oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 15. 06:30,  Londonban, sej - egymás mellett, de alig keveredve 113 komment

2016. június 15. 06:30 Határátkelő

Londonban, sej - egymás mellett, de alig keveredve

Ma folytatódik Péter londoni sorozata, melyben napló (vagy szkeccs) szerűen próbálja megörökíteni személyes tapasztalatait. A műfajból adódóan is több témát érint ma is, legyen az a brit főváros multikulturális (vagy inkább: multietnikus) képe, a nyelvtanulás vagy éppen a Brexit. (Az előző részt itt találjátok.)

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

nagy-britannia_london_utca_foto_diliff.jpg

„Sokan mondják, hogy London valójában nem is Anglia része, hanem már nemzetközi város. Itteni ismerőseim ennek a bejegyzésnek a fogalmazványát látva azt tanácsolták, hogy hangsúlyozzam: amit írok, az az Egyesült Királyság más nagyvárosaiban nem igazán így van, a kisebb településeken pedig egyáltalán nem. De nem is célom (egyelőre?) másról írni, mint Londonról, azon belül is a magam tapasztalatairól, benyomásairól.

Szóval sokfélék itt a népek. Az utcán néha úgy érzem, mintha jelmezbálba készülők közé keveredtem volna. Persze az ő számukra az én megjelenésem lehet ugyanennyire idegen.

Vidám nagydarab koromfekete fiú jön az utcán, hangosan énekel, csak úgy magának.

A vendéglő ablakán át indiaiakat látok: a lepény-szerű kenyerükből letépett darabkát az ujjuk közé fogva belenyúlnak a tálba, felcsípnek egy falatnyit a csöpögő szaftos ételből; az innivalót a fejük fölé tartva öntik a szájukba.

Az áruházban muszlim nők népes csapata gyűjt a kosarába rengeteg divatos ruhát: egyébként mindannyian fekete lepelben vannak, csak a szemük látszik ki (némelyik szem-kivágás mögött felcsillan az elegáns szemüveg).

Ha „sápadtarcút” látok, messze az a legvalószínűbb, hogy ha megszólal, a lengyel nyelv jellegzetes mássalhangzó-zuhatagát hallom.

Magyarokat is látok-hallok... nem mindig vagyok büszke a honfitársaim viselkedésére. Ahol most élek: külváros. Ide egyik nációból sem a kultúrértelmiség jön. Ha magyar szót hallok, az nagyon gyakran trágár káromkodás, hangosan az utcán, a járműveken.

A lengyelek beszédében sem igen van mondat a „kurva” szó elhangzása nélkül (igen, lengyelül is ugyanazt jelenti, mint nálunk, egyben univerzális jelző, indulatszó, hangulatfestő kifejezés).

A többi nyelv esetében csak a hangsúlyból következtetek arra, hogy nem mindig az embertársaik lelkiüdvéért elrebegett szelíd fohászok hangzanak el a beszélgetésekben.

Öreg vagyok, de már én is csak korábbi nemzedékek történeteiből tudom, hogy régen Budapesten a villamosokon „földre köpni tilos” felirat volt: én már nem láttam Magyarországon ilyesmit: már nincs rá szükség. Londonban viszont... hát, sokféle kulturális háttérrel érkezett ember van.

Bizony: láttam „Ne köpjön a járdára!” feliratot, és ilyesmit nem szokás ott kiírni, ahol ne volna szükség az intelemre… és láttam számos olyan embert, férfiakat és nőket is többféle korosztályból, akik, feltételezem, elmulasztották a feliratot elolvasni… Ismétlem: az én megfigyeléseim (egyelőre) „a város érdes részéről” származnak. [A többi tapasztalatomtól, élményemtől, megfigyelésemtől eltérően ezt csak akkor írtam le, amikor legalább tucatnyi alkalommal láttam már, tehát feltételezhettem, hogy nem egyedi, véletlen jelenség.]

A vegyes család nem gyakoribb, mint Budapesten: ezen kicsit meglepődtem. Nyilvánvaló a kötődés az azonos kultúrából érkezettek között és teljesen érthető, hogy létezik például ázsiaiak társkereső honlapja, muszlimok klubszerű találkozóhelye és a többi; de az angolt anyanyelvi szinten beszélő (tehát feltehetően ott született) fiatalok közt is csak nagyon ritkán látok „eltérő színű” párokat.

A kommunikáció teljesen laza és zavartalan, ha arra kerül a sor; de az intimebb vegyes kapcsolat itt sem tűnik gyakorinak.

Egyre inkább azt látom egyébként, hogy a nem-angolok látványosan barátságtalan, sokszor bántóan faragatlan viselkedésének talán a fő oka hiányos nyelvtudás. Munkahelyi vezetőről vettem észre hetek után, hogy azért kommunikál vezényszó-stílusú utasítások és felcsattanó rövid ledorongolások útján – mert az angol nyelvtudása eddig terjed és nem tovább.

Ha valaki akcentussal beszéli a nyelvedet – az a valaki legalább két nyelven tud!

Bevallom: egyáltalán nem emlékszem, hogy hol olvastam ennek a bejegyzés-címnek az alapgondolatát. Mindenesetre: itt az Egyesült Királyságban rengeteg az akcentussal beszélő (eszerint tehát legalább két nyelven tudó) ember.

A fenti mondatot pedig szívesen írnám ki olyan helyre, ahol az akcentussal beszélő külföldit a büszke „bennszülöttek” némi lenézéssel fogadják… bár meg kell jegyeznem azt is, hogy szándékosan bántó lenézést eddig csak más bevándorlóktól kaptam… az esetek többségében olyanoktól, akiknek az angol nyelvtudása az enyémnél is látványosan szerényebb volt. Aki tanult pszichológiát vagy csak jó érzéke van hozzá, az ezt nyilván megérti.

Nem igaz egyébként, hogy angol nyelvtudás nélkül ne lehetne Londonban boldogulni. Kisebb településeken nyilván nehezebb, és ha mégis sikerül valami megélhetést találni, az jobbára a takarítás, edénymosogatás kategóriából kerül ki. Itt Londonban azonban többeket is ismerek, akik szinte minden nyelvtudás nélkül még közvetlen termelésirányító menedzseri vagy adminisztrációs munkakörben is el tudtak helyezkedni – igaz, csakis magyarok között, ami azért nagyon korlátozza a lehetőségeiket és nem jelent jó alku-pozíciót.

Elindult a Határátkelő Instagram-oldala, gyere és kövesd te is! Jobbnál jobb képek és exkluzív tartalom vár a világ minden tájáról!

Sokféle nyelvtanfolyam van Londonban. Vannak kedvezményesek is, sőt ingyenesek is. Van olyan is, amelyik kifejezetten bevándorlóknak van kitalálva: ezek az ESL (English as a second language: angol, második nyelvként) tanfolyamok.

Ezzel együtt senkinek nem javaslom, hogy nyelvtudás nélkül jöjjön. Mi lesz, ha eltéved, és nem tud útbaigazítást kérni? Mi lesz, ha baleset éri és nem tudja elmondani az orvosnak, hogy hol fáj? Minden bevásárlásnál, vagy ha orvoshoz kell mennie, vagy ha javíttatnia kell valamit, mások segítségének lesz kiszolgáltatva? Hogyan fog bejelentkezni NI-interjúra, hogyan fog bankszámlát nyitni (ezekről későbbi bejegyzésekben részletesen szó lesz)? Mit csinál a munkában, ha nem érti a feladatot és az esetleges instrukciókat vagy kifogásokat?

Tanár vagyok, de nem nyelvtanár; viszont ebben a bejegyzés-sorozatban nem ígértem mást, mint a megfigyeléseim, tapasztalataim, benyomásaim leírását. A megfigyelésem, tapasztalatom, benyomásom a következő:

A személyes névmások (én, te,...), a létige (vagyok, vagy...) és néhány tucat mindennapi szó, valamint az egyszerű jelen idejű, kijelentő módú mondatok összerakásának készsége nélkül útnak indulni nagy ostobaság, mert ezt az alap-tudást kint összeszedni sokkal drágább és körülményesebb, mint otthon. Még ha a nyelvtanfolyam ingyenes is: lakni, közlekedni, megélni nem ugyanannyiba kerül.

De az ingyenes tanfolyamra be is kell jutni; a nem ingyenes pedig drága. Én 45-perces óránként 15 fontért tanítok hozzám házhoz jövő kezdőket. (A magam tantárgyaiban, amelyeknek végzett tanára vagyok, az óradíjam ennek a kétszerese, és nem tartozom a drágább kategóriába. Forintra átszámolni tilos! Ha valaki mindenképpen el akarja képzelni ennek a nagyságrendjét, akkor így célszerű: egy 45 perces angolórám ára körülbelül kétórai segédmunkás-minimálbér.)

Ha viszont valaki megelégszik a minimálbéres kisegítő munkával (nem fér a fejembe, hogy hogyan lehet ezzel megelégedni, amikor a londoniak átlagbére ennek pontosan a háromszorosa – de nem kell nekem az egész világegyetemet értenem), annak elég a jelen idejű kijelentő mód.

Ha úgy kérdez, hogy kijelentő módon beszél, de kérdő hangsúllyal, és közben érdeklődő képet vág: meg fogják érteni. Ha úgy fejezi ki a jövő- és múltidőt, hogy jelen idejű mondatot mond, de hozzáteszi, hogy tegnap vagy holnap: meg fogják érteni. Ha úgy fejezi ki a tagadást, hogy a kijelentő mondat alanyát kifejező szó után beszúrja, hogy „not”: meg fogják érteni.

Sőt: talán az okozna gondot, ha ennél szofisztikáltabban fejezné ki magát… Remélem, hogy sem panasznak, sem dicsekvésnek nem hangzik, ha elmondom, hogy kerültem már kellemetlen helyzetbe amiatt, hogy olyan módon beszéltem, hogy az meghaladta a fizikai munkakörben fölém rendelt Lokális Mindenható nyelvi kompetenciáját… amit persze ő nem ismerhetett be előttem, hogyan is tehette volna…

Nekem ez nagyon kínos: tanár vagyok, akinek számára a nyelv nagy érték, amellyel óvatosan és szeretettel kell bánni, amelyre ügyelni kell: amelyben ha hibát vétek, a világ egyensúlya sérül… De ez csak az én eltúlzott igényességem: ahogyan egy profi autóvezető szörnyülködne azon, ahogyan vezetek, egy profi szakács kétségbeesne látván, hogy hogyan készítem el az ebédemet és hiába takarítanám a szobámat egy teljes napon át, egy profi takarító csak ránézne és már látná, hogy mit hagytam ki és mit ügyetlenkedtem el: ugyanúgy vagyok én a nyelvhasználattal.

Kérem az Olvasót, hogy ezt ne vegye komolyan: használja a nyelvet, ahogyan tudja, és nyugodjon meg: Londonban olyan környezetbe kerül, ahol megszokták, tudomásul veszik és – bármit is gondolnak közben – a gyakorlatban maximális tolerálják a nem teljesen korrekt nyelvhasználatot.

Ha pedig megkérdezik valakitől, hogy milyen szinten tud angolul: én azt szoktam válaszolni, hogy George Bernard Shaw szerint angolul senki nem beszél tökéletesen – én tehát olyan szinten tudom a nyelvet, mint George Bernard Shaw: nem tökéletesen. Aki nem akar ilyen szemtelen választ adni, mondja azt, hogy „more or less” (többé-kevésbé): ez mindenkire nézve igaz, kellőképpen szerény és ugyanakkor sokat sejtető…

Június 6. Úgy jön, mintha menne

Ma fordult elő első ízben, hogy az Európai Unióra vonatkozó, két és fél hét múlva esedékes népszavazással kapcsolatos látvánnyal találkoztam.

„VOTE LEAVE” (szavazz a kilépésre, távozásra) feliratú táblákat láttam az utcák szélén. Teljesen egyformák voltak, tehát nyilvánvalóan nem személyes akció, hanem szervezés, szervezet áll mögöttük.

Nem voltak sűrűn – de „vote remain” (szavazz a maradásra) táblát egyet se láttam. Ugyanígy nem láttam sehol EU-zászlót, de az angol zászló (tehát nem a Union Jack, hanem a fehér alapon piros kereszt, amely tehát még Nagy-Britannia többi részétől is „elzárkózik”) ott volt néhány ablakban, kapun, erkélyen – úgy sejtem, hogy ez is a „leave” szándékra utal.

Hadd írjam le erről a véleményemet – hangsúlyozva, hogy ez a magam véleménye, amelyet senkire ráerőltetni nem akarok.

A kérdés az, hogy mi változik június 24-től, a népszavazás eredményétől függően. Már úgy értem: nem a szövegekben, szimbólumokban és jelszavakban, hanem az életünkben.

Szerintem nem sok.

A népszavazás eredménye a brit kormányt semmire nem kötelezi. Megtörténhet az is, hogy szép lassan, nyugisan, kellő körülményeskedésekkel elkezdenek valamiféle készülődést az Európai Unióból való kilépésre… aztán a dolog pár év alatt lecsendesedik, és – akár egy újabb népszavazással – véget ér.

De tegyük fel, hogy a brit kormány, szembe menve a miniszterelnökkel, komolyan veszi az esetleges kilépési szándékot (vagy lesz egy új miniszterelnök, aki komolyan veszi). Akkor sem másnap fogják „beadni a felmondást”, hanem, irreálisan gyors előkészületekkel számolva is, legkorábban 2017 elején. A kilépési eljárás legalább két év: ez akkor 2019 eleje.

De mivel a brit kormányban is és persze az EU-testületekben is, továbbá ami ebből a szempontból a napi gyakorlatban még inkább meghatározó: a hivatali apparátusokban is vannak, akiknek a kilépés ötlete nem tetszik, hát nem biztos, hogy a folyamat zökkenőmentesen, a lehető leggyorsabban menne.

A brit politikai stílusra egyébként sem a kapkodás, az EU-ügyintézésre pedig nem a villám-sebesség a jellemző.

Szóval aki az olvasók közül most határozza el, hogy az Egyesült Királyságot választja új lakóhelyéül, szerintem most érkezve is itt töltheti a tartós tartózkodási engedélyhez szükséges éveket, mielőtt a kilépési folyamat befejeződik… (Mondom: szerintem. Ha másnak más a véleménye, akkor más a véleménye. Volt már, hogy bejöttek jóslataim és volt, hogy nem. Most ilyennek látom a folyamatot, amilyennek leírom.)

Mi történik ezalatt, ha valóban zajlani kezd a kilépési folyamat? Nyilvánvalóan az Egyesült Királyság is, az EU minden illetékes intézménye is arra törekszik, hogy ami az ország uniós tagságából előnyös, az megmaradjon – ha nem EU-tagság, akkor egyedi szerződések sokasága révén.

Márpedig nem kevés az, ami ebből a tagságból előnyös. Akit az olvasók közül ez érdekel, nyilván megtalálta már a hiteles forrásokat, ahol tájékozódhat. Én csak arra hívom fel a figyelmét annak, aki még nem találkozott vele, hogy készült erről egy „paródia a négyzeten”: egy paródia-film egy részletének paródiája.

A Brian élete című film „mit adtak nekünk a rómaiak?” jelenetét írták át „mit adott nekünk az EU?”-ra.

Az Egyesült Királyság sem az euró-övezetnek, sem a schengeni övezetnek nem tagja és akkor se válna tagjává (legalábbis még jó ideig), ha az ország uniós tag maradna.

Aligha vezetnék be a vízum-kötelezettséget (amely attól kezdve nyilván az EU-ba érkező briteket is érintené), de a határon változatlanul „immigration officer” fogadná az érkezőket.

Továbbra is fonttal fizetnének (és mérföldben, pintben és Fahrenheit-fokban mérnének, de azért legtöbbször fel lenne tüntetve a kilométer, a liter és a Celsius-fok is).

És az EU-állampolgárokra vonatkozó szabályok feltehetően ugyanolyanok volnának továbbra is, mint most: kicsit szigorúbbak, mint amelyek a brit állampolgárokra és a Brit Nemzetközösség államainak állampolgáraira vonatkoznak, de lényegesen megengedőbbek és pozitívabbak a többiekre vonatkozó szabályoknál.

Azt hiszem, hogy a mi számunkra nem változna szinte semmi. Az Egyesült Királyság elérne néhány mentességet a rá nézve előnytelenebb szabályok alól: ha EU-tag marad, akkor belső tárgyalásokon, ha nem, akkor új szerződésekben. A címke más, az eredmény ugyanaz.

Egyes személyek, cégek, intézmények szerepe, súlya, befolyása megváltozik: ez, kellő távlatból nézve, csak a felszín fodrozódása.

És a brit anyagi hozzájárulás, amelyből egyébként Magyarország is profitál? Amit nem fizetne be tagként az unióból való kilépése esetén, azt befizetné az előnyökért úgy, ahogyan most Svájc vagy Norvégia.

Befejezésül, nagyon sokadszor: amit ebben a bejegyzésben írok, az a magam véleménye. Szabad egyetérteni vele és szabad vitatni: várom is a hozzászólásokat. A maga részéről, ahogyan eddig is, tartom magam a néhai mentoromtól tanult bölcs szabályhoz: a jó vitát arról lehet felismerni, hogy a hozzászólások a vita tárgyáról szólnak, nem pedig a többi hozzászólóról.

Előszó, így utólag

Kéne előszó is, ha már sorozattá válóban vannak a posztjaim, azt mondják. De az előszótól nem mindenki várja ugyanazt. Legyen akkor többféle, igény szerint.

Előszó a szangvinikus olvasónak

Kedves Olvasóm, itt hagyd abba! Unalmas. Sőt még rosszabb, ha az unalomnál egyáltalán rosszabb lehet valami: az ilyen dumák, mint ez is, csak lelövik a poénokat és csökkentik a felfedezés örömét. Ahelyett, hogy ezt olvasnád, inkább rendeld meg a repülőjegyedet.

Gyere, ugorj bele ebben a forgatagba, tapasztald meg – ki fogod ismerni magad hamarosan, és számtalan remek, mulatságos meglepetésben, izgalmas eltévedésben, elmesélhető félreértésben, egész társaságodat felvidító kalandban, örök élményben lesz részed.

Előszó a kolerikus olvasónak

[Ilyen előszó nincs, mert aki kolerikus, nem olvas effajta bejegyzéseket: úgyse lehet senki, aki őnála jobban tudna bármit is, amit tudni érdemes.]

Előszó a flegmatikus olvasónak

Ki se kell mondanod, igazad van: teljesen felesleges elolvasnod. Blogbejegyzések Londonról? Minek? Aki ott van: tudja. Aki nincs ott: úgyse veszi hasznát. Mire használhatná, megváltozhat. És különben is: ilyen blogbejegyzéseket írni-olvasni, miközben Chewbacca… á, mindegy.

Előszó a melankolikus olvasónak

Kedves Olvasóm, ezt elsősorban neked írtam. Neked, aki kellemetlenül érzi magát, ha a tipikus angol lakóházba belépve nem tudja előre, hogy hány lépcső vezet a fenti szobákhoz. (Általában 14±1.) Mégsem merem neked jó szívvel ajánlani ezeket a bejegyzéseket. Tele vannak számodra felesleges ismeretekkel, amelyek nem is biztosak és nem is feltétlenül aktuálisak.

Szívem szerint azt tanácsolnám, hogy szerezz egy Londonban élő megbízható ismerőst és attól érdeklődj. (Ha engem ezeknek a soroknak az elolvasása után ismerősödnek tartasz – ami persze egy melankolikus esetében valószínűtlen, de nem lehetetlen –, akkor természetesen én is lehetek az, akihez kérdéssel fordulsz.)

Előszó, csak úgy, annak, aki véletlenül beleolvas

No, akkor most komolyan, magunk között. Amit ezekben a bejegyzésekben leírok, mind a saját tapasztalataim (kivéve azokat, ahol ezt külön jelzem). Ennek megfelelően véletlenszerűek.

Nem teljesek: azt tartalmazzák, amire valami okból felfigyeltem és úgy gondoltam, hogy jobb lett volna már a kiutazás előtt tudnom – de persze nem biztos, hogy valóban jobb lett volna. Nem teljesek, azért sem, mert mire megjelennek, valami megváltozhat, amit korábban megfigyeltem.

Eleve nem naprakész módon aktuálisak, hiszen addig is eltelik néhány nap vagy hét, mire beküldöm, átesik a szükséges kontrollon, aztán megjelenik… Sok a visszautalás: később veszek észre valamit, vagy csak később jövök rá, hogy elfelejtettem megírni, pedig fontos lehet: ezért minden témára vissza-visszatérek.

Ha ebből valaki egyszer kézikönyvet fog szerkeszteni (előre sajnálom érte), akkor sok helyről kell összevadásznia az egy-egy témára (lakásra, közlekedésre, akármire) vonatkozó mondatokat.

Értékítéletet soha nem mondok: nem mondom semmiről, hogy jó vagy rossz, hanem csak azt, hogy ilyen vagy amolyan; legfeljebb hogy bennem milyen érzéseket kelt.

Véleményt gyakran mondok, de soha nem személyekről, intézményekről, hanem helyzetekről. Nem mondom, hogy X intézmény megbízható vagy nem az, hanem hogy ebben és ebben az esetben megbízhatóan jártak el vagy sem.

Nem mondom, hogy Y ügyintéző barátságos vagy nem az, hanem hogy ebben és ebben az esetben barátságosan viselkedett vagy sem. Az adott személyt, intézményt nem ismerem teljes mélységében: arról semmit nem tudok mondani.

Igyekszem betartani még egy íratlan szabályt, amelyet egyébként brit munkatársaktól tanultam: nincs olyan minősítés, hogy „jó vagy rossz”, hanem: jó – és olyan, amelyen javítani kellene. Z ügyintéző nem „pontatlan”, hanem „jobban kell ügyelnie a pontosságra”. W intézmény nem olyan intézmény, ahol gorombák az ügyintézők, hanem ebben és ebben az esetben jobban kellett volna figyelni az ügyintéző stílusára.

Ezzel egyébként azt is kimutatom, hogy bízom a változtatás, javítás képességében, lehetőségében: ez gyakran működik önmagát beteljesítő jóslatként.

És befejezésül: nem adok tanácsot, még annak sem, aki privát üzenetben fordul hozzám. Néhai nevelőapám példájához tartom magam, aki a kiskamasz-korabeli tanácskéréseimre ezt mondta: „Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz. Én a helyedben – amennyire ebbe bele tudom képzelni magam – ezt és ezt venném figyelembe, azt és amazt fontolnám meg, ilyen vagy olyan módon döntenék.”

Szóval ezzel a bejegyzés-sorozattal sem lehet mindenre felkészülni. De csökkentheti a bizonytalanságot, kicsit gyorsíthatja az otthonosság-érzés kialakulását, segíthet elkerülni néhány kellemetlenséget.

Az azonban, hogy (az ismert, számomra nagyon ellenszenves szó-párral kifejezve) megszoksz vagy megszöksz, nem ezen múlik. Akkor min?

Kitalálhatod: azon, hogy ne add fel – ami pedig azon múlik, hogy van-e a mindennapok túlélésén és az életed adott pillanatain túlmutató célod, amelyre gondolni tudsz a szükségképpen bekövetkező megakadások, elbizonytalanodások idején.

Remélem, hogy ezek a bejegyzések is ilyen támpontokat adhatnak az olvasónak, hogy meghozhassa a saját döntéseit, a saját értékrendje és céljai szerint, biztonságosan és magabiztosan.”

HÍRMONDÓ

Mi lesz az olcsó londoni repülőjegyekkel?

Akár gond is lehet abból, ha a britek kilépnek az unióból, mert így egyes fapados társaságok elveszíthetik repülési jogosultságukat az Európai Unió légterében. Megoldás nyilván lesz, szóval nem riogatni szeretnénk, de az EasyJet például már közölte is, hogy ebben az esetben önálló európai leányvállalatot hozhat létre. Van már neki egy svájci, ami rendelkezik a megfelelő uniós engedélyekkel, ám a helyzet azért elég bonyolult is lehet. Hogy mennyire, azt itt olvashatod el.

Figyel a kormány a külföldön élő magyarokra?

Véget ért az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, az utolsó napon a jobbikos Szávay István arról beszélt, hogy miközben évente ötvárosnyi magyar költözik külföldre, a magyar nemzetpolitika nem tud mit kezdeni ezzel a kihívással. Az ellenzéki politikus szerint templomra, iskolára és közösségi terekre lenne szükség. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint 2010 óta azon munkálkodnak, hogy a külföldön élők megkapják a szükséges figyelmet, Németországban például hétvégi iskolákat is működtetnek. A teljes cikket itt találod.

Offenzívába kezd Bécs

Az osztrák fővárosnak elege lett abból, hogy egyre nagyobb a lakáshiány, ezért a városvezetés úgy döntött, 30 millió eurót (9,4 milliárd forintot) szán arra, hogy könnyűszerkezetes mobilházakkal enyhítsen a gondon. Az ipari területeken, metró közelében, vagy építési tilalom alá eső területeken öt-tíz évig állnak majd a főként fából és könnyűbetonból készült épületek, amelyek a hagyományoshoz képest feleannyi idő alatt készülnek el. A terület hasznosítása esetén az épületeket lebontják, és állapotuk szerint vagy felépítik máshol, vagy újrahasznosítják az anyagukat. Hogy pontosan hol is lesznek ezek az épületek, kiderül ide kattintva.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!  

(Fotó: Diliff)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia Londonban sej

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr418810840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.06.15. 06:58:31

Nem kötelező a népszavazás eredménye a kormánynak... Grat.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.06.15. 07:07:03

neha a kevesebb tobb... a korites nelkul jo cikk

Határátkelő 2016.06.15. 07:37:47

@Golf2: Ezt most nem értem. Tényleg nem az. Más kérdés, hogy a britek általában nem szoktak szembe menni egy referendum eredményével.

Buchhalter 2016.06.15. 08:06:31

Sok hűhó semmiért.A cikkíró meg csodálkozik ,hogy sokan örülnek az alja munkának is a helyi minimál bérért.nem volt még leszakadt magyarországi kistérségekben.Én voltam.Ajánlanám itt pát észt osztó egyéniségnek akik szerint aki nem diplomás az nem is ember meg hasonló velős "bölcsességek".Miskolc,Ózd,Komló egy napi túra és el lehet gondolkodni.Az ott lévő tízezrek mind buta emberek,igaz?Vagy még ott van Salgótarján a vergődő Pécs.

tanato 2016.06.15. 08:11:29

Már csak egy hét és minden kiderül.Addig már tényleg kár filózgatni a kérdésen.Optimista vélemények szerint alig fog változni valami a szabad munkavállalást és költözést illetően,a pesszimista szerint meg ha kilépnek elindul egy lavina és az összes gazdag tagállam ki fog lépni és alakítanak egy új közösséget a szegény kelet európaiak nélkül.Mivel az egész Brexit lényege hogy az "echte"angolokat nagyon irritálja az egyre nagyobb számban ott élő k-európai/elsősorban szakképzetlen nyelvet nem jól vagy alig beszélő rétege/személyek jelenléte.

Bredpitt Monika 2016.06.15. 08:15:16

Kedves Tanar bacsi!
Nekem nagyon tetszett ez is.
Meg jovok.

Golf2 2016.06.15. 08:20:26

@Határátkelő: Azt hittem legalább ott számít mit akar a nép.

adg 2016.06.15. 08:26:05

Hat mo-n van ugydonto meg velemenynyilvanito (ez egy szo? Ketto, kotojel?) nepszavazas. Az elobbi kotelezo, az utobbi meg csak olyan, ha akarjak, figyelembe veszik. Gondolom akkor, ha a nep eltalalja a kormany gondolatat, akkor figyelembe veszik, ha nem teljesen, akkor meg az ellenseg aknamunkaja a szavazas eredmenye, es azt a nep erdekeben ignoralni javallott.
Mindegy is, sose megy el annyi ember, hogy donthetessen, eljenek az apatikus, "minden mindegy, de ugy sem lesz jo" nepek. :)

A poszt jo volt, kreativ gyerek, tetszet a befejezes, mindenki eldontheti, miert nem kellett volna elolvasnia. :)

tnt 2016.06.15. 09:09:57

@Golf2: persze, hogy számít csak ott is politikusok kötik az efféle szerződéseket majd az EU-val kilépés esetén és ha éveken belül emiatt rosszul sül el valami akkor az ellenzék rögtön rá fogja olvasni a szerződés kötésekor regnáló pártformációra...

Muscari 2016.06.15. 09:43:59

jaj, mar megint a Brexit. Nem valtozna semmi? Sok minden tenyleg nem.
Ki tudja azonban megmondani, hogy mi lesz a kolcsonosen elismert, a nyugdijhoz szukseges szolgalati idovel? Ez nekem egy eletbevago dolog. Mi lesz az egeszsegbiztositassal? Muszaj lesz majd utazasi biztositast kotni, ha hazamegyunk, vagy ujra fizetni kell azt a hetezer forintot? A nyaralasokrol nem is beszelve.

Meddig fog zuhanni a font? Mennyire all bosszut/statual peldat az Unio? nagylelku nem lehet, mert azt nem akarjak, hogy egy kilepesi hullam induljon meg. Lesz vajon recesszio es emelkedo munkanelkuliseg?

Szerintem ezek a nagy kerdesek, nem az, hogy kell-e majd vizum a magyaroknak.

Bredpitt Monika 2016.06.15. 10:18:12

Tegnap nagyon érdekes, és egyben döbbenetes cikket olvastam, ha már megint az elvándorlás a téma (többek között).

Magyarországon az emberek többsége újszülöttet, illetve csecsemőt akar örökbe fogadni. Erre viszont a legkevesebb a lehetőség.

Nyugat Európában viszont már iskolás korú és fogyatékos gyerekeket is hajlandóak örökbe fogadni az emberek.

Ennek az a következménye, hogy egy bizonyos korosztályban a gyerekek több, mint fele kerül másik országba, ahol nagy valószínűséggel teljesen elveszti a magyar gyökereit.

Hari Seldon 2 2016.06.15. 10:18:46

„A kérdés az, hogy mi változik június 24-től, a népszavazás eredményétől függően. Már úgy értem: nem a szövegekben, szimbólumokban és jelszavakban, hanem az életünkben.
Szerintem nem sok.
A népszavazás eredménye a brit kormányt semmire nem kötelezi. Megtörténhet az is, hogy szép lassan, nyugisan, kellő körülményeskedésekkel elkezdenek valamiféle készülődést az Európai Unióból való kilépésre… aztán a dolog pár év alatt lecsendesedik, és – akár egy újabb népszavazással – véget ér.”

Azt hiszem tévedsz. Cameronnak akkor is nehéz lesz a helyzete, ha nyerne a remain. Akkor is könnyen buhat, hát még ha leave nyer, és elszabotálja. Szinte azonnal repülne.

„Mi történik ezalatt, ha valóban zajlani kezd a kilépési folyamat? Nyilvánvalóan az Egyesült Királyság is, az EU minden illetékes intézménye is arra törekszik, hogy ami az ország uniós tagságából előnyös, az megmaradjon – ha nem EU-tagság, akkor egyedi szerződések sokasága révén.”

Az EU miért törekedne arra, hogy az UK-nak CSAK előnyös feltételekkel tárgyaljon újra dolgokat. Bizony lesznek nagy békák, amiket le kell nyelni az előnyökért cserébe. De szerintem nagyjából kompromisszum születik.

„Továbbra is fonttal fizetnének (és mérföldben, pintben és Fahrenheit-fokban mérnének, de azért legtöbbször fel lenne tüntetve a kilométer, a liter és a Celsius-fok is).”

Nem tudom hogy van, de mintha sok londoni itt is mondta volna, hogy most már a métert és litert fogadják el hivatalosnak, csak mellékesen van még feltüntetve sok termékre a régi mértékegység. A gyerekek milyen mértékegységben tanulnak?

Bredpitt Monika 2016.06.15. 10:21:05

A szangvinikusok

Jókedvű, magabiztos és optimista emberek, akik jól érzik magukat társaságban és könnyen tesznek szert új barátokra. Általában kreatívak és álmodozók, emiatt sokszor nem érnek munkájuk végére, hajlamosak a késésre és sokszor elfelejtenek dolgokat. Beszédesek, szociálisak, hisznek abban, hogy ahogy cselekszenek, az úgy helyénvaló; nem szégyenkeznek semmi miatt. Munkahelyén a szangvinikus lelkesít és motivál másokat a feladat elvégzésére. Emberközpontúak, kedélyesek, kedvesek és élénkek, bár néha kissé szarkasztikusak tudnak lenni.. A "népszerű" temperamentumként szokták emlegetni.

Pozitívumok: kíváncsi, örök gyerek, nagy mesélő, a jelenben él, érzelmes és demonstratív, könnyen barátkozik, kreatív és színes egyéniség

Negatívumok: naiv, hangos, mindig túloz, könnyen haragra lobban, sokat panaszkodik, feledékeny, nem tud koncentrálni, fegyelmezetlen és felszínes

Híres szangvinikusok: Franklin D. Roosevelt, Bill Clinton, Robin Williams, Tigris (Micimackó)

Imádom Bill Clintont, de hát hogy is érezhet egy Mónika iránta.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.06.15. 10:25:42

"Mi lesz, ha baleset éri és nem tudja elmondani az orvosnak, hogy hol fáj?"

Van még Londonban olyan orvos, aki nem magyar?

Bredpitt Monika 2016.06.15. 10:26:41

Magyarország-Ausztria 2:0.
Látván a magyar szurkolókat senki ne merészelje azt mondani, hogy nem vagyunk összetartó nép (és nem vagyok Fidesz troll).

A foci legalább összetart. Tegnap onnan tudtuk a játszótéren mennyi az eredmény, hogy hallottuk a fantasztikus öröm ordítozást, ami a lakásokból jött.

Egyébként meg aki látta a hokit Szentpéterváron, az is láthatta micsoda szurkoló tábor gyűlt össze. Csak így tovább lelkes magyarok. Kérdés , hogy a lelkesedést mire lehet felhasználni.

tanato 2016.06.15. 10:31:32

@Hari Seldon 2: @Muscari: Már csak egyetlen hét fiúk,lányok,utána minden kiderül.Több variáció lehetséges.,bentmaradnak nem változik semmi,továbbra is özönlenek majd oda a románok,lengyelek,magyarok stb. százezrei milliói.
2.Kilépnek és nem jöhetnek a k-európaiak százezrei miliiói
3.Kilépnek és továbbra is özönlenek majd a románok,lengyelek,Magyarok bolgárok stb. százezrei milliói.
Na szerintem a 3. pont nem létezik,aki ezt hiszi az nagyon nem a reáliákban gondolkodik.

Herr Géza 2016.06.15. 10:34:37

@Muscari: Nem eszik olyan forrón... :D
A legtöbb ilyen felmerülö kérdésnél (nyugdíj, eü bizt., utazási bizt.) már eleve volt az EU-tagságunk előtt is egy szabályozás, hiszen ha nem is ekkora számban, de éltek/dolgoztak akkor is magyarok a UK-ban.
Másrészt egy ilyen státusz "müködését" kiválóan lehet a most sem EU-tag országok példáján (ld, Svájc, Norvégia) tanulmányozni. Gyakorlatilag egy-két "helyi specialitás" kivételével a legtöbb dolog ugyanúgy müködik, mint ha EU-n belül lennél.
-

Bredpitt Monika 2016.06.15. 10:35:40

@FeketeMacska73: szerintem a körítés is nagyon jó volt, sőt, pont attól más , mint a többi, én az Angliából jövő posztokat nem is nagyon szoktam elolvasni, mert olyan sok jön mostanában, ez persze nem sértésnek szánom.

Üdv mindenkinek.

Én nagyon drukkolok, hogy maradjanak az EU-ban a britek.

Az utolsó hivatalos infom, amit a híradásokból ismerek, ahogy Cameron próbálja győzködni az embereket a maradásra.

fhdgy 2016.06.15. 10:50:15

@Gerusz: Pl. egy ló sem tudja elmondani az (állat)orvosnak, hogy mi baja, hogy mi fáj.

Erről egy vicc jut eszembe: Az állatorvos megbetegszik és elmegy az orvoshoz.

Az orvos megkérdezi, hogy mi baja, erre az állatorvos hangosan röhögni kezd.

Mi ebben olyan röhejes, kérdezi az orvos.

Próbáld meg feltenni ezt a kérdést egy lónak, válaszolja az állatorvos.

**mimi** 2016.06.15. 10:50:36

"Akkor sem másnap fogják „beadni a felmondást”, hanem, irreálisan gyors előkészületekkel számolva is, legkorábban 2017 elején. A kilépési eljárás legalább két év: ez akkor 2019 eleje."

Van még időm, megnyugodtam...:)

puhacica 2016.06.15. 10:53:13

@Muscari: ez mondjuk tok erdekes, en eddig is kotottem BBP biztositast, barhova mentunk, marmint EU-n belul.

Muscari 2016.06.15. 11:17:56

@Hari Seldon 2: nalunk a munkahelyen mar kg es cm van, testtomeg es testmagassag tekinteteben, a homerok is Celsiust mutatnak. A szupermarketekben minden g-ban van, az italoknal lehet pint, de akkor is fel van tuntetve a literes ar is. Tehet a tej nem ket liter, hanem 4 pintes flakonban van, ami 2.2valamennyi liter.
Piacokon lehet azzal talalkozni, hogy a gyumolcsok ara pound-ban van kiirva, de ott is mellette van a kilos ar.

Azt hiszem, az ujszulottek sulyat (tomeget :-)) meg fontban adjak meg, ebben nincs azonban kozvetlen tapasztalatom, lehet, hogy ott is ott van a kilo mellette.

@Herr Géza: nagyon remelem, hogy igy is marad, de sose lehet tudni. Ha nagyon beragnak egymasra, akkor borulhatnak dolgok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.15. 11:21:51

A poszt nagyon tetszett.
Aki ilyen szeretettel tud beszélni a szakmájáról az engem már megvett.

Muscari 2016.06.15. 11:23:10

@puhacica: en sose, minek? Csak viszem az EHIC kartyat :-)

Ha persze egyeb, vagyoni elemmel is kiegeszited, vagy olyasmire gondolsz, hogy majd sulyos serulten hazaszallitsanak, akkor van ertelme. Vagy ha autos assistance szolgaltatast kersz.

2016.06.15. 11:42:25

Hat ezt nem tudtam vegigolvasni, de az olvasok kategorizalasa szerinti magyarazkodas plane nem segit.

Hogy kideruljon, pontosan kicsodak is azok az angolok, akik nem akarnak Europaban lenni, arra nem kell a nepszavazasig varni, holnap delutan Wales ellen kiderul, lol.

Sajnos ennyit tudtam ehhez hozzafuzni ma en csak.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.15. 12:01:36

@Muscari: teljesen igazad van. amúgy vízummegállapodása Mo-nak tudomásom szerint minden európai országgal van, kivéve az orosz befolyás alatt álló el nem ismert területek, pl Transznyisztria, Oszétia, vagy épp a két keleti ukrán tartomány (amit Novorosszijaként illet az orosz média).

tökös srácok vagytok ott a brit szigeteken, részemről biztos nem vágnék bele és nem laknék egy olyan országban, ahol magán pénzügyi szolgáltatók és társaságok intézte nyugdíj-, oktatási- és egészségügyi rendszer működik, valamint a viszonylag rossz minőségű élelmiszerért is igen magas árszint párosul. tömegközlekedésről és lakbérről, lakások állapotáról nem is beszélve.

ha mégis Brexit jön: ide a rozsdás bökőt, hogy jövőre függetlenednek a skótok és 2-3 éven belül új tagállama lenne az EU-nak Skócia csatlakozásával.
valamint pénzügyi cégek dönthetnek a távozás - akár Skócia, akár Frankfurt / Párizs / HongKong felé: nagy ütés lenne ez a londoni munkalehetőségeknek és életszínvonalnak hosszútávon.

pamut 2016.06.15. 12:27:50

Érdekes poszt volt, az elején még azt hittem nagyon jó lesz. A második fele, a kilépésről, már gyengébb volt. Aztán jött a végére rakott előszó, amin elmosolyodtam mert nagyon tetszett és az is jól indult. De aztán a már szinte külön posztnyi hosszúságú, az embereket dobozokba soroló és velük úgy is bánó előszókból nagyképűség és az emberek lenézése sugárzott át, szóval nagyon csúnya lett a vége.

Az tény hogy ha kilépnek, az egy hosszú több éves folyamat lesz, de azt hinni hogy ennek nagy jelentősége nem lesz, az elég nagy butaság. Eleve az hogy "nem kötelezi" semmire a kormányt egy vélemény-nyilvánító szavazás az is érdekes, hiszen ez nem jogilag, hanem politikailag hat, az meg még erősebb hatás mint a jogi, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Illetve ha egy politikus durván amatőr akkor meg lehet próbálnia figyelmen kívül hagyni, de az egyrészt nem fog sikerülni, másrészt visszaüt, kamatostul, bele is bukhat az a politikus.
Nem akarok belemenni milyen hatásai lennének egy kilépésnek, már csak azért is mert az egy kisregény lenne, csak két vonatkozását emelem ki: A kilépéssel elveszíthetik Skóciát, ami egy brutális, látványos, történelmi veszteség lenne számukra, és csökkenne az országuk gazdasági-politikai ereje, jelentősége is.
A másik hogy a világon három nagy pénzügyi központ van, az amerikai kontinensen New York, Európában London, Ázsiában pedig Szingapúr. Ez a 3 város illetve ország ahol a városok vannak, rengeteget profitálnak abból hogy a világ globális pénzügyi rendszerének ők vannak a csúcsán. Na most a Londoni pénzügyi cégek már be is lebegtették hogy ha az angolok kilépnek, ők mennek Frankfurtba.
Ez csak két példa volt, van még sok. Piszkosul nem érdemes lebecsülni ennek a kilépésnek a jelentőségét, mert ez egyszerűen új pályára, új irányba állítja őket ha meglépik. Szerintem bukni fognak vele, ahogy Cameron is belebukik ha a kilépés-pártiak győznek (24 órán belül le kell mondania), bár nem is egy ember sorsa az érdekes hanem az országé. Persze tudom a népszavazásokon nem mindig a ráció szokott érvényesülni, nálunk Magyarországon is lenne miről mesélni.

Virago_1000 2016.06.15. 13:08:55

@tanato: "Mivel az egész Brexit lényege hogy az "echte"angolokat nagyon irritálja az egyre nagyobb számban ott élő k-európai/elsősorban szakképzetlen nyelvet nem jól vagy alig beszélő rétege/személyek jelenléte."

- maradjunk annyiban hogy az echte lecsuszott angolokat iritalja csak. A kozelkeletiek sem beszelik jobban a nyelvet hiaba szulettek itt.
Mert a multikulti egyki " aldasa " a parhuzamos tarsadalmak.

enta selecta 2016.06.15. 13:21:33

Angol zászlók rejtélye: most zajlik az Európa Bajnokság. Az ilyan világesemények idején teljesen megszokott, hogy kirakják az ablakokba az angol zászlókat a szurkolók. Vagy éppen az olaszt, vagy bármelyik másikat annak függvényében ki honnan jött.

Herr Géza 2016.06.15. 13:31:21

@enta selecta: :D Kézenfekvö magyarázat... Persze akit nem érdekel a foci, az mást lát mögötte.

puhacica 2016.06.15. 14:08:33

@Muscari: ha sulyos baleset er vagy bekrepalok es haza kell vinni, az tobbmillios kiadas, es inkabb fizetek 30fontot/10ezer forintot, minthogy a csaladomat ilyen kiadasokra kotelezzem, ha baj van.

Hari Seldon 2 2016.06.15. 14:15:46

@adamskij:
A HSBC már tavaly eldöntötte részlegei egy részét át fogja helyezni Párizsba. - Persze azonnal kommunikálták, hogy nem a népszavazás miatt...

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.15. 14:24:21

@Hari Seldon 2: világos lépés, csökkenteni akarják a függést és a kockázatot.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.15. 14:27:20

@pamut: nagyon hasonlóképp látjuk.

ha van réteg, ami a brit jóléti rendszeren pöffeszkedik, azok pont a munkát nem végző és nem befizető brit állampolgárok.

Virago_1000 2016.06.15. 15:55:02

@Muscari: "nalunk a munkahelyen mar kg es cm van, testtomeg es testmagassag tekinteteben, a homerok is Celsiust mutatnak. A szupermarketekben minden g-ban van, az italoknal lehet pint, de akkor is fel van tuntetve a literes ar "

- mar evtizedek ota igy van. Csak a posztolo van lemaradva mint az ukran fizetesek a luxemburgiaktol . Persze ujszulottnek minden vicc uj.

Virago_1000 2016.06.15. 15:57:54

@Lőtéri Kutya: ugye ugye. Megmondtam en mar elore hogy szankciokra szamithat az orszag, ha kilep, hasonloakra mint az oroszok ellen hozottak. Nem ugyfogjak kommunikalni de mindegy. Az eredmenye szamit.

A hatterben letezo szervezett maganhatalom nem adja konnyen amit megkaparintott.

Virago_1000 2016.06.15. 16:18:52

@enta selecta: "hogy kirakják az ablakokba az angol zászlókat a szurkolók"

- de ha mi raknank ki az arpadsavosakat, lenne fikazas, rasszistazas, sikitozas az index.hu magyargyulolo ujsagiroitol.

tanato 2016.06.15. 16:39:55

@Virago_1000: index.hu/belfold/2016/06/14/biro_mark_nema_kepviselo_parlament/

Itt egy indexes újságíró által írott cikk.Hogy mennyire magyargyűlölő azt döntse ela kedves olvasó.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.15. 17:03:18

angolt anyanyelvi szinten beszélő (tehát feltehetően ott született) fiatalok közt is csak nagyon ritkán látok „eltérő színű” párokat.

gondolom azert ott is vannak ,de legtobbszor a feher holgy enyhen szolva kis sulyfelesleggel rendelkezik ..
sokszor csak a kovetkezmenyt latjuk ,amikor az ilyen holgy egy tejeskavé szinu gyereket setaltat... persze az apuka mar nincs a képben

Mrs. Clayton 2016.06.15. 17:33:40

@montroyal ( CAN qc): errol az jut eszembe hogy par napja ultem az orvosnal a varoban, ha a brexiteseket akarnam ingerelni, akkor elvettem egy helyet egy brittol

viszont a lenyeg, egy brit no egy nyilvanvaloan angolul rosszul beszelo europai pasit hozott az orvoshoz a fulen levo akarmit kezelni

a pasi annyira nem beszelt angolul, hogy amikor a no azt magyarazta neki, hogy allast valt (szerintem elmegy dolgozni az otthon ules helyett) es iskolai adminisztratol lesz, mert igy a szunetekben nem kell dolgoznia es meg lesz oldva a gyerekfelugyelet, a pasinak foglalma nem volt arrol h a no nagyon lassan artikulalva mi a fenerol hablatyol neki, ellenben nem tudom hanyszor osszepuszilgatta es vagy haromszor is elmondta h szeretlek, egyebkent dohany es pia szaga volt
ja es a no benefiten van epp :-)
de szerintem a pasi ezt se ertette meg

montroyal ( CAN qc) 2016.06.15. 17:35:52

akcentussal beszélő ..

én is az vagyok de ez elonyomre szolgal , igy socializalok ,mert rogton megkerdezik honnan jottem , elbeszelgetunk Budapestrol meg hogy o honnan jott ..

az en angolommal vagy franciammal nekem semmi bajom ... ellenben masoknak igen ha megakarnak erteni..:-)

nyel tudas nelkul vagy rossz nyelvtudassal is meg lehet elni , es nem feltetlen mosogatni kell ... pl az en munkamhoz kéz kell meg gyakorlat .. hozzam jonnek es en csinalok nekik servizt ,szivesseget, hogy megcsinalom a kocsijukat ergo beszeljenek ugy hogy megértsem .. nekem nem a szammal , az irasommal kell dolgoznom es bizonyitanom a fonokomnek .. mert az nincs persze evek, kliensek kellenek ehhez ..

Csodabogár 2016.06.15. 17:38:19

@Bredpitt Monika: Na ja. Ilyenkor elfelejtik az omladozó kórházakat, az összeomló nyugdíjrendszert mindent. Sajnos már megéltem ugyanezt Rákosi alatt is. Máskor és másért kellene összetartani! Értelmesebb lenne.

Golf2 2016.06.15. 17:59:04

@montroyal ( CAN qc): A francia az fél siker és ha még gyakorlott is...

blackhairlady 2016.06.15. 18:01:38

@Mrs. Clayton: mikor jartal itthon utoljara kisvarosunkban? Nekem 2 ev utan elegge szembetuno, hogy csak romlik mindennek az allapota. Viszont az eladok, hivatalnokok kedvessegerol odakat tudnek zengeni ami kimondottan emeli a varos erteket a szememben.

Sexual Harassment Panda 2016.06.15. 18:13:53

@Herr Géza: Nyilván elkerülte a figyelmedet, hogy Svájc tagja az EFTA, Norvégia az EEA-nak.
Ha Anglia kilép, ők nem lesznek a tagjai.

Kovi1970 2016.06.15. 18:14:26

1. a londoni integrációs stratégia eltér a franciától. A franciák a nemzet részének tekintenek mindenkit aki nyelvet jól bírja és a francia kultúrát magáévá teszi. Valahol érthető egy lyan országban amely egyesít germánokat, keltákat, baszkokat és latinokat. És akkor az érdekszférához tartozó gyarmati országokról nem beszéltünk.
Egy párizsi számára sokkal közelebb áll a marokkói bevándorló, mint a faji alapon gondolkodó "fundamentalista keresztény" kelet európai.
2. aki emlékszik a my fair lady-re, az angol nyelvben a kiejtés sokat elárul az egész emberről, nem csak szűkebb pátriárka, de műveltség és családi háttér tekintetében is. Ha valaki gyengén beszéli a nyelvet az befolyásolja a róla alkotott képet. Az Angol zászló a regionális hovatartozást jelöli. Nem valami fokozott nacionalizmust (mint a Szerbeknél).
3. Az angol referendum alakulása ijesztő. Mintha mindenki arra játszana, hogy úgysem szavazzák meg. Aztán ahogy közeledik a szakadék, kezdenek berezelni (Cameron már látja, de mindig marad valaki a másik munkájára játszik).
Érdekes hogy Caemron stratégiája még mindig nem a beismerés, hanem egy újabb dupla vagy semmi: ha megszavazzák akkor határos időn belül le kell zárni.

4. A kilépéssel az Egyesült Királyság (főleg Anglia) nem nyerhet, csak veszíthet.

Ez mára már kb mindenkinek nyilvánvalóvá kellene válnia. A hamis reményeket sorra zúzzák szét.

Mégsem áll ki a sok érintett hogy elmagyarázza egyzsreűen: ha megszavazzák összedőlnek mint a kártyavár.

Din Serpahis 2016.06.15. 18:29:53

@Kovi1970: Dőljenek...iszonyat irritáló egy népség az angol, még mindig azt hiszik, hogy a 19. században vagyunk és ők fújják a passzátszelet. Pedig nagyon nem...

2016.06.15. 19:22:59

Bárcsak lenne egyszer egy Leeds v. egy Brighton poszt. London már olyan uncsi. :( <sóhaj, sóhaj>

Mrs. Clayton 2016.06.15. 19:27:31

@blackhairlady: tavaly osszel, aztan februarban es iden nyaron is megyunk, de en nem vettem eszre hatalmas valtozasokat egyaltalan

a ferjem akkor volt eloszor es inkabb ra meg a reakcioira figyeltem
peldaul nem ertette hogy miert uresek az autopalyak
vagy a sok kinai ruhabolt a 80-as evek divatjaval, meg hogy nincs egy rendes pub
habar a nyaron azt mondta h nem erdekli hogy turistaknak van-e de o el akar menni a szimplaba meg ilyen helyekre pesten, de megyunk tihanyba meg villanyba is

Herr Géza 2016.06.15. 20:09:50

@Sexual Harassment Panda: Az stimmt, de a nyugdíj, eü biztosítás, adóügyi dolgokat (amihez az EFTA-nak speciel semmi köze) az EU elött is államközi egyezmények szabályozták, ill. most is ilyenek vannak az EU-s és EU-n kívüli országok legtöbbje között érvényben.
Csak egy példa: M.o. EU tagsága elött az itt dolgozó polgár az általa befizetett nyugdíjjárulékról hazaköltözésekor maga dönthetett, vagy visszakérte a befizetett járulékokat egy összegben, vagy a korhatár elérésekor jogosulttá vált a (idö- és befizetésarányos) német nyugdíjra. Nyilván a britek esetleges kiugrása után hasonló államközi szerzödések köttetnének ismét (vagy csak elövennék és leporolnák a régieket...).

M. Péter 2016.06.15. 20:12:44

@Muscari: Az EHIC-kel nem feltétlenül ingyenes az orvosi ellátás, hanem annyit fizetsz, mint a helybeliek. Az is lehet, hogy előre kell fizetni és majd utána kell visszaigényelni. Az utasbiztosítás más dolgokat is fedez, pl. lekésed a repülőt, mert a reptérre menet lerobban a kocsid, vagy nemrég volt a helyi újságban egy cikk, hogy valaki meghalt nyaralás közben Spanyolországban, és a családja most kétségbeesetten próbál 10000 fontot összeszedni, hogy haza tudják hozni a holttestet. Egész világra érvényes utasbiztosításom van, és csak évi 40 font körüi összegbe kerül.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.15. 20:30:43

Én 45-perces óránként 15 fontért tanítok hozzám házhoz jövő kezdőket.

ez itt a reklam helye?
na jo ha arra jarok veszek par orat :-)

montroyal ( CAN qc) 2016.06.15. 20:33:34

@Golf2: mi az hogy gyakorlott.. vizszintesen tanultam ..

blackhairlady 2016.06.15. 21:41:04

@Mrs. Clayton: En most konkretan a mi varosunkra ertettem, hogy csak kopik, romlik minden, a jardak, az utak. A gyarutcatol elsetaltunk a lidleig, hat majd kitort a bokam, csupa hugyszag a finomechanika elott, de a varos tobbi resze is elegge dzsuvas. De en 2 eve nem voltam itthon. Tihanyban voltunk, az ugyan olyan szep mint 2 eve volt, az egesz Balaton part klassz, imadom, Budapestre vasarnap megyunk, meg nem tudom a programot, de majd inprovizalunk, Villanyba penteken mennek a gyerekek az apjukkal, szombaton meg a tesomekkal Opusztaszerre megyunk. Aztan majd ki a kis fahazamba egy kicist fonyodligetre.

blackhairlady 2016.06.15. 21:43:03

@M. Péter: ilyen biztositast kinel lehet kotni? Ez engem is erdekelne.

M. Péter 2016.06.15. 21:47:12

@Herr Géza: De a legtöbb országgal nincs ilyen egyezmény.

Herr Géza 2016.06.15. 22:02:17

@M. Péter: Ezt hogy érted? Az EU-n belül, vagy kívül?
Belül miért lenne?
Kívül meg: a kettös adózás elkerüléséröl sok országgal van/volt szerzödésünk, a nyugdíj témában meg nem is kell sztem., ahhoz elég egy egyoldalú (ld. N.o.) eljárás. Mondjuk az angol nyugdíjmódihoz nem tudok hozzászólni, inkább csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy egy csomó mindenre a mi EU csatlakozásunk elött is volt megoldás akár kétoldalú egyezmények útján is, nyilván egy fordított felállásnál ugyanez lesz a helyzet.

M. Péter 2016.06.15. 22:03:21

@blackhairlady: Az USA-ban nem tudom, de biztos van valamilyen website, ahol össze lehet hasonlítani a külonböző utasbiztosításokat. Azt is érdemes megkérdezni, hogyha van betegbiztosításod, hogy érvényes-e az USA-n kívül.

Péter Londonból 2016.06.15. 23:37:10

@Buchhalter: Kedves Buchhalter! Egyáltalán nem csodálkozom, hogy sokan örülnek az aljamunkának: bizony az a helyzet, hogy jelenleg én is aljamunkát végzek és örülök neki, hogy egyáltalán... Amin csodálkozom, hogy hogyan lehet ebbe belenyugodni, életformaként, "végzetként" elfoagdni és meg se próbálni a kitörést belőle. Nem szeretnék félreérthetően fogalmazni: tudom, hogy a kitörés nem könnyű és lehet az ember olyan helyzetben, környezetben, hoyg nem sikerülhet. Én viszont ahhoz tartom magam, amit Moldova György így fogalmazott: ha víz alá kerülsz, legalább ne növessz kopoltyút. Vagyis ne nyugodj bele, ne rendezkedj be arra,hogy víz alatt vagy.

Nem kötelező ezzel egyetérteni; a magam véleményét írtam le.

Még valammi: tisztelettel kérdezem, hogy volt-e bármi megyjegyzésem, utalásom, amely azt jelenhette volna, hogy aki nem diplomás, azt nem tartom embernek? Meggyőződésem, hogy az emberi értékeket nem iskolákban osztogatják. A volt anyósommal szoktam példálózni, aki hat elemit végzett... és bizony sok elöl-doktor-hátul-doktor ismerősöm emberi szempontból az ő legkisebb zsebében elférne...

Péter Londonból 2016.06.15. 23:42:52

@Hari Seldon 2: "Nyilvánvalóan az Egyesült Királyság is, az EU minden illetékes intézménye is arra törekszik, hogy ami az ország uniós tagságából előnyös" - mármiht az UK azt akarja megtartani, ami az UK-nak előnyös, az EU pedig azt, ami az EU-nak előnyös... aztán majd le fogják szkanderezni nyilván.

A mértékegységek helyzete zavaros. Ha csak annyit mondok, hogy az autópályán kilométer-táblák vannak, de a sebességkorlátozás mérföld per órában van megadva...Láttam iskolai fizikakönyvet: abban (amelyet láttam) ugyanazok a mértékegységek voltak, mint nálunk (tehát méter, gramm és a többi), de egyáltalán nem lepődnék meg, ha az derülne ki, hogy ezt az iskola (vagy alár a tanár) eldöntheti...

Péter Londonból 2016.06.15. 23:53:10

@fhdgy: Magam is ezt akartam kifejezni: igen, lehet nyelvtudás nélkül létezni, csak a lehetőségeket beszűkíti. és kiszolgáltatottá tesz. A vicc jól illik a témához, jelezve, hogy beszéd nélkül is megérthetnek minket; de én a vicc folytatását is tudom. Az orvos azt mondja az állatorvosnak: jó, akkor nem kérdezek semmit; majd felír neki egy gyógyszert. És ez használni fog? - kérdezi az állatorvos; mire az ember-orvos azt feleli: hát ha nem, legfeljebb elaltatom... Azt próbálom kifejezni, hogy IGEN, nyelvtudás nélkül is lehet élni, ahogyan a ló is él: kiszolgáltatva annak, hogy vajon tudják-e és akarják-e érteni.

Péter Londonból 2016.06.15. 23:57:33

@enta selecta: Mit is tagadjam: erre nem gondoltam, pedig nagyon logikus! Szóval helyesbítek: a táblák, szórólapok stb. szerepe világos, de a megszaporodott angol zászlókról nem tudom, hogy a Brexit-re vagy a focira vonatkoznak... Köszönöm a hozzászólást.

Péter Londonból 2016.06.16. 00:02:46

@Virago_1000: Bizony, aki nyitott szemmel itt tölt akár csak egyetlen hónapot, lehet, hogy már többet is tud mindezekről, mint amit ebben a posztban és a múlt szerdaiban együttvéve írtam... De számomra sok újdonság volt, amikor kiköltöztem; ezek a posztok pedig - ha az általad használt kifejezsre utalhatok - az újszülötteknek és a megszületni készülőknek szólnak: szóval a mostanában ide érkezőknek és azoknak, akik az utazást még csak fontolgatják.

Péter Londonból 2016.06.16. 00:10:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Engem is nagyon érdekelne! Tehát FIGYELEM: kérem, hogy aki más településekről írni tud, tegye! Én az Egyesült Királyság-beli életemet Leeds-ben kezdtem (idősebb fiam tanácsára): az nem jött be - feltehetően nagyrészt azért, mert kezdő és ügyetlen voltam. De én sem vagyok Londonba bebetonozva: komoly érdeklődéssel olvasnék más településekről is! (Ízlésről nem lehet vitatkozni: engem a városok vonzanak. De szabad pici településekről is írni.)

Egyébként a post(sorozat)nak azért "Londonban, sej" a címe, hogy akit London nem érdekel, már a cím alapján eldönthesse, hogy nem olvassa el. De köszönöm, ha a figyelmével megtisztel és mégis elovassa; és külön köszönöm a hozzászólásokat: a kritikákat is, mert tanulok belőlük.

Péter Londonból 2016.06.16. 00:21:28

@montroyal ( CAN qc): Ha reklám lenne, megírtam volna, hogy hol lehet "arra járni". Ezt azonban nem itt teszem, hanem erre való hirdetési fórumokon. (De igazad van: lehet, hogy nem ezzel kellett volna példálóznom, amikor a nyelvtanulás áráról írtam. Ha készül szerkesztett változat ebből a poszt-sorozatból, akkor ezt kihúzom és inkább valami nyelvtanfolyam -hirdetésből vagy korrepetálás-ajánlatból teszek bele árakat. Az eredmény ugyanaz, de nem kelt kellemetlen érzést.)

Péter Londonból 2016.06.16. 00:28:00

Kedves Határátkelő! Köszönöm, hogy a posztomhoz csatoltad a videót! Nagyszerű; de ez nem az EU-ról szól. Nagyon szellemes és mégegyszer köszünüm: nem ismertem.

Amire viszont én gondoltam, az a hvg.hu/vilag/20160226_brexit_mem_brian_elete

Remélem, nem sértek szerzői jogot ennek a linknek a közlésével.

Virago_1000 2016.06.16. 00:44:40

@Péter Londonból: " - az újszülötteknek és a megszületni készülőknek szólnak: szóval a mostanában ide érkezőknek és azoknak, akik az utazást még csak fontolgatják"

Akkor ne terjessz fals informaciokat. Pl Az autopalyan merfoldben van megadva minden. A tobbit nem sorolom.

M. Péter 2016.06.16. 00:51:44

@Péter Londonból: Közúti jelzőtáblákon a távolságok kötelezően mérföldben vagy yardban vannak, a sebesség pedig mérföld/órában. Szélesség-, magasság, hosszúságkorlátozást lábban és hüvelykben kötelező megadni, emellett méterben is lehet.

M. Péter 2016.06.16. 01:34:53

@Herr Géza: Ha megvalósul Farage álma, akkor valahogy szabályozni kell, hogy mi lesz azoknak a briteknek a nyugdíjával akik az unióban dolgoztak és fordítva. Társadalombiztosítási egyezmény kevesebb országgal van, mint kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény, Magyarországnak főleg szocialista és volt szocialista országokkal és utódállamaikkal, és baráti fejlődő országokkal. Ha van egyezmény, akkor beszámítják a másik országban ledolgozott időt, egyezmény nélkül viszont pórul járhat, aki több országban is dolgozott. Az NSZK és Mo. között nem volt egyezmény, így az ott dolgozó magyarok kérhették a nyugdíjjárulék visszatérítését, ha nem volt elég szolgálati évük a nyugdíjhoz, de csak a munkávállaló által fizetett részt adták vissza, a munkaadói részt nem, így az ember mindjárt bukta a felét. Az USA viszont semmit nem fizet vissza.

Herr Géza 2016.06.16. 01:58:31

@M. Péter: "..de csak a munkávállaló által fizetett részt adták vissza, a munkaadói részt nem, így az ember mindjárt bukta a felét."
Ez így igaz, de nem is állítottam sehol. hogy ezzel az ember "jól" járt volna a nyugdíj szempontjából, viszont legalább az általa befizetett pénzt nem bukta el, hanem magával vihette.A visszatérítést szerintem attól függetlenül kérhetted, hogy megvolt-e vagy sem a minimális jogosultsághoz való szolgálati idö. Igényeltem ilyet vissza hajdan én is, de nem emlékszem, hogy ez kérdéses lett volna. Persze rég volt, lehet, hogy csak nem emlékszem.
Az meg tiszta, hogy a most ott dolgozó, vagy ott dolgozott EU-s polgárok nyugdíját nem nyelhetik majd le az angolok (és fordítva, az EU sem), erre kell valamilyen megoldást kidolgozni. A majdani kiválás után odakeveredöknek meg lehet aztán "új világ" más szabályokkal, de ezt nyilván majd maga dönti el mindenki, hogy vállalja-e az új szabályokat, vagy marad a seggén, ill. másfelé orientálódik.
Jut eszembe: angolul jól tudóknak német nyelvtanítást óccsón vállalok!!! :))))))))

montroyal ( CAN qc) 2016.06.16. 03:55:35

@Péter Londonból: tenyleg hol ? elindultam volna, de nem erkeztem volna meg, mert hol van az a hol... semmi baj semmi kellemetlen erzest nem keltettel csak tul raértem ma ... szoval csak sok sikert ..:-)

pappito · http://pappito.com 2016.06.16. 04:15:28

@Sexual Harassment Panda: "Nyilván elkerülte a figyelmedet, hogy Svájc tagja az EFTA, Norvégia az EEA-nak.
Ha Anglia kilép, ők nem lesznek a tagjai."

Most is tagja UK mint a két szervezetnek, tudtommal és arról nem olvastam, hogy a tagságuk ezekben megszűnne a BREXIT során.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.16. 04:23:29

@Péter Londonból: tenyleg fontos a nyelvtudas ,foleg annak ,aki a fejével (szajaval )dolgozik es meg kell gyoznie a fonoket hogy milyen jol is dolgozik ... de aki a kezevel dolgozik es arra szukseg van , szaktudas, kezugyesseg gyakorlat szempontjabol , nem sokat kell beszelni...gondolom a cukrasznak sem az angoljara kivancsiak , inkabb a tortajat kostolgatjak...en sem javitok autot telefonon keresztul ,de még az IT-hez sem ertek es fotoshoppal sem tudom osszehozni a szetzuzott autot , hiaba mutogatjak a kepet a telefonjukon ... nem feltetlen erzem ,hogy be lenne szukulve a lehetosegem ..

FutureFry 2016.06.16. 05:30:49

@blackhairlady: @M. Péter:
A legtöbb hitelkártyatársaság automatikusan ad utasbiztosítást (extra költség nélkül). Igaz bizonyos szempontból (pl. baleset/orvosi biztosítás, max. időtartam) elég korlátolt szokott lenni (ha egyáltalán belefoglaltatott), azaz az ilyesmi inkább a késésre, elveszett csomagokra, stb.-re lehet jó. És ehhez persze az adott kártyával kell pl. a jegy(ek)et megvenni. Mint mindig, természetesen érdemes az apróbetűs részeket (is) elolvasni, de pl. általában az utazó család összes tagjára érvényes szokott lenni.

FutureFry 2016.06.16. 05:57:12

@M. Péter: "Az USA viszont semmit nem fizet vissza."
Bizonyos vízumkategóriáknál (pl. tanulóvízum, bizonyos nem-bevándorló munkavállalói vízumok, stb.) lehet kérni hogy a fizetésből ne vonják a FICA (a.k.a. “Social Security”, azaz kb. a TB+nyugdíjjárulékkal egyenlő) adókat. Ha meg (hibásan) mégis levonták, akkor vissza lehet igényelni.

FutureFry 2016.06.16. 06:20:54

@FutureFry: Elfelejtettem hozzátenni: Ezt bizonyára befolyásolja/megváltoztatja a magyar-amerikai szociális biztonsági egyezmény (a.k.a. “Totalization agreement”), amit a magyar parlament már több mint egy éve ratifikált, de az amerikai kongresszus még nem.

tanato 2016.06.16. 07:29:19

@Virago_1000: Köszi,igen ez egy kissé tényleg meredek.Kétségtelen az index ellenzéki/volna ,ha volna MO,.on ellenzéknek nevezett komoly erő nem csak bohócok/

tanato 2016.06.16. 07:46:27

@tanato: Arról egy héttel a Brexit előtt meg tényleg kár már filózni mi lesz utána ha sikeres lesz,a magyar munkavállalók vagy a később oda ácsingózók,menni szándékozók szempontjából.Előnyösebb nem lesz az biztos, ha kilépnek.

Taxomükke (UK) 2016.06.16. 08:53:51

@FutureFry: Mar meg ne bantodj, de mennyivel egyszerubb leirni azt, hogy a.k.a. a magyar "azaz" helyett?

Golf2 2016.06.16. 08:54:01

@diggerdriver: Jó írás,a fene gondolta az Epresről hogy így be mer szólni az elvtársaknak.Rá is ment mondjuk,elég nyúzott,beteg volt?

Virago_1000 2016.06.16. 09:25:59

@pappito: "Most is tagja UK mint a két szervezetnek, tudtommal és arról nem olvastam, hogy a tagságuk ezekben megszűnne a BREXIT során."
- pontosan ez a lenyeg es ezert nem lesz kevesebb bevandorlo. Az atlag hulyitheto kocsmapolitizalo szavazo ertelmeig persze ez nem jut el.

Virago_1000 2016.06.16. 09:27:35

@tanato: az wllenzekiseggel nincs baj, az uszitassal gyulolettel annal tobb.

Sexual Harassment Panda 2016.06.16. 09:42:23

@pappito: Rosszul tudod.
Nem tagjai ezen szervezeteknek, mint ahogy mi sem.
Amikor egy ország eu tag lesz, az EEA/EFTA tagság megszűnik.
És a kilépés után nem lesz automatikusan tagja az említett szervezeteknek.
Mint ahogy azt a német pénzügyminiszter minap említette, ha Anglia kilép, nem lehet sem EEA, sem EFTA -tag.
Mellesleg a britek számára is értelmetlen, hiszen EEA/EFTA tag ként maradna a 4 alapjog, áruk, szolgáltatások, tőke, személyek szabad mozgása, (pont a bevándorlás miatt akarnak kilépni)
és ugyanúgy kellene tagdíjat fizetniük, mellette minden eus szabályt alkalmazniuk kell, úgy hogy nem szólhatnak bele.
Kérdem én, akkor mi értelme kilépni, és EEA tagnak maradni, ha pont megmaradnának azok a kötelezettségek, amik miatt kilépnek??

Silence35 2016.06.16. 09:43:08

"Nekem ez nagyon kínos: tanár vagyok, akinek számára a nyelv nagy érték, amellyel óvatosan és szeretettel kell bánni, amelyre ügyelni kell: amelyben ha hibát vétek, a világ egyensúlya sérül… "

Márai rajongóként, ez a mondat nagyon tetszett, maximálisan egyetértek.

Muscari 2016.06.16. 09:43:50

@puhacica: ha itt Londonban krepálunk be, és azt akarjuk, hogy otthon temessenek el, akkor ugyanez a szitu áll fent. De értelek, gondoltam, hogy ez az oka, hogy köttök.

Muscari 2016.06.16. 09:46:31

@Virago_1000: rakd ki a piros fehér zöldet és senki sem sikít. Az ugyanis a magyar zászló.

Muscari 2016.06.16. 09:51:40

@Mrs. Clayton: mi is voltunk a Szimplában, nagyon jó, vidd el őt mindenképpen. Meg Tihany is jó választás :-)

Muscari 2016.06.16. 09:54:07

@M. Péter: persze, tudom.

Megtudhatnék bővebbet arról a szuper £40 biztosításról?

pappito · http://pappito.com 2016.06.16. 10:04:20

@Sexual Harassment Panda: igazad van, EEA tag UK nem EFTA, köszönöm, hogy helyesbítettél.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.16. 10:07:13

@Sexual Harassment Panda: van értelme egyáltalán még EEA / EFTA tagságnak amikor minden nem EU-tag országnak külön megállapodása van már az EU-val (pl: Svájc, Norvégia, Izland).

nekem erősen az a gyanúm, hogy amennyiben tényleg brit kilépésre kerül sor, 5-10 évig még nem nagyon lehet felmérni a hatásait, ellenben 10-20 év múlva már láthatóak lesznek.
a skót függetlenség és EU-felvétel meg 2-3 éven belül.

M. Péter 2016.06.16. 10:59:00

@Sexual Harassment Panda: "Kérdem én, akkor mi értelme kilépni, és EEA tagnak maradni, ha pont megmaradnának azok a kötelezettségek, amik miatt kilépnek??"
Mert a kérdés csak az EU-ból való kilépésre vonatkozik, arról nincs megegyezés, hogy a kilépés után mi legyen, így ki lehetne lépni úgy, hogy viszonylag kevés dolog változzon, és vannak olyanok, akik tényleg a norvég vagy svájci modelt hozzák fel példának. Még egy előnye, hogy Farage felrobbanna mérgében.

M. Péter 2016.06.16. 11:01:10

@Muscari: Coverwise-nál van biztosításom.

Sexual Harassment Panda 2016.06.16. 11:23:54

@pappito: www.politico.eu/article/in-is-in-out-is-out-wolfgang-schauble-tells-uk-brexit-single-market/
parancsolj.
Mellesleg van még 1 indok, hogy ezt az eu ne hagyja:
precedenst teremthet.
Ha ezt el lehet játszani, akkor esetleg más országok is kitalálják (pl mi) hogy akkor nem leszünk eu tagok, nem akarjuk vállalni a kötelezettségeket, csak kimazsolázzuk az előnyöket.
Én azt remélem, hogy a válás fájdalommentes lesz, és a már LEGÁLISAN kint dolgozó honfitársaim kapnak automatice munkavállaási/letelepedési engedélyt.

Sexual Harassment Panda 2016.06.16. 11:24:03

@adamskij: nem, nincs értelme.
1. Ki akarnak lépni, hogy visszaszorítsák az eus munkavállalókat.
EEA/EFTA tagként ugyanúgy érkeznek eus munkavállalók.
2. Nem akarnak nettó befizetők lenni
EEA/EFTA tagként ugyanúgy kell fizetniük.

2016.06.16. 12:42:18

@M. Péter: "arról nincs megegyezés, hogy a kilépés után mi legyen"

Az egy jo nepszavazas akkor. :D "Szavazzatok ide, nem igerunk semmit!" Egyszeruen zsenialis huzas.

Hari Seldon 2 2016.06.16. 13:43:38

„a londoni integrációs stratégia eltér a franciától. A franciák a nemzet részének tekintenek mindenkit aki nyelvet jól bírja és a francia kultúrát magáévá teszi. Valahol érthető egy lyan országban amely egyesít germánokat, keltákat, baszkokat és latinokat. És akkor az érdekszférához tartozó gyarmati országokról nem beszéltünk.
Egy párizsi számára sokkal közelebb áll a marokkói bevándorló, mint a faji alapon gondolkodó "fundamentalista keresztény" kelet európai. „

Te itt élsz Franciaországban? Szerintem pont fordítva látod a dolgokat. Pont az angoloknál jellemző, hogy szeretik a nemzetközösségi polgárokat, és nem szeretik a kelet európaiakat. Itt pont fordítva van a dolog. Azzal együtt, hogy természetesen tudni kell a nyelvet, ez már kevésbé presszió jellegű, mint régebben. És pont inkább azt várják el, hogy kulturálisan asszimilálódjanak, azaz, vagy legyél keresztény/ateista, és fogadd el a laicitét. Beszéltünk olyannal, akinek a fia szerintem Nemzeti Frontos volt (konkréten a korábbi alsó szomszédunk volt, még Forbach-ban, nagyon szerette a gyerekeket) ő mondta, hogy az európaiakkal semmi baj, sőt örülnek, hogy a gyerekek itt nőnek fel, mert a következő generáció biztosan francia lesz (nem pont így fejezte ki, de a lényeg ez volt). És a probléma az észak afrikaiakkal van, (még a feketékkel sincs olyan probléma) ezek egy kiválasztott népnek képzelik magukat, és sokan nem akarják elfogadni az államot.

Hari Seldon 2 2016.06.16. 13:56:27

@Kovi1970:
Az előző válasz a te hozzászólásodra ment. Csak elfelejtettem a hozzászólást linkelni.

tanato 2016.06.16. 13:57:26

@Sexual Harassment Panda: Egyetértek veled,nyilván azért akarnak kilépni hogy ne legyenek ott a kelet európaiak nagy tömegben.Én is remélem hogy a még legálisan EU-s alapon kint dolgozó honfitársaim/és persze a többi k-európai /főleg/ fiatal/ maradhasson ott tovább legálisan ne kelljen bujkálniuk sötétben pincében.
DE:Hosszabb távon ha több nem mehet a régiónkból legálisan oda/most azt a keveset ne számoljuk aki pontrendszer alapján be tud jutni mint most Ausztráliába pl./azon tömegek az EU többi gazdag államait fogják megrohamozni célországként,mivel egy sikeres Brexit után sem lesz K.Európa Kánaán,álomrégió egy ott élő fiatalnak/sem egy bevándorlónak/
És ha többi gazdag országot rohamozzák,előbb utóbb ott is kitelik az esztendő ,zárni fognak esetleges további kilépésekkel.
Na ez az igaz veszély az EU részére,széteshet egyszerűen.

Péter Londonból 2016.06.16. 20:17:52

@Virago_1000: Autópályán kilométer-, sőt tört-kilométer táblákat láttam.

Nagyon nagy tisztelettel kérlek, hogy sorold. Nem is elsősorban azért, hogy én tanuljak belőle, bár nem tagadom, ezt is nagyon szeretném; hanem hogy - ahogyan az utolsó, "igazi" előszóban írom - én is tudom, hogy amit írok, kiegészítésre, esetleg helyesbítésre is szorulhat.

Írom, amit én tapasztalok; természeteen bárki másnak is joga van megírni a saját tapasztalatait és remélem, hogy sokan meg is teszik.

Péter Londonból 2016.06.16. 20:36:51

@montroyal ( CAN qc): Teljesen igazad van: a cukrász, az autószerelő és nagyon sok más foglalkozású nem "a szájával " dolgozik, mint például egy tanár, akinek a nyelv a legfőbb munkaeszköze. Úgyhogy a cukrásznak, autószerelőnek stb. egyáltalán nem korlátozza a lehetőségeit a nyelvtudás hiánya. Kivéve, ha önállósulni akar és nem másvalaki céljaiért dolgozni beosztott munkásként. Kivéve, ha követni akarja a szakterülete helyi eseméyneit. Kivéve, ha nemcsak vele azonos nyelvet beszélő beszállítókkal, partner-cégekkel akar kapcsolatot tartani. Kivéve, ha követni akarja a munkájához kapcsolódó szabályozásokat. Kivéve, ha jogvitába keveredik egy reklamáció kapcsán. Kivéve, ha nem akar jogvitába keveredni, hanem meg akarja magyarázni a helyzetet a reklmaáló ügyfélnek. És kivéve, ha a munkán kívül mással is szívesen töltené az idejét: elmenne egy moziba, színházba; kapcsolatokat keresne (nemcsak az azonos nyelvűekkel), vagy akár csak elolvasná az újságot... Mert ha mindezekben az anyanyelvéhez kötődik, az bizony beszűkti a lehetőségeit.

Látom a hozzászólásaidból hogy gondolkodva válaszolsz. Ezért merek ilyen stílusban írni; kíváncsi vagyok a részletesebb vélemányedre és tapasztalataidra!

M. Péter 2016.06.16. 21:25:59

@FutureFry: Az rendeben van, hogy az emeber nem fizet és utána nem kap semmit, de ha valaki valamilyen munkavállalásra jogosító vízummal dolgozik ott néhány évet, viszont nem telepedik le, akkor vissza sem kérheti a levont FICA-t, és nyugdíjat sem kap.

M. Péter 2016.06.16. 22:16:58

@FutureFry: Az a baj, hogy Rand Paul minden ilyen egyezményt megakadályoz a szenátusban, nem hagyja, hogy felvegyék a napirendre.

FutureFry 2016.06.17. 03:25:40

@M. Péter: Igen, ő szeret keresztbe tenni Obama-nak, de tudtommal jelenleg inkább csak az adóegyezményekkel (tax treaty) tesz így, nem pedig a szociális biztonsági egyezményekkel (“Totalization agreement”). Legalább is a Szlovákokét 2 évvel ezelőtt (2014-ben) ratifikálták. Nekem úgy tűnik ez esetben az amerikai kormány adminisztrációja (is?) lassú: Egy évet ültek a magyar egyezményen mire Obama egyáltalán a kongresszus elé terjesztette (idén februárban).

Kovi1970 2016.06.17. 12:36:29

@Hari Seldon 2: én úgy látom, hogy a nyelv és a kultúra esetén a franciák nagyon nyitottá válnak, rengeteg a vegyes házasság, és nagyon sokszínű a nagyvárosok munkavégző lakossága. SNCF vagy párizsi tómegközlekedés, posta éppúgy nagyon nyitott, mint a vállalkozások.

Speciel Franciaországban régebben éltem, és annak is kevésbé jellemző részén, de viszonylag sok helyen jártam...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása