oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2016. május 13. 06:43,  Nem szegények, de nincs semmijük 151 komment

2016. május 13. 06:43 Határátkelő

Nem szegények, de nincs semmijük

Kati lassan két éve kezdett önkéntes lehetőségeket keresni a nagyvilágban, így került Malajziába, ahol angolt tanít és próbál segíteni a rászorulókon. (Erről bővebben első posztjában írt, itt találjátok.) Most ismét jelentkezett, méghozzá egy, még az országon belül is egészen különleges helyről. Nagyszerű beszámoló következik rengeteg képpel, amikért külön hála neki!

rizs_5.JPG

„Malajziában mai napig több bennszülött közösség is él, többnyire a társadalomtól elszigetelten, amennyire lehet, ragaszkodva hagyományaikhoz és ősi életvitelükhöz.

Saját hitrendszerük van, melyet Malajzia nem ismer el vallásként. Saját nyelvük van, érdekes módon minden törzsnek külön nyelve, mely annak köszönhető, hogy egymástól is távol és elszigetelten élnek.

A gyerekeknek kötelező iskolába járni, de legtöbbjüknek ez inkább egy szörnyű élmény, amikor először találkoznak a diszkriminatív külvilággal, mely arra kényszerítené őket, hogy elsajátítsák a társadalom szigorú szabályait.

A maláj nevük orang asli, ami eredeti embert jelent. A civil szervezet, melynél én is dolgozom, egy pár ilyen közösségben nyújt ingyenes oktatást. A bejegyzésem egy ilyen központunkba történt látogatásom kapcsán készült.

Nem szegények, de nincs semmijük, mondja szerb kollégám, aki már lassan egy éve egy orang asli közösségben él, Malajziában. Látogatásom során ezer kérdés fordul meg a fejemben és vasárnap reggel úgy hagyom el a kis dzsungelbeli falut, hogy talán az lenne a legjobb, ha hagynánk élni ezt a közösséget a maguk módján, nem kell rájuk erőltetni a modern élet baromságait.

Van-e ennél több, amit az élet nyújtani tud? Kérdezem magamtól és kollégámtól, aki azt mondja, sosem volt olyan boldog, mint itt. Mert itt az élet valóban egyszerű, megtanít az egyszerű dolgoknak örülni.

Látogatásomkor már vége van a rizsaratásnak és most a begyűjtés és hántolás folyik. A falutól nem messze van egy rizsföld, melyen évente kétszer aratnak. Minden kézi eszközökkel történik, gépek ide még nem jutottak el.

Aratás után az asszonyok dolga megtisztítani a rizst. Ez lassú és nehéz fizikai munkának tűnik, amikor bekapcsolódom a folyamatba, tapsikolva nevetnek rajtam.

Kétszer akkora vagyok, mint ők, 160 centinél ritkán magasabbak, de erősek és kezük rááll erre az eszközre, amit én, amint ez azonnal kiderül, még fogni sem tudok rendesen. Velük nevetek saját magamon, hisz én is érzem, mennyire más világból való vagyok, és mennyire idétlenül nézhetek ki az ő szemükkel.

A bételdió

Ahogy nevetnek, kivillannak vörösre festett fogaik, mely a messziről érkező idegennek elsőre szokatlan lehet, de ha velük töltesz egy pár napot, szinte természetessé válik. A dzsungel egy fura gyümölcsének a magja az okozója, magyarul bételpálmának hívják, a magot pedig bételdiónak. Ezt a diót rágcsálják naphosszat.

Kemény, hosszas, kitartó rágás mellett lehet csak megenni, íze kesernyés, de valóban jelentéktelen. A diót a fa kérgével együtt majszolják, melynek íze sokkal fűszeresebb és intenzív. A diót gyakran a pálmafa levelébe csomagolják és így fogyasztják el. A levél, amint a nyállal keveredik, vörössé válik a szájban, konkrétan úgy néz ki, mintha vér lenne.

A bételpálma gyümölcse, melynek megtisztításához erre kialakított eszköz szükséges, kérge ugyanis kemény, mint a dió, a mag pedig nehezen vágható.

Meglehetősen toxikus ez a kombó, de függőséget okoz, így érthető, hogy miért rágcsálja ezt szinte az egész falu. Olvasmányaim alapján hatása valahová a kávé és egy enyhe drog közé tehető, kicsit felpörög tőle az ember és jobban érzi magát. Kollégám például kezdetben nem szerette, de bárkihez ment látogatóba a faluba, ezzel kínálgatták, ő meg szégyellte visszautasítani, így aztán szép lassan, észrevétlenül rászokott.

Leosztott szerepek

Az élet itt különben lassan hömpölyög, a reggel hangos kakaskukorékolással indul, olyan érzésem van, mintha a vállamon ülne a kakas és egyenesen a fülembe ordítaná, hogy reggel van, tessék már felébredni. A falu asszonyai már korán elkezdik a rizs hántolását, az ablakból rájuk látok. A férfiak ebben a folyamatban egyáltalán nem vesznek részt, ez az asszonyok dolga, mondják.

Itt nagyon le van osztva, hogy mi a férfi feladata és mi a nőé. A férfiak vadásznak házilag készült íjakkal, éles késekkel és halásznak bambuszból készült kúp alakú csapdákkal, de a rizzsel való naphosszat tartó pöcsölés nem a férfi feladata. Azért ott ücsörögnek asszonyaikkal, kávéznak, és a diót rágcsálják, aztán lassan eltelik a nap.

Ebédre megkóstoljuk a rizst, az idei termést.  Kétféle rizs terem a dzsungel rizsföldjein, egy fehér kerek szemű és egy lilás hosszúszemű. Íze pompás, picit fűszeresnek hat. Só nélkül, egymagában eszem: táplálék. Az egyszerűsége lenyűgöz, finom. Természetes és érzem tápláló erejét. Hamar jól lehet lakni tőle.

A rizsföldek itt nem olyanok, mint Ázsia vízben úszó rizsföldjei, amit a filmekből ismerünk. Itt víz csak akkor van, ha esik az eső, az itteni rizs nem igényli a vízben úszást, a szárazságot is jól bírja.

Miből élnek az itteni emberek?

Meglepően kevés kell a túléléshez. A férfiak begyűjtik a kaucsukfa tejét és eladják a közeli faluban. Ebből lesz annyi pénzük, hogy azt a nagyon keveset, amit meg kell venni pénzzel, azt meg tudják fizetni.

Élelemre nem nagyon kell költeni, ruhát vesznek, telefont, habár a faluban nemigen van térerő, egy kis benzint a motorjaikba és nagyjából ennyi. Minden mást a természet ad. Mindenkinek ugyanannyi van: semmi. De mindenkinek van elég. A vagyon, mint olyan ismeretlen. Sosem éheznek, mindenkinek jut.

Pár órára bemegyünk a közeli maláj faluba ebédelni. Amikor jövünk vissza, minden házból hangosan üdvözölnek. Visszajött az orang puteh, a fehér ember. Figyelem őt, kívülálló és mégsem. Amennyire lehet, befogadták, ő is része a falu életének.

Este átjönnek filmet nézni, kollégám laptopján ugyanis több száz film is van. Esténként kivetít egy filmet az osztályterem egyik üres falára, mozi van. Hangosan reagálnak a vicces jelenetekre, és visítanak a horror film félelmetes jelenetein, de imádják.

A szellemeket nem szabad provokálni

Kollégám sosincs egyedül. Tudják, hogy nem szeret egyedül aludni, éjszakára valaki a faluból átjön hozzá és őrzi álmát, nehogy bántsák a szellemek. Az erdő szellemei errefelé ugyanis annyira részei a hétköznapoknak, mint az eső maga.

Amint sétálunk az erdőben, egyszer csak megállok. Van itt valami, érzem valaminek a jelenlétét, nem vagyunk egyedül. Kollégám mindent sejtető mosollyal tudatja velem, hogy épp egy temető mellett sétálunk el. A sírok szinte láthatatlanok, beleolvadnak a környezetbe. Csak egy farakás árulkodik arról, hogy itt egy sír van.

A falubeliek nem mászkálnak erre estefelé, a szellemeket nem szabad provokálni. De, ha valaki beteg, a szellemekhez fordulnak segítségért. A helyi sámán abban segít, hogy a szellemeket a beteghez hívja, és arra kéri őket, hogy vegyék el a betegséget a szerencsétlen szenvedőtől és vigyék magukkal. A faluban több sámán is lakik, orvos viszont sehol.

A gyerekek csak megszületnek, az élet és a halál olyan természetesen része a mindennapoknak, mint ahogyan lennie kell. A gyerekek nem egy családba, hanem egy közösségbe születnek. Ezért olyan nehéz bárkinek, aki ide született, kilépni, és máshol megállni a saját lábán. Mert bárhová mennek, szenvednek, ez az egyetlen hely számukra, ami biztonságot nyújt.

Megtanulni kiállni magukért

Azon gondolkozom, hogy vajon mennyit tudnak a külvilágról, vajon mennyit kell tudniuk a külvilágról egyáltalán. Kollégáimmal, akik orang asli közösségekben tanítanak, gyakran beszélünk arról, hogy kell-e ezeknek az embereknek angolt tanítani.

Ez a közösség a társadalmi ranglétra aljára söpört közösség, és mindenki kihasználja őket, kitúrják őket a saját életterükből, és ezt azért tehetik meg, mert nincs tulajdonuk. Soha nem is volt. A dzsungel volt az ő tulajdonuk. Ott építettek házat, ott települtek le, ahol megfelelő feltételeket találtak.

Csak most, ebben a században szembesültek azzal, hogy egyszer csak megérkezik valaki a faluba és azt mondja: el kell innen mennetek, mert ez a föld az enyém. És ők ilyenkor fogják cókmókjaikat és tovább mennek.

Kollégám azt mondja, nem is angolt tanítunk nekik, hanem arra tanítjuk őket, hogy tudatosuljon bennük, hogy érnek valamit, hogy vannak jogaik és meg kell tanulniuk kiállni saját magukért. Mi csak ismereteket osztunk meg abból a külvilágból, ami el akarja őket tiporni.

Ez Malajzia csúnya oldala, ahogyan bánik a bennszülöttjeivel, ahogy engedi őket lassan eltűnni, ahogy megpróbálja őket beépíteni egy társadalomba, ami nem akarja őket.

Saját kérdéseimre még nem találtam választ, de úgy gondolom, hogy nem kell mást tennünk, csak hagyni őket élni, úgy ahogy ők szeretnének, hiszen ők sem akarnak semmi mást, csak hogy hagyják őket békén, hagyják őket élni abban a közegben, ami nekik természetes, és amitől ők boldogok.”

Ha szívesen olvasnátok még többet Katitól, keressétek fel Hétköznapok Malajziában című blogját, amit itt találtok.

HÍRMONDÓ

Vízforralókat és kenyérpirítókat tiltana be az EU

Akár már időn ősszel betilthatja az Európai Bizottság a nagy teljesítményű háztartási eszközöket, például vízforralókat, kenyérpirítókat vagy hajszárítókat. A bejelentéssel állítólag a brit uniós népszavazás miatt vár még Brüsszel.

A brit Daily Telegraph értesülése szerint a terv már hónapok óta készen áll, egyelőre azért nem álltak elő vele, mert Brüsszelben attól tartanak, hogy a bejelentés rossz hatással lenne a júniusban esedékes brit népszavazásra, melynek tétje, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja marad-e. (Még több infóért a témában ide kattints!)

Mi baja a magyaroknak az Európai Unióval?

Egy felmérés szerint noha Magyarország rengeteget nyer uniós tagságából, a magyarok mégsem értékelik sokra az Európai Uniót. A lista ellenkező végén az írek állnak, akik a nehézségek ellenére mégis erősen unió pártiak. Magyarországon az EU-val szembeni bírálat a politikai gondolkodás főárama. Nagyon erős a politikával kapcsolatos frusztráció, és ezzel egyidejűleg magas az Európával szembeni kritikus pártok elfogadottsága. (A teljes cikket itt találod.)

A lengyelek vissza se néznek

Noha Magyarországon is sokan gondolkodnak a külföldi munkavállaláson és a határátkelésen, valószínűleg sehol sem vagyunk a lengyelekhez képest, ahol egy friss felmérés szerint minden nyolcadik ember komolyan fontolgatja, hogy idén külföldre költözik.

A Millward Brown közvélemény-kutató cég felméréséből kiviláglik, hogy a felnőtt lengyelek 13 százaléka, vagyis csaknem 4 millió ember fontolgatja, hogy munkavállalás céljából átmenetileg távozik hazájából. A felnőtt populáció 7,1 százaléka, vagyis mintegy 1,5 millió lengyel már el is döntötte, hogy kivándorol, mégpedig egy éven belül. (A teljes cikket ide kattintva érheted el.)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Malajzia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr778712468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.13. 13:38:10

@P.Elliot: Teljesen egyetertek veled.

2016.05.13. 13:41:17

@Hari Seldon 2: Mbol gondolod hogy csak feher emberek allitanak elo gyogyszereket? Ez nem egy feher vs. nem feher problema, annak semmi koze hozza.

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2016.05.13. 13:45:14

@Mirjam2: azert ezt a ket penzert kaphato dolgot irtam, mert ezek peldaul vannak nekik. majd ha szukseguk lesz konyvre es jogokra, akkor azokert is elindulnak.

ez a baj velunk, hogy nem tudjuk elkepzelni: nekik eleg annyi is. hogy nem kell nekik jogot adnunk, tanitani szamolni, irni... ahogy anno nem kellett volna hitteriteni sem... a civilizalt feher ember mindig azt hiszi, hogy neki jot kell tenni az elmaradott nepekkel. persze azt, ami neki jo, nem azt, ami annak a nepnek. lasd akar az amerikaiakat, milyen frankon elvittek a demokraciat egyes orszagokba...

2016.05.13. 13:46:27

Ugy tudom, hogy a nagyobb teljesitmenyu porszivok forgalmazasat mar betiltottak az EU-ban, mondjuk azon nem csodalkozom, hogy Padloszonyeg-orszag lakoi akkor is haborogtak (legalabbis ugy emlekszem) :D Szerintem is baromsag amugy, lehet, hogy tobb energiat fogyasztanak, de kevesebb ideig kell hasznalni okostojasok... kar, hogy pont ok akarnak kilepni az EU-bol, mikozben mindnyajunkat megmenthetnenek ettol a kretensegtol, ha ki tudnak harcolni, hogy ne csinaljak ezt. :D

P.Elliot 2016.05.13. 13:49:08

@puhacica: Na, annyit meg lenyel a macska ha jo erosen fogjatok derekon felfele. Lattad volna hogy mi hogy neztunk ki amikor a furdetendo macska meglogott, felboritva a lavort, tobb viz jutott rank mint ra. Mara egy szep apolt cica de csak a nedves, papirtorlos mosdatast viseli el, amugy miota van otthona azota szepen rendben tartja magat. Holnap megyek vakaciora a Nemzeti parkokba es mar 2 napja attol vagyok komor hogy hogy fogjak elviselni a macskaim. Az egyik mar 2 nap mulva is hisztis, ideges, folyton engem keres es nem tudom megmagyarazni neki hogy majd jovok. A mult evben telefonon beszeltem vele, nyomtam a szoveget es felfogott belole valamit mert allitolag bejarta rogton a hazat, engem keresett, nyavogott tehat ez nem jo modszer. Te mit csinalsz vele? nem keres? Van valakinek valami otlete? 6 hetre megyek, ennek meg fog szakadni a szive pedig itthon marad a szereto csaladban. Kar volt ennyire magamhoz szoktatni meg dedelgetni de annyira arva es elhanyagolt volt, sokaig rettegett a ferfiaktol, valoszinu hogy nem veletlenul. Idegenektol is fel a mai napig. Magammal nem vihetem...Jo belenk tudjak ultetni ezek a macskak a lelkiismeret furdalast hogy milyen tetvek vagyunk.

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2016.05.13. 13:57:31

@P.Elliot: allitolag az egy jo modszer, ha van a lavorban egy torolkozo, mert azon nem csuszik. ugyanis ok attol rettegnek, hogy megfulladnak es ha tudnak "kapaszkodni" valamiben, az enyhiti a rettegesuket.
hat a nyaralas az nalunk is gyenge pont. mindig van valaki, aki jon reggel-este es ellatja, de az persze neki nem eleg. a szomszed mondta maskor, hogy mennyit sir utanunk. nekem meg a szivem szakad meg, pedig mi 1 hetnel tovabb sose voltunk el. es amikor nem vagyunk itthon, akkor mindig azon sohajtozunk, hogy vajon hogy van. nem vagyunk normalisak amugy.
telefonon mi is szoktunk beszelni vele, ha mondjuk en dolgozok es az uram itthon van es felhivom, akkor gyakran jon puhacica ur is beszelgetni. es barmikor, barmelyikunk jon haza, mar messzirol erzi es szalad az ajtohoz, ott var bennunket.

2016.05.13. 14:01:55

A poszt amugy tetszett, erdekes volt, kerdesem nincs, kommentart pedig nem tudok hozzafuzni, mert, lehet, hogy meglepo, de nem erzek kulonosebb kesztetest, hogy egy teljesen szubjektiv beszamolohoz kepest definialjam a sajat identitasomat :D Ugy erzem, el tudom fogadni az olvasottakat, anelkul, hogy kifejezzem, hogy tetszik-e, vagy tudnek-e igy elni, vagy hova helyezem a bennszulottseget a nyugati eletmodhoz kepest a sajat fejemben, meghat, kit erdekel ugye :D Az emberek egeszen egyszeruen baromi erdekesek, es, hogy hanyfelekeppen lehet elni a vilagban, nekem ennyi eleg (na persze az is egy erdekes megfigyeles targya lehetne, mikent reagalnak ezekre masok). :D

sellőlány 2016.05.13. 14:11:38

@Golf2: Hát néha pedig érdemes átnézni a "gettóba". De az is lehet, hogy fiatalabb vagyok pár évvel. :-)

Muscari 2016.05.13. 14:11:41

@Virago_1000: szabad munkavallalas? vammentesseg? Eoropai Birosag? Emberi jogok? Schengen? hadd ne folytassam. Ez kicsit olyan, mint hogy mit adtak nekunk a romaiaik.

Hari Seldon 2 2016.05.13. 14:19:58

@Mirjam2:
Ez volt szerinted a lényeg? Ahogy láttad idézőjelbe tettem a dolgot. Egyébként meg nagyjából a nyugati világra értettem.
Hogy miért?
Itt egy lista, ahol az országok is fel vannak tüntetve:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_biotechnology_companies

Muscari 2016.05.13. 14:29:51

@puhacica: es az unionak mi lenne a jo benne? mar a motivaciot sem ertem. Igy akarnak energiatakarekossagra osztonozni?

Na, elolvastam a HA cikket es az eredetit is, szoval kornyezetvedelem.
Mi abban a kornyezetvedelem, hogy nem 1500-as hajszaritoval szaritom meg a hajam 5 perc alatt, hanem 800 wattossal 10 perc alatt?
A vizforralok eseten meg akkor terjunk vissza a tuzhelyen torteno melegiteshez? Ha valakinek gaztuzhelye van, akko rmeg oke, de villanytuzhely eseten meg tobb energiat is elhasznalunk ugy szerintem.
Inernet routers? Vajon miert, hat mennyit fogyasztanak azok a szerencsetlen routerek?

Nem neked cimeztem a kerdeseimet igazabol, csak hangosan gondolkodom :-) Meg ki vagyok akadva kisse, mert szerintem az egesznek semmi ertelme. Hat ezeknek teljesen elment az eszuk?

Vagy letezeik egy masik magyarazat, hogy ez az egesz cikk a Brexit kampany resze es nem is igaz semmi belole. Mert ez egy olyan tema, amivel a hetkoznapi embert jol fel lehet hergelni, engem is sikerult egy kis idore :-)

Shanarey 2016.05.13. 14:34:45

Érdekes poszt, látlelet egy másik világról, amely lassan de biztosan semmivé lesz, mert a "civilizáció" mindenek felett.
Vagyis a műtét sikerül, de a beteg is meghal.
:-((
Megtanítani őket kiállni magukért, az igen érdekes, és értelmetlen, mert hiába állnak ki ők a saját jogaikért, ha az ottani döntéshozókat ez nem érdekli.

A nagy teljesítményű háztartási eszközök betiltása, nem olyan rossz dolog, persze ha nem esnek át a ló túloldalára.

1000 Watt bőven elég egy porszívó üzemeltetésére, csak jó mechanika kell hozzá. Volt nekem a 90-es évek elején egy ETA névre hallgató porszívóm, amely 1000 Watt-os volt, de erősebb szívóhatást produkált, mint a feleségem által később vett Siemens a maga 1600 Watt teljesítményével. Ez a teljesítmény növelés a háztartási gépekben sokszor csak azért történik, mert azzal tudják csak eladni az aktuális "legújabb" hajszárítót és egyebet, hogy nagyobb a teljesítménye.

Az uniós témával az a baj hogy az "átlag" Magyar szinte semmit nem tud a témáról, de véleménye az van, mert olvassa a megfelelő irányultságú sajtóban, avagy nézheti a TV-ben a neki megfelelő csatornákat és ott megkapja mi is legyen az ő véleménye, és persze a megfelelő ideológiát is hogy miért az a véleménye..

Muscari 2016.05.13. 14:41:38

@adg: ugyehogy ugye. Ezert nem latom en sem ertelmet. Futeskorszerusitessel, szigetelessel pl szerintem sokkal tobb energiat meg lehet sporolni, mint a haztartasi eszkozokon.
Ha Ausztraliaba koltozol, azzal meg meg tobbet :-DD

Arrol nem beszelve, hogy az ipar es a kozlekedes messze jobban szennyezi a kornyezetet, mint a haztartasok.

Muscari 2016.05.13. 14:49:11

@Virago_1000: Afrikaban az egyes torzsek igen nagy mertekben irtottak egymast. Meg a huszadik szazadban is, gondolj csak Ruandara, ahhoz a feher embernek nem sok koze volt.

Muscari 2016.05.13. 14:56:04

@P.Elliot: ha az az allapot olyan jo lenne, akkor nem lett volna fejlodes es nem letezne a mai ertelemben vett civilizacio. Szerintem ez csak olyan romantikus kepzelges, egesz addig szep es jo, mig nem hal bele ott valaki a szulesbe vagy orul meg a fogfajastol.

@mojyo: igen, erre en is rajottem. Tizenvalahany eve volt egy munkam, ahol porszivokat arultam. Akkoriban a csucskategorias termekek olyan 1600-2000 wattosak voltak. Most, hogy hal istennek padloszonyeges lakasba koltoztunk, akartam venni egy nagy teljesitmenyu porszivot. Nem akartam hinni a szememnek, hogy nincs, kulonbozo mutatok alapjan lehet valogatni az egyes termekek kozott, bekategorizaltak A-tol E-ig a performance-t, nem is tudom, hogy hogy kene leforditani, mert ez nem igaz teljesitmeny.

adg 2016.05.13. 14:57:36

@Muscari: "Ha Ausztraliaba koltozol, azzal meg meg tobbet :-DD
"
Nana, es a klima mivel megy, napelemmel? :D
Bar epp vege a szezonnak, tegnap reggel dermeszto 24 fok volt, mar lattam embereket kabatban. :) Es ez nem vicc, szerintem mar lehet kapni futheto agynemut. (Az is elektromos)

@Shanarey: milyen mechanika kell egy vizforralohoz, hogy kisebb energiafelhasznalassal melegitse fel a vizet?

Shanarey 2016.05.13. 15:19:47

@adg:

Nem pont a vízforralókra gondoltam a mechanikát illetően, hanem a porszívókra.

Világpolgár2012 2016.05.13. 15:28:18

@Muscari:
Ja, a 1600 W feletti porszívókat már betiltották, talán 2014-ben. Nekem pont most romlott el a régi 2100 W-os, a hétvégén megyek újat venni. Ugyanaz a porszívó, 700 W-al, kíváncsi leszek a különbségre. Egyébként AAAA minősítésű lett, ami az jelenti, hogy a legjobb porfelszedési kategóriába is esik a környezet védelem mellett. Na majd a jövő héten meglátjuk.

adg 2016.05.13. 15:30:30

@Shanarey: persze, a porszivonal oke, mint a hutonel, mosogepnel, stb. De pont az az erdekes, hogy most belengettek egy sor egyeb dolgot, a vizforralotol a hajszaritoig.
De az is lehet, hogy kamu az egesz, hogy legyen mirol beszelni. Na mindegy, mar most is tobbet beszeltunk rola, mint amit a tema erdemel. :)

Hari Seldon 2 2016.05.13. 15:33:03

@diggerdriver:
Kéhlek széphen, mi csak békésen kereskedtünk a nemes lelkű indiánokkal... Naturellement, Minden bajt mások csináltak.

2016.05.13. 15:33:44

@Muscari: Az a baj, hogy azokat a nevtelen, arctalan EU burokratakat akik ezeket kitalaljak meg megszavazzak, a legkevesbe sem erdekli az 'ossznepi felhaborodas'. Ennel sokkal fontosabb dolgokrol is az emberek feje felett dontenek, es ezert akar pl. sok brit kilepni az EUbol.

Muscari 2016.05.13. 15:37:09

@Világpolgár2012: anyu még használja az én 1600 wattosomat. Majd megmondom neki, hogy úgy vigyázzon rá, mint a szeme fényére, mert ilyet többet nem tudunk venni :-)

2016.05.13. 15:37:52

@puhacica: Te talalkoztal mar irastudatlan felnott emberekkel? En igen. Hihetetlenul kiszolgaltatott helyzetben vannak, mindenki azt csinal veluk amit akar. Es nem tudjak csak ugy eldonteni hogy jo, akkor most megtanulok irni-olvasni-szamolni mert megiscsak hasznos lenne. Ez nem igy mukodik. Teljesen mas vilagban elnek, mentalisan, mint te vagy en, a lehetosegeik hihetetlenul behataroltak, mint ahogy a gondolkodasuk is. Kozben pedig materialisan ugyanabban a vilagban kenyszerulnek tulelni mint mi, csak a felteleket nem rajuk szabtak.

2016.05.13. 15:46:06

@Hari Seldon 2: Szamomra ez volt fontos, ezert erre reagaltam. Ha azt hiszed hogy a modern orvostudomany kizarolag 'nyugati' vivmany, nagyon tevedsz. Ez az emberiseg kozos teljesitmenye, nem csak az okos feher embere.

2016.05.13. 15:49:42

@adg: Nem kamu. Tipikus EU intezkedes.

2016.05.13. 15:54:18

@Muscari: Igy van, es a rabszolgakereskedelemben is nagyon aktivan reszt vettek az afrikaiak (plusz az arabok), ez mar a feherek megjelenese elott is letezett naluk. Es nem csak egymas kozott haboruznak a torzsek, kozossegen belul is van boven eroszak. Tobb kutato reszletesen leirta hogy milyen gyakori az ilyen kozossegeken beluli fizikai es szexualis eroszak, ami foleg a nok es gyerekek ellen iranyul.

P.Elliot 2016.05.13. 15:58:03

@puhacica: Hogy micsoda jo otlet ez a torolkozo, fogom hasznalni. Valoban, abban meg tud kapaszkodni. Talan meg ra is lehet ovatosan boritani egy kisebb vizes torolkozot is s ugy mosni meg azon keresztul, az alatt, fo hogy erezze hogy van valami a hatan es alatta. Most nem mosok macskat de amikor igen vissza fogom jelezni hogy mire mentem vele.

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2016.05.13. 15:58:39

@Mirjam2: de mondd meg nekem, hogy a vilagtol elzartan, az oserdo kozepen mi szukseguk van jogra es irastudasra? a civilizaciotol elzartan? nem arrol beszelek, hogy egy del-amerikai vagy azsiai nagyvarosban miert van erre szukseg. az mas, egyertelmu. de most a teljesen nomad, torzsi nepekrol beszelunk.

2016.05.13. 16:11:01

@Mirjam2: Azokat a "nevtelen, arctalan EU burokratakat" is az europai joemberek valasztjak meg. 5 evente van az osszes tagallamban szavazas arrol, hogy kik keruljenek be az Europai Parlamentbe, kozuluk kerulnek ki azok a bizottsagi tagok, akik ezekre az agyatlan szabalyokra tesznek javaslatot. Nem lenne kotelezo szemetdombkent gondolni Brusszelre, ahova eltunni listazzak az osszes politikust, de mivel a valasztopolgarok nagyresze ugyis "nevtelen, arctalan EU-burokratakkent" tekint rajuk, nekik is tokmindegy mit csinalnak. Ez egy ilyen jatek, ami arrol szol, a valasztopolgar szarik Brusszelre, a poltikus meg utal dolgozni, es akkor csodalkozunk, hogy "valsagban az Europa" meg haldoklik a Nyugat, na.

Csodabogár 2016.05.13. 16:11:33

@Mirjam2: Az egy teljesen más dolog, ha valaki a civilizált világban írástudatlan, mint ha törzsi szinten az. Ott mindenki írástudatlan, kialakult szokások és a hagyományok nyomán élnek. Senkinek nem hátrány ha analfabéta.

marczy 2016.05.13. 16:16:16

Az ilyen közösségeket leginkább egyes magyarországi roma közösségekhez lehet hasonlítani.

Az ilyen helyeken egy Waldorfhoz hasonló praktikus szemléletű oktatással lehet eredményt elérni. A túlzottan elméleti, kicsi korban absztrakt gondolkodást elváró oktatás nem működik náluk.

Ismertem olyan tanárt, aki színcigány osztályokban tanított, és ezeknek a roma gyerekeknek a gondolkodását megismerve döntött a Waldorf-pedagógia mellett.

Persze a közös nyelv megtalálása létfontosságú, de kicsi korban az idegennyelv-tanítás is csak direkt módszerrel történhet, ahogy a Waldorfban is (elsőtől kezdve!!!).

nyuszigonosz 2016.05.13. 16:21:45

A poszt: egy már majdnem letünt világ az ott. Lassan elmúlnak és elfelejtödnek. :-(

A másik mai nagy téma: hát nem tudom milyen "biztos" forrásokból szedik egyes lapok az infóikat, de ez az energia diskurzus ez 2013-2014-ben volt nagy téma, és azóta már csak 1600 W-os porszívót lehet venni. Persze kiárúsították elötte az összes többit, így nagyon sok nép porszívót vett, ha kellett, ha nem.

Bal 2016.05.13. 16:22:07

@puhacica: @Shanarey: @Virago_1000: hadd gyalogoljak már be ebbe a békés szeretnivaló bennszülött élet mítoszotokba egy brutális ábrával:

en.m.wikipedia.org/wiki/War_Before_Civilization#/media/File%3AWar_deaths_caused_by_warfare.svg

Javaslom megfigyelni az ábra utolsó sorát. Ennyit erről. Azért kell nekik a jog meg a tudás, mert ettől nem öljük meg egymást.

Az is illúzió, hogy ez a falu ugyanúgy életképes volna a körülötte nyüzsgő hétmilliárd ember nélkül. Fogadjunk, hogy a rizsfajtákat amit használnak valami biotechnológiai intézetben fejlesztették ki, és hát a ruháik se úgy néznek ki, mint amit helyben varrtak.

2016.05.13. 16:23:04

@puhacica: Mi szukseguk van jogra es irastudasra? Pl. hogy vedekezni tudjanak kozossegi szinten ha el akarjak venni az eletteruket, es egyeni szinte ha verik, megeroszakoljak oket. Es azert, hogy ha akarnak, mashol, maskepp tudjanak elni, legyen valasztasi lehetoseguk.

Virago_1000 2016.05.13. 16:25:19

@Muscari: te komolyan mar ne rohogtess az emberi jogokkal. Az emberi jogok ott kezdodnek, hogy londonban nem egy peneszes lyukban nyomorognak 3ad magukkal 10 emberrel osztozva a wc-n a bevandorlok havi 600 fontert. Meg ott, hogy ugyanazert a munkaert nem 3ad 4ed annyit fizetnek 500-1000 km-el odebb ugyanazok a cegek.

A tobbi amit irsz mint eu elonye, egyik sem elony neked, csak a fentebb emlitett multi cegeknek. Akik mint hatterero a meretuknel fogva kepesek kontrollalni a kormanyokat.

Virago_1000 2016.05.13. 16:30:32

@Muscari: most meg rank akarjak eroszakolni az idegen behatolokat vagy fizetni 250000 eurot evente/ fo. A magyar embernek mikor jut ennyi?
Mibol fizeti az orszag ki? Termeszetesen hitelbol hiszen ennyit nem lehet adobevetelbol fedezni.
Tehat kinek az erdekeit kepviseli ez az europa-gyilkos, szovjet tipusu diktatura? A bankaroket.

Virago_1000 2016.05.13. 16:33:11

@diggerdriver: a franciakat azert nem emlotettem mert nekik foleg afrikaban volt es van (!!!!) szerepuk csakugy mint a belgaknak.

Virago_1000 2016.05.13. 16:37:34

@Mirjam2: az eu burokratakat semmi sem erdekli, ok a hatterhatalom kepviseloi azonban habar folul a galya, s alul a viznek arja, azert a viz az ur.

2016.05.13. 16:41:02

@Csodabogár: Dehogynem, mindenkinek oriasi hatrany ha analfabeta. Amit irsz az olyan mintha mindenki vak egy kozossegben, akkor senkinek nem hatrany. Dehogynem, sot mindenkinek az. Tobbek kozott azert is, mert ezzel teljesen megfosztjak a tagokat annak a lehetosegetol hogy mas eletformat valasszanak maguknak. Ignorance is not bliss...

Shanarey 2016.05.13. 16:42:42

@Virago_1000:

Ha Orbán, simán beengedné az a 2500 személyt, azok egy idő után (megtapasztalva a Magyar valóságot) maguktól is lelépnek.

2016.05.13. 16:45:53

@mojyo: Nehogymar az en hibam legyen hogy ezek az emberek hulyesegeket szavaznak meg. En csak azt remelem hogy UK mielobb kilep az EUbol.

Nigro notanda lapillo 2016.05.13. 16:48:22

@Mirjam2: www.gr2014parliament.eu/Portals/6/PDFFILES/NA0113090ENC_002.pdf
ajànlom szíves figyelmedbe a 6. oldalon "ordinary legislative procedure"
egy "nevtelen, arctalan EU burokrata" :)

2016.05.13. 16:50:48

@Mirjam2: Nem mondtam, hogy a te hibad. Csak, felhivtam a figyelmed, hogy annyira nevtelenek, es arctalanok, mint barmilyen mas kepviselo.

geeeteee 2016.05.13. 18:44:32

Malaysia, ugyan már, PNG.

M. Péter 2016.05.13. 18:50:27

@mojyo: A bürokratákat nem választják.

Shanarey 2016.05.13. 18:54:02

Reptéri taxi és az UBER a reptérről a Gellért szállodáig

www.youtube.com/watch?v=GmFhMIOKN4o

Nem helyeslem az UBER megoldását, mert kihasználja a sofőrjeit, de az árak érdekesek, és az a bizonyos számla kérdés is.

geeeteee 2016.05.13. 19:07:31

Egyre ízléstelenebbnek találom az életterezést. Tán mert szaporodik. Mint a tetoválás.

geeeteee 2016.05.13. 19:07:41

@adg: Sok kicsi is sokra megy, nézzed meg a vízforralókat, 1-1,5 liter vízszint, csak azért, hogy ellepje a cekaszt, na az felesleges. Sok helyen megy reggeltől estig.

Hari Seldon 2 2016.05.13. 19:10:36

@Bal:
Pontosan. Örülök, hogy más is reálisan látja a dolgokat.
Ilyenkor megnyugszom, hogy azért nem jön szembe mindenki az autópályán... :-)

Hari Seldon 2 2016.05.13. 19:16:13

@Mirjam2:
Láttad a táblázatot?
Most arról van szó, hogy JELENLEG ezek a cégek tesznek / tehetnek legtöbbet az emberiségért.
Az, hogy más korszakokban is voltak felfedezések? Természtesen, de most a jelenlegi potenciális lehetőségekről van szó.
Az pedig itt van a nyugati világban.
(ahol éppenséggel dolgoznak a világ másik táján született emberek is ezekben a cégekben nem kérdés, de a nyugat tudja JELENLEG (és még a belátható időben jó ideig) ezeket az erőket koordinálni / irányítani)

2016.05.13. 19:16:42

@M. Péter: Ezt en is tudom, azonban a burokrata altalanos definicioja nem egyezik az euroszkeptikus sajto altal hasznalt kifejezes jelentesevel, szerintuk mindenki buro-, sot, "eurokrata", aki "Europanak" dolgozik. :) A parlament, es a bizottsagok valasztott kepviselokbol allnak, tobbnyire pedig ok dontenek arrol, hogy mi kerul a torvenyhozas ele (es aztan vegso soron a kepviselok szavazzak is azt meg). Az europai menet nagyon hasonlit az egyes tagallamokera, tehat, ha ostoba szabalyok kerunek efogadasra, azert a valasztott kepviselok a felelosek, nem pedig a "nevtelen, arctalan" burokratak.

M. Péter 2016.05.13. 19:53:52

@mojyo: Az EU-ban csak a kormányok által kinevezett biztosokból álló Európai Bizottság nyújthat be jogszabálytervezeteket, és az Európai Parlament csak elfogadhatja vagy elutasíthatja, módosító indítványra nincs lehetőség.

Shanarey 2016.05.13. 19:53:55

@geeeteee:

Hát ez az, egy bögre kávé miatt 1 liter vizet melegítenek.
Ahhoz hogy a készülék működjön, nem kell egy liter víz, de ez senkit nem érdekel, addig töltik amíg tele lesz.

Virago_1000 2016.05.13. 20:13:09

@Shanarey: mi olyan szar a magyar "valosagban"?

Az ubert betiltani!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.13. 20:19:10

Na szóval...

Ez a avatkozzunk be ne avatkozzunk be kérdés pont az ahol nincs középút.
Ha beavatkozunk és odaadjuk nekik a civilizáció áldásait mint az orvosi ellátás vagy oktatás lehetősége akkor elindítjuk őket egy úton ami VISSZAFORDÍTHATATLAN.
Nincs olyan hogy csak a jót adjuk oda. Ugyanúgy meg fogják kapni a modern betegségeket az alkoholizmust a tulajdon szentségét ami egyenes út az irígység kialakulásához és számtalan egyéb "áldást" is megkapnak. Kinyitjuk nekik a világot és ők élni fognak vele. A posztban szereplő embereknek már nincs választásuk. Már ruhát hordanak(ismerik a szégyenérzetet) ismerik a pénzt, innen már nincs visszaút. Néhány generáció és hajléktalan alkesztól a brókerig minden létező ismert társadalmi réteg képviselteti magát közöttük.

A másik út a teljes elkülönítés. A LEGTELJESEBB elkülönítés. Terület lezárva se ki se be. Brazíliában vannak ilyen területek, sőt még most is fedeznek fel törzseket akik még nem láttak fehér embert.

Ebben a kérdésben nincs középút. Vagy-vagy.

2016.05.13. 20:21:30

@M. Péter: A modositasokrol nem tudtam, hogy azt nem lehet, de a kormanyokat (akik a bizottsagi tagokat nevezik ki) a tagallamok valasztoi valasztjak, tehat ok sem annyira nevtelenek, vagy arctalanok.

Shanarey 2016.05.13. 20:21:51

@Virago_1000:

Engem az nem zavarna, mint írtam nem vagyok az UBER rajongója, de a taxis tetű és társai azok akik az UBER ellen tiltakoznak,lezárták fél Budapestet, mert épp olyan kedvük volt, és mégis az UBER az aki számlát ad a videó végén. Na ez a nagy Magyar valóság. Netán akkor magyarázd meg mi a fene kerül 15 ezerbe, bocs hajszál híjján 16 ezerbe a reptér és a Gellért között?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.13. 20:22:10

@geeeteee: Semmi baj nincs vele. Én gyakran használom.

Shanarey 2016.05.13. 20:32:36

@diggerdriver:

Hát ez az, könnyű most azt mondani az efféle őslakókra hogy segíteni kell nekik és kell nekik a tudás stb.
Volt már ilyen nem egyszer, és nem kétszer.
A végeredmény mindenhol véres és csúf volt, de a győztesek által írt történelemkönyvekben ez át van fogalmazva, hogy az utókor lelkét meg ne sértsék

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.13. 20:54:51

@Shanarey:
Így van.
Iszonyú hamis az az érvelés hogy adjunk nekik orvosi ellátást meg oktatást és egyéb vívmányokat. NINCS ilyen. A zacc is rájuk ömlik.
Nincs jogunk eldönteni hogy NEKIK mi a jó.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.13. 21:04:47

@adg: Maximálisan egyetértek.Sőt nem csak a kenyérpirítókat, hajszárítókat, hanem a porszívókat is visszább fogják venni, teljesítményileg.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/figyelem_igy_kerulheti_meg_az_eu_porszivotilalmat.585931.html

És tök igaz, hogy nem a teljesítmény a lényeg, hanem a munka, vagyis az időtényező miatt baromság az egész kilowattháború.

nyuszigonosz 2016.05.13. 21:13:07

@geegee: Hogy éppen itt vagy: most a kilences hírekben hallottam éppen, hogy az osztrákok nem fognak a Brenner-en ellenörizni. Így megnyugodtak az olaszok is, akik ellene voltak egy esetleges osztrák ellenörzésnek.
Igaz, az osztrákok "kisbetüs" kiegészítése az, hogy ha nagyon megváltozna a helyzet, visszatérnek még a témához, de egyelöre nem lesz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.13. 21:44:28

@adg: "dermeszto 24 fok volt, mar lattam embereket kabatban. :)"

Bzmg, ne vadíts kérleeeek... :D
Itt 24 fok az "már" a strandidő.Most volt pár napig 27-28 fok, május elején, egyszerűen el voltunk képedve, a tóban fürödtek az emberek, ahová szoktunk járni.Én hülye meg nem vittem fürdőgatyát...De ilyet, május elején még odahaza a Balcsiban sem lehet fürdeni.Iletve lehet, dehogynem, csak a faxnak van kedve...
De most már ezentúl a tóhoz még januárban is viszek fürdőgatyát, a betyár morva életbe... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.13. 21:54:23

@nyuszigonosz: Hahh, köszönöm a friss infót.Nem hiszem, hogy megyünk majd pont a Brenneren át, de ott leszünk a térségben.
Thx +1x.

2016.05.13. 22:11:02

@Hari Seldon 2: Szerinted ma vilagszerte foleg feher / nyugati emberek fejlesztenek es termelnek gyogyszereket, nyugati orszagokban? Dehogyis. Mindenfele borszinu es nemzetisegu emberek dolgoznak kutatasi teruleten, es termeszetesen vilagszerte gyartanak gyogyszereket, szinten mindenfele borszinu emberek. Az hogy a nemzetkozi cegeknek a kozpontja nyugati orszagokban van hivatalosan, az egy dolog. De nyilvan meg az ott dolgozok jelentos resze sem feher. Neked ez az egyik maniad hogy a feher / nyugati emberektol szarmazik minden okos dolog, de ez elegge idejet mult elkepzeles.

2016.05.13. 22:22:40

@mojyo: Ha valaki Angliaban el, kozvetlenul szavaz a helyi valasztasokon egy kepviselore, aki a helyi lakosok erdekeit kepviseli, kozvetlenul lehet hozza fordulni irasban vagy akar szemelyesen problemakkal, es vissza lehet hivni ha nincsenek megelegedve vele a valasztok. Hol van ilyen rendszer EU-szinten? Ki, vagy kik dontottek el hogy en milyen porszivot hasznalhatok? Hol tudom nekik jelezni hogy nem vagyok megelegedve a dontesukkel? Hogyan tudom oket visszahivni?

Muscari 2016.05.13. 22:32:04

@Mirjam2: Magyarországon sem visszahívhatók a képviselők, sajnos.

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2016.05.13. 22:41:19

@Muscari: take it easy! :D raersz kiakadni, ha mar betiltottak.

@adg: ha szoktatok Magyarorszagra kuldeni levelet vagy aprobb/konnyebb csomagot, meg tudnad mondani, hogy kb mennyi a postakoltseg? koszi! (szeretnek rendelni egy napszemcsit es a kuldo szerint 12.50-ert elhozzak, de nekem ez kicsit kevesnek tunik, tudod, olyan messze vagytok meg minden... :D)

2016.05.13. 22:51:16

@Shanarey: "Az uniós témával az a baj hogy az "átlag" Magyar szinte semmit nem tud a témáról, de véleménye az van, mert olvassa a megfelelő irányultságú sajtóban, avagy nézheti a TV-ben a neki megfelelő csatornákat és ott megkapja mi is legyen az ő véleménye, és persze a megfelelő ideológiát is hogy miért az a véleménye.."

És ez miért baj? :DDD ;)

2016.05.13. 22:53:08

@Nigro notanda lapillo: Ki a f*szt erdekel ez? Ki talalta ki hogy nem hasznalhatok nagy meretu kenyerpiritot? Engem ez erdekel, nem a PDF amit belinkeltel. Ami meg kulonosen erdekel, hogy miert ilyenekkel toltik az idejuket a tulfizetett burokratak, amikor mondjuk a fiatalok munkanelkulisegevel, migrans-krizissel es hasonlokkal kene foglalkozni Europaban.

2016.05.13. 23:00:32

@Mirjam2: europa.eu/eu-law/have-your-say/index_en.htm

Europai parlamenti kepviselod is van, ugyanolyan, mint aki az angol parlamentben kepvisel, elvileg szavaztal par eve pont ugy, mint akire az angol parlamentbe, itt megtalalhatod, hogy ki o, es irhatsz neki amirol csak szeretnel: www.europarl.europa.eu/meps/en/search.html

2016.05.13. 23:13:42

@mojyo: Egyszer irtam egy europai parlamenti kepviselonek, termeszetesen nem kaptam valaszt. Szerintem el sem olvassak.

M. Péter 2016.05.13. 23:21:33

@mojyo: Nagyon-nagyon közvetett a dolog ahhoz képest, hogy a biztosoknak milyen nagy hatása van az emberek mindennapjait érintő törvényekre. A Bizottság senkinek sem felel, az Európai Parlamentnek sem, a biztosokat kinevező kormányoknak sem, mert a biztosok elvileg az EU egészét képviselik, nem a saját országukat (kérdés, hogy akkor miért kell minden országból egy).

M. Péter 2016.05.13. 23:39:10

@mojyo: @Mirjam2: A képviselő vagy helyi tanácstag szokott válaszolni, ha írok neki. Egyszer kísérletképpen küldtem e-mailt az összes európai parlamenti képviselőmnek, akkor kb. 10-en voltak, hát egy sem válaszolt, pedig kapnak pénzt arra, hogy irodát tartsanak fenn.

2016.05.13. 23:48:01

@M. Péter: A minoseget, "demokratikussagat", a helyzet mukodeset nem minositettem, csak azzal vitatkozom, hogy "nevtelen, arctalan" burokratak talaljak ki ezeket a szabalyokat. A kritika jogos amugy, es azzal egyetertek, hogy nem jol mukodik, es szamonkerhetobbnek kene lennie, de az egesz nem igy mukodne, ha a valasztokat eleve jobban erdekelne az ugy.

2016.05.14. 00:09:00

@mojyo: Engem erdekel az ugy, ezert szeretnem ha kilepne UK. Persze nem rajtam mulik.

2016.05.14. 00:17:38

@Mirjam2: Es biztos vagyok benne hogy nem csak engem erdekel, hiszen ezert olyan elegedetlen az EUval sok ember, ezert lesz rola pl. szavazas UKben. Tehat nem arrol van szo hogy a valasztokat nem erdekli, hanem hogy nem a valasztok akaratanak megfeleloen mukodik a rendszer.

adg 2016.05.14. 00:17:44

@puhacica: ha ugyesen csomagolja, meg lehet, hogy annyi sem lesz: m.auspost.com.au/m-static/media/documents/international-post-easy-guide-april2016.pdf
Szerintem elmegy sima airmailkent, 250 g-ig.
Ti vagytok a "rest of the world" innen nezve. :)

@geegee: nem vicc, ez mar hideg egyeseknek. :))

@geeeteee: persze, ez igaz. De ha 1,5 kW cekasz helyett 500wattosat teszel bele, es haromszor annyi ideig allsz mellette karomkodva, hogy sose fo fel, akkor mit nyert a kornyezetvedelem?
Inkabb kellene kicsiket is gyartani, vagy arra felhivni a figyelmet, hogy a szuksegnek megfelelo meretu keszuleket vegyel, pl kavefoseshez ne ket literest, illetve azt sem kell maxig tolteni. Szerintem ertelmesebb lenne, mint a teljesitmenyt leszabalyozni, akinek meg valoban sok vizet kell melegiteni, az meg megszivta.

@Mirjam2: akkor jo, megnyugtato.

Bal 2016.05.14. 01:39:50

@diggerdriver: tényleg meg kéne kérdezni őket: akarnak-e nyolcvan év várható élettartamot, vagy maradnak a mostani negyven-ötvennél?

Persze előtte rendesen figyelmeztetni mindet, hogy az első esetben a falujukban sosem hallott lelki problémáik támadhatnak amihez nagyon drága pszichológus kell, nukleáris háború vagy alien támadás esetén elsőként változnak instant gőzfelhővé, és ami talán a legrosszabb, időnként romantikus fórumposztokban fognak keseregni az elvesztett paradicsomi ártatlanság felett, súlyos környezetszennyezési aggodalmakkal spékelve.

Bal 2016.05.14. 02:01:29

@M. Péter: @Mirjam2: totál félreértitek, hogy működik az EU. A kenyérpirító meg a porszívó szabványügyi bürokraták dolga, nem a politikai döntéshozóké. Mint mondjuk Magyarországon mittudomén az Építésügyi Hatóság. Felállították, megszavazták a költségvetését, kineveztek bele szakembereket, lefektették az irányelveket, innentől politikusnak nincs dolga vele.

Jól is néznénk ki, ha az EU-ban is lecserélnénk a hivatalnoki kart kurzusváltáskor, mint nálunk a Balkánon szokás. Írhatsz szakmányban a képviselődnek hogy nem tetszik a porszívószabvány, pont annyi köze van hozzá, mint a magyar parlamenti képviselődnek ahhoz, hogy fát csak a telekhatártól 2.5m-re lehet ültetni. Sőt, itt még az sincs, hogy persze kicsiszívem, a Géza szobatársam volt a koliban, majd leszólok, hogy intézze el neked.

A biztosok lényegében a kormányok képviselői a bizottságban. Márpedig a kormányokat minden országban választják. Azért nem a Parlament hoz törvényeket, mert az integráció nem mélyült el eléggé ahhoz, hogy a kormányok ki merjék adni a törvényhozói hatalmat a kezükből. Szóval ezért a rendszerért nem az EU-t kell szidni, hanem a gyenge integrációt.

Kis túlzással egy tollvonás lenne a nemzeti parlamenteket megszüntetni és áttérni egy valódi közösre, ahol már nem a nemzeti kormányok nevezik ki a biztosokat, hanem a Parlamentben győztes párt alakít európai kabinetet. Sajnos jelenleg ott tartunk, hogy a többségnek fogalma sincs arról igazán, mi az EU és hogy működik, és akár mi is lehetne belőle. Pedig csak az USA-t kéne megszemlélni. Ez a többségnek nem megy, így aztán a félig működő rendszer réseibe belekapaszkodnak a demagóg helyi politikusok, jó kis politikai tőkét kovácsolnak belőle, és ha ügyesek, szét is verik az egészet.

Lásd brexit. Ugyan nem akarok ennek az országnak Armageddont, de nagyon megnézném, mire mennének pénzügyi szektor és bevándorlók nélkül.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.14. 08:18:37

"Este átjönnek filmet nézni, kollégám laptopján ugyanis több száz film is van."

Ez a több száz film mind jogtiszta? A kollégádnak van engedélye a jogtulajdonostól a filmek közönség előtti vetítésére?

:DD

Majd mindjárt rátok tör az Artisjus-kommandó.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2016.05.14. 08:18:43

Jó a cikk.

Amúgy mit jelent pontosan ez az önkéntesség?
Ilyenkor miből él az ember, vagy hogy van ez?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.14. 08:19:28

@adg:

"Pl amikor valaki rajon a dontesuozok kozul, hogy pl egy adott mennyisegu viz felmelegitesehez x mennyisegu energia kell, vagyis ha csak fele akkora teljesitmenyu vizforralot lehet majd kapni, akkor azt ketszer annyi ideig kell hasznalni, es pont annyi energia fog elfogyni. "

A helyzet még rosszabb, ui. fele teljesítmény mellett azonos mennyiségű víz azonos hőmérsékletre való melegítéséhez több energia kell. Ennek oka az, hogy az edény a melegítés során nemcsak hőt vesz fel a melegítőtől, hanem az edény falán és a felszínen át le is ad hőt. Csak a felvett és a leadott hőteljesítmény különbsége melegíti a vizet. Adott hőmérsékleten a hőveszteségi teljesítmény állandó, viszont ha a kisebb fűtőteljesítmény miatt a melegítési idő hosszabb lesz, akkor hosszabb időt át fogja leadni a veszteségi hőteljesítményt.

Pl. legyen a fűtőteljesítmény 1kW, a veszteségi teljesítmény ÁTLAGA 250W. Ekkor a hatásos fűtőteljesítmény 750W. Ha mondjuk az EU 500 wattban korlátozza a vízmelegítő teljesítményét, akkor a hatásos fűtőteljesítmény nem a korábbi 50%-ára, hanem 25%-ára, vagyis 250W-ra esik, miközben a hálózatból 500 wattot vesz fel a melegítő. Ennek eredményeképpen ha eredetileg 1 óra kellett víz felmelegítéséhez, akkor most 3 óra kell majd. Az 1kW-os melegítővel tehát 1kWh villamos energia fogy el, a fél kW-os melegítővel pedig 1.5kWh.

Vagyis a drága EU-s idiótáink adnak a szarnak egy pofont. Ez történik akkor, ha agyatlan politikusok akarnak beleszólni műszaki dolgokba. Mondjuk ez általános iskolai ismeretekkel belátható, de egy politikusnak még ennyi esze sincs.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.14. 08:19:44

@P.Elliot:

A macskát úgy kell fürdetni, hogy először alaposan bekened a bundáját a tusfürdővel. Ezt még általában hagyni fogja, csak arra ügyelj, hogy ne nyalogassa magát. Aztán beteszed egy szellős macskadobozba és a réseken át ráereszted a zuhanyt, persze a meleg vizet. Vigyázz, ne legyen egy pillanatra sem forró a víz. Szükség esetén lecsavarod a zuhanyfejet és a közvetlen vízsugarat irányítod rá.

Ezzel sokkal kevésbé stresszeled a cicát, téged sem karmol össze, és a mosolyszünet is rövidebb lesz.

2016.05.14. 11:08:28

Szandokán a maláji tigris

Volt egyszer, vagy nem is volt
Egy legenda, mely rólad szól.
Messziről jött emberek
Költötték a híredet.

Egyetlen egy hajóval,
Néhány tucat kalózzal
Az igazságért harcolok,
S mégis csak kalóz vagyok.

Így is jó ez, nekünk jó ez,
Igen jó lesz, megint húzzuk fel a vitorlát!

Sandokan, Sandokan, tenger tigrise,
Támad a banda.
Sandokan, Sandokan, újra
Tűzbe megyünk, vagy a vízbe esünk, ha vezetsz.

Sandokan, Sandokan, tenger tigrise,
Asszonyod vár ma.
Sandokan, Sandokan,
Veled bárhova elmegy, ha hívod, hát jó, ha sietsz.

Sandokan, Sandokan, tenger tigrise,
Támad a banda.
Sandokan, Sandokan, újra
Tűzbe megyünk, vagy a vízbe esünk veled.

2016.05.14. 12:05:09

@Bal: Persze, mert az USA ugyanolyan mint Europa (tortenelmi, gazdasagi, kulturalis, nyelvi es foldrajzi szempontbol). Ja nem.

2016.05.14. 12:11:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na ez az. En akkor tudnam elfogadni ezt az EUs kozponti iranyitast ha 'szakertoi kormany'-szeruen mukodne, elismert szakemberek hoznanak donteseket. De nagyon nem ez van.

Bal 2016.05.14. 12:19:02

@Mirjam2: tényleg nem. És?

Az megvan, hogy az USA kétszázötven éves, a szorosabbra fogott EU meg kábé tizedannyi? És hogy az USA tagállamai véres polgárháborút vívtak a gazdasági és kulturális különbözőségeik miatt, nyolcvan évvel az alapítás után? Hogy például az északi államok mentették ki pénzügyileg a tönkrement délieket (ismerős)?

Csak hogy érezd a történelmi kontextust. Ehhez képest az EU szekere elég jól gurul.

Narina 2016.05.14. 12:27:00

Szorit a torkom! Ez most rossz! Nem a cikk, mert az jo es igaz, inkabb az, hogy .........ah ez messzire vezet. :3

Nigro notanda lapillo 2016.05.14. 19:57:37

@Mirjam2: köszönöm ezt a kedves vàlaszt.
Annyit szerettem volna érzékeltetni, hogy nem tudok "kitalàlni és megszavazni" semmit. Sajnos. Ötleteim amùgy lennének.
Az àltalad emlìtett problémàk (is) napirenden vannak.
Egyébként te mint nem euròpai lakos olyan kenyérpirìtòt hasznàlsz amilyent csak akarsz vagy amilyent a lakòhelyed szabvànyai elérhetôvé tesznek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.