oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 25. 06:45,  Ahol az utcaseprő jobban keres, mint egy magyar tanár 99 komment

2015. október 25. 06:45 Határátkelő

Ahol az utcaseprő jobban keres, mint egy magyar tanár

Szerintem elsőre senki sem találná ki, melyik városról szól a cím, melyik az a hely, amely két évtized alatt nagyobbat rakétázott gazdaságilag, mint kis túlzással bármely más nagyváros (nem, nem Dubai és nem is Szingapúr). Emellett elugrunk egy kicsit a Grand Canyon környékére és végül, de nem utolsósorban joghurtozunk is egy sort (mert finom, és mert érdekes a története).

panamavaros.jpgBenzinkút Panamavárosban... 

Vágjunk is bele a közepébe, és a Mirador blog segítségével látogassunk el Latin-Amerika leggyorsabban fejlődő metropoliszába. Mert hát Panamaváros két évtizede olyan hely volt, ahová (kis túlzással) jó érzésű ember nem szívesen ment, mára viszont…

„Panamaváros exkluzív hely lett, ahol az utcaseprő jobban keres, mint Magyarországon egy tanár, és az utakon úgy futkároznak a Porschék, mint odahaza a Suzukik. (...)

A taxi átvisz a nyomortelepen, csak pislogunk, hogy ilyen része is van Panamavárosnak. Szakadt házak szegélyezik az utcákat, zűrös alakok és utcagyerekek lófrálnak a járdán felhalmozott szeméthegyek között.

Panamavárost mindenki másképpen képzeli el, de ilyennek valószínűleg senki. Öröm az ürömben, hogy San Miguel alig néhány utca széles, így pár perc alatt kiérünk a dzsindzsából. Panama rég nem az a filléres ország, mint volt korábban.

Az ország 1999-ben kapta vissza a Panama-csatorna kezelési jogát az Egyesült Államoktól, azóta példa nélküli a gazdasági fejlődés. 2007-ig évi 10-12 %-kal bővült a GDP, aminek a 2008-as világválság parancsolt megálljt. Ekkor sem állt le a növekedés, de a következő két évben csak 4-5 %-kal bővült a gazdaság, azóta beállt egy kellemesnek mondható 8-10 %-ra. (...)

Panamaváros a 21. századig egy lesajnált kikötő volt, ami úgy ugrált, ahogy az amerikaiak fütyültek. Az Egyesült Államok 100 éven át semmi mást nem csinált, mint kilapátolta a nyereséget az országból, fejleszteni csak a csatorna mentén fejlesztett. 1960-ban még alig 250 000-en laktak az ország fővárosában, ez a szám ma az agglomerációval együtt 1,5 millió. (...)

Mára Panamaváros nem csak a csatornának köszönhetően néz ki úgy, ahogy, hanem annak a több százezer cégnek is, amik adóoptimalizálás céljából ide helyezték ki a központjukat. Mivel évente több ezer új cég jegyezteti be magát a városba, az építőipar virágzik. 15 év alatt mintegy 200 felhőkarcolót húztak fel, az idei évben 21 új toronyházat fognak átadni.

2012 óta például épült egy metró, és az óceánba építettek egy belvárost elkerülő utat. Az óceánba! (...)

Ami feltűnő, hogy este 10 után, mintha egyszerre oltanák le a villanyokat. A választ később tudjuk meg egy helyi barátunktól, Arieltől:

- A felhőkarcolók többsége szinte teljesen üres. Azért épülnek, hogy az off-shore cégeknek legyen hova bejelenteni magukat, fizikailag azonban a lakások üresek. Azt hiszem, van valami olyan szabály, hogy este 10-ig égetni kell a villanyokat, hogy a város jól nézzen ki, de ha éjfél után visszatérsz a Costanerára, olyan, mintha szellemvárosban lennél.

És tényleg. Az rendben van, hogy hétköznap éjfélkor elsötétül egy város, de hogy hétvégén is kihaljon, az több mint gyanús. Az egyedüli városrész, ahol a felhőkarcolók nem sötétülnek el teljesen, az Punta Paitilla. Itt épültek a legmagasabb és legexkluzívabb tornyok, köztük a város egyik jelképének számító Trump Ocean Club, ami sokban, főként formáját nézve, hasonlít a dubaji Burj al-Arabra. (...)

Punta Paitilla nem nagy, de annál elitebb. Minden toronyháznak több szintes parkolóháza van, a díszes bejáratoknál pedig egyenruhás őrök sorakoznak. Olyan kocsik furikáznak itt, amiket Európában csak szalonokban lát az ember. Az, hogy minden második autó Porsche Cayenne, már fel sem tűnik a Ferrarik és Limuzinok között. (...)

Panamaváros azonban kirí az országból, más szabályok vonatkoznak rá, mint Panama többi városára. Mivel itt minden jóval drágább, a béreket is kénytelenek a körülményekhez igazítani.

Amíg az országos minimálbér 488 US$ (kb. 135 000 Ft, vagyis duplája a magyarnak), addig Panamavárosban egy alkalmazottnak kötelező minimum 624 US$-t, vagyis kb. 175 000 forintot fizetni. Igen, ennyit keres egy mezei utcaseprő a fővárosban. Persze ennyiből nehéz itt megélni, mégis az az érzésünk, hogy San Miguel és környékét leszámítva Panamavárosban mindenkire szép jövő vár.

A teljes posztot (jó sok képpel) itt érhetitek el. A miradorosok egyébként csináltak egy jópofa kvízt is, egy kattintást bőven megér (a kattintást itt kell végrehajtani…).

Irány a sivatag!

Mai második választottam még nem szerepelt korábban itt, a blogon, és nekem mindig öröm újakat bemutatni és ajánlani. A Travel Extraordinary Together blog szerzői saját magukat úgy határozzák meg, hogy két ember, két kontinens, nyolc hónap, hat repülő, két autó és több mint 20.000 kilométer – ami nem hangzik rosszul. Ma ajánlott posztjukban a Grand Canyon felé veszik az irányt.

grand_canyon.jpg

„Azt hallottuk, hogy Vegastól 2 órányira meg lehet nézni a kanyont. Bízva ebben az infóban, nem is nagyon terveztük túl a dolgot, viszont ahogy közeledett a nap, utána néztünk, és kiderült, hogy ez a közelebbi része a kanyonnak a Skywalk létesítmény, ahol egy üveg kilátón lehet kisétálni a kanyon fölé.

Mindez minimum 84 dollárba kerül, és nem válthatod meg csak a Skywalkra a jegyed, kell hozzá venned ebédet, busztúrát és egyéb fantasztikusan fölösleges szolgáltatást.

Ja és külön figyelmeztetnek, hogy magára a Skywalkra nem vihetsz fel semmit, se telefont, se kamerát, semmilyen eszközt, csak megvásárolhatod az ott készült profi fotót. Szóval ez az opció nem annyira tetszett…

Viszont a Grand Canyon National Park 5 órányira van Vegastól, ott ki tudja mennyi időt töltünk, és onnan még 7 óra Barstow, ahol már le volt foglalva a szállásunk. Ez így egy nagyon hosszú nap… Viszont a Grand Canyon az Grand Canyon, és még mindig ez volt a legszimpatikusabb választás, így nyeltünk egy nagyot és elindultunk.

Az út tényleg marha hosszú volt… Viszont így legalább egy kis szakasz erejéig mentünk a történelmi Route66-en és közben megírtam két blogbejegyzést.

Azt már olvastuk, hogy a Nemzeti Parkban külön village van, de ez tényleg egészen más méretekben működik, mint az eddigi nemzeti parkok. Az egyetlen olyan kanyon a világon, ami látható az űrből is, tényleg olyan, mint egy szakadás a föld felszínén. A Colorado folyó, a szél az eső és a fagy vájta ki a 6-29 km széles kanyont, ami helyenként olyan mély, hogy három Empire State Building is elférne benne.

A Parkban a központi faluból két utat lehet bejárni. Jobbra a Desert View Drive, amit kocsival is meglehet tenni, így ezzel kezdtük. Itt tulajdonképpen az országút megy a kanyon mentén egy fenyvesben és van 1-2 kilátópont, amíg oda nem érünk a Grandview Pointhoz.

Itt vannak kis ösvények, ahol ki lehet mászni a sziklákra, egészen a széléig, ki mennyire bátor. Ez volt az egyik legélvezhetőbb része a parknak, adott egy kis adrenalint a magasság és a sziklákon való mászkálás.

Ezek után visszamentünk a központba, hogy megnézzük a baloldali utat is, amit, mint kiderült, kocsival nem lehet megtenni, csak a negyedóránként közlekedő busszal.

Én egy kicsit stresszeltem, hogy inkább el kéne indulnunk haza, mert még nagyon hosszú út van előttünk, de feldobtunk egy érmét, Gergő nyert, így elindultunk busszal ahhoz a ponthoz, ahol a Colorado folyót is látni. Jól tettük, hogy elindultunk, bár csak egy kicsit volt más maga a látvány, mint a többi pontról, de ebből a képből szerintem sosem lehet elég… (...)

Egy laza 6-7 órás út várt ránk haza, amit bár kicsit kínlódva, de gond nélkül tettünk meg. Az utolsó két órában, bár vak sötét volt a Mojave sivatagban, de azért pár másodpercenként felvillant egy-egy hatalmas villám, ami megvilágította a felhőket.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Éljen a joghurt!

Az új blog után jöjjön egy olyan, ami az egyik személyes kedvencem, az Isztambul infó, ami ráadásul most egy másik kedvencemről, a joghurtról írt egy érdekes posztot, lássuk!

joghurt_foto_pixabay_com_pelambung.jpg(fotó: pixabay.com / pelambung) 

„A joghurt nem véletlenül olyan helyen alakult ki, ahol a törökök is jól érzik magukat. Ugyanis itt érzik jól magukat a baktériumok is: kellemes klíma, tengeri szellő és kebab árus.

Na jó, a kebab árus nem feltétel. De a 42-46 fok igen. A bacik ezt a hőmérsékletet szeretik a legjobban, ilyenkor szaporodnak a legjobban.

Több szerencse is van ezzel a Lactobacillus bulgaricus nevű baktériummal. Nemcsak hogy finom joghurtot készít, de mindeközben a tartósításáról is gondoskodni. No meg roppant egészséges (de naponta nem ajánlott 10 kg-nál többet megenni belőle). (...)

Tehát ha otthon is szeretnénk joghurtot készíteni, nincs más dolgunk, minthogy a kedvenc fajtánkból hazavigyünk egy kis dobozzal, majd jól eláztassuk tejjel. És persze tartsuk a 42-46 Celsius fokot.

Erősen ajánlott pasztőrözött tejet használni, hogy konkurens baktériumok ne lébecoljanak ott, mert esetleg még nekik támad kedvük szaporodni. És akkor büdi lesz. De azért olyan tej legyen, ami még életben van, nem pedig vizezett fehér falfesték.

A törökök imádják a joghurtot. És a belőle készült üdítőitalt, az ayrant. Alig van olyan étel, amit ne tenne jobbá, ha jó alaposan megborítjuk joghurttal. A török konyha alapja (a legtöbb receptnél a tejföllel kiváltható, odafele és visszafele is).

Éppen ezért ne lepődjünk meg, ha a boltokban 5-20 kg-os kiszerelésben is találkozunk vele. Márpedig még ezek a nagy adagok is hamar elfogynak. Főleg, ha a családtagok éjszaka titokban beülnek egy kanál társaságával a hűtőbe a joghurt mellé.”

A teljes poszt itt olvasható el.

BÓNUSZ

Mára jut egy bónusz is, méghozzá a Mindjárt jövünk blogról, melynek egyik szerzője és főhőse, Bence egy fejkamerával megörökítette egy napját, és az egészből csinált egy jópofa videót.

Alighanem emlékeztek még rá, hogy Bence (két barátjával, Mátéval és Petivel) idén februárban vágott neki Új-Zélandnak, hogy egy (lehetőleg kalandos) évet eltöltsön az országban.

A videót most azért osztom meg, mert arra gondoltam, ha van kedvetek csinálhatnánk egy sorozatot a határátkelők egy napjáról – nem feltétlenül kell videót csinálni, de akinek van kedve, az végigfotózhatná egy napját, és ha elküldi nekem pár soros leírással (a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com címre), érdekes képet kapnánk a mindennapokról. Remélem, lesz kedvetek hozzá!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Új-Zéland Törökország Egyesült Államok Panama

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr748018267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.10.25. 06:54:47

Panamázásért nem kell olyan messze menni,Grand Canyon a bakancslistán...

2015.10.25. 07:05:57

Ahham, hát Panama .. éppen a felhőkarcolókat akartam megjegyezni, hogy hát izé ... rohadtul trék, illetve hát finomabban: tájidegenek. De a posztoló már megtette, hál'istennek ...
Különben ezt a kényszerkivilágítást a szűkebb környezetemben legutóbb Ceausescu Romániájában tapasztaltam, amikor úgy egyébként sehol a városban nem volt áram, de a ki-beba---tt Casa poporului! Mna, az fényárban úszott!

2015.10.25. 07:10:38

„A joghurt nem véletlenül olyan helyen alakult ki, ahol a törökök is jól érzik magukat. Ugyanis itt érzik jól magukat a baktériumok is: kellemes klíma, tengeri szellő és kebab árus."
Átkozottul nem jött meg a kedvem sem a kebabhoz, sem a törökökhöz. A joghurthoz meg pláne nem. (különben sem szeretem az Ayrant, sós joghurt, pfejj! --- de rohadt sós!)
Ez a mondat úgy van elcseszve, ahogy van. Nem ezt akarta ám a szerencsétlen írni, sejtem, hogy lényegében mi lett volna a quintesszencia, de ezt elbaszta.

DieNanny CH 2015.10.25. 07:11:24

Panamaváros fantasztikus! És ez jó példa arra, ha a pénz megfelelő kezekbe kerül, akkor egy város felvirágzik!

DieNanny CH 2015.10.25. 07:18:33

Grand Canyon: szóval 'kamrát' sem lehet felvinni? Hát, pedig én hiányoltam volna egy kis kolbászt, szalonnát... :-)
Amúgy azt hogyan ellenőrzik, hogy tényleg senki nem csinál fent saját fotót? Hiszen egy toll nagyságú a mellényzsebben észrevehetetlen...
Jó hely amúgy!

DieNanny CH 2015.10.25. 07:25:02

Na, most megkívántam a joghurtot... Asszem, azt fogok reggelizni!

DieNanny CH 2015.10.25. 07:28:02

De jó ez a videó! És a zene is pont megfelelő. Jó ötlet ez az "egy napom".

Ja, és még az első bloghoz: Nekem Henry Morgen-ről most már mindig a "Forever" című sorozat fog eszembe jutni... :-)

fhdgy 2015.10.25. 07:42:57

" Az egyetlen olyan kanyon a világon, ami látható az űrből is..."

No, ezen egy kicsit elgondolkodtam és kugliztam egyet-kettőt. Az űrből a kínai nagy fal is látszik, ezt tudtam, ebből indultam ki. Nos, a fal igaz, hogy hosszú, de arányaiban vékony, mint egy cérnaszál. És mégis látszik az űrből. Egy átlag kanyon szerintem szélesebb, mint a kínai nagy fal, akkor annak is látszani kell. Összességében, tehát nem hiszem el, hogy a megállapítás igaz, max. csak annyit, hogy jó marketing szöveg. Egyébként olyan adatot is találtam, hogy kb. 700-800 km. magasságból a műholdak közül a nagy felbontásúak 40 centiméteres objektumokat is látnak a Föld felszinén. Akkor még a kémműholdakról nem is beszéltünk.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.10.25. 08:03:54

Ha a joghurt valóban török lenne, akkor a baktérium neve nem Lactobacillus bulgaricus lenne... Ez kb. olyan, mintha a magyarok büszkén hirdetnék, hogy a hotdog ősi magyar étel. Viccesek ezek a törökök.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.25. 08:56:33

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: van egy olyan érzésem h amikor a joghurt "feltalalodott", akkor még nem voltak se törökök, se bolgárok.

©________ 2015.10.25. 09:12:11

Elobb szoltok, tegnap vegigfenykepezem a napomat,aztan rohoghettetek volna,mint en,visongva.

fhdgy 2015.10.25. 09:12:57

@Dragonlady (Bp, Hun): Sőt, ha azt is hozzávesszük, hogy egyes elméletek szerint a bolgárok elszlávosodott törökök, akkor a Lactobacillus bulgaricus elnevezés és a között, hogy a joghurtot a törökök találták fel, nem is lenne ellentmondás.

puhacica 2015.10.25. 09:39:03

joghurtbol keszult uditoital: otthon a Pennyben lehet kapni tejsavobol keszult uditot, narancsos es piros gyumolcsos verzioban. nagyon finom. de ez a joghurtos cucc valami surubb ital?

M. Péter 2015.10.25. 09:39:39

@fhdgy: A Kínai Nagy Fal szabad szemmel nem látható az űrből, ez csak legenda.

Főgebra 2015.10.25. 09:48:07

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes:
Vajon miért is bulgaricus az a baci?
Az ominózus baktérium nem bulgár illetőségű, hanem egy bolgár orvos, bizonyos Stamen Grigorov azonosította először és ő adta a nevét!
Maga a baktérium természetes körülmények között, csak a balkáni országokban él meg, de ott már egy pár évvel Grigorov honfitársad előtt is jól el volt!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.25. 09:48:13

Azért Arizonában van ám más is, nem csak a Grand Canyon. Tele van a környék lélegzetelállító helyekkel. Utah is egy csoda, na meg persze Colorado. És Nevada sem csak egy sivatag. Az egész nyugati oldal káprázatos. Nagyon sok időt töltöttem már ott, de bármikor visszamennék. Nem lehet megunni. Tényleg csúcs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.25. 09:49:49

@fhdgy:
Vigyázni kell ezzel az űrből is látszik dologgal mert ma már megfelelő technikával Puhacica macskájának a bal felső bajuszszála is látszik.
Ha viszont olyan távolságból nézzük a bolygót hogy az egész látszik akkor az egyetlen élőlények által alkotott képződmény az Ausztrál korallzátony. Bizony, azok a kis milliméteres lények alkottak olyan hatalmas objektumokat amik az űrből is látszanak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.25. 09:50:56

A joghurttal nincs bajom én is szeretem feltéve ha semmilyen gyümölccsel nem basszák el.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.25. 09:54:45

@M. Péter:
A másik istentelen nagy baromság amit többször hallottam hogy azért esik Budapesten több eső mert a Duna LEHÚZZA.
Ha ez igaz lenne akkor az óceánok fölül soha nem jönne ki egyetlen felhő sem:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.25. 09:56:58

@puhacica:
Ha igazán jó joghurtféleséget akarsz inni akkor keresd a román SANA italt. Vagy a töröknél vagy szemben a román boltban.
Lehűtve nagyon finom.

puhacica 2015.10.25. 10:01:50

@diggerdriver: na majd ma megnezem, ugyis nemsoka setalunk egyet arra. ;)

puhacica 2015.10.25. 10:02:41

@A nagy kékség: kepzeld, vettunk tegnap egy autot! es meg facebookra is kitettuk. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.25. 10:06:27

@Főgebra:
Vannak ilyen helyspecifikus élőlények.
A joghurt baktérium.
A tokaji penészgomba.
A londoni mosogató.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.25. 10:10:47

@puhacica:
Két székely barkochbázik :
- Tekeredik?
- Igen.
- Söndörödik?
- Igen.
- Pöndörödik?
- Igen.
- Rákérdezhetek?
- Igen.
- Csak nem a dezoxiribonukleinsav?

wuaaa 2015.10.25. 10:17:09

"Ahol az utcaseprő jobban keres, mint egy magyar tanár"

De szép is lenne, ha csak egy országban lenne ez így...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.25. 10:18:56

@puhacica: Használjátok egészséggel! És óvatosan vezessetek! Inkább érjetek oda később, mint soha.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.25. 10:28:06

Nem kötekedni szeretnék, de a címben mire utal a "magyar tanár" kifejezés? Mert ha külön van írva, akkor azt jelenti, hogy magyar származású tanár. Amennyiben azt akarjuk mondani, hogy valaki magyart tanít, akkor az egybeírandó: magyartanár.

Ezt pont egy magyartanár magyarázta el nekem, azért mertem szólni.

©________ 2015.10.25. 10:28:29

@M. Péter: nem pont legenda, csak aki megprobalta, mind belehalt.

Határátkelő 2015.10.25. 10:30:08

@A nagy kékség: Pontosan azt jelenti, ami oda van írva. Panamában viszonylag kevés a magyartanár, ellenben az ottani utcaseprők többet keresnek mint egy magyar tanár.

©________ 2015.10.25. 10:31:24

@A nagy kékség: de nem ertetted meg, azert okoskodsz.

Pnamai utcasepro - magyar tanar.

adg 2015.10.25. 10:33:01

A kinai fal nehany meter szeles. Ha az latszana, akkor kb minden haz latszana az urbol szabad szemmel, hat meg egy sportcsarnok pl. Vagy egy vonat.
Raadasul a legenda szerint nem csak hogy az urbol lathato, hanem konkretan a holdrol.

tanato 2015.10.25. 10:45:36

@Csupacsí: Első pillanatra én is Mo.-ra gondoltam,ahol egy pl. kukásautós ember ténylegesen többet tud keresni mint egy ált. iskolai kezdő magyartanár.Nem tudom Panamában hogy van ez de gyanítom hogy mások az arányok tanár-utcaseprő viszonylatban.Sőt nem is csak gyanítom.Egyszer Nanny is írta hogy tesója vezető ápolónőként többet keres mint egy főorvos.,Azután kiderült hogy a tesója SVájcban dolgozik és Nanny egy magyarországi főorvos fizujával hasonlította össze,úgy mint a mai cikknél.

SzZoole 2015.10.25. 10:47:20

@puhacica: baleset mentes kolekedest kivanok Es mond meg N.-nek,hogy probaljon meg baloldal maradni

2015.10.25. 11:12:08

@fhdgy: Minden latszik az urbol, csak jol ra kell zoomolni :D Kedvenc jatekom a Google Earth! :D

adg 2015.10.25. 11:20:33

Az ures toronyhaz miert jo? Ki finanszirozza, minek epitik, ha ures es nincs ra szukseg? Nem tunik nagy befektetesnek. Vagy csak ugy berli valaki, hogy legyen egy cim szekhelynek? Arra meg feleslegesnek tunik.
Nem ertem.

Amugy egy mukodo irodahaz eseten is teljesen kezenfekvo szabalynak tunik, hogy legyen legalabb reszben kivilagitva. Ahol foleg irodahazak alkotjak a belvarost, ott eleg hulyen nezne ki, ha este fel otkor minden elsotetedik. Szerintem ilyen szabaly mashol is lehet, szerintem van ertelme.

2015.10.25. 11:25:16

@adg: Szerintem iszonyat pazarlas egetni a villanyokat csak azert, hogy jol nezzenek ki :D

Amugy en se ertem az ures felhokarcolot, Luxemburg nem szarakodik ilyenekkel, ok siman kiadjak ugyanazt az az irodat harom nagy multinak, de fizikailag nem kell hatalmas irodahznak lennie. :D

fhdgy 2015.10.25. 11:27:03

@Dragonlady (Bp, Hun): Még egy adalék: Én magam is meglepőnek találom, de a német nyelvű wikipedia is, időszámításunk utáni hetedik évszázadra teszi a joghurt feltalálását.

fhdgy 2015.10.25. 11:33:35

@mojyo: Igen! Nálam az, hogy az űrből látható, nem azt jelenti, hogy Pista bá felsétál és lenéz és látja a szemével. Azt jelenti, hogy megfelelő technikai eszközzel látható, vagyis nem szabadszemmel!

EndiMirador 2015.10.25. 11:37:19

@adg: Hogy ki finanszírozza? Ez üzlet... Megépül a toronyház, a lakásokat pedig kiadják. Egy címet akár több cégnek is. A bérleti díjból elég sok bejön, gondolom. De nem értek hozzá, nem vagyok ingatlanos...

DieNanny CH 2015.10.25. 11:47:19

@Határátkelő:

Nem a te hibád, a blogban is így van! :-D

adg 2015.10.25. 11:49:57

@mojyo: ugyan, a klimat lekapcsolhatjak. :D. Eleg pazarlas megy egy irodahazban, a plusz nehany ora vilagitas mar molyfing. Amugy is este takaritanak, esetleg a biztonsagi szolgalat is maszkal neha, stb.

@EndiMirador: pont az uzletet nem latom benne. Ha fizikailag nincs jelen az adott ceg, csak egy postacim kell, akkor nem kell lakas, vagy iroda. Valami egy darab cimre be lehet jelenteni otmillio ceget, es el van intezve. Igy szoktak csinalni, nem minden ceg kulon berel egy ures irodat.
Ha meg fizikailag is van valaki ott, akkor meg nem ures.

DieNanny CH 2015.10.25. 11:51:26

@tanato:

Azóta sem követem el ezt a hibát... :-)

2015.10.25. 12:37:36

@adg: Jo, ha amugy is hasznaljak az irodahazat, akkor igen, valoszinuleg vannak takaritok, meg biztonsagi orok, ha ott tarolnak fontos gepeket vagy ilyesmi, de azert nem kell egesz ejjel kivilagitva lennie, csak ha van mas ertelme is azon kivul, hogy jol nez ki :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.25. 12:47:36

@Dragonlady (Bp, Hun): nem vagyok nagy feltalalo alkat de ahol tej van ott hűtő nélkül villámgyorsan lesz joghurt is azért gondoltam

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.25. 12:49:12

@fhdgy: hopp az előzőneked ment csak kicsit sszét vagyok esve

M. Péter 2015.10.25. 13:46:03

@fhdgy: DigitalGlobe már jelenleg is árul 30cm felbontású műholdképeket, a kémműholdak még biztos ennél is többet tudnak. Szóval megfelelő technikai eszközzel mindel épület látható, hacsak nincs álcázva.

T.Jani 2015.10.25. 14:02:29

Ahol még van utcaseprő, nálunk már úgy hívják Közmunkás, és megalázó alamizsnáért söpröget!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.25. 15:48:03

@adg: az irodahazrol jutott eszembe...:) tegnap lattam a tv-ben a Dirty jobs egyik epizodjat ( aki nem ismerne: kulonbozo extrem foglalkozasokat mutat be ill.probal ki a foszereploje) Most eppen ipari alpinistak pucoltak felhokarcolokat Honolulu-ban. Nem semmi volt! Az egyik operator szabalyosan rosszul lett, nem vallalta a dolgot, hogy egy tobb, mint 10 kg-os kameraval a kezeben logjon 100 m felett...:)

Muscari 2015.10.25. 15:59:39

@fhdgy: szerintem is csak marketing, de jól hangzik. Úgy megnézése egyszer én is!

Muscari 2015.10.25. 16:16:15

@Zsuzsi65: nagyot néztem, hogy mit csinál egy operátor a felhőkarcoló tetején :-)

Ez olyan volt, mint a fókabél (fokabel) , emlékeztek, hogy az kitől származik?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.25. 16:20:12

@Muscari: haha, mit tesz egy vesszo ( pont) hianya :)) ( meg egy magyar ekezetre nem atallitott telefon:))

©________ 2015.10.25. 16:25:38

@adg: hat so-so, itthon is ellenorzik elvileg a szekheyleket bejegyzeskor, van e ott valaki.
Ha eg a villany, akkor csak elugrottak ebedelni:-D :-D :-D :-D :-D

DieNanny CH 2015.10.25. 16:55:39

@Muscari:

Ó, a fókabélre emlékszem! :-D Valamelyik műszakis srác írt róla, de hogy melyik, nem tudom...

2015.10.25. 17:11:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Meg volt a szoros harisnya, amirol azt hittek, hogy szorszalak nonek ki belole, pedig csak ugy ertettem, hogy tapados anyagbol van. :D

montroyal ( CAN qc) 2015.10.25. 17:47:29

@tanato: végul is ha ezt a panamai utca sepro fizetest Mo-on kolti el az nagyon jol ki jon belole ... de ugy viszont a napi munkabajaras kib@..tul hosszu ...:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.10.25. 17:58:27

@Határátkelő: es a magyar tanarok miert keresnek kevesebbet Panamaban mint az ottani utca seprok . .. akkor ott sem fizetik jol a tanarokat .. vagy mas nemzetisegu tanarok tobbet keresnek ... es hany magyar tanart erint ez panamaban ? ;-)))
csak azert kerdezem mert unalmas felhos szeles vasarnapunk van ..

ha nem kapnek valaszt itt januarban arra hajozunk es megerdeklodom szemelyesen ....

tanato 2015.10.25. 18:10:08

@montroyal ( CAN qc): Most már csak azt nem tudjuk,mennyit keres ott egy ált. iskolai irodalomtanár,már ha nem is magyar irodalmat tanít hanem panamait.

tanato 2015.10.25. 18:15:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hát igen van az első világ meg a második meg a harmadik amelyek nem cserekompatibilisek főleg fizetés szempontjából,de úgy látszik a mai cikk alapján hogy mi már kezdünk lemenni a harmadik alá.

DieNanny CH 2015.10.25. 18:22:25

@tanato:

Dragonlady egyszer arról írt, hogy az azerbajdzsáni és török pedagógusok is többet keresnek, mint a magyar tanárok...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.25. 19:00:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nekem legalábbis ezt mondta az azeri főnököm meg a török kollégám. De hurrá Burma t még lenyomjuk!

tanato 2015.10.25. 19:30:10

@Dragonlady (Bp, Hun): Ha azt nézed,nézzük hogy pl. egy tanár vagy egy orvos az adott társadalomban,adott országban milyen jövedelmi pozíciót foglal el még rosszabb a magyar helyzet.

romesz 2015.10.25. 19:40:49

@adg: New Yorkban az Empire State building mikor kesz lett akkor volt a gazdasagi valsag es nem tudtak kiadni az irodakat. Az epulet tulajdonosa (vagy tulajdonosai) ugy dontottek, hogy az uresen allo irodakban egni kell a villanynak pusztan azert, hogy ne tunjon elhagyatottnak az epulet.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.10.25. 20:36:38

Az utcaseprő polkorrektül járdaterapeuta. Kéretik ehhez tartani magunkat.
;-)
@diggerdriver: Aki a Sanát szereti, rossz ember nem lehet! Évtizedek óta keresem azt az ízt... Kefírtől kezdve a svéd filmjölkig az összes jaurtokat (finomkodva joghurt) kipróbáltam, mind hiába. Skandináviában ázsiai vagy orosz boltról tudok, román és török tudtommal (még) nincs. :-(

Leginkább a filmjölk hasonlít hozzá, nem csoda, hogy az 1800-as évek végén Amerikába emigrált svédeknek az otthonmaradtak levélben küdték a készítéséhez elengedhetetlen baktériumkultúra porát.

2015.10.25. 20:58:11

@Hobbiszakács: "Leginkább a filmjölk hasonlít hozzá, nem csoda, hogy az 1800-as évek végén Amerikába emigrált svédeknek az otthonmaradtak levélben küdték a készítéséhez elengedhetetlen baktériumkultúra porát."

De nem fehér színű volt a por, ugye? :-D

adg 2015.10.25. 23:49:16

@Zsuzsi65: azt szerintem en sem csinalnam szivesen. Terveztem nemreg egy olyan kis konzolos vackot, angolul needle-nek hivjak, amirol az alpinistak lognak. Az enyemrol konkretan egy platform log, amin 2-3 ember dolgozik. Eleg hulye dolog volt, hatszazszor atneztuk itt tobben is, hogy eleg lesz-e, jo-e, stb.
Pedig ez egy nagyon egyszeru feladat, de olyan furcsa erzes, hogy emberek lognak rola a semmibe. Persze egy komplett epulet eseten sokkal nagyobb a hibalehetoseg, de megis, ez valahogy mas volt. Aztan kihivtak megnezni, amikor elkeszult, hogy megfelelo-e.
Es akkor ez a latvany fogad.
kepkezelo.com/images/0xuurmugksb0j33m4glh.jpeg

Hat nem tudom, talan egyszer megis kiprobalnam. :)

Muscari 2015.10.26. 00:34:29

@mojyo: erre nem is emlékeztem, de jó :-)

Muscari 2015.10.26. 00:41:30

@adg: wow, ez tök jó kis tartó, vagy mi. Nekem volt régen egy kis rálátásom ilyesmire, egy közeli hozzátartozó dolgozott ipari alpinistaként. Ők kéményekhez meg hasonlókhoz kötötték ki magukat, nem volt ilyen profi "kampójuk". Érdekes munka, bár nem könnyű, régen elég jól fizetett.

adg 2015.10.26. 00:56:49

@Muscari: Altalaban a tetore vannak szerelve rogzito pontok. Vagy az eresztarto konzolokat kell ugy meretezni, hogy elbirja a fiukat, vagy az eresz alatt van rogzites, millio megoldas van.

Ez csak egy ideiglenes tarto, amig a homlokzatra felszergettek az arnyekolokat, meg az elso mosast is errol csinaltak. ket ilyen volt egymastol par meterre, arrol logott a platform.

Erdekes volt latni, hogy tenyleg dolgoztak rola. Mondjuk ki vannak kotve duplan. Ha a hintam le is esne, az embereken van egy masodik kotes is, szoval ok fent maradnanak. De nem akarok ilyet latni. :)

poggY 2015.10.26. 03:00:10

Csak tudnám, hogy sikerült 7 órát vezetni a south rimhez vegasból.
Nekünk 4 óra alatt megvolt vonóval :)
Nekem a dante view a halálvölgyben sokkolóbb kilátás volt mint a grand canyon.
De a legszebb nekem a a horseshoe band :)

2015.10.26. 04:32:52

@Golf2: Ha Vegasban jarsz, akkor nehogy csak a Grand Canyonhoz menj el!
A kozelben, Arizona, Utah, Colorado allomokban annyi szuper National Park van, hogy sose ertettem azokat az embereket, akik elmennek Grand Canyonhoz es ezzel letudtak a nemzeti parkokat.
Szebb, emlekezetesebb, gyonyoru helyek vannak ott es erdemes turazni is, nem csak olyan csoportos turistaszeditesekre befizetni, mint amire a legtobben mennek.

2015.10.26. 04:33:01

@A nagy kékség: +1 Utah, Arizona, Colorado csodas helyek, annyi nemzeti park es termeszeti kepzodmeny, hogy sose ertettem azokat, akik Vegasbol csak a Grand Canyonhoz voltak kepesek elmenni. Az csak a kezdet, par ora autozassal onnan meg szebb helyekre juthat el az ember. Bizony bizony.

©________ 2015.10.26. 09:12:30

@wuaaa: hát mennyire jó már?:))))

Mr Pickles 2015.10.26. 10:04:28

Most komolyan, Angliában jobban keres egy utca seprő mint egy Magyar tanár. Nincsen ebben semmi kunszt, sőt szerintem Európa sok más országában is így van ez.

EndiMirador 2015.10.26. 11:58:14

@Mr Pickles: Csak az emberek 99%-a még mindig úgy tekint Latin-Amerikára, mint harmadik világra. Pedig már messze nem az. 20 éve Panamavárost nehezen hasonlítottad volna össze Londonnal, jó eséllyel 20 év múlva már megint nem fogod, csak más okból kifolyólag. Szerintem Magyarországon és Európában a többségnek nem triviális, hogy Panamában, Kolumbiában vagy Chilében nyugat-európai vagy annál magasabb bérek vannak...

Mr Pickles 2015.10.26. 18:02:08

@EndiMirador: Személy szerint sehogy nem tekintek rájuk, mert nincsen róluk információm. Anélkül meg nem szeretek ítélkezni.

M. Péter 2015.10.26. 20:34:34

@EndiMirador: Nyugat-európai bérek nincsenek, Kolumbiában pedig a magyarországinál is alacsonyabbak a fizetések. Biztos vannak olyan területek, ahol jobban lehet keresni, mint Mo.-on, de a minimálbér csak 60000-70000 Ft körül van. A fizetések összahasonlításánál azt is figyelembe kellene venni, hogy ott több órát dolgoznak, nem általános a szabad szombat.

2015.10.26. 20:59:00

@EndiMirador: Chilében megfizetik mondjuk a bányamérnököket, helyi viszonylatban is igen jól. Ebből azért messzemenő következtetést még nem kell levonni. Ahonnan indultak ezek az országok, és ahol jelenleg is tartanak, még mindig a harmadik világot képviselik. Iszonyú (magyar ésszel fel sem fogható) szegénység van, sokan írni-olvasni nem tudnak, meg hasonló számunkra elképesztő jelenségek képezik az ottani mindennapokat. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezek idővel nem fognak változni.

M. Péter 2015.10.27. 00:08:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Chile nem harmadik világ, a gazdasági és fejlettségi mutatókban Mo.-hoz közel áll, sőt már lehet, hogy meg is előzte.

Ana72 2015.10.28. 09:07:26

Csak a magyar tanárok fizetésének kérdésköréhez, nem szorosan a poszthoz. Nemrég publikálták. eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/facts_and_figures/188EN.pdf

RebekaPA 2015.10.29. 04:34:01

Én Panamában élek és enyhe túlzásnak tartom ezt a cikket!!! Aki csak pár napot tölt egy országban jobb ha inkább képeket posztol vagy általános dolgokról ír és nem arról hogy milyen lehet egy ország! Az, hogy ez a kép egy átlagos benzinkút, nos ez óriási baklövés. Lehet hogy több jobb autót láttatok mint otthon de ez annak köszönhető, hogy az ország a fővárosra centralizálódik és egy ilyen pici fővárosban mint Panama, nem nehéz egy helyen több jó autót látni....Aztán, hogy a házakban direkt égetik a villanyt, hm na ez is egy baromság! Ha jobban körülnéztetek volna és nem egy kódorgó szavára adtok akkor azt is észre vettétek volna, hogy van olyan épület amibe alig ég egy-egy villany, tehát nem lakik benne senki!!! A minibálbérre és arra hogy egy utcaseprő jobban keres mint otthon ez aztán a világ legnagyobb hülyesége!! lehet, hogy a minimálbér 600 dollár, DE virágzik a fekete munka. Ami azt jelenti, hogy elég sokan dolgoznak 2-300 dollárért. Ugyanakkor egy átlag villanyszámla akár 100 dollár is lehet. Ezt simán ellenőrizhettétek volna egy sima újság hirdetésből is, hogy mennyi fizetést kínálnak. Tehát összefoglalva a cikketek nagy része teljes mellékvágányra futott. A gazdaság valóban pörög, mivel egy fejletlen országról beszélünk....de az átlag élet nem jobb mint bárhol máshol....

adg 2015.10.29. 05:24:14

@RebekaPA: Ez az iras a szerzo sajat blogjabol lett szemlezve. Kar ilyen indulattal nekirontani mindenkinek. Ez amugy nem egy lexikon, vagy egy hiteles informacioforras vagy tenytar, hanem szobjektiv irasok gyujtemenye. Ha valaki panamaba akar koltozni, ugyis utanajar a dolgoknak, nem ebbol az egy irasbol fogja kialakitani a velemenyet, donteset.

En egyebkent kivancsi lennek a te velemenyedre is, nagyon szivesen olvasnek panamarol, akar egy teljes bejegyzest is. Engem erdekelnek a k es d amerikai orszagok, de nem wikipedia es tarsai modjara, hanem ott elok szubjektiv meglatasai alapjan.

RebekaPA 2015.10.29. 12:46:11

adg: Tudom, hogy a szerző saját blogjáról lett szedve. Nem rohantam neki senkinek, csak szerettem volna kicsit erősebben fogalmazni,hogy a szerző talán így rájön, hogy nem ír olyan dolgokat amiben nem biztos vagy ellenőrizhetetlen forrásból ered. Nagyon szeretek én is cikkeket olvasgatni más helyekről, de a tapasztalat nélküli írásoknak nincs helye egy blogon. Mivel ezek görbe tükröt mutatnak, ezzel ellentétben nyilván sokan tudják, hogy ez nem egy Wikipedia, de az is egyértelmű, hogy sokan ez alapján ítélnek ami nem jó. Persze ez is csak egy szubjektív vélemény volt...
Egyébként van nekem is blogom ott bővebb és hitelesebb információk találhatóak. (kulfold.blogspot.com/)

adg 2015.10.29. 13:40:29

@RebekaPA: Koszi, a kepeket megneztem, a szoveghez mar keso van. Eltettem kesobbre.
A kepek egy reszet nalunk is lehetett volna fotozni (eszak ausztralia), tok hasonlo novenyvilagunk van, sajnos hegyeink nincsenek. Majd visszanezek idonkent.
Keves hijan Miamiba koltoztunk amugy, azok a kepek is ismerosek voltak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása