oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 01. 06:44,  A nagy szívben több ország is elfér 342 komment

2015. június 01. 06:44 Határátkelő

A nagy szívben több ország is elfér

Tulajdonképpen amikor Rózamami a Magyarország és én pályázatra érkezett írását olvastam, akkor döbbentem rá igazán, hogy milyen sok idő eltelt a blog indulása óta (lassan 4 év), és ami ennél jóval fontosabb, milyen sok minden változott ennyi idő alatt. Megváltoztak például az emberek, elmúltak keserűségek, és lassan egyre inkább észlelhető a határátkelők két „generációja”: akik már évek óta elmentek, és akik pár hónapja költöztek külföldre. Ez nem csak időbeli, hanem gondolkodásbeli különbség is, hiszen másképp látják és ítélik meg Magyarországot is. Mindennek egyik nagyszerű példája Rózamami írása.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

balaton_sajat_1.jpg

„Mára megkötöttem a békémet.

Akkor elegem volt mindenből. Az országból, a körülöttem lévő emberekből.

Gondolkoztam sokat. Lehet, hogy csak nekünk nem volt szerencsénk? Lehet, hogy mi is elszúrtunk sok mindent? Lehet. Biztos.

Az is igaz viszont, hogy a közöny és a hozzánk való (v)iszony a hivatalokban, bankban, végrehajtónál, kórházakban  is rátett még erre a lapátra. Olyan érzés volt ez nekem, mint amikor az amúgy is földön levő emberbe még belerúgnak kettőt... aztán átgázol rajta egy lovaskocsi... végül négyfelé vágják és kiszögezik a falusi kultúrház négy sarkára.

Amikor eljöttünk dühös voltam, csalódott, dacos, de ezzel együtt reményteljes, bizakodó végül is életünk derekán egy nagy kalandba vágtunk bele családostul. A férjem hat hónap alatt próbálta megalapozni a boldogulásunkat, s amíg én a gyerekekkel otthon voltam, a türelmetlenséggel vegyes elégedetlenségem csak nőtt.

Egyre nehezebben ment megtalálni a jót a napokban, hetekben, az idő egyre lassabban telt, a szájíz egyre kesernyésebb lett, az ország még utálatosabb, ahogy mint egy lassú méreg hatott napról napra a kétségbeesés, úgy kezdett elfogyni az örömre való képesség is.

A nagyanyám frappáns mondásával élve „a kakas is k.. (prostituált), a sz.. (béltartalom) is ízetlen” volt (bocs).

Jó ideig kitartott a harag

Első felindulásunkban a szigetre érkezés után mindent megtettünk, hogy jól érezzük magunkat. Igyekeztünk megismerni Angliát. Sokat kirándultunk, feltérképeztük a környéket, próbáltunk ismeretségeket, barátokat szerezni, beilleszkedni, segíteni ahol lehet.

A bőröm alatt hordozott harag kitartott egy jó ideig. Azért nem foglalkoztam igazán a honvágy kérdésével, mert nem volt. A rét zöldebb volt, a nap fényesebben sütött. Az élet egyre könnyebb, a szabadidő egyre több lett.

Letéve minden terhet nyugalom kúszott az életembe,mely elkezdett lassan visszatérni a talán tízévekkel azelőtti önmagához, amikor még tudtam tervezni, még voltak elképzeléseim, urambocsá’ álmaim. Olyan lett az életem, mint egy szanatórium. Gyógyultam…

Az első nehézségeket kétségtelenül segített leküzdeni ez a fajta „mérgezett” állapot. Két évig még magyar tévét sem néztem(-tünk), a magyar hírportálokat kerültem (magyarul szinte csak könyvet és blogokat olvastam), iszonyú erőfeszítések árán sikerült elnyomnom magamban a Túró Rudi és a füstölt kolbász utáni vágyat is.

Kezdtek átértékelődni a dolgok

Aztán ahogy könnyebb lett a tarisznya, nyugodtabb az élet kicsit kezdtek átértékelődni a dolgok. Nem fordult át az ellenkezőjébe, csak már nem haragudtam annyira.

Ha nem történt volna mindaz, ami és ahogy történt, akkor ma nem lennénk itt – mondogattam magamnak… Az effajta ambivalens hála érzésével is nehéz volt mit kezdeni. A mérleg serpenyőjébe a jó dolgokat is belepakolni nem volt sima ügy.

Hálás kell legyek a magyar orvosoknak, mert meggyógyultam – igaz benne volt vastagon a pénztárcánk – na de a szakmai tudásnak ára van (meg a sugárkezelési várólista helyének is, hogy a többiről ne is beszéljek).

Hálás kell legyek a falu körjegyzőjének, hogy a hozzá nem értésével együtt a házunk mégiscsak elkelt (árverésen, kevesebb, mint félárért). Hálás kell legyek a földhivatalnak, hogy nem tudják gyorsabban csatolgatni földdarabokat ide-oda, mert ezzel megmentettek minket attól, hogy egy másik hitelügyletbe verjük magunkat (noha az megmentette volna az elsőt).

Hálás kell legyek a bankoknak, faktoringoknak, végrehajtónak, mert ha hagyják, hogy részletben fizessük ki a tartozásunkat, még a végén a káposzta is megmarad magyar földben és ott rohad meg.

Hálásnak kell lennünk az iskolának, hogy a jól képzett és pedagógiai érzékkel bőven megáldott tanároktól annyit tanultak a gyerekeink, hogy magasan túlszárnyalják az angolokat, (és néhányuk igyekezete ellenére sem sikerült az érdeklődést és az életkedvet kiölni belőlük).

Nosztalgia, nem honvágy

Nem ócsárolni akarnék. Van mindennek két oldala, ezt akartam elmondani. Igen, sok múlik az országon, és sok múlik rajtunk is. Van nosztalgia-érzés bennem, bennünk, de azt hiszem, ez nem honvágy.

Jók voltak a szalonnasütések persze... meg a pincebulik, sportbálok, falunapok, kocsmadélutánok, búcsú. A somogyi dombok, mikor a fősulira utaztam. A Mecsek, mikor kirándultunk. Az annyira megélt balatoni nyarak, hogy még most is érzem az iszap meleg illatát az orromban.

Barátok, apa sírja, anya kávéja, öcsimetál, rockmaraton - mind hiányoznak.

Ott nőttem fel, Magyarország megtanított kreatívnak lenni (már a kezdet kezdetén, hisz ki más tud vécépapír-gurigából Mikulást csinálni), ráébresztett saját esendőségemre (hülyevagyfiamegyes), logikus megoldásokkal segített az életre nevelni (milyen is a kockát gurítani, a gömböt meg vinni). Szerettem persze.

A ma Magyarországát is ide kell kevernem sajnos, éppen azért, mert ez már egy másik Magyarország. A társaság szétszéledt.

Nem süthetnénk már szalonnát, vagy ha igen, csak nagyon óvatosan. Nehezen férne meg egy tűz mellett a bolsi, libsi, fidesznyik, nácibérenc mittudomén, akármit is akarnak ezek jelenteni, nem beszélve a kisebbségiekről, zsidókról, melegekről. Megint divat lett utálni egymást. Valamikor egyszer már mintha lett volna ez így. Nem emlékszem pontosan, mi is lett a vége?

„Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni...” annak a szalonnának.

Ahol az mondja meg ki vagy, hogy mit olvasol, mit nézel, hova jársz színházba? Ez a Magyarország nem hiányzik nekem, sajnálom. Nem akarnék ilyen helyen élni. Fáj ez? Igen fáj. Akkor mégiscsak szeretem Magyarországot?

Szeretem a madarakat is. Itt Robin van, ott meg Cinke.

Imádom, hogy Korongvilág összes könyvét olvashatom, mert megtanultam egy másik nyelvet is - meg imádtam, hogy huszonévesen magyarul olvashattam.

Szeretem a humort. Nagyon. A Little Britain-t, az Off Their Rockers-t, Stephen Fry-t, Hofit, Bödőcsöt, Kőhalmit.

Szeretem a táskákat, van matyómintás is meg skótkockás is. Hogy lehetne egyik különb, mint a másik? Mi van? Nem mindegy hol élünk?

Akinek nagy szíve van, több ország is elfér abban.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr827508006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.01. 07:21:35

Tetszett-e a poszt? Nem tetszett. Bele tudnek-e kotni 100 dologba? Tudnek. Megsem fogok. Egyreszt, mert erzeseket ir le, es ezt ki is hangsulyozza. Es hat erzesekbe belekotni nem erdemes, azok teljesen szubjektiv megelesek. Masreszt pedig mert emlekszem az elozmenyekre, a kikoltozesukre, az elindulasukra. Azok utan en is igy ereznek, valoszinuleg. Ami viszont fontos, es szerintem sokan nem latjak, hogy Magyarorszag mindenkinek az, amit megelt, megel belole. Kinek rossz, kinek jo. Aki elmegy, azoknak gondolom foleg rossz, mert maskeppen nem menne el. Aki marad, annak foleg jo, mert hanem elmenne. Aki marad, de panaszkodik, es irigykedik a kikoltozokre, azorol meg inkabb nem mondok semmit... :)

Az en Magyarorszagom nem ennyire rossz hely jelenleg, de sosem volt olyan jo, idealis hely sem, mint sokaknak az emlekeiben el a multbeli szep orszag kepe. Az en Magyarorszagom mindig egy elheto orszag volt, es most is az, mindig is voltak benne gondok, es most is vannak. De ezek valahogy bennem soha nem alltak az orszag irant erzett altalanos gyulolette, ahogy Ausztriat sem latom a vilag legjobb helyenek. Elheto hely mindketto, helyenkent komoly problemakkal. Mindketto. Eleg csak a hetvegi stajer es burgenlandi tartomanyi valasztasokra gondolni....

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 07:23:06

rozamami, ez most nagyon erős volt így reggelre

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 07:24:40

@Ödenburger [Hu/At]: párhuzamos valóságokban elunk. csak azt kell elfogadnod, h létezik.

2015.06.01. 07:34:52

@~~Babette~~:

En sajnos javithatatlan realista vagyok. Mindennel kapcsolatosan igyekszem minel tobb informaciot begyujteni, tenyeket elemezni, osszegezni es konkluziot levonni. Es mindezt lehetoleg csak a rendelkezesre allo informaciok alapjan, lehetoleg erzelem es ideologia mentesen. Sokszor megkaptam eletem soran, hogy lelketlen es rideg vagyok, egy szamitogep vagyok. es valoszinuleg ez sok esetben igaz is. Ez erzelmi intelligenciam tenyleg nem tul magas, nem lennek jo segito szakmakban... Viszont a gepekkel jol megertjuk egymast, szoval nekem valo ez az informatika... :)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.01. 07:42:59

Bar tetsziket nyomtam az irasra, nem mondanam egyertelmüen a szo szoros ertelmeben hogy "tetszik az iras". Azzal együtt sem,hogy megertem az erzeseket amik erre ihlettek Rozamamit.Nem szivderitö iras,sulyos dolgok vannak benne igy,x ev tavlatabol is,de ismerven az elözmenyeket,ez nem is csoda.
En is sokat gondolkodtam,irjak e a palyazatra,vegül nem irtam,nem tudtam volna igy 2 ev tavlatabol targyilagos lenni,szerintem valami hasonlot alkottam volna mint Rozamami,vagy meg durvabbat.Ezt nem akartam.
Rozamami,kivanok Nektek a tovabbiakban is sok sikert,minden jot es hogy minden ugy legyen,ahogy szeretnetek!

rumitom 2015.06.01. 08:00:06

Tobb orszag elfer bizony. Szeretni egy kepesseg, dontes kerdese

adg 2015.06.01. 08:06:41

Na eddig mar harom van, ami tetszett.

Igy utolag en sem banom, hogy igy alakult a sorsunk. Mar gondoltam ra, hogy kuldok egy-egy kepeslepot a vegrehajto baratainknak. Ha nemi emberseg szorul belejuk, most nem lennenk itt, hanem otthon probalnank meg helyreallitani magunkat. Hat, az sem lenne egyszerubb, az biztos.

Sose lehet tudni, mibol mi sul ki vegul...

csőcsere 2015.06.01. 08:16:46

Ezt én sem tudom hová tenni, hogy ha valaki lent van a földön, itthon még lejjebb akarják rúgni, egy segítő kéz nincsen.

"Nehezen férne meg egy tűz mellett a bolsi, libsi, fidesznyik, nácibérenc mittudomén, akármit is akarnak ezek jelenteni, nem beszélve a kisebbségiekről, zsidókról, melegekről."

Megfér. :-) Az apósom nagy fidesznyik, férjem öccse inkább fideszes, sógora nagy "náci". Mi sem fideszesek, sem maszoposok, sem lehet más a korrupciósok, sem "nácik" nem vagyunk. Ráadásul rólam mindenki azt hiszi a párom családjában, hogy zsidó vagyok, pedig nem vagyok az. Ehhez képest tök jót grilleztünk.

HardPötty 2015.06.01. 08:19:20

Sokszor az az érzésem hogy fogni kène az összes pályaművet és jól egymásbagyúrni. Mindegyikben van valami amit magaménak is érzek. Mégha az csak egy gondolat vagy egy mondat is.
Ha össze lehetne adni az írásokat és átlagot vonni belőlük akkor milyen írás születne? Bár a választ lehet mindannyian tudjuk...

csőcsere 2015.06.01. 08:19:45

@adg [Au, Darwin]: Magyarország egy túlélőtábor.

Muscari 2015.06.01. 08:38:28

Rozamami, ez volt az első poszt, amit megkönnyeztem. Talán azért, mert ismerem a történetedet és abszolút megértelek, hogy miért érzel így. További sok boldogságot az egész családnak.

Kedves HA, szerintem be kéne linkelned legalább Rozamami első posztját, mert így sokkal érthetőbb lenne azoknak is, akik akkor még nem voltak itt.

Muscari 2015.06.01. 08:41:18

@Ödenburger [Hu/At]: keresd vissza a posztokat, amiket régebben i rt. A z első a legszívszorítóbb poszt az egész HA történetében.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 08:41:42

@Ödenburger [Hu/At]: lehetsz realista. pont ezért kellene tudnod elfogadni, hogy másoknak meg más a realitás.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 08:43:18

@adg [Au, Darwin]:
bizony.
azt szoktam mondani, hogy minden rossznak megvan az oka. de csak később derül ki, mire volt jó.
és nem is mindenkinek áll össze végül, mi miért történt.

Muscari 2015.06.01. 08:43:42

@csőcsere: ez a te családod. Nálunk van, aki nem áll szóba a másikkal a politika miatt, ti szerencsések vagytok.

2015.06.01. 08:44:10

@~~Babette~~:

Es hol irtam, hogy ezt nem fogadom el? Pontosabban azt fogadom el, hogy masok maskeppen elik meg a realitast. Mert van egy helyzet, es van 1000 megeles. Hol van ezzel a gond?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 08:45:34

@Muscari: nekem barátságom is ment tönkre egy bizonyos pártszimpátia miatt. nem értette meg, hogy én miért nem szimpatizálok velük.

@Ödenburger [Hu/At]: bocsánat, úgy tűnik, nem jött át:)

2015.06.01. 08:48:54

@Muscari:

Irtam, hogy ismerem az elozmenyeket, emlekszem ra, ezert nem is kotekedtem. Ma senki nem tud olvasni, vagy en nem tudok erthetoen irni?

LittleG (uk) 2015.06.01. 08:54:18

Még nem olvastam el (következik), de nyomtam egy tetszik-et. Biztos tetszik. Nagyon szeretem a blogját :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.01. 08:57:48

@adg [Au, Darwin]:
Persze mert ez volt a harmadik amelyik a pályázati kiírásra érkezett.
Nagyon jó írás bár a Túró Rudi nem kellett volna bele.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 09:13:54

@Ödenburger [Hu/At]: mondd, hogy rosszul aludtál.

én is qkuctól tanultam ezt a kifogást:D

2015.06.01. 09:18:41

@~~Babette~~:

Nekem van jobb, Garfield mestertol tanultam:
HETFO VAN!!!!!

2015.06.01. 09:41:06

@~~Babette~~:

Nem mellesleg ez ismet egy jo het, mert csutortokon valamilyen katolikus unnep van, ezert munkaszuneti nap Ausztriaban. :) Szerintem a Vatikanban nincs annyi munkaszuneti nap katolikus unnepek miatt, mint itt... :)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2015.06.01. 09:44:03

@diggerdriver: A rudi meg a kolbász szarkazmus volt. Ha nem jön át bocs.

qkuc 2015.06.01. 09:51:26

Ezt a túrórudis agybajt nem lehetne hanyagolni? Tényleg valakit mardos belülről a Túró Rudi kínzó hiánya? A kolbász még talán ....

qkuc 2015.06.01. 09:52:00

@Mammaroza: Hát elsőre nem jött át, szkúzi, :D.

qkuc 2015.06.01. 09:57:06

@Ödenburger [Hu/At]: Neked élhető, nekem is élhető és még úgy a lakosság 10-20-30 szerencsésebb %-ának, na és a többiek?

"Aki elmegy, azoknak gondolom foleg rossz, mert maskeppen nem menne el. "

Karrier? Kalandvágy? Világpolgári életérzés? Nemcsak azért mennek el emberek, mert itthon rossz. vagy ha igen, akkor én leszek a kivétel? :D

qkuc 2015.06.01. 09:58:05

@~~Babette~~: na lám, :D, bár erre nem emlékszem, de tény, nem az emlékező tehetségemért fognak szobrot állítani nekem, :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 10:00:58

Olvasom az előzményeket Réka linkjén.Meg már másik posztokban is volt hasonló, hogy otthagyták az üres ingatlant a banknak, végrehajtóknak.És akkor ez így hogy van?A bank szépen belenyuxik, hogy az adós lelépett, hiába van érvényes szerződés?
Cserébe érte lett egy esetleg felújításra szoruló, eladhatatlan lakás, netán egy félkész, senkinek se kellő ház és akkor most rendben vagyunk?Nincsen körözés kiadás, stb, rendőrséggel kerestetés?Ha visszajön az adós, akkor reptéren, határon nem kapcsolják le?
Ez ilyen egyszerű dolog?Nem értem...
Oké, hogy nehéz sorsuk volt, de ha mindenki így gondolkozna, hová jutna a világ?
Akkor csak mi voltunk olyan barmok, hogy visszafizettük a hitelt?Mekkora lúzerek vagyunk, bakker...
Írom mindezt úgy, hogyha valaki, akkor én egy csepp könnyet nem ejtek az otthoni bankrendszer mellett, sőt, ha csak lehet, még rúgok egyet rajtuk.Undorító az a pénzügyi viselkedés, ami otthon eluralkodott, de valahogy mégsem ezt látnám megoldásnak...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.06.01. 10:01:25

Ütős írás volt ez így kora reggel. Egészséges lélekre vall hogy az előzmények után mégis sikerült megkötni a békét.

Mrs. Clayton 2015.06.01. 10:15:48

@ChristineK: normalis emberek altalaban igy mukodnek, aki tobb ev utan sem lel bekere annak szakemberhez kellene fordulnia

@geegee: eloszor is egy polgarjogi szerzodes nem teljesitese nem buncselekmeny, igy a rendorsegnek semmi koze hozza
masodszor termeszetesen a bank ilyenkor ervenyesiti a kesedelmi kamat igenyet meg egy rakas mast, plusz a vegrehajto sem ingyen dolgozik, ez mind hozzajon az eredeti koveteleshez, mint irta a szerzo elarvereztek a hazat, az igy befolyt vetelar vagy fedezett minden kovetelest vagy nem, ha nem, az meg nem jelenti azt, hogy ezzel a mai napig hatralekban lennenek, mert ufye a kulonbozetet ki is fizethettek, ha egyaltalan volt
egyebkent meg mi a fraszt kellene csinalni, ha sehonnan sem lehet annyi penzt szerezni, hogy a tartozasod visszafizesd es egyezsegre sem hajlando a bank? mondjuk fel is kothette volna magat, tenyleg...

2015.06.01. 10:17:49

"A nagy szívben több ország is elfér"
Ez a cim nagyon tetszik, nagyon magamenak erzem: Magyarorszag, Ausztria, Kanada, USA es Mexiko jol megfer a szivemben, mindet szeretem a magam modjan, mindegyikben van szeretnivalo. Magyarorszagnak a hosszu evek alatt nem hogy megbocsatottam, de meg is szerettem, meg is ertettem, hogy mi miert van, mi miert volt es mi miert lesz, ha lesz:) Kritizalni, szidni nem fogom, mert szerintem egy normalis ember sem nagyon szidja a szuleit, akik felneveltek, alapot adtak neki az eletre. Kanadat is szeretem, raadasul tobbet eltem itt, mint Magyarorszagon. Felnott fejjel ujraszulettem itt, hiszen uj nyelvet kellett tanulnom, uj szokasokat kellett felvennem, ujra kellett iskolakba is jarnom, uj szakmakat is tanultam, ujraeltem kamaszkoromat is itt, uj szerelmek, csalodasok is ertek. Bejartam keresztul - kasul ezt az orszagot is es elmondhatom, hogy jobban ismerem, mint az atlag kanadai. Megismertem es megtapasztaltam egy olyan tarsadalmi es gazdasagi rendszert is itt, amirol csak hallottam es olvastam elotte, igy lett osszehasonlitasi alapom is a "masikhoz", amit szinten evtizedekig tapasztaltam es a boromon ereztem. Innen szarmazik a problemam is, amiert kritizalom ezt az orszagot, ezt a tarsadalmi rendszert. Ez sem kulonb, mint az un. "atkos" volt. Itt is a proli sziv, ott is az szivott, bar nem annyira, mint itt:)
Pax vobiscum.
A posztrol nem irok, nem ismerem az elozmenyeket, de nem is erdekel. Mindenkinek megvannak a maga gyartotta tragediai, van aki sirankozik rajta, van aki meg egyszeruen tulteszi magat a multon. Ecceru, nem?:)

2015.06.01. 10:17:53

@qkuc:

A rossz, az nem csak anyagi ertelemben lehet rossz. Az is rossz, ha nem tudod kielegiteni a kalandvagyadat, pl. De ha minden ok, minden jo, akkor meg miert mennel el. Persze biztosan ilyen is van, de azt gondolom, nem ez a nagy tomeg.

Taxomükke (UK) 2015.06.01. 10:20:33

@ChristineK: Az idő minden sebet begyógyít, ugye...

Hari Seldon 2 2015.06.01. 10:21:51

A "Hálás kell legyek..."

Szakasz egy olyan filozófia amit hasonlít az enyémre:
"minden úgy volt jó, ahogy történt... - különben nem lennénk itt ahol vagyunk..."
Igaz ez bármire a világon ami befolyásolhatta az életünket. (bármeddig megyünk vissza a múltba)

balinko72 2015.06.01. 10:24:27

Geegee
szóval a Bank ha végrehajtó listára kerültél nem ad neked semmi esélyt eladja a tartozásod egy faktoringnak amibe az egyik tulajdonos jééé a bank ... aztán ha kérsz méltányosságot azt mondja, ok fizess kb 300.000.-t havonta, ami persze nem megy.
Te elkeseredsz , leadod a kulcsod , erre a faktoring elárverezi a 50% a lakásod ( mivel nem volt más érdeklődö ...) amit véletlenségből egy brokercég vesz meg amiben jéé szintén benne van a Bank mint tulajdonos és ők közösen eladják busás haszonnal a családi házadat a hiteled bejön nekik plusz 20-30% haszon .............. öt éve ez igy müködött.

balinko72 2015.06.01. 10:31:27

Jess G ez pontosan igy van !

2015.06.01. 10:32:09

@geegee:
Itt, ebben a varosban egesz uj lakonegyede valtak kihaltta, hazak ezreit hagytak ott a tulajdonosaik a 80'-as evek elejen, amikor beutott a krach es elvesztettek a munkajukat, nem tudtak fizetni a bankoknak a reszleteket. Ugyanez tortent az USA-ban is 2008 utan. Egesz subdivision-ok valtak szellemvarossa. Kaliforniaban satorvarosok alakultak a regi haztulajdonosok ideiglenes elszallasolasara. Ez itt ha nem is termeszetes, de elofordul, eleg gyakran.

adg 2015.06.01. 10:39:56

@geegee: a bank felelossege KELLENE, hogy legyen, hogy annyi hitelt adjon, amennyire van fedezet. En azt erzem problemanak, hogy magyarorszagon (lehet mashol is, de nincs tapasztalatom) a bank a vegtelensegig mehet a behajtassal, a vegrehajtot is eleg nehez kordaban tartani, ha megszalad a tolla.
Teszem azt veszel egy lakast, 60 szazalek a hitel. Nem tudod fizetni.
A normalis szerintem az lenne,hogy lakas ugrik, arverezes, a befolyo osszegbol rendezik a tartozast, ha marad valami, akkor az megy az adoshoz. Ha nem eleg a lakas ara, akkor a kulonbozetet a bank szopta, mert elnezte a hitel fedezetet. Ez lenne a normalis.
De itt van ez a kis ugyes egyetemes felelosseg, aztan szinte minden vagyonoddal felelsz te is, meg a hazastarsad is.
Nincsenek is erdekelve, hogy ertelmesen rendezzek a problemat, azt arverezik eloszor , amit a legegyszerubb.
Pl. van egy 10 misi tartozasod. A hazad er 20-at. A kocsid 1-et, es van a szamladon 500000. Mi kovetkezik? Leinkasszalj a szamladat, elviszi az autodat, es utana ugyanugy bukod a lakast is. vegul ott allsz semmi nelkul. Ha szerencsed van, marad valami penz. Bar igen kreativak tudnak lenni, amikor a koltsegekrol meg kamatokrol kell elszamolni, milliokkal kepesek tevedni, es midig csak egy iranyba valahogy. Resen kell lenni.

Es a hulye jogszabaly is ezt erolteti, a kisebb felol kell a nagy ertek fele menni, ingatlan az utolso. Akkor is, ha semmi ertelme.

A legjobb, ha ugy erzed valami nem stimmel, mar illeteket kell fizetned a kifogasert. Mikor elvileg arrol van szo, hogy nincs penzed.

SzZoole 2015.06.01. 10:56:13

Nekem tetszet,szep kis iras.
Egyebkent nem is csodalkozom,hogy megbekeltel,hiszen egy csoda szep festoi kisvarosban laktok,de nem csak a varosotok,hanem az egesz Devon bay egy mese szep hely.
Torquay,Paington,Brixham,Darthmouth es a Dart folyo kornyeken lakni sok mindent elfeledtett az emberel.En tudom mert voltunk ott egy parszor.Most is ott lennenk,de tavaly nyar vegen kiprobaltuk Isle of Wight szigetet,(sajnos)azt kell mondanom,hogy az ubereli ezeket a helyeket.
Most is megyunk mar 20.-ra meg is van a kompjegyunk,de nyar vegere valoszinu,hogy Paington-ba is elnezunk egy hosszu hetvegere,akkor talan fogunk tudni talalkozni:)

qkuc 2015.06.01. 11:06:14

@Ödenburger [Hu/At]: Nem akarok mélyen belebonyolódni, de a kalandvágy mitől "rossz"? Ennyi erővel minden belső motiváció az, ami az előrehaladásra sarkall.

2015.06.01. 11:08:54

@qkuc:

Nem a kalandvagy rosz, hanem az a helyzet, amikor nem tudod kielegiteni a kalandvagyadat. Vagyis magyarul hianyt szenvedsz. Es az nem jo. Tul filozofikusra sikeredett volna a mai eszmefutattasom, hogy senki nem erti?

2015.06.01. 11:14:28

@adg [Au, Darwin]:
Ha valaki csodot jelent Kanadaban, az alabbi dolgokat tarthatja meg (tartomanyonkent valtozo)
www.alger.ca/bankruptcyalberta/assets-you-can-keep-in-bankruptcy-canada.htm

Egy erdekes pelda, ha valaki nem tudja a haz reszleteit fizetni es csodot jelent:
"A real estate agent appraises your house at $150,000 and you owe the mortgage company $120,000. I've got $30,000 in equity, right?"
Not necessarily. The amount of equity in this house should be calculated as follows:
Fair market value $150,000
Less: Selling costs @ 6% ($9000)
Legal fees ($1,200)
Mortgage penalty ($4,500)
Mortgage ($120,000)
Tax arrears ($400)
Utility arrears ($400)
Equity in the home: $14,500

In this particular example, the trustee would expect the bankrupt to pay $14,500 before their bankruptcy was completed, if the bankrupt wanted to retain possession of their home.

qkuc 2015.06.01. 11:16:28

@Ödenburger [Hu/At]: Én biztosan nem értem, de mondjuk már súlyosan terhelve indult ez a mai reggel nálam, az tény, :D.

qkuc 2015.06.01. 11:28:18

@adg [Au, Darwin]: "a bank felelossege KELLENE, hogy legyen, hogy annyi hitelt adjon, amennyire van fedezet." addig amíg törvények szabályozzák a hitelnyújtás szabályait, addig inkább az állam feladata lenne.

Egyébiránt elég sok és "szigorú" szabálynak kell megfelelned (most már különösen), hogy átmenj az (elő)minősítésen (leánykori neve: scoring).

Herr Géza 2015.06.01. 11:35:21

@Ödenburger [Hu/At]: Hát Vatikánban lehet, hogy nincs (bár ott egyadta nyaralás az élet, nem?), de mifelénk szintén ünnep a csütörtök, ergó 4 napos hétvége jön megint...:)))))

adg 2015.06.01. 11:44:26

@Cascabel: na ja. De azt meg kanadaban is nehezen tudom elkepzelni hogy veszel egy 100 ezres hazat, melyen van 60 ezer hitel. Van mellette egy masik hasonlo erteku hazad is, tehermentesen. Van mellette meg ket autod, meg egy kis penzed a bankban.
Majd evekig fizeted a hitelt, es amikor nem tudod tovabb, akkorerre a hitelre indul egy vegtelensegig elhuzodo vegrehajtas, a kamat lazan felcsusszan a tartozasod felere, plusz a vegrehajto is tartja a markat egy igen nagy osszegert. Ezek utan elviszi a ket kocsit, lesopri a bankszamladat, tiltja a fizetesedet, es arveresre adja mindket lakast, mert a maradek tartozasodra nem eleg az egyik. Amelyikben nem laksz, az az erteke 50%an meg lehet venni, a masikat kicsit tobbert.
A buli vegen marad kb 50 ezred, ugy hogy vegul magad sikerult eladni a lakasokat kicsit jobb aron.

Auto arveres mo-n.
Becsertek egy millio.
1000000?
750000?
500000?
250000?
Kozben a tisztesseges vevojeloltek osszeallnak kis korbe. Az egyik kulon arverest tart, eldontik, ki veszi meg az autot. Kikialtasi ar 250. Valaki (joska) vegul adna 460-at. Megoldas: 250-nel joska licital, es senki mas. 250-ert elhozza a kocsit, a maradek 210-et elosztjak egymas kozt. As arveres koltsegei, az auto tarolasa, papirmunka stb miatt majdnem annyit levonnak az adostol, mint a befolyt penz. Nagy ertelme volt az egesznek.
Szerencsere volt annyi eszem, hogy megkertem a 2 meteres 150 kilos baratomat, hogy vegye meg a kocsit. Kiszamoltam, mennyi az, ami meg megeri, es ugy voltunk vele, 600-ig el lehet menni, akkor meg el tudom adni utana annyiert, hogy nullara kifussak vele. Szerencsere valaki ralicitalt a 600-ra. Megmaradt a penz. Nem kis uvoltozes volt, hogy a barat nem akar resztvenni a jatekban. Mondtak neki, hogy komplett hulye, igy sosem veszi meg az autot. Aztan a vegen is mondtak neki, latod, milyen hulye vagy? O meg csak vigyorgott, en? Ti!

A masik kocsit visszakifogasoltam a vegrehajtotol. Boldog volt. :)

Herr Géza 2015.06.01. 11:50:09

Rózamami: rulez !!!
Imádom a blogját, a stílusát és az elsö poszt (vazze, azt még én is megkönnyeztem...) óta figyelemmel kísérve a sorsukat, így távolból is örülök, hogy rendbe tudták rakni magukat.
Az otthoni bank-faktoring-végrehajtó maffia meg le van szarva.... és ez így van jól (mondom ezt én, aki kifizettem két devizahitelt...).
Az üzletben ugyanis mindig van kockázat, tisztességes esetben mindkét fél részére, de a banki üzletben valahogy mindig mindent az ügyfél visel.

Egy kis sokaknak hasznos OFF:
N.o.-ban mától él a törvény, hogy az ingatlanközvetítöt az fizeti, aki a munkáját megrendelte ("Bestellerprinzip"), tehát, ha a kiadó/eladó kégli értékesítésével/bérlökereséssel a tulaj fogadta fel az ügynököt, akkor ö állja a proviziót (bérlésnél ugye jellemzöen 2,38 havi bérleti díj...).
Azért nagyon még nem kell örülni, mert jellemzö trükk lehet pl. a kijátszásra, hogy betesz a kéglibe két rozzant sámlit meg három kukából túrt szekrényt a konyhába és azt mondja, hogy a "beépített konyhabútorért" lelépési díjat kér, ami kb. pont annyi lesz, mint a provizió összege. Persze ezért föl/le/bejelentheted x fórumon, igazat is fogsz kapni, de a lakás tuti nem a tied lesz....

2015.06.01. 11:54:20

@Herr Géza:

Hajjaj, pedig en penteken a Chiemsee partjan akartam napozni, mondvan, hogy a bajorok ugyis dolgoznak aznap... Akkor tumultus lesz arrafele is? Megyunk Salzburgba par napra, gondoltam kicsit korbekiranduljuk a Chiemsee-t is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 11:56:39

@Jess G: Na jó, de feljelent, tartozá, bíróság, adós nem jelenik meg, valamit biztos kitalál a bank, hogy visszajöjjön a kihelyezett összeg, nem?
Azt hogy visszafizették e vagy se, nem tudni.

@balinko72: Nem tudom, a válság kellős közepén hogy adtak el bármit is busás haszonnal, mikor vásárlók nem léteztek gyakorlatilag, de persze nem lehet kizárni.

@Cascabel: Láttam képeket Detroitról, ott is így ürült ki a kertváros nagy része.Ott még fel is gyújtották a házakat, aztán meg dózerrel tették a földdel egyenlővé.Döbbenet.Mostanra meg igazi sztyeppék vannak a hajdani városrészek helyén.De nem tudom, azokkal az adósokkal mi van, ezzel le van tudva az egész tartozás, és futni hagyják, vagy valahogy még préselnének belőlük pénzt a bangkok...

@adg [Au, Darwin]: Hát ja, így kéne legyen szerintem is, ezzel szemben meg, ugye...Főleg Magyarországon

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 12:01:01

@adg [Au, Darwin]: Állítólag mostanában már nem ennyire maffiózusak ezek az eladások, mert lehen neten is alkudni, hogy a nagydarab verőemberek ne tudják elriasztani a vásárlókat...

Herr Géza 2015.06.01. 12:01:59

@Ödenburger [Hu/At]: De bizony, a bajoroknál is ünnep a Fronleichnam és egyúttal náluk is iskolaszünet van még a héten...

Herr Géza 2015.06.01. 12:03:45

@Herr Géza: Mondjuk ilyenkor sokan elmennek már délre, elönyaralásra, tehát talán olyan nagy tumultus nem lesz, hogy oda sem fértek a tóhoz......:))) És király idö lesz: 30 fok, napsütés a hét második felében.

adg 2015.06.01. 12:04:49

@qkuc: igen, javul a helyzet. Nem a szabalyozasrol beszeltem, hanem a felelossegrol. A fedezetnek elegnek kellene lennie, hogy fedezze a hitelt. Az volna a celja, azert fedezet.
En lennek allam, gyorsan tovenybe lenne foglalva, hogy a fedezet erejeig felel az ados. minden esetben kb.

qkuc 2015.06.01. 12:05:23

@Herr Géza: Ez a rengeteg ünnep, kezdek tisztára irigy lenni, :D.

Herr Géza 2015.06.01. 12:06:19

@qkuc: Én is irigylem magunkat május-júniusban...:))))

adg 2015.06.01. 12:08:21

@geegee: ja, mostmar tobb cucc megy netes arveresre. A mi idonkben indult, alig ment valami netre. Az apeh mar ugy csinalta, arra emlekszem. De nekem nem volt veluk ugyem, sajnos nem tudtam a szolgaltatas elonyeirol meggyozodni. :D

2015.06.01. 12:09:10

@Herr Géza: ja, azt neztem, h mind a 4 nap jo ido lesz, egyedul vasarnap estere mond gyenge esot, de addigra mar ugyis otthon leszunk... :)

2015.06.01. 12:09:45

@Herr Géza:

Ja, nehez is lesz visszaszokni az 5 napos munkahethez... :)))

Pernilla 2015.06.01. 12:10:23

@qkuc: @Herr Géza: amikor az ünnepnapokrol van szo, valahogy senki nem haborog a katolikus egyhaz ellen... :D

2015.06.01. 12:13:30

@Pernilla: @Herr Géza:

Azert a kedvencem a Nagypentek. Amikor felvettek, megkerdeztek, milyen vallasu vagyok. Mondtam Evangilesche HB. Aztan a kovetkezo Nagypentek elott szoltak, hogy akkor nekem nem kell jonni dolgozni, mivel aki Evangelische, annak az hivatalos munkaszuneti nap!! :)))) Mindenki masnak nem... :)))

Herr Géza 2015.06.01. 12:18:24

@Pernilla: Nálunk speciel evangélikus/református a tartomány túlnyomó többsége.....

Pernilla 2015.06.01. 12:20:04

@Ödenburger [Hu/At]: ja igen, nekem az pont nagy csalodas volt, mert ugy tudtam, hogy az ünnepnap, es amikor lattam a munkahelyi naptarban, hogy az nincs ünnepnapnak jelölve, akkor jött a koppanas, hogy az nekem nem ünnep, mert nem vagyok evangelikus :-)

Pernilla 2015.06.01. 12:21:24

@Herr Géza: oke, en Ausztriabol kiindulva nyilatkoztam, de a kommentem lenyege igy is atjött gondolom :-))

qkuc 2015.06.01. 12:21:49

@adg [Au, Darwin]: Valami ilyesmi van, a fedezet x százalékáig lehet csak hitelt nyújtani (asszem ez HUF hitel esetén 60 vagy 75%). Vagyis ez a max hitelkeret és ezeket "rontják" le az egyéb paraméterek.

qkuc 2015.06.01. 12:29:18

@Pernilla: én a vallási megbékélés híve vagyok, ünnepelném mindnek az ünnepeit egy-egy munkaszüneti nappal, :D

nyuszigonosz 2015.06.01. 12:46:13

@Ödenburger [Hu/At]:
Bajorország: ez a hét még iskolai szünet és a csütörtök munkaszüneti nap. Meg 30 fok is lesz.
Gondolom a kirándulóhelyek majd teli lesznek mindenhol néppel. :-)

Muscari 2015.06.01. 12:47:14

@Ödenburger [Hu/At]: bocs, nem olvastam el rendesen. Így viszont tényleg elmehetnél egy kis empátia továbbképzésre :-))
Én azt csodálom, hogy ennyi pozitív érzés jött elő belőle az évek során, azok után, ami történt.

nyuszigonosz 2015.06.01. 12:48:31

@Herr Géza: Látom Géza úr, megelöztél, eddig még nem jutottam az olvasással, mikor válaszoltam az Ödenburger írására.

balinko72 2015.06.01. 12:55:37

@geegee: a mi példánk .... 3,2 millió hitel aminek kamata kifizetve kb fent maradt a tőke .... bárlista nem törődik senki veled próbálsz megtenni mindent ez két és fél év (akkor bárlistások nem kaphattak hitelt ). Tartozás 8 millió már. Faktoring kezdetektől átveszi a 3.2 millió tartozást nem ad semmi lehetőséget csak 300.000-kénti törlesztést ami nevetséges ... Megint egy év 9,5 milliónál járunk minden féle költséggel együtt. Lakás árverési értéke 15 ról érdeklődő hiánya miatt fele 7,5 ... eladva 7,5 a brokereknek ezek eladták 10 millióért könyörgöm 3,2 keztük és ráment 11 év munkája a családiház garázs MINDEN akár válság van akár nem ... számolj !

adg 2015.06.01. 12:59:50

@qkuc: igen, ez szep. A baj az, hogy az nincs benne, hogy a koveteles nem lethet tobb a fedezetnel. Es meg csak nem is kell hozza devizahitel, hogy ebbol baj legyen.
Ha ez benne lenne, nem lenne erdeke az idohuzas a nyero felnek.
En ugy csinalnam, hogy pl lakashitel eseten viheti a bank a fedezetul szolgalo lakast, es kesz. Ados tiszta.

Na mindegy, nem akarom erre vinni a temat nagyon.
Inkabb megnezem Mojyo tegnap javasolt jatekat, hatha talalok valami rendes kertvarost benne. :)

Muscari 2015.06.01. 13:00:19

@geegee: nincs feljelentés, ez nem bűncselekmény. Ha még tartozol akkor rádszáll a végrehaktó, ő az igazi mumus.

2015.06.01. 13:14:34

@Muscari:

Ja, szoktam hasonlo javaslatokat kapni. :)

Azt viszont, amit anno is irtam, tovabbra is fenntartom. Egyreszt nagyon buszkek lehetnek magukra, mert egy nagyon nehez helyzetet oldottak meg kivaloan, gyakorlatilag a padlorol alltak fel. Ugyanakkor a bajaikert nem Mo a felelos. A betegseg sajnos neha jon, es azert legfeljebb az elet hibaztathato.

Anyagilag pedig ok maguk kormanyoztak magukat bele az egeszbe. En sem vettem fel anno devizahitelt, pedig megtehettem volna. Mert utananeztem, es nem vallaltam de a kockazatot. Inkabb fizettem az alberletet. A legtobben, akik felvettek, meg el sem olvastak a leirt felteteleket sem, nemhogy utanajarjanak, milyen szerencsejatekba vagnak is bele. Mert minden devizaugylet szerencsejatek. Es senki nem fogott fegyvert a fejukhoz. Szoval az ilyen devizahiteles sirankozast sosem fogom megerteni, sosem fogok a devizahitelesekkel egyeterteni, es siman felelotlen embereknek tartom oket, akik meg ahhoz is lustak, hogy egy eletukre komolyan kihato dontes eseten alaposan utajarjanak a dolgoknak es atgondoljak azt. Innentol kezdve meg ok felelosek a sajat helyzetukert. Szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 13:16:00

@Jess G: pont ezen gondolkoztam, hogy oké, hogy beadták a kulcsot, de azért valami aláírás vagy valami nem kell, vagy mehet tényleg így ebek harmincadjára, elárverezik, átírják, levelet küldenek, senki nem veszi át és pont?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 13:18:23

@adg [Au, Darwin]: ehhez képest állítólag lakásra majd 100%ra is adtak hitelt, majd jött a kamatemelés, jött az árfolyam, a hitel a duplája stb, autót, lakást elárverezik, és még mindig ott van ugyanannyi hitel, mint amennyivel indultak.

remélem, lesz változás, mert ez nem jó így.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 13:35:11

@geegee: minap hallottam, hogy valakiket olcsón be akarnak telepíteni Detroitba...

qkuc 2015.06.01. 13:36:53

@geegee: Detroit esetében a város ment maga csődben nem?

adg 2015.06.01. 13:39:16

@~~Babette~~: a mienk raadasul forintos volt. De mindegy, nem banom, hogy igy alakult. Akkor nem esett jol. A penznel jobban zavart, hogy nem is a mi hitelunk volt, csak a mi hulyesegunk. Meg egy hatalmas csalodas valakiben. De nem az orszagban igazan. :)

De mindegy, le van szarva. Szep volt, elmult.

Es igen, ahogy irod, minden szirszart visznek eloszor, es nem csokken vele a tartozas egy centit sem. Az idot meg huzzak a vegtelensegig, minden aprosagra hetekig kell varni, mikozben ketyeg a buntetokamat.

Ertem amugy Odenburger kollega erveleset is. De annyi teruleten vagyunk ostobak, ezert van egy sor minden szabalyozva. Az, hogy valaki hulye, nem jelenti azt, hogy ki kell fosztani. Szep tiszta lenne az egesz, ha meg lenne hatarozva, hogy x fedezetre ennyi a hitel, es nem kerhet tobbet a bank, akkor sem, ha eszreveszi, hogy a hitelfelvevo hulye. Ha jol tudom, van ilyen rendszer is. Nem meg, tulvallaltad magad, akkor visszaadod a hazat, aztan jonapot. Persze a hiteltortenetednek annyi, de nem csontoznak ki teljesen. Ott erdeke a banknak, hogy valoban utanajarjon a fedezetnek es az ugyfel hitekepessegenek.

A vegrehajto meg, nahat az egy kulon buli... :)

soad1221 2015.06.01. 13:48:29

@adg [Au, Darwin]: bizony... mert hol is van az üzleti kockázat, ha a fedezetet nagyjából korlátlanul kiterjesztheti?
mondjuk miért állunk meg a házastársnál, miért ne lehetne a házastárs unokatestvére, esetleg a szomszéd, nem? végül is, lehet, hogy a feleséged sütött már neki vmit, így ő is haszonélvezője volt annak a hitelnek, nem? :)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2015.06.01. 14:02:14

@Ödenburger [Hu/At]: nem devizahitel volt. Masfelmillió forint pedig teljesen vállalhatónak tûnt 15 évre egy 15 milliós házra.
Ès ki akartuk fizetni. Évekig róbálkoztunk.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2015.06.01. 14:06:25

@Mammaroza: jah.. És sosem írtam olyat, hogy az egész Magyarország hibája.
Csak megtörtént, tudomásul vettük, megoldottuk.
Hogy rossz volt a szájíz.
Kinek ne lett volna?

soad1221 2015.06.01. 14:20:04

@adg [Au, Darwin]: ja egyébként a rokon mit mondott? hogy bocsika?

@Ödenburger [Hu/At]: én alapvetően egyetértek veled. Én magam sem vettem fel devizahitelt, ez rövidtávon is szerencsejáték, hiszen mondjuk a 2004-5-6 környékén felvett 15-20 éves futamidejű hiteleknél bőségesen elég lett volna, arra gondolni, hogy mi volt 10-15-20 évvel azelőtt... ehhez még csak képzettség sem kell szerintem, első körben látszik, hogy ennek komoly kockázata van. Aki ezzel együtt mégis felveszi a hitelt hát az az ő döntése...

Viszont van egy-két oldala a dolognak ami valóban szabályozás kérdése. Ilyen amit adg is említett, hogy az amit fedezetnek elfogadtak az bizony a fedezet. Ha annak az értéke lecsökkent, és a kamatok felmentek és a jelenkori értéke nem fedezi a teljes tartozást, akkor az a bank üzleti kockázata. A feleségem, testvérem, unokahúgom, szomszédom és egykori osztálytársam vagyona és öröksége nem az én tartozásom fedezete (tudom ebben a formában nem is igaz, de lényeg érthető... :))

De ilyen a kamatszámítás módja, amit teljesen egyoldalúan, változtathatott. nem arról van szó, hogy az eur árfolyam emelkedése miatt megugrott a törlesztő részlet, hanem a bank időközben úgy döntött, hogy egyébként neki nem lenne meg az elvárt üzleti terv a jelenlegi szerződéssel, így módosítjuk picit a feltételeket, hogy meglegyen.
szóval a történetben van itt pár csúnya dolog, ami azért nem az adós felelőssége volt csupán...

Golf2 2015.06.01. 14:20:21

Reggel 7kor írtam hogy vajon dolgozik e a posztolò?

Mrs. Clayton 2015.06.01. 14:22:00

@geegee: de megis mivel jelentene fel, persze megtehetne, ha epp arrol lenne szo, hogy soha nem is akartak volna visszafizetni a hitelt es lehetoseguk sem lett volna ra, ekkor csalas lenne, de ugy nem ez volt, mint leirtam ilyenkor a bankok extra lezarasi dijat meg ilyen olyan kamatokat szepen rapakolnak az eredeti tartozasra, plusz a vegrehajtas es egyeb koltsegek is hozzajonnek, ezeket levonjak a befolyt vetelarbol es akkor az egyenleg lehet minusz, plusz vagy 0, ha a vetelar nem fedezte a tartozast, akkor termeszetesen azt nem elengedik neki, hanem azzal tovabbra is tartozik, ezt vagy kifizeti vagy nem, termeszetesen ha nem, akkor megprobaljak azt is vegrehajtani aminek tovabbi koltsegei lesznek, amivel tovabb no a tartozasa
alapvetoen az nem megoldas, hogy elszaladsz kulfoldre, mert mondjuk az unioban siman vegre lehet hajtani az ilyen tartozasokat, ha van mibol, ha nincs akkor is meg lehet azt tenni, hogy soha ne evuljon el a tartozas, aztan ha egyszer hazaesz a fene es munkat vallalsz es kinyomozzak hogy hol, akkor meg egyszer csak elkezdik behajtani, mert addig kuldenek felszolitasokat, hogy mindig tovabbi 5 evvel ki lehet tolni az elevulest, ha meg megunjak vagy elfelejtik kikuldeni, akkor meg egyszer csak elevul es annyi

azt viszont nem igazan ertem, hogy ilyen lehetetlen helyzetbe kerult embereket hogyan lehet irigyelni, orulj neki, hogy te ki tudtad fizetni a hiteledet onerobol, miert lettel volna ettol te hulye ok meg okosok, akik aztan jol csobehuztak a bankot? azert ez elegge kifordult gondolkodas

2015.06.01. 14:22:47

@Mammaroza: Tobbszor irtam mar ma, hogy egyebkent abszolut tisztellek, mert nehez helyzetbol, a padlorol alltatok fel, es nem sok embernek sikerult volna. Meg nekem is megmaradt a sztori, meg igy jopar ev tavlatabol is. A rossz szajiz, meg hat... kinek mi marad...

Mrs. Clayton 2015.06.01. 14:25:29

@~~Babette~~: marmint mit kellene hogy alairjanak? mert ha nem irjak ala azt a valamit, szerinted nem arverezik el a hazat?
gondolom az elszamolasrol szolo levelezest valahova azert kikuldtek nekik

Mrs. Clayton 2015.06.01. 14:31:05

@Ödenburger [Hu/At]: azert szar erzes lehet, amikor rajossz mekkora ongolt lottel, hihetetlen vagy
megis honnan vetted, hogy deviza hiteluk van, most majd azt talalod ki, hogy nem kellett volna a fekete jovedelmukre hitelt felvenni, vagy uzsorasoktol kolcsonkerni? vagy hogy teccettek volna jobb vegzettseget szerezni, akkor nem jarntak volna igy?
azt ugye hallottad mar, hogy bajok nem mindig csak massal tortennek, aztan elegge ciki lesz, amikor majd te vagy a csaladtagod leszel rakos es nem tudtok dolgozni, aztan meg enni
bar tudom neked ott a csaladod aki segitene, aha...
ne jarj meg csak hasonloan se, mert elegge fajo lenne
szerintem

2015.06.01. 14:39:09

@Jess G:

1, nem irtam, hogy ok devizahitelt vettek fel, reggel ota megy a devizahiteles nyavogas es magyarazkodas, illetve korabban - legalabbis ha jol emlekszem - az o cikke kapcsan is volt egy nagy adok-kapok a temaban, erre reagaltam es utaltam vissza. De ugy latszik ma tenyleg vagy en nem tudok erthetoen irni, vagy nehanyan nem tudnak szoveget ertelmezni.... Tehat megegyszer lassan irom, hogy ertsd: az egesz diveizehiteles rinyalasra ugy altalaban reagaltam.

2, Nem fogom tobbszor leirni, de hogy az ilyen idiota olvasni es ertelmezni es keptelen onjelolt igazsagosztok is ertsek, olvasd el ezt @Ödenburger [Hu/At]:

3, Habar nem tartozik ide, de eleg kozelrol tudom mit jelent a rak, 12 eves voltam, amikor apam meghalt, es anyam is 4 rakos muteten van tul (hala Istennek o kigyogyult). Szoval koszonom, ha felvilagositasz, mivel jar, de hidd el, tudom magamtol is.

Határátkelő 2015.06.01. 14:41:54

@Jess G: Szerintem azért személyeskedni nem kellene. Kösz.

Mrs. Clayton 2015.06.01. 14:43:01

@Ödenburger [Hu/At]: na, szuper, akkor szerintem probalj visszaemlekezni, hogy amikor ez megtortent a csaladoddal, akkor te mit ereztel es akkor probalj meg igy itelkezni
egyebkent szerintem kivaloan tudok szoveget ertelmezni, az h te nem jol fogalmazol nem az en hibam, egyebkent meg, ha ugy erzed h mindenki teged szapul, akkor nem mindenki mas megy forgalommal szemben, hanem te, hm?

Muscari 2015.06.01. 14:45:28

@Ödenburger [Hu/At]: nincs most időm visszaketesni, mert rövid a szünetem, de ha jól emlékszem, akkor az eset sokkal komplikáltabb, minthogy simán bedőlt a hitel. Volt valami telekhatár-probléma, meg földhivatali mulasztás meg az ønkormányzat keze is benne volt valahogy aztán ezem szépen elúsztak a dolgok.

Mi is vettünk fel devizahitelt, fizetjük is hősiesen. Mondjuk mi még nem jártunk annyira rosszul, mint sokak.

2015.06.01. 14:45:48

@Jess G:

Egyaltalan nem erzem, hogy barki engem szapulna. Te vagy egyedul, aki - nemcsak velem - elvitte a stilust egy elegge szemelyeskedo iranyba. Valoban nem kellett volna reagalnom, csak hat en sem mindig gondolkozom, mielott irok, sajnos...

2015.06.01. 14:47:51

@Jess G: Az meg azt gondolom megengedett, hogy mas velemenyem, mint akar mindenki masnak is itt blogon... Vagy ez mar a forgalommal szembe menes?

soad1221 2015.06.01. 14:50:10

@Jess G: szerintem azért nem volt ennyire szélsőséges amit írt...

én ebben a témában nagyon is szétválasztanám az adós, a bank és az állam felelősségét, mert bizony mindenkinek van benne sara elég vastagon és mindhárom fél elég hangosan szapulja a másik kettőt, ő maga csak áldozat.
nem beszélve arról, hogy vesszük az általános lakásra-autóra mindenre felvett eur, chf hitelről, de ugye látjuk, hogy ezt sem igazán lehet általánosítani. (lásd adg-t aki, annyiban volt hülye, hogy megbízott egy emberben akiben nem kellett volna... onnantól kényszerpálya és menteni a menthetőt... pláne forinthitel, tehát a devizahiteles téma rá nem is húzható...)

Én egyébként is hosszútávon a megoldását abban látom, hogy kötelezően van egy biztosítási összeg a hitel törlesztőjén, ami minden élethelyzetre ad megoldást. Igen, egy hitel legyen terhelve még a törlesztőrészlet 5-10%-val, hogy munkahely elvesztése, betegség és vagy halál esetén legyen fedezet.
A halál az egyik legjobb példa. A feleségemmel felveszünk 30 évre 20 Milliót ft-ot, a fedezet jelen értéken mondjuk 35 millió, de 2 hónap múlva újabb ingatlanpiaci buborék pukkan, mi meg autóbalesetben meghalunk. A 3 pici gyerekünk, meg örököl egy akkorra már max 25 milliót érő ingatlant, amire egyébként nem nagyon van vevő, és mellé hitelt, amit a bank, lévén az üzleti tervet tartani szeretné, szóval az a hitel szépen felszalad 30 millióra... és senki nem követel semmilyen biztosítékot arra, hogy ez így még csak elméletben se történhessen meg..a gyakorlatban meg tök simán végig mehetett...

Mrs. Clayton 2015.06.01. 14:51:13

@Ödenburger [Hu/At]: most mi az h en szemelyeskedek, te azt mondtad, h a szerzo maga vezette bele magat a lehetetlen helyzetebe, majd megjegyezted, h te sem vettel fel deviza hitelt, mert te okos voltal es utana neztel

en erre megjegyeztem, h ez a sztori ismereteben elegge nagy ongol, mert a szerzo tortenete minden csak nem a sajat maguk tonkretetele, hanem egyszeruen elvesztek a burokracia utvesztoiben, mint irta 15 millios hazra 1,5 millio forint hitel nem egy vilag, mind a ketten kerestek, csak a feleseg betegsege nem tette lehetove, hogy dolgozzanak, viszont senkitol sehonnan semmi tamogatast nem kaptak, meg fizetesi haladekot sem, vagy egy kivalto hitelt vagy egyebet
erre en megjegyeztem, hogy ha majd te jarsz minden korultekintes ellenere igy, akkor majd mas lesz am a leanyzo fekvese, hol van ebben szemelyeskedes?
en nem szemelyeskedek

Muscari 2015.06.01. 14:52:55

@adg [Au, Darwin]: én ismertem rendes végrehajtót, a család egyik nyugdíjas tagjánál járt. Rozzant ház, rozzant berendezés, az adós nevén semmi nincs. Becsöngetett, körülnézett aztán azt mondta, hogy a nincsből nem lehet elvenni és elköszönt.

Közben hozták azt a törvényt is, hogy a rokkantak már járadékot kapnak, nem nyugdíjat, abból meg nem lehet vonni. Így szegény rokonnak semmije sincsen, nem is lesz, csak a rokkantjáradéka, de legalább tud aludni. A hitelt meg úgy kapta a nyakába, hogy ő is szívességet tett :-(

2015.06.01. 14:54:23

@Jess G:

Tudod mit? Meg nem gyoztel meg teljesen, de ha meg haromszor leirod ugyanazt, anelkul, hogy azt, amit en irok elolvasnad, akkor viszont mar biztosan igazad lesz...

Muscari 2015.06.01. 14:57:59

@Jess G: én tudok olyat, aki az árverezés után semmi elszámolást nem kapott. Azt gyanítja, hogy az elárverezett ingatlan címére küldhették ki :-)

Mrs. Clayton 2015.06.01. 14:59:46

@soad1221: a helyzet az, jo lenne azt hinni, hogy en, meg te, meg aki okos az fel tud keszulni a legrosszabbra is, es kulonben is, ilyenek csak masokkal tortennek
es igen lehet kotni hitelfedeeti biztositast
de ha ismered a biztositokat, akkor tudod, h az sem olyan egyszeru, h te odaallsz a karigenyeddeles es akkor ok mar tegnapra fizettek is
szoval meg egy ilyen biztositas mellett is bele lehet egy olyanba szaladni, hogy nem tudsz tovabb torleszteni es arveres es mindennek vege
sajnos a legnagyobb korultekintes mellett is lesznek mindig olyan emberek, akik megszivjak, mert a burokracia az ilyen, csak egyenmegoldast ismer
a tortenetnek nem az a tanulsaga, hogy ne vegyel fel hitelt, es nem menj ki az utcara mert fejedre eshet egy cserep
hanem lepj tovabb es boldogulj
szerintem

Mrs. Clayton 2015.06.01. 15:01:37

@Muscari: lehetseges, de lehet az is, hogy sehova se kuldtek ki, vegrehajtoknal minden megeshet
nekem rendszeresen elfelejtettek a kesedelmi kamatot vegrehatani, midig egyesevel kellett konyorognom, h legyen mar olyan szives es meg azt is, ne csak a toket

adg 2015.06.01. 15:02:48

@soad1221: Hat, kulonosebben semmit sem mondott. Hablaty. Meg nem o a hibas, meg ilyesmik. Szopott o is rendesen amugy, en csak amiatt hibaztatom, hogy nem szolt idoben, hogy baj van.
Rengeteget megsporoltunk volna vele, ha nem az utolso utani pillanatban borul a bili. Akkor meg el tudtuk volna adni az egyik lakast, es kifutotta volna a tartozast, vagy majdnem. Lehetett volna a bankkal egyezkedni kicsit. A vegrehajto onmagaban milliokat rakott a tartozashoz, plusz a tokolese, idohuzasa, es a szemetkedese a kollegajaval. Ugyanis ket vegrehajtonk volt, mert a ket lakas ket vegrehajto teruleten fekudt, es kitalaltak, hogy az egyik a felesegemmel torodik, a masik meg velem. Biztos veletlenul lett igy, egy ugy ket vegrehajtohoz. Mik vannak.
Kertuk a birosagon, hogy egyesitsek az ugyet, mert hogy egy hitelrol van szo, de elhajtottak.
Na most kepzeld el, milyen klasszul lehet egy lakast elarverezni, ha az kettonk neven van, es csak az egyik felet adjak el? Egy darab kopasz erdeklodo volt. Szimpatikus figura.

De mindegy, tul vagyok rajta, felesegem meg nem annyira. De ha akkor sikerul megoldani a helyzetet, akkor most a varos szelen a negyediken olvasgatnam a hataratkelot, es gondolkoznek rajta.
Most meg hozok egy grapefruitot a kertbol, viragzik a karambola, es lassan a mango is. A gyerekek folyekonyan beszelnek angolul, en meg magasepuletekkel foglalkozom, amit mindig is akartam es kb sose lehetett volna Magyarorszagon.

Most akkor megszivtuk, vagy sem?

2015.06.01. 15:04:35

@Muscari:

Ja, valoban felreertheto volt, ezert megegyszer leirom. A devizahiteles resz nem konkretan neki szolt, hanem ugy altalaban az elotte folyo vitara reagaltam. De igy visszaolvasva tenyleg nem volt egyertelmu...

Nekem csak az a bajom, es azert piszkalja a csoromet ez az egesz tema, mert akkor mindenki engem nezett hulyenek, hogy idezem "sz.rert-h.gyert adjak a penzt", en meg inkabb dobom ki alberletre, ahelyett, hogy devizahitelt vennek fel lakasra. Aztan ugyanezek az emberek azok, akik amikor bedol a hiteluk, mindenkit hibaztattak miatta, csak magukat nem. Majd legvegul jon az allam, es megmenti oket, de alapvetoen ezzel is legedetlenek, mert nem engedtek el az osszes tartozasukat, es nem fizetett meg egy kavet is nekik a bank.

Nem mondom, hogy minden devizahiteles ilyen, de nem egy ilyen van kornyezetemben, es a nagy devizahiteles tuntetokrol is kiderult, hogy nem egynek 3-4-5 hitele is van... Es ez azert igy eleg bosszanto...

soad1221 2015.06.01. 15:12:37

@Jess G: nem is ezt akartam ezzel mondani.
pontosan, a szabályozás egyen megoldást ismer. az esetek meg mind különbözőek. Most ne ragadjunk meg annál, hogy Mo-n a biztosító és a bank miként működik/működött, mert abban szerintem szinte mindenki egyetért, hogy nem jól volt/van szabályozva a terület, nem kevés demagóg politikus él meg ebből a közhelyből. A megoldás feltétele a szabályozás, ha az rendben van, innen tudunk indul
De attól még a különböző eseteknek mind van egy-egy közös nevezője, mégpedig, hogy egyszer csak egy adott pillanatban fizetésképtelenné vált az adós.
Ez az a pillanat, amit ha bejelent, akkor lépne be a biztosító, hogy mik az okok, meg ebből a szempontból nem érdekes, ezért fizeti a biztosítási díjat.

Én pont arról beszélek, hogy ne "okosnak" kelljen lenni ahhoz, hogy ilyet köss, hanem legyen a hitelnek a része. vagy kötelező velejárója. Ahogyan ha van autót, van kötelezően felelősségbiztosításod mellé. Hogy vannak olyan helyzetek amire nem lehet felkészülni. Persze, mindig lesz is. De ha azokra felkészülünk, amikre lehet, akkor már a 10 helyzetből 9-re van megoldásod is. nem mindegy, hogy a 10 előforduló helyzetből 3-4-re kell megoldást keresned, ha egy bekövetkezik, hanem csak az esetleg 1-re amire nem tudtál felkészülni. és akkor max jön még 1, amit meg végképp senki elképzelni sem tudott..
de a kommentem még távolról sem kapcsolódik a poszthoz, mielőtt a más témába átment beszélgetést visszakötnénk..

adg 2015.06.01. 15:12:59

@soad1221: "mi meg autóbalesetben meghalunk. A 3 pici gyerekünk, meg örököl egy akkorra már max 25 milliót érő ingatlant, ... és mellé hitelt, amit a bank, lévén az üzleti tervet tartani szeretné, szóval az a hitel szépen felszalad 30 millióra"

Ne igy legyen, de a 3 gyerek kapna egy gyamot is, aki ha nem akarja majd fizetni a hitelt, akkor lemond az oroksegrol, ha abbol amugy nem telne ki a tartozas. Es akkor a banknak van egy szep haza, bekoltozhet oda, vagy a hajaba kenheti. Az orokosok nem felelnek a tartozasokert, csak az orokseg erejeig.

Muscari 2015.06.01. 15:13:37

@Ödenburger [Hu/At]: én nem szoktam panaszkodni, mondom, mi még viszonylag jól megúsxtuk, a lakás ki van adva és a lakbér betakarja a törlesztést. Mire nyugdíjba megyünk lesz egu lakás, amit majd el tudunk adni, spórolunk hozzá és veszünk valamit Albániában vagy egy kis horvát szigeten. Ez a terv:-)

soad1221 2015.06.01. 15:19:41

@adg [Au, Darwin]: pfff... szép történet...

egyébként megszívtátok rendesen... mert gondolom nem kevés pénz úszott el a dolgon... az meg más kérdés, hogy a maradékot ügyesen "fektettétek be" :)

"akkor most a varos szelen a negyediken olvasgatnam a hataratkelot, es gondolkoznek rajta. "

bár gondolom nem annak szántad, de ezt most picit magamra veszem... na persze nem vagyok ilyen nárcisztikus alkat, hogy mindenbe magamat magyarázzam bele, de (igaz nem a város szélén, és nem a 4-iken) kb ez van velem most...
najó, nem is gondolkozunk, hanem inkább dolgozunk rajta, de ez még így is minimum 2 év... addigra meg lehet, hogy Mo újra világhatalom, szóval lehet, hogy okafogyott lesz :)

Muscari 2015.06.01. 15:22:49

@Jess G: az sxép. Akkor mi van, ha egy végrehajtó nyugdíjba megy. Valaki átveszi az összes ügyét vagy szétosztják?

adg 2015.06.01. 15:24:28

@soad1221: Nekem van ilyen biztositasom a kocsi hitelehez. Nem volt tul draga, ha munkakeptelenne valnek, kirugnak vagy elpusztulok, akkor kifizetik a mardek hitelt.

@Muscari: "én ismertem rendes végrehajtót" Ritka fajta, be kell kereteztetni.
Valoszinuleg nem latott semmi penzt. Nem terult volna meg a munkaja. Ha jol emlekszem, o a felkerese pillanataban mar kap egy bizonyos osszeget a vegrehajtast kerotol. Igy is nyert. :)

Muscari 2015.06.01. 15:24:58

@soad1221: miért két év? Min kell ilyen sokat dolgozmotok?

Mrs. Clayton 2015.06.01. 15:25:27

@Muscari: persze, ha meghal kijelolnek ugygondnokot aki viszi a meg folyamatban levo ugyeit, legalabbis ugyvedeknel igy van

Muscari 2015.06.01. 15:25:57

@adg [Au, Darwin]: így van, nem volt mit fogni.

rumitom 2015.06.01. 15:27:52

@Jess G: en is pontosan igy latom.
Egy veszett helyzet kialakulasahoz szinte mindig van segitseg a sajat hulyesegunkon kivul is. Megoldani viszont altalaban mar nekunk kell, egyedul.

soad1221 2015.06.01. 15:28:12

@adg [Au, Darwin]: nem, sajnos ez nem teljesen így van. Kap egy gyámot, jobb esetben egy jóindulatú rokon vállalja, rosszabb esetben állami gyám lesz, aki meg pont lefogja szarni...
Ha a jobb eset van, akkor 18 éves koráig nem nyúl senki semmihez.. ez a banknak is kurvára macerás, a gyám nem mondhat le róla, ugyanis ő kezeli a pénzt, amiről minden évben szépen be kell számolnia. teljesen természetesen a gyámhivatalnak kell, akik rendszerint rendkívül szimpatikusak, bár részben megértem abból kiindulva, hogy milyen az átlag akikkel a munkájuk során találkoznak..
Tehát a dolog szépen 18 éves korukig elhúzódik...
és ebben pontban dönthet ő, 18 évesen rendkívül komoly segítséget kapva az államtól, nagyjából felolvassák neki a jogszabályt, hogy nyilatkozz...
és igen visszautasíthatja az örökséget, max addig lehet róla lehúzni a bőrt. indul 0 ft-al, szülők nélkül 18 évesen, azért mert a szülei voltak olyan hülyék, hogy hitelet vettek fel egy nagyértékű ingatlanra, a kifejezetten jónak mondható fizetésükre, csak egy barom éppen szembejött, úgy ahogy nem kellett volna.
De a lényeg annyi, hogy egyetlen dolgot kellett volna tenni: kötelező a hitel mellé a biztosítás. És ezzel marha sok mindent meg lehet előzni...

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2015.06.01. 15:29:30

@Golf2: dolgozik. Jelenleg is, csak épp az ebédidejét tölti.

Hari Seldon 2 2015.06.01. 15:29:32

@qkuc:
Sőt a "munka ünnepét" is ünnepeljük azzal... :-)

Mrs. Clayton 2015.06.01. 15:29:53

@Muscari: mert mi a baj Magyarorszaggal? en ultetgetem a bogarat a ferjem fulebe, de mondjuk ertheto h hallani sem akar rola, kb annyit tud magyarul, h ket ugras, meg guluszem, nem hiszem, h pont majd 60-70 evesen szeretne megtanulni
te biztos vagy benne, h szeretnel albanul vagy horvatul tanulni annyi idosen?

soad1221 2015.06.01. 15:30:51

@Muscari: anélkül, hogy részeltekbe belemennék a feleségem éppen a "kistestvére" gyámja... innen a viszonylag biztosnak mondható infóim a témáról..
Ez még 2 év, és azért minimum, mert nyilván nem csukjuk be 18 éves korában az ajtót, hogy szia, akkor mi most mentünk...

soad1221 2015.06.01. 15:34:04

@Muscari: ja és azért is, mert bár valamelyest beszélünk (inkább olvasunk) angol nyelven, de ha rövidtávon a szakmánkban szeretnénk dolgozni, akkor ezen azért bőven van mit fejleszteni, szóval nem árt addig tanulni, ha már addig nem mehetünk.. :)

Mrs. Clayton 2015.06.01. 15:42:10

@rumitom: ismertem valakit, aki egy marhasag miatt kerult bortonbe, sosem hitte volna, hogy ez vele megeshet, aztan megis

soad1221 2015.06.01. 15:49:02

@Jess G: ez érdekelne... miért került börtönbe?
Pont ugyanebből a felállásból indult ki egy beszélgetés pár haverommal és 2-en voltunk, akiket nem sikerült meggyőzni, arról, hogy teljesen váratlanul érhet ilyen valakit, hanem inkább arról van szó, hogy egészen egyszerűen nem veszi komolyan a kockázatot...

mi az amivel mégis börtönbe kerülhet valaki, de nem lehet rá számítani vagy kivédeni? már hogy egy demokráciában.. az olyan országokat hagyjuk ki, ahol bármilyen éppen aktuális érdeknek megfelelő koholt vád elég erre...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.01. 16:05:00

@Jess G: Nem lesz szüksége rá, hogy megtanuljon albánul vagy horvátul. Egy nyugdíjasnak, akinek már nem kell dolgoznia, megvan a kis pénze élete végéig, tökéletesen elég az angol itt is, meg Horvátországban is, meg más mediterrán országokban is. A hétköznapi életben elboldogul angolul is, nagyon sok svéd, norvég, amerikai stb. nyugdíjas él itt is, meg más mediterrán országokban is. Valószínűleg egyik sem tanult meg sem albánul, sem horvátul, spanyolul, olaszul esetleg. Maximum annyi lesz majd a problémája, hogy nem tud átmenni a szomszédba „pletykálkodni”, ha éppen erre van igénye. Ez valóban könnyebb Mo-on az anyanyelvén, bár amennyire a magyarok törődnek mostanában egymással meg az emberi kapcsolataikkal... (Bocsánat, ez csúnya általánosítás volt.) A másik dolog, amit nagyon sok külföldön élő leírt, hogy amióta külföldön él, sokkal többet beszél pl. skype-on azokkal, akik fontosak neki, tehát még erősödött is a kapcsolat az otthon maradottakkal. Másrészt, ez nem a világ vége, autóval 12 óra alatt Mo-on vannak (és csak egyre jobb lesz), vagy ugyanígy a rokonok, barátok meglátogatják őket, és egyúttal letudják a nyaralást is. :)

Mrs. Clayton 2015.06.01. 16:05:21

@soad1221: konnyen lehet hibazni, ha az ember hirtelen felindulasaban cselekszik

az egyik eset egy 18 eves lanye, viragboltjuk volt, egy no rendelt egy csokrot, de nem nagyon szeretett fizetni, mindenki tudta a faluban, mindig azzal jott, hogy majd holnap behozom, most nincs, aztan sose jott el a holnap
ebben az esetben elore megigerte hogy fizetni fog, amikor megy a csokorert, de masnap a boltos fent emlitett lanya volt ott, aki kerte a penzt, majd jott a szokasos duma, h majd holnap
ha jol emlekszem akkor a virag a "vevohoz" kerult valahogy mig a lany elvette a babakocsit gyerekkel egyutt, h addig akkor en ezt veszem el ha nem fizeted ki a viragot, vagy vmi hasonlo
erre a vevo viragostul elment
mondjuk szerintem ezen a lany lepodott meg a legjobban, minden esetre masnap a rendorok mentek a gyerekert meg a lanyart

a masik eset ami igy hirtelen eszembe jut az egy sportolo, boxolo, vagy kickboxolo mar nem emlekszem, valami kuzdosport
latja az ember a lakasa ablakabol hogy valaki epp ki akarja nyitni a kocsijat, lement az utcara kerdezte az embert h megis mit szeretne, az vagy utott vagy kes is volt ez meg leutotte egy mozdulattal, az beverte a fejet es meghalt
itt valami olyan volt a biroi indoklas h tudnia kellett volna, h eros es kepes egy utessel megolni, mert h sportol es aranytalanul lepett fel

aztan fiatal fiuk az ejszaka kozepen kicsit autoversenyeznek, kihalt az utca, mi baj lehet, ki gyorsul jobban, ilyesmi, aztan egy villanyoszlop kiugrott elejuk, ugyan nem halt meg senki, de maradando karosodas egyebek igy a sofor mehetett az egyetem elott a boribe

de ha csak megkered egy haverodat aki 140 kg 210 magas erosen izmos h ugyan beszelgessen mar el az adosoddal, az meg egy kicsit elragadtatja magat, konnyen bekerulhetsz, pedig csak a penzt szeretted volna visszakerni

konnyen megy az ilyen, csak kicsit nem kell vegig gondolni a dolgokat es mar be is vittek

ja ez se olyan regi
a motort a vevo nem szeretne kifizetni, elokerul egy gazpisztoly csak ugy nyomatekositas kepp, aztan h ertsen is a szobol berakjak egy teherauto csomagterebe majd valahol a pusztaban elengedik

wuaaa 2015.06.01. 16:15:53

@geegee: @~~Babette~~: @qkuc: Detroit sztoriját pontosan én sem ismerem és most nem fogom kigooglizni csak hogy okosabbnak tűnjek, de Detroit majdnem napi szinten eszembe jut, méghozzá annak az apropóján, ami az orrom előtt történik.
Norvégia, Stavanger. Az észak olajfővárosa. Az ingatlanok ára 10 év alatt - a kilencvenes évek végétől számítva - a tizenötszörösére ugrott. Amikor idekerültem 2007-ben, az ipari parkot nem győzték építeni. Mindenki itt akart bizniszelni, harc folyt minden bérelhető négyzetméterért, iroda, raktár, műhelycsarnok, vagy pincelakás - egyre ment. Nagyon sok ember költözött ide a világ minden tájáról.
Az eladó lakásokért nem hogy sorban álltak az emberek, de már előző éjjel hálózsákban ott aludtak a küszöbön, úgy sorakoztak, hogy másnap reggel, ha jön a banki ember, feliratkozhassanak a listára és aztán sms-ben licitálva egyre feljebb és feljebb verjék az árakat.
Több ezren kaptak felmondást az utóbbi fél évben, jelentős részük mérnök, offshore, oil&gas, ilyesmi, és még nincs vége.
Azóta - mondjuk hogy fél év - az lett a helyzet, hogy soha nem látott mennyiségű ingatlant kínálnak eladásra. Megnézni őket se jár jóformán senki a megadott időpontban, ott ül az ingatlanos meg a tulaj kettecskén és kávézgatnak egy órán keresztül, a "régi" szép időket emlegetve.. Ha van is érdeklődő, az az első licitben bedob egy árat, 300-400 ezerrel (NOK) kevesebbet, mint a meghirdetett ár. (Hallottam már 1,4 milliót is ár alatt és eladták.)
Az ipari parkban 70 000 négyzetméternyi iroda áll üresen.
Ha nem lennék itt, nem lenne honnan ezt megtudom. Érdekes ezt látni, hogy mennyit változhat minden pár hónap alatt.

csőcsere 2015.06.01. 16:16:25

@Muscari: ehhez a szerencsének vajmi kevés köze van. :-) Sokkal inkább annak, hogy még kapcsolatunk hajnalán, 14 éve, az első családi ebédkor egymásnak ugrott a két "oldal". Aztán mindenki magába szállt. Megállapodtunk, a politika tabutéma. Ha valaki mégis olykor rákezd, a többiek hallgatnak. Előbb-utóbb a felszólaló abbahagyja és inkább eszünk még egy kicsit. :-)
Az igaz, hogy egyik barátnőm szakított velem pár éve, mert azt hiszi, fidesznyik vagyok, csak azért, mert nem éltetem a baloldalt és kikristályosodott elveim vannak a szegénységgel kapcsolatban.

csőcsere 2015.06.01. 16:18:48

@wuaaa [nor]: talán az egyik Csupasz pisztolyban volt:

Detroit a földönkívüliek támadása előtt: a tévében füstölgő romok
Detroit a földönkívüliek támadása után: a tévében füstölgő romok + a háttérben tripodok.

soad1221 2015.06.01. 16:21:57

@Jess G: na azért ezek közül max az első amit nem lehet előre tudni, hogy ebből komoly bünti is lehet...
nyilván itt a részelteket nem ismerjük pontosan, de az első esetben a lány ugyan vádolható gyermekrablással, de ügyész legyen a talpán aki bizonyítani tudja az ellenkezőjét, ha a lány azt mondja, hogy a csávó egészen egyszerűen otthagyta a saját gyerekét...

a másik, hogy a sportoló, ha valóban volt ott kés, akkor már ő nyerte volna a dolgot, így viszont, hogy megütötte és nem volt kés, akkor jogos, hogy ő tudatában van a saját képességeimnek és tudásának

De az összes olyan, hogy abban a pillanatban, hogy vki cselekedett vmit, tudatában volt annak, hogy ennek a következménye bizony börtön lehet. Ne mond már, hogy a gázpisztoly csak úgy nyomatékosításképpen nem egy egyértelműen bűncselekmény kategória...

egyik esetben sem érdekes, hogy a kiindulópontban kinek van igaza. A jog pont arról szól, hogy nem önbíráskodunk, hanem ezt rábízzuk a hatóságokra (rendőrség-ügyészség-bíróság).
Persze tudom, hogy ez nem ennyire egyszerű, de amit leírtál lényegében mindegyik könnyen látható előre, hogy milyen következményekkel jár. Mondom a kockázatot alulbecsülte.

rumitom 2015.06.01. 16:23:35

@Jess G: ezeknek a nagyresze azert kimeriti az onbiraskodas fogalmat :)

A balesetet okozo sracot bortonbe dugni miutan a feltehetoleg haverjat lebenitotta mondjuk eleg felelotlen biroi dontesnek tartom. Rosszabb esetben alapbol egy orokeletere lelkiismeretfurdalassal kuzdo emberi roncs lett volna. Jobb esetben evek alatt tul teszi magat, a lelki bunhodes viszont nem marad el. A bortonben meg barki valhat belole..

rumitom 2015.06.01. 16:33:21

@wuaaa [nor]: az ilyesmit atelni mindig brutalis erzes. A vilag legbiztosabb allasa, cege, szakmaja sem biztos. Dublinban kb ugyanez jatszodott le. 10+ even keresztul evi 10-15% ingatlanaremelkedes. Aztan circa masfel ev alatt a felere vagy az ala esett minden 2010 kornyeken. Tavaly 22%-ot emelkedtek az ingatlanarak, atlagosan. Jo helyen 50%-t is. Ezek csak szamok igy. De benne lenni es atelni komoly.

Fenti szamok emlekezetbol irodtak es indikativ jelleguek, ertuk felelosseget vallalni nem tudok

soad1221 2015.06.01. 16:39:46

@rumitom: ezek szerintem mindenhol lejátszódtak...már önmagában az ingatlan árakkal..

szóval ez nem egyedi, végig söpört a fél világon.
Detroit és ezek szerint Stavanger is inkább azért érdekes, mert egy iszonyatos fejlődésnek, amikor mindent lehet csinálni, mert van vevő, gyakorlatilag bármennyiért, pár év alatt a szó szerinti rohadásba fordul át, na ez azért már kicsit durvább... amennyire tudom Detroitban gyakorlatilag nincs munka, a városban ugyan emberek vannak, de termelés gyakorlatilag 0..

Hogy Dublinban mi volt azt nem tudom... :) ha ugyanez, akkor bocs..

tableno 2015.06.01. 16:52:46

Szerintem most már ideje lenne lezárni ezt a sorozatot. Ennél jobbat úgy se fog senki írni, minek folytatni ezek után? ;)

Mrs. Clayton 2015.06.01. 17:05:41

@soad1221: nem mondtam ha gondolkodik valaki akkor nem lathatja elore h bori lehet a vege

Az elso szemelyi szabadsag jogellenes korlatozasa halmazatban a zsarolassal
A masodik halalt okozo testi sertes, a harmadik maradando fogyatekossagot okozo testi serteshalmazatban a kozuti kozlekedes szabalyainak megsertesevel
Aztan megint szemelyi szabadsag ellen elkovetett bcs es az utolso felbujtas
@rumitom: egy joideje kozepmerteku buntetes van nem igazan van mit merlegelni ez bizony tudtommal a jelenlegi szabalyok szerint is minimum 1-1, 5 ev bori/foghaz erre mar nem emlekszem, nem vagyok nagy buntetos, aztan lehet kedvezmennyyel szabadulni

Mrs. Clayton 2015.06.01. 17:08:21

@soad1221: ne viccelj, meg a legbenabb ugyesz is 2 perc alatt bebizonyitja h visszatartotta a gyereket
1. Aki nem rutinos bunozo az egy kihallgatason ha hazudik 2 keresztkerdes utan lebukik
2. Ha csak otthagyta miert volt meg mindig nala a gyerek masnap?

rumitom 2015.06.01. 17:10:03

@soad1221: nem ugyanolyan mertekben mert nem csak egy iparra volt beallva a varos/orszag, de pl munkanelkuliseg 3% rol 15%ra szokott. A bankokat adopenzbol vasaroltak fel. Fizetesek csokkentek stb. Dublin nem valt szellemvarossa, de a valtozas szembeotlo.
En nem voltam vegig ott. De nem lehet nem eszrevenni h pl 2007 kornyeken hetfo este sem lehetett bejutni este 10 kor egy pubba mert folytak ki az emberek. 2011 kornyeken pentek este sem voltak nyitva a nagyobb helyek emeleti reszei. Hogy egy latvanyos peldat mondjak. Mindezt 6 vs 4 euros sor mellett.

De nem dublin vagy stavanger a lenyeg, hanem egy ekkora valtozast atelni barhol. Ehez kepest bp 10 eve es most alig valtozott. Ok, lett egy gozsdu meg picit valtozatosabb gasztro elet. ennyi.

blackhairlady 2015.06.01. 17:18:30

@~~Babette~~: En mar azt hiszem irtam egyszer, hogy a kozeli ismeroseimmel nem vagyok hajlando politikarol beszelni. Pont ezert mert sajnalnam nagyon, ha ilyen butasag miatt menne tonkre a baratsagunk.

soad1221 2015.06.01. 17:39:06

@Jess G: ok, nem értek ehhez, de ha a jóember lelép a virággal, a gyerek ott marad, akkor nekem az első igazából a rendőrség hívása lenne... nyilván ha ez kimarad akkor más kicsit problémásabb...
a kihallgatáson a virágtolvaj is sarokba szorítható szerintem, a rendőrök, meg pont ismerik is gondolom, ha már az egész falu/város tudja...

de mindegy is, mert az egész beszélgetés abból indult ki, hogy ki-mennyire képes előre gondolkodni, és ugyanez a probléma a devizahiteleknél is.. egyszerűen úgy vállalt kötelezettséget egy rakás ember 15-20 évre, hogy nem gondolt előre semennyire sem... csak míg ott azért volt jócskán probléma a szabályozással is, a fenti esetekben az egyetlen nem feltétlen rossz indulatú a csajszi volt... mondjuk továbbra is áll a kérdés, hogy mi a faszért tartotta magánál, illetve gondolom a szüleinek is feltűnt, hogy hoppá itt egy baba? vagy nem ? :)

szóval azért lehet, hogy nagyon is tudatos volt, sőt simán elhiszem, hogy visszamenőlegesen is kérte a tartozást, ha már egyszer így alakult.. ami meg lássuk be, nem biztos hogy érthető reakció egy viráglopásra...
Na de nem vagyok regényíró, szóval nem képzelgek tovább :)

soad1221 2015.06.01. 17:41:49

@rumitom: ja, hát Bp az tény, hogy ennyire nem változott, még a 2008-2010-es mélyponton sem... :)

blackhairlady 2015.06.01. 17:42:31

@nyuszigonosz(D): Nalunk mar csutortokon vegleg befejezodik az iskola. Ennek oromere mondjuk mar augusztus masodik feleben kezdodik az uj tanev:(

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 18:06:39

@Jess G: dehogynem.
mittudomén, a végrehajtás szabályozása egy szar.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.06.01. 18:06:44

@wuaaa [nor]: Nem akarok nagyon okoskodni, de annyiban nem ugyanaz, hogy Detroit esete mondhatni egyszeri. Jött egy óriási világválság és a város nagyon csúnyán megindult a lejtőn és nem is talált magára azóta sem.

Az olajipar meg igazából mindig is hullámvasút volt. Nyilván neked ez a mostani visszaesés a legszembetűnőbb mert ez az első amit átélsz külső szemlélőként ott helyben, de tekintve hogy az olajár időről időre visszaesik majd újra felkúszik... nem ez volt az első válság Stavanger életében és minden bizonnyal nem is az utolsó. :)

Ezért furcsállom is hogy pl. aki emiatt adja el a házat annak a mi a motivációja? Hogy 3-5 év múlva megint megvesse jóval drágábban? Nah mindegy, végülis nem az én pénzem. :)

Amúgy a mélypontot most érte el az ipar nagyjából a jelek szerint. Innentől majd másznak vissza az árak szépen lassacskán. Persze ez nem azt jelenti, hogy jövőre máris 100 dollár lesz a Brent. Lassú lesz a növekedés, de lesz. Ez tény. Szóval ha van rá keret, akkor még ősz előtt vágj bele egy lakásvásárlásba és majd add el 5-7 év múlva. Sokat fogsz vele kaszálni. :)

blackhairlady 2015.06.01. 18:08:00

@tableno: En azert meg varok egyet, szerintem az ove is nagyon jo jo lesz:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 18:09:07

@soad1221: ezért kell hitelfedezeti biztosítást kötni. nem drága.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 18:10:46

@Muscari: ha oda volt bejelentkezve, akkor több mint valószínű.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 18:13:48

@Jess G:

"jo lenne azt hinni, hogy en, meg te, meg aki okos az fel tud keszulni a legrosszabbra is, es kulonben is, ilyenek csak masokkal tortennek"

jaja, én is azt hittem magamról, hogy körültekintő vagyok, de majdnem vettem fel EUR hitelt meg egy házat, és csak a véletlenen múlt, hogy nem így történt. és tökre emlékszem, hogy mindent végiggondoltam, árfolyamot, monetáris uniót, kamatot, munkahelyemet,
de esküszöm, nem jutott eszembe, hogy majd a duplája lesz a árfolyam, és a kamatot 4-5-6-szorosára emelik majd.
és ugyanezt olvastam közgazdásztól is, gyakorló közgazdásztól.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 18:16:45

@Ödenburger [Hu/At]:
"megmenti oket"

alapvetően én sem értek egyet a megmentéssel, és a következmények elmosásával,
de itt ez nem azt jelenti, hogy bárki helyett az állam kifizeti a hitelt,

hanem azt jelenti, hogy visszarendezi a helyzetet akkorra, amikor felvették.

a végtörlesztés, hát no.....arról is van véleményem, de nem hangoztatom, mert nekem a '90-es nagyon jól jött:D

montroyal ( CAN qc) 2015.06.01. 18:17:13

@geegee: A bank szépen belenyuxik, hogy az adós lelépett, hiába van érvényes szerződés?

NORMALIS ORSZAGOKBAN personal bankrupcy es a bank viheti a hazad es SEMMIVEL nem tartozol tobbet !! bankrupcy es 7 evig semmi kolcsont nem kapsz de semmivel nem tartozol tovabb !!! nincs korozes meg birosag sincs ... ez a normalis !!

de nem is adnak kolcsont csak ha az osszes lakassal valo koltseged (aram futes is) nem eri el a fizetesed 33%-at .. es nem valtozik a torleszto reszlet kamat sem amig a szerzodes ideje tart .. ( ha 5 évre irtad ala utanna az akorinak megfelelovel ujra alairod ...

Muscari 2015.06.01. 18:25:23

@Jess G: hideg van és nincs tenger.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.01. 18:28:37

@Jess G: ha nem, az meg nem jelenti azt, hogy ezzel a mai napig hatralekban lennenek, mert ufye a kulonbozetet ki is fizethettek,

na ez az ami nincs mas orszagokban ..(amit ismerek)
csak a hazad a fedezet odaadod a kulcsot a hivatalos papirok elintezese utan es nincs tobb tartozasod ... hiteled se ... csak a haz .. kocsid egyebednek semmi koze a hazkolcsonhoz ...
a bank visszaveszi a hazat es ugy adja el annyiert amennyiert tudja feleert vagy duplajaert a penz a banke lesz .. .. az ingatlan adot futest stb a banknak kell allnia .. nalunk igy van ..

soad1221 2015.06.01. 18:30:44

@~~Babette~~: igen, erről írtam... én kötöttem is. de amit nem értek, hogy miért nem kötelező ez egy hitelhez? ha autóhoz lehet, miért nem egy hitelhez?

2015.06.01. 18:32:41

Megírtam én is. Megírtam, hogy rommagyarként, mit jelentett és jelent számomra Magyarország a magam szempontjai szerint.
Sok pályázati blogbejegyzést olvastam. És a legszomorúbb, hogy a többségükben fel sem merült, hogy bár csak egy rövid ideig is, de Magyarországon képzeljék el az életüket. Cirka 6 évembe telt, de simán meg tudtam értetni magammal, hogy ha kell, akkor igenis Magyaroprszág lehet alternatíva egy ideig. Most. És talán a jövőben is. Nekem már csak a níugdíjas-korú jövőmben, de talán ... Talán ... A román társadlom lassan már kiveti magából a szocialista, '89 előtti dnókat ... nagyon lassú a folyamat, de ez már elindult Magyarországon is. Orbán Viktor és a sleppje az utolsó dinó ... és ahogy elnézem, kiveti magából a társadalom. Persze, sok kárt tudnak még okozni :(.

2015.06.01. 18:43:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szóval, vennél házat Detroitban? ;)
Bár, ha jól tudom, nem is kell. Kapsz ingyen is... bizonyos feltételek mellett.
Detroit volt az Autóváros. Volt. Az amerikai (USA még mielőtt ...) kocsik az amerikai távolságokra készültek abban a szellemben, hogy az olajkészlet sosem fogy el, vagy csökken. Ha mégis, nem érinti az USA-t. Aztán mégis megtörtént.
Detroit veszte a pökhendiség ... nem váltott az Autóváros időben ...

soad1221 2015.06.01. 18:44:02

@~~Babette~~: ez komoly?
te értlemes ember vagy. Hány évre vetted volna fel, mondjuk 15? melyik évben tetted majdnem, mondjuk 2005? akkor Te 2005-ben vagy és azt mondod, hogy végig tudsz gondolni mindent, ami az EUR-al kapcsolatos lehetőség, árfolyam, kamatszint, stb.. egészen 2020-ig?
2005-ben vagy és visszagondolsz egy picit 1990-re. és már tudod a választ, hogy ez szerencsejáték.
Azt nyilván nem tudta senki, hogy majd egy USA-ban lévő ingatlanpiaci válság így kiterjed a világ egy komoly részére. ezt senki nem látta előre. voltak ugyan közgazdászok, akik megjósolták, hogy ez ebben a formában problémákat fog okozni, de nem tudta ezt így senki. ez egyértelmű.
Viszont, 2005-ben, amikor már a második 100 napos őrültségen is túl voltunk, Mo-n világos volt, hogy mi az EUR zónához rövid időn belül (1-3 év) nem csatlakozunk, egészen egyszerűen azért mert az ERM II feltételeit sem teljesítjük. Na így, ezt végig gondolva, Te felvennél egy olyan devizában 15 évre komolyabb összeget, hogy bárikor benne van a pakliban, hogy ez többszörösére ugrik? elég az árfolyam ingadozást nézni 1990 és 2005 között.. mondjuk az eur-hoz képest nem nagyon lehetett, de USD, CHF-hez bármikor.. vagy márkához...
Persze tudom, hogy könnyű utólag mondani, de akkor sem volt ez másként. Végig kell gondolni azt az időtávot visszafelé is, nem csak előre reménykedni, hogy csak jobb lesz..

Mrs. Clayton 2015.06.01. 18:44:31

@montroyal ( CAN qc): hat, Mo-n nagyon nem igy van, ha van munkad es a tartozasod az egekbe szokott, akkor akar orok eletedben fizetheted a tartozast

ez egy szemelyes ismerosommel esett meg meg a 90-es evekben, nagyon reszleteiben nem ismerem a tortenetet, szoval lehet hogy az ember hulyesege is, vagy csak az van benne a sztoriban, de a lenyeg, hogy felvett egy hitelt es inditott egy teheneszetet, ez total forint hitel volt, akkor meg nem volt devizahitel
aztan hogy hogy nem az egyik istallo kigyulladt es minden leegett, ja a hitel az azt hiszem a fejogeprendszerre volt, ha jol emlekszem ilyen millio forint
aztan a forint kamat a Bokros csomag korul ellszalt lett ilyen 40% es se teheneszet, se penz csak a torleszto reszlet, a kezes a testver volt, akinek volt haza miegyebe, szoval az ember azota is ezt a 20 evvel ezelotti hitelt nyogi mert ha nem fizetne a testvere haza uszna, vagy tole tiltanak

soad1221 2015.06.01. 18:46:19

@~~Babette~~: ok, már lehet, nem tudom, de amikor én Ft hitelt vettem fel nem volt...

Mrs. Clayton 2015.06.01. 18:46:26

@Muscari: a, ertem :-) azert majd kivancsi leszek mit dontotok, ha tenyleg oda juttok, hogy donteni kell

montroyal ( CAN qc) 2015.06.01. 18:49:17

@Cascabel: a bank csak az adossaggal foglalkozik es a koltsegeikkel tehat azert lehet jo aron banknak viszaadott hazat venni mert csak ezt az osszeget kerik ... hogy tobbet ér na azt a tulaj bukja az az nem mert ki sem fizette ... mit a kocsitartozasnal is igazabol amig ki nem fizeted a bank a tulajdonos tehet csak visszaveszi az o autojat es ugy adja el ahogy akarja ... de tobbet a tulajnak nincs anyagi felelosege

soad1221 2015.06.01. 18:50:35

@Jess G: és biztosítást sem kötött gondolom. már nem a hitelre, hanem úgy egyébként...

Ne érts félre én nem vagyok biztosítási ügynök, hogy reklámozzam, meg nagyon utálom is őket, de azért vannak dolgok amikre egészen egyszerűen kell, különben probléma esetén úszhat minden... ez is a pénzügyi tájékozottsághoz tartozik.
Az tény, hogy a bokros csomag környékén szépen ugrottak a kamatok..akkor sokan jól megszívták..

soad1221 2015.06.01. 18:51:16

@~~Babette~~: és mi tartott végül vissza?

soad1221 2015.06.01. 18:52:27

@montroyal ( CAN qc): ez nagyon jól van így..
jó lenne, ha itthon is így lenne...

2015.06.01. 18:53:54

@~~Babette~~: Az a közgazdász adja vissza a diplomáját. Ez egy.
Örülj nagyon annak a véletlennek. Ez kettő.
Lehet, hogy 20 éve még trendi volt, de manapság hitelt csak az kockáztossan, akinek tulképp nincs is égető szüksége rá. Ez három.
Pláne lakáshitlet, amivel olyan leszel mint a röghöz kötött ük-ük-ük-nagyapád, brr! Ez négy ;)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 18:55:04

itt megnézhetitek, az átlagnak milyen hitele van és hogyan gondolkodik.
ld kommentek
b-irodalom.blog.hu/2015/06/01/en_nyertem_a_lotton_es_adok_belole

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 18:56:29

@soad1221: nem találtam megfelelő házat, ami tetszett, az olyan drága volt, hogy nem mertem bevállalni a részleteket. aztán eljöttem a cégtől.
aztán meg megismerkedtem a férjemmel, és átvariáltunk mindent.

TilosazA (UK) 2015.06.01. 18:57:38

Hiába, Rozamami az Rozamami. És pont ma nem voltam itt, hogy kommenteljek. :)

montroyal ( CAN qc) 2015.06.01. 18:58:32

@Jess G: a bankrupcynal felvagy szabaditva az adosagoktol sot a syndicat es a torveny véd téged .. vagyis tobbet senki semmit nem kovetelhet rajtad ...

egyesek ugyesen kihasznaljak ezt pl vesznek 40 ezeret egy hazat(sokat ) es kolcsonvett neveknek eladjak 3x aron es ezek az uj tulajok szepen visszaadjak a banknak a hazat(kapnak egy kis penzt is a bandatol) ... nem legalis de csak az a resze hogy a haz nem er annyit amennyi kolcsont felvettek ra tehat csaltak de a banknak a visszaadas legalis ..

montroyal ( CAN qc) 2015.06.01. 18:59:30

@soad1221: mert ez a torveny es a torvenyhozok nem a zsebukre dolgoznak ..

qkuc 2015.06.01. 19:02:06

@soad1221: A nyaralásra felvett jelzálog hitelt kihagytad a sorból ..., :).

wuaaa 2015.06.01. 19:03:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem azt írtam, hogy jajjistenemvilágvége, de ha addig a 3 évig nincs munkád, miből törleszted a hitelt? Valami alapja csak van annak, hogy az idei olajexpot (ONS) lefújták, a szállodák kénytelenek megvállni alkalmazottaik egy részétől, az Air France megszünteti a párizsi járatát mert nincs utas, stb...

soad1221 2015.06.01. 19:12:17

@qkuc:najó az már az agyhalál kategoria... :)

M. Péter 2015.06.01. 19:14:32

@montroyal ( CAN qc): @adg [Au, Darwin]: Az USA 12 államában és Washington DC-ben, Kanadában pedig Albertában és Saskatchewanban van olyan, hogy az adós átadja a házát a banknak, és utána már nem tartozik tovább, Szóval amit írni szoktak, hogy bezzeg az USA-ban, az csak az USA kis részére vonatkozik, és a leírt tartozás adóköteles jövedelemnek minősül.

Természetesen nincs ingyenebéd, a kamatok államonként változnak, és ebben az egyik tényező az, hogy a törvény mennyire védi az adóst. Azokban államokban, ahol a banknak nagyobb a kockázata, magasabb a kamat mindenkinek.

Taxomükke (UK) 2015.06.01. 19:16:27

Akik most itt annyira nagyon okosak utólag a devizahitellel kapcsolatban, azokat hagy emlékeztessem, hogy egyrészt minden létező forrásból azt harsogták, hogy milyen biztonságos, másrészt rengeteg önkormányzat és cég is vett fel ilyen kölcsönt, nem csak szerintetek felelőtlen és segghülye magánemberek, harmadrészt akkoriban (éveken át) a svájci frank árfolyama a forinttal szemben viszonylag kevesett változott.
Mindenesetre jó tudni, hogy sok ilyen zseniális ember van még itt a fórumon is. Szívesen szavaznék rátok, ha alapítanátok egy pártot, hogy átvegyétek a hatalmat Magyarországon. Még akkor is, ha részben már kiiratkoztam a nemzetből.

qkuc 2015.06.01. 19:35:44

@tableno: 3 poszttal ezelőtt is ezt mondta valaki, :D.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.06.01. 19:36:57

@wuaaa [nor]: Hát sajnos ez egy ilyen terület. Vagy odafigyelsz és sokat teszel félre (azért az olajiparban mindig lehet félretenni, vannak olyan felárak) vagy mobilis vagy és mész a munka után (mert pl. lehet, hogy az ONS-t lefújták, de attól az OTC-t még megtartották, sőt!). Vagy amit ugyancsak sokan csinálnak, megutálod az egészet és az első leépítési hullámnál otthagyod a francba a szektort.

Sajnos erre sok embert nem "készítenek föl", pláne nem az egyszerű kétkezi munkások szintjén (csőszerelők, hegesztők, darukezelők, stb.). Ezt nagyon jól mutatja, hogy ha olyan emberekkel beszélsz/olvasod a történeteiket, akik kékgalléros munkát végeztek az olajiparban, akkor az mindig ugyanaz a sztori: "Sok embert kerestek az olajiparban, elmentem én is, jó volt a fizu, majd 8-10 évvel később összeomlott az ipar, engem kirugtak, átmentem xyz iparágba és azóta sem néztem vissza". Millió és millió ilyen élettörténet van. Szerintem nagyrészt ennek is köszönhető, hogy az emberek között már vagy 40 éve folyamatosan megy ez a városi legenda, hogy az olajipar hanyatlik, mindjárt elfogynak a készletek, fölösleges már ilyesmit tanulni, stb. Mindenkinek van legalább 1 ismerőse, aki ebben a szektorban dolgozott és csúnyán megütötte a bokáját az egyik ilyen mélypont alkalmával.

Sajnos ez egy ilyen terület, drasztikusan és gyorsan tud változni. És ha valaki erre nincs felkészülve, akkor azt csúnyán mellbevághatja a dolog.

qkuc 2015.06.01. 19:42:52

@~~Babette~~: annyit tennék hozzá, hogy sok esetben nem volt opció a HUF hitel, csak a deviza. A scoring kivágta a HUF hitelről, az devizásban meg átengedte.

qkuc 2015.06.01. 19:44:44

@montroyal ( CAN qc): otthon nincs magáncsőd egyelőre ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.01. 19:48:20

@Mammaroza:
Bakker!!!
Rózamami. Most olvastam vissza a beküldött írásomat.
Mit látok? BENNE VAN A TÚRÓ RUDI!!!
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Kész.
Visszaadom a diplomámat...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 19:49:29

@qkuc: mert tízezres különbségek voltak a részletek között. és elvileg csak a fizetés 30%-ig engedte a scoring.
(hupp, ez összedőlt..)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.01. 19:51:32

Ditroit autóváros volt. Szar autókat gyártottak, belebuktak.
Ilyen egyszerű.

Taxomükke (UK) 2015.06.01. 19:57:21

@diggerdriver: Ugyeugye...
Figyelj, megyek haza a héten, hozok neked két kartonnal az óriás Rudiból, jó lesz?
:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.01. 20:00:19

A posztról.
Megerősítést kaptam. Mikor volt a premier előtti Széljegyzet című stúdióbeszélgetés, elmondtam egy sztorit aminek a csattanója az volt hogy a magyarok indulatból hagyják el a hazát. Örkény Antal szociológus szerint nem. Aztán megegyeztünk abban hogy a fiatalok közül kevesebben de az idősebbeknek kell egy érzelmi indulati lökés ami erőt ad. A mai írás ebben megerősített.

Abban is egyetértek hogy utólag jótéteménynek tűnik az a sok rossz ami elindított az úton. Persze ez nem igaz. Mégis így érezzük.

qkuc 2015.06.01. 20:00:50

@~~Babette~~: A 30%-os küszöb akkor még nem volt, a KSH (a létmimimum adatokhoz egész pontosan) adatokhoz kapcsolódott a scoring.

Lehet valakinek érdekes, de 200+ beviteli mező tartozik egyetlen hitelügylethez, a coring pedig rengeteg feltételt "vizsgál", olyanokat is, amit rohadtul lényegtelennek tartok még én is (vezetékes vagy mobi telefon van-e, vagy mindkettő).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.01. 20:02:15

@Taxomükke: Jövő héten én is megyek haza de garantálom hogy eszembe se fog jutni.:))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2015.06.01. 20:07:04

@diggerdriver: Dehogynem...
Majd emlékeztetlek rá.
:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.01. 20:13:23

@Taxomükke:
Olyan jóindulatú vagy mint a legjobb barátom...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 20:17:14

@qkuc: mert volt egy időszak, amikor semmit nem kaptál, ha nem volt vezetékes telefonod, és ezt ellenőrizték is, felhívtak és a telefonhoz kértek....

Taxomükke (UK) 2015.06.01. 20:26:37

@diggerdriver: Asse tudom, kire gondolsz... a wannabe maffiózóra?
:))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.01. 20:29:35

@Taxomükke:
Ja. Akinek olyan barátja van annak nem kell ellenség...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.01. 20:30:27

egyébként mi a baj a túrórudival? :-))))

és remélem, ez az írás fog nyerni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 20:30:58

@balinko72: OKé, rendben, de hogy a p!csába adja el a bróker 10-ért és legfőképpen kinek, amikor ti nem tudtátok eladni éveken át?Ez hogy lehetséges?Vagy a 10 millió is egy fiktív ár volt?De akkor meg mi a jó a brókernek az egészből?Költség-ellentételezés?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 20:32:52

@balinko72: Gondolom, tik is hirdettétek orrba-szájba-fülbe-térdhajlatba...Szóval nekem ez magas.Persze az vili, hogy ez egy maffia és az egyszerű, kétfülű, földig érő lábú polgártárs jól nem járhat...

Taxomükke (UK) 2015.06.01. 20:33:09

@diggerdriver: Figyelj, nem rossz az, mire az ellenségeid észbe kapnának, és beszólnának neked, addigra a barátod már ugyanazt leírta, így az ellenségek már legfeljebb út tudnák ismételni, az meg elég gáz....
Én magamat szoktam kifigurázni, így még csak barátra sincs szükségem...
:)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 20:33:57

@Muscari: Hát jó, akkor legyen így; szerencsére nincs személyes tapasztalat, csak amit így netről újságból olvastam...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 20:37:36

@Muscari: Bár akkor az hogy van, hogyha én tartozok valakinek, akkor az beperel, tehát mehetek a bíróságra.Még polgári peres eljárásban is.Ha meg nem jelenek meg, nem veszem át az idézést, stb, akkor meg rögtön indul a kerestetés...Vagy rosszul tudom?
Ha nem így lenne, senki sem foglalkozna azzal, hogy visszafizesse a tartozását, vagy teljesítse a szerződést...Vagy mit nem értek akkor?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 20:44:01

@qkuc: Igen, tudtommal az is, meg a polgárok is.Mert hogy már a 60-as évektől hanyatlásnak indult az egész autógyártásdi, és ennek ilyen mérvű kihatása volt...Kórházak, komplett rendőrség, tűzoltóság, mindenféle állami szolgáltatás gyakorlatilag megszűnt.Elképesztő az egész.Az egykoron 2 millió körüli lakosságszám most valami 700 ezer és azok is mind lecsúszott feka családok.A fehérek elmenekültek.Persze biztos közrejátszottak az irreális ingatlanárak.2008-előtt egy ilyen könnyűszerkezetes papírház "ért" 20-30 ezer dollárt, 2012-re meg mondjuk a tizedét...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.01. 20:54:39

@Jess G: "akkor termeszetesen azt nem elengedik neki, hanem azzal tovabbra is tartozik, ezt vagy kifizeti vagy nem, termeszetesen ha nem, akkor megprobaljak azt is vegrehajtani aminek tovabbi koltsegei lesznek, amivel tovabb no a tartozasa"

Na, hát ezt kérdeztem én is az első kommentben, hogy ha ezt sehogy nem tudja behajtani a bank, akkor belenyugszik-e és kész?

"alapvetoen az nem megoldas, hogy elszaladsz kulfoldre, mert mondjuk az unioban siman vegre lehet hajtani az ilyen tartozasokat, ha van mibol, ha nincs akkor is meg lehet azt tenni, hogy soha ne evuljon el a tartozas, aztan ha egyszer hazaesz a fene es munkat vallalsz es kinyomozzak hogy hol, akkor meg egyszer csak elkezdik behajtani, "

Szintén ezen értetlenkedtem, pont ugyanígy írtam én is...

Azt nem mondtam hogy irigylem őket.De télleg volt jó pár ilyen poszt, hogy a tolója leírta, hogy a hiteles ingatlan otthon maradt ebek harmincadjára és kész.Na dehát hogy lenne az kész?Ha soha nem megy vissza Magyarországra, látogatóba se, akkor se hiszem, hogy annyiba hagyja a bank, végrehajtó, stb...

Amúgy meg mi is úgy fizettük ki, hogy itteni hitellel kiváltottuk.Ég és föld a különbség a két országban ez a téma...
Itt pénzügyi partner vagy otthon meg egy szerencsétlen lúzer, akit agyon lehet sz*patni... :-((

marczy 2015.06.01. 21:07:36

"A szakmai tudásnak ára van (meg a sugárkezelési várólista helyének is, hogy a többiről ne is beszéljek."

Ára, de nem olyan ára, hogy feketén, zsebbe. És nem olyan ára, hogy a kiszolgáltatott, beteg embert még le is húzod mint orvos. A szegény ember is lehet beteg ember, neki is ugyanolyan joga van az egészséges élethez, mint Rotschild Benjáminnak.

Az ára ott van, hogy Nyugaton 5-20x-os pénzt visznek haza a dokik. Nálunk meg mesterségesen alacsonyan tartották a béreket. Hát egye meg az ország azt, amit főzött. Ez van.

2015.06.01. 21:08:37

Ezt a blogot ugy kepzelem amugy, ha ide feljovok, mint a rehabot, hogy igy ulunk korben, es aki sorra kerul epp, elmeseli, hogy hogyan es mikent traumatizalta Magyarorszag, es a tobbiek meg igy hallgatjuk, csak nincs csoportvezeto doki, aki megprobalna minket ravezetni arra, hogy mi a tanulsag, igy mi, marmint a tobbi cuccos rehab toltelek annyit tudunk tenni, hogy csak egymas vallat tudjuk lapogatni, meg tapsolunk, es kerdezgetunk, esetleg sirunk es korbejar a zsepisdoboz, meg persze megosztjuk a sajat sotet sztorijainkat arrol, hogy mit toltunk aznap este ami utan egy erthetetlen nyelven kiabalo biztositasi ugynok csomagtartojaban ebredtunk az ukran hatarnal felmillio forinttal a zakozsebunkben meg ilyenek, szoval vannak kemenyebb sztorik, meg persze lightosabbak is, de szoval csak igy mi vagyunk magunknak a magyarorszagos traumakkal, kezeloorvos meg nincsen, csak ez a narcizmus, hogy hat a magunkkalfoglalkozas, ja meg az is a kulonbseg, hogy gondolom a rehabon kevesebb lehet a kurvaanyazas es a kozgazdasagi ertekezes.

Határátkelő 2015.06.01. 21:22:42

@mojyo: Ezt olyan szépen mondtad, hogy tisztára elérzékenyültem tőle. :))))

2015.06.01. 21:56:55

@Határátkelő: Hat legalabb valaki orult neki, ez jo hir, ha mar egyszer megoltem a threadet. :D

SZIZS 2015.06.01. 22:13:26

@Mammaroza: Tetszett a mai irasod, es visszaolvastam az elso posztodat is. A torteneted szivfacsaro, es a baj az hogy egyaltalan nem egyedi. Itt a mi kornyezetunkben tobb csaladot ismerek akik hozzad hasonloan csaladostol kiabrandultan, elkeseredve, szomoruan maguk mogott hagytak mindent. Kivanok neked es a csaladodnak a tovabbiakban is jo egeszseget, boldog es nyugodt eletet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.01. 22:15:06

@mojyo:
Figyu, ha mint iparművész is olyanokat alkotsz mint ahogy írsz akkor az tényleg művészi alkotás.
Félre ne érts de te egy jó értelemben vett elvont művészlélek vagy.
Olyan őrült tekintetű mint Beethoven...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.06.01. 22:23:50

@diggerdriver: "ha mint iparművész is olyanokat alkotsz mint ahogy írsz"

Hat, sajnos az a baj, hogy nem igy van :D (Bar lehet, hogy csak azert nem kapok arra ilyen jo dicsereteket, mert azt nem hintem szet igy keretlenul mindenfele blogra :) Kar, hogy a muveszek fizeteset tehetsegre adjak tobbnyire, nem orult tekintetre, pedig akkor mar reg milliomos lehetnek :D)

33621 2015.06.01. 22:42:41

@Pink Petsch: Várom az írásodat!:-)

blackhairlady 2015.06.01. 22:45:16

@mojyo: szerintem tegyel fel ide a bllgba kepeket a munkaidrol, biztos vagyok benne, hogy egybol beindul az uzlet:))

2015.06.01. 22:48:58

@blackhair-lady: Jaj nem azt soha, azert az igazi nevemmel akarok hires es gazdag lenni, de olyat mindenfele trolloknak nem mutogatunk :D Mindent a megfelelo helyen! :D

kék madár 2015.06.01. 22:49:08

'@blackhair-lady: amennyit titkolozik magarol, sejtem hogy mennyit fogunk latni a munkairol. De majd kirangatjuk a kertvarosba es shopping mall couponos ujsaggal hadonaszunk elotte, hogy vallatasra birjuk azt a varosi csatornaszag imado énjét.

kék madár 2015.06.01. 22:55:18

@mojyo: jo jatek a geoguess, ahhoz kepest, hogy kene hozza ertenem nagy lukakat rugok benne

blackhairlady 2015.06.01. 23:04:59

@mojyo: hat akkor ird ki az igazi nevedet is:))))

blackhairlady 2015.06.01. 23:06:04

@kék madár: :))))) ez jo, ez tetszik:) megmutatjuk neki milyen a poklok pokla:D

2015.06.01. 23:17:21

@33621: A bloggazdánál a labda ... ha úgy gondolja, feltölti, ha nem, nem .... ;)

bpetya75 2015.06.01. 23:45:09

@Ödenburger [Hu/At]:

Nem mondom, hogy nincs igazad, mert van. Nem is kevés. Te érzéketlen tuskó, te! ;-)

Viszont ha már említed a 3-4-5 devizahitelt, ha máshol nem (dehogynem), itt azért csak fel kell merüljön, hogy milyen hitelbírálat előzte meg a harmadik, negyedi, ötödik hitel folyósítását? A banknak sem tartott senki "stukkert a fejéhez", hogy nyakló nélkül hitelezzen. Szóval minimum kettőn áll a vásár. A hitelt felvevők is sokszor felelőtlenek voltak, meg a bankok is.

Muscari 2015.06.01. 23:52:42

@geegee: a szerződésben benne van, hogy a bíróság kihagyásával egyből végrehajtható a dolog, vagy valami ilyesmi. Majd valamelyik jogász hølgy szépen megfogalmazza, ez így eléggé le van egyszerűsítve, de most nem telik többre, késő van :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.01. 23:54:23

@Mammaroza: jo teged itt latni ujra :-) hogy van az unoka? :-)

Muscari 2015.06.01. 23:54:57

@soad1221: értem, köszönöm, ez elég nyomós ok.

Muscari 2015.06.02. 00:00:11

@~~Babette~~: elég kevéssé valószínű, hogy tényleg ott is lakik, ha egyszer már elárverezték. Egyébként nem, már évek óta más az állandó lakcíme is, még az árverezés előtt kijelentkezett.

adg 2015.06.02. 00:25:34

@M. Péter: milyen ingyenebed? Ki beszelt errol? Hol?
Arrol volt szo, hogy a FEDEZET legyen eleg a hitel FEDEZETEkent. Merlegeljen a bank is, mennyit er a fedezet, hogy valtozhat az erteke, es annak megfelelo merteku hitelt adjon. Legyen neki is kockazata, az egy kicsit off, hogy o emelhet koltseget, kamatot, bevonbat mas dolgokat is fedezetkent, az esetek nagy reszeben kizarolag az adosnak van felelossege.
Pont hogy a bank oldalan olcsobb az ebed.
Ha kolcsonadsz a szomsszedodnak egy tizest, es zalogba adja a mustangjat, nem mondhatod utana, hhogy de ilyen meg olyan koltsegeim voltak, meg mustang faktor, kolcsonkihelyezesi dij, apamtoke, es akkor kered meg a hazat is meg a lanyat, meg eletjaradekot es turorudit.
Ha nem fizet, viszed a musztangot es hello. Ha elkalkulaltad magad, mert a kocsi csak 8-at er, akkor az a te sarad. Nem igy tisztesseges?

montroyal ( CAN qc) 2015.06.02. 00:33:06

@M. Péter: Kanadában pedig Albertában és Saskatchewanban van olyan, hogy az adós átadja a házát a banknak, és utána már nem tartozik tovább,

nem tudom mas provincokban de quebecben is igy van ... minden felhajtas birosag stb nelkul kisetalsz a hazbol es nem tartozol tovabb de nem is kapsz vissza semmit es a bank visszaveszi a hazat (maison reprise financement) adja el amennyiert akarja , legtobszor a koltsegeik+ a tartozas .... es ingatlanugynokokkel adjak el semmi arveres .
www.remax-quebec.com/fr/reprises-de-finances/index.rmx

wuaaa 2015.06.02. 00:37:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jaaajjj...nem kellett volna érintettnek érezned magad, nem úgy gondoltam. Csak be akartam mutatni, hogy más országokban is van az úgy, hogy összeesik a tejszínhab. Hogy Mo.-n egyszercsak sokaknak bizonytalanná vált a jövő, egyáltalán nem exotikum. Jobb helyeken is előfordul.

adg 2015.06.02. 00:50:56

@montroyal ( CAN qc): es ha ugy mukodik, ahogy irod, akkor:
- rogton erdeke lesz a banknak, hogy csak a fedezet erejeig hitelezzen, beleszamitva az esetleges koltsegeket es mindent
- valamint az allam es az adofizetok is jobban jarnak, ha az ados nem lesz szenne nyomoritva es kisemmizve. Nem kell neki segely, stb, konnyebben talpraallhat.

2015.06.02. 00:52:31

@adg [Au, Darwin]: Tudod, az is egy eszeveszett idióta, aki olyan szerződést ír alá, amely szerint a másik fél (esetünkben a bank-bármelyik) egyoldalúan módosíthatja a szerződés feltételeit. És nem, az rohadtul nem mentség, hogy képtelen értelmezni egy leírt szöveget, mert az IQ-ja alulról verdesi a 2 számjegyet.
Nekem egyetlen egyszer volt hitelem, áruhitelem még 1998-ban, mivel az a Panasonic diktafon (ami már átkozottul elavult, meg minden) nagyon sokba került. Akkor. Fél évig volt rajtam a "teher", a visszafizetési kötelezettség. És rohadt szarul éreztem magam, hogy adós vagyok. Hogy az Istenben képesek élni emberek 20-25-30 éves hitelekkel? Hogy a jó fenében tudnak nyugodtan aludni?

kék madár 2015.06.02. 00:58:09

@Pink Petsch: " Hogy az Istenben képesek élni emberek 20-25-30 éves hitelekkel?" Mi a masik alternativa?

2015.06.02. 01:03:10

@kék madár: Feltétlenül kell az a nyomorult lakás, amivel gyakorlatilag jobbágyosítja magát az egyszeri polgár? Tényleg annyira kell? Annyira, hogy az egész életét egy 50-100 négyzetméteres tégla és habarcs építményre áldozza? De most komolyan? Ez nevetséges.
Ha én nyertem volna otthon a lottó 5-ös főnyereményét sem vennékj lakást magamnak, sehol a világon. Hülyeség. Lekötöd magad, mnt egy zsellér. Mire jó az?

montroyal ( CAN qc) 2015.06.02. 01:09:30

@adg [Au, Darwin]: FEDEZET legyen eleg a hitel FEDEZETEkent.
ez pedig az nalunk hogy az osszes koltseged a hazzal ado, futes ,villany stb nem ertheti el a kereseted egyharmadat .. vilagos hogy igy konnyen vagyis biztosan, hogy tudod fizetni ... es az adozot jovedelmed szamit csak . van olyan valtozata is hogy ha 25%+ eloleget fizetsz eltekinthetnek ettol ..
a vallalkozokkal pedig meg kevesebb kockazatot vallal a bank ,mert az adozot jovedelem FELÉT veszik az alapnak es abbol szamitjak az egyharmadot ... a magyarazatuk erre az igazsagtalansagra ,mert egy vallalkozo akarmikor tonkre mehet nagyobb a kockazat .. ha lakasod van kiadva az is csak felebe szamit mert mi van ha jovore nem adod ki ..

itt buktam en el mert refinancolni akartam a hazamat, de mint vallakozo nem voltam eleg ( nem dekralaltam eleget mert a felet szamitjak mig az exem az alkalmazottam erosebb volt a kolcsonre mert az egesz bruttojat szamitjak.. szoval bele kellett vennem az exemet igy vitte el a hazam felét .

ez a politika buntetesul hasznaljak az allammal karoltve a vallalkozok ellen ,mert ha nem deklaralsz eleget(2x) nem kapsz kolcsont ..

kék madár 2015.06.02. 01:11:28

@Pink Petsch: azert ezt en arnyaltabban latom. Ha a hitelfeltetelek kotottek, nem tud semmilyen agymenessel szivatni, a kamat allando, es az ember ott szeretne lakni 10-20 evig, sokkal olcsobb, mint berelni. Tovabba, ha a bernathegyimet meg akarom tanitani fozni meg indoor gordeszkazni, azt ugyis csak a sajat hazamban tehetem meg.

2015.06.02. 01:19:34

@kék madár: A hitelfeltételek sosem kötöttek, már 1998-ban sem voltak azok, amikor felvettem azt az áruhitelt. Már akkor is gyakorlatilag egyoldalúan módosítottak a bankok. Ezért is kapsz hitelt, többek között, mert a bankok nem veszteségre játszanak (bár van ilyen opció is a tőzsdén, de ezt jellemzően nem a bankok játszák meg).
Hm, nos ha neked saját ház kell, ahol megtaníthatod a bernáthegyidet polkát táncolni, akkor úgy mahinálj a pénzügyeiddel, hogy kápéban letehesd a pénzt azért a házért. Mert nekem csak akkor lesz saját ingatlanom, ha kápéban k tudom fizetni, És utána azt csinálok vele, amit akarok. De remegni évtizedeken át, hogy hónap végére kijön-e az annyi, amennyi? Milyen élet az? Egy nyomorult lakásért????

kék madár 2015.06.02. 01:30:02

@Pink Petsch: ha berlek, ugyanugy havonta kell fizetnem, nem? Egyebkent egyetertek, egybe kifizetni tok jo. Sajnos nagyon reg volt mar, hogy ugy vettem valamit, hogy elobb osszegyujtottem ra a penzt :(

2015.06.02. 01:46:57

@kék madár: Ha bérelsz, bármikor továbbállhatsz, ha például pirézek költöznek a szomszédodba, vagy egyebek .... akár egyik hétről a másikra is. Ha viszont tiéd a lakás, akkor alaposan megszívtad, mert a pirézek miatt eladni sem tudod a tényleges értékén, kiadni meg a végén úgyis csak a pirézeknek tudod (mert fehér ember nem költözik közéjük, hacsak nincs k.rvára megszorulva), akik meg jól lelakják neked cirka 2 év alatt.
Hűűűű, milyen f.sza, hogy volt egy lakásod! ;)
Én már csak úgy veszek bármit is, ha van rá elég pénzem., Igaz, a tárgyi javaim gyakorlatilag 2, azaz kettő darab bőröndbe elférnek, és ebből az egyik akkora, hogy még a WizzAir is simán elfogadná személyzeti kézipogyásznak. (Jelenleg egyébként havi 5 ezer forintért egy budapesti raktárban pihen, a téli cuccaimmal :D).
Szóval, na .. nem azt mondom, hogy mindenki úgy éljen, mint én, mert nekem tényleg, kettő darab maximális méretű és kapacitású gurulós bőrönd már túl sok is a cuccaimnak. De azért, látom a lányokat ... eljön két hétre anny cuccal, amennyi nekem összesen van. A negyedét nem használja, de azért cipeli :DDDD Minek?

FutureFry 2015.06.02. 01:52:57

@Pink Petsch: "A hitelfeltételek sosem kötöttek"
Pedig de - ha amerikában fix kamatra vesz fel valaki hitelt az nem módosul, akár 30 évig sem (hacsak nem akarja - pl. alacsonyabb kamattal - újrahitelezni (ha a bank is belemegy)). Sőt a legtöbb hitelt lehet előrefizetni is, minden "büntetés" nélkül. Persze az ingatlanadó vagy biztosítás összege változhat, de az akkor is ha kp-ban veszed a házat.

Ha kp-ban akaja valaki kifizetni a házat akkor esetleg évtizedekig kell valahol máshol laknia (és fizetni a bérletet) amíg összegyűlik rá a pénz. És ha van bérletre és házgyűjtésre is pénze valakinek, akkor jobb ha az extrát is a (saját) házába fekteti be, nem pedig bérletre költi...

2015.06.02. 01:59:03

@FutureFry: Bocs, Európára értettem, természetesen, nem Amerikára, ahonnan az egész 2008-as válság elindult a kifejezetten átgondolt és ügyfélközpontú hitelpolitika okán. Van még valami hozzáfűznivalód, esetleg? Mert szerintem az USA azzal tenné a legnagyobb szolgálatot Európának, ha megszűnne. Az "arab tavaszos" marhaságát is most szívjuk meg éppen. Hogy szakadna rá az alapító atyák farmháza, rabszolgástól!

kék madár 2015.06.02. 01:59:22

@Pink Petsch: amit leirsz magadrol az nekem eleg elerhetetlen lenne. De tokeletesen ertem az erveidet.

2015.06.02. 02:02:32

@kék madár: Miért lenne elérhetetlen?

kék madár 2015.06.02. 02:06:06

@Pink Petsch: gyerekkel kutyaval macskaval? Nekem sokkal egyszerubb olyan helyre koltozni amiben megbizom, szeretem, 30 eves hitelt felvenni 3%-ra tudvan, hogy mire kifizetem 2-szer annyit fog erni, a gyerekeim ha akarjak eladjak, ha akarjak bekoltoznek, nekik nem a koltozes az elmeny, eleg volt belole.

2015.06.02. 02:31:55

@kék madár: No persze, családdal és egyéb állatfajtákkal más a helyzet ;). Az gondolom, nem újdonság, hogy én egyedül viszem ezt a balhét, ami a legtöbb esetben mérhetetlen könnyebbség, bár néha azért ... no mindegy ;).
Azért ebben az ingatlan-örökségben olyan nagyon bíznék. Csak a nagyszüleim példája okán. Elhunyt a nagymamám, két testvér maradt meg a nagyapám örökösként. A nagyapám eladta a lakását, és abba kisvárosba költözött, ahol anyám (az egyik testvér) él. A nagymamám temetését és minden mást a mi családunk fizette (a nagypapa költözését 800 km-re, az itteni lakásvásárlással járó cuccokat és egyebeket, amik adódtak). A másik testvér, anyám öccse, éppen csak megjelent a temetésen , és ezzel letudta a családi kötelezettségeket. Egészen addig, ameddig nagyapám is meg nem halt, az Alzheimer kór kiváltotta agyvérzésben. Fél évig ápoltam otthon én, mert addig tartott amíg egy normális, magán idősotthonban sikerült neki helyet találnunk. Az összes szívességünket kihasználtuk, az öcsém unokáira is kihatóan, mire sikerült elintézni, hogy méltó és emberi körülmények között éljen az öreg, ameddig még lehet, plusz még legyen 24 órás orvosi és ápolói jelenlét is. De 80-on felül volt, fél éven belül, hogy bekerült, agyvérzés. És még kegyes volt hozzá a sors.
No, azután jött a hadelhadd, amit én már csak elbeszélésből ismerek, mert már nem voltam otthon. Szerencsére, mert agyonvertem volna, ott helyben, az tuti. Anyám öccse rájött, hogy volt neki egy apja is, annak meg egy lakása. Meséljem még, vagy sejted?

FutureFry 2015.06.02. 02:47:03

@Pink Petsch: Tudtommal Európa több országában is van fix kamatozású hitel, bár nem 30 éves, csak max. 10-15 éves. Igaz a Spanyoloknál úgy látszik már van 30 éves is.

2015.06.02. 02:52:47

@FutureFry: Ugye, te most terelni próbálsz? Ne tedd, a választott hazád tényleg nagy szívességet tenne azzal, ha megszűnne létezni. De ha ezt nem is, akkor legalább a líbiaikat, akik miatta lettek földönfutók, fogadja csak be. Majd beolvadnak ők is az afro-amerikaik közé. Így PC, nem? :P

montroyal ( CAN qc) 2015.06.02. 02:59:43

@Pink Petsch: nem lesz baj a libyaiakkal ... mi mint csaltlos, mi is elmentunk bombazni , de az eredmenyt kb 10 ezer libyai befogadasaval nyugtazzuk..:-(( ezert veletlenul sem mulasztom el az adot az utolso centig befizetni .. jo helyre megy :-))

kék madár 2015.06.02. 03:12:03

@Pink Petsch: erre a megszunesre nagyon tapintatosan utalgatsz, megis hogyan, atombomba, vegyi fegyver?

2015.06.02. 03:19:45

@montroyal ( CAN qc): Te, lehet ezt elviccelni, de ez k.rva gáz lesz, és még a "menekültek" ezen generációjában.
Ismered a kifejezéseket? "Auslander" und "richtige Auslander"? Hatalmas a különbség, és a gáz nem akkor lesz, amikor Ausztria két tartományában győz a szélsőjobb, és nem csak akkor, amikor a Mariahilferen a non-EU-sok parádéznak, mint múlt szerdán, hanem akkor, amikor a legközelebbi német választásokon Merkel és a pártja meg fog bukni. És meg fog, ha a tendencia marad, és Merkel nem lép fel keményen és határozotton. Már a 2.-3. generációs törököket sem igazán fogadja be a német társadalom, pedig ők tökéletesen beszélnek németül. Hamarabb befogadnak engem, aki a hoch-deutsch-ot sem beszéli tökéletesen, nemhogy egy nyelvjárást, mint egy svábul tökéletesen beszélő törököt, akin látszanak a genetikai jegyek. A nagy multikulti máz alatt rohadt nagy feszülstségek vannak a német társadalomban. Elegük van, hogy több mint 70 éve még mindig fizetnek olyasmiért, amihez már semm közük. A dédapjuknak volt.

2015.06.02. 03:22:15

@kék madár: Ilyen ez ...;) No, csak a saját motívációimnak akartam adni egy ks hátteret ;)

2015.06.02. 03:29:31

@kék madár: Hm, Mexikói invázó? Ez lenne a békésebb ...
De rohadtul idegesít, hogy miközben a CIA megkavarta a szart, aminek vége most Európában csapódik le, megjelennek tt arcok az USA-ból, akik nagyőpofával meg akarják mondani a tutit.
Hát tudod! Otthon kispofám, a szenátorodnak vagy a képviselődnek, nem itt. Mert ezt mi szívjuk meg. az USA fekáliáját. Mi, itt Európában. Oda kellene irányítani az egész bagázst. Elvégre Obama fajtársai, hát szenvedjen ő velük, nekünk totál idegenek ...
Megszívjuk majd, mint a neandervölgyiek ... 200 éven belül nem lesz fehér ember Európában ezzel a tendenciával.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.02. 03:33:25

@Pink Petsch: akkor jo hogy 25 evvel ezelott nem maradtam Austriaban ... pedig 2 evig ott csoveztem ....
nalunk semmilyen nyoma a bevandorlo v. idegen ellenzesnek hisz mindenki az .. az indianokat eskimokat kiveve ..

kék madár 2015.06.02. 03:44:19

@Pink Petsch: 200 ev? Akkor nem tudom hova kapkodsz: :)
Egyebkent akkor mi lenne ha Amerika NEM avatkozna be, mindenki kavezgatna a szomszed teraszan bekeben, boldogsagban?

2015.06.02. 03:52:03

@montroyal ( CAN qc): Ne reménykedj, oda is elérnek....
A fehér ember veszte, hogy évszázadokkal előtte jár fejlődésben a nem fehéreknek, túl toleráns. Ha a mi szintünket vesszük jelenleg a legmagasabbank, akkor az ázsiaiak fejlettebb része jelenleg úgy 200 évvel, az arabok fejlettebb része olyan 600 évvel, a feketék fejlettebb része meg minimum 800 évvel vannak tőlünk lemaradva. És mondom, a fejlettebb részük. A fejlettenebbje meg még plusz 500-al.
Ja, és hogy miért minket veszem alapul, mint legfejlettebbeket? Mert minden egyes nyomorult ide igyekszik, még véletlneül sem Bhutánba, vagy Szudánba, vagy akár Dubajba. Hanem, ide, hogy franc essen beléjük, Európába.
De ne zgulj, Kanadáig is elérnek, mert Merkel sosem lesz olyan tökös, hogy tűzparancsot adjon a bárkáikra. Pedig nem ártana, mert megbuktatják azok a bárkák ...

kék madár 2015.06.02. 03:56:46

@Pink Petsch: kikerem magamnak! En feher vagyok, de mindenkinel fejletlenebb!

2015.06.02. 04:04:21

@kék madár: Ne vicceld el, mert a te utódaid fogják megszívni ezt a nagy toleranciát, és a te nevedet fogják emlegetni. Az enyémek tuti nem, mivel nem lesznek ... Rohadtul nem normális, és főleg vicces fél millió analfabéta, gyapottszedőnek sem jó, a középkor első szakaszában élő líbiai más bőrszínű (még rasszistának leszek mondva itt a végén :P) Európában, akiknek eszük ágában sincs beilleszkedni,csak a pénzért jönnek.
Érdekes, hogy pont Európa felé menekülnek, nem más, békés afrika országok felé ... Mlyen érdekes, ugye, pedig ott fajtársak élnek ...
De hát persze, enm a pénzért .. ááá, dehogy .. egyik sem .. csak éppen lázadoznak, hogy Németországba akarnak jönn, meg Svédországba, mert az a mese a táborokban, hogy errefelé több a pénz.
Dögöltek volna meg a bárkákban még!
Ja, és nem mellesleg a Budapest-München reggeli railjet tegnap is megállt Rosenheimban. Tudod, mikor áll meg? Amikor ilyen majmokat szállítanak le róluk, Hatot számoltam össze, akiket végigvezettek az én vagonomon is az osztrák-német rendőrök (ja, a magyarok szartak rá, pedig abból kettő a Keletiben szállt fel, láttam).

2015.06.02. 04:06:23

@kék madár: Neked vannak utódaid, nem nekem ... a te dolgod ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.02. 05:09:15

@wuaaa [nor]: Aztabetyár...ez mind azért, mert egy kicsit visszaolcsult a benzin egy fél év-egy év erejéig?Most meg már megint ugyanannyi, mint előtte volt...Akkor megint jön az emelkedés is?Ennyire megérzi az olajipar az áringadozásokat?
Uhh...

kék madár 2015.06.02. 05:17:50

@Pink Petsch: Kicsit sok agressziot halmoztal fel, valami antiagresszios anyag Nincs a kozeledben?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.02. 05:23:33

@montroyal ( CAN qc): Persze, világos.De Magyarország nem egy normális ország.És igen, köpködök most hazafelé, főleg hogy van miért.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.02. 05:41:09

@~~Babette~~: Na ez még egy agyalágyult baromság, mikor telefonon kell azonosítani az ügyfelet.Ha teszem azt egy női néven fut a szolgáltatás, akkor egy bármilyen másik női hang jó lesz, ha tudja az adatokat...Hogy ezt hogyan gondolhatják komolyan, az ember esze megáll...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.02. 05:48:18

@Muscari: Honnan szedsz norvég/dán ö-betűt?Mármint a ferdén áthúzott (számteches) karika... :D Csak ezért felraktál karakterkészletet? :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.02. 05:53:02

@adg [Au, Darwin]: Dehonnem.Csak ehhez kellett volna egy tisztességes PSZÁF is, vagy valamilyen bankfelügyelet, ami egy gittegyletnél legalább kicsivel komolyabb...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.02. 06:02:45

@Pink Petsch: Ezt a bérlés kontra vásárlás dolgot már párszor megvitattuk korábban.Magyarországon nincs alternatívája a hiteltörlesztésnek, mert nincs rendes bérlakás-rendszer, a Marika néni meg bármikor kitehet a hátsó kisszobából.Az nem remegés, hogy sosem tudod, hogy hol meddig laksz, nem tudsz tervezni előre semmit?Illetve kidobsz egy életen át egy lakásra valót, vagy még többet, ráadásul nyugdíjjas korodban is fizetheted?
Mig ha veszel, egy értelmes helyen, ahol el is lehet adni, bármikor visszajutsz a pénzedhez.Illetve külföldön élve nem teher a törlesztés sem, simán lehet fizetni szépen a hitelt.
De semmi se fekete, vagy fehér, a szürkének, mint tudjuk, legaláb ötven árnyalata van.Vagyis ahány ember, legalább másfélszer annyi élethelyzet.Illetve ki mit lát marhaságnak.Uff.

Tedd már be avatárnak lécci azt a lila kábelt...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.02. 06:18:29

@Pink Petsch: Ezzel mondjuk egyetértek, ha nem is ennyire radikálisan.Örülök, ha már a németek is kezdenek kicsikét vakaródzani, hátha átterjed a gondolkozás igénye ide a svédekhez is.Nagyon durva lesz ennek a vége, ha nem állítják meg ezt az áradatot.És a normális fehér embernek meg már nem nagyon van hová mennie.Usa, Cad, Au, Nz már bezárult, max fiatalon és erős hiányszakmával van esély.Majd lesznek itt EU-n belül is fallal, fegyveres őrséggel körbevett fehér-rezervátumok, odakint meg tombolhat a vadnyugat, meg a Mad Max-világ... :-((

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.02. 06:23:19

@Muscari: igen, leginkabb van egy kozjegyzi elotti tartozaselismero.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.02. 06:24:41

@Muscari:
tipp volt. itthon nemzeti sport h nem ott laknakaz emberek, ahiva be vannak jelentve.

kertesz 2015.06.02. 06:44:47

@Taxomükke: Egyszerűen nincs igazad. Én 2006-ban vettem fel svájci frankhitelt elég vastagon, és amikor az orrom alá tolták a papírt, hogy az árfolyamkockázatot én viselem, és megértettem a veszélyeit-- akkor megértettem, hogy az árfolyamkockázatot én viselem. :)

Vakartam is minden pénzt, hogy öt éven belül visszafizessek mindent- annak tudatában, hogy az öt év alatt a tőkét alig fogom törleszteni, csak a kamatot tolom vissza. Végül hat év lett belőle, amiből az utolsó a 2012.-ik év volt, annak minden őrületével.
Nem jártunk nyaralni, olyan életbiztosítást kötöttem, hogy kifizetik helyettem a házat, ha feldobnám a vietnámi papucsot.

VÉGIG tudatában voltam, hogy egy buzira veszélyes pénzügyi időzített bombán ülök. De kiszámoltam, hogy még a sok kamat mellett is jobb a svájci frank- ha minél gyorsabban visszafizetem.

Rengeteg barátom szakadt bele a hiteleibe, és most többel tartozik, mint amit kifizetett eddig, és még sokáig is fog.
De megjárták a Maldív szigeteket, és rendszeresen Floridában vettek ruhát.
Nálunk ez ezután következik :)

pappito · http://pappito.com 2015.06.02. 07:13:35

@diggerdriver: "Szar autókat gyártottak, belebuktak.
Ilyen egyszerű."

lószart, mama

Muscari 2015.06.02. 07:39:47

@geegee: SwiftKey. Az agyamra megy különben, az o betűnél pl 9 lehetőség van, az a-nál szintén és sokszor nyomok félre. Viszont jó a predikció, magyarul nem annyira, de angolul kiváló.

Ha megfigyeled akkor van, hogy ékezettel írok, van, hogy nem. Az első esetben, mint most is telefonról írok, a másik esetben gépről.

Muscari 2015.06.02. 07:42:55

@kék madár: hm, úgy látszik te nem ismered Vájmí kisasszonyt, régen ezen a néven kommentelt.
Elég egyedi stílusa van :-))

Taxomükke (UK) 2015.06.02. 07:45:42

@Pink Petsch: Te igy gondolod, henany milliard ember meg nem. Azok nyilvan egytol egyig idiotak.

Taxomükke (UK) 2015.06.02. 07:53:44

Kedve HÁ, tenyleg toleralhato a blogon a tomeggyilkossag dicsoitese?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.02. 08:08:20

@Muscari: Jaaa, hogy telefon is játszik.Na, arról én nem, sosem...

Muscari 2015.06.02. 08:14:24

@geegee: ha nem kommentelnék telefonról akkor egy héten kb kétszer látnátok. Most is munkába tartok éppen :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.02. 08:56:10

Ohh, Terry Prattchett :( KAr, hogy mar nincs koztunk. Paromnak is kedvence , mindket nyelven olvassa.

@Muscari: szinten zenesz. Telefonrol ekezettel, geprol nem, mert macera atallitani az agyam a hulye zy miatt, elobb-utobb valahol keveredes lesz.

pappito · http://pappito.com 2015.06.02. 08:58:30

@diggerdriver: nyilván az amerikai autóipar termékeihez is kiválóan értesz, ugyanakkor az autók minőségének nem sok köze volt ahhoz, hogy Detroit (és az amerikai autóipar nagyrésze) összeomlott.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.02. 08:59:13

@Ödenburger [Hu/At]: Szinten zenesz, engem neztek hulyenek, hogy akkor, mikor a font 290-450 kozt minden utat bejart, a dollar szinten hasonloan 140-230 kozt rengetegfele volt, akkor nem mentem bele nagyosszegu svajcifrankso hitelbe. Egyetlen egyszer gondoltkodtam el kb 600-700 ezer forintos chf hitelen ( igaz, az ellenerteke ott csucsult a bankszamlan.... ) egy auto eseteben, de vegul megsem vettem fel.

soad1221 2015.06.02. 09:03:31

@Taxomükke: ha jól sejtem Te is érintett vagy... Ne vedd sértésnek, de igenis van benne felelősséged.
1.: igen, mindenhol nyomták, hogy milyen fasza dolog a devizahitel, könnyű volt elhinni. De kis túlzással ez kb olyan, hogy az aluljáróban elhiszed a táskából árusnak, hogy az a zokni bizony pamutból van, és később jössz rá, hogy minek hitted, el ez tiszta műanyag... Elhitted, és sokan mások is, szemétség volt, de ettől függetlenül nem volt biztonságos, mint tudjuk.
2. cégek és önkormányzatok is vettek fel? hát ja. nem minden cégvezető és polgármester kezeli a rábízott vagyont a legjobban. Lévén ők is magánemberek otthon, dönthetnek rosszul cégvezetőként is...
3. éveken át nem ingadozott nagyot az árfolyam. igen. hány éven keresztül nem változott nagyon? 15-20? mennyire vettél fel hitelt? Ha 5 évre és pont 2008-ban, amikor indult a buli, és beleestél a legnagyobb szívásba, akkor bocs.

Nem, nem buta és felelőtlen emberekről beszélünk. Egy felelőtlen és végiggondolatlan döntésről. Amit nagyon sokan elkövettek, az első lépésnek annak kellene lenni, hogy mindenki észreveszi hol hibázott.
És én pl az vagyok aki ezt árnyalja is, ugyanis ehhez nem csak a devizahitel és az adós rossz döntése kellett, hanem a bankok gátlástalansága és az állam töketlensége és a teljes rendszer szabályozatlansága.
Viszont amit írtam az első kommentemben, az egyik probléma az, hogy a 3 szereplő közül (adós, bank, állam) mindenki a másik kettőt hibáztatja, ő maga csak egy áldozat. miközben ennek a sztorinak a kialakulásáért mindhárom fél felelős.

És akkor most mi @Ödenburger [Hu/At]:-el, akik hülyék voltak, hogy nem vettek fel devizahitelt akkor amikor olcsó volt, mert gyávák voltunk, és nem bíztunk az ilyen hosszútávú szerencsénkben - ergo nem csak utólag vagyunk nagyon okosak - na most akkor mi fogjuk be a pofánkat, és nézzük végig az egész műsort? Ne érts félre, nem akasztani akarok senkit, hanem még hozzátettem egy olyan gondolatot, ami ugyan nem megoldás mindenre, de legalább egy lépés abba az irányba, hogy ilyen ne lehessen még egyszer, mert bár nem volt devizahitelem, így később lehetett csak lakásom, de azért én is szívtam rendesen a válság miatt, nem csak az akinek volt deviza hitele.
Azt pedig tartom, hogy aki jelzálog alapú, szabad felhasználású devizahitelt vett fel és autóra, nyaralásra, plazmatévére és minden szarra költötte el, az bizony agyhalott.

így ok?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.02. 09:11:18

@soad1221: "3. éveken át nem ingadozott nagyot az árfolyam. igen. hány éven keresztül nem változott nagyon? 15-20? mennyire vettél fel hitelt? Ha 5 évre és pont 2008-ban, amikor indult a buli, "
Meg ez sem teljesen igaz. Eleg par even belul 2-4 megneznia fontot, vagy a USD-t.... Ja , hogy pont a CHF 10 evig nem? Mi volt a biztositek, hogy kesobb sem?

Jahm, hinni lehet, de inkabb a templomban.

Itt mindket oldal saros, a bankok is az emberek is, csak Magyarorszagon szokas a sajat felelosseget masokra kenni, hogy "nem az en hibam".

soad1221 2015.06.02. 09:13:23

@M. Péter: és ha magasabb a kamat, akkor az adós is tisztában van azzal, hogy ezt így tudja-e finanszírozni. Ha pedig közben derül ki, hogy nem tudja, akkor pont annyit fog elbukni, amennyit a szerződésben vállalt.

nem ingyen ebéd. erről beszélünk mi is. pont ez lenne a normális, sőt, és megfejelem azzal, hogy mi lenne, ha nem kellene elbuknia a teljes házat, lakást, bármit, cserébe még egy picit többet fizet biztosításként. Hogy így magasabb lesz a törlesztő? Igen. Kiszűrt a rendszer olyanokat akik biztosan nem fogják tudni fizetni a részleteket. Ez gond lenne?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.02. 09:14:49

@soad1221: En ilyenkor -ironikusan- mindig megkerdem magamtol, engem miert nem ment meg az allam, hogy rengeteget buktam UL-n? Mert en meg epp abba raktam a penzt, hogy gyuljon a lakasra, es jott a valsag?

Aztan meg is valaszolom: benne volt a pakliban, es vallaltam ezt a kockazatot. :)

Vallaltam, hogy epp bukok rajta vagy 20%-ot. Ez van. Csak valahol nem erzem fairnek ezt az adosmentest, b...sza az igazsagerzetem.

soad1221 2015.06.02. 09:15:16

@tildy[UK]: na igen... annyi, hogy itt az állam is vastagon sáros. neki kell szabályozni, nem tette.

De mindegy, megtörtént, ideje lenne a szabályokat normálisan alakítani...

soad1221 2015.06.02. 09:22:24

@tildy[UK]: nekem is valahol, de az pedig még nagyobb problémához vezetne, ha ennyi adós ennyi mindent elbukna. Illetve az, hogy a bank teljesen egy oldalúan változtatott a feltételeken szintén nem járható.
Ha most minden adós az egyel ezelőtti helyzetben elveszít mindent, akkor a gazdaság nagyot bukik, a cégünknek kevesebb megrendelése lesz, nagyobb lesz a verseny, a konkurencia lenyomja az árat, órási adó elkerülés következik (bár hogy lehet-e ennél még nagyobb ??? :)), elvesztem a munkám, satöbbi...
ez sem lenne jobb forgató könyv.

Akkor már: legyen, nem lökünk le senkit, jöjjenek csak vissza a szakadék széléről... de még egyszer ne legyen ilyen.. :)

2015.06.02. 09:37:49

@mojyo: jár ide olyan is aki összességében meg van elégedve Magyarországgal. Aki elmegy az személyes indokokból teszi ami inkább szól az ő életéről mintsem Magyarországról.

M. Péter 2015.06.02. 10:09:32

@soad1221: A szerződésben a hitelfelvevő azt vállalja, hogy egy fix összeget fizet vissza kamatostul, még ott is, ahol visszaadhatja a kulcsot és elsétálhat a hiteltől, amelyet nem tud fizetni. Érdekes módon, ha az ingatlan ára felmegy, mint ahogy általában szokott történni, a nyereségen nem kívánnak osztozni a hitelező bankkal.

soad1221 2015.06.02. 10:32:17

@M. Péter: a bank a nyereségét a kamatokkal kapja... miért akarnék még a banknak pluszpénzt adni, a kamatokon kívül?
én vállalom, hogy a tőle kapott pénzért cserébe az évek alatt többet adok, hogy legyen nyeresége. szerződésben vállalom ennek összegét. többet nem adok, ő se ad nekem, miért is tenné?

de annyit azért szeretnék, hogy a szerződést ő ne módosítsa, ne emelje fel a kamatot, csak azért mert nem teljesül az üzleti terv, ha idő közben úgy alakult, hogy az ingatlan mégse feljebb ment, és ne vonja bele a feleségem örökségét, amihez neki semmi köze...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.06.02. 10:52:53

@wuaaa [nor]: Még csak érintett sem vagyok. :) Bár ebben az esetben pont, hogy hálát adok érte, hogy a kispadról, kívülről néztem az egészet. Remélem tudok más kárán tanulni és jó példa volt ez, hogy mennyire fontos ezen a területen a takarékoskodás és a rugalmasság. :)
Bocs ha nagyon drámakirálynősre sikerült a kommentem, nem annak szántam. :)

De amúgy ebben maximálisan igazat adok neked, bárhol összedőlhet a kártyavár. Még akár a világ egyik leggazdagabb országában is. Ez így van.

(OFF. Duolingóba bekerült a norvég nyelv is. Ami jó, eddig maradt még kb. heti 10 óra szabadidőm. Nah, most már csak 4 van. :D)

qkuc 2015.06.02. 11:00:37

@mojyo: mondom én hogy terápiás csoport, :D

qkuc 2015.06.02. 11:04:25

@mojyo: akkor üziben egy link? hm? :)

Ne haragudj meg érte, de amikor előkerül a foglalkozásod, mindig Etus jut eszembe a Szomszédokból, csak fiatal kiadásban, :D.

qkuc 2015.06.02. 11:09:32

@bpetya75: Volt olyan aki 10 (!) hitelt futtatott egyszerre, ezen mi is lementünk hídba. Ami sokáig gond volt, és szerintem most is csak max a KHR lista ad támpontot: más bankoknál felvenni a hiteleket ..., ilyenkor mit tud az A bank a B bankban felvett hitelről? Semmit nagyon. És ezt nagyon sokan csinálták.

qkuc 2015.06.02. 11:12:53

@Pink Petsch: a hazai bérbeadási kultúra és jogszabályok mellett előbb veszek hitelre házat, mint fizetek vagyonokat havonta a sosem 100%-ig biztos albérletért ...

2015.06.02. 12:36:53

@qkuc: Hat, az a te bajod :D Az "iparmuvesz" kb olyan gyujtofogalom, mint a "mernok", az is foglalkozhat orvosi muszerekkel is meg urhajokkal... a porfogogyarto ugy maradt meg, hogy egy vitaban a kacatok mellett erveltem, es hoztam fel, mint magyarazatot a sajat szempontjaimra, es ebbol ez igy maradt meg, nem tudok mar vele mit csinalni :D

qkuc 2015.06.02. 12:38:55

@mojyo: Persze te kis ravasz, a lényeg kimaradt, :D. Miket alkotsz? Vázát, széket, IKEA bútort?

Nekem ez az iparművész fogalma, de bevallom távol álló "szakma", tehát valószínűleg tévedek, :D.

2015.06.02. 12:52:38

@qkuc: Nahat pont ezert mondtam, hogy iparmuvesz, hogy erre mar ne kelljen valaszolni :D Nem mintha attol felnek, hogy hires leszek, vagy ilyesmi, de szeretnek ilyen rejtelyes maradni, ha lehet. :D

soad1221 2015.06.02. 12:55:37

@mojyo: nem, nem lehet.
tessék most azonnal itt színt vallani!
:)

qkuc 2015.06.02. 13:46:02

@soad1221: na most jól nem tudtam meg, hogy ittam-e már a bögréjéből, :D

soad1221 2015.06.02. 13:52:16

@qkuc: szerinted megsértődik, ha mostantól Etus lesz ? :)

@mojyo: bocs ;)

2015.06.02. 14:29:20

@soad1221: Akkor mar inkabb ETA mint az NDK robotgep. :D

kék madár 2015.06.02. 15:04:17

@pappito: szerintem szegyentelenul gany autokat gyartottak. Nemcsak emiatt szalltak el, de Ez erosen benn e volt. Amikor mar a 60+ korosztaly is Toyota Avalon t vesz Buick helyett Akkor nincs Kinek eladni

wuaaa 2015.06.02. 15:58:34

@soad1221: @mojyo: @qkuc: Nem abbahagyni ! Folytatni !!! Másokat is érdekel !

Observer99 2015.06.02. 16:18:23

@mojyo:
"Akkor mar inkabb ETA mint az NDK robotgep."
Kikérem magamnak!
1982 óta használ a család egy RG-25 nevű robotgépet az összes tartozékával és még mindig üzemképes! Bezonyám! :-)

qkuc 2015.06.02. 16:52:59

@soad1221: :D Lehet, az Etusch ütősebb, de nem bántom, :).

qkuc 2015.06.02. 16:54:32

@Observer99: Tanúsíthatom, nekünk is óNDK-s robotgépünk van és az még mindig működik. A 3 éve vett hűtő performansza már nem ilyen lenyűgöző ...

qkuc 2015.06.02. 17:59:14

@blackhair-lady: Mármint a hűtő levehetős ajtós? :D

blackhairlady 2015.06.02. 18:04:53

@qkuc: Itt az NDK a lenyeg, asszocialj:)))

blackhairlady 2015.06.02. 18:07:18

@diggerdriver: Detroitban elkezdett a nepesseg osszetetele megvaltozni, a feher kozeposztaly elkolotzott, ezzel egyutt oriasi ingatlanpiaci valsag alakult ki, ez magaval rantotta a szinte csak autoiparra epult varost.

qkuc 2015.06.02. 18:17:14

@blackhair-lady: ma ez nem megy ..., :D asszem, segíts, kell egy "hint"

Taxomükke (UK) 2015.06.02. 19:31:27

@Observer99: Ostoba gyártók, gőzük sem volt, mi az a tervezett avultatás...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.02. 19:36:28

@blackhair-lady:
Miért költözött el a fehér középosztály?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.02. 21:43:59

@soad1221: Persze , csak nem komalom a masra mutogatast:)

Taxomükke (UK) 2015.06.02. 22:32:47

@Taxomükke: Határátkelő úr/hölgy, erre a kérdésre nem kaptam választ... érdekelne, mi a véleményed.

bpetya75 2015.06.02. 23:23:49

@qkuc:

Sok hiteles mohó volt. De a bankok is azok voltak. Tudok egy-két erdő adásvételt, ahol a saját hibájukból tizenmilliókat buktak. Mégis csak arról szól a fáma, hogy a sok hülye ész nélkül vette fel a hiteleket. Amiben van is valami, csak van a mérlegnek egy másik serpenyője is.

bpetya75 2015.06.02. 23:55:48

@tildy[UK]:

Szerintem ne bassza. Mert ez nem annyira adós, mint inkább bankmentés. Franc se tudja miért, de nem érzem magam megmentve attól, hogy a 7,5 éve fizetett 10 M-s hitelünknél kemény 7,4%-kal csökkentik a tőketartozást és alig 14,6 M-n forintosítják. Vágom, hogy miénk volt a kockázat, de akkor se adják már el úgy, hogy mi most aztán piszkosul meg lettünk mentve. Vagy ha el is adják, nem feltétlenül muszáj elhinni.

soad1221 2015.06.03. 09:45:27

@bpetya75: ez adós és bankmentés, és áttételesen a gazdaság életben tartása. ilyen lépések nélkül jó eséllyel össze is omlana....

Azért az egész nem arról szólt eleve, hogy akkor most visszarendezzük az eredeti állapotot, hogy bocsi, ez így hülyeség volt. Értem, hogy ráfizettél (bár kérdés, hogy ez mennyire mérhető, ugyanis a veled egy időben ft hitelt felvett emberrel kellene mondjuk összevetni - ugyanis nem feltétlenül a 7,5 évvel ezelőtti törlesztő volt a reális, amiből ki kell indulni, de ez már más kérdés), de végső soron ez egy szerződés aminek a feltételeit elfogadtad.

Az, hogy az árfolyam változott az benne volt a pakliban, ezt mérlegelni kellett volna.
Az, hogy az elfogadott feltételeket a bank változtatta, értelemszerűen nem elfogadható -> 7,5%-ra lett ezek szerint belőve, ezt kapod vissza, teljesen jogosan...
A bank viszont adott neked 10 M ft-ot, amit ő EUR-ban "vett" meg neked. azt neki is vissza kell fizetni, tehát az árfolyamváltozásból eredő kockázat nyilván nem az övé, hanem a Tiéd. Ha Te ezt tudtad, ennek a kockázatát miért a banknak kell viselnie?

2015.06.03. 12:33:29

@kék madár: Nem éltél még úgymond már "beilleszkedett" 2-3. generációs törökök mellett. Nasgyon leesne a tolerancia-szinted, garantálom. És ezek törökök, félig európaiak .... állítólag ...

2015.06.03. 12:37:57

@geegee: Azért Magyarországon is sokat javult helyzet, Marika néni sem tehet ki egyik.napról a másikra, mert a minimum felmondási idő már ott is minimum 1 hónap, de egyre gyakoribb a 3 hónapos is, mint itt.
Mondom, ha kápéban meg tudnám venni, megvenném a lakást, de 20-25 vagy több évre sosem kötném le magam. Ki tudja még, milyen országokba visz az élet, és akkor kössem le magam egy országba egy lakás miatt?
És azt is megjegyeztem, hogy ez persze nem mindenkinek opció, 1-2-3, esetleg több gyerkőccel, persze más ... tudom ... De aki egyedül él, azt tényleg nem értem, minek köti le magát?

2015.06.03. 12:43:33

@Taxomükke: Nem, csak én valóban így gondolom ... Szerintem én, majd úgy 30 év múlva veszek egy lakást Romániában 10-12 ezer euróért ... kápéban.

2015.06.03. 12:45:40

@~~Babette~~: Nincs, ezért kellene hanyagolni, ha nem feltétlenül muszáj ...

2015.06.03. 20:42:39

@~~Babette~~: Arra a megjegyzésedre, hogy másmilyen hitel nincs ma otthon, csak olyan, amelyet a bankok egyoldalúan módosíthatnak.
Erre írtam, hogy nem kell akkor hitel. Egy lakás sem lehet sürgős annyira, hogy eljobbágyosítsd magad. Mert gha van pénzed az önrészre otthon, akkor van pénzed albérletre is, a világ bármely táján.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.03. 21:11:23

@Pink Petsch:
hja.

hat errenem tudok mit mondNi, mert johetne a szokasos parbeszed az albert vs sajat lakas elonyeirol...

bpetya75 2015.06.03. 21:13:29

@soad1221:

A forinthitelnél ugyebár a magasabb kamat miatt magasabb volt a törlesztő, ezért választottuk sokadmagunkkal a devizaalapút. Az árfolyamkockázat a mienk, tiszta sor. Azt viszont azért ne mondd, hogy kérdéses, mennyire vethető össze egy ilyen hitel egy forintalapúval. Forint alapon se fizettem volna be sokkal többet 7,5 év alatt, a 6,5M helyett mondjuk 7-et, a 10M-s tőketartozásom viszont csökkent volna. Ha nem is sokat, de olyan 1-1,5M-t biztos. Rosszul döntöttünk, fizetjük az árát. Csak annyi a bajom ezzel a "devizahitelesek megmentése" hazugsággal, ami a hozzászólásod első mondata. Ez legalább annyira bankmentés is, és még arra is felhasználják, hogy erősítsék az országban a megosztottságot. Mert a rohad devizásokat megmentették, mert "olyan ez, mintha minden magyar állampolgár kapott volna százezer forintot"! (Ez utóbbi (a Bankszövetség valamelyik nagykutyája böfögte fel pár hete) nálam már közel jár az uszításhoz) Ha elhittem volna a fiúknak, amivel hülyítették a népet, akkor most piszkosul csalódott lennék. Az MNB még mindig azt adja elő, hogy az átlagos jelzáloghitelesnek 20%-kal csökkent a törlesztője, közben a rigó (nyilván nem reprezentatív) felmérése szerint a válaszadó párszáz ember 60%-ának a fele játszott csak. Ez pedig ilyen jól elszállt árfolyamok mellett komoly bukta.

2015.06.03. 21:20:38

@~~Babette~~: Igen, ez messzire vezet. De én tarto, hogfy egy lakás miatt eljobbágyosítani magad teljesen felesleges. Ugyanakkor tisztában vagyok a magyarországi albérleti szsztémával is (hiszen aktívan keresek, és több tulajt küldtem már a halál náthás nemszervére ez ügyből kifolyólagosan).

blackhairlady 2015.06.03. 23:25:14

@diggerdriver: Bocsi, nem neztem vissza erre a posztra.
A bankok elkezdtek nagyon jo feltetellel hitelezni, kizarolag lakasvasarlasra. Aki csak tehette, elhagyta a varost, szinte csak a szegeny fekete reteg maradt.
Es kozben oriasi korrupcio is bejatszott, igy az egesz varos csodbe ment.

soad1221 2015.06.04. 11:51:04

@bpetya75: ebben egyetértek, megosztásra, uszításra nagyon alkalmas, nem kellene...
Azért nehéz összevetni, mert akkoriban a forinthitelezés mesterségesen lett elnyomva, lásd fentebb már volt említve a scoring kidobott a ft hitelből, de eur-t kaphattál.. emiatt baromi nehéz az összehasonlítás...
Tény sem a bankok, sem az állam nem látja magát hibás félként, mutogatnak a másikra.
De az is tény, hogy kevés hiteles mondja ki, hogy rossz döntés volt, sokuk szintén ujjal mutogat a bankra, államra...

Miközben a helyzetet meg kell(ett) oldani, és igazából mindenki hibázott... És ok, nem jó ezt adósmentésnek hívni, mert nem csak adós, és a mentés sem azt jelenti, hogy nem kell már fizetni semmit, jól járt...

bpetya75 2015.06.04. 17:34:29

@soad1221:

Egyeztettük álláspontjainkat ;-)

Azt én is nagyon rühellem, amikor valaki nem ismeri el a saját felelősségét a dologban. Nekem mondjuk sokat segített ebben, amit a biztosítós mentoromtól hallottam 7-8 évvel ezelőtt. "Vagy felelős vagy valamiért, vagy nem. Nincs részleges felelősség, csak 0 vagy 100%. Például egy párkapcsolatét is mindkét fél 100%-ban felelős."

Mi anno hoztunk pár rossz döntést, de amikor eszkalálódott a helyzet, akkor nem a nyavalygásra, hanem a megoldások megkeresésére koncentráltunk, ami bejött. Szóval azt hiszem levontuk a megfelelő konzekvenciákat, tanultunk a hibáinkból, és hála Istennek bele sem rokkantunk. Mondjuk sokan de...

Faith Black 2015.06.04. 20:45:02

@qkuc: A megoldás erre - túró rudi torta! :) Nálunk se lehet kapni, én szeretem, de nem veszek meg a hiányától, viszont a barátom kimondottan lelkes híve (és ebben az a vicces, hogy ő nem magyar), szóval ha rátör a hiány, elmegyek az észt boltba, veszek túrót és megcsinálom a tortát, ízre ugyanolyan.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása