oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. március 03. 06:30,  Hogyan változtat meg a külföldi élet? 49 komment

2018. március 03. 06:30 Határátkelő

Hogyan változtat meg a külföldi élet?

Az ember külföldre költözve új szokásokat szed fel, másképp lát talán sok mindent, a címben feltett kérdésre mégis nehéz válaszolni, hiszen állandóan változunk, ha megyünk, ha maradunk, így talán nem egyszerű kiszűrni, melyik változás az, ami éppen a határátkelésnek köszönhető. De nem is lehetetlen. Pár példán keresztül ezt próbálom ma bemutatni, aztán pedig jöhettek ti, hogy elmondjátok, rajtatok mit és mennyit változtatott a külföldi élet.

Téged hogyan változtatott meg a határátkelés? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

repuloter_no_foto_pixabay_com_jeshoots.jpg

Külföldre költözve az embert új kihívások érik, saját maga olyan oldalait fedezi fel, melyekről nem is tudta, hogy léteznek, és persze sokkal jobban kinyílik a látótere is. No és felejt, honvágya lesz, aztán elmúlik – változik, na.

A Mas Edimburgo szerzője például sok változást tapasztalt magán. Mondjuk azt, hogy az adrenalin az élete részévé vált. Minden érzéke élesebbé vált, és a határátkelést követően a „rutin” szó jó időre eltűnt a szótárából.

Új helyek, új szokások, új kihívások, új emberek vették át a megszokás helyét, és noha ez először meglehetősen félelmetes (a komfortzóna feladása általában az), de egy idő után kifejezetten addiktív. 

Bátorság vagy elszántság? 

Aztán az is kiderül, hogy a bátorság eléggé túlértékelt dolog. Különösen, amikor azt hallod valakitől, milyen bátor vagy, hogy nekivágtál, és hogy ő is indulna, ha nem félne annyira az ismeretlentől. 

„Nyilván te is tartottál tőle, de utólag már tudod, hogy a bátorság az életet megváltoztató döntések nagyjából 10 százalékát teszi ki, a maradék 90 százalék az, hogy igazán, teljes szívedből akard. Tényleg akarod? Akkor tedd meg!” – írta. 

Az ugrás után pedig hirtelen szabadnak érzed magad. Amikor feladod az otthon megszokottságát, és sok száz vagy ezer kilométerre kell újraépítened mindent, akkor rájössz, hogy mennyi mindenre vagy képes. 

Nyelvtanulás és -felejtés 

Rengetegen nagyon sokszor leírtátok már, hogy az a nyelv, amiről Magyarországon azt gondolod, hogy beszéled, nem feltétlenül ugyanaz a nyelv, amit az adott országban valóban beszélnek. 

Így aztán nagyon kevés kivételtől eltekintve szinte mindenkinek bele kell rázódnia az adott ország nyelvébe, és ha ez jól megy, akkor egy idő után azt veszed észre, hogy néha keverednek a nyelvek a beszédedben. 

Ráadásul egy idő után óhatatlanul lemaradunk az anyanyelvünk fejlődésében, bizonyos szavak nem, vagy nem úgy jönnek a szánkra (különösen igaz ez akkor, ha egy bizonyos szakma nyelvét például külföldön sajátítjuk el), vagy még rosszabb esetben felejtünk is. 

Mi a normális? 

Külföldön élve előbb vagy utóbb arra is rájövünk, hogy az emberek elég gyorsan cserélődhetnek körülöttünk. Nekünk pedig meg kell találnunk az egyensúlyt a kötődés és az elengedés között, szóval állandó a harc a nosztalgia és a pragmatizmus között. 

Eközben egyszer csak azt veszed észre, hogy mindenből kettő van: két SIM-kártya (egy magyar és egy külföldi), két bankszámla, és persze két ország pénzérméi (amik nyilván mindig összekeverednek egy hazaút után a pénztárcádban). 

Ami talán a legérdekesebb: hirtelen megváltozik a normális fogalma. Normálisnak általában azt tartjuk, ami kulturálisan és/vagy társadalmilag bevett. Csakhogy amikor egy másik országba költözöl, akkor ez könnyen felborulhat. 

Jó példa erre a zsebkendőhasználat: míg nekünk az a gusztustalan, ahogyan egyes országokban nem fújják az orrukat (vagy nem zsebkendőbe), addig nekik az a furcsa, hogy mi belefújjuk és utána adott esetben zsebre vágjuk. És akkor még ki sem mozdultunk Európából. 

Szóval elég gyorsan rájövünk, hogy a dolgokat másképp is lehet csinálni, és az is ugyanolyan normális, mint ahogyan mi megszoktuk. Az sincs kizárva, hogy egy idő után bizonyos szokásokat mi is átveszünk. 

Mindez önmagunk jobb megismeréséhez vezethet el, mert rájövünk, hogy melyek azok a dolgok, amelyekben tényleg hiszünk és azért csináljuk, és melyek azok, amiket a kulturális környezetünk aggatott ránk. 

Nosztalgia a legváratlanabb pillanatokban 

Egy étel, egy dal, egy illat – és már nyakunkon is a nosztalgia, vagy a honvágy. Olyan dolgok kezdenek hiányozni, melyekről soha nem gondoltad volna, és bármit megadnál, hogy akár csak egy pillanatra is ott lehess mondjuk a Balaton partján egy júliusi estén. Ez is a határátkelés része, és ezt is meg lehet tanulni kezelni, még ha nem is olyan könnyű. 

Türelem, függetlenség, szerénység 

Ezt a három dolgot már Tim említette, aki élt már az Egyesült Államokban (Michigan), Spanyolországban (Barcelona) és Lengyelországban (Krakkó) is. Hat nyelvet beszél, és azt írta, hogy mindemellett megtanult egyedül élni, és megszeretni az őt gyakran körülvevő csöndet. 

„Megtanultam, hogyan használjam ki legjobban az időmet, és hogyan tiszteljek minden embert, származzon a Föld bármely sarkáról. Megtanulta, hogyan tanuljak tőlük” – fogalmazott

Az egyik legfontosabb tanulság mégis az volt talán, hogy megtanulta, hogy ne essen pánikba, ha a dolgok nem az előzetes tervei szerint alakulnak, esetleg a vártnál bonyolultabbnak vagy egyenesen megoldhatatlannak tűnnek. 

„Most már azt is tudom, hogy minden lehetőséget meg kell ragadnom a tanulásra és a tapasztalatok gyűjtésére. Sosem elég egyikből sem. A külföldi élet megtanított arra, miként nézzek szembe az új és szokatlan helyzetekkel, megtanított a változásra és az alkalmazkodásra” – írta Tim. 

A kitágult világ 

Az amerikai Ian Tajvanon, Dél-Koreában és Kínában is élt és tanított, ott kezdett meditálni, és sokkal inkább önmagává vált, miközben az élet több területén változott az ízlése. 

„Meditálni kezdtem. Már a külföldre költözés előtt is jógáztam, és Koreában belevágtam a meditálásba. Az amerikaiak bura alatt élnek, mindig ugyanazt csinálják és ugyanazok a dolgok veszik körül őket. Miközben fogalmuk sincs, mi van a burán kívül” - foglalta össze. 

Az ázsiai élet megváltoztatta az ízlését a párkapcsolatok terén is: „Sokkal vonzóbbnak találom az ázsiai nőket külsőleg és belsőleg is. Nem csak a kinézet fontos”. 

A határátkelés nem old meg mindent 

Sokan azért vágnak neki a külföldi életnek, mert úgy gondolják, egy másik országban új emberré válhatnak. Így volt vele Isabelle is, aki 2015 elején két hónapra utazott Délkelet-Ázsiába – ebből lett aztán két év Vietnamban. 

„Mindenkinek, aki abban a reményben indul el, hogy pusztán a helyváltoztatás megszabadítja majd a rossz szokásaitól, a nehézségektől, azt tudom mondani, hogy ez nem így működik. Nekem legalábbis nem így működött” – írta

A külföldi élet egy időre talán enyhítheti a tüneteket, de el nem tünteti őket, attól, hogy sikeresen elköltözünk egy másik országba, még nem oldjuk meg azokat a személyes gondjainkat, melyek otthon nehezítették az életünket (természetesen nem elsősorban az anyagiakról van szó). 

„Az életstílusok ilyen mértékű megváltoztatása kétirányú utca. Például elkezded nem érteni, a barátaid miért élnek úgy, ahogy, és ez fordítva is igaz. Azt érzed, hogy eltávolodtok egymástól, a döntéseiteket kölcsönösen rossznak tartjátok. Minden lépéssel, mellyel egy területen nyitottabbá váltam, úgy zárultam be egy másikon” – írta Isabelle. 

Összességében ő úgy gondolja, hogy a határátkeléstől nem leszel automatikusan jobb, nyitottabb, teljesebb ember. A pozitív változásokhoz (történjenek azok otthon vagy külföldön) erőfeszítés kell. Lehet, hogy pár rossz szokást magad mögött hagysz, de közben könnyen felszedhetsz újakat.

HÍRMONDÓ 

Eldőlt: nyugati bért kell adni az oda küldött munkavállalóknak 

Két évig tartott, végül csak sikerült megegyezni: ugyanaz a minimálbér és juttatások járnak a kiküldött külföldi munkásoknak, mint a helyieknek. 

A fél ország az unió legszegényebb részei között 

Négy magyar régió is az Európai Unió legszegényebbjei között található, ami annyiból nem újdonság, hogy ez immár évek óta így van. Mindössze egyetlen magyar régió van, amely eléri az uniós átlagot. 

Hatalmas előrelépés az európai netes rendelésekben 

Nagyon itt volt már az ideje, és most meg is született a döntés, azaz a jövőben tilos lesz az indokolatlan területi alapú internetes korlátozás az Európai Unióban.

(Fotó: pixabay.com/JESHOOTS)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: költözés pszichológia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6413710766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2018.03.03. 07:30:09

Csak hogy első legyek. Utolsó napomon Angliában...

Golf2 2018.03.03. 07:44:49

Általában jót tesz gondolom.Itt a kommentekből is látszik, nyugodtabbak a kinntiek többsége,főleg a régen kinnt levők.

tsabus UAE 2018.03.03. 08:08:45

@kék madár: Dubai. Majd árulom a testem. Kimérve, mert elértem a vágósúlyt... :-)

kék madár 2018.03.03. 08:19:25

@tsabus [UK]: magas csulok, esznek az arabok disznohust?

lapetiteparisinne 2018.03.03. 09:08:42

@tsabus [UK]: break a leg!! Dubai nagyon nagyon jó hely !!( es melegebb van, mint a UK ban, nem kicsit

tsabus UAE 2018.03.03. 09:13:34

@kék madár: Marhahust esznek. Azert megyek ! :-)

tsabus UAE 2018.03.03. 09:15:15

@lapetiteparisinne: Koszi ! A meleggel meg lesz gondom, de a kajaval nem igazan. Nem vagyok ugyan mindenevo, de multkor jokat ettem.

Csodabogár 2018.03.03. 10:24:23

@tsabus [UK]: Nézem itt a havat a kertben és nagyon irigyellek.:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.03.03. 10:35:12

@tsabus [UK]: Disznóhúst a Carrefour elkülönített részlegén lehet vásárolni. Sítalpakat az Emirátus Mall-ban. Más hirtelen nem jut eszembe.
:-)

P.Elliot 2018.03.03. 12:11:54

@tsabus [UK]: Hogy te milyen jopofa vagy!

Mit keresel Dubaiban egyebkent?

Shanarey 2018.03.03. 12:27:19

Hmm, egy telefonom van és két SIM kártyám, illetve akad több is de azokat nem avagy max adatforgalomra használom.

A posztban szereplő többi pont, badarság, és amúgy is egyénfüggő, vagyis nem lehet általánosítani.

A világ, köszönhetően az Internetnek, és az olcsó repülő jegyeknek, már nagyon régen kitágult. Ennél tágabb majd csak akkor lesz, amikor megindul a valódi űr turizmus.

P.Elliot 2018.03.03. 12:52:02

Hogy miben valtoztam? Nagyon sok mindenben szerintem. Figyelembe kell persze venni hogy 23 evesen vagyis alig felnottkent meg odahaza is sokat valtoztam volna, nem tudom miben es mit de rossz iranyban semmikeppen, nem az a tipus vagyok. De valoszinu hogy a kozossegi elvaras szerint.

Az is nagyon fontos szempont hogy milyen orszagba megy az ember es az milyen valtozast kinal?
Mivel Olaszorszagban kezdtuk a kulfoldi eletet, igaz hogy csak 9 honapot, ha ott maradunk valoszinu hogy sokat atveszunk abbol a stilusbol, valahogy ragad is az emberre meg ha nem akarja is. A laza felhotlen es kisse netan a felelotlen eletbol is, / egyszer elunk/ stilusbol holott azert ez igazan nem az izlesem bar nagyon szerettunk volna ott maradni de hivatalosan nem lehetett.

Itt az elso felismeres utan hogy milyen jol meg lehet elni az elso vacak munkahelyunk szinten vacak fizetesebol arra osztonzott hogy sporoljunk, illetve tegyuk felre amit lehet de nem gyilkosan csak meggondoltan mert abbol fog kinoni majd a hazunk, az anyagi biztonsagunk ami fontos egy idegen orszagban ahol nincsenek rokonok, nincs senki aki segitsen, azt nem akaruk elfogadni hogy plane akkoriban kozsegelyre is lehet menni meg munkanelkulin lenni ugy hogy munkat sem keresel csak elmeletben.
Tehat az elso amiben valtoztam a meggondoltsag.
Masodik az hogy a magam eletet eljem, ne erdekeljen hogy a csalad, a rokonok mit szolnak ehhez, az sem hogy a korulottem levo emberek mit szolnak mert ez egy olyan orszag hogy senkit sem erdekel hogy a masik hogy el. Ez csodalatos dolog volt, kibontakozni, kiengedni magambol a magam "stilusat" anelkul hogy valaki engem emlegetett volna negativumosan hogy igy mondjam. Ezt egyebkent mar az elso karacsonykor is megvalositottam, nem volt halvacsora es teljesen mas, nekem tetszo dolgokat vezettem be.
Szoval a masodik a felszabadultsagi erzes.
Harmadik mondjuk a masik ember iranti felelossegerzet, a jotekonysag. Ezt viszont legjobban itt tanultam meg/ nem mintha otthon koszivu lettem volna/, egy idos amerikai no magyarazta el nekem, olyan szep egyszeru szavakkal, mig elek emlekezni fogok ra amikor kerdeztem tole hogy milyen itt az elet, a szokasok meg minden, / nem restelltem megkerdezni es kerni hogy vilagositson fel/ a jotekonysagot nagyon felhozta. Hogy adni kell, embereknek, szervezeteknek, nem kell sokat de mindig gondoljak rajuk ha nekem van mibol adni, akkor is ha nincs, egy-egy dollar is segitseg. Jo erzes volt adni, mind a mai napig, mint mar irtam, nemcsak az otthoni csaladot segitettem hanem a testveremtol aki maga is tamogato tipus volt orokoltam ket csaladot akit a mai napig segitek. Van itt a kozeli utcasarkon a lampaknal ujabban egy 50-es vekony, nagyon tiszta ruhaju es kinezetu keregeto aki biciklivel jon meg egy dobozzal amit mutogat es penzt ker, illetve nem is mutogatja csak tartja, amig a lampa piros addig lehet adni, maga az a teny hogy ide kenyszerult eleg ahhoz hogy mindig adjak neki egy-ket dollart es ahogy elnezem mas is. Lehet hogy csak lusta, mar komolyan gondolkodtam hogy a dobozaba be kellene dobnom a kozeli Mcdonald-os hirdetest hogy kiszolgalot felvesznek de most mit piszkalodjak, o is csak egyszer el meg lehet hogy valoban valami szervi baja is lehet.
Ha otthon maradok nem tudom mennyire lett volna meg bennem ilyen nagy segito keszseg, ez nagy kerdojel. Ennyire biztos nem.
Meg folytathatnam, valoszinuleg folytatom is de a laptopom vibral/ holnap veszek ujat, kikapcsolom felorara hogy szedje ossze magat aztan visszajovok.

Shanarey 2018.03.03. 12:59:36

@P.Elliot:

Ha a laptop képernyő vibrál, az azt jelenti hogy a képernyő és az alaplap közötti szalagkábel nem érintkezik megfelelően, illetve a kábelen belül, avagy melyik ér elszakadt. Javítható, ám rendes szerelő kell hozzá.

tsabus UAE 2018.03.03. 13:27:56

@Csodabogár: Egy ev mulva megirom (addig talan rajovok), hogy jogos-e az irigyseg. :-)

2018.03.03. 13:28:49

Érdekes mix. Kíváncsi vagyok, hogy mi a munkafolyamata egy ilyen cikknek. Hogy döntöd el, HÁ, hogy milyen hangvételű lesz végül?

Az eleje jön a szokásos komfortzónás hülyeséggel, meg hogy bátor meg tanul meg kihívás meg adrenalin... kíváncsi vagyok, ha a kisbabák tudnának naplót írni, ők is ilyen önszeretettől csöpőgösen írnák-e, hogy ma megtanultam járni, mekkora király vagyok, holnaptól pedig nem szarok a pelusba jééééj. Szőröm kihullik tőle.

Dunát lehet rekeszteni az ilyen narcisztikus, öndédelgető nyáladzással, és mindig azon gondolkodom, hogy ha leokádom a billentyűzetem, ki fogja azt nekem vajon kifizetni.

A közepét, feltételezem, magadtól írtad, azzal semmi gond nincs, aztán az amerikaiak persze megint megpróbálják eltéríteni, amit viszont Isabelle-től idézel a vége felé, az kifejezetten tetszik. Érdekes.

tsabus UAE 2018.03.03. 13:31:05

@Hobbiszakács: Igen, lattam. Multkoriban vegigjartunk nehany uzletet, hogy tajekozodjunk az arakrol. Sielni itt sem szoktam, akkor miert tennem a sivatagban ? :-)

tsabus UAE 2018.03.03. 13:32:25

@P.Elliot: Kovetem az asszonyt. Nalunk en vagyok az aranyaso. :-D

tsabus UAE 2018.03.03. 13:38:46

"A lényeg, hogy minél messzebb húzz el Magyarországtól, te szarházi tetű." - Az iment jott privatban, egy alaktol, aki liberalfasisztanak tartja magat. Elbocsato szep uzenet...
Valamiert Ford Fairlane orokbecsu mondatai jarnak a fejemben. Azok, melyekben valakinek a felmenoit es torpeket emleget, filozofiai es szexualis kontextusban. Nem birom abbahagyni a vigyorgast. :-D

SzZoole 2018.03.03. 14:00:48

@Nagy kámpics: mi van veled Bolek, megsütött a nap? :-))
Mit iszol ma?

puhacica 2018.03.03. 14:02:32

hogy engem hogyan valtoztatott meg a kulfoldre koltozes? sokkal nyugodtabb az eletem. viszont mivel sokkal tobbet erintkezem enberekkel, sokkal kritikusabb lettem a hulyeseggel szemben. ezt aztan egyesek es kettesek frusztraltsagnak forditjak, igy "kiderult", hogy sokkal szarabb lett az eletem. :D

tsabus UAE 2018.03.03. 14:11:25

@Dikusz: Tenyleg, akkor ezt lehet meg teli sportnak nevezni ?

Golf2 2018.03.03. 14:17:11

@tsabus [UK]: Én is kapok mostanában ilyen maileket nem nyitom meg úgy látszik rászálltak a másképp gondolkodókra.

Shaktee 2018.03.03. 14:20:08

Külföldön élők! Még pont egy hónapotok van regisztrálni az április 8-i választásokra! (Március 31. 16h a határidő.) JELZEM: ha nem szavazol, azzal Orbánra szavazol - ez van, tetszik vagy sem (ha nem hiszed, el tudom magyarázni). Tetszik?

Ha VAN magyarországi lakcímed, itt: www.valasztas.hu/kerelmek-magyarorszagi-lakcimmel-rendelkezoknek

Ha NINCS magyarországi lakcímed, itt: www.valasztas.hu/kerelmek-magyarorszagi-lakcimmel-nem-rendelkezoknek

Dikusz 2018.03.03. 15:58:32

@tsabus [UK]: Mindenképpen:)
Gondolom, ez lesz a legkisebb gondod, pláne, ha elérted a vágósúlyt:)))

Dikusz 2018.03.03. 16:00:15

@tsabus [UK]: @Golf2: hogy mik nem jutnak nektek! Kivételes személyek lehettek valahol...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.03.03. 17:22:04

@Dikusz: na ja. Most orulhetek, hogy egyeb, hoban elkövetett -hogyismondjam - baromsagok meg nem ertek el odaig.

swfla 2018.03.03. 17:50:19

@P.Elliot: igen, az adakozasra en is nagyon rakaptam itt. Az utcasarki gyerek lehet, hogy szivesen menne dolgozni, de ha priusza van, rettento nehez allast talalnia. Priuszt meg mar parkolobirsag benemfizetessel is ossze lehet hozni, ha szarul jon ki a lepes.

Mrs. Clayton 2018.03.03. 18:15:35

Van valakinek relevans tapasztalata talent q numerikal teszttel kapcsolatban angolul? Mondjuk lehet nem a legjobbkor kerdezem mert alig van itt valaki, de hatha

Arthamyr 2018.03.03. 19:10:03

Nem tudom, hogy egy európai kultúrába költözés miért változtatna meg valakit... Annyira nagy különbségek azért nincsenek. Nem látom, miért törvényszerű pl. a nosztalgia, vagy a honvágy. Hely-hely, nem mindegy?

gabors 2018.03.03. 19:47:55

@2600: ???? ez iranyitoszam ??? vagy eddig lesz FIDESZ ???

gabors 2018.03.03. 19:50:31

@2600: megvolt ... 4-5 ora alatt jott a visszaigazolas emailben es az otthoni cimemre szinten megjott a level 2 nap alatt ...

de en benne voltam a valasztasi nevjegyzekben azzal mi van aki meg/mar nincs ? csak kerdezem

most olvasom hogy mar 2x tobben regisztraltak mint legutobb gondolom a sok romaniai lehet emogott

SzZoole 2018.03.03. 20:11:48

@gabors: nem irányítószám, csak az ottawai mélynövésünek az új nickje :-))

P.Elliot 2018.03.04. 03:08:04

@swfla: Fogalmam sincs hogy miert koldul, rendezett, tiszta, esoben szep esernyovel illetve nylon esokopenyben all, kis hatizsakkal, nem az utcan lakhat.
Nem sajnalom tole a penzt, hidd el. Mit szamit az a nehany dollar, legalabb tudom hogy jo helyre megy. Nem nez ki egyebkent se alkoholistanak, se kabitosnak, valoszinu hogy alulmaradt az eletben valamiert mint te is mondod.
Orul a penznek en meg annak hogy orul. Annak is orulok hogy segithettem.

P.Elliot 2018.03.04. 03:12:17

@Shanarey: Koszi a tanacsot de holnap veszek masik laptopot nem szerelozgetek, mar 7 ev korul jar, nem sok dobasa lehet mar a gepnek, eddig semmi baja nem volt.
Hogy telik az ido a hotelben? Nem vesztel meg meg? Nem haraptal meg senkit? Hehehe...
Kevesebb mint egy nap es mar utazhatsz.
Bizunk benne hogy irni fogsz posztot arrol hogy hogy kerultel vesztegzar ala...

P.Elliot 2018.03.04. 03:14:22

@tsabus [UK]: Ilyen emailt en is kaptam nem is olyan regen, kettot is, csak az elsot bontottam fel, en is nevettem rajta, menjen a fenebe...
A tobbit olvasatlanul torlom.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.04. 08:36:50

@2600:

Mi már regisztráltunk a legelején. S tömött sorokban megyünk szavazni a ballibek ellen.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.04. 09:01:53

Már 3-6 éves koromban éltem külföldön, a fő pozitívum: az ember képes lesz szélesebb keretbe helyezni taoasztalatait.

Így sose hittem se a "legjobb a magyar", se a "Mo-on minden rossz" elméletben.

Megtanultam már gyerekként: Mo-on az átlag jóval kellemesebb, mint a világ legnagyobb részén, de persze szegényesebb, mint a leggazdagabb országokban.

almaza 2018.03.04. 09:53:17

@2600

Szia,

Nezd, ez nem ilyen egyszeru. En szeretnek arra szavazni, aki az erdekeimet kepviseli. Mit szeretnek? Tok egyszeru: ezt a rendszert elzavarni. Mi kell ehhez? Ez se bonyolult: egy ellenzeki jelolt minden korzetben. Mi van most? Atlagosan 7 !!! jelolt egy valaszto korzetben.

Bocs, de azert nem megyek el szavazni hogy valami tokomtudja milyen part megugorja a kuszobot es par foszer meressze a segget es felvegye a kepviseloi fizut.

Ha felre tudjak tenni az egojukat es elojonnek egy jelolttel, akkor megy a szavazatom. Hogyan bizzam az orszag sorsat olyan emberekre, politikai csoportokra, akik minimalisan sem tudnak egyutt mukodni (jelolt visszaleptetes)?

patkányarcúáginéni 2018.03.04. 13:16:49

@almaza:
Szia!

Akkor szavazz a Fideszre, ők együttműködnek!
( A demokráciát meg ne akard elzavarni.)

Shanarey 2018.03.04. 14:34:41

@P.Elliot:

Nem értem, lemaradtam valamiről? Milyen hotel és milyen vesztegzár?

P.Elliot 2018.03.04. 15:47:37

@Shanarey: Bocsanat, eltevesztettem, Arthamyre-nak irtam volna, tudod hogy a ho miatt ott vesztegel a hotelben vasarnap estig vagy delutanig, gondolom mar megalabb a repteren van. El lehet kepzelni, pentek delutantol van ott.

Shanarey 2018.03.04. 15:48:38

@P.Elliot:

Nem gond, csak meglepődtem
:-)

szakasz2 2018.03.04. 22:16:26

@almaza: Ez egy nagyon furcsa logika, nem a rajtvonalnál dől el a választás vagy bármilyen verseny, hanem a célnál. Az egész kb. olyan mintha azt mondanád, a foci vb-t (vagy bármilyen más sporteseményt) sem nézed meg, mert minek tököl ott pl. 22 esélytelen csapat, inkább lépjenek vissza, és kezdjék rögtön a döntővel a két legesélyesebb csapattal.

A választáson ráadásul te is beleszólhatsz ki játssza a döntőt. Ha nem tetszik a 7-ből 6 jelölt, akkor szavazz a hetedikre. Arra is van lehetőség, hogy a legesélyesebb jelöltre szavazz, pl. itt taktikaiszavazas.hu/ de van más hasonló oldal is.
Egyébként pedig a sok jelölt a Fidesz-aknamunkája és "szabályozása" miatt van, ugyanis országos lista-állítás miatt kell legalább a körzetek negyedében saját jelöltnek indulnia, a többi "kamu"-indulót pedig a Fidesz pénzeli és látja el ajánlásokkal. A Fidesz minden törvényes és sok törvénytelen eszközt is bevet az ajánlási időszakban az emberek összezavarására, és sajnos - mint ahogy írtad - sokszor sikerül is nekik. Az ő érdekük, hogy minden körzetben legyen nagyon sok induló, akkor is ha a többségük kamu.
Sajnos az elhatározásoddal így pont a Fideszt segíted, pedig gondolom nem áll szándékodban.

szakasz2 2018.03.04. 22:22:57

@almaza: Ezen az oldalon még jobban el is magyarázzák, különösen az alul levő videóban:
b1.blog.hu/2018/03/03/honnan_tudom_ki_a_legeselyesebb_ellenzeki_jelolt

almaza 2018.03.05. 10:21:12

@szakasz2: En a visszalepeseket emlitettem. Tolem lehet a szavazolapon tobb jelolt ha a szavazas elott megallapodnak es visszalepnek egy javara. Ez tobb szavazot hoz, mint amennyit elvisz az esetleges visszalepes miatt kieso szavazatok. A valtas eselye megmozditja a bizonytalanokat. Vasarhely peldaja ezt mutatja es per pillanat mas megoldas nem kinalkozik a Fidi elzavarasara. Meg ha ez a patkanyarcu (omg!) kommentelonek ez nem is tetszik :-). A linkeket koszi, meg fogom nezni

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása