oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 21. 06:42,  Egy szerelem, két papír és egy kálvária története 232 komment

2016. október 21. 06:42 Határátkelő

Egy szerelem, két papír és egy kálvária története

Amikor először olvastam Levente történetét, nem tudtam, sírjak vagy nevessek. Nem akármilyen kálvárián ment keresztül burmai (mianmari) párjával azért, hogy összeházasodhassanak, történetük jól mutatja, micsoda bonyodalmakat tud okozni a bürokráciában egy váratlan helyzet. Szóval öveket becsatolni, mert nem szokványos történet jön osztrákokkal, magyarokkal, thaiföldi magyarokkal, szerbekkel és egyiptomiakkal.

Ha neked is volt gondod a bürokráciával (még ha nem is ilyen mértékű), és szívesen elmesélnéd a történeted, ne habozz! Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

burokracia_foto_pixabay_com_99pixel.jpg

„Mianmar, korábbi nevén Burma. Mivel még sosem voltam itt, egyelőre nagy vonalakban annyit tudok erről az 50+ milliós dél-kelet-ázsiai országról elmondani, hogy elég hosszú ideig (1962-tól idénig) hivatalosan is katonai diktatúra irányította, ami ellen békés buddhisták (erre még visszatérünk), kevésbé békés ilyen-olyan etnikumok, valamint egy Nobel-békedíjas nő (rá is) „harcolt”.

Az emberek szép karikákkal írnak, indián nevük van és egy bétel nevezetű enyhe drogra vannak ráállva, amitől piros lesz a nyáluk, és elfogy a foguk. Szeretik a csípőset, és itt nem az Erős Pistáról beszélek, hanem a csípősről (bár állítólag a thaiok durvábbak).

2011-ben, az egyetem után Ausztriába, Bécsbe jöttem szerencsét próbálni, ami - sok németül nem igazán értő sorstársamhoz hasonlóan - egy kínai étterem mosogatójaként, majd konyhai mindeneseként napi 12-14 órás robotot jelentett. Egy évig bírtam, tanulságos volt.

Ez alatt az év alatt találkoztam egy vidám kis leánnyal, aki pont ebből az Isten háta mögötti országból érkezett. Nem sokra rá a házasságunkat terveztük, ez egész pontosan 2013 novemberében volt.

A kálvária kezdete

Külföldiként a házassághoz fejenként két papír beszerzésére van szükség a megfelelő pecsétekkel, lefordítva; az egyik a születési anyakönyvi kivonat, a másik a saját ország által kiállított családi állapot igazolás. Nem ügy. De az.

Először kézenfekvő módon Bécsben érdeklődtünk a lehetőségeinkről, de itt elég elutasítóak (értsd: bunkók) voltak a hivatalban, így tovább álltunk.

Következő rövidke kitérő Sopronban volt (közel van, itt laktam 6 évet), de az itteni anyakönyvvezető közölte, hogy nehéz és bizonytalan útra tévedtünk, sok időbe és pénzbe fog ez nekünk kerülni, és különben is mennyivel jobb az mindenkinek - de különösen neki -, ha elmegyünk Győrbe, ő is alájuk van beosztva, így egy fogaskereket mindjárt meg is spórolunk a bürokrácia gyengén olajozott gépezetében.

A tanácsát megfogadtuk, és talán nem árulok el nagy titkot, a jóslata is igaznak bizonyult. Győrben, bár nem tudta volna megmondani Burmába merre kellene elindulni, az anyakönyvvezető nagyot nyelt, és elvállalta a dolgot.

Az első lépés gyorsabban ment, mint gondoltam. Ekkor kaptuk meg a feladatot; a fentebb említett két papír beszerzését, ami részemről gyakorlatilag tárgytalan volt.

Külföldivel házasodni? Na, azt nem!

Itt kanyarodjunk vissza ismét Mianmarhoz egy kicsit. A már említett Nobel-békedíjas asszonyon úgy találtak legkönnyebben fogást az épp regnáló tábornokok, hogy a férje a volt gyarmattartó Nagy-Britanniából származott.

Így a derék burmaiaknak egyszerűen megtiltották a külföldivel való házasságot, ezzel téve törvényen kívülivé őt. Fondorlatos lépés. Ebből talán kikövetkeztethető, hogy a mianmari hivatalok nem álltak túl segítőkészen a házzasságunkhoz.

Nem könnyítette meg a dolgunk az a tény sem, hogy sem Magyarországnak, sem Ausztriának nem volt nagykövetsége Mianmarban, így „közvetítőként” az illetékes, thaiföldi magyar nagykövetséget kellett közbeiktatni. Plusz egy pecsét.

Szóval a feladat: Születési anyakönyvi kivonat beszerzése Burmából hivatalos pecséttel, amit lepecsételnek a thaiföldi burmai nagykövetségen, amit lepecsételnek a thaiföldi magyar nagykövetségen, és elküldik hozzánk, valamint ugyanez a hajadonságival. Gyerekjáték.

Falak és egy thaiföldi magyar angoltanárnő

Amíg mi a születésivel próbálkoztunk, a thaiföldi magyar konzul különböző csatornákon próbálta megtudni, hogy működik a családi állapot igazolás Mianmarban.

Ezt hetek alatt sem sikerült kiderítenie; a burmaiaknak nyilván kellemetlen lett volna egy ilyen civilizálatlan törvénnyel előrukkolni, azt viszont szintén nem hagyhatták, hogy minden simán menjen, így egyszerűen az időt húzták, majd egyszerűen nem válaszoltak.

Mi is falakba ütköztünk; a burmai nagykövetség Bangkokban nem volt hajlandó pecsételni, csak akkor, ha személyesen odamegyünk. Talán. Nem akartuk, hogy megjegyezzenek minket, így mondtuk, hogy oké, és kiírtam a Facebookon a thaiföldi magyarok csoportjába egy segítségkérést.

Egy Bangkokban élő magyar angoltanárnő jelentkezett, aki elvállalta, hogy a neki postán kiküldött születési anyakönyvi kivonatot lepecsételteti a burmai, majd a magyar nagykövetségen, és visszaküldi nekünk.

A fedősztori az volt, hogy ő az utazási ügynökünk, asszonynak vízumhoz kell a pecsét. Bevették, bár az angolul tudó fehér ember megjelenése után kérdésük se nagyon volt, hiába, ilyen ez, arrafele farangnak hívják őket.

A sosem látott angoltanárnő szerencsésen visszaküldte a rommá pecsételt papírost. Azért írom, hogy szerencsésen, mert miután feladta a postán, másnap megpuccsolták a thaiföldi kormányt. Ott ez tradíció. Mindegy, egyik papír pipa.

Tragikomédia teljes lendülettel

Szerencsétlen konzulunk közben teljesen feladta a harcot a hajadonságiért, viszont elárulta, hogy ha az adott országban nem ismerik ezt a fajta igazolást, akkor a házasulandó maga nyilatkozhat a családi állapotáról. Ez nem harmadik világbeli sajátosság, például a szlovákok se adnak ki ilyen papírt.

Sajnos / szerencsére a mianmari helyzetről semmit se tudott, mivel magyar állampolgár még nem szeretett volna házasodni burmaival, így előttünk állt a feladat bebizonyítani, hogy ami van az nincs.

Így hát e-mailt írtam a Föld összes burmai nagykövetségéhez, amiben leírtam, hogy mekkora gondban vagyunk, és csak egy családi állapot igazolás menthet meg minket, honnan tudnánk ilyet szerezni?

Több mint 40 levelet írtam, 4 válasz érkezett: egyikben Indonéziából közölték, hogy a nagykövetség e-mailcímét meghekkelte a Burmai Muszlim Kiber Erő. Ekkortájt egyes vidékeken szívesen gyújtották fel egymást muzulmánok és buddhisták Burmában az utcán.

Írtak ezen kívül egy magán gmail-címről Sri Lankáról, valamint a kairói követségről; ők arról tájékoztattak, hogy sajnos nem legális manapság egy burmainak idegennel házasodni, valamint az utóbbi azt a tippet adta vicces angolsággal, hogy menjünk turista vízummal Burmába, és ott titokban házasodjunk össze.

Még ki is emelték, hogy a vízumnál semmiképpen se említsük, hogy mi a szándékunk. Ezt a levelet a mai napig nem tudom értelmezni. És végül írtak Szerbiából, ahol bekapták a csalit.

Sajnálkozva közölték, hogy nincs semmiféle irat, ami egy burmai családi állapotát igazolná. Nekünk volt itthon pár, épp csak pecsét nélküliek. Ezzel a válasszal sikerült elérni, hogy a párom önmaga nyilatkozzon hajadonságáról, és a fordítgatások után elgördült az utolsó akadály is a házasságunk útjából. 2014 júniusára. Sűrű 8 hónap volt. És a java csak ezután kezdődött...

Munkavállalás és egyéb nyalánkságok

A történet folytatása, (a „java”) a letelepedési, valamint munkavállalói papírok megszerzése. Ez egy rendkívül bonyolult história, amit nem lehet élvezetesre írni; jogszabályok, illetve azok be nem tartása, hazugságok, megtévesztések mindenféle hivatalok részéről, tehetetlenség a magunkéról.

Egy kívülállónak ez kusza és unalmas lenne, ezért nem akarok róla írni, csak utalok rá, hogy a happy end még odébb van. :-)

Annyit még hozzátennék, hogy itt volt hatalmas segítségemre a Határátkelő blog, mivel valaki egy hasonló történet után abból az EU-irányelvből idézett, amire hivatkozva sikerült a végén mindent megoldani. Örök hála érte.”

HÍRMONDÓ

Jó és rossz hír a nagy-britanniai magyaroknak

„Jó hír, hogy alapvető elutasítással nem találkoztam, ugyanakkor az is világos, hogy a személyek szabad mozgása az egyik legfontosabb motivációja volt a britek döntésének a referendumon” - mondta a magyar külügyminiszter Londonban az ottani magyarok érdekérvényesítésével kapcsolatban.

Ma lebénul Olaszország

Gyakorlatilag mindenki sztrájkol, a tömegközlekedésben dolgozóktól kezdve a tanárokon át az orvosokig. A megmozdulást az olasz szakszervezetek a Matteo Renzi vezette kormány és az EU gazdaságpolitikája ellen hirdették meg. Részletek itt.

Stockholmban debütál a magyar bevándorlófilm

Menekülés, szerelem, beilleszkedés - ezeket a témákat boncolgatja Vranik Roland filmje, Az állampolgár. Lesz miért megnézni. A filmről és a főszereplőről bővebben itt olvashatsz.

(Fotó: pixabay.com/99pixel)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bürokrácia házasság Magyarország Ausztria Mianmar

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9311824751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.10.21. 06:50:26

pont a lenyeget nem irta le. Amugy burma lany nyilatkozik h nem hazas, magyar hatosag elfogadja, lehet is hazasodni. Persze ettol fuggetlenul burmaban hajadon lesz a lany de az nem erdekes. Gondolom munkavallalasinal nem szamit h hazas vagy sem...

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.10.21. 06:51:11

mit dolgozik az egyen burmaban? Miert nem kerestek valami menobb helyet?

tanato 2016.10.21. 07:41:47

Nagyon jó poszt.Számtalanszor javasoltan anno a grazi barátunknak is itt hogy ne echte osztrák lányok között keresgéljen hanem 3. világbéliek,főleg ázsiai lányoknál próbálkozzon,jobb esélyei lesznek.De sosem méltatott válaszra.

Cyrus Sabien 2016.10.21. 08:19:30

@FeketeMacska73: Bécsben dolgozik, nem Burmában. A csaj jött Burmából. Bécsben ismerkedtek meg és Győrben házasodtak össze.

Taxomükke (UK) 2016.10.21. 08:40:36

A burokracia az egyik legborzalmasabb jelenseg a vilagon.
A fiam es a (most mar) felesege, aki tajvani allampolgar, hosszas kutakodas utan Daniaban hazasodtak ossze, Magyarorszagon tul bonyolult lett volna, de meg itt Angliaban is.
Aztan a lagzi Magyarorszagon volt.
Jovore meg Tajvanon lesz, hagy oruljenek az ottani rokonok is.

tanato 2016.10.21. 08:48:31

@LyukasBogrács: Persze.,csak itt nem szabad néven nevezni mert ki van tiltva.

tanato 2016.10.21. 08:48:31

@LyukasBogrács: Persze.,csak itt nem szabad néven nevezni mert ki van tiltva.

tanato 2016.10.21. 08:53:46

@Taxomükke (UK): Helyes,biztosan szép gyermekeik lesznek,pártolom a vegyes házasságokat.Biztosan azért mert sok ilyen párt ismerek előéletemnél fogva.
Méghogy nem tud találni párt magának egy nyugaton dolgozó magyar fiú, sokan állítják,de tiszta hülyeség szerintem.

szakasz2 2016.10.21. 09:04:15

Hát, az ügyintézés már csak ilyen Magyarországon. Tudnék egy pár egyéb érdekes példát is mesélni, de talán a legjobb az, amikor határátkelésünk után megszüntettem végelszámolással a magyar cégemet (Kft), aminek amúgy minimális és korrekt könyvelése volt (évente pár kimenő és 1-2 tucat bejövő számla), és egyébként semmi extra (tartozás, tagi kölcsön, ilyesmi). Szóval ennél egyszerűbb végelszámolás azt hiszem nincs, és így tartott 10 (igen, TÍZ!) hónapig a folyamat (herce-hurca). És a végén zárásként még megkaptuk a NAV-tól első (és utolsó) céges büntetésünket (5000 Ft), mert valami szir-szar nullás adóbevallást (a végelszámolás miatt egy csomó évközi adóbevallást kell beadni) késve adtunk be.
Ehhez képest a fenti 8 hónap egy jóval komolyabb ügyben nem is olyan rossz...

SzZoole 2016.10.21. 09:27:30

@Taxomükke (UK): "Aztan a lagzi Magyarorszagon volt.
Jovore meg Tajvanon lesz, hagy oruljenek az ottani rokonok is."

Eszembe jutott egy film errol,Hangover 1,2,3.Igaz ez Thailand-en jatszodik,nezd meg,mielott neki indultok a tavoli keletnek:)))

LyukasBogrács 2016.10.21. 10:03:29

@tanato:
Csak vicceltem (mint általában).

Hufeisen 2016.10.21. 10:11:24

Sziasztok, a poszttal kqpcsolatos kerdessel, panasszal hozzam lehet fordulni :-)

Hufeisen 2016.10.21. 10:11:33

@Taxomükke (UK): hh Dania? Ott mi a konnyites?

Hufeisen 2016.10.21. 10:11:33

@szakasz2: az a durva, hogy a magyarok nem szivattak, inkabb segitettek, pl en irhattam a leveleket a nagykovetsegeknek, s a valaszt hivatalosnak elfogadtak... Ha ok is bekemenyitenek, vegunk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.21. 10:13:01

(Aung San Suu Kyi ), ha már szóbakerült a Nobel--békedíjas politikus. Nem semmi történet.)

puhacica 2016.10.21. 10:17:44

sok huho semmiert :)
(elnezest a hazassagpartiaktol!)

Hufeisen 2016.10.21. 10:23:42

@puhacica: olvass a sorok kozott (uccso fejezet)... az interkontinentalis kapcsolatok kozott eleg gyakran eljon a valasztas: hazassag, v sohaviszontnemlatasra

Palazeti 2016.10.21. 10:24:46

@tanato: inkább úgy fogalmaznék, hogy nem túl könnyű Nyugat-Európában az adott országban helyi "őslakos" lánnyal komolyabb párkapcsolatot kialakítani, mikor én éltem arrafelé, ott is "csak" kelet-európaik érdeklődtek irántam. Egyszerűen az a helyzet, hogy a helyi lányok (értsd 25-35 év között), ha egy kicsit is válogathatnak akkor már inkább egy másik helyi fiút vagy egy másik nyugat-európait részesítenek előnyben (talán tudat alatt szelektálnak). Persze ismerek jó néhány olyan magyar fiút, férfit akinek nyugat-európai a párja, de szinte mindig Mo-n, vagy egy 3. országban jöttek össze és nagyon ritkán a lány hazájában. Én is éltem 5 és fél évet külföldön, Nyugat és Kelet-Európában egyaránt, és az volt a tapasztalatom, hogy előbbi helyen jóval nehezebb, míg Keleten olyan mint itthon, vagy talán még könnyebb is helyi párt találni. Igazából nehéz eldönteni, hogy ez azért alakult-e így, mert a hölgyek kettős mércét alkalmaznak, vagy azért, mert mi fiúk félünk a nyugati lányoktól, kisebbségi komplexusunk van irányukban és ezt ők érzik, mindenesetre ez egy érdekes téma:))...

puhacica 2016.10.21. 10:27:11

@Hufeisen: na ja, a muszaj nagy ur :(

firg_firg 2016.10.21. 10:35:04

Mar ertem miert tartozik Mo a fejlett orszagok közé. Sok sikert!

M. Péter 2016.10.21. 10:51:04

Ha hozok egy burmai nyelvű hivatalos papírt, azt az OFFI le tudja fordítani?

Az angolszász jogrendszerű országokban általában egyszerűbb megházasodni,nem kell születési anyakönyvi kivonat, ha az embernek van valamilyen személyazonosságát igazoló okmánya, nem kell a családi állapot igazolására sem hivatalos papír. Nevadában annyi kell, hogy a két házasulandó bemutatja az útlevelét vagy jogosítványát, kifizeti a díjat, és 10 perc múlva már házasok is lehetnek. Próbálkozhattak volna Angliában, a burmai menyasszonynak vízum kellett volna, de ha legálisan volt Ausztriában, akkor ezt el lehet intézni.

London2009 2016.10.21. 11:01:46

@zalap: Szerintem ez ennel sokkal egyszerubb! Szimplan azert nem valasztjak a nyugati lanyok a kelet europai fiukat mert nem tetszenek nekik. De nem az a baj, hogy honnan jottek, hanem csak egyszeruen masok. Maskent oltoznek, viselkednek, beszelnek es ez nem vonzo egy masik kulturaban nevelkedett lanynak. Legalabbis en ezt gondolom. De lehet, hogy naiv vagyok!

London2009 2016.10.21. 11:06:22

@M. Péter: kulon engedelyeztetni kell a councilnal, ha nem EU-s a menyasszony. Ezt csak amiatt tudom mert nem tudtam megertetni a mi ugyintezonkkel, hogy mar pedig Magyarorszag EU es nem kell semmilyen kulon engedely. Hetekig ult a paparokon miutan vegul rajott, hogy igazam van es valoban nincs szukseg semmi egyebre...

olvaso.nl 2016.10.21. 11:48:35

@Hufeisen: hat az a konnyites hogy nem kell helyi rezidensnek lenni a hazassagkoteshez.
mi pl pont ezert hazasodtunk maltan, a papirok beszerzese persze nem volt konnyu, de a vegen siman ment minden.
aztan a maltai hazassagi kivonattal besetaltunk az IND (holland bevandorlasi) irodaba es kb 2 percen belul lett a felesegemnek egy 5 evre szolo tartozkodasija (ugyanazokkal az eus jogokkal mint nekem)
persze anyakonyveztetni kellett hollandiaban meg magyarorszagon is, viszont a burokratikus macera miatt ez elmaradt kinaban, ahol a felesegem meg mindig hivatalosan hajadon

Taxomükke (UK) 2016.10.21. 12:27:31

@Hufeisen: Alig kernek valamit, kb. utlevel, lakcimigazolas meg talan meg valami, es gyorsan dolgoznak. Egy kus szigeten volt az eskuvo, gyakorlatilag mindenki ebbol el ott. Napi 30-40 part adnak ossze. Raadasul 5 nyelven allitjak ki a hazassagi akvi kiv.-t.

Taxomükke (UK) 2016.10.21. 12:28:51

@puhacica: Spec nincs igazad.
Milyen dolog mar csak ugy osszeallni,int a hideg turos csusza.
:)

puhacica 2016.10.21. 12:45:25

@Taxomükke (UK): ha szukseg van a papirokra, mert az egyik felet elvinnek katonanak/eladnak cselednek/szamuznek... akkor megertem. a muszaj az muszaj. de amugy az osszeallas is jo, meg a hideg turoscsuszanal is jobb, pedig az se rossz. :D

tanato 2016.10.21. 14:02:52

@zalap: Bizony erdekes tema,már itt is sokszor kibeszeltük majd minden evben.Valóban keves relative a nyugati lány káeurópai fiú kombináció,kiveve ha a fiú nagyon jól beszeli a helyi nyelvet es magasabb statusbialilagan van mint az atlag,anyagilag is.Viszont ezen statusú fiúk már általában káeurópai feleseggel mennek nyugatra dolgozni=orvos,mernök,kutató stb.

Vibi 2016.10.21. 14:03:50

@London2009: Az en ferjem mindig elszornyulkodve nezi, hogy a kelet-europiai fiuk/ferfiak mennyire ra vannak kattanva a fenyes pufi dzsekire meg a borkabatra, termeszetesen az olcso kinaira a tk maxx aruhazbol. Raadasul a k-europai pasik pocakot novesztenek 40 eves korukra. A ferjem nem is vesz ruhat Magyarorszagon mert egyresz olyan draga masresz meg ovet kell hozza hordania.

Vibi 2016.10.21. 14:06:31

@Taxomükke (UK): Most az a divat,hogy bejegyzett elettarsi viszonyt letesitenek. Az elso ilyen hetero par par hete regisztralt Angliaban.

Taxomükke (UK) 2016.10.21. 14:07:58

@Vibi: En is neztem inget otthon (Budapesten), aztan rajottem, olcsobb megvenni itthon (UK).

P.Elliot 2016.10.21. 14:10:46

Eleg hidegrazo poszt, almomban sem gondoltam hogy neha ilyen nehez hazassagot kotni kulfoldon. Annakidejen Olaszorszagban nekunk alig kellett bemutatni hozza valamit, a volegenynek utlevele volt de nekem nem mert mint tarsasut reszvevo kollektiv utlevellel rendelkeztunk ami a kisero idegenvezetonel volt, minta remlene hogy volt nalam szemelyi igazolvany de nem biztos hiszen azt nem volt szabad kihozni.
Mindegy, valami jelentektelen papirral is rlfogadtak a hazassagkotesi szandekot, elvaltnak eleg volt ha hozott egy tanut,/ hamis is jo volt, hehehe, ezt azert irom meg velunk egy idoben kotott hazassagot egy lagerbeli par, a ferfi elvalt volt, erre megeskudott egy masik tarsunk hogy otthon latta a valasi papirt aztan rendben is volt.
AZ olasz hatosag ugy gondolta hogy ha valami nem stimmel akkor a hazudozot ugyis jol feneken billenteni idovel ha kiderul, ha meg bigamia akkor plane issza majd a levet, nem csinaltak belole nagy ugyet. Egy honapi varakozasi ido a szandek bejentesetol azert kellett, kaptunk rola egy aranyos kis konyvecske iratot, olasz nyelven, amikor inteztem a nyugdij ugyemet az itteni usabeli hivatalos szemely megcsodalta, o mondta hogy milyen aranyos konyvecske es elfogadta mint okmanyt anelkul hogy tudott volna olaszul vagy kert volna szuletesi anyakonyvi kivonatot hogy ellenorizze hogy azonos-e a lanykori nevem azzal a nevvel.
Eppen ellenkezoleg, nagyon romantikusnak talalta a kulfoldi eskuvot es errol csevegett vagy 5 percet, no volt persze.
Hat sok boldogsagot kivanok a posztolonak, hosszu hazassagot az aso-kapaig mert ha nem mukodik akkor ezek utan el tudom kepzelni hogy milyen lenne valopernel az eljaras. Kulfoldon kotve, a feleseg nincs is jegyezve mint hazas illetve ervenytelen ha jol olvasom a hazajaban, a masik orszag szerint ervenyes, el tudom kepzelni azt a cirkuszt, azt a sok hivatalt, ugyvedet es azt is hogy netan Europaban elvasztjak de a feleseg orszagaban nem hajlandok tudomasul venni hogy hazas, vagy ha igen netan meg is buntetik de akkor is ervenytelen, ez-az, nem art erre is gondolni.
Ezek a ferdeszemu lanyok olyan aranyosak tudnak lenni, szepek, kulonlegesek, szep gyerekeik is lesznek.
Sok szerencset kivanok nekik.
Hogy jott be a kulfoldi elet a posztolonak? Errol is irhatna, a poszt nagyon jo es nagyon tanulsagos....de mennyire tanulsagos!

Csodabogár 2016.10.21. 14:15:44

@M. Péter: Ez biztos igy van, de aztán a házasságot az adott országban, ahol élni akarnak, honosítani kell. Az se kisebb cirkusz. Itt nyilván oka volt a házasságnak, a szerelmen túl is és akkor egy Ausztriában érvényes házasság kellett.

Ezeregy éve mentem férjhez és a férjem svájcból hozta a listát milyen papirok kellenek. Németországban laktam, mint svéd állampolgár. A legtöbb egyszerü volt csak az "Ehefähigkeitszeugnis" nevü papiron akadtam fenn. Végül bementem a svéd konzolátusra, hogy ez mit jelent. Kiderült, hogy csak annyit, hogy hajadon vagyok. Arra nem emlékeszem, hogy ők adták vagy Stockholmból kellett kérnem a lakhelyemről.

London2009 2016.10.21. 14:16:07

@Vibi: Egyetertek. Meg sorolhatnam reggelig. Magyarorszagon is mindig kulfoldi fium volt. :D Az itt jelenlevo ferfiak termeszetesen mind kivetelek!

Csodabogár 2016.10.21. 14:18:36

@Vibi: Ez a 40 éves korra pocak, azért elég vad általánosítás.

Mikor én Svédországban éltem, a frissen disszidált fiuknak igen nagy keletje volt a svéd lányok körében. A fiuk nem voltak lelkesek, általában magyar lányt kerestek.

London2009 2016.10.21. 14:19:30

@puhacica: Szerintem mas dolog azert valakinek a felesegenek lenni, mint a baratnojenek. Nem szeretem ezeket a partner, par, baratno stb titulusokat. Mennyivel jobb akkor mar szimplan csak a felesegenek lenni valakinek?

P.Elliot 2016.10.21. 14:21:27

@London2009: Nem vagy naiv, valoban igy van. A kelet europai pasasok akkor tudnak orszagbeli part talani maguknak ha felveszik kulsoleg az uj orszag szokasait/ gondolok itt arra hogy pl. a strandon kirohogik a testhez simulo, regen fecskenek mondtak ezeket a mindent mutato furdogatyakat amit ma is eloszeretettel hord egy csomo magyar is itt amig meg nem ertik hogy itt mas a szokas, rendes gatyaszeru nadrag, rovidebb vagy hosszabb.
Mas dolgokban is, a kulso fontos annak a lanynak, nem szeretik ha fura oltozkodesu, viselkedesu a pasas. Azt sem ha tul hangos, a tapintatlanul megbamul mindenkit, ha megjegyzeseket tesz meg egy csomo minden. Altalaban a csendesebb pasasok szoktak elkelni meg a maris beolvadosak...

Csodabogár 2016.10.21. 14:23:36

@London2009: Nekem meg külföldön is mindig magyar.:-)

mariann49 2016.10.21. 14:25:24

@tanato: kozvetlen kornyezetembol 4 fiatalember peldajat tudom mondani, kicsit a kisebbik fiam kilog ebbol, mert o 15 evesen kerult Angliaba, itt jart college-ba es egyetemre, es IT-t tanult.
Neki angol baratnoje van, mar tobb, mint 2 eve egyutt is elnek, a kislany nagyapja pl. eszre se vette, hogy a fiam nem angol.
A tobbiek (koztuk az idosebbik fiam) idosebb korban jottek ki, az egyiknek most amerikai baratnoje van, a masiknak pedig volt angol, szinten evekig. Az idosebbik fiamnak most pont magyar baratnoje van, de volt mindenfele, a magyaron kivul mas kelet-europairol nem tudok, de volt francia, olasz tartosan es futolag meg ki tudja mennyi es mifele :)
Szoval, en bar nem ismerik itt sok embert, de viszonylag sok magyar fiu-nem magyar/nem kelet-europai lany felallast lattam.

Vibi 2016.10.21. 14:27:04

@Csodabogár: Pont akkora altalanisitas hogy a konfekcio meretet is arra szabjak. Gyere ki vegyel itt egy ferfi nadragot meg vedd meg ugyanazt Magyarorszagon. A brit nem pocakos ferire van szabva mig a magyar igen. Meg a mi magyar ismeroseink is az osszes sokkal pocakosabbak mint a brit ferfiak. Ez van....

gabors 2016.10.21. 14:27:09

amugy kulfoldi teljesen legalis hazassag honositasa sem egyszeru es eleg sokba is kerul

Igaz ez kb tiz eve volt. beballagtam a konzulatusra a hazassagi levellel kicsit naivan, szepen elmagyarazatak meg mifele papirok is kellenenek hogy mi mennyi szepen megkoszontem hogy akkor nem erdekel a dolog mivel gyerek nem volt tervezve es nem is lett. Mo-ra koltozoni meg amugy is kizarva akkor meg minek? Vagyis Mo-on notlen vagyok !!!

London2009 2016.10.21. 14:29:25

@P.Elliot: Igen, igy gondolom en is. Fecske! Ezen jot nevettem.
Sokkal galansabbak, udvariasabbak az angolok peldaul. Engem meg csak magyar ferfi kerdezett meg elso randin, hogy felezunk e. Valamint azt erzem, hogy halasabbak is. Magyarorszagon a nok hajlamosak elkenyeztetni a ferfiakat es termeszetes dolog az, hogy a no foz, mos, gyereket nevel stb. Na itt ez ugye teljesen maskent van. Rengetegszer latni ferfiakat babakocsival, hazimunkat megosztjak vagy van takaritono. Meg akkor is ha az anyuka otthon van. Ferfiak is foznek stb.
Na de miutan meg veletlenul sem szeretnek itt a blogon barkit is megbantani, tisztelet a kivetelnek!!

London2009 2016.10.21. 14:31:17

@Csodabogár: Sokat valtoztak am a ferfiak az elmult evtizedekben. Na persze biztos a nok is. Apukam 70 evesen jobban nez ki, mint nehany mai 40-es!

Vibi 2016.10.21. 14:34:13

@Taxomükke (UK): Az en ferjem eltokelt szandeka Magyarorszagon ruhaboltot nyitni. Legutobb elszakadt az egyik nadragja szoval beugrottunk egy intersportba. Vettunk egy darabot ami vmi no name bar gondolom otthon markasnak szamitott learazva 40 font volt. En elfelejtettem bikinit vinni azert is learazva ugyanannyit fizettem. Mi meg eletunkben nem vettunk Angliaban ilyen dragan ilyen ruhakat mert kulonbek cannak sokkal olcsobban.

London2009 2016.10.21. 14:34:14

@Vibi: na ezt majd megfigyelem. Ez nekem meg annyira nem tunt fel. Szet is nezek mindjart es felmerest fogok vegezni! :D

gabors 2016.10.21. 14:34:43

@M. Péter: " Próbálkozhattak volna Angliában, a burmai menyasszonynak vízum kellett volna, de ha legálisan volt Ausztriában, akkor ezt el lehet intézni. "

Ez igaz de ha Mo-on akartak elni hazaskent lasd a fentebb leirtakat .... mert nem ugy van az hogy bemesz az angol hazassagi levellel aztan csak ugy elismerik .... !!!!

Ha angliaban vagy az USA-ban akarsz hazaskent elni akkor semmi gond de honositani nem egyszeru ... kb ugyanez a cirkusz semmiert. Nem is ertem miert nincs valami nemzetkozi egyezmeny erre. Nem tudom forditva hogy van mi kellene ahhoz hogy egy magyar hazassagot elfogadjanak egy masik orszagban.

P.Elliot 2016.10.21. 14:40:06

@London2009: Hat nem? A fecskeszeru micsodakat a ferfitancos, vetkozos barokban szoktak hasznalni ugy tudom meg holmi rud tancoknal, erre a strandon mindene megmutatva, meg a ferfiak is kirohogik...Szoba nem all vele senki.
Igen, itt is munkamegosztas van altalaban, a keleteuropai stilus hogy mindent a no csinal az meg regen sem volt divatban, mondjuk a farmereknel persze mas volt, kinnt robotoltak a foldeken, az asszony meg vegezte a hazimunkat. De az asszony nem dolgozott a foldeken, le is neztek azt a ferfit aki dolgoztatta ott, csak nagyon surgos, kiveteles helyzetben lattal ott noket. Ha lattal, azok kuldoldiek voltak, meg jobban mondva keleteuropai bevandorolt csalad.
De most!
Elnezem a vejemet hogy milyen otthonosan mozog a konyhan, ha foznek akkor foleg o, a lanyom elokeszit, zoldseget pucol, ez az de van hogy azt sem, fozzon a ferje, addig mast csinal.
Orulok hogy Angliaban is igy van.

P.Elliot 2016.10.21. 14:46:24

@London2009: Ja, meg valamit. A magyar ferfi azt kerdezte a randevun hogy feleztek-e? Ha engem valaki randevura hiv, valahova invital, po hivott, lesz szives fizetni a szamlat, el sem mennek vele. Engem nem erdekel hogy ma mi a szokas.
Mas egy hosszu egyutt jaras utan, az ember viszonozza, o is meghivja a pasast magahoz vacsorara, erre, arra, de hogy ki invitaljanak vacsorara plane csak egy kavere es fizessem csak a sajat fogyasztast magam, erre nem lenek hajlando, ehhez bizony regimodi vagyok...Meg aztan ebbol idovel az is elkepzelheto hogy velem fizettetik ki az egeszet, mi?

Hufeisen 2016.10.21. 14:49:35

@gabors: nekunk itt Ausztriaban annyi volt, h bevittem a h.ak.kiv.ot egy hivatalos forditohoz, aki 20 perc alatt megcsinalta. Pentek delutan panelban. OFFI ar tizedeert. Onnantol azt lobogtattam, mindenhol jo volt.

London2009 2016.10.21. 14:52:39

@P.Elliot: Ezeket a fecskeket azert mar szerintem az idosebbik korosztalyon kivul senki sem hordja. Kiveve a versenyuszokat! Isten tartsa meg jo szokasukat! :D Legalabbis en utoljara a Balaton parton lattam ilyen csodat, de azt is csak idosebbeken.
Abszolut munkamegosztas van. Valamint megfigyeltem azt is, ami nekem az elejen uj volt, hogy sokkal tobb segitseget vesznek igenybe. Mint irtam, a takaritono teljesen altalanos. Az ingeket pedig a tisztitoba hordjak. Az elejen en nagy boszen nekiestem az ingeknek, mire meg lett nekem mondva, hogy ezt tobbszor ne, ezert van a tisztito. Ugy pedig ugysem tudom megcsinalni, ahogy ok csinaljak. Steam press vagy mi a fene. Azt nem lehet otthon igy megcsinalni. Akkor kuldon jon az ablakmoso ember 6 hetente. Nekem ez is uj volt. Az angol ablakok kifele nyilnak. Tehat belulrol nem lehet oket megtisztitani mert nem ered el. Ugyhogy jon az ablakmoso ficko es 7 fontert lemossa a haz osszes ablakat. Anyukam el volt ezektol a dolgoktol ajulva, hogy se ingvasalas, se ablakpucolas, se takaritas, akkor o itt mit csinalna? Mondtam neki, hogy probaljon nyugodtan ulni. De az nem megy neki! :D

London2009 2016.10.21. 14:55:57

@P.Elliot: Igen, igy gondolom en is. Az elejen igen is fizessen a ficko. Aztan ha mar parkapcsolat, akkor nyilvan mas a felallas. Bar nalunk meg mindig altalaban a ferjem fizet. Egyszeruen szinte sosem hagyja, hogy en fizessek. Na mindegy is.

puhacica 2016.10.21. 14:57:42

@London2009: ha netan egyszer meghazasodnek, biztos, hogy a titulus lenne az utolso erv, ami miatt megtennem.
en nem mondom, hogy mindenkinek igy kell csinalni es ez a jo modi, de ez az en allaspontom, aminek hangot adtam. van, aki szivesebben feleseg, van, aki meg boldog baratnokent is.

firg_firg 2016.10.21. 15:01:04

@London2009: "Maskent oltoznek, viselkednek, beszelnek es ez nem vonzo egy masik kulturaban nevelkedett lanynak. "

Ennyi erovel a nyugati ferfiak se kelljen hogy osszealljanak keleti felesegekkel, hiszen maskent oltoznek, beszelnek, es ez nem vonzo egy masik kulturaban nevelkedett ferfinak.

A keltrol jott ferfi csoro. Mo-n se sok no allna le egy barbarisztanbol erkezett szorostalpu sopredekkel.

puhacica 2016.10.21. 15:02:51

@London2009: @P.Elliot: szerintem ez inkabb neveles kerdese. bar az is igaz, hogy sose volt kulfoldi baratom. en szivesen fozok az uramnak, mint ahogy o is nekem, es egyutt is jo fozocskezni. es ugyanugy porszivozik es elmosogat, mint ahogy en megyek vele kocsit butykolni.

P.Elliot 2016.10.21. 15:03:02

Arulnak ingvasalo es nadragvasalo gepet is amibe csak beleteszed, rahajtod a fedelet es mar huzod is ki a friss szepen vasalt ruhat, a tisztitoban is azzal dolgoznak, nem is draga.
Az ablakokat itt lehet belulrol is tiszitani, sot kivenni egyes tablakat, illetve befele, lehajtani, igazan bagatell dolog.
Itt azert 7 fontnyi osszegert senki le nem mossa a hazad ablakait, a munkaero itt draga tehat megeri a vasalogep, a hazi ablaktisztitas, ki tudnam hivni az ablaktisztitot meg a tobbieket hiszen allok ugy anyagilag de nem szivesen engedek be senkit, majd ha muszaj, ami foleg zavar hogy varni ra. Ha nem reggel jon akkor a varakozas tonkrevagja a napomat, sokkal egyszerubb beiktatni egy-ket ablakot idonkent ha szukseg van ra, ne aggodj, kivulrol nem kenyeztetem el az ablakaimat, nem kell mindig ragyognia, lesz szives az esonek is besegiteni meg nem lakok poros helyen, a fak megszurik a levegot.

tanato 2016.10.21. 15:05:29

@mariann49: Ezek a fiúk,mivel foglalkoznak,mi a vegzettsegük,ez fontos,amint írtam.Mert szerintem sem a nemzetiseg számíít hanem inkább egyeb tulajdonsagok,vegzettseg,foglalkozás,nyelvtudás,status stb.

London2009 2016.10.21. 15:06:04

@puhacica: Persze, mindenkinek mas es mas. Szerintem fiatalon meg ok valakinek a baratnojenek lenni, de kesobb ciki. Valamint a gyerekeim apjanak en a felesege szeretnek lenni es nem az elettarsa, baratnoje, parja, partnere. Azt hiszem en ebbol a szempontbol regimodi vagyok.

P.Elliot 2016.10.21. 15:06:14

@London2009: Ja, a fecskeket fiatal hordja inkabb idoseket nem mondanam hogy viselik, nem is emlekszem mikor lattam ilyet, azok inkabb gatyapartiak.
El sem tudom kepzelni hogy honnan a fenebol szerzik ezeket a fecskeket...

London2009 2016.10.21. 15:09:15

@firg_firg: A nok sokkal konnyebben alkalmazkodnak es veszik at az adott orszag stilusat, szokasait. Lehet, hogy ez lehet a kulcs. Nem kell, hogy a keleti ferfi csoro legyen vagy szorostalpu! :D

London2009 2016.10.21. 15:13:55

@P.Elliot: Ezt a fickot en sem nagyon ertem. Altalaban olyan 20 fontot kernek mas cegek a rendszeres ablak lemosasert. De ha neki ennyiert megeri, hadd csinalja.
Nekem nincs helyem ilyen extra gepekre. Valamint ez elvileg mindenkinek jo. Munkat adsz masnak, sajat magadnak pedig szabadidot. Win-win.

London2009 2016.10.21. 15:16:03

@P.Elliot: Ezt a fickot en sem nagyon ertem. Altalaban olyan 20 fontot kernek mas cegek a rendszeres ablak lemosasert. De ha neki ennyiert megeri, hadd csinalja.
Nekem nincs helyem ilyen extra gepekre. Valamint ez elvileg mindenkinek jo. Munkat adsz masnak, sajat magadnak pedig szabadidot. Win-win.

puhacica 2016.10.21. 15:17:04

@London2009: ciki? :D lassan 7 eve, hogy egyutt elunk, nem sok mindenunk van, de amink van, az kozos, a donteseket is beleertve. semmivel sem szegenyebb a kapcsolatunk, mint egy hazaspare. mi ebben olyan nagyon ciki? :D

London2009 2016.10.21. 15:22:14

@puhacica: Ha mondjuk a szuleimre gondolok, nekem az is ciki lenne, ha anya apanak a baratnoje lenne. Ezt el sem tudom kepzelni. Sajat magamrol ugyanezt gondolom. Nem szeretnek senkinek sem a baratnoje lenni hosszu tavon. De mint irtam, en regimodi vagyok. Kifejezetten vartam, hogy a felesege legyek. Valamint en abban sem hiszek, hogy ez csak egy papir lenne. Nekunk valahogy ez sokat jelentett. De en megertem, hogy van akinek ez nem fontos.

firg_firg 2016.10.21. 15:25:06

@London2009: @tanato: persze egy pakisztani befekzetesi bankar piackepesebb mint egy pakisztani mosogato.

Egy kinai piacos papucsos arus az sopredek. Egy kinai milliardos meg magasan kepzett uzletember. Egy gentleman.

Most nem azt pedzegetem hogy csak a penz szamit, hanem hogy az osszcsomag a fontos. Bizonyos hatranyokat pl szarmazas lehet mas elonyokkel kompenzalni. De a messzirol jotteknek tobb a handicap-je, ezert nekik jobban kell kompenzalni. Plane ha ferfi. Ergo nehezebb.

firg_firg 2016.10.21. 15:26:48

@London2009: a nök könnyebben alkalmazkodnak, erre nem gondoltam volna :)))))))

P.Elliot 2016.10.21. 15:26:50

@London2009: Ha gyerekeik lesznek akkor biztosan maskeppen gondoljak majd ok is, igy meg ha valamelyiknek elege lenne a masikbol akkor mindenfele cirkusz es valoper nelkul lehet tavozni, ilyen szempontbol van elonye.
Az biztos hogy a gyerekeknek rosszul esik hogy anya csak egy baratno apanak....

London2009 2016.10.21. 15:29:13

@firg_firg: na jo, ezt lehet, hogy nem gondoltam vegig! :DDDDDDD

takarék-láng 2016.10.21. 15:39:11

@tanato: "Méghogy nem tud találni párt magának egy nyugaton dolgozó magyar fiú, sokan állítják,de tiszta hülyeség szerintem"
- nem hulyeseg ha a sajat kulturajanak megorzeset es atadasat is fontosnak tartja. Szinten nem hulyeseg, ha valaki hosszabb tavon es biztos alapra akar felepiteni egy parkapcsolatot es esetleg gondol arra, hogy mi lesz ha vegeter a szerelem.

Torvenyszeru, hogy a kulonbozo kulturakbol szarmazo parok hazassaga felbomlik. Kornyezetemben 10/9 az arany.

A legnagyobb torvenyszeruseg pedig: az ellentetek NEM vonzzak egymast. Eezt mar Csernus domtor is megmondta.

Marpedig a kulonbozo kulturalis hatteru parokat pontosan a kezdetben egzotikus ellentetek hozzak ossze, amelyek kesobb kibelithetetlen ellentetekke valnak. 10/9 esetben a szemelyes megfigyeles alapjan.

A kulturak, fajok keveredese gyengiti a tarsadalmat, gyengiti a kozosseget, csokkenti az osszetartozas erzeset, elvagja a gyokereket, ellehetetleniti a hagyomanyok apolasat.
Tudjak ezt nagyon jol a modernkori menekultaradat szervezoi is, hiszen a fenti a celjuk az europaban oshonos feherboru kulturakkal szemben.

Jozan eszu ember nem partolja a kulturak keveredeset s a vegyes hazassagokat.

takarék-láng 2016.10.21. 15:39:25

@zalap: ez azwrt van igy mert a nok "felfele" torekszenek. Marpedig nyugatinak keleti nem felefele. Nekem is volt angol baratnom de hozzam kepest eleg egyszeru kinezetu, mondhatni elonytelen kulseju volt.

@London2009: "Legalabbis en ezt gondolom. De lehet, hogy naiv vagyok"
- nem is kicsit.

". Magyarorszagon is mindig kulfoldi fium volt."
- lefogadom, nem ukran, bolgar, roman szerb stb.

Hufeisen 2016.10.21. 15:49:51

@takarék-láng: ha ez megnyugtat minden husvet hetfo reggel kiontom az agybol :-P

tanato 2016.10.21. 15:51:36

@takarék-láng: En forditva latom,igazán a kevert sok bevándorló által lakott államok a fejlődőkepesek.USA Anglia Franciaország stb.En úgy látom a környezetemben hogy pont annyi a válsok aránya avegyespárosoknál mint a magyaroknál.

London2009 2016.10.21. 16:01:39

@Hufeisen: :DDD Nekem meg locsoloverset is kolt minden evben!

puhacica 2016.10.21. 16:10:56

@London2009: nem tudom. en sokkal jobban orultem volna, ha a szuleim nem hazasok, viszont boldogok. ezt a cikiseget nem ertem, szerintem az ilyen dolgok cikik, hogy pl. kivillan a zold asz eleted allasinterjujan, na az ciki. :D hogy ket ember boldogan el egyutt hazassagi szerzodes nelkul, az maximum rendhagyo. egyaltalan nem erzem kellemetlennek a statuszom, sot, orulok, hogy egy olyan ferfi a tarsam, mint N.

@P.Elliot: ez a masik: majd ha gyerekeik lesznek. na de ha nem? mert nekunk nem lesznek. (tudom, ujabb defekt...) es hogy konnyebb szabadulni. na de ki az a hulye, aki ugy el egyutt a tarsaval, hogy na, nem hazasodunk, mert ha nem tetszik vmi, majd konnyebben lelephetek? megforditva: inkabb maradok a szar hazassagomban, mert a papirok, ugyvedek... miatt nehezebb felbontani?
miert gondoljatok, hogy akik nem hazasok, azok csak poenbol vannak egyutt, felelossegvallalas nelkul?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.21. 16:11:32

@takarék-láng: akkor en es sok ismerosom itt az USA-ban kivetelek vagyunk:) van, aki tobb mint 20 eve el magyarkent az amerikai ferjevel, mi 10 eve vagyunk hazasok. Lehet, hogy a multikulti itt eleve segit, de nem problema a "kulturak talalkozasa", sot szerintem tobb esetben gazdagit egy kapcsolatot.

takarék-láng 2016.10.21. 16:14:59

@London2009: " Valamint megfigyeltem azt is, ami nekem az elejen uj volt, hogy sokkal tobb segitseget vesznek igenybe. Mint irtam, a takaritono teljesen altalanos."
- egyaltalan nem altalanosabb mint otthon, csak azokban a zart korokben, ahol te mozogsz, ami a tarsadalom max 10%-t teszi ki. Kar hogy nem nyitsz kifele ennelfogva noncs valos keped az angol tarsadalomrol.

FutureFry 2016.10.21. 16:25:52

@London2009: @puhacica:
“My wife ... it’s an amazing way to begin a sentence”:
youtu.be/YrXh716-cuQ

London2009 2016.10.21. 16:30:14

@takarék-láng: Nem tudom, lehet. Nehezek ezek az osszehasonlitasok. Magyarorszagon en azt gondolom, hogy inkabb a gazdagabbak jaratnak takaritonot, mig itt az atlag is. De ugye nem vegeztem ismet reprezentativ felmerest es pontos statisztikam sincs, ugyhogy ez csak egy velemeny. Lehet, hogy tevedek. Ezt nem tudom mibol feltetelezed, hogy en hova nyitok es a tarsadalom melyik retegebe tartozom. Mindenesetre koszi, hogy a felso 10%-ba teszel! :DDD

FutureFry 2016.10.21. 16:32:00

@Vibi: "A brit nem pocakos ferire van szabva mig a magyar igen. Meg a mi magyar ismeroseink is az osszes sokkal pocakosabbak mint a brit ferfiak. "

Azért angliában is dívik a "Vanity Sizing" (bár Amerika az igazi hazája)
en.wikipedia.org/wiki/Vanity_sizing

takarék-láng 2016.10.21. 16:33:04

@Zsuzsi65: usaban mindenki bevandorlo. Kiveve a native americans ( indianok) akiket az angolok modszeresen kiirtottak a tortenelem legjobban eltitkolt holokausztja soran.

De ott is ervenyes egy hosszu tavu kapcsolatban, hogy az.ellentetek nem vonzzak egymast.
Lefogadom, hogy az altalad megfigyelt kisszamu vegyes parok tagjai mar ott szulettek tehat nem a sajat hanem az amerikai kulturat tettek magukeva.

London2009 2016.10.21. 16:37:59

@puhacica: "kivillan a zold asz eleted allasinterjujan"
Ezt nem ertem! Mi villan ki?

Nekem ez az elettars dolog nem tetszik. Mindig az jut eszembe rola, hogy "K. Istvan dulakodas kozben leszurta elettarsat". Nalam ez egy olyan szo mint a vallalkozo, uriember, amihez Magyarorszagon tarsul egy pejorativ ertelem.
Viszont tenyleg a legfontosabb, hogy az ember boldog legyen. A ferjevel vagy az elettarsaval, pedig teljesen mindegy.

takarék-láng 2016.10.21. 16:48:16

@London2009: "Ezt nem tudom mibol feltetelezed, hogy en hova nyitok es a tarsadalom melyik retegebe tartozom. Mindenesetre koszi, hogy a felso 10%-ba teszel! :DDD:

- a hozzaszolasaidbol veszek mindent hiszen honnan mashonnan :)))
Igen a felso 10%-ba teszlek. Most hogy a sajat erdemed, vagy sikerult kifogni egy jo partit, mindegy. (Az angol tarsadalom zartsagat tekintve 99%, hogy az utobbi)
Es ismet megallja a helyet az allitasom, hogy ti csajok felfele hazasodtok.

Vajon annyira forsziroztad volna a hazassagot (mint ahogy itt elobb agaltal az elettarsi kapcs. Ellen) ha magyar v keletebbi parod lenne? Ketlem.

P.Elliot 2016.10.21. 16:56:45

@puhacica: 100%-ig elhiszem hogy boldogok vagytok egyutt, sosem allitottam hogy nem hiszem el. En a gyerekekre mondtam hogy ha lesznek, lennenek , akkor azok lehet hogy maskeppen gondolnak hogy apu csak a nevere vett...., hogy nem hazassagban szuletett hanem azon kivul.
Masik az hogy a kapcsolat idovel derul ki hogy milyen, sokszor csak nagyon sok idovel, semmi sem biztositek de kivanok nektek sok es orokke tarto boldogsagot.

gabors 2016.10.21. 16:57:17

@Hufeisen: koszi ez lehet valakinek hasznos lehet de ez meg mindig csak EU-n beluli pelda ....

London2009 2016.10.21. 16:57:17

@takarék-láng: Na, na, na. Azert ez mar csupa feltetelezes kis rosszindulattal megfuszerezve. De nem gond, allom a sarat! A hazassag/elettarsi viszonyrol leirtam a velemenyem. Kettonkrol pedig annyit, hogy en voltam a jo parti. ; ) Na erre varrj gombot! :D

gabors 2016.10.21. 17:03:51

@puhacica: "egy hazaspare. mi ebben olyan nagyon ciki?"

soha ne erjen olyan gond hogy mondjuk balesetet szenved a (vagy te) parod (vagy Te) komaban vagy ilyesmi es a masik csalad mast akar mint Te mivel nem vagy hazastars (itt legalabbis) be sem engednenek a korhazba !!!

arrol nem is beszelve ha barmilyen "vitas" ugy keletkezne pl gyerekek korul !!!! ha vannak ...

amig minden hunky dory semmi gond de ahogy az ido mulik ennek lehet majd jelentosege nem is kicsi mondjuk (itt pl) hazastars orokolheti a nyugdijat de "baratno": nem igen ...

Csodabogár 2016.10.21. 17:10:51

@puhacica: Igazad van és egy esetleg váláson se az ügyvéd gazdagszik.:-)

Bredpitt Monika 2016.10.21. 17:11:10

A poszt irojahoz.

Ha te irod a folytatast, elvezetes lesz.
Kovetelem ezert a masodik reszt.
Hangosan rohogtem, ezert bocsanat, de nyilvan a mas kinjan rohogni sokkal elvezetesebb, mint a sajatunkon.

Ehhez hasonlo tortura volt az amerikai ferjem magyarorszagi tartozkodasi engedelyet intezni. Bar az korantsem volt ilyen szines, es ott konkretan mar sirtam kinomban, amikor rajottem mennyire nem tudjak az itthoni ugyintezok, hogy mik a hatalyos jogszabalyok.

Bredpitt Monika 2016.10.21. 17:13:48

@tanato: tovabb nevetek, milyen jo humorod van neked

Csodabogár 2016.10.21. 17:20:20

@P.Elliot: Ez se biztos. Ismerek egy családot, igazán szépen élnek, jól is megy nekik. Négy gyerekük van, az idősebbek már gimnazisták. Mikor valahogy kiderült, hogy nincsenek össze házasodva, leesett az állam. Meggyőződésem, hogy a gyerekeik nem filozofálnak azon, hogy anyu barátnője apunak, sőt ez biztos fel se merül bennük. Nekik ez a természetes.

gabors 2016.10.21. 17:30:14

@takarék-láng: "
Torvenyszeru, hogy a kulonbozo kulturakbol szarmazo parok hazassaga felbomlik. Kornyezetemben 10/9 az arany."

furcsa egy kornyezetben elhetsz .... ahol en elek ez majdnem forditott...

amugy az hazassogok felbomlasanak az aranya kb 50% korul van plusz az el sem valtak kategoria ...

tanato 2016.10.21. 17:30:36

@gabors: Pontosan,ismerek egy idős párt akik már idős korban kerültek össze,azt mondták nem kell nekünk papír/házassági/ ebben a korban nem jó az már semmire.Összeköltöztek a nénihez,azután néhány év múlva a néni elhunyt.Az öreget,mivel nem volt semmire sem jó papírja úgy vágta ki a néni családja a házból mint azt a bizonyos macskát.
Szóval én több okból is házasságpárti vagyok.Nem szégyen az a papír.

gabors 2016.10.21. 17:39:47

@Csodabogár: "Mikor valahogy kiderült, hogy nincsenek össze házasodva, leesett az állam. Meggyőződésem, hogy a gyerekeik nem filozofálnak azon, hogy anyu barátnője apunak, sőt ez biztos fel se merül bennük. Nekik ez a természetes. "

ez kicsit baromsag ... mert meg az iskolabol sem viheti el a gyereket a hazastars olyan egyszeruen ...

foleg mikor olyan van hogy beteg lesz a gyerek ... hacsak nem adopalta mondjuk az apa akkor az "apa" aki nem ferje az anyanak SEMMIT nem tud csinalni jogilag ... eleg nagy baromsag ez de mindenki ugy eli az eletet ahogy neki jo ...

Bredpitt Monika 2016.10.21. 17:43:32

@takarék-láng: te jo eg!

Ma nevetni szeretnek, de abbol amit ideirtal inkabb siras lesz. HAHO , jol tetszik lenni?

Vibi 2016.10.21. 17:49:51

@FutureFry: Epp azt mndom, hogy a brit ferfi ruha derekban nem olyan bo mint a magyar. Viszont akkor itt tennem hozza, hogy a brit nok laba kisebb mint a magyaroke tapasztalatom szerint.

Bredpitt Monika 2016.10.21. 17:50:31

@gabors: en is erre gondoltam, USA, Nagy Britannia, Magyarorszag. ....hazassagok fele tonkremegy

Mi a tipped?
Nagyon ugy tunik, hogy a kovetkezo first lady Bill Clinton lesz.

gabors 2016.10.21. 17:56:54

@Bredpitt Monika: tippem ????

csak remelni tudom hogy nem Malina...

Nem tudom mennyire erted hogy hogyan mukodik az elnok valasztas az USA-ban .... es mennyi reszletet kivansz tolem..

De nem a tobbseg dont alapjan megy a dolog hanem allamonkent kell nyerni ebben most a felmeresek szerint (ha lehet ezekben hinni) akkor Trump-nak kb 20% az eselye a tegnapi New York besze es a tegnapelotti vita alapjan valoszinuleg ez tovabb csokkent ... SZERINTEM nincs eselye a 272 electoral szavazatra ... ugyanakkor meg 18 nap !!!

Ez kozel sincs annyire kozel mint a Brexit volt az utolso egy-ket hetben de barmi lehet ... a feher idosebb hagyma fele legalsobb kozeposztalytol barmi elkepzelheto ...

takarék-láng 2016.10.21. 17:56:59

@Bredpitt Monika: jobban, mint on. Ha londonba megyek, attol tartok, teziseim megjobban megerositest nyernek, en a valosagot egyesekkel ellentetben szuretlenul fogadom be.
Egyutt mehetunk vegig az utcan, es ramutatok minden parra. Kevesebb mint 10% vegyes. Mindez a multikulti egyik fovarosaban.

firg_firg 2016.10.21. 18:01:18

@Zsuzsi65: "aki tobb mint 20 eve el magyarkent az amerikai ferjevel, mi 10 eve vagyunk hazasok."

Vagy eppen pont az latszik ebbol is hogy a nok jobban alkalmazkodnak. :)))))

Bredpitt Monika 2016.10.21. 18:04:24

@takarék-láng: jaj, jaj,
imadom ezt a dumat az indianok meszarlasarol,

Megcsodaltad mar a Feszty korkepet? Ha minden igaz meg mindig Opusztaszeren van.
egyebkent meg az indianokat az influenza is olte

gabors 2016.10.21. 18:08:48

@tanato: "nem volt semmire sem jó papírja úgy vágta ki a néni családja a házból mint azt a bizonyos macskát."

vannak ennel praktikusabb peldak (legalabbis ittt) auto biztositas hazastars automatikusan benne van ha "baratnot" is akarod hogy benne legyen akkor arra mar extrat kell fizetni .

egeszsegugy biztositas ... legtobb magan/ceges biztositas csak hazastarsat fogad el .... elettarsi kapcsolattal semmi gond mindaddig mig valami kozepesen komplikalt jogi ugyyel allnak majd szemben ....

csak azok csinaljak errefele akik kulon kulon segelyt kapnak de egyut mar nem ... akkor elvalnak !!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.21. 18:11:23

@firg_firg: hat azert egy hazassagban 2 ember van, szerintem mindket oldal hozzaad vmit...:)

Bredpitt Monika 2016.10.21. 18:12:53

@gabors: igen, tudom hogy korai orulni, ferjem valtig allitja, hogy befellegzett ennek az idiotanak, bar igaza lenne,

Annak orulok, hogy a 72 eves holgy ismerosunk, aki egesz eleteben rebuplikanus jeloltre szavazott es nem kedveli Hillary Clinton t, de Trump ra nem fog szavazni, inkabb eloszor eleteben egy demokratara adja a voksat.
Most nagyot nott a szememben......de hat mit szamit ez......?

FutureFry 2016.10.21. 18:14:46

@Vibi: A "Vanity Sizing" arra utal, hogy az angolok derékbősége is nő (még ha a méretszámok nem is). Persze nem annyira mint a magyar (vagy pláne az amerikai).

gabors 2016.10.21. 18:18:52

@Bredpitt Monika: "Most nagyot nott a szememben......de hat mit szamit ez......? "

ez kb annyit szamit hogy Trump nem lesz elnok ha van eleg hasonlo ismerosod ...

a felmeresek is ezt mutatjak hogy sok konzervativ (altalaban republikanusra szavazo) no NEM fog Trump-ra szavazni ... ami nelkul viszont szinte semmi eselye nem maradt.

nekem nincs szavazati jogom igy rajtam nem mulik

de a kovetkezo 2 hetben meg bami is tortenhet... nem tudom lattad-e a tegnap esti New Yorki Katholikus vacsorat ... (minden csatornan ez ment) meg ott sem tudta Trump magat megfekezni ...

Vibi 2016.10.21. 18:28:01

@FutureFry: Rendben, en ugy ertettem, hogy arra mondtad, hogy itt nagyobb a derek, mint Mo-n. Persze rengeteg kover ember van, mar a kisgyerekek is nagyon koverek. De szerintem ez mar Mo-n is ugyanugy jelen van. Sajnos a kispolgari let egyik rakfeneje, hogy semmire nincs penz, ezert a chips/crisps, cukros udito, junk food fogja azt jelenteni ezeknek az embereknek, amit a rendes fizetesbol eloknek az etterem, mozi, szinhaz, koncert. Magyarul eszik a sok szart es nezik a tv-t, amitol akkorara hiznak, mint egy ket diszno.

Bredpitt Monika 2016.10.21. 18:51:22

@gabors: megint felreertheto voltam, mint oly sokszor

a mit szamit ez arra vonatkozik, hogy kit erdekel hogy nekem ettol nott a szememben a holgy..

Nem lattam mi tortent, este ranezek a CNN re kivancsisagbol,

FutureFry 2016.10.21. 18:52:57

@gabors:
"... vannak ennel praktikusabb peldak (legalabbis ittt) auto biztositas hazastars automatikusan benne van ha "baratnot" is akarod hogy benne legyen akkor arra mar extrat kell fizetni ..."

Ezt már egyszer megbeszéltük itt, de több államban létezik a "common-law marriage" amihez nem kell semmi esküvő vagy papír a házasságról: "bemondásra" megy.
hataratkelo.blog.hu/2015/03/12/kulfoldi_eskuvo_keszulj_fel_a_legdurvabbra/full_commentlist/1#c26471367

Bredpitt Monika 2016.10.21. 18:53:49

@Zoole[uk]: a birkaknak mindegy ki a juhasz...

Lattam irtal egy masik poszt alatt

SzZoole 2016.10.21. 18:55:53

@Bredpitt Monika: Mar nem emlekszem,tudod az agymutetem:)

takarék-láng 2016.10.21. 18:57:36

@Bredpitt Monika: az influenzat is a feher ember hurcolta be. Eszak amerikaba az angolok, delre es kozepre a spanyolok.

Ne probald letagadni a tagadhatatlant.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.21. 18:57:43

@tanato: Bizony így van. A magyar az egyik legkevertebb nép Európában.

gabors 2016.10.21. 19:00:32

@FutureFry: ja mindaddig mig valami nem tortenik !!! addig megy bemondasra utanna meg mikor valaki perel mondjuk $100,000-ra for pain and suffering, akkor meg szopas van ezerrel ... biztosito siman elhajt !!!

ezert irtam amig kozepes merteku jogi problema nincs addig rendben is van

FutureFry 2016.10.21. 19:03:13

@gabors: A common-law marriage a "rendes" ("papíros") házassággal _teljesen_ egyenértékű.

gabors 2016.10.21. 19:15:04

@FutureFry: "A common-law marriage a "rendes" ("papíros") házassággal _teljesen_ egyenértékű"

ezt te is tudod (vagy tudhatnad) hogy kb urban legened ...

mindaddig egyenerteku amig valaki (ceg/maganszemely/korhaz/iskola/biztosito) bele nem kot ...vagy a a common-law tarsnak lesz valami problemaja ....

Nem vagyok sem jogasz sem ugyved DE nem egyenlo ... mert a "common-law marriage" --et bizonyitani kell (nem mindig sikerul)

es pl. ilyen jogi kategori az USA-ban nincs pl orokosodes vagy adozas eseten !!!

de mindenki azt hisz el amit akar ...

Mit gondolsz mire ment ki az elmult 10 evben a marrigae equality vita amit a Legfelosbb Birosag dontott el az USA-ban ..(vagyis marriage lehet egynemuek kozott is) pont ez volt a donto erv HOGY NEM egyenlo a marriage meg a bejegyzett elettarsi kapcsolttal (common-law marriage) sem..

14 amandment nezd meg mit is jelent !!!

Vibi 2016.10.21. 19:16:58

@FutureFry: Angliaban biztos nem. Itt senki sem akar vegrendelet nelkul meghalni, mert egyreszt kellemetlen bonyodalmakat okoz, masreszt nem az kapja az orokseget akinek az elhunyt esetleg szanta.

gabors 2016.10.21. 19:17:04

@FutureFry: "A common-law marriage a "rendes" ("papíros") házassággal _teljesen_ egyenértékű. "

bocs elfelejtettem megkerdezni hogy HOL ??????

FutureFry 2016.10.21. 19:24:02

@gabors: @Vibi:
Amerika egyes államaiban "köthető" ilyen. Pl. Texas. De a többi állam (és a szövetségi kormány) is elismeri. Tehát pl. utána így lehet/kell adózni, örökölni, stb. Elválni is csak bíróságon lehet.

gabors 2016.10.21. 19:32:23

@FutureFry:
"Amerika egyes államaiban "köthető" ilyen. Pl. Texas. De a többi állam (és a szövetségi kormány) is elismeri. Tehát pl. utána így lehet/kell adózni, örökölni, stb. Elválni is csak bíróságon lehet."

ez teljes onellentomdas akkor ... valamit nagyon felre ertesz vagy direkt vagy csak nem erted (period)

most ugy tunik hogy Te a "varoshazan kottot" eskuvot hivod common-law hazassagnak ... .akkor igazad van de ezt "altalaban" nem igy ertelmezik altalaban ...

Ilyen MINDEN allamban kotheto ... es egy nem is olyan regi torveny miatt ezt minden mas allamban is elfogadjak (nem akarok nagy szakertonek tunni de lenyeg az hogy sok deli allamban MINT Texas feher es fekete hazassagot nem ismertek el a 50-60-as evekig !!!)

FutureFry 2016.10.21. 19:36:12

@gabors:
Nem, nem kell városházra sem menni:

guides.sll.texas.gov/common-law-marriage

common law marriage, also known as marriage without formalities or informal marriage, is a valid and legal way for a couple to marry in Texas. There are three elements of a common law marriage according to Texas law. Per Chapter 2.401 of the Texas Family Code, you must have all three parts in order to have a common law marriage.

You have "agreed to be married."
You have "lived together in this state as husband and wife."
You have "represented to others" that you are married.

-------------------

Még a bevándorlási hivatal is elismeri:

www.uscis.gov/policymanual/HTML/PolicyManual-Volume12-PartG-Chapter2.html

USCIS ​recognizes common law marriages ​for ​purposes of ​naturalization if the marriage was valid ​and recognized by the state​ in which ​the marriage​ was established​.​ This applies ​even if the ​naturalization ​application is filed in a jurisdiction that does not recognize or has never recognized the principle of common law marriage.​

gabors 2016.10.21. 19:43:16

@FutureFry: megegyszer .... ez mind igaz

CSAK mikor gond van akkor ez mar nem mukodik

mikor perelik X-et mindjárt ott van hogy az elso pontra azt mondja NEM ...

es itt vege a jogi vitanak !!!

Nem proballak tovabb meggyozni, ha szerinted ugyanaz akkor legyen ugy es remelem nem kerulsz sem te sem akit szeretsz emiatt valami megoldhatatlan helyzetbe !!! DE nagyon sokan kerultek mar akik ugy ahogy Te mondod elhittek hogy ez ugyanaz !?!?

Bredpitt Monika 2016.10.21. 19:43:58

@takarék-láng: ugy egyebkent nem ertem az egesz ki kivel ne keveredjen felvetesed, mar egyszer ha jol emlekszem ideraktam egy linket neked arrol kik a magyarok (amennyiben valoban voltal itt regen egy masik neven, ha nem elnezest kerek)

gabors 2016.10.21. 19:45:56

@gabors: "Még a bevándorlási hivatal is elismeri:"

a USCIS ennel aprobb hibaert is siman kidobja a "zold kartya"/letelepedesi engely kerelmet ....

de megint csak mindenki ugy el ahogy akar ...

FutureFry 2016.10.21. 19:49:43

@gabors:
Ha egyszer az mindkét fél azt mondta, hogy "igen" akkor, mint írtam (ha a többi feltétel is teljesül) akkor nem mondhatja később, hogy "nem" (legalább is anélkül nem, hogy bíróság mondaná ki a válást).
Persze, ha vita van, az "igen"-t lehet bizonyítani kell, de ez nem nehéz (pl. tanúk, közös adóbevallás, esetleg egy házi videó, stb.)

FutureFry 2016.10.21. 19:58:05

@gabors:
N.b. Az, hogy egyenértékű nem jelenti azt, hogy bizonyos esetekben esetleg nem egyszerűbb az ügyintézés ha van "hivatalos" papír.

SzZoole 2016.10.21. 20:02:18

@Bredpitt Monika: Monix,nem emlekszel Virago 1000 alias Virag doktorra?:)
Mar akkor is az 'egyszerusegevel' tunt ki:)

tanato 2016.10.21. 20:29:44

@diggerdriver: Mostanság meg tovább keveredünk hála a nagy szabadságnak meg vándorlásnak.

Shanarey 2016.10.21. 20:34:43

Na a mai napon megtudhattuk hogy ha Burmai lányt vesz az ember feleségül macerás lesz a papírmunka.

A Magyar férfiak 40 felett pocakosak (ok akkor én nem vagyok Magyar) Az Angol fickók pedig nem.

Magyarországon, csak "pocakos" nadrágot lehet venni, na ebben sajnos van némi igazság. Angliában is lehet ilyet kapni, de lehet pocak nélkülit is venni, mert itt a nadrágok derék méret, és hosszúság szerint is meg vannak jelölve. A többi országról nincs infóm (nem vagyok az a ruhavásárlós fajta)

Megtudtuk továbbá, miért jó házasnak lenni és miért jó vagy nem jó házatlannak lenni, ja bocs élettárs.
:-)

Nekem az is új hogy Amerikában titkos holokauszt volt (ez jól hangzik ám marhaság), de hát mindig vannak akik jobban értesültek. Nos kedves konteo hívők, a tény az hogy tényleg ki irtották a nagy részüket, ám az is tény hogy a telepesek nem ezért érkeztek oda, ez csak a letelepedés egyik mellékhatása volt, amely a tudatlanságból fakadt.

Shanarey 2016.10.21. 20:36:02

@tanato:

Na meg a letelepedési kötvényeknek.
:-)

puhacica 2016.10.21. 20:58:15

@London2009: a zold asz a fika.

@P.Elliot: igen, a kapcsolatrol idovel derul ki, hogy milyen, legyen az hazassag vagy egyutteles.
a gyereknek meg az a normalis, amiben felno. apja van es anyja. es mire felno akkorara, hogy megerti a kulonbseget hazassag es egyutteles kozott, kb. pont nem is fogja erdekelni. latom a baratnom csaladjat, fel sem merul ilyesmi naluk.
koszonom a jokivansagot!

@gabors: nezd, ha en elveszitem az uramat, pont a penz lesz az utolso, ami erdekelni fog. a tobbire meg nem tudok mit mondani. mintha nem is a 21. szazadban elnenk. :(

SzZoole 2016.10.21. 20:58:19

@Shanarey: azt kihagytad a felsorolasbol,hogy Mo. az kelet Europa:)
A 40 feletti magyarok meg azert pocakosak,hogy az okostojasok feje arnyekban legyen....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 21:04:33

@London2009: "Tehat belulrol nem lehet oket megtisztitani mert nem ered el"
Ezt most komolyan nem értem, még senki nem próbálta úgy, hogy kinyitni mindkét ablaxárnyat, majd az egyiket visszacsukva simán elérhető kívül is, meg belül is...Aztán meg a másikat csukni vissza és ugyanígy...? Vagy csak nekem hosszú a karom? :D
El nem tudom képzelni, hogy nem tudnám megpucolni.
Persze, ha 7 fontért (ilyen p!cs@-olcsón) megpucolja valaki a ház összes ablakát, akkor én se forszíroznám a dolgot nagyon, hanem sz@rnék az egészre... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 21:07:46

@London2009: Haha, akkor te nem nagyon lennél svéd... :D
Nem csak az első, második, ennedik randin osztják ketté, mi több, fizeti mindenki a saját fogyasztását; hanem még sok-sok év után is, már összeházasodva is.Ma én fizettem, holnap, vagy legközelebb te fizetsz.Frankón számon tartják és totál külön kasszán vannak, házasodás után, akár gyerekekkel is.Elképesztő...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 21:10:56

@firg_firg: A nyugati f@szi meg érdekeset, újat lát állítólag a keleti nőkben; illetve könnyen, olcsón mexerezhető prédának nézi...
Nem tudom, hogy így van-e, de el tudom épp képzelni.Nem voltam még nyugati f@szi sem, meg keleti nő sem... És ez most már remélem így is marad... :D

gabors 2016.10.21. 21:13:53

@puhacica: "nezd, ha en elveszitem az uramat, pont a penz lesz az utolso, ami erdekelni fog. a tobbire meg nem tudok mit mondani. mintha nem is a 21. szazadban elnenk. :(
"

ha nem vagy felesege konnyen abba sem tudsz beleszollni hogy hol es hova temessek el !!! Ha mondjuk a csalad elore nem allapodott meg vagy nincs ervenyesitheto vegrendelet !!

EZT TAPASZTALATBOL mondom (ez usa hogy a magyar katholikusok mit engedenek meg az csak penz kerdese !!! ezt TAPASZTALATBOL mondom)

elmult 5 ev

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 21:15:51

@P.Elliot: Ááá, lófaxtot, elég egy magyar mosógépet vásárolni.A magyar reklámokban szinte mindig az van, hogy a csinos női hölgy gyakorlatilag kivasalva, mexáradva veszi ki a mosott ruhát a gépből.Ezek ilyen csoda-mosógépek... :D

Én is meg vagyok döbbenve a 7 fontos ablakmosáson, hogy a bánatba már ez az egész.7 font cirka 90-100 korona, itt egy órányi szolgáltatás jellegű munka 500-700-1000 korona (tízzel kell osztani az euróhoz). Egy ház körbe ablakpucolása legalább egy fél nap, vagy akár egy egész műszak; ki se merem számolni, hogy mennyi pénz az, egy jó heti fizetés biztosan lenne... :-o

Shanarey 2016.10.21. 21:15:57

@geegee:

Nos akkor az átlag angol ablak az egy fordított bukó ablak, amely alulról nyílik felfelé, kifelé. Nos akkor ezt hogy is takarítsa az akinek nem rokona a pókember?

puhacica 2016.10.21. 21:16:12

@gabors: hat erre mondom, hogy sotet kozepkor. :(

gabors 2016.10.21. 21:20:04

@FutureFry: nezd, ha en elveszitem az uramat, pont a penz lesz az utolso, ami erdekelni fog. a tobbire meg nem tudok mit mondani. mintha nem is a 21. szazadban elnenk. :(

ha barmi/barki ellent mond semmit (SEMMIT) nem fog erni a common law marriege !!! csak szolok ... ha csak a trailler parkban gondolkozol akkor igazad van ....

de peldaul a cegem semmit nem fizetne egy "common law"felesegnek" pedig a felesegemnek jar 6 havi fiztesem ha BARMI okbol megmurdelek amig ott dolgozom ...

de lataom hogy nem latod hogy ez hogy mukodik az usa-ban

nem azt mondom hogy ez jo vagy nem jo hanem azt hogy NEM MINDEGY

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 21:21:10

@puhacica: "kivillan a zold asz eleted allasinterjujan, na az ciki."
Ez mit jelent?

puhacica 2016.10.21. 21:24:12

@gabors: en ertem, hogy nem mindegy, csak elkeserito, hogy belekenyszeritik az embert valamibe, amit igazabol nem is csinalna.

@geegee: hogy log a fika az orrodbol :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 21:25:29

@Shanarey: Hjaaaaaaaaaaa, hogy nem oldalra nyílik?Na, eddig ezt még nem mondta senki...Akkor úgy világos minden.Nekünk is van egy ilyen ablak, hogy az alját kell kifelé nyomni.Két és fél éve , mióta ideköltöztünk, gondolkozunk rajta, hogy hogy is kéne megpucolni...Mert hogy csak ilyen 10 centi a max rés... :D
Ráadásul közel sem tudok állni a falhoz, mert ott a beépített konyhabútor. Ha meg felmásznék rá, összeszakadna... :D
Ki az az állat, aki ilyet kitalál, meg aki engedélyezi?...Annak a középső lábát kéne odacsukni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 21:30:50

@gabors: Usákoknál nincs olyasmi, hogy hivatalos élettárs?Itt felénk nagyon sokan így élnek, és pl lakáshitelnél simán elfogadja a bank mint adóstárs. (így jóval könnyebben kap lakáshitelt az ember, ha ketten törlesztik)

Shanarey 2016.10.21. 21:33:06

@geegee:

Egy véleményen vagyunk.
:-)

Egy előnye azért van ennek a konstrukciónak, ha esik az eső nem baj ha nyitva maradt. Ilyen estekeben, persze azért a szélcsend is javallott.

Shanarey 2016.10.21. 21:36:16

@Zoole[uk]:

Én azt hittem azért növesztenek pohártartót, hogy ha fejre állnak, nehogy lepisiljék magukat.
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 21:36:59

@puhacica: Hjaaa, ahamm, hát az télleg ciki.. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 21:39:14

@Shanarey: Igen, ez mondjuk igaz.Az usák filmekben mindig ilyen nyaktiló-jellegű ablakokat látni, azokat is érdekes lehet pucolni...Bár, lehet, van valami megoldás rá, csak ezt nem mutogatják a filmekben. :D

SzZoole 2016.10.21. 21:41:07

@Shanarey: igen,ez is egy nezopont:)

Mrs. Clayton 2016.10.21. 21:42:51

@geegee: ne rohogtess mar hogy egy egesz nap, egy hazon van max 5-6 ablak, mi a szent szart mos azon barki is napokig?
nekem az egyemeletes iskolat fel nap alatt 400 fontert a nagy ketemeleteset egy nap alatt 900 fontert mossak, darabra vetitve olyan 1,5 font egy ablak, plus ezek mar ugy mennek, h van egy tartaly vizzel meg egy slaggal szivaccsal a vegen amit egy teleszkoppal feltol egeszen 5-6 emelet magasba es onnan mindent tukorsimara mos
a felszereles kerul egy ezresbe

SzZoole 2016.10.21. 21:52:58

@Mrs. Clayton: nekem 8 ablakot es 2 ajtot mosnak £13-ert az altalad emlitett szurtvizes/teleszkoposbotos modszerel.
10-15 perc alatt vegez vele a srac es egyedul.

tanato 2016.10.21. 21:58:01

@Shanarey: Igen annak is,bár ők továbbállnak egy idő után a magyar papírokkal.

FutureFry 2016.10.21. 22:00:45

@gabors: "de peldaul a cegem semmit nem fizetne egy "common law"felesegnek" pedig a felesegemnek jar 6 havi fiztesem ha BARMI okbol megmurdelek amig ott dolgozom ..."

De fizet a "common-law" feleségnek is.

Mrs. Clayton 2016.10.21. 22:07:51

@Zoole[uk]: persze, akkor lenne 500 font, ha egesz nap a te hazadat mosna, viszont senki se rendelne meg csak a kiralyi csalad
igy meg egy nap alatt vegig megy ket utcan, aztan megkereste az 500 fontot
a baj, h annyi abakmoso van mint egen a csillag, szoval azert annyira nem jo biznisz

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 22:21:47

@Mrs. Clayton: Hátha mégis röhögni kezdesz: Várjál, én nem mondtam, hogy mekkora ház...Meg más sem.Itt simán vannak olyan családi házak, hogy 6-8 szoba, plusz erkélyes konyha, nappali, tároló, anyámkínja,plusz esetleg a pincének, alagsornak is kilátszik a földből az ablaka, így lazán lehet 13-15 nagyméretű ablak, több szárnnyal mindegyik, kívül-belül tisztességesen megmosni az nem két pillanat.Összecsapni, tessék-lássék módon persze lehet egy óra is elég...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 22:25:09

@Zoole[uk]: Jó dolgotok van... :D Egy svéd cég, vagy takarító 170 koronáért a szerszámot sem veszi kézbe. (Ennyi most a 13 font...)

SzZoole 2016.10.21. 22:25:57

@Mrs. Clayton: tenyleg sokan vannak.Van ugy,hogy az utcankban 3 kulombozo csapat is dolgozik.

Mrs. Clayton 2016.10.21. 22:29:56

@geegee: most vagy direkt nem olvasod amit irok vagy nem tudom, de mint irtam egy egesz iskola, ami ket szintes tart egy napig vegigmosni, gondolom az iskola nalatok is nagyobb mint egy lakokocsi, szoval el tudod kepzelni
de ha ezt akarod hallani, akkor itt Angliaban mindenki fukonyhoban lakik, meg satorban, itt csak a kiralynonek van tobb mint 6 ablaka, azert olyan olcso az ablakmosas
igy most jo?

SzZoole 2016.10.21. 22:33:45

@geegee: akkor at tantorgok hozzatok es csinalok a egy ablakmoso ceget:)

M. Péter 2016.10.21. 23:27:31

@gabors: Angliában nincs common law marriage, Skóciában 2006-ig létezett 'marriage by cohabitation with habit and repute', az eltörlés előtt létesített ilyen házasságokat továbbra is elismerik.

P.Elliot 2016.10.21. 23:55:35

@Mrs. Clayton: Nekem 15 ablakom van az egesz hazon, nem is tudom hogy mennyi ido is kellene ezt lemosni. Ha egy be sem jelentett feketemunkas csinalja az minimum 20 dollart ker orankent de inkabb darabra szamitja az arat ki,ha kivul is megmossa akkor minimum egy szazas es nagyon olcso volt.
Mosovallalat legalabb a duplajat keri szerintem. Egyebkent itt is egyre tobb ablakmoso lett, meg funyiro, folyot lehetne veluk rekeszteni.

M. Péter 2016.10.22. 00:02:28

@Taxomükke (UK): Angliában mi volt a probléma?

M. Péter 2016.10.22. 00:45:38

@Csodabogár: Magyar állampolgárnak anyakönyveztetni kell a házasságát Mo.-n, még akkor is, ha nem ott él. Más országban is lehet hasonló törvény, az angolszász jogrendszerű országokban viszont jellemzően nincs.

A magyarországi anyakönyvezéshez tényleg kell az igazolás a családi állapotról, meg az összes többi papír, nem értem, miért nem hiszik el, hogy a külföldi anyakönyvvezető rendesen végezte a dolgát. Ha viszont mondjuk egy osztrák állampolgár akar Mo.-ra költözni a burmai feleségével, tőle nem kérhetik, hogy igazolja, hogy megvolt a házasságkötés összes feltétele. Felevetődik egy uniós jogi kérdés, egy Ausztriában dolgozó magyar 3 hónap után az uniós szabad mozgás elve alapján költözhet Mo.-ra a feleségével, akárhol is házasodtak meg. Akadályozhatja-e ezt a magyar állam azzal, hogy családi állapot igazolását kéri Burmából, vagy a tartózkodási engedélyhez el kell fogadni a házasságlevelet minden egyéb nélkül?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.22. 01:59:26

@Mrs. Clayton: Jó, én direkt nem reagáltam az iskolára, az már simán ipari környezet, lehet hogy tök más árkategória, illetve az esetleges rendszeresség is ármódosító tényező.
Csakis a magánlakások, házak általatok írt árszínvonalán akadtam ki.
Amúgy meg napokat én se írtam, azon meg te ugrasz át nagyvonalúan...De mindegy, hagyjuk is télleg.

@Zoole[uk]: Én meg viszem át hozzátok wiccerrel az ablakainkat... :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.22. 03:00:26

@takarék-láng: "Lefogadom, hogy az altalad megfigyelt kisszamu vegyes parok tagjai mar ott szulettek tehat nem a sajat hanem az amerikai kulturat tettek magukeva."

nem igazan:) Magyarorszagon szuletett nok mindannyian, en is :) 10-20 eve elnek hazassagban a parjukkal.

Ez az USA-ban mindenki bevandorlo kicsit vicces neha...jaja, az uk-uk-szulok esetleg bevandorlok voltak, de azota szuletett jo par generacio itt helyben, ok aztan nem igazan mondhatok bevandorlonak :)) Ez az erv mindig santit nekem :)

montroyal ( CAN qc) 2016.10.22. 04:58:50

@London2009: @P.Elliot: ez azert van mert meg magyar noi fejjel gondolkodtok ,nem tudom jellemzo-e, de igen sok hazastars , barat baratno fizeti sajat szamlait, kulon szamlan vannak, talan epp azert mert a nok is dolgoznak kepesek fentartani magukat ... tobb itteni baratnom volt es felesegem is (egy itteni) de kozosen fizettunk mindent elso talalkozastol mert ok igy akartak .. ha en fizettem a kovetkezo talalkozasnal o kovetelte hogy most o jon ... pl befizettem egy nyaralast meglepeteskent es a baratnom a nagy orom utan rogton megkerdezte mennyi a fele es fizetett is ..

montroyal ( CAN qc) 2016.10.22. 05:30:26

@gabors: @FutureFry: Canadaban biztos hogy nem vagy meg eskuszul es vannak jogaid , de ha nem semmilyen jogod nem lesz mint a hivatalos hazastarsnak es ebben semmilyen idohatar nincs .. ezt nagyon sokan nem tudjak es amikor Guy Laliberté a cirque du soleil alapitoja tulajdonosa (volt) szetment az elettarsatol a hogy a csillagokat is kovetelte es semmit sem kapott mert nem voltak hazasok , az egyik tulajdona soha nem lesz kozos tulajdon, es pl aszonytartas sem jar ... a holgy es ugyvedjei a legfelsobb birosagig elmentek de semmit nem ertek el .. az utca embereitol megkerdeztek mikor lesz kozos tulajdon az elettersaknal , meglepo volt ,hogy mindenfele idotartamot mondtak, de a szakerto jogasz elmagyarazta hogy soha sem ... egyutt szerzett vagyon ,gyerek eseten termeszetesen megosztas gyerektartas jar ...

montroyal ( CAN qc) 2016.10.22. 05:42:30

@Zsuzsi65: Magyarorszagon szuletett nok mindannyian, en is :) 10-20 eve elnek hazassagban a parjukkal

na errol beszelunk mert ugye hogy a magyar ferfiak is mind a helyi felesegeikkel ...
meg is a magyar nok alkalmazkodnak jobban ..

gabors 2016.10.22. 08:23:19

@geegee ":Usákoknál nincs olyasmi, hogy hivatalos élettárs?"

allamonkent valtozik New York allamban nincs de elhiszem hogy Texasban van .... most megneztem valni Texasban is csak birosag utjan lehet meg egy common law marriage eseten is !!!

Vagyis ha valaki New Yorkban el egyutt akarmennyi ideig es akar hazastarsakank is hivhatjak egymast semmilyen hazassaggal jaro jogot nem szerez (nem orokolhet mint hazastars, nem kap biztositast mint hazastars, stb) .Nem adozhatnak egyutt stb. Mint probaltam magyarazani termeszetesen nem kotelezo, es mondjuk vegrendelkezhetnek es adhatnak egymasnak "power of attorny" jogot irasban stb DE egy csomo jogrol lemondanak ami egy hazastarsat megillet. Ez eddig foleg azonos nemueket erintette leginkabb mert a tavalyi legfelsobb birosagi hatarozatig ok nem hazasodhattak ossze meg ha akartak sem!!! Ez most elharult vagyis

Szovetsegi szinten megint nincs, mert ez allami szinten szabalyozott mint peldaul jogositvany es hasonlok. Ami viszont szovetsegi szinten szabalyozott hogy az allamoknak kolcsonosen el kell ismerni a mas allamban kotott hazassagot ez eloszor akkor valt fontossa amikor ugynevezett vegyes hazassagokat fekete-feherrel stb egyes allamokban tilos volt (nem is olyan regen).

LondonFashion 2016.10.22. 08:32:22

@geegee: @London2009:
Akkor mi jo svedek lennenk a pasimmal, tobb mint 10eve egyutt boldogan es kulon kasszan. Persze az albit, szamlakat, nyaralast stb egyutt fizetjuk de mindenkinek sajat megtakaritasi szamlaja, sima szamlaja es hitelkartyaja van. Persze ehhez az is jol jon, hogy szinte ugyanannyi a fizetesunk, igy senkiben nincs rossz erzes, hogy a masik tobbet bevallalhatna.
A randis "going Dutch"-rol meg annyit, hogy a mai vilagban annyit randiznak a fiatalok, koszonhetoen az online tarskeresoknek, hogy kesz anyagi csod volna egy pasi szamara mindig mindenhol fizetni...

gabors 2016.10.22. 08:33:45

@geegee: ".Az usák filmekben mindig ilyen nyaktiló-jellegű ablakokat látni, azokat is érdekes lehet pucolni...Bár, lehet, van valami megoldás rá, csak ezt nem mutogatják a filmekben. :"

az ujabbakon (30 eve mar) van egy gomb felul amit felrehuzol es az ablaktable befele hajthato vagyis a egyszeruen pucolhato a regi regi hazakban valoban csak trukkosen lehet az ilyen ablakokat pucolni (meg elvetve talalkozhatsz ilyennel)

adg 2016.10.22. 08:36:05

@London2009: "Kiveve a versenyuszokat! Isten tartsa meg jo szokasukat!"

Sajnos ott is valtozik a divat, hulye kezeslabasokban vannak mar inkabb. Mondjuk a fiuke nem erdekel, de a lanyoknal felhaborito. :D

gabors 2016.10.22. 08:36:34

@feritekeri: azert sok penzt nem tennek ra !!!

mert a mai allas alapjan nagyon kicsi az eselye

gabors 2016.10.22. 08:40:54

@M. Péter: "Magyar állampolgárnak anyakönyveztetni kell a házasságát Mo.-n, még akkor is, ha nem ott él. "

es ha nem teszi akkor mi tortenik??

mert mint irtam en feladtam pont ezen okoknal fogva, foleg mert szinte biztos soha nem koltozunk Mo-ra.

Muscari 2016.10.22. 09:01:06

@gabors: ugye? Ezen been elhanyagolható dolgok bizony.

gabors 2016.10.22. 10:30:49

@FutureFry: igazad van Texasban tenyleg igy van ..... mas allamokban meg teljesen maskeppen (mint sokszor abbol indultam ki hogy ahol en elek ilyen nincs)

skye8 2016.10.22. 10:46:58

Az en pasim szerencsere egy elmaradott uriember aki szereti ha nonek erzem magam mikor elmegyunk vacsorazni Es o allja a szamlat. Csereben a heti bevasarlasokat en allom igy elkeruljuk a kiszamolosdit minden koltseg utan.
common law itt kanadaban is letezik Es tudok konkret peldat mikor a parocska szakitott es a kozosen vasarolt ingatlant elosztottak (a no megvette a pasi reszet mert o maradt, a pasi koltozott). Gondolom ez azert tortent mert a kolcson mindkettojuk neven volt.
Egy ev egyutteles utan itt automatikusan common law vagy. Egyes benefitek pl. a child tax benefit a common law alapjan mindket fel jovedelme utan jar. Elhalalozas eseten gondolom a vegrendelet a megoldas hogy a common law partnert a rokonok ne turhassak ki.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.10.22. 10:54:46

Kár h csak most olvastam, voltak angol és török kollégáim burmai ferjjel / feleséggel talán lett volna tippjuk.
Azt tudom h a gyerekek nem kapta k állampolgárságot ésnem.vucces uújszülöttel border run 10 hetente.
A kommentek ben megint ez megy? Nem unjatok?

tanato 2016.10.22. 11:01:22

@Zsuzsi65: USA-ban mindenki bevandorlóhoz:Szerintem addig számít valaki bevándorlónak akár harmadik generációsként is,amíg tartja a kapcsolatot ősei hazájával vagy abból néhány rokonnal.Ha már semmi kapcsolat nincs nagyszülei dédszülei hazájával,onnan való rokonokkal,akkor szerintem már nem bevándorló mégha neve alapján annak is hisszük/Szerintem ez minden államra vonatkozik,ránk is./Pl.Pataki,Sarkozy,Wasmosy,hogy csak néhányat említsek hirtelen aki eszembe jutott és híresebb ember/

tanato 2016.10.22. 11:09:18

@Dragonlady (Bp, Hun): Ami az érdekesség a cikkben legalábbis számomra,hogy a valaha volt elzárt,nehezen mozduló lakossággal rendelkező Magyarország polgárainak is egyre több távoli országbeli házastársa van már és itt nem Kanadára,USA-ra vagy AUsztráliára,Új-Zélandra gondolok,hanem pl. az itt szereplő burmai lányra vagy a szintén megemlített tajvani feleségre gondolok.Ez az én időmben extrém ritka volt kivéve az itt tanuló 3.-ik világbéli fiúkat/néhány lányt is,de az ritka volt lévén ők alig jöttek a 3.ik világból,talán Kuba volt a kivétel kubai feleségek még ma is vannak a Kádár érából ittmaradván./
Szóval nagyot fordult a világ az én fiatalságom óta,de szerintem ilyen szempontból mindenképpen előnyére a nyitottság szempontjából.

kardio1 2016.10.22. 11:25:24

@London2009: én itt Franciaországban pont azt látom, hogy a nagy egyenjogúsággal kiveszett a nők iránti előzékenyseg is. Meglepodnek, ha eloreengedem őket az ajtóban. De azért megkoszonik :-)

2016.10.22. 14:34:43

@gabors: Nyugtával dicsérd a napot.

"Averell Harriman, a világhírű diplomata a huszadik század Amerikájának nagyjai közé tartozott, mégis súlyosan tévedett, amikor 1976-ban kizártnak tartotta, hogy a Demokrata Párt az outsider földimogyoró-termesztőt, a magát büszkén populistának nevező Jimmy Cartert jelölje elnöknek. „Ugyanis nem ismerem, és nem ismerek senkit, aki ismerné” – indokolta álláspontját Harriman. Pár hónap múltán Carter nemhogy jelölt, hanem egyenesen elnök lett.
Ez az eset jutott Merry eszébe arról, ahogy Trumpról írtak egy éve a politikai elemzők. Otrombának tartották a stílusát, tapasztalatlannak látták, hibát hibára halmozott a kampányban, és így tovább. Mégis elnökjelölt lett. Erre most ugyanezen az alapon azt mondják, hogy elnök viszont tényleg nem lehet."

Muscari 2016.10.22. 14:51:19

@kardio1: itt is meg szoktak lepődni, de nem az angolok, hanem az ázsiai nők, mikor a férjem előreengedi őket. Én olyankor olyan büszke vagyok rá, a buszra szinte mindig utolsónak száll fel, mert az összes nőt előreengedi :-)

P.Elliot 2016.10.22. 15:23:14

@feritekeri: Ugye arra is emlekszel hogy mennyire megbantak a valasztok hogy Carter lett az elnok? 4 ev utan ki is rugtak, illetve szo sem volt arrol hogy ujravalasszak.

FutureFry 2016.10.22. 16:08:08

@P.Elliot: Az 1980-as választások előtt két héttel a Gallup felmérése szerint Carter vezetett Reagan-nel szemben 8%-al. Aztán persze a választást Reagan majdnem 10%-al nyerte (popular vote).

2016.10.22. 16:17:02

@P.Elliot: Ezt hívják úgy, hogy népakarat. A népnek jogában áll utólag is okosnak lenni, a politikusnak nem. A nép, a választó mindig bölcsen dönt, akkor is ha téved.
Remélem most is bölcsen fog dönteni, és nem Clintonné lesz az USA elnöke. Ez a döntés szolgálná ugyan is mind az amerikai nép, mind a Föld nevű bolygó érdekeit.

P.Elliot 2016.10.22. 16:31:24

En pont forditva latom a nep es a fold erdekeit, ez a diktator stilusu alak nem valo az elnoki szekbe az itelokepessegerol es a tudasarol nem is beszelve, de a politikat meghagyom a ferfiaknak hogy had kapjanak rajta hajba.
Sosem szoktam vitatkozni semmifele politikai dolgon, elmondom a velemenyemet, a valasz, foleg ha az ellenfeltol erkezik nem szokott erdekelni....ennyi csupan...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.22. 17:09:39

@tanato: Sopronban a szövőgyárban dolgozó kubai lányoknak nagy sikere volt a helyi férfiak körében... páran maradtak is.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.22. 17:16:23

@Muscari: mert úriember. Az uram német kolléganője pl kikérte magának hogy kinyitotta neki az ajtót. Utána jó haverságban voltak, jó kollégák lettek, de ezt még most sem tudom megemészteni. Nem hinném, hogy a női "gyengeség" jele lenne egy kis udvarias gesztus megjegyzés nélküli elfogadása.

gabors 2016.10.22. 18:28:12

@FutureFry: Trump-ot Reagen-hez hasonlitani nem kicsit gyerekesseg ... ketszer volt California kormanyzoja (igaz Carter is kormanyzo volt) amellett az arab olajvalsagnak nevezett valami hozzaadva az irani tuszokat mar eleve buktatta az eppen elnokot itt viszont nem ujravalasztasrol van szo!!

Amelett hogy Trump 100,000 dollaros hirdetessel kampanyolt Reagen ellen !!!

FutureFry 2016.10.22. 18:44:26

@gabors: Nem hasonlítottam Reagan-t Trump-hoz.

Matula néne 2016.10.22. 18:51:54

@puhacica: Bocs, de általában azok a nők szokták ezt mondani, akiket "nem vesznek el".....
@London2009: nem vagy régimódi, és szerintem ezt a nők 99,9999 %-a így gondolja, csak nem ismeri be, mert vagányabb úgy tenni, mintha azért nem lenne házas, mert nem akar, nem pedig azért, mert nem vették el.

gabors 2016.10.22. 19:10:17

@P.Elliot: "En pont forditva latom a nep es a fold erdekeit, ez a diktator stilusu alak nem valo az elnoki szekbe "

Nagyon egyetertek ! az USA rendszereben egy diktatorikus elnok nehezen fer bele (szerencsere) teljesen ledobbenek mikor Trump azt mondja hogy falat epit es hasonlokat ... ehhez az elnoknek nem hogy nincs joga de a penzt is csak a Congress tudja adni....vagy ujabb magasagokba akarja emelni az elnoki hatarozatokkal valo kormanyzast amiert legjobban orroltak a republikanusok Obamara (joggal) vagy teljesen tudatlan hogy hogyan is mukodik az usa-ban kormanyzas az elnoknek vegrahajtania kellene azt amit a torvenyhozok kitalalnak .... pont ezzel nullaztak le Obamat 2010 utan Tea-party republikanusok (szerencsere lassan kikopnak az also hazbol) .... ezt hivjak devided government-nek avagy check and balances.... itt nincs 2/3-os OV vagy 99%-os Putyin kormanyzasra esely

Amivel vadolja pl Clintont hogy a 2-dik alkotmanymodositast (fegyverviselest) el akarj torolni ... teljesen butasag egy alkotmany modositas nem tartozik az elnoki hatalomba es meglepoen komplikalt ezert sincs olyan sok es gyakori alkotmany modisitas 27 !! 200+ ev alatt amibol az elso 10 (Bill of rights) gyakorlatilag az alkotmanyyal egyutt fogadtak el 1791-ben !!!!!! ja es a 27-bol gyakorlatilag kettot le kell vonni mert az alkoholtilalom es annak eltorlese is benne van tehat 15x valtoztattak az alkotmanyt 1791 ota !!! ilyesmikkel hogy eltoroltek a rabszolgasagot, es szavazati jogot adtak eloszor minden ferfinek (nem csak tulajdonosokna) majd kesobb 19-dikkent a noknek is szavazati jogot adtak 1920 ban azota csak 8 ujabb tortent legfontosabb talan az hogy valaki csak ketszer lehet elnok amit 1947 ben fogadott el a Congress de csak 1951-ben lepett ervenybe es ez volt a 22-dik... ebbol is latszik talan hogy egy Trumpot is siman tulel az USA.

tanato 2016.10.22. 19:15:19

@kisrumpf: Na SOpronban is voltak?SOkfelé voltak szerte az országban.Néhányan maradtak feleségként és el is magyarosodtak,bár időnként azért hazalátogatnak.

gabors 2016.10.22. 19:20:41

@FutureFry: dehogynem !!! leirtad hogy Cartert hogyan elozte meg Reagan es hogy ez megint megtortenhet .... bar tenyleg valaki mas irt hosszabban errol.....

megintcsak ....az usa valasztasi rendszere allami szintu valasztasi rendszer, azon belul is jarasok/varosokra van lebontva maga a lebonyolitas igy manipulalni ES felmerni is nehez...

ott volt Gore 2000-ben kb 500,000-el tobb szavazattal (orszagosan) is veszitett mert egy allamot es eppen egy demokrata jarast elbasztak (butterfly ballot) es hogy a sajat allamat Tenessee zsebben erezte es nem is kampanyolt ott....

Lehet egeszen maskepp tortent volna a 2000-es evek ki tudja Iraq Afganisztan stb

gabors 2016.10.22. 19:27:53

@gabors: "Lehet egeszen maskepp tortent volna a 2000-es evek ki tudja Iraq Afganisztan stb "

Ha nincs Bush Jr. Rumsfeld es Cheney... amit az ENSZ-ben eljatszottak azert siman ICC-hez kellene kuldeni oket csak az USA nem tagja (International Criminal Court)

Az ikertornyokat valoszinuleg akkor is lerombolak volna a legbekesebbek de hogy azota is tartana az afgan haboru azt ketlem ... most mar majdnem megduplazta az usa s cccp-t !!

FutureFry 2016.10.22. 19:44:32

@gabors: Nem, nem hasonlítottam Reagan-t Trump-hoz. Én arra reagáltam, hogy Carter esetében (@P.Elliot: szerint) "szo sem volt arrol hogy ujravalasszak".

2016.10.22. 20:14:55

@P.Elliot: Vannak "diktatúrák", ahol a választásra jogosultak választhatnak. Vannak demokráciák, ahol ezt a gondot leveszik a vállukról.

"A választás várható eredményeiről azonban a Reagan-adminisztráció egy tisztviselője, Dr. Paul Craig Roberts azt nyilatkozta a Szputnyik hírügynökségnek, hogy nem kell meglepődni, ha választási csalás történik. A közgazdász-politológus szerint

“a választások elcsalása egy szokványos amerikai dolog. Az amerikaiak már belefáradtak ebbe.”
Roberts azt mondta, az Amerikai Egyesült Államokban mára rutinnak számít a választási csalás, és ebben “nincs semmi rendkívüli”.

Szerinte a választások elcsalásának számos módja van, amit rutinszerűen használnak; többek közt az elektronikus szavazógépekkel, melyekben már papírt sem használnak, így a szavazatokat újraszámlálni sem lehet. Ugyanakkor, a szavazatszámláló programok esetében is főként az számít, hogy ki írta a programot, és a tulajdonviszonyok kinek kezébe adják a csalás lehetőségét. Ez egy “szokványos amerikai dolog”, a demokrácia velejárója."

gabors 2016.10.22. 20:51:19

@feritekeri: bocs de ez teljesen marhasag lasd szputnyik-nak nyilatkozk valaki....

a valasztas annyira szettagolt hogy LEHETETLEN ezt megszervezni ...

aki valamit is ert hogy hogyan szavaznak az usa-ban az tudja hogy teljes lokalisan szervezodik a dolog es barki ott lehet ..... amit irsz az fantazia !!!

persze Trump es fox nyomja ezt de lehetetlen !!! sok ezer ha nem tizezer embert kellene "beszervezni" ebbe !!! es orszagosan ..
Egy jarasi szintu csalast siman el lehet kepzelni de van nem tudom 50x100 jaras ahol ezt meg kellene csinalni a legtobb valasztasi dolgozo onkentes evek ota csinalja (sokan pl szomszedom 30 eve !!!) ezt NEM lehet megcsinalni az usa-ban amit beideztel az 1000%-os baromsag de gondolom Rush es fox news-t nezok el is hiszik !!!

gabors 2016.10.22. 21:06:17

@feritekeri: abban nincs vita hogy egy ket jarast egy ket allamban ellehet csalni .. vagyis ha a valasztas eleve nagyon szoros akkor esetleg van jelentosege .... de ennel nagyobb aranyban es csak fantazia ..

nehany eset minden evben van de ez egyre nehezebb mert a social media es az elektronikus rendszerek egyre jobbak ...

akit idezel az nem egy mervado szakerto ... foleg nem hogy a ruszkik altal fizetett mediabol van az idezet ... nekik pont az a celjuk hogy ha lehet ketsegesse tegyek a valasztas eredmenyet fuggetlenul attol hogy ki nyer ... csak gondold vegig ha az egyik oldal ilhyen konnyen elcsalja akkor a masik miert ne tudna ugyanezt megtenni ....

Nem tudom mennyi tapasztalatod van ... nekem csak New York-i helyi ismeretem van.... de valoban vannak allamok ahol CSAK digitalis a szavazas sot olyan is van (oregon) ahol csak levelben lehet szavazni ... ott hogy csalnak ???

puhacica 2016.10.22. 22:36:02

@Matula néne: oh, igen! es titkon minden vagyam a habos-babos feher ruha, hogy abban tolthessem eletem legszebb napjat. vagy az az a nap, amikor szulok? na de en azt nem fogok. varj, kitalalom, ennek meg az az oka, hogy beteg vagyok. kerlek, meselj meg a noi principiumrol! :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.22. 23:21:25

@tanato: voltak, s többen maradtak is.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.22. 23:27:47

@puhacica: Jézusom, mik vannak. Ha nem passzolsz be a dobozkába, véged.

FutureFry 2016.10.23. 00:53:13

@gabors: Dr. Paul Craig Roberts-t (pláne idősebb korára) gyakran hangoztat konspirációs nézeteket. Pl. Szerinte az amerikai kormány állt a Charlie Hebdo támadás mögött, vagy, hogy aki Hillary mellett voksol az a nukleáris háborúra szavaz. Én nem tudom komolyan venni azt aki ilyesmiket állít, de a "basket of deplorables"-nek bizonyára nagyon bejön. Meg Putyinnak.

NorthPier 2016.10.23. 01:36:17

@takarék-láng: hat az bizony nagy gaz lenne, ha a fajok is keverednenek ;-)

gabors 2016.10.23. 14:16:58

@FutureFry: "Dr. Paul Craig Roberts-t (pláne idősebb korára) ":

ennyire nem neztem utanna de mar az idezetbol tudtam hogy nem lehet komolyan venni....

"de a "basket of deplorables"-nek bizonyára nagyon bejön" ez eleg nagy butasag volt Clintontol foleg mert jo sok T-shirt-et lehetett eladni ezzel... es pont hasonlo altlanositasokkal operal Trump is ez bizony egy "self Inflicted cut" volt gyakorlatilag lenuallazta azt thogy mikor melyre mennek mi inkabb megyunk a felosbb szintre.... ehhez kellett volna inkabb ragaszkodni ... .Trumpot nem lehet megverni a sajat jatszmajaban

Ennelkul kellett volna csak jatszani a sajat szavait pl: hogy o barkit lelohet az 5-dik sugaruton fenyes nappal de meg akkor sem fog szavazatokat vesziteni !!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.24. 03:38:41

@gabors: Értem, kösz.Az ablakmosós dolgokat is. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.24. 03:41:58

@LondonFashion: Haha, hát ja, amíg csak randizgatás van, addig okés a dolog részemről is, de ha már meglett családok, gyerekkel és fixen számontartva, hogy húú, múlt hétem én fizettem, akkor most megint stefi nap van (mo'stefizetsz... :D ); na ezz nekem bizarr.
De ettől még más persze gondolhatja máshogy, mint ahogy a svéd példa is mutatja, egy fél ország... :-)

London2009 2016.10.24. 10:46:44

@geegee: tenyleg nem lehet! Egyreszt nem ketszarnyu az ablak. Tehat kinyitod es nincs mit elerni, kiveve ha valami octopus vagy es nem felsz a magassagtol...
De ha el is lehetne erni, ennyi penzert szerintem sem erdemes nekilatni.

London2009 2016.10.24. 10:50:38

@geegee: dehogy! Kb negyedora alatt vegez vele. Kora reggel kezdi es megy vegig az egesz utcan. Profi cuccai vannak es tenyleg pikk pakk megvan az egesz. Tobb szaz fontot pucol ossze egy nap alatt. Mindenesetre kemeny munka.
Viszont legutobb eltunt es igy felhivtam egy helyi ceget, akik hirdettek az ablakmosast meg eresztisztitast. Ok 20 fontot kertek az eresszel egyutt.

London2009 2016.10.24. 10:57:04

@montroyal ( CAN qc): Ezt nem hinnem, hogy csak a magyar nokre lenne jellemzo. Az angol nok egy fillert nem fizetnek egy ferfinek, ha nem muszaj. Teljesen termeszetes, hogy mindent a ferfi fizet. Dolgozni sem sietnek vissza...sot.
Ezt en nem igazan ertem, hogy egy meglepetes nyaralast miert kell kifizetni azonnal. Akkor abban mi az ajandek/meglepetes? Ha pedig en fizetem a nyaralast, akkor nyilvan szeretnem tudni elore, hogy hova, mikor stb. No mindegy. Igy szep, hogy mindenki mas.

London2009 2016.10.24. 11:01:23

@LondonFashion: nem, szerintem felreertettel.
Mi is minden kiadast felezunk. Sajat megtakaritasi szamlank van, hitelkartyank, rendes kartyak stb. sot meg kulon befektetesunk is van. Ugyhogy akkor ez meg nem a sved modi!
Szerintem az a sved modi ha az utolso bevasarlast, mozijegyet, vacsorat stb. mindent kiszamolnak az utolso fillerig. A ferfi pedig soha nem galans es hivja meg a not egy vacsorara, programra.
Na en ebbe a szamolgatosdiba beleorulnek.

London2009 2016.10.24. 11:45:49

@Matula néne: ezt pont igy gondolom en is... : )

P.Elliot 2016.10.24. 12:20:36

@geegee: Csaladoknal is kiszamolgatas van hogy ki mit fizet? remelem a nok hazimunkajat es gyerekneveleset is beszamolja a kiadasaiba a csaladapa mert ha mar ennyire szamolgatnak akkor az jogos lenne.

adg 2016.10.24. 13:47:55

@geegee: el nem tudom kepzelni ezt a kulon kasszat egy csalad eseteben. Biztos nem vagyok eleg halado.
Felesegem vasarol altalaban, milyen fasza lenne este tartani egy meetinget, hogy akkor a tejfol a tied, a hasaalja az enyem, a csoki a gyereke, szoval azt felezzuk....
Irjak a kocsihasznalatot is? Csak hogy igzsagosan szet tudjak osztani a benzint, biztositast, szervizszamlakat? Es ha az egyik jobban nyomja a gazt, akkor tobbet fizet a benzinert?

Hasmeneskor meg a wcpapir tobbletet kell megfizetni?

Szorakozzon ezzel akinek nincs jobb dolga. :D

-----
Fentebb irta valaki, hogy egy hazon van hat ablak. (!) 6.
Ez nem egy ritka kivetel errefele: kepkezelo.com/images/64xevikufef3nbtu8b2e.png
:) Kulon felhivnam a figyelmet a louvre (louver) nevu ablakra, ami 10-15 centis lamellakbol all, orom takaritani. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.26. 03:17:42

@P.Elliot: @adg: Elképesztő ez az egész kiszámolósdi nekem is, finn gomb sincs, hogy lehet ezt egy egész életen át végig csinálni.Ahogy én tudom, a lakhatás, rezsi, ilyesmi felesbe meg; aztán a szórakozgatás, stb az meg felváltva, vagy ahogy megegyeznek.És mindkét félnek van saját megspórolt pénze, amiből mondjuk a hobbit, vagy luxus dolgokat állják. (Luxus alatt azt értem, ami nem a szoros életvitel része...).De mondom, nekem is cseszlovák ez az egész...
Adégé, az az ablak továbbra is q jó, mint egy reluxa... :D
Takarítani, na azt nem vállalnám.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.26. 03:22:53

@London2009: Nemtom, ezt az extrém hamar munkát csak úgy tudom elképzelni, hogy nincs rendesen megcsinálva, csak éppen össze van csapva.Gondolom, akkor csak kívül van megpucolva, az is csak az üvegfelület, ugye? Ipari jellegű helyeken, ahol egybefüggő üvegfelületek vannak 10-100 négyzetméterszám, pl üzlet kirakata, irodaház, stb, ahol nincs semmi keret, horony, nút, akármi, amit kerülgetni kell, vagy elbaxxa vele az ember az időt; ott persze lehet haladni-szaladni a munkával, azt elhiszem.Kéne egy ilyet látni élőben...

P.Elliot 2016.10.26. 04:07:40

@geegee: Tudod mikor mentem volna felesegul egy olyan alakhoz aki ezt a szamolosdit jatsza...
A hazassag az kozosseg is nem? Ha nem az minden teren akkor minek kell a hazassag egyaltalan?
Nalunk ugy volt hogy termeszetesen mindketto fizetese a csladi kasszaba ment, abbol viszont osztottunk egyforma mennyisegu zsebpenzt amivel az illeto azt csinalt amit akart, ha a feneket torolte volna ki vele akkor azt is megtehette.
Minden dolgot ami kellett a kozosbol vettunk, ruhat, kozmetikat, szorakozast, nyaralast, barmit, a zsebpenz hulyesegekre volt igazabol, a ferjem rendszerint a sakk maniaja koruli dolgokra koltotte, en joreszt egy raszorulo rokonomnak kuldtem el extraban mert rajukfert/ rokonokat is tamogattunk a kozosbol is/. Szepen megbeszeltuk a kotelezo kiadasokon kivul hogy a maradekkal mi legyen, milyen celra mennyit teszunk felre es kesz.
Betetkonyv es minden 2 neven.
Nagyon szepen gyarapodtunk. Fogadni mernek hogy kulon kasszan nem lenne ennying mint ami van. A fele sem.

P.Elliot 2016.10.26. 04:09:39

@adg: Ez a hasmenes wc papir jo volt, hehehe....

Matula néne 2016.10.26. 11:20:15

@puhacica: "oh, igen! es titkon minden vagyam a habos-babos feher ruha, hogy abban tolthessem eletem legszebb napjat. vagy az az a nap, amikor szulok? na de en azt nem fogok. varj, kitalalom, ennek meg az az oka, hogy beteg vagyok. kerlek, meselj meg a noi principiumrol! :D"

Semmiféle habos-babos ruháról, sem női principiumról nincs itt szó kérem szépen.
Ha egy kapcsolat komoly, úgy értem mindkét fél igazán komolyan és hosszú távon gondolja, akkor nem értem mi a probléma az elköteleződéssel. Mellékesen megjegyzem, egy élettársi kapcsolat ha befuccsol, ott 99,99 %, hogy a nő jön ki rosszabbul, konkrétan ismerek olyat, ahol a nő sikeres vállalkozó volt, a faszi átlagos keresetű, együtt felépítettek egy családi házat, miután szétmentek, a nő egy szatyorral "menekült" és az SENKI meg nem védte.... de ez csak egy apróság. A "durva" lényeg, ha arra jó vagyok, hogy "kefélgessünk", (bocs a közönségességért), akkor a kötelezettség részét is vállaljuk. be.
Az, hogy nem akarsz gyermeket, a magánügyed. Szerintem ahhoz fogható boldogság amit a gyerek ad, nincs..... de őszintén mondom, aki nem akar gyereket (nem betegség miatt), annak sokkal jobb, ha nem is lesz, és nincs ezen semmi kivetnivaló, ez mindenki szuverén joga, én nem ítélek el senkit ezért. Csak azokat sajnálom, akik szeretnének, de nem lehet nekik.
És (éssel nem kezdünk mondatot:) zárásul egy klisé: jó házasságban csodálatos élni szerintem.... ha pedig két ember nem passzol össze, akkor az ideig-óráig való együttélésre is kár pazarolni az éveket és persze házasodni is butaság lenne.
Te nem így gondolod.... nincs ezzel semmi baj. ::))))

puhacica 2016.10.26. 13:27:38

@Matula néne: semmi problema az elkotelezodessel. tokeletesen el vagyunk kotelezodve. ja, hogy ezt nem egy vadidegen anyakonyvvezeto elott mondtuk ki es nincs rola papir? engem nem zavar. teged miert?

Matula néne 2016.10.26. 18:07:49

Nem az anyakönyvvezető úgymond a lényeg, a törvény egyszerűen így határozta meg a "szertartást".... így nézzen ki a dolog, a házasság törvény által van szentesítve, védelem mindkét fél számára, törvényes keret a családnak.
Természetesen nem zavar engem, hogy Te vagy bárki más házasságban él-e vagy sem, csak a témáról beszélgetve, mivel annyira leszóltad, szóltam én is hozzá, mint ellentétes véleménnyel rendelkező - beszélgettünk a témáról, bár kissé már elkéstem, mert jó pár nap eltelt a poszt óta.

LondonFashion 2016.10.27. 06:51:03

@London2009: @geegee: Igen, akkor meg nem kovetjuk mi sem a hard-core sved modellt, annal amugy is sokkal szetszortabbak vagyunk, minthogy ezeket az aprosagokat mint pl. mozijegy szamon tudnank tartani.... es meg neha egy galans vacsora is befigyel a tarstol. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.27. 10:22:00

@P.Elliot: Jó, hát én se mondom, hogy ez normális dolog...És ezek a derék svédek házasodni sem nagyon akarnak, jó csomó részük megmarad az élettársi szinten.Szerencséjükre az állam elismeri a hivatalos élettársi kapcsolatot, amivel pl könnyebben lehet lakáshitelt felvenni, stb.
Hát, ilyenek ezek, na... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.27. 10:27:56

@LondonFashion: Haha, oké, csak ízlés, tetszés szerint... :D

Én is követnék bizonyos fajta svéd modellt, mondjuk legyen 185 centi, nagymellű, darázsderekú, hosszú szőke hajú..Asszonykám persze lehet tiltakozna az elején, de később biztos megbékélne, legalább lenne állandó női társasága...
:-)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása