oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 04. 06:30,  Határátkelés oda-vissza 123 komment

2018. április 04. 06:30 Határátkelő

Határátkelés oda-vissza

Egy ideje egyre erősebben foglalkoztat egy olyan téma, amit ma szeretnék felvetni nektek, és amiről szerintem elég kevés szó esik a külföldre költözés kapcsán. Ez pedig nem más, mint a többszöri oda-vissza költözés. Úgy vettem észre ugyanis, hogy amikor határátkelésről van szó, azt hajlamosak vagyunk (szerintem nagyban leegyszerűsítve) végletes döntésként kezelni: vagy kiköltözik az ember, vagy onnan haza. Pedig szerintem rengetegen vannak, akik hosszabb-rövidebb külföldön töltött időszakot követően (és itt most nem az ingázásra gondolok) hazatérnek, majd ismét belevágnak. Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok.

Hazaköltöztél? Újra elmentél? Írd meg a történeted a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

nagy-britannia_london_heathrow_foto_pixabay_com_ladydisdain.jpg

Persze ebben az esetben is ott tornyosul az állandó probléma, azaz a konkrét adatok hiánya. Hiszen alaphelyzetben azt sem tudjuk pontosan, hányan lesznek határátkelők, ehhez képest csak nagyon elnagyolt tippelések vannak arról, hogy hányan költöznek vissza Magyarországra közülük, és ehhez képest még csak ötletelés szintjén sem nagyon merül fel, hogy mennyien lehetnek azok, akik utána ismét belevágnak a külföldi életbe. 

Mindez annak kapcsán merült most fel bennem, hogy a minap belefutottam két cikkbe, melyek többé-kevésbé ezzel a témával foglalkoztak (vagy legalábbis érintették azt), mindjárt rátérek ezekre is. 

Előtte azonban az érdekelne, hogy ti hogyan látjátok: vajon magyar sajátosság, hogy hajlamosak vagyunk végletekben gondolkodni (tehát aki elment, az elment, aki pedig visszatért, az nem vág neki ismét) vagy egyszerűen még mindig csak tanuljuk a határátkelést? 

A határátkelés első fázisa az volt, amikor a korábbi évtizedekhez képest sokan elmentek külföldre élni és dolgozni, aztán egy idő után beindult a visszavándorlás (még ha erről viszonylag kevesebb szó esik is), és nyilván akadnak sokan, akik mégsem találták meg a számításukat Magyarországon és úgy döntöttek, hogy a korábbinál jóval több tapasztalattal felvértezve ismét nekivágnak. 

Én azt gondolom, hogy (különösen az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket kihasználva) lehet, mi még mindig csak tanulgatjuk a többszöri külföldre költözés műfaját, de a szabad mozgás annyira leegyszerűsítette a folyamatot, hogy voltaképpen semmi meglepő nincsen abban, ha valaki eltölt pár évet mondjuk Ausztriában, aztán visszaköltözik Magyarországra, hogy bizonyos idő elteltével (mondjuk egy jó álláslehetőség miatt) ismét nekivágjon és teszem azt Németországba költözzön. 

Ideje volt hallgatni a honvágyra 

A fent emlegetett két cikk közül az egyikbe az Indexen futottam bele, egy nagyon érdekes beszélgetésről van szó Baracskay Angélával, aki cukrászként kezdte a pályáját Budapesten, majd Izraelben kötött ki két és fél évre. 

Onnan meglehetősen váratlanul tért haza, amikor egy reggel arra ébredt, hogy nem tud megmozdulni. Végül kiderült, hogy ha így folytatja, sclerosis multiplexe lesz. Ő úgy gondolta, a szervezete jelzett neki, hogy ideje hallgatni a honvágyra. 

„Ha Budapestre érkeztem, már a leszállás után rögtön jobban lettem, visszafelé pedig a repülőtéren előjöttek a fájdalmaim újra. Hónapokig alig bírtam menni, és ekkor döntöttem el, hogy végleg hazajövök” – mesélte, és haza is tért. 

Budapesten aztán dolgozott az (akkor még) Michelin-csillagos Tantiban, majd egy másik helyen, amikor egyszer csak érkezett egy állásajánlat az egyik legjobb dán étteremből. 

Az ugyan nem jött össze, de ő akkor már eldöntötte, hogy ismét külföldön szeretne dolgozni. Így kötött ki Londonban, ahol egy két Michelin-csillagos étteremben lett vezető cukrász. 

„Az kőkemény volt. Húsz órát dolgoztam egy nap, hajnali háromig a konyhán voltam, hazamentem, lezuhanyoztam, aludtam egy órát, és mentem vissza. Mindezt pihenőnap nélkül, alig voltam 45 kiló, de csináltam, hiszen vezető cukrásza voltam egy kétcsillagos helynek, nem is volt min gondolkodni” – emlékezett vissza Angéla. 

Két és fél hónapig harcolt azon a helyen, aztán váltott a brit fővároson belül és az új étteremben már hosszabb távon is el tudta volna képzelni magát, amikor megkeresték az egyik magyar kereskedelmi tévé főzős műsorától – ő pedig ismét visszaköltözött Magyarországra. Egy hónapja dolgozik ismét magyar étteremben. 

Önmagammal is szembe kellett néznem 

Gondoltam, hozok nektek egy külföldi példát is. Martha 2010-ben, friss diplomával a zsebében költözött Amszterdamba, mert otthon, Wexfordban nem talált megfelelő munkát (ami a válság közepén nem is akkora csoda). 

Hat hónapra tervezett Hollandiában – ennek nyolc éve. Először két évvel ezelőtt érezte, hogy lassan lejár a határátkelésre szánt ideje, véget értek a „jó idők”, ideje komolyan venni magát és a szülőhazájában felépíteni az életét, „mielőtt túl késő lenne”, bármit is jelentsen ez. 

„Nem tudom, mások hogyan vannak vele, de nekem időnként olyan érzésem volt, mintha a hollandiai életem csak átmeneti létezés lenne. Csak egy példa: soha nem vettem semmi nagyobb tárgyat a lakásomba. Mintha a tudatom mélyén úgy döntöttem volna, nem kell olyasmi, ami nem fér be a bőröndömbe, amikor egyszer majd hazaköltözöm” – mesélte a Generation Emigration oldalnak.

És haza is költözött, de a dolog nem úgy alakult, ahogyan várta: „Egy álomállásnak gondolt lehetőség miatt tértem végül haza, és persze azért, hogy közelebb legyek a családomhoz. Ehelyett igazi sokk várt. A munka őrült hajtás volt, miközben egy szomorú kis lakásban éltem Dublinban és semmivel nem találkoztam gyakrabban a családommal, mint amikor Amszterdamban éltem”. 

Pár hónapig azért kitartott és próbálkozott, majd fogta magát és azzal a lendülettel visszaköltözött Amszterdamba. Azt Martha is elismeri, hogy lehet, nem adott meg minden esélyt Dublinnak, de akkor is úgy érezte, ami nem megy, azt kár erőltetni. 

„A második amszterdami költözésem kapcsán egyben önmagammal is szembe kellett néznem. Azt hittem, a családom utálni fog, amiért megint elhagyom őket. De nagy megkönnyebbülésemre csak annyit mondtak, hogy felnőtt vagyok, éljem a saját életem. El sem tudom mondani, mekkora megkönnyebbülés volt ez” – emlékezett vissza. 

„Az is meglepett, hogy az engedélyükre volt szükségem. Hosszú ideje hurcoltam magammal azt a gondolatot, hogy elvárják tőlem: hozzájuk közel építsem fel a ’valódi életem’. Tudom, hogy ezt szeretnék, de nagyon nagy megnyugvás volt rájönni, hogy a nyomás nagy részét valójában én helyeztem saját magamra” – tette hozzá Martha. 

Aki tehát visszaköltözött Amszterdamba, ahol együtt él a párjával, és ma már nem érzi úgy, hogy ezzel cserbenhagyta volna a családját. Akik látják rajta, hogy boldog, független és a saját életét éli, ráadásul egy órányi repülőútra vannak egymástól, így elég gyakran látják egymást akár csak egy-egy hétvégére is. 

„Valaha ’hazaköltözöm-e’ a szülőhazámba? Nem mondom azt, hogy soha, de azt is kár lenne tagadni, hogy nekem elég sok nehézséget okoz az, ahogyan Írország működik. Sokak szerint emiatt nagyon rossz hazafi vagyok, de szerintem egyszerűen csak mások az értékeink” – írta Martha. 

Ez volt tehát a két történet, amelyek abban hasonlítottak egymáshoz, hogy főszereplőik többször költöztek külföldre és haza. Most pedig átadom nektek a szót – ti mit gondoltok minderről? Mennyire beszélünk a többszöri költözésről, mennyire normális dolog ez, illetve mennyire kudarc a határátkelés után hazaköltözni és esetleg utána ismét külföldön folytatni? 

HÍRMONDÓ 

„Érezni akarom, hogy volt beleszólásom” 

„Mindenképpen kíváncsi leszek, hogy mennyire tettem hozzá a szavazatommal a dolgok változásához. Már csak azért is, mert nem gondolom, hogy itt fogok megöregedni. Valamikor, valamilyen formában, de haza fogok menni. 

Svédországban az érdemeid szerint ítélnek meg 

„Svédországban szabad piac van, az érdemeid szerint ítélnek meg, nem amiatt, hogy kinek vagy az ismerőse. Én egyszerűen csak jó bringát csinálok." 

CNN: a magyarok a kiskapuk szakértői 

Az amerikai hírtelevízió honlapja egészen érdekes összeállítást közölt Magyarországról – avagy így látnak minket Amerikában.

(Fotó: pixabay.com/LadyDisdain)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: honvágy Magyarország Izrael Nagy-Britannia Hollandia Írország hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6113802406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2018.04.04. 16:10:26

@latcho drom: amugy valszeg nem is olvasta a cikket mert nem rossz

persze nem idiota magyaroknak irta a cikket ...

hanem olyanoknak akik elsore csak ehezokre asszocial (going hungry)

amugy a kiskapu dolog teljessen talalo a legnagyobb mutyi orszag

mostanra nemcsak a kommnizmus allat elnyomott kemenyen dolgozo kisemberek csinaljak, hanem NAGY emberek is allami szinten...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.04.04. 16:16:52

@Mrs. Clayton: Szerintem a Fiat Multipla az első ha már rondaság. :)
@Antal Jozsa: Kanada volt.

Mrs. Clayton 2018.04.04. 17:55:31

@ChristineK: ha hiszed ha nem en is ezt mondtam neki, annal rondabb kocsit teljesen biztosan h nem gyartottak meg

Mrs. Clayton 2018.04.04. 17:59:13

@Golf2: nem, az pusztan empatia kerdese, h egy kivulallo megerti-e ha egy halalos beteg, vagy gyogyithatatlan sulyos beteg a betegsege elso szakaszaban tagadja h baja lenne esetleg ugy hiszi h meggyogyult mert ilyen olyan okbol epp tunetmentes, es ezt annak ellenere hiszi, h nyilvan megmondtak neki az orvosok, hogy gyogyithatatlan a betegsege maximum javitani lehet kicsit az allapotan. Aki emiatt lehazugozza, meg idiotazza az egy erzeketlen tusko nagy valoszinuseggel.

London2009 2018.04.04. 18:07:25

@gabors: no ezt magyarazd meg. Felvettek a nevjegyzekbe, de nem kaptam szavazolapot? Ilyenkor vajh mi a teendo?

Golf2 2018.04.04. 18:24:51

@Mrs. Clayton: És ki az aki lehazugozta vagy idiotazta te nagyon okos? Azt mondtam kamu túlzás az egész.

Mrs. Clayton 2018.04.04. 18:53:44

@Golf2: ööö, szerintem a kamu azt jelenti h nem igaz, aki meg nem beszel igazat, az ugye hazudik. De ha te nem hazugozdtad megse le, akkor miert vagy felhaborodva azon amit irtam, te nagyon okos?

gabors 2018.04.04. 18:56:06

@London2009: eppen tegnap jutott eszembe hogy megkerdezzem ...

Ez is egy jo modja a szavazat manipulalasnak.. bezzeg romaniaba siman ki tudtak kezbesiteni a 200k csomagot :-((

Szerintem nem fogsz tudni szavazni. Levelben azt hiszem mar keso, ha esetleg megjon a lap akkor meg beviheted szemelyesen a nagykovetsegre legalabbis igy volt 4 eve.

Mert nyilvan nem adhatnak a kovetsegen egy masikat tul egyszeru lenne igy "csalni" :-)

Nemtudom a NVI honlapon talaltal valamit?

Amugy pont ebben nem biztam. Meg a postan erkezetteknel latjak honnan jon ... romania => urna, ukrajna=>urna szerbia=>urna bulgaria=>urna (hogy a birka is tudjon azert szavazni) USA/England/Deutchland => kuka

ja ugy is lehet hogy pl. Londoni cimre el sem kuldik panaszra meg ott a so-hivatal

Amugy hova kerted? NVI.HU szerint ezt lehetett kerni de nem tudom meddig. Lakcimre vagy kovetseg/konzulatus-i atvetelre..

UK-be harom helyre lehetett kerni

"Ha a regisztrációt követően megváltozik a választópolgár értesítési címe, vagy a szavazólap átvételi módján, helyén változtatni szeretne (korábban lakcímre kérte, de mégis valamely külképviseleten szeretné átvenni, vagy külképviseletre kérte, de mégis a lakcímén szeretné megkapni a szavazási levélcsomagot), ezt a változást be kell jelenteni.

A választási regisztráció módosítása, meghosszabbítása vagy törlése benyújtható itt:"

www.valasztas.hu/a-szavazasi-levelcsomag-atvetelere-kijelolt

Lunacica 2018.04.04. 20:25:07

@Mrs. Clayton: akadj mar le rolam meg az irigykedesrol te suket!!
Legutobb is a tobbi luzerhez hasonlitottal akikre en allitolag irigy vagyok

Mrs. Clayton 2018.04.04. 20:37:00

@Lunacica: o bocsanat, nem tudtam, hogy a rosszindulatu megjegyzeseidet muszaj szo nelkul hagyni, de majd megprobalom a keresedet figyelembe venni legkozelebb. Masreszt miert csak az utolso mondatot irod angolul? Irhatod az egesz kommentet ugy, valoszinuleg meg fogom erteni.

Lunacica 2018.04.04. 20:44:22

@Mrs. Clayton: szerintem igyal meg egy felest az egeszsegemre
Aztan pa

Mrs. Clayton 2018.04.04. 20:51:55

@Lunacica: miert innek felest az egeszsegedre, eszembe sincs? Az internetes szemelyiseged kifejezetten ellenszenves, foleg mert csak rosszindulatu megjegyzeseid vannak. Tovabbra sem ertem hogy miert jo ez neked, de ha te ettol jobban leszel, te tudod mi a jo neked.

London2009 2018.04.04. 20:57:21

@gabors: a cimemre kertem. Szerintem sem fogok tudni szavazni.

gabors 2018.04.04. 21:13:54

@London2009: "@gabors: a cimemre kertem. Szerintem sem fogok tudni szavazni. "

58 ezren kertek atjelentkezest kulfoldre vagyis ennyien magyar cimmel is rendelkeznek es szavazni is akarnak (tobbsege tutti nem pont most turista) szoval hanyan is elhetnek akkor eletvitel szeruen kulfoldon ?

amugy megneztem mart tobb mint 25 ezer szavazat erkezett

NVI szerint.
"A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár a szavazatát tartalmazó válaszborítékot postán is visszaküldheti (ingyenesen), melynek legkésőbb 2018. április 7-én éjfélig kell beérkeznie a Nemzeti Választási Irodához." vagyis visszakuldeni mar keso szinte barhonnan.

De ha esetleg megjon es tenyleg akarsz szavazni es megeri az idodet a valasztas vegeig a kovetsegen is le lehet adni.

ismet a NVI alapjan ezt lehet csinalni a valasszal:

"Szavazási levélcsomag leadása külképviseleten

A levélben szavazó választópolgár a szavazatát tartalmazó válaszborítékot

a) a Nemzeti Választási Irodába juttathatja el úgy, hogy a szavazást megelőző napon 24 óráig megérkezzen,
b) a magyarországi szavazást megelőző tizenöt napon belül minden munkanapon 9 és 16 óra között, valamint a külképviseleti szavazás ideje alatt eljuttathatja bármely külképviseleti választási irodába, vagy
c) a magyarországi szavazásra rendelkezésre álló időszakban eljuttathatja bármely országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába. "

Londonban nyilvan Vasarnap lehet majd szavazni (de azert nezd meg) igy amig ott szavazni lehet beviheted a boritekot..

Csak azert szolok megint hogy Amerkiaban (eszak es del) SZOMBATON lehet szavazni amugy az idopont es cim rajta van a hatarozaton is. En is elneztem volna ha otthonrol nem szolnak ...

gabors 2018.04.04. 21:25:45

@London2009: eleg jol nyilvantartjak naponta frissitett szamok

www.valasztas.hu/levelszavazas1

Csodabogár 2018.04.04. 22:14:44

Ilyen szavazólap csomagot csak a külföldön élők kapnak? Mert mi itt Pesten eddig még nem kaptunk semmit, csak egy értesítést, hogy fent vagyunk a listán.

gabors 2018.04.04. 22:23:26

@Csodabogár: "Ilyen szavazólap csomagot csak a külföldön élők kapnak? Mert mi itt Pesten eddig még nem kaptunk semmit, csak egy értesítést, hogy fent vagyunk a listán. "

egeszen pontosan a szavazsra jogosultak akiknek nincsen Magyarorszagi cime ES regisztraltak a levelben torteno szavazasra. Azok vagy a sajat cimukre vagy a listan szereplo kulkepviseleti helyre kerhettek a csomagot (nyilvan a kovetsegre szemelyese el kell menni). Valamint egy csomo Magyarorszagi helyre is foleg a hatermenti telepulesre.

Akinek magyarorszagi cimmel rendelkezik az NEM szavazhat levelben. Vagy a cime szerinti valasztokeruletben kell szavazni vagy at kell regisztralnia egy masikba ami ertelem szerint egy kulfoldi is lehet az en esetemben pl New York. De van meg 4 masik is az USA-ban. New Yorkban 1040-en regisztraltak de pl Becsben vagy Brusszelben 2000 felett. UK-ben van harom hely...

Ha tobb reszletet akarsz nezd meg a www.valasztas.hu honlapot reszletesen elmagyaraznak mindent atjelentkezestol kezdve a mozgo urnaig (azt pl pentekig lehet kerni)

London2009 2018.04.05. 00:04:39

@gabors: nekem annyit nem er meg, hogy emiatt bemenjek a varosba, bar meg meglatom. Hamarabb kellett volna regisztralnom de volt mo-i lakcimem, ugyhogy ki kellett jelentkeznem eloszor stb. stb. No majd legkozelebb.

gabors 2018.04.05. 04:15:24

@London2009: Nem kellett volna kijelentkezni csak at a kovetsegre igaz akkor is csak szemelyesen tudtal volna szavazni igaz akkor 2 szavazatod lett volna. Igy meg lehet egy sem .... :-) A jo hir hogy a regisztraciod 10 evig ervenyes a regisztraciotol vagy az utolso szavazastol

udv

gabors 2018.04.05. 04:22:37

@London2009: "@gabors: nekem annyit nem er meg, hogy emiatt bemenjek a varosba, bar meg meglatom. "

milyen messze van Greenwich ?? nekem durvan 25 merfold bemenni a Konzulatus midtown 52-dik utca es Lexington/3-dik sugarut .. egyedul a parkolas ami gond lehet ... bar szombaton talan nem annyira

Latcho Rom 2018.04.05. 06:17:38

@London2009: legközelebb már a viktor elnöki cimére szavazhat...nak, akik arra érdemesek lesznek.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.05. 08:32:12

@gabors:

Nekem van mo-i címem ismét 2016 vége óta. Örököltem egy budapesti ingatlant, s bejelentkeztem a címre 2016 decemberében. Szóval 2 szavazatom van, s így nem szavazhatok levélben.

Szóval készülünk már lázasan a vasárnapi békemenetre a követségi urnához. Polírozzuk kisemberi páncélunkat. Persze csipesszel az orrunkon, hitelesen. S leadjuk bátran, de határozottan ballibeket leváltó szavazatunkat.

A vicc: körzetem ballib összefogdosási jelöltje az ismerősöm a FB-on! Persze személyesen tiszteljük őt, de azért mégis pont ellene fogunk szavazni. Itt nem a személyek, hanem az elvek számítanak most. A küzdelem gigászi.

London2009 2018.04.05. 11:07:52

@gabors: igazabol az egesz delelottom elmenne ra. Bar van vonat kozvetlenul Victoriara, ugyhogy lehet, hogy 2-2,5 oran belul megjarnam. Attol fuggoen, hogy ott mennyit kellene varakozni stb. Ah, nem tudom, majd meglatom. De valoszinuleg nem fogok elmenni, csomo elinteznivalom meg teniszeznivalom van. Nem egy szavazaton fog mulni az eredmeny. Majd 4 ev mulva. Megprobaltam szavazni, de nem tettek lehetove. Most erre nem tudok igazan mast mondani. Nem tudom minek irjak, hogy a szavazas elott 15 napig lehet regisztralni, amikor a gyakorlatban ez mar nem volt semmire sem jo. Marcius 20-an regisztraltam, szavazolapot megsem kaptam...

Arthamyr 2018.04.05. 11:31:58

@London2009: A magyar állam (által finanszírozott intézmények) malmai lassan őrölnek. :)
Áruljuk a házunk, került egy vevő. Kb. 5-6 éve végtörlesztettük a rá felvett hitelt. A szerződést készítő ügyvéd hívta fel a figyelmünket arra, hogy a földhivatal szerint jelzálog és elidegenítési tilalom van rajta. 5 év alatt nem sikerült törölni. Mit vártál két hét után? És akkor ez még a jóhiszemű dolog, simán lehet az van, amit @gabors: írt, bár azért csak nem...

Amúgy nehogy érezz lelkiismeretfurdalást vagy egyéb buta negatív érzelmet, ha nem baszol el a szabadidődből 2 órát, nem ér annyit, ez a racionális döntés. Én is teniszezni mennék, választás helyett, ha ezek közül választhatnék. :)

London2009 2018.04.05. 11:44:58

@gabors: @latcho drom: na folytatodik a tortenet. Felhivtam a konzulatust, hogy felvettek a nevjegyzekbe, de nem kaptam levelet, mi a teendo. O, azt ok nem tudjak, hivjam fel a Valasztasi Irodat. Szemelyesen szavazni nem fogok tudni, ha levelben kertem, de ok ezt nem tudjak, hivjam fel a VI-t. Mondtam a nonek, hogy nem gondolja, hogy ez elfogadhatatlan es a hangnem is amit velem megutott, ugyhogy ne ordibaljon, hanem adjon tajekoztatast, majd erre letette a telefont. Olyan gyorsan otthon ereztem magamat, hogy a nem letezo honvagyam is elmult de iziben. Na es itt tart Magyarorszag, ez az ugyintezes a konzulatuson. Annyira kiabrandito es felhaborito kulonben, hogy ezert is tok mindegy, hogy kire szavazok, mert ha ilyenek az emberek, akkor szinte teljesen mindegy, hogy ki iranyit. Na es tobbek kozott arra a kerdesre, hogy miert jobb Angliaban elni, ezert! Ilyen banasmod es benazas egyszeruen itt elkepzelhetetlen.

London2009 2018.04.05. 11:47:33

@Arthamyr: koszonom, igy gondolom en is. Figyelmedbe ajanlom a fenti kommentemet. Olyan merges vagyok, hogy na meg.

Arthamyr 2018.04.05. 11:59:44

@London2009: Nem értem, hogy miért használt nem megfelelő hangnemet, mivel sikerült felhúzni, netán számonkérő voltál, és szolgáltatást merészeltél várni?

Kijelentkeztél, lassan már nem is az EU-ban fogsz lakni, hova érdekel, mi lesz, minek koptasd az idegeidet? Azt gondolom már így is többet tettél, mint amennyit ez ér. Menjél teniszezni, az kevésbé ártalmas az egészségre. :)

London2009 2018.04.05. 12:12:12

@Arthamyr: ra kellett szolnom, hogy ne haragudjon de megis miert emeli fel velem a hangjat es ezt ne tegye ha kerhetem. Na erre letette a telefont, hogy o nem tudja megmondani, de ne menjek es hivjam a VI-t. Amugy siman pert nyernek a Magyar Allammal szemben ha ezt a kalvariat tovabb gorgetnem. Mert ez teljesen elfogadhatatlan, amit csinaltak.
Nem erdekel kulonben. Foleg amiatt mert nincs az, hogy van egy part amire annyira szeretnek szavazni. Igazabol csak a Fidesz ellen szavaznek, de ennyi.
Felhivtam a VI-t, nem veszik fel... Hello Magyarorszag, en igy szeretlek. (Nem)

soad1221 2018.04.05. 12:12:28

@Arthamyr: amikor a hitelt felvetted, külön felhívta a figyelmed a közjegyző, hogy a végtörlesztés nem jelenti automatikusan a tulajdoni lapról való jelzálog törlést, ebben neked van feladatod. A banktól kapott igazolással tudod a földhivatalnál a jelzálogjog törlését kérni. Amíg ezt nem teszed meg, addig az ott marad a tulajdoni lapon.

Persze értem én, hogy lehetne automatikus a törlés, de a szerződés aláírásakor te már tudtad, hogy nem lesz az.

London2009 2018.04.05. 12:14:12

@Arthamyr: ma reggel kicsit meghuztam a labam tenisz kozben, ugyhogy, de, a tenisz is artalmas az egeszsegre. : )

Arthamyr 2018.04.05. 12:37:57

@soad1221: Lehetséges. Emlékeim szerint a bank elküldte, de régen volt, nem emlékszem, a papírok sincsenek itt. Közjegyzővel szerintem nem érintkeztem, lehet, hogy tévedek.

Érdekel, hogy mennyi idő alatt fogják törölni, ha hamar, nincs gond, ha hetekbe telik, hát menjenek a... Mondjuk nem én foglalkozom vele - most sem, ahogy akkor sem.

Arthamyr 2018.04.05. 12:39:47

@London2009: És mit nyernél, meg mennyi idő alatt? Ne viccelj már. :)

Biztos azért húztad meg a lábad, mert nem melegítettél be rendesen! :P

soad1221 2018.04.05. 12:49:22

@Arthamyr: nem tudom mikor vettél fel hitelt, de jelzálog hitel kizárólag közjegyzői okiratba foglalással lehetséges, így a szerződés megkötésekor kellett, hogy találkozz közjegyzővel. Ez a bankban történt, nem te mentél külön közjegyzőhöz. :)

törlődni nem fog, ha te beadod a kérvényed a törlésre, akkor viszonylag hamar, néhány héten belül megkapod a határozatot a törléstől. Ha nem csinálsz semmit, akkor nem fog történni semmi :)

London2009 2018.04.05. 13:00:49

@Arthamyr: erkolcsi elegtetelt nyernek!
Kulonben ugy nez ki, hogy elviekben meg megerkezhet a levelem. A kovetsegre tenyleg folosleges lenne mennem, hiszen oda nem kuldtek, mert en a sajat cimemre kertem. Szavazolap nelkul pedig a kovetsegen nem szavazhatok. De ha nem erkezik meg a levelem, akkor mehetek az ombudsmanhoz pataliat csapni. Elolvastam a VI honlapjan, miutan elerni oket telefonon lehetetlen. Ugyhogy ezzel megint elment kb. egy oram, ha a kovetsegi telefonokat is beleszamolom es meg jol fel is baxtak az agyamat. Na szoval, megint megerositettek bennem, hogy igazan jo dontest hoztam a hataratkelesemmel.
Viccet felreteve, hogy valoban fontos kerdesekrol is szo essen, tenyleg nem melegitettem be. Szokasomtol elteroen futas helyett kocsival mentem, mert kesesben voltam. Ez a nagy igazsag. : )

Arthamyr 2018.04.05. 13:02:14

"Ha nem csinálsz semmit, akkor nem fog történni semmi :) " - Igen, ez nyilvánvalóvá vált 5 év alatt letesztelve. Viszont ez még rosszabb, ez esetben nemhogy lassan őrölnek a malmok, hanem még nekem kell tekerni őket...

Emlékeim szerint nem volt közjegyző a bankban. Mind1, nincs mit tenni, dolgoznak rajta, meglátjuk kiderül mennyi idő. A néhány héten belül nálam már nincsen benne a "viszonylag hamar"-ban, inkább már a "viszonylag lassan" kifejezést használnám, és akkor még türelmes és jóindulatú vagyok. Ha én is néhány héten belül csinálnék meg ilyen komplexitású dolgokat az ügyfeleknek, nem lennének ügyfeleim...

Pár éve vettem fel új hitelt, akkor sem volt közjegyző (kb. minden az ügyvéden keresztül ment, pl. a bank is az ügyvéddel érintkezett a hitelfolyósítással kapcsolatban), de lehet, hogy Magyarországon máshogy megy (emlékeim szerint ott is megcsinálta a dolgok többségét az ügyvédi iroda, de mint mondom, régen volt).

Arthamyr 2018.04.05. 13:07:47

@London2009: A mostani órádért meg fizet a cég. ;)

Gondoltam, hogy elsumákoltál valamit! Azért csak nem olyan súlyos a húzódás, hogy heteket ki kell hagyni? Ha meg nem tudsz teniszezni, regenerációra kell fordítani az időt.

Elmegyek edzeni, mert a spameléstől nem fogy a zsír és nem nő az izom... És be is fogok melegíteni, tanulva a hibádból. :)

London2009 2018.04.05. 13:18:13

@Arthamyr: nem, dehogy, szerintem holnapra vagy max. holnaputanra mar erezni sem fogom. De igen, tanulj a hibambol es ilyet ne csinalj. : )
Ne aggodi, az ugyveded majd leszedeti rola a tilalmat. Elvileg ezt neki kellene intezni.
Abbol meg nem szabad kiindulni, hogy itt mikent mennek a dolgok, miutan minden teljesen maskent van. Tudjuk termeszetesena, hogy itt Angliaban minden rossz es az eso is allandoan esik, de pont az ingatlan adas-vetel meg a banki ugyintezes ezerszer gordulekenyebb.
Pl. en az ugyvedemmel meg egyszer sem talalkoztam. Bankban evek ota nem jartam. Nincs ez a menj be az irodaba, bankfiokba es tanu, kozjegyzo tokom tudja felesketett plebanus elott irj ala felmillio papirt hulyeseg es milyen erdekes megis sikerul eladni meg venni a lakasokat. Hmmm...

soad1221 2018.04.05. 13:32:02

@Arthamyr: nem, a földhivatal 8 napon belül dönt, megszületik a határozat a törlésről. Az, hogy mikor kerül a kezedbe, viszont lehet néhány hét. mondjuk 2 hét, nem tudom :)
De a lényege az volt, amit írtam, hogy teljesen mindegy, hogy hány hét/hónap/év telik el a végtörlesztéstől, amíg a bank által kiadott törlési engedélyt nem nyújtod be a földhivatalhoz, addig nem történik semmi. Ha még aznap benyújtod, 8 napon belül lesz határozat és törlik a jelzálogjogot.

Nem tudom máshol hogy megy, csak itthon volt ingatlan adás-vételem, itt viszont biztos, hogy közjegyzői okiratba foglalják. Én ügyvédet csak az adás-vételi szerződésre bíztam meg, azt nem tudom, hogy hitelfelvételhez is meghatalmazhatod-e, illetve a közjegyzői okirat aláírásánál az ügyvéd meghatalmazottként eljárhat-e, de ha igen, akkor is szerepel benne, hogy a végén a jelzálogjog törlés a te feladatod.
Szóval az a lényeg, hogy hiába mondod, hogy 5 év alatt nem sikerült törölniük, ha te nem kezdeményezted a törlést. A földhivatalnak ehhez semmi köze, magától nem találja ki, hogy mikor végtörlesztettél. Te vagy az ingatlan tulaja, te tudsz a törlésről gondoskodni. A bankot a végtörlesztés pillanatáig érdekli az ügy, ad róla egy igazolást, hogy töröltetheted. Max az ügyvédi iroda az, aki helyetted léphet, de ő is a te megbízásodból.

London2009 2018.04.05. 13:33:37

@Arthamyr: csak, hogy meg tovabb puffogjak... utlevel ugyintezesre legkozelebbi szabad idopont julius 23. Ugyhogy repulhetek haza. Elloptak, ugyhogy nem az en hibambol maradtam utlevel nelkul. Ez a kovetseg egy vicc es lefogadom, hogy nem keves penzbe kerul a fenntartasa. Szegyen, gyalazat az egesz. Grrrr...

Lunacica 2018.04.05. 13:37:04

@Mrs. Clayton: Don't confuse my personality with my attitude. My personality is who I am. My attitude depends on who you are.

gabors 2018.04.05. 13:42:18

@London2009: ", hogy 2-2,5 oran belul megjarnam."

ok megertem .... bar nekem is kb ennyi kocsival inkabb tobb plusz ami a konzulatuson elmegy de 4 semmit nem kellett varni ellenoriztek a listan adtak a boritekot fulke volt szabad ....

NYPD meg vigyazott a kocsira :-))) ket rendor allt a konzulatus ellot megkerdeztem itt hagyhatom a kocsit mig bemegyek szavazani mondtak persze ha csak azt nem gond... nem is lett

gabors 2018.04.05. 13:45:12

@latcho drom: "@London2009: legközelebb már a viktor elnöki cimére szavazhat...nak, akik arra érdemesek lesznek. "

dehogy most megint lesz 2/3 alktomanyt atirjak elnoki rendszerre elnokot valaszt a parlamnet es beliirjak hogy elnokot csak 75% valaszthat 10 evenkent es ha ez nincs meg marad aki eppen elnok ha meghalna hivatala kozben akkor elso szulott fia orokli az elnokseget ... Vitkot a Kiraly ...

gabors 2018.04.05. 13:53:57

@London2009: "Ez a kovetseg egy vicc es lefogadom, hogy nem keves penzbe kerul a fenntartasa. Szegyen, gyalazat az egesz. Grrrr... " azert az jo lesz utlevel nelkul hazamenni :-) nem erdemes Manchaster-be inkabb lehet hogy ott kapsz hamarabb idopontot (nem tudom) megis kozelebb van nem ?

amugy nem ertem mert kulfoldi utazason kivul soha nem viszem magammal az utlevelet az itten jogsi boven eleg mindenre

Herr Géza 2018.04.05. 14:01:17

@Lunacica: Cica néni nem speakingolni már magyar? :D

London2009 2018.04.05. 14:41:32

@gabors: van szemelyim szerencsere. Elszurtam, veletlenul benne hagytam a taskamban a legutobbi utamrol. Kedden pedig betortek hozzank es elvittek a taskamat meg a kocsit. Hurra.

Shaktee 2018.04.05. 15:09:28

@London2009: Irj levelet a guardiennek bbc.co.uk, le fogjak hozni vasarnap elott.

Had oruljon a birka, q bácsi, szijjarto petyus, ne itt puffogj ..

London2009 2018.04.05. 15:21:09

@swing gitan: mar tultettem magam rajta. Jelenleg a legkisebb gondom is nagyobb ennel. De koszi az otletet! : )

Shaktee 2018.04.05. 16:06:06

@London2009: Nem te lennél az egyetlen.

gabors 2018.04.05. 16:09:27

@London2009: " Elszurtam, veletlenul benne hagytam a taskamban a legutobbi utamrol. Kedden pedig betortek hozzank es elvittek a taskamat meg a kocsit. Hurra."

wow sajnallak ... ez eleg szar ugy ... meg jo hogy nem minden papir volt egyutt meg jo hogy a Brexit csak egy ev mulva lesz mert meg utazni sem tudnal :-)

London2009 2018.04.05. 16:13:20

@gabors: dehogynem volt minden papir egyutt. :D No mindegy, megoldom, tulelem.

Arthamyr 2018.04.05. 16:32:13

@London2009: Ellopták az új mergádat?!

Arthamyr 2018.04.05. 16:36:32

@soad1221: Ok, mint mondtam, az nemhogy jobb, hanem _még rosszabb_. És mint mondtam, annyira nem számít, egy segítőkész ember már dolgozik az ügyön, és megoldja.

London2009 2018.04.05. 17:32:10

@Arthamyr: hala a jo egnek, nem az enyem volt, hanem a biztositoe... Viszont tegnaptol ismet a sajat all a haz elott. Ma reggel kicsit osszeszorult szivvel tekintettunk ki az ablakon, hogy vajon a mostani ejszaka alatt megis mi tortent. Szerencsere semmi, de dicserjuk nyugtaval a napot...

London2009 2018.04.05. 17:54:23

@Arthamyr: update: most hivott a rendorseg, hogy megtalaltak az autot. It is in a bit of state... Az a csodas auto...

London2009 2018.04.05. 17:55:17

@Arthamyr: update: most hivott a rendorseg, hogy megtalaltak az autot. It is in a bit of a state... Az a csodas auto...

Arthamyr 2018.04.05. 18:00:46

@London2009: Majd megkapod, hogy milyen szar környéken laksz. :)

London2009 2018.04.05. 18:04:38

@Arthamyr: hehe. Nyilvan onnan lopnak autot, ahol szepek vannak. Ebbol lehet a kornyekre is kovetkeztetni. De jah, nyilvan, tudjuk, itt Londonban minden szar. : ) Annyira kivancsi vagyok, hogy mi tortent! Benne volt az osszes cuccunk, bike rack, surf rack, nem kellett nekik semmi. A taskam persze sehol. Elvittek a sracok egy korre, nah. Jo azert ez a GPS tracker. Mondta a bobby, hogy altalaban megtalaljak az autokat amin ez a tracker rajta van.

Arthamyr 2018.04.05. 18:06:07

@London2009: Én nem értek hozzá, azt hittem, az ilyen tracker realtime mutatja, hogy hol az autó, amikor épp megy.

Herr Géza 2018.04.05. 18:06:26

@Arthamyr: Jaja, a no-go zónákban a migráncsok mindent ellopnak... :)))))

Arthamyr 2018.04.05. 18:10:07

@Herr Géza: Ezért jó, hogy az adófizetők pénzét stratégiailag stadionokba fektetik, azt nem tudják ellopni a migrik. :D

London2009 2018.04.05. 18:16:47

@Arthamyr: pont ennyit tudok en is rola, az az semmit. Azt mondta az officer, hogy az a baj, hogy gyakran csak a legkozelebbi garazsig viszik es ott szetszedik es eladjak alkatresznek. De ha van rajta ez a tracker es nem alkatresznek kell, akkor meg lesz. No es meg is lett masfel napon belul. Azt mondta, hogy gyakran csak par merfolddel odebb viszik es otthagyjak par napig. Ha nem jonnek erte, akkor tudjak, hogy a tracker nem lett aktivalva es igy minden oke. De ezek szerint ezt a merdzsot jol megjarattak elotte. Szivem szakad meg erte, ugy sajnalom. Annyira szep volt. Remelem kipofozzak. De mondjuk, hogy ezert mi ertelme volt ellopni, azt nem ertem.

Arthamyr 2018.04.05. 18:27:50

@London2009: Ha lesz autóm, majd hackelek rá egy ilyet, ha nem kapható. :) Bár gondolom ha megoldják, hogy elvesszenek hadihajókat, repülőket (ahol azért nem fillérekből oldják meg a trackelést), ezt sem lehet megbízhatóan megoldani.

Arthamyr 2018.04.05. 18:31:26

@London2009: Nem tudom, hogy vígasztal-e, de nem vagy egyedül:
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/05/jo_par_levelszavazo_megszivhatta/

Míly meglepő. :) Lehet, hogy gaborsnak van igaza?

London2009 2018.04.05. 19:09:52

@Arthamyr: hihetetlen... meg a szam is az, 378k lakcimmel nem rendelkezo magyar. Wow!
Amugy meg ez nem igaz, hogy marcius 21-en postaztak a leveleket, mert akkor mar galamb postaval is ide kellett volna ernie...

Dikusz 2018.04.05. 19:16:18

@Arthamyr: Melyik megyében van az ingatlan?
Mielőtt ingyenélő, eltartott nyugger lettem, én is Földhivatalban dolgoztam:)

Dikusz 2018.04.05. 19:26:53

@London2009: Azzal lehet oda is ért volna, de a Magyar Postával nemigen...

Lehet nem jól emlékszem, de mintha négy éve is ugyanez a gond lett volna.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.04.05. 19:31:32

@gabors: tobb ismeros panaszkodik (USA), hogy nem kaptak meg a szavazashoz a csomagot...szoval valami buzlik (?) Daniaban ;)

Arthamyr 2018.04.05. 19:37:14

@Dikusz: Mert? Van gyors meg lassú megye? :D

Dikusz 2018.04.05. 19:39:13

@Arthamyr: segítőkész ismerős van:)

Arthamyr 2018.04.05. 19:41:00

@Dikusz: Köszönöm szépen, nagyon rendes vagy, de már megoldottuk a szerződés átírásával.

gabors 2018.04.05. 19:41:10

@Arthamyr: 'Míly meglepő. :) Lehet, hogy gaborsnak van igaza? "

en is bettem de azert ha igaz hogy csak Marcius 21-en postaztak ezeket akkor az a csoda hogy volt aki megkapta idoben.

Ide a New Yorkban elsobbsegi 1 het szokott lenni aki kicsit tavolabb lakik a reptertol (ahova jon) annak mar eselye sem volt visszakuldeni plane hogy ott volt a nagypenteki unnep is ...

ugyes nagyon ugyes bezzeg romaniaba vittek szemelyesen az ottani "szervezetek" ..

London2009 2018.04.05. 19:46:12

@Arthamyr: @gabors: most hivott a rendorseg, hogy megtalaltak az autot es letartoztattak 3 fickot, akik vezettek. Megtalaltak mindent, kiveve a taskamat. Ebben persze nem is remenykedtem. Kapunk karteritest meg mittomen en mit meg. Juhejjjj! Ugy orulok, hogy racs moge dugjak a kis barmokat!! Hip, hip hurra!!!!!!!

Arthamyr 2018.04.05. 19:46:18

@gabors: Az UPS ma felveszi a csomagot, és holnap délután kettőre meg is érkezik (Európán belül). :)

gabors 2018.04.05. 19:46:24

@Zsuzsi65: "@gabors: tobb ismeros panaszkodik (USA), hogy nem kaptak meg a szavazashoz a csomagot...szoval valami buzlik (?) Daniaban ;) " ezert is nem iratkoztam at levelre ... meg amennyi nem er idoben vissza ez pont olyanhogy nesze szavazhatsz (ja nem)

OK nekem konnyu mert a kulkepviselet nincs olyan messze max 3 ora oda-vissza de szombaton nem szoktam a belvarosba menni igy nem tudom mi lesz.

Seatle-bol biztos nem mennek szemelyesen szavazni akarmekkor buli is legyen ... :-)

Arthamyr 2018.04.05. 19:47:45

@London2009: Sajnos van még ott, ahonnan azok jöttek...

gabors 2018.04.05. 19:49:15

@Arthamyr: "@gabors: Az UPS ma felveszi a csomagot, és holnap délután kettőre meg is érkezik (Európán belül). :) "

Na jo de akkor mar kozel sem ingyenes :-) de egy lehetseges megoldas...

Nem tudom Mo-on hogy van de itt a legtobb ilyen "allami hivatalba" NEM lehet carrier-el kuldeni cuccokat (postanak monopoliuma van)

gabors 2018.04.05. 19:51:45

@London2009: na akkor kicsit javult a napod .... amugy nem ertem berauto volt ??? azt irtad a biztositoe ? az meg hogyan ?

vagy ugy erted a biztosito fizet lopas eseten? (akkor meg talan jobban jartal volna ha nincs meg).

amugy egy sima autolopasert nem hiszem hogy bortont fognak kapni hacsak nem visszaesok ... de profik nem furikaznak lopott kocsival (altalaban)

Herr Géza 2018.04.05. 19:55:01

@London2009: És migrik voltak? Tuti. Kelet-európai migrik? Netán Lakatos Dzsó és Tsai.?
Minden jó, ha a vége jó! Tanulság: a no-go zónákban táska, autókulcs, kalasnyikov a párna alá.... :))))

Shaktee 2018.04.05. 19:56:37

@Arthamyr: Miért nem mindegy neked, azt irtad hogy a logikus dolog nem szavazni...nem ertelek...csak irsz hogy látszodj?

I see you
:-)

Arthamyr 2018.04.05. 19:57:06

@gabors: Fogalmam sincs, lehet, hogy itt is/Magyarországon is így van, én nagyon ritkán érintkezem állami hivatallal közvetlenül, az ügyvéd/könyvelő eddig mindent elintézett.
Az ír posta egyébként teljesen rendben van, mi szoktunk otthonról csomagot kapni néha, eddig mindig megjött, csak lassabb, mint a futárok, és a magyarországi részen a magyar postával sem volt még gondunk. Viszont ha valami sürgős, akkor általában UPS-szel küldöm (régebben DHL-lel). Ezek a futárok mocskosul drágák (most is majdnem 50 EUR volt egy kis boríték hazaküldése), viszont biztosítva van a csomag, és gyorsan odaér, ha akarod (az is lehet, hogy ilyen opció van a sima postán is, passz, de én nem szoktam lecserélni bevált dolgokat azért, mert kicsit olcsóbb vetélytárs van).

Arthamyr 2018.04.05. 19:59:25

@swing gitan: Egyszerűen csak érdekes és elgondolkodtató. Ki milyen következtetést von le belőle. :)

London2009 2018.04.05. 20:04:21

@Herr Géza: @Arthamyr: @gabors: elmeselem, de most rohanok comedy clubba meg inni is fogok most mar az tuti. Ugy orulok! Tiszta vadnyugat ami itt megy Greenwichben. Csak migrik lehettek. Nem is kerdes! :D

gabors 2018.04.05. 20:05:32

@Arthamyr: " (az is lehet, hogy ilyen opció van a sima postán is, passz, de én nem szoktam lecserélni bevált dolgokat azért, mert kicsit olcsóbb vetélytárs van). "

Itt van ilyen opcio mindketto olyan is hogy pont UPS/FedEx sebesseggel megy (UPS es posta egyutt dolgozik az utolso mile-on szuper surgos dolgokon kivul a post (allami) viszi ) es olyan is hogy nemcsak biztositva van hanem visszahozzak az alairt atveteli elismervenyt. Birosagi dolgokat igy erdemes kuldeni kb $5 extra normal kuldemenyre. Volt hogy meg akartak buntetni hogy nem fizettem be idoben a parkolasi buntit....es nem kaptak meg idoben a fellebezest sem csak mikor megmutattam ezt a postai kartyat mindjart valtozott az ugyesz (igen itt nalunk ilyen van) hozzallasa .. a vegen a biro ejtette az egeszet $140 "adot" nem kellett befizetnem. Az egesz a jaras piszkos bevetel kiegeszitese, van aki siman befizeti mert az egyszeru ... en elmentem harmadszorra is (ketszer elnapoltak hatha inkabb fizetek) amikor is biro bizonyitek hianyaban ejtette az ugyet.... szerintem a rendor/ugyesz is tudta hogy a buntetesi papir rosszul volt kitoltve de azert 18 honapig huztak ....

soad1221 2018.04.05. 22:51:47

@Arthamyr: lehet, de azert ez nem olyan bonyolult. Gondolom azert mashol is vannak ertelmetlen burokratikus szabalyok, sztem ez pont nem olyan nagy dolog, van azert mas hajmereszto baromsag. Ez annyi, hogy van egy papir, amit ad a bank, es beviszed egy hivatalba es majd kapsz egy masikat, amin mar toroltek a jelzalogot. Vagy viszi az ugyved, ha fizetsz neki...
Mondjuk ha jol ertem ott is fizeted, szoval gondolom ott sem biztos,hogy automatikus.. :)

somlobodog 2018.04.06. 06:32:32

@gabors: mi is bemegyünk, nekünk is Max 45 perc itthonról a konzulatus. Remélem nem kell sokat várni majd. Annyit meger egy próbálkozás. Legalább 2/3uk ne legyen meg... Fingaz crossed

Mrs. Clayton 2018.04.06. 10:32:09

@Lunacica: a problema ott van, hogy te kevered a szezont a fazonnal. En nem azert akadtam rad a te szavaiddal elve, mert velem vagy rosszindulatu, hanem azert ahogy pl a cikkben szereplo holgyrol, vagy mas korabban itt jelen nem levo kommentelore tettel meglehetosen rosszindulatu, irigy megjegyzest. A valo eletben is nagyon zavaro az ilyen szemelyiseg, de interneten meg nem is ertem minek kell azert idejonni, hogy masokrol folyton kijelentsd h hazudnak, magukat tobbnek mondjak mint amik. Meg ha itt valaki teged kerdezne, hogy mi a velemenyed a szerzorol/ kommentelorol, akkor megertenem. De te reggel felkelsz behanyod ide az epp aznapi gonoszsagod es elmesz. Ennek mi ertelme? Meg ennek a felig angol felig magyarul kommentelesnek? Mit szeretnel ezzel bizonyitani es kinek? Te tenyleg egy internetes forumrol szeretnel visszacsatolast kapni arrol, hogy tudsz egy idegen nyelven, vagy h masokrol megbizhato informacioid vannak es ettol te tenyleg fontos vagy? Egyebkent ha tenyleg ezt varod, akkor irj egy osszetett hosszu kommentet angolul, aztan majd kielemezzuk, hogy tudsz-e, meg ird le hosszan, hogy itt ki miert hazug, mutatja magat tobbnek peldakkal, tessek add ki ami a bajod.

London2009 2018.04.06. 15:44:32

@gabors: ez egy courtesy auto volt, amit addig kaptunk a biztositotol amig nem erkezett meg az uj amit rendeltunk.
Kaptam valaszt a Nemzeti Valasztasi Irodahoz kuldott levelemre. Azt irtak pocsettel meg alairassal ellatva, amihez csak gratualalni tudok igy az elektronikus levelek koraban, hogy van energiajuk meg idejuk pocsetes leveleket gyartani, hogy ok marcius 26-an elkuldtek a levelemet, ami ugye nem ert ide. Azt is megirtak, hogy mivel nincs lakcimem Mo-on igy nem tudok a kovetsegen szavazni, csak levelben tudnek, de ugye nem jott meg a csomagocska. Visszairtam pecsetes level nelkul, hogy na es akkor nagyokosok ilyenkor mi a teendo? Azert eszmeletlen jo kis rendszert talaltak ki es korlatoztak teljes mertekben az egyik legfontosabb alapjogomban. Koszonom!

gabors 2018.04.06. 16:06:12

@somlobodog: akkor lehet ott talalkozunk :-) en koran reggel megyek mert 11-re itthon kellene lennem...

gabors 2018.04.06. 16:13:27

@London2009: Na akkor ertem de miert a biztosito adja? Miert nem az auto szalon. Nekem is volt hogy a biztosito adta de azert mert baleset utan javitasi idore JAR a biztositasom alapjan. Ha uj kocsit veszek arra nem jar

a valasztassal kapcsolatban... latszik mennyire akarta a FIDESZ hogy kulfoldiek szavazhassanak a szabalyok betartasa mellet a tobbsegnek megakadalyoztak. Hogyan gondoltak hogy marcius 26-an feladva az megerkezik idoben ugy hogy vissza is tudjak kuldeni az emberek 380 ezren kertek es ugy tunik nagyon nem vagy egyedul ... de meglatjuk "keletrol" mennyi levelnek sikerul beerkezni ... amugy a szamok alapjan joval tobben vittek be a kovetsegekre mint amennyit levelben kuldtek vissza legalabbis tegnapig.

London2009 2018.04.06. 16:54:31

@gabors: igen, nekunk is jar a javitasi idore a courtesy auto. De miutan nem tudtak megjavitani, igy meg arra a plusz idore is jar amig megerkezik az uj auto. A szalon is adott volna kulonben, de igy mindegy volt.
Azt hiszem, hogy fogok egy alkotmanybirosagi beadvanyt kesziteni. Nagyon felhaboritott ez az eset. Mint irtam, egy alapjogomban teljesen korlatoztak, mert idiotak.

gabors 2018.04.06. 22:02:09

@London2009: koszi reszletes valaszt majd holnap beszamolok mit tapasztaltam a new york-i konzulatuson ... azt tudom hogy kb 5x annyian regisztraltak ide mont 4 eve...

nem tudom fenykepezni lehet-e ?

ha valaki tudja mi a szabaly irja mer meg vagy link is jo...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása