oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 04. 06:48,  A lengyel kaland 45 komment

2016. április 04. 06:48 Határátkelő

A lengyel kaland

Mai szerzőnk, Fábián nem klasszikus határátkelő, hiszen csak egy rövid időt töltött külföldön az Európai Önkéntes Szolgálat keretében (a Messzelátó Egyesület segítségével). Ugyanakkor úgy gondoltam, érdekes lehet egyrészt maga az önkéntesség, másrészt pedig az első benyomások - szóval lássuk, milyen is volt ez a pár hét, amit ráadásul Lengyelországban sikerült eltölteni. (A képeket a szerző küldte, de a másik magyar önkéntes, Panka készítette.)

Ha te is dolgoztál önkéntesként külföldön, vannak jó vagy rossz tapasztalataid, írd meg nyugodtan a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

dsc_9664.JPGA művészeti foglalkozás végeredménye... 

„Az EVS a „szegény ember Erasmusa”. Amennyiben 30 évnél fiatalabb, de 17 évnél idősebb vagy, úgy ebben az esetben több hónapot is eltölthetsz külföldön, melynek minden költségét az Európai Unió finanszírozza, persze egy bizonyos határon belül. Mindeközben pedig önkéntes munkát kell végezned.

A lehetőségek viszont nincsenek határhoz kötve – a rendelkezésre álló szabadidőd úgy töltöd-költöd el, ahogy tetszik. Jómagam elsőként egy szűk hónapig tartó projekten vettem részt, így ennek köszönhetően a jövőben még egyszer, akár egy 11 hónapos projektben is közreműködhetek.

Fordítva sajnos nem lett volna kivitelezhető a dolog, ezért döntöttem amellett, hogy elsőként egy rövid távú önkéntes projekt keretében kóstolok bele a külföldi önkénteskedésbe.

Nagy szerencsémre pont belefért ez a kalandozás a vizsgaidőszak második felébe, illetve mindezek után is csak az első két hetet kellett végighiányoznom az egyetemről. Mivel – és ezzel már előre lelövöm a poént – minden hibátlanul alakult, ezért biztosan kihasználom még egyszer az EVS adta lehetőségeket. Mi is történt pontosan?

Portugálok, németek, olaszok és magyarok együtt

Egy lelkes, kedves leányzóval ketten vállaltuk Magyarországon, hogy részt vegyünk egy közép-lengyelországi önkéntes programban.

A Keleti pu-ról a kimondhatatlanul is csodás lehetőségeket rejtő Bydgoszcz [ejtsd: Büdgoscs] városa felé vettük az irányt egy sötét januári estén. Habár a vonatozás sajnos nem tartogatott oly kellemes meglepetéseket, mint azt vasútbarát szívem várta.

A mélyen tisztelt mozdonyvezető hajnali 2 és 3 óra között lelkesen szólaltatta meg a kürtöt... három másodpercenként, így aztán a zakatolás, a rázkódás és a kürtölés miatt aludni éppen csak egy szemhunyásnyit tudtunk.

Uszkve 15 órányi utazás után érkeztünk meg egy látszólag nem túl különleges, lengyel vidéki iparvárosba, amely lakhelyünkként szolgált szűk egy hónapig.

Egy minden sallangot nélkülöző városszéli kollégiumban laktunk mindahányan, nem messze a Wiatrak [=Szélmalom] nevű fogadószervezetünk székházától.  

Két-két portugál, olasz, és német önkéntessel dolgoztunk együtt, összesen nyolcan. Kezdetben ugyan volt némi távolságtartás, de a Wiatrak munkatársai (a helyi, illetve az EVS keretében szolgáló hosszú távú önkéntesek) is szívélyes segítséget nyújtottak ahhoz, hogy oldjuk a hangulatot.

Az első nap welcome-buli várt, ezt követően pedig a 6-os számú kórterem szoba volt az a pont, ahol hétfőnként és csütörtökönként rendre összeültünk ismerkedni, zenét hallgatni, enni-inni, jól érezni magunkat.

csoportkep.jpgA konyhába bezsúfolódva mindannyian, rövid és hosszú távú önkéntesek

Egy idő után már csak a Whatsapp-on a „Tonight at Room nr. 6” üzenet volt a hívójel a jól megszokott baráti gyűlésre. Ráadásul mindezek mellett nem csak a lengyel, hanem a többi önkéntes leányzó is olyan csinos volt, hogy hiiiiiinnnye… :o *sóvárgás vége*

Megtaláltuk a közös hangot

Hol is tartottam? Azt kell mondjam, hogy igen hamar megtaláltuk a közös hangot. Mivel elég gyakran találkoztunk eszegetés-iszogatás céljából, így mindenki megmutathatta a kedvesebb és önzetlenebb oldalát.

Az első napokban továbbá különböző csapatépítő feladatokkal szórakoztattuk magunkat, ezeket pedig változatos bizalomjátékok követtek. A későbbiekben bemutatásra kerülő prezentációinkat (ld. lentebb) kis körünkben, egymásnak mutattuk be legelőször, hogy ezzel is tudjuk egymást bátorítani már a kezdetektől.

Hogy ki is tudjunk mozdulni a belvárostól igen távol eső lakótelepről, ezért együtt „tanulgattuk” Bydgoszcz villamoshálózatát, ami érkezésünk előtti hétvégén módosult jelentősen.

Senki nem szeretett volna a városban egyedül, eltévedve csatangolni, ezért mindig mindenhova együtt ment kis csapatunk: az első közös bevásárlásra, az első éjszakai városnézésre, az első palacsintázásra, az első buliba. Különösen azért volt hasznos eme néhány munkamentes nap, mert mindenki megmutathatta, hogy milyen tudást tud hozzáadni a későbbi közös munkánkhoz.

A feladatunk: no, itt akadt némi probléma. A dolog 2015 novemberében egy online-interjúval kezdődött, ahol kiderült, hogy a feladatunk az lesz: mutassuk be óvodás és általános iskolás gyermekeknek a magyar (portugál, olasz, és német) karácsonyi és egyéb ünnepi szokásokat. Karácsonyi népszokásokról tartani előadást januárban / februárban? Necces. :S De vállalható.

2016 január elején kiderült, hogy a szerződésben foglaltak szerint a feladatunk az önkéntesség és az EVS népszerűsítése. Ez már jobban hangzik. :)

2016. január 20.-án kezdődött valójában a projekt, amikor viszont már úgy szólt a dolog, hogy a feladatunk az lesz, hogy 1 héten keresztül tematikus, kiscsoportos foglalkozásokat tartsunk óvodásoknak és kisiskolás kölyköknek. Uffffff…

Ekkor fordult a kocka

Ez volt a fordulópont, ami már a közös munkánk kezdetétől összekovácsolta szerény, kicsi, de annál lelkesebb csapatunkat. Félretettük kezdeti morgolódásunkat (kivéve a modoros olasz srácot :D), hogy már első héten sikerüljön értékelhető munkát letennünk az asztalra.

Így tehát öt tematikus napot töltöttünk meg játékokkal, kreatív foglalkozásokkal, mozgással, és felejthetetlen pillanatokkal. Sport, zene, művészet, idegennyelvek és tánc. Egyszer vagyunk itt, most kell odatenni magunkat.

Mi ketten magyarok két napot is elvállaltunk koordinátorként. Jómagam a zenei napot vállaltam, így hát egy meglepetés játékot is készítettem, amit a szervezet valószínűleg még a jövőben is használni fog – reményeim szerint.

Egy 15 perces zenei válogatást ollóztam össze, mely alá direkt lengyelül mondtam fel játékos feladatokat – így egyes számok alatt pacsizni kellett mindenkivel, vagy ugrálni és kajabálni, mint egy afrikai bennszülött törzs tagja.

A lassúbb számok alatt meditálni, a gyorsabb számok alatt bolondozni kellett. Mily’ hatékony módja volt ez a lengyel nyelv elsajátításának. Vállveregetés magamnak.

reklamkep.jpgA Wiatrak facebook oldalán ezzel a képpel "reklámoztak" minket 

A gyerkőcök pedig kifejezetten hálásak voltak nekünk. Míg a legelső napon ugyan csak 5 gyerek vett részt a programunkon, csütörtökön már 18-an voltak jelen. Azért persze mégis csak a székfoglalós játék bizonyult az egyik legnépszerűbbnek. De olyan játékokat is kipróbáltunk, amikről nem tudtuk, hogy biztosan játszható-e kisgyermekekkel. Az eredmény mindent felülmúló volt.

A gettótól a faluig

Ez után következett az önkéntességünk java. A következő hetekben óvodáról óvodára, iskoláról iskolára járkáltunk. Saját szülőhazánkat kellett játékos prezentációk formában bemutatnunk. Egyes helyeken pedig az első héten sikerrel bevetett játékos feladatainkkal ráztuk fel a kis lurkók napját.

Viszont egyes lakótelepi gettósulikban – ha tetszik, ha nem - kicsit lanyhább érdeklődés övezett bennünket és a kamaszok inkább örültek, hogy csak telik a suliban az idő, amíg mi beszélünk.

Megelégedésünkre egyes kisebb faluszéli iskolákban viszont igazán nagy szeretettel fogadtak bennünket. Az osztálytermekbe lépve megdöbbenve konstatáltuk, hogy a legmodernebb elektronikai eszközöket – okostábla, laptop, keverőpultos hangrendszerek – vetették be a hatékonyabb oktatás érdekében.

Min-den-hol.

Az utolsó napokban már játszi könnyedséggel vettük az akadályokat. Nem mintha olyan stresszes és nehéz lett volna a munkánk, hiszen – ha az emlékezetem nem csal - egyetlen alkalom akadt, amikor reggel fél kilenc előtt kellett kelni. Így a vártnál sokkal több szabadidőnk és kikapcsolódási lehetőségünk akadt.

A bakancslista

Mire jutott még idő az egy hónap alatt? Nos, töménytelen mennyiségű kalandra és néhány apróbb bakancslistás tétel abszolválására. A teljesség igénye nélkül:

Gdansk: fürödni a Balti-tengerben – pipa. Megtalálni a legjobb kebabost Lengyelországban – pipa.

dsc_9875.JPGPózolj Gdanskban 

Varsó: részt venni egy ingyenes városnéző túrán – pipa. Feljutni a Kultúrpalota tetejére – pipa. Metrózni – pipa.

Toruń: csavarogni egy fantasztikusan szép, eredeti formájában fennmaradt óvárosban – pipa. Elfogyasztani életem legjobb pierogiját – pipa.

Bydgoszcz: az egész várost felfedezni, ha már úgy is itt vagyok egy hónapot – pipaaaa!

Lehet, kissé visszafogott voltam. A tervek között még egy berlini látogatással is számoltunk magyar útitársammal, de a véges mennyiségű zsebpénz, illetve az utolsó héten rám támadó influenza miatt ez a várva várt utazás kénytelen-kelletlen meghiúsult.

Az utolsó héten ugyanis influenzával küzdöttem, olyannyira, hogy a végén muszáj volt korábban hazarepülnöm. Az utolsó napokban már inkább a gyógyszerekre, sem mint egy helyi orvosra bíztam volna magam (ez az én saram, tudom). Pedig megtehettem volna. De a makacsság, az a bizonyos makacsság.

10/10-es élmény

Az utolsó napokban a jól ismert 6-os számú szobában még egyszer, utoljára összegyűlt minden lelkes önkéntes. Saját országunk legkedveltebb ételeit vonultattuk fel, így egy királyi habzsi-dőzsi lakomát csaptunk.

Lehet találgatni, hogy milyen remekbeszabott vacsorával rukkoltunk elő mi, magyarok. De inkább elárulom: pörkölt és madártej. Mondanom sem kell, hogy egytől egyig mindenki odáig meg vissza volt a fejedelmi magyaros finomságoktól.

dsc_9083.jpgBydgoszcz - esti látkép

Még szaporíthatnám a szót, mert rengeteg minden történt velünk az egy hónapos téli kalandunk alatt. Véletlenszerűen összefutottunk egy közeli kisvároskában, egy teljesen más projekten dolgozó másik magyar önkéntessel is, meglátogattunk egy félelmetesen jó múzeummá alakított egykori náci bombagyárat, korcsolyáztunk, újra és újra palacsintáztunk, söröztunk, buliztunk.

Ahogy az itthoni projekt-koordinátorunk mondotta volt: olyan sok mindent csináltunk egy hónap alatt, mint más hosszú távon foglalkoztatott önkéntes fél év alatt. Bevallhatom, túlköltekeztem egy kicsit, így a kapott zsebpénzen túl még a sajátomból is nem kevés fogyott, de még így is teljesen megérte. Anyagilag.

De nem csak anyagilag. Minden tekintetben érdemes volt eltölteni azt az egy téli hónapot Lengyelországban. A többi önkéntessel már egész biztosan újra találkozni fogunk, ha a sors is úgy akarja, akkor talán Horvátországban. 10/10-es élmény volt, az biztos.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: önkéntesség Lengyelország EVS

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr408557964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.04.04. 06:54:33

Jò buli lehetett! Remélem lengyel jò hely marad továbbra is,most hogy az ördöggel cimborálnak.

Taxomükke (UK) 2016.04.04. 07:44:47

Off
Boldog felszabadulásunk ünnepét mindenkinek!
On
Lengyelorszagban megy a nagyuzemi agymosas, akikkel talalkozom, mind azt hiszik, Orban rendes ember.

Muscari 2016.04.04. 08:29:27

Örülök, hogy a posztoló jól érezte magát, de szerintem az EU kissé meggondolatlanul szórja ilyesmire a pénzt.

@Taxomükke (UK): a legújabb, az abortusz teljes betiltása, hát abban még Orbánon is túltesznek. Még méhen kívüli terhesség esetén is csak nagyon korlátozottan lehetne beavatkozni. Normálisak?

Taxomükke (UK) 2016.04.04. 09:09:08

@Muscari: Szerintem nem normalisak.
En alapvetoen elitelem az abortuszt, de a teljes tiltas baromsag, sok eset van, amikor szukseges.

Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL) 2016.04.04. 10:02:54

@Taxomükke (UK): @Muscari: na most az van, hogy egyelore nem talalkoztam olyan lengyellel a kornyezetemben, aki ezt a faszsagot tamogatna. Viszont a PiS eleg durva tamogatast kapott a lengyel katolikus egyhaztol a kampanyban, igy eleg sok "visszafizetni valojuk" van. A "visszafizetes" egyik modja ugy latszik az, hogy az egyhaz belepofazik a politikaba.
Szydlo ugyan tamogatasarol biztositotta az egyhazat ebben az ugyben, de lehet ez csak nevleges, hiszen nem rendelt el szavazati partfegyelmet -- vagyis valszeg arra apellalnak Kaczynskyval, hogy a kepviseloik nem teljesen hulyek. Szoval ha osszejon is a szazezer alairas, ami ahhoz szokseges, hogy egyaltalan szavazasra menjen a dolog, egyaltalan nem biztos, hogy a kormany meg is szavazza. Szerintem amolyan "adunk is meg nem is" dologra jatszanak ebben a kerdesben.

Viszont ugye ott van az alapveto kerdes, hogy mi a francnak pofazik bele az egyhaz a torvenykezesbe -- a legtobb lengyel ismerosom teljesen ki van akadva a dolgon, szerintuk ezzel a PiS politikai ongyilkossagot fog elkovetni.

Egyszoval itt sem igaz, hogy a kormany akarata/hulyesege == a nep akarata/hulyesege, a Fideszhez hasonloan a PiS is onjaro amokfutasba kezdett, holott alig fel eve van kormanyon...

verkagrafomanka 2016.04.04. 11:00:26

@Muscari: Miért gondolod, hogy az EU meggondolatlanul szórja ilyesmire a pénzt?

Golf2 2016.04.04. 11:47:57

Annyi a pipa hogy a végên már kipát olvastam...

P.Elliot 2016.04.04. 12:35:10

@Muscari: Egymas orszagat megismertetni foleg a fiatalka nemzedekkel egyaltalan nem rossz dolog, boviti az ismereteket a gyerekeknek, hozzaszoktatja oket mar fiatalon a masfajta nepekhez inkabb pozitivum de tudom mirol beszelsz, az a penz fontosabb, egetobb dologra is jo lenne. Azert valoszinu hogy nem kerult olyan sokba, meg felnotttekkel is elkelne az ilyesmi, / ismerj meg minket vagy ilyesmi mozgalom kereteben/, pl. siman elmennek egy olyan sorozat eloadasra ahol egy-egy orszagbol jovo ember vagy emberek ismertetik hogy kik, hogy elnek, mit esznek, mit gondolnak a vilagrol es lehet kerdezosskodni mindenrol, sot meg kenyesebb temakrol is lehet faggatni az eloadot hogy mit miert/ politika/.
Volt egy munkatarsam, indiai-pakisztani, azt lehetett faggatni, rengeteg erdekesseget beszelt magukrol, jo pletykas pasas volt meg azt is reszletesen ismertette hogy kozos munkatarsunk csak mondja hogy elvalt otthon, szo sincs rola, ha az amerikai feleseget nezzuk akkor bigamia csak az nem tud rola es ugysem hinne el, hehehe.
A bigamistat mindenki szerette mert iszonyu jo kajakat fozott ha munkahelyi partirol volt szo, nagyon segitokesz es udvarias mindenkivel es kifogastalan munkaero, amikor valaki megpenditette neki a ket feleseget azt mondta hogy nem igaz, a masik csak irigykedik mert annak otthon a nyakan a csizma, szepsegesen szep nem is kisse depresszios felesegetol fel mint a tuztol. Az amerikai munkatarsak sem kivantak feljelentgetni, foleg nem a ferfiak akik ha szobakerult neha a tema csak elismeroen megveregettek a vallat/ nemi irigyseggel is/ mert ok nem mertek volna ilyet csinalni, szoval erdekes volt nekunk felnotteknek is bekukkantani mas orszagok embereinek a vilagaba...foleg a ferfiakeba....
A nok nem sokat beszeltek, foleg ha hazassagrol es a ferfiakrol volt szo csak legyintettek...

P.Elliot 2016.04.04. 12:39:55

A poszt amugy nagyon jo, fiatalok ismerkedese az ingyenes, segito munkaval, a masfajta orszaggal, elmeny es tapasztalat gyujtes, jo hogy volt ra lehetoseg.
Sok szerencset a posztolonak...

verkagrafomanka 2016.04.04. 12:59:17

@P.Elliot: +1
Ráadásul vszleg a munkáltató is jól jár, mert nem kell adóznia az önkéntesek után. És így, hogy csak zsebpénzt kapnak az önkéntesek, vszleg összességében az EU-nak is kevesebbe kerül, mintha a helyükre "rendes" munkavállalókat vennének föl.

tsabus UAE 2016.04.04. 13:35:44

Ejjj, ha az én időmben is lett volna ilyen lehetőség...

P.Elliot 2016.04.04. 14:12:38

@tsabus [UK]: En is, mit nem adtam volna erte....

Shanarey 2016.04.04. 14:17:05

Ha már Lengyelország mellett, az abortusz is szóba került, azért nem eszik olyan forrón azt a kását.

444.hu/2016/04/04/ilyet-se-lattal-meg-a-pap-az-abortusz-ellen-szonokol-mire-kivonulnak-a-hivok-a-templombol

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.04. 14:47:21

@tsabus [UK]: @Shanarey:
Bizony. Végigdugtuk volna fél Európát…
:)))))))))))))))))))

fhdgy 2016.04.04. 14:47:31

@Shanarey: Eléggé meglepő! Végül is, ha valaki nem ért egyet valamivel/valakivel, akkor helyénvaló a távozás.

Én mondjuk nem tudtam volna a távozás hímesmezejére lépni, mert eleve ott sem lettem volna.

Ettől fogva vagy még többen maradnak távol vagy még többen távoznak, el lehet gondolkodni az egyháznak is. Ez is egyfajta szavazás.

Shanarey 2016.04.04. 14:51:39

@diggerdriver:

No komment.
:-))))))))))))

@fhdgy:

Én sem lettem volna ott mert templomba még véletlenül sem megyek be, nem hogy szándékosan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.04. 14:52:39

@Shanarey:

Az a helyzet hogy ezen a világon a papoknak van a legkevesebb oka és joga beleszólni szexuális és abortusz témaba..
Márcsak személyes érintettség okán is.

fhdgy 2016.04.04. 14:56:52

@Shanarey: Az, hogy egyáltalán nem megyek templomba nem igaz.

Esküvőre, gyászmisére elmegyek, de leghátul és végig állva várom meg a végét, így ott vagyok az érintettek szemében, de nem veszek részt a liturgiában. Ez valahol egy kompromisszum a részemről.

Ritkán, túristaként is bemegyek egy templomba, de nyílván nem mise alatt.

Shanarey 2016.04.04. 14:57:32

@diggerdriver:

Ez így van, de a vallásos hívők agyatlansága okán ez akár működhet is, és sajnos működik is amikor a papok politizálni kezdenek.

Shanarey 2016.04.04. 14:59:37

@fhdgy:

Én turistaként sem, kivétel, ha már nem használják, legalábbis nem arra ami miatt épült.

fhdgy 2016.04.04. 15:01:56

@diggerdriver: személyes érintettség okán vagy személyes érintettlenség okán? Nem mindegy. :-(

Katolikus papoknak a jelenlegi állapotok szerint nem szabadna érintettnek lenniük, ezzel szemben szerintem túl sokan is érintettek.

Én, bár kívül állóként, de bízom benne, hogy a mostani pápának lesz ereje és módja tiszta vizet önteni a pohárba. Szerintem a világnak is és az egyháznak is jobb lenne, ha igazodnának a való világhoz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.04. 15:03:16

@Shanarey:
A papok úgy vannak a politizálással mint Magyarország.
Akárhányszor beleszóltak mindig rosszul sült el.

fhdgy 2016.04.04. 15:10:18

@diggerdriver: Igen, igen de: nem lenne szabad beleszólniuk, mert elvileg nem érintettek.

Tudjuk viszont, hogy túl sokan is érintettek, nekik viszont mélyen hallgatniuk kellene.

Az egyik esetben nem kellene beleszólniuk olyan dolgokba, amik nem érinthetnék őket, a másik esetben meg ugye bort iszik és vizet prédikál esete áll fent.

Csodabogár 2016.04.04. 16:12:08

@Taxomükke (UK): Semjén meg nyilván szent. A lengyelek most tiltják be az abortuszt. Gondolom hamarosan majd óvszer és pille se lesz kapható, pedig még a pápa szerint se kell annyira nagyon szaporodni.

Csodabogár 2016.04.04. 16:18:19

@Shanarey: Bár nem vagyok a klasszikus értelemben vallásos és nem járok templomba, de szerintem nem minden vallásos ember agyatlan. Amig nem bigott valaki, addig észre se veszed, hogy vallásos-e vagy se. Sok igen józan okos de mélyen vallásos emberrel találkoztam életemben. A kettő nem zárja ki egymást.
Hozzá kell tennem, hogy 11 évig tanultam hittant, de azt hiszem semmi bajom nem lett tőle.

Shanarey 2016.04.04. 16:26:22

@Csodabogár:

Nem, nem zárja ki egymást, de sajnos, ezügyben sok rossz tapasztalatom van.

Taxomükke (UK) 2016.04.04. 16:27:10

@Csodabogár: Semjén egy képmutató seggfej, nem szent.

Muscari 2016.04.04. 17:45:42

@fhdgy: én is csak túristanként, és pusztán az épület, a freskók stb művészeti értéke miatt. Végül is sok-sok száz éven keresztül a művészek legfőbb megrendelője az egyház volt.

kardio1 2016.04.04. 18:03:22

@fhdgy: az egyháznak ezen nincs mit elgondolkoznia. Nem minden szavazás kérdése szerencsére. Az egyház Jézus tanítását kell továbbadja. A forma változhat, a tartalom nem.

Fabricio 2016.04.04. 19:13:35

@P.Elliot: A posztoló volnék, üdv. Köszönöm a megtisztelő szavakat. Azért is tudnám ajánlani az EVS-t még a fiataloknak, mert nagyon egyszerű megszervezni. Volt szerencsénk belelátni a lengyel fiatalság mindennapjaiba, plusz a többiekkel is egymást tényleg nagyon megismertük. Ráadásul még kaphatunk egy olyan bizonyítványt is az egészről, amivel mi naív fiatalok talán tényleg kezdhetünk is valamit álláskeresésnél.

Fabricio 2016.04.04. 19:13:35

@Taxomükke (UK):
@Muscari:

nagyüzemi fejmosás. Nos erre, mit is tudnék mondani? Egy pillanatot idéznék fel. Nagy volt a kísértés, hogy beleírjam a posztba, bár tudatosan próbáltam kerülni a politizálást a beszámolóban. Szóval, egyik délelőtt az egyik bydgoszcz-i általános suliban 5. osztályosoknak tartottunk előadást Magyarországról. Kérdeztük, hogy mit tudnak rólunk. Az egyik lengyel srác kisvártatva megszólalt: Orbán!
Mondtuk, hogy most ezt inkább ne.
Szóval a lengyel egyetemisták, akikkel volt szerencsém beszélgetni a koliban, nem nagyon értik, hogy a jelenlegi kormányuk miért is majmolja Orbánt olyan eszméletlenül. Nem értik, hogy az állami televíziójukban miért szerepel náluk is annyit, mint nálunk. Hogy az országgyűlésükben van egy képviselő, aki minden alkalommal, szinte már berögzülten idéz Orbántól valamit (...gondolkodom hogy hívják). Aztán meg a kommunikációs csatornán az 5. osztályos gyerekhez ez jut el a hírekben a magyarokról.
Akiket kérdeztem, annyit mondtak, hogy úgy tűnik nekik, hogy itthon mi is csak hűséggel isszuk a szavait. Nem értik az egészet, miképpen lehet nekünk ilyen miniszterünk. A lengyelek meg miért másolják...

Shanarey 2016.04.04. 19:38:51

@Fabricio:

Nagyüzemi agymosás, ez úgy jobban hangzik.

Magyarországon is ez megy, hiszen van már kormány által vezérelt TV adó bőséggel: M1,M2, Duna TV, Echo TV, s nem túl régóta a TV2 is beállt ebbe a sorba. Magyarországon az átlag TV néző, persze ennél több adót is nézhet, de akinek a jövedelme, a nyugdíja nem teszi lehetővé, az egy olyan csomagot néz a TV-n amelyben az első három adó benne van, és még mellé pár más. Vagyis akinek nincs egyéb hírforrása (internet), avagy nem beszél nyelveket hogy a külföldi adókat is megértse, annak csak ezek jutnak, és eme adók szerint hű de jó az élet Magyarországon.

Fabricio 2016.04.04. 21:03:19

@Shanarey: agy... stimmt, elírtam, bocs.
A többi az világos. Azért ez nekem is tiszta, amit írtál. Nem remeteként élek :D. Amire szerettem volna rávilágítani az az, hogy a lengyelek azt nem értik, hogy miért kell nekik is kis túlzással állandóan Orbánt nézniük a tévében?

De lassacskán lépjünk túl ezen a politizálási témán, ha lehet ennyi kérésem.

SzZoole 2016.04.04. 22:53:55

It's too boring.
FREEDOM HINTA!!!!!!!!
Csak vicc volt.

Shanarey 2016.04.05. 01:54:27

@Fabricio:

Részemről csak reagáltam az általad felvetett dologra.
Nem akartam elvinni ebbe az irányba, és úgy általában nem is szoktuk, pláne ha a poszt szerzője is előkerül és érdemben válaszol. Ha nem kerül elő akkor a dologból akármi is lehet, persze semmi rettentő komoly, csak max politika és egyéb napi történések, amelyeknek semmi köze a poszthoz.

Shanarey 2016.04.05. 01:57:08

@Zoole[uk]:

Ő, szabad, csak ő ezt nem így fogja fel. Ő úgy gondolja hogy van a világ valamely gazdag sarkában egy enyhén Soros György arcú igen gazdag és igen gonosz ember aki akadályozza őt álmai beteljesítésében.

Mámeginegybabakocsiban 2016.04.05. 06:30:59

@diggerdriver: Aki tudja, az csinálj, aki nem tudja, az oktatja.

fhdgy 2016.04.05. 10:55:54

@kardio1: Egy vallási dologban mi a forma és mi a tartalom? Már ezen alaposan el lehet gondolkodni.

Pl. keresztény vag keresztyén? Ha csak forma lenne, akkor miért gyilkolászták egymást már ezen összekapva?

Lapos a föld vagy kerek? Mozog vagy nem mozog, mit jelentett, hogy az úr hat nap alatt teremtette a világot?

Ezekben is alaposan revidiálta az álláspontját a katolikus egyház.

Szabad-e védekezni a nem kívánt terhesség ellen? Mi legyen az elváltakkal?

Ebben is engedni látszik az egyház.

Jézus tanítása-e a cölibátus? Ha igen, akkor miért kezdik most pedzegetni, hogy lehetne másképp is?

Én ezek után nem tudom eldönteni, hogy meddig tart a forma és hol kezdődik a tartalom.

Én, mint hithű ateista, azt mondom, hogy az egyházra a saját érdekében is ráférne egy kis modernizálás.

Ha nem teszik meg, mert pl. Ferenc pápát túl hamar magához szólitja az úr, és utána egy Ratzinger típusú kemény volnalas jönne, akkor szépen egyre több és több hívő fog a miséken felállni és távozni.

Jó ez vagy sem, ezt kellene eldönteniük.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.04.05. 22:00:42

@Ogorki (Megelhetesi kivandorlo | PL):
ezt azért jó (?? a körülményekhez képest) olvasni.

geeeteee 2016.04.06. 06:35:08

A cölibátusnak világi oka van és valószínű meg is marad, különben még a végén szétöröklik a vatikáni vagyont.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása