oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. június 29. 06:30,  Nesze semmi, fogd meg jól? 206 komment

2017. június 29. 06:30 Határátkelő

Nesze semmi, fogd meg jól?

Megindult az alkudozás az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a Brexitről. Mindenki megnyugtatására: eszem ágában sincs minden fordulatát figyelemmel követni itt, a blogon, azonban az első lépés már csak azért is megérdemel némi figyelmet, mert nagyjából megmutatja, honnan indítják tétjeiket a felek. A kezdeményezést ebben az esetben a britek vállalták magukra, lássuk, amit Theresa May a minap bedobott az uniós határátkelők Brexit utáni lehetőségeiről, több-e a semminél. Maradjunk annyiban, hogy nem sokkal.

nagy-britannia_anglia_london_foto_pixabay_com_chafleks_2.jpg

A legfontosabb mondat: a brit miniszterelnök által beterjesztett elképzelés szerint a jelenleg törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok közül senkinek nem kell majd távoznia a Brexit után.

Theresa May erről a londoni alsóházban beszélt hétfőn. Ami a részleteket illeti: azok, akik a később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, „letelepedett” státust kapnak, és ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat. 

A határnap 

Azok, akik a kijelölendő határnap előtt érkeznek, de a brit EU-tagság megszűnéséig nem töltenek el öt évet Nagy-Britanniában, szintén maradhatnak, amíg az ötéves tartózkodási időszakot ki nem töltötték, és ezután folyamodhatnak a letelepedett státusért a brit hatóságokhoz. 

A határnapról egyelőre csak annyit tudni, hogy két dátum közé esik, ezek közül az egyik idén március 29., amikor Theresa May bejelentette a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását (ezzel indult el hivatalosan a Brexit folyamata), a másik pedig a kilépés konkrét napja. Eközött bármi lehet. 

Akik ezután a határnap után érkeznek, azok átmeneti ideig maradhatnak, és „személyes körülményeiktől függően” később jogosulttá válhatnak az állandó letelepedésre, de az ide tartozók számára már nem garantált a letelepült státusz. 

Ami a családokat illeti, azok a családtagok, akik a brit EU-tagság megszűnése előtt csatlakoznak letelepedett státusra jogosult EU-állampolgár hozzátartozójukhoz, öt év után szintén folyamodhatnak letelepedett státusért. 

A brit EU-tagság megszűnése után a letelepedett külföldi EU-állampolgárok ugyanolyan feltételekkel hozhatják Nagy-Britanniába külföldi hozzátartozóikat, mint a brit állampolgárok. 

Az a bizonyos öt év 

Anélkül, hogy túlzottan előre szaladnánk, azért egy gyors megjegyzés az öt évvel kapcsolatban. 

A hatályos szabályozás szerint jelenleg az folyamodhat brit állampolgárságért, aki: 

- a jelentkezést megelőző legalább öt évben az Egyesült Királyságban élt

- ezen idő alatt 450 napnál nem töltött többet az országon kívül

- ebből az elmúlt 12 hónapban nem töltött 90 napnál többet külföldön

Ha ez igaz (márpedig a hivatalos brit kormányzati oldal szerint igaz), akkor most tulajdonképpen az történt, hogy aki jogosult az állampolgárság megszerzésére, az most letelepedett státuszt kaphat? Ennek mi értelme? Ha lehetek állampolgár is, akkor miért érjem be kevesebbel? 

Ráadásul a letelepedett státusz sem jár majd automatikusan, ugyanúgy kötelező lesz folyamodni érte, mintha állampolgárságot kérnénk (csak gondoljunk bele abba a bürokratikus káoszba, amit ez majd okoz), és még ha esetleg könnyebb is lesz megkapni, miért ne kérvényezze az ember rögtön az állampolgárságot? Ez nem teljesen tiszta… 

A letelepedett státuszú nem állampolgár 

Merthogy a letelepedett státusz nem azonos a brit állampolgársággal, de akik megkapják, azok legalább hatévnyi életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodás után brit állampolgárságot kérhetnek. Ez most mi? 

Ráadásul az lesz a szabály, hogy a letelepedett státuszt el is lehet veszíteni (szemben az állampolgársággal), ha birtokosa két évnél hosszabb ideig folyamatosan távol van Nagy-Britanniától, hacsak nem fűzik „szoros szálak” az országhoz (ami meg akkora gumimeghatározás, hogy nocsak). 

Theresa May azt is megismételte, hogy minderről viszonossági alapon kell megállapodásra jutni az Európai Unióval, ami rendben is van szerintem. Nagy-Britanniában becslések szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár, a külföldi uniós országokban 1,2 millió brit állampolgár él. 

Brüsszel nem dobta el magát 

Mivel tárgyalásról van szó, az Európai Unió persze rögtön jelezte, hogy ez azért nem túl erős indítás Nagy-Britannia részéről. Michel Barnier főtárgyaló úgy fogalmazott, hogy nem elég ambiciózus és egyértelmű az állampolgári jogokra vonatkozó brit javaslat, szilárdabb garanciákra van szükség. 

Szerinte ugyanolyan szintű védelmet kell biztosítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után is a szigetországban maradó uniós állampolgároknak, mint jelenleg. 

Kérdőjelek 

Akadnak azért bőven kérdőjelek, és lufik a történetben. Ilyen például a családtagok kérdése, amiben London mondott egy nagy semmit. Ami a kilépés előtti időszakot illeti, ott a briteknek nincs is választási lehetőségük, hiszen kötelező a közösségi jogot alkalmazniuk. 

Ami a kilépés utáni időszakot illeti, őszintén szólva nehezen tudom elképzelni azt a forgatókönyvet, amikor a teljesen jogszerűen érkezett és ott élő családtagot egyik napról a másikra kidobják az országból, miközben mondjuk a férj, a feleség vagy a szülő (esetleg a gyerek) tovább maradhat. 

Azt azért eddig sem gondolta senki komolyan vehető forgatókönyvnek, hogy Nagy-Britannia egyik napról a másikra kidob több mint 3 millió embert az országból (nem beszélve arról, hogy ezzel kb. a földbe is állna a gazdasága). 

Az sem teljesen világos – jegyzi meg a Free Movement nevű oldal elemzése -, hogy mit nyert London azzal, hogy mostanáig nem állt elő ezzel a javaslattal (mondjuk egy évvel ezelőtt). Egyrészt valamennyire megnyugtathatta volna az uniós határátkelőket, másrészt egyértelmű lett volna, hogy nem érdemes állandó tartózkodásra jogosító kártyáért folyamodni. 

Az sem tiszta, hogy miközben öt év bárkinek elegendő ahhoz, hogy állampolgárságért folyamodjon, az uniós állampolgároknak ehhez hat év kell majd? Mert elég nehéz másként értelmezni a jelenlegi elképzeléseket. 

Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban? 

Lássunk pár gyakorlati példát arra, kire mi vonatkozna, ha ez az elképzelés lépne hatályba! (Tippem: nem ez fog.) 

Aki több mint öt éve a szigetországban él 

Főszereplőnk már tíz éve az országban él a kilépés időpontjában. Mivel öt éve folyamatosan Londonban lakik (azaz az utolsó öt évben folyamatosan nem töltött két évet külföldön), minden különösebb probléma nélkül jogosult a letelepedett státuszra. 

Azaz amint megnyílik a lehetőség, jelentkezhet, és meg is kapja a papírokat, nincs is semmi tennivalója a kilépésig. Azt követően viszont az úgynevezett türelmi időn belül jelentkeznie kell a Belügyminisztériumnál, hogy maradhasson, különben el kell hagynia az országot. Ami azért is sajátos, mert már rég állampolgár lehetne. 

Aki a határidő előtt érkezett, de nincs meg az öt éve 

Hősünk a határidő előtt négy évvel érkezett dolgozni az Egyesült Királyságba, ami ilyen szempontból pech. Különösebb aggódni valója nincs, a kilépést követő türelmi idő rá is vonatkozik, és mivel ennek letelte előtt meglesz az öt éve, jelentkezhet a letelepedett státuszra és maradhat. 

Aki a határidő után érkezett 

Nyilván lesznek olyanok, akik a ma még nem ismert határidőt követően érkeznek élni, dolgozni az Egyesült Királyságba. Ők maradhatnak az átmeneti időszakban, viszont utána már jön a bürokrácia. 

Ha ezt a bizonyos határidőt a kilépés előttre teszik, akkor a kilépésig minden jog megilleti, ami az uniós állampolgároknak jár, viszont a kilépés pillanatában ezeket (jelen állás szerint) elveszíti. 

Ugyan az átmeneti időszakban maradhat (tehát nem kell azonnak elhagynia az országot), ám tartózkodási engedélyért kell folyamodnia, amit ha megkap, akkor az abban meghatározott időpontig maradhat az országban. 

Ha ezután is maradni szeretne, akkor ismét engedélyért kell folyamodnia, viszont ennek feltételeiről jelenleg semmit sem tudunk. Számára tehát semmi garancia nem lesz arra, hogy maradhat az országban. 

A türelmi időszak 

Nem vagyok szakértő, de amennyire követem a híreket, a javaslat egyetlen igazán komoly újdonsága az a bizonyos (maximum) kétéves türelmi időszak. Ez az a periódus, aminek végére minden uniós állampolgárnak rendelkeznie kell a maradást lehetővé tévő dokumentummal, különben jó eséllyel mehet, amerre lát. 

A legnagyobb különbség 

A legnagyobb különbség a jelenlegi status quo és az új szabályok (már ha életbe lépnek, de most induljunk ki ebből) között az, hogy az új státusz nem jár automatikusan. 

Mindenkinek (!!) kérvényt kell beadnia legkésőbb a türelmi idő végéig, azoknak is, akiknek már most is van állandó letelepedési engedélyük, bár nyilván az ő esetükben ez azért jórészt formalitás lesz. 

Noha a brit javaslat konkrétan nem mondja ki, aki nem adja be időben a kérvényt, jó eséllyel bűncselekményt követ majd el, amennyiben megsérti az Egyesült Királyság bevándorlási törvényét. 

Sok minden nem világos még, például az sem, hogy mennyibe fog ez kerülni (a javaslat úgy fogalmaz, hogy „ésszerű összegbe”), de hogy mennyi az az ésszerű, az jó kérdés. A jelen díjak 65 fonttól egészen 2000-ig terjednek. Ha tippelnem kellene, inkább az alsó felébe lőném be. 

A brit kormány azt mondta, szeretnék, ha ez a folyamat a lehető leggördülékenyebben és leggyorsabban zajlana, és noha nem tudjuk, milyen dokumentumokkal kell majd bizonyítani a tartózkodást, azért mégiscsak 3 millió emberről van szó (ha addig sokan el is hagyják az országot, akkor is 2 millió emberrel mindenképpen számolni kell). 

Ez akkor is hatalmas szám, ha abból indulunk ki, hogy mondjuk az adóbevallásokat veszik alapul. 

Szóval rengeteg kérdőjel van, ami a tárgyalások ezen szakaszában természetes is. Az elég biztosnak látszik, hogy még az is, aki most vág neki egy nagy-britanniai életnek vagy munkavállalásnak, nagyjából 3-4 nyugodt évvel még számolhat. 

Arra azért kíváncsi leszek, hogy ennél kerül-e majd jobb ajánlat az asztalra, mert ez eddig inkább csak amolyan nesze semmi, fogd meg jól.

HÍRMONDÓ

Külföldi munkák angoltudással

Brexit ide, Brexit oda, egyrészt még legalább 2-3 évig nyugodtan lehet munkát vállalni a szigetországban, másrészt máshol is el lehet angol nyelvtudással helyezkedni (például a legtöbb hollandiai munkához is elég). Ajánlunk is gyorsan párat.

Akármi lesz, ők mennek

A Baker McKenzie kutatásából kiderül, hogy nagyvállalatok magasan képzett dolgozóinak 56 százaléka még az EU-ból való kilépés előtt elhagyná az Egyesült Királyságot. 

Mi lesz veled, Magyarország? 

Az ENSZ tanulmánya számba vette, hogy miként alakulhat a világ népessége az évszázad végéig. Meglepő adatokkal álltak elő.

(Fotó pixabay.com chafleks)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5112626999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaktee 2017.06.29. 16:36:09

@Hari Seldon 2:

Pourquoi êtes-vous si intéressé par la politique hongroise?
Vous devriez le laisser aller..:DD

tsabus UAE 2017.06.29. 16:36:36

Az utóbbipár napban, némely poszt és némely hozzászólás elolvasása után ez villan be egyre gyakrabban:
www.youtube.com/watch?v=ByiSGx-Z_hI

Hari Seldon 2 2017.06.29. 16:41:12

@cat power:
Igazad van. En voltam a hulye...

tanato 2017.06.29. 16:54:09

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "20 év múlva BUlgáriához fog süllyedni?Svédország?

www.origo.hu/gazdasag/20170629-a-sved-kereskedelmi-tobblet-magasabb-a-vartnal.html

Ezt az Origo írta, nem Soros Hanem Mészáros és Habony oldala.

pamut 2017.06.29. 17:04:32

@Vadalmaaaaa:
Attól hogy a szintén szegény, de legalább nagy, 40 milliós Lengyelországnak van némi piaci potenciálja, attól még minket nem a nevetségesen kicsi piacunkért vettek fel, ez egy szélsőjobboldali (számukra örök és kiirthatatlan, fundamentális) mítosz, mert nem bírják elviselni hogy a nyugat nem aljas és önös érdekből vett fel minket (hogy aztán folyamatosan tolhassa belénk a segélyt).

A nyugati cégek pedig azt vásároltak fel, amit eladtunk nekik. Senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhez hogy adjon el bármit is.
Azt valaki szemére vetni hogy vett tőlünk valamit, ami mi eladtunk neki és a pénzért cserébe elvettük és zsebre vágtuk, elég abszurd. Nem mellesleg a csontra elavult, versenyképtelen, csőd szélén álló, kommunista feldolgozóiparunk magától kimúlt volna ha nem veszik meg, kész csoda hogy valaki még adott érte pénzt. Még ma sem nagyon jellemző hogy magyarok képesek lennének komoly (értsd: nemzetközi terjeszkedésre is képes) cégeket felépíteni, akkor meg pláne nem volt jellemző.

A magyar fogyasztók vásárlása kapcsán végképp nevetséges a nyugatiakat okolni, a magyar vásárlók döntenek arról mit vesznek, és hát valamiért ők a jobb minőséget szeretik...

pamut 2017.06.29. 17:05:50

@Vadalmaaaaa:
"a piacunk nem szegeny,csak az emberek tobbsege,nagy kulonbseg"

magyar piac = a magyar emberek összesített vásárlóereje.
ezt nem érteni kell, ez ezt jelenti.

pamut 2017.06.29. 17:09:40

@Vadalmaaaaa: ezt is rosszul tudod, de már inkább hagyom a fenébe.

@Hari Seldon 2: szerintem Panda tudja mi a helyzet, csak "valamiért" tagadja :)

gabors 2017.06.29. 17:12:48

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "- csak a tenyek hianyos ismerete miatt furcsa. "

hogy ezt az evszazados hulyeseget miert nem felejted mar el de legalabb ne tedd be minden blogba meg valaki el is hiszi (rajtad kivul) ...

gabors 2017.06.29. 17:15:44

@Muscari: ' hogy akinek nem volt wrs" ez mi ? nem mindenki szakerto .. (a good character-t azt tudom az van az USA-ban is mint kovetelmeny az ideje attol fugg hogy mi a kerelem alapja 10 ev vagy kevesebb)

gabors 2017.06.29. 17:19:31

@Hari Seldon 2: ", ha az allami hirdetoket eliviszi onnan, vagy aki ott hirdetne, " csak kerdezem az allamnak csak ugy alapbol MIERT KELL egyaltalan hirdetnie (foleg penzert) barmilyen magan lapban ??? azt mar meg sem merem kerdezni miert vannak allami vallalatok az mar csak hab a tortan hogy meg hirdetnek is magan lapokban ...

London2009 2017.06.29. 17:20:44

@gabors: worker's registration scheme

gabors 2017.06.29. 17:21:58

@Vadalmaaaaa: ", ha az allami hirdetoket eliviszi onnan, vagy aki ott hirdetne, " ne zavard meg a kretakoreit !!! conntrail marpedig van evvel omlasztottak ossze direkt a kommunizmust :-)) es irtjak ki az arja europai fehet fajt

London2009 2017.06.29. 17:25:00

@Muscari: de miert ne lenne valakinek wrs-e? Semmibe sem kerult annak idejen regisztralni. Aki ezt nem tette, az jo nagy hulye volt.
Errol most hallok eloszor, hogy good character tiz evre visszamenoleg vizsgalva... Idaig en ugy tudtam, hogy aki annak idejen nem regisztralt annak szimplan 2011-tol szamitodik az 5+1 ev. Tehat mar az is jogosult. Egy baratnom anno babysitterkent kezdte es emiatt nem regisztralt annak idejen. Mar o is megkapta a PR-t es amint megcsinalja a vizsgakat az allampolgarsagi kerelmet is beadja. Ugyhogy ezt nem tudom megerositeni. Ezt en maskent tudom.

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 17:30:03

@geegee: senkit nem erdekel,csak az,hogy amerikai vagy nemet vagy orosz fegyvereket vesznek- a csehek...

A menekult,migrans tema lebegtetese ezt szolgalja,ne erezd magad biztonsagban vegyel nagyobb autot es igen,akar fegyvert,mert jot teszel a nemet vagy az amerikai gazdasaggal..

Migransok korabban is jottek,senkit nem erdekelt evtizedekig,most kapta fel,a politika par eve.

Kit erdekel azoknak a hatarmenti magyar lakosoknak a sorsa,akiket zaklatnak,megijesztenek,kifosztanak, megdezsmalt kertjeik miatt eheznek,bantalmaznak vagy gyerekeiket zaklatjak illetve megprobaljak elrabolni az atvonulok? Senkit. Valoszinuleg itt sokan azt tanacsolnak nekik,hogy koltozzenek valamelyik nyugati nagyvarosba,mint mi,ha nem tetszik nekik valami.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.29. 17:30:27

@pamut: megegyszer ki ne ejtsd a szadon a "tamogatas" szot, mert az ami befizeteseinkbol visszapalyazott penz, az egyenleg negativ.

Ha el sem olvasod mjnek kommentelsz?
Wikipediazd ki, mennyi az osszlakossaga a balti allamoknak, lengyel, cseh, szlovak, magyar bolgar, horvat, roman, szloven, stb aztan majd meglatod hogy mennyire szukseguk van rank, mint piacra.

Csodabogár 2017.06.29. 17:38:36

@tildy[UK]: Sajnos senki, de nekem kifejezetten rossz érzéseim vannak.:-(

Csodabogár 2017.06.29. 17:48:33

@cat power: Mondhatjuk úgy is , hogy a kormány nem EU kompatibilis. Végül is mindegy. Bele veheted még az alkotmánybíróságot is ha akkor jobban hangzik.:-(

Csodabogár 2017.06.29. 17:52:55

@Sexual Harassment Panda: Azt hiszem tényleg bérügynök vagy vagy hülye, már elnézést.

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 18:02:00

Hari S2
PQ pas?

poszter!

Nem hiszed,hogy ki lehet utasitani a szigetrol legalisan erkezett csaladtagot.???

mar meg is tortent! Ezeknek a csaladtagoknak a meghallgatasa volt iden majusban Brusszelben. 30 eve a szigetlakok koze behazasodott eu- s allampolgarokat ultettek fel egy gepre es toloncoltak ki hazajukba a szigetrol. Nem veletlen,hogy tovabbi garanciakat akar a kontinens az EU- s allampolgarok jogait illetoen.

Muscari 2017.06.29. 18:02:58

@tanato: Európa összes többi országa nyitva áll előttük. Lehet, hogy érdemesebb inkább angol helyett németül tanulni, vagy hollandul.

Shaktee 2017.06.29. 18:06:34

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: támogatás nem tetszik?

Legyen akkor baksis, lenyulhato piszkos soros/brusszel eurok.

Menj mar valahova a negativ egyenlegeddel..

Mrs. Clayton 2017.06.29. 18:06:56

@Muscari: ha nem titok vegul melyik varos mellett dontottetek? Akkor vegul dolgozni sem jartok be Londonba? Mondtam, hogy nagyon nem erne meg, mert itt sem annyival rosszabbak a berek.
Innen meg mindenki meg eszakabbra menekul.

pamut 2017.06.29. 18:35:53

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
Édes pofa vagy, kb. harmincmilliószor cáfolták már hogy nettó befizetők lennénk, ez nem igaz, a valóságban nettó haszonélvezői vagyunk az EU-nak. Biztos vagyok benne hogy ezt te is tudod, a kérdés már csak hogy miért mondod az ellenkezőjét.

Egy dologban viszont - meglepetés - egyetértünk, az EU-tól kapott gigantikus összegekre valóban nem jó szó a támogatás. A helyes kifejezés: segély.

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 18:43:07

Pamut: :1 ennyire nem egyszerusitheted le, nagyon kiskereskedelmimszemleleted van. A magyar piac sem csupan fogyasztok vasarloerejebol all,hanem ki/megtermelt javakbol is all. A magyar gazdasag exportorientalt,tehat tobbet ad el sajat megtermelt javaibol,mint,amennyit behoz.
2
" nem aljas erdekbol vett fel a nyugat" - irod?
Te azt gondoltad csupa szivjosagbol? :))) az aljas szo helyett a hideg uzleti szamitas szo lesz az,a it keresel

3
"A kommunista ipar osszedolt volna magatol"- irod
Mire gondolsz az Ikaruszra,Richter Gedeonra vagy eppen a Mol- ra , Globuszra ,csakhogy emlitsek nehany olyan ceget,aki oriasi sikereket ert el a nemzetkozi piacokon,

en veled ellentetben jarom a vilagot,MINDENUTT talalkoztam magyar termekekkel,igen Szaudiban is,pedig ott aztan csak egy kriterium van, a minoseg.

Na inkabb hagyom a fenebe,mert latom nem vagy kozgazdasz,ha elfogadsz egy tanacsot,ne is legyel,nem neked valo. Minden rosszindulat nelkul,tenyszeruen kozlom.

Shaktee 2017.06.29. 18:43:51

@pamut: Te tanár vagy civilben?? :P

nyuszigonosz 2017.06.29. 18:44:18

@geegee: Ez egy érdekes téma és sajnos az az érzésem, hogy részben hasonló indíttatásból lesz megengedett a fegyverek nemcsak tartása, hanem viselése ( utcán, munkahelyen, kiránduláskor...) mint a tudatmódosítók engedélyezése is: az is túl sok mindenkinél volt, mindenhol lehetett és lehet venni, nem volt kinek ellenörizni, így a fegyverekkel is. :-(

Na meg ellenben azzal, amit itt valaki írt, hogy a csehek esetleg német, amerikai vagy orosz gyártású fegyvert vesznek lenne csak az érdekes a dologban, hát nem.
Csehországban idötlen idök óta gyártanak fegyvereket, nem is akármilyeneket, sok Csehországtól nyugatabbra lévö ország rendörségeit / hadseregeit is cseh gyártású fegyverekkel munícióval látják el, és föleg az egész világba exportálnak. Az olyan robbanószerek feltalálásáról és gyártásáról már nem is beszélek, amik szintén az egész világban megtalálhatóak és Csehországban gyártják öket.

Ha többen vesznek fegyvert, többet lehet eladni is, többet lehet gyártani is.
A nép nagyobb biztonságban érzi magát, - gondolják a politikusok - pedig szerintem pont nem a nagyobb biztonságot jelenti, ha boldog-boldogtalan fegyvert hurcol magával.
És föleg: már eddig is nagyon sok fegyver volt/van mindenfelé sok mindenkinél, hát most már ezt sem kell külön ellenörizni, adott esetben eljárást indítani.

Shaktee 2017.06.29. 18:50:29

@Vadalmaaaaa: "hideg uzleti szamitas"

Van meleg uzleti szamitas is? :-)

"en veled ellentetben jarom a vilagot,MINDENUTT talalkoztam magyar termekekkel,igen Szaudiban is,pedig ott aztan csak egy kriterium van, a minoseg."

Hát kedves vadalma ..mi itt a vilag vegen is latjuk a kivalo magyar termekeket, Globusz minden etnik deli polcan lathato, magyar borok is vannak az italboltokban..a legolcsobb 8-9 dollaros szekszardik, bikaverek, s rubik is van mindenutt.
Az olasz boltban van igazi Pick szalami is! :-) (nicastroban az ottawai bloggereknek)

Főgebra 2017.06.29. 18:54:33

@Vadalmaaaaa:
"A magyar gazdasag exportorientalt,tehat tobbet ad el sajat megtermelt javaibol,mint,amennyit behoz."

Nem! Azt jelenti, hogy a belföldi szükségleteknél(fogyasztás) nagyobb mennyiséget exportálunk.
Amire te gondolsz, az a külkereskedelmi mérleg egyensúlya, ami hosszú évtizedeken keresztül mindig deficitet mutatott, magyarán többet importáltunk, mint amennyit exportáltunk. Pár éve lett szufficites a külkereskedelmi mérleg. Nem jelentősen, de pozitív.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.06.29. 18:58:51

@Sexual Harassment Panda:
"És ha ők úgy döntenek hogy kilépnek, demokratikus népszavazáson, akkor az úgy jól is van.
"
Na man meg, manmeg lehet nepszavazast tartani rola? :D:D:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.06.29. 19:01:16

@London2009: Elvileg azota kell igazolni, mikor ideerkeztel. Persze lehet "azt mondani" hogy csak 2011 vege ota vagyok itt, aztan vagy elhiszik vagy nem.

Ferjemnek pl nem volt wrs-e. Mert mikor jottunk kb csak 3 hetet dolgozott. Viszont oneki amiatt fogadtak el, mert itt lehet visszamenolegesen buisnesst csinalni, marmint self employementet, az meg 2011 vegen vagy 2012 elejen lett neki 2010 februarra visszamenole.g

tanato 2017.06.29. 19:01:54

@Muscari: Úgy legyen!legalábbis bízzunk benne,hogy nem lesznek a jövő fiataljai újra bezárva,immáron kívülről.

gabors 2017.06.29. 19:02:25

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "komoly ervek kellenenek." viccelsz gondolom :-))

pamut 2017.06.29. 19:14:33

@Vadalmaaaaa:
1. A piacunk értékéről volt szó (hisz erre hivatkozott a másik kommentelő, hogy csak ezért, ezt megkaparintani vettek fel minket az EU-ba), igaz hogy exportálunk is, de nem az volt a téma.

Sőt, ha már itt tartunk: a nyugati exportunk ténye önmagában is gyengíti/cáfolja azt az egyébként is kamu érvet hogy a mi kurva gazdag és zsíros piacunk, azaz a jövő busás importja miatt vettek fel minket, hiszen az exportunk miatt amit nyernének a mi importunkon, azt elveszítenék a mi exportunkon, hisz azon meg mi nyerünk, arról mi akasztjuk le a profitot, mi állítunk versenyt a nyugati cégeknek.

2. Nem hideg üzleti számításból vettek fel, ha így lett volna pont hogy nem vettek volna fel, ugyanis anyagilag mi egy veszteség vagyunk nekik, ugyanis nem csupán az export/import egyenleg rossz, de még segélyezniük is kell minket ragyásig.

Talán érdemes tudni, hogy az elmúlt években már több pénzsegélyt kaptunk az EU-tól (nettóban számolva, tisztán), mint amennyi a Marshall-segély összege lett volna annak idején, ha akkor elfogadjuk. Látom nem vagy képben a dolgokkal, szóval kérésre szívesen alátámasztom ezt számokkal és forrásokkal.

Minket azon egyszerű kulturális és geopolitikai adottságaink miatt vettek fel, hogy hosszútávú politikai érdekeink miatt, és a közös európai kulturális gyökereink miatt is természetes szövetségesek vagyunk. Közös érdek. Ha sikerül belőlünk valami nem túl gyalázatos országot pofozniuk (egyelőre úgy néz ki nem sikerül), akkor egy jó kis építőkockái lehetnénk a régi nagy álomnak, egy közös nagy európai projektnek. Azaz ez egy politikai érdek, politikai döntés volt. Ahogy a finnek, az írek, a hollandok, az osztrákok és a többi kisebb országnak is érdeke egy nagy közös halmazzá összeállni. Amivel jól járnak ők is mi is. Vannak is akik tudta élni a lehetőséggel, szlovének, lettek, észtek, de a szlovákok is szépen fejlődnek.

3. Attól hogy van pár kivétel, attól még a magyar nemzetgazdaság egy rakás szar volt a rendszeváltáskor. Pont. Ez köztudott tény. Elavult, tőkehiányos és versenyképtelen. Se know-how, se kapcsoltok, se marketing, se kiépült logisztika, se semmi. Nem mellesleg pont gazdasági okokból omlott össze és szűnt meg a kommunizmus... nem volt háború vagy ilyesmi, egyszerűen szar volt a gazdaság, ennyi.
Az Ikarusz egyébként akkori formájában megszűnt, akkori méretéhez képest picire összement, hisz elvesztette a KGST piacait, amit - valódi képességek hiányában - nem tudott pótolni, és a mai napig nem tudta meg sem közelíteni az akkori méretét. Ha a magyar állam nem rendelne tőle néha buszokat (burkolt állami támogatás, gyakran pártpolitikai alapon, mindegy) a mi közpénzünkön, valszeg már rég becsődölt volna.
A Richter Gedeon és a Mol kivétele pedig pont arra példa hogy azok tudtak fennmaradni amiknek voltak reálgazdasági alapjai, _valós_ piaca, tudása, exportképes terméke. A MOL egyébként ma egy nemzetközi vállalat. A Richtert ráadásul nem a kommunista rendszer termelte ki magából, az egy több mint 100 éves cég, átvészelt két világháborút, rendszereket, elég sok tapasztalat gyűlt fel a cégben, a vezérigazgatója pedig híresen profi. Tipikus kivétel.

@cat power: Miért lennék tanár? :)

Shaktee 2017.06.29. 19:22:38

@pamut: A végtelen turelmed miatt ahogy a trolloknak mondod a frankot :-)

"Az Ikarusz egyébként akkori formájában megszűnt, akkori méretéhez képest picire összement, hisz elvesztette a KGST piacait, amit"

Elvesztette az ottawait is, meg a nyolcvanas evekben, nem a KGST osszeomlasa miatt, hanem mert a csuklosok ugy vagodtak ki a jegben, hoban hogy ihaj.

www.google.ca/search?q=ikarus+bus+in+ottawa&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjz5JazyOPUAhXE2yYKHbJeDxUQ_AUICigB&biw=1536&bih=822

M. Péter 2017.06.29. 19:32:21

@tildy[UK]: Ennél bonyolultabb a dolog. Bizonyos esetekben, pl. ha az illető munkahelyi balesetet szenved, vagy nyugdíjba vonul, akkor már 5 év előtt is letelepedettnek számíthat.

Az állampolgárság kérelmezéséhez az 5 éven kívül az is kell, hogy az kérelem benyújtása előtti évben már letelepedettnek számítson az ember. Ha valaki ezt uniós jog alapján szerzi meg, akkor kell az ezt igazoló igazolvány, de az állampolgársági kérelem benyújtásához nem kell az igazolvány kiállításától számított 1 évig várni, hanem a letelepedett státusz megszerzése után 1 évvel már lehet kérelmezni. Ezen kívül még vizsgázni is kell.

Morgo1229 2017.06.29. 19:35:55

Ezek a britek hatalmas faszkalapok. Ketsegetek se legyen. Aki kelet europai az ezeknek voros poszto. Igaz regen tortent a tesom kitelepitese de megis nagyon jellemzo rajuk. Au-pair-kent erkeztunk 94-95 kozott Doverbe. Szepen busszal ahogy kellett anno. A beengedes az egy masik hsz, azt nem reszletezem. Lenyeg, hogy tesom megunta az au-pairkedest es beallt egy szendvicsboltba eladonak. Tuti kiralysag. Egyik nap jottek a rendorok a boltba. Elvittek papirok hijan. Aznap ejjel Budapestre toloncoltak. Csak paran ultek a repulon. De igy is megerte nekik. Nem baj. Legalabb tesom ult repulon eleteben eloszor. Hadd ne mondjam , hogy London mar akkor fullon volt nigeriaikkal, pakikkal etc. Az sose zavarta oket.

M. Péter 2017.06.29. 19:36:52

@London2009: Nem volt ingyenes, ha jól emlékszem 50 fontba került.

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 19:40:43

@pamut: segely vagy tamogatas,ezt ki kell szamolni,nem cafolatokat hallgatni. A valos adatok kevesek rendelkezesere allnak.

Nem hiszek az onzetlen jotetemenyekben.ma kozgazdasag alapja a (gazdasagi) ÉRDEK.

Egy biztos el van adva a magyar energiaszektor,feldolgozoipar es a nagy magyr cegek reszvenyesei is kulfoldiek.

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 19:40:48

Gabors: azt nemmen irtam,amire valaszolsz

M. Péter 2017.06.29. 19:41:04

@tildy[UK]: WRS csak az 1 hónapnál hosszabb munkához kellett.

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 19:41:20

@cat power: pedig van,csak te nem tudsz rola:)
Nezz utana: hustermek,genetikai allaomanyjavitok, banyaszati termekek( kanadai es ausztral kitermelok fizetnek banyajaradekot a magyar allamnak- (es nemmszìvjòsàgbòl)

Fögebra: dehogyis! Ezt is rosszul tudod! A kulker- i merlegbe beleszamitjak azokat a cegeket is,akik Magyarorszagon keresztul hoznak be valamit ,rontva. A kulker merlegunket:)!

Ezt meg Az ot eves lanyom is tudja !

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 19:41:25

Fogebra! Nagyon nem! Dehogyis! A kulker merlegbe beleszamitjak azokat. A cegeket is,akik a magyarokon keresztul hoznak be valamit,rontva a magyar kulker merleget.

Morgo1229 2017.06.29. 19:43:29

Amugy EU-s dolgozokent mar egy 1 eve idegesitenek a brit kollegak. Igazabol kit szolgalnak ok az EUn belul ? Miert vannak velunk ? Meg lehet bennuk bizni ? Allitolag nem lesznek szelnek eresztve de akkor milyen jogon lesznek ott. Hallom hogy most legtobbje fejvesztve allampolgarsagert hajbokol. En ha utanamvagnak se akarnek belga allampolgar lenni. Pfhuuuj.

M. Péter 2017.06.29. 19:43:32

@pamut: Egy országot nem lehet az akarata ellenére kirúgni az EU-ból. Legrosszabb esetben fel lehet függeszteni a szavazati jogát.

tanato 2017.06.29. 19:44:01

@Morgo1229: Vissza a jövőbe.De sajnos így van az illegális munkavállalókat kitoloncolják.És 3 év múlva ha egy frissen jött káeurópai beáll dolgozni egy boltba akkor elkapják.Vége lesz az uniós tagságon való alapjogoknak.Onnan már illegális munkavállaló.

Morgo1229 2017.06.29. 19:56:34

@tanato: es megint ugy lesz, hogy a munkaltatonak be kell bizonyitania, hogy probalt de nem tudott brit munkast felvenni es akkor johet a kaeuropai ?

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 20:15:15

@pamut: -mielott valaszolnek leszogezem,hogy nagyjabol egy malomban orolunk,miutan en nem vagyok ellene az azonos kulturkorhoz tartozo nepek egy gazd- i verkeringesbe kapcsolasanak, tehat engem nem kell meggyoznod, a hogyanjarol mar inkabb vitatkoznek

tovabba meg azt is gondolom,hogy sokkal rosszabb egy alacsonyabb GNI- t termelo gyarmattartohoz tartozni,mert jobban lesziv,mondjuk ugy csontig:)

DE
Jo,ha megismerkedsz olyan kozgazdasagi szamitasokkal is,akik / amik teljesebb kepet rajzolnak a befizetesekrol,kezdve onnantol,hogy mennyit fizettek be az orszagok a kozos kasszaba evekig a csatlakozasukat megelozoen egeszen mostanaig vagy mennyi jovatetelt fizettek a vilaghaboruk utan,mennyi hadihajot stb gyartottak le jotetemenybe

kulturalis es geopolitikai adottsagunk miatt - irod

Ha ez alatt azt ertened,hogy kellett egy politikailag semleges terep a torokorszagi,ma mar romainiai nato bazisig,akkor is vegtelen naivitas

A gazdasagot nem a josziv, a kulturalis adottsagokmes egyeb csacskasagok hatarozzak meg,csakis es pusztan a gazdasagi ERDEK aztan 10 perc hosszu szunet es katonai erdek:)

A brossuraszoveg,amit te fujsz,csupan a koritese az eppen fennallo gazdasagi ERDEKEKNEK,ezt hivhatod ugy,hogy politika vagy akar jog.

Van ilyen velemeny is es olyan is. En a racionalitas talajan allok ketto labbal es az altalad felvazolt indokokon nem azert kacagok,mert cinikus vagyok,hanem ,mert olyan a vegzettsegem,hogy ezt megtehetem.tehat nem vagyok se bolcsesz,se tanar,se egyeb fellegekben jaro almodozo.

- a richterhez annyit,hogy nehogymar egyetlen ember szemelyes sikerenekmtulajdonitsuk a gyar sikeret,sok kivalo koponya odatette magat,hogy gedeon bacsinak kiturja a gesztenyet,megha elismert nev volt is. A szakmajaban .
Konyveljuk csak el nyugodtan magyar sikernek, mert az:)

- irtad meg,hogy a magyar vasarlo szivesebben vesz kulfoldi termeket,mert jobb:) jo vicc! Mielott a kulfoldi nagy tomegben bezudult,a magyar feldolgozoipart lefejeztek regen,tehat mar nem volt a piacon.,ergo azert vesz ma kulfoldit,mert nincs mas:)es nyilvan most a legtobb nagy cegre gondolok.

Hogy jobb- e? Errol lehetne vitatkozni sokat,miutan en tobb ,mimt 10'eve kulfoldon vasarolok,nem tudom osztani a velemenyed minden esetben.

Elemiszerben biztosan nem. Vegyuk peldaul a rakkelto DDT- s barackot Marokkobol vagy a szennyvizzel ontozott e- coli- s spanyol uborkat vagy az ehetetlen ,vizizu nemet paradicsomot vagy akar a nitratos torok kapiapaprikat contra zamatos kecskemeti kajszibarack vagy paradicsom:)

Vagy milyen jo volt a svajci frank alapu hitel,mint banki termek.

Azert is vette. A sok hulye,mert elhitte,hogy ,ami nyugati,az mindjart jobb is:) a tobbi okba ne menjunk bele,de ez volt az egyik,mert ez van beleivodva a magyar agyakba meg mindig.

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 20:15:23

@pamut: a kommunizmusmegszuneserol irod: " nem volt haboru vagy ilyesmi"
Nem valoban,megszallas volt....ha erted a kulonbseget.

Shaktee 2017.06.29. 20:28:19

@Vadalmaaaaa: Hus.. europabol Kanadába? khmmm:-)

Shaktee 2017.06.29. 20:51:46

@Vadalmaaaaa:

www.edc.ca/EN/Country-Info/Pages/Hungary.aspx

11$ milla jon ide, nem kell mondanom hogy az milyen kicsi...

pamut 2017.06.29. 20:52:30

@Vadalmaaaaa:
ne hari, de ennek semmi értelme. aki a nyugati-magyar összehasonlításban azzal jön hogy a marokkói barack így meg úgy, az még a vita legalapvetőbb kereteit sem érti, mert Marokkó kibaszottul nem nyugat, ugyanis - ha már ezt magyarázni kell - a nyugat ebben az értelemben politikai fogalom, és nem jelent mindent ami tőlünk földrajzilag nyugatra van. (de ha Marokkó véletlenül egy fejlett nyugat-európai ország lenne, egy kurva barack akkor sem cáfolna össznemzetgazdasági jellemzőket.) hagyjuk ezt, ennek így az égvilágon semmi értelme.

a kommunista rendszer, a kelti blokk (benne elősorban a SZU-val) pedig igenis gazdasági okokból omlott össze, és ezt nem cáfolja az hogy Mo.-n megszállás volt. Valóban megszállás volt, de ettől még nem volt versenyképes gazdaságunk, ahogy versenyképes cégeink sem voltak, amit sem pár kósza kivétel, sem a marokkói barack nem cáfol.

DieNanny CH 2017.06.29. 21:01:28

@Morgo1229:

Nem tudom, milyen engedélyek kellettek '95-ben Angliában, de ha pl. Au-Pair-vízuma volt, ő meg teljesen mást dolgozott, akkor szerintem logikus, hogy kitették.

DieNanny CH 2017.06.29. 21:04:44

@Vadalmaaaaa:

"A sok hulye,mert elhitte,hogy ,ami nyugati,az mindjart jobb is:) a tobbi okba ne menjunk bele,de ez volt az egyik,mert ez van beleivodva a magyar agyakba meg mindig."

Szerintem azért vette, mert olcsóbb. Én már láttam olyan 1 literes szlovák tejet, ami olcsóbb volt a magyarnál. Vagy a csoki, vagy a felvágott.
Szerintem a legtöbben az árát nézik. Mert nem tehetnek mást...

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 21:28:25

@Morgo1229: tobb kerdest tettel fel,valaszok a kovetkezok:

- maradhatnak az angolnak ott,ahol vannak,az egyetlen hatrany,ami eri oket,hogy vezetoi kinevezesekbol nem fognak reszesulni,de ennyi
-belga lapok lekozoltek,hogy a kilepes masnapjan kigyoztak a sorok az etterbeeki hivatalban,allampolgarsagi kerelmek ugyeben es volt olyan polgarmester,aki ugy nyilatkozott,hogy megtiszteltetes szamara,hogy adhatja az allampolgarsagot szamukra
- minden orszagban megkapjak termeszetesen,hatrany nemmfogja erni oket,annakmellenere sem,ha nem beszelik az adott orszag nyelvet elfogadhato szinten
- az elozo londoni polgarmester meg ki is jelentette,hogy a kilepes utan is vezeto szerepebn kepzelik el magukat az EU- ban:) ami vicces elso hangzasra,de a gyakorlatban meg megvalosulhat az angol alom: kotelesseg semmi,csak jogok
- en azon rohogtem,hogy ahany Belgiumban elo angolnat megkerdeztek arrol,hogy mi a velemenye a brexitrol,mimd angolul,tudott csak nyilatkozni a belga tv- nek:))) bruhahha
Miutan jellemzoen nem vagy nagyon rosszul beszelnek nyelveket

Rendkivul nagylelku gesztus felejuk,hogy a fogado orszag nyelvenek ismerete esetukben nem kovetelmeny.

Budapest a kutyaszar városa 2017.06.29. 21:28:42

@Vadalmaaaaa: Óriási sikereket ért el a Globus, Ikarusz, Mol ? Legföljebb a Szovjetunióban ! Ez egy ősi szélsőjobbos, hamis mítosz, hogy Magyarországnak vannak világhírű termékei. Még német nyelvterületen úgy ahogy van esetleg magyar kolbász, szalámi, bor a szupermarketben az olcsóbb/közepes árfekvésű polcokon, de a serrano sonka és a holland sajtok, francia pezsgő, olasz borok meg társai közé nem kerülnek be. A hungaristák számára sajnos az EU -csatlakozással kiderült, hogy a király meztelen, bármennyire is szeretnék magukat egy nagymúltú, jelentős birodalom tagjának képzelni, csak egy lecsúszott, acsarkodó, tehetetlen, tolvaj, feudális banánköztársaság vagyunk, aki Brüsszel pénze nélkül még Európa hátsó udvarára sem kéredzkedhetne be. Hiába az erőlködés (vizes vb, olimpia) a szakadék a rossz, kártékony kormány miatt nőttön nő, a lakosság értelmesebbje már fölismerte ezt és időben lelépett. Marad a pangás, lassú kínhalál.

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 21:28:55

@pamut: nem tudom mit vagy fennakadva a Marokkon,mit gondolszBelgiumban mit eszunk?ide elsosorban onnan jon a zoldseg/,gyumolcs,masodsorban Spanyoloktol.Azert mert te nem tudsz rola,attol meg onnan jon elsosorban.

Na hagyjuk tenyleg,mert,ha minden tenyen felhaborodsz,amirol most hallasz eletedben eloszor,akkor nem erdemes beszelgetni.

Elhiszem,hogy neked onnan magyarorszagrol ez sok,hogy a belgak marokkobol hozatjak a gyumit:) gondolom te meg a falu hataran kivul sem voltal.

Na jo , hagyjuk. Ciao.

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 21:29:00

Cat power:
Mihez kepest kicsi? Az exportor gazdasaghoz kepest ?

magyarhirlap.hu/cikk/63876/Jot_tehet_az_unionak_a_kanadai_nyitas

Az elobb meg nem tudtal rola,most meg kicsi. Neked semmi nem jo.

Hari Seldon 2 2017.06.29. 21:29:38

@Vadalmaaaaa:
Pedig valóban érdekes, és kelet europai fejjel nehéz elfogadni, de nyugaton van egy nagy embertömeg aki idealista. A örökös elnyomáshoz és a sorok közt is olvasáshoz szokott kelet európai embernek ez elképzelhetetlen.
- persze természetesen van olyan réteg is akit az érdek vezérel, de jelen van az idealista gondolkodás is (ami kelet európaiaknak inkább tűnik balekségnek)

Hari Seldon 2 2017.06.29. 21:32:10

@pamut:
Most kit Hari-zol? Nem váltok nevet.
Én itt vagyok.
(Kivéve amikor az elsődleges radiánson dolgozom, ugye)

tanato 2017.06.29. 21:53:39

@Morgo1229: Így van,de akkor sem jöhet a brit helyett automatikusan ha bizonyít a munkáltató.Mivel a káeurópainak egy csomó bürokratikus akadályon kellene átesnie hogy dolgozhasson.

tanato 2017.06.29. 21:57:01

@DieNanny CH:valszeg így lesz,meghatározott munkahelyre meghatározott rövid ideig fog majd kapni engedélyt a régiónkbéli/pl. au-pair,vagy idősgondozó vagy mg. idénymunka/ és ha ettől elhajlik a dolgozó akár időben akár munkahelyben akkor jön a toloncolás.

gabors 2017.06.29. 22:05:59

@Vadalmaaaaa: bocs igazad van!!!! azt akartam idezni amit a kommunizmus oszzeomlasarol irtal neki (alkatresz talan el is hiszi hogy a galad nyugat miatt omlott ossze es ezert ne zavard ossze )

gabors 2017.06.29. 22:14:39

@Vadalmaaaaa: "Mielott a kulfoldi nagy tomegben bezudult,a magyar feldolgozoipart lefejeztek regen,tehat mar nem volt a piacon.,ergo azert vesz ma kulfoldit,mert nincs mas:"

Ez azert nagy hulyeseg a magyar ipar (konnyu/nehez mindegy) 1945 ben is le volt maradva a nyugathoz kepest, 1955-ben is 1965/75/85-ben is sot a rendszervaltozaskor is vilag szinvonalu termek olyan ritka volt (ha volt a porno szineszeken kivul) mint a feher hollo ...

Nem kellett lefejezni semmit... Ikarusz/Videoton/Lehet/Orion barmi, evtizedekkel voltak lemaradva barmi konnyu ipar detto (elelmiszer ipar szinten) ....

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 22:30:08

@DieNanny CH: lehet,de nem biztos, mert nem mindenki anyagias,van akinekmaz egeszsege fontosabb,mimt egy arcimke

Az en ismeretsegi koromben nem vasarolnak boltban tejtermeket ( sem),mert az nem kepvisel minoseget,

az arrol nemmtudok nyilatkozni,de szerintem nemcsak magasabb a minoseg,hanem olcsobb is a szupermarketek vilagan kivul

Vadalmaaaaa 2017.06.29. 22:30:17

@Hari Seldon 2

en ugy erzekelem,hogy az unio elsosorban egy gazdasagi kozosseg az ideologiai toltet pedig hozza a korites vagy eppen a gazdasagi szuksegszerusegbol fakado ideologiai megkozelitesi mod

Kapcsolodva az elozo felvetesekhez: kegyet gyakorolni,jotetemenyekben reszesiteni egy orszagot sem fognak.

Abban pedig szerintem egyet ertunk,hogy jobb olyan kozosseghez csatlakozni,ahol a gazdaink tehetosebbek,mert ,ha szegeny a gyarmattartonk, ismet a csontig leragjak rolunk a hust,abbol eleg volt egyszer,nem kene meg egyszer.

pamut 2017.06.29. 22:44:40

@Hari Seldon 2:
:))

ne hari = ne haragudj.

Kisbetűvel írtam, ha rólad lenne szó, naggyal írnám :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.30. 00:30:20

@tanato: Nemrég óta a Matolcsy-gyereké...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.30. 00:40:33

@Imre apó: mert így nevezte el a posztot! :D
Ne kérdezz ennyit, menj rá a Digger blogjára és ott megtalálod a futó posztok közt a címét: a sötétség birodalma.
Látnok volt, télleg az lett az a poszt, így utólag... :D

montroyal ( CAN qc) 2017.06.30. 03:27:57

ha a fidesz propaganda , media trollharcosait szurnén, akkor fele lenne a commentek szama , viszont a maradek ertelmetlen lenne olvasni ,mert ok ezekkel vivnak szelmalom harcot ... nem marad mit olvasni .. viszont le a kalappal jol mukodik az agymosas Mo-on ..

pappito · http://pappito.com 2017.06.30. 04:49:46

@Budapest a kutyaszar városa: "Óriási sikereket ért el a Globus, Ikarusz, Mol ? Legföljebb a Szovjetunióban !"

nem is, több KGST országba sikerült eljuttatni a termékeinket a nagy kommunista cserekereskedelemben. léalmáért zsigulit, bauxitért szenet, buszért datolyát... kár, hogy amikro bekarcolt a valóság, egyből kiderült, hogy a huszonéves setra buszok jobbak, mint az ikarus, hogy a léalma még a szobi szörpgyárba se kell, az eocén program meg úgy volt faszság, ahogy. Az iparban és a mezőgazdaságban 20-30 éves lemaradás volt akkor, és akkor még megvoltak a szakemberek, ma már abból is alig akad, a szabadrablásban szinte minden tönkrement, még az is aminek jövője lett volna.

Tizenpár éve voltam egy agrárminisztériumi rendezésű gazdafórumon, ahova a miniszter lezavart pár lelkes, tapasztalt
agrászt, hogy segítsen a parasztoknak, hát ne tudd meg.

1. nekem onnat pestről ne mondják meg!
2. mán a nagyapám is így csinálta!
3. oszt lesz-e több támogatás?

Ebben kimerült a jóemberek színvonala, egy szelíd agrász mondta, hogy a filléres ráfordítású más technológiával (igazából munkafolyamatok átszervezése, semmi komoly vagy beruházást igénylő izé) 40%-al magasabb hozam jönne le egy hektárról, de leugatták, hogy azt ők jobban tudják. Ja, meg hogy kéne még támogatás, mert alacsony a hozam.

Amikor egy másik modellezte nekik, hogy mennyivel csökkenének a költségeik és nőne a hatékonyságuk (profit!) ha szövetkeznének, kitört a gyalázat, hogy ők ismerik mán a téeszt ami egy kommunista ármány. (persze mindegyik a téeszből hazavitt motyóval művelte a háztájit évtizedeken át) Inkább mind sokmilliós adósságba verte magát,m int közösen vegyenek gépeket.

Nem csoda, hogy itt tartanak, csak most még van eus pénz. Majd ha elfogy, akkor megint jön a reality check, ha akarják ha nem.

Golf2 2017.06.30. 06:27:53

@montroyal ( CAN qc): Sajnos romlik a színvonal,erősödik a trollsereg.

tanato 2017.06.30. 06:47:30

@geegee: Éppen tegnap hallottam én is.

Payrollerwitch 2017.06.30. 10:05:17

@tsabus [UK]: De mi benne az enyhén szórakoztató? :)

Payrollerwitch 2017.06.30. 10:08:16

@montroyal ( CAN qc): És képzeld el ugyanezt a való életben... :(

Hari Seldon 2 2017.06.30. 11:02:52

@gabors:
Valamit féreértesz. Senki nem állítja, hogy az állami cégek hírdeése jó. Annyi az állításom, hogy magyarországon nincs más lényeges cég, aki képes hírdetni. ÉS mellette nem az állami megrendelésekből él. - A magyar "nagyvállalkozók" legtöbbje építőiparban érdekelt. És hát azok nagyban függenek az államtól. Így gyakorlatilag az ellenzéki médiát el lehet lehetetlenítni.
Tudom ahol te élsz ez fel sem merül, mert a polgárság eleve vagyonosabb, és könnyebben támogatják a saját médiájukat. Másrészt a magáncégek jelentősen kisebb mértékben függ az államtól, mint Magyarországon.

Egy szóval sem mondom, hogy ez jó helyzet. Attól még a helyzet Magyarországon az, hogy az állam nagyban tudja az a vállalkozói réteget is befolyásolni, akik hírdetni tudnának / akarnának. - Lásd Simicska ügye. 3 éve a legbefolyásosabb építőipari cége volt. Mára gyakorlatilag kivásárolt alóla a Mészáros. És ha az az eset fordulna elő, hogy Mészáros összeveszne az Orbánnal (nem fog) akkor ugyanilyen gyorsan fog eltünni az ő vagyona is.
Pont Simicska ügye a jó figyelmeztetés /példa a magánvállkozónak, hogy jó lesz azt szót fogadni a maffiapártnak.

Vadalmaaaaa 2017.06.30. 11:11:07

Golf:
Szinvonal? Ezen az oldalon? Sosem volt!!csak acsarkodas,illetve a velemenyt formalni kepes agyak letrollozasa:)

@ kinek agyvekeje helyen kutyaszar van@

Majd Te felepitesz egy ceget es ha nemzetkozileg sikeres leszel beszelunk,addig minek:)

DieNanny CH 2017.06.30. 17:05:06

@Imre apó:

Digger blogján az egyik poszt címe: A sötétség birodalma.
Nos, Digger, ha itt nincs, akkor ott van.
:-)

somlobodog 2017.06.30. 17:48:03

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: ja ha a törvény tiltja, akkor nincs:))))))))) a nap okossága :)) köszi.

somlobodog 2017.06.30. 17:48:24

@Sexual Harassment Panda: sajtoszabadsaghoz egy kis példa hátha ez megragad : tehát ha van egy Fideszes lap meg egy független és a gazdasági szereplők mindkettőben 1-1milliot költenek és a kormány még a fideszesben plusz 1 milliárdot akkor a független tönkremegy és ez szted sajtoszabadsag. Minimális gondolkodás kellene és a dolgok mögélatni csak egy picit. Pont annyit hogy ne írj hulyesegeket vagy legalábbis ne habzó szájjal. Te vagy sajnos a tipikus egysikon gondolkodó tömeg egyedi mintapeldanya. Ami nem baj mert erre is szükség van. Valahol...

wrstjnethn 2017.06.30. 17:48:51

"Ha lehetek állampolgár is, akkor miért érjem be kevesebbel?" - nagyon egyszerű: az állampolgárságot kérvényező lapra (citizenship) rá kell írni a letelepedési kártya (residence card) számát. Ja és állampolgárság csak a hatodik év után jár. Ez nem derül ki azonnal az online infókból, de tuti, mert párom tavaly csinálta végig, én meg iden csinálom.

wrstjnethn 2017.06.30. 17:49:00

"ha birtokosa két évnél hosszabb ideig folyamatosan távol van Nagy-Britanniától, hacsak nem fűzik „szoros szálak” az országhoz (ami meg akkora gumimeghatározás, hogy nocsak)." Ennek is nyilván meg van a meghatározása, nyilvan nem bízzák ra az ügyintéző hangulatára. Pl. ha az angol cég külföldre küld dolgozni de továbbra is az angol cégtől jön a fizetés az angol bankszámlára.

wrstjnethn 2017.06.30. 17:49:08

"Az sem tiszta, hogy miközben öt év bárkinek elegendő ahhoz, hogy állampolgárságért folyamodjon, az uniós állampolgároknak ehhez hat év kell majd?" Nem ezt kommunikálják de pontosan így van. Azért, mert aki ,em uniós polgár azt a vízum miatt az országba belépéstől kezdve "követik" míg az uniós emberről semmit nem tudnak. Elvileg öt évig az utcán is aludhatok munka nélkül de az még kevés a letelepedéshez. Ezért kell külön igényelni a kártyát és bizonyítani mi történt veled az elmúlt öt évben. Míg a nem uniós emberek teljes múltja rögzítve van.

gabors 2017.06.30. 18:12:49

@Hari Seldon 2: gyakorlatilag egyet ertunk ...

ertettem en azt hogy az allami hirdetesek eltorzitjak a piacot erre mondtam hogy AZZAL van a gond hogy az allami illetve allami vallalatok hirdetnek (semmi erteleme nincs, azonkivul hogy kitomik a barati mediakat)

somlobodog 2017.06.30. 20:03:00

@pamut: nem Fideszes. Simán csak felmuvelt.

M. Péter 2017.06.30. 20:12:39

@wrstjnethn: Félreérted a helyzetet. A honosítás feltételei között az van, hogy a kérelmezőnek 5 évig ott kell laknia (3 évig, ha házastársa brit állampolgár), és az utolsó évben nem eshet a bevándorlási törvény korlátozásai alá. Ez utóbbi gyakorlatban állandó tartózkodási engedélyt vagy uniós jogon alapuló letelepedett státuszt jelent. Az előbbi megszerzéséhez a legtöbb esetben szintén 5 év kell, és utána 1 évvel lehet állampolgárságért folyamodni.

somlobodog 2017.07.01. 22:00:32

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: hazuuudsz megint. De olyan ostoban hogy fáj. Eroltesd már meg magad és hazudj valami jó összeesküvés elméletet. Ez a befizetok vagyunk nagyon gyenge lábakon áll...
ec.europa.eu/hungary/about-us/eu-and-your-money_hu
Úgyhogy @cat power jól írta: 888. Érveket nem erdemelsz. Felesleges. De lásd jó szívem itt a hivatkozás a hazugsagaid cafolatakent. A magyar költségvetés éves elfogadása is ugyanezt tartalmazza, nézegesd nyugodtan az eliranyzatokat bármelyik évben. Szanalom

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.