oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. szeptember 19. 06:30,  Menj külföldre, buli lesz - mondták 334 komment

2017. szeptember 19. 06:30 Határátkelő

Menj külföldre, buli lesz - mondták

Ha valaki gyerekkorától a külföldi életre vágyik, ráadásul össze is jön neki, és „csak ide, a szomszédba” Bécsbe költözik, akkor az ember azt gondolná, különösebb probléma nem adódhat. Pedig bizonyos szempontból, szinte mindegy, hogy 200 vagy 20 ezer km-re költözöl, a határátkelés attól még az marad, annak minden kihívásával együtt.

ausztria_becs_stephansplatz_foto_flickr_com_kamillo_kluth_1.jpg

„Én mindig is nagyon nemzetközinek tartottam magam. Amióta az eszemet tudom, külföldre vágytam. Ami elsőre furán hangzik, hiszen az én hátteremmel – kárpátaljai magyarként – már a saját hazám is külföldi volt egy ideig, legalábbis papíron. 

Emlékszem, ahogy kiskoromban elterveztem, hogy majd angol TV csatornákat nézve lesz tökéletes angoltudásom, mint senki másnak. A kérdés csak az volt, mennyi idő, hisz’ menni akartam, és különben is mindig olyan admegurammarazonnal típus voltam. 

Szóval ott álltam, két évnyi nemzetközi munkakörnyezetben szerzett tapasztalattal, az angol szakos diplomámmal, 25 doboz között a budapesti albérletem közepén, és majd kicsattantam a boldogságtól, hogy végre elindulok. 

A hitetlenkedés 

Izgalomtól csillogó szemekkel nevettem ki azokat, akik mondták, van egy ismerősük, kiskutyájuk, kismacskájuk, akármijük Bécsben, hiszen minek nekem az, eddig is megálltam a saját lábamon, ezután is menni fog. 

Különben is, engem nem abból a fából faragtak, aki segítséget kér, vagy sajnálni kell. Költöztem már többször, igaz, nem külföldre. Jól tudok angolul, és dolgoztam már legalább negyven különböző állampolgárságú emberrel. 

Take it easy, olyan lesz, mint az egyszeregy - gondoltam én, bár mondták már többször, hogy naiv vagyok. Lehet, komolyan kellene néha vennem mások véleményét. De csak néha, persze. 

A kezdetek – beköszönt egy régi barát 

Mondtam már, hogy néha hallgatnom kellene másokra? Szóval ott álltam a három bőröndnyi cuccommal, mert csak annyit hoztam el a 25 dobozból, és szentül hittem, hogy előttem aztán nincs akadály. Olyan ez mint Budapest, menni fog. 

Na kérem, ne higgyetek el soha senkinek semmit a külföldre költözésről! Erre ugyanis kifejezetten igaz, hogy csak akkor tudod meg, ha megtapasztalod. Murphy törvénye szerint indítottam, ugyanis a legelső napomon bedugtam a laptopomat a konnektorba, melynek következménye egészen egyszerű, ám kevésbé baráti volt: áram le, laptop elszállt. 

Na meg persze vele együtt a komplett életem, a mentsváram, a támaszom, a legjobb barátom, akivel végigcsináltam az egyetemet, odalett. Ez már bőven elég volt a teljes kétségbeeséshez, de pánikolni nem volt idő, mert az egész áramot is lecsaptam egyúttal, amit helyre kellett hozni. Egyes egyedül. 

Na, én ilyet még sose csináltam, az nálunk mindig férfimunka volt. Aztán hamar kiderült, egyszerű gombok felkapcsolásáról van csupán szó. Rögvest megörültem magamnak, ma is tanultam valami újat, máris megérte a külföldre költözés. 

Ezt a procedúrát még háromszor csináltam végig aznap (kéretik nem nevetni!). Szóval, kedves Murphy, jó, hogy jöttél, de inkább menj már, ott az ajtó, nem látlak szívesen. 

A megnémulás 

A következő héten legalább milliószor bántam meg a szkippelt németórákat. A fejemben olyan káosz lett, hogy hiába nem tudtam egy értelmes, egyszerű mondatot sem kinyögni németól, mégis odabiggyesztettem az angolomba, hogy ja, ein, und és bitte. Wunderschön! 

Aki ismer, és persze aki nem, az is úgy tartja, ennek a lánynak soha be nem áll a szája, és mindenről van véleménye. Szociális, társaságkedvelő, blahblah, tudjatok na! 

Most megtörtént, amire senki nem számított: Kuka hozzám képest egy szószátyár. Nem volt kedvem egy árva, fikarcnyi, nyúlfarknyi mondatot sem kinyögni semmilyen nyelven. Még magyarul is inkább csak hallgatni kívántam. 

Gondoltam, csak visszafejlődtem. Tudjátok, a gyerekeknek is van a nyelvelsajátítás azon szakasza, amikor csak figyelnek, raktározzák az információt, aztán egyszer csak kitör belőlük, mint a vulkán. 

Remélem, azért nem fog nagyot robbanni az én kis Etnám… Viszont cserébe, soha nem találtam még ilyen szépnek a magyar nyelvet. Észrevettétek, hogy a szerelem például egy mennyire szépen megkomponált (lássátok csak, mennyire hatással van rám a klasszikus zene itt, Bécsben) kis szócska, szerintem egyik-másik nyelvnek sincs ilyen jól összerakott szava. Páratlan. 

Magyarország, az impresszionista festményem 

Kedvelem az impresszionista művészetet. Megtanított rá, hogy semmi sem az, aminek látszik. Legalábbis, ha távolabbról szemléled, kibontakozik a teljes kép. Az én valóságom most kezdett csak igazából szemet szúrni, amikor kívülről láttam az én kis hazámban folyó dolgokat. 

Azt hittem, én nem leszek az a magyar, aki kintről követi az eseményeket, és jól megszakérti. Pont az lettem. Bár az az igazság, tényleg kaptam egy másik nézőpontot, és érdekes volt ezen keresztül szemlélni a világot. 

Persze megvan ennek a másik oldala is. Vannak ugyanis az otthonról mindent jobban tudók. A „mit sír a szád, hiszen külföldön vagy!?” típusok, meg a „ne ugass haza, ha elmentél!” típusok. 

Ráadásul Bécs nehezebb falat, hiszen majdnem mindenki járt már itt, van véleménye, látott dolgokat. Ebből kifolyólag sokkal szívesebben osztogatnak tanácsot például arról is, melyik kerületben kellene lakást néznem, és hasonló praktikus dolgok. Én is voltam itt ezelőtt, karácsonykor… 

A totális depresszió 

Addig szemlélődtem, hogy totál kiborultam. Ráadásul úgy éreztem, itt is minden sok(k): túl sok új hely, túl sok új információ, új emberek. Ettől a tömkelegtől elkezdett folyamatosan migrén gyötörni, és egyéb testi panaszaim is lettek, mint például az állandó aluszékonyság. 

A végén már annak is kollektív örült mindenki a környezetemben, ha a szobámból kimerészkedtem. Az őszi időjárásra váltás sem segített sokat, ahogy az sem, hogy laptop nélkül nem tudtam írni. 

Végül a papírra tollal írás régimódi, ám felettébb hatásos módszere vált be. Részint ez a poszt is így született. 

A felülemelkedés 

Lassan haladok az overcoming process-ben előre. Nem számít ugyanis, hogy 200, 2000 vagy 20 000 km távolságra költözöl, a folyamaton ugyanúgy keresztül kell menned. 

Képzeljétek, tegnap találkoztam itt egy német lánnyal, beültünk kávézni, ő is ír. Azt hiszem, mindegy, hol vagyok, előbb-utóbb úgyis magam köré vonzom azokat az embereket és dolgokat, amik otthon is kiadtak végül egy kerek, teljes életet. 

Nem bánom már a szomorúságot sem. Ez a személyes fejlődés része, legalábbis én annak tekintem. Mi másért lenne kint az ember, ha nem azért, hogy valami pluszt éljen meg?”

HÍRMONDÓ 

Dolgoznál az amerikai hadseregnek Kuvaitban? 

Néha azért a megszokott német, osztrák, holland munkák mellett egészen érdekes külföldi munkaajánlatokba is belefut az ember, és olyankor (akár csak játékból is) felteszi magának a kérdést, amit mi is feltettünk a címben. Annál is inkább, mert a lehetőség teljesen komoly.

Mi a legnagyobb baj a magyar oktatásban? 

Alighanem mindenki tudna jó pár problémát felsorolni a magyar iskolarendszer kapcsán, ám a legnagyobb problémára a World Economic Forum a minap nyilvánosságra hozott tanulmánya világított rá. 

Boldog lennél? Ide költözz! 

Szokás mondani, hogy a pénz nem boldogít, és ha az uniós statisztikai hivatal legfrissebb adatait nézzük, akkor hajlamosak lehetünk ennek hitelt adni. Az Eurostat ugyanis azt mérte fel, mely uniós fővárosokban a legelégedettebbek az emberek. 

Páratlan dolgot produkált a munkaerőhiány 

Nem tudjuk persze biztosra mondani, hogy ilyen még soha nem fordult elő, de mi magunk még nem hallottunk olyan esetről, hogy egy egész hatalmas építkezést kellett volna lefújni Magyarországon azért, mert nem találtak elég munkást. 

Már káosz van a briteknél a kelet-európaiakhiánya miatt 

Még nagyon sok víz lefolyik a Temzén, mire Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, ám a kelet-európai munkaerő hiánya egyes területeken már most kaotikus helyzetet teremtett. 

(Fotó: flickr.com/Kamillo Kluth)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2612875652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latcho Rom 2017.09.19. 22:56:53

@Csodabogár: Görgessen téged a kánya, ennyi tőled belefér, sőt több is :)

Egészen kivételes az új PBS Ken Burns doku film, embered is biztosan érdekelné..

www.pbs.org/kenburns/the-vietnam-war/home/

fhdgy 2017.09.19. 23:00:06

@Dikusz: Az "oázis"-sal kapcsolatban én is kíváncsí vagyok.

Jövőre még csak egy "pilot" projektet indítok, ha beválik, akkor az lesz, és akkor már költözöm 2019-ben az erdőbe.

A mostani elképzelésem, hogy csinálok egy kecskefarmot. Jövőre indulok 8 fejőskecskével, de még a faluban, nem az erdőben.

Ha hozza az elvárt paramétereket, akkor irány a csillagos ég! És az erdő, a bírtok!

LittleG (uk) 2017.09.19. 23:04:02

@Dikusz: nem haragszom :) de oka van annak, hogy emailt írok magamnak, ugye ott a kereső funkció, pl. rákeresek hogy valami jelszó és máris tudom, hogy lépjek be :)

Pl az előbb, valahova. Egyszer valahogy nagyon nem tudtam belepni, felment a pumpám, kértem jelszóemlékeztetőt, linket küldtek inkább, hogy nesze, itt változtasd meg és az új jelszó az akkori lelkiállapotomat tökrözi: meszafrancba (meg a végén pár szám).

Szerintem a hülye is jó lette volna, ha még megtoldod ezzel-azzal :)
Sokkal jobb, mint az, hogy "jelszó" :)

Pink Petsch 2017.09.19. 23:04:51

@fhdgy: Gyere ide, nyáron a 28 fok már hőség, por nincs, csak tavak, erdő, hegyek, 900 méterrel a tengerszint felett. Igaz, gyakran esik, gyakrabban, mint Londonban ;))

fhdgy 2017.09.19. 23:11:08

@Pink Petsch: Hidd el, szívesen mennék Németországba, hisz majdnem 7 évet dolgoztam ott és sok-sok kellemes emlékem van, ráadásul a német mentalitás is tetszik, fekszik.

DE: nyugdíjasként lehet, hogy csak visítva tudnék megélni.

A kb. 400 ezer HUF ( zirka 1300 EUR, ennek csak a kisebbik része a nyögdíj ) nem sok jóval kecsegtetne.

Pink Petsch 2017.09.19. 23:14:53

@fhdgy: Az egyáltalán nem rossz ... igaz, ha ragaszkodsz a saját lakáshoz, akkor nem fog menni, mert ha eladod otthon a kecót, abból itt nem veszel másikat még az Ossieknál sem. De ha a bérlemény megfelel, akkor éhenhalni nem fogsz havi 1300 euróból még bérlés mellett sem. A nyugalom meg, szerintem megfizethetetlen ...

fhdgy 2017.09.19. 23:22:03

@Pink Petsch: Igazad van, éhen nem halnék, de ennél talán többre vágynék.

Kecóm most sincs, bérlem a lakást, amiben lakom. A bírtokot eladhatnám, abból lehetne lakást venni, de akkor a havi jövedelmem nagyon lecsökkene ( ha majd jövő nyártól német nyugdíjat is kapok, akkor kb. 750 EUR-ra ), mert jelenleg a jövedelmem nagyobbik része pont a föld bérleti díjából származik.

Egy ( lehetetlen ) megoldás lenne, a bírtokra kerekeket szerelni és elhúzni messze orbanisztántól, de ez sajnos nem megy.

kék madár 2017.09.19. 23:22:40

@fhdgy: ha rakeresel a szempontjaidra azert meg eleg nagy a vilag, ahol 90%-os/idealis korulmenyeket talalsz. (viszonylag keves ember, kozbiztonsag, nem tul draga, nem tul meleg.) Pl. Portugalia, vagy sok csendes oceani parti kozep vagy del-amerikai orszag.

Pink Petsch 2017.09.19. 23:28:52

@fhdgy: Hm, mondjuk, nekem csak némileg több most a nettóm 1300-nál. Igaz, nekem a kajára sok gondom nincs, és a rezsi meg a lakbér is mondhatni jelképes. Frankón bérelve több lenne, az igaz. Viszont a birtok nem autóbusz, valóban, hogy elhúzhass vele, és ha abból jön a zsé nagy része, akkor az enyhén gáz ilyen szempontból.

fhdgy 2017.09.19. 23:33:30

@kék madár: Igen, lehetséges lenne, de nekem nem alternatíva.

Magyar nyelvterületet nem számítva, német lenne az ideális, de ott anyagi problémák vannak.

Túl messzire sem mennék, maximum egy napi autóút.

Most is egy nap alatt jöttem haza Albániából, 1140 km., de amíg el nem értem a horvát autópályát, 30 km/h átlagot tudtam produkálni, így 20 órá lett. Pedig nem szüttyögtem, papírom is van róla, gyorshajtásért megbüntettek 150 kunára ( kb. 6000 HUF )

fhdgy 2017.09.19. 23:39:08

@Pink Petsch: @kék madár: Igen, 1300 EUR + koszt és kvártély, az egy másik kategória.

Amíg Németországban dolgoztam, kb. 1200-1300 EUR volt a költőpénzem, a rezsi plusz a megélhetésen felül.

Megszoktam egy szintet, amit, ha az anyagiakat nézzük a mostan 400 EFT HUF is fedez.

Gyarló az ember, így ebből nem szeretnék lejjebb adni.

Dikusz 2017.09.19. 23:41:47

@LittleG (uk): ötletem az lett volna még, nem is akármilyen:)

Bár -állítólag- a jelszót soha többé senki nem tudja kideríteni, ha elfelejtem, de ha mégis, akkor a hivatalvezető nem értékelte volna, attól tartok. Az internetezést is akkor tiltotta le a gépekről, amikor a férfi kollégák cicis képeket küldözgettek egymásnak minősítés céljából:)))

Herr Géza 2017.09.19. 23:42:52

@Bredpitt Monika: Én mindent értek. Sokan csináltak fotót rólad. OK. Megjelentek akárhol is? Akkor????

fhdgy 2017.09.19. 23:45:59

@kék madár: Miért éppen Szilézia?!

Akkor inkább Erdélyre szavaznék. Hazai pálya ( nyelvre, kultúrára gondolok ), nincs nagy meleg, stb. stb.

Nem tudom, hogy mi lesz a folytatás. Kb. három év biztos, hogy a bírtok. Hogy utána mi lesz, tényleg nem tudom.

Ezt a kecskefarmot nem magamért akarom, de már célom, hogy meglegyen.

Dikusz 2017.09.19. 23:46:30

@fhdgy: Ha mindenki, aki szeretné, és kerekeket szerelhetne a birtokára, hogy elhúzza a világ négy égtája felé, akkor átesne az ország a Föld másik felére:)

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.09.19. 23:47:21

@fhdgy: akartam is kerdezni, hogy mi ujsag a hegyekkel, de aztan gondoltam, ugyis eszedbe jutott neked is, okkal nem emlitetted.
a tomeg, hat igen. nekunk vodice volt rettenetes csalodas, onnan majdnem hazamentunk elobb. borzalmas volt, tuc-tuc zene ejjel nappal, emberek egymas torolkozoin fekudtek szinte...

por. furcsa, nekem eddig nem tunt fel. majd holnaputan kinyitom jol a szemem es megtanulmanyozom a helyzetet.

sok sikert az otthoni projekthez! (szloveniaban nem gondolkodtal?)

fhdgy 2017.09.19. 23:49:12

@Dikusz: Úgy érted, hogy mindenki Magyarországon?

fhdgy 2017.09.19. 23:52:47

@puhacica: Ha poros a levegő, vigyázz a szemed kinyitásával.

Nekem még mindig szúr a bal szemem, amit Albániában szedtem össze.

Szlovéniában ( Ljubljana ) él egy nagynéném és kettő első unokatestvérem ( októberben akarom őket meglátogatni ), tehát nem idegen pálya lenne. De valahogy mégsem.

Rubasov et. 2017.09.20. 00:10:23

@lilyhammer:

"300 netto-s fizetés ma már semmi."

A lakossag ugy jo 95%-a vesejet is eladna, ha akarcsak fel evig ilyen fizuja lenne.

lilyhammer 2017.09.20. 00:10:31

@fhdgy: ajánlom csak a profession.hu-t nézegesse, látni fogja hogy mi a kínálat. A Magyarországon lévő főként termelő külföldi cégek most kezdenek megrémülni hogy vonulnak el az emberek, nincs utánpótlás. Nem magamtól találtam ki elhiheted.

fhdgy 2017.09.20. 00:18:00

@lilyhammer: Én nem azt vontam kétségbe, hogy 300 ezer nettót lehet keresni, sőt még a duplája sem istentől elrugaszkodott.

Programozó voltam, mielőtt nyugdíjas lettem, van elképzelésem.

Inkább az lehetett, hogy félreértés történt. Én úgy értettem, hogy a megkeresett, megkapott 300 ezer is kevés a megélhetéshez. És tényleg, ismerek olyanokat, akiknek kevés.

Latcho Rom 2017.09.20. 00:39:38

On a much lighter note, last nite on Jimmy :))

m.youtube.com/watch?v=gIIaqGtvN08

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.20. 01:01:19

@kék madár: "Ez a hihetetlen negativ hozzá állás, legyen szó bármiről, már totál az idegeimre megy"
igen, nekem is neha, amikor Amerikarol irsz :)"

+1 :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.20. 01:50:06

@fhdgy: Mi most voltunk először Horvátországban (na jó, én már voltam egyszer, de akkor még Jugoszlávia volt...) és hát, na, hogy is fogalmazzak finoman, nem nagyon lopták be magukat a szívembe...
:-|
Másik országok nem jöhetnek be?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.20. 01:57:46

@Dikusz: Hallottál már esetleg ÖFE-klubokról?Ez nekem ilyen önkéntes reakció a férfiak összejövetelére, de nem tudom, hogy létezik-e ilyen a valóságban?
Az ÖKE-ben a ká-ra már rá se merek kérdezni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.20. 02:09:10

@fhdgy: Jééé, ott büntetnek gyorshajtásért bárkit is?Ahol mi mentünk autópályákon (magyar határtól Zadarig) ott ment mindenki, mint az állat, mintha nem lenne holnap, a százas táblákat nagyjából csak én tartottam be...Városokban is, 40-es táblánál 60-nal menve is még letoltak...Levontam a konzekvenciát, ezeket nem érdeklik a táblák, a rendőrséget meg a közlekedők...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.20. 02:14:35

@geegee: Na, közben már tovább olvastam.Akkor 3 évig hajrá a köcskékkel. :-)

somlobodog 2017.09.20. 06:28:20

@Csodabogár: te ne haragudj de észnél vagy? Hogyhogy a tengerentúlon nem kapunk híreket? Mikor az európai sajtó foglalkozik Magyarországgal, ahogy írod. Akkor te ugyan hogy kapsz? :))) atyaeg. Ugye érted hogy mi az a tv meg internet meg távközlés? Vagy te elofizettel a német galambpostara? Vagy egy európai hír csak Európában érhető el? Nem a vasfuggony mögött vagyunk csak az óceán másik felén. Gondolkozz már egy picit neha mert a napi trollok szintjére kezdesz süllyedni.

MRN 2017.09.20. 06:58:31

@fhdgy: Ez nagyon egyszerű. Ha mehet a gazdaságilag jobban teljesítő (így magasabb bért kínáló) Ausztriába is, akkor miért elégedne meg Magyarországgal?
Ugyanúgy, ahogy vannak egy csomóan, akik állítólag lebombázott területről jönnek, mégse Magyarországon vagy Görögországban akarnak biztonságban élni.

MRN 2017.09.20. 06:59:53

@kék madár: Vicces vagy. :)
De ezek szerint nem tényekre alapoztad a megállapításodat.

kék madár 2017.09.20. 08:02:51

@MRN: ezt nem ertem. Tenyekre alapoztam, de ugy te se gondolod komolyan, hogy barhol, barki szoba allna velem. Egy nepszavazasi beadvanyhoz ket ev kellett, es meg ugyse jott ossze. Az EU vizsgalobizottsagat is hulyere vettek, engem is korberohognenek minden hivatalban. Ez a kormany a napot letagadja az egrol es a media 90%-aban beis mondatjak es leiratjak, mint hitelesitett tenyt.

kék madár 2017.09.20. 08:05:43

@somlobodog: Csodabogarnak az a maniaja, hogy Amerikaban mindenkinek szoros a talpa es nyers hust eszunk es nem lattunk meg elektromossagot. Mindezt az egyebkent a szorostalpu, nyers hust evo floridaiak ismereteben, mert mashol meg nem jart.

kék madár 2017.09.20. 08:14:41

"De tengerentúlon már sehonnan nincs információ"
mondjuk ez tenyleg a honap aranykopese

kék madár 2017.09.20. 08:17:57

@Bredpitt Monika: szerintem ezt a kormanyt csak par kilo bilinccsel es vademelessel lehet levaltani.
Az, ahogy te probalod, barmennyire es elismeresre melto nem fog rajuk ijeszteni, de meg csak teged se fog bajba keverni (az lenne a jele annak, hogy egy kicsit tartanak toled)

Golf2 2017.09.20. 08:20:05

@fhdgy: 72 hektár! Nem mennék sehova

Bredpitt Monika 2017.09.20. 08:39:49

@kék madár: erre valaszolok kesobb

Bredpitt Monika 2017.09.20. 08:43:49

@Latcho Drom: az a terv hogy 11 - 3 ig kint leszek, szarra fogok azni, de a ligetvedok gondolom nem felnek egy kis esotol

Dikusz 2017.09.20. 08:55:55

@fhdgy: hát egész pontosan úgy értem, hogy akinek van birtoka, és szeretné áthúzgálni valahova. Nekem nincs birtokom, ha olyan helyen lenne, ahol szeretném, hogy legyen (Őrség, Mátra, Zalai-dombság, megannyi szép hely van még az országban), tulajdonképpen el sem szeretném húzni. Meg egyébként sem szeretném elhúzni...

fhdgy 2017.09.20. 08:57:57

@geegee: 86-tal mentem, nem is tudom, hogy 50-es vagy 60-as táblánál. Plusz záróvonalon előztem.

1000 kunáról indult, azt sikerült 150-re lealkudni.

Szerencsém volt, hogy a horvát rendőr elég jól beszélt németül.

Nem szoktam, nagyon nem, záróvonalon előzni, de itt volt egy hülye szituáció.

Ment előttem egy kamion, és hurrá egy előzni tilos vége tábla , nem jött szembe senki, no akkor gyerünk. Az az előzni szabad csak nagyon rövid szakasz volt, mert már jött is az előzni tilos tábla újra, amit a kamiontól nem láthattam. Ott voltam a kamion orránál, amikor ez már látható volt. És lett záróvonal is, ami előre szintén nem volt látható, mert az előzés megkezdésekor gödörben volt.

Mit tehettem, tökig gáz és gyorsan befejezni az előzést.

Szóval, így jött össze a 86 meg a záróvonal átlépése.

Ezt elmagyaráztam a rendőrnek és szerencsémre megértő volt, elfogadta. Nekem is megértőnek kellett lennem valamilyen szinten, így bármi meglepő is, egy kellemes beszélgetés után megszületett az egyezség.

fhdgy 2017.09.20. 09:04:37

@Golf2: Tudod, ez az az eset, amikor tudathasadás esete forog fenn.

Ha mindehhez hozzáteszem, hogy apám erdész volt, gyerekként az erdőben erdészházban laktunk, majd 1993-ban kárpótláson sikerült ezt a területet megvenni, akkor könnyen elképzelheted a kötődésemet.

Vannak ott fák, amiket még "személyesen" ismerek abból a gyerekkorból.

Aztán ott a másik oldal: menekülnék orbanisztánból! Nem anyagi okok miatt, mert nemcsak kenyéren él az ember!

Dikusz 2017.09.20. 09:06:05

@kék madár: csak erre az egy kommentedre reagálnék, de szerintem ezt te is tudod. A média 90%-a (vagy több) ilyen-olyan formában a fidesz kezében van. A 19 megyei lapból 18 az övéké. Annak az egy (Pest megye) meg nem volt megyei lapja...
Valaki meg tudná mondani, hogy egyáltalán van olyan számottevő újság Magyarországon a Népszava kivételével, ami nem fideszes kézben van?

fhdgy 2017.09.20. 09:15:51

@Dikusz: Ezt a huzigálási problémát meg lehetne oldani másképp is!

Kikiáltanám a Csákszegi ( mert ott van a bírtok ) Köztársaságot és deklarálnám, hogy orbanisztánnak nincs ott joghatósága.

Ezzel is van egy kis bibi. Körülbelül annyira reális, mint a szereljük kerekekre húzzuk el, húzzunk el!

MRN 2017.09.20. 09:17:46

@kék madár: Ezek szerint rendelkezel bizonyítékkal a csalásról?

doktornoo 2017.09.20. 09:19:07

@puhacica:

De akkor mirol lehet majd panaszkodni?

doktornoo 2017.09.20. 09:19:13

@fhdgy:

Gyere a Vendvidekre. Veszel valamelyik szeren egy kis hazat, a kutya se fog zargatni, csak a postas.

Dikusz 2017.09.20. 09:25:20

@geegee: Erről a "hallottál már"-ról az öreg székely esete jutott eszembe:
Megkérdezték a világotjárt István bácsit, hogy látott-e már zsiráfot?
Az öreg erre azt felelte, hogy egyszer láttam, de lehet az se az vót:)

Az ÖFE-ről még nem hallottam, de sejtem, hogy mire gondolsz, jobb, is mint az én ötletem:) Az ÖKE-kitalációm az az ÖTYE (Öreg Tyúkok Egyesülete) után lett ÖKE (Öreg Kakasok Egyesülete), hogy finom legyek:)
Háháhááá:))) Most esett le, hogy netalántán te a hölgyekkel kapcsolatban mire gondolhattál:))). Asse rossz:D

Itt az ablakunk alatt van egy lottózó. Semmi baj nem lenne vele, ha egy nap többször nem jönne össze az egyszem pad körül négy-öt fős kocsmabútor jellegű férfitársaság. Egymást túlkiabálva vitatják meg a napi fogadásokat. Tényleg olyan mint egy krimó, még sör is van a kezükben.
Ennek kapcsán jutott eszembe a Flinstone-család rajzfilmsorozatában látott Ökörkör elnevezés a férfi-klubokra.
Biztos emlékszel az első jópár részre, ahol a rímhányó Romhányi szövegével mentek a filmek. Egyszerűen fantasztikus volt:))))
Meg a "Szamárfül" című kötete is:)

Arthamyr 2017.09.20. 09:31:44

@fhdgy: Nem értelek. Ha beülsz a szép 72 hektáros erdőd közepére épített szép házadba, nyugdíjas vagy olyan - legalább részben német, és a magyar állam által nem kontrollálható - nyugdíjjal, hogy simán megélsz belőle, miért nem tudod telibeszarni "orbanisztánt"?
Vagy már annyira jó, hogy mindened megvan a gyakorlatban, hogy ilyen elméleti hülyeségekkel foglalkozol, mint hogy a sajtó 90%-a kormánypárti, vagy hogy az összes nagyberuházást szétlopják?
Azt megértem, hogy valakit ez zavar, és szóváteszi, azt is, ha valaki fiatal és most kezdi az életét, és belátja, hogy kívül több lehetősége lesz, és jobb helyre is mehetne a befizetett adója.
Ha van x bevételed, és ebből nem nagyon kell adózni, hacsak az x nem rettenetesen sok, szerintem jobb "orbanisztánban" élni belőle, mint tetszőleges német területen.

kék madár 2017.09.20. 09:32:24

@MRN: igen, harmadszor is: van. Ram kuldesz valakit?

fhdgy 2017.09.20. 09:36:48

@doktornoo: 2007-ben pár napig Apátistvánfalván szilveztereztem.

Jó idő volt gyalog összejárni a környéket. Somogyiként nagyon tetszett a vidék, különösen az erdők.

A "Vendég", azt hiszem Orfaluban, megnyerte a tetszésemet is, meg a tiszteletemet is.

Szeretnék egyszer visszamenni, még akkor is, ha csak "vendég"-ként.

fhdgy 2017.09.20. 09:42:49

@Arthamyr: Miért nem értesz?

Ennél azonban van egy nagyobb baj: én sem értem magamat!!!

Ha hiszed, ha nem, én is írhattam volna, amit Te írtál.

Van, amikor úgy magamból kiszállva, kivülről nézem magamat, ekkor én is megpróbálom magamat győzkődni.

Ezt hívják tudathasadásnak?

MRN 2017.09.20. 09:43:12

@MRN: Eddig nem adtál egyenes választ. Ha így van, meg se próbáltál lépéseket tenni?

MRN 2017.09.20. 09:44:07

@kék madár: Bocs, valahogy az előző saját magamnak ment.

Arthamyr 2017.09.20. 09:44:23

@MRN: Van pl. Mészáros Lőrinc. 10 év alatt a semmiből lesz multimilliárdos, anélkül, hogy bármiféle földrengető találmánya lenne. "Konkrét bizonyíték" törvényszegésre (olyan törvény, amit nem lehet kijavítani szükség esetén) jó eséllyel nincsen ellene, de ha minden egyes hozzá kapcsolódó forintot nyomonkövetnénk (erre sajnos nem biztos, hogy lenne mód, még akkor sem, ha lenne szándék), egész biztosan az jönne ki, hogy a forintok nagy része racionálisan nem indokolhatóan került vele kapcsolatba. Azt is lehet látni, hogy mennyi politikus él jobban, mint azt a tiszteletdíja lehetővé tenné.
Számomra nem kell "konkrét bizonyíték", hogy lássam, hogy ez így nincsen rendben.

Dikusz 2017.09.20. 09:46:26

@fhdgy: két gyorshajtásos esetre emlékszem, ami velünk történt meg.
Az egyik vagy húsz éve, amikor táborozóhelyet megnézni mentünk.
Akkoriban történt az a vasúti baleset, amikor fatörzseket szállító pótkocsis teherautó a vasúti átjáróban letarolt egy bakterházat. Ha jól emlékszem Hidasnémetinél történt.
20 km-es sebességkorlátozás volt a baleset másnapján is (a bakterházban 2 ember volt, mindketten meghaltak). Amikor átmentünk a helyszínen, nem sokkal utána lemeszelt minket a rendőr. Már nem emlékszem mennyire, de megbüntettek minket gyorshajtásért. Jogosan, de kicsit később azt mondta a sofőr, hogy még életében nem fizetett 30 km-es gyorshajtásért büntetést.

A másik esetben meg csak azért nem fizettünk az akkori tarifa szerint 45000 Ft-ot a gyorshajtásért, mert abban az évben vitték le Szombathelyre az ügyintézést. Megkaptuk az értesítést a büntetésről, de nem jött ki az összegről a határozat egy éven belül. Aztán már csak az eljárás megszüntetéséről kaptunk papírt.

Arthamyr 2017.09.20. 09:50:39

@fhdgy: Nem hinném, a tudathasadás a pszichiátriára való dolog. Amúgy nézd a jó oldalát, nem vagy kényszerhelyzetben, nem is valószínű, hogy már lesz, olyan döntést tudsz hozni, amit jónak látsz, és ha nem tetszik, még akár visszaút is lehet belőle.

Igazából csak nem értem, hogy miért gondolod azt, hogy jobban éreznéd magad máshol, főleg, hogy úgy vettem ki, hogy tényleg az otthonodként tekintesz a birtokodra. Ilyen idősen - ezt nem sértő szándékkal mondom - szerintem már nem fogsz olyan helyet találni, amihez ilyen érzelmi kötődés alakul ki, és gyakorlati kényszer meg nincs az elhagyására (sőt...).

fhdgy 2017.09.20. 09:52:04

@Dikusz: Én ezt a 150 kunás büntetést egy kicsit humorosra vettem.

Amikor meséltem ismerősöknek, hogy 1140 km.-et 20 óra alatt tettem meg, akkor mindig hivatkoztam arra, hogy nem én totyogtam és erről dokumentumom, elismervényem is van! -:)

fhdgy 2017.09.20. 10:01:06

@Arthamyr: Igyekszem a jó oldalát nézni, igyekszem a leszaromtablettát időben bevenni, de nem mindig hat.

Tényleg nincsenek anyagi gondjaim és ez nagyon jó, bárcsak sokan másik is elmondhatnák ezt.

Ahhoz már túl öreg vagyok, hogy egetrengető dolgokat csináljak, de ahhoz még túl fiatal, hogy nyugton üljek a hátsómon.

Csinálok még ezt-azt, akkor is, ha több pénzem lenne, ha semmit sem csinálnék.

Pl. ebben az évben bukni fogok vagy 700-800 ezer forintot, mert a napraforgóm veszteséges lett.

Ez sem keserít el, mert úgy vagyok vele mint a magyar naranccsal, kicsi is, szemtelen is, de az enyém!

Herr Géza 2017.09.20. 10:11:38

@geegee: Thx, Sir. Yes, Sir.
A fene egyesek jódolgába, hogy egy hónapot nyaralnak.... :))))))))))

Herr Géza 2017.09.20. 10:15:18

@fhdgy: Arra még nem gondoltál, hogy a felcsúti stadion mellett nyiss egy szotyiboltot? Tuti biznisz, aztán meg hirdetheted magadat, hogy "A Királyi (OV) Udvar Beszállítója" .... :)))))

MRN 2017.09.20. 10:16:59

@Arthamyr: Igazad van, és egyik politikus se lett szegényebb az idők során.
Azonban ez esetben egy konkrét eseményről van szó, amiről a hozzászóló azt állítja, van bizonyítéka a csalásra.
Mondhatnánk a francia, az angol, vagy bármelyik választásra, hogy csalás, ha nem tetszik az eredmény, de bizonyíték nélkül sajnos csak vádaskodás marad.

Dikusz 2017.09.20. 10:22:15

@fhdgy: @Arthamyr: leírtam már valamelyik posztban hozzászólásként, hogy ahova vendégként évek óta járok pihenni, a tulaj szomszédja egy idetelepült német házaspár. Mégcsak nem is nyugdíjasok, egyikük sincs hatvan éves.
Pár éve élnek itt, nem is a községben vettek házat, hanem a "hegyen". Szőlők voltak, öreg gyümölcsösök vannak arrafelé, a falubeliek termeltek itt mindenfélét. Megoldották a vizet, gázt, gyönyörű házat építettek, mindenük megvan, + két ló, ami kell az élethez. Nincs gyerekük, felszámolták a németországi életüket teljesen.
Majdnem tíz évük van a nyugdíjig, és meg tudnak élni -és akarnak is itt élni-, hogy még nem nyugdíjasok.

fhdgy 2017.09.20. 10:27:38

@Herr Géza: huha! Erre nem gondoltam.

Az ötleted kiváló lenne, de nekem nem kell mocskos pénz.

fhdgy 2017.09.20. 10:32:55

@Dikusz: Most én is valami hasonlót szeretnék, csak nem lovakkal, hanem kecskékkel.

Távol a falutól, úgy 1500 méterre van a legközelebbi szomszédos ház, nincs víz, villany, épület, stb. Abszolút zöldmezős beruházás lenne.

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.09.20. 11:37:27

@fhdgy: ha poros lesz, becsukom, igerem. meg jo, hogy nem en vezetek. :D
nekem szlovenia, bar sosem jartam ott, valahogy sokkal "europaibbnak" tunik horvatorszagnal. te miert idegenkedsz tole?

@doktornoo: hat, a fizetesek gondolom nem lesznek jobbak, szoval marad meg tema. legfeljebb nem nyaralos koritest kap.

Dikusz 2017.09.20. 11:57:30

@fhdgy: az lenne, a munkát az alapoktól kell kezdened, nem lesz semmi dolog...

Nem rossz @Herr Géza:ötlete, dehát te bármennyire is szeretnéd, nem teheted meg, mert még a napraforgó is veszteségessé tette inkább magát, minthogy a felcsúti szotyibizniszbe beszálljon:)

Herr Géza 2017.09.20. 11:58:11

@fhdgy: A pénznek ugyebár nincs szaga... Mocskos? A "mosás" megoldja. Ariel, Persil??? :)))))

fhdgy 2017.09.20. 11:58:20

@puhacica: Egyébként, hallottam ismerősöktől, hogy többeknél is előfordult, hogy Albániában nyaralás közben orvoshoz, kórházba kellett menniük szemgyulladás miatt. Akkor nem értettem, most már saját magam is megtapasztaltam az okokat. Saját szememmel láttam, akarom mondani nem láttam!

Nincs semmi bajom a szlovénokkal, hogy is lenne, amikor a nagynéném és kettő unokatestvérem, azok gyerekei is ott élnek.

Horvátország nekem más eset. Apám még Eszék melletti kis magyar faluban született, nagyon sok rokonom még most is arra él, tartom is velük a kapcsolatot.

Sokáig a horvát Adria volt a kedvencem, de már 2009-ben csalódtam. A horvátok nagyon elszemtelenedtek, ezt alapjaiban az Adrián tapasztalom. 1997-ben még 20 DM ( kb. 10 EUR ) volt egy nap egy kempingben. Most majdnem 40 EUR, pedig se a napfény, se a víz, se a levegő nem lett más. Az autópályadíjaik horribilisek. Egy Letenye-Rovinj-Split-Letenye kb. 32000 forint volt.

Az autópályákat leszámítva semmi sem jobb vagy több, mint 1997-ben volt.

Persze, Eszék környékén más érzéseim vannak. Ott egy kicsit otthon érzem magam, Ha zavar is egy-két apróság, nem tudja semmi sem elrontani az érzéseimet, amit ott nekem apám, a rokonságom jelent.

fhdgy 2017.09.20. 12:12:49

@Dikusz: Abban meglehetősen biztos vagyok, hogy a kecskefarm ( nem üzleti értelemben ) jó lesz. Kétségeim az értékesítési lehetőségekkel vannak, vagyis az üzleti oldala még tartogathat meglepetést. Ezért a 8 kecskés óvatos kezdés. Ha üzletileg bukta lenne, akkor sem termetene földhöz.

Egy liter kecsketejet 400 forintért árulnak, ami nem horribilis, de sokaknak sajnos az. Így a kétségem az, hogy fizetőképes kereslet lesz-e rá.

Volt egy idős ismerősöm, aki azt mondta bizonyos dolgokra, hogy nem drága, nem drága, de nincs annyi pénzem, hogy megvegyem.

Ettől az effektustól félek, mivel Kaposvár is kb. negyven km., falun meg egy-két embert leszámítva nem tudják 400 Ft-ért megvenni.

A napraforgó nem döntött nyomorba, ha úgy lenne, nem tudnék kecskefarmban gondolkodni, mert oda is kell pár milla induló tőke.

@Herr Géza:

Az a baj inkább, hogy fafejű vagyok, meg a gyomrom is beteges, nem hajlandó bevenni, hogy gazemberekkel üzleteljek.

Tudom, tudom, hogy csak az ökör következetes, meg, hogy bolond, ki bolond bolond világban bolondnak lenni.

Sajos, de az van!

Golf2 2017.09.20. 12:23:47

@fhdgy: Én beásnám magam ott csak német tévét néznék,ha úgyse megy akkor irány Grand Canaria ott még béke van és sok a német. Gr

fhdgy 2017.09.20. 12:29:36

@Golf2: TV-t nem nézek, elvből nincs is. Nekem az interneten elérhető világ elég.

Igen, most a beásás tűnik a nyerő taktikának. Bezárom magam Csákszegbe, mint annak idején Zrinyi Szigetbe és reménykedem, hogy nem jön még a töröknél is rosszabb siserehad.

London2009 2017.09.20. 12:30:59

@fhdgy: Nagyrede mellett van egy kecskefarm. Ez egy kis falu a regi harmas ut mellett, kevesebb mint egy oranyira Budapesttol. Rendeznek eskuvoket is es igy kerultem oda.
Irto jofejek ezek a kecskek! A tejet is aruljak es fel van kapva, miota valaki kitalalta, hogy jot tesz a kisbabaknak. Illetve keszitenek sajtot es az valami isteni finom!
Keszits sajtot es szord meg a tetejet napraforgomagban! Be ne szallj szotyibizniszbe! Ahhoz tul jo a kicsi es szemtelen napraforgod! :D

fhdgy 2017.09.20. 12:39:34

@London2009: A szotyis gondolatod ütős és sajnos, igaz is!

Ebben az évben azért esett a választás a napraforgóra, mert az elmúlt években elhanyagolt volt a terület és legkönnyebben napraforgóval lehetett valamelyest helyrehozni. Még kell egy vagy két év, mire normális lesz a terület.

Most ősszel már búzával lesz elvetve. Az már jövőre jó lesz a kecskéknek takarmánynak is.

London2009 2017.09.20. 12:51:06

@fhdgy: ez a kecskefarm nagyon jo otlet szerintem! Esetleg latogasd meg ezt a nagyredeit. Hatha tudnak jo otletekkel vagy tapasztalatokkal szolgalni.

www.nagyredeikecskefarm.hu/

London2009 2017.09.20. 12:53:02

@London2009: most olvasom a honlapjukat. Ezen be kell szaxni. :DD

"A kecskesatjaink minőségét a Kecske Világszövetség is elismeri, mivel 2 kategóriában ezüstérmet nyertek az Európai Regionális Kecske Konferencián."

Tehat Kecske Vilagszovetseg es Europai Regionalis Kecske Konferencia! Nincs tobb kerdesem! :DDD

Dikusz 2017.09.20. 12:55:37

@London2009: Lehet így kellett volna írni: Vén kecske Világszövetség... :))

fhdgy 2017.09.20. 12:59:03

@London2009: Hosszú agyalgás után jutottam el a kecskékig.

Először csak pár darabot, egy mellékes dologra képzeltem el.

Abból a 72 hektárból van egy kb. öt hektáros terület, ami finoman fogalmazva is elvadult bozót. Arra gondolta, hogy pár kecske, szinte ingyen és bérmentve, kis benzin fogyasztással is képes önként és mekegve letakarítani.

Innét indult.

London2009 2017.09.20. 13:05:02

@fhdgy: esetleg kerdezd meg a legkozelebbi regionalis kecske konferencian, hogy a kecske eszik e elvadult bozotot. Mert errol nem vagy teljesen meggyozodve!

fhdgy 2017.09.20. 13:14:08

@London2009: A kecske mindent megeszik, még azt is, amit nem kéne. Kb. kettő méteres magasságig minden nyövény veszélyben van.

Persze, a takarmányozást nem erre alapozom. Ez nekik csak desszert lenne. Van 8 hektár rét is, ami a szénát megtermi, plusz 6 hektár, ami az abrakot biztosítaná.

Van még 35 hektár szántó, ami most bérbe van adva, az majd csak a bérlet lejárta után jöhet szóba.

Addig csak akkora állományban gondolkodom, amit ez a 8+6 hektár el tud tartani.

Illetve, az előzetes kalkulációim szerint vásárolt takarmánnyal is rentábilis a dolog. De erről csak akkor nyilatkozom, ha lesz konkrét tapasztalat, nem csak elméleti számítások.

Latcho Rom 2017.09.20. 13:22:00

@Bredpitt Monika: nem egy beszari szintársulat.

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2017.09.20. 13:36:18

@fhdgy: emlekszem, hogy irtal errol a csaladi kotodesrol. remelem, ugy alakul minden, ahogy tervezed.

@Pernilla: koszi :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.20. 14:11:48

@fhdgy: Tök hasonló esetem volt még otthon, vagy 20 éve a 2-es úton kifelé.Aki nem ismeri: egy vékony szar út, erősen balesetveszélyes, mert nem lehet szinte sehol előzni, vagy csak rövid szakaszon.És persze tele kamionnal, teherautóval.Most jutottak el odáig, hogy szélesíteni kéne, el kellett telnie 20 évnek ehhez...
Szóval ott is ugyanez, rendőr megállít engem is, meg a kamiont is, amit előztem.Persze a kamionos mindent úgy mondott, ahogy a rendőr hallani akarta valszeg, csak hogy mehessen már tovább.Nekem meg maradt a feljelentés, meg a bírság.Nem emléxem már, mennyi volt, de a hatezernek tuti, hogy a többszöröse...Már akkor.
Ausztriában is elkaptak jó pár éve, galoppoltam haza, tök üres autópálya, 7köznap este, még bőven világos.Jött valami totál indokolatlan sebességkorlátozás, 100-80-60 táblákkal.Én meg nem satuztam bele, csak kigurultam.Viszont így a 60-asnál még vagy 80-párral mentem.Persze rendőr kiugrik, iratok, stb.Nem volt bunkó, még szinte ő kért elnézést a dologért.Én se kezdtem alkudozni vagy bármi, vártam, hogy mondja, mennyi lesz.A vége 30 ojró büntetés lett, hát mondom, bökje meg, oké.A személyes bosszúm pedig az volt, hogy emiatt nem kerestem szállást, ahogy előtte terveztem, hanem szépen Pestig mentem.Vagyis igazából valami szállásadó baxott rá a dologgal legjobban... :D
Viszont Magyarországon ez a kör úgy kezdődött volna, hogy harmincezer forint...Dicső rohadék rendőrségünknek és párt apánknak hála... :-((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.20. 14:17:17

@Dikusz: Jaaa, hogy kakas, na arra nem gondoltam.
És igen, én a nőkre értettem a k betűt...Bár az inkább VKE lenne...
:D
Elnézést kérek még a gondolatért is, amúgy nem vagyok ilyen az idősebbekkel, tényleg.

Lottózó, hahaha, már lassan azok is olyanok lesznek, mint a
kisabc-k meg a krimók, hogy ingatlannál kerülni kell az ilyen helyeket...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.20. 14:21:13

@Dikusz: És persze a Rímhányó is egy etalon volt, bár nekem már csak a vége jutott abból is.A Szamárfül is megvolt, emlékeim szerint.
A sivatag hajója, a tétova teve tova, meg a szamárnál szamarabb Szemere szomorú szamara szemére... :D
Egy magyar nyelvet tanuló külföldi ezt hallván dobna egy hátast, hogy ez értelmes szöveg... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.20. 14:29:03

@Herr Géza: :-))))
De aztán se előtte, se utána nincs semmi nagyjából.
Olyan két-háromhavonta kéne egy hónap nyaralás, az úgy talán elviselhető volna, nagy duzzogva... :-)

Dikusz 2017.09.20. 14:59:30

@London2009: elvadult bozót:))) Ha annyira vad, szájkosarat kell rá tenni:)
Utolsó(eléggé) előtti főnököm a parlagfűallergiájára hozatott a parlagfüvet, mondván az jó az allergiájára. Hoztak neki három darab kétméteres gazt, majd megfulladtunk a liftben. Nem tudom mit gondoltak, lehet el akarták tenni láb alól:)

De azt hallottam, hogy a kecske a parlagfüvet is megeszi, és attól jobb is lesz a teje. Bár ha a kecske is allergiás lehet a parlagfűre, nem tudom @fhdgy: mit tud csinálni 8 db tüsszögő kecskével. Lehet végigtüsszögik őt a gazdaságon :D

Dikusz 2017.09.20. 15:02:59

@geegee: nincs miért, de akkor a VFE is jogos:)

Minden Szamárfüles Romhányi vers telitalálat. Pl a Pék Pókja:))

fhdgy 2017.09.20. 16:13:41

@Dikusz: Igen, a kecske azon kevés állatok egyike, ami megeszi a parlagfüvet.

Ha majd dáthásak lesznek, adok nekik Zewa Softist-t, én is azt használok, bár én semmi másra nem vagyok allergiás csak a magyar politikusokra!

DieNanny CH 2017.09.20. 16:27:25

@fhdgy:

Nekem egy kecsketejes krém tette rendbe a bőrömet. Magyar krém, esetleg ennek is nézz utána.

kék madár 2017.09.20. 17:04:54

@MRN: amikor otthon eltem, eveken at sokat tettem, ha erdekel, leirom az eredmenyet.

Dikusz 2017.09.20. 20:52:24

@DieNanny CH: kenje be a kecskéit, ha megfáznak? :)))

Shaktee 2017.09.20. 22:02:43

2017-09-18 Rendületlenül Tüntetés Gulyás Márton Schilling Árpád és Vágó Gábor mellett

vimeo.com/234478414

doktornoo 2017.09.21. 18:01:41

@fhdgy:

Jol teszed, ha ovatos vagy.
Amugy sommasan annyit lehet hozzatenni, higy nem lesz rentabilis, ha csak az anyagi reszet nezed. Ha a lelkit is, akkor lehet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.