oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2016. augusztus 21. 06:41,  Hogyan lehet amerikai jogsid? 83 komment

2016. augusztus 21. 06:41 Határátkelő

Hogyan lehet amerikai jogsid?

A címben feltett kérdésre az alapválasz az, hogy „legyél hozzá Amerikában”, és ez nyilván nem megúszható. Ugyanakkor a dolog menete már egy érdekesebb (és tanulságosabb) kérdés és válasz, szóval ma ez lesz az egyik témánk. Emellett megismerkedhetünk egy érdekes kezdeményezéssel, a végén pedig kis játékra invitállak titeket: gondolkodjatok el azon, ki mit tanácsolna 18 éves önmagának! Vágjunk is bele!

ohio_driver_s_license.JPG(Fotó: daytondailynews.com) 

Induljunk el hát az Egyesült Államokból, ahol érdekes módon bonyolultabb honosítani a magyar jogosítványt, mint újat szerezni, így aztán az Usázunk blog főhősei is belevágtak a dologba – nem akármilyen tapasztalatokkal gazdagodtak.

„Megvan a kocsiiiii! Ami magával hoz még egy vicces dolgot, hogy a jogsijaink is megvannak.

Vagyis kiválasztottunk egy autót, egy egész napos autókereskedésben mászkálás után, de csak akkor adják oda, ha megvan az amerikai jogsi, a biztosítás a kocsira meg még kb. ezer olyan papír, amihez senkinek semmi köze, de főleg nem az autókerekedésnek, de már közben rájöttünk, hogy itt ebben sokkal lazábbak az emberek.

Szóval a legsürgetőbb az itteni jogsi volt. Legalábbis a Zolinak. Mivel az otthoni jogsit amerikaisítani sokkal bonyolultabb, mint egy újat csinálni, így ennél maradtunk. Mivel nekem nincs jogsim, rám amúgy is ez várt.

Kaptunk egy kis könyvet az ohiói kreszről Pattől, amit el is kezdtem olvasgatni, Zoli meg talált egy ilyen kresz-teszt programot, szóval nekiestünk, de én azért éreztem, hogy messze vagyok még ettől, mivel semmiféle közlekedési szabályt nem ismerek, fogalmam sincs ki merre és mikor kanyarodhat és kb. csak az elsőbbség adás kötelező meg a stop tábla az, amit ismerek.

Na, mindegy, olvastam a könyvet, egészen belejöttem a tesztekbe is (mondjuk akárki megkérdezné mi mit jelent, nem biztos, hogy el tudnám mondani mi micsoda magyarul, de ez egyelőre nem is számít) úgyhogy végül elmentem én is.

És egy fél nap „tanulás” után sikeres írásbeli vizsgát tettünk, plusz Zoli gyakorlatit is. Ezt úgy képzeljétek, hogy a vizsgáztatónak nincs kocsija, mindenki a sajátjával vizsgázik. Tehát beülsz a kocsidba, odavezetsz az irodához, hogy megszerezd a jogsit. Értitek benne a viccet?

Mindenesetre nyilván bebizonyosodott, hogy Zoli tud vezetni és másnap el is mentünk a jogsiért, néhány papír bemutatása után ott helyben ki is nyomtatják.

Nekem most ilyen temporary jogsim van, ami egy évig jó, és addig kell megcsinálnom a gyakorlati vizsgát, de ezzel is vezethetek, annyi feltétellel, hogy ül mellettem valaki, akinek rendes jogsija van.

Ha majd megtanultam vezetni, akkor elmehetek vizsgázni akármikor. Kicsit amúgy vicces, hogy konkrétan nulla tudással törvényesen vezethetem az autót.”

Ha emellett egyéb érdekességekre (például tévévásárlásra) is kíváncsi vagy, olvasd el az eredeti bejegyzést!

Így épül egy külföldi közösség

Isztambulban él úgy nagyjából 18 millió ember (azért nagyjából, mert ebből a hivatalos „csak” 14 millió), értelemszerűen köztük rengeteg a külföldi. Ők alapították egy iráni származású, de már az Egyesült Államokban született, viszont Isztambulban élő (ez így elég szép kör azért…) startupper vezetésével az Istanbul&I-t. Hogy mi is ez pontosan, arról az Istanbuli Utazások blog számolt be.

isztambul.jpg

„Az eleinte szociális projektnek induló kezdeményezés mára teljes közösségé alakult, melynek célja bemutatni a város igazi, emberi arcát, az itt élők mindennapjait és azt a varázslatot, ami miatt az egyre több viszontagság ellenére is, rengetegen rajonganak érte.

A Boszporusz menti metropolisz ebben az időben sajnos leginkább negatív kontextusban jelenik meg a médiában, a külföldiek így teljes káosszal és félelemmel azonosítják, ezért a város csodáira, szépségeire, egyedülálló hangulatára való figyelemkeltés fő küldetéssé vált. (...)

Több történetmesélős esemény is megrendezésre került, ahol bárki előadhatott személyes élményeket, melyek a városban érték, illetve az ahhoz fűződő álmokról, tervekről is szót lehetett ejteni.

A kulturális sokszínűség éppúgy jellemzi az Istanbul&I közösséget, ahogy magát a várost, így a határok nélküli összetartás jegyében részt lehetett venni jemeni, szír és libanoni esteken, ahol a különböző országok ételeinek kóstolásán túl, azok társadalmi hátterét és jelenlegi problémáit, kihívásait is meg lehetett ismerni.

A Ramadán közeledtével vetődött fel az ötlet, hogy a városban élő sok szír menekültet különösen nehezen érintheti a muszlim böjt, a rajtuk való segítés pedig igazán beleillik a csapat profiljába.

Isztambulban több civil szervezet foglalkozik szír és más menekült gyerekek taníttatásával, akik szívesen csatlakoztak az eseményhez, továbbá arab éttermek is felajánlották segítségüket, ingyen étellel támogatták a kezdeményezést, melynek a neve Ifrar&Community lett. 

Az iftar jelentése esti vacsora, amit a Ramadán idején csak napnyugta után lehet megejteni, így ennek jegyében a késő délutáni órákban kezdődtek az események, amiket a jó időnek köszönhetően városi parkokban lehetett megrendezni.

A böjt minden péntekén gyűltek össze szír menekült gyerekek, az Istanbul&I közösség pedig játékokkal, festéssel, fényképezgetéssel szórakoztatta őket és csalt mosolyt a viszontagságoktól meggyötört arcukra. (...)

A csapat szeretne nemzetközileg ismert lenni és a sok viszontagság közepette is emberi maradni, tehetségeket felkarolni, aktív közösséget teremteni, ahol sem a vallás, sem a származás nem mérvadó, hiszen egy valami közös abban a 18 millió emberben: Isztambult mindannyian az otthonuknak tekintik.”

A kezdeményezéshez a magyar blog is csatlakozott, további érdekességeket itt olvashatsz.

Tanácsok 18 éves kori önmagamnak

Szigorúan véve csak nagyon érintőlegesen kapcsolódik a blog tematikájához, de nagyon jópofa posztot írt Natussshka arról, mit is tanácsolna 18 éves kori önmagának (no nem mintha olyan régen lett volna az a 18. születésnap…). Aztán amikor elolvastam a posztot, arra jöttem rá, hogy tulajdonképpen több pontban mégis csak kapcsolódik a külföldi élethez az írás, lássuk hát!

fiatalok_tengerpart_foto_pixabay_com_eliens_1.jpg(Fotó: pixabay.com/Eliens)

Koncentrálj a nyelvekre!

A nyelvtanulás mindig is a szívem csücske volt, de pont egy olyan nyelvet kellett tanulnom – német – amit valamiért nem szerettem meg azóta sem. Az angolt próbálgattam önerőből tanulni - kedvenceim voltak a dalszövegek nyomtatott verziójával való nyivákolás esténként -, viszont azt most még inkább nyomnám. (...)

Tanulj!

(...) Nem erőszakolok senkire semmit, az egyetem nem egy kötelező dolog, viszont rengeteg olyan lehetőséget ad, amit mindenkinek ki kellene használnia: én is így jutottam el Amerikába és Oroszországba is.

Utazz!

Ha most újra kezdhetném és lenne egy felesleges évem az érettségi és az egyetem között, akkor biztosan elmentem volna önkénteskedni egy évre, ahol nem csak rengeteg élettapasztalatot gyűjthettem volna, de akár új nyelvet is elsajátíthattam volna. Nem beszélve arról, hogy ezekhez lényegében nem kell pénz, az EVS önkéntes munkái szállást és étkezést is biztosítanak, valamint némi költőpénzt is. (...)

Próbáld ki magad!

Bármi, ami kreatív, vagy éppen szíved vágya, de mindig van valami kifogásod. Amíg fiatal az ember és könnyebben mozog, nincsenek szinte korlátai, addig bármi belefér. És bár a következő példa is utazáshoz köthető, ez mégis kicsit más: szintén az Európai Unió által támogatott tréningek kipróbálása.

Bánom, hogy csak most jutottam el oda ebben az évben, hogy menjek, mert olyan szintű dózist kaptam a 10 napos olaszországi tréningen, hogy még mindig érzem a hatását.

Nyolc országból érkeztek fiatalok, akikkel egy érdekes témát jártunk végig abban a másfél hétben (diszkrimináció, migránsok, xenofóbia) a legkülönfélébb eszközökkel tágítottuk a tudásterünket. A már említett nyelvi és környezeti hatásokat nem is említem. (...)

Légy magabiztos!

18 évesen az ember lényegében már a felnőtt világ küszöbén áll, bár remegő lábakkal és azt sem tudja legtöbbször, hogy mihez kezdjen. Sokan pont ezért kevésnek érzik magukat 1-1 dologhoz, pedig a kiállás nagyon fontos. Legyen szó diákmunkáról vagy éppen egy teljes munkaidős állásról – és az interjúról – te ismered magadat a legjobban, tehát mutasd is úgy be magad."

A teljes posztot itt olvashatjátok el, a kérdés pedig persze adja magát: ti mit tanácsolnátok a 18 éves kori önmagatoknak? Akinek van kedve hosszabban írni, az akár poszt formájában is elküldheti a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

HÍRMONDÓ

Több kivándorló utal haza, de mennyit?

Érdekes jelenség, hogy miközben egyre több a határátkelő magyar, ők dollárban számítva kevesebb pénzt küldtek haza a Világbank adatai szerint, ami persze még mindig igen komoly összeg. Ha kíváncsi vagy a konkrét számokra, akkor erre indulj.

Többen jöttek, mint amennyien elmentek

Egyre súlyosabb gondokhoz vezet a lakosság kivándorlása Magyarországról is, ami persze nem újdonság, hanem napi tapasztalat. Ezzel együtt pláne érdekes, hogy a nettó migráció pozitív volt. Nem is olyan kevéssel, derül ki ebből a cikkből.

A határátkelők miatt lesz drágább a kenyér?

Augusztus 20. tájékán mindig téma a kenyér ára. A rossz hír az, hogy a Pékszövetség elnöke szerint legkevesebb 2-3 ezer emberre lenne szükség az iparágban, ami béremelés nélkül lehetetlen. Márpedig ebből következik a termékek drágulása is. Na és mi ennek az oka? Na mi? 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Törökország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6310937074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.08.21. 06:50:53

"A határátkelők miatt lesz drágább a kenyér" szerintem meg a politikusok miatt...

szalka240 2016.08.21. 08:59:43

Az utolsó hírhez
"A béremelést viszont a sütödék nem tudják kigazdálkodni, ezért emelkedhet a kenyér ára. Septe József emlékeztetett: néhány év alatt ötször kellett minimálbért emelni és az energiaárak is nőttek."
Éljen a rezsicsökkentés. Miközben az energiaárak világszerte csökkentek, Magyarországon a rezsicsökkentés következtében nőttek. Vagy csak fennakadt a régi lemez?

Taxomükke (UK) 2016.08.21. 09:10:56

@szalka240: Ha eleve nem minimalberen lennenek a dolgozok, nem is erintene a munkaadot a minimalber emelkedese...

Mrs. Clayton 2016.08.21. 09:45:29

Csak ugy mondom, hogy Magyarorszagon sincs a vizsgabiztosnak autoja, az oktato autojaba ul o is bele, amikor a delikvens vizsgazik.

Ez ilyen angolszasz szokas, hogy van tanulovezetoi jogsi es rokon/barat is megtanithat vezetni. Raadasul ha jobban belegondolunk, nem egy raketatudomany a vezetes, biciklit is az emberek maguk tanulnak meg vezetni, aztan minden kresz tudas nelkul ott eveznek ossze-vissza az uton.

A lanyom epp europai koruton van. Teljesen elvezi, hogy egyedul utazgat, varost latogat stb es nem erti, hogy a magyar baratai miert nem csinalnak semmit a nyariszunetben. Megjegyzem nem a penz az oka, nekik telne ra. Kivancsi vagyok mikor fog koztuk is igazan jellemzo lenni, hogy csak ugy felpakolnak es mennek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.21. 09:49:41

Azt hiszem, az "Elégtétel" című posztommal telitalálatot lőttem néhány héttel ezelőtt. Azóta sem szólnak másról a híradások minthogy nincs ember és bért kell emelni. néhány cég már meg is tette ami dícséretes csakhogy a kormány még nem tette hozzá a magáét. Elvonások csökkentése formájában. Például.
Véleményem szerint a legfőbb probléma a 2-300ezer forint alatt keresők óriási elvonása. Persze mert ők vannak a legtöbben és a legkisebb az érdekérvényesítő erejük. Így aztán aki teheti elmegy közülük.

tnt 2016.08.21. 09:59:13

@diggerdriver: nem csak ők mennek... megy már mindenki és még többen fognak nagyon jól képzettek is jó fizuval...

Csodabogár 2016.08.21. 11:08:34

Most értettem meg, hogy miért nem tudnak az amerikaiak, úgy általában, tisztességesen parkolni.

DieNanny CH 2016.08.21. 11:19:12

Ez a 18 éves-dolog... Szóval, ez az 1 év önkéntesség nekem pont belefért volna érettségi után. De! Létezett 1992-ben az ilyen, 1 éves önkéntesség?

Taxomükke (UK) 2016.08.21. 11:50:49

@diggerdriver: A legutobbi posztodnal meg kurvara nem akartak megerteni egyesek, hogy az iras nem az etkezesi szokasokrol szol...
:))

fhdgy 2016.08.21. 11:51:59

@szalka240: a rezsi csökkentés csak és kizárólag lakossági fogyasztókra vonatkozik. Cégekre, vállalkozásokra nem.

firg_firg 2016.08.21. 12:12:58

Birom az ilyen legy magabiztos tanacsokat.

2016.08.21. 12:41:16

Magyarorszagon is vezethetsz sajat autot is tanulokent, ha van veled valaki a kocsiban es T-betu matrica van rajta, es az oktato kocsijat viszik el tobbnyire vizsgazni, nem a vizsgabiztoset, es ugyanugy a tanulo vezet el a vizsgaig tobbnyire, mert mire arra kerul a sor, tobbnyire arra lehet szamitani, hogy jol vezet, es sikerulni fog, meglepo, mi? :D

Az utolsoban levo kozhelyes tanacsok, miert a 18 eves kori onmagadnak szolnak? Hidd el, nem uszott el a lehetoseg, ha elmultal 18, tudom, hogy felfoghatatlanul gyorsan mulik az ido mar, de hidd el, az nem ok nelkul tortenik!!! 25 evesen mar sokkal erettebben, es komoly tapasztalatokkal a hatad mogott allsz hozza a dolgokhoz, es meg akkor is boven megvalosithatod meg Onmagad!!!! Semmi sem keso!!!

-

@Mrs. Clayton: "nem egy raketatudomany" Jáááájj. :D

macamuca [IHUN] 2016.08.21. 13:12:20

@Mrs. Clayton:
Azért van egy pirinkó különbség aközött, hogy kresz-tudás (és vezetői tudás) nélkül bicajjal megyek neked/ütlek el, vagy autóval...
Szerintem.

@mojyo:
Mióta vezetheti a tanuló (!!) Mo-on a saját autóját jogsi nélkül??
Az oktató autóját igen, az oktató jelenlétében, de más, jogsival rendelkező személy mellett, és más autóban nem. Oka: az oktatóautókban 2 pedálsor van=az anyósülésen ülő oktató így bármikor korrigálhat. Vizsgán is ő ül ott (=akkor is övé a felelősség a járműért-benne ülőkért!!), a vizsgabiztos hátul ül.

P.Elliot 2016.08.21. 13:14:34

@mojyo: Minden auto kicsit mas az elso oraban, van akinek szokni kell, en peldaul nagyon nem szeretnek egy netan teljesen ismeretlen autoval vizsgazni. Valoszinu hogy a vizsgaztatok gyakorlatiasan erre szamitottak amikor hozhatod azt a kocsit amit akarsz, feltehetoen amin tanultal. A vizsgazo amugy is drukkol hogy nehogy kihagyjon valamit. A legtobb ember aki most vizsgazik eloszor altalaban vesz kocsit maganak szinte azonnal, ugyis ahhoz fog szokni.
Egyetertek hogy 18 evesen az ember meg nem maradt le semmirol sot az igazi dontesek, felismeresek a jovohoz kesobb fognak jelentkezni....

Cheap Charli 2016.08.21. 13:23:53

@fhdgy: vonatkozott rajuk is. Ok fizettek a kulonbozetet.

P.Elliot 2016.08.21. 13:24:04

Nem ertem ezt a nem vizsgazott autovezetesbol de vezethet dolgot. Letezik ilyen barmelyik allamban? Mert itt New Jerseyben nem tanacsolna a rendor hogy ilyet csinaljon barki hacsak azota nem valtozott a helyzet de szerintem nem. Nem errol van szo hogy a posztironak volt mar jogositvanya otthonrol es csak az itteni szabalyok miatt kellett az irasbelit letenni? Maskeppen el sem tudom kepzelni hogy egy gyakorlatlan, sot nem is oktatott kezdo valaki mellett ulve vezessen. Nincs itt valami felreertes?
Amikor a lanyom levizsgazott irasbeli es gyakorlati utan akkor egy ideig csak jogositvannyal rendelkezo mellett vezethetett egy ideig, nem emlekszem meddig mert regen volt de minden tudassal rendelkezett a vezeteshez es megiscsak ilyen lassan ovatosan engedtek hogy onalloan vezessen.
Valami felreertes lehet a dologban szerintem.

2016.08.21. 13:30:59

@macamuca [IHUN]: Azt nem tudom, hogy miota van igy, de en ugy tudom, hogy nem tilos a csalad nem duplapedalos autojan gyakorolni, ha veled van valaki ervenyes jogositvannyal, es van rajta T-matrica, ettol fuggetlenul kell autosiskolaba is jarni.

2016.08.21. 13:32:37

@P.Elliot: Igen, volt neki magyar jogsija, igy van a posztban. De nyilvan lehet vezetni vizsga nelkul is, ha van veled oktato, mindenki igy vesz orakat. :D

P.Elliot 2016.08.21. 13:43:07

Ha volt magyar jogsija/ ugy latszik nem voltam figyelmes az olvasasban/ nem igaz hogy kave nelkul az ember nem ember, hehehe../ akkor teljesen termeszetes hogy vezethet, inkabb az lenne a furcsa ha nem, hiszen feltehetoen gyakorlott vezeto...

2016.08.21. 13:54:49

@P.Elliot: No de ha a magyar jogositvany nem ervenyes az USA-ban, akkor azzal, bar nyilvan megvan hozza a kepessege, jogilag megsem vezethet, ezert kellett neki vizsgat csinalnia, es ezt talalta viccesnek, hogy a sajat autojaval vezetve ment el a vizsgajara.

Szerintem pedig ebben nincsen semmi furcsa, mert Magyarorszagon is azon az auton vizsgazol, amin megtanultal (tobbnyire az oktatoen). Amerikaban valoszinuleg akarmilyen auton meg lehet tanulni, akar a sajatodon is, ezert azt is elviheted vizsgazni, igy csinalta a posztolo, de nem tudom, mi ebben olyan abszurd, hiszen, ha at akarsz menni a vizsgan, akkor akar az oktatoet, akar a sajatodat viszed a vizsgara, nyilvan tudsz annyira vezetni, hogy oda talalj. En is igy csinaltam, hogy vettem a vizsga elott egy lecket, amikoris az utolso negyedoraban a vizsgakozponthoz mentunk, ahol beult a vizsgaztato, es kezdodott a vizsga. Nem tudom, mi a kulonbseg, azon kivul, hogy a poszt iroja nem az oktato autojat vitte, hanem a sajatjat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.21. 14:04:47

@Taxomükke (UK):
Bizony ez így volt. Most éppen azon gondolkodok hogy vega legyek vagy vegán. Amíg eldöntöm betolok arcba egy grillcsirkét:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Amúgy is ma megkezdtem rendes évi szabadságom.
Kivittem asszonyt a repülőtérre...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

fhdgy 2016.08.21. 14:11:45

@macamuca [IHUN]: Amit mojyonak írtál, korrigálásra szorul. Akinek nincs jogsija is vehet autót, és szerel(tet)het bele plusz pedálokat, és oktathatja olyan személy, akinek van érvényes, az adott kategóriára jogosítványa. Feltétel persze, mint egy normál oktató esetén is, a sikeres KRESZ vizsga. Úgy tudom, hogy engedélyt kell kérni, de lehetséges!

P.Elliot 2016.08.21. 14:14:31

Ahogy en vissza emlekszem a sajat vizsgamra hat igencsak drukkoltam, vizes volt a tenyerem, ha az oktato kocsija lett volna azon idegesen keresgelni az indexet meg a tobbi kis apro dolgot, hat sem en nem szerettem volna, se az oktato hogy amikor kinnt vagyunk a forgalomban akkor befordulas elott kapirgaljak a muszerfalon vagy keresgeljem hogy a lampak mukodnek-e, az uj kocsimon most az esoben pl. be akartam kapcsolni a lampakat es nem gyulladt fel, muszaj volt kiallnom es az autos konyvben keresgelnem hogy mi a fene baja van, egeszen sokara kattant be hogy a terdemmel megloktem egy gombot, kapcsolot beszallaskor es ott valami lekapcsolodott es emiatt nem tudtam kigyujtani a villanyt. Azt hittem hogy megut a guta mert annyi felesleges vackot epitenek be hogy elkepeszto es mivel az autok kisebbednek ezek szerint konnyu belejuk utkozni.
Szoval en nagyon ertelmesnek talalom hogy a tanulo a megszokott kocsijaval vizsgazzon.
Egyebkent elsore atmentem de akkora vizsgadrukkot talan meg nem is ereztem eletemben, fokeppen azert mert a vizsgaztato egy komor, szotlan pasas volt mint akinek semmi jo velemenye nincs a vezetni vagyorol, gondolom nem akarta hogy megpuhitsak bamivel mert amikor kozolte hogy atmentem akkor mar mosolygott is, / foleg azon hogy a levegobe ugorva kiabaltam hogy Thank You!
En utalom ezeket a sokmindennel felszerelt kocsikat, egy amerikai ismerosunk, 50-es no, vett egy kocsit amihez adtak valami papirt hogy tanfolyamra jojjon vele hogy elmagyarazzanak mindent rajta. Elment nagy csodalkozassal es kellettlenul, ketszer volt ott, egy kukkot sem ertett belole, autokulcs nem is volt csak egy gomb, begurult, odavagta a papirt az okato ele , kozolte hpogy mit csinaljanak az ilyen komplikalt kocsikkal, meg levelet is irt a gyartohoz jellemezve a kocsijukat aztan vezette csak ugy egyszeruen, annyit tudott hogy hogy kell beinditani, vezetni, ezt-azt rajta de atobbi kismillio vackot nem, nem is hasznalta soha.
Ha a posztolonak volt magyar jogsija, akkor egyebkent is vezethet nem is tudom hany honapig, a nemzetkozivel meg egy evig is talan...

fhdgy 2016.08.21. 14:22:42

@btiborc: Értem, hogy mit akarsz ezzel mondani. Ivó- és szennyvíz esetén bele is látok a dolgokba, mert 1984-től, a mai napig is, jobbára külsősként nagyon sok vízműnek dolgoztam az ország területén, pl. vízdíjszámlázás területén is. A vízdíj lakosság esetén kötött, sőt 2010 vagy 11 december 31.-ei állapothoz képest csökkentett is. Nem kell már sok idő és a rezsicsökkentés víz esetén komoly gondokat fog felszinre hozni. Aki Mo.-on él, "örülhet" a víz rezsicsökkentésenek, de boldog ne legyen, mert ez többe kerül neki, mint amennyit "megtakarított". Pl. az állami vízművek keményen nyelik az adófizető pénzét, amíg korábban nem kellett állambácsinak dotálnia a vizet!

Mrs. Clayton 2016.08.21. 14:26:22

@macamuca [IHUN]: Ha ez tenyleges problema lenne gondolod, hogy az angolszasz orszagokban erre meg nem jottek volna ra?
Termeszetesen itt is van oktato es vehetsz tole orakat, viszont igy a jogositvany lehet akar tobb ezer font is mire kezbeveszi az ember. Ha jogsival rendekezo rokon, barat is meros tanit ugy sokkal olcsobb es semmivel sem veszelyesebb, tekintve, hogy az oktato auto ugyanolyan auto mint barmelyik nincsen benne extra pedal meg effelek. Miert utne el egy tanulo barkit?Jellemzoen a mar jogositvannyal rendelkezok okozzak a halalos kozuti baleseteket nem tanulok.

2016.08.21. 14:38:16

@fhdgy: Pedalokat kotelezo? Nem lehet csak ugy apuval elmenni a csaladi zsigulival egyet a telep korul, ha van rajta T-betu, es apunak amugy 25 eve makulatlan jogsija van?

2016.08.21. 14:40:49

@Mrs. Clayton: "az oktato auto ugyanolyan auto mint barmelyik nincsen benne extra pedal meg effelek. " De van, kuplung + fek az anyosulesbol is elerheto.

fhdgy 2016.08.21. 14:49:37

@mojyo: Tudtommal kell az anyósülés elött is plusz fék! De mindjárt rákeresek a neten.

fhdgy 2016.08.21. 15:14:02

@fhdgy: A neten keresve kiderült, hogy volt ilyen lehetőség, de megszünt. Ma már csak szakoktató oktathat. Kibulizták maguknak! -:(

2016.08.21. 15:19:00

@fhdgy: De autosiskolaba jaras mellett, csak ugy, gyakorolni se viheted el a csalad kocsijat T-betuvel, a batyaddal? Akkor minek lehet T-betut kapni mindenhol, es miert van akkor egy csomo auton?

tabouleh 2016.08.21. 15:26:10

@diggerdriver: Azért annyira nem szakadnak meg a béremelésben. A tesco pl éppen hirdet (Bp, Fogarasy út, az ország legnagyobb tescoja) felvételt: 147-159.000 HUF/ hó. BRUTTÓ. Ez nettó 97.700-105.700 Ft, esetleges kedvezményekkel ( pl. 1 eltartott gyerek), akár nettó 127.000 is lesz belőle. Egy vicc.
Hetek óta kint van a tábla a bejáratnál.

fhdgy 2016.08.21. 15:31:54

@mojyo: A T betű nem azt jelenti, hogy nincs jogosítványod. Azt is jelentheti, hogy még mazsola a vezető!

Akinek van jogosítványa, de még megsem száradt rajta a tinta, a T betűvel jelzi, hogy ő még kezdő vezető. Nem kötelező, de egy lehetőség.

2016.08.21. 16:07:15

Egyik temahoz sem kapcsolodik, de ha a kulfoldon szuletett lurkot valaki magyar olvasasra szeretne tanitani van egy meseapp,ami segithet: www.bookrkids.hu En mindig konyvet kerek otthonrol hogy a gyerek tudja nezegetni, ez egy jo kiegeszitesnek tunik. Ismeri valaki? Erdemes elofizetni?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.08.21. 16:23:40

@Mrs Rumcajsz CA: Az egyszervolt.hu is nagyon jó kiegészítésnek. Az ingyenes, mi ezt is használtunk még Mo-on.

Mme Seldon 2016.08.21. 16:56:40

@Mrs Rumcajsz CA:
Köszönöm a tippet, én sem ismertem, de van 5 mesés próbajegy ingyen, én biztos kipróbálom. Aztán, ha tetszik, 990 Ft az egy hónapos időszakra és 2490 3 hónapra.
www.bookrkids.hu/shop/szabadjegy

szalka240 2016.08.21. 17:22:06

@fhdgy: Én azt tudom, hogy a "csökkentés" rész csak a lakosságra vonatkozik. Ezért is írtam, hogy a pékeknek meg a rezsicsökkentés következtében nőtt, miközben jobb helyeken meg csökkent.

skye8 2016.08.21. 17:32:36

Nekem tanulovezetoi jogsim van (G1-Kanada), csak egy elmeleti teszten kell atmenni Es megkapod.egyedul nem vezethetek, ejjel nem vezethetek 12-5 kozott Es csupan egy szemely johet velem a kocsiban Akinek full G engedelye kell hogy legyen. Nekem nagyon bejon ez a rendszer mert az autovezeto suliban 150$ masfel ora vezetes, igy a boyfriendem is tanithat suli kozben. A vizsgara mehetek sajat autoval vagy a soforsuli kocsijaval, ugy tudom a vizsgaztatok jobb szemmel nezik ha soforsuli kocsiban vizsgazol.

Shanarey 2016.08.21. 17:49:59

Valamikor régen nekem ez a vizsga dolog úgy zajlott, hogy autóra a vizsgát az oktató kocsijával, nagy motorra a vizsgát pedig "saját" motorral kellett. Ugyanis a vizsgáztató hely közölte aki "nagy" motorra akar vizsgázni az hozzon magának, mert nekik most épp nincs, és aki mégsem hoz az csak Simsonnal vizsgázhat és akkor max 125 köbcentis motor vezethet. Így én is, egy kölcsön (nagy) motorral mentem el a helyszínre ami nem volt épp közel, s a sikeres vizsga után pedig haza.

petrespanni 2016.08.21. 18:15:03

@mojyo: igen, de itt jogosítványod van, amivel bárhová mehetsz, anélkül, hogy egyetlen órát vettél volna, vagy akár anélkül, hogy életedben ültél volna kocsiban. otthon azért megnézném, hogy mit szólnának, ha csak úgy nekiindulnál mindenféle vezetni tudás nélkül az utaknak, oktató nélkül. Nyilván ezért nincsen tanulójogsi, plusz vizsgázni sem lehet anélkül, hogy x kötelező órát vettél volna. De akkor ez ezek szerint csak nekem érdekes. :D

Az meg, hogy az oktató kocsija és nem a vizsgáztatóé, szerintem részletkérdés, a lényeg, hogy nem kell saját (vagy kölcsönkért) kocsival rendelkezned a vizsgához.

De amúgy nyilván nem lexikont írok, hanem blogot, plusz szerepel benne, hogy nincsen jogsim (ami magával hozza, hogy fogalmam sincs, hogy működik a rendszer otthon, csak kb. a húgom révén), csak leírtam, amit érdekesnek találtam.

petrespanni 2016.08.21. 18:20:46

@P.Elliot: A páromnak van jogsija otthonról, ő levizsgázott kreszből és utána rögtön vezetésből, megvan az itteni jogsija. Nekem nincs magyar jogsim, nem tudok vezetni. Én levizsgáztam kreszből, kaptam egy temporary license-t, amivel vezethetek, ha ül mellettem egy rendes jogsival rendelkező valaki. Ez egy évig érvényes, ennyi időm van megcsinálni a vezetés vizsgát, hogy megkapjam a rendes jogsit. Semmi félreértés, Ohio-ban ez van.

petrespanni 2016.08.21. 18:31:04

Na még annyi, mert sok hozzászólásban felmerült... Lehet pár hónapig használni a magyar jogsit itt is. Csakhogy a kocsivásárláshoz kellett egy ohio-i ID és itt kb senkinek sincsen személyi igazolványa, kb kiröhögnek, ha bemész csináltatni, mindenkinek csak jogsija van. Emiatt volt sürgős megcsinálni, nem azért, mert a párom nem vezethetett a magyarral.

A vizsgaszitu meg azért volt vicces, mert odamentünk a saját kocsinkkal úgy, hogy még a kreszvizsgát sem tettük le, ráadásul nem honosítani, hanem teljesen új jogosítványt csinálni. És senki nem foglalkozott ezzel. Ez szerintem teljesen abszurd.

Golf2 2016.08.21. 18:35:17

Ezek a bojfrendek mit meg nem tesznek ..

2016.08.21. 19:01:58

@Mrs. Clayton: De van. En mar lattam ilyet, angolszasz orszagban, vezeto oktato ismeros autojaban.

2016.08.21. 19:06:14

@petrespanni: Akkor felreertettem, elnezest, azt hittem, hogy volt magyar jogositvanyod (mar ha jol ertelmezem, es a tied volt az elso poszt?), es, hogy a sajat autot azzal vetted, es utana mentel vizsgazni vele amerikai jogositvanyert. Az azert tenyleg meredek, hogy egy oktato/teljes jogsis masvalaki nelkul is lehet, csak ugy, de ezen meg azert nem csodalkozom, mert Amerikaban meg muszaki vizsga sincsen. :D

P.Elliot 2016.08.21. 19:42:07

@petrespanni: Szerintem te felreertetted. Olyan nincs hogy te vezetni mehetsz csak irasbelivel vagyis ezentul vezethetsz kocsit ugy hogy teljes jogositvanyu ember ul melletted aki vezetni tanit.
Ez itt is ugy van. Irasbelin atmesz, megkapod rola a papirt hogy kezdhed a vezetni tanulast valakitol, jogosan ulsz a kocsiban mert most gyakorolsz. Ennyi az egesz.
Az meg hogy kell a jogositvany affele igazolo iratnak hogy ez meg ez vagy igaz de csinaltathatsz fenykepes igazolvanyt es nem rohognek ki, miert is? Van aki nem akar vezetni, van aki egeszsegugyi dolgok miatt nem tud, semmi nevetseges nincs benne. Talan csak az ottani magyarok rohogik ki egymast ezert bar a kornyekunkon van akinek csak fenykepes ID-je van, amerikai szomszedomnak is a szembetegsege ota de senki nem rohogi ki. Miert is? Egyebkent az utlevel is potolja az ID-t, eleg bemutatni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.21. 19:43:42

@tabouleh: Na ott ha a bruttó lenne a nettó az is kevés lenne.

petrespanni 2016.08.21. 19:58:07

@P.Elliot: Mit értettem félre? :D Így van. Vezethetek csak írásbelivel, ha ül mellettem valaki rendes jogsival.

És nem azt mondtam, hogy aki egészségügyi okokból nem vezethet vagy nem akar, azt kiröhögik. Csak kiforgatod a szavaimat, egyszerűen csak nem értik, hogy egy olyan ember, aki meg tudja csinálni a jogsit, azt miért nem azt csinálja, ahelyett, hogy személyit csináltatna (és utána meg valószínűleg jogsit is, mert itt kb elengedhetetlen, mert a város legtöbb részét máshogy nem tudod megközelíteni).
És az itteni magyarokról nem tudok nyilatkozni, mert egyet sem ismerek.
Ja és az útlevél nem volt elég az autókereskedésben, szóval nem mindenhol elég azt bemutatni.

Kötekedhetünk még, de ezek mind az elmúlt hetekben történtek velem, nem most találom ki őket.

sellőlány 2016.08.21. 20:26:28

Volt alkalmam Angliaban kipróbálni a helyzetet, mint "oktató" utastárs. A többsávos körforgalomban izzadtam le először, amikor az izgalomtól, és a többi autó közelségétől a tanuló vezető idegesen kérdezte, hogy most mikor kell kihajtani, jó sávban van-e és közben majdnem belekoccolt a szomszéd sávban haladónak, mert ráhúzta a kormányt, aztán még idegesebb lett és rossz helyen hajtott ki. Ott egy jó darabig nem lehetett visszafordulni, mert nem volt de pihenő, se kereszteződés. Ekkor már majdnem felrobbant és elsírta magát, majd megállt az út szélén index és vészvillogó nélkül (azt én kapcsoltam be reflexből), hogy ő ezt nem bírja tovább. Na akkor vettem át a kormányt és jutottam arra, hogy nagyon nagy baromság megengedni, hogy élesben gyakoroljanak. Ha hirtelen alá ment volna egy kamionnak a körforgalomban, vagy ekrántha a kormányt és nekimegy a másiknak, én biztos nem tudtam volna megakadályozni.

montroyal ( CAN qc) 2016.08.21. 21:57:45

@skye8: sajat kocsit nem szeretik, mert valszeg komissioba vannak a berelt kocsival , eloszor megbuktatnak automatikusan, hogy fizess a masodik vizsgara ,meg vegyel orakat, szoval penzre megy minden ... de hogy legyen ellenpelda nehany not atengednek aki csak ilyen vasarnapi vezeto féle ,, elso vizsgan addig mentunk, amig egy egyiranyu utcaba fordultam balra es allitolag a baloldalon parkolo autosor utan kellett volna befordulnom, azutan indexelni a kozepso szabad savba .. a masodik vizsga : 1 kor volt 5 perc atment... 17 eves magyar hivatasos(taxi stb) jogsival .. orvosi nincs 1 perces szem vizsgalat ..utana pedig a kovetkezo vizsgara 80 eves korba kuldenek el esetleg ..

montroyal ( CAN qc) 2016.08.21. 22:01:44

@skye8: ja es tegyuk hozza hogy ez az uj jogsinal fiatalokra nem vonatkozik kotelezo az autos iskola ..

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2016.08.21. 22:11:56

@Mrs. Clayton: szerintem mondjuk latszik is rajtuk, hogy nem oktato tanitja oket, tobbszor volt mar, hogy az uram rutinjan mulott, hogy nem karamboloztunk.

az is fura, hogy az angol munkatarsam teljesen meg volt lepodve, hogy nekem full jogsim van es hogy nalunk nincs automata oktatoauto. (lehet amugy, hogy van, de en meg nem hallottam rola.)

macamuca [IHUN] 2016.08.22. 00:46:23

@mojyo:
Nos, attól, hogy a család autóját valaki kiviszi-elvezeti egy elhagyott, nyugis helyre (==ahol tuti nem jár rendőr), és ott gyakorol a kezdő, ettől még ez nem szabályszerű =nem megengedett. Igen, sokkal olcsóbb így a járműkezelést begyakorolni (elindul, megáll, tolat, parkol, stb), sokan csinálják (igen, én is anno), de forgalomban már más a helyzet, ott X szituban nagyon nem mindegy, hogy az oktató rátapos a fekre es nem lesz gond, vagy..., szóval, jogilag jogsi nélkül tilos közúti forgalomban reszt venni/vezetni, olymindegy, hogy a járgány többi utasának van-e jogsija. A felelősség azé, aki vezet, nem az utasé...

@Mrs. Clayton:
Hogy miért utne el egy kezdő barkit? Pkd azért, mert kezdő, nincs, vagy kevés a tudása (elmélet, kresz, járműkezelés, stb), és adott helyzetben nem megfelelően reagál. Az oktató vállalja a felelősséget, azt, hogy az általa kezelt második pedálsorral vészhelyzetben beavatkozik.
Így hirtelenjében az az angol háziasszony jutott eszembe, aki abszolút kezdőként a garázsból kitolatva a saját 4 eves fiat gazolta halálra....
És tudom, hogy több országban működik ez a rendszer, mármint az, hogy nem kötelező szakoktatótól vezetési órát venni, elég, ha jogsival rendelkező személy magyaráz. De attol, hogy can ilyen, még nem biztos, hogy ez a jobb..., mert az sem véletlen, hogy sok országban csak szakoktato, dupla pedálos autóval oktathat...
Én a magam részéről senki másért nem vállalnám a felelősséget, és nem értem úgy, hogy erősen tizenéves jogsival megfelelő oktató lennék.
(aztán hogy hogyan vezetnek itt, azt hagyjuk.... Igen, drága a jogsi oktatóval. De ha a saját életemről -épségemről ÉS másokéról van szó, akkor talán érdemes fizetni szakembernek a valódi tudásért, és bem Manci néni /Sanyi bácsi szavaira hagyatkozni, miszerint "én úgy szoktam", "én úgy tudom", "szerintem....", stb. Nem tartom penzkidobasnak....)

macamuca [IHUN] 2016.08.22. 00:52:42

@fhdgy:
Bocsesz, de ki az a marha, aki átszerelteti horror aron a kocsiját azért, hogy ne kelljen oktatónak fizetni????
Amúgy mi az, hogy "kibulizták" az oktatók, hogy csak ők oktathassanak? Szerinted az okes, hogy barki oktathat vezetést (elmeletet es gyakorlatot), akinek van jogsija? En is tanithatok mondjuk rakszurest, mert mar sokszor volt benne részem? Vagy hagyjuk meg a tanitast/oktatást azoknak, akiknek ez a szakmájuk?...

macamuca [IHUN] 2016.08.22. 00:58:27

@mojyo:
A T-betű azt jelzi, hogy tanuló ==kezdő sofőr. Gyakorlatlan.
Jellemzően nagyobb követési távolságot szoktak hagyni mögöttük... (esetleges hirtelen fékezésekre előre gondolva).
Tehát a T-betűs autó sofőrjének van jogsija, nem csak lesz..
Itt az L-betű gazdája még csak készül megszerezni a jogsit.

macamuca [IHUN] 2016.08.22. 01:05:42

@sellőlány:
Hát kb ilyesmiről próbálok beszélni én is...
Én biztos nem vállalnám, pont azok miatt a dolgok miatt, amiket leírtál.

skye8 2016.08.22. 04:03:02

@montroyal ( CAN qc): azert szeretik a soforsulis kocsit mert a soforsulit egyfajta garancianak tekintik hogy rendesen (szabalytiszteloen) megtanitottak vezetni. En eloszor a hazunk koruli utcakban gyakoroltam, ahol 40-50 km/h a maximalis sebesseg, mikor ezekben mar elboldogultam mereszkedtem ki a tobbsavos forgalmas utakra. nekem nem kotelezo a soforsuli (nem vagyok 16 Eves) de Jo elvegezni mert egyreszt hamarabb vizsgazhatok G2-ert (8 honap versus 1ev), masreszt a tanar elmondja mire figyeljek a vizsgan hogy ne buktassanak meg. A lenyeg, hogy arra biztatnak, soforsuli mellett is gyakorolj Es szerintem ez a fontos, mert kulonbozo helyzetekbe kerulve rutinos leszel, javul a reakciokepesseged, legyozod a felelmeid stb. Ha csupan a 20 soforsulis orara alapoznek, valoszinuleg elvagnanak a vizsgan (Meg igy is 50/50 hogy atmegyek de
Majd szeptemberben eldol).

Laci-812 2016.08.22. 04:28:18

udv, jo regen tortent, a nemzetkozi jogsi jo volt, de a biztosito ragaszkodott az amerikai jogsihoz, 30 napig fogadta el az otthon
kivaltott nemzetkozit. Nem vettuk komolyan, a 29-ik napon jot a level, hogy masnap ejfeltol nincs biztositas. Nagy rohangalas, de nem tudtuk elintezni masnapra a jogsit. Kerestunk egy masik biztositot, 5x-os aron biztositottak. 2 nap mulva levizsgaztunk, kresz
teszt es vezetesbol, s azonnal kezbe kaptuk a jogsit. Azert tobbesszam mert a kollegammal egyutt csinaltuk. A nejem MO-n
nem vezetett, itt az en oktatasommal nem ment a tanulas, egy baratom segitett ki, az O tanacsait elfogadta, a csaladi kocsin tanult
minden extra pedal nelkul, s sikeesen vizsgazott. Ami sokkal egyszerubb az a hosszabbitas, olvasni kell az apro betuket es kesz. minden masodik alkalommal a neten lehet hosszabbitani
$7 befizetese mellet, s postan erkezik az uj jogsi par napon belul.
otthon utoljara 5 het keves volt megujitani az otthonit..

FutureFry 2016.08.22. 08:12:43

@mojyo: Állama válogatja, hogy van-e, és milyen szintű műszaki vizsga: en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_inspection_in_the_United_States
Egyébként családtagot/bojfrendet/görlfrendet vezetni tanítani (pláne kéziváltós autón) kis túlzással garantált örökharag/szakítás.

szakasz2 2016.08.22. 08:36:02

@diggerdriver: "Véleményem szerint a legfőbb probléma a 2-300ezer forint alatt keresők óriási elvonása."

Hát ebben szerintem nagyon el vagy tájolva. Távol álljon tőlem, hogy a Fideszt védjem, de a munkabér elvonásai kb. hasonlóak mint pl. Ausztriában.
- Gyerek és minden egyéb kedvezmény nélkül:
--> HU: bruttó 200eFt, munkáltatónak 257e Ft, dolgozónál marad 133e Ft, vagyis kb. 52% www.hrportal.hu/berkalkulator_2016.html?edt_brutto=200000&edt_elt=0&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=1&edt_kedvezmeny=0&edt_munkaido=40
--> AT: bruttó 2000€, munkáltatónak 2618€, dolgozónál marad 1483€, vagyis kb. 57%. onlinerechner.haude.at/bmf/brutto-netto-rechner.html
Az 5% hátrány Mo.-n 13000 Ft-t jelentene, hát nagyon nem hiszem, hogy ez a legfőbb probléma az országban! Vagy te ennyi pluszpénzért már hazamennél/otthon maradtál volna? Na, ugye? ;)

- 2 gyerek esetén már Mo. igencsak versenyképes, mert az +25e Ft-ot (52+10%=62%) jelent, míg Ausztriában mindössze 56€-t (57+2%=59%).

(Adalék: Az 52% hasonlóan alakul 2000€-nak megfelelő magyarországi fizetésnél is.)

Ennél sok nagyobb probléma van szerintem, de ha már az adóknál tartunk, akkor pl. a 27% ÁFA is komolyabb gond. Ez pár kivételezett élelmiszeren kívül pl. az összes zöldségre-gyümölcsre, vega/vegán ételre ;), feldolgozott cuccokra érvényes. Csak összehasonlításképp, "kultúr" országokban ez max. 10% szokott lenni. Ebből adódik az, hogy egy csomó import élelmiszer, csak emiatt helyből min. 10-20%-kal drágább mint Ausztriában vagy Németországban - pedig ugye a fizetések terén más a helyzet. A műszaki és egyéb cuccokról ne is beszéljünk, azok csak ÁFA-csalva tudnak versenyképesek lenni a németországi árakkal...

Muad\\\'Dib 2016.08.22. 11:49:32

Irgalmatlan ökörségeket irkálnak itt egyesek a mit lehet, meg mit nem Magyarországon témában.
Olvasgassátok már kicsit az előírásokat.

- Milyen gépjárművel lehet oktatni:

"...III. AZ OKTATÁSBAN HASZNÁLT JÁRMŰVEK KÖVETELMÉNYEI ÉS VIZSGÁLATA250
...4.2. Pótfék pedál
A pótfék pedál beszerelése az 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM r. 2. § (3) bekezdésének a) pontja alapján nem minősül átalakításnak. A beépített szerkezeti elemeknél a jóváhagyási jel meglétét nem kell megkövetelni.
Az üzemi fékberendezésre ható pótfék pedál követelményei:
- felerősítése minden üzemi állapotában biztosítsa a gyors, megbízható működést,
- légfék esetén a pótfék pedál működtetésekor a fékhatás (a kivezérelt nyomás függvényében) legyen azonos az eredeti (üzemi) fékrendszer hatásosságával,
- hidraulikus vagy kombinált fék esetén hatásossága (a pedálerő függvényében) érje el legalább az eredeti rendszer hatásosságának 90%-át,
- elhelyezése alapján biztosítsa a szakoktató számára a gyors beavatkozás lehetőségét,
- kialakítása folytán tegye lehetővé az oktatói pótfék pedál üzemzavara esetére is a vezetőülésből az üzemi fék használatát,
- a fékrendszer eredeti funkciójából a pótpedálok beszerelése miatt semmi sem szűnhet meg.
A pótfék pedál megfelelőségét a jármű álló helyzetében, illetve fékpróbával kell ellenőrizni.
Álló helyzetben a pótfék pedál 2-3-szori gyors, erőteljes (hidraulikus és kombinált fékek esetében 300-400 N) működtetésével ellenőrizni kell a felerősítés szakszerűségét. A pótfék pedál felerősítési helyeinél, a pótfék pedál tengelyén észlelhető alakváltozás, deformáció, elmozdulás nem engedhető meg. A pedál felengedésekor annak az alaphelyzetet kell felvennie (nem szorulhat). A pedálnak az elhelyezése folytán az oktatóülésből egyszerűen és gyorsan kezelhetőnek kell lennie.
A pótfék pedált kitámasztva működtetni kell a vezetői fékpedált. Nem fogadható el az a pótfék pedál, amely az üzemi fékpedállal direkt - közvetlen - kényszerkapcsolatban áll, és az üzemi fékpedál teljes lenyomása esetén a pótfék pedáltalp alsó felülete és a padlólemez közötti távolság kevesebb, mint 80 mm.
Légfékes járműveknél az utólag felszerelt szerkezetek alkalmasságát, megbízható működését és felszerelésének szakszerűségét is ellenőrizni kell.
A pótfék pedállal elérhető fékhatásosság ellenőrzése történhet közúton vagy próbapadon.
KÖZÚTI ELLENŐRZÉS: a járművet 20-30 km/h sebességről a pótfék pedállal le kell fékezni.
PRÓBAPADI ELLENŐRZÉS: tengelyenként a próbapadra állva a vezetőülésből, majd az oktatóülésből kell fékezni...
6. Egyéb kezelőszervek, berendezések
Amennyiben az oktatójármű egyéb pótpedálokkal - a „B” kategóriában kötelezően - van felszerelve, akkor azok felerősítését, működését, hatásosságát a pótfék pedál vizsgálatára előírtaknak megfelelően kell értelemszerűen ellenőrizni és elbírálni. Ezeknél a pótpedáloknál megengedhető a direkt kapcsolat az eredeti kezelőszervekkel.
Az oktatáshoz használt járművek kormánykerekére - a mozgáskorlátozottak részére előírt segédberendezéseken kívül - semmilyen kiegészítő segédeszköz (berendezés) nem szerelhető fel...
8.254 A „T” tábla
Szemrevételezéssel, szükség esetén mérőeszközzel ellenőrizni kell a „T” jelű tábla és az „Autósiskola” felirat meglétét. A jogszabályi értéktől eltérés +10%-ig elfogadott. A „T” tábla színe a közlekedési jelzőtáblák kék színéhez hasonló legyen. „T” jelű táblának és „Autósiskola” feliratnak kell elfogadni a járműre ragasztott öntapadó fóliát vagy festést is. Szemrevételezéssel kell meggyőződni arról, hogy legalább az „Autósiskola” felirat, valamint a „T” jelű tábla elölről és hátulról egyaránt jól látható.
„B” kategória esetében a tetőtáblán lévő feliratoknak („Autósiskola” felirat, valamint „T” jelzés) olvashatónak kell lenniük egy a jármű előtt, illetve mögött álló személygépkocsi első üléséből (kb. 1 m magasságból, 5 m távolságból).
Egyéb kategóriába tartozó járművek esetén elfogadható, ha a járművet elöl és hátul „T” betűvel és „Autósiskola” felirattal jelölik.
A táblák nem takarhatják a rendszámot, a világítótesteket, valamint nem akadályozhatják a járműből a kilátást. A táblákat függőlegesen (+15 fok eltérés megengedett) kell elhelyezni.
A képző szerv nevének és címének opcionális feltüntetésére különleges előírás nincs, azonban a kilátásra, reklámozásra és a díszítésre vonatkozó általános előírásokat alkalmazni kell..."
- Ki vezethet gépjárművet:

"...4. § (1) Járművet az vezethet, aki
a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs;.."
1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
a közúti közlekedés szabályairól

"...II. FEJEZET
JÁRMŰVEZETÉSRE JOGOSÍTÓ OKMÁNYOK
3. §13 (1) Az e rendeletben meghatározott járművezetésre jogosító okmány:
a) a vezetői engedély,
b) a nemzetközi vezetői engedély..."
326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet

Szóval felejtse el mindenki Magyarországon az apuval kimegyek T betűvel, meg a saját kocsimon tanulok marhaságok. Itt ezt nem lehet.

sellőlány 2016.08.22. 11:49:48

@macamuca [IHUN]: Én is csak utasként indultam, az előírásoknak megfelelően jogosítvánnyal rendelkező kísérőként. Helyismeret, helyi körforgalmas szabályok konkrét ismerete nélkül, kb. ráérzés alapon, bízva a sofőr képességeiben. Szemfelnyitó helyzet volt az biztos, csodálom is, hogy nincsenek lépten-nyomon balesetek az ilyen helyzetek miatt. A húgom (brit) férje fedélzeti kamerával járt egy időben, és gyűjtötte az ilyen eseteket, amiket fel is rakott FB-ra, csípős kommentárral fűszerezve. Ugyanakkor navigáció nélkül ő se tud eligazodni a saját környezetén kívül. Ha nincs navigáció, képtelen odafigyelni a jelzésekre, volt már, hogy Budapesten kötelező egyenes haladási irány és záróvonal ellenére is el kanyarodott balra, mert "onnan jött korábban" és az volt számára a leglogikusabb irány. Azt hittem, a víz kiver, amikor ezt elmesélték.

2016.08.22. 12:20:41

@macamuca [IHUN]: Tanulovezeto = akinek nincs jogsija. Ertem, hogy nem szabad, @Muad\\\'Dib: -nek hala mostmar az egesz torveny tudom rola :D De akkor meg minek lehet T-betut kapni, akkor legyen K-betu, hogy kezdo, meg a K-anyamat, nem? :D

Szamomra nem logikus, hogy autosiskolaba jaras mellett, igazolt, sikeres rutinvizsga utan nem lehet az embernek azon az auton gyakorolnia, amit kesobb vezetni fog, vagyishat lehet, de csak stikaban az ipartelepen, amugy en csak az ismerosom felesegenek az unoktestvereitol hallottam, hogy ok csinaltak, mi soha.

@FutureFry: Ezt mar en is hallottam, de szerintem csak azokra a kapcsolatokra igaz, amelyikben kontrollalni akarjak a masikat, vagy az autojukba szerelmesek a hazastarsuk helyett. :D

DieNanny CH 2016.08.22. 12:53:20

@P.Elliot:

23 évvel ezelőtt, mikor én tanultam vezetni, nem volt nagy a választék. Apukámnak Ladája volt, ezen tanultam földutakon a vezetést, valamint az oktatómnak is Ladája volt, ezen vettem 30 órát, és ezen is vizsgáztam.
A vizsgára BKV-val mentem, de vidékieknek szerintem az oktató a vizsgabiztossal együtt talán házhoz is megy (vagy egy tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető helyre.)
Apukámnak ideje sem lett volna arra, hogy kocsival odavigyen.

Úgyhogy, szerintem ez azért megmaradt Mo-on is, hogy akinek nincs jogsija, az nem vezethet. Még vizsgára sem. Még akkor sem, ha valaki ül mellette. Hiszen, ha már mellette tud ülni, akkor a kormány mögött is tudna ülni, nem?

Ja, most nézem, ez tegnapi komment, biztos már ezren reagáltak, de már nem törlöm ki...

P.Elliot 2016.08.22. 12:55:59

@Muad\\\'Dib: Pedig "apu" olyanolyan jol meg tud tanitani mint egy oktato, sot hozza tudja tenni a sajat tapasztalatait amik hosszu vezetesre tekintenek vissza.
Engem a ferjem tanitott, eloszor kimentunk a parkba mert ott nagyon kicsi sebesseggel szabad csak menni, minden utat, kanyart bejartunk, tanulgattam a lassu, gyors megallast, hideglelos elmeny volt amikor mogem jott egy- egy normal kocsi mert ment volna a dolgara de nem surgetett mert kitettunk a kocsira egy olyan jelzest hogy tanulovezeto, kerjuk szives megerteset, aztan kimereszkedtunk a kicsi forgalomba, aztan komolyabba, nagyon jol meg lehetett tanulni nem oktatoval is.
Igazabol akkor valtam autovezetove amikor eloszor, vizsga utan egyedul elmentem a kozeli boltba vasarolni, senki nem ult mellettem, izgulosabb elmeny volt mint a vizsga de ment. A 40 eves vezetes alatt nekem semmifele balesetem nem volt az is igaz hogy en soha semmifele szabalyt athagni nem szoktam, akkor sem ha rendor nincs a kozelben.
Regen itt szinte mindenki otthon tanult meg valakitol, nem, nem csinalt kozben balesetet, manapsag nem er ra senki igy inkabb kifizetik az oktatot....

P.Elliot 2016.08.22. 13:02:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En sajat kocsival mentem a vizsgara, mar nem emlekszem hogy en vezettem-e odaig, valoszinu hogy nem, vagy lehet hogy nem is engedtek volna, elfelejtettem mar. Visszafele sem, erre emlekszem, szep osz volt, szines levelek, meg most is vissza tudom hozni azt a felszabadult boldogsagot hogy jogositvanyom van, olyan jo erzes volt,itt ebben az orszagban meg van nelkule halva az ember.

M. Péter 2016.08.22. 14:21:25

@mojyo: Nemzetközi jogosítvánnyal együtt érvényes a magyar is, a gyakorlatban leginkább az számít, hogy a rendőr lássa, hogy az a kártya jogosítvány. Ha angolul rajta van, az általában elég, még ha elvben kellene a nemzetközi is. Egyébként meg lehet tanulójogosítványt kiváltani, és annak a feltételei szerint vezetni. (Ha valaki még nem ismeri és akar egy jót nevetni, akkor olvassa el Írország legnotóriusabb gyorshajtójának történetét: news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/northern_ireland/7899171.stm )

Muad\\\'Dib 2016.08.22. 14:51:08

@mojyo:
1) T betüt azért árulnak, hogy kezdő vezetőként felrakd és - elméletben - a normálisabb sofőrök jobban odafigyelnek rád, mert még nincs elég rutinod.
2) Rutinvizsga már rég nincs, nem is értem miről beszélsz?
3) Amúgy is elég egyszerű a dolog, miért nem tanulhatsz saját kocsival. Tegyük fel, hogy jogosítvány nélkül véletlenül elgázolsz valakit, mert épp ledudálnak az útról, te meg stresszesen baromságot csinálsz. Mégis kit fognak lecsukni, téged, vagy az oktatódat? Ha téged, ugyan miért, hiszen hivatalosan még nem is kellene tudnod vezetni? Ha az oktatódat, akkor meg őt miért, hiszen mit tehetne, ha előtte nincs fék?

Azért tanulsz az oktató kocsiján, ahol minden pedál megvan neki is, mert a törvén szerint a felelősség is az övé. Te4hát, ha balesetet okozol, akkor az az oktatód felelőssége. De, ha felelősséget vállal, akkor nem árt , ha be is tud avatkozni, amikor kell.

Muad\\\'Dib 2016.08.22. 14:51:11

@P.Elliot:
Gratulálok. Aztán, ha véletlenül eléd futott volna egy gyerek, aki nem figyel, te meg elütöd, most gondolkodhatnál a sitten a dolgon, mennyire jó ötlet is volt...
Ezt hívják úgy, hogy felelőtlenség.

2016.08.22. 15:35:49

@Muad\\\'Dib:
1) Mondom, akkor legyen K betu, az autos iskolanak van T betuje, magan auton meg legyen K akkor, mert mar van jogsija, akkor az, ha friss is, nem ugyanaz a szituacio, mint amikor az oktato autojaban ul, legyen akkor megkulonboztetve. Ezt en csak ugy javaslom, de amugy elfogadom amit irsz, hiszen ez a torveny, csak szerintem nem logikus. :D
2) Nem tudtam, hogy nincs mar rutinvizsga, ez egy kivandorlos blog, tobb mint 6 eve nem elek mar Magyarorszagon, most mit csinaljunk, en nem veled vitatkozom amugy, megegyszer: elfogadom, amit irtal, hiszen az a torveny :D En csak jeleztem, hogy *szamomra* nem logikus.
3) Tortent mar halalos baleset oktato autojaval is, mert az oktato telefonalt. Nem tudom, ot csuktak-e le, vagy a tanulot, vagy mindkettot, de volt mar ilyen. Nyilvan nem autopalyan mennek jogsi nelkul a sajat autommal, de peldaul egy 30as zonaban miert ne lehetne megengedni? Megegyszer, utoljara, ertem, hogy mert nem, es kesz, en csak beszelgetek rola. :D Amugy autosiskolaba jaras mellett hittem azt, hogy lehet, illetve, a mar kiderult, hogy nemletezo rutinvizsga utan, vagyis felteleztem, hogy aki ezt csinalja, preparatlan autoban, az mar tudja, hol van a fek. De en csak ugy elgondolkodtam, nem buzditom torvennysertesre a tanulovezetoket, kerdeseket tettem fel csupan, amugy mindenki legyen nagyon ovatos, es feltetlenul tartsa be a KRESZ-t.

NYC917 2016.08.22. 19:15:25

Pár apróság azért még hiányzik. Pl. legyen vízumod vagy zöld kártyád és Social Security számod. Mert ezek nélkül max egy 3 hónapos ideiglenes engedélyt kapsz vagy ameddig a vízumod szól. Legyen ezen kívül lakcímed is, ami a jogosítványba kerül, illetve államonként vagy megyénként változóan oda küldik az elkészült okmányt.

Mrs. Clayton 2016.08.22. 19:22:30

@puhacica: ezt nem ertem, hogy hogy meglepo a full jogositvany? van a provisional meg a full azon belul lehet automatara v mindkettore szolo, mi volt ezen meglepo? nem hitte hogy levizsgaztal? Mo-n tudtommal nem lehet 3 ajtos autoval tanitani sem automataval, uk-ban ez nem gond, azt hiszem csak a legkisebb smart es hasonlok a kivetelek

@macamuca [IHUN]: ez butasag, egyebkent itt az okato nem, hanem aki vezeti az aitot felelos mindenert, hiszen az o kontrollja alatt van a kocsi
aki Mo-n atengedi a vezetest olyan szemelynek akinek nincs jogositvanya az minimum szabalysertest kovet el sulyosBüntető törvénykönyvbb esetben buncselekmenyt, ezzel szemben hBüntető törvénykönyv uk-bBüntető törvénykönyvn vBüntető törvénykönyvn tBüntető törvénykönyvnulovezetoi jogsid es egyeb felteteleknek megfelelsz vezethetsz, mint mondtam ez nem raketa tudomany, nem bonyolultabb mint a szamitogep hasznalat
anno nekem meg a tv-t a szuleim nem engedtek bekapcsolni, mert h elrontom, meg a szamitogepet is csak a tanar kezelhette, ezek buta, eloiteletes gondolatok, hulyeseg hinni bennuk, nem csak az oktato tudja megtanitani a gyereket vezetni, trukkoket, meg tippeket tud adni

Mrs. Clayton 2016.08.22. 19:23:57

@Mrs. Clayton: na ennek nem sok ertelme lett, de mar m1

Herr Géza 2016.08.22. 20:33:43

@Muad\\\'Dib: Végre valaki. 1+ :D Elképesztő, ahogy néhányan még a vita tetőpontján sem veszik maguknak a fáradtságot (Google, öt perc se kell...), hogy utánanézzenek, nem komplett hülyeség-e, amihez foggal-körömmel ragaszkodnak. Rosszul emlékezhet az ember, lehet, hogy a 20 évvel ezelőtti szituhoz képest változott egy s más, stb. Grrrrrrr.....

2016.08.22. 22:04:35

@Herr Géza: En nem ragaszkodok semmihez foggal-korommel, en csak ertetlenkedem. :D

2016.08.24. 00:02:01

@petrespanni: Igazad van, rám is érdekesen néztek az ügyintézők, mikor az első ID-t csináltattam. Tulajdonképpen visszagondolva már nem is emlékszem, hogy miért kellett... talán a SSN-hez.

2016.08.24. 00:02:02

@Csodabogár: Azért nem tudnak parkolni, mert nincs rá szükség. Egyszerűen mindenhol van annyi hely, hogy nem kell centizgetni.

2016.08.24. 00:02:02

@P.Elliot: Én is Ohio-ban élek, nekem a következőképpen zajlott: Érkezésem után ugye csóró voltam, vettem hát a Craigslist-ről olcsó viszont vacak használt autót. Elmentem a rendszám nélküli autóval a BMV-be (Bureau Of Motor Vehicles) átíratni, látták, hogy csak sima ID-m van, nem jogosítványom, de nem kérdeztek semmit, adtak új tulajdonoslevelet meg rendszámot is. Az egész 45-50 dollárba, már nem emlékszem pontosan. Műszaki vizsga Ohio-ban nincs, kivéve ha biztosító által totálkárosnak minősített autót megcsináltattad és újból használni akarod. Onnan hoztam egy kis füzetecsként ami ingyen volt, a "KRESZ" volt benne összefoglalva. Hát nincs túlbonyolítva, az egész füzet egy magyar KRESZ könyv egy fejezeténél is rövidebb. Ezt este elolvastam. Pár dologra rácsodálkoztam, például hogy lehet jobbra kanyarodni piros lámpánál. Másnap az immár rendszámmal ellátott autómmal elmentem a másik BMV-be ahol vizsgázni lehet, mondtam, hogy jogsit szeretnék. Kb. 10 perc várakozás után bevezettek egy szobába, ahol volt vagy 20 számítógép, a hölgy elindította a vizsgázó programot. 100 kérdésre 90 perc volt, kb. 50 perc alatt megcsináltam. Az utolsó 4 vagy 5 kérdést már fel sem tette a gép, egyértelmű volt, hogy átmentem. Emlékszem pontosan, két kérdést buktam, az egyik az volt, hogy mennyi véralkohol szinttel lehet még vezetni, a másik, hogy mennyi börtönt kaphatsz ha részegen balesetet okozol. Utána közölték, hogy a gyakorlati vizsgát most nem tudjuk megcsinálni, mert egész napra be vannak táblázva a vizsgabiztosok. Adtak egy weboldal címet, hogy ott foglaljak magamnak időpontot. Hazaautóztam, időpontot három nappal későbbre kaptam. Aznap visszamentem. A saját kis hulladék autómmal vizsgáztam, égett az arcom, mert a vizsgabiztos hölgy ajtaja nem nyílt belülről, meg a biztonsági övét is csak kis feszegetés árán tudtuk bekapcsolni, de az mondta ne aggódjak, ült ő már ennél sokkal rosszabban is :) Igazából nagyon izgultam, hogy miért nem tudom. A rutinvizsga abból állt, hogy négy oszlop között el kellett menni egyenesen, majd beállni orral négy másik oszlop közé, amik kb. fél autó-szélességnyire odébb voltak, majd ugyanezen a vonalon visszatolatni. Aztán ki a városba, kb. 7-8 perc vezetés, semmi extra, sem egyirányú út, sem körforgalom, semmi. Végén mondta a hölgy, hogy ezt meg azt elrontottam, mondtam neki valamiért izgulok nagyon, mondta semmi gond, nem vészes. Menjünk be, fizessek dollárokat, ha jól emlékszem olyan 30-at, aztán kinyomtatják a jogsimat. Ennyi.

petrespanni 2016.08.26. 01:54:50

@randomnotexists: kb. nálunk is így zajlott, annyi, hogy nekünk jogsi kellett a kocsivásárláshoz, de mi ilyen kereskedésben vettük, lehet, hogy amiatt. meg nem is volt más amerikai id-nk, csak magyar. Ja és már csak 40 kérdés van a kresz tesztben! :D

2016.08.26. 07:33:04

@petrespanni: Megnéztem a blogodat. Klassz. Érdekes érzés volt magyar sorokat olvasni annak tudatában, csak kb. 100 mérföld választ el a szerzőtől. Mindenből a legjobbakat kívánom nektek!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.