oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 10. 06:30,  A 10 legidegesítőbb dolog a karibi életben 101 komment

2018. augusztus 10. 06:30 Határátkelő

A 10 legidegesítőbb dolog a karibi életben

Az már nemegyszer kiderült itt, a Határátkelőn is, hogy a bennünk egy országról vagy régióról élő kép és a valóság nem feltétlenül mindig esik egybe. Vagy még pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy minden országnak megvannak az árnyoldalai. Még a Karib-térségnek is, úgyhogy én kifejezetten kíváncsian olvastam Kriszta posztját (korábbi írásait itt és itt találod), aki a tíz, őt leginkább idegesítő dolgot szedte Guadeloupéről. (Köszönöm neki a képeket is!)

au2.jpg

„Kivételesen a mostani bejegyzésem nem a csodás, hanem a kevésbé jó, sőt idegesítő karibi dolgokról fog szólni. Nyilván egyediek vagyunk, van, akit bizonyos dolgok kevésbé zavarnak, mint másokat, de alapvetően amiket most fogok felsorolni, az szerintem majdnem minden magyar embert zavarna, vagy azt, aki nem itt nőtt fel. 

De az is igaz, hogy minden rosszban van valami jó, én ebben hiszek. Esetemben például az, hogy sokkal lazább lettem és az igazán fontos dolgoknak tulajdonítok leginkább jelentőséget, a felesleges aggódás és mindennapos idegeskedés rossz szokását elhagytam.

Az apró dolgoknak eddig is tudtam örülni, de itt még inkább elkezdtem érezni azt, hogy az élet szépségét egy-egy jelenben megélt apró pillanat is meg tudja adni. Szinte mindennapos jelenség, hogy ok nélkül mosolygok boldogan, például amikor vezetek és simán dalra fakadok közben. 

Na már megint arra kezdek kanyarodni, hogy tulajdonképpen még a rossz dolgok is jók, szóval gyorsan el is kezdem a felsorolást, még mielőtt átírnám a blog címét valami kellemesebbre...:) 

en_ann.jpg

#1 Vízhiány 

Az egész szigeten viszonylag gyakran előfordul, bizonyos helyeken pedig még gyakrabban, hogy elzárják a vizet rendszeresen, akár napokra is. A vízvezetékek nagyon öregek és cserélik őket, állítólag ezért. De valójában senki sem tudja, hogy valaha is megoldják-e ezt a helyzetet. 

A legdurvább az volt, amikor a lakótársamnál 1 hétig nem volt víz, kivéve talán 1-1 órát, de akkor nem lehetett minden elmaradt dolgot elvégezni. Szerencsére én ekkor Kubában voltam, persze ott is többször előfordult a vízhiány. 

#2 Szúnyogok, bogarak 

Mindennapos küzdelmet folytatok ellenük és van, amikor ők győznek. Kénytelen vagyok magamat fújkálni, amit már nagyon unok, olykor el is felejtem és nem is biztos, hogy túl jót tesz ez a bőrömnek. A ventilátort és a légkondit nem csípik, így még ezekkel szoktam operálni. 

Mivel a szúnyogok zikát és egyéb betegségeket is terjesztenek, ezért érdemes tényleg odafigyelni hogy elkerüljük a csípésüket, amennyire lehet. Szúnyogirtók közül az ittenit érdemes beszerezni gyógyszertárban, ami a trópusi fajtákra is jó. 

A csótányok itt mindenütt feltűnhetnek, rendszeresen, még alapos takarítások ellenére is. A gondom főleg az velük, hogy még szállni is tudnak és valahogy mindig szimpi vagyok nekik, amit én annyira nem díjazok, mert nem vágyok a társaságukra. 

A minihangyák a legidegesítőbb bogarak, mert irtó gyorsak, ha egyetlen miniatűr morzsa marad bárhol, egyből elözönlik a konyhát, de van, amikor étel sem kell hozzá, mégis jönnek. 

agy_3.jpg

A többi este érkező szálló „vendég” miatt pedig majdnem mindennap kell sepregetni vagy porszívózni. A meleg miatt pedig a szemetesben lévő zöldség- vagy gyümölcsmaradékból szép kövér kukacok fejlődnek ki, melyek olykor ki akarnak törni a kuka sötét verméből. 

#3 Izzadás 

Én konkrétan még a szaunában is csak kb. 10 perc után kezdek el minimálisan izzadni, na de itt olyan párás a levegő, hogy sokszor még egy ruhát is nehéz felvenni. 

A szűk farmerral már régóta nem próbálkozok, de ha egy elegánsabb ruhát szeretnék viselni, akkor ahhoz feltétlen kell, hogy a közelben legyen egy ventilátor, aztán pedig légkondi az autóban, különben ha süt a nap, akkor szó szerint leolvad rólam. 

Nyilván augusztus a legmelegebb hónap, így most testközelből nyilatkozok erről, télen például teljesen kellemes a meleg. Ma például azt éreztem, hogy még a szemhéjam is izzad! 

#4 Kiszámíthatatlan eső 

Ezt csak a tények miatt vettem bele a listába, egyébként engem ez már egyáltalán nem bosszant. Sőt, volt, hogy kifejezetten érdekes élmény és érzés volt a meleg eső, amikor jó alaposan elkapott. 

Az más kérdés, hogy az emberek az autókban totál hülyének néztek, mert nem szálltam be hozzájuk a felajánlásuk ellenére. Pont közel voltam az otthonomhoz és ezért sem zavart annyira, hogy csuromvizes lettem. 

Itt viszonylag gyakran esik az eső, de a hurrikánszezont kivéve alig lehet észrevenni, mert legtöbbször 5-10 percig tart, illetve ha este vagy hajnalban esik, akkor talán észre sem veszem. 

A másik dolog, hogy szinte egyből utána kisüt a nap, nincs napokig rossz idő és sötétség. Az pedig külön vicces, amikor a tengerparton ér utol és akkor mindenki gyorsan behúzódik egy közös fedél alá, ez valahogy hangulatos tud lenni. 

#5 Gyors elhasználódás 

A párás idő és a tenger közelsége (a só) miatt is minden sokkal gyorsabban használódik el, mint például nálunk. A fürdőruhám fém része, a táskám cipzárja, a cipők mind nagyon hamar áldozatául estek az itteni klímának. 

Nem tudom, hogy főleg ennek köszönhető-e, de sajnos a házak, épületek átlagos kinézete, színvonala és a belső terek berendezése, igényessége is eléggé eltér attól, amit otthon megszoktam. 

med.jpg

Volt, hogy egy kutyát tartó nővel együtt kerestem itt albérletet és olyan igénytelen, undorító lakásokat láttunk, hogy elképesztő. Az autók és az eszközök is hamarabb rozsdásodnak. 

#6 Az angol nyelv hiánya 

Hiába vagyok az Európai Unió államában, elég kevesen beszélik az angolt és az éttermekben, a hivatalokban ritkán van angolul feltüntetve a szöveg. A munkavállaláshoz is sajnos elengedhetetlen a francia nyelv ismerete a legtöbb esetben. Bár a barátaim nagy része beszél angolul, eleinte akadtak nehéz helyzetek a francia nyelv ismerete nélkül. 

#7 Bürokrácia 

Itt banki, biztosítási vagy egyéb hivatalos ügyet intézni egy rémálom, ebben többen megerősítettek. Sajnos bizonyos rendszerek nagyon elavultak, az ügyintézők lassúak, a rendszerek nem elég modernek és sokszor még egy nem válaszra is hónapokat kell várni. 

Legutóbb egy hivatalban 2,5 óráig tartott a regisztrációm, pedig volt valaki velem, aki fordított, de nem voltak egyértelműek a kérdések pontosan mire vonatkoznak külföldiek esetében és az ottani hivatalnokok sem igazán voltak képben. 

#8 Eltérő mentalitás, megbízhatóság 

Többször írtam már olyan esetekről, amikor a megbeszélt találkozóra egyáltalán nem jött el az illető és még csak nem is jelezte. Ráadásul ezt többször is képes volt eljátszani. 

El kellett fogadnom, hogy ez sajnos itt bizonyos embereknél szinte természetes és ez nem jelenti azt, hogy az illető nem tisztel, vagy nem kedvel. 

Mivel mindenki nagyon udvarias és kedves, sajnos nem mindig lehet leszűrni mikor van az a szituáció, hogy nem akarnak elutasítani, ezért mindenre igent mondanak, de amikor a tényleges cselekvésre lenne szükség, akkor egyszerűen nem lehet elintézni az adott dolgot, mert vagy nem elérhető az illető, vagy mond valami ürügyet, miért halasztódik a dolog. 

Jó párszor jártam úgy sajnos, hogy megállapodtunk a tánctanításról, mikor, hol, mennyiért, tartottam egy sikeres bemutató órát is, de a tanfolyamom sohasem kezdődött el. 

#9 Szakadozó, lassú internet 

Számomra ez a legrosszabb az összes közül. Lehet, hogy azért, mert megszoktam, hogy Pesten azért mindenütt gyors és megbízható az internet. Itt hiába van wifi, sokszor az is óriási ingadozásokat produkál. 

Az internetszolgáltatók között is nagy a különbség, a jelenlegi Digicel előfizetésemben szereplő több gigás netem hol megy, hol nem. Ezek a problémák eléggé megnehezítik és lassúvá teszik a blog írást például, amit nem igazán díjazok. 

szep.jpg

#10 …és mindez mégis hiányozna, ha nem élnék itt… :)” 

Ha szívesen olvasnátok még Krisztától, akkor látogassatok el a blogjára!

A nap idézete

Bármit el tudok képzelni. Úgy érzem, hogy Angliában bármi lehetek. Folytathatom majd azt, amit itt dolgozom, vagy kipróbálhatok bármi más területet, amit itthon nem mernék.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Guadeloupe

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1414169139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2018.08.10. 07:39:17

A franciák azért általában beszélnek angolul, csak köcsögök ahhoz, hogy megszólaljanak rajta. Volt pl, hogy a nejemmel Elzászban voltunk egy szállodában, mentünk volna el reggel, mondom a recepciósnak, hogy I would like to check out, erre elkezdett franciául magyarázni valamit. Mondtam angolul, hogy bocs, nem értek franciául, erre nagy kegyesen átváltott, de mondjuk rohadtul nem értem, hogy a checkout után miért feltételezte, hogy megértem amit beszél.

Golf2 2018.08.10. 08:26:46

A bogarak miatt nem mennék.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 09:02:34

Sok tévhitet tartalmaz a cikk.

A téma autodidakta szakértője vagyok, magam is 6 évet éltem a karibi térségben.

Ami igaz: gond van a vízzel. Az oka: alig van ternészetes édesvíz a térségben, leszámítva persze Közép- és Dél-Amerika kontinentális karibi részeit, de a szigeteken sehol sincs nagy folyó, tó. Igaz az is, hogy a pára miatt gyorsabban romlanak el a műszaki termékek.

S most ami nem igaz.

Ha az ember tiszta, nem gond az izzadás. Hiszen megszárad. A tiszta ember nem lesz büdös az izzadástól.

Nem véletlen, hogy a térségben a személyes higiénia fenntartása komoly társadalmi törvény.

A rovarokat megszokja az ember simán.

Az eső nem gond, hiszen eleve szinte 100 %-os a pára.

Az angol nyelv hiányát nem értem. A karibi térség fele angolajkú. A 13 független karibi államból 10 angol nyelvű, s ezek közül 9-ben ténylegesen is az angol az egyetlen használt nyelv.

A mentalitás valóban más, de mi ezzel a gond? Ki akarna sietni egész nap, hajszolva az extraprofitot másoknak?

Az internet Kelet-Európában mindenhol extrém gyors, ahhoz képest a világ legtöbb térségében lassú.

Mrs. Clayton 2018.08.10. 09:29:28

@maxval balcán bircaman: egy francia szigeten nem vilagos miert olyan furcsa neked h nem beszelnek angolul. Hidd el annak ellenere h heti tobbszor tobb ezer turistat visznek oda a hajok meg az oket varo taxisok sem beszelnek egy szot sem angolul. Inkabb mutogatnak nekik kezzel labbal. Pedig gondolom nem iden lendult fel arrafele a turizmus.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.08.10. 10:00:51

Egykori svéd gyarmathoz illően, legalább svédül kellene értsenek.
:-)

Arthamyr 2018.08.10. 10:46:39

#2: azért van, mert szar házak vannak. Érdekes módon a szállodában meg tudták oldani, hogy semmiféle ízeltlábú élőlény ne legyen az épületen belül, míg amikor magánházban laktunk, ott masíroztak a hangyák, zümmögtek a szúnyogok. Pedig tiszta volt a házrészünk, új is, igyekezett is a vendéglátó, de egyszerűen nem megfelelő technológiával, minőséggel készült az épület.
Európában is van hangya, ehhez elég, hogy ne legyen normális alapozás, a betonon viszont nem tudják átrágni magukat, ha nincs rajta repedés, nem lesz hangya sem.
#5: ennek megint hasonló oka van: olyan dolgokat kell szerezni, ami bírja a nagyobb páratartalmat, magasabb hőmérsékletet. Pl. nem rozsdásodik. A fürdőruhához minek fém? Stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 11:00:46

@Mrs. Clayton:

Nem mondtam, hogy furcsa.

A 5 francia karibi terület (a kontinenst nem számítva) egyébkélnt nem ugyanaz ebből a szempontból.

A lakosság többsége néger rabszolgák leszármazottja, emiatt kétnyelvű - francia és francia kreol nyelvű a francia részeken.

Saint Martin kivételes: fajilag ugyanaz ott is, de ott az angol nagyon elterjedt. Ennek valószínűleg az az oka, hogy csak a sziget déli része a franciáké, az északi a hollandoké, s északon az angol a fő nyelv.

Saint Bathélemy a nagy kivétel: ott a többség fehér és kizárólag francia nyelvű.

Szerintem arról is szó van, hogy a legtöbb turista eleve belföldi, azaz az európai Franciaországból jön.

Olliék 2018.08.10. 11:32:31

@maxval balcán bircaman:
"Ha az ember tiszta, nem gond az izzadás. Hiszen megszárad. A tiszta ember nem lesz büdös az izzadástól."

Ja,otthon egy sunäban igen. De egy poliészter ruhäban ... Na abban rendesen lehet szaglani. Pläne ha 3-4 naponta cserélik.

Shanarey 2018.08.10. 11:45:04

@maxval balcán bircaman:

Kubában éltél, nem pedig a többi szigeten.
Vagyis a te tapasztalatod, már csak azért sem releváns, mert évtizedekkel ezelőttről származik, egyetlen helyről, a konzerv szocializmusból.

A net, nyugat Európában sem lassú.

Mrs. Clayton 2018.08.10. 11:48:04

@maxval balcán bircaman: a koveteztetesed rossz. Ezekre a szigetekre napi szinten tobb hajo fut be tobb ezer turistaval a fedelzeten, akik altalaban nem franciak. Ettol fuggetlenul pl Guadalupen tenyleg sok franciat lattam.

Shanarey 2018.08.10. 11:49:18

@Olliék:

Aki poliészter ruhát hord, az nagyobb gazságokra is képes.
:-)))))))))))))))))))))

Én, ha akarnám sem tehetném, mert kiütéses leszek a műanyagos ruháktól.
A cég akinek dolgozok, adott komplett munkaruhát, s azóta is a szekrényemben van, mert a nadrág is fele műanyag, és a pólók is. Na meg én fizikai munkát végzek, emiatt még véletlenül sem vennék fel olyan ruhát, amely nem szellőzik rendesen.

Olliék 2018.08.10. 12:29:34

@Shanarey: Töményen én se bírom, de nagyon nehéz alig műanyag ruhát kapni mostanában. Lehet,hogy drága, de a jó minőségű ruhatáram még most,évekkel később is simán használható.

arncht 2018.08.10. 13:04:13

Ide nyaralni kell menni, nem elni. Van meg par ilyen hely a vilagon, amik nem veletlenul nem a vilagpiac meghatarozo szereploi.

Shaktee 2018.08.10. 13:12:15

@maxval balcán bircaman: autodidakta egy túróst, mint gyerek éltél pár évet kubában, azóta 200% változott az időjárás ott is..

geeeteee 2018.08.10. 13:17:57

Guadalupe? Guadalupe? Guadalupe?
Ma 16-szor, a héten akár hetvenszer is olvashattam. Semmi közöm a Karibi-Térséghez, Malagából(nem a spanyol, itteni burb) hordunk homokot az új Északi-Összekötőhöz, a Marshall Road-i körforgalmas kereszteződésnél láttam az utcanévtáblát ilyen sokszor, Guadalupe Dr. Megfordult a fejemben, hogy majd utánanézek, na nem komolyan, hanem csak amikor ráérek és még eszembe jut. Sok ilyen van, az ember mindig tanul. Földrajzi névre gyanakodtam, az be is jött, de hogy péntek este itt onnan lesz poszt, arra nem adtam volna egy centet sem. Persze, véletlen.

geeeteee 2018.08.10. 13:47:36

@Din Serpahis: Némettel ugyanez. Sokszor arattam vele sikert, hogy úgy kérdeztem, tudom-tudom, de mégis kinek lenne kedve hozzá csak a kedvemért? Megyek tovább, nem mondom el senkinek.

geeeteee 2018.08.10. 13:47:38

@Arthamyr: Tücsökzene? Amikor Kingsley-ben laktam, csak az zavart, de az sem az volt. Hanem az itteniek csúfnevének keresztelői. Az első találat: youtu.be/S_pSxnjKaz0
Ehhez képest alszok 200 rebdack között, azok kevesebbet zavarnak.

geeeteee 2018.08.10. 14:43:04

@arncht: Nyaralóknak tánciskolára üzletet alapozni viszont lehet jó tipp a megélhetésre. Nálunk az egyik kedvenc chinatown-i -ez itt Northbridge- mulatóban népszerű a salsa-klub. Mustang Bar. Ahol sokan nyaralnak, megérheti belőlük megélni, nem?

geeeteee 2018.08.10. 14:43:04

@Olliék: Kishitű vagy avval a 3-4 nappal, nem anyagban, színben kell gondolkozni. Feketét két hétig lehet hordani. :D

geeeteee 2018.08.10. 14:43:04

@maxval balcán bircaman: "A mentalitás valóban más, de mi ezzel a gond? Ki akarna sietni egész nap, hajszolva az extraprofitot másoknak?"
Környezetfüggő, vagy mégsem? Amikor eldöntöd magadban, hogy ebből ki akarsz maradni, arról a többiek nem vesznek tudomást? Vagy kapsz róla papírt, felmentést, mint a tornaórán?

geeeteee 2018.08.10. 14:43:04

@Shaktee: Autodidakta. Az első exemnek volt egy tankönyve, Általános Pszihológia. Az adyvárosi nővérszállón mártogatások között olvastam. Aztán beleragadtam a behaviozimusokba, De nem fontos, elkened a hasadon, megszárad.

geeeteee 2018.08.10. 15:24:07

Interferencia. 10cc. Valamelyikőtök írta, rosszabbra számított. Nekem fontos, ott a sorsom a második sorban.

geeeteee 2018.08.10. 15:24:07

+r. Rh pozitív. Magyarul is van szakirodalom, viselkedéslélektan, én azt nem tudom. A tudás fája nem az életé. A fejem sem lesz káptalan. TGM nem rám gyűjt, én se rá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 15:49:26

@Olliék:

Éghajlatnak megfelelő ruházat kell, ez tény.

Pl. leggings ajánlott a nőknek, tunikával. Ez persze más éghajlaton is ideális.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 15:49:26

@Shanarey:

Valóban nem jártam végig az összes karibi szigetet. De a témával sokat foglalkoztam.

S az etnikai, faji, nyelvi viszonyok nem változtak az utóbbi 30 évben.

Shaktee 2018.08.10. 15:49:26

@geeeteee: apropo a Monikat hova tetted?? :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 15:49:26

@geeeteee:

S minek menni oda az, akinek ennyire nem tetszenek a helyi szokások?

Van ismerősöm, aki az USA-ból is hazajött, pedig már az állampolgársága is megvolt, mert nem bírta az ottani állandó rohanást és pénzhajszát.

geeeteee 2018.08.10. 15:49:26

Hallgatom itt a Temptations-t(youtu.be/nXiQtD5gcHU), back to War. Nem jut eszembe, mert a Lotus blossum.

adg 2018.08.10. 15:56:24

@maxval balcán bircaman: gondolom a smink is elmaradhatatlan, nehogy a buszmegalloba rokazzanak igenytelensegukben. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 16:06:12

@adg:

Smink nélkül eleve nem megy ki rendes nő közterületre, hacsaknem sportol. De sport után sminkel.

Sőt, otthon is kötelező a smink.

Nő smink nélkül = hal víz nélkül. Halálos állapot.

adg 2018.08.10. 16:09:50

@maxval balcán bircaman: koszonom az infot. :) Nagyjabbol sejtettem, hogy igy van.

gabors 2018.08.10. 16:10:25

@maxval balcán bircaman: "Az angol nyelv hiányát nem értem. "

hint !!!.... (bolgarul nem tudom) :

aki a tíz, őt leginkább idegesítő dolgot szedte Guadeloupéről.

koncentraljal kicsit az utolso szora ....

2018.08.10. 16:15:33

@maxval balcán bircaman: @adg:

Esetleg meg kell próbálni olyan nővel ismerkedni, amelyik nem annyira rút, hogy csak maszkban vihető emberek közé.

De mit tudjam én, elvégre nem vagyok a téma autodidakta szakértője.
¯\_(ツ)_/¯

adg 2018.08.10. 16:20:14

@Nagy kámpics: a no smink nelkul olyan, mint a borso a heja nelkul! Alkoholmamorban karomkodva rokaznak az utcan! Nadragban!

vándor madár 2018.08.10. 16:28:48

@Shanarey: Talán olvastad... Itt a válasz a múltkori kérdésedre, de oda már nem linkelem be, mert túl régen volt.

"A fűtési szezonban, tehát 2016. október 15-től 2017. március 1-ig összesen 259 ember fagyott meg.

Az idei számok egyelőre nem ismertek."

www.szeretlekmagyarorszag.hu/elarulta-a-rendorseg-hanyan-fagytak-halalra-magyarorszagon-2016-17-telen/

vándor madár 2018.08.10. 16:33:57

@Olliék: Sikerült megszerezni a papirokat a csp-hoz Mo-n?

geeeteee 2018.08.10. 16:39:15

@Nagy kámpics: Csupa ilyenem volt. Nézzed már a nickeket. "Nagy kámpics" >> geeeteee:D

geeeteee 2018.08.10. 16:39:15

@adg: :DDD
Egyik szerelmem sem csinált ilyent.
Biztos hazudni akartam, hogy mondják a viszonzatlan szerelmet görögül? Elektrám segíts!

geeeteee 2018.08.10. 16:39:15

@vándor madár: Langyos vagy. Én fűtöttem a maradéknak...

geeeteee 2018.08.10. 16:39:16

@Shaktee: Néha lemaradunk erről-arról.

geeeteee 2018.08.10. 16:53:12

@Shaktee: Végre eszembe jutott. Ti vagytok a plátói szerelmeim. Te is! Ugye, hogy nehéz szó volt, főleg egy részeg sofőrnek. Úgy szégyellem.

Olliék 2018.08.10. 17:08:39

@vándor madár: Szia! Az E nyomtatványt nem töltötték ki, ismét elmondták,hogy csak hatósági bizonyítványt adnak. Meghatalmazással kikérettük azt, lefordítattuk, és csatoltuk még mellé a lakcím kártya másolatot, amin szintén rajta van, hogy 2002-tól egy lakcímen vagyunk. Most várunk.

invalid user name 2018.08.10. 17:10:13

óbazmeg bircaman, ha napokig nincs víz, hogy legyen tiszta az ember?

Olliék 2018.08.10. 17:10:39

@geeeteee: :DD két hét... Banyek.

Mrs. Clayton 2018.08.10. 17:31:18

@geeeteee: bocsanat, de ma meg en nem ittam igy azt hiszem fogalmam sincs mire celzol. Egyebkent egy szuper caket sutok, mondjuk meg a sutoben csucsul, de ilyen lesz:
thecakeblog.com/2014/03/recipe-coconut-cake.html
Kb passzol a karibi temahoz

kék madár 2018.08.10. 17:34:54

hat birca, ha eddig nem kerdeztem volna, hogy orvos latott-e mar.... most mar keso.

kék madár 2018.08.10. 17:36:38

jol van latom a fiuk megkaptak az egeszalakos pucsitos kepet is :)

Csodabogár 2018.08.10. 17:41:59

@Arthamyr: Ez így nem egészen stimmel. Ahol most lakom, az tiszta beton illetve a falak ytongból vannak. A ház 2000-ben épült. Van beton mélygarázs, földszint és nálam az első emeleten is vannak időnként hangyák. Egy barátom is most küzd a hangyákkal 30-as években épült modern ház emeletén. Eredetileg nála nem volt hangya, de egy vízcső csere miatt kibontották nála a plafont, ahol egy hangyaboly lakott. Napok óta hangyákat takarít. Na és a zürichi 100 éves ház első emeletén is volt hangya, pedig ott is volt pince és félemeleti lakás is alattam. Igaz csak egyszer jöttek elő a nappaliban, nagy számban és soha többé, de feljöttek.:-(

Shanarey 2018.08.10. 17:44:49

@vándor madár:

Köszi, de már láttam a hírt.
Ugye, milyen érdekes, egy egyszerű kérdésre milyen nehéz úgy válaszolni, hogy nem hazudhatnak.

Krisztina Zsuzsa Kovács 2018.08.10. 17:59:04

@maxval balcán bircaman:
"Sok tévhitet tartalmaz a cikk."
Ha annyira nagy szakértő vagy, akkor nyilván feltűnt, hogy az én szemszögemből íródott a cikk, márpedig ha valaki valamiről gondol valamit, az nem lehet tévhit, mert ő nem feltétlen úgy gondolkodik, mint Te.
A cikk nem szólt arról, hogy ki lesz büdös és ki nem. A tény attól tény marad, hogy augusztusban iszonyú meleg van napközben.
Az esőről is azt írtam, nem gond, de azért tud kellemetlenséget okozni.
Benne volt a cikkben, hogy Guadeloupe-ról szól a cikk konkrétan, nem a többi karibi szigetről, hisz én ott élek.
A mentalitással mi a gond? Nem tudom, te mennyire díjaznád ha számtalanszor megállapodsz, aztán a sok idő, energia, pénz ráfordítás mind veszendőbe megy...?
Te melyik szigeten éltél? Biztos vagyok benne, hogy nem Guadeloupon, ugyanis jó pár magyarral beszélgettünk ezekről a dolgokról és mindenkinek kivétel nélkül ugyanez volt a véleménye.

vándor madár 2018.08.10. 18:03:14

@Shanarey: Igen. Sajnos mindenhol van takargatni való. Ez az erős emelkedés a nagyjából 150-hez képest nyilván homlokegyenest ellentmond az egyre jobban élünk szlogennek.

Shaktee 2018.08.10. 18:03:24

@geeeteee: Fiu vagyok...ha ilyen érzéseid vannak fordulj a birkához :-)

geeeteee 2018.08.10. 18:03:24

Jonah Hill és a furuja. Vagy ellipszilonnal? A megfejtés még rémlik, nem sorsolok ki semmit. youtu.be/avYJHGPHEdo

geeeteee 2018.08.10. 18:03:24

@Mrs. Clayton: A nem-nyelvtudásra céloztam szerintem egyértelműen. Abból a kókuszos tortából meg kérek.

geeeteee 2018.08.10. 18:03:24

@Mrs. Clayton: The Crystal Ship. Az első esküvőmön szólt. Ez lenne a tortád? : youtu.be/QehH-JWobEQ

Shanarey 2018.08.10. 18:06:14

@maxval balcán bircaman:

Aha foglalkoztál vele, de sosem jártál ott, vagyis ismét szobatudósként akarsz bizonyítani valamit, amiről valójában semmi tapasztalatod nincs, ez kb olyan mint a papok ugatása abortusz ügyben. Saját tapasztalat az nincs, de vélemény az van.

Krisztina Zsuzsa Kovács 2018.08.10. 18:16:59

@maxval balcán bircaman:
Kubában nemrég több mint egy hónapot töltöttem, az igazi életbe is belekóstoltam, sokat voltam helyiek társaságában és megtudtam sok mindent, láttam hogy élnek, amit egy "normál" turista nem. Guadeloupe és Kuba ég és föld. Teljesen más kultúra, más mentalitás, más szokások, más életkörülmények...

Mindenkinél van egyébként víz raktáron, arra az esetre, ha elzárnák, így senki sem büdös, mert a nagyanyáink sem voltak azok, pedig nem sokaknál volt anno fürdőszoba.

A cikk lényege egyébként, hogy az idegesítő dolgok ellenére is imádom a szigetet, akinek nem ment volna át...:) De már megszoktam, hogy bizonyos embereknek mindig savanyú a szőlő...:)) legyen az az ő bajuk, én csak mosolygok.

Mrs. Clayton 2018.08.10. 18:20:13

@geeeteee: ahh, majd kuldom ha kesz, meg ki kell hulnie h aztan betolthessem es kidiszithessem

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 18:32:11

@Nagy kámpics:

Feminista téveszme, hogy van valamiféle ellentét a természetes szépség és a smink között.

A smink a szépet szebbé teszi, az átlagost széppé, a csúnyát átlagossá.

Ezek örök igazságok, figyelmeztetlek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 18:32:11

@Shanarey:

Azt mondod, a saját tapasztalat kikerülhetetlen?

Ezek szerint az elméleti fizikusok egytől egyik idióták...

geeeteee 2018.08.10. 18:32:11

Kriszta, végre. Engem talált el Ámor nyila.

kék madár 2018.08.10. 18:38:23

@Krisztina Zsuzsa Kovács: a bircaval ne vitatkozz, azt is jobban tudja, hogy mit ettel reggelire, o ilyen messzirelato mindent megmondo ember

HgGina 2018.08.10. 18:39:29

@Din Serpahis: Pont azért feltételezte, hogy tudsz franciául, mert Te is feltételezted róla az angoltudást.
Legközelebb kezdd azzal (franciául), hogy elnézést, nem ismered az ő anyanyelvét, ha megfelel, angolul folytatnád. Akkor másképp fog viselkedni. Te is szívesebben segítesz egy japónak, ha első mondata az, hogy nem tud magyarul makogni, ezért javasolja, beszéljetek mondjuk... .farszi, zulu avagy csecsen nyelven. Amire persze te válaszolhatnál pirézül.

Shaktee 2018.08.10. 18:39:29

@geeeteee: hess giti, én láttam eloszor! :-))

geeeteee 2018.08.10. 18:39:29

@Mrs. Clayton: @Shaktee: U bldy qjmprs, you bloody queue-jumpesrs:D

2018.08.10. 18:44:16

@maxval balcán bircaman:

"Feminista téveszme, hogy van valamiféle ellentét a természetes szépség és a smink között."

Lehet.
Én nem gondolom, hogy ez az ellentét fennáll, ugyanakkor azt viszont gondolom, hogy a smink egy maszk.

0-24-ben maszkot hordani, még otthon is, az kicsit operaház fantomjás nekem.

Ugyanakkor persze szimpatizálok valamennyire a helyzeteddel. A saját fétiseimet én is örök igazságokként élem meg, figyelmeztetlek.

Viva la érection!

geeeteee 2018.08.10. 19:23:05

Nyelvlecke ricochet geller.

Shaktee 2018.08.10. 19:23:06

@geeeteee: husssshhhh, the blonde carib bomber is mine! :DDD

Shaktee 2018.08.10. 19:23:06

@maxval balcán bircaman: ahhh almost forgot.

szólj már a nagyeszü tesódnak, hogy muszlim, német népmeséken nőttünk fel...
ezeregy iccaka, grimm..etc

Silence78 2018.08.10. 19:23:06

Bocs azt nem értem h " az európai unió egyik állama " ?

geeeteee 2018.08.10. 19:37:12

Orál, youtu.be/8KsXPq3nedY, Bolero, Ravel, tmccl. @Nagy kámpics: Volt jobb, kitöröltem, nem mertem elküldeni.

Dikusz 2018.08.10. 20:01:30

A posztoló hölgy igen csinos.
Amit sajnálok kicsit, hogy nem tanultam meg sosem táncolni, most meg már mindegy. Legfeljebb a Hattyúk tavából a kavicsokat tudnám eltáncolni...

Sean MacTíre 2018.08.10. 20:03:26

@maxval balcán bircaman: nem, csak amikor állítanak valamit, azt levezetik, és mások is levezetik. És egyszercsak valaki gyakorlatban is igazolja. Téged most épp cáfolt valaki gyakorlatban. Illetve pontosabban te cáfolsz elméletben egy gyakorlati tapasztalatot. :) Ebben az irányban a fizikusoknál sem működik ám. Ráadásul bemondásra kéne elhinni neked, hogy neked van igazad valakivel szemben aki épp ott él. Csak mert te olvastál róla.

geeeteee 2018.08.10. 20:03:27

@Silence78: nem néztem utána, valami maradék kolónia, sok ilyen van, ne gyanakodj :D

Mrs. Clayton 2018.08.10. 20:34:41

@Silence78: franciaorszag tengeren tuli megyeje, kb mintha zala megye a karib szigeteken lenne.

Shanarey 2018.08.10. 21:01:36

@maxval balcán bircaman:

Almát az almával, az elméleti fizika arról szól főleg hogy van egy elmélet, amely a jelenlegi technikai tudással, nem bizonyítható, nem pedig arról hogy az illető nem akarja bizonyítani. Te olyasmiről beszélsz, amit gond nélkül ellenőrizhetnél, vagyis lehetne saját tapasztalat, erre te előjössz Kubával, ahol több mint negyven éve jártál.

Shanarey 2018.08.10. 21:07:11

Réges régen egy poros határvidéki kisvárosban:

www.youtube.com/watch?v=KkM71JPHfjk

NorthPier 2018.08.10. 21:33:16

@Shanarey: szobatudóóós?! Hihihi... fotelutazó, esetleg...

Krisztina Zsuzsa Kovács 2018.08.10. 22:35:05

@Silence78:
Igen, EU tag ez a sziget, akárcsak Martinique.

Arthamyr 2018.08.11. 00:24:24

@Csodabogár: Ha van repedés, ami útként szolgál, akkor mindegy. :)

registerz 2018.08.11. 00:46:26

@Shanarey: Internet szempontjából az UK és Magyarország között van kábé ötszáz év Magyarország javára...

blackhairlady 2018.08.11. 02:26:45

@Krisztina Zsuzsa Kovács: Szerinted le tudnal ott vegleg telepedni vagy csak par evre tervezel?
Ezen a szigeten jatszodik az egyik kedvenc sorozatom, a Death in Paradise, csodas kepeket mutogatnak a nyomozas kozben :))

2018.08.11. 08:25:41

@registerz: de tudod az okát is?

geeeteee 2018.08.11. 08:25:52

@Shanarey: Köszi, nagyon ott vannak a szeren. És az a díszlet. :)

Ez egy sorozat, érdemes időt szánni a többi részre is.

somlobodog 2018.08.11. 08:25:56

@Shanarey: a birka nem járt Kubában. Csak az állítja hogy járt Kubában.... Nagy különbség. ;)

chove chuva (törölt) 2018.08.11. 09:35:18

Azért a tánciskola nem egy biztos egzisztencia, és a helyi nyelv ismerete nélkül... hát, innen szép nyerni. Én a posztoló helyében sürgősen megtanulnék franciául, és keresnék egy fix állást.

wolves84lb 2018.08.11. 12:20:08

@maxval balcán bircaman: nem akarsz magadnak valami más munkát keresni, mint az index-hez köthető blogokon elbaszni más emberek kedvét? Már megszoktalak a politikai cikkeknél, hogy osztod a nem létező eszed, de hogy még itt is téged kelljen olvasni/átgörgetni...a faszkivanveleddekomolyan.

Krisztina Zsuzsa Kovács 2018.08.12. 15:53:29

@blackhairlady:
Ez számomra is nagy kérdés, mert családot szeretnék alapítani hamarosan és emiatt is nagy a dilemma.
Gyönyörű a hely, az emberek kedvesek, nagy a nyugi, amihez könnyen hozzá lehet szokni, de néha azért hiányzik a nyüzsgő Pesti élet, főleg a kultúrális része. Attól is függ a megélhetésem hogy alakul.
A Death in Paradise-ról hallottam én is, mert kerestek szereplőket, illetve már láttam is hogy forgattak. Honnan értesültél róla? hol lehet megnézni?

blackhairlady 2018.08.12. 22:52:45

@Krisztina Zsuzsa Kovács: Remelem skerul megtalalnod a legjobb megoldast :)
En Houstonban elek es itt a kozszolgalati csatornan meg a sorozat, de fent van a Netflixen is. Angolul beszelnek a szereplok, de nekem az az erzsem, hogy nemelyiknel erzodik egy kis akcentus, szerintem nekik francia az anyanyelvuk. Nezd meg, biztos meg erdekesebb lesz ugy, hogy ismeros a kornyezet :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása