oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 12. 06:45,  Amikor külföldre megy a gyerek 41 komment

2016. december 12. 06:45 Határátkelő

Amikor külföldre megy a gyerek

Néha eszembe jut, milyen jó lenne most egyetemistának lenni, hiszen a különböző programok segítségével rengeteg külföldi lehetőség nyitva áll előttük, akár csak egy évre is. Itt, a blogon is többször olvashattatok már beszámolókat arról, miben különbözik egy hollandiai, dániai vagy brit egyetem a magyartól, hogyan élték meg a fiatalok a kiköltözést. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy élik meg mindezt a szülők. Ma erről olvashattok.

Külföldre ment a gyermeked? Hogyan élted meg mindezt? Ha szívesen beszélnél róla, megosztanád a tapasztalataid, segítenél másoknak, akkor írj a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

diakok_foto_pixabay_com_sprachschuleaktiv.jpg(A kép illusztráció)

Az angol Jessi Wells francia nyelvet és történelmet tanult az Oxford Egyetemen, majd egy évet a franciaországi Dreux-ban található Lyceé Edouard Branly-ban töltött nyelvi asszisztensként. Édesanyja a Global Graduates oldalon arról beszélt, hogyan élte meg lánya külföldre távozását, hogyan költöztették le Franciaországba, hogyan változott meg a lánya a tőlük távol töltött idő alatt, és mit tanácsolna a hasonló helyzetben lévő szülőknek.

Hova költözött a lányod és mit csinált ott? 

Jessi egy Párizs közeli kisvárosba, Dreux-ba költözött, ahol középiskolás gyerekeknek tanított angolt a British Council nyelvi asszisztensi programjának keretén belül. 

Hogyan zajlott a jelentkezés, és ti, szülőként, miként segítettetek neki? 

Jessi egyetemistaként teljesen egyedül intézte a jelentkezést, de természetesen megkérdezte a véleményünket, és megvitattuk a lehetőségeket – különösen azt, hogy Franciaország mely részeit helyezze előtérbe a jelentkezési lapon. Utánakeresett az időjárásnak, az ételeknek, tényleg mindennek, aztán kikért a mi véleményünket is. Mielőtt elküldte, elolvastuk a jelentkezési lapját, és segítettünk neki a különböző szükséges dokumentumok beszerzésében is. 

Mi aggasztott a költözése előtt? Hogyan segítettetek neki? 

Rengeteg minden aggasztott! Aggasztott, hogy hol lakik majd, és segítenek-e majd neki az emberek. Aggasztott, hogy miként tud alkalmazkodni a tanítás jelentette elvárásokhoz egy másik országban – azt gondoltam, túl nagyok az elvárások vele szemben, bár soha nem kételkedtem abban, hogy felnő a kihívásokhoz. Mindenekelőtt persze azt akartam, hogy épen és boldogan éljen majd új otthonában. 

Mi volt az első benyomásod, amikor megláttad a lakását és a munkahelyét?

Emlékszem, hogy autóval vittük Jessi holmijait, és kicsit rosszul voltam a gondolattól, hogy ott kell hagynom. Dreux egy átlagos észak-francia kisváros, és rémes nap volt: a lakás sötét volt és cigarettától bűzlött. Kicsit megnyugodtam, amikor találkoztunk Corinne-nal, a francia tanárnővel, aki az iskolában fogadott minket: barátságos volt és segítőkész. 

Miként támogattad a lányod, amíg távol volt? 

A program kezdetén mi költöztettük le, a végén pedig haza, ami azt jelentette, hogy minden olyasmit magával tudott vinni, amit egyébként meg kellett volna vennie. 

Szeretném hinni, hogy érzelmi támaszt is nyújtottunk neki: bármi gondja akadt, megoldotta maga, de azért tanácsot kérni hazatelefonált, például amikor a bankszámlájáról csalók leemelték a pénzét. 

Milyen gyakran találkoztatok, vagy beszéltetek, amíg Franciaországban volt? Mi volt a kapcsolattartás legjobb módja? 

Minden héten beszéltünk: vasárnap délutánonként Skype-on, közben pedig gyakran emaileztünk. Mindenféléket küldtem neki, például adventi naptárat, bár a végén az iskolának már kissé elege lett a sok csomagból. 

Vezetett blogot is, és a Facebookon is követni tudtam, mi van vele. Természetesen meg is látogattuk, februárban Dreux-ban, áprilisban pedig Strasbourgban találkoztunk, amiből egy szuper családi hétvége kerekedett. 

Szerinted mit nyert a lányod a Franciaországban töltött idővel? 

Elsősorban több önbizalma és élettapasztalata lett, és képes lett olyan problémákkal is megbirkózni, amilyenekkel korábban nem szembesült. Embert próbáló volt egy csomó nála magasabb, lármás 16 éves fiút tanítani, és egy csomó egyéb gyakorlati kihívás is érte. 

Mély barátságokat kötött más tanárokkal és asszisztensekkel, és az utazás közben megismert emberekkel. A francia nyelvtudása hatalmasat fejlődött, és a sokkal kalandvágyóbb lett. 

Mit tanácsolnál azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke a külföldi munkán vagy tanuláson gondolkodik? 

Felnőttek, tehát el kell őket engedni! Próbáljuk meg ne túlóvni őket: én amint otthagytuk, azonnal vissza akartam fordulni és meglátogatni, de utólag már nagyon örülök, hogy hagytunk neki időt berendezkedni, és megvártuk, amíg ő hív, mert akkor már meg tudott mutogatni nekünk mindent, és jó volt látni, hogy boldog. 

Hozzátenném, hogy hét hónap Franciaországban hosszú időnek hangzik, de valójában nagyon gyorsan eltelt, főleg, hogy hazajött karácsonyra. 

Ami a dolog gyakorlati részét illeti, legyen elegendő pénz a számláján, ha hirtelen venni kell valamit. A főbérlők nem mindig biztosítják azt, amit előzetesen megígértek, neki például az utolsó pillanatban kellett kint ágyneműt vennie. Szóval mindig készüljünk fel a váratlan dolgokra!

Határátkelő találkozó! 

Tavaly azt írtam, hogy ha nem vigyázunk, lassan hagyomány lesz az év végi budapesti Határátkelő-találkozóból. Nos, nem vigyáztatok, az lett… A szervező idén is Digger, a lehetséges időpontok pedig: december 27., 28. Aki szeretne jelen lenni, az vegye fel vele a kapcsolatot emailben (janoshorvath65KUKACyahoo.com). Akár mind a két napot meg lehet jelölni, amelyik napra a legtöbb visszajelzés érkezik, azon lesz a találkozó délután 5-kor a Menzában, a Liszt Ferenc téren. Jelentkezési határidő dec. 20. 

HÍRMONDÓ

Kiábrándítóan keveset keresnek a magyarok

Csak Bulgáriában, Romániában, Litvániában, és Lettországban rosszabb a helyzet. Azért ez nem túl szívderítő.

A kaliforniai sivatag szellemjárta helyei

Eltorzított valóság, ami valahol mégis igaz. Izgalmas fotók Amerikából.

Ingázás Londonba

Mit is mondhatnánk: a londoni ingázás klasszikus sztori. Ti mennyit ingáztok naponta?

(Fotó: pixabay.com/Sprachschuleaktiv)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7312033821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.12. 07:54:25

Ha, kitennéd a találkozóra a felhívást? Köszi.

LyukasBogrács 2016.12.12. 08:50:54

Egyetemista lanynak agynemut kellett vennie egyedul.

ES VETT!

Ez am a nagybetus elet!

Herr Géza 2016.12.12. 10:04:57

@LyukasBogrács: És még a mérettel is elboldogulhatott, egyedül... Nincs elveszve még a világ!

LyukasBogrács 2016.12.12. 10:51:33

@Herr Géza:
Nem olyan nehéz az, csak arra kell ügyelni, hogy a centinek ugyanazt a felét kell megmutatni a boltban, mint amelyikkel az ágyat megmérte.

takarék-láng 2016.12.12. 12:01:27

"Döbbenetes látlelet Magyarországról

A nyolcéves Alex arról írt levelet a Jézuskának, hogy azt szeretné, ha karácsonyra meleget, kenyeret és vajat hozna neki. Magyarország, 2016 végén.
"

- az a dobbenetes hogy ti ezt beszopjatok.
A level valoszinuleg hamisitvany, mert egy gyerek nem igy szerkeszti a mondatokat. Semmi "gyerekszaj" nincs benne, a szavak konbinacioja alapjan biztos hogy felnott irta, a gyerek lemasolta.

De tegyuk fel hogy igaz.

takarék-láng 2016.12.12. 12:01:39

@Herr Géza: lehet hogy csekket nem tudott volna feladni. Jezusom hova tart a vilag. 16 evesen -20 fokban szentesten a szomszed autoja alatt fekudtem a hoban hogy feltengely gumiharangot csereljek a kovetkezo par evben mulva hasonlo korulmenyek kozt dolgoztunk a haztetokon hogy finanszirozni tudjam a megelhetest mivel foiskolas voltam. Mive valt a mai fiatalsag? :D

P.Elliot 2016.12.12. 12:28:53

@LyukasBogrács: Ejnye-ejnye emberek...az agynemut azert vette mert a foberlo nem adott neki, arrol volt szo hogy fontos hogy legyen penze eleg a bankban. Hiszen igy is roppennek fel hirek a vilaghalon hogy sok egyetemista hogy tudja fizetni a tandijat, illetve hogy ne kelljen kolcsont felvenni, osszetancolja, osszefekszi a ravalot. Osszedolgozni az lassubb meg kenyeletlenebb egyesek szerint.
Minden fiatal boldog ha kiszabadul a netan akadekoskodo szuloi hazbol es megvalosithatja onmagat ahogy manapsag divat mondani.
Vegre nem szolnak bele semmibe, alig varja hogy lerazza az aggodo szuloket.
Hagyjuk csak oket elni a kedvukre, nem olyan tetovak mint ahogy egy szulo elkepzeli.

P.Elliot 2016.12.12. 12:35:35

@takarék-láng: Meg is lett az eletreneveles eredmenye nalad, nem?
Nem sirankozol hane teszel magadert ha kell.
Ezt a gyerek levelet en sem hiszem el, felnott szoveg, egy gyerek inkabb csokoladet, barbit ker nem vajat a kenyerre. Nem, ez nem gyerekfogalmazas, megint valaki ebbol akarja megszedni magat, illetve elhiszem hogy a szulei rossz passzban vannak de ebbol akarnak kiemelkedni a level altal.

takarék-láng 2016.12.12. 12:37:53

"Minél alacsonyabb a képzettsége valakinek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az alacsony keresetűek körébe tartozik. "

- mindig, mindennap tanulok valami ujat.

takarék-láng 2016.12.12. 12:43:30

@P.Elliot: igy van, a gyerek elobb ker csokoladet mint vajaskenyeret, legyen barmilyen ehes is. Tegyuk fel h igaz a level, akkor a " civil" szervezetek miert nem rajtuk segitenek es miert a menekulteken?

Mrs. Clayton 2016.12.12. 12:55:13

@Herr Géza: azert szerintem te is bajban lennel az agynemunel ha megkerdeznek a boltban hogy housewife vagy oxford parnahuzatot kersz, vagy ami itt tipikus az a single/double/king size, egy angolnak meg az europai meret lehet am fura

P.Elliot 2016.12.12. 12:56:00

@takarék-láng: Na ez az. Nemreg irt nekem valaki, egy idosebb magyar no hogy Nemetorszagban unalmas szabadidejeben elment nemet nyelvet tanulni/ tud/ hogy segitsen a tanarnonek hogy meglegyen a 6 tanitvany hogy fenntmaradjon a munkahelye, gondolom reszmunkaidos elfoglaltsag, ennyi kell ahhoz hogy az onkormanyzat ne szuntesse meg abban a kis varosban/ ahol boven vannak menekultek/ a nyelvtanfolyamot.
A magyar no Abdul akarmi neven van beirva.
Hogy hol vannak az igazi Abdulok senki sem tudja, talan mind tud nemetul felso fokon is.
Jo mi? Csak huledeztem...

Határátkelő 2016.12.12. 12:56:26

@P.Elliot: Iskolai fogalmazásfeladat volt, arra kellett írni a levelet a Jézuskának. Aki nyilvánosságra hozta (a saját teljes nevével, címmel, mellé állt egy óvodát működtető és nehéz helyzetben lévő családokat segítő alapítvány is) az személyesen, hosszabb ideje ismeri a családot, többször segített már nekik.

takarék-láng 2016.12.12. 12:59:40

Hataratkelo:
A fatuzelest "elemeztem" ki az elozo hozzaszolasomban egy linkkel egyetemben. Ez is a mar a hozzaszolasi feltetelekbe utkozik (vagyis rasszizmus es gyuloletbeszed?)???

takarék-láng 2016.12.12. 12:59:45

@P.Elliot: egyik este amint raerek megmutatom ezt a "levelet" grafologus ismerosomnek

takarék-láng 2016.12.12. 12:59:49

@P.Elliot: m.hvg.hu/itthon/20161208_Kozepkori_modszerekkel_uritik_ki_a_bicskei_menekulttabort

Apam 72 eves, cukorbeteg, es vettunk fahasogato gepet de nem hasznalja, hanem inkabb fejszevel osszehasogatja maga. Azt mondja kell a testmozgas. Ezek meg fiatal eleteros ferfiak es csak itt lodorognek. 45 ev munkaviszony utan nem erdemel semmit.

P.Elliot 2016.12.12. 13:00:03

@Határátkelő: A gyerek vallasi iskolaban jart hogy a Jezuskanak kellett levelet irni? Vagy mar allamiban is Jezuskaznak? Ez igaz?

P.Elliot 2016.12.12. 13:05:17

@takarék-láng: Azert ez borzalmas. En is voltam a disszidalaskor menekult taborban de az Hilton volt ehhez kepest pedig az is egyszeru volt...nagyon sajnalom oket...

P.Elliot 2016.12.12. 13:12:15

Mindenkit sajnalok akinek menekulni kell, el lehet kepzelni milyen elkeseredest erezhetnek a csaladok, ok is csak egyszer elnek mint mi, es igy?
Tudom hogy nehez nekik beilleszkedni mert maskeppen eltek odahaza de ettol fuggetlenul is rendezni kellene valahogy a sorsukat, osszehivni oket es kozolni hogy orszagot valtani alkalmazkodassal jar, aki nem az indulhat haza vagy kilokjuk az ajton, at vissza hataron, lehet gondolkozni, segely nincs ha mas nem koholt munkahely van hogy dolgozzon csak valamit azert a penzert. Aztan majd kialakul valahogy.
Kemenynek kell lenni de ilyen taboroknak nem lenne szabad lenniuk.
Mentem mert nekem most kezdodik a reggel es nagyon-nagyon el vagyok foglalva, majd visszanezek neha ha lesz valami idom...

Mrs. Clayton 2016.12.12. 13:42:06

@Határátkelő: a reakciok nagyon jol tukrozik a magyar kozallapotokoat, sajnos elobb mindenki ketelkedik, az angol ismeroseim kozul senkinek nem jutott eszebe hogy ilyen levelet barki hamisitana, szerintem ez nagy szegyen, hogy meg a szegenynek sem hisszuk el, hogy ehezik, mert biztos csak le akar huzni, ez szornyu azert

takarék-láng 2016.12.12. 14:10:53

@P.Elliot: "Azert ez borzalmas"
- akinek nem tetszik, el lehet menni."
/gyurcsany/

takarék-láng 2016.12.12. 14:10:59

@P.Elliot: "Mindenkit sajnalok akinek menekulni kell, el lehet kepzelni milyen elkeseredest erezhetnek a csaladok, ok is csak egyszer elnek mint mi, es igy?
- azokat en is. Tudomasom szerint nincs haboru pakisztan afganisztanban banglades marokko stb. Akkor ok is menekultek? Miert johetnek megis?

takarék-láng 2016.12.12. 14:11:04

@P.Elliot: mi a borzalmas? Az hogy faval kell rakni a kalyhat, hogy meleg legyen?
Raadasul nekik meg fat sem kell hasogatni.

Csodabogár 2016.12.12. 14:42:47

@P.Elliot: A hölgy egy totál eldugott helyen lakik, ahol pont nincsenek menekültek. Persze a tanárt átszervezhetnék valahova, ahol tényleg szükség van rá. Az persze más kérdés, hogy lenne-e kedve valamivel távolabb járni tanítani.

Herr Géza 2016.12.12. 14:42:50

@Mrs. Clayton: Én biztos nem, mert hála a HÁ blognak ismerem a problémát és felkészülten mennék ágyneműt shoppingolni. :D De ha nem így lenne, akkor is le tudnám küzdeni max. egy plusz bolti körrel a gondot még érettségi nélkül is és anyám tuti nem emiatt lenne büszke rám.... :))))(

Csodabogár 2016.12.12. 14:44:19

@takarék-láng: Biztos egy gyerek írta, hogy ki diktálta, az már más kérdés.

Csodabogár 2016.12.12. 14:46:31

@P.Elliot: Lehet, hogy már nem emlékszel semmire, de Magyar országon mindig is a Jézuska hozta az ajándékot. Vad Rákosi időkben próbálták rászoktatni a népet a télapóra, de nem sikerült.

sellőlány 2016.12.12. 15:49:28

@Mrs. Clayton: Igen, ez sajnos abszolút általános itthon. Én is mindig megnézem a parkolóban a mozgássérült parkolóhelyeken lévő autókon, hogy van-e kártyájukat, főleg, ha bmw és hasonló márkájú autóról van szó. Ha nincs, akkor bemondatom az áruházban, hogy figyelmeztessék a tulajt, hogy szabálytalanul parkolnak. De ez egyszer visszaütött, mert rám ripakodott az egyik épp visszaérkező tulaj azzal, hogy mit ólálkodom a kocsija körül, csak nem akarom feltörni?! Ugye a rossz feltételezése rögtön kölcsönös volt (pedig nem mondanám, hogy valami rossz arcú, egyfogú, bűnöző kinézetű alak lennék). De amikor mondtam neki, hogy engem csak a kártyája érdekel és tőlem csak akkor kell tartania, ha jogtalanul használja a parkolóhelyet, azonnal befogta a száját és gyorsan bepattant a kocsijába. Ilyen ország ez...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.12. 16:25:36

@takarék-láng:
Mivel Bicskei vagyok Nagyon sok könnyet nem hullajtok.
Nem baj?

Csodabogár 2016.12.12. 16:27:12

@Herr Géza: Csodák, csodája, Amerikában mindenen rajta van centiben is a nagyság. Nem akkora nagy dolog otthon megmérni, az üzletben meg megnézni a méretet.

macamuca [IHUN] 2016.12.12. 17:00:40

Khmm, nem vagyok egy műszaki zseni, de konkrétan cseréltem féltengelyen gumiharangot. És nem autó alatt fekve, hanem a kiszedett féltengelyen, a járgány mellett..... (ja, és augusztus volt, árnyékban 40 fok, csak árnyék nem volt sehol...) (és nem én operáltam ki a járgányból a féltengelyt, de gumiharang-csere miatt volt rá szükség).

Amúgy azt tapasztalom, hogy a szülők többsége igenis túlfélti a gyerekét, eszébe sem jut, hogy mindaz, ami a szülő életében nehézség volt (és amitől meg akarja kímélni a gyerekét), az mind szükséges volt ahhoz, hogy életrevaló felnőtté váljon. Aztán nem érti, hogy a sikeresen megkímélt gyerek/kamasz/fiatal felnőtt miért tekint minden/bármilyen problémára, nehézségre kétségbeesetten (= "má'meg micsinájjak?"), ha nincs ott a szülő, hogy segítsen... (segítség == az én dolgom, feladatom, felelősségem, de nem tudom, vagy nem akarom elvégezni, ezért valaki más megcsinálja helyettem)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.12.12. 17:31:27

@Csodabogár: @P.Elliot: Karácsonykor nálunk "az angyal" járt, ő hozta nekem a fát, a díszeket, és a selyempapírba csomagolt meséskönyvet, pizsamát és narancsot.

Korán sötétedett, Édesanyám kivitt a ház elé sétálni a (nekem) derékig érő hóban. A csíkos vászonrolón előbb egy fenyőfa, majd egy létrán álló alak árnyéka jelent meg. Lassan készült el, mert még a konyhában is kellett várakoznom. Aztán megszólalt a várva várt csengettyű, és bemehettem a szobába.

Az angyalnak ekkorra már hűlt helye volt, pedig Édesapám megpróbálta maradásra bírni. A mennyezetig érő ezüstfenyő ágain forgó, ezüstporral beszórt díszek és szaloncukrok, a gombák, a törpék és a féllábú gólyák feledtették a pillanatnyi csalódást.

svédnyugger 2016.12.12. 19:16:26

@diggerdriver:
Te is bicskei vagy? Anyai nagyanyám oldaláról még vannak ott rokonaim, de más korosztály és fogyóban vagyunk.

montroyal ( CAN qc) 2016.12.12. 19:29:07

@takarék-láng: azert mar egy szakmaval is lehet sokra vinni pl a gazszerelo ..:-)

montroyal ( CAN qc) 2016.12.12. 19:36:35

off
meg hogy Mo nem élheto hely .. es még utal ra hogy o is menne kulfodre
--még mindig van annyi tartaléka, hogy családjával együtt felüljön egy gépre és Magyarországról leléceljen.

na jo par milliardja szukseg eseten tobbeknek van es azt soha nem lehet elvenni toluk ..
hir.ma/18-2/megtalaltak-az-eltunt-magyar-rendszervaltasos-milliardosokat/709827

Csodabogár 2016.12.12. 19:41:15

@Hobbiszakács: Jobb időkben az operába vittek, ahol szerintem pont ezért játszották minden karácsony délután a Diótörőt. Később persze megnőttem, és magam is segítettem dísziteni a fát. Soha nem előbb mint 24.-én délután. Aztán ki kellett menni a szobából, amikor én már leraktam az ajándékaimat és a többit a szülők intézték. Megszólalt a csengő és a Stille Nacht a gramafonon, be lehetett menni és örülni az ajándékoknak. Csodálatos emlékeim vannak ezekről az évekről. Kisebb koromban mindig a Jézuskának irtuk a levelet, nem csak én, hanem a kortárs barátnők is.
Mai napig szoktam mondani, ha vágyom valamire, hogy "megírom a Jézuskának":-)

Shanarey 2016.12.12. 21:41:40

Azért engem az apuka véleménye érdekelne jobban, mert amit itt leírtak az olyan tipikus anyuka effektus. Nem pedig a két szülő által közölt közös vélemény.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.12. 23:45:59

@P.Elliot: jezuska ugyben a szulok dontenek, van akinek telapo jon van akinek jeziska ez meg az atkosban is igy volt
amugy volt egy adas a napokban az ATV-n /talan pentek/ melyszegenysegben elnek

LyukasBogrács 2016.12.13. 12:17:41

@P.Elliot:
sok egyetemista ... osszetancolja, osszefekszi a ravalot.

Én próbáltam mind a kettőt, még piáltam is mellé rendesen, de töredelmesen bevallanom, koncertre járásból, másnaposan heverészésből egy fillért nem kerestem.

Sikertelen egyetemista voltam, na!

Attika77 2016.12.13. 17:00:43

A legnagyobb bátorság a szülő részéről elengedni a gyereket külföldre. Én 16 évesen költöztem ki 94-ben az USA-ba egy középiskolai év erejéig. Persze aztán ott ragadtam fősulira, de az már teljesen a saját döntésem volt. Máig becsülöm és tisztelem a szüleimet, hogy meghozták ezt a lemondást és az én érdekemet helyezték előrébb a sajátjuk helyett. Aztán persze 2001-ben hazaköltöztem és azóta is Mo.-on élek és persze eszem ágában sincsen külföldre költözni :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása