oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 16. 06:30,  A német munkavállalás sötét oldala 258 komment

2017. november 16. 06:30 Határátkelő

A német munkavállalás sötét oldala

Sokan vágnak bele felelőtlenséggel kevert vakmerőséggel a határátkelésbe (bár remélhetőleg egyre kevesebben vannak olyanok, akik nem tájékozódnak előzetesen), nyelvtudás és/vagy megfelelő információk híján. Pedig nem árt tudni, hogy a munkavállalás külföldön sem feltétlenül diadalmenet. A következő posztot Juli küldte Németországból.

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

ferfi_sotet_ul_foto_pixabay_com_skitterphoto.jpg

„2012 májusától dolgozom egy németországi cégnek, mint HR-munkatárs. Az ingázók közé tartoztam sokáig, mivel Németország és Magyarország között elég sokat utaztam. A cégnek volt Magyarországon is kihelyezett irodája. 2015 tavaszán költöztem végleg ki Németországba, egy cégváltást követően. 

Sok blog, bejegyzés, cikk született arról, miért is megy valaki el abból az országból, ahol született. Ezek többsége tartalmazza a valóságot, de a helyzet ennél jóval összetettebb. 

Csak úgy érdemes véleményt formálni, ha az embernek megvan a tapasztalata, de mindezt tudja kívülállóként kezelni. Hozzáteszem, még a felmerülő kérdések előtt, azért élek itt, mert összességében a megélhetés jobb, a környezet tiszta. Ennyi és nem több. 

Akkor jöjjön, ahogy én látom, feketén és fehéren a munkaadói oldalról, magánemberként. 

Különböző oldalakon, csoportokban olvastam emberek véleményét. Csendes szemlélője voltam. Azok, akik több évtizede mentek el az anyaországukból, jóval nagyobb előnyben vannak azokhoz képest, akik pár éve vagy csak akár egy évtizede is mentek külföldre. 

Akkor képzeljük el ezt a rövid képzeletbeli beszélgetést, amit fonetikusan írok le (hasonló esettel találkoztam): Ohj, én leni it már regen, hogy is mondani end suldigun bite naa, hogyis fan? Jaa, áhzó elnézést. Én felejteni sok, elni itten 37 efe, kefeset beselni magyar... stb. Kérdezem én, mi ez már?? Írni tud, csak beszélni nem? Érdekes. 

Modern „rabszolgatartás” 

Kezdjük azzal, hogy ami a legfontosabb, az a munka és a lakhatás. Sok helyen olvasni, csak közvetítőn, kölcsönzőn keresztül ne!! 

Sajnos tény, ezek a cégek a mai modern „rabszolgatartók”. Elmondható ez már azokra a cégekre is, akik, ahogy itt mondják, „direktbe” veszik fel az embereket. Gátlástalanul átgázolnak minden emberen. 

Annak, amit szóban megígérnek, annak a fele vagy a negyede igaz, mire aláírod a szerződésed. A szabadságod kérheted, de nagy a valószínűsége, hogy nem úgy és nem akkor kapod meg, amikorra kérted. 

Szívesen dolgoznál külföldön? Válogass sok ország közel 1000 állásajánlata közül a Határátkelőn! Ide kattintva kifejezetten németországi munkák várnak.

Beteg lettél? Akkor máris megy a Kündigung (felmondás). Próbaidő alatt vagy? Lehetsz bármilyen jó szakember, akkor is felmondanak, ha a cég érdeke azt kívánja. Védett korba (58. életév betöltése) léptél? Az sem ment meg, a cég kirúg. Perelhetsz, de az hozzák ki, hogy a cégvezetőség így látta. 

Úgy vannak vele a cégek, hogy mindig van másik, mindenki pótolható. Sem a magánéleted, sem a megélhetésed, konkrétan semmi nem érdekli őket. 

Azért arra kíváncsi lennék, ha csak 0-24-ben leállna az összes külföldi ember, akkor mi lenne a gazdasággal? Leállna, meghalna. Talán akkor picit elgondolkodnának, de még ez sem biztos. Sorolhatnám még. Egy a lényeg: a talpon maradásért nagy és kemény harc megy. 

Nyelvet nem beszélőből tengert lehet rekeszteni 

A híres német precizitás, hozzáállás... ezt inkább felejtsük el. Ahogy látom, egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy lett ilyen fejlett az ország?! A mostani fonetikus mondásom, mert jól hangzik: alle dajcse lajte zind dumm... magyarul: az összes német ember buta. Ez nem vicc, ez tény. Logikai érzékük nulla. 

A munkahelyek száma mostanra eléggé korlátozott, nyelvet nem beszélőből pedig tengert lehetne rekeszteni. Ami a „halálom”, amikor jelentkezik valaki egy adott munkára, de se szakmai végzettsége, se gyakorlata, se nyelvtudása nincs hozzá, mindezt tetézi egy olyan önéletrajzzal, aminek köze sincs hozzá. 

A lehetőségek többsége úgynevezett Minijob, ami 450 EUR és ebből kell a betegbiztosítót is fizetni, nyugdíjjárulék és egyebek nincsenek. Van a részmunkaidő, ami hivatalosan általában 6 órás munka, de például a takarítás már munkaidőn túl van elvégezve, mint más egyébbel együtt. 

Az természetesen nem kerül kifizetésre, fizetve van a betegbiztosító és némi egyéb járulék. Kereshető összeg 800-1200 Eur. Hosszútávon ezek a munkák sajnos nem kifizetődők, mert ebből nem lesz későbbiekben nyugdíj. 

Természetesen van a teljes munkaidős foglalkoztatás, de egyre kevesebb az a cég, aki így alkalmaz embereket. 

Az egészségügy 

Nézzük az egészségügyet, technikailag fejlettek, nagyon is. Viszont szakmai területen nagy a lemaradás. Sok területen, ahova nem kell valamilyen gép vagy berendezés, a szakembernek mondott orvos nem teljesen precízen látja el a pácienst. 

Az tény, tiszta, kulturált és modern minden egészségügyi intézmény. A háziorvosi rendelők többsége felszerelt nem csak laborral, hanem UH-készülékkel is, így azokat helyben eltudják végezni. 

A betegbiztosítást a cég fizeti a munkavállaló után, de alkalmazottaknál és vállalkozóknál ez eltérő. Ami biztos, betegbiztosítóként változóan, havi 170-180 euró a biztosítás alkalmazotti státuszban, vállalkozóként bevételfüggő. Ezt a nyugdíjasnak is fizetnie kell. Nem jogosult ingyenes betegbiztosításra senki. 

Itt sem sikerül mindenkinek 

Ami a jellemző, a sok fiatal család. Kijönnek gyermekkel vagy nélküle és itt állnak neki a „gyerekgyárnak”. Ami a lakhatást illeti, egyre nehezebb lakáshoz jutni. Feltétele is van, bár az eredeti terv már régen nem megvalósítható. A lakások kb. 70%-a bérlemény. magánszemély vagy cég adja ki. 

Már akkor kezdődnek a nehézségek, amikor az ember felveszi a kapcsolatot, hiszen a nevek hangzása ugye nem németes, így tudják, hogy külföldivel van dolguk, de fogalmuk sincs, milyennel. Sok esetben válaszra sem méltatják az embert. 

Amikor végre létrejön egy Termin (időpont) a kinézett ingatlanra, akkor jön a személyes mustra. Nézik a kocsi, a ruha márkáját, a kiegészítőket, a családon is, mert azt is elvárják. 

Egy ingatlanra 15-30 jelentkező jut, és mindenki a számára szimpatikus embernek adja ki. Nehezítő tényező a gyermek és a kisállat. Érdekes, mert a németek alapjáraton szeretik a kutyákat, de kutyatulajdonosoknak nem szeretik kiadni a lakást. 

Átlagosan egy család 3-8 hónap között talál magának ingatlant. Sok esetben lénytelen leadni az elképzeléseiből, mert szembesül a korlátokkal. Az aktuális bérleti díjon felül kell kauciót is fizetni, ami változó. Sokszor a szerződésben kikötik, hogy amikor az ingatlanból elköltöznek, kifestve kell átadni. 

S végezetül, aki/k azt hiszik ezek után is, hogy itt minden és mindenkinek sikerül, az nagyon téved. Sok esetben a családoknál 2-2 állása van a szülőknek, hogy a gyermekekkel megtudjanak élni. Nincs napközi, fizetős a bölcsi, ovi.” 

Ha kíváncsi vagy Juli további írásaira, látogass el a blogjára vagy a Facebook-oldalára!

Ha pedig inkább saját céget alapítanál Németországban, akkor itt érdemes tanácsot kérni hozzá.

HÍRMONDÓ 

Egy munka, amivel bekalandozhatod Európát

A változatosság jegyében válogattunk mára külföldi álláslehetőségeket, így lesz ausztriai szakácsmunka, németországi IT-s meló, de el lehet jutni Hollandiába vagy éppen Dániába is. No és találtunk olyat, amivel Európa jó részét be lehet barangolni.

Miért nem akar nyugati bért Magyarország? 

A kérdés jó, és természetesen a kiküldött munkavállalókra vonatkozó bérekről van szó, ahol Magyarország (a régió többi országával együtt) hatalmas harcot folytat azért, hogy a magyar munkavállalók kevesebb pénzt kapjanak. 

Lesz végső szavazás a Brexitről 

A brit parlament végső szavazást fog tartani a EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodásról, még a Brexit előtt – közölte a brit kormány kilépésért felelős minisztere. Ami szerinte nem jelenti azt, hogy az ország esetleg nem lép ki az Európai Unióból. 

Ki hitte volna: eddig nem volt olasz himnusz! 

Tényleg döbbenet, de egészen szerdáig nem volt hivatalos himnusza Olaszországnak. De most már van.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

(Fotó: pixabay.com/Skitterphoto)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1213278127

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Feldunai gyepű nászajándékba 2017.11.17. 13:42:40

I. István és Gizella érdekházassága drága mulatság volt Magyarországnak. Nem nagyon tanítják tankönyvekben, hogy mai több megyényi terület volt a nászajándék, ja meg a "kenőpénz" a későbbi államalakulatot megváltoztató puccshoz. Mesés rajzfilmes feld...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.11.16. 06:41:18

"az összes német buta" kár volt eddig is olvasni.

Hufeisen 2017.11.16. 07:24:52

Amig a kereslet nagyobb mint a kinálat, azt csinálnak amit akarnak. Ezt a posztoló nem érti, igy mindenki hülye és logikátlan. Ok.
Elsö munkahelyem egy gyárban volt, 65.000 ftért, és az elsö nap aláiratták mindenkivel a felmondását dátum nélkül. Diplomával. Magyarországon.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.11.16. 08:08:13

Ez most a Munkahelyi Terror blog?

@Golf2: A posztoló se valami tájékozott...

@Hufeisen: A törvénysértések nem a kereslet-kínálat, hanem az erkölcsi viszonyok következményei.

SzZoole 2017.11.16. 08:48:21

“A híres német precizitás, hozzáállás... ezt inkább felejtsük el. Ahogy látom, egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy lett ilyen fejlett az ország?! A mostani fonetikus mondásom, mert jól hangzik: alle dajcse lajte zind dumm... magyarul: az összes német ember buta. Ez nem vicc, ez tény. Logikai érzékük nulla. ”

Ezt kár volt leírnod, mint nem ott elő sem hiszem el.....

szakasz2 2017.11.16. 09:01:23

Huhhh, ez erős volt. Köpni-nyelni nem tudok...

Talán egy valami jut eszembe arra rímelve, ahogy a posztoló általánosít: minden HR-es hülye és semmihez sem ért. Ez is kb. annyira igaz, mint az ő mondandója.

Bredpitt Monika 2017.11.16. 09:14:43

Nem figyeltem a felvezetot, megeskudtem volna, hogy ezt egy srac irta. Gondolom Juli az lany.
Ez a logikus, akkor nyugodt vagyok, mert ha van logikam, akkor nem vagyok buta.
Gondolom ezt en.

Juli, koszi a posztot.
Azt hogy minden es semmi, mindenki es senki nem jo belevinni a mondandoba.

Latom a nemetek lebutazasa masoknak is feltunt.

Bredpitt Monika 2017.11.16. 09:26:28

Kereslet, kinalat.

A mostani helyemre ugy vettek fel, hogy meg a beosztas is at lett alakitva a kedvemert, annyira nem talaltak embert.

A suliban, ahonnan eljottem lattam a kozigallas hirdetest.

Ket asszisztenst kerestek es most mar ugy, hogy eleg a kozepislola, gimnaziumi vegzettseg.
pedig ide szigoruan ragaszkodtak a gyogypedagogiai asszisztensi vegzettseghez.
Ez van. Szarert hugyert most mar nem sokan akarnak dolgozni.
en egy kulonleges allatfaj vagyok, mert nalam minden penznel tobbet er az pl hogy egy roma lany, akinek az arcan azt latom elso nap, hogy ki akar nyirni, egyszer csak azt mondja: szeretem magat!

IT Knight 2017.11.16. 09:28:05

Nahát, valaki leírta az igazságot is a fritzekről.

Még a muzulmánok tömeges betelepítése kimaradt. Az biztos sokat fog segíteni a fent leírt lakáshelyzeten.

Meg ugye 40-50% adó itt is a magyar 15%-kal szemben.

Bredpitt Monika 2017.11.16. 09:32:08

Van egy ismeros csalad, akik kikoltoztek Nemetorszagba, magyar kozvetito altal kapott apuka a Mercedes gyarban munkat, a feleseg azt meselte, hogy kiderult, nem is volt bejelentve, vegul hazajottek.
ezen en nagyon megdobbentem, kivancsi vagyok azok velemenyere, akik ott elnek , hogy ez lehetseges e, kozvetito ide vagy oda, azert ez megiscsak a nemet Mercedes, van ilyen?

Herr Géza 2017.11.16. 09:37:51

Kedves Juli! Két eset van:
1: vagy úgy vagy te HR-es, ahogy én a római pápa (450 eurós Minijobban :D), vagy
2: az ilyen HR-estől mentse meg a jóisten az emberiséget.
Amit az adó, betegbiztosítás, nyugdíjjárulék, Minijob témában leírtál, az ügy hülyeség, ahogy van.
Mondd, láttál már legalább egy Minijobos bérelszámolási papírt is???
Arról nem is szólnék, hogy a helyesírásod/fogalmazásod magyarul is hagy némi kívánnivalót maga után.
Nincs kedvem minden második mondatodat tételesen cáfolni, de a vérnyomásomat simán megemelted.....

Bredpitt Monika 2017.11.16. 09:39:56

@Herr Géza: jaj, jaj, bal labbal tetszett kelni?
Mi van a Mercedes gyarral?

Bredpitt Monika 2017.11.16. 09:42:09

Ja, es a Mercedes sztori az talan, ot eve volt.

Hari Seldon 2 2017.11.16. 09:44:23

@Zoole Reloaded:
Ja, buták, meg fejlettlenek. - Biztos azért tervezik ott a Mercit, és Magyarországon szerik össze, mert buták...

Dikusz 2017.11.16. 09:47:24

"Az összes német ember buta" grrrrr... Persze, csak a posztoló a helikopter, mint HR munkatárs...

Jó lehet ilyen mentalitású HR-es munkatárssal szemben ülni, mint munkavállaló. Magánemberként leírja a véleményét a munkaadókról, miközben az ő érdeküket képviseli, mondhatom szép dolog. Jó lehet neki tükörbe nézni reggelente.

Segítsen valaki: benéztem a posztoló fészbuk oldalára, láttam (mit is kellet volna?), de most jobban meg kéne értenem a posztolót?
Azt hozzá kell tennem, hogy csak azért vagyok a fészbukon, 3 ismerőssel, hogy a közös utazásainkon készített fényképeiket láthassam. Néha még ez is soknak tűnik...

Dikusz 2017.11.16. 10:02:44

@Herr Géza: a 2. pontod különösen igaz. Tipikusan olyan HR-es lehet a hölgy, aki nem sokat ért a HR-en kívül semmihez.
Ahhoz meg pláne nem, amivel az adott cég (ahol rendkívül korrekten) végzi a munkáját.

Herr Géza 2017.11.16. 10:05:44

@Bredpitt Monika: Nem, de amikor ezt a posztot elolvastam már el volt b@szva a napom....
Mercedes? “....magyar kozvetito altal kapott apuka a Mercedes gyarban munkat,...” Azaz az apuka a magyar közvetítő alkalmazásában állt, nem a Mercedesében. Ki nem jelentette be akkor? További kérdés?

Herr Géza 2017.11.16. 10:19:10

@Dikusz: Ja, én is megnéztem az FB oldalát, az első posztban, amit megnyitottam azt olvastam hogy “konvoly”, így megnyugodtam, hogy nem én vagyok a beteges nyelvtannáci....:D
A HR-es álláshoz nem kell érettségi?

Herr Géza 2017.11.16. 10:22:30

@Herr Géza: De persze nyilván a hölgy már olyan régóta él Németországban, hogy “nem beszélni/írni helyesen mágyár nyelvet”. :))))

puhacica 2017.11.16. 10:26:25

@Herr Géza: nehogy fel ronbbanj a meregtol! :D

hat gyerekek, ez kritikan aluli volt.

Bredpitt Monika 2017.11.16. 10:26:31

@Herr Géza: azert az arcodbol visszavahetnel, ha mar igy kiosztottad Julit...

En azt nem ertem, hogyan lehetseges, hogy meg ha kizvetito is van a tortenetben, a Mercedes miert nem latja, hogy olyan emberek dolgoznak neki, akik nincsenek bejelentve, ezek az emberek itthon a Mercedes t emlegetik nev szerint, es nem a kozvetito Kis Miskat, a Mercedes hirneve banja, de nincs tobb kerdesem, kosz.

Herr Géza 2017.11.16. 10:39:05

@IT Knight: “Meg ugye 40-50% adó itt is a magyar 15%-kal szemben.”
Már megint miről beszélsz, ember?
Valami konkrét alátámasztása a dumádnak?
Akkor segítek: pl. havi 5000 € bruttós IT-lovagi fizetés mellett (ami itt sem a “futottak még” kategória) az adód egyedülálló gyermektelenként a legrosszabb adókategóriában, a számtalan lehetséges adókedvezmény igénybevétele nélkül is 1108 €, ami úgy nagyjából 22%-ot jelent. Elég messze van a 40-50%-tól. Szerintem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.16. 10:42:07

@Herr Géza: Ne bosszankodj. Kár időt pazarolni rá.

Demi78 2017.11.16. 10:48:11

@Golf2: pedig ezt mar bizonyitottak ketszer is a 20. szazadban

Herr Géza 2017.11.16. 10:57:05

@Bredpitt Monika: Egyetlen bogaram (:D), mi a baj az arcommal?
Kezdjük előlről: ha én, mint Géza Művek alvállalkozókat alkalmazok egy bizonyos munkára, max. annyit tehetek, hogy az alvállalkozói szerződésbe beleírom, hogy az illető cég felelőssége a munkavállalóinak a bejelentése és a hatályos munkajogi előírások/törvények, stb. betartása. Ha a Géza Művek felhivja a NAV-ot, hogy a Pityipalkó Alvállalkozó Bt. bejelentette-e Kovács Bélát, azt tuti nem fogja nekem megmondani a NAV. Milyen alapon mondaná meg? Így érthető? Másrészt, miért kéne nekem azzal foglalkoznom, hogy a 122 alvállalkozóm dolgozóinak bejelentése után nyomozzak? Harmadrészt: minden alkalmazott semmi másodperc alatt le tudja ellenőrizni, hogy be van-e jelentve, vagy sem. Otthon is. Csak akarni kell. Kezdjük azzal, hogy ha nem utalással, hanem borítékban kapod a fizetésedet, az máris “gyanús”.
És valóban, az benne a bosszantó, hogy utána az terjed, hogy a mocsok Géza Műveknél dolgoztam és nem jelentettek be. Pedig a polgár a Pityipalkó Bt.-nél dolgozott.

Dikusz 2017.11.16. 10:59:13

@Bredpitt Monika: Szia Móni!
Tényleg komolyan kérdezem, miben nincs igaza @Herr Géza: -nak?
Még a stílusát is megértem Gézának, mert a posztoló is ugyanebben a stílusban nyilatkozott a munkaadókról (a munkája szerint ő is azon az oldalon áll), és a munkáltatókról is. Őneki nincs nagy arca? A posztból ugyanis csak annyi derül ki, hogy neki milyen lesújtó a véleménye mindenkiről.

Ennél a posztnál kifejezetten jó lenne, ha megjelenne a poszt írója, az esetleges (magam nevében beszélek csak) félreértéseket tisztázni.

Golf2 2017.11.16. 11:37:10

@Demi78: Sok lúd disznót győz(ött).

London2009 2017.11.16. 11:44:49

Azt az egyet nem ertem, hogy ha valaki igy erzi magat egy orszagban es ez a velemenye az ott elo emberekrol, munkalehetosegekrol az megis mi a feneert el ott? De ezt mar millioszor megkerdeztem mert egyszeruen nem fer a fejembe.
Par honappal ezelott olvastam egy hirdetest. Egy magyar lany keresett lakotarsat. Leirta a szoba parametereit, majd utana meg azt, hogy milyen lakotarsat keres. “Olyan lakotarsat keresek, aki szereti Londont, aki nem utalja az angolokat, az angol eteleket, beszeli a nyelvet es jart mar Londonon kivul mashol is az orszagban.”
Annyira jot nevettem. Na es milyen igaza van!

nyuszigonosz 2017.11.16. 11:46:51

Huh! Ez poszt? Nem. Ez az, amikor a tudatlanság tudalékoskodni akar.

Csodabogár 2017.11.16. 11:52:07

Nos ha valakinek nem vagyok kiváncsi a facebook oldalára akkor ez a Juli az. Szerencsére elég alacsony reggel a vérnyomásom, így jót tett, hogy kicsit meglendítette. A legjobb persze az, hogy a németek mind buták, csak ő a helikopter.

Másrészt ha én ilyen állandó sértődöttségben élnék, mint ő, sikitozva távoznék a helyről.

tanato 2017.11.16. 11:53:02

index.hu/kultur/2017/11/16/meghalt_ekecs_geza_a_szabad_europa_radio_szerkesztoje/

Egy kis német off a KÁdár rendszerből.De sokat hallgattam ,hallgattuk a műsorát,ami ugyan recsegve,zavarva,de átjutott a vasfüggönyön.
Ilyen hírek hallatán mindig örülök hogy életem egy jó részét már a szabd világban élhettem,élhetem le.

Golf2 2017.11.16. 12:06:31

@tanato: Cseke László,de jó is volt! RIP

tanato 2017.11.16. 12:20:30

@Golf2: Te hanyas vagy?Én 59-es.

P.Elliot 2017.11.16. 12:32:47

Furcsa poszt, tele leszolasokkal, talan megsem olyan butak azok a nemetek mint ahogy itt fel van vazolva, nekem legalabbis sosem tuntek annak.
Vannak itt nem is kevesen Nemetorszagbol de ennyire legorombito velemenyt eddig nem olvastam, inkabb ugy tunik hogy a posztolonak nem tetszik ott az elet de akkor miert nem megy haza?

2017.11.16. 12:54:43

"az összes német ember buta" vs. en.wikipedia.org/wiki/World_Intellectual_Property_Indicators

ugy tunik, a nemeteknel csak a koreaiak meg a kinaiak hulyebbek....

Arthamyr 2017.11.16. 13:34:27

Ok, tegyük fel, hogy elfogadjuk a tényt, hogy az összes (!!) német ember buta (:D). De akkor kik a nem buták?

Ez után az oltáscunami után meglepődnék, ha tiszteletét tenné itt Juli. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.16. 13:36:15

@Dikusz: + 1 munka van, köszi, hogy ezt így leírtad helyettem is.

tanato 2017.11.16. 13:41:26

@Golf2: Akkor egy rugóra jár az agyunk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.16. 13:43:13

@tanato: gyerekkorom emleke az a fura zugas... ahogy Apu a radiora tapad... el is kuldom neki.

London2009 2017.11.16. 13:45:22

@Arthamyr: nem baj...atfutottam a blogjat. Nagy a baj...

Arthamyr 2017.11.16. 13:49:08

@London2009: Én is ránéztem (ha ez alatt a linkelt fészbukot érted), de kb. 20 sec után eljöttem, mert semmi érdekes nem szúrt szemet.

London2009 2017.11.16. 13:50:47

@Arthamyr: A FB-on semmi nincs, azon kivul, hogy Whitney Houston figyeli ot az egbol. Legalabbis eddig jutottam az olvasasbol. Ez a blog.

outpoken.cafeblog.hu

Arthamyr 2017.11.16. 14:07:08

@London2009: Amúgy amikor először ránéztem, azt hittem, outspoken. Az outpoken milyen nyelven jelent valamit? Vagy ez valamilyen szójáték? Én is buta vagyok, mint a németek, és azért nem esik le?

London2009 2017.11.16. 14:13:25

@Arthamyr: biztos outspoken lenne, de valami tortent az s-el. Buta vagyok en is ehhez.

adg 2017.11.16. 14:42:27

Vegre kiderult az igazsag a nemetekrol es Nemetorszagrol, lehullott a lepel es utat torott az igazsag ki. Mindig lehetett tudni, hogy valami nem stimmel naluk, de most egy bator enber vegre kimondta a szajaval!
A nemetes kitantorgo szekcio vehemens reakcioi eklatans alatamasztasai a bejegyzesben foglaltaknak. Tuzzel vassal vedeni kell a nagy nehezen kialakitott, agyonidealizal hagymazas kepet a preciz, udvarias es okos nemetekrol.

Koszonjuk a posztot, nagy nap ez a mai, talan tortenelmi is. Nagyon ideje volt.
Bizony.

Pernilla 2017.11.16. 14:48:04

@Herr Géza: na egy dologban biztos voltam a poszt olvasása közben: hogy te ma elő fogsz kerülni :D

@nyuszigonosz: sikerült tömören és szépen megfogalmaznod, ami nekem csak kavargott a gondolataimban :)
(=wtf?)

Shanarey 2017.11.16. 14:48:59

Ennyi hülyeséget egy posztban leírni, na ez is valami.

London2009 2017.11.16. 15:14:32

@Swing Gitan: a tegnapi nap izgibb volt... :D

Herr Géza 2017.11.16. 15:27:55

@Pernilla: Látod, látod? :))) Ne felejts el lottót venni a héten.... :D

Herr Géza 2017.11.16. 15:31:52

@adg: :)))))) De, le is írhatom, hogy: hüjeeeeeeeee. :D

Herr Géza 2017.11.16. 15:35:15

@Arthamyr: Hogy te miken kezdesz el gondolkodni...? :D

2017.11.16. 16:07:41

@IT Knight: "15%"

3.5 eve nem dolgozom MO-n, de akkor meg eleg koveren 30% felett vontak le a bruttombol (1M feletti fizetesnel), plusz a munkaltato is fizetett vagy 20-30%-ot, ami nyilvan lenyomta a bruttomat, plusz fizettem vagy 27% afat, ami lenyomta a nettom vasarloerejet.

Nekem nincs bajom azzal, ha valaki szereti MO-t, es ervel mellette, csak az a furcsa, hogy ha az ervelesben nyilvanvalo hazugsagok-ferditesek vannak.

Ha mar az orszagat nyiltan szereto ember sem tud olyan erveket hozni, ami igaz, akkor az elegge gaz helyzetre utal...

Plusz en szivesen fizetek 80% adot is, ha olyan kozszolgaltatasok vannak erte. Az emberek tobbsegenek nem a magas adokkal van baja, hanem ha az ado nem szolgal jo celt...

Shaktee 2017.11.16. 16:08:40

@London2009: rajtam az erényöv, távozz sátán!
:-)

somlobodog 2017.11.16. 16:08:48

Ez az elmúlt 3 év legprimitívebb posztja volt.

Józsi01 2017.11.16. 16:08:58

Na végre egy realista leírás. Nem egy rózsaszín ködben úszó álom. Ahol Magyarország a fő gonosz, míg a nyugat a szép a jó és a minden jó forrása.

Gratula az íráshoz, azért általánosítani nem szabad, elég lett volna ha a nagy többséget írod.

Majd lefordultam a sok röhögéstől a sok magyargyűlölő kommentelőtől.

Shaktee 2017.11.16. 16:09:00

Nagyon kamuillata van a mai posztnak

London2009 2017.11.16. 16:15:42

@Swing Gitan: ahhoz kepest jol tartod magad! Nagyon jo ez a mai kep is rolad. :D

Shaktee 2017.11.16. 17:12:39

@London2009: :-) ha varsz meg ket hetet kuldom a Movemberes bajuszos kepem. Rettenetesen nezek mar most :P

Virago_1000 2017.11.16. 17:12:48

@Golf2:
Isten nyugosztalja! Kezdi Pal meg koztunk van, de o is 80 folott. Adja a Joisten, hogy meg sokaig maradjon velunk, hajlott kora ellenere is kitartoan adhassa at nemzedekeken ativelo tudasat.

ostoba állat 2017.11.16. 17:13:21

amit leírt ugyanígy igaz a magyar "munkaerő kölcsönző" cégekre, az iskolázatlan alacsony intelligencia szinttel megvert magyarokat ugyanígy kihasználják itthon is.

HBKF 2017.11.16. 17:13:48

@Zoole Reloaded: Én Németországban élek már közel 6 éve, nem mondom hogy buták a németek de valóban a többségnek nem sog logikai érzéke van.

Virago_1000 2017.11.16. 17:14:00

@London2009: "“Olyan lakotarsat keresek, aki szereti Londont, aki nem utalja az angolokat, az angol eteleket, beszeli a nyelvet es jart mar Londonon kivul mashol is az orszagban.”

- lehet utalni az angolokat de a kinti magyarok tobbsege sokkal hulyebb.
Eleve az nem vilagos hogy a csajszi miert magyar lakotarsat keres. Talan nem tud, nem akar beilleszkedni a kulfoldi kulturaba es alkalmazkodni a kinti elethelyzethez?
A kinti magyarok tobbsegenek fogalma sincs a korulotte levo vilagrol. Te sem vagy kivetel, a szikh fonokodet pakisztaninak irtad le a multkor. Ennyi ev utan szegyen, hogy ilyen alapveto ismereteid sincsenek a kulonbozo kulturakrol, pedig koztuk elsz egy multikulturalis fovarosban.

Golf2 2017.11.16. 17:15:44

@Swing Gitan: Lassan beköszön a nyugdíj? Itt mêg 10év.

London2009 2017.11.16. 17:33:36

@Virago_1000: mert bazd+ pakisztani!! Talan azert, nem???
Megint jol megfogtad a lenyeget Virag Doktor!
Tudod mit varok mar? A te hazakoltozos cikkedet! De ne ide ird meg! Majd a munkahelyi terrorra jo lesz! :DD

Bredpitt Monika 2017.11.16. 17:40:11

@Herr Géza: @Dikusz:

van egy ismerősöm, aki három nyelven beszél, két diplomája van, és itthon egy amerikai céget igazgat, olyan helyesírási hibái vannak, mint pl a muszály, meg az uszáj, meg hasonlók, és attól még egy céget igazgat,

tényleg eléggé szemet szúr az embernek, egyszer szóvá is tettem neki, és azt mondta, hogy nem megy neki valamiért a helyesírás,

Gézuka, köszi a részletes választ,

London2009 2017.11.16. 17:55:30

@Bredpitt Monika: igen, ezzel egyetertek. Nekem is van tobb ismerosom is es kifejezetten ertelmes, okos emberek es egyszeruen nem megy nekik a helyesiras. Meg azt is megfigyeltem, hogy a nyelvekben sem igazan jeleskednek. Lehet, hogy a ket dolog osszefugg?

KissGecihuszár 2017.11.16. 17:57:11

ooooh, God; igaz, én csupán 2.5 éve élek kb. életvitelszerűen a történelmi NSZK-ban, mint Laifirma alkalmazott és gyaksira sikerült elérnem, illetve kihoznom a mátrixból a maximumot, egyrészt ami a mindenkori szállást, másrészt ami a meló minőségét, mennyiségét illeti, nem beszélve az ezért kapott fizuról. Természetesen, nem jelentem ki, hogy ez maga a kánaán csimborazzoja, hiszen nekem is pár havonta más és más cégekhez kell mennem, de ha 1-1 cégnél hosszabb időt is töltök, a baustellék befejeződnek, majd egy másik településen indul egy új, tehát költözni, utazni kell. MIvel mind szakmailag, mind Németileg jól teljesítek, ezért a tokkal-vonóval megkapott nettóm gyakran haladja meg a 2000 EUR-t, úgy hogy a szállást a cég csengeti, tehát ezzel semmi tennivalóm nincs. Szabira akkor megyek, amikorra azt sk elterveztem, tehát 5 hetente, néha ez 4-re csökken, tehát ezt is úgymond kézben tartom. EÜ: AOK-S kártyám van, velük minden, magára valamit is adó orvos, rendelő, kórház le van szerződve, így ez dettó problémamentes. Autóm kinti rendszámos, ergo kint csengetem annak adóját, biztosítását, így eddig soha nem basztatott a kinti yard, nyilván ahhoz, hogy kinti frsz-ed legyen, ehhez be kell légy jelentkezve egy kinti lakcímre, amit mindenki nem tud elvárni a munkáltatójától, ha nincs olyan ismije, aki erre hajlandó, hogy magához bejelentse. Mivel pont 30 éve, hogy először jártam, 28 éve, hogy először éltem az NSZK-ban, így bőven képben vagyok mind a "békebeli" , mind a ma NSZK-jával kapcsolatban, s mitagadás; nem vagyok elájulva attól, amit manapság látok, tapasztalok, pl. az utak, sőt számos autópálya szakasz kritikán aluli állapotával, vagy épp régen tiszta, pedáns városok mai lepukkant, mocskos állapotával kapcsolatban. Ez van, akik gyakran utaznak, ill melóznak Svejcban, hasonló állapotokról számolnak be, pedig Svejc mindig is etalon volt még a Németek számára is!

Tuschinger elvtárs vagyok 2017.11.16. 17:57:31

"A híres német precizitás, hozzáállás... ezt inkább felejtsük el. Ahogy látom, egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy lett ilyen fejlett az ország?! A mostani fonetikus mondásom, mert jól hangzik: alle dajcse lajte zind dumm... magyarul: az összes német ember buta. Ez nem vicc, ez tény. Logikai érzékük nulla. "

Német cégnél dolgozom, itthon Magyarországon. Naponta beszélek, levelezem a német kollégákkal, és teljes mértékben meg tudom erősíteni az általad leírtakat. Hozzátenném még azt is hogy lusták, és gyávák, nem merik vállalni a felelősséget semmiért, csak az egymásra mutogatás megy bármilyen probléma esetén.

G. Wolf 2017.11.16. 17:57:49

Érdekes, nekem volt szerencsém többször is németekkel együtt dolgozni és pont nem ez a tapasztalatom. Ráadásul pont ilyen "minijob" szerűségben, inkább amúgy mondanék projektmunkát. És magyar munkaerő közvetítőn keresztül.

Kb minden olyan volt mint amit ígértek, a rosszat épp úgy elmondták, mint ami jó.

Az meg hogy buták... Hát... Csak nem értem a posztoló miért szeret buta emberekkel együtt dolgozni. Nekem inkább az tűnt fel, hogy néha túl bonyolítják, túl szervezik a dolgokat.

Jah igen, bejelentéssel nem volt gond, pénzel sem, előre beígért meglett (sőt túlórát is korrektül kifizették).

Shaktee 2017.11.16. 17:57:55

@Golf2: Dolgozo nyugger vagyok

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.16. 17:58:45

Jó a cikk. Nem számítottam ilyenre itt. Úgy néz ki, a HÁ nyit a nép, a kisemberek felé, s már nem éjjel-nappal a nagytőkét szolgálja. Ez jó hír.

Mindez egyébként, mármint a cikk tartalma teljesen logikus.

A kapitalizmus képtelen fenntartani a magállamok jóléti modelljét, mert egyre kevesebb a pénz.

A periféria népei felkeltek, forronganak, így egyre kisebb a lehetőség a profitsíbolásra, porszívózásra. A nyugati nagytőke közben gyorsan felmondta a saját államaival a szolidaritást. Így a gondok csak növekednek.

Megéltük ezt már egyszer, a 80-as években. Akkor a düledező magállami kapitalizmust még megmentette a gigantikus kelet-európai és gyarmati tőkeinjekció, de mára ezt a pénzt a nyugat felélte.

A nyugat tehát véres leszámolásra készül. de ezt viszont akadályozza Oroszország és Kína békés atomarzenálja. A monte-carlói jachttulajdonosok tehát kétségbe vannak esve, egyre kevesebb pénzük van 35-emeletes jachtjaik pezsgővel való felmosatására topmodell takarítónőlk által. A pénzt a nyugati kisemberek szájából lopják ki, így zuhan az életszínvonal nyugaton.

Nekünk pechünk van:az EU-n keresztül a kelet-európai népek pénze korlátlanul ömlik nyugatra, most tehát mi vagyunk a nyugat eltartói. De ez is változni fog. A most még csak kulturális antibrüsszelita ellenállásunk lassan át fog nőni gazdaságivá is: rácsapunk egy nagyot a "szabad" piac "láthatatlan" kezére!

neurotikus bunkocska 2017.11.16. 17:58:59

Ne haragudjanak, ez nem tartozik a mai temahoz (egy ket evvel ezelotti poszthoz irtam a multkor de azt a Hataratkelo blog vezeton kivul nem latta szerintem senki :)

Hollandiaban elokhoz volna egy konkret kerdesem, a BSN szam ugyintezessel kapcsolatban (elnezest, mondtam, hogy nem kapcsolodik a napi beszelgetesukhoz).

Azt irta nekem a HR-es holgy a leendo amszterdami munkahelyemrol, hogy kell hozza az eredeti szuletesi anyakonyvi kivonat, de a magyar nincs az elfogadott nyelvek kozott (kulonben eleg rugalmasnak tunnek, hogy angol, nemet es francia eredetit is elfogadnak), tehat nekem kene errol egy hivatalos forditas es apostille, regisztralt, felesketett fordito altal.

Az lenne tehat a kerdesem, hogy ezt onok kozul vegig jarta-e valaki, es tudnak-e elfogadhato aru forditot ajanlani akik ezt meg tudjak oldani magyarrol hollandra? Egy (vagy nehany) egyszeru linkre van csak szuksegem, igy probalok keresni, de eleg nehezen igazodom ki. Eloszor itt (UK) probaltam elintezni meg mielott elutazom, de aztan rajottem, hogy lehet, hogy azt el sem fogjak fogadni, ha nem Hollandiaban regisztralt fordito csinalta.

Egy "relocation agency"-vel is kapcsolatban vagyok, ok elvileg segitenek nekem lakast keresni (ettol vannak panikrohamaim es sirogorcseim meg), de egyelore forditassal vagy mas ugyintezessel kapcsolatban nem szeretnek toluk segitseget kerni, mert gondolom sokba kerulnenek. Szoval, ha tudnak valamit, akkor ugye valaszolnak?

'it's cool to know nothing' 2017.11.16. 17:59:18

Egy sikeres országhoz nem észlények kellenek, hanem robotok. A németek pedig tökéletes robotok.
Minden országra igaz az állítás, hogy az emberek túlnyomó része buta és lusta. (igen lusta, gondolkodni, tervezni nehéz, sokkal egyszerűbb csak tenni, amit mondanak). Németekre is igaz ez. Annyival jobb ott a helyzet, hogy ők magukról is tudják, és elfogadják ezt. Az okos emberek megtervezik a folyamatokat, a többiek meg végrehajtják. Egyszerűen hagyják az okosabbakat tenni a dolgukat.
Nálunk is így kellene, de sokszor itt a buta ember okosabb ember akar lenni az okosnál.
Szóval igen, sajnos igaz. A németek buták. (aki ezen az állításon felháborodott, na az mennyire ostoba? Mercedest gyártanak, akkor okosak? És ez hogy?)

Bredpitt Monika 2017.11.16. 17:59:23

@London2009: azt is mondják, hogy aki jól énekel, jó hallása van, azoknak a helyesírás is jobban megy,

DeadBodiesEverywhere 2017.11.16. 17:59:36

Mondjuk 9 hónap Németország után a német precicizitással én is csak nyomokban találkoztam...
Olyan dolgokat képesek elbaszni ügyintézésben, meg olyan szinten félretájékoztatnak hogy fogom a fejem, amikor az ügyintéző már harmadszor kezdi el, vagy amikor egy elszámolásnál nekem kell megmagyaráznom a szakembernek hogyan is kell értelmezni a törvényt és hogy mennyi az annyi.

Napokig tudnám sorolni
Meg kell szokni, bele kell lassulni és akkor nem érhet meglepetés
De a precizitástól nagyon messze van

Ahogy a digitális átállás és sok esetben az innováció is

Valamit valamiért
cserébe zöld a fő
nyugalom van
8 órát kell melózni
jókat lehet kirándulni ha nem esik az eső

:-D

London2009 2017.11.16. 18:22:03

@Bredpitt Monika: ezt meg csak a nyelvtanulasrol hallottam. De akkor igy vegulis ez mindent megmagyaraz. : )

Dikusz 2017.11.16. 18:28:54

@Bredpitt Monika: Móni, én nem a helyesírásról beszéltem. Annyit kérdeztem, hogy miért írtad azt, hogy Gézának nagy arca van? Nem volt az, még visszafogottan is fogalmazott, és tökéletesen igaza is van.

Még erre szeretnék választ kapni. Ezt írtad: "Juli, koszi a posztot." Lehet helytelenül értelmeztem, de ez azt jelenti számomra, hogy tetszett a poszt neked. De mi tetszett benne?

DeadBodiesEverywhere 2017.11.16. 18:37:07

@Tuschinger elvtárs vagyok:
5 perces melókkal promózzák magukat hogy egész héten mennyit melóztak :-D

Lassúak, terveznek, lineárisan dolgoznak fel feladatokat, kötik magukat az ezer éves szabályokhoz, mindenük az adatvédelem

WhatsApp-on ha nem a saját alkotásod vagy fotód/arcképed a profilképed akkor feljelentenek és 1000 EUR a büntetés, meg ilyenek.
Ja, és jó biztosítások nélkül kb. az utcára ne menj ki.

Teljesen más világ mint Magyarország.
Néha fura, néha túlbiztosított

elstib 2017.11.16. 18:37:19

Julcsi tanuljon meg helyesen magyarul írni… "így azokat helyben ELTUDJÁK végezni." "…hogy a gyermekekkel MEGTUDJÁK élni. "

kobi97 2017.11.16. 18:37:23

@Zoole Reloaded: Pedig tényleg nyoma sincs a német precizitásnak és munkamorálnak, jobb, ha elhiszed;)

kobi97 2017.11.16. 18:37:33

@P.Elliot: Neked az nem elég bizonyíték az ostobaságukra, hogy beengedtek az országukba több százezer embert, akiről azt sem tudják, hogy honnan jöttek? És ez nem a középkor, hanem 2015-16...

Bredpitt Monika 2017.11.16. 18:46:46

@Dikusz: " Móni, én nem a helyesírásról beszéltem. Annyit kérdeztem, hogy miért írtad azt, hogy Gézának nagy arca van? Nem volt az, még visszafogottan is fogalmazott, és tökéletesen igaza is van.

Még erre szeretnék választ kapni. Ezt írtad: "Juli, koszi a posztot." Lehet helytelenül értelmeztem, de ez azt jelenti számomra, hogy tetszett a poszt neked. De mi tetszett benne? "

Ez az egész hozzászólás azt tükrözi, hogy milyen szubjektíven látunk egy egy posztot, illetve hozzászólást.

Gúny nélkül: te nem a helyesírásra kérdeztél, de én meg azért azt írtam, mert Gézuka "nagyarca" pl az arra vonatkozó megjegyzésére utalt. A köszi a posztot meg egy szokás. Csak azért mert megköszöntem még nem biztos, hogy tetszik.

Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Inkább lenne egy kérdésem: szerinted nekem miért 22 nap szabit állapított meg a munkaügyes csaj? Nekem nagyon kilóg a lóláb.

Bredpitt Monika 2017.11.16. 18:50:09

@kobi97: az amerikaiak is beengedtek, csak ők nem több százezret, hanem több milliót, csak ők tudják honnan jöttek....

Mexikóból,

ezért ők nem buták. ....csakhogy menjen tovább a buta vonal, a poszthoz igazodva, bár a szegény mexikóiak nem lettek beengedve, egyszerűen csak bementek

Dikusz 2017.11.16. 18:54:20

@@London2009: Bredpitt Monika: saját példámat tudnám erre említeni. Be kell valljam, nem voltam jó tanuló, sem különösebben szorgalmas. Ez annak idején (most sem) érthető módon nem volt jó ajánlólevél sehova (általános iskolás éveim alatt).
A tanáraim állandóan ajánlgatták a szüleimnek, hogy vigyenek el a Magyar Rádió gyermekkórusába (tényleg jó hangom volt). Meg is próbálták nem is egyszer, de a tanulmányi eredményeim alapján erre esélyem sem volt. Akkoriban kitűnő tanulónak, de legalábbis jeles tanulónak kellett volna lenni, hogy felvegyenek a kórusba.
A szorgalmamból mindössze annyira tellett, hogy a napköziben az osztálytársaim egy részét rávegyem arra, hogy bújjunk be a pad alá, és amikor jön be az énektanárnő (kicsi eléggé ideges típusú volt, de nem is csoda), egyszerre ugorjunk ki a pad alól, és mondjuk azt jó hangosan, hogy húúúúú. Megcsináltuk, nem örült neki. Mi meg gazdagabbak lettünk egy igazgatóival...

Az egyetlen amiben jobb voltam az osztálytársaimnál, az a helyesírás, és a fogalmazás volt. Maximum a vesszőket (nyelvtanról beszélünk:) nem tettem jó helyre. Elemezni nyelvtanban abszolút nem tudtam semennyire sem. Az alanyon, és az állítmányon kívül semmit sem ismertem fel...

Még hozzátennék valamit ahhoz amit mondtok (hogy aki jól énekel, és jó hallása van, az jó helyesíró is): annak idején nagyon könnyen tanultam idegen nyelveket is. Az megint rajtam múlt, hogy a nem akármilyen lehetőséget nem használtam ki, sosem bocsájtom meg magamnak...

Bredpitt Monika 2017.11.16. 18:57:18

@Dikusz: a vesszőket kíváncsi vagyok hányan teszik ki a megfelelő helyekre, én nem is szoktam ezen gondolkozni, pedig nem ártana,

Virago_1000 2017.11.16. 18:59:24

@London2009: mert b+ a szikh nem pakisztani, a polkorrekt folklor szerint a paki az muszlim, de ezzel sem vagy tisztaban!
nem is csoda irtad korabban hogy aki londoni lakasrol almodik az hulye (de neked legyen), vagy hogy leszarod az uber sofor boldogsagat. Remelem o is a tiedet. De azert visszavitte az elhagyott cuccodat. Latod egy pelda amikor a nagykepu magyar iskolaba jarhatna a muszlimokhoz, erkolcsot becsuletet tanulni.

szaszo71(D) 2017.11.16. 19:11:15

Majdnem abbahagytam ott, hogy minden német buta, de aztán továbbolvastam egészen a biztosításos részig. Mi az, hogy alkalmazottként 170-180 Euro, vállalkozóként meg bevételfüggő??? Mindenkinek a keresetétől függ. Azért ezt HR-esként illene tudni. És még a németek a buták. :)))

London2009 2017.11.16. 19:12:14

@Virago_1000: mar szerintem akkor ez tisztazva lett, hogy o pakisztani sikh es ilyen is van. Ezt biztos elfelejtetted.

Megint kiragadsz reszinformaciokat, aztan irod a hulyesegeidet.
Szerimtem eleg sok mindenkinek sikerult mar ez a lakasvasarlas dolog. :D
Az uber sofor boldogsaga tenyleg nem erdekel. Gondolom az en boldogsagom is sokakat foglalkoztat. Leginkabb az uber soforoket! :D

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.11.16. 19:13:18

@neurotikus bunkocska: BSN-hez NEM kell anyakönyvi, csak lakcím regisztrációhoz (legalábbis 2 éve még így volt...)

midnightcoder2 2017.11.16. 19:13:47

@LepesMez: "en.wikipedia.org/wiki/World_Intellectual_Property_Indicators"

Én mondjuk nem ismerek egy németet sem személyesen, de ez azért annyira nem mond sokat. Németország az EU leggazdagabb országa, ami azt jelenti, hogy a németek pénze mágnesként vonzza a képzett embereket a volt keleti blokkon kívül a csóróbb régebbi EU-s tagországokból is (Pl. spanyolok, olaszok, görögök), plusz szerte a világból (indiától pakisztánig). Ebből akkor is elég sok szabadalmat össze lehetne hozni, ha az átlagpolgár buta mint a tök.

Én amúgy egy multinál dolgozva (mondjuk németekkel pont nem hozott még össze a sors, csak olaszokkal, amcsikkal, portugálokkal, stb) azt tapasztaltam, hogy az átlag külföldi sem okosabb mint az átlag magyar, igaz nem is hülyébb. Az okosság inkább a pozíció függvénye: az átlag német egyetemi professzor nyilván okosabb mint az átlag német takarítónő. Ahogy az osztrák, az orosz, vagy a lengyel professzor és takarítónő esetén is ez a helyzet.

neurotikus bunkocska 2017.11.16. 19:13:53

@telkoe: Ehhez nem kell Magyarorszagon lenni? Es ezt elfogadjak Hollandiaban? Nem kell ahhoz az RBTV-ben regisztralni lenni? Onnek van ezzel tapasztalata? Koszonom.

Bredpitt Monika 2017.11.16. 19:14:00

@Virago_1000: "Latod egy pelda amikor a nagykepu magyar iskolaba jarhatna a muszlimokhoz, erkolcsot becsuletet tanulni. "

Ez egy jó mondat, írd meg légyszi Orbán Viktornak, Matolcsynak, Lázárnak, Orbán vejének, Mészárosnak.............és még mennyi embernek kéne megírni?

Asas66 2017.11.16. 19:14:02

@neurotikus bunkocska: Ennél kevesebb egyszerűen megoldható dolog létezik. Kell kérni a születési hely szerint illetékes anyakönyvvezetőtől egy új, EU-s születési anyakönyvi kivonatot. Azt el _kell_ hogy fogadják, mindenféle fordítás nélkül (egyébként, ha jól emlékszem, eleve a rovatok fel vannak írva angolul és franciául is a magyaron kívül). Némi pénzbe kerül, de nyilván egyszerűbb és jóval olcsóbb, mint a fordítás.

kobi97 2017.11.16. 19:14:05

@Bredpitt Monika: Dehogy engedték be a mexikóiakat...illegális bevándorlóknak hívják őket amúgy...

Bredpitt Monika 2017.11.16. 19:20:18

@Virago_1000: könyvajánló:

Dimitri Verhulst

Krisztus bevonulása Brüsszelbe

"Európaiak vagyunk, hiába, identitásunk a zsidó-keresztény mitológiában gyökerezik, és még akkor is meghatározza a krisztusi tanítás, ha sokan egyébként fütyülünk rá. Jézus Krisztus itt él közöttünk, ezer alakban: mint bölcs prédikátor, igazságtevő apafigura; mint a manipulált tömegeknek való egyéni kiszolgáltatottság emblematikus alakja; mint szupersztár, rocksztár, punk, örök lázadó; mint Brian életének komor tükörképe; mint herceg, mint koldus, mint televíziós celeb. De vajon eljátszottunk-e már a gondolattal, hogy mi lenne, ha Krisztus újra feltámadna, és az apokalipszis lovasait türelemre intve még egyszer, utoljára eljönne, hogy szép kényelmesen körülnézzen itt nálunk, Európában? Akkor vajon mit látna? És mi hogyan látnánk magunkat az ő tekintete tükrében?
"

London2009 2017.11.16. 19:20:46

@Dikusz: a vesszokel en is hadilabon allok! : )

SzZoole 2017.11.16. 19:21:38

@Hari Seldon 2: azert en a Kecskemeten ossze szerelt CLA-t nem igen vennek

Bredpitt Monika 2017.11.16. 19:23:04

@kobi97: illegális bevándorlók, akiknek a pénzhajhász amerikaiak munkát adnak, ja ja

és bizony lehet azt mondani, hogy be lettek engedve, hosszú éveken keresztül

Bredpitt Monika 2017.11.16. 19:26:05

Ez is ide tartozik, hátha valakinek jól fog jönni. A Magyar Exodus sorozatban láttam őt, szülész orvos Brüsszelben:

drkovacs.be/hu/

Dr. Kovács Tamásnak hívják

Dikusz 2017.11.16. 19:26:52

@Bredpitt Monika: Így már más, de azért ez nem volt számomra egyértelmű (mármint a köszi). Nem mindegyik posztot köszönjük meg.
Nem hiszem, hogy elbeszélünk egymás mellett, csak max. nem értünk egyet.

A szabadságról: Érdemes a Kjt (közalkamazotti tv.) ide vonatkozó részét megnézned. Azért írtam csak ennyit, mert az első találat már nem egyezett azzal, amit én tudtam. Ráadásul, változtak a jogszabályok 2013-ban, abban az évben jöttem el nyugdíjba.
Nem tudom milyen besorolásban vagy, attól is függ a pótszabadság. Volt itt egy hozzászóló (Vándormadár a nikkje azt hiszem), úgy láttam, ő eléggé képben van a témában, talán tud segíteni.

gabors 2017.11.16. 19:28:43

@Virago_1000: "nem pakisztani" persze hogy nem mert olyan NINCS. hacsak nem ugy ertelmezed hogy a mai Pakisztan (mint orszag) teruleterol szarmazik .. mert a pakisztani mint "nep" vagy etnikum az egyenlo a jugoszlav "neppel", a szovjet "neppel" vagy az iraq-i "neppel" vagy a palesztin "neppel"

Ja amugy vannak sikh-ek Pakisztanban (mint orszag) olyan viszont hogy Punjabi letezik tobbek kozott sok sikh is el ott (ugyanis az egy vallas !!!)

London2009 2017.11.16. 19:29:01

@Virago_1000: az utolso mondatodhoz meg annyit, hogy elmesz te oda draga viragom. Erkolcsrol meg becsuletrol predikalni... Jajj, edes istenem, de sok hulyet hord a hatan a Fold...

SzZoole 2017.11.16. 19:29:40

@HBKF: en elhiszem, hogy van koztuk special, mindenhol vannak, na de mind, ez azert eleg ostoba kijelentes........

Bredpitt Monika 2017.11.16. 19:33:39

@Dikusz: remélem nem lesz igaza ennek a csajnak, ő csak a közszférában eltöltött időt veszi figyelembe, ami tök nagy baromság, de ha 2013 ban így változtak a szabályok, az szép lesz

ez jó nagy seggberúgás a 46 nap után

SzZoole 2017.11.16. 19:36:15

@kobi97: nem tudom elhinni, hogy No 80+ millio buta ember orszaga lenne......

gabors 2017.11.16. 19:36:44

@Virago_1000: ' iskolaba jarhatna a muszlimokhoz, erkolcsot becsuletet tanulni. "

itt milyen erkolcsrol van szo
- ahol a no szava fele a ferfinak ?
- ahol penzel is meg lehet valtani a bunoket ?
- amely szerint a hitetleneket (ertsd nem mohamedan) le kell gyilkolni ??
- ahol CSAK a hivokkel szemben kell igazat mondani (al-taqiya) ?
- azert a koran a hadditok es surak kozel sem az erkolcs netovabbja
- arrol a vallasrol beszelsz amit egy kozonseges sivatagi bandita talalt ki ?

M. Péter 2017.11.16. 19:39:33

@neurotikus bunkocska: @Asas66: A születési anyakönyvi kivonat háromnyelvű, magyar, angol és francia, és 2000 Ft-ba kerül. Ha már benne van az ember a számítógépes rendszerben, akkor bárhol az országban lehet kérni, egyébként a születés helyén illetékes hivatalban, és akkor beviszik a számítógépbe.

Dikusz 2017.11.16. 19:41:29

@London2009: provokál..., nem kellene reagálnod rá, inkább énekelek neked valamit, pedig nem vétettél ellenem:))).
Sokféle zenét szeretek hallgatni, az egyik kedvencem pl azt sem tudják ki ő Mahalia Jackson, amikor rájöttem, hogy a jutyúkon annyi számát hallgathatok meg amennyit akarok (mindjárt fogok is), az első reakcióm az volt, hogy tulajdonképpen a fizimiskám épp olyan mint az övé, csak énekelni nem tudok olyan gyönyörűen:)))

mbazs 2017.11.16. 19:43:47

Dolgoztam itthon autóiparban német K+F-ben, a legfosabb munkahelyem volt. Pedig nem gyártósor, hanem elit fejlesztési divízió volt. Minket magyarokat marhára lenéztek, pedig 100x jobb kódokat írtak a kollégák (magamról nem nyilatkozom), mint a kintiek. Néha csak lestünk, hogy olyan forráskódok jöttek kintről, mintha egy féldebil középiskolás írta volna. Közben taposták a köcsög magyar középvezetőt, aki meg szintén taposott lefelé, "ahogy azt kell". Egyszer az egyik bebaszva olyan emailt írt, ami tényleg jól lefestette, hogy mit gondolnak rólunk (kb. hogy férgek vagyunk, na jó nem ilyen szavakkal). Aztán a hülyéje legalább elnézést kért utána.
Tényleg nem kell elájulni tőlük, nem ők se az evolúció, se a humanizmus csúcsa.

telkoe 2017.11.16. 19:43:52

@neurotikus bunkocska: Nem inteztem Hollandiaban ilyen ugyet. A tobbi kerdest kozvetlenul a hollandoknal vagy offinal tudjak megvalaszolni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.16. 19:44:05

@Swing Gitan:

Én magam is része vagyok a csapó haderőnek, bár természetes csak szerény, szürke elemként.

MPL firstlady 2017.11.16. 19:44:27

a modern rabszolgatartás hajcsárai a hresek

itthon is casting van az albérletre, nem újdonság, hogy egyszerre meghívják a potenciális lakókat, és a szimpatikus vagy tehetősebbnek látszó kap invitálást szerződésre

Dikusz 2017.11.16. 19:45:52

@Bredpitt Monika: hogy a csudába volt 46 napod ennyi évesen?
Tényleg érdekel.

Dikusz 2017.11.16. 19:47:21

Index címlapos a poszt?

SzZoole 2017.11.16. 19:50:30

Mostanaban megjelentek a nagy uzletlancok karacsonyi reklamjai.
A tesco karacsonyi putyka reklamjaban kendos muszlim emberek ajandekozzak meg egymast, karacsonyi putyka all, ami rendkivul felhaboritotta a Briteket, es az uzletlanc bojkotjara szolitottak fel az embereket.

Dikusz 2017.11.16. 20:00:24

@Bredpitt Monika: már látom mitől volt a 46 napod, az előző helyeden a besorolás alapján.

Találtam egy olyan oldalt (HR Portal), ahol megtalálod -szerintem- azt, hogy most miért ennyi. Nagyjából én is sejtem, de mivel nem tudom a besorolásodat (nem munkaügyes voltam a hivatalban), íg elég nehéz körülbelülre is kiszámolni.

Buchhalter 2017.11.16. 20:03:00

@Herr Géza: hát kiakadtam erre a posztra.Ennyi hülyeséhet és sületlenséget rég olvastam .Bár csak fél évig voltam kint Németországban a felét se tapasztaltam amit a poszterina szó szerint ide hányt.Ez olyan mintha Fidesz kérésre írt volna egy német ellenes reklám szöveget.Én találkoztam több ügyes és precíz helyi némettel.Az albérlet is dettó hülyeség! Tudtommal a népesség 40 % -ka lakik csak bérleményben.Ha annyira tré lenne az ország akkor már tömegével jönnének haza a kinti ismerőseim.Egy hölgyet kérdeztem az előbb a cíkk miatt,de ő köszöni szépen meg van és a 60 cnc - s kollégája szintén évekre tervez Passauban.Ő 2 éve hamar talált magának albit egy Passau melletti kisvárosban : 40 m havi 420 € .keres havi 1400 €-t és kap benzinpénzt.Heti 38 órábn kell dolgoznia . A cnc.sek jobban keresnek.A poszt elég kamu szagú.

M. Péter 2017.11.16. 20:04:38

@IT Knight: Elfeledkezel a 0%-os sávról, ami Mo-n. kívül a legtöbb országban van, és Mo.-n is volt. Angliában évi 45200 font fizetésig a jövedelemadó kevesebb, mint 15%, Németországban kb. évi 35000 eurónál van a határ (egyedülálló, gyerek nélkül).

London2009 2017.11.16. 20:04:39

@Dikusz: tudom es igazad van. Viszont ma jol jott mivel egy rem unalmas munkan dolgoztam es majdnem elaludtam. Legalabb egeszseges szintre emelte a vernyomasom!
Na varj. Akkor meg miert akartal a korusba menni? :D

Dikusz 2017.11.16. 20:04:43

@Zoole Reloaded: először plutykának olvastam.

Itthon ilyen bojkottra hívás egy bizonyos tejtermék gyártó miatt volt.

Hari Seldon 2 2017.11.16. 20:06:08

@Golf2:
De azt tudhatták volna már az elején, hogy sok lesz a lúd... :-)

Dikusz 2017.11.16. 20:11:48

@London2009: Őhozzá képest nem tudok énekelni (egyébként ismered M.J.-t?).
Kisiskolásként tényleg ajánlották a tanáraim a kórust, jogosan. Kedvem is lett volna hozzá, de a tanulmányi eredményem miatt nem volt esélyem.

Dikusz 2017.11.16. 20:13:28

@London2009: Miért nem gondoltál vissza a tegnapi szaunázós eszmecserénkre? Akkor nem aludtál volna, az tuti:)))

Bredpitt Monika 2017.11.16. 20:16:36

@Dikusz:holnap remélem kiderül mi újság, elviszem a régi helyemről a kinevezést, és talán mégis kiderül, hogy nem csak 22 napom lesz (+ 2 a gyerek után), sajnos 46 biztos hogy nem, mert nem suli, köszi , hogy megnézted,

M. Jackson-t anyukám is szerette, jó éjt

MPL firstlady 2017.11.16. 20:19:35

@Dikusz: igen, és blog, valamint eddig 18 masszív lájkkal rendelkező facse oldal promója

Shaktee 2017.11.16. 20:19:38

@Zoole Reloaded: bekaphatják, stiff upper lippel :-)

neurotikus bunkocska 2017.11.16. 20:19:46

@telkoe: Ertem, koszonom.

@M. Péter: @Asas66: Nem ujonnan szuletett gyermekrol van szo, hanem a sajat, a Magyar Nepkoztarsasagban kiallitott szuletesi anyakonyvi kivonatomrol, ugy sejtem, hogy valoszinuleg nincs benne a szamitogepes rendszerben:)

Viszont, ha jol ertem, onok azt allitjak, hogy errol is lehet kerni uj, EU-s, haromnyelvu, kacsalabon forgo, stb valtozatot, amit Hollandiaban el kellene fogadniuk apostille es egyebek nelkul? Es ezt muszaj abban a hivatalban kerni, ahol kiallitottak? Ezt azert kerdezem, mert erre sajnos nincs lehetosegem, Magyarorszagra visszautazni csak ezert, ilyen rovid ido alatt. Online kellene intezni, illetve, az eredeti kivonatomat meg tudnam mutatni barmilyen regisztralt, felesketett holland forditonak, ezert erdeklodtem, hogy tud-e valaki ilyet?

Matula néne 2017.11.16. 20:22:33

@somlobodog: "legprimitívebb".... Köszi!! Ezt a szót keresgéltem magamban, hogy mit is érzek a poszttal kapcsolatban, de te tökéletesen és tömören megfogalmaztad. De szerintem nem a az elmúlt 3 évé, hanem a valaha itt megjelent egyik legprimitívebb posztot "élvezhettük" ma.
Viccet félretéve az lenne a legszomorúbb az egészben, ha a hölgy tényleg esetleg HR-es beosztásban dolgozna, mert akkor valószínűleg komoly károkat okozhat maga körül. De hátha nem igaz... a remény hal meg utoljára.

SzZoole 2017.11.16. 20:33:09

@Dikusz: akkor menjünk menstrualni, vagy demonstrálni, vagy mi, végülis mindegy csak a vér folyon :-))

SzZoole 2017.11.16. 20:36:44

@Swing Gitan: nekem is mindegy :-)

Azt tudom, hogy mi az a Black Friday, de miaza cyber monday?

Pdudas 2017.11.16. 20:44:26

@neurotikus bunkocska: amikor nekem kulfoldon forditasra volt szuksegem, a nagykovetseg ajanlott hiteles forditot.
Az ajanlott holgy a szokasos modon (sokszinu szalaggal lukakon atfuzve, lepecsetelve, apostille (magyarul szarazbelyegzonek hivjak ha jol remlik) melynyomva osszefuzte az eredeti masolatat a hitelesnek kiallitott forditasaval. El is fogadtak az okmanyirodaban. 25 Euro per oldal dijjal szamolt.

gabors 2017.11.16. 20:54:12

@M. Péter: "@IT Knight: Elfeledkezel a 0%-os sávról, ami Mo-n. kívül a legtöbb országban van,"

hacsak arrol feledkezne el ... add hozza a 27% afat kb mondjuk csak a fizu 3/4-et kolti maris befizettet tokkal vonaval 33-35% ADOT (a TB/nyugdijjarulakrol nem is beszelve .)

Pdudas 2017.11.16. 20:57:42

Na jol osszekevertem. A szarazbelyegzo az nem az apostil.
Tehat: a nagykovetseg hivatalos forditojanak van mindket orszagra kiterjedo forditasi joga. Igy az altala leforditott iratot az apostil belyegzovel igazolva (felulhitelesitve) hiteles forditaskent fogadja el az adott orszag. Szerintem ez egyszerubb es olcsobb is volt mint a sokat emlegetett budapesti OFFI ami kb kizarolagossagot harcolt ki ilyen ugyekben (azaz megkerulhetetlen szemet lehuzos banda).

Shaktee 2017.11.16. 20:57:46

@Zoole Reloaded: nagyanyaink is fekete kendovel mentek a misere vasarnap, akkor mi mit pampogjunk ezen? ugye.

Kiárusitás nagyban.

neurotikus bunkocska 2017.11.16. 20:57:47

@Pdudas: Ertem, koszonom, ez jo otlet, a nagykovetseghez fordulni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.16. 21:00:01

@Swing Gitan: a mozis musort hallgattuk, mindenkinel elobb tudtuk a Star Wars fordulatait kiskamaszkent... regi "szep" idok...

Pdudas 2017.11.16. 21:03:42

@neurotikus bunkocska: nekem postan is megcsinaltak. Elkuldtem a scannelt dokumentumot e-mailben, a fordito meg leigazolta, hogy az azon szereplo dolgok hiteles forditasa az altala hozzakotott peldany. Postan utanvettel kuldte.

Pdudas 2017.11.16. 21:03:46

@gabors: oppardon: nem jarulek, mert azert illik valamit nyujtani.
Hozzajarulas. Szocialis hozzajarulasi ado. Az adot fizetni kotelezo, de nem kotelezo erte barmit nyujtani.

www.nav.gov.hu/data/cms443045/EHo_tabla_2017..pdf

Nem veletlenul neveztek at.

zoldzeller 2017.11.16. 21:16:03

Elolvasva a posztot csak az a kerdes merul fel bennem,hogy megis miert el egy olyan orszagban amit igy utal?
Ugyan ez igaz Viragora is. Utalja angliat, ami szive joga, de akkor miert el megis ott?
IT Knight sokkal hitelesebb, meg ha nem is tudok vele azonosulni....

kobi97 2017.11.16. 21:25:27

@Zoole Reloaded:

"nem tudom elhinni, hogy No 80+ millio buta ember orszaga lenne"

Ez nem így van szerintem sem, viszont a híres német szorgalom és precizitás is csak egy mítosz.
Egyáltalán nem okosabbak nálunk vagy szorgalmasabbak.

Az egyik korábbi hozzászólónak adok igazat, aki azt írta, hogy

"hagyják a hozzáértőket dolgozni, és beállnak a sorba utánuk"-kb ezt írta. Nem a kapcsolatok miatt kerülnek döntési pozíciókba emberek és az uram-bátyám viszonyok miatt, hanem tényleg azok terveznek és szabják meg az irányt, akik értenek a dolgokhoz.

neurotikus bunkocska 2017.11.16. 21:25:29

@Pdudas: Igen, est a lehetoseget egy fordito iroda fejalanlotta nekem itt is, de aztan elalltam tole, mert nem holland forditoiroda volt, es nem voltam benne biztos, hogy elfogadjak-e Hollandiaban.

tanato 2017.11.16. 21:35:06

@Bredpitt Monika: Láttam az orvosos videót a TÓásó félét Brüsszelből.Én is be akartam linkelni,de gondoltam majd egy belga tartalmú poszthoz.megelőztél.

tanato 2017.11.16. 21:37:07

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Jó meglátás, a mai cikk hangvétele kissé tényleg nyugatellenes,de csak látszólag,mert szidja a poszterina nem csak a németeket hanem a nyelvtudás nélkül szerencsét próbálni induló régiónkbéli káeurópaiakat is.

M. Péter 2017.11.16. 21:38:56

@neurotikus bunkocska: Apostille-t nem kérhetnek a hollandok, de fordítást igen, még ha majdnem minden holland tud is angolul. Ha nem vagy benne a számítógépben, akkor csak ott lehet kérni, ahol születtél, mert az eredeti anyakönyvben kell utánanézni az adatoknak.

leslie72 2017.11.16. 21:49:04

Nem nagyon értek egyet ezzel az írással, kicsit egybe vesz mindenkit , hogy mindenki rossz.Én is bércégnél kezdtem annak idején 5 éve milyen érdekes ember számba vettek a fizetés mindig időben volt inkább már egy nappal előbb a számlán volt mint később , szabadságra bármikor el lehetet menni 24 nap járt 1 évre, beteg lettem 1 hónapot voltam betegácsiban hetente hívtak hogy van e valami kívánságom tudnak-e valamiben segíteni+ szabadság, karácsonypénz is volt meg karácsonyi party ajándékkal.2 lakásba laktunk eddig Brémában 2 nap alatt lett meg mind a kettő, de lehet hogy csak nekünk volt szerencsénk.

neurotikus bunkocska 2017.11.16. 21:49:06

@M. Péter: Bocsasson meg de ezt nem ertem, ok azt allitjak, mindenkepp kell forditas. A hollandok valoban tudnak angolul, es ugy egyebkent elfogadnak forditas nelkul, de nekem magyarul van a szuletesi anyakonyvi kivonatom. Es apostille-t miert nem kerhetnek a hivatalos forditasra? Valahogy igazolni kell, hogy hivatalos, es az apostille nemzetkozileg elfogadott, nem

Dikusz 2017.11.16. 21:50:34

@Zoole Reloaded: dehát én semmi rosszra nem gondoltam, anyósom celldömölki, arrafelé hívták plutykának a kelkáposztafőzeléket

Csodabogár 2017.11.16. 22:04:23

@Dikusz: Most kukkantottam ide, de látom Julis nem jelentkezett. Viszont van még sok követője, akik szerint a németek olyanok mint amit ő leír. Nekem ez a tipikus magyar bunko vélemény, mert mindenütt mindenki hülye, csak mi vagyunk a szuper okosok. Engem ettől a mentalitástól kiráz a hideg. Végül is nem tudom melyik állam ma a vezető gazdasági hatalom Europában? Mindezt az a sok hülye lusta, gyáva robot érte el és nem mi. Lehet, hogy valmiből kimaradtam?

Jakab.gipsz 2017.11.16. 22:31:54

Egy biztos, ez a német ország már, nem az "a német ország" amire egykoron felnéztünk. Felhígult mint a rossz bor.

Pdudas 2017.11.16. 22:32:03

Ma mondtak a nemzetkozi hirekben, hogy a Siemens 6700 embert bocsat el. Ott sem minden fenekig tejfel.

Kivancsi leszek mit kezdenek a sok befogadott menekulttel.
Valoszinuleg kis szazalekuk munkakepes (gyerekek, oregek, dolgozni keptelenek), a maradek is mondjuk ugy felzarkoztatasra szorul. Keves lehet az azonnali munkaba allasra kepes.
Jo lenne egyszer valos statisztikat latni ilyenekrol.

Shaktee 2017.11.16. 22:54:37

Megy a találgatás hogy ki perkázott le 450 milliót a Salvator Mundiért...jót röhögnék ha a walmart vígözvegy lenne :)

www.google.ca/amp/s/www.cnbc.com/amp/2017/11/16/who-bought-the-450-million-da-vinci.html

IT Knight 2017.11.16. 22:54:50

www.portfolio.hu/vallalatok/meredeken-emelkednek-az-itthoni-berek-hamarosan-visszajohetnek-a-kivandorolt-magyarok.267253.html

lassan tényleg elfogynak az indokok a kitántorgásra, bérekben utolérjük Európát, viszont itthon sokkal többet ér ugyanaz a pénz. Ahogy birka is írta, gyengül a pénzszivattyú, hosszú távon fenntarthatatlan a jelenlegi rend.

M. Péter 2017.11.16. 23:14:26

@neurotikus bunkocska: Azt írtam, hogy az uniós szabványos születési anyakönyvi kivonatra nem kérhetnek apostille-t, régi fajtájúra igen, és ahhoz Mo.-ra kell utazni. Ha esetleg lehet konzulátuson keresztül is, az nem lesz se gyors, se olcsó.

Nem egyszerűbb hollandiai fordítóval lefordíttatni? Holland fordítók szövetsége: ngtv.nl/en/about-ngtv/

zoldzeller 2017.11.16. 23:23:53

@IT Knight: Azert eleg sok itt a felteteles mod..... azt hittem lesz valami fasza tanulmany, szep diagramokkal, de ehhez kepes meg annyit mondott az ember,hogy ha a kovetkezo kormany jol tervez es a fizetesek tovabb emelkednek az epitoiparban, akkor mindenki haza szalad.

Nagyjabol azt mondta, hogy ha esik az eso akkor szep zold lesz a fu. Ha a gazda fumagot vet el.

Arthamyr 2017.11.16. 23:32:50

@Swing Gitan: Már a cikk címe is jelzi, hogy kb. felesleges elolvasni (ennek ellenére ránéztem). Az "EU" soha semmit nem csinált a rohadék Orbánnal, és soha nem is fog, mert nem tud. Annyira nem is érdekli, hogy Orbán mit csinál a saját kis szemétdombján, amíg a lényeges országok érdekeit nem igazán sérti. Ha mondjuk szívózni kezdene a magyarországi német összeszerelőüzemekkel, lehet, hogy rálépnének, de Orbán nem ennyire hülye.
Amit a migránsügyben Orbán csinál, az kifejezetten jól jön azoknak az országoknak is, amiknek a vezetője nem meri felvállalni keménykedést vagy esetleg nem is ért vele egyet (nem tudom, mennyi ilyen maradt). Erdogannak is elnéznek minden mocskosságot, még kapott egy szép kis pénzcsomagocskát is, csak tartsa vissza a migránsokat. Az eszközök felett meg szemet húnynak a demokrácia nagy védelmezői. Putyintól is ugyanúgy veszik a gázt (pedig látszólag keménykednek vele), akkor pont a velük egy akolban lévő Orbánnak mennének neki? Orbánnak is jó, hogy jelentéktelen ügyekben támadják, mivel ingyen kampányanyagmuníciót kap 2018-ra. Mindenki jól jár és teljesen elégedett, még akkor is, ha a médiának nem ezt mutatják. A nyugati vezetők Orbánból nyernek szavazatot, Orbán meg az EU-ból, és a felszín alatt nem sok minden változik.

2017.11.16. 23:34:34

Ha én ennyire utálnám és lenézném azt a társadalmi berendezkedést és azt a nemzetet, amely befogadott, akkor első körben is lelépnék valami barátságosabb vidékre. Második körben meg szembe köpném magam, hogy mekkora prosztó vagyok.
Mna, a posztoló az a tipikus magyar, igen, az a bizonyos, akinek a szar sem elég büdös.

Arthamyr 2017.11.16. 23:47:54

@zoldzeller: Én el sem olvastam. Azért ahhoz elég sokáig kéne, hogy meredeken emelkedjenek a bérek, hogy egy "jobb fajta" nyugat-európait elérjen. Azért itt még mindig 2-5x annyit lehet keresni (nettóban) a legtöbb esetben, mint otthon. Saját tapasztalat, hogy kb. kétszeresére nőtt a nettó az utóbbi 10 évben az én munkakörömben Magyarországon, ami azért szerintem meredek emelkedésnek tekinthető, ennek ellenére még mindig simán 2x annyit lehet itt keresni. Viszont pl. a buszvezetőknél, vagy egészségügyi alkalmazottaknál meg nem kétszeres a különbség, szóval kell még pár évtized.

Másrészt az építőipar miből pörög? Mennyi abból az állami beruházás (az adófizetők pénzének költése)? Kinek a zsebébe köt ki (itt nem az agyonfizetett építőipari alkalmazottakra gondolok)? Mi épül? Biztos, hogy jó az, hogy a 21. században az építőipar húzó gazdasági ágazat (főleg értékelve az előző kérdésekre adható válaszokat is)?

Arthamyr 2017.11.16. 23:53:51

@Pink Petsch: Ez a "posztoló az a tipikus magyar" _majdnem_ olyan, mint az összes német ember buta. Buta emberek minden országban vannak (és kb. ugyanannyi, bár a jólétben azért tovább "puhulnak" az emberek, nem lesz meg a k.-európai "talpraesettség" - ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja), és megkeseredett lúzerek is.

gabors 2017.11.16. 23:58:37

@Swing Gitan: Nem csodalkoznek ha az uj Louvre- (abu-dhabi) vette volna meg (bbc-n erre tippelnek)

a hulye orosz oligarch (hallod maxvel) meg mindig perel hogy becsaptek mikor 120 millat fizetett erte (elotte meg 80mil volt szar ez a haldoklo kapitalizmus

2017.11.17. 00:05:32

@Arthamyr: Tudod, van az a réteg, akinek soha semmi sem jó: szar ez, szar az, szar amaz, minden szar. Sajnálatos módon a magyarok közt ez eléggé hangsúlyos, ezt nevezem én "tipikus magyarnak". Állandóan rinyál a szája, de azért nem húzná haza a belét az itteni "szarból", vagy valahova máshova, hogy ott mérgezze a levegőt maga körül.
De igazad van, tömörebben is kifejezhettem volna a véleményemet a posztolóról: Ez hülye.

Hórukk 2017.11.17. 00:12:06

Eléggé primitív a poszt.

neurotikus bunkocska 2017.11.17. 00:12:18

@M. Péter: "Nem egyszerűbb hollandiai fordítóval lefordíttatni? "

De igen, pontosan egy ilyen hollandiai fordito kereseserol szolt a legelso mai kommentem, egeszen konkretan a magaehoz hasonlo linkek begyujteset szerettem volna elerni, a nap vegere csak sikerult, koszonom. :)

Shaktee 2017.11.17. 00:12:22

@gabors: nem tetszik, nagyon meleg ez a Jézus. S amúgy sem

Ergo nem én vettem meg :)

gabors 2017.11.17. 00:14:16

@Swing Gitan: persze hogy meleg mert az volt mint Leonardo maga is az volt ... lasd meg David es hasonlok

Brix 2017.11.17. 00:26:41

@Arthamyr: 5x annyit nettóban? Az melyik szakma, mert kötve hiszem , hogy lenne ilyen...Jó az inkább 2-3x-os szorzónak, ami ha vásárlóerő-paritáson számítjuk, lehet csak vagy 50%-al több mint Magyarországon... Szerintem ma már meggazdagodni nem lehet lehet nyugati munkavállalással, azt a néhány foglalkozást kivéve , ami itthon is extrán jól fizet...A konklúzióm az, hogy a jelenlegi lakhatási-, bér-, és életviszonyok (migránsválság) nem éri meg Németországba menni...

London2009 2017.11.17. 00:34:51

@Brix: o Irorszagban van es nem Nemetorszagban.
Szerinted ha csak 2-3-szor annyit keresnenk, akkor itt lennenk ennyien?

2017.11.17. 00:37:26

@London2009: Ne etesd már, elég a meglévő kettő ;)))

London2009 2017.11.17. 00:40:44

@Pink Petsch: ma ilyen napom van latod! : )

2017.11.17. 00:42:17

@London2009: Egyem azt az aranyszivedet! :)))

zoldzeller 2017.11.17. 00:43:39

@London2009, @Brix:
Egyreszt nem mindenki csak a jobb kereset miatt megy kulfoldre. Nekem eleg sok ismerosom van akik Svedorszagot, vagy Svajcot hagytak ott Londonert, New YOrkert. Es nem feltetlenul elnek jobban, bar rosszabbul sem. Ez a lehetoseg luxusa, hogy nem csak a fizetes miatt vallalsz el munkat, hanem mert az erdekel, abban tudsz a legjobban kiteljesedni.

De azert erdekesseg, az aranyokhoz. Baratnom most vegzett mint rezidens belgyogasz, 31 eves. Kezdo fizetese $220,000, plusz juttatasok s $25,000 signing bonus. Fogalmam sincs mennyit keres egy kezdo magyar belgyogyasz, de ennyit biztos nem.

London2009 2017.11.17. 00:47:38

@zoldzeller: haha. No igen, ezt a vonatkozasat a dolgoknak meg vegkepp hagyjuk. Ezek mar olyan magassagok, amik valoban sokaknak erthetetlennek bizonyulnak. Nem csak a penzert lenni kulfoldon? Nahat! : )

zoldzeller 2017.11.17. 00:51:42

@London2009: ez egy allando vita a felek kozott. Nyilvan nem mindenki vegyesz professzor aki valamelyik jol meno egyetemert cserebe dobbantott es minden honap vegen ugy talicskazza a penzt haza, de nem is mindenki pucolja a wc-t london egyik aluljarojaban.

London2009 2017.11.17. 00:56:37

@zoldzeller: jonak mondod! Mar nem tudom, hogy hany ev ota ezt hajtogatom! : )

zoldzeller 2017.11.17. 01:08:20

@London2009: neked csak morgok.

London2009 2017.11.17. 01:23:14

@zoldzeller: csak nyugodtan. Morgok en is eleget : )

2017.11.17. 01:44:45

@IT Knight: sok mindenkit ismerek, akik nem a penz miatt mentek kulfoldre. IT-ben dolgozom, azok tipikusan nem a penzert mennek.

Egyebkent tudod kikre hasonlit kicsit a stilusod? Vannak azok az emberek, akik habos szajjal fujjognak a prideokon, amikor a melegek vonulnak. Volt egy tanulmany, hogy valahogy pont ezeknek az emberek lehet kimutatni legjobban, hogy szexualisan izgatja oket ha homoerotikus kepet mutatnak nekik. Az agressziojukat pedig valoszinuleg az okozza, hogy ezt nem tudjak feldolgozni (hogy mindez izgatja oket)

kivancsi lennek az igazi indokra, hogy miert fontos neked bizonygatni, hogy kulfoldre menni nincs ertelme. Izgat a dolog, csak nyuszi vagy hozza? Izgat a dolog, csak anyu megszolna, hogy milyen ember vagy? Izgat a dolog, csak nem mentel at interview-kon?

gabors 2017.11.17. 02:53:43

@Brix: "A konklúzióm az, " ezt hany ev es hany kulfoldi munkavallalas utan vontad le ilyen hatarozottan .... (persze akkor ne is menj sehova Mo egyre jobban teljeseit ha Meszaro es Meszaros es pereputtyarol van szo)

gabors 2017.11.17. 02:56:41

@zoldzeller: "Kezdo fizetese $220,000, plusz juttatasok s $25,000 signing bonus" ez hol van kb az USA-ban mert NYC-ben ez persze nem keves de nem is akkor nagy dolog ..

Persze ha Detroit vagy valahol Kansas akkor kurva jo fizetes ...

zoldzeller 2017.11.17. 05:24:51

@gabors: sose voltam meg minneapolisban, ugyhogy fogalmam sincs ott jo fizetes-e. Ez egy alapfizetes, ugyhogy erre boven tud ugyeletekkel hozza keresni, vannak bonuszok, illetve ez evrol evre fog noni.
31 evesen singlekent ez azert barhol kenyelmes hetkoznapokat biztosit mar magaban is.

Dikusz 2017.11.17. 06:33:05

@zoldzeller: nem jól tudod, ugyanennyit keres itthon is. Egy apró különbség van: itt ezt az összeget -mármint a 220.000 Ft-ot- jó esetben havi bruttóban kapná meg. A 25.000 Ft-ot ideális esetben itt is egy évre kapja meg...

Ha jól értelmezem az adataidat (itthon nem éves, hanem havi szinten számolják) akkor ez a 220.000. + 25.000 dollár az Kétszázhúszezer + Huszonötezer dollárt jelent ugye? Komolyan érdekelne a válaszod.

Nem vagyok ennyire (még) gyogyi, csak pontosítani szeretnék.
Viszont amit írtam az itthoni kezdő orvosi fizetésekről, az nem sokkal térhet el a valóságtól. Azt pontosan csak egy itthon praktizáló orvos tudná megmondani, hogy a tippem közel jár-e az igazsághoz. Ja, és ez ez itthoni tipp az bruttó összeg.

vontod75 2017.11.17. 06:38:27

Kicsit elszállt az agyvizem a poszttól. Negyedik éve élek Németországban, NRW-ben. A rabszolgatartás témához. Az egyik legnagyobb német munkaadónál a német postánál dolgozom. Jó pár statisztikában az egyik leginkább munkavállalópárti cégként szerepel. Itt nincs sumákolás, nincs kiskapuzás. Minden szépen le van írva a munkaszerződésben és nem nem gázolnak át az embereken. A szabadságot inden év október végéig le kell adni, de én nem találkoztam olyan emberrel aki ne kapta volna meg. Nagyon indokolt esetben még nyári szabit is módostottak. Erről ennyit. Póbaidő... Most komolyan tényleg HR-es lenne a posztoló? Basszus pont arról szól, a próbaidő, hogy gond nélkül búcsútvehessenek a nem megfelelő munkavállalótól, illetve másoldalról én mint munkavállaló mondhassam azt, hogy bocsesz de nem ezt a lovat akarom. Ennek ellenére ismerek olyat aki próbaidő alatt betegedett meg és nem rúgták ki.
Híres német precizitás, valóban kezdenek elkeletiesedni, de nálunk még mindig a legjobbak a német kollégák, aztán jövünk mi kelet-európaiak, majd a Balkán, mediterrán országok és az arabok zárják a sort.
Ha leállnának a külföldiek az tényleg katasztrófa lenne. A lakosság 8,5 %-a külföldi hátterű és több mint 23 %a külföldi gyökerekkel rendelkezik:
www.welt.de/politik/deutschland/article167245133/18-6-Millionen-Einwohner-mit-auslaendischen-Wurzeln-in-Deutschland.html
A német ember nem buta. Vagy lehet én élek egy ritka szerencsés helyen, de nálunk a buták a nápolyiak, az albánok és a románok. Az amire van szabály azt tökéletesen megoldják. Mivel ez egy jól szervezett és leszabályozott ország elég könnyedén veszik az akadályokat. (persz ha rendkívüli helyzet van akkor jól jön a keleti jól megélünk a jég hátán is mentalitás :) )
Azt írja a posztoló, hogy a "munkahelyek száma mostanra eléggé korlátozott". Ez annyira nincs így, hogy rekordmagas a betöltetlen állások száma:
www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/arbeitsmarkt-zahl-der-offenen-stellen-in-deutschland-so-hoch-wie-nie-a-1146810.html
Egészségügy. Hát mit mondjak a magyar és a német egészségügy relációja kb olyan mint a teológia és a geológia viszonya, ég és föld. Rettenetesen sokat invesztálnak az eü-be, a megelőzésre és úgy általában figyelnek az egészségükre . Ez látszik is a várható élettartamban: Németország: férfiak 78 év nők 83 év, míg odahaza férfiak 71 nők 78 év. Emellett jól kiépített az eü, a rendelők szépek, a személyzet mosolygós és mivel mindig mindenhová időpontra mész nincs felesleges várakozás.
Lakásbérlés. Enyhe csúsztatás, hogy azokat amit odahaza is megnézünk az úgy van itt elővezetve mintha ez csak itt lenne jellemző. Pedig ha én adnám ki a lakásom én is megnézném ki fia borja a jelentkező. Érdekes, hogy kimaradt a posztból a SCHUFA is, pedig az egy külön fejezetet is megérne. Az meg természetes, hogy mondjuk én németül beszélőként, leinformálható korábbi bérlői jogviszonnyal esetleg egy erkölcsi bizonyítvánnyal, meg egy több éves munkaviszonnyal, negatív schufa bejegyzés nélkül előnyösebb helyzetben vagyok mint egy most érkező.
Nincs napközi, fizetős a bölcsi, ovi.” Van napközi. Igen fizetős a bölcsi, ovi kivéve ha Düsseldorf Hanau Heilbronn Kaiserslautern Koblenz Ludwigshafen Mainz Salzgitter Trier városokban élsz,mert ott meg ingyenes.. Bővebben a fizetős oviról:
www.eltern.de/kleinkind/kinderbetreuung/kindergarten/kindergartenbeitrag
Ha már oktatás, akkor lehet hogy költségesebb, de cserébe jobb is: Pisa eredmények:
www.businessinsider.de/pisa-worldwide-ranking-of-math-science-reading-skills-2016-12?r=US&IR=T
Na azt hiszem nem fogok több outpoken julcsit olvasni, mert káros az egészségemre.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.17. 06:38:32

@Swing Gitan:

A nép sosincs szemben a széllel, mert maga a nép a szélvihar.

zoldzeller 2017.11.17. 06:42:49

@Dikusz: evi brutto$220,000 az alapfizetes. Erre jon meg az ugyeleti dij es mondjuk egyeb juttatasok. Minnesotaban ennyi a kezdo fizetes egy belgyogyasznak. New Yorkban gondolom tobb.

szaszo71(D) 2017.11.17. 06:58:12

@Brix: Mi orvos-tanár házaspárként 9.000 (kilencezer) € nettot kapunk. Nem éri meg? Ne viccelj Már!

tanato 2017.11.17. 07:15:30

@Dikusz: KÖZEL JÁR az összeg kezdő esetében.

Dikusz 2017.11.17. 07:46:35

@tanato: köszönöm a választ.
Ezek szerint a példaként említett 220e dolláros fizetés nagyjából a hússzorosa az itthoni fizetésnek. Nem beszélve arról, hogy a kafetériát nem is minden intézmény (nem csak kórházakról van szó) tudja kigazdálkodni.

kék madár 2017.11.17. 07:58:21

@Dikusz: azert tegyuk hozza, hogy mire itt egy orvos dolgozni kezd, 4-590,000 dollaros tandijadossagot halmoz fel, egy atlag haz arat. (Kiveve, ha az orvos szulei kifizetik)
De ettol fuggetlenul brutalisan sokat keresnek, a betegbiztositas meg butalisan draga, ev 10+ ezer dollar egy csaladra.

midnightcoder2 2017.11.17. 08:18:31

@LepesMez: "IT-ben dolgozom, azok tipikusan nem a penzert mennek."

Én is IT-ben dolgozom egy multinál, mint fejlesztő. Akik tőlünk mentek, azok általában azért mentek. Nálunk is centire ugyanazt kell csinálni mint az anyacégnél kinn, nálunk is ugyanúgy angolul kell kommunikálni szinte mindenkivel mint kinn, ugyanakkor ezért kinn úgy 3x többet kapsz, ami akkor is bőven jobb, ha ennek a harmadát lakásra költöd.

Dikusz 2017.11.17. 08:58:21

@zoldzeller: az ismerősöd Magyarországon végezte az egyetemet, vagy az USA-ban? Mondjuk ez mindegy tulajdonképpen, csak azért kérdeztem, mert @kék madár említette, hogy Amerikában magasak a tandíjak.

@kék madár: Nem vitathatom (nem is akarom) a magas tandíjakat, hiszen nem élek az USA-ban. Csak azon pilláztam, de nagyon, hogy -akárhogy is számolom- hússzorosa az kezdő szakorvosi fizetés az itthoninak.

Arthamyr 2017.11.17. 09:35:09

@Brix: Itt pl. ápolónő simán megkap havi 2k EUR-t nettóban (van, aki persze jóval többet is, ez kb. a medián vagy kevesebb), otthon ahogy hallottam, simán előfordul nettó 120k HUF alatti is (nem vagyok biztos benne, hogy ennél több lenne a medián).

Arthamyr 2017.11.17. 09:37:23

@Brix: Amúgy meggazdagodni valóban nem lehet nyugati munkavállalással, de munkából sehol sem lehet meggazdagodni.

Arthamyr 2017.11.17. 09:40:27

@Brix: @zoldzeller: Na igen, itt van egy amerikai példa is, ahol még az ötszörösnél is nagyobb a különbség, ez már karcolgatja azt a határt, amit meggazdagodásnak lehet venni. :)

Arthamyr 2017.11.17. 09:44:29

@Dikusz: 25k azért, mert aláír, az éves bruttó kezdőfizetés meg 220k, ami egy 31 éves (kb. pályakezdő) embernek azért nem gyenge.

tanato 2017.11.17. 09:45:52

@Dikusz: Azért átlag a10 szeres szórzó.AZ USA különlegesen magas orvosi fizukat ad a nyugati világon belül is./Így is orvoshiánnyal küszködnek az állandóan emelkedő élttartam miatt/

Arthamyr 2017.11.17. 09:54:49

@midnightcoder2: Így van, magam is IT-s vagyok, és jelentős szempont volt a pénz is, pedig otthon nagyon jónak számított. És arról sem vagyok meggyőződve, hogy szakmailag ne érné meg külföldre menni, nekem és szinte az összes ismerősömnek eléggé megérte (kicsit komolyabb munka folyik itt, érdekesebb projektekkel).
És ez Európa, ha valaki mondjuk a szilíciumvölgybe, New Yorkba, Hong Kongba stb. megy, az erre még rátesz egy pár lapáttal...

Báró Kissfaludy Mihály 2017.11.17. 11:40:03

A posztolónak igaza van:
1. A német átlag melós olyan buta, mint a föld. Képtelenek logikusan gondolkodni, képtelenek bármilyen módon csak egy picit kreatívnak lenni. De ez alapvetően nem az ő hibájuk, hanem a német oktatási rendszeré, amely arra képezi őket, hogy jó melósok legyenek a VW gyárban és ha lehet, akkor ne gondolkodjanak, mert abból csak mindig baj van. Amiért Németország mégsem omlik össze, annak oka egyrészt az értelmes politikai vezetés, másrészt az értelmes vállalati elit. Ha ők nem lennének, Németország tönkremenne.
2. A legtöbb német cégnél a munkavállaló olyan erőforrás, mint bármi más, ami a termeléshez kell, azaz eldobható és kicserélhető. Ha jó orvos vagy mérnök vagy, akkor persze más a helyzet, de az egyszerű német melós kussban van és dolgozik, mert ha nem, akkor kirúgják és felvesznek helyette valami magyar vagy román migránst.
3. Még a magyarok nem a legalja, akik képzettség és német nyelvtudás hiányában akarnak elhelyezkedni, náluk rosszabbak a románok és a többi balkáni semmirekellő (albán, bolgár, moldáv etc.). De aki már olvasott bármely német álláshirdetésre beküldött magyar CV-t, az tudja, mennyire gáz az egész. Még a magyar nyelvtudás sincs meg, nemhogy német. Egyáltalán, mit akar német nyelvtudás nélkül csinálni? Takarítani? Abból Józsi nem fog megélni, mert szegény elhiszi, hogy kijön Germániába és nettó 2500 EUR alatt tuti nem fog kézhez kapni. Na majd amikor ráeszmél, hogy felveszik részmunkaidőbe az itteni minimálbér (brutto 8,87 EUR) szerint és az adóbesorolása miatt ebből kézhez kap majd 850 EUR-t, amiből ki kellene fizetnie Bajorországban a 7-800 EUR szobát! (nem lakást), akkor átgondolja az életét.
4. Na, a német minőség az kb. olyan mítosz, mint a magyar vendégszeretet és az Orbán-kormány tisztessége. Lehet, hogy 20-25 éve ez működött, de ma már nuku. Hogy miért? Max. működtetik a cégek a minőségbiztosítási rendszerüket (papíron!), de amúgy a gyártást a nyelvet nem tudó, alulképzett és alulfizetett munkások végzik, néhol tré eszközökkel. A német minőség csak egy kamu és csak a legnagyobb gyáraknál van még hébe-hóba. Hermann vasöntödéje Bad Tökömtudjahol városban max. az értékesítői szintjén nyomja a német prémium minőséget, a termék már rég nem az.

Telekolsz 2017.11.17. 11:40:22

"Akkor képzeljük el ezt a rövid képzeletbeli beszélgetést, amit fonetikusan írok le
(hasonló esettel találkoztam): Ohj, én leni it már regen, hogy is mondani end suldigun
bite naa, hogyis fan? Jaa, áhzó elnézést. Én felejteni sok, elni itten 37 efe, kefeset beselni magyar...
stb. Kérdezem én, mi ez már?? Írni tud, csak beszélni nem? Érdekes."

Érdekes, igen. Lopott szöveg Hofitól (?). 50 éve itt élő magyar folyékonyan beszél. Én 15 éve élek itt és
néha előfordul, hogy egy szó előbb jut eszembe németül mint magyarul.

"modern "rabszolgatartás" ezeknek a többsége igaz Mo.-ra is 15 év alatt munkavállalás terén kaptam hideget és meleget is.
Pékségben 5 eurós órabért, magyar közvetítő cégnél 3,20 eurós fizetést. Legvégül a mostani munkahelyemen annyit dolgozom és
annyi fizetést mint egy német munkás. Szabadságot mindig megkapom amikor kérem. Amiket a posztoló leírt az mind általánosítás.

"Az egészségügy"

"Sok területen, ahova nem kell valamilyen gép vagy berendezés, a szakembernek mondott orvos nem teljesen precízen látja el a pácienst."

miért is?

" Ezt a nyugdíjasnak is fizetnie kell. Nem jogosult ingyenes betegbiztosításra senki. "

A nyugdíjas is fizeti igaz, de nem a teljes összeget.
hítt://www.deutsche-rentenversicherung.de/Allgemein/de/Navigation/2_Rente_Reha/01_Rente/04_in_der_rente/05_kvdr_pvdr/00_02_kvdr_pvdr_beitraege_node.html

"Albérlet"

"Egy ingatlanra 15-30 jelentkező jut, és mindenki a számára szimpatikus embernek adja ki. "
ez egy kicsit sok nem ? 15-30 ? Te kiadnád annak akiről tudod, hogy nem tudná fizetni a bérleti díjat?
"Átlagosan egy család 3-8 hónap között talál magának ingatlant"
Összesen ötször költöztem (beleértve Mo.-ról N o.-ba) átlagosan 2hét és 1,5 hónap között volt a keresési idő.
Kaució teljesen normális dolog , a mértéke a bérbeadótól függ. Miért furcsa ha valaki kiköti, hogy ha az ingatlanból
kiköltözik akkor fessen ki ? egy teljesen új lakást veszel át (kifestve) akkor nyugodtan elvárható lenne, hogy ugyanúgy add vissza...

A posztoló teljesen sarkosítva jeleníti meg a "problémákat". Itt is többféle ember vagy cég van, egyszerűen nem kell leragadni
az első helyen és addig kell keresni amíg nem találsz olyat, ami mindenben megfelel.

Demi78 2017.11.17. 11:57:19

@Arthamyr: de meg lehet, csak egyreszt minek, a sirba nem viheted magaddal:), a rokonok meg ne azert szeressenek, mert gazdag vagy. Masreszt meg igenes lehet, de akkor ne mas penztarcajanak dolgozz, hanem a sajat kontodra.

Arthamyr 2017.11.17. 12:03:24

@Demi78: Igen, de az már nem "munkavállalás", én az CEO-t vagy a cégtulajdonost nem munkavállalónak veszem. :)

Brix 2017.11.17. 12:20:32

@Arthamyr: " Itt pl. ápolónő simán megkap havi 2k EUR-t nettóban "
Ez már nem olyan sok pénz... Mi itthon vagyunk, a feleségem diplomás ápoló, DEOEC, 310-330 e ft körül van a nettója, és most lesz újabb béremelés, 12%-os az alapbérre...( van másodállása is ahonnan még plusz havi 150 ezer, kb..)
Szerintem már nem éri meg kint dolgozni mindenkinek...
Az USA egészségügyi bérek extrém magasak, de nem a nyugat-európaiak...

Virago_1000 2017.11.17. 12:30:59

@Golf2: @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "A kapitalizmus képtelen fenntartani a magállamok jóléti modelljét, mert egyre kevesebb a pénz."

- a kapitalista gazdasagnak a termeszetebol adodoan folyamatos novekedesre van szuksege amely egy veges meretu es eroforrasokkal rendelkezo bolygon lehetetlen. A novekeddest biztositotta a keleti allamok csatlakozasa -egy ideig. Aztan voltak vannak hangok Ukrajna Torokorszag sot Tunezia (!!) felvetelerol az euba. Ez azert kell hogy novekedes legyen a novekvo meretu piacon. Mivel ezen orszagok egyelore nem tagok es nem ugy tunik hogy lesznek, ezert nem volt mas modja a piac es a fogyasztok szamanak novelesehez mint importalni 3. vilagbelieket. Ez a fo oka a menekultbiznisznek, hiszen ezek az emberek akar beilleszkednek akar nem akar dolgoznak akar nem de mindenkeppen piac, es a novekedes fenntarthato. A humanizmus, az egyenloseg csak szemfenyvesztes.

Egy ideig.
@London2009: @Bredpitt Monika:

Nicole9333 2017.11.17. 12:40:53

@Brix: Megkérdezhetem mégis hol dolgozik a feleséged? Mert nekem szintén diplomás ápolóként nettó 140000et ajánlottak,igaz frissen végzett vagyok de a főnővér közölte velem hogy ígyis nagyon örüljek mert sok helyen nem diplomás kategóriába veszik fel a diplomás ápolót.

Decembertől megyek ki dolgozni német közvetítőn keresztül, azoknak akik a fizetés X-szeresét spekulálják, jelezném számukra hogy ott nettó 1700 eurora fog kijönni a fizetésem, pedig 1es adókategória, és segédápolóként!!!! Ami azt jelenti, ha elismertetem a diplomám ez még nőni is fog. Plussz 8 óra munka,heti 38,5 órában, szóval szívesen várnám az indokokat hogy ugyan miért is maradnék itt? A közvetítőm és a Pflegeheim vezetője eddig irtó kedvesek velem bár a többiekről majd csak következő hónapban fogok tudni nyilatkozni.
Az a hely ahova megyek, viszonylag türhető árakon kínálja az albérleteket is.

Csak ha kiszámolom, rezsivel 700 euro a két szobás albérlet, kaja számoljunk nyugodtan 300 eurot,hazajövök egyszer 100 euro és marad nálam 600 euro(segédápolóként).
Magyarországon kapok 140 ezret, 80ért kapok egy garzont, 30ért megkajálok és maradt 30 ezrem.

Virago_1000 2017.11.17. 12:41:30

@gabors: "itt milyen erkolcsrol van szo 
- ahol a no szava fele a ferfinak ?
- ahol penzel is meg lehet valtani a bunoket ?
- amely szerint a hitetleneket (ertsd nem mohamedan) le kell gyilkolni ??
- ahol CSAK a hivokkel szemben kell igazat mondani (al-taqiya) ? 
- azert a koran a hadditok es surak kozel sem az erkolcs netovabbja
- arrol a vallasrol beszelsz amit egy kozonseges sivatagi bandita talalt ki ?"

- igazat irsz csoda hogy atment az elomoderacion. Mar csak annyi kerdes maradt hogy miert kell beengednunk oket europaba?

Brix 2017.11.17. 13:15:47

@Nicole9333: A feleségem ,a DEOEC-en dolgozik mint diplomás ápoló, sok év tapasztalattal ennyi a nettója.. A 140 ezer nettó nagyon kevés....( Kenéziy korházban van még ilyen..
Mi anno megjártuk nyugatot... Van angol regisztráció is, és az USA-ban is éltünk két évet. Jó volt , szép volt, de elég volt..Akkor még tényeg óriási bérkülönbségek voltak , 2003-2005 táján..
Németország annyira nem is fizet jól. Ha egészségügy, akkor Norvégia, Usa, Svájc, vagy még az UK...
Az 1700 euró nem túl sok, de majd lehet feljebb lépni...
Persze, mindenkinek a saját élethelyzete szerint kell döntenie...Magyarországon vannak jobb- és rosszabb helyek is az egészségügyben...Viszont, minden évben emelés van: idén 12%-os, jövőre 8% és még ez folytatódni fog...Nyilván messze vagyunk még a nyugati bérektől, de ma már nem mindenkinek éri meg elmenni, szerintem

Telekolsz 2017.11.17. 14:22:00

@Brix: @Virago_1000: valószínűleg ezért mennek el az ápolók külföldre, túl sok a béremelés ;D

Az unokantestvérem is ápoló No-ban , amint munkahelyet váltana fizetésemelést kap csak ne menjen el. bőven 2k fölött van a keresete nem beszélve az eüs juttatásokról.

London2009 2017.11.17. 15:24:20

@Brix: ez nagyon gyakran tema itt. Szerintem sem eri meg anyagilag egy csomo embernek kint dolgoznia, de a motivaciok sem mindig ugyanazok.

ZOH 2017.11.17. 15:32:41

@IT Knight: "lassan tényleg elfogynak az indokok a kitántorgásra, bérekben utolérjük Európát, viszont itthon sokkal többet ér ugyanaz a pénz" -- na de nem is a penz miatt megy ki egy csomo ember, hanem peldaul mert gyereket is akar, akit aztan nem egy fideszsujtotta orszagban akar felnevelni, nemzeti jobbagykepzoben iskolaztatni, satobbi, akinek amugy mar a szuletese kapcsan az az elsoleges kerdes, hogy mennyit "illik" (kell) adni a doktor urnak

ZOH 2017.11.17. 15:32:43

ezt a sok suletlenseget, mint amit Nemetorszagrol idehanyt "Juli", ehh

gabors 2017.11.17. 15:43:05

@Dikusz: Igen jol ertelmezed az usa-ban eves brutto fizetest szokas emliteni (marmint azoknal ahol nem oraberes a dolog) ugyanis a netto-hoz a munkaltatonak semmi koze (hany gyerek, hazas, mi mast vonhat le meg azonkivul ha van haza stb stb)

es a 25,000 pedig egyszeri juttatas van mikor plusz egy havi bert

gabors 2017.11.17. 15:47:47

@Dikusz: "az ismerősöd Magyarországon végezte az egyetemet, vagy az USA-ban? " nem fogadjak el a magyar orvosi diplomat az usa-ban gyakorlatilag ujra kell csinalni legalabb a medical school reszet ... es gyakorlatilag mindenbol ujra vizsgazni stb ... nem konnyu az EU-s mozgas teljesen mas egy magyarorszagon vegzett orvos diplomajat (ha jol tudom) gyakorlatilag minden EU-s orszagban elismerik ..

MidlifeCrisis 2017.11.17. 16:01:32

Én 2014-ben vállaltam be a "határátkelést", Németország irányába. Ez idő alatt egy kis magáncégnél, és egy állami szervezetnél dolgoztam, München környékén. Hogy a magánéletemet rendbe tegyem, 3 hete újból Magyarországon vagyok, de szintén egy közepes méretű, türingiai székhelyű családi vállalkozás alkalmazásában.
Igaz, nyelvi akadályok nem lévén, mindig magamnak vakartam ki a gesztenyét, legyen szó magáról a munkahelyről, lakhatásról, bankszámláról, biztosításról, jogosítványról, vagy bármiről, de a posztban leírtakat sehol sem tapasztaltam. (Nyilván én is hallottam épp elég horrortörténetet, de ezek részese soha nem voltam, nem tudnék érdemben nyilatkozni ezekről - nem is akarok.)
Ha valaki komolyan gondolja, és veszi a fáradságot, hogy minden apró lépésnek utána menjen, nem fog pofára esni. Nyelvtudás nélkül nyilván nehezebb - de az egy bizonyos szinten egyszerűen kell, aki ilyesmibe vág bele, annak ezt tudomásul kell vennie.
A kezdés kutya kemény, és néha kissé túl bürokratikus, a kezdés effektív anyagi költségeiről nem is beszélve (nálam mindenestül azt hiszem, valahol 4000 EUR környékén állt meg a dolog). De közel négy év után nyugodtan mondhatom: százszor, ezerszer megérte.

gabors 2017.11.17. 16:03:53

@Virago_1000: " Mar csak annyi kerdes maradt hogy miert kell beengednunk oket europaba? "

azert hogy tanuljunk toluk ahogy Te magad irtad is : " Latod egy pelda amikor a nagykepu magyar iskolaba jarhatna a muszlimokhoz, erkolcsot becsuletet tanulni. " komolyan ??? mert nem latok semmi kaccsintos izet azert is kerdeztem meg hogy pontosan miilyen erkolcsokrol van szo ... megint csak trollkodtal ?

Amugy tolem kerdezel ilyet ? Nezd vissza hogy mar evekkel a migrans kaosz elott is ez volt a velemenyem es kaptam is erte itt is...

kék madár 2017.11.17. 16:05:24

@Dikusz: en se vitatkoztam veled, csak eszembe jutott :)

gabors 2017.11.17. 16:19:56

@Virago_1000: " Mar csak annyi kerdes maradt hogy miert kell beengednunk oket europaba? "

azert hogy tanuljunk toluk ahogy Te magad irtad is : " Latod egy pelda amikor a nagykepu magyar iskolaba jarhatna a muszlimokhoz, erkolcsot becsuletet tanulni. " komolyan ??? mert nem latok semmi kaccsintos izet azert is kerdeztem meg hogy pontosan miilyen erkolcsokrol van szo ... megint csak trollkodtal ?

Amugy tolem kerdezel ilyet ? Nezd vissza hogy mar evekkel a migrans kaosz elott is ez volt a velemenyem es kaptam is erte itt is...

London2009 2017.11.17. 16:22:11

@gabors: jajj mar. Itt ertetlenkedsz. Ez a mondat nekem szolt! Nekem, a nagykepu magyarnak, aki olyan erkolcsi es becsuletbeli posvanyban, fertoben elek, hogy nekem meg a muszlimok is csak peldat tudnak statualni! No hat errol van itt szo kerem! :D

gabors 2017.11.17. 16:36:51

@London2009: ez azt feltetelezne hogy van olyan hogy mohamedan "erkolcs" amibol barki is tanulhatna meg akar te is :-)

szerintem nem igen

London2009 2017.11.17. 16:47:54

@gabors: haha, whatever. Bolond lyukbol tudod mi fuj... : )

Shaktee 2017.11.17. 17:10:33

@gabors: miket tudsz te gabesz, ámulok s bámulok :PP

Arthamyr 2017.11.17. 18:44:18

@Brix: És ebből az jön ki, hogy az ápolók átlagosan Magyarországon 300k-t keresnek? Apósom/anyósom orvosként sem keresett annyit, több évtizedes tapasztalattal. Az ő volt munkahelyükön nagyon nem jellemző a 300k a diplomás ápolóknak sem.

zoldzeller 2017.11.17. 19:05:04

@Dikusz: amerikai es Los Angelesben tanult, rezidenskent kerult MInnesotaba es ott is marad ugy nez ki.

zoldzeller 2017.11.17. 19:06:48

@gabors: annyit tennek hozza, hogy az usa-ban van arra pelda, hogy orvosnak egeszen elkepeszto fizetest ajanlanak ha vallalja, hogy elmegy valahova a vilagvegere Alabama alsora, a pokol tornaca utcai korhazba dolgozni par evet.

Dikusz 2017.11.17. 19:57:00

@zoldzeller: köszi, így más, ha ott járt egyetemre. Azt tudtam, hogy ott nem ismerik el a magyarországi diplomát. Akkor viszont ezért nem mennek oda sokan tőlünk.
Csak azon csodálkoztam, hogy ha csak az alapot a 220e dollárt veszem, az az itteni szintén kezdő szakorvos fizetésének a hússzorosa, és itthon -annak ellenére, hogy jár (de nem jut) a caferéria- nem sok plusz juttatás (nem a túlóra, azt ki se fizetik a legtöbb esetben) van.

Buchhalter 2017.11.17. 20:11:19

@Dikusz: hát te is ontod itt a hülyeséget .Pechedre pár rokonom egészségügyben dolgozik.Egy kezdő rezidens kórházban bruttó 300-t kap + cafi és utazási költségtérítés. Fél év után ügyelhet ami havi szinten 100 bruttót jelent.igaz,ez még mindig kurva kevés ,főleg ha Budapesten él.Nálunk a cégnél szerviztechnikusokat alig találunk nettó 250-t.Hja kérem Pesten drága az élet.Majd rájönnek a munkaadóink .Ha meg nem így jártak.én se véletlenül váltogatok munkahelyet fél évente.Na jó most 9 hónap volt.Ahol többet ígérnek oda megyek.

Buchhalter 2017.11.17. 20:19:59

@Brix: te meg a másik véglet vagy aki ontja a hülyeséget! Anyósom ápolónő 2 műszakban és hétvégén is kórházban,de nettó 160-nál többet nem vitt haza.Szerintem vagy kamuzol a felséged fizetéséről ,vagy privát eüben dolgozhat ennyi pénzért.Ha annyira jó bér lenne a magyar eüben akkor miért van ordas nagy létszám hiány?Hja ezt mondta neked Orbán mufti,hogy ezt a mantrát nyomjad?Hiába emelnek a fizukon 8-12 %-ot ha a lakhatás közben lassan dupla ,tripla árra emelkedik okostojás.A mi Pesti cégünk rákfenéje is ez,hogy szerelő,raktáros már nem ájul el nettó 220-250 ezertől.Ennyiből szomorú,de csak tengődsz a fővárosban.

zoldzeller 2017.11.17. 20:22:24

@Dikusz:
Hirtelen ezt talaltam a temarol:

www.usmle-courses.eu/license-requirements.htm

En ket magyart ismerek akik itt teljes jogu orvosok es mindketto a Semmelweis-en vegzett (bar rezidensek mar itt voltak).

Szerintem europaiaknak nem feltetlenul eri meg ide jonni. Lehet, hogy Angliaban, Svedorszagban nem keres ennyit de kevesebb a macera (bar erdekessegkent az en regi nogyogyaszom sved volt).
Gondolom Indiabol eri meg igazan....

Dikusz 2017.11.17. 21:38:40

@Buchhalter: köszönöm a kedves válaszodat.
A hozzászólásomban, amire reagáltál, nem kijelentettem, hanem tippeltem a kezdő bruttó bért egy szakorvosnak. Nem a fél évvel későbbit, és nem is a pótlékokkal együtt, hanem csak az alapfizetést. Majd hozzá is tettem, hogy ha olvassa a kommentemet itthon praktizáló orvos, esetleg jelzi is, hogy nagyjából jól tippeltem-e. Megkaptam a választ, hogy nagyjából ennyi, nekem ez elég volt. Egy szóval nem írtam, hogy sokat keres.
Költségvetési szerveknél dolgoztam 30 évig, rendelőben, kórházban, más hivataloknál
Fiam most is, ilyen helyen dolgozik, nem az eü-ben, oktatási intézménynél. Ők például nem kapnak cafetériát, hiába jár, egyszerűen nem jut.
Utazási költségtérítést kaphat úgy, hogy gépkocsival jár, nem tudom a km/Ft most mennyi, ha távolsági busszal jár akkor kötelezően kell téríteni a bérlet 86%-át, a BKV-bérletet meg csak a cafetéria keretén belül kaphatja, ami el is viszi majdnem az egész keretet, ha egyáltalán kap cafetériát.

Egyet kérdeznék: miért lenne az az én pechem, hogy pár rokonod az egészségügyben dolgozik? Add át légyszíves tiszteletemet nekik, amiért ezt a nehéz hivatást választották. Több mint eleget voltam az utóbbi pár évben kórházban, amit kívülállóként megtapasztalni lehet, azt én meg is tapasztaltam.

Egy kérésem is lenne: megköszönném, ha valamit nem jól tudok, akkor azt elfogadható stílusban írod le, megértem úgy is. Én is azt teszem mással, és úgy gondolom, hogy el is várhatom mástól ugyanezt.

FutureFry 2017.11.17. 23:24:38

@tanato: @kék madár: @Dikusz: @zoldzeller:

Vannak akik szerint a bőséges amerikai orvosi fizetéseknek nem feltétlenül pozitív az összhatása (bár a költségek - pl. tandíj - tükrében azért érthető miért olyan magasak) [1]. Szóval lehet ez inkább a - nagyon drága , de végkimenetel szempontjából nem jobb [2] - amerikai egészségügy “tünete”.

————————————————————————————————

[1] “An economist argues that American doctors get paid too much—and offers some bold ideas on what to do about it.”
www.politico.com/agenda/story/2017/10/25/doctors-salaries-pay-disparities-000557

[2] “The Institute of Medicine found that poorer health in the U.S. was not simply the result of economic, social, or racial and ethnic disadvantages—even well-off, nonsmoking, nonobese Americans appear in worse health than their counterparts abroad.”
www.commonwealthfund.org/publications/issue-briefs/2015/oct/us-health-care-from-a-global-perspective

adg 2017.11.17. 23:54:37

@Dikusz: ne rodd fel neki, nem tehet rola. Jellembeli hianyossag, mindekinek ilyen alpari modon szol be, ha nem pont ugy latja a dolgokat.

2017.11.18. 01:55:43

@midnightcoder2:
hmm erdekes, hogy fejlesztok penzert mennek ki, de biztos mas helyzetben vannak az ismeroseid.

Mi a cegtol csak azokat tudjuk kihozni, akik vagy nem akarjak, hogy a gyerekuk olyan orszagban nojjen fel, vagy a kalandvagy hajtja oket. Nagyon sokan azert nem akarnak kijonni, mert az elso par evben jo esellyel rosszabbul elnenek, mint magyarorszagon, legalabbis nem jobban, es sokszor a role is rosszabb. Egy jobb fejleszto mo-n azert egy misit megkeres, plusz a feleseg is keres hozza valamit, abbol szepen meg lehet elni.

amikor ide (usa) kijonnek, legtobbszor az asszony nem fog tudni azonnal dolgozni, vagy csak valamit amiert nem sok penz jar. Ha van gyerek, olyan varosba kell koltozni, ahol jok a sulik, ez pedig irdatlan alberletkoltseggel jar. Ezen felul az ilyen tipusu cegeknek, aminel dolgozok, az az uzleti modellje, hogy kihoznak nagyon senior meg lead fejlesztoket, amitol a kliens szetcsuszik oromeben, de egyebkent sok fizetest nem ad, mert az az uzlet lenyege, hogy intezi a zoldkartyat. Van egy minimum, amit ki kell fizetni (ez olyan $80e/ev), ennel csak egy kicsit mennek feljebb legtobbszor. Mostanaban talan megadjak a 100-110-et, mert egyre nehezebb embert talalni, nekik meg meg ugyis megeri. Ezutan jo 3-4 evre a ceghez van kotve az ember, amig nem kapja meg a zoldkartyat (ez a ceg tipikusan L vizummal hoz ki, azzal nem lehet valtani)

Az eletszinvonal ezalatt kb mint magyarorszagon (legalabbis a mi esetunkben, mondjuk nagyobb hazban lakunk jobb kocsival meg gyakrabban nyaralunk, de az itteni programozoknak megjobban megy, emiatt ami van, az rosszabbnak tunik)

ha megvan a zoldkartya, ezek az emberek (tipikusan nagyon jo szakemberekrol van szo) el tudnak helyezkedni $140-$170 kozott, de a karrier iv altalaban laposabb a nyelvi hatrany miatt. Legalabb is en MO-n minden uj helyen eleg gyorsan feltornaztam magam kulcs pozicioba, itt meg csak szimplan okos gyerek vagyok, de nem sok szerepem van management teren a klienseknel, azt mindig anyanyelvuek csinaltak azokon a projekteken, amin eddig voltam.

Ekkor az eletszinvonal egyebkent mar jobb, mint magyarorszagon, ha ez ido alatt a feleseg is beilleszkedik es szerez valami normalis munkat, akkor meg sokkal sokkal jobb, jobb haz, evi 2-3 normalis nyaralas. De eddig at kell veszelni, es ezt ugy tunik sokan nem akarjak, meg a laposabb karrierivet sem, legalabbis en ezt tapasztalom.

en egyebkent az magyarorszag kilatasai miatt jottem, nem a penz miatt, de mostmar akkor sem mennek vissza, ha kinone a foldbol egy normalis part es megnyerne a valasztasokat - mi pont tul vagyunk a szivos eveken :)

zoldzeller 2017.11.18. 05:45:30

@LepesMez: ti merrr laktok ha megkerdezhetem? Lehet hogy mar irtad korabban...

zoldzeller 2017.11.18. 05:47:44

@LepesMez: ti merrr laktok ha megkerdezhetem? Lehet hogy mar irtad korabban...

Buchhalter 2017.11.18. 07:58:00

@Dikusz: rendben,elnézést a stílusért.Mentségem csak annyi,hogy az Indexen a B1 blogon ketten is elég bunkó módon válaszoltak nekem.A magyar eü-ről meg annyit,hogy nem véletlenül van lélegeztető gépen.Éppen annyi pénzt és fejlesztgetést nyomnak bele hogy ne omoljon össze.Van benne egy hátsó szándék ( öreg balosok tömege).szerintem 2020 körül lesz egy fordulat egész Európában ami itthon sem fog sokaknak tetszeni,vagy jól jönni.Például a rezsi csökkentés azért sülhet el akkor negatívan ,mert az ezen ágazatokban dolgozók bérét ,vagy pótolják adó bevételekből ,vagy muszáj lesz emelniük és máris meg van a rebellió oka sokak számára. A Budapesti vízművek és szemétszállítás is már egy éve komoly létszám hiánnyal küzd a gyenge bérezés miatt. A melósok átlag nettó 180-t kapnak.Ez nem versenyképes bér Pesten.Nem véletlen,hogy a pesti bevásárlóközpontokban és Tescócban már hangosbeszélőn próbálnak embereket toborozni.Itt még silányabb a bér. Ha nincs lakhatás szülőknél akkor ezekből a pénzekből még ketten is csak max egy lyukat bérelhetnek.Lakásvásárlásnál meg a bank hajt el: ennyiért nem ad hitelt.Ha meg agroból jár be az útiköltség dobja meg a büdzsét.

somlobodog 2017.11.18. 09:08:59

@Brix: ha ez olyan jó akkor minek a masodallas? Normális világban egy rendes szakmával nem kell masodallas...

tanato 2017.11.18. 11:02:51

@somlobodog: Magyarországon kell másodállás,8 órából csak nagyon kevesen tudnak létezni.AZ eü.-ben is vagy ott csak igazán.A fóorvostól a segédápolónőig és mentősig bezárva.Speciel ezért népszerűa mentős állás átlag két nap munka 3 nap szabad,ekkor viszont pihenés helyett orrba szájba fusiznak/van aki a szakmájában,festő lakatos szerelő stb,akinek nincs szakmája az meg pl.ügyeleti sofőrként betegszállítóként vagy éppen pszichiátriai osztályon beugrós segédápolóként./

tanato 2017.11.18. 11:06:20

@FutureFry: Köszi a linkeket,igen az USA más világ onnan már nem lehet tovább vándorolni a még magasabb jövedelemért.

2017.11.18. 19:27:04

@zoldzeller: New York vonzaskorzeteben, de szerencsere a mostani projektem nem New York ban van, igy egesz videki az eletunk. de New York kozelsege (kozel = 60-70 merfold) miatt eleg draga az ingatlan (es a berles) mi $2500-ert berlunk egy negyszobas hazat, es orultunk, hogy talaltunk ilyen olcson. nem volna egyebkent rossz haz, de ez egy jo varos, es 90% gyonyoru 500-600nm palotakban lakik, en meg magyarorszag utan meg mindig nem szoktam hozza, hogy a csoro 10% vagyok :)

zoldzeller 2017.11.18. 20:31:37

@LepesMez: :)) $2500 sf bol nezve nagyon kedvezo. itt a legtobb haz pici az amerikai hazakhoz kepest, a mi 3 haloszobank/2 furdonk mar a nagyobbak koze tartozik.

zoldzeller 2017.11.18. 20:53:27

@LepesMez: ott van az iroda, vagy otthonrok dolgozol?

2017.11.18. 21:57:29

@zoldzeller: Ja, az a kornyek meg szivobb. De eredetileg north Carolinaban lett volna projekt, ott $2000-ert nagyon szep nagy hazak voltak - a ceg meg ugyanannyi fizut adott. Azoknak is annyit ad, aki Californiaba mennek, pedig az megdragabb, haverom is 3000 at fizet egy tarsashazi lakasert, es meg csak nem is a top iskolak kozeleben, olyan 7-es sulik 10 skalan.
Nem dolgozhatok otthon, de kolykokkel nem is akarnek :)
Te magadtol kerestel ott valamit, vagy odatett a ceg,?

zoldzeller 2017.11.18. 22:18:45

@LepesMez: nem, a cegnek ahol dolgozom van sf irodaja. A ferjem itt tanult, vegzett es dolgozott a kezdetektok, en meg la-ban tanultam es dolgoztam. aztan mikor a fiuk elkezdtek a sulit mar nem mukodott hogy ket varos kozott ingazzunk:)

2017.11.18. 23:14:29

@zoldzeller: Ohh eleve ott kezdtetek a felnott eletet, milyen kiraly!

SL4WTE12 2018.10.16. 15:49:27

Ez a cikk egy kalap szar.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása