oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 30. 06:30,  Miért jó (és miért nem) Thaiföldön élni? 101 komment

2018. április 30. 06:30 Határátkelő

Miért jó (és miért nem) Thaiföldön élni?

Thaiföld egyike azoknak az országoknak, amelyek ugyan a világ másik végén vannak, mégis ehhez képest meglepően sok magyar él ott, vagy látogat oda rendszeresen. Érdekes hely, hiszen miközben meglehetősen kemény a saját állampolgáraival szemben (ha finoman akarok fogalmazni), a külföldiekre, turistákra nagyon figyelnek. Mindenesetre most Krónikás írása következik a Tíz dolog-sorozat keretében (azaz ismételten felhívnám mindenki figyelmét, hogy a sorozat természetéből adódóan a pozitívumokra koncentrál), de azért írt pár olyasmit is, ami nem tetszik neki. (A képeket köszönöm Krónikásnak!)

Te miért szeretsz abban az országban / városban élni, ahol laksz? Mi tetszik benne és mi nem? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

1_136.JPG

#1 Éghajlat 

Az év 9 hónapjában jó az idő, kellemes meleg, esős évszakban is. 

#2 Emberek 

A thai emberek csodálatosak, nem migránsoznak. Ha valaki bajba kerül, a thai emberek csodálatos módon segítenek. Egy példa: egy magyar ismerősömet megcsípte valami mérges állat, emiatt kissé kába lett. 

Rosszul emlékezett rá, mikor megy vissza a repülőgépe. Vízumérvényességének utolsó napján ment ki a reptérre, pénze már nem volt - s ott szembesült azzal, hogy két napja elment a repülőgépe... 

Megpróbált a reptéren lévő nyugati emberektől segítséget kérni, de senki nem segített s nem adott neki semmit. Egy thai vámos ment hozzá s kérdezte mi a baj? Elmondta lejár ma a vízuma, pénze nincs, a repülőt eltévesztette, s lecsukják, ha túltartózkodik, már ilyen szigorúan veszik s ki is tiltják egy időre emiatt Thaiföldről. 

A vámos hozott neki enni és egy sört, majd adott neki pénzt s mondta, nyugodjon meg, ha rendeződtek a dolgai keresse őt s nem lesz megbüntetve a túltartózkodásért. 

Ezután visszament a volt szállására, ott is elmondta mi történt, hívták a tulajdonost. Aki azt mondta, addig lakik ott nála, amíg kell, kap enni is, rendezze a dolgait s majd megadja. Így is lett, pár nap alatt érkezett a családjától pénz, mindent rendezhetett s nem büntették meg. 

2_141.jpg

Nekem is nagyon jó tapasztalatom van a thai emberekről, nagyon segítőkészek, érdeklődőek s nagy szívük van.  Nagyon vidám nép, sokan a munkahelyükön is táncolnak, énekelnek munka közben is. 

A gyerekekkel mindig foglalkozik valaki, nem teher, sokat van a szüleivel akár a piacon, míg a szülők árulnak. Toleránsak is a más vallásúakkal is, de a melegek is itt könnyen boldogulnak, elfogadott, ha egy nőnek barátnője van vagy férfi férfival él, aki női testbe született férfiként vagy fordítva, itt megértésre talál. 

#3 Ételek 

Nagyon mások s nagyon csodálatosak. Általában csípősek. Pár csodás étel, amit imádok Thaiföldön: Szomtám, Pad Thai, Vörös Curry, Zöld Curry, Pan ang curry, Masaman curry, rántott hal a piacon, sült kagyló, Tom Kha Gai ez a csodás kókuszos leves, Tom Yum Kung, a rákos csodás leves, a zöldséglevesük tofuval - mind nagyon különleges, finom étel. 

kaja_1_1.JPG

De ha valaki olasz vagy japán konyhát szereti, az is van. S a sok fantasztikus gyümölcs... durian, mangosztán, mangó, sárkánygyümölcs, maracuja, hihetetlen édes görögdinnyék, ananászok, a kókuszdió melynek leve a legjobb a nagy melegben, rambután stb...  ízorgia!!! 

#4 A thai tengerpartok 

Tengerpartok, strandok főleg a szigeteken: Ko Lanta, Ko Chang, Ko Sichang, Ko Samet s lehet sorolni... sok a snork lehetőség, csodásan tiszta víz, gazdag élővilág. A pálmafák adta árnyékok... 

5_oceanpart.jpg

#5 Biztonság 

Nyitva hagytam sokszor véletlenül vagy akár direkt egész nap a lakásajtót, előfordult, hogy rossz volt a zár s mennem kellett a nyelviskolába, így tárva nyitva maradt... senki semmit nem vitt el, soha. 

Strandokon se kell hátúszni, lesni a csomagot. Pénz, iratok is ott voltak, órák múlva mentem vissza, semmi soha nem tűnt el. Errefelé lopni a legnagyobb szégyen. Többször előfordult elvesztettem egy tuk-tuk-ban a pénztárcám, irataim vagy egy ATM tetején felejtettem s napok múlva mehettem érte mert utaztam - s mindig előkerült, megvolt. 

#6 Vallásszabadság 

Keresztény vagy muszlim is gyakorolhatja vallását. Sőt a thai királyi család saját vagyonából finanszírozza a Korán thai nyelvre fordítását, kiadásait. Támogatják a mekkai zarándoklatot. A muszlimoknak nem kell vallási ünnepen a munkahelyre bemenni. 

Feltűnő, hogy a katolikus egyház itt a gazdagokkal foglalkozik, nekik csinálnak iskolát a gyerekeiknek, borsos tandíjért, ahol nem bukik meg senki... s végül csak lesz diplomája valahogy. A szegényekkel a buddhisták s iszlám hívők, szervezetek, közösségek foglalkoznak. 

4_92.jpg

#7 A néhai király 

Nemrég elhunyt az idős király, de láthattam mennyire megbecsülik, szeretik - ugyanis ő valóban a népének élt, értük dolgozott, felemelte népét, nem elzüllesztette. Nagyon nagy tisztelet övezte már életében is. 

#8 A thai emberek 

Gyakorlatilag az egész népre mondhatom, miután több felé jártam, éltem évek alatt, hogy becsületes, jószívű emberek. Ha gyalogoltam, felvettek arra járók robogóval, volt, hogy a rendőrök, nehogy esetleg egy skorpió megcsípje a külföldit...  Vigyáznak ránk nagyon, figyelmesek nagyon s segítőkészek.

#9 Olcsó szállás, olcsó rezsi 

Légkondis lakást, másfél szobást havi 40 000 forintért béreltem, a rezsi talán 10 000 Ft volt légkondis, meleg hónapokban. 

#10 Egészségügy, biztosítás 

Mindkettő korrekt. Amikor bekerültem egyszer pár napra tüdőgyulladás szövődményű influenzával kórházba, megtapasztalhattam, milyen a thai egészségügy. 

Modern kórház, hamar orvoshoz kerültem, előtte vérnyomást mértek, testsúlyt, magasságot majd vért vettek s kenetet a számból, hasi panasz miatt ultrahang, mivel egyet köhögtem tüdő röntgen - s befektettek, mert úgy olcsóbb nekem, ugyanis a biztositó egy részt fizet, de nekem akkor olcsóbb a saját rész, ha befektetnek... 

Egy napot töltöttem bent, kaptam infúziót, külön szobám volt, négy nővér foglalkozott velem. Az orvos egy fél óra múlva jött, mobilján (!) mutatta a röntgenfelvételem a tüdőmről s a gyulladásos részről, a vérvétel vizsgálat eredményét - vírus. 

Elmagyarázta, milyen infúziót kapok, milyen gyógyszert s másnap ki is mehettem. Nem én mentem laborokba, hanem a vérem. :-) Ja és enni amiket kaptam, hát egy kiváló étteremben se főznek ilyen jól! 

A szobában persze nagyképernyős TV volt, konyha nagy, felszerelt, az ágyon állítható a lábrész, a fejrész, bent volt egy orvosi komputer, a nővérek előttem vitték be az adatokat ott mindig, mindig mondták mennyi épp a lázam, vérnyomásom, mert azt gyakran mérték éjszaka is. Japán gyógyszereket kaptam, pont annyit amire szükség volt. 

Van kórház a szegény emberek számára is, ott többet kell várni, de ugyanúgy ellátnak, a thai királyi család ugyanis iskolákat, kórházakat finanszíroz többek között. Éves biztosításom kb. 100 000 Ft-ba került. 

6_elefant.jpg

S akkor még nem írtam a thai ügyintézésről, ami arról szól, hogy tényleg aznap, akkor elintézzék a hivatalos ügyedet a hivatalokban. 

Vagy a thai nyelvről, ami nem könnyen tanulható, de jó nyelviskolák vannak, s maga a nyelv igen csodás, szótagjelentésekből építkező... az 5 tónus nekünk kicsit nehéz, de hozzá lehet szokni. 

Sokan beszélnek angolul vagy értenek meg angolul dolgokat. Vagy hogy mindenütt sok a zöld terület, csodás állatokkal lehet találkozni... 

Ami nem jó Thaiföldön 

#1 Forró évszak 

Van 3 nagyon meleg hónap, ilyenkor én piacra is este 8 után mentem. Nagyon tűz a nap, figyelni kell a sóhiányra. Magyarországon a sok sóra kellett figyelni, itt a kevésre... 

E három hónapban bizony kell a légkondi. Sok thai családnak erre nem telik, ők akár éjjel 1-2 óráig kint vannak ilyenkor a szabadban, sütnek, esznek, énekelnek.  

7_ejszaka.jpg

#2 Külföldiek lehúzása 

Bangkokban illetve az üdülős részeken külföldieknek drágábban adnak szolgáltatásokat - de aki tud thai nyelven, az már nagy előny, akkor nem farang árat kap. 

#3 Balesetek 

Utakon viszonylag sok balesetről hallani, gázüzemű autók balesetkor fel is robbannak, a benne ülő utasoknak nincs lehetősége kimenekülni ilyenkor. 

#4 Drága italok 

A sör, bor drága, viszont itt szoktam hozzá ahhoz, a sört lehet jégkockákkal is inni. 

#5 Sajt, tejtermékek ritkák s drágák 

És több hátrány nem jut eszembe sehogyan sem...”

8_naplemente_vegere.jpg

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Thaiföld tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6013874610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.30. 07:45:26

Erre volt epp szuksegem! :)
Mi a helyzet STD ugyben? ;)

Mennyi penz kell ott havonta egy fonek es kis lakasban / apartmanban lakva?

Terv: legkesobb 45 evesen dobbantani Europabol, majd nyugdijaskent elni pl. Thaifoldon. Gyerek/csalad nincs, nem is lesz.

Hogyan lehet megoldani, hogy ne kelljen elhagynom az orszagot idonkent, illetve mi a legegyszerubb alternativa erre (busszal at a hataron, majd vissza?)

A nyelv mennyire nehezen tanulhato?

tnt 2018.04.30. 07:54:34

@Kövérmadár [swe]: amiről te beszélsz az meghaladja a blog célját és kereteit .... továbbá magánügy ... :-) ...

én azt a kevésbé unortodox vagy túl libsi álláspontot képviselem, hogy mindenki ott b*ssza el az életét ahol tudja ... nem csak szó szerint, hanem átvitt értelemben is ....

frankó hogy neki bejött az élet és jól érzi magát .... így neki magyarisztán vadregényes vidékei túl is van élet, alternatíva ... hisz mégiscsak 1 határetkelős téma .... vagy blog vagy ilyesmi ...

Golf2 2018.04.30. 08:03:44

Felrobban a gázüzemű autó balesetnél ilyet még nem hallottam.Jó hely lenne ha 15 fokkal hűvösebb lenne mindig.

DieNanny CH 2018.04.30. 08:10:14

Pár hónapja olvastam, hogy van ott egy idősotthon svájci, demenciában szenvedő betegeknek. Az ottani ellátás ugyanolyan színvonalú, mint itt, csak feleannyiba kerül. Az ottani mentalitás olyan, hogy sokkal nagyobb a tisztelete az időseknek, így nem szenvednek hiányt semmiben.
Majd ha lesz időm, előkeresem a cikket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.30. 08:20:16

@tnt:
Ne tessek mar ilyen kis unalmasan hozzaallni a dolgokhoz :D :D

DieNanny CH 2018.04.30. 08:20:21

@Golf2:

Vagy olyan munkahelyet találni (vagy kimeríthetetlen pénztárcát birtokolni...), amivel arra a 3 hónapra el lehetne menni hűvösebb helyekre.
Nekem is szimpi a hely.

tnt 2018.04.30. 08:24:21

@Kövérmadár [swe]: ok igyekszem ... bár valakinek ezt a vonalat is vinnie kell, hogy az izgalmas kiemelkedhessen ... :-)

de megfogadom tanácsodat majd holnap a blog témájától függetlenül nácizok vagy komcsizok ne adj isten sorosozok ... így tuti izgibb lesz ... :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.30. 09:03:58

@tnt:
Ezt most nem egeszen ertem.
A mai tema Thaifold.
Mivel az az egyik kinezett "vegallomasom", szeretnem tudni, hogy a valosag mennyire fedi az elkepzeleseimet.

Ha te ugy gondolod, hogy egy sorosozas vagy nacizas eredmenyekent olyan informaciokhoz juthatsz, ami szamodra fontos a jovobeni terveid miatt, akkor nyugodtan csinald, engem nem fog zavarni :)

tnt 2018.04.30. 09:06:23

@Kövérmadár [swe]: vitz ... nem komoly csak az unalmasságra írtam .. mind1 .... :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.30. 09:09:54

@tnt:
Latod? En is unalmas vagyok, nem ertem mindig a viccet :D

tnt 2018.04.30. 09:13:38

@Kövérmadár [swe]: nem .. az ki van zárva ... szar volt a vitz ... :-)

puhacica 2018.04.30. 09:17:29

@tnt: mondhatni csodalatos :D

Csodabogár 2018.04.30. 09:29:19

@DieNanny CH: Erről már többször lehetett olvasni, persze azért nyelvi nehézségek biztos vannak, ami még egy demens betegnél se mindegy. Volt egyszer egy film dokumentum? is erről, az valahogy elég szomorú volt. No meg nem tudom, hogy idős korban hogy viselik az emberek az egész évben 30 fok körüli párás meleget.
Én imádtam Thailandot és Bangkongot is, többször voltam ott, de lakni nem tudnék ott.

GrandMasterB 2018.04.30. 09:34:06

@Kövérmadár [swe]: kicsit régiek a bejegyzések, de nagyon hasznos és érdekes blog, főleg férfiaknak:
pattayasmile.blog.hu

Én és Énke 2018.04.30. 09:35:10

”Toleránsak [… ], elfogadott, ha [… ] női testbe született férfiként vagy fordítva, itt megértésre talál.”

Álomvilág. Remélem, hogy ide is eljön az az idő, amikor nyugodtan besétálhatok a női szaunába.

„- Mit bámulnak, nem láttak még férfi testbe született nőt?”

:-)

Bredpitt Monika 2018.04.30. 09:43:11

Ez jol esett.
A nem migransoznak mondatert kar volt szerintem.

Az alberlet ara ugy jobban ertelmezheto lenne szamomra, ha tudnam mennyit lehet ott keresni.

Mit jelent a forrosag, hany fok van ilyenkor?
Tetszik a nem en megyek a laborokba, hanem a verem resz.
Koszi a posztot.

Csodabogár 2018.04.30. 09:44:26

@Csodabogár: Elolvastam a cikket. Aki mán demens, annak mindegy hol van, mondja a szakértő. Ezt persze én nem tudom megitélni, hogy igaz-e.

Bicspesz Elek 2018.04.30. 10:35:24

"Feltűnő, hogy a katolikus egyház itt a gazdagokkal foglalkozik, nekik csinálnak iskolát a gyerekeiknek, borsos tandíjért, ahol nem bukik meg senki... s végül csak lesz diplomája valahogy."

Ja ez nalunk is igy van. A korhazakban meg a vagyonos nenik lelki udveert imadkoznak iinkabb. A szegenyeknek az nem kell, ok bejutnak konnyen a Mennyorszagba...
(Attol fuggetlenul van haszna szerintem az egyhaznak).

Bicspesz Elek 2018.04.30. 10:35:43

@Kövérmadár [swe]:
Nem olyan szep a dolog, mint itt le van irva. Poen egy-ket evig ott lenni, de nagy a csorosag. Havi 40 000 huf-ot azert sokallok, par eve meg Budapesten iz lehetett ennyiert lakast berelni pl Kispesten(es gondolom a szerzo sem luxuslakast berelt ha a zar csak ugy elromlott).
Amugy tele van durva tortenetekkel, hogy a thai feleseg megoli a ferjet a vagyonaert es a thai rendorseg balesetnek alcazta vagy le lett fizetve meg hasonloak szoval par ev ott lebecolas meg nem a valosagos ott elest mutatja be.
www.thesun.co.uk/news/6064523/british-man-arrested-stamping-thailand-wife-refuse-sex/

Buchhalter 2018.04.30. 10:46:02

@Bicspesz Elek: a poszt nagyja tetszett,de pont ez a katolikus kirohanás.Szerintem ott is vannak szép számmal carítatív egyházak.Különben minden vallásnál vannak olyan kis herék akik az aagymosott hívekből akarnak jól megélni.Legyen az muszlim.keresztémy ,vagy más egyéb vallás.

Gedeon Vinklmann 2018.04.30. 11:03:34

Azért is jó Thaiföldön élni, mert a többség egy strandpapuccsal, és egy klottgatyával elvan egész évben, no meg annak, aki szereti a kib@szott zsúfoltságot.

London2009 2018.04.30. 11:19:26

@Csodabogár: ezzel en is igy vagyok. Turistakent barmikor megyek nagyon szivesen, ott elni viszont soha eszembe nem jutna.

2018.04.30. 11:27:39

2-szer ismétli az embereket jópontként (2-es és 8-as pont).

Talán egy másik jópont lehetne, hogy ázsiában is vannak, ugye, fapadosok, és thaiföld szuper bázis, ha az ember szeret utazni.

Ami a negatívumokat illeti:
"de aki tud thai nyelven, az már nagy előny, akkor nem farang árat kap. "

Ezt nem tapasztaltam, mármint hogy a nyelv ismerete bármit is segítene. Látják, hogy farang (fehér) vagy, nem lehet őket ezzel átverni.

Mondok még egy másik negatívumot is: a farangok. Felül vannak reprezentálva, akiknek valamilyen személyiségbeli vagy mentális problémájuk van. Vagy eleve ezért mentek oda, vagy ott szedték össze.

Néha egy kicsit zavarbaejtő, főleg, amikor figyeled magad, és kezded felismerni, hogy magad sem vagy teljesen normális.

Plusz ha férfi vagy, és beszélsz thaiul, máris kicsit szexturistának pozicionáltad magad. Amivel persze semmi baj, "achievement unlocked", ahogy a művelt gamerek mondják, csak furcsa érzés.

@Kövérmadár [swe]:

"Mennyi penz kell ott havonta egy fonek es kis lakasban / apartmanban lakva?"

Mint mindenhol, ez igényszinttől függ.
Ha jól emlékszem/tudom, az egyszeri farang angoltanár 30k baht körül keres. Abból el lehet karistolni minden további nélkül, de azért az még nem egy dicsőséges élet.

Szerintem egyébként nem érdemes megcélozni a legalját sem a szállásoknak, sem semmi másnak. Egyrészt kellemetlen csinálni, másrészt alighanem a thaiok még egy kicsivel jobban adnak a külsőségekre, mint mi. Külön gúnyszavuk van a fillérb.szó farangokra. Megint csak: a kérdés az, hogy hova kívánja pozicionálni magát az ember.

Találkozni arra skandináv népekkel egyébként, szerintem érdemes körbekérdezned egy svéd fórumon, hogy egy svéd jellegű élet mennyibe kerül ott, nekem fogalmam sincs róla. :)

Nyuggervízum létezik, alighanem 52 (vagy 55?) éves kortól, de addig is ez az országból kilépegetés szerintem a legkisebb rossz az egészben (hogy mi a legegyszerűbb, az nyilván attól függ, hol laksz pontosan). Tkp. felszállsz a repülőre, elrepülsz szingapúrba, iszol egy kávét a reptéren, aztán hazamész. Egy fájdalom a seggben, de szerintem ami inkább az ember idegeire megy, az maga a tény, hogy b.szódnod kell vele. Eljárogatni a bevándorlási hivatalba, gyűjtögetni a pecséteket a papírokon, és végig az az érzésed (vagy legalábbis nekem az volt), hogy ezek ott nem igazán akarnak téged. Nem a konkrét thai emberek mármint, azok kis bűbájkák, hanem a mindenkori thai kormányzat.

Egy passzívan ellenséges fogadtatás/környezet. Gondolom, személyiségfüggő, hogy ki mennyire veszi magára. Én olyan kis érzékenyke vagyok, engem hosszabb távon nagyon bántana.

A nyelv pedig nagyon más, mint a standard európai nyelvek, amiket megszoktunk, ergo az összes vérét kihugyozza vele az ember. A jó hír, hogy ha megvan, a többi tonális nyelv vélhetően már pikk-pakk felszalad. :)

Mrs. Clayton 2018.04.30. 11:36:54

@Bredpitt Monika: en meg olyat korhazban nem lattam h a bent fekvo betegnek kellet elmenni vervetelre a laborba. Ez altalaban akkor van ha az ember jarobeteg, de gondolom thaifoldon sem a labor megy a jarobeteg otthonaba vert venni.
Egyebkent pont tegnap foztem pandang curryt :-)

Szabinho 2018.04.30. 12:03:35

az tök jó hogy olcsó, de milyenek a fizetések? nem elhanyagolható szempont, de valamiért nem esik szó erről

2018.04.30. 12:30:48

@Szabinho:

"az tök jó hogy olcsó, de milyenek a fizetések? nem elhanyagolható szempont, de valamiért nem esik szó erről"

Szerintem azért nem esik róla szó, mert munkavállalási vízum kell, és olyasmi munkákra, mint fodrász, vízvezeték-szerelő meg raktári dobozoló olyat nem adnak. Szvsz nem is volna semmi értelme (ha az ember szűkölködni kíván, szerintem az első világban tegye, ne a harmadikban), de nem is lehet.

Szóval vagy vállalkozik magának az ember, vagy ő lesz valahol az értékes, levadászott nemzetközi munkatárs, és ez esetben nyilván nem lesz probléma a megélhetéssel. Szerintem ezért nem esik róla szó.

London2009 2018.04.30. 12:46:29

@Nagy kámpics: most jutott eszembe a meg fiukori neveden irt posztod Thaifoldrol. Mikor kapunk ujra valami hasonlot? : )

2018.04.30. 13:24:51

@London2009:

"Mikor kapunk ujra valami hasonlot?"

Nem tudom. :)

Arthamyr 2018.04.30. 14:09:18

@Szabinho: @Nagy kámpics: Ez a tök olcsó mit takar?

Ok, hogy másfél szobás lakást lehet bérelni 40k-ért, meg 10k a rezsi, de milyen állapotú, minőségű, milyen ellátottságú? Ez Európa szerencsésebb részein is magas színvonalúnak, tisztának, jó minőségűnek számítana?
Írja, hogy drága az alkohol, ez megint kérdés, mihez képest, pl. erősen kétlem, hogy ne lenne olcsóbb, mint a drágának számító európai helyeken.

Érdekelne, mert nemsokára akár lehet aktuális is, ha sokkal olcsóbb, mint mondjuk Spanyolország, és nincsen tolerálhatatlan hátulütője, lehet kipróbálnánk. Persze elsőre ki lehet próbálni egy pár hónapos, fél éves nyaralással, a kérdés, hogy van-e értelme egyáltalán foglalkozni vele. Ha pl. nem olcsóbb számottevően, mint a Spanyolország, akkor felesleges vele foglalkozni.

London2009 2018.04.30. 14:15:03

@Arthamyr: szerintem eloszor menjetek el oda szetnezni... : )

Arthamyr 2018.04.30. 14:34:55

@London2009: Persze, de lehet, hogy azt is felesleges. Ha meg van szakértő, aki már próbálta, az esetleg olyan benyomásokat szerzett, ami el tud tántorítani, meg nyilván ha valaki ott lakott fél évig, jobban képben van az árakkal vagy hogy mi hiányzott neki, mint az, aki csak beugrott egy nyaralásra. Ha 2-3 hétre odamegy az ember, hajlamos figyelmen kívül hagyni bizonyos szolgáltatások minőségét, hiányát, mivel addig el lehet lenni teljesen szokatlan környezetben is.

London2009 2018.04.30. 14:47:09

@Arthamyr: Ha Europan kivul gondolkoznek, akkor en biztos, hogy Latin-Amerikaba mennek. Mondjuk nalam adott a nyelv, meg amugy is van valami megmagyarazhatatlan kotodesem a foldresz fele. De nekem szamitasba sem jonnenek ezek az azsiai orszagok, pedig turistakent imadom oket, de nem szeretnek ott elni. Esetleg meg Sri Lankan elgondolkoznek, de ott is csak a hegyvideki reszen.
Turistakent is lehet azert egy igen jo benyomast szerezni az adott orszagrol. Nyilvan ott elve valtozhat a kep, de azert ugyis sok minden at tud jonni. Peldaul en at szoktam lapozni masok beszamoloit, de abbol aztan semmi konkluziot nem szoktam levonni. Az a tapasztalatom, hogy nagyon ritkan egyezik a velemenyem masokeval. Ugyhogy inkabb elmegyek az adott helyre, aztan kialakitom a sajat velemenyemet a sajat tapasztalataim alapjan.

2018.04.30. 14:52:02

@Arthamyr:

"Ez Európa szerencsésebb részein is magas színvonalúnak, tisztának, jó minőségűnek számítana?"

Szerintem nem. Laktam ilyen meg ennél olcsóbb helyen, de nem nagyon szerettem, tele volt például csótánnyal. Ha én visszamegyek még Thaiföldre, biztosan drágábbat fogok majd választani.

Ugyanakkor laktam "serviced apartment"-ben is, az talán 85k vagy 90k huf volt havonta, az már énekelt szinte, heti háromszor jöttek takarítani meg mittomén.

De minden az ember igényeitől függ. Látom, hogy az emberek szeretnek ott is ótvar, böhöm házakat bérelni medencével meg két garázzsal meg kertésszel. Fogalmam sincs, mi emögött a motiváció, vagy mennyibe kerül, de mivel a turistaipar fantasztikusan kiépült, mindenre rá tudsz guglizni angolul is, konkrét hirdetésekre, és akkor majd látod.

"drága az alkohol, ez megint kérdés, mihez képest"

Az egy másik kultúra, a thaiok nem isznak. Azt viszont látják, hogy mi nem bírjuk ki józanul, ezért ráteszik a farang-felárat. A boltban megvenni lényegesen drágább a szesz, mint ahol én amúgy elő szoktam fordulni. A szórakozóhelyeket nem tudom. Ha a helyi changot iszod egy helyibb jellegű létesítményben (szigorúan jéggel, hehe), azzal el lehet nyammogni, az európai értelemben vett sör viszont drága.
Itt egy menü:
www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g293917-d8429258-Reviews-Beer_Lab-Chiang_Mai.html#photos;geo=293917&detail=8429258&aggregationId=101

280 thb az mennyi, 7 euró? Fogalmam sincs, ez európában drágának számít-e.

De minden fehérember dolog drága amúgy. Például májkrémes kenyeret is be lehet szerezni, de kész vagyon.

"Ha pl. nem olcsóbb számottevően, mint a Spanyolország, akkor felesleges vele foglalkozni."

Szerintem teljesen más hangulatú a kettő. Nem jobb, nem rosszabb, de más. Ha csak a pénzt nézzük, nem tudom, melyik a jobb, de nem csak pénzzel él az ember. Próbáljátok ki, nézzétek meg. (Egyetek mangót. Ha mangó van, boldogság is van.)

2018.04.30. 14:54:52

@Nagy kámpics:

Ez is csak akkor működik, ha kimásolod. Ha csak ráklikkolsz, akkor nem. Meh. Kérem vissza a pénzem.

Arthamyr 2018.04.30. 15:02:19

@Nagy kámpics: Köszi az infot, majd ránézek. Nekem működött mind2 link (igaz, az elsőnél lapozgatni kellett, míg elértem a másodikig).

puhacica 2018.04.30. 15:29:15

@tnt: arra, hogy tobbszor mar nem nagyon lehetett volna a csodas/csodalatos jelzot beszurni a szovegbe. :D jo kis poszt meg minden, csak ez az aprosag feltunt.

tnt 2018.04.30. 16:33:20

@libslobsi fuszal: ja biztos így van nekem nem tűnt fel ... erre nem figyeltem ... de az egészből átjön, hogy jól érzi magát a poszter és ez a lényeg ... szubjektív leírás és az számít neki milyen ... nem biztos, hogy át tudja adni a feelinget ... aki nem járt annak lehet fura aki meg igen az tudja miről beszél ...

kronikas 2018.04.30. 16:38:18

Sziasztok,

Köszönöm a hozzászólásokat, figyelmet. 3 napos hosszú programon veszek részt épp, most már este 10 van itt.

A kérdésekre csütörtökön tudok válaszolni legkorábban, meg fogom itt tenni.

Köszi H A a kirakásért, s nektek hogy elolvastátok.

Vizum változott, nincs már átlépkedés könnyen, nyugdijas vizum 50 éves kortól van, a többit csütörtökön.... jó éjt, jó reggelt, szép napot időzónák szerint...

Csodabogár 2018.04.30. 17:04:33

@London2009: Az viszont közben eszembe jutott, hogy talán érdemes lenne öreg napjainkra egy thai gondozónőt keresni. Van itt a közelemben egy tahi masszázs institut, a lányok sokszor kint sütkéreznek a napon. Egyszer meg is kérdezem mi a véleményük az ötletemről. A masszázstól egyébként mentsen meg engem a jó sorsom. Egyszer kipróbáltam, jajjjj!

Csodabogár 2018.04.30. 17:13:43

@Arthamyr: Viszont nem vagyunk egyformák. Lehet, hogy valamit én szó nélkül tolerálnék, te meg megőrülnél tőle és viszont. Elmenni pl. egy hónapra tényleg nem egy nagy ügy. Persze nem a turista helyekre kellene menni, mert az mindig egészen más, mint a hétköznapi élet. Mi voltunk pl. Hua Hinben teljesen nyugis hely volt, levés turistával.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.04.30. 17:53:17

@tanato: haha, jopofa ez az oroszrol magyarra fonetikus atiras :)) mivel el tudtam olvasni, azt jelenti, eleg oreg vagyok mar :))

gabors 2018.04.30. 17:58:46

@Bicspesz Elek: "(Attol fuggetlenul van haszna szerintem az egyhaznak). "

ja nyaron fasza huvosek a templomok belul egyebb nem nagyon...

London2009 2018.04.30. 17:58:48

@Csodabogár: nekem bejon a thai masszazs is! : )

tanato 2018.04.30. 17:58:57

@Zsuzsi65: Ez egy alap orosz tudás nélkül nem megy.De tényleg aranyos.

tanato 2018.04.30. 18:00:08

@Csodabogár: Előbb utóbb úgyis kénytelen lesz MO:gondozókat importálni szegényebb államokból.

puhacica 2018.04.30. 18:19:13

@tnt: persze, en se mondtam mast.

montroyal ( CAN qc) 2018.04.30. 19:01:20

@Csodabogár: @London2009: A thai massage az a fiuknak szol foleg a full service ...

Csodabogár 2018.04.30. 23:05:46

@London2009: Nos amikor a leányka a combomon állt és jól belemélyesztette a nagylábujját a husomba, majdnem sikitozni kezdtem. A talpmasszázstól is szenvedtem. Ezek a dolgok definitiv nem nekem valóak.

Cheap Charli 2018.04.30. 23:41:36

@Csodabogár: Akkor azok nem igazi Thai lányok. :D Thai lanyt nem suron latni napozni, sott inkább beoltoznek hogy ne erje oket a nap. Naluk a feher bor a szepseg ideall.

London2009 2018.05.01. 11:27:51

@Csodabogár: amikor en kiprobaltam, akkor ugy gondoltam, hogy mehetunk egyszerre anyammal. Aztan mondta a bolcs anyam, hogy eloszor menjek en es ha ugy gondolom, hogy ez neki is jo lesz, akkor majd o kovet engem. Nem vallaltam a felelosseget a beavatasom utan... :D

Bredpitt Monika 2018.05.01. 11:29:40

@Mrs. Clayton: jogos a felvetés, inkább arra reagáltam (csak nem látszik a mondatból) hogy jó lenne itthon is , ha néha megnéznék milyen kórokozó okozza a problémát, mielőtt diagnózist állítanak fel,

tipikus példa az én hallójárat gyulladásom, amivel másfél évig szenvedtem, mert a megfelelő krémet kaptam a legutoljára, ami egy gombaölő kenőcs,

először egy fiatal dokinő Calcium tablettát javasolt és orrcseppet, nem is voltam taknyos amúgy,

aztán írtak fel antibiotikumos kenőcsöt, ami szintén nem használt, aztán jött a gombaölő kenőcs,

itt elég volna egy kenetvizsgálat valószínűleg, de hát pénz az nincs ilyesmire, bezzeg azt aláíratják az emberrel, hogy teljes fülmosást végeztek rajta, holott ez nem igaz....

Evel Knievel 2018.05.01. 12:02:28

trópusokon a tejes termékek mindenhol drágák, lévén hogy alig léteznek..de ez nem rakéta tudomány..

funfun 2018.05.01. 12:02:28

"Feltűnő, hogy a katolikus egyház itt a gazdagokkal foglalkozik, nekik csinálnak iskolát a gyerekeiknek, borsos tandíjért, ahol nem bukik meg senki... s végül csak lesz diplomája valahogy. A szegényekkel a buddhisták s iszlám hívők, szervezetek, közösségek foglalkoznak."

Szomorú és jellemző. Magyarországon is ez a működési elv.

bzsoa 2018.05.01. 12:02:43

Én még nem jártam Thaiföldön ismerősöm annál több (turistaként!) amit ők szinte egységesen elmondtak negatívumként hogy mindenhol kosz, szemét, emiatt bűz és nyilván ez egészségügyi szempontból sem jó. Tudom ez nem csak Thaiföldön van így, Ázsiában, Afrikában elég gyakori. Persze az ötcsillagos luxusszállodák közvetlen környékén nyilván minden csillog villog tehát ha nem mozdulsz ki akkor legfeljebb a reptéri transzfer során látod a szemetet. Én Tunéziában láttam hasonlót az autópálya mellett végig szemétkupacok, emiatt orrfacsaró bűz, vagy elvittek egy gyönyörű tengerparti részre fürdeni és az egyik utastárs mutatta hogy kb. 50 méterre ömlött be a szennyvíz a tengerbe hát ezek után csak napoztunk.

hokihari 2018.05.01. 12:02:57

Van ismerősöm spanyolba vett lakást az kurvara nem jön be mert egy kis kolonia a világ végén télen ember alig van nyáron se sok.Utalom a vidéki életet mindig nyüzsgő nagyvárosba éltem szeretem ha emberek vannak körülöttem .

hokihari 2018.05.01. 12:03:13

Kovermadar: En is ezen gondolkozok swedbe nem jo a klíma .max 3-4 hónap ott klassz az idő . Vannak svéd kollégák thai feleséggel En is tőlük érdeklődők hogy van ott. Persze meg pár évet le kellene itt dolgoznom.A fene akar 67 éves koráig dolgozni.Inkabb szolidabb életvitel nyugisan.

hokihari 2018.05.01. 12:03:18

Nyugdíjba 6-8 hónapot lehet jo lenne ott élni .A meleg nem zavar ha nem kell dolgozni. Csak vetodni az árnyékba .

r0mantik 2018.05.01. 12:38:05

Ennyi kozhelyes altalanositast reg olvastam egy helyen. "a gazos autok felrobbannak baleset eseten, es bennegnek az emberek".
A mesterkelt eroltetett S kotoszo ES helyett... Ott adtam fel.

martineden 2018.05.01. 13:09:47

@Arthamyr: Szamottevoen olcsobb, mint Spanyolorszag, de azt nem kell elhinni, h kedvesek a thaiok. A keleti emberek altalaban mosolyognak, meg akkor is , ha kozben azt kivanjak, h dogolj meg.A zome kelletlen bunko, uzletelni veluk egy kinlodas. Allando vizumot ugy kapsz , ha van vmi vallalkozasod.Ehhez viszont kell egy Thai tars, mert csak ugy lehet.Ilyent szerez az ugyved es jol lepapirozza, elmeletileg aztan nem kell foglalkozni vele, mert csak nevleges tars..Persze egy bizonyos osszegert cserebe. A muszlimok lakta hatarmenti reszeket nem art kerulni, allandoan balheznak ott is.

martineden 2018.05.01. 13:09:51

@bzsoa: ,,egységesen elmondtak negatívumként hogy mindenhol kosz, szemét, emiatt bűz és nyilván ez egészségügyi szempontból sem jó. "...ez egyszeruen nem igaz.

martineden 2018.05.01. 13:09:54

@Csodabogár: Hat a Thai lanyok nem sutkereznek, ha tehetik elbujnak a nap elol. Szeretnenek minel feherebbnek latszani.

zokogjatok 2018.05.01. 13:09:58

Érthetetlen hogy Thaiföld legnagyobb előnyét még senki nem mondta ki.

Tudjátok, AZT.

zokogjatok 2018.05.01. 13:21:07

"A thai emberek csodálatosak, nem migránsoznak."

Hanem farangoznak, hiszen a farang (külföldi) pl. más árat kap. De ja, nem migránsnak mondják.

czerka 2018.05.01. 15:11:24

Azért a thaiok se szeretik a szomszedaikat. Kambodzsával folyton balhéznak. Dél-Keket Ázsiában is megvannak a gyűlölt ellenségek. A vietnamiak mindenki utálnak, aki nem viet, a thaiok is. A khmerek kicsit elfogadóbbaj, de csak mert csóróbbak, nem nagyon van már alattuk senki, akit lenézhetnének.
A külföldire mosolyognak, de hogy valójában mit gondolnak róla, az más kérdés. Átverik, ahol tudják. Farang árat fizetsz mindenért, akkor is, ha azt hiszed, hogy nagyon folyékonyan bírod a thai nyelvet.

Amerikai, brit útlevéllel legrosszabb esetben elmész angolt tanítani, arra kapsz vízumot is.
Magyar útlevéllel ez se ilyen egyszerű.

lobster thermidor 2018.05.01. 16:18:20

Ez a "megcsípte egy mérges állat" ugye vicc volt?

Bredpitt Monika 2018.05.01. 16:31:54

@Bredpitt Monika: kiírom a kenőcs nevét, hátha valaki nem tud mit kezdeni a fülfájásával, nekem csak ez használt végül (és azóta nagyon, nagyon vigyázok, hogy ne menjen víz a fülembe, vagy ha megy, akkor hajszárítóval kiszárítom belőle).......

Pimafucort, vényköteles
(hidrokortizon, natamicin, neomicin)

de egyébként New Jerseyben erre a bizonyos hallójárat gyulladásra (swimmer s ear) az ecet víz egyveleget ajánlották, és is jó volt, azt kellett a fülbe cseppenteni úszás után

lobster thermidor 2018.05.01. 17:11:41

@Evel Knievel:
Az attól függ, hogy az adott országban mennyire ambicionálják a tejtermelést. A trópusi Srí Lankán, ami néhány 100 kilométerre fekszik az Egyenlítőtől, 7 - 8 éve még leginkább csak TetraPack dobozba zárt tartós tejjel, tejszínnel, importból származó sajtokkal, és néhány más, de igen gyér választékban kínált tejtermékkel lehetett találkozni. Ezek valóban elég sokba kerültek, különösen az akkori jövedelmi viszonyok ismeretében. Ebben a tekintetben is nagyot változott a világ, mert ma már 5 féle friss tejből választhatsz, mondhatom, hogy a hazainál nem sokkal magasabb áron, és a legváltozatosabb sajt, vaj, joghurtféléket is előállítják belföldön, hogy a tejes jégkrémeket már ne is említsem. :) Természetesen a hazai buffalo curd mellett ott van az olasz mozzarella, és parmezán sajt is a kínálatban, és karácsony tájékán igaz, hogy fagyasztott formában, vákumos fóliacsomagolásban szeletelt magyar csemege, és csípős szalámit is vásárolhatsz a negomboi ARPICO - ban.

Larry Silverstein 2018.05.01. 17:33:00

@funfun: Ne legyetek mar ennyire egyszeruek.

a katolikus egyhaz azert foglalkozik a gazdagokkal OTT, mert a feherek egyhaza

ennyi

a thaioknak semmi kozuk a keresztenysehez csak annyi h mint minden azsiai gazdag megy az europa majmolas a vallasban is

Tsteinar 2018.05.01. 18:02:35

Én a koszt és szmogot említeném meg mint negatívum és az állandó dugót Bangkokban. A nagyon zsúfolt helyeken pl Pattaya néha bántóan sok a szemét.

Nem tudom mire értitek, hogy farang árat fizetnénk. Nekem soha nem volt ilyen tapasztalatom és nem hiszem hogy pl 10 bhatnál olcsóbban tudna adni a kaját az utcai árus a helyieknek vagy 100-150 bhat alatt elvinné a tuk-tuk a thait. Boltban, étteremben meg ki van írva az ár.

Cheap Charli 2018.05.01. 21:01:37

@Tsteinar: Belépő áraknál tapasztaltam, de amúgy én se vettem észre, bár hozzá kell tenni hogy 99%-ban ott van a Thai párom.

Cheap Charli 2018.05.01. 21:01:38

@Larry Silverstein: Ott van a lisu népcsoportok ott mindenki keresztény és szegény földművesek amúgy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.02. 02:19:32

@Cheap Charli: Haha, igen, ez elég régi dolog.Aki barna az fehér akar lenni, aki fehér, az meg barna.Sohase jó semmi, a szomszéd nője mindig zöldebb...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.02. 02:27:11

Poszthoz: mondjuk azt nem lett volna rossz megtudni, hogy melyik is az a három forró hónap...
Nekem ez a farang-felfogás (meg a rohadt q meleg is) kizár mindenféle turizmust részemről a térségbe, ennél nagyobb gyökérséget el sem tudok képzelni.Olyan ez, mintha Pesten a Váci utcai(?) turistalehúzó éttermek, vendéglők totál hivatalosan üzemelhetnének, és mindenki épp csak félrenézne eseménykor...
Pedig én is keresem az öregecskedő korunkhoz a leendő menekülési lehetőségeket.De valszeg nem Tahiföld lesz.
Illetve maximum a magyar, a 11-es úton Szentendre-Leányfalu után, jobbra be a hídon... :D

czerka 2018.05.02. 03:05:40

@Larry Silverstein:
A keresztény egyházak Ázsiában perszehogy rárepültek a magániskolák üzemeltetésére, mert oktatásban jók. Míg Magyarországon ingyenes az egyházi iskola a gyereknek (állam fizeti a fejpénzt), Afrikában, Ázsiában az elit küldi keresztény iskolába a gyerekeit, mert ez a magániskola egy formája, ahol képzettebb fehér tanárok tanítják a gyerekeket nyugati tanterv szerint és onnan könnyű nyugati egyetemre menni. Tapasztalatom szerint
Jordániától Egyiptomon át Indiáig Nigériáig és Japánig és Dél-Koreáig a keresztény iskola a minőséget, a nyugati mintát és nyugati tanerőt jelenti. Míg a helyi állami iskola a középszar kategória, amolyan szellemi elfekvő. Mivel a keresztény egyházi iskola egy magánintézmény, ott fizetni kell, ahogy minden magániskolában.

A buddhista szekták, ha nyugatra mennek, ott is elsősorban a celebeket, hírességeket, gazdagokat próbálják behálózni és megpumpolni kamu meditációkkal, bizniszlámák előadásaival, miszticizmussal, míg Ázsiában esetleg a szegényeknek osztják az észt és őket húzzák le.

Az ázsiai rasszimusra jó példa a muszlim rohingják sorsa. A roppant békés myanmari buddhisták lemészárolták a rohingja férfiakat, agyonerőszakolták az összes rohingja menekült nőt, majd elűzték őket. A hajón sodródó rohingjákat se a "toleráns" Thaiföld, se a muszlim Malajzia és Indonézia nem fogadta be. Megtankolták a hajójukat a nemzetközi vizeken és visszafordították a nyílt tengerre.
Az ázsiaiak jobban gyűlölik egymást, mint a románok és magyarok, csak egy európainak ez nyilván nem tűnik fel, mert neki a pénzéért kinyalják az alfelét.

czerka 2018.05.02. 03:08:39

@lobster thermidor: én Kelet-Ázsiában élve már hozzászoktam, hogy 600 forint alatt nem kapok egy liter tejet. Az is jobbára tejporból van csinálva, de legalább ráírják, hogy tejporos tej. Az íze se olyan, mint az igazi tejnek.
Tetrapackos francia tejet vettem, amikor láttam, az olcsóbb volt, "csak" 500 forintnyi fabatka.
Szója"tej" van olcsó, de az egy hányinger. Meg a mandula"tej", ami itt olcsóbb, mint Magyarorszagon, nyugati vegánoknak ez paradicsomi állapot, de nekem a növényi "tejek" nem felelnek meg.

czerka 2018.05.02. 03:09:43

@funfun: Ázsiában, Afrikában a keresztény egyházi iskolák a minőség és nyugati színvonal garanciái. Magániskolák nyugati tanerővel, ezért fizetősek. Az állami iskolák rettenetesen rosszak Ázsiában, ezért minden magániskola népszerű és drága. Az amerikai is meg a katolikus is. Magyarországon az állam fizeti a fejpénzt az egyháznak, viszont cserébe az egyházi iskolák se mind elit intézmények.
Magyarországon a katolikus egyház nem a gazdagokra megy rá, hanem az állami pénzre. Ezért is lehet ingyenes a katolikus iskola.
Thaiföldön amúgy a theravada buddhizmust nyomják kötelezően az állami iskolákban, tehát ott se ideológiailag semleges az oktatás. Egy nyugati expat a gyerekét semmiképp nem akarja a rettenetesen gyenge színvonalú thai állami iskolába járatni, nekik jó opció a színvonalas magán vagy keresztény egyházi suli.

czerka 2018.05.02. 03:09:54

Mi a munkája a posztolónak. És ez a munka neki biztosít munkavállalási vízumot, vagy okosbe' megoldja valahogy a vízumkérdést?
Akik kelet-európaiként korábban illegálba' angoltanárként dolgoztak Thaiföldön, azokat tudtommal már kiszorították a szigorúbb vízumszabályokkal és ellenőrzésekkel. A visa run se megoldás már, amennyire tudom.

Ménár Atya 2018.05.02. 07:24:09

Nem migránsoznak, kitiltanak, de fű alatt minden megoldható :D:D
Jogállam mi, meg amíg van pénzed addig minden jó :D:D:D

MAXX 2018.05.02. 07:25:07

Jó poszt, de természetesen teljesen szubjektív. Nincs ezzel baj, de a valóság abszolút nem ilyen rózsás. Éltem hosszabb ideig Bangkokban, voltam a tengerparton is. A helyzet az, hogy egyáltalán nem olcsó. Egy németnek lehet. Rengeteg nyugati turista van, úgy viselkednek, mint az állatok sokszor sajnos, szégyeltem, hogy fehér vagyok (nyílván nem mindenki). Iszonyat kosz van, bűz a 40.000 forintos lakással pedig az a helyzet, hogy van ugyan de inkább nem kell erőltetni. Persze kinek mik az igényei. Olyan 100.000 az ha megfelelő színvonalat szeretnél mondjuk egy serviced apartment buildingben. Az emberek kedvesek persze de csak a pénzforrást látják benned, emberi kapcsolatokat (őszinte kapcsolatokat) elég nehéz kialakítani.

Az egészségügy kapcsán - nekem 50.000 forintba került egy komolyabb bronchitis kezelése (ami gyakorlatilag abból állt, hogy kaptam gyógyszert). Van olcsóbb is valóban ( szegényeknek) szóval ez az összeg nem mérvadó persze (de mondjuk amerikai ismerőseim, akik között van orvos is, nagyon nagyon nem ajánlották ezeket. Nem azért mert amerikai és sznob.

A kellemes melegen jót mosolyogtam:) Mondjuk azt, hogy elpusztulsz egy kicsit először aztán hozzászoksz (talán).

Természetesen nagyon érdekes világ, kultúra, kaja ötös valóban. A tengerpart gyönyörű. A lányok szépek (de ez más országban is így van:)). Rengeteg előnye is van nyílván hiszen ha annyira borzasztó lenne nem maradtam volna. Csak azért írok, mert nem a paradicsom az, sokan azt gondolják aztán van a koppanás amikor megérkezik a valóság. DE ha az utazás a hotel, tengerpart, vagy turistalátványosságok hármasra korlátozódik akkor az egy más helyzet persze.

Rayong 2018.05.02. 08:52:54

Én Thaiföldön élek lassan 5 éve. Valóban teljesen más a helyzet ha valaki csak túristaként van itt pár hetet. A lakás ahogy azt előttem is írta valaki inkább 100 ezer. Egy 36 négyzetméteres 1,5 szobás lakás a helytől függően 8000-15.000 Baht havonta ez kb 200-350 euró. A rezsi nem sok, fűtés ugye nincs úgyhogy csak az áram és a víz ami egy ekkora lakásnál nem több mint max 1500 -2000 baht. kb. 40-50 euró. Amin sokat lehet spórolni az a kaja, 1-2 euróért nagyon finom friss ételt ehetsz szinte minden sarkon. A biztosítás reális, én is kb évi 100 ezer forintnak megfelelő összeget fizetek egy teljes körű betegség és baleset biztosításra. Hogy miből lehet élni itt kinnt, az nem egyszerű. Mint azt már írta más is, normál, hétköznapi szakmunkákra nem lehet engedélyt kapni, ez thai privilégium. Tehát vagy valamilyen multi cégnél van esély felsőfokú végzettséggel, vagy pedig vállalkozás. Az utóbbi sem egyszerű, bár az adók nagyon kedvezőek, (pl.áfa 7%) de a thai kormány kőkeményen védi a hazai érdekeket és külföldi csak 49% tulajdonrésszel rendelkezhet egy thai cégben. Tehát megfelelő thai partner nélkül ez is elég esélytelen. Angol tanítás is jelentősen szigorodott, kérik a diplomát és a TEFL igazolást, valamint előnyben részesítik az angol anyanyelvűeket (ez valahol érthető). Thaiföldön tehát akkor van jó esélyed ha pl. digitális nomád vagy (mint én), vagyis az interneten dolgozol, illetve ha van valamilyen passzív jövedelmed, nyugdíjad.

Kulics 2018.05.02. 10:12:14

@nagy1: igen, ezt jól mondod!

Csucsupa 2018.05.02. 22:11:09

Te ugye utazási iroda által fizetett promóter vagy? Mert mindez bár nagyon jól hangzik, de sajnos, nem valós kép... mondjam azt, fele sem igaz sajnos.... (azaz igaz, az üdülő ill turista zónákra) mivel igen sokarcú ország ez is, mint a legtöbb dél-ázsiai... Te egy olyan keresztmetszetét élted-éled meg, mégha sok helyen is jártál, az országnak, amit turisták számára "tartanak fenn"... persze ezek a környékek valóságos paradicsomok, mivel egyik fő bevételük a turizmus, még jó hogy nem fogják rádhányni a mocskukat... (ahogy pl Sziciliában is az átlag turista teljes biztonságban van, mert a maffia jobban védi őket, mint a zsaruk, hiszen nekik van több bevételük a turizmusból... aztán tessék megnézni az ott élő olaszokat, illetve a gazdag turistákat, azokkal már gyakran elbánnak ha tudnak)...
Tehát, ha kicsit ha "beljebb" mentél volna az országba, megtudhattad volna Thaiföld valódi árnyoldalát (akár ha már csak Bangkok külvárosaiban mászkáltál volna), ami nem csak ennyi amit írtál... hanem messze sokkal keményebb... Amiről írtál max a thaiföldi üdülőzónák világa illetve árnyoldala (ilyen cikket lehet írni, még Szíriáról is, Ecuadorról meg még sok sok brutális trópusi helyről, ahol mindenütt a turista zóna szent és sérthetetlen, ott varázsolnak a fizető vendégek köré egy lila ködös álomvilágot).... Kezdjük azzal hogy nagyon kemény fegyvere diktatúra van Thaiföldön van és polgárháborús hangulat vagy 10 éve! Valamint helyenként embertelen nyomorzónák, járványok éhínségek és villongások, zavargások... Az őrült buddhista-iszlám ellentét, ugyanúgy ahogy sok délázsiai országban másutt is, jelen van nagyon erősen és emiatt a nem turista zónákban szinte mindenhol nagy a feszültség, nagyon nagy rendőri-katonai jelenlét van és a karhatalom meg nem bánik kesztyűs kézzel a néppel.... csak egyet fingasz, szétrúgnak és bevisznek, bevarrnak, sok esetben ki sem jössz többé,mert nem csak be- hanem rád is varrnak valamit, ha már kéznél vagy.....
Thaiföld a te olvasatodban, mintha Dél-Korea vagy Szingapúr, tehát valamelyik kistigris lenne (amelyek tényleg tokkal-vonóval ilyenek amit leírtál), a baj csak az hogy ez a kirakat Thaiföld, a valós pedig inkább hajaz Fülöp szigetekre és Indonéziára, még Malajzia is sokkal élhetőbb hely, mint Thaiföld, a nép (és ismétlem nem a turisták!) számára.... Nem azért nem lopnak mert nagy a közbiztonság és nincs bűnözés... hahaha... HANEM MERT TUDJA MINDEN TOLVAJ RABLÓ BETÖRŐ, HOGY HA TURISTÁT BÁNT, AKKOR KIVÉGZIK A SUNYIBA..!!!! Érted ember? Prompt halálbüntetés jár turista elleni bűncselekményekért... és nem tökölnek, kb egy nap alatt lezavarják tárgyalással mindennel, majdnem mint a Dredd bíró!!!
Thaiföldön van a világ egyik legnagyobb bűnözése. Maffia, drog és prostitúció fellegvára, nem csak Bangkok, hanem a legtöbb nagyváros ott... Helyiek számára a közbiztonság elkeserítő... Bandák és oligarchák uralják a városokat, plusz a diktatúra karhatalmai is sanyargatják a népet, katonák rendőrök, mivel évek óta rendkívüli állapot van... szinte bármit megtehetnek a néppel... De fehér ember ebből szinte semmit sem érez, mert úgy be vannak fenyegetve és félemlítve a helyiek, hogy mindenki tudja, hogy a fehér (illetve egyéb gazdag, pl ők felismerik sötétben is a más ázsiai népek gazdag turistáját, de az arabot, indiait vagy akár négert is... szinte szagról tudják ki helyi, ki nem) turista seggét nyalni kel, ha beledöglesz is, észre ne vegye mi megy itt, higgye hogy ez a mennyország, hogy jöjjön vissza és költse a pénzét...
Ha hibázik egy thai polgár és lebuktatja az országot, vagy kellemetlenséget okoz egy fizetővendég turistának, az el is ásta magát egy életre... örülhet ha túléli, de hogy munkáját, ha volt elveszti és nem ritkán javító nevelő táborban találja magát... Aztán a prostitúció és a járványok, mind a trópusiak, mind a nemi betegségek terén is élen jár az ország, arra sem árt vigyázni ám, oltások, higiénia és nem össze vissza kamatyolni, mert életveszélyes (nem csak a HIV miatt, hanem sok egyéb fertőzés, plusz a vendetta miatt is, mert ha a kiscsaj a paliját csalja veled, akkor azt már nem fogja érdekelni hogy turista vagy, levágja a fejed (de lehet előbb a tököd és megeteti veled), aztán a csaj fejét (sőt nem meglepő ha annak is a pöcsét, mert sok ilyen "csaj" rohangál arrafelé ugyebár), majd öngyilkos lesz és kész el van boronálva)... ha meg aztán maffiózó csajába gabalyodsz (mert a kis rüfkék megvesznek a fehér bőrért nyilván mint a legtöbb hasonló helyen), akkor kb kínhalálra számíthatsz, de még lehet megkeresik a családod is (bárhol is élnek)...
Az egész tehát, amiről írsz abszolút látszat, Patyomkin falu jelenség... Node valóban kellemes és ügyes látszat (mégis ebből élnek jobbára, tehát bele kell adjanak apait anyait, plusz az említett terrorjelenségek is erősen motiválják a népet erre) én is biztos ellennék ott egy ideig boldogan... Nyilván nem Észak-Korea szintje, de nem is Dél-Korea... messze nem...
Ilyen egyszerű ez barátom...

DieNanny CH 2018.05.02. 23:06:18

@Csucsupa:

Jajj, ez nagyon tetszett, hosszabban akár, vagy könyvben szívesen olvasnék ilyet. Tetszik stílusod.

2018.05.03. 00:40:14

@DieNanny CH:

Igen, hát. Írtam feljebb, hogy néha zavarbaejtő, hogy a farangok egy részének nyilvánvaló mentális problémái vannak, és semennyire sem akarok udvariatlan vagy sértő lenni csucsupával szemben, de ez például szvsz remek szemléltetés.

kronikas 2018.05.03. 09:09:14

@czerka @Kövérmadár [swe] @mrs. Clayton @Arthamyr @Nagy kámpics @montroyal (CAN qc) @geegee @Csucsupa

STD: Fogalmam nincs.

Mennyi pénz kell? 22 000 bahtból elég jól el tudsz élni, 32 000 bahtból akár havi 10 000 bahtot lehet félretenni. Én 4 500 bahtért béreltem légkondis másfél szobás lakást a munkahelytől 300 m-re kb.

Nem turistás helyen éltem Thaiföldön.

Vannak thai barátaim, s bár már nem ott élek, továbbra is tartjuk a kapcsolatot, rendszeresen vagy ők látogatnak meg, vagy én őket.

Hogy a thaiok nem isznak? Dehogynem. Imádják a whiskeyt sokan, vannak sajátjaik is. S a sör is fogy.

Nem éltem spanyolban, nem tudom összehasonlítani.

Járóbetegként is a vér utazott, nem én. Egy órán belül volt eredmény.

A nyelvet érdemes előre tanulni, a Walen nyelviskolának van távoktató kurzusa is. Nem olcsó, de megtanítanak thai nyelven, alapok kb. egy év, mert a thai írásjegyekkel eltelik egy fél év, de nagyon megtanítják. Több magyar tanult már náluk, én is ajánlom.
Nagyon jó a programjuk, rögtön kifejezéseket tanítanak, teljes mondatokat már első évben is.

Ország elhagyása: Általában évente el kell hagyni, nem lehet országon belül hosszabbítani a vízumot. Lehet nyelvtanulói vízum, amivel akár 10 évig is lehet Thaiföldön tartózkodni, ha az ember tanulna thai nyelvet, s még mondjuk japánt, angolt, stb.

Angol nyelvtanárként jó helyekre lehet bekerülni. A tanárokat megbecsülik. De kell valóban jó angol tudás, s kell nyelvtanári vizsga is. Tehát ha tervezetten, felkészülten érkeznél, akkor előbb jó tudni thai nyelven - a nyelvtan nem nehéz - s nyelvtanári vizsga is szükséges. Ma már sok thai is tud angolt tanítani. Elsősorban anyanyelvi tanárokat igyekeznek keresni, de magyar, észt, ukrán s orosz is tanított s tanít angolt abban a kisvárosban mai napig, s elküldték a lusta anyanyelvi tanárokat viszont.

A legjobb ha van jövedelmed, osztalék mondjuk részvényekből, s 50 éves elmúltál. Akkor fel kell mutatni kb 4-5 millió ft-ot s nyugdíjas vízummal a legkényelmesebb Thaiföldön élni, ezzel szabadon lehet mozogni külföldre is.

A három forró hónap ott ahol éltem, március-május.

Vállalkozás indítása előtt javasolnék pár évnyi thai nyelvtanulásos előéletet s 1-2 éves tapasztalatot szerezni.

A keresetek nyelvtanárként gimnáziumban 30-35 000 baht, de vannak akik olyan helyre kerülnek ha jók, mondjuk egyetemekre oktatni hogy 50 000 bahtot is kereshetnek, s még jöhetnek rá külön juttatások. Egy angol ismerősöm ezt választotta, a gimnáziumból átment. Még jobban lehet keresni ha pedagógusi diploma is van. Ő például most hazamegy Angliába elvégezni pedagógusi képzést s úgy tér vissza Thaiföldre. Egy másik ismerősöm búvároktató volt évekig itt, utána lett nyelvtanár. Jelenleg már vezetője egy oktatási programnak.

Egy harmadik ismerősöm aki itt volt nyelvtanár, egy aranykereskedő céghez ment át, jóval nagyobb fizetésért Bangkokba. Imádja a munkáját.

Azt gondolom, Thaiföldre is érvényes, beszéld a nyelvet legalább középfokig, ismerd meg előbb a viszonyokat s utána tervezz alaposan.

Sokszor voltam thai masszázson, nem a fiúknak szól. Igen sokat segített az immunrendszerem erősítésén, s mindig megtalálták hol van esetleg probléma, s nagyon nagyon jó volt. Lehet 1-2 napig fájt itt-ott, de nem sokat voltam beteg. Csak az első évben fordult elő.

Továbbra is állítom, nagyon kedves emberek a thaiok, ismeretlenekkel is. Az viszont igaz, a keleti emberek mindig alapban mosolyognak általában, s emiatt pontosan tudják, a másik mit gondol róluk. Itt mosolyogva küldi el a főnökét is magában melegebb éghajlatra akár. Igy kifejlődik a radarjuk. S ha valaki magában lenézi, megveti őket - ne csodálkozzon, ha őt mosolyogva szívatják meg.

Nekem 3 év alatt tényleg csak jó tapasztalataim voltak s nagyon jó barátokra találtam.

Nekem bejött, s amikor tehetem, visszajárok. Jelenleg keresem, hol lenne a legjobb letelepednem, s Thaiföld most is köztük van, amik szóba jöhetnek - de körülnézek még pár országban.

Több ismerősömnek van thai barátnője, s nem lett nemi beteg.

Lehet a thai embereknek rosszabb, de valahogy imádnak ott élni, boldogok, jókedvűek.

Nekem magyarország után rögtön nagy felüdülést jelentett, s mindennap hálás voltam, ott élhetek.

lobster thermidor 2018.05.03. 09:16:40

@czerka:
Megértem, hogy nem kedveled a növényi tejeket, mert én sem. Ezért is örülök, hogy Srí Lankán azokon a városi helyeken, ahol megfelelő hűtőkapacitás áll rendelkezésre a szupermarketekben több féle friss, és féltartós tejet lehet vásárolni, sőt a tejivásnak igyekeznek valamiféle kultuszt kiépíteni, mert a nagyobb vasútállomásokon, és egyes kórházak mellett tejárusító kioszkokat telepítettek, ahol a jó szingalézek úgy kortyolgatják a hideg tejet, mint nálunk a parádi vizet a forrás ivócsarnokában. A 3,5 -es tej literje műanyag flakonban 185 LKR, kb. 310 forint, a féltartós, fél literes zacskós tej pedig 90 LKR, kb.150 forintba kerül. Itt érdemes megemlíteni, hogy Srí Lanka államformája szocialista demokratikus köztársaság, ez az árképzést annyiban határozza meg, hogy az alapvető élelmiszerekre mindenhol az államilag megszabott árakat kötelesek alkalmazni a kereskedők. Persze a szupermarketek itt is akcióznak, és a turistaközpontokban levő szuvenírüzletekben kötelező a portéka áráról alkudni.

Arthamyr 2018.05.03. 10:40:00

@Csucsupa: Ha ez igaz is, miért releváns? Ha odakerülök, te is írtad, hogy nem ezt az arcát fogom látni az országnak...

Arthamyr 2018.05.03. 10:42:58

@Rayong: "Thaiföldön tehát akkor van jó esélyed ha pl. digitális nomád vagy (mint én), vagyis az interneten dolgozol, illetve ha van valamilyen passzív jövedelmed, nyugdíjad." - Tehát ha vannak mondjuk európai cégeim, az működik, hogy Thaiföldön henyélek olcsón, és az európai bevételeimből élek?

Cheap Charli 2018.05.03. 12:46:35

@Arthamyr: Csak a vizum kerdeses. Ajanlom a Multiple Entry Tourist Visa-t:
www.locationindependent.co.uk/thai-visas-digital-nomad-guide/#LongStayMETV

Ezzel kb 9 honapot el lehet lenni, vagy be kell irakozni nyelviskolaba es tanuloi vizumot igenyelni es hosszabitgatni. Chian Mai-ban nagyon sok digitalis nomad el, en ott imagtam lenni.

Burgermeister 2018.05.04. 07:07:52

Én is gondolkoztam ezen hogy oda kimenni később, de aztán jött Chile északi része. Inkább oda.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása