oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 08. 06:46,  Egy ellentmondásokkal teli világ 196 komment

2015. augusztus 08. 06:46 Határátkelő

Egy ellentmondásokkal teli világ

Ma is nyaralunk még egy kicsit (ne feledjétek, jöhetnek még a képek és a szövegek a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!), méghozzá Mónika kalauzol bennünket Amerikában. A poszt néha el-elkalandozik, úgyhogy szerintem lesz miről beszélni.

cim_thousand_islands.jpg

„Sikerült beiktatnunk egy kis kiruccanást. Tízéves lányommal beültünk az autóba és meglátogattuk az egyik barátnőm, akit majd tíz éve láttam utoljára. Összesen kilenc évet töltöttem az Egyesült Államokban, és erről a helyről valami csoda folytán akkor hallottam először, amikor barátnőm (ő is magyar) felköltözött ide a férjével 2009-ben.

Alexandria Bay a neve a kis városkának, de inkább falu ez. Thousand Islands néven ismert maga a látnivaló. Az Ontario-tó és az óceán között folyik a Szent Lőrinc folyó és ezen a hatalmas vízfelületen kb. 1800 kis sziget van. Van olyan köztük, amin éppen hogy elfér egy házikó.

A városkában nagyon sok kanadai van, hiszen a kanadai határ ott van a folyó közepén. Szívesen átmentem volna a lányommal, de amióta Ottawában megtörtént a parlamenti lövöldözés, még szigorúbbak a kanadai határőrök. Az első vízválasztó a 2001-es terrortámadás volt.

Egyébként az 1991-es emlékeimből az él, hogy a kanadaiak azért is szeretnek átjönni az amerikai oldalra, mert az USA-ban olcsóbb az élet, mint náluk, több mindent kapnak a pénzükért egy amerikai üzletben.

Barátnőm nem a faluban lakik, hanem az országút mentén a falutól egy mérföldre. A postaládája az út másik oldalán van a kukoricaföld szélén (lásd a fotón). Mintha belecsöppentünk volna a Fűrész című horrorfilmbe. Elméletileg biztonságos környék, de én biztos nem akarnék este tízkor postaládát üríteni.

postalada_1.jpg

A ház mögött őzet láttunk este, rendszeres látogatók a coyotok (vadkutya). Barátnőm kutyája egy kis Jack Russel terrier, igazi vadász. Egerek nincsenek a ház körül, a nyulak viszont megették a kiskertből a céklát, nincs elkerítve a házikert. Óriási terület van a házuk mögött, aminek nagyobb része a farmhoz tartozik.

Egy ilyen ház körül a fűnyírás is komoly munka. Hát még a hólapátolás. Illetve nekik komoly gépeik vannak a pajtában. Van egy kifejezés „lake effect snow”, aminek az a lényege nagyon röviden és tömören, hogy nagy tömegű hideg levegő érkezik melegebb vizű tavak fölé, és a hóvihar gyakorlatilag ezekből a tavakból táplálkozik oly módon, hogy a víz fölött képződő gőz a hideg levegő fölé jut, ahol megfagy, és a vízpart szélmentes részein lerakódik.

Barátnőmék helyiek tanácsára úgy kerestek házat, hogy ebből a bizonyos hóvihar körzetből kikerüljenek. Ehhez képest mutatott képeket, hogy néz ki a ház, amikor egy nagyobb havat kapnak, amiből bőven kijut nekik a télen. Néha a ház ablakán tudnak kijutni, hogy az ajtó elől elkotorják a havat.

Igazi vidék, ahol laknak. Kérdezgettem az embereket magam körül New Jerseyben, ismerik-e ezt a gyönyörű helyet, de szinte mindenki azt mondta, nem. Szerintem New York államról két hely jut az emberek eszébe: New York City és a Niagara-vízesés. Nagyon elcsodálkoztam, hogy nincs a köztudatban ez a gyönyörű kis hely. (Aki szép felvételekre vágyik, kattintson ide!)

Egy amish farmon

Barátnőm elvitt minket egy kis farmra, ahol egy amish család lakik és a saját zöldségeiket árulják. Szerettem volna csinálni egy képet magáról a bódéról, ahol megdöbbentem azon, hogy nincs eladó. Van egy kis fadoboz, amit kasszának hívnak, ide kell bedobni a pénzt. Az árak ki vannak rakva.

Megkérdeztem a férfit, aki a ház bejáratánál állt, hogy lefotózhatom-e az árakat, annyit mondott nagyon szerényen, hogy náluk ez nem szokás. Elszégyelltem magam még a kérdésért is.

Egy kisfiú mezítláb rohangált a férfi mellett, és az aránylag meleg idő ellenére ő is a fekete öltönyszerű öltözéket viselte. Hihetetlen, hogy ezek az emberek a mai napig gyertyával világítanak, lovaskocsin utaznak, nem használnak elektromos berendezéseket. A saját maguk által megtermelt élelmet fogyasztják.

Adót ők is fizetnek, de nincsenek bent a társadalombiztosítási rendszerben, ezért nem kapnak semmiféle segélyt és juttatásokat az államtól. Az egyik legnagyobb amish közösség a pennsylvaniai Lancasterben van, ahová még készülünk eljutni.

A zöldségeket 6 dollár ötven centért vásároltam, ami nagyon jó ár, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ez biozöldség (milyen finom az a zöldborsó még nyersen is).

Úton

Lányomat megdicsértem nagyon, mert egy hangja nem volt az utazás miatt, pedig hét óra autóval. Gyönyörű hegyeken vezettünk keresztül. Ő is élvezte a látványt.

Az első dolog, ami mindig meglep, ahogy elhagyom New Jersey határát, hogy nekem kell tankolnom. Ugyanis mi el vagyunk kényeztetve, hiszen az Egyesült Államokban két állam van mindössze, ahol nem kell kiszállni az autóból a benzinkútnál, ami nem egy választás egyébként, mert nem is engednék, hogy tankoljunk biztonsági okokból.

New Jersey és Oregon a két állam (a „female drives off with a gas pump nozzle in her car" c. videót látva a YouTube-on érthető az aggodalom). Én élvezem, hogy nem kell tankolnom (most latom, hogy New Jersey arra készül, hogy feloldja ezt a szabályt...).

Ami feltűnt New York államban, az útmenti táblák, amiket nem látok New Jerseyben: Three text violations, lose your license (Három büntetőcédula azért, mert vezetés közben sms-t küldözgetsz és elveszik a jogsid). A mai napig nem jöttem rá, miért olyan nagy dolog itt az sms, de tény és való, hogy nagyon sokan még az autóban is erre használjak a telefont vezetés közben, ami nyilván nagyon veszélyes.

Talán azért ezt a kommunikációs formát részesítik előnyben, mert félnek a mobiltelefon káros hatásától, vagy azért, mert itt még a mai napig vannak olyan csomagok, amiben a hívott fél is fizet a hívásért, ezért sokan fel sem veszik a telefonjukat, inkább sms-ben értekeznek a másik féllel.

New York államban végig láttam olyan pihenőhelyeket, amiket így hirdetnek a táblák: it can wait, five more minutes, next texting area (resting area helyett) in two miles (azaz várhat még öt percet, következő sms-küldő hely két mérföld). Ez igazából egy félkör alakú leállósáv, még mosdó sincs, tényleg azoknak van, akik nem bírnak a telefonjuk nélkül létezni (ami azért elég nevetséges szerintem).

Mi most három államon keresztül vezettünk (Pennsylvania, New York és persze New Jersey), ebből a háromból ezen az úton New Yorkban láttam a legtöbb rendőrt. Arra azért kíváncsi lennék, hogy ha gyorshajtókra vadásznak, mi az a minimum sebességhatár, ami miatt megállítanak... :)

Mindig ledöbbenek Magyarország után, mennyivel több rendőr van itt az utakon. Jó látni, hogy dolgoznak, nem csak az autóban ülni látom őket, hanem folyamatosan állítják le az embereket. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy én pl. kilenc év alatt mindössze kétszer találkoztam rendőrrel.

Akkor állítanak meg, ha okuk van rá. Itt nem létezik a Jó napot közúti ellenőrzés fogalma, hacsak nem keresnek valakit. Mindkét alkalommal (egy baleset, amit egy fiatal lány okozott, meg amikor szerintük áthajtottam a piros lámpán, nekem meg sárga volt) az volt a reakció, amikor meglátták a szürke nemzetközi jogosítványom, hogy csináltassak mihamarabb egy másikat.

Könyörgöm, ha valaki tud ez ügyben tenni valamit, hajrá!! Magyar barátnőm New Jerseyből mondta, hogy már a New York-i magyar nagykövetség oldalán látott ezzel kapcsolatban olyan megjegyzést, miszerint ez a jogosítvány egy szégyen. Osztom a véleményt. Mire megtalálja benne a rendőr az angol nyelvű oldalt, addig elhívják másik három balesethez.

Otthon, amikor az enyémet kiállították, utoljára kértem a hölgyet, hogy a pecsétet tegye már az angol nyelvű oldalhoz, legyen kedves. Erre az volt a válasz, hogy majd az amerikai hatóságok megcsinálják nekem. Istenem, de jót röhögtem most ezen utoljára. Ja, majd megcsinálják. Én ezt most már úgy oldom meg, hogy nem is váltom ki a nemzetközi jogosítványt. Például autóbérlésnél inkább elfogadják a magyar jogsit, mint azt a saláta szürke magyar találmányt.

Fiataloknak írom, akik ide készülnek, hogy 25 éves kor alatt nem lehet autót bérelni (ennek most utána olvastam, és ágy látom, van rá lehetőség, de felárat kell fizetni).

Itt hallottam valakitől, hogy elméletileg egy évig lehet vezetni az Egyesült Államokban olyan jogosítvánnyal, amit nem az USA-ban állítottak ki. Ennek azért nincs értelme szerintem, mert én még nem hallottam olyan történetet, amiben egy rendőr megnézett volna egy külföldi útlevelet, amiből kiderül, hogy az illető mennyi ideje van az országban. Egyáltalán nem érdekli őket az útlevél.

Annál inkább egy bulizós hely ajtónállóit. A mai napig bóknak veszem, hogy nem hiszik el, elmúltam már 21 éves. Amikor még bulikra jártunk, a magyar útlevelünket mutogattuk az ajtóban. Egyik este, amikor beléptem az ajtón, már nyújtogattam a nyakam, hogy megtaláljam a barátaim. Az ajtóban álló fiatal srácok megmutatták, hol vannak. Kérdeztem őket, honnan tudják, kiket keresek, azt mondták, mindenkinek ilyen ID-ja (személyazonosságija) van, és egy jó nagyot röhögtek (assholes).

Kajakozás a patakban

A másik kirándulásunk helyszíne itt van a környéken. Sógornőm már többször említette, hogy ide érdemes elmenni, de mivel azt mondta, hogy a patak vize nagyon hideg, ezért nem akaródzott nekiindulni. Megérte. Jó nagy hőség volt hétfőn, mikor elindultunk. Vittük a kajakot, amit sógornőm biztosított. Rengeteg a cédrusfa a környéken, amitől a patak vize barnás, látszik a képen is.

patak_barna.jpg

Ennek ellenére a víz nagyon tiszta, és valóban hideg, de a hőségben nagyon jólesik. Sok ember jön ide ebédidőben hűsölni, például munkásemberek, akik a nagy hőségben így használják ki az ebédidőt.

Hihetetlen élmény kajakkal elindulni a fák alatt. Része leszel a természetnek. Körülötted szitakötők, teknősbékák a parton, madárcsiripelés, nyugalom (és a Gyilkos elmék összes epizódja az emlékeidben).

patak_barna_furdes.jpg

Sajnos elég ijedős fajta vagyok, és mivel floridai élményeim is élnek a fejemben, egy víz színén úszó hosszú farönköt is hajlamos vagyok alligátornak nézni. Ilyenkor sógornőm mindig jókat röhög rajtam, de lám-lám, íme az újabb őrült hír az Egyesült Államokból. Sosem lehet tudni, az amerikaiak milyen egzotikus állatot fognak szabadon engedni, amikor ráunnak…

Ezzel kapcsolatban meg annyit, hogy nem városi legenda, miszerint találtak már alligátort New York City csatornarendszerében. Amerika különösen ki van téve annak a veszélynek is, hogy sokan egzotikus állatokat engednek a szabadba, például óriáspatkányok egy fajtáját, amit másik földrészről hoztak ide.

Ennek komoly következményei vannak. Floridában például volt egy verseny, amiben díjat kaptak azok, akik minél több óriás pitont öltek meg. Ezek az állatok nagyon elszaporodtak Florida egyes részein, ami komoly fejfájást okoz a lakosságnak, és ökológiai problémát is jelent. Az állatvédők nyilván erre is reagáltak… de ki szeretne ilyen állatokat találni a kertjében?

Azért érdemesnek tartom megemlíteni, hogy ugyan sokszor félünk az állatoktól, de az igazság az, hogy nagyon elvettük az élőhelyüket. Ők jobban félnek tőlünk, kicsit talán jobban kellene tisztelni őket.

Mindig rácsodálkozom az itt látott állatokra. Például sokszor látunk kolibrit a házunk körül. Hihetetlen kis madár, érdekes látvány. A csíkos mókusról nem is beszéljünk.

Tényleg sokat utaznak az amerikaiak?

Sokszor hallottam már az Egyesült Államokkal kapcsolatban, hogy az amerikaiak nagyon mobilak és sokat utaznak. Nos, nekem nem ez a tapasztalatom. Lehet, hogy a több, mint 300 millió lakosból van mondjuk 40 millió, aki tényleg sokat utazik (ha van erre adat, én kíváncsi lennék), de mivel én szeretek beszélgetni és kíváncsiskodni, mindig megkérdezem már hobbiból is az embereket, hogy ismerik-e a körülöttük lévő látványosságokat. Néha őszintén ledöbbenek azon, milyen gyakran nem a válasz.

Sok ember a saját kis városából egész életében nem teszi ki a lábát. Nekem az is döbbenetes, hogy olyan emberek, akik már látták Európa nagyvárosait, még soha nem látták mondjuk a Grand Canyont. Egy időben rendszeresen megkérdeztem azokat, akikről tudtam, hogy szeretnek utazni és pénzük is van, a válasz szinte mindig nem volt.

Vagy például amikor Nevadában jártam a férjemmel és a Halál völgyét akartuk megtalálni, ami Las Vegas vonzáskörzetében van, a helyiek nem tudták, miről beszélünk (és nem az akcentusom volt az oka, hiszen a férjem is velem volt).

Sorolhatnám a számomra érdekes tényeket, a nyolcéves kislányról, akinek az édesapja Manhattanben dolgozik, de még soha nem látta a Central Parkot, pedig vonattal be lehet érni az Empire State Building közelében lévő Penn Stationre 20 perc alatt, ahonnan már gyalog is el lehet jutni a parkba. Érdekes, milyen ellentmondásokkal teli világ ez. Azok, akik nem vágynak ide, meglepődnek, ha egyszer mégis idetévednek. Fantasztikus helyek vannak ebben az országban, érdemes pénzt gyűjteni rá.

Választásaink

Arra egyébként kíváncsi lennék, ki hogyan választ magának úticélt. Itt, az Egyesült Államokban én sokszor megnézek egy filmet, és ha nagyon tetszik a helyszín, akkor elhatározom, ide elmegyek egyszer. Így került a listámra, a Lake Lure mellett lévő szálloda Észak-Karolinában, ami arról híres, hogy itt játszódott a Dirty Dancing.

Most láttam egy filmet, The Magic of Belle Isle címmel (magyarul: Monte Wildhorn csodálatos nyara – HÁ). Morgan Freeman játssza a főszerepet. Nagyon jó kis film, ajánlom mindenkinek.

Imádom az amerikai vidéket. A kisvárosi hangulatot, amiben úgy tűnik, mindenki ismeri a szomszédait, ahol megáll az élet, nincsenek rohanó, egymás mellett elmenő idegenek, mint egy nagyvárosban. Belle Isle Michigan államban van, szintén a kanadai határ közelében, ahogy a fent említett Thousand Islands.

A Georgia államban lévő Savannah nevű városba például azért akartam elmenni, mert láttam a Midnight in the Garden of Good and Evil (Éjfél a jó és a rossz kertjében – HÁ) című filmet (Kevin Spacey, John Cusack, aki szereti a jó kis gondolkodós krimiket, szeretni fogja, ráadásul Clint Eastwood rendezte, aki úgy látom, nem tud melléfogni).

Ha valaki nagyon nagy város mellett lakik az USA-ban, nagyon érdemes megnézni, mikor van a reggeli és délutáni csúcsforgalom. Mi, ha innen észak felé indulunk, New York Citybe botlunk. A Wikipédián a New York-i reggeli forgalom fél tízig tart, én ennek megfelelően indultam például az egynapos túrámra tavaly ősszel Rhode Islandre, Newport városába. Aki teheti, menjen el, és nézze meg. Gyönyörű hely.

A Wikipédia bejött. Teljesen kimaradtam a dugóból, aminek az volt a hátránya, hogy mivel későn indultam, nem volt sok időm nézelődni, de megérte (tízórás út oda-vissza). Én gyűlölök dugóban ülni (ilyenkor az autóm nem benzinnel működik, hanem magyar káromkodással).

Inkább ősszel, mint nyáron

Sokan jönnek nyáron az Egyesült Államokba. Ha valaki teheti, jöjjön ősszel. Eleve a hőmérséklet miatt is jobban jár, főleg egy manhattani gyalogtúrán. Ezen kívül, ha már úgyis fel akar menni a Niagara-vízeséshez, kitérővel érdemes Vermont felé kanyarodni. Hihetetlen színekben pompázik az ősz Észak-Amerikában. A juharfa élénkpiros levele fantasztikus látvány, ami ezt a tájat igazán különlegessé teszi.

Szeretek utazni. Ilyenkor az ember elfeledi a hétköznapokat. Amikor elindultunk hazafelé a barátnőmtől, úgy hogy kilenc év után egy napot töltöttünk el együtt, elsírtam magam az autóban. Utólag bevallotta, ő meg reggel sírt munkába menet előtt, mielőtt megérkeztünk, annyira meghatódott attól, hogy megint találkozni fogunk. Ígérem, nem várunk újabb kilenc évet, és akkor több napra megyünk.

„Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness, and many of our people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one little corner of the earth all one's lifetime.” - Mark Twain”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyaralás Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr267688760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2015.08.08. 17:01:06

@Zsuzsi65: @Bredpitt Monika:
Ezt már Seinfeld is megmondta:

Jerry: Of course we'll hit traffic. It's rush hour.
Elaine: Isn't it going the other way?
Jerry: There is no other way in New York. Everybody goes every way all the time.
Elaine: But it's Saturday.
Jerry: You got the picnic and burger traffic.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.08. 17:08:58

@Bredpitt Monika: nem koveted elegge figyelemmel a magyar mediat, es Norbi update-t :)))

SzZoole 2015.08.08. 17:29:04

@Bredpitt Monika: "na de majd Zoli megmutatja"
Na de Monix,én egy nős,többgyermekes komoly családapa vagyok

martineden 2015.08.08. 18:07:41

Nem ertem,hogy mert nem tudja a posztolo,hogy ott kell nemzetkozi jogsit csinaltatni.Ott is egy szurke kiskonyvet adnak,aminek a belso zsebeben van egy ugyanolyan formatumu kartyajogsi(ki lehet venni,a szurke resz nem kell semmire) mint a magyar es 10 evig ervenyes a vilagon mindenhol.Raadasul nem is vacakolnak a kategoriakkal,siman be van jelolve rajta szinte minden.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 18:39:02

@martineden: Kedves Jack London, imadtam a Martin Eden t.

Fenti soraidat nem ertem, mert nem itt kell nemzetkozi j ogsit csinaltatni, lehet hogy itt is lehet, de otthon is.

Budapesten nekem olyat adtak, amiben nincs kartyaforma, meg a fotom is ugy kell kihajtani belole, annyira bena. Azert kosz az infot. Lehet mara eljutottunk oda, hogy legyen kartya forma, de mint irtam engem mar nem erdekel, mert siman lehet a magyarral is vezetni.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 18:40:24

@Zoole[uk]: Ahogy visszaolvastam a mondatom tudtam, hogy nem fogod kihagyni.........Puszi

Bredpitt Monika 2015.08.08. 18:44:57

@FutureFry: Seinfield az egyik legjobb sorozat, csodalkozom, hogy otthon nem vettek meg. Bar van egy tippem hogy miert nem lattak benne fantaziat..........

Bredpitt Monika 2015.08.08. 18:46:16

@Zsuzsi65: Ha valami soha nem hianyzott amikor tavol voltam Magyarorszagtol, az a media, meg a politikai csatarozasok.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 18:55:06

@NomádMatyi: A Grand Canyon eleg hulye helyen van. Oda senki nem fog elindulni, ugy hogy ne vegyen bele valami mast is az uticelba, igy viszont mar nem olyan olcso teny es valo. Innen a keleti parttol elindulni Europaba tenyleg lehet olcsobb, ezt elismerem.

Nekem szerencsem volt, mert a szuleim elvittek minket nagyon sok helyre Magyarorszagon. Nem tudom ki emlekszik meg a Tajak korok muzeumok sorozatra. Minden muzeumban adtak egy kis belyegszeru matricat, amit be lehetett ragasztani egy kis konyvecskebe, mi sokat gyujtottunk. Sok varost ismertunk meg igy gyerekkoromban, tehat nekem az a mervado, hogy amig kis hazamat meg nem ismerem addig ne menjek mar kulfoldre allandoan. Bar akkor meg nem volt lehetoseg sem, kiveve a keleti blokkon belul, de mi oda sem mentunk.

Viszont az USA oriasi, aki meg akarja ismerni, az nem nagyon fog kulfoldre menni, ha az en elmeletem veszi figyelembe.

Taxomükke (UK) 2015.08.08. 19:00:58

@Bredpitt Monika: Na, igy konnyu elerni a 100 kommentet, ha a felet te irod.
:)))

kék madár 2015.08.08. 19:02:44

@Bredpitt Monika: " A Grand Canyon eleg hulye helyen van"
te vagy hulye helyen :-)

kék madár 2015.08.08. 19:05:20

@Bredpitt Monika: azert az qrva jo, hogy irsz egy utazos posztot es a FIDESZ trollok megjelennek. De jol leraztad, a sas nem kergeti a verebet.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 19:13:42

@Taxomükke (UK): Belehuztam na, reggel het elott a gep elott ulok, szoval mar fizetes is jarna erte. ezert tunok el egy idore mindig, faraszto ez a kommenteles.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 19:15:49

@kék madár: En nem vagyok hulye helyen, egyszeruen cask hulye vagyok.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 19:18:44

@kék madár: Meg is utkoztem rendesen ezen a Goodfieldes beszolason. De hat ez is azt bizonyitja, hogy mindenki HA t olvas.

Regen az egesz orszag Friderikusz Sandort utalta, aztan milyen sikeres talk show t csinalt.

kék madár 2015.08.08. 19:19:29

a poszthoz is: nekem mindig hatalmas elmeny amikor valaki eljon erre a kornyekre es leira a benyomasait. Tobbet tanulok tole, mint a benszulottektol. Foleg, ha jol megtervezik az utat es irni is tudnak. Ez mindent visz:
usaroadtrip2014.blog.hu/
De ugyanugy az is elmeny, ha valaki meglatogat Turkeverol, korbeutazom vele a kornyeket es az o szemevel is latom a vilagot.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 19:22:30

@skye8: Nem tudtam, hogy konyv is van, en a filmet lattam cask, vegul el is mentunk a hazba, ahol jatszodik a tortenet, pont akkor nem lehetett bemenni, de mindegy volt, mert Savannah ugy ahogy van gyonyoru, nagyon romantikus varos.

SzZoole 2015.08.08. 19:29:26

@Bredpitt Monika: történetesen Sanyi is nyíregyházi.
Hat nem véletlen,hogy a faszagyerekek,onnan származnak:)))

kék madár 2015.08.08. 19:29:54

@az igazi Trebitsch: koszonom szepen. En nem tudtam volna ilyen tomoren es szepen osszefoglalni rolad mindent 2 mondatban.

2015.08.08. 19:37:57

@kék madár: Szedd össze minden bátorságod, és egyszer merészkedj ki a védett övezetből, egy normális blogra, ahol mindenki szabadon elmondhatja a véleményét.
Ott fejtsd ki, hogy mindenki Fidesz troll, aki nem imádja az USA-t, az EU-t, aki nem gyűlöli Magyarországot, a magyarokat, és Orbánt.
Én majd mérem, hány másodperc alatt húzol vissza nyüszítve az óvodába. Szerintem világcsúcsot állítasz be.

DieNanny CH 2015.08.08. 19:48:39

@SZIZS:

Én ezt Ausztriában csináltam így. A Rex felügyelő egyik része a Mödlingnél lévő aquadukt-nál játszódott, ezért elmentem oda.
Egy krimiben pedig olvastam a Freud-múzeumról - ahol a gyilkosság történt -, hát elmentem oda... :-)
Ez különben tényleg jó móka!

kék madár 2015.08.08. 19:56:29

@az igazi Trebitsch: oszinten sajnalom, hogy ennyi indulatot valtottam ki beloled. :)

2015.08.08. 20:13:16

@kék madár: Megmutattam a feleségemnek amit írtál. Jót nevetett. Indulat és én. Jó vicc. Szabadságon vagyok, és unatkozom. Nem szeretem a tétlenséget. Meg az emberi hülyeséget sem.A ti nagy bajotok az, ezen a blogon, hogy nem szembesültök a szavaitok hatásával. Mert a rájuk adott reakciók drasztikusan meg vannak szűrve. Ezért úgy gondoljátok, mindenben igazatok van, tévedhetetlenek vagytok. Többségében ezért is vagytok itt, és csak itt.
A feleségem rendszeresen olvassa a blogot. Neki ez egy aranybánya. Sokat segít a munkájában.

kék madár 2015.08.08. 20:51:20

@az igazi Trebitsch: ha ilyen nyugodt vagy, mit rugozol rajtam ennyit?

slowMotion 2015.08.08. 20:54:48

Azert van itt egy-két téves pont:

1) 6 southwest-i államon keresztülmenve mindig magam tankoltam
2) Colorado Springs-ben kérték a nemzetközi jogsit autóbérléskor

FutureFry 2015.08.08. 21:14:45

@slowMotion: Ki mondta, hogy nem tankolhatsz magad? Csak két olyan állam van ahol ezt jelenleg nem teheted meg, de a többinél is létezik még itt-ott olyan ahol ha akarod valaki megtankol (aka "full service")

FutureFry 2015.08.08. 21:19:17

"New York államban ... next texting area (resting area helyett) ... igazából egy félkör alakú leállósáv, ... azoknak van, akik nem bírnak a telefonjuk nélkül létezni..."

Más államokban van olyan, hogy "cell phone pullout", és nem csak azért mert nem jó vezetés közben beszélni (mégha nem is tiltott esetleg), hanem azért is mert lehet csak ott van térerő.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 21:31:03

@az igazi Trebitsch: @kék madár:
fiuk, ne rontsatok mar el a napom, azt hittem megusszuk a mai napot szemelyeskedes nelkul es tenyleg lesz egy olyan poszt, ami az utazasrol szol , ugy tunik ez lehetetlen

majd leirom egyszer milyen volt az en elso ilyen forumos elmenyem otthon, ugy tunik barhova megy az ember a neten elobb utobb mindenki szemelyeskedni kezd es eloszeretettel jonnek elo az osszeeskuves elmeletek..........

Bredpitt Monika 2015.08.08. 21:34:08

@FutureFry: Koszi, mar megakadt a szemem nekem is ezen a 6 southwesten, velem is elofordult mar hogy nem figyelmesen olvastam. Pedig azt gondolna az ember , hogy ha valaki slow motion ben olvas, az jobban megerti a dolgokat..........no offense

2015.08.08. 21:38:32

@Bredpitt Monika: Nem személyeskedem, de ha úgy érzed, megkövetlek. Nem állt szándékomban elrontani a napod.

Egy megjegyzést azonban még engedj meg.

Törzskommentelők. Vegyétek rá a bloggazdát, csináljon egy nyitott hetet, előmoderáció nélkül. Most ő is szabadságon van, akár csak én. Kipihenve, feltöltődve jön vissza. Egy próbát megér. Na meg nektek sem ártana szagolni egy kis puskaport. Nagyon el vagytok kényelmesedve.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 21:51:12

@az igazi Trebitsch: az elobb irtam meg egy dolgot, de az elszallt az eterben ugy tunik, na majd este, most megyek inkabb elni

Latom azert elolvastak egy paran es remelem mindenki nekiindul Amerikanak, meg te is a kedves felesegeddel.
Nem kell mindenbe belekeverni a politikat.

Amerika fantasztikus orszag, amit nem a politikusainak koszonhet, mint ahogy mi sem.

En naiv vagyok es elhiszem, hogy Orban Viktor egy igazi fenegyerek, aki nem azon mesterkedik, hogy tonkretegye az orszagot, az a kerdes, hogy a cel szentesiti az eszkozt mennyire etikus dolog, szerintem ( ahogy Odenburger mondana, aki egyebkent szinten nem szokta Magyarorszagot szidni). Szep napot mindenkinek.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 21:52:33

@kék madár: Felebresztettem az alvo oroszlant, vagy mi?

Bredpitt Monika 2015.08.08. 21:53:51

@Zoole[uk]: Most esik le milyen SAnyirol beszelsz. ezt nem tudtam.

nyuszigonosz 2015.08.08. 22:33:29

@Bredpitt Monika: Hát, amikor laz elöbb áttam, hogy te írtad a mai posztot, nem is akartam elolvasni, mert az eddigi írásaid nem tetszettek.

Aztán rávettem magam, hogy mégis elolvasom. Ez tetszett. Érdekes volt, sok infóval, képekkel, és igazán olvasmányos. Rosszindulatúan arra gondoltam, ghostwritert kértél meg, hogy írja meg helyetted. :-)

De remélem nem, és tényleg tudsz így is irni. :-) Szóval jó volt.

bpetya75 2015.08.08. 22:36:04

@Bredpitt Monika:

Ha Kaposvár felé indulsz, nyugodtan írj rám. A városon hamar végig lehet érni, de a környék is tartogat érdekességeket ;-)

kék madár 2015.08.08. 22:45:56

@az igazi Trebitsch: nem ertem mi az a moderacio ami a tee kommentjeidet nem engedi be ide:
tegnap ketszer lehulyeztel, ma le-nagyon butaztal es gyavaztal. Millyen formaban szeretnel meg frocsogni es mocskolodni ervek es tenyek nelkul ezen a blogon? Tudsz meg ez ala a szint ala menni?
Szivesen valaszoltam volna ervekre, tolem vett idezetekre tenyekkel cafolva, de te megelegedtel a rendkivul faraszto liberalisoassal es a mindennel cikibb "megmutattam a felesegemnek is"-el. Ez komoly? Ismerem a feleseged?Az erv, hogy a feleseged jot nevetett? Mi a kovetkezo, megmutattam a teren a Lajosnak is?
Ird meg lecci melyik moderalatlan blogrol menekulnek el szerinted, be fogok nezni, hogy ott is elmondhasd a velemenyed. Tovabba irhatsz nekem mailt a velemenyeddel, mert jo lenne ha nem ezt a blogot terhelned vele tovabb, valoban csak magad ismetled.
Az meg megint csak nagyon kinos, hogy pont a legnagyobb magyarorszagimadoval, a poszt szerzojevel kezdtel el Goodfriendezni.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 22:47:57

@nyuszigonosz: igazabol kekmadart kertem meg, orulok, hogy elolvastad, igy legalabb a jovoben less eselyem nalad tovabbra is

Bredpitt Monika 2015.08.08. 22:51:35

@bpetya75: ok, de kedves vagy, be kene mar iktatni.

Kaposvarrol egyebkent mindig az jut eszembe, hogy regen talan a Kossuth radion mindig soroltak, hogy mit jatszanak az orszagban kulonbozo szinhazakban es igy maradt a fulemben a kaposvari Csiky Gergely Szinhaz, a hol ha jol tudom sok hires Magyar szinesz kezdett.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 22:58:44

@kék madár: Erre meg muszaj reagalnom, mert pont errol szolt az elszallt uzenetem, de ezt jelnek veszem, talan jobb is hogy elszallt.

Minden nezopont kerdese. Lehet pont azert nekem irta a Goodfriendes uzenetet, mert mivel figyelik a blogot a felesegevel ugy gondoltak en nem fogok ezen megsertodni. De ugy tunik semmin nem tudok megsertodni.

Ezt nem sertesnek szanom egyik fel fele sem. Aki kiteszi magat egy ilyen helyre azt el fogjak olvasni az emberek. Ez van.

Bredpitt Monika 2015.08.08. 23:02:55

Most annak oromere, hogy egesz nap hasmenesem volt, iszom a sogoromekkak egy Bacardi colat, de cask azert mert dilis vagyok es szeretek a szellel szembe pisilni (meg igy is no letemre).

Kesobb beszamolok arrol, hasznalt e az ivas.

Meg jovok ellenorizni, mivel ez az en posztom volt (tobb mint szaz kommenttel, most mar ha levonjuk az enyemeket is megvan a szaz).

33621 2015.08.08. 23:06:16

@diggerdriver: Öcsi azt a piros négykerekűt megvehetted volna, ne csak mindig kacsákat vegyél, kéne egy kis változatosság! :-)

Taxomükke (UK) 2015.08.08. 23:26:42

Kedves HA! Nem unod a moderalast?

33621 2015.08.08. 23:31:03

Ez is egy kis Amerika! A fekete hajú leányzónkkal mi van? Régen nem láttam itt!

index.hu/mindekozben/poszt/2015/08/08/trabant_kentucky_usa_sebvalto/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.08. 23:32:26

@Bredpitt Monika:
Köszi.
Itt Angliában is van több Diggerland, az egyik itt London mellett. Tervbe van véve a meglátogatásuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.09. 00:10:02

@Bredpitt Monika:
Mónika, fantasztikusan jó posztot írtál, rengeteg új dolgot tudtam meg az usákokról. Én soha nem voltam Amerika ellenes annál is inkább mert természeti szépségekben verhetetlen az az ország. Talán Kínát tudnám hozzá mérni szép tájakban.
Viszont nem vagyok amerikai film hívő. Nekem a filmművészet az európai. Amerikában filmgyártás folyik. A fél kezemen meg tudnám számolni a jó amerikai filmeket.
Egyet emelnék ki amelyik csodálatos tájakon játszódik és pont ezért a fényképezésért Oscar díjat kapott.
www.moovie.cc/online-filmek/folyo-szeli-kette-online

Bredpitt Monika 2015.08.09. 00:36:23

@diggerdriver: Hu, ez a film de nagy talalat volt. Nagyon szeretem. Amolyan megall az ido, lassu tortenet, de nagyon jo. A vicc , hogy Brad Pitt jatszik benne , Robert Redford a rendezoje, akinek szeretem a rendezett filmjeit, nem azokat amikben jatszik. Ez igaz Clint Eastwoodra is. Sok jo amerikai film van. En szeretem oket.

Nekem a legnagyobb dobbenet filmelmenyem amerikarol megis egy europai rendezo muve. Zabriskie point. Dobbenetes elmeny volt latni, hogy egy masik vilag szulotte milyen sarokbol szemleli az Egyesult Allamokat. Erdemes megnezni. Udv.

Hasznalt a Bacardi. Most elmegyunk egy Barnegat Bay nevu helyre, ahol a vizparton ma Beatles szamokat fog jatszani egy helyi zenekar. Szep ido van hozza.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.09. 00:40:12

@FutureFry: A telefonos dolgon én most nagyon meglepödtem. :-) De mindig tanul valami ujat az ember...
@Bredpitt Monika:
"Rule number one: Always stick around for one more drink. That's when things happen. That's when you find out everything you want to know." (John Berendt)
Szerintem ezért szereted te ezt a filmet. :-)))

blackhairlady 2015.08.09. 00:45:46

@Bredpitt Monika: Kaposvar nem nagy szam. En imadom, a foter nagyon szep, a virag furdo is, de amugy egy nap eleg ra.majd ha egyszer otthon leszek, megmutatom neked:)
Tetszett nagyon a posztod, sok szep helyen jartal mar, jo neked.

blackhairlady 2015.08.09. 00:52:41

@Bredpitt Monika: azert azt ne felejtsd el, hogy aki odautazik, lehet, hogy soha tobbe nem tud menni, nem ket filler egy ilyen kirandulas, termeszetes, hogy a leghiresebb dolgokat akarja megnezni.

blackhairlady 2015.08.09. 00:55:01

@Bredpitt Monika: en ugy tudom, hogy a rendorok nem kerdezhetnek ra a statuszodra, az a bevandorlasiak dolga.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.09. 00:56:17

@snygg panda: Mi amikor legelöször voltunk (Kalifornia), akkor voltak dolgok, amiket mär elöre beterveztünk...meg volt egy i-pad-es alkalmazäsunk is, ahol az összes kaliforniai attrakcio, étterem, muzeum stb elérhetö volt.
Az egyik ilyen eltervezett utunk az Alcatraz volt Muir Woods-al. Tök jol kinéztem, buszos tura, hotelbe értünkjönnek-visszahoznak- hawaii-dizsi. Na pont aznap nem volt. Én meg europai aggyal megterveztem. BART-tal be x megälloig, ott fölszällunk a hires cable car-ra és usgyi mär kint is leszünk a kikötöben, onnan meg 1köpés az a Pier ahonnan indul a hajo a szigetre. Csak 1-2 "aprosägot" felejtettem el... Black Friday volt, és nem csak mi szerettünk volna azon a cable car-on utazni...:-))) Rekordidö alatt ujraterveztem az utvonalat, és (térképre) emlékezetböl elnavigältam magunkat a kikötöbe...férjem azota is nagyon nagyon morcos arra a napra... Viszont igy megismerkedtünk 2helyi fazonnal a visszafelé uton, aholis nem jött a villamos, gyalogoltunk 1megällot, ök is, majd bementünk 1szällodäba,hogy hivjanak nekünkt 1taxit, amit megosztottunk ezekkel a csokäkkal. Cserébe a lelkünkre kötötték, hogy föltétlen menjünk el a Hearst Castle-be...
Muir Woods-ba meg nem jutottunk el, mert elbactuk a cimet. :-))) Helyette sétältunk 1qrva jot 2orän keresztül a környéken valahol....
Mäsodszorra és harmadszorra Floridäban voltunk, és ott is voltak be nem tervezett dolgok...

blackhairlady 2015.08.09. 01:08:17

@bpetya75: valoszinuleg te elobb raersz mint en :)

blackhairlady 2015.08.09. 01:12:01

@Bredpitt Monika: magyarorszag legjobb szinhaza mukodott kaposvaron, meg mindig fel tudok idezni jeleneteket nagyon sok darabbol, 20+ ev utan.

FutureFry 2015.08.09. 01:34:54

@blackhair-lady: Állama vállogatja. Arizonában pl. lehet (sőt kötelező is, ha a gyanú felmerül)

FutureFry 2015.08.09. 01:40:04

@Naschkatze (Mostindien / CH): A legjobb adat kapcsolatot használni telefonáláshoz (pl. Google Voice), akkor nincs "airtime", csak adathasználat (WiFi-n - országon belül - pl. akkor teljesen ingyenes).

Bredpitt Monika 2015.08.09. 03:03:12

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ha jol emlekszem ot jatszotta Kevin Spacey, jo kis film volt. A Bacardi meg hasznalt.

Bredpitt Monika 2015.08.09. 03:06:59

@blackhair-lady: Valaki mar keresett ma teged, akkor itt vagy vegul. Az az igazsag, hogy mi utazunk amikor tehetjuk, viszont ennek az az atka, hogy alig van penzunk.

Nekem Kaposvarrol meg az jut eszembe , hogy van egy nagyon jo baratom, akit nem talalok sehol, Budai Jozsefnek hivjak, nem ismeri valaki? Annyira szeretnek mar talalkozni vele. Udv es koszi neked is meg mindenkinek aki elolvasta a posztot.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.09. 04:15:10

@kék madár: "@Bredpitt Monika: " A Grand Canyon eleg hulye helyen van"
te vagy hulye helyen :-)"

Haha, hat igen, minden relativ :)) aki pl. ott lakik mellette, annak nagyon jo helyen van, csak egy ugras :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.09. 04:17:50

@kék madár: "De ugyanugy az is elmeny, ha valaki meglatogat Turkeverol, korbeutazom vele a kornyeket es az o szemevel is latom a vilagot."

En pontosan ezert elveztem most nyaron,amikor egy rokonnal bejartuk Kalifornia egy reszet, es rengeteg minden elmeny visszajott, amikor lattuk, o hogyan csodalkozik ra dolgokra itt az USA-ban...ugyanezt eltuk mi is at egy jo par eve.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.09. 04:43:48

@kék madár: ez az USAroadtrip blog tok jo, kosz, hogy felraktad! Mi is sok pontjat erintettuk a nyugati parti utjuknak, szoval most megyek, es olvasgatok kicsit ott, megnezem, nekik milyen benyomasaik voltak :))) egyebketn vannak olyan helyek, ahova akarhanyszor megyek vissza, mindig lenyugoz, nekem ilyen Glacier Point a Yosemite-ben.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.09. 05:09:33

@Naschkatze (Mostindien / CH): "Cserébe a lelkünkre kötötték, hogy föltétlen menjünk el a Hearst Castle-be... "

Es elmentetek? Sok amerikainak, aki nem jut el Europaba, ez kb. feler egy europai (spanyol, vagy egyeb mediterran) kiruccanassal.
Mi is elveztuk, amikor ott voltunk, nekem teljesen olyan erzesem volt, mintha Spanyol- v. Olaszorszagban lettem volna.
kepfeltoltes.hu/150809/269732_1824337328694_4083492_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/150809/271805_1824339808756_1353223_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/150809/265629_1824338528724_7180849_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.08.09. 09:19:39

"25 éves kor alatt nem lehet autót bérelni "

mar miota?? Ez baromsag.

96-ban, 170 USD-ert bereltem egy hetre egy Geo-t, hogy San Franciscobol Vegasba menjek. Nem voltam meg 25 eves egyaltalan...

swfla 2015.08.09. 09:19:39

@FutureFry: "Egyébként van állam ahol pár ország külföldi jogsiját lehet amerikaira váltani"

10 eve lejart(!) Ontario jogsimat rovid dilemmazas utan becsereltek: a zavart az okozta, hogy az utlevel (second photo id) viszont magyar volt.

fordulo_bogyo 2015.08.09. 09:19:39

"a szürke nemzetközi jogosítványom.... Magyar barátnőm New Jerseyből mondta, hogy már a New York-i magyar nagykövetség oldalán látott ezzel kapcsolatban olyan megjegyzést, miszerint ez a jogosítvány egy szégyen"

Meg fogsz lepodni a baratnod, ha amerikaikent kulfoldre utazva a AAA-ban kivaltja a nemzetkozi jogositvanyt! Az Amerikaban kiallitott nemzetkozi jogositvany is pontosan ugyanugy nez ki!
Ezt egy regi nemzetkozi (160 valahany nemzet kozotti) szerzodes definialja ilyenre.
Nem szegyen, ez a torveny, hogy mind a 160 valahany orszag egyformat keszithessen.

kék madár 2015.08.09. 09:29:57

@Zsuzsi65: igen, nagyon jol osszerakott blog, en bejartam Oreegont, de pont a Crater Lake kimaradt, vissza kell mennem : )

bpetya75 2015.08.09. 09:41:24

@Bredpitt Monika:

Így igaz. Mostanában nem tudom mi a helyzet, ritkán jutunk el moziba is, színházba még ritkábban, de ifjabb koromban sok neves színészt láttam ott.

martineden 2015.08.09. 11:02:46

@Bredpitt Monika: Tanacskent irtam,hogy az U.S.A barmelyik allamaban lehet a magyar jogsirol nemzetkozit csinaltatni,mert amit Magyarorszagon csinalnak az egy vicc.

Golf2 2015.08.09. 13:54:04

@diggerdriver: Szép a piros autó! Volt sok magyar néző?

Golf2 2015.08.09. 16:48:19

@Réka ‎: Szenzációs szinek(almák),képek(kocsibòl) profi munka.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.09. 18:04:28

@Zsuzsi65: Az elsö 2fotot a telefonombol loptad? :-)))
@Chaoyang: Szerintem ezt félreirta. Viszont pont tavaly volt a kölcsönzöpultnäl 2kiscsävo mellettünk, akik még otthonrol sportautot béreltek,viszont egyikül sem volt még 25éves. Ment is a nagy tanäcskozäs, ide-oda telefonäläs, hogy akkor mi legyen. Mert persze a kisfiuk ragaszkodtak a kabriojukhoz. :-)))
Nem tudom mi lett a vége, mert mi is küzdöttünk, mint diszno a jégen, hogy megkapjuk végre az autonkat...
@FutureFry: Hät a Death Walley-ben bachatod a guglit... :-) Mondjuk térerö sincs. :-))) Meg autoval sem sokkal talälkoztunk arrafelé, de biztunk benne, hogy ätérünk a tankban lévö benzinnel.
@Bredpitt Monika: :-) Hogy is mondjäk? Kis mértékben gyogyszer, nagy mértékben orvossäg? :-)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.09. 18:09:55

@Réka ‎: A képeid, mint mindig egyszerüen csodälatosak!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.09. 18:11:26

@Naschkatze (Mostindien / CH): haha, akkor lebuktal, te is jartal arra :)) nektek hogy tetszett, mint "tosgyokeres europaiaknak"? :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.09. 19:15:59

@Zsuzsi65: Nekem/nekünk nagyon bejött. A megnézett film utän sem tudom elképzelni azt a gazdagsägot, ami ott volt.
Sajnos, csak vagy lenti, vagy fönti tura volt. ("Hülye" amerikaiak nem tudjäk elképzelni, hogy vkit érdekelne az egész?) Mi a lentin vettünk részt, de igy utolag sztem besuttyoskodhattuk volna magunkat az egyik fönti csoporthoz is, mert kb senki nem szämolta meg az embereket...

Bredpitt Monika 2015.08.09. 20:15:18

@Réka ‎: koszi, most neztem meg, gyonyoru szinek, igazi kedvcsinalo, akkor latom te osszel indultal neki, sajnalom hogy ilyen meleg volt, azt en is ruhellem, 22 23 fokig jo vagyok, onnan felfele hoseg

Bredpitt Monika 2015.08.09. 20:19:43

@martineden: koszi szepen, nem vagyok buszke ra, de en mar jogsi nelkul is vezettem, elvegre az auto anelkul is elindul, karomkodni meg tudok angolul is magyar ul is, udv

Bredpitt Monika 2015.08.09. 20:26:06

@fordulo_bogyo: nem lattam meg amerikai nemzetkozi jogsit, de a rendor arcat igen mikor meglatta az enyem et. Na azota nem foglalkozon vele, koszi hogy reagaltal azert szep napot

kék madár 2015.08.09. 21:14:51

@Réka ‎: fantasztikus kepek az oszrol, csak keves :(

fordulo_bogyo 2015.08.10. 00:40:02

@Bredpitt Monika: Nem lehet minden kisvarosi kozlekedesi rendor tisztaban a nemzetkozi szerzodesekkel. Nem az szamit, hogy egy rendor nem ismeri.
"nem lattam meg amerikai nemzetkozi jogsit, de a rendor arcat igen mikor meglatta az enyem et"
A lenyeg, ahogy amerikaban a LEGALIS nemzetkozi jogsi PONTOSAN UGYANOLYAN, mint a lesajnalt magyar. Nezd meg a AAA irodaban!
www.aaa.com/vacation/idpf.html
Az az elegenas, kartya, amit csinaltathatsz itt az USA-ban,az nem jogsi, hanem "dokument" (nezd meg nem "permit") nincs jogi erteke, es haromszor tobbe kerul, mint az igazi, nemzetkozi szerzodeseknek megfelelo.
Addig nem szamit, amit bajba nem kerulsz. Akkor viszont azt is radkenhetik, hogy jogsi nelkul vezettel.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 20:14:33

@fordulo_bogyo: az az igazsag, hogy bar ez kenyes tema, de azt kell hogy monjdam, mivel eleg sok ember van itt papirok nelkul es sokan jogsi nelkul is sok erdekes tortenet van, ugy tunik sokszor elengedik a rendorok azokat, akik vizum problema miatt nem vezetnek normalis jogsival, dobbenetes de igy van, persze biztos van masik oldal is, en ilyenrol nem tudok, nyilvan nem jo jatszani a tuzzel. Koszi az infot.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 20:16:46

@fordulo_bogyo: meg annyit a lesajnalt Magyar jogsira, az szerintem dobbenetes, hogy meg az a rohadt foto sem az elejen van, vagy az elso oldalon, hanem ki kell hajtani a belsejebol, kesz rohej, mondom en most nem csinaltattam, de amirol en beszelek az ket eve keszult.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.10. 20:30:08

@Bredpitt Monika: "meg az a rohadt foto sem az elejen van, vagy az elso oldalon, hanem ki kell hajtani a belsejebol, kesz rohej,"

a mostani biometrikus utlevel elotti utlevel is ilyen volt, a fenykepet az utolso oldalra tettek, ha jol emlekszem:) hogy milyen megfontolasbol, arra soha nem jottem ra.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 20:38:04

@Zsuzsi65: igen, de meg az is jobb, mint ennel, ahol szo szerint bogaraszni kell, hogy megtalald, mert olyan mint egy leporello, es a fenykep az a leporello belsejeben van, lehet cask en vagyok igy kiakadva ezen, tobbet nem csinaltatok ilyet, udv

fordulo_bogyo 2015.08.10. 21:07:25

@Bredpitt Monika: 160 orszagot erinto nemzetkozi szerzodes hatarozza meg a formatumat, egysegesre, nyilvan ugy, hogy mind a 160 orszagban konnyen elkeszitheto legyen. Az USA-ba es Magyaroszszagon ugyanugy nez ki a hivatalos Nemzetkozi Jogositvany, mint a legutolso harmadik vilagbeli szerzodo orszagban.
Nem a magyar burakracia, nem az USA, hanem a nemzetkozi szerzodes az ami dont rola.

Bredpitt Monika 2017.06.01. 19:05:30

@Dragonlady (Bp, Hun): voltál e már Badacsonyban azóta? Móni

Hogy van a kis lurkó?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása