oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. november 09. 06:46,  „Már nem látok itt semmilyen jövőt” 170 komment

2016. november 09. 06:46 Határátkelő

„Már nem látok itt semmilyen jövőt”

„Amikor Angliába jöttem, úgy gondoltam, ez számomra nagy esélyt jelent a jobb életre, új képességek elsajátítására, mindezt kellemes emberek társaságában. De több mint 7 év itt tartózkodás után azt mondtam: elég volt, már nem akarok többet itt lenni.” Ezeket a szavakat a lengyel Joanna Kalinowska mondta a BBC brit közszolgálati televízió riportfilmjében. Mivel a filmben sok érdekesség elhangzik, ami azt gondolom, sok magyarra ugyanúgy igaz lehet, mint a lengyelekre, összefoglaltam nektek a legérdekesebb részeket.

Ha te is Angliában élsz és fontolgatod a hazaköltözést, vagy csak szívesen beszélnél a Brexitet követő tapasztalataidról, jelentkezz a hataratkeloKUKAChotmail.com címen.

lengyel_no_brexit_bbc_film_foto_bbc.jpg

Az nem újdonság, elég sok szó esett róla a Határátkelőn is, hogy a Brexitről szóló népszavazás után megváltozott a bevándorlókkal kapcsolatos hangulat a szigetország egyes részein. Elsősorban a lengyelek kerültek a támadások középpontjába (nem csoda, hiszen sokan velük azonosítják a teljes uniós, kelet-európai bevándorlás jelenségét), nem csoda, hogy közülük egyre többen gondolják úgy, hogy ideje lenne máshol, akár otthon, keresni a boldogulást.

A bevezetőben említett Joanna Kalinowska például úgy látja, a referendum egyértelműen fordulópontot jelentett, ettől kezdve erősödtek fel a lengyelellenes hangok, és lett a korábbinál kevésbé vonzó kilátás az angliai élet.

„A kislányommal beszélgettünk lengyelül az utcán, viccelődtünk, nevetgéltünk, amikor egy férfi odafordult hozzánk és azt mondta: Angliában beszélj angolul… vagy menj vissza a saját országodba. Én azt feleltem neki: a gyerekemmel beszélek, és a gyerekemmel a saját nyelvemen beszélek. Ez az én országom is, nekem is ugyanolyan jogaim vannak. Mire ő azt mondta: már nincsenek itt jogaid” – mesélte a Poole városában élő Joanna.

A nő négy hónapja veszítette el munkáját a helyi élelmiszergyárban, és most már a külföldre költözésen gondolkodik. „Már nem látok itt semmilyen jövőt, különösen nem azt követően, ami a Brexit után történt” – tette hozzá.

"Megszállóknak tartanak minket"

A legutóbbi, augusztusi adatok szerint jelenleg 2 millió 230 ezer uniós állampolgár dolgozik az Egyesült Királyságban, ami 238 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ebből nagyjából 850 ezren vannak a lengyelek.

Joanna szerint nem igaz, hogy a kelet-európaiak a segélyek és az egyéb jóléti juttatások miatt költöztek volna az országba: „A lengyelek készen álltak arra, hogy idejöjjenek, keményen dolgozzanak, és az ország rendes polgárai legyenek. Könnyen beilleszkedünk, és nagy örömmel lennénk a brit társadalom része, de a britek ezt nem akarják”.

„Megszállóknak tartanak minket, azt hiszik, el akarunk venni tőlük valamit. De nem, mi nem elvenni, mi adni szeretnénk” – fogalmazott Joanna, akivel egyébként egyetért a hat éve az országban élő Magda is.

A 35 éves, jótékony munkát végző nő 6 éve költözött az Egyesült Királyságba, és úgy látja, elsősorban azért a lengyeleket pécézték ki egyes britek, mert sokan vannak.

„A létszámunk miatt láthatóvá váltunk. Nem hiszem, hogy bármilyen különbség lenne az itt élő lengyelek, olaszok vagy spanyolok között. Ebben az országban rengeteg különböző nemzetiségű és bőrszínű ember él, de egyikről sem olvastam soha olyan rémes történeteket, mint a lengyelekről. Lehetetlen, hogy mi, lengyelek ilyen rosszak lennénk, mindenki más pedig annyira nagyszerű és csodálatos. Mindannyian emberek vagyunk, nem lehet kizárólag egyetlen nemzetet kárhoztatni” – vélte Magda, aki Joannához hasonlóan szintén azt fontolgatja, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot.

„Látom-e magunkat itt, különösen gyereket nevelve? Azt akarjuk-e, hogy egy olyan országban nőjenek fel, ahol nemkívánatos személynek tartják majd őket?” – tette fel a meglehetősen költőinek hangzó kérdést.

A kérdéssel (és a valószínű válasszal) aligha van egyedül, olyannyira nem, hogy a lengyel miniszterelnök-helyettes, Mateusz Morawiecki például azzal számol, hogy akár több százezer lengyel is elhagyhatja a szigetországot.

"Szívatni kezdtek minket"

A BBC egyik interjúalanya, Pawel már nem csak gondolkodik rajta, két hónappal ezelőtt haza is költözött Varsóba. A 29 éves férfi két évet élt Bathban, ahol két munkája is volt, például takarított egy szállodában, amit szerinte a helyiek nem végeznének el.

„Volt pár angol munkatársam, de ők két hétig, maximum egy hónapig maradtak – annyi elég is volt nekik, utána felmondtak” – mesélte, hozzátéve, hogy kollégái nagy része lengyel volt.

Pawel szerint ő elsősorban a Brexit miatt költözött haza, még pontosabban a referendum után megváltozott közhangulat miatt: „Egészen addig semmi gond nem volt. Utána viszont úgy tűnt, a lengyeleket már nem látják szívesen”.

„Az emberek szívatni kezdték a lengyeleket… azt mondták, elvettük az angolok munkáját, de közben mindenki tudta, hogy az angoloknak eszük ágában sem lenne elvégezni azt a melót, amit a lengyelek csináltak. Azaz valójában senki nem lopott el semmit tőlük, ennek ellenére is minket hibáztattak” – emlékezett vissza.

Pawel most egy wroclawi irodában dolgozik, de nem zárja ki, hogy egy nap visszatér az Egyesült Királyságba, főleg azért, mert hiányoznak neki az ottani barátai. (A teljes filmet itt nézhetitek meg.)

"Ez nem a pénzről szól" 

Végül hadd idézzem itt fel azt a minapi beszélgetést, amit Andi küldött el, és melyben beszélgetőpartnere a lengyel Marcin volt. Ő és családja is a hazaköltözést tervezi, amiről a következőket mondta:

„A legfontosabb a család. Közel szeretnénk lenni a nagyszülőkhöz, úgy általában a családhoz. Régóta úgy érezzük, hogy rengeteg mindenből kimaradunk. Ott vannak továbbá a barátok, majdnem minden igazi barátunk otthon van, és nagyon is jól megvannak.

Pontosan emiatt ez nem a pénzről szól, sem pro, sem kontra. Azt akarjuk, hogy a gyerekek a nagyszüleik közelében nőjenek fel, és igazi gyerekkoruk legyen. Aztán ott van az angol oktatási rendszer, amiben nekem egy csepp hitem sincs. Nem akarom, hogy ilyen oktatást kapjanak. (…)

Aztán ott van még a jelenlegi helyzet, amit most divatosan multikulturalizmusnak hívunk. Azt gondolom, hogy ez nincs jó hatással az itteni életre. Ez nem valós.

Annak tűnik, hiszen folyton mindenki mosolyog, nem tudsz egy újságot úgy kinyitni, hogy ne vigyorogjanak rád belőle, állandóan mindenki „howarjúzik” de belül mélyen, az angol emberek utálják ezt a helyzetet, a bevándorlókat, és ez nem fog javulni, sőt.

Ne értsd félre, megértem őket, végtére is az ő országuk és ők vannak itthon, joguk van úgy gondolkodni, ahogy akarnak, de szerintem a szitu csak rosszabbodni fog… nézd meg kire szavaznak, nézd meg a Brexitet.

Ott van az a réteg Angliában, sőt, tovább megyek, Európában, akik a multikulturalizmust, mint jelenséget nem pozitív társadalmi fejlődésnek élik meg, épp ellenkezőleg. Személy szerint, én sem vagyok épp nagy rajongója. Én ezt egy kísérletnek hívnám, ami nem jött be, és emiatt a konzervativizmus új erőre kapott. (…)

Attól is tartok amúgy, hogy a nagy multikulturalizmusban a gyerekemet kirekesztik, netalán csúfolják, sértegetik majd. Nem akarnám kitenni ennek, hiszen hogy magyarázod el egy négyévesnek a kulturális különbségeket, a vallásokat, stb. anélkül, hogy sérüljön a lelke?” (A teljes beszélgetést itt olvashatod el, ha még nem tetted volna, szerintem érdemes!)

HÍRMONDÓ

Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke

„Újjáépítjük az országot, és megvalósítjuk az amerikai álmot" - mondta első beszédében Donald Trump, aki a várakozásokhoz képest meglepően simán nyert a demokrata Hillary Clinton ellen. Részletek itt.

Németország nem Eldorádó

Talán soha ilyen jól nem ment még a németeknek, a gazdaság szárnyal, a munkanélküliség a háború óta nem látott mélységekben – és ők mégsem elégedettek. Érdekes, nem?

Ahol szó szerint halálba dolgoztatják az embert

A Japánban sok helyen elvárt munkamorálról már elég sok szó esett (itt, a Határátkelőn is), ám a jelek szerint egyes cégeknél kezdik túlfeszíteni a húrt. Olyannyira, hogy nemrég a japán hatóságok is megunták a jelenséget.

A kínai város, ami nem is kínai

Shenzhenben egész nyugodtan kivitelezhető egy olyan élet, ahol gyakorlatilag vajmi kevés kényelmetlenségnek nézhet elébe a nyugatról idetévedt külföldi. Jó, a kínai lét sajátosságai kikerülhetetlenek…

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4611943817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.11.09. 06:52:40

Inkább maradjon ha Trump nyer kelet Európának annyi.

Taxomükke (UK) 2016.11.09. 07:51:06

Ez nem volt mar egyszer? Biztos, hogy olvastam mar a sztorikat.

Határátkelő 2016.11.09. 08:18:32

@Taxomükke (UK): Gondolom, elég sok hasonló sztori van... A BBC-film pár napos, tehát az biztosan nem volt. A poszt legvégén pedig jeleztem, hogy az egy részlet egy korábbi, ide készült beszélgetésből szintén egy Angliában élő lengyellel, csak ideillett, ezért beidéztem.

Boborjnán1986 2016.11.09. 08:19:47

A felét biztos olvastuk már (az Andi interjú részt). Majd hazaérek, meglesem a riportot...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.11.09. 08:21:55

Kérdés, hogy Kengyelországban mennyire keletkezett bármilyen jövőkép is, a 7 év alatt...

Hölgyek-urak, itt nálunk lassan 15 centi hó van, snökaos volt tegnap... :D Ezek a derék svédek is minden évben meglepődnek tél elején, hogy elkezd esni a hó.Hogy Magyarországon minden évben gond van, az "oké", de hogy a svédek sem jobbak ebből a szempontból, azt sose hittem volna.... :D

Boborjnán1986 2016.11.09. 08:31:16

@Határátkelő: HA, nem tudom, hogy válogatod a posztokat, mikor melyiket, de pl az amcsi elnökválasztásos posztok csak méginkább kíváncsivá tettek Amerika iránt, hogy Ausztrália előtt érdemes tenni oda egy kitérőt akár, aztán egy ilyen poszttal meg elveszed az ember kedvét a világ más részeitől...;)

Muscari 2016.11.09. 08:40:04

@Golf2: ez most nagyon úgy néz ki, hogy ő fog. Az emberek olyan hülyék, én szerintem inkább a Marsra költözöm! Innentől minden teljesen kiszámíthatatlan lesz, az egész világ.

DieNanny CH 2016.11.09. 09:03:01

@Muscari:

Ma reggel az én munkaadó anyukám is ugyanezt mondta. :-( Hogy vele kiszámíthatatlan a jövő.

Taxomükke (UK) 2016.11.09. 09:07:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A jövő mindenképp kiszámíthatatlan.

Taxomükke (UK) 2016.11.09. 09:07:46

Amugy meg ne azt figyeljetek, Trup mit mondott, hanem majd hogy mit csinal...
Es ez nem vicc.

tanato 2016.11.09. 09:12:34

@Muscari: Tényleg hülyék szerintem is.Sem az angol/Brexit/ sem az USA választópolgárai/most/
Jódolgukban nem tudták,tudják mit csináljanak.Mint a gazdag hölgy aki már jódolgában nem tud mit csinálni,így átrendezi,fenekestül felfordítja a házát,hogy minden új legyen mert már unja a régit.Azután vagy bejön az új házirend vagy nem,előre nem tudni.

Golf2 2016.11.09. 09:16:48

@Muscari: Kiszámithatóan szarabb lesz,pláne amcsin kívül.Az utolsó gát is megszűnt,szabad a vásár a bőrünkre itt keleten.Angolban nem lesz gond.

Golf2 2016.11.09. 09:18:25

@tanato: És a macskájára hagyja a vagyonát..

tanato 2016.11.09. 09:21:44

@Golf2: Ez jó volt de tényleg kissé elnézték a dolgot unalmukban.

Golf2 2016.11.09. 09:26:40

Állítólag a csórók,a képzetlenek szavaztak erre,ennyien vannak? Kíváncsi leszek P.Elliot véleményére.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2016.11.09. 09:50:15

Kellene egy demonstrációs hetet tartani Angliában, amikor egyetlen "bevándorló" sem dolgozik, és ezt természetesen megfelelő módon lekommunikálni. Egyébként pedig Angliából nem csak a szülőföldre vezet az út, semmi nem akadályozza meg őket, hogy más országba menjenek, Németország pl.
Sötét év lesz a 2016 a világtörténelemben azt gondolom. A nyugati világ megmutatta, hogy mekkora a sötétség a fejekben. Trump, Brexit ... lehet pár évtized múlva, ha még lesz aki visszanézzen azt fogja mondani, mint mi a 2.vh kirobbanása előtti időszakra: "tisztán látszik, hogy balhé lesz, miért nem látták?"
Persze az is lehet háború nem lesz, csak épp a nagy országok összeborulása után jön egy újabb hidegháború, csak most a nemzetek és nem 2 irányvonal között. Megszűnik az EU, újra határok lesznek, a Trump vonalból meg ötletem sincs mi sül ki, de félek jó nem sok. Persze az se biztos, Clinton jobb lenne, eleve szánalom, hogy egy USA méretű ország 2 ilyen elnökjelöltet bírt kitermelni. Ennyit a demokráciáról.

tnt 2016.11.09. 09:55:24

@Golf2: hát lehet... de akkor ők szopni is fognak rendesen....

"Trump vitte a Fehér Házat, a republikánusoké maradt a Szenátus, és nagyon úgy néz ki, hogy a képviselőház is - ez pedig azt jelenti, hogy zöld az út az összes republikánus kampányígéret öregapjának megvalósítása előtt. Magyarul az Obamacare-nek reszeltek.
Ha Obama egészségügyi reformját kivezeti Trump, ahogyan többször megígérte, kb. 22 millió amerikai marad egészségbiztosítás nélkül. Cserébe megszűnik a 200 ezer dollár feletti keresetűeket, kórházakat, egészségbiztosítókat, és egészségügyi termékeket gyártó cégeket sújtó különadó. "

Csodabogár 2016.11.09. 09:57:30

@Muscari: Most lassan tényleg a Marsra kellene költözni. Eddigi elég rossz véleményem az amerikaiak értelmi képességéről csak megerősödött. Biztos van ott sok okos, értelmes ember is, de a többség......

2016.11.09. 09:58:49

Napi Mo.-n minden szar poszt. Ugorjunk.

Csodabogár 2016.11.09. 10:02:29

@Taxomükke (UK): De nem ám, mert a szenátus is GOP lett.:-(

Amugy ma reggeli bemondás: "Az angolok örühetnek, mostmár nem ők a leghülyébbek a világon"

puhacica 2016.11.09. 10:06:58

lattam a riportot par napja. az a baj, hogy peldaul az idosebb no, habar jokat mond, annyira antipatikus szemelyisege van, hogy az meg engem is kiabrandit, nemhogy az angolokat. es bar hatarozottan elitelem ezt a hozzaallast, hogy ha itt vagy, beszelj angolul (hany angol beszel spanyolul peldaul, akinek van ott ingatlana...?), azert az is elgondolkodtato, hogy mi, kelet-europaiak nagy atlagban keptelenek vagyunk normal hangeron beszelgetni, tuti, hogy messzirol hallani a hadovalast, ami meg engem is zavar, nemhogy a helyieket.
a masik, es ebben egyet kell ertenem a "nehai" mirjammal: ha mi nem lennenk itt, akkor is lenne, aki elvegezne ezeket a munkakat. elottunk is voltak, utanunk is lennenek. most cornwallban peldaul par francia, nemet es olasz turistat leszamitva mindenki helyi volt. a szalloda szemelyzete, eladok, epitoipari melosok, szakacsok, pultosok, felszolgalok... kelet-europai hangot egyet se hallottunk a 4 nap alatt. aztan megis mukodik az a resze is az orszagnak.

puhacica 2016.11.09. 10:10:12

@Csodabogár: eleg lenne Uj-Zeland is :)

2016.11.09. 10:17:05

No, komolyra véve a szót. Véget ér a nyugati "álomvilág". Kezd kibukni az angolok kényszerből megtűrt multikulti társadalmának valódi énje. Kiment a sok ember csicskának, minimálbérért szart lapátolni, aztán kiderül, hogy mégsem minden olyan fasza és tökéletes, ahogy állandóan előadják itt is. Az álom véget ért, erősödnek az idegenellenes felhangok, ideje hazatérni a többségnek, hogy otthon építsék az országukat, ez ránk különösen vonatkozik, össze kell tartanunk ezekben az ínséges időkben. Könnyű beleülni a készen kapott jóba, és itthagyni aput-anyut, akiket meg majd eltartanak az itthoni adófizetők.

Nekünk van egy kiváló vezetőnk is, akivel sikerülhet a kitörés. Minden tisztaszívű, igaz magyarnak itthon a helye, itt kell boldogulni, és tenni azért, hogy jobb legyen az ország. Nem kintről ugatni, hogy minden milyen szar, meg osztani az észt, amikor kintre sem vitettek túl sokat... Remélem, hogy lesz brexit, mindenkit deportálnak, és akkor újra egy nagy család leszünk, közösen fogunk harcolni oroszlánként, hogy szebb legyen a jövő itthon.

tnt 2016.11.09. 10:26:13

"Vége a Nyugatnak, ahogy eddig ismertük? - kérdezte Anne Applebaum történész, a kelet-európai régió egyik legismertebb amerikai szakértője egy márciusi, Washington Postban megjelent írásában. Applebaum három olyan eseményt jelölt meg, ami ha bekövetkezik, akkor a nyugati értékeknek és intézményeknek búcsút mondhatunk. A történész egészen konkrétan az EU-ra és a NATO-ra utalt. A három esemény:
A britek kilépnek az EU-ból.
Trump lesz az Egyesült Államok elnöke.
A szélsőjobboldali, Oroszország támogatta Marine Le Pen megnyeri a jövő évi francia elnökválasztást.
Lehet aggódni, a háromból kettő bejött."

London2009 2016.11.09. 11:19:22

@puhacica: abszolut egyetertek. Lattam en is a riportot es olyan tamado stilusban, idegesito akcentussal beszelt ez a no, hogy vegig sem tudtam hallgatni.
Az is nagyon igaz, amit a "kelet-europai hangerorol" irsz. De tovabbmegyek, azt is megdobbentonek tartom, hogy keptelenek az emberek evek utan is felszedni ezt a thank you, sorry, please edes harmast. Persze elgondolkodtato, hogy akkor mi ezt Kelet-Europaban tenyleg olyan ritkan hasznalnank? Pedig nagyon ugy nez ki. Egyszeruen keptelenek yes, please-zel, no, thank you-val stb valaszolni ezek a franya kelet-europai bevandorlok es ezt folyamatosan tapasztalom.
No mindegy, amit ezzel mondani szeretnek, az az, hogy nem igaz, hogy annyira be akarnak illeszkedni a lengyelek vagy a magyarok, vagy barki. Nagyon jol elvannak a sajat kis kozossegukben, csomoszor ki nem alljak az angolokat, nem is igazan ertik oket, angolul pedig evtizedek utan is csapnivaloan beszelnek. Utana meg megy a siras rivas.

London2009 2016.11.09. 11:23:13

A kedvencem ebben a temaban a kovetkezo egymasnak valo tokeletes ellentmondas.
Leragott csont, hogy a kelet-europaiak elveszik az angolok munkajat. Szinten folyamatosan halljuk, hogy a kelet-europaiak idejonnek es benefiten elnek.
Na most akkor hogy is van ez?
Elveszik a munkat vagy segelyen elnek? Mert a ketto egyutt nem igazan lehetseges.
Ezt kerdeztem volna meg a BBC riporteretol, de sajnos nem engem kerdeztek. :D

puhacica 2016.11.09. 11:34:26

@London2009: ez a please, thank you, sorry edesharmas eszembe juttatja egy volt olasz kollegamat. soha nem mondta, hogy please. allt a kasszanal es kozolte, hogy 21.40. en meg mindig hozzatettem, hogy please. :D es meg igy se tanult belole, bar parszor elofordult, hogy csak raneztem es mar mondta is. sokat rohogtunk ezen, de valahol azert kicsit szomoru is. itt ez a szokas, nem faj hozzatenni egy szot a mondokankhoz.

Herr Géza 2016.11.09. 11:40:12

@London2009: Pedig egyszerű: a kelet-európaiak olyan fifikásak (v.ö.: az angolok hülyék), hogy idejönnek, elveszik a munkánkat ÉS még bekaszálják a benefiteket is. :))))))))))
Mellesleg az angol ipar vergődéséért is ők a felelősek, mert idejönnek, elveszik a munkánkat és direkt szarul dolgoznak, hogy romba döntsék a brit ipart. Aztán hazaviszik az itt megkeresett csillagászati fizetésüket és a benefiteket, abból otthon elélnek, mint Marci Hevesen, nekünk meg ittmarad a romhalmaz.
Ja, a köd meg az eső is miattuk van.

Vicc vót... :))))))

tanato 2016.11.09. 11:45:24

@puhacica: Így van a szabad munkavállalás nem az angoloknak hanem a lengyeleknek magyaroknak stb. hoz/ott/ nagyobb hasznot.Az angoloknak a silányabb munkák elvégzésére ott vannak a volt gyarmatosai akik ráadásul még beszélik is az ország nyelvét.Ez van,Mirjam ezt jól látta át.

2016.11.09. 11:53:10

Én most nagyon-nagyon vigyorognék, hogy mennyire megszívták az amcsik a következő 4 évüket azzal a díszbohóccal, ha nem az Államokjról lenne szó, és annak az idegbeteg majomnak nem lenne közvetlen hozzáférése például a nukleáris fegyverekhez. Hogy lehet egy klinikai esetet elnökké választani, pláne az Egyesült Államok elnökévé?

London2009 2016.11.09. 11:54:27

@puhacica: a ferjemnek van egy enyhen autista unokaoccse. Eleg sok gond van vele, specialis iskolaba jar stb stb. Nehezen lehetett megtanitani kessel, villaval enni, az asztalnal ulve nem tapsolunk es hasonlo dolgokra.
De ezt a yes, please, no, thank you, I am sorry-t ezt belevertek! Elkepeszto.
Ugyhogy en mindig azt mondom, hogy ha Archie, az autista kisfiu, azt tudja mondani a nagyanyjanak, hogy yes, please, akkor szerintem ezt csak el lehet sajatitani valahogy. Lehet, hogy sokat kell gyakorolni, de csak menni fog...

London2009 2016.11.09. 11:56:07

@Herr Géza: persze, tudom. Jozan paraszti ez, mi?
Amugy nyilvan erre is van pelda. Mert ugye ha egy system can be abused, it will be abused.
De nem hinnem, hogy ez lenne az altalanos. Ugyhogy jo lenne ha eldontenek, hogy most akkor a munkajukat vesszuk el, vagy a segiiilyt!

tsabus UAE 2016.11.09. 12:00:53

@London2009: Igazad van. Nekem is van olyan ismerősöm, aki ha nem ért egyet valamivel, akkor csak azt mondja: "are you f...ing kidding me?" Ez még csak elmegy egy pubban, de egy management meetingen fura. Természetesen, mint írtad, a "please", "thank you", stb. hiányzik a szótárából. Aztán panaszkodik, hogy ellenszenvesek vele az angolok, meg kiközösítik.
Én még a "please"-hez is hozzáteszem hogy "please"...

2016.11.09. 12:07:18

@London2009: Ládd, így jár az, aki nem olvas Agatha Christiet, meglepi, hogy mennyire idegengyűlölők az angolok, és a jó öreg kontinentális idegengyűlölettől eltérően, nem a bőrszín alapján szelektálnak, hanem a gyarmatbirodalmi múlt alapján.

2016.11.09. 12:08:33

@Pink Petsch: Ezzel en is ugyanigy vagyok, ha nem lenne mindenkinek rossz, akkor enis azt mondanam, egyek csak szepen meg amit foztek, szivjak meg a brexitjuket is minel jobban, ezt a barmot is hagyjak csak kib*szni minel tobb emberrel aki csak ra szavazott. Dehat ettol meg nekunk nem lesz jobb, sot, mi is megyunk a levesbe mindenestul. :( Egyszerubb lett volna ha ez az egesz 2016 meg se tortenik.

puhacica 2016.11.09. 12:10:25

@tanato: nem, nem. en nem a volt gyarmatokrol beszelek. a 4 nap alatt csak es kizarolag feher angolokkal talalkoztunk, mindenfele pozicioban, a szobalanytol a komuvesekig, akik mellett elsetaltunk. egyetlen fekete, sarga, hupikek embert nem lattunk es sehol nem utotte meg a fulunket kelet-europai akcentus.

Shanarey 2016.11.09. 12:12:05

Szép, a Lengyelek nyavajognak már megint.

Ahogy Puhacica is írta, tán ha az utcán halkabbak lennének, akkor senki sem szólna be nekik. Na meg az a bizonyos szó (kurwa) rendszeres emlegetése is elhagyható lenne, mert már az angolok is tudják hogy mit jelent. Naná, mert elmondtuk nekik :-)))
A munkahelyeken elvileg az a rendszer, hogy angolul beszél mindenki, ám ha a sok szláv összeszalad akkor ezt nagy ívben le sz...ják. S ez az ami az átlag angolt szintén idegesíti.

puhacica 2016.11.09. 12:13:18

@London2009: szerintem ez valahogy ragad is az emberre. nyilvan egy beteg gyerek mas, ot tanitani kell, de ha egeszseges felnott vagy, akkor egy ido utan ugy rad ragad, mint kutyara a bogancs.

2016.11.09. 12:15:16

@mojyo: Hát, Washington tutira nem lenne elragdtatva tőle ... (már nem a város). Én 2015-öt is kihagynám, és ahogy elnézem, jobb lenne olyan 3677-től folytatni.

London2009 2016.11.09. 12:17:21

@tsabus [UK]: Igen, olyat mar en is hoztam ossze, hogy Would you please sign and return the agreement please? :D
A kollegadnak sok sikert kivanok itt Angliaban! :D

2016.11.09. 12:17:30

@Pink Petsch: Nem tudom, a 3677 eleg lenne szerinted? Mennyi is a plutonium felezesi ideje? :D

London2009 2016.11.09. 12:20:30

@puhacica: Szerintem erre itt tenyleg nagy hangsulyt fektetnek. Magyarorszagon meg sajnos teljesen elszoktunk ettol a keremezestol. Megnezel egy regi filmet, mindig igy beszelnek, igen, kerem, koszonom, kerem, ugyan mar, kerem, nem gondolja, kerem stb.
Most meg ha egy boltba bemenve ma azt mondanak neked, hogy 5000 forint lesz kerem, nem is ertened. :D

2016.11.09. 12:21:04

@mojyo: Oké, 43 677-ben ...

**mimi** 2016.11.09. 12:22:13

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Isten vagy ! :))))
Mingyart megfulladok a röhögéstől :)

London2009 2016.11.09. 12:25:38

@Pink Petsch: Na jo azert Agatha Christie vilaga mar tulhaladott. Azert ennyire rosszul nem allunk. : )

**mimi** 2016.11.09. 12:25:47

@Pink Petsch:
Remelem Doni nem keveri majd össze a tavkapcsolo piros gombját a másik pirossal

London2009 2016.11.09. 12:27:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: szerintem hivjuk vissza a baranykat. Neki lett igaza latjatok. Haldoklott a Nyugatnak. Ma meghalt. :D

2016.11.09. 12:28:49

@London2009: Nagyon nem úgy tűnik .... legfeljebb most nem illik áperté kimondani dolgokat.

@**mimi**: Ha róla van szó, minden megtörténhet ;).

Shanarey 2016.11.09. 12:31:21

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Még néhány ilyen komment, és új melód lesz a FideSS TV-nél.
:-)
Te leszel aki a szöveget írja a bemondóknak.
Lesz egy íróasztalod, céges kocsi, telefon......

2016.11.09. 12:39:50

@**mimi**: Mellesleg, tele van még a 9gag is az USA-t temető posztokkal ... Sponge Bob 4 napot előre utazik az időben a választás után, és már csak egy homoksivatag van az ország helyén ... mindenki Kanadában ;)))

tanato 2016.11.09. 13:24:08

@puhacica: Szinte hihetelen,csak fehér angol fizikai dolgozók egyrakáson,mint itthon csak magyarokkal.

P.Elliot 2016.11.09. 13:27:26

Nem neztem este az elnokvalasztast csak idonkent kapcsoltam oda aztan 9-kor lefekudtem, / a csalad ejfelig volt fennt/, filmet neztem egy darabig, elaludtam rajta, reggel tudtam meg a kompjuterbol hogy Trump nyert.
Olyan nagyon nem is vagyok meglepve. Szinte minden fiatal ra szavazott, az egyetemistak foleg, csakugy mint annakidejen Obamara mert divat volt ellenkezni, csakazertis a masikra, a fiatalok mar csak ilyenek, a kovetkezo elnoknel sem lesz maskeppen.
Amin en elcsodalkoztam az az volt hogy mivel Obama is ontotta az igereteket amibol alig valosult meg valami, ennel is elhittek hogy ez majd felviragoztatja az orszagot.
Nem fogja, jo ha elkerulunk egy nagyon nagy/ vilaghaboru szot nem akarom kiejteni a szamon/, bajt, de az biztos hogy ebbol az alakbol nem nezem ki azt hogy megvedene vagy segitseget adna Europanak ha ott komoly baj lenne, nem, at fogja engedni a terepet az oroszoknak hogy "segitsenek" ok, azt meg tudjuk hogy mit jelent az orosz segitseg szo.
Ma reggel az uszodaban a mellettem levo uszosavban ket pasas beszelgetett, olyan 45 koruli az egyik, 30 a masik, feher az idosebb, fekete a fiatalabb, mivel az irodarol is beszelgettek feltehetoen munkatarsak voltak. A fiatal b. szavakat hasznalva kikelt Trump ellen, az idosebb meg nagyon aggodo arccal azt mondta hogy ma beszel a lanyaval hogy azonnal jojjon haza mert szerinte Europa nem biztonsagos, Trump oroszbarat, a beszedbol annyit ertettem hogy ott tanul vagy dolgozik, valami ilyesmit, tovabb nem volt illo hallgatozni de ebbol is latszik hogy nem mindenki tapsolt Trumpnak es fel tole.
Hat majd meglatjuk hogy mi lesz, Trump csak kepzeli hogy azt tehet amit akar, erosen kotve lesz a keze de akkor is, nagyon rossz erzes hogy o van az orszag elen, ez a kepzetlen hulye de majd helyreteszik valamelyest.
Majd ma jonnek a hirek hogy mit gondolnak valojaban errol a nem vart fordulatrol az emberek. En csak azt hogy mivel manapsag minden kiszamithatatlan, barmi lehet, ha kezdenek rosszul festeni Trump korul a dolgok akkor veszek egy kis Rv-t amibe belefer a csalad ha futni kellene akkor legyen. Kozel elunk New Yorkhoz, csak egy ora kocsival ha ott valami lenne itt is nagy baj lesz.
Van egy kis foldunk Floridaban, oda barmikor mehetunk de nekem megfelel barmelyik allamnak a vegtelen erdeje ahova be lehet huzodni amig muszaj.
Tudom naiv elkepzeles de valamit megis teszek mert anelkul ugy ereznem hogy nem tettem meg a csaladert mindent.
Amikor a 9/11 volt azonnal elrohantam az uzletbe es feltoltottem nagyon tartos ennivalokkal a "kamramat" mert nem tudtam hogy mi fog kovetkezni.

puhacica 2016.11.09. 13:35:41

@tanato: azt hiszem, hogy kaptunk egy kis izelitot az "igazi" angliabol. :) bar vannak, akik ugy velekednek, hogy cornwall lenyegeben egy masik orszag. es hat nem jarnak olyan messze az igazsagtol. :) mi mindenesetre oda es vissza vagyunk tole, csodas hely.

puhacica 2016.11.09. 13:39:03

@London2009: ez igaz. itt viszont az nagyon szembetuno, hogy pl a buszsofort alig-alig "veszik eszre". szinte soha nem koszonnek vagy koszonik meg neki. otthon azert ezzel egy kicsit talan jobban allunk szerintem.

2016.11.09. 13:44:15

@P.Elliot: A kanadai határ felé vivő út valamivel jobb kilátással kecsegtetne, mint a Yellowstone park, nem? ;) Bár lehet, azon dugó lesz ....

2016.11.09. 13:46:43

@puhacica: Attól függ, melyik járat, a 7-esen vagy az 5-ösön olyan nagyon nem kvaterkáznak a népek a sofőrrel. Persze, egy elsőajtós felszállósnál azért köszönni szokott, aki nem teljesen vadparaszt.

puhacica 2016.11.09. 13:49:21

@Pink Petsch: aranyokrol beszelek es aranyaiban szerintem itt inkabb nezik a sofort "automatanak", mint otthon.

P.Elliot 2016.11.09. 13:49:30

@Pink Petsch: Del fele mennek valamerre nem a Yellowstonig. Kanadaba plane nem. Tul hideg nekem az az orszag, azon tul hogy sok szep resze van sosem vagytam oda.

puhacica 2016.11.09. 13:51:15

@Pink Petsch: marmint ugy ertem, hogy nagyon-nagyon sokan vannak, akik csak odaerintik a kartyajukat es mennek. se hello, se good morning, se thank you. ra se neznek a soforre.

puhacica 2016.11.09. 13:52:41

@Pink Petsch: @London2009: ja es azt is kifelejtettem, hogy londonrol beszelek. :)

2016.11.09. 13:52:53

Tweetek a Brexit-Trump elnök lett párhuzamról :DDD

9gag.com/gag/azr8NmN

P.Elliot 2016.11.09. 13:56:15

@puhacica: Itt mosoly, koszones, oda-vissza a buszon. Elol szall fel mindenki es le is, a sofor veszi el a jegyedet vagy nezi meg a berletet, nem is lehet kikerulni a koszonest de nem is akarjak. Ha tavolsagi busz, innen New Yorkba akkor sokan mennek talan a repterre vagy borondokkel, netan biciklivel azokat a sofor pakolja be oda a busz aljara kivulrol a csomagtartoba es o is szedi ki, ott meg beszelgetnek is egymassal valamit.

London2009 2016.11.09. 13:58:04

@puhacica: akkor jo! Pont ez volt a kerdesem, hogy megis hol? Budapesten en meg egyszer nem hallottam, hogy buszsofornek megkoszontek volna az utat. Bar mondjuk videken sem, pedig sokat jartam busszal. Meg csak itt hallottam azt, hogy thank you driver! :D Ugyhogy ezzel en nem ertek egyet egyaltalan.
Most jutott eszembe a mi nagy keksegunk. Na o is eltunt. Mondjuk pont nem banom.

2016.11.09. 14:02:34

@puhacica: Én a metróval jártam Londonban, míg ott voltam, szóval nincs adat ;). A példával csak azt akartam mondani, hogy a kevésbé zsúfolt, jellemzően elsőajtós járatokon köszönnek azért a népek, de egy Móricz-Újpalota vonalon erre nincs esély, pont úgyanúgy automatának nézik a sofőrt.

2016.11.09. 14:04:02

@P.Elliot: Ja, hogy Mexiko felé ... hm, igaz, az melegebb ... de hogy juttok át a falon?

Na mi újság, Wágner úr? 2016.11.09. 14:07:13

Igazán nagyon unalmas már ez a BBC által nyomatott PC propaganda is - kb. minden héten elővesznek pár tört angolsággal beszélő, minimálbéres munkán tengőd kelet-európai bevándorlót, akik elmondják, milyen szar lett most nekik, mennek is haza. Biztos szar nekik, de azért ne általánosítsunk. Én számos jól fiztetett, értelmiségi külföldi kollégámmal együtt továbbra is nagyon jól megvagyok itt, nem ért semmi atrocitás, de ha érne is - Anglia a mostani eldurvult hangnemmel együtt is még mindig ezerszer kulturáltabb és európaibb hely, mint Magyarország, és az is marad. Ahogy most a világ kinéz, nehéz jól helyezkedni, kiszámíthatatlan a jövő, de azok, akik megtalálták itt a számításukat, minek mennének el innen? Ha van pár angol, akiknek szúrjuk a szemét, az az ő bajuk, nem annyira érdekel a véleményük, akárhová mész, mindenhol lesznek, akik utálnak, kár ezzel foglalkozni.

P.Elliot 2016.11.09. 14:08:24

@Pink Petsch: Amerika deli reszet ertettem nem Mexicot.
De jo volt, jol jott ki, a kerites, hehehe....tudod mikor lesz megepitve....., csak lesd....
Na megyek kertet locsolni mielott kiszarad minden, nagy esohiany van, egyeseknek meg itt a topikban meg ho is esett..Lehet ideiranyitani hozzam, elolvadna, van annyira meleg odakinnt....

P.Elliot 2016.11.09. 14:09:59

@Na mi újság, Wágner úr?: Azt hiszem hogy nem is az elmenetellel van baj hanem hogy esetleg az angolok kiturjak onnan a jonepet....

2016.11.09. 14:11:58

@P.Elliot: Havasesővel szolgálhatok ....

Na mi újság, Wágner úr? 2016.11.09. 14:12:08

@P.Elliot: Bármi megtörténhet, de ennek azért egyelőre nem sok jele látszik.

Golf2 2016.11.09. 14:13:53

@P.Elliot: Mi a véleményed a fordulatról,mi lesz Amerikával?

2016.11.09. 14:26:15

@P.Elliot: Ja, mellesleg, ha hazapaterolja a csávó a mexikóiakat, akkor ki a franc fog neki falat építeni?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.11.09. 14:29:06

@geegee: "Hölgyek-urak, itt nálunk lassan 15 centi hó van, snökaos volt tegnap"

Stockholmban már a negyven centinél tartunk, a fotók harmincnál készültek még a délelőtt, azóta is ömlik a hó. Harminc éve nem hullott ennyi hó egy nap. Buszok nem járnak, és sorban zárnak be az iskolák.

hobbiszakacs.blog.hu/2016/11/09/havazik_stockholmban

Taxomükke (UK) 2016.11.09. 14:40:39

@Shanarey: Mar van neki, azert marad otthon.

P.Elliot 2016.11.09. 14:41:21

@Hobbiszakács: Ennyi ho azert nem kellene de tudnek hasznalni valamennyit.
Akkor nalatok pihenonap van, nem? Fozz egy kavet vagy ragadj meg egy uveg sort, kis finomsagok, egy jo film es orulj hogy ho van...

Shanarey 2016.11.09. 14:44:14

Budapesten, a nap süt ezerrel.

A vidéki Angliában még szokás köszönni a buszvezetőnek, s megköszönni az utazást, amikor az utas leszáll, s ez volt a helyzet Skóciában is. Nagyvárosi tapasztalatom ez ügyben nincs.

Taxomükke (UK) 2016.11.09. 14:44:40

@Hobbiszakács: Holnap jonnenek Londonba a sved barataim, ezek szerint keszuljek fol, hogy Arlanda esetleg nem fog mukodni?

Shanarey 2016.11.09. 14:45:11

@Taxomükke (UK):

Nem ő lenne az első itt, aki mást állít az életéről, mint ami igaz.

*Andi* 2016.11.09. 14:46:16

@Pink Petsch: hah, ez a parhuzam, es tenyleg!! Mennyire igaz..

*Andi* 2016.11.09. 14:48:22

@London2009: Could you please confirm, if the date and the time of the meeting would you suite you, please?

:D D:

P.Elliot 2016.11.09. 14:54:23

@Pink Petsch: Dehogy fogja hazapaterolni, valamennyit igen hogy megmutatassa hogy emlekszik meg hogy mit beszelt aztan szepen csend lesz. A falnal ugyanigy....
Azert ne hidd hogy az amerikai nem vegezne el a mexicoi munkajat is, tobbet kerne mert akkor nincs aki letorje az arakat es muszaj lenne neki megfizetni, meglenne minden.
Csakhogy az is hazugsag hogy az itteniek utaljak a mexicoiakat, ezt most a sajat es a kornyezo allamokra ertem, nem a tobbire amit nem ismerek hogy igazabol mit szolnak hozza de sejtem hogy tomeny utalat ott sincs.
A legtobb mexicoi normalisan el, dolgozik, probal elorejutni, sokan adot is fizetnek es megragadni probalnak itt. Hogy lehetne ezekre haragudni? Miert is haragudnanak? Azok nemigazan tetszenek persze akik nem akarnak dolgozni sem, gyartjak a gyerekeket es azokbol elnek de a tobbsege nem ilyen. Itt az allamunkban nincs is gyulolkodes ilyen szempontbol, felveszik oket dolgozni ahova lehet es elfogadjak oket, ezek is jottek valahonnan csak eppen illegalisan. Rengeteg magyar, lengyel, orosz es mas nemzetbeli van illegalisan itt, azokat sem gyulolik.
Talan lennt a mexicoi hatarnal rosszabbak a viszonyok mert bunozo is jon be aztan felnek toluk de errefele normalisak, csinalnak itt is neha balhet de az europai is csinal am ha beiszik.

Ami ezt a falepitest illeti, szerintem azert ott a kornyek allamai kozott lenne boven amerikai is akik tarsadalmi munkaban, ingyen es bermentve felepitenek a keritest. Szerintem az orszag nem is akarja felepiteni politikai okokbol de errol nem beszelnek...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.11.09. 14:57:28

@P.Elliot: Köszönöm szépen a tanácsot, jó úton vagyok a megfogadásában :-)
@Taxomükke (UK):
Ahogy most kinéz, a mai járatok egy részét - főleg a Skandináv fővárosokba menőket - felfüggesztették:
www.swedavia.se/arlanda/flyginformation/avgangar/

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.11.09. 15:01:46

@**mimi**: Én még nem kezdtem el fázni... lesz elég időm rá márciusig :-( Az 5-10 centis hó általában pár napig marad, aztán Golf - az áramlat - lehel egyet, és mind elolvad. Ennyivel nehezen bír majd a világ összes főnje, erre majd rárakodik az ezután következő, és az utána... szóval lesz ennek böjtje. :-(

P.Elliot 2016.11.09. 15:07:21

@Golf2: Ki tudna meg hogy mi lesz, meg talalgatni sem lehet, de barmikor beuthet valami. Az is lehet hogy ezt a majmot pont azert valasztattak meg ilyen sietve hogy legyen kire kenni a bajokat ha bejonnenek.
Azert fognak ra vigyazni hogy mikor mit beszel, hogy viselkedik, aztan ha nagyon nem talalja magat bele akkor meg ki is rughatjak valami urugyel, hulye, vegzetes lepeseket ugysem engednek tenni, vigyaznak ott ra ne aggodj, sosem maradhat magara ugy hogy csinaljon is valamit.
Azert valahol forrong a "tuzhanyo", valami lesz, az is lehet hogy valoban osszefognak a nagyhatalmak es helyzeteszik ezeket az arab orszagokat, mar akitol felni kell, kitakaritjak es ujrakezdik a normalisabb nepseggel az eletet, mast ugysem tudnak csinalni, teljesen valoszinutlen hogy hagynak ezt az europai elozonlest, tonkretetelet, azt a milliardokat felemeszto biztonsagi keszenleteket vilagszerte.
Lesz valami csak nem tudjuk hogy mi es mikor.
Meg az is lehet hogy jol fog jonni ha a magyarok akik hataratkeltek vissza tudnak terni Magyarorszagra kitorne valami pokol.
Erre sem art gondolni azoknak akik meg nem allampolgarok...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.11.09. 15:08:46

@puhacica: tényleg nem valami megnyerő az az első nő... Amúgy néztem a cikkírót az első linken, nem egy színangol név :-) "Erika Benke"...

Nem Cornwall akarna leválni az angoloktól....?

London2009 2016.11.09. 15:24:01

@*Andi*: az mit jelent, hogy would you suite you? :DD

London2009 2016.11.09. 15:27:09

@Na mi újság, Wágner úr?: Koszonom Wagner Ur, maximalisan egyetertek! Volt egy masik riport is a BBC-n magyarokkal, akik 10-en laknak egy lakasban, minimalber, nulla angol stb. Annyira leragott csont mar, rettenetesen unom.

Shanarey 2016.11.09. 15:28:49

@London2009:

Ebben az értelmezésben azt jelenti hogy: jó lesz ez így neked?

nyuszigonosz 2016.11.09. 15:38:56

Napfényes idö van a világoskék hideghez ma. Igazi szép novemberi nap, potyognak a sárga meg rozsdás falevelek. Nincs hó, nincs esö, nincs sötét felhö az égen.

@Hobbiszakács: jó képek, és föleg, ho y hó egyszer végre ott fent van Skandináviában meg Észak Németországban - ahol a népeknek még hólapátjuk sem szokott lenni, merthogy minek.

*Andi* 2016.11.09. 15:44:56

@London2009: azt, hogy sietve es nem oda figyelve gepelek, na :D

London2009 2016.11.09. 15:49:04

@*Andi*: jol van, csak cukkoltalak. :D

London2009 2016.11.09. 15:49:46

@Shanarey: a helyesiras es nyelvtani hibaktol ha eltekintunk, nyilvan ertelmezheto igy is. :D Csak cukkoltam az Andit. ; )

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.11.09. 16:20:24

@nyuszigonosz: "népeknek még hólapátjuk sem szokott lenni". Most éppen hiánycikk az stockholmi boltokban :-)))

Csodabogár 2016.11.09. 16:21:00

@P.Elliot: Azért azt ne felejtsük el, hogy Obama keze meg volt kötve a republikánus szenátus által. Trumpé pedig nem lesz.
Ennek ellenére Obama csak megmentette az autógyárakat + bevezette az Obamacaret, amivel rengeteg ember jutott betegbiztosításhoz. Ez most persze el lesz törölve. Vissza fogják még sirni Obamát.

Csodabogár 2016.11.09. 16:23:30

@Hobbiszakács: Nagyon elszoktatok a hótól. Az én időmben sokszor volt ekkora hó tartósan is és mindig járt minden.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.11.09. 16:33:22

@Csodabogár: El bizony... reggel a rádióban azon "kacarásztak", hogy a munkába igyekvők egy hóekét sem láttak az utakon. Hat éve nem volt számottevő havazás Stockholmban, ezért a város - feltételezem - felmondta a szerződést a hókaparókkal. Azok most csak borsos áron hajlandók vállalni a munkát. (Mire ezt leírtam, megjelent az ablakunk alatt egy óriási hókombájn.)
:-)

blackhairlady 2016.11.09. 18:01:00

@P.Elliot: "Az is lehet hogy ezt a majmot pont azert valasztattak meg ilyen sietve"
Ezt hogy erted? Milyen sietve lett megvalasztva?
Egy amerikai elnokot amugy nem olyan konnyu am csak ugy valamilyen uruggyel levaltani.

Egyebkent ma ahogy hallagatom a kulonbozo tv es radio csatornakat, egyre inkabb az derul ki, hogy nagyon sok ember trumpot tamogatta mar regot, de a kozvelemenykutatasokon nagyon sokan nem mertek ezt felvallalni,magyarul hazudtak amikor meg lettek kerdezve.

blackhairlady 2016.11.09. 18:05:15

@Csodabogár: Az Obama -care olyan draga lett az iden (most van a biztositas megujitasi idoszak), hogy sajnos sokan akik raszorulnanak, nem tudjak emgfizetni.

DieNanny CH 2016.11.09. 18:38:59

@London2009:

Itt a faluban, ahol lakom, van egy fogyatékos intézet. Több is, az egyikben barkácsolnak műhelyben, és egy kisboltban árulják, a többi épület meg lakásotthon-gondozott otthon. Tehát úton-útfélen összeakadunk fogyatékosokkal. Az hagyján, hogy itt magától értetődően köszöntik egymást az emberek, de a fogyatékosok MINDIG, artikulálva, ha alig is tud beszélni, de köszön.
Itt is valahogy beléjük verték...

DieNanny CH 2016.11.09. 18:54:43

@P.Elliot:

Itt szinte senki nem száll fel-le elöl - kivéve, akik jegyet akarnak venni -, viszont még 5 méteres távból, a középső ajtótól is odakurjantanak a sofőrnek fel-és leszálláskor, és persze a sofőr is mindig visszaköszön. A leghátsó ajtótól már nem.

gabors 2016.11.09. 19:35:24

@Golf2: Nem ennyire egyszeru de nagyon sok lecsuszott feher van akik elhittek Trumpnak hogy a regi szep idoket visszahozza es mehetnek megint a gyartosorokhoz dolgozni $20-ert, 8 altlalanossal. Ez volt a tamogatottsaganak a gerince az u.n. rust belt tersegben

Valaki mar irta hogy azt kell majd figyelni hogy MIT TESZ Trump.

Mert mas azzal kampanyolni hogy az elso nap szettepjuk a NAFTAT es a tobbi szabadkereskedelmi egyezmenyt ... 30 nap alatt szarra bombazzuk az ISIS-t meg osszefogdossuk es kitoloncoluk a 11 millio illegalis bevandorlot (erre kulon rendorseget igert) es megint mas ezt a torvenyhozason es az allami intezmenyekent keresztul vinni... ott mar nem lesz eleg az hogy Believe ME !!!

gabors 2016.11.09. 19:37:15

@bunny.hu: "Kellene egy demonstrációs hetet tartani Angliában, amikor egyetlen "bevándorló" sem dolgozik, és ezt természetesen megfelelő módon lekommunikálni. "

lehet vedett az otlet mert csinaltak ilyen filmet par eve ! Hogy mi tortenne az USA-ban ha az osszes un. "mexico-i" egyik naprol a masikra eltunne ...

megkeresem a cimet kesobb

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.11.09. 19:45:59

@P.Elliot: "ebbol az alakbol nem nezem ki azt hogy megvedene vagy segitseget adna Europanak ha ott komoly baj lenne"

Bocs, hogy csak ezt az egy gondolatot ragadom ki (egyebkent eleg sok mindenben egyetertunk), csak az jutott eszembe, hogy ez a szitu most megint olyan nyuszika-sapka esete: amikor az USA beavatkozik valahol, az a baj (o a vilag csendore), es amikor meg nem avatkozik be, akkor az a baj....;) szoval sehogy nem jo...:)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.11.09. 19:48:15

@P.Elliot: "Amikor a 9/11 volt azonnal elrohantam az uzletbe es feltoltottem nagyon tartos ennivalokkal a "kamramat" mert nem tudtam hogy mi fog kovetkezni."

Ma reggel hallottam a radioban egy reklamot, ahol szupertartos (25 ev) ennivalot reklamoztak (olyasmi lehet, mint amit az urhajosok visznek magukkal, szaritott valami, amit vizzel kell felengedni). Szoval ideje feltankolni, ha jon a vilagvege :))))

gabors 2016.11.09. 19:48:43

@Pink Petsch: " Hogy lehet egy klinikai esetet elnökké választani, pláne az Egyesült Államok elnökévé? "

egyszeruen elmentek kb 110 millioan (ami kulonben mindenkori csucsnak nez ki) a valasztasra kijelolt helyekre bejeloltek hogy kit akarnak elnoknek ... utanna a 200 eves szabalyok alapjan megszamoltak es az jott ki hogy Trump lesz a 45-dik elnok.

Voltak akik levelben szavaztak pl Mindenki Oregonban :-)

Es mivel Trump nyert, a valasztas teljesen tiszta es igazsagos volt meg a csalas arnyeka sem merult fel :-) (biztos van aki erti ezt a reszt is)

Van meg kerdesed?

A masik posztban pontosabb szamokat is irtam.

Taxomükke (UK) 2016.11.09. 20:04:13

@Hobbiszakács: Tackar, csekkoltam, nem irja, hogy nem szallna fel a SAS...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.11.09. 20:06:25

@Csodabogár: "Vissza fogják még sirni Obamát." Azok biztos nem, akiknek az Obamacare miatt iden melyebben kell a penztarcajukba nyulni...
De hozza kell tenni, hogy kivancsian varom, mit sikerul az okosoknak kitalalni eu.reform-ugyben...Sokaktol azt hallottam, hogy az lenne jo, ha megszunne az allamon beluli megkotottseg, es mint az autobiztositas eseten, itt is orszagos szintu verseny johetne letre a biztositok kozott...

gabors 2016.11.09. 20:20:45

@P.Elliot: " Azok nemigazan tetszenek persze akik nem akarnak dolgozni sem, gyartjak a gyerekeket es azokbol elnek"

De ezek mar allampolgarok (mert illegalis nem kap segelyt) es ez foleg a benszulott sotet boruekre (hogy PC legyek) jellemzo meg egy csomo feherre is !!!

Eleinte azon csodalkoztam en is hogyan van az hogy en mint ujkeletu immigrans kemenyen dolgozom (NYC) talaltam munkat mentem feljebb kepeztem magam... mig bronx-ban arrol picsognak nincs munka ezert drogoznak ja es mar a nagymama is wellfaren nevelte a lanyat akinek a 16 eves lanyanak mar van ket gyereke ket sractol de nem hazasok mert akkor nem kapnanak segilyt ...

Amugy foleg azert nem fogjak elzavarni az illegalis bevandorlokat mert egyik kisvallalkozo sem akar meg minimum bert sem fizetni azt is csak keszpenzben bejelentes nelkul. Emiatt a Walmart-nak sem kell sokkal tobbet fizetni csak egy picivel.

Amugy ha ez lett volna a fo erv csak szolok nyolc ev alatt kb 6 millio illegalis bevandorlot toloncoltak ki Obama alatt (igaz sokan vissza jottek). Foleg El-Salvadori es Gutemalai banda tagokat aminek az lett a kovetkezmenye hogy azokban az orszagokban lett elhetetlen a helyzet ami miatt meg tobb millioan jottek ... mert 2008 ota kozel sem mexicoiak akik jonnek ott NAFTA-nak koszonhetoen egyre jobban elnek... es van lehetoseguk hivatalosan vendegmunkas vizumra is (szinten a NAFTA miatt)

Az hogy kis vallakozok (es kozepesek is) illegalisokkal dolgoztatnak egyaltalan nem ujkeletu. Nehai nagybatyam egy Yonkers-i uzemben volt konyvelo tobszor meselte hogy mar a 70-es evekben is naluk szinte csak illegalisok dolgoztak 20-25 en. 84 vagy 85-ben ment nyugdijba szoval ez ezt megelozoen idokbol valo.

Tobbszor volt hogy mindenkit elvitt az akkori USCIS csak O es a titkarnoje maradt. De se a fonokenek se a vallaltnak semmi baja nem lett. Az emberek meg 1-2 heten belul uj neven visszamentek ok meg felvettek jose helyett migelt mas nev mas SSN szam ... akkoriban nem is lehetett igazan ellenorizni ..

Dikusz 2016.11.09. 20:23:02

@puhacica: ha egyáltalán javult az itthoni helyzet, az pár éve kezdődhetett. Rám köszönt már jó hangosan jó napot kívánva úgy buszvezető, amikor felszálltam a buszra a végállomáson (tulajdonképpen igaza volt), hogy azóta figyelek erre, de gyakran van olyan is, hogy nem köszön vissza.
Csak akkor lehet mondjuk, ha az első ajtón szállok fel, az említett 7-es busz zsúfolt, ott nem biztos, hogy a sofőrnek van arra energiája, hogy egy megállóba 5-10 embernek folyamatosan köszöngessen. A villamosokon meg zárt a vezetőfülke, ott nem is hallanák meg ha köszönnének.
Viszont az is ritkán fordul elő, ha a jármű után szaladó utast megvárja a vezető, a legritkább esetben köszönik meg neki. Ahogy van olyan sofőr is, aki rád csukja az ajtót.

gabors 2016.11.09. 20:23:56

@P.Elliot: "Lesz valami csak nem tudjuk hogy mi es mikor."

Ez tetszik !!! Ez tutti bekovetkezik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.11.09. 20:27:01

@gabors: "Lesz valami csak nem tudjuk hogy mi es mikor."

Ez tetszik !!! Ez tutti bekovetkezik."

Hat igen, olyan meg soha nem volt, hogy ne lett volna valami :)))))

gabors 2016.11.09. 20:29:46

@Zsuzsi65: "Azok biztos nem, akiknek az Obamacare miatt iden melyebben kell a penztarcajukba nyulni."

Nem kell majd tobbet fizetni csak biztositasuk nem lesz. Foleg nem azoknak akik mar barmilyen betegsegben szenvednek. Es megint lehet majd vallasi alapon egyes foleg noi dolgokat NEM biztositani.

Amugy annak a 20 millio embernek nem lennek szivesen a helyeben aki elvesziti a biztositasat, ha valoban visszavonjak az ACA-t akinek most pl van. (ha tobbe is kerul). Amugy valaki mindig fizet megint a tobbiek fogjak fizetni a szamlat.

P.Elliot 2016.11.09. 20:42:45

@gabors: Nincs idom most jonni beszelgetni, majd az itteni este, orvosnal voltam a ferjemmel, beallitott egy vendeg, masik ket vendeg nemsokara, kinnt zuhog az eso/ reggel meg duhongtem hogy locsolnom kell a szarazsag miatt/, ez nem az en napom. Olyan nyugodt napnak indult....
Meg a gyogyszertarba is kell mennem,....

2016.11.09. 21:02:29

@gabors: A szavazók elmeállapotára gondoltam, nem annyira a választások technikai lebonyolítására ... :PPP

2016.11.09. 21:04:17

@gabors: Mellesleg van ennek jó oldala is: most már teljes joggal mondhatjuk, hogy "dumb muricans", ki sem kérhetik maguknak :DDD

gabors 2016.11.09. 21:13:31

@P.Elliot: "Szinte minden fiatal ra szavazott, az egyetemistak foleg,"

Erre valami forras ???

Mert amit en talalok pont az ellenkezojet mutatja a fiatalok nagyobb aranyban szavaztak Hillary-ra amiben az is lehet am hogy az imigransok es NEM feherek kozott a fiatalok nagyobb tobbsegben vannak. A feherek 58%-a szavazott Trumpra

A szavazatok eletkor alapjan
18-30 ev kozott 55% demokrata 37% repulikanus 8% third party
30-45 ev kozott meg mindig 50 demokrata 42% republikanus

45 felett pedig 45% 55%-ra valtozik minel idosebb annal kevesebb a third party/

Amugy erre is szamitottak a demokratak de megsem gyoztek meg eleg fiatalt hogy egyaltalan szavazzon pont ebbol a korbol szavaztak kevesebb mint 2008 es 2012-ben (hasonloan a feketek is kevesebben szavaztak min akkor) pont ennyi hianyzott

ichef-1.bbci.co.uk/news/624/cpsprodpb/F7E9/production/_92356436_us_elections_2016_exit_polls_race_624-2.png

gabors 2016.11.09. 21:55:09

@Pink Petsch: " joggal mondhatjuk, hogy "dumb muricans", ki sem kérhetik maguknak :DDD "

Dehogynem a tobbseguk akik NEM Tumpra szavaztak !! megismetlam mostani allas szerint ismet tobben szavaztak a demokrata jeloltre mint a republikanusra !! szoval azert ovatosan :DDD

M. Péter 2016.11.09. 21:57:25

@London2009: @Herr Géza: Van egy csomó olyan segély, amelyik alacsony fizetésű dolgozóknak is járhat, ilyen-olyan tax credit, housing benefit, stb.

skye8 2016.11.09. 22:02:06

Wow ez Nagy meglepetes volt (nem a cikk hanem trump gyozelme). Igy jart 'lock her up' , sorra elvesztette Wisconsint, pennsylvaniat Es talan michigant is pedig ezek hagyomanyosan kek allamok voltak. Ahol nyert is, sokkal gyengebb eredmenyt ert el mint Obama, trumpra pedig tobb fekete Es Latino szavazott mint annakidejen Mitt Romney ra :))
Aztan ma kiderult hogy 2008 ota 9 millioval kevesebb demokrata szavazott, a CNN csak talalgatja Hogy ezek vajon most atalltak trump oldalara? Tovabba az exit pollosok is lejarattak magukat, valamit nagyon felrekalkulaltak.
a GOP jo Nagy hasznot huz a gyozelembol ha sikerul felnyalni ahova koptek lol. ha egyutt tudnak mukodni trumppal, gyakorlatilag barmilyen torvenyt megszavazhatnak Es bonuszkent megkaptak a Supreme Courtot is. Nem veletlenul dicsoitette ma reggel Paul
Ryan trumpot, a valasztas elott Meg a nevet sem volt hajlando kimondani.

2016.11.09. 22:08:11

@**mimi**: Mimi!!! Te még élsz? :D

@Pink Petsch: Azt majd intézik az indexes fiúk, ha nincs elég komment.

@London2009: Ti is vele fogtok elsüllyedni és meghalni. Ne is reménykedjetek benne, hogy majd visszajöhettek a Paradicsomba...

@Shanarey: Annyira még nem sikerült lealjasodnom. Habár pénzért mindent. Ahogyan ti is csináljátok. :)))

blackhairlady 2016.11.09. 22:15:19

@skye8: Na eppen ezt akartam kerdezni, valyon most egyutt fog mukodni Trumppal Paul Ryen vagy szep csendben lemond?

2016.11.09. 22:16:58

@Taxomükke (UK): Igen. Aki boldogul Mo.-n, az mind fideszes birka.... :))))

2016.11.09. 22:19:35

@Shanarey: Az interneten mindenki azt ír, amit akar. Ezért jó. Egy nagy játszótér az egész.

M. Péter 2016.11.09. 22:22:23

@gabors: Nem csak film volt, hanem ténylegesen meg is próbálták 2006-ban, nem volt nagy hatása.
en.wikipedia.org/wiki/Great_American_Boycott

2016.11.09. 22:29:20

@gabors: Hát ez az elektoros majomkodás átka ... kénytelenek benyelni, vagy Kanadába költözni :DDD

skye8 2016.11.09. 22:31:07

@blackhairlady: nem hinnem hogy lemondana, felszolitotta a GOP t hogy egyesuljenek trump mogott, reince priebus pedig megjosolta milyen remek elnok lesz trumpbol. Mar az is felmerult hogy Paul ryan Es a part tobbi resze ki fogjak hasznalni trump politikai tapasztalatlansagat Es relativ egyszeru programjat (bring job back, build the wall) hogy a sajat terveiket vigyek keresztul a kongresszusban. Kozben trump tanacsadoi kiszivarogtattak hogy listat vezetnek azokrol a GOP politikusokrol akik trump ellen szavaztak vagy nem tamogattak pl lindsey graham szoval a bekes egyutteles kerdeses, ez inkabb egy troubled marriage re hasonlit :)) te ugye texasban elsz, azt is vitte trump...

2016.11.09. 22:32:46

@skye8: Az exit pollra reagálnék csak. Mivel Trump tényleg egy vállalhatatlan bohóc még Európából nézve is (gondolom, milyen hecckampány folyhatott az USA-ban), igen valószínűnek látszik, hogy az emberek simán csak hazudtak, amikor megkérdezték őket, hogy kire szavaznak, mert Trumpot mondani ciki lett volna. Viszont a fülkébe már egyedül mentek be, ugye ...

Shanarey 2016.11.09. 22:47:57

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Én azért nem csinálok "mindent" pénzért.

Sok sok évvel ezelőtt kaptam tíz milliós ajánlatot, bizonyos biztonsági információkért, de eszembe sem jutott elfogadni. Én nem vagyok politikus alkat, nekem vannak elveim, s azokat tartom.
S ha már eddig tartottam akkor a hátralévő életemben is így teszek.

Az Internet, bizonyos szempontból, tényleg egy játszótér, de én ide beszélgetni járok, nem játszani. Ezért is nyomulok, csak egy néven.

skye8 2016.11.09. 22:50:32

@Pink Petsch: ez igy van, Meg azt is hozzatennem hogy a pollosok nem gondoltak hogy az a rengeteg ember aki a trump rallyjain megjelent szavazni is fog, ugye ok csak ingyencirkuszt akartak...hat nem. Raadasul eppen azokban az allamokban sikerult mozgositani oket ahol nem lehetett tudni ki fele hajlanak jobban a szavazok pl Florida,Ohio, North Carolina. Az Meg elkepzelhetetlen volt hogy demcsi allamokban trump fog gyozni pl Wisconsin. Igaz itt Hillary is tevedett mert pl michiganben, wisconsinban egyaltalan nem rallizott miutan berniet legyozte, s ugy tunik a Bernie rajongok kozul sokan trump rajongok lettek. Pennsylvaniarol ne is beszeljunk, oda Meg obamat is elhurcoltak szonokolni, megis trump gyozott - ugy latszik obama tobbet artott mint hasznalt...

jojó78. 2016.11.09. 22:51:48

@diggerdriver: Ez a rajz sok mindent elmond Trumpról :)))

Shanarey 2016.11.09. 22:52:41

@M. Péter:

Anno a Törökök is eljátszották ezt Németországban a hetvenes években , és igen látványos eredménye volt.

gabors 2016.11.09. 23:09:31

@Pink Petsch: "Hát ez az elektoros majomkodás átka" ez nem majomkodas ez az alkotmanyos valasztasi rendszer ritkan de elofordul (eddig otszor) 3x az 1800-as evekben es 2000-ben Al Gore es most 2016-ban Hillary Clintonnal az csak "veletlen" hogy mindketten egy ketszeres demokrata elnokot koveto demokrata jelolt volt.

Nem akarok a reszletkbe menni de tobbek kozott ettol Republic az orszag gyakorlatilag nem egy orszag hanem allamok szovetsege. Es igy egyenlitodik ki az allamok kozotti nepessegbeli kulonbseg. (A legkisebbek amugy felertekelodnek mert pl North Dakotaban vagy Wyomingban a 3 elektori szavazathoz joval kevesebb ember tartozik mint mondjuk Californiaban vagy Floridaban haromhoz,) Csak hint hogy 2 szenator +1 congressman minden allamot megillet akrmilyen kevesen is laknak ott.(most eppen Wyoming a leglakatlanabb felmillio korul)

2016.11.09. 23:38:20

@gabors: Ja, az aránytalanságok mesterséges kiegyenlítése ... ez nekem majomkodás, de ő rendszerük, ha majd nem tetszik, megváltoztatják.

puhacica 2016.11.09. 23:44:20

@Dikusz: @Pink Petsch: @London2009: @P.Elliot: na szoval... itt londonban a legtobb buszon elol kell felszallni, ott erinted oda a kartyad, amivel utazol. a sofortol nem tudsz jegyet, berletet venni, tehat az egyetlen kommunikacio fele egy "jonapot" vagy "szevasz". na de az en megfigyeleseim alapjan a donto tobbseg ra se nez a soforre, nemhogy koszonne neki. ebbol adodik, hogy leszallaskor is ritka kivetel, hogy valaki elorekiabal egy "thank you driver-t". videken nemtom mi van, mert oda kocsival jarunk.
viszont en pesten es videken is maskepp tapasztaltam, szerintem otthon a donto tobbseg azert odabofog valamit felszallaskor. lehet, hogy az elmult 2 evben ez valtozott, de az "en idomben" meg igy volt. :D

@kisrumpf: igen, a szerkeszto holgy felvette velem is a kapcsolatot, sajnalom, hogy vegul magyar szereplo nem kerult bele az anyagba. sajnos en sem igazan tudtam neki segiteni, nem ismerek senkit, aki haza akar menni.
cornwall kivalasi szandekarol nem tudok, de ez semmit se jelent...

gabors 2016.11.10. 00:07:57

@Pink Petsch: 'ha majd nem tetszik, megváltoztatják. "

mint itt irtam alkotmanyt modositani nem nagyon szokas az usa-ban

es nem is egyszeru az allamoknak is jova kell hagyni vagyis maguk ellen a kisebb allamok nem fognak szavazni

egy jol vegig gondolt koherens hosszu ideje sikresen mukodo politikai rendszer ahol az allamok sajat jogokkal rendelkeznek stb stb ... pont annyit valtoztattak amennyit kellett es eljutottak a feher tulajdonnal rendlkezok "demokraciajatol" maig.... mindosszesen 15 alkotmany modositassal (tudom hogy 27 de nem)

tobbek kozott ezert is szilard a rendszer tobb labon all meg egy Bush vagy most eppen Trump elnoksege sem veszelyezteti komolyabban ... ezert is csodalkoztam a Hitlert is megvalasztottak szeru erveken ott pont egy nagyon gyenge nagyon uj gyenge labakon allo rendszer volt a Weimari koztarsasag igy konnyebb volt az ut a diktatura fele. Ugyanez tortent es meg tortenik is Oroszorszagban es kezdodik Torokorszagban is .....

Dikusz 2016.11.10. 00:47:44

@puhacica: igazad van, elfelejtettem az itthoni közlekedésnél említeni a vidéki járatokat. Sokat járom turistaként az országot, tényleg más a vidéki közlekedés. Sokszor tapasztaltam már, a vidéki sofőrök barátságosabbak. Azt viszont mindig észreveszem, ha a sofőr a fővárosi társaság buszát vezeti.
Hadd kérdezzem meg viszont azt, hogy az itthoni tömegközlekedés tényleg megbízhatóbb, és jobbnak mondható, mint az angliai?

pappito · http://pappito.com 2016.11.10. 02:20:24

@puhacica: +1

hozzáteszem, hogy ezeknek az embereknek a jó része egyáltalán nem akar(t) integrálódni, megtanultak annyira angolul, hogy elboldoguljanak, de semmi több. Most, hét év után írnak, hogy nincs jövőjük? Milyen jövőképet kéne a többi britországinak teremtenie, hogy az ilyenek ne durcázzanak?

Attól már a múltkor lábrázást kaptam, hogy "messze van a család" na ja, és ez most derült ki, akkor nem volt gyanús, amikor mássalhangzófalván felszálltak a londoni gépre??

Megy a hangulatkeltés vadul (meg persze a britek is hajlmosak az aktuálisan kipécézetteket ekézni) de azért ez kicsit erős már.

puhacica 2016.11.10. 09:57:08

@Dikusz: hat erre a megbizhatosagi kerdesre nem nagyon tudok valaszolni. fovarosi buszozas teren szerintem az itteni rendszer kb. ugyanazt tudja, mint az otthoni, csak modernebb kivitelben. a metro annyival neccesebb, hogy ha pl baleset van es epp olyan helyen tortenik, ahol nincs lehetoseg atszallni masik vonalra, tobb oras kesest is ossze lehet szedni. es nyilvan tobbszor van fennakadas, viszont nem csak 2,5 vonaluk van, szoval nyilvan gyakrabban fordul elo valamifele problema. tavolsagi buszokrol, vonatokrol nincs infom, de amit a mav nyujt, annal csak jobb lehet. a fel eletemet vonaton toltottem otthon, senkinek se kivanom.

2016.11.10. 10:08:28

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: te nem követed a fényességes vezető eszejárását? Addig jó,amíg kint vannak, mert megtermelik a gdp 4%-át. Többet, mint az öszz növekedés...ha hazajönnek, ennyivel több a munkanélküli...Orbán látja, te nem. Na ezért vagy a szavazója. NER kompatibilis.

2016.11.10. 10:08:42

@gabors: ma hallottam a rádióban: narancs hitler.

Herr Géza 2016.11.10. 11:30:18

@d4n13l: Ezt te nem érted. Ő a blog különbejáratú trollűzőembere: amit a trollok idefosnának, azt ő megírja előre, így nekik már nem kell fáradniuk.
:))))))

Etniez 2016.11.10. 11:45:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Elsőre azt hittem, hogy komolyan írod ezt a posztot, később rájöttem, hogy csak ironizálsz.

Larry Silverstein 2016.11.10. 11:45:37

pont semmit se jelent hogy a BBC arról akar filmet csinálni hogy mekkora rászistaság van, aztán a 13 millió lengyelből megfizetnek 2-t hogy ezt mondja el a kamerának

az ellenkezőjéről is lehet filmeket gyártani

Etniez 2016.11.10. 12:03:12

@gabors: "a 16 eves lanyanak mar van ket gyereke ket sractol de nem hazasok mert akkor nem kapnanak segilyt ."
Érdekes, hogy London egyes részein ugyanez a helyzet.
Járok egy csomó lakótelepre, ami tele van leány anyákkal vagy fiatal anyákkal, akiknek 1-3 gyereke van, mindig akkor jön a következő, amikor elfogyna a segély. Van bikájuk, de papíron egyedülállóak.
Egyik jóképű kollégám is 4 gyereknek az apja Tottenham-ben, 3 különböző anyától :)

Etniez 2016.11.10. 12:03:13

@London2009: Baromira érdekes számomra, hogy neked mekkora bajod van a keletiekkel, holott sokkal kevésbé rínak ki az angolok közül, mint a volt gyarmatlakók és leszármazottaik.
Amit te csinálsz, az kulturális rasszizmus és teljesen egyoldalú.

2016.11.10. 13:00:33

A bevándorlók általában azok az emberek, akik elégedetlenek az otthoni körülményekkel. Aki ilyenkor nyugatra költözik, egyben gyengíti az itthoni lehetőségeket valami jobbra, hisz elmennek azok, akik motiváltabbak arra, hogy itt változás legyen. Ahova mennek, ott pedig nem fogadják be őket, mert SOKAN mennek. Aki megy, MIND a jobb élet reményében teszi és ezt a jobb életet itthon kellene megteremtenünk, ám ők készen akarják és ezért elviselik azt, hogy az utcán fikázzák őket.

bbrrr 2016.11.10. 13:09:42

@Na mi újság, Wágner úr?:
Két külön dologról van szó: értelmiségi munkában valószínűleg jobban megbecsülik a munkást, viszont ott meg igaz az, hogy "elveszed az angolok munkáját". Ellenben a kétkezi munkások, takarítók, felszolgálók, vagy gyárban dolgozók: ők lehet, hogy nem veszik el az angolok munkáját, de nekik meg szar...
Ha például életbe lép az a terv, hogy adott állásra, ha választani lehet, akkor az angol állampolgárt kell felvenni, akkor az értelmiségieknek is szar lesz. Nem tudom, hogy ebből mennyi igaz, de amúgy jogosnak tartanám az elképzelést.

tede 2016.11.10. 15:22:15

Azt azért jó tudni, hogy amikor lengyeleznek a derék britek, akkor ez alatt az összes kelet európait értik, magyart, románt, csehet, szlovákot stb. Mindenkit, aki ilyen az ő fülüknek érdekes nyelven "makog" szerintük vagy durva akcentussal beszél.

Egyébként ki örülne annak, ha ellepnék a szomszédságát a fene tudja honnan jött emberek? Nyilván az intelligensebbje meg tudja különböztetni a nettó élősködőt a keményen dolgozótól, de ez csak a britek egy részére igaz, ott sem atomfizikus vagy agysebész mindenki, hogy megértsen egy egyszerű bővített mondatot. Pláne nem a bevándorlás negatív de pozitív hatásait is (mondjuk egy öregedő őslakos népességnek kifejezetten jól jön egy fiatal bevándorló).

marczy 2016.11.10. 16:23:43

Én az angolok helyében elgondolkodnék egy kicsit a gyarmati rendszer visszásságain, még mielőtt fél Európát elkezdeném szidni. Maguknak is köszönhetik azt, ami most van. Összeharácsolták a fél világ vagyonát, aztán most csodálkoznak azon, hogy az egykori gyarmatoktól kezdve fél Európa ott van. Franciák dettó. Egyék meg, amit főztek. Ahhoz meg, hogy azt mondhassák, nincs jogunk semmihez, először ki kell toloncolniuk az összes lengyelt, magyart, románt, mindenkit, aki nem angol. Akkor pedig ezek az emberek elmennek máshová, az angol gazdaság meg szépen visszasüllyed a középszerűségbe, hogy azt ne mondjam, a középszarúságba. Ja: soha nem vágytam Angliába, lényegében németpárti vagyok. És van ismerősöm, aki Angliában van, és ha sokat dolgozik is, de megél belőle, de ha hazajönne, felkopna az álla. Az angol oktatás még hagyján, az amerikai még sokkal rosszabb.
Itt Magyarországon nincs jövő, nincs perspektíva. Ha Angliában sincs, majd lesz máshol.

Brix 2016.11.10. 17:28:47

Pedig ha tudnàk a britek, hogy a közép-európai népek, a vilàg legjobb nyugat-kompatibilis dolgozói, és megfogtàk velük az isten làbàt, az elmúlt évtizedben...Pont ez munkaerő hozta fel, az egyébként középszerű brit gazdasàgot...A brit gazdasàg nagyon meg fogja érezni, ha a keményen dolgozó, talàlékony, műszaki érzékkel megàldott közép-európaiak hazamennek...Ezt nem fogjàk tudni pótolni sem hazai munkaerővel, sem a volt gyarmatokról...

2016.11.10. 18:03:07

@Shanarey: Én csak baromkodom. Hogyan vehetném ahhoz a bátorságot, hogy bárkit is ekézzek ténylegesen? :)

2016.11.10. 18:04:15

@d4n13l: Még semmilyet. De lehet, hogy már ideje lenne elkezdeni tolni valami keményebb cuccot. Ártani már tuti nem árt. :D

2016.11.10. 18:11:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: Igyekszem követni, de velük ellentétben nekem dolgoznom kell a pénzért, így nem mindig vagyok up-to-date. Bocsi. :)

2016.11.10. 18:12:18

@Herr Géza: :DDDDDD

@Etniez: De legalább felment a vérnyomásod? Vagy erősebb idegzetű vagy?

2016.11.10. 18:14:05

@István Zsolt: Pontosan. És állandóan hazudnak maguknak, hogy őket megbecsülik, meg szeretik, mert nem látnak be a PC álarc alá. A lusták és tehetségtelenek mennek el Mo.-ról, mindenki tud boldogulni, csak akarni kell.

A Tyne folyó déli partja 2016.11.10. 20:11:59

@puhacica: azért a normál hangerőhöz: rendszeresen próbálok az ebédlőben olvasni, a szünetemben.

nem megy. ugyanis akkora hangerőn beszélnek (angolok), hogy nem tudok koncentrálni..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása