.Azt nem tudnák kifizetni a népek.A magánorvosok is csak részben azok, nagyobbrészt államiak.
Persze hogy van szürke része is a dolognak,ez akkor is igaz ha adnak számlát.Sajnos mint írtam az adóelkerülés nemzeti sport,az albérletkiadóktól a hűtőgépszerelésig,ez nem eü. sport,ez országos.

kardio1 2018.11.17. 00:13:15

@Online Távmunkás: igen, ha csak ez a magánrendelése van. Akkor is, ha az adózatlan para sok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása