oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. november 12. 06:30,  Kicsit félek hazaköltözni 145 komment

2017. november 12. 06:30 Határátkelő

Kicsit félek hazaköltözni

Alighanem a legtöbb határátkelőben valamikor (vagy akár többször is) felmerült a gondolat, milyen lenne visszaköltözni Magyarországra. Aztán ezt vérmérséklettől és az aktuális helyzettől függően adott válasz követte. Ilyen helyzetben van az eheti ajánló egyik választott posztjának szerzője is. Emellett kissé górcső alá vesszük a londoni divat vadhajtásait (inkább viccesen, mint komolyan), végül elugrunk egy kicsit pecázni a világ végére.

franciaorszag_nantes_le_budapest_foto_fromazs_com.jpg

Vajon mit illik olyankor érezni, amikor az ember a nyugati jólétben lubickolhat? – tette fel a kérdést a Fromazs blog szerzője, és meg is adta a választ: természetesen örömöt és boldogságot. Ami meg is van, de nem teljesen felhőtlen. Hogy miért, az kiderül az alábbiakban.

„Milyen érdekes, hogy a saját magunk belső vívódásait mennyire nehéz megszüntetni. Nem úgy megy, hogy beveszem a gyógyszeremet és várom, hogy elmúljon a fejfájás. 

Engem a társadalmi beidegződések és elvárások is nagyon szoktak nyomasztani, de most kezdem úgy érezni, így a negyven felé közeledve, hogy nem nagyon érdekel, hogy ki-mit gondol rólam, illetve az életemről. Ennek ellenére, mégsem tudom sokszor levetkőzni a belső szorongásaimat. 

Vegyük például azt, hogy nagyjából 10 hónapig nem találtam munkát. Miféle ember vagyok én, aki nem dolgozik „csak” nyelviskolába jár és a családjával foglalkozik – gondoltam. 

Milyen hülye voltam, hogy csak szapultam magamat – persze csak legbelül – miközben nagyon igyekeztem beilleszkedni, tanulni, barátokat szerezni. Főleg, hogy francia nyelvtudás nélkül esélyem sem volt semmilyen állásra. Most, hogy középfokon beszélek már és egy picit jobban értek is, most sincs igazából. 

Külföldre menni azért jó, mert az ember annyi féle dolgot lát. Hiába éltem négy évig New Yorkban és láttam egyet s mást, Magyarországon élve még mindig úgy éreztem, hogy csak egyféle módon lehet élni. 

Talán azért itt nyílt ki a szemem, mert a franciák mások. Itt nem munkamániásak annyira az emberek, mint Amerikában. Ahány emberrel összehozott az élet Nantes-ban, annyi féle módon élnek. (...) 

Itt senki sem ítélkezik a másik felett és nem próbálja meggyőzni a maga igazáról, illetve irigykedést sem nagyon tapasztaltam. Igaz, az anyagi biztonság és a munkanélküli időszak állami támogatása nem hasonlítható az otthonihoz, szerintem ezért is tudnak a francia nők könnyebben úgy élni, ahogy szeretnének, és nem ahogy a kényszer diktálja. 

Az angol nyelviskola ötletét a piaci igények és a végzettségem áldásos egybeesése adta, annak ellenére, hogy nem akartam angolt tanítani. Nem lehetett viszont válogatni, mert nem volt miből, ugyebár. 

Májusban lettem egyéni vállalkozó, azóta hirdetem a Nantes English Cornert, az itteni „Jófogáson”, szórólapokon és a Facebook-on. Persze nyáron nem történt semmi, de most már akadnak tanítványaim. (...) 

A türelem a vállalkozásban kulcsfontosságú, de abból nekem nincs sok. Nagyjából úgy látom, hogy addigra sikerülne itt felépítenem a nyelviskolát (több tanárral, csoportokkal) vagy találni egy alkalmazotti állást, mire letelik a tervezett két évünk. 

Leginkább talán 3-4 év alatt sikerülne úgy beilleszkedni, hogy igazán jól érezzem magamat. Jelenleg viszont utálok otthon dolgozni, szeretnék több társaságot magam körül és inspiráló kollégákat és persze rendes pénzt keresni. 

Ergo, elkezdtem állás után nézni Magyarországon. Nem őrült módon, de ha találok valami igazán testhezállót azt megpályázom. Ha beleszeretek egy állásajánlatba és a cég hajlandó Skype-on interjúztatni, csak akkor indulunk el előbb, mint a tervezett 2018 júliusi hazaköltözés. 

Hogy még éppen a nyári uborkaszezonra hazaérjek, ami a munkakeresést illeti, hát igen, a jó időzítés fél siker (lenne)! Mennék is, de maradnék is. Persze ezt nem lehet, de majd meglátjuk mit dob az élet. Bármi megtörténhet, még a lottón is nyerhetünk! 

Kicsit félek hazaköltözni, mert érzem, hogy megváltoztam. Hogy jó vagy rossz irányba, azt nem tudom, de máshogy állok kicsit a dolgokhoz, máshogy gondolkodom. 

Nagy hatással volt rám Franciaország, az itteni mentalitás és az itteni élet. Egyetlen egy dolgot tudok csak említeni, ami nem tetszik itt. Ez pedig az, hogy egyes szakorvosokhoz (pl. bőrgyógyász) csak a körzeti orvostól kapott beutalóval lehet időpontot kérni. Ez persze csak kényelmi kérdés, de ez az egyetlen dolog, ami bonyolultabb kicsit, mint otthon. 

Minden más egyszerűbb és szinte mindent lehet online intézni. Amerika után is egy kisebb sokk volt visszaköltözni Pécsre, szerintem hasonlót fogok átélni, ha majd Budapestre hazamegyünk. (...) 

Jó lenne itt maradni. Itt minden jó, bár az élet nehézségei ugyanúgy jelen vannak, de a nehezítő tényezők sora rövidebb." 

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el, érdemes!

A londoni divat sötét oldala

Aki járt már a brit fővárosban (vagy akár ott él), az tudja, hogy néha nem akármilyen öltözködési csodákba lehet belefutni az utcán. A London Budapest Metro blog bevallottan szubjektív, és nem kicsit csipkelődő posztját azért nem kell teljesen komolyan venni, annak ellenére, hogy sok igazság van benne.

london_divat.jpg

„Toplistásunk a cirkuszi előadások örök darabja, a hájas, tetovált nő. Ugye az individualizmus korát éljük, Londonban meg tombol a „Szeresd magad ahogy vagy” önkifejezés láz. 

Ugyan a népesség zömének stíluseredetisége egy szoci állami áruház kínálatából is kielégíthető lenne (önerőből kombinálhatjuk mindazt, ami a bangladesi varrodából kirepül és az Instagram felkapja), de azért legalább lehet látni az igyekezetet. 

A feelgood mozgalom legnagyobb visszaélői azok az eszméletlenül elhízott, nőiességet nyomokban alig tartalmazó önérzetes darabok, akik sápadt, libabőrös testükre rávarratják az első baromságot ami agyukon átfut, és ezt a hatalmas, élő húspalettát masíroztatják miniszoknyával, kivágott blúzzal és leggings-zel. 

Kedvelt motívum a combjuk hátsójára rátetovált kis masni, mintha harisnyakötő lenne, vagy a tarkójukon felpúposodott husikupacra róják bele gyerekeik-szüleik-kedvenc pizzafeltéteik nevét. (...) 

Másik kedvencem a onesie, az ilyen overál vagy egyberuha, ezt is a prosztók (már bocs) hordják előszeretettel, nagyközértekben láthatunk ilyen egzotikus vadakat, amint plüsspizsire hajazó onesie-ban és flip flopban vagy UGG típusú csizmában csoszognak, o’csó ribancosan riszálnak (a lábat nem emelik és aprókat löknek oldalra a popsijukkal) és persze üvöltve kommunikálnak. 

Erre előszeretettel húznak terepzöld, bő kabátot műprém szegéllyel a kapucnin. Igazi chavs. Ha van tabu nálam, az a házi joggingban-pizsiben leugrás a sarki boltba ,,egy percre, cigiért” – közösség elleni izgatás, amiért egy 1998-as Quelle katalógussal csapkodnám őket, amíg meg nem jön az eszük. (...) 

Továbbá nem értek egyet azzal sem, mikor a szép irodás kiskosztümhöz koszos tornadorkót húznak föl, csak mert így kényelmes tömegközlekedni. Értem én, de lányok, ez akkor is igénytelen. Vannak nagyon komfortos, kicsit nagyistílusra hajazó de csinos lábbelik, amikkel ki lehet húzni a munkahelyi csodatopánkáig. (...) 

Mi van még? Most bejött a (szakadt) farmer alatt hordott neccharisnya, tehát a pucér hasukon egy halászháló virít a gatya fölött, majd némi bőr és csak aztán a mellet takaró akármi. 

Ez is olyan darab, amit nem Kate Middleton vagy egyetemi tanárok hoztak divatba. Rock-chick style vagy mi. Sosem értettem, miért fizetnek az emberek egy vagyont csak hogy úgy nézzenek ki, mint egy mosdatlan csöves. (...) 

Egyszóval a divat egyik fővárosában én úgy találom, hogy a fehérnép, osztálytól függetlenül, el van veszve ízlés és higiénia tekintetében a mindennapokban. Igyekeznek, de rászolgálnak az angol bénaság rossz hírnevére s szerintem ebben bűnös a ,,Nincs szabály, légy magad”, önértékelést nem bátorító hullám. 

Azért is hiszem, mert ha formalitásokról van szó, azaz hivatalos ceremóniákra kell készülni vagy uniformist rántani, az angol szabászat nagyon is kompetens, és gyönyörű darabokat produkál. 

Máig vannak üzletek, amik elegáns, jól szabott ruhákat kínálnak, ilyen a Hobbs vagy az L.K. Bennett – három számjegyű az árcédula, de a tradicionális angol divat sikeres követői. Tudtak az ánglusok valaha öltözni és régi képeken nagyon bájosnak tűntek, épp csak regulázásra és fekete-fehér szabályokra van szükségük, amit jámboran követhetnek." 

A teljes posztot néhány felettébb elgondolkodtató képpel itt találjátok.

Horgászkaland a világ végén 

Persze nézőpont kérdése, hogy mi számít világvégének, de Európából nézve Palau szigete mindenképpen a közelében lehet. Bevallottan ez az egyik kedvenc helye a Legfrissebb Hawaii Hömbölgések blog szerzőjének, aki eddig háromszor járt ott, és egyszerűen nem tud „kiszeretni” belőle.

palau_1.jpg

„Bár a „mit is csináljunk a hétvégén”-re a válasz elég limitált, mert vagy elmész csónakázni, horgászni és sütögetni, vagy búvárkodsz, vagy valami kajak túra / kirándulásra mész. Nagyon mást nem lehet csinálni hacsak a beülök valami tengerparti krimóba és bámulom az idő múlását egy sör mellett nem vonzó számodra. 

Szóval a bárka, amit a kolleganőim a hétvégén ki tudnak bérelni a munkahelyről olyan 10-12 főnek kényelmes, és az út egy jó kis szigetre olyan 20 perc, hosszabb, ha közben megálltok horgászni. Mi ezt tettük. 

Egy kis kitérő: ahhoz, hogy horgászni tudj, venni kell egy engedélyt valami turisztikai boltban, ami 1 hétig érvényes. Külön engedély kell búvárkodni, meg ha természetvédelmi környezetbe mész. 

De az azért el kell mondanom, hogy a palaui önkormányzat nagyon jól felismerte, hogy nekik a turisztika a legfőbb vonzerejük és az így befolyt pénzeket visszaforgatják a turisztikába. 

Takarítják, felújítják a helyeket, egyre több turisztikai táblát találsz kint, nyomtatott brosúrákát mindenféle nyelven (nem, magyar nincs) és bizony foglalkoztatnak egy turisztikai rendőrséget is aki az orvhalászokat / búvárokat / kajaktúrákat figyeli… Meg néha eltévedt kínai halászhajókat tessékelnek ki a halban gazdag területekről. 

És higgyétek el, jobban járnak, ha a rendőrség kíséri őket ki, mert ha a helyi erők találnak rád a tilosban akkor nagyon pórul jársz. Legutóbb 3 halászhajót, amit a helyiek találtak meg… 

Nos… a halakat visszaengedték, a döglötteket szétosztották a helyi lakosok között, a kínai halászokat „kicsit megregulázták” majd összekötözve otthagyták őket a nagykövetség előtt (Palaun van egy)… a hajók… nos azok közül kettő véletlenül kigyulladt és porig égett, a harmadik (ami fémből volt) elsüllyedt, a búvárok nagy örömére mert pont egy olyan helyen tette, ahol amúgy nem volt semmi és most lehet roncsot merülni… (...) 

Amin meglepődtem, hogy a vendéglátóim hoztak magukkal egy csomagban szöget, meg ragasztószalagot és faragasztót meg kalapácsot, kisfűrészt és a férfiak megnézték lehet-e / kell e valami javítani. 

Ha igen megcsinálják, ha nagy meló szólnak az önkormányzatnak akik 2 héten belül javítják. MINDENKI vigyáz a dolgokra, még a gyerekek is mert így lettek nevelve. 

A horgászat valami egészen élvezetes, minimalista módon történik. A hajóskapitány az ebédjét kockáztatva elviszi a csapatot egy helyre, ahogy úgy érzi van hal. Ha nem fogunk semmit, akkor ő bizony éhen marad… 

A fehérbőrű turistáknak fél óra után szépen kiázik a kezük, és ha jön egy nagyobb hal, akkor a damil szép kis emlékeztetőt tud vágni a markodba… De akkor is megéri. :) 

Időnként ha „kihűlt” a hely, a kapitány új helyre viszi a csónakot és indul minden előröl. Mivel a víz halban gazdag így egy nagy hűtőládát kb. egy óra alatt telepakol 6 ember. Ha megvan, ami kb. kell a nép megetetéséhez, akkor indulás van vissza a kis szigetre és indul a BBQ parti." 

A teljes posztért ide kell kattintani.

HÍRMONDÓ

Törvénnyé tehetik a Brexit időpontját 

Mi a fene lesz az a Withdrawal Bill? Nem akármilyen fontosságú jogszabály, például percre pontosan kiderül majd belőle a modern brit történelem egyik legfontosabb eseményének időpontja. 

Megéri a karácsonyt a brit kormány? 

Nagy nyomás alatt van ezekben a napokban a brit konzervatív kormány, miután rövid időn belül egy második miniszter is lemondott. Már az is kérdés, megéri-e a karácsonyt. 

Ez vár Magyarországra az EU szerint 

A magyar gazdaság idén 3,7 százalékkal növekedhet, ám ez az ütem jövőre 3,6, 2019-ben pedig 3,1 százalékra mérséklődhet az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésének Magyarországról szóló elemzése szerint. A lassulás oka részben a munkaerőhiányból fakadhat.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Franciaország Nagy-Britannia Palau

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3613243497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.11.12. 13:29:49

Egy ideje kész az ebéd, késnek a vendégek, kér valaki?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.12. 14:16:04

@Dikusz: én. Nincs itthon semmi ebéd, majd estére terveztem a rendeskaját. Mid van?

P.Elliot 2017.11.12. 14:26:52

@Csodabogár: www.google.com/search?q=florida+beach+people&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjq1LHojbnXAhVCTSYKHUPSA14Q_AUICigB&biw=1138&bih=549#imgrc=ZuBZ6UCoRPA6UM:

Direkt beutottem a googleba hogy floriai furdohelyek mielott azt irnam le hogy az amerika utalat elkodositette a latasodat mert en nem emlekszem hogy tele lett volna koverekkel, sot, alig volt, itt fennt a keleti parton tobbet latsz de itt sem olyan sokat.
Aki a nyarban el, mindig mehet uszni, furodni, lazabb mozgasgatlo ruhakat visel azok sokkal kevesbe koverek mert lemozogjak a kilokat. Hogy milyen kicsi furdoruhakat viselnek, hat istenem, nem kell derekig ero bikiniket hordani vagy affele takarosabb regimodi bugyikat, eleg ha a lenyeg el van takarva, had legeltesse a szemet a jonep. A Copacabanan csak egy madzag darab osztotta kette a feneket szinte mindenkinel, elol meg volt egy tenyerkozepnyi kis ruhafolt, tobb strandon volt hogy felsoreszt sem viseltek, a fiatalok legalabbis.
Ha valaki szep alaku, miert ne mutogassa, adni kell valamit a jonepnek is, aki vagy tetszessel, vagy haborogva/ felfogas es eletkor kerdese/ fogadja a latvanyt....

P.Elliot 2017.11.12. 14:30:06

@Dikusz: Igen, kerek.
Most jottem az uszodabol farkasehesen es bedobtam egy szelet vajaskenyeret zoldpaprikaval de nem volt eleg.
Mit foztel?
Nekem van egy fazek szalonnas, kolbaszos francia lencseleves ami isteni jo ebben a hidegben meg egy tepsi lekvaros bukta, ennek dacara valoszinu hogy kimegyunk enni valahova mert a gyerekek meghivtak de az meg odebb van...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.12. 14:39:21

@P.Elliot: (van egy jo kis lencsesalata receptem, elkuldjem?)

P.Elliot 2017.11.12. 14:46:50

.@kisrumpf: Nagyon koszonom de a lencset csak leveskent szeretjuk, altalaban a hidegsalatak valahogy nem mennek. Etteremben szoktam kostolni ha kiteszik oket de a krumplisalata az egyeduli amit szeretek.
Hogy vagytok kulonben? Jon a karacsony, gondolom futoszalagon keszited majd a tortakat...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.12. 15:20:16

@P.Elliot: nálunk is csak en eszem...

(Tortat csak parat, de minden masbol sok megrendeles lesz az iden. Sutik es gingerbread dolgok. Mar kiraktam a naptarat a falra, hogy atlassam a kaoszt. Non-stop karacsonyig.)

DieNanny CH 2017.11.12. 16:10:42

@P.Elliot:

Szerintem azért drága, mert elég kényes a fája, hamar megtámadják a kórokozók, nagyon figyelni kell a permetezésre.

P.Elliot 2017.11.12. 16:50:22

@DieNanny CH: Ertem. Nem is gondoltam volna, azt hittem hogy olyan diofele, legalabbis regen gyerekkoromban azokat nem szoktak permetezni, nott magatol.

kék madár 2017.11.12. 17:12:34

mai termes:
"A magyar a világ egyik legsikeresebb nemzete. Meg tudjuk nyerni a következő ezer évet is."
Virago, IT_knight, ott voltatok?

Shaktee 2017.11.12. 17:38:37

@Hari Seldon 2: az hiszem onnan alijáznak a legtöbben európában.

Bredpitt Monika 2017.11.12. 18:35:09

@DieNanny CH: egyszer én írtam az Origo-nak, mert egy bakit találtam, soha , senki nem válaszolt,

viszont egy Amerikában élő magyar nő, aki 56-ban ment ki azt mesélte, hogy egyszer Clinton véletlenül az 56 os forradalmat valami más évszámmal emlegette, talán 1968-at mondott (gondolom Prága is a fejében volt), a nő írt a Fehér Háznak és válaszoltak neki, elnézést kértek...........

nekem Amerikában egy barátom azt mondta, fogalma sincs milyen lehet a gesztenyepüré

egyszer vettünk egy magyar boltban Floridában gesztenyemasszát, olyan íze volt, mint a halnak,

jó tudni, hogy Svájcban is van, ha arra járok majd rendelek

Zoole rebooted 2017.11.12. 18:37:56

@lest we forget: Djuri, itt a tél, már a varnyúk is itt repkednek a faluban :-)

Dikusz 2017.11.12. 18:47:06

@kisrumpf: @P.Elliot: most mentek el a vendégek.

Gyümölcsleves, rántott hús (csirke felsőcomb, és szűzpecsenye, rántott hagymakarika) , csalamádé, ecetes gyöngyhagyma, krumplipüré, rizs, túrógombóc, és tökfőzelék. Ja meg gesztenyepüré. Még mindig van belőle (csak a rántott hagyma fogyott el).

Hari Seldon 2 2017.11.12. 18:58:15

@lest we forget:
Egy időben, a 2000-ers évek elején biztos így volt. Nem tudom mi a helyzert most. Meghát nyilván innen tudnak sokan kimenni, hiszen itt él még 600000 zsidó, az UK-ban talán ha negyedmillió.
Harmadrészt az egy vallási inditattású kivándorlás, ami az én racionális gondolkodásomba nem fér bele. Nem is akarok ezzel fogalkozni.

P.Elliot 2017.11.12. 19:03:35

@Dikusz: Mindegyikhez lenne kedvem. A rantott hagymakarika is nagy kedvencem...
Jo vendeglato voltal, orulhettek a vendegeid.

Zoole rebooted 2017.11.12. 19:04:53

@Dikusz: “csak a rántott hagyma fogyott el”
A többi olyan rossz volt? :-))
Just kidding

P.Elliot 2017.11.12. 19:12:21

@Bredpitt Monika: Mi meg itt vettunk New Jerseyben a magyar hentesnel magyar gesztenyepuret tubusban mert a ferjem az szereti de nem volt halando megenni, azt mondta hogy borzasztoan rossz ize van, most nem tudom miert, lehet hogy nem birta a tubusosolast, vagy a gesztenyepure csak frissen jo vagy megkevertek, felszaporitottak massal, olvastam hogy a haboru alatt a fot babot nyomtak szet purenek, cukorral, rommal, ki tudja mivel izesitettek es olyan volt mint az igazi. Meg babtortat is olvastam, az is hasonloan keszult, marmint a tolteleke.
Erdekesek ezek a helyettesitesek, egyik regi magyar szakacskonyvemben benne van hogy ha zellergumot szeletekre vagunk, feher borba meg cukorba meg meg valamibe aztatjuk, ananasz fog elottunk allni, marmint az ize.
Sosem probaltam ki...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.12. 19:13:21

@Dikusz: haha, keso, most allok neki a vacsorakeszitesnek. Bebicsirke, fokhagymas krumpli... Szep kis traktat raktal elejuk!

Bredpitt Monika 2017.11.12. 19:38:33

@P.Elliot: az ananaszt nagyon szeretem, hu, most ennek is,

En meg egyszer itthon kinomban, mivel szinte semmi nem volt a konyhamban, foztem tesztat es egy csomo voroshagymat megdinszteltem, soval, borssal olyan volt, mint a kaposztas kocka,

En is tubusos gesztenye masszara emlekszem, nagyon rossz

Narina 2017.11.12. 19:56:05

Nekem a kollégám beszólása tetszett miszerint " benefit fat" a legtöbb ilyen a másik része "digusting", meg jegyzem angol a srác, de pöppet kritikus a szentem. Rosszul türi a lusta igénytelen nőket. Férfiakra, meg nincs rá állva. :D

DieNanny CH 2017.11.12. 20:03:42

@Bredpitt Monika:

"jó tudni, hogy Svájcban is van, ha arra járok majd rendelek"

Hát, választék az van bőven, mindenféle gesztenyés finomság (torta, püré, leveles tésztás, stb) kapható - de hozzá kell tennem, hogy október-november-decemberben van a főszezonja, azon kívül nem olyan nagy a választék.

DieNanny CH 2017.11.12. 20:04:57

@Bredpitt Monika:

Ja, és Vermicelle néven keresd. Erre háklisok. (Saját tapasztalat.)
Mert én osztrákul marroni-t kértem...

Bredpitt Monika 2017.11.12. 20:15:12

@DieNanny CH: koszi, ezt nem art tudni, marmint a nevet Svajcban,
feljegyzem valahova

Hari Seldon 2 2017.11.12. 21:08:22

@Swing Gitan:
Nézd, Izraelnek az az érdeke, hogy odamenjen hozzá a sok képzett szakember. Nyilván a saját újságukban időről időre előveszik ezt a vonalat, és habosítják. Ezt már Sarkozy idején is pörgették. Persze, hogy jól jön nekik félmilló jól képzett ember. A cikk 450 000 ember említ. ezek szerint még annyi van itt. Másrészt cikk is eleve egy ilyen kivándorló promotáló szervezetet szólaltat meg. harmadrészt meg hogy kitűnik sok más ok is van, például gazdasági. Sok ember dinamikusnak látja Izraelt, meg prosperálónak. Ez is egy szempont lehet.

Dikusz 2017.11.12. 21:35:47

@P.Elliot: örültek, szokatlanul sokat ettek:)

Dikusz 2017.11.12. 21:37:13

@Zoole Reloaded: +1, ez magas labda volt:)))
Bezzeg a tökfőzelék nem kellett, de azt meg én szeretem, nem is baj, hogy maradt belőle.

Dikusz 2017.11.12. 21:41:29

@kisrumpf: Szeretünk enni:) Ez rajtam igencsak meglátszik...
Az is finom, amit főzöl, én jól megpirított vöröshagymát teszek a törtkrumpliba, bár ritkán csinálom, azért az elég nehéz még nekem is.

Dikusz 2017.11.12. 21:57:12

@P.Elliot: Magában a gesztenye csak úgy megfőzve szerintem teljesen ízetlen. A "gesztenye" íz, amit mi annak hiszünk, az a cukortól, de főleg a rum(aromától) olyan jó ízű.
Bazsiban (Sümegtől 6 km) őshonos szelídgesztenyefák vannak. Ahol tudok szedni, ott picik a szemek, én borzasztó nehéz megpucolni is. Talán kétszer próbálkoztam főzni, de semmi íze nem volt. A tüskék meg olyan sunyi módon belemennek az ember bőre alá, hogy egy hét után is azokat szedegettem a kezemből.

Amit gesztenyepürének gondoltatok, az nem töpörtyűkrém volt?:) Soha semmikor nem lehetett itthon tubusban kapni, és csak ízesítettet. Nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna natur gesztenyemasszát

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.11.12. 22:36:47

@Zoole Reloaded: el ne add mar edgware-t videknek, mert menten beszarok. :D

-----

szerintem mondjuk sokkal gazabb ez a sok kelet-europai misz pipi, az olcso muanyag "bor" dzsekiben, kamu "burberry" kockas salakban, tucat mk/lv taskakkal, kek szemhejjal es piros ruzzsal, mindenfele koppintott, 10 fontos tusarkuban, amiben meg menni sem tudnak.
en elvezem a sokszinuseget, a sokfele stilust. csomo mindent tutira nem vennek fel, de senki nem is kenyszerit ra. amig nem koszos es budos, mindenki azt hord, ami neki tetszik. nekem meg ha nem tetszik, nem nezek oda. ajanlom ezt az olcso, mindig keznel levo megoldast az osszes stilustanacsadonak.

Zoole rebooted 2017.11.12. 22:43:57

@libslobsi fuszal: hát papíron tényleg London, de a valóságban.....:-)
Laktam ott 3 év 7 hónapot, elég is volt

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.11.12. 22:58:40

@Zoole Reloaded: pont azert kene tudnod, mennyire london is az. lehet, hogy lesz, aki ezt elhiszi, de aki londonban el, annak nem tudod bemagyarazni, hogy edgware nem is igazan london. :D

Zoole rebooted 2017.11.12. 23:01:37

@libslobsi fuszal: tudod mi a véleményen Londonrol, úgy egészében

Csodabogár 2017.11.12. 23:18:12

@P.Elliot: Tudnék mutogatni képeket de minek. Amerika csodás és az ottani emberek tökéletesek, okosak stb.

Csodabogár 2017.11.12. 23:24:32

@Dikusz: Rémlik, hogy volt mélyhűtött. Soha nem kerestem, mert annyira nem vagyok oda érte, ha meg mégis, mindenütt fent van az étlapon ilyen tájt.

Shaktee 2017.11.13. 00:16:32

@Hari Seldon 2: nu, a lényeg nem a miért, hanem onnan is tűznek el emberek, s nem kevesen.

Torrenta.I.S.M 2017.11.13. 00:17:02

Addig olvastam, hogy Vegyük például azt, hogy nagyjából 10 hónapig nem találtam munkát. Miféle ember vagyok én, aki nem dolgozik „csak” nyelviskolába jár és a családjával foglalkozik – gondoltam.
Innentol kezdve, szamomra hiteltelen az egesz.
Vacsora, recept megosztasok, etc., koszi.

NorthPier 2017.11.13. 00:32:35

@Dikusz: Pedig de ám. A natúr az massza névén fut, az ízesített pedig püré.

NorthPier 2017.11.13. 00:44:15

@P.Elliot: Én egyszer kíváncsiságból kipróbáltam. A vörös bab kiváló alany a kísérlethez. Kis rumaroma, porcukor es tejszínhab, voilà... Nem mondom, hogy valami gourmet nem szúrta volna ki elsőre, de gyerek meg az ember simán felnyaltak egy tállal, utóbbi el se hitte, miből van, előbbinek meg mindegy volt, csak sok legyen.

M. Péter 2017.11.13. 00:57:54

@P.Elliot: A Távol-Keleten az adzukibabból készült vörösbabkrémet használják különféle édességekben.

morph on deer 2017.11.13. 01:59:23

“Kicsit félek hazaköltözni, mert érzem, hogy megváltoztam.”

Nem tudom, hogy ez mással is előfordult-e, de valahányszor Budapesten landolt velem a gép, nekem már kiszálláskor kezdett ágaskodni a szőr a karomon a ‘feszültségtől’ ami szinte fizikailag érezhető volt, és miután átvergődtem a tömegen és mire sikerült beülnöm egy nyomorult taxiba, már meg is fogalmazódott a mantra: ide többet csak akkor, ha muszáj..!
Pedig nem alapjáraton vagyok hisztis, csak valahogy érzékelem a környezetet...

Teljesen más a hazai légkör mint a legtöbb nyugateurópai városé, és konkrétan nehezemre esik “visszaszokni”.
Ehhez tudni kell, hogy Budapestről van szó, - néhány barátom szerint vidéken más a helyzet, de nekem erről nincs személyes tapasztalatom.

Pár nap után aztán tompul az “éle” az érzésnek, de el nem múlik, sajnos.
Szinte negkönnyebbülés, amikor elhagyhatom a helyszínt - és ez meglehetősen zavar időnként...

Valaki más járt már így, vagy én vagyok a fehér holló?
Csak kiváncsiságból, semmi egyéb. :)

P.Elliot 2017.11.13. 03:23:12

@M. Péter: Igen, tudom, foleg a babbol keszult japan edessegeket ismerem, ki nem allhatom oket, az izuk nem az en vilagom, emelygos.
Nem mondom ha a babot kis rummal is megkeresztelnek akkor ehetosebb lenne. Plane hogy kiprobaltad es en is ki fogom, karacsonyra meglepem vele a ferjemet es nem fogom neki megmondani csak eleteszem. Majd kesobb miutan kifaggattam hogy milyen volt akkor fogom neki megmondani...

Dikusz 2017.11.13. 07:07:48

@NorthPier: Itthon? Meg fogom nézni. Nem mondom, hogy nincs igazad, mert így még nem kerestem a polcokon. Azt néztem már, egyik fajta mitől drágább, mint a másik, de csak abban volt különbség, hogy a drágábbnak valamivel több volt a gesztenye tartalma.

lüke 2017.11.13. 07:30:19

Angliában az öltözködés társadalmi osztálytól( kaszttól) függ
Magyarországon visszailleszkedni(!szép szó lett)
majdnem lehetetlen, mivel nyugaton( amit le kell győznünk

Zoole rebooted 2017.11.13. 07:51:58

@libslobsi fuszal: London egy róka/patkanyszaros shithole a belső patinás és a külső gettó részeivel együtt, őszintén

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.13. 08:20:06

@morph on deer: izé... én. De igyekszem nem hangoztatni, mert nem érzünk egyformán az ország/város iránt a családban. Félek, ebből még gondok lesznek, de remélhetőleg megoldjuk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.13. 08:22:53

@Dikusz: Én inkább magában szeretem a gesztenyét, sülve, vagy főzve, néha kapni már készen, franciát, zacskózva, lehet eszegetni, remek. Sopron mellett van ugye, szelídgesztenyés, jártunk is a sulival szedni. Egy ismerős kertjében is volt, kaptunk mindig, el voltunk kényeztetve ebből a szempontból.

Dikusz 2017.11.13. 08:36:22

@kisrumpf: olyan zacskózott gesztenyét mát itthon is lehet kapni, a legjobb benne az, hogy nem kell pucolni.
Viszont pürének csak ízesítve szeretem. Még nem próbáltam, de szerintem -valaki említette itt, hogy régen babbal helyettesítették- de tényleg jó babból valóban lehet "gesztenye"pürét készíteni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.13. 08:53:10

@Dikusz: A babból gesztenyepüréről hallottam már, sőt, kaptam egy szakácskönyvet, csupa soproni és akörnyéki étel, ott elég prominensen szerepel a bab, süteményalapként is, a babtermelő "poncichterek" miatt. (A szőlősorok között sok bab nőtt). Babtorta, babrétes...

DieNanny CH 2017.11.13. 09:11:46

@Dikusz:

Svájcban is van tubusos. Ezt gondolom könnyebb szállítani.

odamondó 2017.11.13. 09:12:15

@morph on deer: te vagy. Ha van pénzed és képes vagy jó helyeket ötleteket kitalálni akkor Budapest ugyanúgy nyugati város. Max valami régi ellenérzés belédivódott.

odamondó 2017.11.13. 09:12:20

@DieNanny CH:

vermicelle: Svájci gesztenyepüré édesség neve.

Marroni: a gesztenye fajtája

Attól még egy jó vermicelle marroniból készül.

DieNanny CH 2017.11.13. 09:15:19

@morph on deer:

"Valaki más járt már így, vagy én vagyok a fehér holló?"

Próbálj egyszer vonattal/autóval/busszal érkezni. És majd számolj be arról is.

:-D

DieNanny CH 2017.11.13. 09:22:54

@Dikusz:

Nálam lehet kapni natúr héjazott sült gesztenyét, vákumosan csomagolva. Azt aztán te úgy ízesíted, ahogy akarod.
( www.amazon.de/gp/product/B0014ZCHVK/ref=s9_acsd_top_hd_bw_b2NvQG7_c_x_w/261-0941882-1868348?pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_s=merchandised-search-3&pf_rd_r=VXMXX3X9SQYQCHCERQ4B&pf_rd_t=101&pf_rd_p=1ca1fe2e-e41b-5290-8199-d2ad87b38011&pf_rd_i=2185807031 )

Jajj, egyszer ettem egy könyvvásáron gesztenye-krémlevest. Hát, az valami isteni volt! Ugye, kóstolónál ilyen 30 ml-es pohárkában adták, még kétszer sorba álltam érte. :-D

DieNanny CH 2017.11.13. 09:25:56

@odamondó:

Úgy értettem a háklit, hogy a cukrászdában kértem Marroni-sütit, és néztek rám értetlenül. Aztán mutattam a pultban, hogy mire gondolok, erre ő: Aha, Vermicelle!

:-)

Dikusz 2017.11.13. 09:28:47

@kisrumpf: Többször jártam Sopronban. Amikor először voltunk a volt KPVDSZ-üdülőben, elég jellegzetes "lépcsőzetes" épület a Lővérekben, akkor hallottam először a poncichter megnevezést. Akkoriban megkaptam -talán még most is megvan- a babosrétes receptjét is:)

Nóóótaaa indul:

Lakom az Flandorffer utca húúúsz
Van nekem poncichter hausz,
Van néékem szőlőm és van nékem borom is
Van néééékem sok minden franc, tyuhééé .....

meg van még pár hasonló nóta is:)

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.11.13. 09:42:59

@Zoole Reloaded: igen, tudjuk. amerikaban pedig nincs kultura. :D

Dikusz 2017.11.13. 09:44:30

@DieNanny CH: de @P.Elliot: azt írta, hogy magyar hentesnél vette a tubusos magyar gesztenyepürét. Azért kérdeztem tőle, hogy véletlenül nem töpörtyűkrémet vettek-e mert annak tejszínhabbal, rumosan tényleg sz@r íze lehetett. Azonkívül nincs itthon tubusos gesztenyepüré.
Még nem válaszolt:)))

Héjazott gesztenyepürét itthon is lehet kapni, az ebből készült gesztenyepüré szerintem nem jó. Azonkívül nagyon drága is, ez inkább csemegének, eszegetni való.

Leves nem lehet rossz, kollégám "gyümölcs"levesnek ette, imádta. Mostanában lehet kapni karácsonykor gesztenyés bejglit, jobban ízlik, mint a klasszikus diós/mákos:)

Dikusz 2017.11.13. 10:02:02

@kisrumpf: Van még sok, nagyon szeretem ezeket a dalokat hallgatni, kaptam a Sz.fehérváron végzett kollégámtól két CD-t is, sokszor előveszem őket. Az egyiken szöveg is van, amikor hallgattam, elsírtam magam...:)

Pl.:
Brennbergbányán tűz fan kiütve, hollári-hollári hóóóó... :))
Ennek a dalnak van egy ilyen stófája is:
"Három vak sváb játszott egy gitáron, hollári hollári hó."

Na ezt egy kollégám (pont mellettem kurjászott) egy kissé bepálinkázva énekelte egy mohácsi sváb borospincében, ahol a sváb házigazdának két -gondolom- osztrák vendége volt.
Majd megszakadtam a röhögéstől, de persze intenzíven rugdostam az eszetlent bokán, hogy ne folytassa, mert a tulaj igencsak szúrós szemmel nézett ránk:)))
Ezen a mohácsi kiránduláson lementem a szállásunkhoz közeli sörözőbe a többiekkel dumálni egy kicsit, ők mindenféle alkoholos italt (pfejj...) rendeltek maguknak.
Én kértem egy jó nagy pohár vizet, mert majd meghaltam már szomjan. A pultos lány azt mondta: na végre valaki vizet kér teli van a hócipője már a sok piás koleszossal. Nagyon büszke voltam magamra, de azért azt bölcsen elhallgattam, hogy a buszon odafele aktívan hozzájárultam én is az alkoholtartalmú italok fogyasztásához, azért voltam olyan szomjas:)))

Herr Géza 2017.11.13. 10:11:33

@odamondó: @DieNanny CH: Na, akkor rakjuk rendbe a dolgokat: a szelídgesztenyefa (Edelkastanien/Esskastanien) termését németül Kastanien-/Maronennek hívják. Az előbbinek a variációi pfalzi dialektusban a “Keschde” ill. a “Keschtn” dél-tirolban, az utóbbiaké a “Maroni” Ausztriában, ill. a “Marroni” Svájcban.
A Vermicelle a nagyjából a magyarnak megfelelő gesztenyepüré neve, ami a Marroniból készül valóban, a gesztenyét tejben főzik meg, ezután pürésítik, turbósítják cukorral, egy kis vajjal/olajjal és cseresznyepálinkával, vaníliával. Átnyomják a krumplinyomón (jobb helyeken a Vermicelle-présen, ami gyakorlatilag ugyanaz, csak kisebb... :D) és tejszínhabbal tálalják. A név maga a “kukacszerű” formára utal és latin eredetű. Aztán ha a présen nem is küldik át, de rákerül a püré a sütire, akkor az biza Vermicelle-Kuchen/Torte a svájciaknál.
Egyébként Svájcban is tessin-i eredetű a csemege, azaz az olasz, dél-tiroli frontról szivárgott be igazából. És tényleg röhej, hogy Németországban gyakorlatilag ismeretlen a cucc. Pedig szelídgesztenye itt is van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.13. 10:14:26

El ne kapkodd azt a hazaköltözést.Én nem kicsit félnék tőle, hanem nagyon...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.13. 10:30:00

@morph on deer: Morfondír, nem vagy egyedül...Szinte kb. pont ugyanígy vagyok.Ha kocsival megyünk haza, akkor előre készítenem kell már magam Bécs után, hogy jön a jó kis magyar közlekedési kultúra az emeggyen...

Herr Géza 2017.11.13. 11:19:15

@Dikusz: Otthon számtalan gyártótól van gesztenyepüré ill. -massza a hűtőpultokban, az viszont tény, hogy szinte mindegyiket “felütik” egy kis babpürével, különben tényleg drága lenne. Itt egy példa: bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004009374382
Gesztenyetartalom 73%.... És ez még a jobbak közül van.
Ld. még: divany.hu/lajfhekk/2013/12/05/ezeket_a_gesztenyemasszakat_keruljek/

Herr Géza 2017.11.13. 11:28:28

@Herr Géza: Még hogy babpüré, ahogy látom, újabban rizsliszt meg krumpli. Pfejjj... Oszt a gyártó echte magyar, a sajtóban meg megy a hiszti, hogy a szemét multi (pl.Tesco) szart árul. Jaja... Azt árul, amit a polgár meg tud fizetni, a 100%-os gesztenyetartalmú cucc árára meg biztos mindenki köpködne, hogy hú de drága.

labirintus1 2017.11.13. 12:19:07

@Bredpitt Monika: Belgiumban is van gesztenyepüré, de eléggé más, mint a magyar.

Először is többnyire Franciaországból érkezik, gondolom az időjárárs miatt itt nem él meg a gesztenye. Én két féle kiszerelésben ismerem, mindkettőt befőttes üvegben árulják. Az egyik teljesen natúr, semmilyen ízesítés nincs benne és én úgy tudom, hogy tölteléknek használják húsokhoz.

A másik fajtát inkább gesztenye krémnek mondanám. Elég híg, nagyon édes és kvázi a Nutella helyettesítőterméke. Pl. palancsintába kenik. Pl. ilyen: www.shoptimise.fr/p/9x5195x6461/creme+de+marrons+vanillee+u+350g

Nekem úgy tűnik, hoz szezonális termékről van szó, nyáron még soha nem láttam a boltokban.

Itt az egész geszteny is kapható a boltokban, sokszor főzve, pucolva. Leginkább köretnek fogyasztják.

P.Elliot 2017.11.13. 12:25:15

@Dikusz:
Ez a tubusos gesztenyekrem, paszta, pure, akarmi nem most volt hanem vagy 20 eve, mivel olyan rossz volt, tobbet nem vettem, nem kerestem.
Megneztem most a Bendenel, / a legtobb magyar es europai termeket forgalmazo ceg/ de nem talaltam csak dobozban, kicsit eloreb neztem olyan helyen ahol regen beszelgettek ilyesmirol es talaltam egy not/ ismertem, beszelgettem vele valaha/ aki pont ezeket irta, 2002, decembereben a Magyar online-on.

"A céget ismerem, a Quickshipeurope árulja a dolgait, a Gyulai s a Pick féle szalámi amit utoljára vettem, Bende volt.

Most látom, hogy van honlapjuk is:

www.bende.com/index.html

Amint látom, van nekik svájci Hero konzervben gesztenyepüréjük is!

Description: "Gesztenye", 31.75 oz (900g), Product of Switzerland

Brand: Hero

www.bende.com/ecommerce/catalog.cfm?cat=20

Nekem most küldött anyám tubusban, aminek az az elönye hogy nem kell kinyomogép hozzá.

Andrea
Vagyis neki az anyja tubusban is kuldott.
Egy biztos hogy en abban vettem mert vilagosan emlekszem ra hogy kinyomtam es meg budos is volt, valoszinu hogy a belekevert bab miatt. Ez a bejegyzes 15 eves tehat lehet hogy akkor volt tubusos....Kutatgatnam meg csakhogy megyek mindjart uszni meg keves idom van a nethez, kutatasokhoz legfokeppen keves mert akkor a kimert idombol, / nem ulok a net elott 2 oranal tobbet de abba minden benne van/ erre menne el a legtobb.

DieNanny CH 2017.11.13. 13:29:17

@Herr Géza:

Ismerek egy német családot, Svájcban laknak, a szüleiknek vagy nagybátyjuknak Ném.o-ban szelídgesztenye ültetvényük van, októberben még valami fesztivált is rendeznek ott ez alkalomból. Majd megkérdem, pontosan hol van az ültetvény.

Herr Géza 2017.11.13. 13:38:04

@DieNanny CH: Így van, N.o.-ban is van szelídgesztenye (is), a gesztenyével töltött ez-meg-az pláne ismert, de mint édesség , pl. “Vermicelle”, gesztenyés sütik, abszolút nem járatosak.

Herr Géza 2017.11.13. 13:40:48

@Herr Géza: A karácsonyi vásárokban, vagy télen az utcai standokon a parázson sült gesztenye szintén standard nasi.

Zoole rebooted 2017.11.13. 13:50:27

@libslobsi fuszal: Amerika, kultúra, az kizárt dolog, mert nem tudom :-)

Dikusz 2017.11.13. 13:55:49

@P.Elliot: Jó úszást, nekem se ártana. Amíg elkínzom magam a medencéig, meg belelökdösöm magam az szokott szenvedés lenni, még nyáron is. Csak azért, hogy pár hosszt leússzak nem mozdulok ki (brrrr...), ha meg már a medencében vagyok, akkor két óráig ki sem jövök onnan.

A gesztenyénél meg azért írtam, hogy töpörtyűkrém lehetett, mert írtad, hogy magyar hentesnél vetted, csak nem írtam utána, hogy viccvót.

Van itthon egy csomag gesztenyepüré (20 dkg), megnéztem mi van ráírva, hogy mit tartalmaz. Tehát: gesztenye 72%, cukor, rumaroma. Ennyi, nem több, még a cukker mennyisége sincs odaírva.
Meg az, hogy a zsírból mennyi a telítetlen zsírsav, mennyi a szénhidrát, az mennyi cukrot tartalmaz, rost-, fehérje-, só tartalom mennyi. Semmi E-tartalom nincs felsorolva benne.

Ha babot adtak volna hozzá, az tuti rajta lenne, de pár éve még azt mondták a bab drágább mint a gesztenye. Most már nem az, a kilónkénti ára a gesztenyének nemigen kevesebb 1500 Ft/kg-nál. A jó minőségű olasz gesztenye meg ennek az árnak közel a duplája, a kínai kínai is drágább, mint a magyar.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.13. 14:55:18

@Dikusz: gesztenyés csokitorta.... egyszer csináltam, kiváncsiságból, mert aranyáron nem venné meg senki, jaj, az nagyon finom volt.

@Herr Géza: rizsliszt és krumpli?! A jó édes mamájukat.... Mik vannak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.13. 15:01:29

@Dikusz: nekem nagyon nosztalgikus érzéseim vannak az egyetem (és a dalok, erdész szokások) iránt, de amikor visszamegyek látogatóba, inkább szorul a gyomrom. Pedig Sopron gyönyörű, s ha egyszer menni kell, akkor oda költöznék vissza (csak fussa rá!). Diákkoromban mi is énekeltük ezeket a dalokat, szüretkor, gesztenyézéskor, olyankor aztán teliszájjal. (Apropó, emlékszem, gesztenyeszedés után mindenkinek zsebvizsgálást tarttottak a tanárok, nehogy hazavigyünk valamennyit...)

Dikusz 2017.11.13. 15:21:59

@kisrumpf: egy ideig Sopron volt a kizárólagos kedvenc. Azóta ez már változott, kedvelem még mindig, de már nem a főkedvenc.

Én meg kívülállóként, hallgat(hat)om csak a dalokat, történelmet. A himnuszokat is, benn mindegyikben benne van amit a szakmáról el lehet mondani.

odamondó 2017.11.13. 16:44:12

@DieNanny CH: én értettem mire gondoltál csak legközelebb felvilágosíthatod a pincért. Bár a "svájciak" nagyon öntudatosak.

Demi78 2017.11.13. 17:27:00

A francia reszhez: "ez pedig az, hogy egyes szakorvosokhoz (pl. bőrgyógyász) csak a körzeti orvostól kapott beutalóval lehet időpontot kérni.".
Ennek szimplan annyi a jelentosege, hogy mehetsz nyugodtan médecin traitant, azaz korzeti orvosi beutalo nelkul is szakorvoshoz, de akkor kokemeny penzeket fizetsz az ellatasert. A szakorvos elinditja a folyamatot, ez neked belekerul 26€-ba kb (amit visszakapsz egy jo biztositassal), es utana maris x szazalekkal tobbet kerhetsz vissza a TBtol.
Bocs ha volt, csak nem olvastam vegig a kommenteket, most estem csak be:).

Demi78 2017.11.13. 17:27:41

bocs, nem a szakorvos, hanem a korzeti orvos inditja be a folyamatot

nyuszigonosz 2017.11.13. 18:03:54

@DieNanny CH: @Herr Géza:
Jó, hogy végigolvastam elöször a kommenteket, így nem kell leírnom mindazt, amit Géza úr már leírt a gesztenyéröl, elnevezésekröl, és hogy hol milyen néven van a gesztenye vagy gesztenye püré.

Igen, vannak Németországban is gesztenye ültetvények, tán az egyik legszebb a Rajna mentén a Pfalz-ban. De nemcsak ott.

Ilyenkor már mindenhol kapható a parázson sült gesztenye a karácsonyi vagy más vásárokon, sétáló utcákban, de a piacon is már ösztöl van gesztenye, aztán azt aki vesz, saját maga késziti ahogy akarja.
Ezenkívül persze lehet venni fött vagy sült gesztenyét vákuum csomagolásba, ez általában Franciországból jön - a franciák állítják, hogy náluk van a legjobb gesztenye - és ott is óriási gesztenye ültetvények vannak.
Itt Németországban lényegében a gesztenye püré nincs, mint pl. Ausztriában és Svájcban van és az fut Vermicelle néven.
Ennek ellenére, mivel a gesztenyét meg tudja venni az ember, akár elkészítheti saját maga a gesztenyepürét, ha akarja.

Shaktee 2017.11.13. 18:56:55

@Herr Géza: hát kend merre csatangolt. :)

Dikusz 2017.11.13. 19:30:51

@Zoole Reloaded: de ezekből nem lehet olyan pürét csinálni, mint az itthoniakból, ugye?

P.Elliot 2017.11.13. 21:30:31

@nyuszigonosz: En is azt allitom hogy a francia gesztenye parjat ritkitja. Pont gesztenye ereskor voltam ott, a piacon nehany kette volt vagva hogy latni lehessen a belsejet, szinte papirheju volt, hofeher, tiszta hus, egyszeruen gyonyoru es nagyszemuek.
Az utcan arultak is sutve, allandoan ettuk a lanyommal mert annyira finom volt, igazi parazson sult nem elegetett gesztenye volt, amikor hazajottunk jutott eszunkbe hogy nem is vagyunk normalisak, kellett volna venni es eldugni a cuccok koze nehany szemet es elultetni hatha lett volna belole valami.

P.Elliot 2017.11.13. 21:38:40

@Dikusz: Nekem fel ora uszas eleg, igaz hogy nem lazsalok, vegig uszom azt az idot egyfolytaban, kulonbozo uszas stilusban. Rettento jol ki tudja lazitani az izmokat mindenhol, egyenesre huzza a hatat, labat, egyaltalan, feszesebb keretbe huzza a testet, ugy nez ki hogy fogytal, holott nem.
Ha van ra modod menj ahanyszor csak tudsz, meg fogsz lepodni hogy milyen mozgekony is leszel. Igen, elindulni nekem is nehez jobbjara de azert megyek....

Dikusz 2017.11.13. 22:33:29

@Zoole Reloaded: de ez nem olyan, mint az itthoni, amelyiket le kell reszelni, vagy krumplinyomón átküldeni, és a tejszínhabbal jól megpúpozni (az itthonit nem szereted?).
A belinkelt képeken inkább olyan, mint a nutellakrém.

Herr Géza 2017.11.13. 23:34:14

@Zoole Reloaded: Kend látott már gesztenyepürét? Vagy az még nem jutott el Tirpákiába? :)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.13. 23:52:08

Svédek kint a foci-vb-n jövő nyáron! Sírjatok, olaszok, bróhaha...
:D

M. Péter 2017.11.14. 00:13:02

Spanyolország egyes részein, főleg északon, és Portugáliában október végén, november elején gesztenyeünnepet tartanak. Sült gesztenyén kívül van mindenféle egyéb gesztenyéből készült dolog, még gesztenyével ízesített sört is ittam. Katalóniában híres a viladraui gesztenyefesztivál.

Dikusz 2017.11.14. 04:36:00

@geegee: ezek szerint akkor már tudod, hogy za olaszok nem jutottak ki.
Tán nem-e kárörvendeni tetszik-e?

Zoole rebooted 2017.11.14. 07:52:24

@Herr Géza: Hej, tesokam, bratyokam egyetlen pesti bunkó barátom má’ hogyne jutott vona el :-)))
Miaza gesztenyepure ízé :-)))

Herr Géza 2017.11.14. 09:27:27

@Zoole Reloaded: Pesti ám a nénikéd.... :))) Életem eddigi néhány esztendejéből 14 évig volt ugyan pesti lakcímem, de annak pont felében nem ott laktam “életvitelszerűen”. Igaz dolgoztam ott viszont jópár évet nem pesti lakosként (is). :D
De nálunk vidéken (tudod: a fejlett Dunántúl, még ha csak épphogy is....) alapkaja volt a gesztenyepüré. Azt ettük pl. reggelire. :))))))))))

Herr Géza 2017.11.14. 09:30:43

@Zoole Reloaded: Ja várjál, fontos infó: “Azt ettük pl. reggelire.” Eltartott kisujjal ám!!! Míg ti bicskával vágtátok a szalonnát a pacalhoz..... :)))))))))

odamondó 2017.11.14. 10:35:54

@Herr Géza: nekem a marroni marroni mert így van olaszul. ☺️

Herr Géza 2017.11.14. 14:28:13

@odamondó: E così è vero. Vagy valami ilyesmi....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.