oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 05. 06:47,  Csak el, mindegy hová! 321 komment

2015. május 05. 06:47 Határátkelő

Csak el, mindegy hová!

Igencsak kalandos útra indulunk ma (noha a szerző, Liza szerint nem kalandot keresni indultak el), amiben lesz majd Kanári-szigetek, Thaiföld és láthattok majd nepáli képeket is. Vágjunk is bele!

fiuk_a_himalajan.jpg(fotó: Liza / vegtelentalan.wordpress.com)

„Nem azért hagytuk el Magyarországot, mert kalandot kerestünk, azért sem, mert több pénzre vágytunk volna. Nem készültünk rá évekig, nem tanultunk ezért idegen nyelveket és nem is tervezgettünk. Egyszerűen egyik nap elegünk lett. Eldöntöttük, hogy elmegyünk, és nem nézünk vissza. Kitűztük a napot, kinyitottuk a térképet, ráböktünk egy országra és megvettük a repjegyeket. Csak oda.

„Nem lehet” ország

2013 volt, tél, nagyon hosszú sötét és hideg tél. Megint tüntetések. Ott voltunk mindegyiken, egyik után a másikon. A civil szektorban dolgoztunk mindketten, elismert szervezeteknél, vezető beosztásban, így a kormány demokráciaellenes tevékenysége nem csak magánemberként, de szakmailag is érintett minket.

Az egész életemet a nonprofit szektornak szenteltem, a demokrácia építésének, egy toleranciára, elfogadásra épülő világ eszméjével, amiben mindenkinek érvényesülnek a jogai, ahol vannak emberi jogok, szabadság és béke, ahol az állam szolgál, nem elnyom. 2013-ban az ország már erősen távolodott ettől az eszménytől.

És észrevétlen én is távolodtam az országtól. Egyik percről a másikra vettem észre, kiégtem, nincs bennem lelkesedés, nincs erő. Kifakultam, elégtem, kikészültem a banki hitelemtől, a hat éven át tartó vitától az APEH-hal, a végeláthatatlan egyeztetésektől a korrupt kéményseprőkkel, a tévétársasággal, aki még a lemondás után is büntetőkamatos csekkeket küldözget hónapokig. Úgy éreztem, hogy az ország hullámai átcsapnak a fejem felett.

2_49.jpg

A munkám ellenállás volt és egy ideje a magánéletem is azzá vált. A politikai nyomást mindenhol éreztem, az emberek reménytelenségében az utcán, a hétköznapokban, a metrón, az összes ügyintézésnél, ahol folyton széttárták a kezeiket az emberek és mondták „nem lehet”, „én nem tehetek róla”, „nem én találtam ki ezt a szabályt”. De valahogy aki kitalálta a szabályt, sosem volt ott, és valahogy már semmit sem lehetett csinálni.

- Ez egy „nem lehet” ország – mondtam – Itt élni sem lehet. Elég! Én élni akarok, építeni, alkotni, nem ellenállni! Én régen még építettem a demokráciát, egyesületeket hoztam létre, tanítottam, tréningeket szerveztem, pályázatokat írtam. De az elmúlt években már csak a fejemet tartom a víz felett, azt is éppen csak hogy. Elég volt.

Nem akartam ezt az országot többet, a rasszizmusával, a diktatúrába hajló rendszereivel, az elfajzott iskolapolitikájával. Nem akartam ezt a jövőt se magunknak, sem a fiamnak.

Csak oda repjegy, ahol még sosem jártunk

Kinyitottuk a térképet. Elmegyünk.

- Hol vannak barátaink? – és sorra vettük őket: Írország, Anglia, esik mindig és szürke. Norvégia, irtó hideg van, bár ott az öcsém, épp csak előttünk ment ki pár héttel. Amerika, lehetetlen vízumot kapni, Németország, nem valami izgi és a német nyelvet sem szeretjük. Ausztria, túl közel van. Kanári szigetek... Hajni! Igen, emlékeztem, hogy Hajni barátnőmnek évekkel ezelőtt megjelent a Határátkelőn egy cikke Kanáriról. 

- Tökéletes! Meleg van, EU van, jogunk is van dolgozni és a gyereknek suliba járni. Demokrácia van és főleg alulról építkező, amit szeretünk. Majd dolgozunk valami egyszerűt – és máris néztük a lakásokat és a munkalehetőséget.

Hogy nem beszélünk spanyolul? Majd megtanulunk. Hogy nincs sok félretett pénzünk? Mindegy, majd találunk valami munkát. Hogy nincs a szakmánkban állás? Jobb is, majd csinálunk valami teljesen mást, pincérkedünk, hajón dolgozunk, animátorkodunk szállodában. Nem kell mindig igazgatónak lenni, nem kell mindig a civil szektorban pörögni azt remélve, hogy majd mi megváltjuk a világot.

Vettem néhány spanyol nyelvleckét, Gergő, a férjem megvette a repjegyeket, csak oda. Levit meg, a fiunkat (8 éves akkor) elkezdtük lelkesíteni. Egy repjegy csak oda, ahol még sosem jártunk.

Gyorsan összeházasodtunk, felmondtuk az állásainkat mindketten és elkezdtük kidobálni az összes cuccunkat a lakásból, hogy ki tudjuk adni. Eredetileg eladtuk volna a lakást, de a lakáshitel fele sem jött volna ki belőle, így inkább anyura maradt a kiadás, szegény! Nem terveztük, hogy valaha visszajövünk. Még vissza sem nézünk, határoztuk el.

- Ott mindig nyár van? – kérdezte Levi.

- Igen, szóval az összes téli ruhát elajándékozzuk! – vágtam rá és a ruhákkal együtt ment minden, a könyvek, a felhalmozott dossziék, a bútorok, a falról a képeim. Rendeztünk egy „Fogd és vidd!” bulit, a maradékot meg a ruhagyűjtőbe, az iskolába, a szociális intézményekbe, a hajléktalanszállókra adtuk.

Nem kell semmi sem, csak egy-egy táska. Egy másik életre vágytunk, egy naposra, egy szigetre, ahol nem reménytelen a küzdés, ahol az a sok év, amit kemény munkával töltesz eredményt hoz, egy országra, ahol lehet építeni megint, ahol van jövő. (Egyszer olvastam, hogy a legerősebb indok, ami miatt a fiatalok emigrálnak az a jövőtlenség érzése.)

1_68.jpg

Amikor felszálltunk ezt írtam a Facebook-omra: „Mikor felszállt a gép, lassan, egyesével gördültek le a vállamról a terhek, a sarokba szorítottság érzete, a nagy magyar valóság nyomasztó érzése, a szürke jövőkép terhe. Elszakadni olyan gyönyörűség volt, felszabadító, szárnyat adó érzés, mintha egy kínzó-gyötrő, se veled – se nélküled szerelemből lépnék ki végre, és csillogó szemmel csak nézem a 3000 kilométert, ami végre elválaszt Magyarországtól. Ebben a pillanatban mindegy is, hol fog leszállni a gép. Már csak az a gondolat is felszabadít, hogy végre, lassan, de biztosan egyre távolabb kerülök attól a világtól, amelyben már sem álmodni, sem lélegezni nem tudtam.”

Kanári szigetek

A nagy felszabadultság érzés, ami a felszállást kísérte, óriási pánikká vált bennem, mikor leszálltunk. Itt állunk ketten egy 8 éves gyerekkel, nincs munkánk, nem tudunk spanyolul és még pénzünk is alig van.

Szerencsére Gergő sokkal nyugodtabb természet, mint én és emlékeztetett a hosszú listára, ami a táskánkban lapult. Ott volt az összes megvalósítandó üzleti tervünk: nyitunk pékséget, cukrászdát, éttermet, mozgó kürtöskalácsost, alapítunk ifjúsági egyesületet, pályázunk az EU-nál, csinálunk kulturális központot, egy kézilabdapályát a tengerpartra, egy közösséget, nyári gyerektanfolyamot, nyelvtanfolyamot, kajak-kenu bérléssel foglalkozó céget, kibérlünk egy nagyobb lakást és kiadjuk a szobákat stb. stb. Az ötletek végeláthatatlanok voltak.

Elsőre pörögtünk is ezerrel, nevetett is Hajni, hogy sokan így jönnek, aztán majd megnéz minket pár hónap múlva, amikor már elfáraszt a meleg, amikor majd lassul bennünk az idő, a csend, a napsütés.

Kanári valóban olyan volt, mint aminek Hajni leírta. Mármint ha valaki ismeri Hajnit, akkor tutira nem csalódik. A sziget pici (Gran Canaria) és valahogy nem történik soha semmi. Olyan, mintha egy időcsapdában feküdnél a tengerparton, néha feltűnnek kanárió gyerekek és nevetnek rajtad, nénikék, akik mosolyognak folyton, pici kövér kutyák és folyton-folyvást 70 fölötti szőke, üde, napbarnított norvég nyugdíjasok kocognak körbe.

Irdatlan kellemes, ha ki vagy égve és éppen semmi másra nem vágysz, mint néhány jó fej magyar arcra, akikkel lehet esténként sörözni a tengerparton. Télen-nyáron.

Végül alapítottunk egy egyesületet, de nem csináltunk sok mindent vele, belassult bennünk az idő, mint ahogy Hajni annak idején olyan biztosan sejtette…

A homokszobor-építés

Kivettünk egy nagyobb lakást és kiadtuk belőle szobákat norvég nyaralóknak. Végül voltunk bolti eladók luxusruha-boltban, ahol halálra bosszantottuk magunkat azon, ahogy túlóráztatják, feketén és jogszerűtlenül dolgoztatják az eladókat, de a boltban megtanultam spanyolul egy perui nőtől, akivel örök barátságot kötöttem – végül is ezért mentem el a boltba dolgozni.

Aztán homokszobor építésben segítettünk és amellett üldögéltünk naphosszat. Mármint hogy ez volt a munkánk. El sem hiszed, jól fizetett és rengeteg ismerőst hozott!

Levi nagyon jól érezte magát a spanyol iskolában, pillanatok alatt barátságokat kötött és meg is tanult spanyolul. Én pihentem, Gergő lazult. Mit számított, hogy otthon igazgató voltam, mikor itt egész nap a tengerparton vagyunk, együtt lehetünk mindig boldogan? Hogy nincs sok pénzünk, kit érdekel?

Egy év múlva Magyarország egyszerűen kiégett belőlem. A keserűsége mély nyomokat hagyott, de már nem féltem, nem aggódtam, már kezdtem eléggé eltávolodni, már tudtam volna újra dolgozni.

Thaiföld, miért is ne?

Egy év pihenés után pályázni kezdtünk állásokra és megegyeztünk, hogy akármelyikünk kap valami szakmailag izgalmas melót, költözünk. Szerencsére hamarabb vettek fel engem Thaiföldre, mint Gergőt egy svédországi munkára, így az előbbit választottuk és megint mehettünk melegből hőségbe.

bangkok_65_emelet.jpgBangkok, 65.emelet 

De míg Kanári a Paradicsom volt, a tökéletes nyugalom, a teljes biztonság, üzenet, hogy az élet megbízható, gazdasági válság ide vagy oda, az élet mégis szépen lassan a szokásos medrében folyik, addig Délkelet-Ázsia a világ másik oldala! A folyton-folyvást pörgés, a nyüzsgés, az emberek ezrei, milliói hömpölyögnek az utcán, ahol annyi illat, szag találkozik, hogy a tekinteted is belezavarodik.

Levi egy helyi kéttannyelvű iskolába jár, angolul és thaiul tanulja a helyi királyokat. Gergő konzultánsként dolgozik magyar és nemzetközi civileknek, én pedig a délkelet-ázsiai Greenpeace egyik igazgatóhelyettese vagyok. Sokat utazom, havonta Indonéziába és a Fülöp-szigetekre. A fiúkkal együtt meg mindenhová hétvégéken és szabadságokon.

Jártunk dzsungelekben elefántháton és térdig érő vízben ettek a halacskák délen, nemrég pedig a Himaláján voltunk, Nepálban. Bangkokból nem nehéz vonattal vagy fapadossal bejárni Ázsiát.

Szuper a munkám és a fiúk is jól érzik magukat. A középosztály itt sokkal jobban él, mint nálunk. Magasvasutak vannak, amik a felhőkarcolók között közlekednek, a legtöbb házban pedig még medence is van, és ami csúcs, hogy a kórházak is nagyon modernek és minőségiek, az orvosok, nővérek tisztelettel bánnak a betegekkel, nem lekezelőek, sosem arrogánsak. De minden nagyon más itt!

tuktuk.jpgTuk-tuk 

Itt nem magyar vagyok, hanem európai és nagyon hiányzik az a bizonyos öreg, lassú, sétálós, kastélyos Európa. Miközben nagyon élvezem, hogy itt minden pörög, hogy itt építeni lehet, most és egyszerre mindent. És lám, hiszen éppen erre vágytam!

Mit tanultunk?

Sok mindent megtanultunk ebből a két évből, ami leginkább tíznek tűnik.

Például, hogy soha ne mondjuk, hogy soha. Lehet, hogy valaha mégis visszatérünk. A messze tényleg messze van!

Nem számít, hogy van Skype, hogy beszélek anyuékkal kétnaponta, ez egy másik világ, egy idegen, ahol még esélyünk sincs az igazi beilleszkedésre. Aztán maradunk a szabályunknál: egy hátizsák fejenként, hogy bármikor továbbmehessünk.

És ha már elhagytunk az otthont, később nem lesz más otthon, csak magunk vagyunk, magunkban van most már az otthonunk. Így hát bárhová mehetünk. A térkép nyitva áll.

Utóirat: egy kis nehézség

Azért nem minden olyan kerek! A legnagyobb kihívást a diabétesz hozta. Levi cukorbeteg lett 9 évesen, Kanárin. De azóta egy év is eltelt és mi megtanultuk az elefánt hátán is kezelni ezt a betegséget.

Végigmentünk a spanyol liberális, tanító jellegű egészségügyön, a magyar belemagyarázós, kézi vezérelt, magyar valóságba visszarángató orvosokon (bár igyekeztünk az otthoni látogatást a lehető legrövidebbre lecsökkenteni) és a thai „itt nincs gyerekdiabétesz” pánikon.

nepali_himalaya.jpg

De most már rendben vagyunk, ismerjük három ország vércukorszint mérési, étkezési és inzulinadagolási elképzelését és megvan a miénk is. Kitudakoltuk ismeretlen ázsiai gyümölcsök nevét és kinyomoztuk szénhidráttartalmát és nagy nehezen találtunk olyan kenyeret is (már maga a kenyér eleve nem divat itt) amiben nincs cukor (ami egyébként elég nehéz, mert itt mindenbe tesznek cukrot). De végül is sikerült, menedzseljük magunkat, akárhová is sodor az élet.

Még sok kalandunk volt Gergővel és Levivel, de az már egy másik történet.”

Akit érdekel, az olvassa el a Végtelen… talán blogon!

UPDATE: Hadd másoljam be ide Mirjam2 kommentjét a nepáli helyzet kapcsán, egyetértek vele, és aki teheti, segítsen! (A poszt még a katasztrófa előtt született.)

"Nem akarok itt egyetlen konkrét szervezetet sem promócionálni, de az áldozatok nevében kérem, hogy aki megengedheti magának, adományozzon, bármekkora összeg segítség lehet. Nem szoktam érzelmes vagy általánosító dolgokat írni, de most hadd írjam le, hogy Nepál egy gyönyörű ország, nagyon nehéz sorsú lakókkal, akik már régóta nagy méltósággal viselik a szegénységet - a világ egyik legszegényebb országa, és most hatalmas természeti katasztrófa sújtotta őket. Minden segítségre szükségük van, amit megkaphatnak."

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország Thaiföld Kanári-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr97430668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

33621 2015.05.05. 07:22:07

Ez érdekes írás, jól bejárják a világot!

2015.05.05. 07:28:50

Hasonló érzésekkel jöttünk el mi is. Teljesen megértelek benneteket, jól tettétek, hogy leléptetek. Gratulálok, mert úgy látom nagyon sokan nem merik ezt meglépni, inkább otthon keseregnek és kifogásokat keresnek, hogy miért maradtak. Sok sikert kívánok! :)

új élet kezdetén 2015.05.05. 07:52:24

Hm, Ha civil szervezetek prominens kepviseloi is mennek, az baj... Marad a megosztott, manipulalhato massza. Inkabb kimegy a nep, mint sarkara allna, tenyleg? Mig ezt irom, a haz elott mennek a 10-15 eves autoikkal a melosok a kozeli uzemekbe a netto 80-90ezrukbol. Auto, tescos kaja, eden hotel a tv-ben, egyeb nix kutura, igy persze...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.05.05. 07:54:30

köszönjük a posztot, nagyon érdekes ... és a képeket is

tényleg távol Európától nyer értelmet az hogy európaiak vagyunk (még ha kelet európaiak is :D)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 07:54:46

greenpeace igazgato
csak igy
ja

2015.05.05. 08:05:43

@~~Babette~~: Miert gondolod hogy 'csak igy'? Irja hogy a non-profit szektorban epitett karriert evek ota.

2015.05.05. 08:10:20

Kicsit meglepodtem azon hogy Nepalrol van szo a posztban, de azt a kisebb reszletet valahogy elfelejtettek megemliteni hogy szo szerint romokban hever az orszag - a kepen lathato terbol pl. nem sok maradt. Az evszazad tragediajaval probalnak megkuzdeni eppen a nepaliak. Erdekes hogy mekkora 'song and dance' volt itt a blogon nemreg Vanuatu miatt, ezen a nepali dolgon meg sikerult valahogy elegansan atsiklani. Nem azt mondom hogy kiemelten kene foglalkozni vele, de ha mar szoba kerult Nepal...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.05. 08:13:42

Objektíve hatalmas kalaplengetés a posztolónak és családjának. Levi igazi világpolgár lesz, minden ajtó nyitva előtte.
Szubjektíve nekem a hideg futkosott a hátamon a poszt olvasása közben. Nem tudom mivel magyarázni, de a Greenpeace szó láttán azért kiszaladt belőlem egy "ja hogy úgy".

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.05. 08:14:13

"maradunk a szabályunknál: egy hátizsák fejenként, hogy bármikor továbbmehessünk."

Nálunk itt dőlne meg a dolog. Mivel hasonlónak tettem ki a gyereket öt évesen, mondom hasonlónak mert az egy gyerek-3 bőrönd azért kicsit több mint egy hátizsák. Mégis olyan pszichés hatásai voltak amit azóta se tudtunk kikezelni. Magyarán foggal körömmel ragaszkodik mindenhez ami az övé. És ha ilyet mondanék a mostanra három országot belakott 17 éves csemetémnek hogy kapsz egy hátizsákot utazzunk, no akkor szépen megmutatná nekem az ajtót hogy arra lehet menni kifelé.

fhdgy 2015.05.05. 08:14:17

Reggel korábban felébredtem és fel is keltem, mint csörgött volna az ébresztő. Azt hittem, hurrá, jól vagyok stb. stb. Aztán kiderült, hogy mégsem: elolvastam a posztot, csak annyit sikerült értenem belőle, hogy el, Kanári szigetek, el Thaiföld, meg lehet, hogy tovább el. Nem bírtam követni. Nem kellett volna korábban kelni, mégsem vagyok jól, legalább is agyilag, ha nem tudtam felfogni. Isten bizony nem a posztolót okolom ezért. Csak ma nem vagyok formában, pedig reggel még azt hittem ....

Határátkelő 2015.05.05. 08:14:36

@Mirjam2: Az írás még az előtt született, hogy megtörtént volna a tragédia, én pedig nem írtam bele. Igazad van, de ez az egyszerű magyarázat. Egyébként van ígéretem egy nepáli posztról egy ott tartózkodó hölgytől, csak kissé kaotikus a helyzet. Szóval ha minden jól megy, hamarosan lesz onnan is poszt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.05. 08:14:50

@Mirjam2: nem elképzelhetetlen, hogy a katasztrófa előtt íródott a poszt

2015.05.05. 08:15:57

@Mirjam2:
" Irja hogy a non-profit szektorban epitett karriert evek ota. "
Magyarorszagon tizezrek epitenek karriert a non-profit szektorban, mint kozmunkasok, szinten evek ota. Megsem lesznek greenpeace igazgatok. Miert?
(Bocs, csak kotozkodtem es nem a szemelyednek szolt, komolyan)

Határátkelő 2015.05.05. 08:16:03

@ChristineK: Ez nagyon érdekes, tudom, hogy elég személyes dolog, de nagyon örülnék, ha esetleg lenne kedved megírni. Ilyen poszt még úgy sem nagyon volt.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.05. 08:22:40

@Határátkelő: Mármint a gyerek szemszögéből hogy ő hogy élte meg a határátkeléseinket?

Határátkelő 2015.05.05. 08:32:10

@ChristineK: Igen. Meg persze a tiédből is az ő reakcióit.

2015.05.05. 08:32:14

@Határátkelő: @Réka ‎: Ertem, de akkor is furcsa nekem hogy ugy tunik a posztbol mintha minden rendben lenne. A hideg kirazott a Durbar Square kepetol, mint tudjuk, kicsit sajnos maskepp nez ki jelenleg. Nem akarok itt egyetlen konkret szervezetet sem promocionalni, de az aldozatok neveben kerem hogy aki megengedheti maganak, adomanyozzon, barmekkora osszeg segitseg lehet. Nem szoktam erzelmes vagy altalanosito dolgokat irni, de most hadd irjam le hogy Nepal egy gyonyoru orszag, nagyon nehez sorsu lakokkal akik mar regota nagy meltosaggal viselik a szegenyseget - a vilag egyik legszegenyebb orszaga, es most hatalmas termeszeti katasztrofa sulytotta oket. Minden segitsegre szukseguk van amit megkaphatnak.

Golf2 2015.05.05. 08:32:36

Bátor csapat le a kalappal

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 08:33:12

Jah, a fejlődő országokban ez a fasza, hogy fejlődnek :) Van mit építeni bőséggel.
A világ meg kurva kicsi, a mellettem ülő munkatársam kb 2 héttel a földrengés előtt járt az Everest alaptáborban.

2015.05.05. 08:34:17

@Cascabel: Nagyon is komoly karriert lehet befutni a non-profit szektorban, mondjuk lehet hogy Mo.on kevesbe mint mashol, ezt nem tudom mert nem probaltam.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 08:41:21

@Mirjam2: igen. amit eldobottegy nap alatt, ahogy irja, majg homokvarat orzott kanarin egy evig, kozben felkinaltak neki a gp igazgatoi allast.

kijottem mar a mesekbol.
ez, _igy_ egyszeruen nem igaz.

de viragozzek minden virag, nem akarom, h az en hitetlenkedesemrol szoljon a mai nap, nem vagyok en max.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 08:42:59

egyebkent a poszt eleje tokeletes, ahogy olvastam, azt hittem, en irtam.

Határátkelő 2015.05.05. 08:50:51

@Mirjam2: Bemásoltam a poszt végére a kommentedet. Köszönöm, hogy megírtad.

pappito · http://pappito.com 2015.05.05. 08:53:38

@~~Babette~~: "ez, _igy_ egyszeruen nem igaz."

és anglia sem esős...

mondjuk ezek a civilek meg nonprofitok kifejezetten keresik az ilyen irányú tapasztalattal rendelkezőket, és ha Mo-n könyékig benne volt a szerző ilyesmiben, akkor tele lehet a cv-je nonprofittal, és egy ilyen pályázónak szoktak örülni tudtommal, úgyhogy simán lehet, hogy ezt szerették a grünpisznél, ez szerintem teljesen emészthető, semmi különlegest nem látok benne

Bredpitt Monika 2015.05.05. 09:01:13

Sziasztok! Elnézést a poszt írójától, mert ez most nem ide tartozik, de a tegnap este történtek után most legszívesebben hánynék egyet.
Az egy dolog, hogy most vettem észre, hogy egy komment ki lett szedve (későn éjszaka volt), amit azért nem értek, mert HA te írtad egyszer nekem, hogy mindenről lehet vitatkozni. Ezek szerint mégsem lehet.

Amitől este nagyon rossz kedvem lett, hogy emailben megkerestem valakit, aki most nincs itt már egy ideje az oldalon. Azt írta kitiltottad az oldalról. MIÉRT ???????????
Én nagyon szeretem a határátkelőt, de most nálam elpattant a húr. Kérlek szépen most hallgasd meg amit mondani akarok neked.

Annyian jönnek ezzel a dumával, hogy Magyarországon korlátozva van a szólás szabadság, én még mindig nem így látom, és ezt azért merem mondani, mert én elég bátor leveleket fogalmaztam meg, amit politikusoknak is elküldtem,nem lett semmi bajom belőle. Azt gondolom, hogy a szólás szabadság itt van korlátozva,e zen az oldalon és nem értem, hogy miért.

Én gyűlölöm a cenzúrát, pont azért , mert tudom milyen érzés, amikor csak egy szó marad ki egy levélből, és ezt pont te hagytad ki az egyik posztomból. Sokan írták már, hogy jó lenne ha jönne egy poszt, ami arról szól milyen itthon az élet. Már majdnem kész van, de csak úgy vagyok hajlandó átküldeni, ha minden benne marad. Nekem azt szoktad írni, hogy nem kell, hogy a kommentelők csámcsogjanak bizonyos témákon. Ennek nincs semmi értelme. Pont az a baj itthon, hogy vannak problémák, amik mindig a szőnyeg alá vannak söpörve. MINDIG. Újra és újra. Kicsit úgy érzem magam, mintha Orwell regényébe csöppentem volna. Legszívesebben sírnék.
Nagyon szeretném átküldeni azt a posztot, de ha az is meg lesz cenzúrázva, akkor inkább elvonulok. Üdv, Móni

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 09:07:32

@Bredpitt Monika: ki lett kitiltva?
Az internetes felületek kommentjeinek "cenzúrája" nem sérti a szólásszabadságot, de megértem, ha nem tetszik. Sokaknak meg az nem tetszett, hogy bizonyos offtopic témák rendszeresen eluralták a kommenteket.

Mrs. Clayton 2015.05.05. 09:10:53

@~~Babette~~: mondjuk tavaly majusban volt egy meghirdetett igazgatoi allasuk thailandra, epp nem lehetetlen

www.greenpeace.org/seasia/about-us/Work-for-Greenpeace/Country-Director-for-GPSEA-Thailand/

Bredpitt Monika 2015.05.05. 09:11:03

@Zka: Ez jogos, majd HA válaszol nekem és eldönti, hogy maradhatok e.
Egyébként meg nem kötelező elolvasni semmit. Ez nagyobb szabadság, mint az, hogy ha már leírtál valamit azt elferdítik.

Határátkelő 2015.05.05. 09:11:43

@Bredpitt Monika: Miután nem tudom, kiről beszélsz, így elég nehéz reagálni is, de megpróbálom.

Kitiltani azt tiltom ki, aki a saját blogján posztban gyalázza a Határátkelő oldalt. Ilyen eddig két ember volt, Hinta és Quercus. Ők ki vannak tiltva.

Ha Rezsőatyáról van szó, őt egy napra tiltottam ki, miután többször nyomatékosan kértem (kommentben és magánlevélben is), hogy a Diggerrel való konfliktusát NE hozza ide, rendezzék le máshol. Ennek ellenére rendszeresen felhozta, máshol megjelent hozzászólásokat ide másolva. Ezért egy napra kitiltottam, illetve a jövőben a hozzászólásai csak előzetes moderáció után jelenhetnek meg. Őszintén szólva nekem nagyon hiányzik a régi Rezsőatya, de nem tudok mit tenni, ha nem lehet vele értelmesen beszélni. Még egyszer: kommentelhet, de csak előzetes moderáció után.

Ami a tegnapi kommented illeti, már többször jeleztem (nem neked, másnak), hogy a közel-keleti konfliktus, valamint a II. világháború megvitatását (hogy finoman fogalmazzak) nem itt gondolom megvitatni. Remélem, érthető.

Köszönöm a megértésed.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 09:14:33

@Bredpitt Monika: na jó de honnan tudjam, hogy valamit nem akarok elolvasni, ha nem olvasom el? :) A tiltás meg valamiért szarul működik, rendszeresen elfelejti a rendszer.

Bredpitt Monika 2015.05.05. 09:26:15

@Határátkelő: Sajnos azért nem érthető, mert pont a hosszú posztban benne van a téma a rasszizmusról, ami napirenden van, arról, hogy én ha rászólok egy szép cigány lányra a játszótéren, hogy ne szemeteljen, akkor azt mondja rám, hogy rohadt g. magyar vagyok , vagy pl az ami történt egy budapesti gyermekotthonban, ahol megaláztak előttem egy kis cigánygyereket. Én finoman fogalmazok, de szerintem túl sok a cenzúra és ez engem most nagyon érzékenyen érint. Köszönöm a választ és továbbra is tartom magam, ahhoz, hogy nem szeretném ha kivennél bármit a posztból. Akkor meglátjuk mi lesz.

Tudom, hogy nehéz dolgod van és biztos rengeteget dolgozol. Nekem tetszik az, hogy nem lehet mocskos szájú kommenteket írni. Nyilván az is számít neked, hogy ha egy egy ilyen téma napirenden van, akkor sokkal inkább jelen kell lenned, pont azért , hogy kiszűrd a mocskos dolgokat. Én úgy látom, hogy inkább ezért nem szereted ezeket a témákat, amiről igen is, szerintem kell beszélni. De akkor legyen ez a magyarázat, mert ez elfogadhatóbb , mint az, hogy én akkor fentiek értelmében, jobb ha nem is írom le a posztban a problémákat, amik itt vannak és akármennyire szeretek itt élni és imádom Magyarországot nem tapsikolok örömömben mindenre.
Üdv.

Bredpitt Monika 2015.05.05. 09:28:48

@Zka: Pl úgy , ha meglátod a nevem, akkor nem olvasol el.

HardPötty 2015.05.05. 09:29:08

Uh de jó volt most ezt olvasgatni. Azt hiszem nyaralni kéne megint.

Bredpitt Monika 2015.05.05. 09:29:48

Most lehiggadok és elolvasom a posztot , elnézést kérek még egyszer hogy ide kanyarodtam.

fhdgy 2015.05.05. 09:30:03

@Zka: Onnét tudhatod, hogy mit akarsz elolvasni vagy sem, még mielőtt elovasnád, hogy vannak, lehetnek előzetes tapsztalataid, a témáról vagy a hozzászóló személyéről. Ritkán, de előfordul, hogy ha látom az aznapi témát, el sem kezdem olvasni, mert tudom, hogy nagyon nem érdekel. Aztán vannak a hozzászólók: vannak, akiknek kifejezetten kíváncsi vagyok a véleményére, és ha törik, ha szakad elolvasom. Vannak hozzászólók, akiknek rápillantok a hozzászólására és csak akkor döntöm el, hogy teljesen elolvasom vagy kihagyom.

Azt is tapasztaltam, hogy mindenkinek lehet rossz napja vagy kifejezetten jó is. Van, akiken csodálkozom, hogy számomra aznap éppen nagyon fúrcsát írnak, mert nem ilyet szoktak, letudom azzal, hogy rossz napja van.

Vannak, akiket általában fúrcsának találok, de aznap mégis érdekes dolgokat ír, még akkor is, ha nem teljesen értek egyet. Ilyenkor azt mondom magamnak, hogy lám lám, neki ma jó napja van.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 09:33:39

@fhdgy: na igen de én nem akarok kihagyni egy egész napot csak mert valaki bedobta valamelyik gumicsontot és 20 ember ráharapott, generálva 100 érdektelen commentet :)

Bár könnyű lenne figyelmenkívül hagyni nem tetsző dolgokat. Egy szál gondom nem volna az életben ha ki tudnám zárni a magyar politikát meg az emberek folyamatos derossznekem-nyavíkolását. De nem tudom és zavar, azért is járok ide - hogy lássam, vajon máshol is ez megy vagy ez ebben a mértékben csak magyar sajátosság.

fhdgy 2015.05.05. 09:37:18

@Zka: A hozzászólásod első felére: egész napot csak akkor hogyok ki, ha a téma nem érdekel. Egyes emberek hozzászólása ebben nem befolyásol.

A második felével a mondandódnak teljesen egyetértek: dettó én is!

Bebbi 2015.05.05. 09:45:52

@Mirjam2: "Nem akarok itt egyetlen konkret szervezetet sem promocionalni,"

... pedig en pont erre kernelek, vagy barki mast. Szivesen segitenek en, am csak es kizarolag abban az esetben, ha hitelt erdemlo bizonyitekot latok arrol, hogy az altalam kuldott szaz frank milyen aranyban kerul a nepaliakhoz es milyen aranyban mas celra. Tudsz ilyenrol?

Es ezt nehogy magadra vedd, abszolut nem ellened szol, csak nekem pont ez a legnagyobb problemam ezzel kapcsolatban, hogy alapvetoen szivesen segitenek, de nem vagyok hajlando ebbol finanszirozni mindenfele egyeb kiadast.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.05. 09:50:51

namost. akik ismernek engem itt, tudják, hogy hét évig éltem Thaiföldön, majdnem kettőt Burmában, és nagyon szeretem Ázsiát, de.
ennek ellenére nem tudok vagy harsányan röhögni, vagy levegő után kapkodni, még nem döntöttem el, azon, hogy valaki, aki ennyire ki van borulva a magyar demokrácia állapotától, az oktatástól és a rasszizmustól, az még csak meg sem próbálja magyarázni a kognitív disszonanciát, hogy ezekután önként és dalolva beköltözik egy olyan országba, amit, mondom, én is nagyon szeretek, de ahol a demokrácia, az oktatás, meg a rasszizmus sokkal rosszabbul áll, mint itt. lásd perpill még mindig katonai diktatúra van, ha ez valakinek kimaradt volna, annak ellenére, hogy ez nem jelent a hétköznapokban semmit, kb csak azt, hogy mások korruptak éppen perpill, meg tán kicsit nagyobb rend van.
meg lehet magyarázni, hogy úgy érzi az illető, hogy a nonprofit szektorban ott jobbak a lehetőségek, nem cspnak az orrára minden ajtót, többet tehet, többet elérhet, mivel nem ismerem ezt a részét az ottani életnek, még el is hinném, hogy ez így van, de ezt nem ártana akkor valahogyan megemlíteni legalább.
rólam lehet tudni, hogy nagyon kiborít, ami a magyar oktatásban zajlik például, vagy ami Magyarországon a rasszizmus szítása / bevándorláspolitika alatt folyik perpill is, főleg mert személyesen érintett vagyok, annyiban, hogy szegény Minidragon nem annyira fehér lesz (illetve már van), mint jelenleg az irányadó politika kívánná. ez nem azt jelenti, hogy ne tudnám attól még a thai oktatást és a nagyon mélyen rögzült és intézényesült rasszizmust (illetve inkább nacionalizmust) is lehúzni. de egyidejűleg az is bennem van, hogy egy olyan országtól mást vár el az ember, ami épphogy kirángatta magát a mélyszegénységből és a gyarmati világból (annak ellenére, hogy saját maga éppen nem volt gyarmat), mint egy EU-tagtól. nyilván azt szeretné az ember, hogy mindkettő saját magához képest előrelépjen, fejlődjön, haladjon. ami Nepálban vagy Thaiföldön vagy Pápuán pozitív lépés meg nagyon nagy haladás vagy teljesítmény, ugyanazt körbehájpolni Magyarországon röhejes lenne.
most ebből nem tudom, mi érthető igazán vagy hogyan.... remélem, elég tiszta volt.
szóval azt szerettem volna, hgy ha valaki ennyire elégedetlen a magyar állapotokkal, és ezt nevezi meg a távozása fő okának (nálam nem ez volt a helyzet, egyszerűen személyes, érzelmi és anyagi okaim voltak), akkor valahogy magyarázza már meg, hogyan és miért rendezi le a lelkében azt, hogy kvázi visszalép mégis.
vagy csak annyiról van szó, és most gonosz leszek, hogy van egy kényelmes expat állás, ahol tényleg el lehet érni jó dolgokat, és megvan az embernek a jóérzése, hogy háton tudja veregetni magát, és a kényelmes expat fizetésből meg package-ből (pl a jó iskolák iszonyat rettenet drágák! a biztosítás meg a kórház sincs ingyen!) olyan szinten lehet magasan élni valamelyik kondo harmincadik emelete környékén, elmerülve a medencében, ahonnan már nem látszanak és szaglanak a pöfögő városi buszok és a szegényebb negyedek se?

Hari Seldon 2 2015.05.05. 09:50:55

@snygg panda:
Amikor kijöttünk nálunk is az volt az elsődleges. Mostanra viszont már távolabb van a politika, és nem érint bennünket a maffia működése. Ezért már nem zavar annyira semmi ami ott történik, legfeljebb ami a családtagokat érinti azt figyelem.

Bebbi 2015.05.05. 09:52:27

@Határátkelő: Kedves HA! Ha lehet olyat, akkor szeretnek egy kis osszefoglalot kerni, hogy a most esedekes devizahiteles elszamolas kapcsan visszajaro penzhez melyik banknal hogyan juthat hozza egy kulfoldon elo szemely. Szerintem eleg hasznos lenne, mert biztosan sokaknak van ilyen "problemaja".

Kezdenem is a sajat helyzetemmel: nalunk a Raiffeisen Lizing adott annak idejen CHF hitelt es ennek kapcsan jar most vissza x Ft. Telefonon felhivtam oket, hogy kulfoldon elo, magyar lakcimmel nem rendelkezo emberkent mikent juthatok a penzemhez anelkul, hogy egy szep kis osszegert es ugyintezesi idoert cserebe kulfoldon irassa meghatalmazast egy konzulatuson.

Mivel A nyilatkozatot szemelyesen kell megtenni (neked vagy a meghatalmazottadnak), igy ez az en esetemben egy szemelyes banki vizitet jelent. Aztan ott ebben a nyilatkozatban meg kell adnom egy magyar bankszamlaszamot, ahova utalhatjak az osszeget, vagy kerhetem, hogy szemelyesen vegyem fel. Mivel 200.000.- feletti osszeg eseten ezt 15 nap utan teljesitik, igy abszurd modon 16 napig kellene Magyarorszagon lenni, hogy a penzhez jussak. A kollega tobbszori visszakerdezesre is azt mondta, hogy kulfoldi bankszamlara nem tudnak utalni, nekunk meg nincsen magyar bankszamlank. Szoval, megint sikerult egy eleg sajatsagos helyzetet letrehozni...

Fontos info meg, amit nem lattam sehol leirva, de a kollega tajekoztatasa szerint erre a muveletre 5 ev all rendelkezesunkre.

Hari Seldon 2 2015.05.05. 09:54:44

Mi elképzelni sem tudnánk sem ilyen életet.
Másrészt, nem kellett volna bevallani, hogy a Greenpeace-nál dolgozik.
Inkább mondta volna, hogy rúdtáncos a sziámi sárkány lokálban Bankok külsőn, vagy valami drogcsepész, vagy valami ilyesmi. Szóval valami tisztességes munkát (ehhez képest).

pappito · http://pappito.com 2015.05.05. 09:58:56

@Dragonlady (Bp, Hun): "ezekután önként és dalolva beköltözik egy olyan országba, amit, mondom, én is nagyon szeretek, de ahol a demokrácia, az oktatás, meg a rasszizmus sokkal rosszabbul áll, mint itt. lásd perpill még mindig katonai diktatúra van, ha ez valakinek kimaradt volna,"

ezen nagyon gondolkodtam,h ogy megpendítem, mármint a sok demokráciaépítés után (nem gúnyból mondom) a nagyon nem demokráciában élni... de szerencsére te megtetted

Határátkelő 2015.05.05. 10:04:54

@Bebbi: Jó ötlet, megpróbálok utánajárni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.05. 10:05:34

@Dragonlady (Bp, Hun): +sok
De hasonló a helyzet nagyon sok (nyugati) külföldivel is, aki Magyarországon él. Burokban élnek, és el vannak ájulva, hogy Magyarországon milyen fasza minden.
"(illetve már van)" <------ lehet már gratulálni? :)

Bebbi 2015.05.05. 10:08:23

@Határátkelő: Koszonom elore is. Es mondom, a fenti informaciok a telefonos emberketol vannak, nem tudom, mennyire fedik a valosagot.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 10:09:16

@Réka ‎: van aki itthon is tud ilyen burokban élni, nekem sajnos nem megy, pedig szeretném.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.05. 10:10:13

@pappito:
mondom, hogy gonosz vagyok :-)
egyébként szerintem belefér, ha az ember legalább megpróbálja megmagyarázni, miért és hogyan is. aztán lehet, hogy sántít nagyon a magyarázat, de legalább megpróbálja.
ha valaha is írnék Burmáról, nekem is lenne mit megmagyaráznom azzal kapcsolatban, hogy etikus-e elmenni egy olyan országba annyit keresni.

Határátkelő 2015.05.05. 10:12:43

@Bredpitt Monika: Miután még nem olvastam a posztod, egyelőre erre nem tudok mit mondani. Alaphelyzetben csak minimális szerkesztést (pl. tördelés) szoktam a posztokon végrehajtani. Miután azonban ez a blog az én felelősségem, ezért olyasmi, ami mások faji, vallási vagy egyéb érzékenységét sértheti (azaz ellentétes a magyar Alkotmánnyal vagy Alaptörvénnyel, kinek hogyan tetszik) itt nem fog megjelenni. Eddig sem jelent meg és ezután sem fog. Ez egy nagyon éles határvonal, amit nem fogok átlépni. Ennyi szerkesztői szabadságot megtartok magamnak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.05. 10:14:10

@Réka ‎: bent van, a színe már megvan, csak az ultrahangon még nem látszik :-)

2015.05.05. 10:14:11

@Hari Seldon 2:
Egyetértek, így messziről már kellemesebb szemlélni a dolgokat, ha egyáltalán még eszembe jut. :)

Bár én azért követem a magyar híreket, de brutál, amiket hallok néha. Itt meg magyarázkodok a svéd ismerősöknek, hogy mi folyik ott Magyarországon.

Sajnos hozzá kell tennem, hogy már hazamenni sem olyan, mint az elején. Akkor még lelkes voltam, honvágyam volt. Akkor még "haza" mentem. Most már sokkal inkább úgy érzem ott magam, mint egy érdeklődő turista. A találkozókat is csak a legszűkebb barátaimra korlátoztam.

soad1221 2015.05.05. 10:15:46

@Dragonlady (Bp, Hun): Szia!

én ma nem akartam ehhez hozzá szólni, mert fogalmam sincs, hogy mi megy ott, csak olvastam róla, pl Tőled is.
Ami itthon van ismerjük, lehet róla vitatkozni, sokunknak nem tetszik, satöbbi...
Kicsit túlzásnak érzem, az itthoni leírást, de abban amiben dolgozott még lehet ennyire gáz is, nem tudom...

És kösz, hogy leírtad helyettem is, hogy miért is hasonlít egy (bár kétségtelenül szarul működő) demokráciát egy diktatúrához... Úgy, hogy a leírás alapján a jogvédelmet és minden ilyesmit illetően a diktatúra nyer...

2015.05.05. 10:19:37

@Réka ‎: @pappito: @Dragonlady (Bp, Hun):

Szerintem ez valahogy úgy működhet, hogy egy idegen országban nem válik valaki olyan szerves részévé az országnak, társadalomnak, mint a hazájában. Én is követem a svéd híreket, egyre jobban képben vagyok bizonyos dolgokban, de közel sem érzem magam olyan kompetensnek politikai, társadalmi kérdésekben, mint mondjuk Magyarországon.

A posztoló is kicsit el van varázsolva az új életétől, örül, hogy nem kell Mo-n lennie többé, de még sok idő, mire felméri új hazájában a helyzetet. Ha egyáltalán érdekli. Mivel sokan csak rövid időre maradnak egy-egy országban, tehát felesleges túlságosan betagozódniuk a helyi társadalomba. Nekem van egy ismerősöm, aki már Isten tudja hány országban élet eddig, de igazából sehol sincs hazája, mindenhova úgy megy, hogy ott is ellesz pár évet, aztán továbbáll.

soad1221 2015.05.05. 10:22:17

@Hari Seldon 2: igazad van a GP ad némi előítéletet...
Ettől függetlenül az egész poszt még tök érdekes..
a probléma amit már Dragonlady és pappito is felvetett.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 10:22:27

@Zka:

"én nem akarok kihagyni egy egész napot"

ugye-ugye, a függőség:D

Mr Long 2015.05.05. 10:24:55

@Dragonlady (Bp, Hun): Milyen a jogvedelem abban az orszagban? Ha kirabolnak mit tesz a rendorseg?

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 10:27:48

@Bebbi:

tehát nem akarsz elmenni sem Magyarországra, sem a konzulhoz, hanem azt szeretnéd, hogy valaki, aki sosem látott téged, azt sem tudja, ki vagy, mondjuk elutalja egy általad bemondott bankszámlára a visszajáró pénzedet.

de - és ezt nem köcsögségből mondom- te lennél a legnagyobb hangú, ha egy idegen/rosszindulatú rokon megtenné ezt a nevedben, a bank meg szépen elutalná neki a lóvét.

most meg a bank hülye, hogy vigyáz a pénzedre.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.05. 10:28:00

@snygg panda:
"de igazából sehol sincs hazája, mindenhova úgy megy, hogy ott is ellesz pár évet, aztán továbbáll."
amivel nincs is semmi baj, ha az ember megfelelően áll hozzá meg adja elő a dolgot :-)
és igazad van, nyilván ha az ember tesóját sittelik le modjuk, vagy a közvetlen kollégáját, az is más érzelmileg. (mármint ez párhuzam akarna lenni arra, hogy milyen érzés, ha az ember eredeti hazájában vs választott hazájában mennek rosszul a dolgok. mármint, én legalábbis jobban a szívemre veszem, akárhogy is, ha a magyar parlament talál ki valami orbitális faszságot, mint ha a thai, akkor is, ha éppen 7 évig be se tettem a lábam Magyarországra. részemről ez van sajnos.)

Hari Seldon 2 2015.05.05. 10:30:37

@snygg panda:
Nekem soha nemvolt honvágyam. Persze jövőbe nem látok, de én olyan személyiség vagyok, aki nem szeret hátra nézni. Sőt, igazából amikor kijöttünk ide szinte azonnal otthon voltam, és amikor látogattunk Magyarországra akkor voltam feszült ideges. Amikor közeledtem Mosonmagyaróvár felé, akkor már kezdtem magam jobban érezni.- Kinyílt a világ. (persze, ha kocsival mentünk)

soad1221 2015.05.05. 10:30:47

@Dragonlady (Bp, Hun): nem, ez önmagában nem kell, hogy magyarázatot adjon... A demokrácia féltés miatt ment el, ez volt a fő motiváció, hogy ne éljen egy ilyen diktatórikus országban, mint Mo., erre mindenféle probléma nélkül választ egy diktatúrát?
Illetve még ez önmagában nem is lenne probléma, és szépen leírja mellé, hogy "itt és itt még ennek az országnak sok-sok fejlődni valója van, de ahhoz képest, mi volt itt 20 éve, ez már igazán szép teljesítmény,stb.."

Az összes "negatív" amit ír erről, hogy akkora a pörgés, hogy teljesen belezavarodik még a tekintetekbe is...

Szóval burok ez, de nagyon, és így az itthoni demokrácia féltés is kicsit hitelét veszti... Mert akkor én is gonosz vagyok, de a fő gond, hogy itthon ebből nem lehetett megélni, de ott már igen..
És ok, ez is egy szempont, gyereket nevel, meg minden, csak akkor írja le...
vagy valamit :)

firg_firg 2015.05.05. 10:31:17

Elkeseredett, naiv, csapongo, optimista, joszandeku. Sok sikert nekik.

Az igazgatozast hagyjatok abba. A greenpeace igazgato nem az a fajta igazgato mint egy multis vagy kozgepes igazgato, se fizetesileg se feladatilag.

A posztolo meg ne szajkozza azt hogy igazgato, mert kb nem szamit es csak felreertik. Emberismeret.

Thaifoldon nem jartam meg, de a leiras alapjan valami mesebeli ultramodern kepet lattam magam elott. Aztan rakerestem a magyar vs thai GDP adatokra, es valahogy nem all ossze a kep.

Gondolom olyan mint Kina hogy vannak a csili-vili negyedek, meg a nyomorgo milliok.

2015.05.05. 10:33:29

@Dragonlady (Bp, Hun):
Ugyanígy érzek én is, mikor valami újabb otthoni baromságról kapok hírt, sajnos még mindig elég rossz érzés ilyen híreket hallani. Persze egyre kevésbé zavar, szépen lassan távolodok már ezektől. :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.05. 10:34:16

@Dragonlady (Bp, Hun): nincs ezzel baj, mármint ezekkel a kettősségekkel vagy önellentmondásokkal az élet nem mindig egyszerű kérdéseket tesz fel

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 10:35:39

@firg_firg: Magyarországon rendkívül alacsonyak a jövedelmi és vagyoni különbségek. Aki itthon sír a nagy egyenlőtlenség miatt az egész egyszerűen nincs képben.

2015.05.05. 10:35:52

@Hari Seldon 2:
Párommal észrevettük, hogy kb. 1 hetet tudunk normálisan Magyarországon tölteni, utána már kezdünk idegesek, frusztráltak lenni stb... Akkor már honvágyunk van vissza Svédországba. Sajnos egyre kevésbé esik jól Magyarországra menni, már alig hiányzik. Van még egy maroknyi barátom, akikkel szívesen találkozom otthon, illetve elmegyek néhány kedvenc helyemre Budapesten, kicsit nézem a csajokat az Erzsébet téren, de ennyi nekem elég is volt Mo-ból.

pappito · http://pappito.com 2015.05.05. 10:35:55

@Hari Seldon 2: "Nekem soha nemvolt honvágyam."

ojjé, ilyet nem szabad itt leírni, mindjárt kikapsz, mint én szoktam
aki magyar, honvágyik, különben hazudik és punktum :)

Mr Long 2015.05.05. 10:37:11

@firg_firg: Vallalkozo lengyel haverom ilyen. Igazgato a titulusa a sajat cegenel. Egyeni vallalkozo kb es contractorkent mezei tervezoi feladatokat lat el mas cegeknel. Ellenben ezzel csajozik, hogy o igazgato... :D

Bebbi 2015.05.05. 10:38:28

@~~Babette~~: Nem teljesen. :-) Peldaul megoldas lehetne, hogy a bank az ertesito melle kikuld egy kodot, amivel be tudok lepni egy online feluletre es ott elintezhetek mindent.

De azert az megiscsak furi, hogy ha bemegyek a bankba, akkor nem kapom meg azonnal a penzt, hanem csak 15 nap mulva.

Es tudod, attol meg, hogy nem jut eszembe jobb megoldas, nem kell, hogy tetsszen (Te vagy a nyelvesz, ezt hogy kell irni? :-) ), amit ok javasolnak.

Peldaul lehetne egy olyan is, hogy a konzulatus nem dragan allitana ki meghatalmazast. Mert ugye ott mi is tortenik valojaban? Ranez az utlevelemre, hogy az tenyleg en vagyok-e?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.05. 10:38:39

@Mr Long (UK):
mivel nem raboltak még ki, és ismerőseimet sem, szerintem attól függ, hogy kit ismersz, kit tudsz ráállítani az ügyre.
külföldiek ügyeivel nem szeretnek foglalkozni, részben nyelvi akadályok miatt sem.
én biztos felhívnám az egyik extanítványom apját, aki rendőr, és őt kérném meg, hogy segítsen. vagy a főnökömet. a thaiok jobban el tudják intézni az ilyen ügyeket "egymás között".
azt tudom, hogy pl gyerekelhelyezési ügyekben nagyon korrektek, egyáltalán nincs olyan, hogy a külföldi szülő le van szarva magasról (a joint custody egyébként is az alap).
olyanból van sok probléma, hogy külföldi nem birtkolhat / vehet földet és házat(csak lakást), és persze ezért sokan a thai házastárs nevére iratják, vagy mindenféle lease trükkökkel manipulálnának, aztán mikor szétesik minden, akkor hiába szaladnak a saját pénzük után.
szerintem nincs rossz közbiztonság egyáltalán, és nincs az embernek olyan érzése, hogy mindjárt rászakad a plafon / ég.
a legdurvább, amit hallottam, az az, hgy valakinek a saját munkaadójuk (iskolájuk!!) hamisította meg a munkavállalási engedélyüket a tudtuk nélkül, és amikor fél évvel később lebuktak (ja, egy pár volt), akkor két hétre lecsukták őket, mire tisztázódott az ügy (éppen karácsony és újév volt). a brit konzulátus notórius arról, hogy nem segít az állampolgárainak semmiben, ha bajba kerülnek. ugyanők egyébként egy éjszakát voltak börtönben Yangonban is, amikor egy rövidzárlat miatt leégett a bérelt lakásuk. na én ezekután összepakoltam volna a cuccomat, hogy pár hónapon belül két ilyesmi dolog, az egy jel, hogy nem kéne ott lennem, de amennyire képben vagyok, ők még mindig Thaiföldön dolgoznak.

Bebbi 2015.05.05. 10:39:38

@~~Babette~~: Illetve az is furi, hogy allitolag nem utalnak kulfoldi szamlara penzt.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.05.05. 10:40:22

Ez a "nem lehet" ország beletalált a 100-as körbe! Tényleg nyakra főre olyanok a rendszereink, hogy butábbnál butább megoldások röpködnek a levegőben és jó ideje nincsen olyan közélet, ahol civilként fel lehetne vetni akármit is.

Azoknak, akik rendszer korrekciókon dolgoztak beérett egy maszív kiégés, amire jó válasz a világfalu bejárása!

Felüdülés volt olvasni!

fhdgy 2015.05.05. 10:42:15

Ahhoz a témához, nincs valahol demokrácia, de mégis oda megy valaki menekülésképpen, ahol még annyi sincs:

Ilyen van, és nem is érzek ellentmondást. Ha én küldöldiként élek egy országban, akkor megtehetem, hogy csak annyit engedek abból az országból magamhoz, amennyit jónak látok. Ami nem tetszik, azzal nem foglalkozom, legalább is addig, amíg nem feltétlenül szükséges.

Az embernek a saját hazájában ezt sokkal nehezebb megcsinálni. Mindent tud, mindent ért, emiatt nem tud közömbös maradni.

soad1221 2015.05.05. 10:42:34

@Zka: bizony, Thaiföldön szerintem ez is sokkal problémásabb...
Mo ebből a szempontból nem áll rosszul... és mondom nekem azzal nem lenne semmi bajom, hogy ő ott egy teljesen más kultúrában, az ottani viszonyokhoz képest iszonyatos fizetésért szívesen lesz európai ember...

pappito · http://pappito.com 2015.05.05. 10:43:21

@snygg panda: "Szerintem ez valahogy úgy működhet, hogy egy idegen országban nem válik valaki olyan szerves részévé az országnak, társadalomnak, mint a hazájában"

ez nem szükségszerűen van így. persze el lehet bújni az ismerethiány mögé, de hosszú távon az integrálódás feltétele, hogy megértse az ember a körülötte zajló folyamatokat és lehetőleg a hátterüket

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.05. 10:50:56

@pappito:
DK-Ázsiában szerintem képtelenség integrálódni. nincs olyan, mint Angliában vagy ott nálatok. tán ha vannak félvér gyerekeid, akik félig odatartoznak, nekik lehetséges, de sok esetben még ebben sem vagyok biztos. - és innen kezdve teljesen más az egész kérdés, szerintem.

MRN 2015.05.05. 10:51:32

Na most lehet, hogy megint értetlen vagyok egy kicsit... De némi ellentmondást érzek itt-ott a posztban. Azt írja az elején pl. hogy "Nem készültünk rá évekig, nem tanultunk ezért idegen nyelveket és nem is tervezgettünk."
Ehhez képest nagyjából egy év "kanárizás" után egyikük egy svéd, másikuk egy thai állásra tudott pályázni, s ezeket el is nyerték. A posztoló felelős állást kapott (még ha a zöldeknél is), és munkája sok utazással jár különböző országokba.
Mindezt nyelvtudás nélkül... Ilyen egyszerű ez? Vagy valamit nem írt meg, mondjuk a meglévő perfekt angoltudásukat, vagy valami.
Aztán: nem volt pénzük ugyan, de némi tengerparti lazulás és egyesületalapítás után ki tudtak bérelni Kanárin egy nagyobb lakást (miből is?), aminek a szobáit kiadták. Vagy ilyen olcsó ott egy nagy lakás bérlése, vagy ilyen jól lehet keresni (nyelvtudás nélkül!) tengerparti lazulással ott.
Lehet, csak nem jól fogalmazott, kihagyott pár lényeges elemet.

Azért tisztelem a párt a bátorságáért, gyerekkel már nem mernék így fejest ugrani az ismeretlenbe mindenféle rákészülés nélkül.

soad1221 2015.05.05. 10:54:50

@fhdgy: nem azon rugózunk, hogy kiment és élvezi a jelenlegi állását és a szabadidejét. Ehhez gratulálok és további sok sikereket kívánok neki.. komolyan...

De miközben a demokrácia építésére és az általa leírt dolgokra tette fel az életét, tüntetésről tüntetésre járt a "nemdemokrációban" és nagyon belefáradt, azután ezek felett minden gond nélkül szemet hunyt, még csak említésre sem méltó körülményként sem szerepel egy katonai diktatúráról való leírásban... :)
Innen nézve a fő gondja inkább az volt, hogy itthon nem tudott ebből megélni, és ebben a pillanatban azt is mondom, hogy ok, igaza van, menjen oda és tegye azt, ahol és amiből már meg fog élni.

Mr Long 2015.05.05. 10:59:51

@soad1221: "tüntetésről tüntetésre járt"
Most a semit tevesbol a semmittevesbe jar kulonbozo orszagoba. GP a leheto legnagyobb terrorszervezet (es a legkevesbe hasznos)...

Mr Long 2015.05.05. 11:01:54

@Saman: Te miert nem celzol meg egy hasonlo allast? Jobb lehet azert, mint csirkeszarnyat torni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.05. 11:03:07

Bátraké a szerencse!
:)
Tőlem egy (kicsit) nagyon távol áll, hogy úgy éljek, hogy beleférjek egy hátizsákba.
:)
Azt azért szívesen olvastam volna részletesebben, hogy sikerült hirtelen ügyvezető ig. státuszba kerülni.

soad1221 2015.05.05. 11:08:22

@Mr Long (UK): ez már megítélés kérdése, én sem tartom épp a leghasznosabb dolognak, de van rá igény, vki meg fizet is érte, hát hajrá... vannak még más foglalkozások is, amikért én egy fillért nem adnék, de hát nem én irányítom a világot :)
Viszont tényleg érdekes, milyen könnyű az emberi jogok minduntalan védelméről lemondani... :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 11:23:53

@soad1221: ha grínpíszes akkor van új aggódnivalója bőven :)

2015.05.05. 11:27:31

@Mirjam2: Es meg a helyesirasi hibamat is kijavitotta HA - gondoltam en hogy nem 'sulytotta', csak az erzelmi felindulastol nem tudtam kellokeppen koncentralni :)))

szakasz2 2015.05.05. 11:29:29

@soad1221: @Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem nincs semmi probléma vagy kognitiv disszonancia a demokracia-diktatura-Magyarorszag-Thaifold temakorben.

Ugyanis - az eddigi HA posztok es kommentek alapjan - a legtobb embernek nem az a fo problemaja Mo.-val, hogy eppen hol tart, hanem hogy merre halad. Hiaba van jelenleg mondjuk demokracia tekinteteben 1-2-3-x lepessel elorebb Magyarorszag Thaifoldnel, ha hatra fele halad egyre gyorsabban, mig Thaifold elore (ezt persze nem tudom megitelni, de ugy tunik igy van). Az autouton is szerintem a sebesseg es az irany a szubjektiv kozerzet (vagy frusztraltsag) szempontjabol fontosabb, mint hogy eppen hol tartasz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.05. 11:34:21

@szakasz2:
amit én írtam, abban is benne volt ez.
egy szavam nem lett volna, hogy ha legalább egy félmondat lett volna a posztban arról, hogy úgy érzi, sok itt (mármint ott) a tennivaló, és sokat tud tenni , és úgy érzi, jó helyre került, mert van gyümölcse a munkájának, és kevésbé akadályozzák, vagy valami ilyesmi, ennyi.
mert ez így egyszerűen elég csúnya elkenése a dolgoknak és motivációknak, vagy röhejes, vagy képmutató, vagy nem is tudom, de még mindig nem tudom hova tenni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 11:35:08

@szakasz2: ez így van. A haladás iránya is sebessége nagyon fontos. Magyarországgal sem az a baj, hogy hol tart, hanem hogy hol tarthatna, ha nem olyan hülye a népe, mint amilyen.

2015.05.05. 11:45:03

@Bebbi: Abszolut megertem a kerdesedet. Ennek ellenere szervezetet ajanlani nem szeretnek, legalabbis nyilvanosan nem. A ferjem es en egy olyan vallasi szervezetnek juttattunk nemi penzt akiket szemelyesen ismerunk, a ferjem lakott / tanult a 'kolostorukban' Kathmanduban, igy mi 100% biztosak vagyunk benne hogy jo celra forditjak a penzt es termeszetesen ott vannak a helyszinen.

Ha valakinek nincsenek szemelyes kapcsolatai, akkor azt tudom ajanlani hogy valasszon egy elismert nemzetkozi szervezetet, lista peldaul itt: www.theguardian.com/global-development/2015/apr/27/nepal-earthquake-how-you-can-help-donate-aid, vagy www.dec.org.uk/appeals/nepal-earthquake-appeal

2015.05.05. 11:50:03

@~~Babette~~: Ne haragudj, nem akarom a posztolot vedeni (tobb okbol sem...) vagy veled kotozkodni, de en valamennyire kepben vagyok a non-profit szektorral es szerintem minden tovabbi nelkul lehet igaz ez a sztori. Az egy ev 'gap year' nem hatrany az oneletrajzon, ettol meg lehet nagyon jo karrierje valakinek ezen a teruleten.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 12:05:30

@Bebbi:
1. a kod sajnos nem elég. a vonatkozó aml jogszabályok szerint személyes ügyfélazonosítás szükséges.

2. nem vagyok nyelvész, de jól írtad;)

3.nem tudom, miért a 15 nap, nekünk egy régi, rövid életű személyi kölcsönről jött levél alapján azonnal kifizették a bankfiókban

4. fent említett aml szabályozás mondja azt is, hogy külföldön csak a konzulátus jogosult az ügyfélazonosításra. a bank nem tehet a konzulátus pénzéhségéről

5. nyilván arra hivatkoznak, hogy a külföldi utalás drága és bonyolult.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 12:08:14

@MRN: így megy ez a fejlett nyugaton. az ember elvan itthon a nonprofit szférában, őriz egy kis homokot, majd igazgató lesz belőle.
hát nem sokkal jobb, mint az itthoni kulimeló és reménytelen élet?
Hufnágel Pistinek is hogy megszaladt.

SzZoole 2015.05.05. 12:12:36

Ez nagyon jo kis sztori,várom a folytatást.

Off
Az egyik múlt heti posztban a posztoló Dorkingba akart költözni.Most vagyok itt harmadszor,volt idom szétnézni es most is azt kell mondjam meseszép város es nyugodt tiszta.A környék is hihetetlenül szép.
Rengeteg erdő es nagyon dombos völgyes.

adg 2015.05.05. 12:23:31

@Bebbi:
Reszmegoldas 1: Tobb reszletben veszed fel a penzt, ha ez nem 50 reszletet jelent mondjuk. Egyszer csinaltam, mert valami horror penzt akartak legombolni, amikor egy hasznalt kocsi arat egyben akartam kivenni. Felemeltettem a limitet maxra, es ket nap alatt talan kilenc reszletben kibanyasztam a penzt az automatabol, par szaz forint koltseggel. Valami 15 ezret sporoltam. Persze ez siman lehet, hogy a te esetedben nem mukodik.

Reszmegoldas 2: Nem lehet nekik telefonon odaszolni, hogy keszuljenek sok penzzel, mert ket het mulva mesz kifosztani oket? Szerintem ez jarhato kellene legyen.

Legjobb megoldas mindenkinek: Nekem van magyar szamlam, arra kerheted a penzt. Ugyan mar nem tudok hozzaferni, mert lejart a telefonomban a simkartya (igy nem jon meg az sms kod), meg evek ota ra sem neztem az egeszre, de ez ne riasszon el. Ha egyszer hazamegyek, tovabbutalom neked szivesen. Trust me. :)

soad1221 2015.05.05. 12:29:47

@szakasz2: írtam, hogy ezt még meg is érteném...
Azt hiszem Dragonlady is.
ami hiányzik, hogy ez még csak utalás szintjén sincs meg, a kép leegyszerűsítve így néz ki a posztból: itthon fél, megnyomorítják, tüntetésekre jár, ellehetetlenítik az egész életét, azért mert ő civilszerveződő, míg kint szép az élet, szuper a munka, pörgés ezerrel, mennek ide-oda, all right..

nekünk pont a viszonyítás, a mihez képest szúrja a szemünket, mert értem én azt, hogy itt rossz az irány, és a leírtak nagyon nagy részével egyet is tudok érteni, de ő a gyerekét thaiföldön gondolom nem a mezei általános iskolába íratta, gondolom nem a sima állami kórházba vitte, stb..

2015.05.05. 12:33:12

@MRN: Feltetelezem hogy jol tudtak angolul mikor elindultak. Ugy kepzelem el hogy az eros angoltudas alap Mo.on (is) barmilyen komoly allashoz egy non-profit szervezetnel.

2015.05.05. 12:42:27

@Dragonlady (Bp, Hun): @soad1221:

Rákattintottam a posztoló blogjára, ott meg van említve a katonai diktatúra is. Szóval észrevették a dolgot azért.

Amúgy szerintem a rasszizmust meg a demokrácia hiányát meg az oktatási problémákat kifejezetten keresni kell egy új helyen (hacsak nem valami igazi gennygombóc helyre megy az ember), az első hónapokban egyáltalán nem triviális egyik sem. Ahogy fentebb írta valaki példaként, mo-ról is totál rózsaszín szemüveggel szoktak nyilatkozni az expatok.

Hari Seldon 2 2015.05.05. 12:51:44

@diggerdriver:
Nagyon szeretem őket. Nagyon tisztességes cég. Szinte soha nem manipulálnak.

soad1221 2015.05.05. 12:55:58

@Th's child: igen. feltéve, ha vki nem ennek a dolognak szentelte az életét, ugyebár...
expatként is le kellene tudnia venni ezt a szemüveget, és nyilván tisztában kell lennie azzal, hogy ő ott kiváltságos helyzetben van.

És igazából erre nem ártott volna valamilyen módon reflektálni, mert így kívülről nagyon álságos a dolog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.05. 12:57:04

@Hari Seldon 2:
Menjél hozzájuk faölelgetőnek.
:))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.05. 13:01:50

@Th's child: de mar vagy egy eve ott vannak nem? Es a posztolo ugy irta le magat h neki ezek fontos kerdesek es szempontok.
ha Mirjam azt irna h nem birja mar elviselni a hideget itt mo-n es elkoltozne Izlandra, az is ugyanilyen wtf elmeny lenne nekem :-)
na mindegy, tovabb nem akarom ragozni.

skaven 2015.05.05. 13:02:57

total off, de Manchesterrol valakinek van vmi velemenye? :)
nezegettuk picit a lakasarakat es a munkalehetosegeket es igy hosszabb tavon lenyegesen elhetobbnek tunik mint london.
raadasul igy par ev london utan azert mar lathato hogy olyan nagyon sokat amugysem mozdulunk ki, szoval akar mashol is lakhatnank. :)

MRN 2015.05.05. 13:03:01

@Mirjam2: Igen, én is csak feltételezni tudom, mert a posztban egy nyikk sincs erről. Mondjuk ez meg felveti a kérdést, hogy akkor mi szükség volt a fejesugrásra az ismeretlenbe (térképre bökés), mert itthonról is tudtak volna pályázni kinti állásra, és akkor nem úgy indulnak el egy kisgyerekkel, hogy elcsövezünk a tengerparton, aztán majd lesz valami...
Persze lehet, hogy annyira elegük volt, hogy nem akartak a lehetőségre várni.

LyukasBogrács 2015.05.05. 13:03:24

"Ez egy „nem lehet” ország – mondtam – Itt élni sem lehet."

Hmmm, érdekes, én tudtam.

2015.05.05. 13:12:33

@Dragonlady (Bp, Hun): @soad1221:

"ha Mirjam azt irna h nem birja mar elviselni a hideget itt mo-n es elkoltozne Izlandra, az is ugyanilyen wtf elmeny lenne nekem :-)"

Lol, jó a példa, és értettem is a felvetést.

Láttam már a blogjukat korábban (de nem követem rendszeresen), szerintem még nincs egy éve, hogy ott vannak.

Csak annyit akartam jelezni, hogy a blogjukon szerepel az észrevétel, és igazatok van, egy expatnak is le kell tudnia vennie a szemüveget, és igazatok van, akár reflektálhatott volna is erre
ebben az írásban is.:)

Bebbi 2015.05.05. 13:17:17

@Mirjam2: Koszonom es ertem teljesen. De tudod, ez is majdnem olyan, mint az utcan keregeto emberek, egy reszuk ugyanugy egy "maffia" resze, persze legtobben nem joszantukbol. Ha nekik adunk penzt, az sem feltetlenul hozzajuk fog tartozni. Ezert is adok inkabb ennivalot, azt csak nem veszik el toluk, plane ha gyorsan meg is eszi. :-)

Bebbi 2015.05.05. 13:18:40

@~~Babette~~: A jogszabalyi kornyezettel abszolut nem vagyok tisztaban, nem tudtam, hogy ez ennyire le van szabalyozva. Koszi a hatterinfokat! :-)

Bebbi 2015.05.05. 13:20:32

@adg [Au, Darwin]: :-) :-) :-) Akkor ez mar meg is van oldva, utaltatom Hozzad a penzt. :-)

MRN 2015.05.05. 13:27:25

@MRN: MIvel kíváncsi voltam, rákukkantottam a posztíró blogjára. Beszélnek angolul, valóban. Megtévesztett, hogy azt írta, nem tanultak nyelveket a kiutazás előtt.

Mr Long 2015.05.05. 13:51:38

@skaven: irj nekem levelet mire vagy kivancsi.

Hari Seldon 2 2015.05.05. 13:55:40

@diggerdriver:
Ha még csak fát kéne ölelgetni, elmennék, de kell adatokat hamisítani, meg kampányokkal manipulálni.

rumitom 2015.05.05. 14:00:40

@Bebbi: 100%-ban csak az olyan szervervezetek tudjak az adomanyokat az adott celre forditani, amiknek van egyeb, nem adomanybol szarmazo bevetele. pl egyhazak. adnal egyhazi szervezetnek? biztos vagyok benne hogy ok is gyujtenek nepalert.

illetve fontos eldonteni, hogy mi szamit megfelelo felhasznalasnak.
ha kifizetik egy europai onkentes epitomunkas csapat nepali repjegyet es helyi kaja/szallas koltsegeit az ok vagy nem ok?
ha a szervezet valamelyik alkalmazottjak reptetik ebbol a penzbol nepalba ellenorizni hogy a penz jol van elkoltve az ok?

ha csak siman odaadjak egy helyi, nepali szervezetnek egy az egyben, akkor 100%-ban jo helyre kerult, de lehet egy filler nem lesz ertelmesen elkoltve (lasd nemzetkoi segelyezesek pl afrikai diktatoroknak).

szoval ez egy nehez kerdes. a komolyabb segelyszervezeteknek van reszletes penzugyi elszamolasa. nem akarok hulyeseget mondani most nincs idom forraselemzesre, de 80% korul remlik a segelyek konkret segelyre valo forditasanak aranya. vagyis 20% a management/logisztika/banki koltsegek/szekhaz fenntartasa etc.

Határátkelő 2015.05.05. 14:01:19

@Hari Seldon 2: Van bizonyítékod? Mert ha nincs, akkor semmi mást nem teszel, mint vádaskodsz. Azt meg nem kellene.

Mr Long 2015.05.05. 14:05:37

@Határátkelő: Arra van bizonyitek, hogy hasznos a gp? ;)

Bebbi 2015.05.05. 14:08:38

@rumitom: Persze, ertem en, hogy ez egy nyilvan osszetett dolog. Igazabol ez a 80%-20% erdekelne, de azert inkabb tenyeken, mint emlekeken alapulva. (Marmint ez nem ellened szol, nyilvan.)

soad1221 2015.05.05. 14:15:40

@Határátkelő: már hogy szoktak manipulálni adatokat a saját céljaik érdekében? hááát... nincs időm most, talán este, de a magyar gp-nél is fordult már elő ilyesmi...
Az pedig, hogy a kampányaik manipulatívak meg nem is kérdés... ezzel még csak rosszat sem állított Hari..

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2015.05.05. 14:16:51

@Dragonlady (Bp, Hun): Belenéztem a blogjukba, de azért ilyen mondatok sokat elárulnak:

"Itt esznek bogarakat. De csak a turisták. Én nem eszem. A helyiek sem eszik, mert már annál mindenki gazdagabb, hogy poloskát rágcsáljon."

Tipikus burokban élő expatok, akiknek még az sem esik le, hogy a moziban a film előtt a királyi himnusz megy. Honnan tudhatnának bármit akkor a thaiföldi demokrácia hiányáról. :) Pedig teljesen igazad van, egy NGO-snak valóban fel kéne tűnnie ilyen dolgoknak.

Muscari 2015.05.05. 14:22:07

@Bebbi: nekem van egy nepáli ismerősöm. Ha gondoljátok megkérdezem este, hogy szerinte hogy a legcélszerűbb adakozni, ha valaki akar. Mi is nagyon meg voltunk ijedva, mert a rengés idején a srác felesége és kisfia épp Katmanduban voltak. Szerencsére jól vannak, már elutaztak messzebre, ahol biztonságosabb.

Muscari 2015.05.05. 14:26:56

@Hari Seldon 2: erre én inkább nem mondtam semmit. A Greenpeace-"ről megvan a véleményem.

Határátkelő 2015.05.05. 14:27:29

@soad1221: Attól függ, hogyan érted a manipulatív szót. :) Ha abban az értelemben, hogy megpróbálják meggyőzni az embereket, akkor igaz. :) Mondjuk minden kampány az akkor.

Bebbi 2015.05.05. 14:27:56

@Muscari: Ez jol hangzik, megkoszonnem!

Bebbi 2015.05.05. 14:30:14

@~~Babette~~: Ezt a cikket talaltam most, ahol az 5 ev meg van emlitve:

www.origo.hu/gazdasag/20150505-hosszu-sorokban-varhatnak-a-penzukre-a-devizahitelesek.html

Te tudod ezt ertelmezni? Szamomra ellentmondasosnak tunik az 1. es 7. pont:

1) "Ha az elszámolásról szóló tájékoztató szerint kifizetésre jogosult, 30 napja van, hogy nyilatkozatot tegyen, hogy készpénzben vagy átutalásban kéri a pénzt."

7) "A pénzügyi intézmények a jogszabálynak megfelelően 5 évig őrzik a fogyasztói követelés összegét, és ez idő alatt bármikor megteheti a kifizetés módjára vonatkozó nyilatkozatot. Az összeg tehát nem vész el a 30 nap elteltével, de az 5 év alatt nem kamatozik, így érdemes minél hamarabb érte menni."

firg_firg 2015.05.05. 14:35:29

A Greenpeace kornyezetvedelemmel meg termeszetvedelemmel foglalkozik. Nem az emberi jogokkal, sem a demokraciaval es a nepali foldrenges sem tartozik a profiljukba.

Szoval egy Greenpeace direktor siman dolgozhat egy katonai diktarturaban.

2015.05.05. 14:37:01

@Dragonlady (Bp, Hun):
"DK-Ázsiában szerintem képtelenség integrálódni. nincs olyan, mint Angliában vagy ott nálatok. tán ha vannak félvér gyerekeid, akik félig odatartoznak, nekik lehetséges, de sok esetben még ebben sem vagyok biztos."
Par eve egyutt dolgoztam egy sraccal, Ionis volt a neve, hiszen az apja gorog volt. Az anyja pedig hong kongi-i kinai no. Sajnos meghalt, amikor a srac 2 eves volt. A nagyszulok neveltek Hong Kong-ban, ott jart iskolaba, stb. 12 eves koraban atkoltoztek Kanadaba. Az azsiaiak nem fogadtak be Hong Kongban, mert tipikus feher ember, magas is, igaz, nem volt szoke es a szeme se volt vagott:) Mentunk parszor a kinai negyedbe vele es amikor anyanyelven beszelt, a kinaiak gyulolettel valaszoltak neki, hogy mer feher letere szebben beszelni, mint ok:) Erdekesek ezek az azsiaiak. Telleg, fel kellene mar hivnom sracot, jo haver volt.
Azert a hosszabb hozzaszolasodert pedig nagy riszpekt!

rumitom 2015.05.05. 14:45:03

@skaven: velemenyem van, de az neked nem fog segiteni. szemelyszerint nem elnek ott, es meg nem is tettem, igy sokat segiteni nem tudok, de szerintem par hetveget tolts el ott azert mielott koltozesre adod a fejed

Muscari 2015.05.05. 14:53:11

@Bebbi: este vagy holnap, akkor tudok csak vele beszélni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 15:32:57

@Bebbi: 9ennyit a mediakrol.
az 5 ev a ptk altal meghatarozott elevules tartama.
de ez is csak annyit jelent, hogy amig elnem evul, birosagon kovetelheto az osszeg, ha nem akarnanak fizetni.
kovetelni az elevules utan is lehet, csak az allam mar abban nem fog segiteni, vagyis nem lehet birosagra menni vele.
de hat ez szerintem nagyon mellekes kerdes.

a 30 napot nem tudom, honnan vettek, lehet, hogy az elszamolasrol szolo jogszabalyban van a nyilatkozat hatarideje, ettol fuggetlenul en azt mondom, h amiben a felek megegyeznek.

en a helyedben megprobalnek egyezkedni a bankkal, es egy kulin egyezseget kotni, h a koltsegek levonasaval megiscsak utaljak at kulfoldi bankszamlara.
nem szabad elfelejteni, hogy kavzi egyenrangu felek vagytok, es megegyezhettek a teljesites modjaban, ha az nem hatranyosabb, mint amit a jogszabaly eloir.

biztosan van ott valaki, aki engedelyezheti.

a nyilatkozatot pedig nyugodtan megteheted postai levelben, a lenyeg, hogy tertivel add fel.

skaven 2015.05.05. 15:42:19

@rumitom: koszi, mindenkepp lesz teszteles is, csak ugy azert nem szeretnenk koltozi, ahhoz tul jo a mostani londoni lakas hogy csak ugy lelepjunk. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 15:46:00

@skaven: mondani akartam, hogy melyik közös ismerősünk él ott 1-2 éve de FBn gyorsan felfedeztem, hogy nem ismered :) Kicsit meglep, egy ismert TFes exéről van szó. Ha gondolod összehozlak titeket egy beszélgetésre.

soad1221 2015.05.05. 15:51:47

@Határátkelő: egyrészt igen :)
másrészt a gp erőteljesen egy üzleti alapon működő marketing cég, aminek a profilja a "zöld gondolkodás", meg a jövőféltés....
és mint minden marketing cég, a felhasznált eszközökben nem biztos, hogy a színtiszta valóságra támaszkodik, hogy nagyon finoman fogalmazzak.

A sok-sok valódi zöld szervezetnek is van sok gondja velük, pont emiatt, a gp sokszor rontja a többi zöldnek a hitelét...

De nem akarok vádaskodni ;)

Bebbi 2015.05.05. 15:54:55

@~~Babette~~: Koszi a segitseget, lassan atlatom majd a helyzetet. :-)

2015.05.05. 15:59:53

OFF

Ma egy érdekes statisztika jött szembe velem az egyik osztrák újságban, miszerint a lakosságszám arányában Mo-on adják be a második legtöbb menekültkérelmet Európában (az első Svédország, a harmadik Ausztria).

ON

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 16:04:59

@Bebbi: szivesen.
kerdezz nyugodtan, ha tudok, segitek.

kék madár 2015.05.05. 16:11:04

fogadjunk, hogy fenykepes oneletrajzzal jelentkeznek mindenhova

2015.05.05. 16:14:08

@Határátkelő: Nem akarok ebbe belemenni, de a Greenpeace-szel kapcsolatban sokaknak sulyos fenntartasaik vannak es nem csak gonosz kapitalista korokben... Rengeteg informacio elerheto ebben a temakorben az interneten, mindenki kialakithatja a sajat velemenyet.

2015.05.05. 16:16:34

@firg_firg: Senki nem mondta hogy a nepali foldrenges a Greenpeace profiljaba tartozik. Nepalrol azert volt szo mert a posztolo es csaladja tobbek kozott ott is jart, es a posztban kepek jelentek meg az orszagrol.

2015.05.05. 16:32:42

@Bebbi:

Most hirtelen ezt talaltam:

" Innerhalb der EU weist Schweden mit 8,4 Asylanträgen pro Tausend Einwohnern den höchsten Asylbewerber-Anteil auf, an zweiter Stelle folgt Ungarn, Deutschland liegt auf Platz sechs."
www.stern.de/politik/deutschland/2-fluechtlinge-ertrinken-im-mittelmeer-die-politik-schaut-weg-2190934.html

De az Österreich-ban lattam, ott volt hozza szep kis grafika is, ha jol emlekszem 9000 kerelem per 1 millio lakossal Svedorszag az elso, Mo. a masodik kb. 4500 kerelem per 1 millio lakossal, es Ausztria a harmadik nem sokkal lemaradva. Ami vicces, hogy pl. Romaniaban ha jol emlekszem 72 kerelem jut 1 millio lakosra...

Mr Long 2015.05.05. 16:40:59

@Ödenburger [Hu/At]: Szoval vonzobb Mo, mint Ausztria?

Bebbi 2015.05.05. 16:41:12

@Ödenburger [Hu/At]: Erdekes, ennyit akkor a kulonbozo statisztikakrol... De azert nem Europarol, hanem "csak" az EU-rol van itt szo. ;-)

2015.05.05. 16:46:54

@Bebbi:

Jogos, valoban EU. :)

**mimi** 2015.05.05. 16:46:58

@Bebbi:
utaltassátok egy rokon, vagy barát magyar számlájára, aki továbbítja nektek...nagyon körülményesek, a személyes látogatást nem fogod megúszni a banknál!

2015.05.05. 16:49:25

@Mr Long (UK):

Nyilvanvaloan azert adjak be annyian Mo-on, mert ott kapjak el oket, nem azert mert Mo-ra vagynak. Ausztria es Svedorszag viszont valszeg inkabb celorszag. De attol meg erdekes valtozas.

2015.05.05. 17:00:25

@Bebbi:

jajj ne már... miért kell túlbonyolítani?!

A kifizetési utasítás (nyilatkozat) a banknak levélben két tanúval elküldhető >> POSTÁN !!!

A cél bankszámla BÁRKIÉ lehet.
Csak célszerűen magyar (átváltási és baki költségek okán) legyen pl. anyukádé tökéletes, de akár nyithatsz is egyet
online (GRÁNIT bank mondjuk) és az már fogadja pénzt!!!!!

A lakcímed lehet külföldi...
Útleveled van!

Vagyis SEEEMMMI nem gátol az egyszerű ügyintézésben:-)

Szóval miért kell túlbonyolítani?!

esban 2015.05.05. 17:00:28

@skaven: ha tallasz valakit szolj, mert engem meg Liverpool erdekelne :)

Sanyi9 2015.05.05. 17:05:03

@Ödenburger [Hu/At]: Romania nincs a Schengen zonaban, ugyhogy nincs sok ertelme ott menekultstatuszert folyamodni.

skaven 2015.05.05. 17:51:22

@Mr Long (UK): koszi, dobtam egy uzenetet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.05. 18:04:49

@Dragonlady (Bp, Hun): "nagyon kiborít, ami a magyar oktatásban zajlik például, vagy ami Magyarországon a rasszizmus szítása / bevándorláspolitika alatt folyik perpill is"

Lemaradtam valamiről, már megint, mi van a rasszizmus szításával? :(

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 18:20:15

@nonolet:

NINCS online szamlanyitas.
legalabb egyszer meg kell jelenni szamlanyitasra.
ha egy banknal nem kell, akkor az nem tesz eleget a torvenyi kotelezettsegeknek.

(ugyan a jogszabalyok alapjan lenne mas megoldas, hogy ne kelljen sehova bemenni, de a magyar bankrendszer mukodese nem alkalmas erre, es a bankok sem akarjak bizonyos okokbol)

2015.05.05. 18:21:22

@Határátkelő: A holokauszttal van problémád, nem a második világháborúval. Ha már korrekt akarsz lenni, akkor írd le konkrétan...

2015.05.05. 18:21:56

@Réka ‎: Ez megy sok magyarnak is, nem kell ehhez külföldi. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.05. 18:22:35

Hoppá, otthon érettttttségiznek a kopaszok!Hajrá, hajrá... :D

2015.05.05. 18:27:40

@Hari Seldon 2: A média is manipulálja az embereket. Az nem gond? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.05. 18:40:15

@zöldeketbeszélek:
van ez a bizonyos bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultáció és Orbán hisztis kirohanásai a témában az elmúlt hetekben. nem vagyok hajlandó rákeresni és linkelni, annyira felbosszantottam magam azon, hogy műproblémákat csinálnak. mintha tényleg százezerszám özönlenének el minket vízen földön levegőben, és ettől dőlne mindjárt romba minden.

Cpeti123456 2015.05.05. 18:43:10

Irigyellek egy kicsit benneteket.
Azért kicsit, mert én ezt egyedül csinálom,. Így nehezebb, de így is nagyon színes.
További sok sikert!

esban 2015.05.05. 18:43:13

@Mr Long (UK): Liverpool temaban is otthon vagy esetleg? :)

KanáriHajni 2015.05.05. 18:47:32

Nektek (törzsgárda) amúgy fel sem tűnik, hogy általában nem is a cikkhez szóltok hozzá, illetve, hogy rendszeres a "még nem bírtam végigolvasni, de már kommentelek", vagy a "nem értettem az írást, de hozzászólok", illetve természetesen a már klasszikus "tuti hazudik a poszter" jellegű megnyilvánulás? Szerintetek az oké, hogy valaki nem érti (wtf) a cikket, de mindenképpen hozzá akar szólni? Az normális, hogy aki nem törzskommentelő (szóval nem a HÁ-n tölti az egész napját - persze szigorúan európai munkaidőben, ha előtte/utána jössz, már késő, másnap senki se reagál), szóval, hogy aki nem mindennapi vendég, annak csomószor nem is válaszoltok..?
Végezetül: Babette: kifejtenéd, miből jutottál arra, hogy a sztori, úgy ahogy van, kamu? És úgy általában, miért kell mindenkire egyből morogni? Ja, mert még Mo-n vagy. Rettentően sajnálom! Nem kéne lelépni már..? :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.05. 18:48:19

@Bangkok Charlie:
nahát, te itt :-) de jó :-)

ha valaki jó blogot szeretne Thaiföldről, az Charliehoz menjen. van facebook feedje is, nem vesz el túl sok időt, de minden nap vannak érdekességek, képek, rövid infók.

kék madár 2015.05.05. 18:50:31

@KanáriHajni: mi volt a kerdes? (bocs nem olvastam vegig)

KanáriHajni 2015.05.05. 19:01:18

@kék madár: :-)) Kaptál egy pirospontot.

2015.05.05. 19:03:47

@KanáriHajni: Tudtommal mindenki kap értesítést a beregisztrált email címére, ha kap választ xy hozzászólására. Alapból legalábbis így van beállítva a blog.hu rendszere. Az, hogy nem válaszolnak, több okból is adódhat.

"Az normális, hogy aki nem törzskommentelő (szóval nem a HÁ-n tölti az egész napját - persze szigorúan európai munkaidőben, ha előtte/utána jössz, már késő, másnap senki se reagál), szóval, hogy aki nem mindennapi vendég, annak csomószor nem is válaszoltok..?"

Munkaidőben nem érek rá fórumozgatni, mert dolgozni járok be a munkahelyemre, nem lóbálni a lábamat. De én munkaidőn kívüli hozzászólásokra is szoktam válaszokat kapni. :O :P

kék madár 2015.05.05. 19:09:46

@KanáriHajni: viszont Babettol nem foglak tudni megvedeni, nekem is hianyzik a bal fulem

KanáriHajni 2015.05.05. 19:14:38

@kék madár: Nem lesz rá semmi szükség, észre sem veszi, hisz nem linkeltem a nevét, és nem is vagyok benne a pixisben. :-)
@Philosoraptor: Vannak kivételek! :-) Viszont nem feltétlenül névre szóló kommentre gondoltam, épp ez a lényeg. Az ismerősök egymásnak írogatnak egész nap, teljesen kirekesztve az újonnan érkezőt (esetleg magát a posztert is).

2015.05.05. 19:22:02

@KanáriHajni: "Az ismerősök egymásnak írogatnak egész nap, teljesen kirekesztve az újonnan érkezőt (esetleg magát a posztert is)."

Egyrészt ez régebben sem volt másképp (csak akkor volt 400-500 komment, aminek a fele színtiszta uszítás és gyűlöletáradat volt), másrészt sokszor a posztírók fel sem tűnnek az aktuális poszt után, pedig néha nem ártana helyrerakni egy-két embert, vagy megválaszolni a felmerülő kérdéseket. :)

Az, hogy miről folyik az eszmecsere, pedig a bolygók állásától függ leginkább. Van, hogy olyan jó poszt kerül ki, hogy egész nap arról beszélnek az emberek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 19:22:36

@KanáriHajni:

azonnal valaszolok, mihelyt megmutatod, hol irtam, hogy "a sztori, úgy ahogy van, kamu".

.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 19:24:04

@Philosoraptor: azert nem tunnek fel,mert ki vannak szoritva. megmondta.

KanáriHajni 2015.05.05. 19:25:34

@~~Babette~~: Az igazgatói állás kamu. Nos, miért is?

kék madár 2015.05.05. 19:35:05

@KanáriHajni: szerintem az egesz tortenet 1000 sebbol verzik. Ettol fuggetlenul lehet igaz es nem vonom ketsegbe, hogy megtortent. Hollywoodi filmekben vannak ilyen csodak, meg Orban Viktor kozvetlen kornyezeteben

KanáriHajni 2015.05.05. 19:45:43

@kék madár: Figyi, végig izgultuk velük az interjúkat, szóval a sztori igaz, már amennyiben én szavahihetőbb vagyok, mint a poszter (persze miért lennék?). Annyit nem domborított Liza a cikkben, hogy elég sokat tanult és tapasztalt és dolgozott ezért az ügyért, nem csakúgy az ölébe hullott, mint itt egyesek képzelik. De ez szerintem érthető. A cikk nem arról szólt, hogy ő mekkora májer, hanem, hogy milyen érzései voltak/vannak Mo felé.

KanáriHajni 2015.05.05. 19:54:30

@~~Babette~~: "kijottem mar a mesekbol.
ez, _igy_ egyszeruen nem igaz."

De nem is ez a lényeg. Csak hogy belegondolsz-e, amikor így kezded a napot, hogy hogyan érzi magát valaki, aki leírja a sztoriját, és te, a világ másik feléről, mit sem tudva az egészről, egyből ezt tolod. Hogy napersze, igazgató, hahaha. Kicsit több kedvességgel sokkal könnyebb ám az élet!

Mr Long 2015.05.05. 19:58:43

@esban: tetszik a belvarosa, szivesen setalok arra. kb ennyire. kollegaim szeretnek ott lakni, bar ok 95%ban ott elnek 30-40-50 eve.

kék madár 2015.05.05. 19:58:53

@KanáriHajni: en a sajat nyomorusagos eletutambol indulok ki es hogy mennyit kuzdok egy jo allasert. Ezert nekem ez egy csoda: a strandrol behuzni egy zsiros, igazgatoi allast a fold masok felen. De ha ilyen sikeres emberek kozott mozognek, lehet, hogy termeszetes lenne.

KanáriHajni 2015.05.05. 20:02:43

@kék madár: Épp ez az, hogy nem volt természetes senkinek sem! A magyar stressz és hajtás után kellett egy év kipihenniük. És aztán csomót pályáztak és skype és személyes interjúk sorozata zajlott le, és a végén mindenki tökre örült és büszke volt, hogy sikerült.
Namindegy, végülis, majd befutnak ők is, aztán elmondják, én léptem főzőcskézni. További szép napot, vagy mi van ott! :-)

Mrs. Clayton 2015.05.05. 20:09:12

@~~Babette~~: szerintem elevulesre meg mindig hivatkozni kell, szoval az biztosan nem igaz, hogy elevult kovetelessel ne lehetne birosagra menni

GERI87 2015.05.05. 20:10:50

"Én régen még építettem a demokráciát, egyesületeket hoztam létre, tanítottam, tréningeket szerveztem, pályázatokat írtam."

Még is mit vártál? Meleg hógolyót?

"Nem akartam ezt az országot többet, a rasszizmusával..."

Na..akkor innentől kezdve úgy olvasom mintha egy szappanopera lenne bugyuta, naív szereplőkkel...

"ahol halálra bosszantottuk magunkat azon, ahogy túlóráztatják, feketén és jogszerűtlenül dolgoztatják az eladókat,"

Mondom én...simán meg lehetne filmesíteni:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 20:14:31

@Jess G: nem eljarasjogilag ertettem.
(ne keverjuk meg szegenyt:-))

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 20:16:10

@KanáriHajni: akkor miert nem probalod ki ahelyett, hogy nekem akarod megmondani, mirol milyen velemenyem lehet?

2015.05.05. 20:24:01

@~~Babette~~:

Legalább egy percet szántál volna ész osztás helyett
a mondott gránit vagy az axa honlapjára akkor látnád, hogy:

VAN online számlanyitás (többször csináltam is már!!!)

- a számla megnyílik
- pénz is küldhető rá !!!!

CSAK....
- pénzt levenni ne mleeht róla
AMÍG
- egy személyes azonosítás nem történik
(a bankfiókban vagy kimegy az ügynök)

Azaz arra célra, hogy thaiföldről/külföldről létrehozz egy számlát
itthon amin addig vár a pénzed, amíg hazaérsz >> tökéletes!!!
A számla INGYEN ketyeg ...

Sőt a pénzed még le is kötheted a jobb kamat miatt :-)

Aztán hazaérve bemész a fiókba, azonosítod magad
és innentől hozzá is férsz.... elutalod, felveszed,

Hát így megy ez okoska...

Kakimaki0123456789 2015.05.05. 20:32:44

Sokszor ugyanúgy érzek mint a posztoló.
Éltem a szocializmusban - szóval nem vagyok naív és tapasztalatlan - és kezdem azt hinni hogy itt, ez az ország, ezek az emberek - ennyire képesek! Nem, nem lesz jobb, volt rendszerváltás, és jobb is lett, de nekik segg kell amit nyalhatnak, nekik vezér kell akinek a nevében elnyomhatnak másokat, nekik szekértáborok kellenek... nekik irracionális hazugságok kellenek. És ebben ne a politika meg a médiacsinálók a ludasak, hanem azok akik beveszik a hazugságokat, és oda X-elnek ahova a politikacsinálók akarják.
Itt nem tisztelik a szabadságot, csak az önáltató hazudozás szabadságát, itt nem tisztelik a jogokat, csak a saját vélt előjogaikat másokkal szemben.
Itt félnek mindenkitől, kivéve azoktól akik valóban ártani akarnak nekik.
És nagyon úgy érzem hogy nekem ehhez semmi közöm. Nem akarom hogy közöm legyen.
Nagyon is megértem a posztolót. A rendszerváltás reményt adott, amit most az uralkodó osztály elvesz. Ezt nem akarom végignézni - bár akkor is végig fogom ha külföldre megyek. Abban hogy valamiképpen meg tudom akadályozni rég nem hiszek, az EU is legfeljebb a kapukat tudja majd bezárni.

Határátkelő 2015.05.05. 20:38:37

@nonolet: Ha máskor is szeretnél itt kommentelni, akkor légy szíves tekints el a másik minősítgetésétől. Kösz.

Mrs. Clayton 2015.05.05. 20:41:10

@~~Babette~~: barki barmilyen kovetelessel mehet birosagra, meg olyannal is, ami birosagi uton nem ervenyesitheto, mint mondjuk szerencsejatek, vagy kabitoszer uzlet, maximum hivatalbol elutasitjak a keresetlevelet
de az elevules abszolut nem ilyen, arra ha a masik fel nem hivatkozik akkor igy jart, a biro meg fogja itelni
amit te allitottal, az a felrevezeto

firg_firg 2015.05.05. 20:49:34

Pedig ez az "okoskazas" elegge szoftos volt a kommentek altalanos szinvonalahoz kepest...

A cikkirot lehet minostigetni, burkoltan hazugozni, de a kutyas not nem. Nem ertem.

qkuc 2015.05.05. 21:07:28

OFF

Egyelőre megszabadult tőlem az USA, :D. Nem nyertem, hangszórót sem, hát marad a H1B, :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.05. 21:13:24

@firg_firg:
Na látod ez a lényeg. BURKOLTAN.
Az okoskázás nem burkolt.
Nincs azzal baj csak be kell csomagolni.
Mi a probléma?

KanáriHajni 2015.05.05. 21:17:33

@diggerdriver: Nem burkoltan hazugozta le a poszt íróját Babette kisasszony.

KanáriHajni 2015.05.05. 21:21:19

@diggerdriver: Sajnos igen. Azután besértődött és rámmordult, mintha én tehetnék róla, hogy ő valamit nem hisz el, ami pedig szerencsére igaz. :-)
Na, de lapozzunk, nem akarom én sem széttrollkodni a posztot.

2015.05.05. 21:25:02

@Határátkelő:

OK
Bár Babette ma már 2X futott lyukra...

GERI87 2015.05.05. 21:26:12

@Dragonlady (Bp, Hun):

"aki ennyire ki van borulva a magyar demokrácia állapotától,.... önként és dalolva beköltözik egy olyan országba, amit, mondom, én is nagyon szeretek, de ahol a demokrácia, az oktatás, meg a rasszizmus sokkal rosszabbul áll, mint itt"

Egyszerű, nem ez volt a valódi oka a költözésnek!
Látványos hisztit csaptak a közönségnek, rokonoknak...csak a pénz miatt elmenni nonprofit háttérrel meg civil aktivistaként, ciki lett volna....a munkájukból kifolyólag is "elvárás" volt biztos hogy "érzékenyebbek" legyenek erre a dologra:)
Az meg hogy mi van Ázsiában....'ó hát az már messze van', meg különben is pálmafák meg 'kedves mosolygós helyiek vannak'.

Határátkelő 2015.05.05. 21:26:51

@firg_firg: Hát a szerzőt pláne nem kellene, de akkor az elkerülte a figyelmem. Akkor Babattet is megkérem.

Határátkelő 2015.05.05. 21:27:32

@GERI87: Te honnan tudod, mi volt a valódi oka a költözésnek? Édes istenem...

Határátkelő 2015.05.05. 21:28:33

@nonolet: Nem azzal van a baj, ha kijavítod, vagy megírod, hogy nem úgy van valami. Csak szerintem fölösleges minősítgetni a másikat, mert ettől a te érveid nem lesznek erősebbek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.05. 21:30:05

@KanáriHajni:
Én hiszek neked csak mutasd meg hol.
Lehet elkerülte a figyelmemet.

qkuc 2015.05.05. 21:30:41

No, elgurult a pöttyös? :) Világbéke van, vagy legyen, :D.

KanáriHajni 2015.05.05. 21:33:47

@diggerdriver: Már ő is kérdezte, megmutattam, hagyjuk. Elkerülhette a figyelmed. :-)
Nem fogom folytatni.
Mesélj inkább, mit gondolsz az írásról?

GERI87 2015.05.05. 21:35:18

@Határátkelő:

Megérzés!
Olyan nem lehet nekem?

"@Dragonlady (Bp, Hun):

"Főleg mert személyesen érintett vagyok, annyiban, hogy szegény Minidragon nem annyira fehér lesz (illetve már van), mint jelenleg az irányadó politika kívánná."

Ha magyar közegben nő fel, itt szocializálódik akkor a többségnek ez nem ügy, plusz az akcentus nélküli beszédből egyből levágják hogy itteni.
A cigányokkal sem az a baj hogy 'nem egészen fehérek' pont azt mindenki leszarja...a legutolsó dolog ami probléma!

A magyar lehet idegenellenes, de aki itt él, született, nőt fel az nem idegen ugye...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 21:37:45

@Jess G: mondjuk borzasztoan eletszeru, h egy bank ne hivatkozna az elevulesre:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 21:39:52

@nonolet: tehat haza kell menni hozza, h hozzaferjen.

innen indultunk.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 21:42:16

@KanáriHajni:

most is csak azt tudom kerni: mutasd meg, hol.

mar harmadszor kerem, nem teszed meg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 21:43:47

@Határátkelő: engem ne kerjel semmire, amig a sajat szemeddel nem latod, h igaz, amit allit.

qkuc 2015.05.05. 21:50:14

@~~Babette~~: Nem nyertem a zöldkártya lottón, :). Marad a munkásabb út! :D De nem vagyok csalódott, azért megvígasztalom magam egy pálcikás jégkrémmel.

qkuc 2015.05.05. 21:51:36

@blackhair-lady: Semmi gond Hölgy, próbálok majd melót és szponzort találni, :). Addig meg ha összejön Svájcia is megteszi, :D.

De ha jövőre összegurítok elég pénzt, akkor elmegyek egy mini utazásra és ha van kedved hozzá, meglátogatlak, :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.05. 21:53:10

@KanáriHajni:
Egy dolog az írás és másik dolog a sztori.
Az írás kiváló. Rendkívül olvasmányos jól fogalmazott, leköti a figyelmet.
A sztorit nem tisztem megítélni hogy igaz vagy nem, én a magam részéről elhiszem. Nincs okom kételkedni.
Elképesztő az az indulat amivel eljutottak az indulásig.
Én mindig azt mondom hogy a sikeres határátkelés egyik feltétele az indulat az ország ellen. Nekem legalábbis kellett hozzá.
Aztán ez megváltozik de az induláshoz kell.
A Greenpeace nekem szitokszó. Mondjuk van az a pénz amiért dolgoznék nekik.
Az egész történetben én az ideológiát sokallom. Nekem kicsit fellegekben járós.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.05. 21:56:28

@KanáriHajni:
Azt írta nem igaz. Nem ugyanaz a hazugozással.
Mindenkinek megvan a joga a kételkedésre.
Tegyük fel hogy én nem hiszem el a történetet. Mit kéne mondanom?
Milyen szót kéne használnom?

Kakimaki0123456789 2015.05.05. 22:02:21

@GERI87: Sokakat ismerek akik nem a pénz miatt mentek el. De magadat azzal áltatod amivel akarod.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.05. 22:07:38

@GERI87:
meglátjuk :-)
volt mostanság pár olyan történet, amitől nem lett jobb az életkedvem.
de aztán meg, sokminden jót is hall az ember.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 22:11:40

@Kakimaki0123456789: én is ismerek ilyeneket, naivitás azt gondolni, hogy senki nincs aki nem megy ki amiatt, hogy az ország kollektíve hülye és reménytelen.

7edik (törölt) 2015.05.05. 22:12:03

Azért szerintem kicsi meggondolatlanság csak így elrohanni a világ másik végére, bár ki tudja, lehet, hogy ott majd megtalálják a számításukat.

Ez mindenesetre nekem túl meredek.

Határátkelő 2015.05.05. 22:16:48

@~~Babette~~: Nézd, én ebbe az utcába nem megyek be. Nyilván valaki blogot ír jó sok bejegyezéssel, képekkel, hogy aztán a Határátkelőre írhasson egy kamuposztot. Egyébként sem értem, miért kell ilyet feltételezni...

tanato 2015.05.05. 22:18:54

@Dragonlady (Bp, Hun): Gerinek ebben teljesen igaza van.a magyar közegben felnövő akcentus nélkül beszélő "félvér" gyermekeket magyarnak tekintik,akármilyen a bőre színe meg a szeme vágása.Sok ilyen/mára már persze felnőtt/ gyereket ismerek előéletem okán.Etióp magyar,arab magyar,bangladeshi-magyar,perui-magyar,filipina-magyar,kubai-magyar,szudáni-magyar,tanzániai magyar,nigériai-magyar,vietnami-magyar,kínai magyar vegyes házasságokból valókat,amik hirtelen most eszembe jutnak.Mind megbecsült tagjai a magyar társadalomnak.Sok orvos,gyógyszerész,mérnök,jogász,tanár van ezek között,de van autókereskedő,vámos,rendőr is pl.

pappito · http://pappito.com 2015.05.05. 23:08:23

@Dragonlady (Bp, Hun): ebben valószínűleg igazad van, de a többség olyan helyre megy ahol lehet integrálódni szépen, ha akar az ember

pappito · http://pappito.com 2015.05.05. 23:27:32

@tanato: "Gerinek ebben teljesen igaza van.a magyar közegben felnövő akcentus nélkül beszélő "félvér" gyermekeket magyarnak tekintik"

na ja, kivéve, ha cigány.

itt van kiváló példának geri olvtárs - felháborodik a posztíró szerinti rasszizmuson, aztán aszondja "A cigányokkal sem az a baj"

csodálatos

tanato 2015.05.05. 23:38:37

@pappito: Igen a cigányellenesség az tényleg komoly,és lehet 40-50 év múlva robbanni fog,létszámaránytól függően.Akikről én beszéltem az más társadalmi kategória/cigányellenességben a többségi társadalomhoz tartoznak még a bangladeshi volt évfolyamtársam sem nagyon szíveli őket,pedig rokonok.,dolgozott Miskolcon ügyeletes orvosként ismeri őket.Pedig Szegeden anno sokszor cigánynak nézték maguK a cigányok is,cigányul beszéltek hozzá,meg a magyar rendőrök is és sokat igazoltaTTÁK.

Nzoltan 2015.05.05. 23:47:02

@Bebbi: Ezek régi adatok. Azóta nagyot változott a világ. Nálunk meghúszszorozódott a számuk tavalyig, de már most elértük a tavalyi szintet. Pedig még csak május eleje van.

Nzoltan 2015.05.05. 23:47:24

@Kakimaki0123456789: Van abban valami, amit írsz. De azt nem értem, hogy miért kell mással foglalkozni? Én magam mindig versenyszférában dolgoztam itthon és nagyívben tojok a legtöbb dologra. Általában nem befolyásol a károgás, meg a sok sopánkodás. Persze vannak problémák amit meg kell itthon is oldani, de nem látom, hogy sokkal rosszabb, vagy összességéban egyáltalán rosszabb lenne a helyzet mint régebben. Mondjuk ha az ember csak indexet olvas, akkor nyílván pesszimistává válik, mert tíz cikkből hét bármit megpróbál a legszarabb nézőpontból leírni és igyekszik nem meglátni a jót.

kék madár 2015.05.06. 00:14:04

@KanáriHajni: szoval csak par mondat erejeig: nem a tortenetukben ketelkedtem, csak a realitasaban, (hogy barkivel megtortenhet)
pl.
- egy ekkora gyerekkel biztos munkalehetoseg nelkul elindulni
- behuzni az allast a vilag masik reszerol
- a hapsi kb 18 evesnek nez ki
- mindent ugy irnak le mintha rohadt egyszeru lett volna.
- a csajszi blogja 6 millio oldal mintha csak nyaralnanak utaznanak ejjel-nappal.

Mindez tok jo, csak en mar arra buszke lennek, ha en ezt 10 alatt adtam volna elo.

Muscari 2015.05.06. 00:17:04

@qkuc: de kár :-(. Mikor próbálhatod meg legközelebb?

pappito · http://pappito.com 2015.05.06. 00:24:19

@tanato: pont ezt találom furának, hogy sok esetben nem működnek a sztereotípiák az idegenekkel szemben, talán, mert sosem volt belőlük sok, sose volt senkinek baja a rác, görög, sváb, bunyevác, szerbhorvát stb. kisebbséggel, azokat a nagyközönség egyszerűen magyaroknak tekinti, sőt, simán tapsolnak pákónak, nincs bajuk egy Mo-n egyetemet végzett és maradó afrikai orvossal, vidáman vásárolnak az ázsiai boltokban, de úgy összezár a társadalom a cigánysággal szemben, a pejoratív cigányos megjegyzések teljesen természetesek még csak nem is esnek a rasszizmus kategóriába, még itt a kommentek között is rendszeresen van ilyen, pedig ide jobbára világlátott arcok írnak, bármi negatívat írsz azonnal jön, hogy ne magyarozz (mondjuk ezen a blogon ez kevésbé jellemző, de amúgy elég általános a magyar nyelvű weben) de osztálykülönbségek nélkül cigányoznak és szemrebbenés nélkül elsuhhanak a cigányokat érintő durván hátrányos, gyakorlatilag intézményesedett megkülönböztetés mellett (vö: még a rendőrök is sokat igazoltatták - mert cigánynak nézték)

mi lesz, ha a magyar nyelv egyedisége már nem fogja megvédeni az országot a nagyobb számú beérkezőtől, akik mindenféle nemlétező helyekről jönnek, furán fognak öltözni és hozzák az istenüket? vagy csak szimplán az összes szír meg afgán egyszerűen bemegy a cigány kategóriába?

kék madár 2015.05.06. 01:29:42

@pappito: " sose volt senkinek baja a rác, görög, sváb, bunyevác, szerbhorvát stb. kisebbséggel"
amig nem kerultek az adofizetok penzebe. A svabokat csiptek is mert jott a penz NSZK-bol a tanacshazara. De amint el kellett ismerni oket, es az barkinek penzbe kerult, budos %%%%-ok lettek.

adg 2015.05.06. 01:30:24

@pappito: ugyanakkor sok cigany szarmazasu ki tud emelkedni a sztereotipiak kozul, es gyakorlatilag altalanos elismertseget tud "szerezni". Mindenki ismer a kornyezeteben elfogadott ciganyokat, akik beilleszkednek a tobbsegi tarsadalom - nem jut eszembe jobb szo - normaiba, dolgoznak, iskolaba jarnak, nagyjabol ugy elnek mint masok.
Vagy a muzsikusok, egyebek, stb.
Nem ugy latom, hogy "a magyarok" rasszistak es utaljak a ciganyokat. Massziv eloitelet van, ez teny, de ez nem magyar jelenseg. Nyugatabbra is hasonloan alakult ez, csak ott lenyegesen kevesebben vannak, nem olyan feltuno a jelenseg.
Aztan meg lehetne emliteni, hogy ugyanez visszafele is mukodik, ha meg meg a hattereret is elkezdenenk boncolgatni, akkor igen messzire jutnank, de sok ertelme nem biztos, hogy lenne. :)

Arra viszont nyugodtan mernek fogadni, hogy a kis sarkanygyereknek nem lesz ebbol szamottavo problemaja, legalabbis semmivel sem jobban, mint azsiaban, vagy akar ny europaban.

pappito · http://pappito.com 2015.05.06. 01:31:32

@kék madár: "amig nem kerultek az adofizetok penzebe"

pedig kerültek, mint mindenki más, plusz ekranu nostru a tévben, szerbhorvát nyelvű iskola, stb...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 01:32:16

@qkuc: never say never :) jovore is lehet probalkozni :) (mar ha a lottorol volt szo:)

kék madár 2015.05.06. 01:35:43

@pappito: akkor tevedtem. Ma 452-edszer.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 01:36:06

@blackhair-lady: jovore itt kell csinalni a HA talalkozot :) ki van benne? ;)

pappito · http://pappito.com 2015.05.06. 01:43:17

@adg [Au, Darwin]: "Nem ugy latom, hogy "a magyarok" rasszistak es utaljak a ciganyokat."

ennek örülök, de inkább az a fontos, hogy a cigányok hogyan látják ezt a kérdést...
Abban, hogy ez kétirányú teljesen igazad van, ezek egymást gerjesztő dolgok, és amióta a rendszerváltás megszüntette a bújtatott munkanélküliséget (mármint a bújtatást) az első leszakadó csoport a cigányság volt és a társadalom különösebb izgalom nélkül nézte, hogy lemaradnak. Persze polemizálgathatunk, hogy ki mit nem tett vagy tett, hogy ez ne történjen meg, de már nincs sok jelentősége, csak a jelenlegi helyzetnek van.
Közhely, hogy "élősködnek a benefiten" meg mittomén, az összes szter3eotip faszság, annak ellenére, hogy a matek ezt nem igazolja, volt erről egy egészen részletes, számokkal alaposan megtolt elemzés valahol.

De mindegy, a lényeg, hogy sárkánygyereknek sokkal jobb születni Mo-n mint cigánynak, annak ellenére, hogy a kedves nagyközönség képes nem létező népet is utálni. és én ezt furának tartom

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.06. 01:43:17

@kék madár: OK :) osszehozunk valamit, vagyunk itt egy paran :)

kék madár 2015.05.06. 01:51:39

@Zsuzsi65: jol kibeszeljuk aki nem lesz ott! Olyan meg ugyse volt.

blackhairlady 2015.05.06. 02:26:19

@Zsuzsi65: Kicsit messze van (marmint ha Kaliforniara gondoltal), de en benen vagyok, nem vagyok semmi jo elrontoja:)

skye8 2015.05.06. 04:55:53

erdekes poszt, nem igazan ertettem miert kell annyit emlegetni hogy egyikuk igazgato, a masikuk tanacsado, inkabb irtak volna tobbet Thaifoldrol. egyetertek azokkal akik azt irtak, hogy ez inkabb egy expat burokban elo csalad.a batorsagukat mindenesetre csodalom. jo lenne tudni, milyen idegen nyelvet ismernek, sejtem hogy az angoltudasuk nagyon fejlett lehet. a kisfiu betegseget sajnalom, sajnos itt kanadaban is teletomkodik cukorral az elelmiszereket, meg a tejet is.

Bebbi 2015.05.06. 05:54:26

@Nzoltan: OK, ezt nem tudtam, hogy ilyen valtozasok vannak. De akkor ennek valoszinuleg Koszovohoz van inkabb koze, nem? Es akkor meg ezek az emberek nem akarnak Magyarorszagon maradni, hanem mennenek tovabb. Es talan ez a legnagyobb kulonbseg Magyarorszag es egyes nyugat-europai orszagok kozott bevandorlasi szempontbol.

2015.05.06. 06:22:27

@pappito: Ha neked is csak rossz tapasztalataid lennének, akkor kicsit másképp állnál hozzájuk...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.06. 06:28:32

@Határátkelő:

nem kell utcazni. hol irtam, hogy kamuposzt?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.06. 06:41:02

@Dragonlady (Bp, Hun): @KanáriHajni: Köszi, elolvasom. Olyan szinten nem haladok mostanában a napi politikai eseményekkel, hogy az már bűn :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.06. 06:43:31

@GERI87: Ezzel teljesen egyetértek, nekem is ez a személyes tapasztalatom (bőrszín, elfogadás), mind bölcsi-ovi, mind felnőtt szinten, @Dragonlady (Bp, Hun): .

puhacica 2015.05.06. 07:07:27

@KanáriHajni: babette azt irta: ez _igy_ nem igaz. es ahogy a posztban van, ugy tenyleg nagyon furcsa. a kommentekbol osszeszedett infok alapjan, miszerint jol beszelnek angolul, sokat palyaztak, dolgoztak ezert az allasert, mindjart hiheto. kar, hogy ezt a poszter kifelejtette.

tanato 2015.05.06. 07:25:26

@pappito: @adg [Au, Darwin]: Igen ez a cigányozás,érdekes jelenség,mert van néhány cigány,sajnos nem sok,akik orvosok,tanárok,szakmunkások lettek,és őket a többség nem is tekinti cigányoknak igazán.Viszont ha tényleg nagy számban érkeznének szír,afgán stb.tanulatlan menekültek/most ezt a jelenlegi alacsony magyar életszínvonal nem teszi lehetővé,nem érdemes nekik ennyiért itt maradni./elképzelhető hogy a "cigány"kategóriába sorolná őket a többség.Ezt előre nem lehessen tudni.Ide most nagy számban romániai bevándorlók érkeznek akiknek viszont a nagy része tényleg cigány.Igaz hivatalosan ők határontúli magyarok,nem bevándorlók,még ha nem is tudnak magyarul.

tanato 2015.05.06. 07:34:38

@pappito: Így van a bangla orvost még 30 éve Szegeden sokszor zaklatták a rendőrök,volt hogy eldurrant a cérna és rászólt a rendőrre,nem ismersz meg b+, már vagy tízszer igazoltattál ebben a hónapban?
Egyébként a rokon cigányokat azért nem szereti elmondása szerint,mert egyáltalán nem hasonlítanak neki az otthoniakhoz természetben,ahol ázsiai módon szerények alázatosak még az egy marék rizsért egy napig robotoló honfitársaik is.nem tetszett neki a miskolci cigányok,agresszivitása,követelődzése és a munkához való hozzáállása.
Egyébként az angolokat utálja legjobban mert az őseit gyarmati szolgasorban tartották és a bengáli népet meg mesterséges"trianoni" határokkal felszabdalták több országra.

pappito · http://pappito.com 2015.05.06. 08:17:32

@Philosoraptor: csomó rossz és nagyonrossz tapasztalatom van magyarokkal... go figure

vitézlővitéznő 2015.05.06. 08:26:51

@Dragonlady (Bp, Hun): Nagyszerűen leírtad, köszönöm. Én most vagyok Thaiföldön az általad leírt csomaggal. Annyira kell csak beengednem az országot az életembe, amennyire a toleranciaszintem (és a nyelv, vagy annak hiánya) engedi. Ennek és a fehér homokos tengerpartok ellenére alig várom, hogy továbbálljunk.

vitézlővitéznő 2015.05.06. 08:26:51

@kék madár: Pedig ez tényleg így működik. Nyilván nem arra kapta az állást, hogy egy évig vakarózott a tengerparton, hanem a magyar múltjára. A férjem két év munkanélküliség után csípett meg egy ilyen pozíciót skype interjúval.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2015.05.06. 08:26:51

@skye8: Ha egy multinál dolgozik valaki, még talán megértem a rangkórságot, de nekem is furcsa ez a sok igazgatózás, amiből jut a blogjukba még több. Bangkoki fizetési viszonyokat ismerem, az meglepett, hogy milyen magas fizut ad a Greenpeace. Hát, lehet, hogy az sem civil mozgalom már, hanem egy multi :)

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2015.05.06. 08:26:51

@kék madár: A történetet viszonylag könnyű ellenőrizni, hogy igaz-e, mert a személyes blogban ott van a neve, a háttér pedig egyetlen guglizással kiderül. És akkor rögtön kiderül, hogy nincs akkora csoda, mert a posztíró nyaralt 1 évet a Kanári-szigeteken, előtte pedig 4 évig Magyarországon volt a Greenpeace egyik igazgatója. Így már kiegyenesedik a történet, nem olyan hihetetlen.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2015.05.06. 08:26:51

@Dragonlady (Bp, Hun):

Köszi :)))

Tényleg az az érdekes, hogy a poszt elején annyira kidomborították a magyarországi demokrácia deficitet, valójában pedig lövésük sem lehet, hogy mi van Thaiföldön valójában. Pedig nagyon durván csúszik Thaiföld Burma irányába.

Átlagturista nem tudja, nem is kell tudnia, hogy mi van itt. De azért mennyire kemény dolog, hogy megy a névsor a tévében, másnap az ellenzéki ember (demokrata!) jelentkezzen a katonai parancsnokságon, lehetőleg kis úticsomaggal, fogkefével, mert el fogják vinni "nyaralni" egy távoli katonai táborba.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.06. 08:40:56

@Bangkok Charlie: de azert Ugye nem az a feladat, hogy a napi poszt kapcsan olvassunk vegig egy masik blogot, majd guglizzuk ki a reszleteket,
es csak utana kommentelhetunk es alakithatunk ki velemenyt?

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.06. 08:42:01

@Bangkok Charlie: jol ertem, leadjak a teveben, kit visznek el masnap?? jesszus.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.06. 08:44:01

@vitézlővitéznő: azt tobben mondtak mar, hogy a nyelvet nem ertve, tehat a hireket es utcai beszedet kizarva konnyu sajat buborekot kialakitani.

qkuc 2015.05.06. 09:17:54

@Zsuzsi65: :)))) beadom októberben megint, de inkább álláskeresésre fogok koncentrálni, hátha felismerik a bennem rejlő (jó mélyen) tehetséget, :D.

@Muscari: Októberben lehet megint beadni a 2017-es évre, addig meg azt hiszem a vén kontinensen fogok próbálkozni (csak a német nyelvet ne utálnám annyira ....).

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2015.05.06. 09:39:37

@~~Babette~~: Természetesen nem. Csak a történetben kételkedők kedvéért írtam. Én is gyanakvó vagyok általában :)

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2015.05.06. 09:39:37

@~~Babette~~: Igen, pontosan. Amikor a junta átvette tavaly a hatalmat, hetekig ment a műsor. Este a tévében beolvasták a közleményt - nem volt bemondó, csak úgy arc nélkül, közben a közlemény szövege futott a képernyőn. Sorolták a neveket, hogy kiknek kell másnap jelentkezni. Sorban végigmentek mindenkin, politikusokon, akadémikusokon, újságírókon. A tábornok mondta, nem tartóztattak le senkit, csak elvitték nyaralni őket egy katonai táborba. Ott szabadon mozoghattak, csak épp a kerítéshez ne menjenek közel, mert arra véletlen van egy kobra fészek.

Később kiengedték őket, de még ma is figyelik mindegyiküket. Ha valamelyikük ír kicsit érdekesebbet a Twitteren mondjuk, jön egy emlékeztető telefon a katonáktól.

Szóval Dragonladyhez hasonlóan ezért csodálkoztam el, amikor ezt olvastam a posztban:

"Az egész életemet a nonprofit szektornak szenteltem, a demokrácia építésének, egy toleranciára, elfogadásra épülő világ eszméjével, amiben mindenkinek érvényesülnek a jogai, ahol vannak emberi jogok, szabadság és béke, ahol az állam szolgál, nem elnyom. 2013-ban az ország már erősen távolodott ettől az eszménytől."

Thaiföld sokkalta rosszabbul áll ebben a tekintetben, mint Magyarország. Jelenleg pedig pontosan azon dolgozik a katonai kormányzat, hogy ne is legyen jobb.

kék madár 2015.05.06. 10:38:40

@Bangkok Charlie: en elhittem, nem akarom ellenorizni. Biztos rosszul fogalmaztam.

Bredpitt Monika 2015.05.06. 10:42:04

@Határátkelő: Ezt a posztot még nem küldtem át, azt még nem olvashattad. Amit átküldtem az a pályázatra ment. Üdv.

Bredpitt Monika 2015.05.06. 10:43:20

@Bredpitt Monika: Illetve javítva, még nem olvashatod.

skaven 2015.05.06. 10:43:54

@Mr Long (UK): koszi, szamunkra ez egesz biztatoan hangzik, elmegyunk majd megnezzuk, egyelore nem aktualis meg, csak probalunk tervezgetni. :) kozbiztonsag mennyire okes amugy?

Bredpitt Monika 2015.05.06. 11:12:21

@KanáriHajni: Elnézést kérek a tegnapi eltérülésért. Elolvastam a posztot. nagyon bátor család és szeretnék átküldeni nektek valamit a cukorbetegséggel kapcsolatban. Most el kell mennem. Itt a kommentben szeretném átküldeni, mert jó ha más is elolvassa. Nekem terhességi cukorbetegségem volt és New Jerseyben kerültem nagyon szuper dietetikusok kezébe. Itthon döbbenten tapasztalom,hogy mennyire nem mondják el a cukorbeteg diéta lényegét.
Később átküldöm, remélem olvassátok majd.
Sok sikert bárhol vagytok is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.06. 11:13:18

Charlie, köszi az infókat.
az az egészben az ijesztő, hogy puccs után ennyivel már régen szoktak lenni megint választások, és most még nyomát se látni semmi ilyesminek. persze legalább az ország működik, és nem dőlt be valami afrikai nyomordiktatúra szintjére :-/ ez is valami :-/

én nagyon nem szeretek nyomós ok nélkül abból kiindulni, hogy a másik ember biztosan hazudik. ha meg gyanakodnék, és annyira érdekel, akkor az a minimum, hogy megpróbálok utánamászni a dolognak, mielőtt elkezdek kiabálni :-(
nekem ez nagyon nem tetszik, hogy nincs meg Mo-n semmiféle alapvető bizalom egymás iránt az emberekben, az apehtől és mindenféle hivataltól kezdve a főnökig abból indul ki mindenki, hogy a másik úgyis hazudik, amikor és ahol csak megteheti.

2015.05.06. 11:27:32

@puhacica: Nem felejtette ki ezeket a poszter. Aki kepben van az ilyen munkakorokkel, annak tok vilagos, peldaul szamomra nyilvanvalo volt. En sem irtam volna bele a helyeben hogy 'jol beszeltunk angolul es sok munkara jelentkeztunk' mert annyira evidens. Szamomra vicces ahogy elkezdtek uldozni itt hogy 'kamuzik', meg hogy nem lehet a vilag masik vegen allast talalni, stb. Dehogynem lehet, az ilyen allasokat nemzetkozileg hirdetik, Skype-on meginterjuvolnak es mar ott is vagy. Nincs ebben semmi furcsa, hihetetlen vagy kamu.

2015.05.06. 11:39:44

@skye8: Hulyen erzem magam hogy a posztolot vedem, mikor oszinten szolva nem hiszem hogy legjobb baratok lennenk ha talalkoznank :), de egyaltalan nem emlegettek sokat a munkajukat, egyszer megemlitettek es kesz. Aztan ebbe mindenki belekotott, tobbek kozott azert mert nem reszleteztek hogy hogyan jutottak ezekhez a munkakhoz. Nem ertem, miert faj az embereknek hogy nem mindenki mosogat vagy IT-s.

puhacica 2015.05.06. 11:43:43

@Mirjam2: aki kepben van. es aki nem? :D nyilvan egy angoltanar ne irja le, hogy jol beszel angolul. de a poszter nem az. aztan, persze ez is a nem kepben leves kovetkezmenye, de most olvasom, hogy itthon is GP igazgato volt. ezt is beleirhatta volna, nem csak a mostani pozijat. szerintem az ilyen atlagnepeknek mint en, ha magyarorszagi civil szervezetekrol olvasnak, akkor ilyen NaNe, Igazgyongy es hasonlok jutnak eszukbe, vagyis valamilyen hatranyos helyzetu emberekrol szolo tortenet.
ettol fuggetlenul nem felteteleztem, hogy kamuzna, csak arra akartam ramutatni, hogy babette kijelenteseben mekkora jelentosege van az "_igy_"-nek.

2015.05.06. 12:29:14

@puhacica: Nezd, mindenkinek a sajat elete, kornyezete az evidens. Nekem annyira ertheto volt hogy hogyan jutott az allashoz stb., hogy eszembe sem jutott volna hogy masoknak nem ertheto. Gondolom a poszter is igy volt ezzel. Nyilvan ha egy mernok irja, lehettek volna benne olyan dolgok amik mernokoknek jobban erthetoek mint masoknak. Nem lehet mindig mindenkinek a szempontjaira gondolni, az ember elsosorban magabol indul ki. Tovabbra sem ertem miert kellett egybol kamuzassal vadolni, foleg azok utan hogy en es masok finoman jeleztuk, semmi jele nincs annak hogy kamu lenne amit irt.

Egyebkent most sem ertem mi volt az ami furcsa vagy nem ertheto a posztban. Hogyan kapsz allast? Ugy hogy jelentkezel egy egesz csomora, es persze megvan hozza a megfelelo tapasztalatod. Mindenki igy csinalja, nem? Ezt miert kene kulon leirni? Hogyan maskepp lehet allast kapni (kiveve persze rokonokon vagy ismerosokon keresztul)? Ami az angoltudast illeti, azert az annyira nem szokatlan vagy kulonleges hogy jol beszel valaki angolul, nem kell hozza angoltanarnak lenni.

2015.05.06. 12:39:00

@vitézlővitéznő:

Emlékezni vélek a nickedre... nem te vagy, aki kábé 2 éve költözött bangkokba, mert a férjed ott kapott állást?
Szóval nem jött be thaiföld? Miért nem? Nincs kedved posztot írni?

skye8 2015.05.06. 13:03:28

@Mirjam2: Kedves Mirjam, akkor idezek. Talan nem ugyanazt a szoveget olvastuk.
'A civil szektorban dolgoztunk mindketten, elismert szervezeteknél, vezető beosztásban, így a kormány demokráciaellenes tevékenysége nem csak magánemberként, de szakmailag is érintett minket.

Az egész életemet a nonprofit szektornak szenteltem, a demokrácia építésének, egy toleranciára, elfogadásra épülő világ eszméjével, amiben mindenkinek érvényesülnek a jogai, ahol vannak emberi jogok, szabadság és béke, ahol az állam szolgál, nem elnyom. '
'Én pihentem, Gergő lazult. Mit számított, hogy otthon igazgató voltam, mikor itt egész nap a tengerparton vagyunk, együtt lehetünk mindig boldogan? Hogy nincs sok pénzünk, kit érdekel?'
'Gergő konzultánsként dolgozik magyar és nemzetközi civileknek, én pedig a délkelet-ázsiai Greenpeace egyik igazgatóhelyettese vagyok. Sokat utazom, havonta Indonéziába és a Fülöp-szigetekre.'
'Szuper a munkám és a fiúk is jól érzik magukat. A középosztály itt sokkal jobban él, mint nálunk. '
Sehol nem emlitettem hogy mosogatoke vagy ITsoke a jovo kulhonban, lehetne hogy ne magyarazz bele a kommentembe?

DFK 2015.05.06. 13:09:45

Az mondjuk vicces, hogy rendszeresen tüntettek demokráciaféltés okán, aztán szépen elmentek egy katonai diktatúrába, ahol boldogok.Esetleg ott is járnak tüntetni?

Hannibal ante portas 2015.05.06. 13:10:41

Az addig ok, hogy valaki világot akar látni és nyakába veszi a vsaládját is ehhez. De hátrafelé köpködni, hirtelen megvilágosodás által, nem igazán elegáns. Mégis csak szülőföld, haza, miegyéb, haltak meg ezért a földért és országért éppen elegen, dolgozva, összeszorított foggal akár kínlódva is. Viszonylag keveseknek szokott sikerülni turul helyett gépmadárra felpattanni és egy egész más kultúrában szerencsét próbálni. Aztán van ebben a posztban valami áthallás a Grimm mesékből is, bár azok eredetiben jobbak.

2015.05.06. 13:11:12

@skye8: Mi a gond ezekkel amiket beideztel? Ahogy irtam, egyetlen egyszer irja le hogy mi a mostani beosztasuk / munkajuk. Ha azt irta volna hogy most mosogatok a ferjem meg IT-s, akkor gondolom nem zavarna, vagy igen? Miert baj az hogy szereti a munkajat es 'igazgato'? Vagy ezt mar nem szabad leirni mert nagykepusegnek szamit? Tenyleg hihetetlen hogy mikbe tudnak emberek belekotni, csak annak orulok hogy en nem irtam ide posztot magamrol, termeszetesen nem is fogok.

GERI87 2015.05.06. 14:09:23

@Kakimaki0123456789:

Nem csak a pénz miatt mennek el, ez tény: pl karrier, házasság, tapasztalat, kalandvágy...
A sztori akkor is bugyuta: nyafognak hogy itt milyen szörnyű majd lelépnek egy aktivistaként, "emberjogiharcosként" még rosszabb helyre ahol már jó...és valószínűleg azért jó mert megfizetik őket, jól érzik magukat hisz "kívülállók" a hétköznap problémák (még) nem érik el őket...

@Dragonlady (Bp, Hun): @zöldeketbeszélek:

Van a médiában is pár afrikai meg arab származású személy, a nevük most nem jut eszembe...itt születtek, nőttek fel...szerintem senkinek nem jutott eszébe soha hogy "ezek meg mit keresnek itt".
Az embereknél a szocializációs háttér a lényeg, a többi nem érdekes, jobban mondva "csak" érdekes, de ennyi...

GERI87 2015.05.06. 14:32:38

@pappito:

"na ja, kivéve, ha cigány.
itt van kiváló példának geri olvtárs - felháborodik a posztíró szerinti rasszizmuson, aztán aszondja "A cigányokkal sem az a baj"

A rasszizmus az ha valakit a bőrszíne/rassza alapján ítélsz meg, függetlenül attól hogy milyen ember!
A cigányokat senki nem a bőrszíne miatt utálja, az előítéletesség alapja sem ez, hanem a viselkedés, szocializációs hiányosságok, különbségek!
Tény hogy a legtöbb esetben "látszik" valakin hogy cigány, bár hozzáteszem hogy a cigányok között szocializálódott fehér, magyar származásúakat is cigánynak tartja a többség, és ők is magukat, tehát azt sem lehet teljesen mondani hogy a bőrszín alapfeltétel mert nem az!

Szóval ne csinálj úgy mintha itt bárki bármit a bőrszín alapján ítélne meg mert ez nem igaz, ennek mélyebb okai vannak!

GERI87 2015.05.06. 14:40:23

@pappito:

"pont ezt találom furának,.... de úgy összezár a társadalom a cigánysággal szemben, a pejoratív cigányos megjegyzések teljesen természetesek még csak nem is esnek a rasszizmus kategóriába,"

Semmi fura nincs ebben:
A külföldi, nem európai bevándorlók, állampolgárok kevesen vannak, nincs velük baj, rossz tapasztalat is ha van keveseket érint, marginális...
A cigányok 99% a többség számára "veszélyes, beilleszkedni nem tudó lumpen elem", a tapasztalata is ez. Az előítéleteknek valós alapja van, nem puszta bőrszín kérdése...Szóval nem tudom mit csodálkozol!
A társadalom már rég immúnis a cigányokat ért valós sérelmek, ellenük elkövetett bűncselekmények iránt mert semmi pozitív hatás nem éri őket felőlük, sőt még őket rasszistázzák le vagy nézik hülyének hogy "kérem itt nincs semmi probléma, minden rendben van...maguk mind előítéletes rasszista maradi hülyék".

GERI87 2015.05.06. 14:42:13

@pappito:

"még a rendőrök is sokat igazoltatták - mert cigánynak nézték"

Szintén nem értem mit csodálkozol!
Ha a tapasztalat az hogy a cigányokkal több a baj akkor többször is fogod igazoltatni és gyanúsítani, ez racionális, sőt ösztönszerű!

GERI87 2015.05.06. 14:47:18

@tanato:

"sajnos nem sok,akik orvosok,tanárok,szakmunkások lettek,és őket a többség nem is tekinti cigányoknak igazán."

Sokszor ők sem magukat, vagy egyben magyarnak-cigánynak is!
Aminek az oka megint csak az hogy a 'cigány' ma már nem is elsősorban etnikum, "rassz", hanem viselkedés, szocializáció....amit az említett csoport is meg akart haladni azzal hogy tanult!

GERI87 2015.05.06. 14:48:40

@pappito:

És nem a bőrszín alapján van ez ugye?:)

catnip cupcake 2015.05.06. 15:07:22

@qkuc: És Anglia nem jöhet szóba? Mégis csak könnyebb, mint Amerika.

Muscari 2015.05.06. 17:13:54

@Bredpitt Monika: Móni, mindenképp küldd el, itt a blogon is van egy cukorbeteg kismama. Szerintem a napi friss poszt alá tedd ki.

qkuc 2015.05.06. 17:48:23

@catnip cupcake: Éppenséggel szóba jöhet, :). Angliai állások között is szoktam nézelődni, de most kell pár nap, amikor a szabadidőmben mást is csinálok ..., :).

2015.05.06. 17:57:01

@pappito: Elhiszem, hogy a fotelből, mindenki tudja őket szeretni. :)

Vannak normálisak, csak kevesen. Azok ugyanúgy megvetik az élősködöket, hiszen pont ő miattuk ítélik el a normálisakat is.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.06. 18:19:43

@Bangkok Charlie: be kene vezetni nalunk is választások utanra a módszert:-):-)

pappito · http://pappito.com 2015.05.07. 00:19:50

@GERI87: @Philosoraptor: köszi, hogy gyönyörűen igazoljátok minden szavam :(

skye8 2015.05.07. 02:55:32

@Mirjam2: kedves Mirjam, nem kell tullihegned az ugyet csak azert mert poszter beidezte a kommented.
igazad van,a sarga irigyseg gyotor amiert poszter igazgato, de meg irigyebb lennek ha ITs vagy mosogato lenne.
az en izlesemnek ez a poszt igenis nagykepu, de attol meg olvasmanyosnak tartom. a Te posztodat is szivesen olvasnam, felteve ha birod az objektiv kritikat ;)

skye8 2015.05.07. 03:03:21

@Bangkok Charlie: +1
a blogot nem olvastam, a poszt kisse nagykepure sikeredett igy nem voltam kivancsi a tovabbi reszletekre. greenpeace-he hozza sem tudok szolni, nem vagyok kepben hogy konkretan mivel is foglalkoznak (tudom 'kornyezetvedelem' de ez egy tag fogalom). multis fizubol gondolom uriasan meg lehet elni Thaifoldon is, poszter sem nelkulozi a Turo Rudit ahogy eszrevettem.

2015.05.07. 04:27:58

@Bebbi:
1989-ig Ausztria fogadta a legtobb kelet-europai menekultet. Azoknak nagyon kis szazaleka akart ott maradni "auslander"-nek. Igaz, nem is adtak letelepedesi engedelyt konnyen az osztrakok.

2015.05.07. 04:45:49

@GERI87:
A kanadai Torontoban is igazoltatnak a rendorok:
"Beginning this month, Toronto police have started issuing a receipt — also known as a Form 307 — to people they stop in public.
The police checks often lead to the gathering of information — such as a person's height, weight, hair and skin colour — and it's hoped the receipts will add an element of accountability to the police force."
www.cbc.ca/news/canada/toronto/toronto-police-carding-an-incredibly-effective-tool-1.1353828

2015.05.07. 05:01:32

@KanáriHajni:
"Namindegy, végülis, majd befutnak ők is, aztán elmondják,"
Vegul is nem futottak be - inkabb elfutottak - igy nem mondtak el. Vagy nem is tudtak, hogy kinn lesznek a HA-n?:)

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2015.05.07. 06:12:57

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez nem olyan puccs, mint ami 2006-ban volt, a katonák hosszabb időre rendezkednek be most. Épp tegnap pedzegették, hogy mi lenne, ha a katonai junta maradna még 3-5 évig, mert szerintük jobb a diktatúra Thaiföldnek, mint a demokrácia.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2015.05.07. 06:13:01

@~~Babette~~: Amikor Bangkokba látogatóknak elmesélem, hogy mi van itt valójában, akkor mondják, ne adjak ötleteket, nehogy véletlen Magyarországon néhányan meghallják :)

Bebbi 2015.05.07. 06:27:08

@Cascabel: igen, eppen ezert csalokak az ilyen statisztikak. Nezd csak meg mondjuk Svedorszagot vagy Svajcot, hogy ezeket mennyiben tekintik csak transzferorszagnak.

adg 2015.05.07. 08:10:24

@Cascabel: de szerintem be voltak futva par komment erejeig, nem?

2015.05.07. 08:38:09

@adg [Au, Darwin]:
Milyen nicken? En nem emlekszem, igaz, idos korban romlik az emlekezotehetseg (is) :)

adg 2015.05.07. 08:47:32

@Cascabel: bocs, megsem. En vagyok szenilis. :) visszaolvastam azt a kommentet, amit a szerzonek tulajdonitottam, de azt irja, hogy a ferje csipett meg egy allast ilyen modon. Marpedig a posztban a holgy csipte meg, szoval nem stimmel.

Bredpitt Monika 2015.05.07. 11:42:59

@Muscari: De jó fej vagy, igen, úgy rémlett, hogy van valaki , aki említette, hogy terhességi cukorbeteg. Mindjárt átrakom, de előbb elolvasom a mai posztot, nem akarok megint eltérni a tárgytól, még HA tól is elnézést kell kérnem, meg folytatni azt az elkezdett vitát normálisabb stílusban (ezt magamra értem). Akkor jön a diéta. Sajnos KanáriHajni nem látta a felajánlást, most írtam neki egy üzenetet. Üdv.

ZOH 2015.05.07. 13:26:32

De nagy cikk!!! A sztori is jó és a tanulságai is. Like!

2015.05.07. 14:42:52

@skye8: Nem a poszter idezte be a kommentemet. Posztot irtam mar, de nem irtam meg benne hogy mi a mostani vagy az elozo munkam. Ezeket nem is fogom megirni, mert semmi szuksegem ra hogy a hozzad hasonlo emberek 'objektiv kritikaval' illessenek. Egyebkent lehet hogy a magyarom mar nem a regi, de azt azert meg tudom hogy az nem 'objektiv kritika' hogy szerinted nagykepu a posztolo. A te posztod hol van?

KanáriHajni 2015.05.08. 00:03:25

Szerencsére elment a net vagy két napra, úgyhogy legalább nem kellett tovább vitáznom.

@Bredpitt Monika: Köszi, továbbítom majd Lizáéknak, bár a kissrác egyelőre még nem lesz terhes egy darabig. Sőt! :-)

@GERI87: Szerintem egy katonai diktatúrában, vagy bármiféle rendszerben/rendszer ellen is lehet harcoskodni, ha magát a harcot legalább hasznosnak és kielégítőnek érzed. Magyarországon ez valszeg egy idő után túl kilátástalan volt, ott meg egyelőre élvezik. Baj?

@skye8: A gyerek cukorbeteg, úgyhogy a TúróRudi nem annyira játszik. Meg amúgysem hiszem, hogy ahhoz igazgatói állás szükségeltetne...

Na, mára is ennyi voltam, üdv mindenkinek! :-)

skye8 2015.05.08. 00:43:32

@Mirjam2: akkor a kovetkezo posztodban lecci emlitsd meg a foglalkozasod is a teljesseg kedveert ;) igazan elvezem ahogy Te is meg a Kanaris csaj is kioktattok olyasmiert amit nem is irtam :)

skye8 2015.05.08. 00:48:50

@KanáriHajni: ezt a sajnalatkeltesert irtad,vagy nehezen mukszik a szovegertelmezes?sehol nem gunyolodtam a kisfiu betegsegevel,talan Neked sem erre kellene hivatkoznod.szep estet!

2015.05.08. 06:34:39

@pappito: Sajnálom, hogy csalódást okoztam. De engedd már meg, hogy meglegyen a saját véleményem a témáról. Köszi. ;)

pappito · http://pappito.com 2015.05.08. 08:12:15

@Philosoraptor: sajnos egyáltalán nem okoztál csalódást, gyönyörűen alátámasztottad amiről beszéltem.

hát sebaj.

2015.05.08. 17:26:51

@pappito: Az, hogy a te értékrended nem egyezik az enyémmel, nem jelenti automatikusan azt is, hogy te tudod az egyetemes igazságot, aki meg ellent mer mondani, az meg hülye.

pappito · http://pappito.com 2015.05.08. 23:04:29

@Philosoraptor: nagy igazság, éppezért én ilyesmit nem is állítottam, ugyebár.

randomuser1 2015.05.08. 23:31:45

@Bredpitt Monika: monnyuk én erre kíváncsi lennék, idehaza a cukorbetegek helyzete, hkm, attól függ, mennyire ért hozzá a kezelőorvosa, az inzulinpumpától a tegyen rá lapulevelet-ig minden előfordul...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása