oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 07. 06:30,  Külföldi furcsaságok 127 komment

2017. szeptember 07. 06:30 Határátkelő

Külföldi furcsaságok

Külföldre költözéskor sok mindent meg kell szoknia az egyszerű határátkelőnek, és most nem feltétlenül a nagy dolgokra (ügyintézés, lakásbérlés menete, stb.) gondolok, hanem olyan apróságokra, melyekre elindulás előtt nem is gondol az ember, a mindennapi életben azonban érdekes helyzetet teremthetnek. Ezen a gondolatmeneten indult el a London Budapest Metro blog szerzője. Tartsunk vele!

szamolas_foto_pixabay_com_jackmac34.jpg

„Ajjajaj, de hosszú volt ez az uborkaszezon Angliában! Biztos azért, hogy jól meg tudják vele rakni a szendvicsüket. Aki még nem próbálta a híres cucumber sandwich-et, annak tudom ajánlani... hogy maradjon csak a kóbászosnál. 

Amúgy nem olyan rossz, épp mintha náthásan enne az ember, ízt azt nem érzünk és a közérzetünk se túl jó utána. 

Így hát a nagy nyári unalom és szabadságolások közepette két dolog jutott eszembe kis agytréning gyanánt, egyik sem megerőltető. Várom a világba szétkóricált honfitársak építő jellegű meglátásait! 

Ki hogyan betűz? 

Például belegondoltatok már abba, hogy melyik nép hogyan betűz szóban? Igen, tényleg ennyire alápilledt az agyam. 

Nem mondom, hogy számomra az integráció csúcsa, ha odafigyelünk arra, hogy betűznek új hazánkban, de egyrészt egy szép gesztus kimutatni, hogy ennyire odafigyelünk az írott-íratlan hagyományok fineszeire. 

Másrészt pedig igenis könnyebb az élet, ha sikerül adatainkat pontosan lediktálni a hivatalban vagy telefonon a körzeti orvosnál. Mert kérem lehet úgy lenni vele, hogy „majd mondok valami nagyon alap a-val kezdődőt” és valóban, el lehet boldogulni így is. 

Súgjak valamit, amit évek telefon fölkapkodása alatt tapasztaltam? A paszulyos pacskerem tele van a kreatív emberekkel. Leginkább mert mire leesik, hogy a kis akcentusával mit mondott A mint Aladárnak, befonom a szakállam. 

A ,,k for ket (cat)"-ről nem is beszélve, ilyen huncut ez az angol kiejtés, nemdenem? 

Tehát hasznos lehet bemagolni a NATO fonetikus ABC-jét, Angliában ezt alkalmazzák, nem a Té mint tápiókát. Áj for India. Van benne pár furcsa megoldás de eddig működött, biztos nálunk okosabbak találták ilyenre ki. 

Spanyolországban pediglen (ezt még telemarketinges mizériám alatt gyakorolhattam) városaik nevét adják a kezdőbetűkhöz - eme de Madrid, stb. Mint mondottam, még az őslakosok is variálnak, semmi nincs kőbe írva, de könnyebb lesz nekünk is és a hallgatónak is, ha nem ezzel alkotunk maradandót. 

Hogyan számolnak az ujjukon? 

A másik, ami izgatja a fantáziám, hogy hol miként számolnak az ujjukon a nagyvilágban. Mi ugye általában balkéz hüvelykujjal kezdünk, onnan megy át jobbhüvelykre. 

Amennyire tudom, a spanyolok jobb kéz hüvelyk helyett a kisujjukon folytatják (az a 6), míg egy orosz egyszer azt mesélte, hogy ők a hüvelykujjat nem is tekintik ujjnak, tehát lényegében nyolcig megy csak az első kör.

Az anglusokkal meg vagyok lőve, a kollégák váltig állítják, hogy ők az ujjperceket is beleszámolják, így mennek balról jobbra, kétszámjegyűre tolva a lehetőségeket. 

Bár feltétlen híve vagyok a távolba szegezett szemmel való fejben számolásnak, a gyakorlatban beza hasznát veszem ropi ujjacskáimnak, ha komolyra fordul a matek. 

Annál cukibb meg kevés volt, mikor egyszer egy síró gyerek páciensünk próbálta az orvos kérdésére szipogva elmutogatni, hogy ő 7 és fél éves. Tessék-tessék nekem elárulni, melyik náció hogyan oldja meg a vizuális kettőmegkettőt. 

Jöhet a brainstorming, feleim! 

Próbáltam egy harmadik ökörséget is kitalálni, az a szép kerek szám, de nincs ihlet. Ha valaki tud vicces elnevezést az anyósülésre más nyelven, az kérem ossza meg velünk!”

Vagy bármit, teszem hozzá, ami érdekes vagy furcsa és az eszetekbe jut! Ha szívesen olvasnátok még a szerzőtől, akkor pedig irány a London Budapest Metro blog!

HÍRMONDÓ 

Ezt nem fogod elhinni: félméteres hó Ausztriában 

Miközben Magyarországon azért még bőven 20 fok felett van a hőmérséklet, sőt, remélhetőleg még melegebb is lehet a napokban, addig az osztrák hegyekbe megérkezett a tél. Fotót is mutatunk! 

Megvágná a határátkelők juttatásait az osztrák kormánypárt 

Nyakunkon az osztrák választás, a pártok közül most a kisebbik koalíciós partner, az Osztrák Néppárt mutatta be választási programját. Ebben az adóreform és a szociális ellátórendszer átrendezése mellett az uniós országból érkezőknek folyósítandó szociális támogatás csökkentése is szerepel. 

Külföldi gyerekek menthetik meg az iskolát 

Egy kis dél-olaszországi sziget döntött úgy, hogy menekült gyerekeket fogadna be, hogy így mentse meg az egyetlen iskolát, ahol mindössze két gyereket írattak be a most kezdődő tanévre. 

A britek szerint ők rugalmasabbak 

Legalábbis így látja a Brexit-tárgyalások kapcsán a kilépési tárgyalásokat London részéről irányító brit minisztérium vezetője. David Davis szerint a brit kormány „sokkal rugalmasabb és gyakorlatiasabb” hozzáállást tanúsít, mint az Európai Unió. 

(Fotó: pixabay.com/jackmac34)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kultúrsokk Spanyolország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8212808540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.09.07. 07:08:30

Amúgy szétkóricált,alápilledt,paszulyos pacskerem,beza. Külön szleng szótár kell a szerzőhöz.

SzZoole 2017.09.07. 08:21:46

@Golf2: nemvágod a spiné vakerját, ez a szleng, amit a szerző irt az mind megtalálható Mo. különböző tályegységein :-)

Dikusz 2017.09.07. 08:42:43

@Z. Lika: Szerintem inkább erőltetett, mindenáron jópofizni akar.
Amúgy ehhez a poszthoz mit lehet hozzászólni?

SzZoole 2017.09.07. 08:44:51

@Dikusz: szerintem nem, de honnan tudna ezt egy budai fiatal lányka:)))
Just kidding

meatclone 2017.09.07. 08:48:43

Anyosules= shotgun. Itt nalunk legalabbis(US). Eredete hogy a lovas postakocsi vezetoje melletti embernel volt a shotgun (soretes puska) Ha azt mondod hogy" I call shotgun" akkor azt jelented ki hogy te fogsz a vezeto mellett ulni.

Turchi 2017.09.07. 08:48:49

@Z. Lika: Te most akkor az angliai Zoli vagy? Tisztára meg vagyok már keveredve DD

DieNanny CH 2017.09.07. 09:27:25

@meatclone:

Ez jó!
:-)
Itt Svájcban Beifahrersitz - 'utasülés'. De ezt kizárólag az elől ülőre értik. Aztán, lehet, van ennek is valami poénosabb változata, amit nem ismerek.

Dikusz 2017.09.07. 10:27:55

@Z. Lika: nem leányka, hanem Magdianyus, és viccvót:)

Tke 2017.09.07. 10:44:29

@Dikusz: Jól írod, erőltetett jópofizós kinézete van a posztnak. A szándék és a téma érdekes, de a kevesebb több lett volna. Hozzászólni pedig hasonlóan érdekes stílusban kellene, nem pedig ilyen torokreszelős sorokkal...

Hari Seldon 2 2017.09.07. 10:59:35

@Turchi:

En is igy vagyok veelee... :-)

Lassan jottem ra en is.

Hufeisen 2017.09.07. 11:01:48

A cimre reagálva néhány osztrák fa...furcsaság:
Telefonelöfizetésnél elédtolnak egy müanyagdarabot, azt aláirod, ugy hogy a szerzödésböl semmit se látsz, és kész, eladtad a leked. Elöfizu lemondása személyesen nem lehetséges, csak faxon, vagy imélben...
A lakcimkártya egy ánégyes lap, mikor már a sarki füszeresnek is saját plasztiktörzsvásárlokártyája van...

London2009 2017.09.07. 11:10:20

Nagyon igaza van a betuzessel kapcsolatban. Tenyleg fontos, hogy le tudjuk betuzni legalabb a nevunket rendesen. Bar szerintem ez pont olyan, ami eszrevetlenul raragad az emberre. Nem emlekszem, hogy mikor tanultam meg betuzni, de egy ido utan csak szimplan feltunt, hogy D for delta, O for Oscar, M for mother stb. :D

DieNanny CH 2017.09.07. 11:16:41

@London2009:

Én ugye először Ausztriában tanultam németet, ott megtanultam az osztrák betűzést. Jól jött, mert a csomagkihordók eléggé vesződtek a nevemmel...
Itt az volt az első, hogy megnéztem, mi a svájci módi. És más! De azt már lusta voltam megtanulni, és ahogy észrevettem, az osztrákot is megértik és elfogadják.
:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.07. 11:30:31

Nem tudom, hogy mennyire idetartózó dolog, de...

A svédek nagyon aranyosan káromkodnak. Használják kötőszónak a "jävla"-t, ami elvileg ördög, de a használat gyakoriságából inkább "b+"-nek fordítanám. Ha nagyon bepöccennek, akkor a "jävla skit" a nyerő, ami "ördögszar". És ezzel rendesen oda is mondták, amit kell.

Ha már számok, hallottam káromkodásnak azt is, hogy "tusen" (ezer) vagy "sjutton" (tizenhét). Aki megmagyarázza nekem, hogy ezek miért és honnan és különben is, az vendégem egy kávéra.

Számolni vagy számológéppel vagy az ujjaikon (nem figyeltem a sorrendet), fejben szinte soha.

Uborkás szendvicsről nem tudok, de a smörgostarta mindent visz (halas-rákos-sonkás torta, esetenként gyümölccsel), szerintem simán emberiség elleni bűntett (OK, nem szeretem a halat :) ).

@Golf2:
Akkor azt megállapíthatjuk, hogy magyar nyelven íródott a szöveg, vagy az sem 100%? :D

Paszujos pacsi, hózentróger, kamásli!

London2009 2017.09.07. 11:30:46

Ez nem tudom mennyire kapcsolodik ide, de nekem amit idobe telt megszokni azok a zenei hangok, kifejezesek voltak. Miutan itt nem a Kodaly modszeren cseperedtek fel az emberek igy kevesen tudnak peldaul szolmizalni. A kezjelek pedig teljesen ismeretlenek nekik. Erre en nem is gondoltam korabban, hogy ez magyar sajatossag. Azota mar megtudtam, hogy a Kodaly modszer meg a Unesco kulturalis orokseg resze is lett.

Pernilla 2017.09.07. 11:56:52

@Kövérmadár [swe]: válasz (vagy legalábbis mondvacsinált magyarázat) a kérdésedre:
www.svt.se/nyheter/inrikes/fy-sjutton-vilka-konstiga-svordomar

KV-t nem iszom :)

Dikusz 2017.09.07. 12:05:08

@London2009: tizenéve elkezdtem -szinte negatív eredménnyel- angolul tanulni. A nyelviskola kazettáján az angol ABC-t egy gyerekkórus énekelte fel (nem valószínű, hogy Kodály-módszerrel). Az biztos, hogy soha az életben nem fogom tudni normálisan elmondani az ABC-t, csak énekelve...
Elképzelem magam, hogy milyen képet vágna a postás, ha danolászva betűznék:)))

Amúgy amikor Szegeden voltam pár napig, majd a Biharban is pár napot (a szállásadónk hódmezővásárhelyi volt), kb egy hét után már volt olyan, hogy én is "ö"-zve mondtam ki néha szavakat, ráadásul helyesen:)
Azt meg egészen mostanáig nem tudtam, hogy nem a szegediek, hanem a hódmezővásárhelyieknek erősebb a tájszólásuk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.07. 12:08:03

@Pernilla:
Nem iszol kávét?! Fyfaaaaan! :D Még ilyet?!

De a választ köszönöm, ez is több, mint amit a kollégákból ki tudtam szedni.

Dikusz 2017.09.07. 12:10:44

@Kövérmadár [swe]: éniszoméniszom kávét (is)
A válasz: csak.... :)))

Viszont a lefordított szavakból (ezer, tizenhét, ördögkaki stb). nem kevés magyar ember tudna igen cifra káromkodásokat kreálni:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.07. 12:10:59

@Dikusz:
Az a kórusos ABC nekem is megvan az emlékeim szerint és én is csak úgy tudom elmondani :D
Meg lettünk nyomorítva!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.07. 12:14:23

@Dikusz:
Próbáltam a beilleszkedési folyamatban arra is ügyelni, hogy ha valami bajom van és kikívánkozik valami cifraság, akkor azt svédül, az általuk használt szavakkal mondom. Szinte azonnal megnyugtat, mikor rájövök, hogy igazából most jól világgá kiabáltam, hogy "ördög és pokol".
De minden igyekezetem ellenére, amikor már düllednek az erek a halántékomon, akkor nincs mese, a magyar "körmondatos cifraságoknál" nincsen jobb :D

Ha Pernilla átruházza rád a kávéját, amit nem kér, akkor te vagy a vedégem rá :)

Golf2 2017.09.07. 12:15:54

@Dikusz: Akkor a megyeátnevező! vadparasztnak is tájszólása van? Illene hozzá.

Csodabogár 2017.09.07. 12:16:21

@DieNanny CH: Minden országban eddig remekül betüztem a komplikált nevemet nemzetközi keresztnevek használatával. Svájcban azt hiszem város neveket kellene használni, de nem volt problémám a saját módszeremmel se.
Angolul nálam "adj fel minden reményt" eset forog fenn.

Csodabogár 2017.09.07. 12:18:13

@Kövérmadár [swe]: Neked probléma a szendvicstorta? Ettél már princess tortát? :-)

Csodabogár 2017.09.07. 12:21:22

@London2009: A kézmutogatáson én halálra röhögtem magam anno. Mikor divatba jött már remekül tudtam kottát olvasni. Szerintem sehol máshol nem csinálják, de terjesztjük, hogy mi erről vagyunk híresek.

London2009 2017.09.07. 12:32:37

@Dikusz: az en sogorom hodmezovasarhelyi, ugyhogy ezt kivetelesen en tudtam. Az az ABC szerintem mindenkinek megvan! elemenopii! kjuaresztijuvidoubju! kjuaresztijuvidoubju! ekszvajzed lalllalal now I know the ABC! :DDD

London2009 2017.09.07. 12:34:48

@Csodabogár: ezzel mondjuk en nem ertek egyet. A kezmutogatast a gyerekek nagyon gyorsan megtanuljak es utana eletuk vegeig egy remek manko. Nekem nem tunt fel, hogy barki is terjesztene, hogy errol lennenk hiresek. Aki a zeneben jartas, az tudja. A tobbi ember meg teljesen tudatlan ilyen teren, ugyhogy nekik meg irrelevans.

Csodabogár 2017.09.07. 12:36:00

Van aki felnőttként még az ujjaival számol? Én azt hiszem az első elemi után elhagytam. Nem csak én, mindenki. Igaz gyakorolni kellett. Kb. a 3. elemiben, ma általános, ha éjszaka felébresztettek is fújtam a szorzótáblát oda vissza. Ma ezt már nem tanítják?
Akkoriban, amit nem tudtunk fejben azt leírtuk papírra. Sokjegyű számot, szintén sokjegyűvel osztani, szorozni, kész gyönyörűség volt.
Később voltak elég ókori számológépek, azt se volt könnyű használni. Igaz az irodában is csak a fönökök használták.

Pernilla 2017.09.07. 12:51:35

@Kövérmadár [swe]: ha nem lehet másra cserélni, akkor átruházom a rászorulókra. :) varsågod.

@Csodabogár: én szoktam néha az ujjaimon számolni. Lehet, hogy kínos. :)

adg 2017.09.07. 13:03:56

@Pernilla: hat ez eleg kinos, bizony.
En is szoktam neha, sot, soha nem tanultam meg a szorzotablat. Ez mondjuk verciki lehet.

Pernilla 2017.09.07. 13:18:43

@adg: akkor te az ujjaidon szorzol?

Főgebra 2017.09.07. 13:21:51

@Pernilla: @adg:
Egyik fiam, aki már nagypapa, úgy számol, hogy valamit kinevez számegyenesnek és az összeadás kivonást így oldja meg!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.07. 13:21:59

@Csodabogár:
Nem problema, a vilagert sem. A sima sonkasat kostoltam mar, nem volt rossz, de nem az en vilagom. A rakosat semmi penzert nem ennem meg (ahogy semmilyen hal/csiga/kagylo/polip/... etelt sem.

Princesstårta?! Hol? Kerem!
Persze, hogy ettem, szerintem vegigkostoltam mar a legtobb helyi edesseget, 1-2 kiveteltol eltekintve nagyon izlettek.

Ami nem annyira, az a kokuszgolyo kristalycukorral el a feketeerdo torta, aminek nincs tesztaja, csak valami tojashab szeruseg.

Köttbullar, grillad korv, köttfärslimpa, kåldommar, "parizsiporkolt" vagy mi, amit falukorvbol csinalnak, ezeket nagyon szeretem :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.07. 13:22:59

@Z. Lika:
Orrba szajba! :D
A munkaidom feleben fikazok ;)

DieNanny CH 2017.09.07. 13:24:03

@Kövérmadár [swe]:

'jävla'? Ez hasonlít a cigány 'devla'-ra, ami szintén ördög, nem?

Pernilla 2017.09.07. 13:29:54

@Kövérmadár [swe]: "Ami nem annyira, az a kokuszgolyo kristalycukorral"
gyöngycukor az, te! ha ugyanarra gondolunk. Mondjuk számomra is érthetetlen jelenség :D

@DieNanny CH: az eredeti forma 'djävul' , angolul meg devil, mind elég hasonló. Teufel már kevésbé :)

DieNanny CH 2017.09.07. 13:30:22

@Pernilla:

"én szoktam néha az ujjaimon számolni. Lehet, hogy kínos. :)"

Én kombinálok. Írásban osztok-szorzok-összeadok-kivok, de ha van maradék, amit fejben kéne tartani, ott bevetem az ujjaimat.
:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.07. 13:43:19

@Pernilla:
Barmi is az, ropog :)

@DieNanny CH:
Nem tudok ciganyul, de a sved inkabb az angol es nemet kevereke, szerintem, a ciganynak nem sok hatasa volt a nyelvre.

svajcineger 2017.09.07. 13:53:37

@Kövérmadár [swe]:
Mennyire könnyű német + angol tudással a svédet megtanulni?

Pernilla 2017.09.07. 13:54:42

@Kövérmadár [swe]: ennek most ellent kell mondjak, mert pl. a 'tjej' szó a cigányból jön (ahogyan a magyar 'csaj' is). Mondjuk most hirtelen más példát nem tudok felhozni :D

Taxomükke (UK) 2017.09.07. 14:00:04

@Pernilla: Akkor hogy fikazol?
:))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2017.09.07. 14:02:45

@Csodabogár: Ne viccelj, az angolok ket egyjegyu szamot is az ujjaikon szamolva birnak osszeadni.

adg 2017.09.07. 14:22:59

@Pernilla: nem. Ha eleg csak nagyjabol, akkor fejben. De ehhez nem kell szorzotabla. Ha pontosabb kell, akkor azert geppel, ahhoz tul sokat kell szamolnom, hogy fejben vagy papiron bohockodjak, arra nincs ido.
De ugye nem az a lenyeg, hogy ossze tudsz-e szorozni harom szamot, hanem hogy tudd, miert kell.
A szorzotabla az ilyen iskolai fetish.

Shaktee 2017.09.07. 14:44:25

5 embert leteszteltem, 3 kvebekit, ket angolt, jobb kéz mutatoval kezdenek számolni.

London2009 2017.09.07. 15:03:02

@Taxomükke (UK): Na ne mar! Vagy te gyerekekkel/gyenge ertelmi kepesseguekkel veszed korbe magad? Soha nem lattam meg senkit az ujjain szamolni. De majd mostantol figyelni fogom jobban. Az elso embert akit meglatok, hogy igy szamol jol megpofozom. : )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.07. 15:59:20

@svajcineger:
Nem tudom.
En csak angolul beszeltem viszonylag jol (jobban, mint az otthon ismert "kozepfok").
Maga a nyelv, ha erdekel es akarod, nem nagy mutatvany. A kiejtessel kuzdottem eleg sokat, 6 ev utan meg mindig tudok furcsakat mondani.
Az igazi kihivas a megertesuk volt, eleinte csak lestem es mar a kotoszavak megertesetol boldog voltam.
Svedek kozott dolgozom az elso perctol, ami oriasi segitseg es eppen ezert pl nagyon nehezen ertem a feketeket / arabokat. Ha valaki iskolaban tanulja, kozottuk, akkor meg a svedeket nem fogja erteni eleinte.
Egesz mas a nyelv delen es eszakon is, szoval nincs egyertelmu valasz a kerdesedre.

Ha en meg tudtam tanul, akkor barki meg tudja :)

@Pernilla:
Ezt nem tudtam.
Meg a vegen kiderul, hogy a tårta-t pedig a magyarbol vettek at :D
Es a fikat (csak felreertettek), a haj-at (ezt is)... svin-ugor nyelvcsalad :D
(es a svin csak most esett le :) )

svajcineger 2017.09.07. 16:06:11

@Kövérmadár [swe]:
Kösz! Akkor a svéd kb. olyan lehet, mint a sviccerdüccs. :)

Pernilla 2017.09.07. 16:23:04

@Kövérmadár [swe]: a tårtát pont nem, de a gulascht meg a langost egyértelműen :D

@svajcineger: szerintem a német sokkal nagyobb segítség (baromi jó alap) a svédhez. Ha német és angol is megy, nyert ügy.

Shanarey 2017.09.07. 17:04:16

Itt középföldén ( Midland)

Hogyan betűznek? NATO kód.
Hogyan számolnak? A jó ég tudja, ahogy én látom a többségnek az alapműveletekhez is számológép kell.
4 számjegyű összegig,én fejben számolok.

S láttam már olyant is aki számológépet (mobiltelefont) használt, és nem hitte el a végeredményt. Avagy ha mégis elhitte, akkor meg nem értette meg, ha neki 62 trolley x 5 csomag, és az utolsón csak 3 csomag akkor nem elég ha csak 58 trolley jött ki a kamionból. Még akkor sem, ha az utolsón csak 3 csomag van.

SzZoole 2017.09.07. 17:35:09

@Dikusz: kijaza Magdianyus :-)))

SzZoole 2017.09.07. 17:37:05

@London2009: "Nagyon igaza van a betuzessel kapcsolatban."
Igen igaza van, én is szeretek betűzni :-))

szalka240 2017.09.07. 17:48:48

Fejszámolás.
A hétvégén történt velem a boltban. 20,03 volt a fizetendő végösszeg. Mivel nem volt nálam huszas, így egy ötvenest adtam, de nem akartam olyan sok aprót visszakapni, ezért még adtam 3 centet hozzá. A pénztárban egy tanuló ült. Nem figyelt oda és úgy ütötte be a gépbe, mintha pontos összeget fizettem volna. A betanító ember figyelmeztette, hogy nem a pontos összeget fizettem, de ekkor már nem lehetett átírni a gépben. Ezután FÉL PERCes kínkeserves fejszámolás következett, mire megszületett a végeredmény, hogy 30 Euro a visszajáró.

SzZoole 2017.09.07. 18:18:33

@London2009: Zolika akart lenni, de az már foglalt vol :-)

kék madár 2017.09.07. 18:25:48

A klasszikus az amikor a szamolas kovetkezmenye egy szetloves es hullahegyek: inglorious besterds.

Es egy masik helyi konvecio: hogy mondjak Kaliforniaban, azt hogy "nem"?

"igen"

London2009 2017.09.07. 18:30:05

@Shanarey: otthon megnezem, koszi! : )

London2009 2017.09.07. 18:30:59

@Z. Lika: nagyon kaposak ezek a Zolikak! :D

kék madár 2017.09.07. 18:31:58

most akkor digger tenyleg szandekosan nincs itt?
Het vicce kovetkezik, annak aki nem erti az ironiat: kitiltottak? :)))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2017.09.07. 18:39:18

@London2009: azok hát :-)
És te meg sem akartál velem kávézni a Canada square-en :))

gabors 2017.09.07. 18:59:54

", a gyakorlatban beza hasznát veszem ropi ujjacskáimnak, ha komolyra fordul a matek. " mi van ?

mi a komolyra fordult matek ??? szorzas osztas ? szazalekszamitas ? gyokvonas ?

gabors 2017.09.07. 19:01:05

@Dikusz: "Amúgy ehhez a poszthoz mit lehet hozzászólni? " valami komoly matekot ujjgyakorlatnak gondolom :-)

gabors 2017.09.07. 19:09:20

@London2009: "M for mother" ne b...sz ????? M for Mike

Alfa, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliett, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey, X-ray, Yankee Zulu ...

London2009 2017.09.07. 19:26:33

@gabors: nekem van a nevemben M es en mindig mothert mondok! Mothe'!! : )

London2009 2017.09.07. 19:27:37

@Zooleka: nem emlekszem, hogy hivtal volna! Ki tudna kulonben egy Zoleekanak nemet mondani?

gabors 2017.09.07. 19:28:09

"Tehát hasznos lehet bemagolni a NATO fonetikus ABC-jét, Angliában ezt alkalmazzák,"

Mint furcsasagot ide irom hogy ez tuladonkeppen az ICAO (nemzetkozi civil repulesi szovetseg) abcj-je amit kesobb a NATO is atvett minden bizonyyal emiatt van Q for Quebec. Kozpontjuk ugyanis nem mashol van mint Montreal, QB :-)))

Gondolom az nyilvan valo miert is "dolgoztak" ki egy ilyen abc-t .. nem igazan jo dolog ha konnyen felre erti a pilota mint mond a torony vagy forditva :-)

gabors 2017.09.07. 19:31:35

@London2009: "@gabors: nekem van a nevemben M es en mindig mothert mondok! Mothe'!! : ) " elhiszem de most mart tudod akkor hogy az Angliaban szokasos (a cikk iro szerint) NATO abc- je alpjan az inkabb Mike :-)

Nekem is "komplikalt" a nevem es gyakran kell betuzni es ha nem katonaviselt a szemely mindig zavarba jon a "Zulu"-nal :-)

SzZoole 2017.09.07. 19:36:17

@London2009: pedig de, hivtalak :)
Ez év február utolsó 2 hetében dolgoztunk a One Canada Square Canary Wharf-ban, akkor hivtalak

Dikusz 2017.09.07. 19:38:32

@Taxomükke (UK): ahogy az egyszeri focikapus a reklámban mondja (H***s cukor): "az orromat is tisztíccsa"

Nem tzudom ismered-e a reklámot, de az eredeti heftiturkálóst hamar módosították:)

kék madár 2017.09.07. 19:40:34

@swing gitan: az a vicc, hogy ez nem vicc, mire a cikk kozepere eetem megtalaltam: Trump hotelben szallnak meg ES Trumpnak van egy erre szakosodott cege Ukrajnaban. Giant, Trump Hotel sized conflict of interest

London2009 2017.09.07. 19:41:29

@Zooleka: arra emlekszem, hogy itt dolgoztatok. Ha hivtal volna, hogy gyere lajhar, igyunk egy kavet, biztos, hogy nem kosaraztalak volna ki. Ugyhogy nem hivtal el rendesen, latod?

Dikusz 2017.09.07. 19:41:36

@Zooleka: hát éééén:)
és igen, így jobb, de mégjobb lenne valami ava-tárral együtt:)))

London2009 2017.09.07. 19:43:20

@gabors: nahat mik vannak! Atgondolom...: )

SzZoole 2017.09.07. 19:44:47

@London2009: ahhh, ti nők mindig rosszul emlékeztek :)))

Dikusz 2017.09.07. 19:44:48

@gabors: :)))))
az ujjgyakorlat még csak megy, de a matekkal hadilábon álltam mindig, ő is velem. Eléggé hatékonyan hozzájárultam a többiekkel együtthatodikos koromban ahhoz, hogy a matektanárnő odébbálljon az iskolaév végén:)

Csodabogár 2017.09.07. 19:45:15

@Kövérmadár [swe]: A princess torta az a ronda zöld, ami egy vékony alapon tejszinhab és be van vonva vastagon émelyitően édes zöld marcipánnal.
A valódi svéd kajákból nálam csak a räkor és a lazac minden formában, jött be.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.07. 20:01:54

@Kövérmadár [swe]: nekem a kanon mint jelző a furcsa, pl kanonbra, vagyis ágyújó...Micsoda fasság... :D
Még nem próbáltam nekik elmagyarázni de egyszer eljön az ideje, hogy a magyar az állat szót használja erre, pl djurbra, állatjó...
:D

A szmörgásztárta az q finom, csak pondrórák ne legyen rajta.
A halat pedig már rég meg kellett volna szeretned, ez egy tengeri ország!A lazac kib@$zott finom, pl, de a torskfilé is.Nyami!
Az ilyen polip, ra és hasonló szörnyűségeket tényleg nem kell megenni.
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.07. 20:06:49

@Kövérmadár [swe]: Falukorvot csak kistelepülésen szabad fogyasztani, esetleg Dalarna megyeszékhelyén, Falun... :-))
Ott lakó ismerősökhöz rendszeren szólok úgy, hogy nálatok, Falun, mi a helyzet? :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.07. 20:18:26

@gabors:
Integralszamitas :)
Azt izgalmas kezen vegigvinni :D

@Csodabogár:
Akkor nem fogunk osszeveszni.
Mind a harom ilyen tortajukat imadom, zoldet, rozsaszint, de a favorit a sarga. 250-ert darabja... hmm... veszek is holnap es bevagom egyben! :D

@geegee:
Ez a hal megszeretes nem fog osszejonni :) ha a muszlimok megtehetik, hogy nem eszik a legnagyszerubb hust a vilagon, akkor csak lehet nekem is "kikozositeni" a halat.

Probalkoztam vele, de nemgyerebe. Ez van.

Igen, az agyujo az aranyos. De hallottam mar a jävla bra-t is (nem, nem a jätte bra-ra gondolok).

Dikusz 2017.09.07. 20:25:22

@geegee: ez olyan, mint amikor az egyszeri viccben megkérdezi az egyik ember a másiktól:
-Hát magának meg magának mi baja?
-Mi Baja? Nekem a szülővárosom:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.07. 20:51:10

@Dikusz: Én ezt úgy ismerem, hogy érettségizik a rendőr és kérdezik az adatait előtte:
-Vezetékneve?
-Kábel!
Keresztneve?
-Feszület!
-Na, akkor húzzon egyet (tételt).
-Huhúúúúúúúú...
-Mi baja magának?
-Nekem?Szülővárosom...

(Rettentő pihent volt, aki kitalálta... )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.07. 20:53:17

@Kövérmadár [swe]: Ja, a halál szót már magyaráztam arabnak nyelviskolában, hogy kerülje el, amennyire csak lehet az ilyen kajákat, mert hogy mit is jelent ugyebár a szó...
Eléggé meg volt rökönyödve, szerintem még ma sem érti, hogy viccölni próbáltam... :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.07. 21:16:10

@geegee:
En meg sem probalok veluk kommunikalni. Elkerulom oket, amennyire csak lehet.

Csipyke 2017.09.07. 21:33:32

A gyereknek töltöttünk le iPad appot német szótanítósdi gyanánt. Az "sz" wie Sport (s-sel ugye) meg a "fau" wie Violine azért megnevettetett nem kicsit...

Dikusz 2017.09.07. 21:35:10

@geegee: :))))

ez még jobb:)

szalka240 2017.09.07. 21:38:45

@geegee: Erről 2 jelenet jut az eszembe.

2 öregember találkozik.
- Régen láttam!
- Régen én is!

A másodiknál egy ember odamegy egy járókelőhöz és kérdez tőle valamit (már nem tudom, hogy mit).
- Ön most hülyét kérdezett.
- Elnézést, de nem volt más a közelben.

SzZoole 2017.09.07. 21:45:17

@Dikusz: igy jo lesz Magdianyus ? :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.07. 22:09:36

@gabors: errol a betuzesrol eszembe jut egy helpdeskes emlekem:) Indiai kollegak nem mindegyike volt otthon az Alpha, Charlie betuzesben, es amikor az E betuhoz ert, mondta: e as in elephant :)) Ertheto, miert ez jutott eloszor eszebe :)))) Masik emlek, amikor 1-1 indiai probalta a sajat nevet lebetuzni nekunk...:)))) na, az eltartott egy darabig, nem azert mert mi voltunk annyira hulyek, hanem mert olyan hosszu neveket kellett lebetuzni :)))))

Egyebkent US atlagemberek (ok, altalanositok) eseten ugy vettem eszre, hogy legtobben az ovodaban tanult betuk-szavak melyen berogzult semaja alapjan betuznek :) Ugyanis amikor tanuljak az abc-t, az adott betuhoz egy szokepet kapcsolnak (pl. a - apple, i - igloo), es ha kapasbol kell gyorsan betuzni valamit, sokszor ez ugrik be a legtobb embernek (mar aki itt tanulta az abc-t :)

Pernilla 2017.09.07. 22:16:56

@geegee: nekem a vrålbra a kedvencem, üvöltésjó. Ez kb az állati jó szinonimája nálam :)

@Kövérmadár [swe]: "hmm... veszek is holnap es bevagom egyben! :D"
A név kötelez, ugye :D

SzZoole 2017.09.07. 22:42:04

@Pernilla: a neve megtévesztő, legalább olyan csinos mint én :-))

FutureFry 2017.09.07. 22:55:24

@meatclone: @DieNanny CH:
A "Chinese fire drill" pedig az amikor piros lámpánál vagy stop-táblánál megálláskor kiszállnak és körbe futva helyet cserélnek az autóban ülők (pl. a vezető és utasa).

FutureFry 2017.09.07. 23:01:22

@London2009: @Csodabogár:
A 80-as években amerikai általános iskolában használták/tanították a Kodály-módszert (legalább is a kézjeleket) szolmizálásra. És persze ott van a Spielberg rendezte "Harmadik típusú találkozások" idevágó jelenete is [1].

[1] youtu.be/xBrYXG_TVlA

Pernilla 2017.09.07. 23:03:51

@Zoole Reloaded: naja, én is ott maradtam le, hogy közben IzomMadár lett. De persze az már jópár éve volt :))

Latcho Rom 2017.09.07. 23:06:37

@Dikusz: mit össze nem becézgeti magát a gyerök :)

DarthVader 2017.09.07. 23:06:37

@DieNanny CH:

Hát, a cigány "devla" pünkt "isten"-t jelent.

Dammiel 2017.09.07. 23:06:37

Kanadában kiröhögött a sógorom, amikor kettőt mutattam, mert az ugye ott a loser...(ha a homlok előtt mutatják)..de az ő kedvence a mínusz iksz és a házisárkány szavak kiejtve :P

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.09.07. 23:06:45

@Csodabogár: @geegee: @Kövérmadár [swe]: @Pernilla:
Hej allihopa!
Úgy látom, szépen összegyűlt itt a svéd érdekeltségű csapat. :-)

London2009 2017.09.07. 23:07:38

@Zoole Reloaded: vegre basszus az avatar! Most mar helyreallt a vilag rendje! Welcome back eccsapa!
Arrol meg nyilvan a nok tehetnek, hogy ha nem hivjak el oket kavezni, akkoe nem mennek el kavezni! Ki hallot mar ilyet!

London2009 2017.09.07. 23:10:03

@London2009: akkor es hallott! Thursday is the new Friday vagy mi!

Pernilla 2017.09.07. 23:25:05

@α Ursae Minoris: a Hobbiszakács meg a Réka mondjuk eléggé hiányoznak :/

gabors 2017.09.07. 23:42:44

@Zsuzsi65: 'errol a betuzesrol eszembe jut egy helpdeskes emlekem:) Indiai kollegak nem mindegyike volt otthon az Alpha, Charlie betuzesben, es amikor az E betuhoz ert, mondta: e as in elephant :))" ez jo bar elephant van meg indiaban meg ott szent unnepe is van, de az usa-ban annyira nem elterjedt :-))

hat amikor a "zuluval" nem jutok sehova akkor en altalaban a "zebra"-t mondom a "Z" -nek

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.07. 23:45:23

@gabors: oh, azt nem mondtam, hogy az illeto Indiaban elo indiai volt, ez az eset meg Bp-i helpdeskes multambol van :)))
hat igen, a zebra az valoszinuleg tobbeknek ertheto, mint zulu :))

Latcho Rom 2017.09.07. 23:50:54

@dddddddddddddd: hüvejk s mutató, kifordítva :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.08. 00:09:40

@Zoole Reloaded:
Nana! Belem mar csak hanyni jar a lelek. :D

@α Ursae Minoris:
Verszagra gyul' a svedi vad... :D

Latcho Rom 2017.09.08. 00:17:41

@Zsuzsi65: jól látom hogy ua mint a tietek?

www.tc.gc.ca/eng/civilaviation/publications/tp11957-appendices-appendixa-1182.htm

P.s. Sok barát él floridában, aggódom értük...

gabors 2017.09.08. 02:51:52

@magneto tellerikus gnóm: "
@Zsuzsi65: jól látom hogy ua mint a tietek?

www.tc.gc.ca/eng/civilaviation/publications/tp11957-appendices-appendixa-1182.htm
"

persze hogy ugyanaz !! mert mint irtam az ICAO (UN agency) dolgozta ki az otvenes evekben (meg a NATO elott) pont azzal a cellal hogy olyan szavakat talaljanak, amik a legtobb nyelven kimondhatoak peldaul ezert irjak "alfa"-nak es nem pedig az angol spellinggel ..stb es ebbol lett egy nemzetkozi "standard'. Amugy nalatok Montrealban van a kozpontjuk (a mar emliette Quebec minden bizonnyal egy easter egg).

Floridaban brutalis lesz ez ha marad 5-os erossegu ... (Mar-a-lago is a menum van isten nem ver bottal. de Trump mar csalt penzt ezzel is par eve hogy a nem letezo karokat is kifizettete kar nem fogja erni )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.08. 05:14:16

@szalka240: :D :D
Meg a fuldokló a tóban, kiabál a pecásoknak, hogy segítsenek:
-Halászok, halászok!
-Mi is, csak mi nem óbégatunk közben.

Érdekes ez a magyar nyelv.

pappito · http://pappito.com 2017.09.08. 08:17:57

@gabors: " az ICAO (UN agency) dolgozta ki az otvenes evekben (meg a NATO elott) pont azzal a cellal hogy olyan szavakat talaljanak, amik a legtobb nyelven kimondhatoak"

nem azért csinálták, hogy minden nyelven kimondható legyen, hanem azért, hogy a hasonló hangzású dolgokat, számokat ne keverjék össze a recsegős rádióban. mint az m és az n, az s és az x pl, a kilenc ezért niner és nem nine, amit félre lehet hallani five-nak, stb.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.09.08. 12:00:00

@Pernilla: Hobbiszakács itt ugyan nincs jelen, de a saját blogjában)szerencsére továbbra is aktív. :-)
hobbiszakacs.blog.hu/
Rékáról nem hallottam már egy ideje...

@Kövérmadár [swe]: @geegee: :-)

Pernilla 2017.09.08. 12:05:26

@α Ursae Minoris: Réka sajnos a saját blogján is elég inaktív jó ideje. Pedig nagyon szerettem az írásait, fotóit.
Hobbiszakács blogján már jártam régebben, ideje újra benézni :-)

gabors 2017.09.08. 16:28:04

@pappito: 'nem azért csinálták, hogy minden nyelven kimondható legyen, hanem azért, hogy a hasonló " azert is de a szavakat tudatosan ugy valasztottak hogy ne csak angolul de mas pl francia spanyol es egyebb nyelveken beszeloknek is mukodjon (valoban nem MINDEN nyelvrol volt magyart biztos nagyivben sz..tak le) .. nem voltam ott csak olvastam rola ...

Taxomükke (UK) 2017.09.08. 18:09:28

@London2009: Hat nem konyvelok vagy egyeb penzugyi szakemberek, de nem is gyogyosok.

SzZoole 2017.09.08. 18:24:54

@Pernilla: ugy hallottam, hogy babat var, vagy mar talan le is babazott :-))

Pernilla 2017.09.08. 19:16:35

@Zoole Reloaded: te aztán jól értesült vagy (ha igaz :D). Én csak az esküvőjéről tudtam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása