oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 10. 06:45,  Amerikai magyarok: a Magányos Puliktól Hufnágel Pistiig 72 komment

2015. október 10. 06:45 Határátkelő

Amerikai magyarok: a Magányos Puliktól Hufnágel Pistiig

Nemrégiben zárult le az amerikai magyarokat feltérképezni próbáló kutatás, melyet az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja Kisebbségkutató Intézetének szakmai támogatásával végzett a Prehryfarkas oldal. A metodikába most nem mennék bele (azt mindenki elolvashatja az oldalon magán), inkább a legérdekesebb megállapításokat mutatnám be nektek, természetesen az oldal tulajdonosának engedélyével. A szerző a honfoglaló magyarok hét törzséhez hasonlóan osztotta őket csoportokra, az elnevezések is tőle származnak. Az eredeti sorrendet annyiban változtattam meg, hogy a legkisebb csoporttól haladok a legnagyobb felé.

egyesult_allamok_prehryfarkas_felmeres_151010.jpg

A Szemlélő Dreamerek

Kezdjük akkor a legkisebb csoporttal, ahová csupán a válaszadók 5 százaléka tartozik. Ők azok, akik döntő többségükben (89 százalék) már az Egyesült Államokban születtek, ennek megfelelően szinte kivétel nélkül (94 százalékban) amerikai állampolgárok is.

Értelemszerűen az Egyesült Államokat tartják hazájuknak, ezen belül viszont büszkék magyar származásukra, 89 százalékuk magyar származású amerikainak tartja magát.

Nagyon érdekes, hogy míg Amerikát inkább semleges vagy sablonos pozitív jelzőkkel írják le, Magyarországról szinte áradoznak, ők használják a törzseken belül a legtöbb pozitív jelzőt elődeik szülőföldjéről.

A Magányos Pulik

A második legkisebb csoport, a Magányos Pulik a válaszadó amerikai-magyarok 7.5 százalékát reprezentálja, többségük (88 százalékuk) bevándorló, elsősorban természetesen Magyarországról származnak. Átlagosan másfél évtizede jöttek el Magyarországról, gyakorlatilag csak magukra számíthattak az első időszakban.

Fontos, hogy nem kifejezetten az Egyesült Államok volt a céljuk, valamivel több mint felük (54 százalék) turistavízummal érkezett, és vannak olyanok, akik még mindig illegálisan tartózkodnak az országban.

Az adatok alapján kissé elszigetelt, az amerikai életükben kissé csalódott csoport az övék, ennek megfelelően nem nagyon érdeklődnek az amerikai hírek iránt, nem is nagyon utaznak külföldre, ha igen, akkor viszont leginkább Magyarország az úti cél.

Mindezek tükrében talán nem is meglepő, hogy a többi csoporthoz képest itt vannak a legtöbben azok, akik egy éven belül hazaköltöznének. Haza, mert hazájuknak is inkább Magyarországot tartják - Amerikában élő magyarnak vallja tehát magukat.

A Fiatal Gólyák

Minden tizedik válaszadó magyar tartozik ebbe a csoportba (vagy törzsbe), tízből nyolcan bevándorlók, méghozzá elsősorban Magyarországról. Legtöbbjük (ellentétben a Magányos Pulikkal) karrierrel, munkalehetőséggel vagy éppen (tovább)tanulási szándékkal vágott neki az Egyesült Államoknak.

Jellemzőjük, hogy aktívak a helyi (és általában az amerikai) magyar közösségben, gyakran járnak is vissza Magyarországra. Más bevándorlókkal, és amerikaiakkal is szívesen barátkoznak. Több mint kétharmaduk (72 százalék) olyan magyarnak tartja magát, aki Amerikában él, azaz hazájának Magyarországot tartja.

A Kukorica Jancsik

Ez a csoport a felmérésben résztvevő amerikai-magyarok 13 százalékát foglalja magába. Gyakorlatilag minden tagja (98 százalék) bevándorló, ők érkeztek a legkésőbb az Egyesült Államokba, átlagosan 11 évvel ezelőtt.

Alapvetően két ok miatt döntöttek a költözés mellett: vagy a karrier vonzotta őket, vagy „egyéb okuk” volt, ami annyit takar, hogy a házastárs kapott munkát Amerikában, ők pedig követték.

Mivel ők érkeztek a legkésőbb, talán nem is olyan meglepő, hogy szorosan viszonyulnak magyarságukhoz, részt vesznek különböző amerikai-magyar fórumokon, sok magyar hírt fogyasztanak.

Közöttük a legnagyobb a magukat csakis magyarként definiálók részaránya (11 százalék) és 81 százalékuk Amerikában élő magyarnak vallja magát, szóval hazájuknak sokkal inkább Magyarországot tartják, mint az Egyesült Államokat.

A Büszke Uncles

A Büszke Uncles a minta 16.6%-át adja, ezzel ez a harmadik legnagyobb törzs. Tízből kilencen (92 százalék) már az Egyesült Államokban születtek, nem meglepő, hogy szinte kivétel nélkül amerikainak vallják magukat.

Ehhez képest nagyon érdekes, hogy ők azok, akik a legbüszkébbek magyar származásukra és ők gondolják ugyanezt a legnagyobb előnynek is. Döntő többségük (91%) magyar származású amerikainak tartja magát. Magyarországról szinte csak szuperlatívuszokban beszélnek.

A Határtalan Magyarok

A hátralévő két csoport adja az Egyesült Államokban élő magyarok (pontosabban: a felmérésben részt vevők) felét, gyakorlatilag pontosan megfelezve az 50 százalékot.

Érdekes, hogy sok köztük a Magyarországról érkezett magyar, itt a legmagasabb a külföldi magyar lakta területekről érkezők aránya. Ők vesznek részt a legtöbb amerikai-magyar közösségben és talán a legaktívabbak is.

Jellemző rájuk, hogy nagyon elégedettek az életükkel (még a Büszke Uncleseknél is elégedettebbek), ráadásul minden dimenzióban, ami nagyon ritka.

Érdekes, hogy szinte minden második tag (45 százalék) magyarral házasodott, így aztán nem meglepő, hogy a négy fal között otthon sokan magyarul beszélnek. Ami magyar, az gyakorlatilag kivétel nélkül fontos számukra, a magyar popzenét is a ők tartják a legtöbbre.

A Hufnágel Pistikék

Ők azok, akik egyetlen csoportba sem tartoznak, így aztán nem is könnyű meghatározni őket. Közös jellemzőjük, hogy míg a magyar hírekre hetente vagy havonta néznek rá, az amerikait naponta követik.

Magyarországi rokonaikkal inkább havi vagy negyedéves rendszerességgel veszik fel a kapcsolatot és csak elenyésző része tervezi letelepedését Magyarországra.

Érdekes közös pont, hogy nekik segítettek az amerikaiak a legtöbbet az első időszakban, a letelepedés idején. Talán éppen ezért vagy az eltelt idő miatt, de elsősorban amerikaikkal barátkoznak. Nem feltétlenül közömbös számukra magyar származásuk, de a többi csoporthoz képest ők a legközömbösebbek.

A gyermekeik beszélni még úgy-ahogy beszélnek magyarul, de írni és olvasni már nem nagyon tudnak. Ők maguk saját bevallásuk szerint körülbelül ugyanolyan szinten beszélik a két nyelvet, viszont otthon többnyire angolul beszélnek.

Tízből hat (58 százalék) magyar származású amerikainak tartja magát, a többiek Amerikában élő magyarnak, abban azonban tulajdonképpen egyetértenek, hogy hazájuk az Egyesült Államok.

A moderálási alapelveket itt találod. Az Egyesült Államokról itt olvashatsz még több érdekességet.

Negyven fölött lettél határátkelő? Mi vett rá az elindulásra, milyen volt a megérkezés, hogyan sikerült beilleszkedni? Mit szólt hozzá a környezeted? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre körülbelül 500 szóban (hosszabb persze lehet), segíts a hasonló helyzetben lévőknek!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr817953558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2015.10.10. 06:53:07

Hát, jópofa.
Vitatkozni meg nincs min, hiszen van egy csoport, melynek tagjai egyik másik csoportba sem sorolhatók bele. Szóval, mindenki tartozik valahova. :-) És ez a lényeg.

©________ 2015.10.10. 07:28:45

Hat ez nagyon fura.

Hova tartoznak azok, akiket veletlenul tett magyarorszagra a golya, de usa az igazi otthonuk, es vannak olyan szerencsesek, h eljutnak oda?

mikimackó 2015.10.10. 09:01:29

és elveszik az amerikaiak munkáját !

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.10. 09:49:45

@Zsuzsi65: én is ezt néztem , hogy csak pasik vannak innen ott? :-)
nekem asszem 8 volt osztalytarsam van kint, nem tudom, ők hova rakják magukat.

Bredpitt Monika 2015.10.10. 09:57:14

Ez érdekesnek látszik. Én biztos, hogy első látásra az I love Hungary kopasz pasi vagyok. Később megnézem.

Bredpitt Monika 2015.10.10. 10:40:44

Na most bocsánat, ez nem ide tartozik, de nekem miért javítja a szövegszerkesztőm a tanu szót tanúra.

Benne van a kivételekben amit úgy be kellett magolni: tanu, kapu, falu...stb.

Na, ezért van állandóan új Magyar Helyesírás Szótár.

Bredpitt Monika 2015.10.10. 10:42:29

Magyar Helyesírás Szabályai pontosan (ha már helyesről beszélek)

©________ 2015.10.10. 11:15:46

@Bredpitt Monika: nincs benne.
ezt rosszul jegyezted meg;)

tanato 2015.10.10. 11:17:48

@Bredpitt Monika: Nem ezt úgy írod ahogy ejted tanú.A kaput meg a falut is úgy ejted ahogy írod.A falú az már más ,lehet vastagfalú meg vékonyfalú.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.10. 11:36:35

@tanato:
Sőt keményfa szú meg puhafa szú...
:))))))))))))

P.Elliot 2015.10.10. 12:17:14

@Zsuzsi65: En is Hufnagel vagyok.
Az igaz hogy van olyan itt szuletett magyar az ismeretsegi koromben aki Magyarorszagrol beszel rajongva, volt is vagy 2x, odakoltozeset tervezte de most utoljara szukszavuan azt mondta hogy mar nem akar odakoltozni mert minden olyan mas lett mint regen. 40 eves ferfi.
Magyarul beszelt hallomas utan de meg a lelkesedesi idokben megtanult irni, olvasni is magyarul es sokat beszelget magyarokkal az interneten at.
Ezek szerint o a szemlelok dreamerje de o azert abszolut amerikainak tartja magat nem magyarnak, illetve magyar szarmazek, ezt sosem felejti el hozzatenni.
A maganyos pulik legtobbje jol erzi itt magat mert ha nem akkor mar regen hazament volna.Ami zavarja oket az hogy nincsenek papirjaik es a legtobbje ketsegbeesetten keresi a modot hogy hogy tudna itt maradni hivatalosan, kesz 15-20 ezer dollart is fizetni egy vasarolt hazassagert a papirok miatt.Ez a csoport bizonytalan, aggodo, tetova, de latnad csak hogy hogy kivirul ha revbe ert.
Ezeknek a legnagyobb resze valoban turista vizummal jott de nem azert mert jol ment neki es korul akart nezni, ezek legngyobb resze adossagra vette a repulojegyet vagy a rokonok segitettek hozza, kifejezetten dolgozni es itt megragadni jottek.
Illetve otthon nem tudtak megelni de itt igen, sot gyujteni is tudnak.
Egyebkent valoban rengetegen vannak, 25 eve itt elot is ismerek, gyerekuk is van es meg mindig illegalis.
Na, majd Obama ad most amnesztiat nekik.
Miert ferfi kepek vannak itt a felsorolasban? Majdnem annyi no is el itt..

SzZoole 2015.10.10. 13:00:52

@P.Elliot: "25 eve itt elot is ismerek, gyerekuk is van es meg mindig illegalis."
Ez hogy a p...ba lehetseges???
25 even keresztul azert gondolom hazat berel,rentet/kozmudijat stb. fizet a gyerek utan biztos valami tamogatast is kapott es meg mindig illegalis?

P.Elliot 2015.10.10. 13:03:22

@Zoole[uk]: Igen, az. Majd kifejtem jobban de most megyek a ferjemhez a korhazba, majd megmagyarazom jobban ha ott leszek es ha meg alszik...vagy majd este..

SzZoole 2015.10.10. 13:11:03

@P.Elliot: ok,jobbulast a parodnak:)

DieNanny CH 2015.10.10. 13:36:04

@Zoole[uk]:

Én ezt rengetegszer láttam amerikai filmekben, sorozatokban, hogy valaki komplett életet épített fel, és még mindig illegális.
Én csak arra tudok gondolni - ami sok krimi alaptémája -, hogy nagyon könnyű jogosítványt vagy tb kártyát hamisítani; mert ha ez van, egy átlagos közúti ellenőrzésnél, vagy munkahelyen, esetleg gyerek beíratásánál simán át lehet csusszanni.
De majd P.Elliot pontosabban megírja.

SzZoole 2015.10.10. 13:41:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: persze a filmekben en is láttam ilyet es izgalommal varom P.Elliot személyes tapasztalatát

adg 2015.10.10. 14:07:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En is varom a magyarazatot, de korabban valahol azt olvastam, hogy rendor nem ellenorzi a statuszodat. Ennek biztonsagi oka van, ha ugyanis ennyivel le lehetne bukni, akkor sokan nem allnanak meg a rendornek, egy esetleges autos uldozes pedig nagyobb gond mint egy illegalisan ott elo. Ugyis van beloluk tobb millio, nem szamit.
Hogy jogsija hogy lesz, az jo kerdes. Gondolom lehet az otthonit honositani amig legalisan van az orszagban, es akkor hamisitani sem kell. Ez nyilvan nem jatszik, ha a keritesen maszott at. :)

Ugyanez esetleg az iskolanal. Mi a jobb a gyereknek, ha illegalisan jar iskolaba, vagy ha nem jar. Raadasul, ha a gyerek ott szuletett, akkor allampolgar, jarhat iskolaba, nem kell a szulot is ellenorizni.
A szules koruli dolgok is erdekesek lehetnek.
Na szoval en is varom a magyarazatot, meg hogy mennyire jartam kozel.

Voltak ebbol erdekes dolgok, pl egyszer megis lebuknak a szulok, es el kell hagyniuk az orszagot, a gyerek meg amerikai allampolgar, elvileg maradhatna is. Nem egyszeru.

33621 2015.10.10. 15:43:20

@Csupacsí: Lekéstél én már tegnap linkeltem ide!:-)

SzZoole 2015.10.10. 16:19:50

@adg: a jogsi csereje nem egyszeru,ennek mar utanna jartam

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.10. 16:41:44

Valoban elkepzelheto akar evtizedekig is illegalisan elni itt...vannak (voltak) allamok, ahol nem kertek SSN- t ( tb szam) a jogsi megszerzesehez. Pont nemregen lazitott ezen Obama. Ha csak nem kovet el kozlekedesi kihagast vki, a rendor nem fogja megallitani. Adoszamot SSN nelkul is lehet kerni, tehat akar vallalkozast is indithat vki, igy gyakorlatilag illegalisan dolgozik. Ha mar van bevetele, akkor lakast is konnyebb berelni...szoval ki lehet jatszani kiskapukat, az biztos. Nem meglepo, hogy ezert tud tobb millio illegalis itt elni. Persze a pakliban benne van a kitoloncolas, eppen ezert ez egy bizonytalan allapot, es ertheto, hogy sokan az amnesztiaban remenykednek.

SzZoole 2015.10.10. 17:49:08

Na,akkor dobjuk fel egy kicsit a bulit.
A mai ebed;pacal,föt burgonya es savanyu uborka.

kepkezelo.com/images/cwuqh9c4m1ph43e4ym08.jpeg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.10. 18:13:38

@Zoole[uk]:
Mondjuk egy ilyen adag... mit adag, parány az előétel étvágygerjesztőjének sem lenne elég.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2015.10.10. 18:22:45

@svájci sapka (ch): En nem tudom elhelyezni magam meg sehova.
5 eve vagyok itt, amerikai ferjjel, a ferj karrierje miatt, szeretek itt lenni de Magyarorszagot is nagyon szeretem, egyertelmuen meg magyarnak vallom magam aki Amerikaban el, mindket orszag hireit nyomon kovetem naponta, helyi es orszagos szinten is. Nekem most eppen egyforman fontos mindket orszag.

SzZoole 2015.10.10. 18:31:23

@diggerdriver: az a tanyer csak a fenykep miatt volt olyan dekorativ,az utan 90% pacal Es egy kis kolomper az ize miatt:)))

puhacica 2015.10.10. 18:54:01

@Zoole[uk]: ahhhhh! hol lehet itt pacalt venni? vagy kormot porinek?

SzZoole 2015.10.10. 19:00:19

@puhacica: hol hol,hat a falusi husbotba:)))
Ilyenre gndoltal?

kepkezelo.com/viewer.php?file=48eieh3chiden7xnde1k.jpeg

puhacica 2015.10.10. 19:12:24

@Zoole[uk]: nem. olyanra, ami nyers es en tudom megfozni.

SzZoole 2015.10.10. 19:25:45

@puhacica: hol fozned meg,konyhad sincs:)))
Judit a jovoheten megy es rendel mert nekunk is kell,mit szeretnel Es mennyit?

puhacica 2015.10.10. 19:40:40

@Zoole[uk]: hat ez eppenseggel igaz. :D
majd kitalalom es megirom, jo? koszonom!

SzZoole 2015.10.10. 19:49:12

@puhacica: a pacal konyhakeszre van tisztitva.
Van meg levescsont,sertesbol,ugy,hogy egy csomo hus van meg a csonton,ezen kivul lehet meg venni struc,kenguru es krokodil hust is.Es ez nem vicc.

svédnyugger 2015.10.10. 20:14:45

@Signora con i capelli neri:
A 11 találat az jó?
(50 éve végeztem az iskoláimat Magyarországon)

blackhairlady 2015.10.10. 20:30:46

@svédnyugger: Szerintem nagyon jo talalat :)

Herr Géza 2015.10.10. 21:18:18

Kifekszem ezektől a statisztikai f....októl. Elolvastam a felmérés metodikáját, komoly munkát belefektetve, mindössze uszkve 1800 kitöltött kérdőívből sikerült egy komolynak tűnő, ám rohadtul semmitmondó hókuszpókuszt varázsolni...
Mennyivel is lettünk okosabbak?
Bocs HÁ, velemszületett statisztika-undoritiszem van, ami odáig fajult, hogy ha a TV -ben meghallom, hogy az xy csodaszer eltünteti a korpa, hüvelygomba, stb. 99,678976547 %-át, akkor már repül is a kisbalta.... :)))))))))

Narina 2015.10.10. 21:33:36

@Zoole[uk]: Legyen szives kollega most nagyon, de nagyon megpukkadni! En mar egy ideje fajlalom a fogam pacalra, meg zuzaporire, de rohadtul nincs szerencsem! Erre maga meg itten fenykepezi a vacsorajat, hogy az asszony tenne maganak joszolgalatot es behorpadna tole a homloka is! :D

Narina 2015.10.10. 21:33:36

www.frisss.hu/hirek/ilyenek-az-emberek-itt-a-26-leghulyebb-dolog-amit-patikaban-kertek Off
kommenteket javaslom olvasasra! Van koztuk egy amin konnyesre rohogtem magam!

Narina 2015.10.10. 21:48:59

@Herr Géza: Akkor teged szeretnek az elektronikus kutyuket gyarto cegek :)

SzZoole 2015.10.10. 22:25:38

@Narina: most ez komoly?Miota elsz itt?
Zuzat egyutt szoktam fozni a csirke szivevel,sajnos errol nincs kepem,de igaz.A csirkemajbol meg finom majgaluskat csinal a nejem a huslevesbe.Mindent meg tudok szerezni amit csak akarsz

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.10. 22:37:13

@puhacica:
Pacalt a sarkon a töröknél, körmöt Edmontonban ahová mi járunk.

SzZoole 2015.10.10. 22:46:38

@diggerdriver: Te nem traktoros iskolaba jartal ahol ilyeneket csinaltak?:)))

kepkezelo.com/viewer.php?file=6aaqdnb0ux8ff2wk9ioe.jpeg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.10. 22:47:40

@Zoole[uk]:
Nem, én ilyet otthon gyártottam. És ez nem vicc.

SzZoole 2015.10.10. 22:53:14

@diggerdriver: hol otthon,a házadnál,de nem pont ilyet?

Narina 2015.10.10. 23:00:30

@Zoole[uk]: 1 eve. Norwich-ba, hogy pontos legyek es valahogy meg nem kerult sor erre a franya felfedezo utra!
Teeeeee, komoly? Jol vagy? Kerd, meg az asszonyt, hogy merjen lazat! (maganal, nalad, homerovel, "homeroddel") :D KIVESZED BELOLEM A RESZED?????????????? Te.....te az asszony letepi neked, ha ezt olvassa. (en meg most korbe rohoglek) Ugylatom csak elokerul az a nyujtofa!!! Bar, ha nem laktok messze felolem!!!!! ;)

SzZoole 2015.10.10. 23:13:30

@Narina: ne szivd mar ugy fel magad,csak vicceltem:)))
Egyebkent olvasa.
Tobbszor jartam mar arra,nekem tetszik az a varos,legutobb egy kolumbiai szappanopera hosnot vittem oda a kertvaros reszbe,mar nem emlekszem a nevere,de ott eleg hires.
Great Yarmouth aranyhomokos partjan voltal mar?

Narina 2015.10.10. 23:54:24

@Zoole[uk]: "ne szivd mar ugy fel magad,csak vicceltem:)))" En??????? Ugyan dehogy! Nem jellemzo!

Nana, hogy voltam! Furodtem is, noverem le is hulyezet erte a sogorom meg elismeroen hummogot! Imadom Tok jo hely! Blakeney-be jarok dolgozni hetvegen!
No szoval mikor jossz(tok)? :D

SzZoole 2015.10.11. 00:15:24

@Narina: őszinte leszek a mi kedvenc helyünk Devon es Isle of Wight

P.Elliot 2015.10.11. 01:17:18

@Zoole[uk]: Na vegre ideertem.
Hogy hogy lehetseges ennyi ev utan is itt lenni? Vegtelenul egyszeru ha nem kapnak el es ha nem keveredsz bele semmibe akkor leelheted itt az eletedet.
Gyerek utan nem jar semmi, itt nincs csaladi potlek, az adobol irhatsz le utanuk mar nem emlekszem hogy mennyit de ha nincs bejelentett munkahelyed akkor a legtobb nem is adozik.
Hazat nemcsak kozvetiton szokas berelni hanem sokan adnak ki szobat, apartmentet, egyszeruen meg kell veluk egyezni, letet van egy honap, van hogy ha megbiznak benned akkor nincs, kozvetitesi dij sem, egyszeruen odaviszed a cuccaidat es Jezus.
Az biztos hogy papirok nelkul nem tudsz kulfoldre utazni, illetve nem johetsz vissza mihelyt kiderult hogy tullepted a tartozkodasi hataridot.
Ez a csalad akit emlitettem egy fiatal par volt akkoriban 4 eve lehettek itt, a not mindig megcsodaltam, ugy nezett ki mint egy japan rajzfigura, nagy szemek, japan arc, es mindig banatos mert nem tudtak hogy hogy keritsenek letelepedest, a ferfi nagy motoros, olyan hippikepu de nagyon dolgos ferfi, jol kerestek, a no babiszitter volt, a pasas epitkezesen dolgozott, azt mondtak inkabb meghalnak de haza nem mennek tobbet, nem illett megkerdezni hogy miert, a csaladdal sem tartottak kapcsolatot.
Kozos ismerosok partijan szoktam oket latni, folyton kerdeztek hogy mifele mod van papirokat szerezni de senki nem tudott hasznalhato otletet, banatosan mondtak hogy gyereket sem mernek szulni nehogy kideruljon a korhazban hogy illegalisok, kifutnak igy az idobol, hiaba mondtam hogy a korhazat semmilyen hatarig nem erdekli hogy kicsodak, nem hittek el. Egyszer aztan a teveben volt egy musor, "valahol Amerikaban" cimmel az illegalisokrol szolt, azok maradasi lehetosegeirol, azonnal tajekoztattam a fiatal part hogy mit lattam, felvazoltam a lehetosegeket amibol az kapta meg oket igazan hogy ha gyereket szul akkor sokkal kevesebb eselye van arra hogy kirugjak/ akkoriban/, illetve a gyerek marad de egyedul nem maradhat, ha felno es addig nincs mas mod csaladegyesites, ez-az. Elkoltoztek messzebb de nehany ev utan hallottam roluk hogy van egy 2 eves kisfiuk tehat megis tulleptek a felelmeken.
Tiszta szivbol kivanom hogy legyen nekik amnesztia mert megerdemelnek. Minden jovedelmuket bevallottak, adot fizettek, egyetlen vagyuk volt hogy hivatalosan maradhassanak az orszagban.

blackhairlady 2015.10.11. 01:31:00

@diggerdriver: az is kivalo szerintem. Az olvasas nem erettsegi fuggo.

P.Elliot 2015.10.11. 01:46:30

@adg: Eleg messze jartal az igazsagtol mert a dolog sokkal egyszerubb, persze en foleg a New Jersey allapotokat tudom de nincs sok kulonbseg a mas allamok kozott sem.
Eloszor is, itt nem allitanak meg csak ugy ellenorzesre, kiveve ha nagyon korozott szemelyt keresnek de minden kocsit akkor sem.
A rendort nem erdekli a szemelyed es nem azert mert felnek hogy autos uldozes lesz belole. Mi a fenenek allitana meg? Maga a normalis allampolgar sem szereti ha a rendor feleslegesen faggatozik, foleg kozepnyugaton allergiasak erre mint hallottam, arrafele az embereknek jobban van fegyveruk mint itt a keleti parton es a rendorok is tudjak hogy nem igazan tanacsos felhergelni oket a gyanakvo megallitasokkal.
Az iskola? Mihelyt megerkeztel azonnak koteles vagy beiratni a gyereket az iskolaba ami legkozelebb van hozzad mert megbuntetnek, sot ez a legelso dolog amiert deportalnak ha elkapnak, meghozza rogton, annak iskolaban van a helye ahol szinten nem faggatoznak, a lenyeg az hogy odajar.
A gyerekszules egyszeru mert vannak ilyen klinikak ahova bejelentkezik a terhes mama, a szegenyeknek van meg persze az illegalisoknak, van amelyik ingyenes, van ahol elvarnak valami fizetest, van amelyiket kifizeti valami szervezet. A szules hasonloan korhazban megy, ugyanolyan szinten mint masoknak, a korhazat sem erdekli hogy illegalis vagy-e vagy nem, a gyereket bejegyzik. Itt is vagy ingyenes, vagy kuldenek szamlat amit a korhaz is tud hogy ugysem fogod soha kifizetni.
A jogositvany az mar kemenyebb dolog.
Igen, egy darabig jo a nemzetkozi jogsi de ha lejart akkor nemigazan tudsz szerezni ittenit bar hallottam hogy valahol Floridaban elfogadjak hogy illegalis vagy, kiadjak.
Volt nemreg egy tv musor, szinten illegalis karib szigeti csaladokrol akik azt mondtak hogy ez a legnagyobb bajuk. Hogy a jogositvany elerhetetlen/ bar van ra mar remeny hogy meg fogjak engedni, ezzel mar szerintem szamba is veszik a jonepet, kicsoda, micsoda, es mar tudni is fogjak hogy hany ember el az orszagban illegalisan. Es azt mondtak ezek a csaladok hogy ok meghuzzak magukat, csendben elnek, nem keverednek bele semmibe mert felnek a deportalastol.
Mindenki Obamatol varja hogy adjon amnesztiat mielott lelep, szerintem meg is fogja adni, ha nem is mindenkinek.
Akiknek nem volt rendorsegi ugye, aki adot fizetett, azt komolyan fogjak venni mert azok is komolyan gondoljak az eletet.

P.Elliot 2015.10.11. 01:54:49

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jogositvany hamisitasert borton is jarhat nemcsak kiutasitas. Altalaban okirat hamisitast nagyon komolyan veszik es pl. ha a rendor lehuzza a jogsit a kompjuteres gepen azonnal kijon hogy kie, mi a neve, kinezete ha masolt valahonnan mar le is bukott.
Egeszsegugyi kartyat meg keptelenseg hamisitani. Ott rogton azonnal rajonnek. De minek is? Mehet az ingyen klinikara.

adg 2015.10.11. 02:17:07

@P.Elliot: "Eleg messze jartal az igazsagtol mert a dolog sokkal egyszerubb"
Ehhez kepest kb pont azt irtad le, amit en. Olvasd el megegyszer, mit irtam.

Miert allitana meg a rendor? Pl gyorshajtas, egyeb kihagas? Csak megallit neha, nem? De nem ellenorzi, hogy legalisan vagy-e az orszagban. Ezt irtam. Ennek volt egyszer egy magyarazata, hogy technikailag siman megoldhato volna, de akkor sokan inkabb nem allnanak meg a rendornek.

Szoval szerintem pont annyira jartam tavol, mint te. :)

Az iskolajal is ezt irtam, hogy nem ellenorzik. Amugy ha nem tulmaradtal, hanem teljesen illegalisan logtal be az orszagba, akkor nem udja a hatosag sem, hogy ott vagy, sem az iskola.

Es hat a szuleste is azt irtam, hogy nehezebb, de megoldhato.

P.Elliot 2015.10.11. 03:25:53

@adg: Csak reggel olvastam el a hozzaszolasodat, most este nem es ugy latszik rosszul emlekeztem.
Nagyon zuros napom volt, rettentoen faj a fejem, a ferjem meg korhazban, mas banat is erkezett a hazba, figyelmetlen voltam, illetve meg kellett volna neznem hogy mire valaszolok.
Megyek is aludni/ ha tudok/ ez nem az en napom....

adg 2015.10.11. 03:42:26

@P.Elliot: Remelem, jobban van a ferjed es hamarosan be tudjatok potolni a multkori, felbeszakadt kirandulast...

P.Elliot 2015.10.11. 03:56:20

@adg: Hat ma vettek le rola a lelegezteto gepet, mar maga is tud levegot venni...szivproblema, tudogyulladas es vizenyo plusz servmutet, mindez egyben...
De ma mar nagyon jol van a multkorihoz kepest, 1-2 nap es hazajohet ha nem lesz problema.
A multkor voltunk mar el megint egy ket hetes tapogatozo uton hogy hogy birja, akkor nem volt beteg. En viszont 3 nappal a befejezes elott tuszos mandulagyulladast kaptam, lazzal, megint elobb jottunk haza. Ez nem a mi evunk.
Igen, persze, megyunk meg majd, bolondok lennenk itthon maradni de a telen nem, megvarjuk a tavaszt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.11. 09:13:12

@Signora con i capelli neri:
Tudom csak a kérdésekből a legtöbb gimnáziumi kötelező olvasmány volt.

HJudy 2015.10.11. 15:46:23

Egyik csoportba se illek bele...
Kéne egy azoknak, akik magyarok ugyan, szeretik mindkét hazájukat, nem járnak magyar klubba, nem választják a barátaikat nemzeti hovatartozás szerint, azért jöttek ide mert itt jobb az élet, hazájuk inkább a nagyvilág, és valószinüleg mindenhol boldogok lennének ahol szép, biztonságos és érdekes.

blackhairlady 2015.10.11. 16:00:53

@P.Elliot: Jobbulast kivanok a ferjednek, remelem mielobb felepul.

ViktoriaF 2015.10.11. 16:11:19

Biztos vagyok benne, hogy nők is vannak a kivándorlók között. Erről a prérifarkas-MTA nem tud vagy inkabb nem érdekel senkit.

Csodabogár 2015.10.11. 18:33:39

@Zoole[uk]: Amerikában minden lehetséges. Miután két lakást újítottunk fel egymás után, elég sok illegális magyaral találkoztunk. Van akinek ott született már 2 gyereke, 12 éve van kint férjét, aki szintén illegális magyar ott ismerte meg, meg is házasodtak. Másik nagyon szorgalmas házaspár egy magukkal vitt gyerekkel, szintén tizen éve kint. Már 2 házuk van, az egyikben laknak a másikat kiadják. Gyerek már valami felsőbb iskolába jár. Jogositvány a tizenéves nemzeközi itthonról. A többi ott szerzett jogosítványt, nem firtattam hogyan.
Nekem is hihetetlen volt a dolog, de ezeket tényleg ismertem, jártam náluk stb. Akinek ott született a két gyerek, azok amerikaiak. Majd ha 20 évesek lesznek, akkor általuk a szülőkk is megkapják az állampolgárságot, ha addig nem lesz amnesztia.

Warlimont 2015.10.13. 11:51:28

Ezek a csoportnevek egy olyan sajatos humort (?) kepviselnek, ami nagyon messze all tölem. Az ubergagyi neveken tul a szöveg tartalmaz altalanos igazsagokat, es valamennyi erdekes informaciokat is, pl szamomra a csoportok aranyait. Kerdes viszont reszben a valaszadok szama, es a felmeres reprezentativ volta, mert az online közvelemeykutatas, Facebook, ujsaghirdeteses toborzas eleg laza szurö, mar eleve az sokat szamit, hogy ki akar erre valaszolni, es ki nem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása