oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. június 30. 06:30,  Létezik dupla identitás? 95 komment

2018. június 30. 06:30 Határátkelő

Létezik dupla identitás?

A kérdés egyre érdekesebb és izgalmasabb lesz, ahogyan egyre több olyan gyerek lesz, aki magyar szülőktől, de már külföldön született és nőtt fel. Vajon lehetséges-e egyszerre magyarnak és (mondjuk) angolnak/britnek lenni, és ami legalább ilyen izgalmas: ha számunkra lehetséges is, elfogad-e minket annak a környezetünk?

fiatal_fej_europa_kep_migrantyouth_org.jpg

„Nagyon nehéz egyszerre britként és románként meghatároznom magam, mert az emberek azt éreztetik velem, hogy nem lehetek egyszerre mindkettő. Mintha a „külföldiség” állandó állapot lenne, és nem változhatna meg, függetlenül attól, milyen régóta élsz egy országban, vagy hogy mit tartasz otthonodnak. Számomra az Egyesült Királyság az otthon.” 

Ezeket Ioana, egy román tinédzser mondta, de hasonló érzésekről számolt be a 15 éves bolgár Alicja is, aki egészen kicsit gyerek volt még, amikor szüleivel a szigetországba költöztek. 

A Brexitről szóló, két évvel ezelőtti népszavazás estéjét a tévé előtt töltötte az egész család, és édesanyja már akkor azt mondta, nem lepte meg az eredmény, mert a munkahelyén rengeteg olyan beszélgetés fültanúja volt, melyben az emberek arról panaszkodtak, hogy a kelet-európaiak elveszik a munkájukat (egy kis halászvárosról beszélünk), azaz tisztában volt vele, hogy elég mélyen gyökereznek a bevándorlókkal kapcsolatos ellenérzések. 

A gyakorlatilag Skóciában felnőtt Alicja számára a Brexit mindent megváltoztatott. Annál inkább, mert teljesen bizonytalanná vált a jövő, az állampolgárság megszerzése elég drága mulatság lenne (1330 font fejenként), és abban sem biztosak, hogy megkapnák-e, mivel a lány édesanyja részidős munkában dolgozik. 

Aggodalom és félelem 

A Migrant Youth nevű szervezet kifejezetten a 12-18 éves kelet-európaiakra koncentráló kutatása (ami a maga nemében a legátfogóbb a kilépésről szóló népszavazás óta) azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek többsége (56 százalék) „bizonytalan” a jövőjét illetően. 

Minden második (54 százalék) azt mondta, „aggódik” a helyzete miatt, míg minden negyedik (27 százalék) kifejezetten „fél” a jövőtől. Ami nem csoda, hiszen noha többségük legalább öt éve él már az Egyesült Királyságban, csak 8 százalékuknak van brit vagy kettős állampolgársága. 

„Szükségem lesz állampolgárságra, hogy itt maradhassak. Még nem tudom biztosra, a szüleim mihez kezdenek, de egyértelmű, hogy nem engedhetjük meg magunknak az állampolgárság megszerzését, így lehet, hogy vissza kell költözniük, nekem pedig egyedül kell majd itt élnem” – mondta a 15 éves, Lengyelországban született Renata. 

A megkérdezettek több, mint háromnegyede (77 százalék) arról számolt be, hogy tapasztalt már rasszizmust és idegengyűlöletet, és minden ötödik azt mondta, az ilyesmi „gyakran” megtörténik az iskolában. Harmaduk szerint a szomszédok valamilyen szinten előítélettel viseltetnek a kelet-európaiakkal szemben. 

Sokan mondták azt, hogy éppen ezért vagy nem beszélnek az anyanyelvükön nyilvános helyeken, vagy helyi akcentussal próbálkoznak. 

Ki vagy te? 

Mivel elég sokaknak van (a szülőhelyük és/vagy a rendszeres látogatások miatt) erős európai kötődésük, nem csoda, hogy sokan mondták, az európai identitás mindig is erősen jelen lesz a világlátásukban. 

Ezzel együtt is a megkérdezettek 83 százaléka az Egyesült Királyságot tartja otthonának, és ez az érzés annál erősebb, minél kisebb kora óta él ott valaki. Ugyanakkor csak tízből négyen (41 százalék) tartotta magát britnek. 

Az identitáskérdés jól láthatóan egy nagyon összetett és bonyolult dolog és nehezen is feldolgozható sokak számára. 

„Ugyan az Egyesült Királyságban élek, de az otthonom lengyel. Még mindig van egy részem, amely nem érzi magát teljesen idevalónak. Ugyanakkor úgy érzem, nem vagyok igazi lengyel sem – mintha annak a kultúrának sem lennék igazán része. Valahol a kettő közé szorultam, megpróbálok a lehető legjobban beilleszkedni, ahova lehet” – mondta például a 16 éves Emilia. 

Merre tovább? 

Ezzel együtt is a megkérdezettek háromnegyede nagy valószínűséggel maradna, a többiek viszont erősen gondolkodnak a távozáson. Sokan egyértelműen úgy érzik, nincs visszaút a szülőhazájukba, más országban azonban el tudják képzelni az életet.

„Nagyon erős kapcsolatot érzek Európával és az európai kultúrával. A politikai változások miatt akadnak bennem kérdőjelek a maradással kapcsolatban. Az egyetem után lehet, hogy valamelyik uniós országba költözöm, annak ellenére, hogy voltaképpen szeretek itt élni” – mondta a 18 éves, lett Michael. 

Az is nyilvánvaló a felmérés készítői szerint, hogy sok, a szigetországba a szüleivel kisgyerekként érkező, másik uniós országban született fiatalt erősen megrázott a brit kilépésről szóló döntés. 

Életük nagy részét az Egyesült Királyságban élték le, oda járnak iskolába, ott vannak a barátaik, oda kötik az emlékeik – és ezzel együtt is van egy érdekes kettősség az identitásukban. 

A bennem felmerülő kérdések egyike (mert azért akad jó pár), hogy létezik-e dupla identitás, érezheti-e magát valaki teljesen britnek és mondjuk lengyelnek vagy magyarnak egyszerre. Mi a helyzet azzal, aki gyerekként került el külföldre (esetünkben az Egyesült Királyságba), de a családja nem brit? 

Mit tesznek majd ők, ha esetleg mozdulni kell?

(Kép: migrantyouth.org)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4314081883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2018.06.30. 07:38:57

"Minden második (54 százalék) azt mondta, „aggódik” a helyzete miatt, míg minden negyedik (27 százalék) kifejezetten „fél” a jövőtől. Ami nem csoda, hiszen noha többségük legalább öt éve él már az Egyesült Királyságban, csak 8 százalékuknak van brit vagy kettős állampolgársága."
Ezt nem értem. Nem az lenne a normális, hogy minden lehetőséget megragadjon, és a lehető leghamarabb megszerezni az állampolgárságot? - Ha nem, akkor miért válaszotta azt az országot?

Taxomükke (UK) 2018.06.30. 07:55:49

@Hari Seldon 2: Tobb mint 6 evet kell itt eltolteni a brit allampolgarsaghoz, ez eleve csokkenti az eselyesek szamat. (Min. 5 igazolhato ev, utana nehany honap varakozas a tartos letelepedesi engedelyre, majd egy ev mulva allampolgarsagi kerelem beadasa, es tovabbi min. 6-8 het varakozas.)

Olliék 2018.06.30. 08:18:55

Szerintem nem eszik olyan forrón azt a kását. Dolgozó, a gyermekeit iskolába járató szülőket nem hajigálnak csak úgy ki egy országból. Csak nem olyan hülyék,hogy a dolgozó keletieket zavarják el,és megtartsák a tartós segélyen élőket.
Ez esetben pedig az 1300 font egy jó befektetés, erre még hitelt is érdemes felvenni.

geeeteee 2018.06.30. 08:25:55

Álprobléma. Itt fizetem az adót, a fckn sandgroper meg csinálja utánam, ha nem tetszek. De fel sem merül. Az vagy aki.

- Where u fr mate?
- Two blocks away. Do you mean originally? Former kommi country, next to the wall.

- Vida da csucs!
- Joo, da pusztacsucs arkadas.

youtu.be/wElHem1KT_c

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.06.30. 08:31:51

@Hari Seldon 2: Ne felejtsd el itt kiskorúakról van szó. Ők a szülők jogosultsága alapján kapják meg az állampolgárságot.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.06.30. 08:39:42

Amúgy szerintem igen létezik dupla identitás (sőt tripla is). A fiam 21 lesz, ebből 13 évet töltött itt ezért simán angolnak érzi magát. Magyarországon mindössze 5 évet élt, de mivel mi a szülei magyarok vagyunk ez lett az anyanyelve. Szóval magyarnak is ugyanúgy érzi magát.

adg 2018.06.30. 08:40:55

Ha valaki ott akar maradni kb vegleg, akkor rendezze a statuszat szerintem.

2018.06.30. 08:45:05

@Hari Seldon 2: Hm, talán, mert szeret ott élni, csak úgy? Oké, a britek most külön eset, de egyébként pont az lenne az EU egyik lényege, hogy a tagországokon belül ott élj életvitelszerűen, akár évtizedekig is, ahol tetszik, anélkül, hogy kénytelen lennél felvenni az adott ország állampolgárságát.

nyuszigonosz 2018.06.30. 09:01:14

A posztban ez (is) van: ..."Ami nem csoda, hiszen noha többségük legalább öt éve él már az Egyesült Királyságban, csak 8 százalékuknak van brit vagy kettős állampolgársága. "

Nos a legalább öt év valahol élés, az általában igen kevés idö az állampolgárság megszerzésére, még az Egyesült Királyságban is.

Hari Seldon 2 2018.06.30. 10:01:41

Na, tegnap még nekem működött a válasz gomb, ma már nekem sem.

ChristineK: Igazad van. Gyertekek, de gondolom a szüleik csak foglalkoznak a témával.

Pink: Szerintem, ha szeret ott élni, vagy JOBBAN szeret ott élni, akkor annak egy kifejezése (ha teheti), hogy felveszi a válaszott ország állampolgárságát. - Persze nyilván személyiség függő, hogy ki hogy érez. Ebbe nem is szeretnék beleszólni.
- Viszont jelen konkrét esetben az UK körüli bizonytalanság még egy fontos ok lehet.

Dikusz 2018.06.30. 10:11:09

@Hari Seldon 2: Tegnap dél körül állt le a válasz gomb, azóta semmi javulás.

tanato 2018.06.30. 10:21:50

Persze hogy létezik dupla identitás,erről már sokat írtak itt az évek során.Viszont a cikk címe rossz,nem erről szól,hanem a Brexit jövő évi élesítése utáni bizonytalanságról a kelete európai bevándorlókra nézve.Mármint hogy személy szerint ki maradhat,kimek kell mennie.

Hari Seldon 2 2018.06.30. 11:32:04

@Dikusz:
Hopp! Nekem most müködik! - a telefonon.

Dikusz 2018.06.30. 11:33:16

tanato: valamilyen címet csak kellett adni a posztnak, hogy ne a brexit legyen megint a címben...:)))

Bocs HA, ezt nem lehetett kihagyni, magas labda volt, csak nem tudom, hogy miért is.:)))

Dikusz 2018.06.30. 11:36:34

Hari Seldon 2: nonono...! csak nem valami kivételezett személy vagy?
Nincs okostelefonom, csak buta (nem véletlen), a vezetékes telefont meg hiába nyomkorászom.:)))

2018.06.30. 11:58:28

"Nagyon nehéz egyszerre britként és románként meghatároznom magam, mert az emberek azt éreztetik velem, hogy nem lehetek egyszerre mindkettő. "

Számomra ez a kulcsmondat a posztból.

Azt hisszük, az identitás az valami olyasmi, ami csak rajtunk múlik, meg a mienk, de éppenséggel egyáltalán nem. Kivisszük megmutatni a többieknek, és ha nem fogadják el (akármi miatt), akkor nagyon nagy baj van.

Iskolapéldája annak, hogy milyen elnyomó, fullasztó, ocsmány egy közeg emberek közt élni. Ha egy kicsit is megengedők lennénk egymással, egyáltalán soha senkinek nem lennének "identitásproblémái".

Na így.

Golf2 2018.06.30. 12:02:27

1300-at bőven megér a passzus,belül meg úgyse lehet átváltozni,a vér számít nem a lakóhely.Pl.svájcban élők SE.albán sas mutogatás.

M. Péter 2018.06.30. 12:25:29

Hari Seldon 2: Nem minden ország engedélyezi a kettős állampolgárságot pl. Spanyolország (kivétel a portugál, andorrai vagy valamelyik volt spanyol gyarmat állampolgársága). Dánia is csak tavaly óta engedélyezi a kettős állampolgárságot. Ezen kívül a honosítás már elég drága.

Pink Petsch: Általában van valamilyen állandó tartózkodási engedély, amellyel az ember ott élhet és dolgozhat anélkül, hogy állampolgár lenne.

IT Knight 2018.06.30. 12:59:17

Nem létezik.

Aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az két szék között a padlóra esik.

Ahogy Fekete Pákó sem lesz soha magyar, pedig az eredeti, afrikai identitását már elvesztette.

Hasonló a helyzet a kitántorgott kelet-európaiakkal

geeeteee 2018.06.30. 14:00:18

@Nagy kámpics: IT Knight már illusztrálta is :)

TX7AW 2018.06.30. 14:25:10

geeetee: +1

Amugy az identitas kerdesehez: az enyemet pl. meghatarozza, hogy multban 30+ evet lehuztam Magyarorszagon, ott szocializalodtam, stb. Ugyanakkor roppant orommel tolt el, hogy mar angol is vagyok, az elmult 10 evem errol az orszagrol szolt, es nagyon remelem, hogy a jovom is errol fog szolni elsosorban. Hova tartozom? Tavolodoban Magyarorszaghoz, kozeledoben Angliahoz. Reszemrol ez egy skala, nem pedig igen/nem kerdese. Aztan az is egy lehetoseg, hogy siman "hataratkelo"-kent hatarozza meg magat az ember, es kesz.

sörm 2018.06.30. 14:32:11

Ja, 1300 nem kis pénz, de ha valaki 5-7 év alatt ennyit nem tud összespórolni az állampolgárságra, ott baj van. Az megint más kérdés ha egyéb okokból nem akar valaki állampolgárrá válni. Olyan is lehet hogy valakinek anyagilag rossz Anglia, de úgy szeret ott élni h szegénység ellenére ragaszkodik hozzá. De mondjuk egy négyfős családnak ez 5200 font - sok pénz, de ennél jóval nagyobb tartalék úgyis muszáj legyen betegség, haláleset, munkanélküliség stb esetére. Akinek nincs ekkora tartaléka pár év után ott erősen kétséges hogy anyahilag megérte-e kimenni.

Aztán ez csak egy általánosítás, tudom hogy van akinek esélye sincs spórolni mert támogatni kell az idős szülőket/gyerektartás/svájci frankos hitel stb.

2018.06.30. 14:34:34

@IT Knight: egyszer egy cseh sorozes utan jott haza kollegam, es rohogve meselte, hogy beszelt egy norveg vagy akarmilyen fickoval, aki amikor meghallotta, hogy magyarorszag, felcsillant a szeme, es ezt mondta "fekete pako, michelle wild". ennyit arrol, ki kit tart magyarnak....

Latcho Rom 2018.06.30. 15:00:47

Létezik.

Messi, France..kinek drukkoljak? :)

geeeteee 2018.06.30. 15:00:52

@IT Knight: ‘we
can laugh at us, and this will disable you, by denying your authority, so that we can
also laugh at you’ (McCallum 1998,207) Innen:citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.574.9302&rep=rep1&type=pdf
És egy kis KBW: youtu.be/xXyT1vy3BII :)

2018.06.30. 15:15:44

@TX7AW: erdekes, hogy lehet ugy erezni, hogy "kozeledsz", en 4 ev utan ugyanugy idegennek erzem it magam, es egy cseppet sem amerikainak, es nehez elkepzelnem, hogy ez valtozna majd. Ugyanakkor a lanyom Meg nem akarja elfogadni, hogy o magyar, pedig nem kisbabakent jott.
Harmadreszt itt tok altalanos, hogy 'olasz vagyok'/'nemet vagyok', de amugy nem Ott szulettek, Meg a nyelvet sem beszelik

geeeteee 2018.06.30. 16:08:16

Én nem lengetek semmilyen zászlót, törekvés sincs bennem, hogy jajj, dehogy leszek magyar, inkább ausztrál. A foglalkozásom miatt mégis belekeveredtem, ambivalens érzés, amikor a turisták fényképeznek, mint ozzi ikont.(Általánosan, nem pont engem, de mégis.) Tudom a küszöbön seggvillantást is guruló szerelvényen. Tán néhány százan csinálják ugyanezt, quad-ot meg még annyian se húznak. Előre köszönnek és a rendőr sem büntet meg, pedig nem múlik el hétköznap anélkül, hogy nem mentem át piroson.

Latcho Rom 2018.06.30. 16:08:21

@Dikusz:

Eddig nem meséltél az argentin gyökereidről.. :)

Latcho Rom 2018.06.30. 16:25:20

Gítí..hány Oz blogra is írsz? ;)

geeeteee 2018.06.30. 16:25:29

A Scania-nak van Driver Scoring-ja, 0:34-nél látszik az enyém. A hátam mögött valami varázslónak tartanak, visszahallottam. Még elállni sem mernek vele, akinek muszáj, az meg szégyelli. :D A zaj olyan 100 tonna, vonással alatta-felette.

Dikusz 2018.06.30. 16:26:56

Elhunyt Fanyűvő: Ahogy a francia gyökereimről sem:)

Más gyökereim vannak -még mielőtt a magas labdát leütné valaki-, nem én vagyok gyökér...:)

Meg amúgyis... tudom is én az megkopott eszemmel, hogy HA miért írta azt, hogy "France"?...

Hari Seldon 2 2018.06.30. 16:38:12

@Dikusz:
Lehet, hogy azért mert europai? Én legalàbbis ha egyik az, akkor mindig annak drukkolok. De értelemszerüen ez esetben különösen. - Pedig Messi játékát szeretem.

Latcho Rom 2018.06.30. 16:47:53

Csak vicc dikusz mama ;)

Messi hiába ad jó passzokat sorra elveszítik a lasztit :(

Latcho Rom 2018.06.30. 16:47:56

:)))))))))) nagy gól!!!!

geeeteee 2018.06.30. 16:47:58

@Elhunyt Fanyűvő: Egyre sem. Régebben az ausztralia.net-en dicsekedtem, de már elmúlt. Kéne?

tanato 2018.06.30. 17:00:15

Egy igazi kettős identitású bizony blogoljon mindkét állam vagy mindkét nyelv blogjain,úgy helyes.Pl. mint Birka blogol a bolgár meg a magyar oldalakon is.Persze tudom ez időhiány miatt csak sok szabadidővel rendelkező többes identitású személyek esetén lehetséges,de /sztem/ez a helyes irány.

Latcho Rom 2018.06.30. 17:03:02

Gítí, hát ha akkora az oz benned mint írod :)

Drága HA, a blog eszi meg a hozzászólásokat, mert nem látom már a már megjelent válaszom az IT fickónak?

Határátkelő 2018.06.30. 17:04:06

Nem tudom, én minden válaszod beengedtem.

2018.06.30. 17:13:29

@Elhunyt Fanyűvő

Szerintem a tegnapi poszthoz írtad véletlenül.

geeeteee 2018.06.30. 17:19:38

@tanato: Ugyan miért? :) Előbb nem ment el a link, fentakadt a szűrőn. Majd felteszem a yt csatornára. Ilyen halogatós vagyok.
Szakács-főzős?:youtu.be/FHrlyG_r83c

Latcho Rom 2018.06.30. 17:19:50

Kizárt. Azt a brazil hullahoppos magyar kislányt linkeltem be a Lovagnak mint kettős identititásut, s magamról is írtam, mert én is hasonló vagyok. Na a hullahop nélkül

2-2

Határátkelő 2018.06.30. 17:22:07

Elhunyt Fanyűvő: a tegnapi poszt alatt van, oda írrad véletlenül. 15:28, ha igaz.

Latcho Rom 2018.06.30. 17:22:39

Kámpics: igazad van, sorry HA

Íme:

Látod IT csávó, itt is egy kettős identitás

24.hu/szorakozas/2018/06/29/megszolalt-a-magyar-lany-akitol-elajult-az-americas-got-talent-zsurije/

Életem nagyobb részét kint éltem le, állj ide elém, mond a szemembe hogy nem vagyok elég magyar vagy kanadai! :)

gabors 2018.06.30. 17:26:35

dupla identitas letezik persze ... az hogy ez mennyire "elfogadot" vagy megelheto az leginkabb az adott orszagtol fugg ahol sok IT Vitez szeru ember el ott ez nem megy konnyen

Amugy ez nem egy ujdonsag ... meg hataratkelni sem kell itt is vannak akik ezt megeltek es nem csak a szorvany magyarokra kell gondolni ...

Amugy egy darabig be sem tudtam lepni ma reggel (itt).... es vegen jott hogy udvozonek a megujjult blog.hu !!! hogy rohadnanak meg ezek a fejlesztok hogy penteken megujjitanak valamit ami aztan raadasul egy blog legfontosabb "feature"-et rontja el ... hiszen igy eppen valaszolni nem lehet a kommentre amire akarnek ....

2018.06.30. 17:31:40

@HÁ

Kihasználom, hogy itt vagy.
A bermudai posztot író faszira nem írsz rá, hogy mi van velük?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.30. 17:36:57

Nem tudtam kiokoskodni, hogyan lehet Instagram kepalairast (caption) ide atmasolni, igy leirom a 24 eves, 11 eve az USA-ban elo lanyom gondolatait:

" Dear friends, I am proud to announce that I am finally a US citizen. After spending 11 in this country, it was time to tie the knot :) Today I got to celebrate with 1275 applicants from 95 countries as we pledged our loyalty to the United States. This photo sums up my happy and relieved mood that I'll finally get to travel with a US passport and participate in society as an official US citizen.
This country may not be perfect and never will be, but I am awe how God has brought me here from a small town in Hungary. I didn't do anything to earn it or deserve it. I can't help tearing a bit because the road to citizenship has been long, arduous, and expensive (shout out to my generous parents) but never in my wildest dream did I think that one day I will be living in one of the largest and most diverse cities in the world aka Los Angeles.

And even though a piece of paper doesn't define my identity, it does make me feel I am "home".now. Over the years, I felt like I was floating somewhere in the ocean between two continents. I've grown up with European values, but most of my "adult" thinking is American. So I was torn and confused and restless until my mom and I decided that it was time to pick a country as our permanent home. And I'm very thankful for that."
Nyers forditas alabb:)
Kedves barataim, buszken jelentem be, hogy vegre amerikai allampolgar lettem. 11 ev utan vegre itt volt az ido, hogy pontot tegyunk az ugy vegere. Ma 95 orszagbol erkezett, 1275 jelentkezovel egyutt tettuk le fogadalmat. Ez a foto osszegzi a boldogsagomat es megkonnyebbultsegemet, hogy vegre amerikai utlevellel utazhatom, es mint hivatalos allampolgar resztvehetek a tarsadalomban.
Bar ez az orszag talan nem tokeletes, es soha nem lesz az, de bamulatos, ahogy Isten egy kis magyar varosbol idehozott engem. Nem tettem semmit, hogy ezt kierdemeljem. Nem tudom megallni, hogy ne labadjon konnybe a szemem, mert az allampolgarsaghoz vezeto ut hosszu, nehez es draga volt (le a kalappal a szuleim nagyvonalusaga elott), es a legvadabb almaimban sem gondoltam volna, hogy valaha a vilag egyik legnagyobb es legsokszinubb varosaban (alias) Los Angelesben fogok lakni.
Es bar egy darab papir nem hatarozza meg az identitasomat, de megis ugy erzem, vegre "itthon" vagyok itt. Az evek sokarn ugy ereztem, az oceanban lebegek, valahol a ket kontenens kozott. Europai ertekekkel nottem fel, de a "felnott" gondolkodasom amerikai. Ezert kette voltam szakitva, zavarodott es nyughatatlan voltam mindaddig, amig az az anyukam es en elhataroztuk, hogy itt az ideje kivalasztani az allando lakhelyunket. Es ezert nagyon halas vagyok."

Határátkelő 2018.06.30. 17:37:23

@Nagy kámpics: Jó ötlet!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.30. 17:40:05

Bocs, ha nem mindenhol pontos a forditas :) nem mindenhol talaltam megfelelo magyar kifejezest :) (pl. a tie the knot :)

Latcho Rom 2018.06.30. 17:54:57

@Zsuzsi65: Gratula nektek!

Ha minden kötele szakad a donáldnak ide lehet jönni! ;)

geeeteee 2018.06.30. 17:55:00

Naplemente a Marble Bar Road-on: youtu.be/KaLka3sbBko valahol XmasCreek & CloubBreak körül.

Hari Seldon 2 2018.06.30. 17:58:52

Győzelem!!!
4 - 3
Fordulatos volt

tanato 2018.06.30. 18:03:58

geeeteeee:Ez fejeznéki legjobban hogy ide is oda is tartozik valaki.De ez csak szubjektív vélemény persze.

geeeteee 2018.06.30. 18:06:12

New York, Százhalombatta, de inkább Kwinana fényei, the port at night, 27-27 pls: youtu.be/9kZoBl5JqzI

Csodabogár 2018.06.30. 18:29:51

Csak érdeklődöm a szakértőktől, hogy aki senkinek se drukkol, annak nincs identitása?
Velem valami nagy baj lehet, mert focit ugyan soha nem néztem/nézek, de pl. teniszt régebben elég sokat néztem. Akkor simán a szimpatikusabb játékosnak drukkoltam mindig. Nálam ez biztos nem identitás kérdése.
Szerintem az identitás nagyon egyéni. Nálam nem volt vitás, hogy lehet bármennyi állampolgárságom, alapból akkor is magyar maradok. Nem is éreztem semmi fennköltet, mikor az első alkalommal a postás a kezembe nyomta a borítékot. Másodszor csak egy aláírás és egy kézfogás volt, amit nem is gondoltam, hogy tényleg igaz a dolog. Aztán volt egy idő, mikor nem voltam magyar állampolgár de tökéletesen magyarnak éreztem magam akkor is. Ez persze nem jelenti, hogy hazafiaskodom, meg döngetem a mellem. Elég sok ilyen ismerősöm volt, szóval nem papír kérdése az ügy, szerintem. Persze találkoztam olyanokkal is, akik néhány év alatt már tökéletesen külföldiek lettek, mindegy melyik országban, ahol éppen éltek. Vannak ilyen beolvadó képes emberek. Nem vagyunk egyformák.

2018.06.30. 18:57:05

@Csodabogár

"Csak érdeklődöm a szakértőktől, hogy aki senkinek se drukkol, annak nincs identitása? "

Aki senkinek sem drukkol, annak nem csak indentitása nincs, hanem személyisége sem. Mint az KÖZISMERT. :D

Dikusz 2018.06.30. 19:22:34

Hari Seldon 2: Egyedül te tudod használni a "válasz erre" gombot az egész univerzumban. Az a telefon nagyon tud!:)

Lehet ezzel nagy hibát követek el, de csak azért nem drukkolok egy csapatnak, mert európai. Azt is be kell valljam, hogy -bár tudom milyen meccsek mikor vannak, ki hol tart- de nem nézem a VB-t.

Írtam már, hogy régen nagyon szerettem a focit(is). Ma már kevés sport van, amiért (talán a kajak-kenu, és a vízilabda) amiért leülök a tv elé. A focit azóta nem nézem, amióta az időhúzás a trend. Viszont ha vendégségben a házigazda nézi a meccset, bele tudok rendesen melegedni a drukkolásba.:)

Itthon meg akkor is: Hajráááá Fradikaaaa!!!! (*régi induló eldanászása*´)

Latcho Rom 2018.06.30. 19:38:59

@Hari

Piszok jól szaladnak a fekete frogok. S ennyi.
:(

geeeteee 2018.06.30. 19:39:06

Nem bánom, legyen L.A :)
Are you a lucky little lady in the City of Light
Or just another lost angel?
City of Night, City of Night,
City of Night, City of Night, whoa, c'mon
Ankatell Road, szintén Kwinana, Mojoval mi van?
youtu.be/9RLJ-WC1nk0
Mirror 1:20. Ránéztem a dátumra, ötéves meg régebbi sztorik. Hétköznapok.

geeeteee 2018.06.30. 19:39:15

Nyolc éves történet, vágatlan felvétel, sosem lesz vége:
youtu.be/2li75CIxTVo
A világ egyik legnagyobb megyéjéből, ami négyszer nagyobb Magyarországnál. Red dirt, vasérc, megfog mindent.

IT Knight 2018.06.30. 19:39:29

Tipikus kitántorgó válaszok, pedig csak leírtam a véleményem, teljesen kulturáltan.

Az ilyen blogokon, illetve a 444 meg hasonló portálokon mindig ez a vonal megy.

De ha kicsit kitekintetek a nagyvilágba, akkor egyértelmű, hogy az emberek nem kérnek a tömeges kitántorgókból, meg többszörös identitásúakból: USA (Trump), UK (Brexit), Oroszország (Putyin).

De említhetnénk hazánkat is: felismertük a migránsok befogadásának veszélyeit és tettünk ellene. Nem érdekelt minket, hogy kárognak a ballib blogok, megmondóemberek, meg Soros különféle szócsöveiként funkcionáló NGO-k.

IT Knight 2018.06.30. 19:39:37

Ja és még valami: én igenis támogatom a kitántorgást, mert két féle határátkelő van:

A: Viszzatér majd egyszer és a külföldön összegyűjtött tapasztalatot, pénzt itthon kamatoztatja, országunkat építi tovább.

B: Köpköd a hazájára külföldről és játsza az eszét a minimálbéres mosogatói fizetéséből

Egyiket sem sajnálom, pozitív, hogy ők kimennek. Bárcsak a B csoportba tartozók sose jönnének vissza.

2018.06.30. 21:23:40

tegye fel a kezet, aki nem mosogatasbol el, lelkesen kopkod visszafele, es esze agaban sincs viszakoltozni magyarorszagra :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.30. 21:45:28

@IT Knight: (valamiert a Valasz gomb nem mukodik) "De ha kicsit kitekintetek a nagyvilágba, akkor egyértelmű, hogy az emberek nem kérnek a tömeges kitántorgókból, meg többszörös identitásúakból: USA (Trump)"
1. Szoval Trumpnak semmi baja a LEGALISAN bevandorlokkal. 2. az allampolgari eskunk alkalmaval a biro - tobbek kozott - arrol is beszelt, hogy bar mostantol USA allampolgarok vagyunk, ne felejtsuk el honnan jottunk, es apoljuk a hagyomanyainkat, mert a kulturank gazdagitja az amerikai nemzetet. Ezekre az elvekre epult Amerika - az mas kerdes, hogy most a politikai iranyvonal mas. De amikor az ember ott all tobb mint 1000 sorstarsaval egy teremben, akik tobb mint 90 orszagbol erkeztek, kulonbozo kulturakbol, szokasokkal, hatterrel, megis valahol felemelo erzes azt latni, hogy a kulonbsegeink ELLENERE megis osszetartozunk...Nehez ezt annak megerteni, aki nem elte at, tapasztalta meg ezt az erzest.

2018.06.30. 21:49:57

@Zsuzsi65: nyomjal ctrl+f5-ot, hogy ujra betoltse az oldalt, hatha akkor megy. Nekem ukodik a valasz, tegnap volt rossz.

gabors 2018.06.30. 22:15:44

"h@Zsuzsi65: nyomjal ctrl+f5-ot, hogy ujra betoltse az oldalt, hatha akkor megy. Nekem ukodik a valasz, tegnap volt rossz. "

ugysem megy az adott script meg mindig nem toltodik le

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.30. 22:23:25

Igen, probaltam frissiteni, es a ctrl +f5-t, de nem mukodik...na, mindegy. Ez legyen a legnagyobb problema :)

2018.06.30. 22:24:09

@gabors: hm, nekem megy, mindjart megnezem a pc-rol, mert ez tablet, es nem tudok debugolni

2018.06.30. 22:35:22

hehe, tenyleg ugyanaz a baja meg mindig. csak a tabletem browserja nem finnyas figyelmen kivul hagyni azt a biztonsagi beallitast, ami miatt a normalis browserek nem toltik be a szukseges scriptet :)

2018.06.30. 22:39:07

Zsuzsi65: milyen kiraly a kecotok, most kattintottam bele a susiehun blogba :)

Shaktee 2018.06.30. 22:43:26

@Zsuzsi65:

Nem kell az illegálisok helyett gyümölcsöt szednetek, nem veszünk amerikai termékeket.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.30. 23:48:03

OFF: ezt valakitol loptam FB-rol :)...az erzes, amikor senki nem igazan figyel rad, de ug teszel, mintha te is reszese lennel a tarsalgasnak :))
coub.com/view/1abmjp

gabors 2018.07.01. 00:50:39

Shaktee

"... nem veszünk amerikai termékeket. "

annyival tobb marad nekunk igy meg olcsobb is lesz :-))

viszont nem kell kivagnotok az erdoiteket mert ugy tunik mi nem fogunk fat venni toletek (olaj/gaz az mas)

tiszta orulet ... kb ezt csinaltak az 1 VH utan let is globalis gazdasagi vilagvalsag pont olyan "great" lesz megint amerika... azt hiszem tevedtem Trump be tudja donteni

viszont lehet erdemes lesz ott abortusz klinikakat epiteni jo kozel a hatarhoz .. mert hamarosan nagy uzlet lesz (bar lehet mexicoban olcsobban fogjak csinalni)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.01. 01:46:59

@LepesMez: mar jo regen irtam a blogra, ideje update-elni par dolgot, amit azota befejeztunk:)
Na, a telefonrol mukodik a valasz opcio:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.01. 01:49:35

@Shaktee: ajjajj, most aztan vehetitek Kinabol a Teslat :))) gyartjak mar azt is ott? :))

blackhairlady 2018.07.01. 03:50:54

Zsuzsi, ez egy nagyszeru komment volt a lanyodtol! Gratulalok neki is :)
(nekem meg meg mindig semmmmmiiii :( )

Shaktee 2018.07.01. 07:54:41

@Zsuzsi65: Tesla illegál jobokra áhitozol? :)))

Shaktee 2018.07.01. 07:54:48

@Zsuzsi65: Hallom azért tanálkozik trampli putin tartótisztjével hogy a Harley-t, Teslát a Krimeába költöztethesse :)

juletræ 2018.07.01. 09:15:51

@Határátkelö:
Tekintve hogy NL nics ott, 3+1 dolognak drukkolok:
1. DK jusson minél tovább
2. Franciák essenek ki
3. Oroszok essenek ki :)

+1: SWE, illetve hogy európai csapat ( modulo franciák ;) ) nyerjenek.

juletræ 2018.07.01. 09:15:56

Szóval dolozó, gyerekeket iskoláztató szülöket csak úgy nem dobnak ki az országból?

www.bt.dk/udland/inga-flyttede-fra-danmark-for-40-aar-siden-nu-har-hun-pludselig-et-problem

juletræ 2018.07.01. 09:36:59

@ IT knight

Nézd, vannak olyan emberek, akiknek a magyar kultúra egyértelmúen nem jön be. P.l.
1. mert introvertáltak ( így nem tudnak a sógorság-komaság alapon szerveödö társadalommal mit kezdeni)
2. túl nagy bennük az igazságérzet (így a fedalizmust nem csípik) esetleg a szabálytisztelet
3. nagy az igényük a nyugira és biztonságra ( akinek M.o-n nincsenek haverjai & kapcsolatai + a fenálló feudalimussal szemben nem elfogadó, na az garantáltan nincs biztnságban)
4. az anyagiaknak fontosságot tulajdonít ( ugye, aki nem haver + túl kritikus, az lehúzhatja magát a WC-n)

nos ezeknek az embereknek mindenképpen jobb Ny-Europa.
Azoknak vlsz. jobb, akik
1. intellektualis kihívásra várnak ( ugye, M.o-n most épitik le az akadémiát)
2. szeretnek relativizálni ( na nem a holokausztot :)), meghallgatják a másik felet is, és képesek az önreflexióra, elgondolkoznak a dolgokon
3. individualisták ( tehát nem szeretik a nagy népiesked
est-nemzetieskedest, mint az individualizmus ellenpontját).

MIgrációügyben meg disztingválni kell:
1. A migráns ( szegény, tanulatlan sok esetben más kultúraból jött ) és
2. az expat ( jól képzett, versenyképes tudassal és anyagi eszközökkel rendelkezö, de esetleg más kultúrából jött)

Az expat hasznot hajt, nem csak hogy be kell engedni, de minden eszközzel bátorítani is kell, hogy minket válasszon. Szerintem 1 expat ( p.l. indiai programozó, koreai, kínai fizikus) sokkal többet ér, mint 10, helyi DF, PVV, AfD szavazó. Mégpedig azért, mert több értéket termel, több adót fizet és a tudásgazdaság rajta alapszik.
A migráns haszna legalábbis kétséges. Egy holland, a CPB kutatói által 2003 ban írt tanulmány szerint egy migráns 43000 EUR ba kerül NL-nek az élete során ( adó-járulék). Egy áltag holland ezzel szemben asszem 68.000 EUR hasznot hajt élete során.
Egy 2017es francia tanulnány szerint viszont a migránsok(= szegény, más kultúrájú, tanulatlan) jót tesznek a gazdaságnak.
Szerintem, ha ez utóbbi igaz is, akkor csak maximum Keynes-i értelemben: vagyis a kormányzati kiadások ( amk a migránsokra mennek) pörgetik a helyi gazdaságot.
Sajnos, ezeket a dolgkat a vezetö nyugati ujságok nem elemzik. ( P.l. a De Standaard minden szombaton 3 cikket sír tele a migránsokról, de a fenti ellntmondás elemzésével nem foglalkozik). A siralmas Ny-Eu szellemi szinvonallal szemben a jelenlegi magyar szinvonal ebben a kérdésben egyszerüen nem létezik: gusztustalan és kontraproduktív a migránsokkal való rémisztgetés. Ugyanis félelemböl és gyülölködésböl nem igazán lehet meggazdagodni és versenyképesnek lenni ( az Akadémia autonómiájának korlátozás még kevésbé). Sajnos ezt a problémát meg kell oldani ( mégpedig az EU gazdasági és politikai érdekét figyelembe vevö módon), de a megoldási módokra nem kell büszkének lenni, a dolgot pláne nem kell kiélezni.

juletræ 2018.07.01. 09:51:35

@ IT Knight:

mondjuk en nem hivatkoznék Trumpra.
Eltekintve a legalábbis kerdéses ideológiájától és furcsa személyiségöl ez az ember nem az általános jólétet növeli az idóta védövámjaival ( amit ti is jól megszívhattok, mert fél M.o a német konjunktúrára támaszkodik). Szellemi szinvonala és érvkészlete pedig jól kvadrál a hasonló "hazaffyak" (= borisz bohóc, putyin, erdogán, orbán, stb) szellemi szinvonalával.

A kíaiak ellen bevezetendö vámok ellenben nem _feltétlenül_ az ördögtöl valóak, de az indoklásuk (=amerikai vasmunkások érdeke) ostoba.
A helyes indoklás az lenne, hogy Kínában a dolgozók jogait lábbal tiporják, csak úgy, mint a fenntartható fejlödés alapelvét. Ebböl versenyelönyre tesznek szert, ami ( a nyugati normák szerint) tisztessegtelen. Ez dömpingárakhoz vezet, amik ellen jogos a védövám.

Sajnos Trump szellem szinvonalát jellemzi, hogy ilyen vagy ehhez hasonló érvelésnek a közelébe sem jut.

2018.07.01. 13:40:52

@juletræ: Huu, ezentul fel vagy jogositva, hogy nelkulem is elmond a velemenyem, hehe

röf 2018.07.01. 18:07:07

Nem létezik.
Aki így gondolja, aviszonlátás....
Nincs rá szükség.

Matecat 2018.07.01. 18:53:28

Sziasztok,

Magyarorszagon nottem fel, de kivandoroltam az Egyesult Kiralysagba es meg a Brexit nepszavazas elott honositas altal brit allampolgar is lettem. Szoval hivatalosan magyar-brit kettos allampolgarkent elek Kelet-Angliaban. De sohasem ereztem magam britnek, akarhanyszor kerdeztek az identitasrol arra kezdetben nehezen valaszoltam, mert ugye itt az Egyesult Kiralysagban telepedtem le, mar csak turistakent jarok Magyarorszagra. Mondjuk itt talaltam meg az otthonom. Na, de akkor mivan az identitasommal?
Ez az identitas dolog mestersegesen krealt dolog, nezd a madarakat. Ok atrepulnek hatarokon, fogalmuk sincs, hogy utlevel szukseges vagy hogy ok mar egy masik orszag legtereben tartozkodnak.
Szoval ezt az identitas dolgot mi krealjuk es mint egy cimket magunkra ragasztjuk es probaljuk masokra is raragasztani. De a valosagban csak elolenykent letezunk ezen a foldon es belegabalyodunk az erzelmeink halojaba, ahogy olvasom a tobbi hozzaszolast.
Az elet nagyon demokratikus, szuletunk es meghalunk mindannyian. Talan amikor kozeledunk a vegso orahoz, mindenki ra fog dobbenni, hogy o is csak egy kis eloleny volt es elfelejti a cimkeket, amiket magara ragasztott...

Billy Hill 2018.07.01. 18:53:33

Zsuzsi65: Ezt Magyarországon is át lehet(ne) élni, mármint hogy "különböző kultúrákból, szokásokkal, háttérrel [...] mégis összetartozunk". Már ha megnézzük, hogy ki mindenki van jelen a génjeinkben: magyarok, avarok, szlávok, kunok, jászok, törökök, "svábok", zsidók stb. Aztán ott a ma is élő 13 nemzeti kisebbség. Hát, ha ez nem elég sokszínű... :-)

2018.07.01. 19:05:21

Billy Hill: mindez egy terkepen:

hvg.hu/plazs/20150428_Egy_terkepen_Europa_genetikai_osszetetele

bar en nem erzem, hogy kulturalisan annyira kulonboznek az amcsiktol (leszamitva aprosagokat, mint az a furcsa olelkezes, amit mindig tolnak), de a nyelv miatt, meg a kulonbozo tipusu sztoriaink miatt (mas dolgok tortentek velem mas kornyezetben) mindig meg lesz az "en mas vagyok" erzes.

szerintem aki 10-12 eves kora utan jon ki, az mindig mas lesz, mint a tobbiek.

marczy 2018.07.01. 20:36:35

Létezik tripla identitás is, apuka svéd, anyuka magyar, Németországban élnek, emellett ráadásul angol óvodába járatták a gyereket (már Németországban született). Röviddel később már mind a négy nyelven olvasott. Ehhez szerencse is kell, de nekik sikerült. Vittek magyar könyvet is eleget, nem véletlenül.
Sajnos az ellenkezőjére is van példa, ahol a gyerekek is már csak angolul tudnak (meg a nagyobbik valamennyire magyarul is, de ő is az anyja nyelvén, kínaiul jobban).

kék madár 2018.07.01. 21:37:34

orszagfuggo is, ahol az orszag jelentos resze bevandorlokbol all, pl. USA, ott sokkal konnyebb beillekszkedni. Soha nem ereztettek velem, hogy bevandorlo vagyok, meg ha az ember gyerekei itt szulettek, es nem lo alatt puhitja a hust, akkor ugyanugy tisztelik mint az oslakost. Van felso 10,000 meg top 1%, de oket kolcsonosen keruljuk

kék madár 2018.07.01. 21:40:18

@LepesMez:
jo terkep lehetne, de vizualisan borzaszto

kék madár 2018.07.01. 21:47:41

@Zsuzsi65:
"Szoval Trumpnak semmi baja a LEGALISAN bevandorlokkal. "
hat de ez nem igaz, lasd travel ban ami pont a terroristakat "gyarto" orszagokat hagyta ki, meg a "miert engedunk be shithole country-bol barkit, es miert nem Norvegiabol. Es a zold kartya lotto es a family chain migration letiltasa, stb, stb.
Trump minden eszkozzel meg akarja a bevandorlokat, a tanacsadoi is ezt sugalljak, Bannon korabban es Miller, kovetkezo celpontja az azsiaiak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.02. 04:50:30

@kék madár "Trump minden eszkozzel meg akarja a bevandorlokat, a tanacsadoi is ezt sugalljak, Bannon korabban es Miller, kovetkezo celpontja az azsiaiak."

huh, nagyon jo bennfentes ertesuleseid lehetnek ;) es melyik azsiai orszag lesz a kovekezo? :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása