oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 29. 06:44,  Így lettem határátkelő 31 év tanítás után 381 komment

2015. április 29. 06:44 Határátkelő

Így lettem határátkelő 31 év tanítás után

Egészen elképesztő történetek érkeznek a Magyarország és én pályázatra (a héten még várom az írásokat). A mai szerzője, Erzsébet több mint három évtized után volt kénytelen feladni tanári hivatását és vágott neki a határátkelésnek. Tavaly október óta él családjával Angliában. Története minimum elgondolkoztató, de talán több is annál.

Szavazni most is a poszt végén, és a Facebookon lehet.

Írd meg Te is a történeted a pályázatra, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashatsz el! 

UPDATE: Íme, a nyeremények, és a vasárnap estig kitolt határidő. Hogy legyen időtök még írni. :)

tanitas.jpg

„Elárultam, cserbenhagytam, elhagytam a hazámat? Nem, a hazám árult el, hagyott cserben engem.

Harmincegy évig voltam középiskolai tanár. Mindig is tanár akartam lenni, 12 éves koromban döntöttem ezt el, ezt tekintettem hivatásomnak, és szerettem is csinálni.

A tanítványaim szerettek, szigorú, következetes, igazságos tanárnak ismertek, akitől lehet tanulni, és nemcsak tantárgyi ismereteket. Szerették bennem azt, hogy mindig is gyerekpárti voltam, és bírták a humoromat, mert lássuk be, a tizenévesekhez kell a humorérzék.

Miért lettem határátkelő?

Nos, 31 évi kifogástalan és eredményes tanári pályám azzal ért véget, hogy feleslegessé váltam, és többedmagammal lapátra tettek. Választhattam. Kisvárosban éltem egész életemben. Onnan mennem kellett, mert nem tudtam volna elhelyezkedni.

Úgyhogy nemcsak az állásomat veszítettem el, hanem azt a helyet is, ahol születtem, felnőttem, iskolába jártam, és leéltem 54 évet. Ahol szinte mindenki ismert és köszönt, ahol szinte mindenkit tanítottam, vagy tanítottam a gyerekét, testvérét, rokonát. Ahol már a volt tanítványaim gyerekei is tanítványaim voltak.

És persze veszélybe került a nyugdíjam is, mert egyáltalán nem volt biztos, hogy otthon el tudok helyezkedni, hiszen szinte mindenhol tanárfelesleg van. Arról nem is szólva, hogy ha az új munkahelyemet is eléri a létszámleépítés, mert egyre kevesebb a gyerek, akkor onnan nyilván azokat küldik el először, akiknek magasabb a fizetésük és újonnan jöttek.

Mindent egybevéve, arra gondoltam, ha a következő 10 évet megpróbálom valahogy kihúzni a nyugdíjig, majd megnézhetem, miből fogják kiszámolni a járandóságomat. Így aztán lemondtam az élethivatásomról, mert nem akartam a következő 10 évet állandó szorongásban tölteni.

Nem illettem bele a képbe

Nem tagadom, a döntésemben, hogy felpakolom a családot, és Angliába jövünk, benne volt a dac és a keserűség is. Meg az is, hogy a gyerekeket szeretem, de egyre kevésbé szerettem azt, amivé az iskola lett, ahogy a dolgok mentek. 

Aztán benne volt a politika is. Az, amit az elmúlt 25 évben műveltek az országgal és a lakóival. Meg a helyi „politika” is. Nyilván túlértékeltem magam, mert azt hittem, elég, ha a munkámat jól végzem, elég, ha a tanítványaim szeretnek és tanulnak, a szülők elismernek, és örülnek, hogy rám bízták a gyerekeiket. Hát tévedtem.

Nem tudtam befogni a számat, mindig nyíltan elmondtam a véleményemet. És soha nem voltam hajlandó senkinek hajbókolni. Abban, hogy mennem kellett, ez is vastagon benne volt. Kellemetlen volt a jelenlétem, nem illettem bele a képbe.

Nincs bűntudatom, amiért leléptem. Hiszem és vallom, hogy 31 év alatt több értéket teremtettem a hazámnak, mint bármelyik csaló, hazug, képmutató, tolvaj politikus.

Hogy ez nem kellett? Nem vagyok meglepve. Kinek kellenek gondolkodó emberek, pláne olyanok, akik a fiatalokat is igyekszenek kritikus gondolkodásra nevelni?

Mi hiányzik a hazámból?

Jószerével semmi, vagy éppenséggel minden. Persze hiányoznak emberek, barátok, megszokott helyek, esetleg ízek. És persze olyan dolgok, amikhez emlékek kötnek.

Nem mondom, hogy nincs honvágyam, mert ez így nem igaz. Néha az embert egészen váratlan pillanatokban lepi meg a honvágy, az elvesztett dolgok iránti nosztalgia.  A korom miatt amúgy is hajlamosabb vagyok a nosztalgiázásra, mint mondjuk a huszonévesek.

Ennek illusztrációjaként álljon itt egy februári Facebook-bejegyzésem. Változtatás nélkül, úgy, ahogy azt akkor leírtam.

„Tegnap előbb végeztem a munkában, és besétáltam Melton Mowbray-ba a buszhoz. Mivel volt még időm, meg tudtam nézni a St Mary's székesegyházat. Gyönyörű gótikus templom. És azt is megállapítottam, hogy itt a tavasz, mert a templom körül nyílt a hóvirág, a krókusz, sőt tőzikét is láttam, meg virágzó rozmaring bokrot.

Tudom, butaság, de a hóvirág látványa annyi szép emléket idézett, főleg a gyerekkoromból... Emlékszem, naponta kijártunk az udvar sarkába lesni, hogy a cseresznyefa alatt bújik-e már a hóvirág. Aztán a nagy kirándulások a Várdombra, meg Lankócra hóvirágot, tőzikét szedni.

Az is eszembe jutott, amikor a drága húgom elúsztatta a csizmámat a Nagy-árokban.  Meg az is, milyen érzés volt, amikor a hirtelen jött tavaszi melegben levettük a lábbelinket és mezítláb járkáltunk a tocsogós réten. Meg eszembe jutott Sutyor Lajos bácsi (Isten nyugosztalja!), aki szinte minden vasárnap egy falkányi gyereket vitt kirándulni.

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy ezt valaki megtegye, de vasárnap reggel, 8 körül, ha jó volt az idő, besündörögtünk Lajos bácsiék udvarába, és megkérdeztük: Lajos bácsi, megyünk? És ha igent mondott, akkor indult a riadólánc, 9-10 órára összeverődött Lajos bácsiék udvarán 10-15, néha 20 gyerek, úgy 6-tól 15 éves korig, és elindultunk Lajos bácsiék kertjén keresztül ki a határba.

És az öreg sok mindenről beszélt. Állatokról, növényekről, természetről. Meg arról, hogyan viselkedjünk az erdőben. Hogyan kell biztonságosan tüzet rakni, és hogy soha ne szemeteljünk. Hogyan kell tájékozódni.

Meg egy csomót játszottunk, de olyan is volt, hogy egyik vasárnap láttuk, hogy a forrás elmocsarasodott, következő vasárnap vittünk szerszámokat és kitisztítottuk. Na meg a Várdomb! Aki legurult már tavasszal a várdomb oldalán, tudja, milyen volt gyereknek lenni. Mondjuk télen is jártunk oda szánkózni. És a futóárkok és a bunkerok a berekben.

Nem tudtunk akkor még politikáról semmit, nem tudtuk, milyen elmebeteg ötlet szülte a futóárok rendszert, de nagyon jókat háborúztunk benne. Szóval eljutottam egy gyönyörű gótikus templomtól a Rákosi-érában épült futóárkokig. De leginkább oda akartam kilyukadni, hogy a hóvirágok látványától honvágyam támadt egy picikét. Vagy nem is kicsit...”

Rájöttem, nélkülözhető vagyok

Szóval igaz, némiképp dacból jöttem el otthonról, és új életet kezdtem idegenben. És persze, sok minden hiányzik, néha kicsit elveszettnek érzem magam, hiszen még a nyelvet is most tanulom.

Igen, néha fáj, hogy mindent hátra hagytam, és itt nem a Túró Rudira, meg a jó magyar füstölt kolbászra és nem is a disznótorosra gondolok. Viszont arra is rá kellett jönnöm, hogy tökéletesen nélkülözhető vagyok.

Persze sokan felháborodtak, hogy így jártam, hiszen közismert és népszerű  tanár voltam, sokan sajnálkoztak a helyzetem miatt, de a dolog ennyiben maradt. A saját életemet, sorsomat nekem kellett kézbe vennem, és nem bántam meg a döntésem.

A párom legalább hetente egyszer megköszöni, hogy „kirángattam” ide. Nem álmaim munkáját végzem, de tisztességesen megélünk, és senkinek nem kell ezért hálásnak lennem, legfeljebb a Sorsnak/Istennek.

Tudjátok, az a legszomorúbb ebben, hogy amikor elmondtam, hogy Angliába költözöm, a legtöbb ismerősöm azt mondta: Igazad van, én is mennék, ha mernék/tehetném, de te milyen bátor vagy, hogy ennyi idősen így neki indulsz. Vagy azt, hogy hamarosan mi is megyünk külföldre.

Úgyhogy szerintem nem mi hagytuk cserben a hazánkat, hanem az hagyott cserben minket. A párom azt mondta egy alkalommal: „Tudod, ha már azt is el tudták érni, hogy mi is lepattanjunk, akkor tényleg nagy baj van az országgal”.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Emellett lesz egy másik díj is, azt az az írás kapja, ami a Határátkelőnek a legjobban tetszik.

Mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy az alapcél nem a versengés, hanem az, hogy kirajzolódjon egyfajta kép arról, mit is gondolnak, éreznek Magyarországgal kapcsolatban a határátkelők, hazatérők, vagy az éppen költözést fontolgatók.

Írd meg Te is a történeted a pályázatra, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashatsz el!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr787407748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.04.29. 07:32:20

Tetszett. Átérzem, amit a posztoló. Én is azt szeretem legjobban az itteni életben, hogy munka után kisétálsz a kapun és tényleg van időm, energiám megnézni a hóvirágokat meg a tulipánt meg hogy hogyan halad a felhő az égen - felhőtlenül élvezni a szabadidőmet. Nem idegeskedek semmi miatt, nem aggódok a számlák miatt, nem apró és nagy bosszúságok füzéréből áll a nap.
Már bejárta az internetet, de megint megosztom:
444.hu/2015/04/28/nem-tetszik-valami-mr-cook-akkor-nyald-fenyesre-a-nepszinhaz-utcat/
Ez is igazolja a határátkelést: nem akarok olyan országban élni, ahol az ilyesmi nem csak hogy megtörténhet de alapértelmezetten benne van a pakliban, ha valamiért szól az ember vagy megpróbál javítani egy helyzeten.
Mindengol vannak gondok, problémák, de a szint az más...

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 07:43:55

nem vagyok egy botanikus, de a februarban viragzo rozmaringbokrot megneznem.

az a dobbenet, es szamomra dobbenet, hogy ezen megdobbenek, pedig nekem keves ujat lehet mondani az emberekrol,
hogy mennyire alomvilagban elnek az emberek. gondolkoztam, hogy mitol olyan keseru a poszt, ennyire keseru,
aztan volt ott egy mondat es egy szo, "rajottem" meg "kezbe kell vennem a sorsomat",
hat basszus miben elt 50 evig?? biciklibelsoben??
dobbenet.

csak mondom:tetszik gombot nyomtam

Bebbi 2015.04.29. 07:51:03

Nekem ket gondolat ugrott be olvasas kozben, amik nem feltetlenul kapcsolodnak a posztolohoz:

1) A tanarok szama valahol egesz jol becsulheto a jovore vonatkozoan. Tudjuk ugye, hogy jelenleg hany 4-8 eves gyerek van, ebbol ki tudjuk kovetkeztetni, hogy 10 ev mulva hanyan lesznek kozepiskolasok, es hogy hozzajuk mennyi tanarnak kellene tartoznia. Akkor megis miert kepeznek/kepeztek annyi tanart, amikor ugyis tudtak elore, hogy nem lesz rajuk szukseg? Es szerintem meg jo par masik szakot is meg lehetne nevezni...

2) Mivel a posztolot nem ismerem, igy azzal kell kezdenem, hogy nem szemelyeskedesnek szanom. De... Amikor valaki ezt irja nagy buszken, hogy "Nem tudtam befogni a számat, mindig nyíltan elmondtam a véleményemet.", akkor erre miert buszke? Az egy dolog elmondani a velemenyunket es egy masik, hogy mikor, hol es hogyan. Nyilvan egy vezeto sem szereti az olyan beosztottat, aki allandoan "pampog". Megvan ennek a modja, a fonokod tudomasara hozni, hogy bizonyos dolgokkal nem vagy elegedett. De sokan ebbol mar szinte sportot csinalnak es minel tobbet puffognak, annal buszkebbek ra. Meg egyszer hangsulyozom, mivel nem ismerem a posztolot, igy ezt csak altalanossagban ertem.

De akkor is ugy gondolom, hogy vannak bizonyos helyzetek, amikor igenis a munkavallalo (is) tehet rola, hogy eppen ot bocsatjak el.

Na, gondolatfuzer lezarva, a posztolonak sok sikert es boldogsagot kivanok.

Illetve meg egy gondolat: mi lesz a nyugdijaval? Tudja valaki, hogy ilyenkor mi a "szabaly"? Marmint van Magyarorszagon 31 evnyi munkaviszonya, lesz Angliabal mondjuk 10, ilyenkor hogyan szamitodik a nyugdij? Honnan kap majd nyugdijat es mi alapjan?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.29. 07:51:29

köszönjük a történetet, és továbi sok sikert Erzsébetnek

szomorú, hogy el kellett mennie

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.29. 07:55:38

Tetszik. Jó írás.
Lehet hogy nekem nem világos valami de szerintem a pályázat nem erről szól.
Ez már a sokadik poszt pályázatban aminek nem a hazához való viszony a vezérfonala.
Ez egy poszt. Jó poszt.
De poszt, nem pedig a pályázatra írt dolgozat.
Lehet hogy én értettem félre valamit?

kék madár 2015.04.29. 08:03:55

@~~Babette~~: "hat basszus miben elt 50 evig??" addig volt egy allasa, hivatasa, amit elvezett, ha meg meglenne, meg mindig otthon elne

fhdgy 2015.04.29. 08:06:49

@diggerdriver: Szerintem a posztoló arról írt, hogy az "ÉN"-hez, hogy viszonyult a haza, vagyis Magyarország! Illetve arról, hogy mi volt erre az "ÉN" reakciója. Ez nekem nem egy határátkelős történet. Nem a macskák, kutyák, gyerekek, bőröndök külföldre cipelése, lakás-, munkakeresés, az árak, a beilleszkedési problémák, stb. stb. a témája. Szerintem ez igen is a "Magyarország és én" problémakörét feszegeti. Nyílván nem írt le a posztoló mindent, de egy egészen kicsi fantáziával bárki továbbgondolhatja.

fhdgy 2015.04.29. 08:10:58

@Bebbi: Kérdésem lenne hozzád: Ha körülötted azt látod, hogy másokat igazságtalanul megtaposnak, mindent, amit egy közösség értéknek tekintett sárbataposnak, akkor lapítasz mint az a bizonyos a hóban? Ha addig Te egy elismert, elfogadott, megbecsült ember voltál, nem emeled fel a szavad? Ha válaszoltál, folytatom!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.29. 08:12:58

@fhdgy: Minden kivándorló poszt azt feszegeti.
Ám legyen, nekem a kilenc is páros.

Bebbi 2015.04.29. 08:15:14

@fhdgy: Ahogy leirtam: nem lapulok, hanem megkeresem az alkalmat, ahol egy konstruktiv beszelgetes eredmenyekent valtozast tudok "kieroszakolni".

Es kicsit vegyel vissza a stilusbol legy szives, en ugy erzem, hogy kulturaltan fogalmaztam, Toled is ezt varom el.

HardPötty 2015.04.29. 08:17:34

Tetszett. Mármint nem az hogy el kellett jönnie. Az inkább felháborít. De jól összeszedett gondolatok. Bár ez nem meglepő egy tanárembertől.

De a tőzike védett állat akárcsak a toroszlán vagy a tantilop. ;)))))) Csak hülyülök

Még valami. Az utolsó mondat igen erős és elgondolkodtató.

fhdgy 2015.04.29. 08:18:07

@Bebbi: Nevesítsd légyszí, miben voltam kulturálatlan!

Bebbi 2015.04.29. 08:20:01

@fhdgy: Szerintem felvetettem egy temat, Te meg agresszivan reagaltal. Ezt igyekeztem meg idoben leallitani, hogy a temara koncentralva, es ne erzelmektol tulfutve beszelgessunk.

fhdgy 2015.04.29. 08:22:18

@Bebbi: Mégegyszer: miben voltam kulturálatlan??? Ha nem tudsz válaszolni, akkor miről beszélünk?

Evain 2015.04.29. 08:25:42

@Bebbi: én ennek két éve utánaolvasgattam. Tudtommal 10 év folyamatos munkaviszony igazolása utánl (akkor még úgy volt) köteles az állam nyugdíjat fizetni. Illetve az új lakhelyeden is, ha megfelelsz az ottani szabályoknak, ergo két helyről kéne kapnod.
Gyanítom, hogy ezen is változtatni fognak.

Bebbi 2015.04.29. 08:34:39

@fhdgy: Na, jo, ezt akkor most hagyjuk abba. Az az ERZESem volt, hogy agresszivan reagaltal a mondandomra.

Masodszor, varom a Te folytatasodat, hiszen Te irtad, hogy "Ha válaszoltál, folytatom! ". En valaszoltam, leirtam, hogy hogyan reagalnak arra a helyzetre. Johet a folytatasod.

Határátkelő 2015.04.29. 08:35:45

@fhdgy: @Bebbi: Nehogy összevesszetek már korán reggel! Legyen béke, boldogság, meg ilyenek. :)

Muscari 2015.04.29. 08:35:51

@~~Babette~~: igazad van, a rozmaring most virágzik.
Sajnálom a posztolót, ott aztán tényleg nem a kalandvágy hajtotta. Azt hiszem, hogy sajnos egyre több pedagógus fog így járni, elég, ha megnézzük a születésszámot.
Az én volt általános iskolámban annak idején 5 osztály volt egy évfolyamon, most van kettő.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.29. 08:36:29

Végülis ez így pozitív: nem volt elég a jövedelmed, ezért szerencsét próbáltál egy gazdagabb országban.

Golf2 2015.04.29. 08:36:29

@~~Babette~~: Nem tudom hány ėves vagy ėn a posztolò generáciòja vagyok ės ez nem volt mindig ilyen rossz világ itthon csak mostanában.Az 50 ėvre mondom amit írtál.

Golf2 2015.04.29. 08:36:29

@Réka ‎: Máshol is elōfordul nėmetben a metròn vertek agyon idōs nėmetet fiatal menekültek mert rájuk szòlt dohányzás miatt.Ilyen az új világ.

Golf2 2015.04.29. 08:36:30

Lajos bácsi a jò ōreg Matula.Vajon tudtak nyelvet hogy ilyen hamar munkát kaptak?

Evain 2015.04.29. 08:40:22

Amúgy jó volt ezt olvasni. Gyanítom Lajos bácsinak lehetett némi köze ahhoz, hogy poszterből tanár lett. :)
Én ugyan városi gyerek vagyok, de a vidéki rokonoknál nyaraltam épp eleget, hogy meglegyen az a jó kis bozótjárós feeling. Mi is rengeteget mászkáltunk a határban. :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.04.29. 08:49:58

@Bebbi: @kék madár: @~~Babette~~:
1. Ha valaki szereti a munkajat es ugy ahogy megel belole akkor eleldegel naprol napra. Az ebresztot a leepites es az ezzel jaro csalodotsag hozta. Szerintem ez teljesen normalis.

2. A szerzo irta hogy kimondja amit gondol, azt nem reszletezte hogyan es mikor. Valoban van ilyen ember is meg olyan is. En nem latok vagy nem lenne helyes latni az iras es Bebbi altalanos megfogalmazasa kozott sem ellentmondast sem kapcsolatot. Ugyhogy errol enyit :)

3. Lehet kicsit elfogult vagyok, de a tanarok (es ezaltal a fiatalsag es az orszag) tenyleg nagy szarban vannak. Nem az a fo problema hogy egyre kevesebb tanarra van szukseg hanem hogy nincsenek megfizetve. Ebbol az kovetkezik hogy a jo kepessegu emberek mind mas szakmat valasztanak es maradek meg.. asszem atment. Persze mindig vannak kivetelek akik a nehezsegek ellenere, elhivatottsagbol vagy szenvedelybol igenis jol tanitanak, sajnos mar egyre kevesebb az ilyen.
Valoszinu en kicsit elfogult vagyok a tanari diplomammal amit ugye Szeged az orszag finanszirozott csak azert hogy a diplomaosztot kovetoen a tanarok lehetetlen helyzetet felismerve egybol menjek kulfoldre es atkepezzem magam.

A cikk amugy szerintem OK. Eleg jol erzekelteti a tanarok, kozalkamazottak siralmas helyzetet, de nekem kicsit tul szemelyesre sikerult.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.04.29. 08:49:58

@Muscari: Meg nem zartak be az iskolad vagy nem olvasztottak egybe egy masikkal... szerencses kivetel :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 08:50:26

@Bebbi: valahogy ugy van, hogy onnan kap nyugdijat elsosorban, ahol el, de csak ha megvan a minimum eve hozza, es kiegesziteskeppen megkapja a masik orszagbol is az ottani szamitasok szerint.
leegyszerusitve!

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 08:53:02

@Golf2: ebben igazad van, en viszont a nyitott szemrol beszelek. vagy annak hianyarol.

Bebbi 2015.04.29. 08:54:43

@~~Babette~~: Nekem is valami ilyesmi remlett, de ezzel akkor nem art majd vigyaznia a posztolonak, nehogy a vegen rosszabbul jarjon, mint ha Magyarorszagon maradt volna.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 08:56:56

@Andras125: neked is tok igazad van, de kitol varjunk leginkabb szeles latokort, ha nem a tanaroktol?
a mai gazdasagi es politikai helyzet egy csod, de ne feledjuk az egyen felelosseget a sajat eleteert.
minden tisztelet azert, hogy vegre lepett es valtoztatott, es csak drukkolok neki,
csak koltoileg (es nem kotozkodesileg) megkerdeztem, mit csinalt 50 evig.

mert szerintem csak tulelt, nem megelt,
es hat milyen elet ez?
legyen boldog az elkovetkezo 50-ben, azt kivanom.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 08:59:09

@Bebbi: valamimolyan remlik, h londonyorszagban 10 ev a minimum, annyi csakmeglesz, ha nem , akk0r azert itthon fog kapni resznyugdijat, mert megvan a 20 eve.

igazsag szerint en jobban aggodom a ma 50 koruli kenyszervallalkozok nyugdijaert.

fhdgy 2015.04.29. 09:05:39

@Bebbi: Jó, folytatom: Sajnos az a tapasztalatom, hogy egyre inkább nem lehet a "főnökökkel" a problémákat az általad megfogalmazott konstruktív beszélgetések keretei között megtárgyalni. Nagyon sok olyan főnök lett mostanság, akik alig értenek valamihez, vagy inkább semmihez, valamilyen politikai hátszéllel kerültek oda, ahol vannak és a hozzánemértésüket, emberi alkalmatlanságukat agresszivitással próbálják "helyrehozni". Nem vagyok tanár, de bizonyos okok miatt tudom, hogy nagyon sok iskolaigazgató "ejtőernyős"-ként érkezett, a tanári kar legnagyobb felháborodására.

Próbáltál már ilyenekkel konstruktív beszélgetést folytatni?

Én ( pont még egy hónapig ) egy állami cégnek dolgozom külsősként. Örülök, hogy végre elmehetek nyugdíjba, főleg azért, mert ezekkel a titánokkal ( értsd : ti tán tudtok velük mit kezdeni, mert mi nem ) egyszerűen nem lehet együtt dolgozni. Nulla hozzáértés, hatalmas egó és arrogancia.

Elképzelem magam a posztoló helyébe. Én sem tudtam volna befogni pofám, főleg, ha előtte próbáltam volna konstruktívan is közelíteni a dolgokhoz, de be kellett volna látnom, hogy totálisan értelmetlen.

A jelenlegi rendszer szerintem pont arra épít, hogy mindenkibe befojtják a szót és ellehetetlenítik azokat az embereket, akiket nem tudnak megfélemlíteni.

Szerintem a posztolóval is ezt tették, csak a kis csökevényes agyukkal nem tudták elképzelni, hogy nincs mindenki felett hatalmuk. Mi lesz ebből az országból, ha csak a bólogatójánosok maradnak és minden gerinces ember inkább elmegy?

Most tényleg agresszív vagyok, mert mélységesen felháborít, ha normális embereknek kell elmenekülniük.

Mr Long 2015.04.29. 09:08:37

OFF
Mit kezdjen az ember, ha sportolni akar es van par napja.
jamesbrooman.wordpress.com/
OFF :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.04.29. 09:19:38

@Mr Long (UK):
OFF
hogy miket ki nem talalnak egyes csodabogarak... nem semmi teljesitmeny azert
OFF

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.04.29. 09:19:39

@Golf2: Na a dohanyzas kozteruleten, foleg buszon vagy metron attol verszemet tudok kapni. En inkabb laszallok a kovetkezo megalloban vagy azonnal szolok a sofornek hogy rakjon ki meg mielott olyatt teszek amibol serules lesz. Teljeesen elszall az agyam mert nem tudom felfogni hogy lehetnek ennyire tekintetlenek mas emberekre, vagy miert kell i8lyen modon provokalni masokat.

Egyszer a 6-os villamoson ragyujtott egy ciganygyerek, a vezeto bemondta hogy nem indul el amig el nem oltja. Ez mukodott. Persze rendort is hivhatott volna ha paradizni kezdet volna.

A sors ironiaja hogy a mostani fonokom fonoke gyarkemenyket cigizett az irodajaban, a megbeszelesekes, a banquetten es ugy egyebkent barhol ahol amugy a munkatorveny tiltja. Sot a kozvetlen fonokomet se nagyon erdeklik holmi munkatorvenyek es rendszeresen dohanyzik az irodalyaban, viszont vele vagyok olyan jo viszonyban hogy el tudom kerulni a fustot (megallok az ajtajanal es kihivom egy masik terembe, vagy ha a jelenletem ra akar gyujtani mar el is koszonok)

Golf2 2015.04.29. 09:19:39

@~~Babette~~: szerintem nem volt csukva mindig a szeme csak pislogott

Hari Seldon 2 2015.04.29. 09:22:19

Kicsit még a kezdeti fázisban van. Még nagyon indulatos a magyarországi állapotok miatt. Eltelik egy év, és elmúlik ez.

Más:
A legtöbb ilyen írásban azt látom, hogy elég nehéz annak, ami szeret a múltban fogózót keresni, és szereti az emlékeket visszaidézni.
Nyilván így nehezebb az új élet. Azoknak lehet honvágya is. Ez sajnos alkat kérdése. Viszont sokan akik nem mernek nekiindulni, azzal a kifogással jönnek, hogy "úgyis honvágyam lenne..." Hát a fenét. Ez a legtöbbször csak kifogás.

Mrs. Clayton 2015.04.29. 09:25:35

@~~Babette~~: azert Babett azt belathatod, h 50 evesen baromira nem fair valakit ilyen valtozasra kesztetni
az mar a dolog masik oldala, h nem ertem miert, majd lehet ha 50 leszek megertem, h sok 50-es egyszeruen azt hiszi, h vege az eletenek, kesz, o mar ennyi, holott siman dolgozhat meg 20 evet es pihenhet 10-et

soad1221 2015.04.29. 09:28:17

@~~Babette~~: +1.
pont ezeket néztem én is, hogy sorsot kézbe venni, meg ilyenek. Minden fajta rosszindulat nélkül mondom/kérdezem, hogy mi a fenét gondolt? Persze, hogy minden ember saját maga irányítsa az életét.
persze értem én, ha vki egy kis közösségben pontosan ugyanazt csinálja 31 évig, és ez megszűnik, akkor az nagyon szar, de ettől még megdöbbentő ez a borzasztó sértettség és a felismerés...

fhdgy 2015.04.29. 09:28:55

@~~Babette~~: Kérlek vedd figyelembe, hogy vannak esetek, amikor egy-egy szakma, hivatás képviselői "álomvilágban" élnek. Ezt az álomvilágot most nagyon pozitív értelemben használom. Beszéljünk most csak a tanárokról: Ha egy igazi tanárt, olyat amilyent egy normális szülő szeretne a gyerekének, hírtelen felébresztenénk ebből az álomvilágból, akkor úgy ott hagyná a katedrát, hogy még időnk sem lenne észrevenni. Hangsúlyozom, nem vagyok tanár, de sok, korábbi hozzászólásomból is tudhatod, hogy mélységesen tanár párti vagyok. Egy társadalom nem tud az ötről a hatra jutni igazi tanárok nélkül. Magyarország tényleg jobban teljesít, pl. a "tanárgyilkolászás"-okban. Nagyon jól láthatjuk, hogy milyen eredményesen.

A posztolónak ne ródd fel, hogy 50 éves koráig nem kacsingatott másfelé, nem akart szembesülni a magyar ugarral. Ha megtette volna, akkor most egy olyan posztot írhatott volna, hogy 31 éve már Angliában élek, mert az első tanítási napon rádöbbentem, hogy a hazámban semmi szükség a tudásomra.

Ha ez alatt a 31 év alatt csak pár gyerek fejében is fáklyát gyújtott, én már akkor is tisztelném, már jó volt, hogy eddig kitartott. Persze biztos vagyok benne, hogy sok-sok és nem csak pár fáklyáról van szó.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 09:32:40

@Jess G:
igy van

de az elet nem fair, azt hittem, ezt az alapveto dolgot mindenki tudja

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 09:34:36

@fhdgy: dehogy rovom fel, isten ments, csak a megdobbenesemet fejeztem ki.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 09:36:25

@soad1221:
kozben radobbentem, h az exfergem is azelso munkahelyen dolgozik megszakitas nelkul, espont ilyen fogalmatlan a kulvilagban...
szoval most mar azt sem ertem, min dobbentem meg:-)

takarodok tanulni:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 09:39:42

total off
legyetek olyan dragak, es toltsetek ki egy baratnomnek ezt a nagyon rovid kerdoivet!

docs.google.com/forms/d/1WwKcjs7jV9xvZoIomqu0-wgY2oHzjLp_BVDdmxhqWGc/viewform?c=0&w=1

elore is ezer koszonet!!

soad1221 2015.04.29. 09:42:07

@~~Babette~~: :D én értem, mármint az, hogy engem mi lep meg.
Mindazt értve és figyelembe véve, hogy vki 30+ évig egy azon helyen ugyanazt csinálja, akkor a külvilág lényegesen szűkebb, de akkor is meglepő, hogy "ráébred" arra, hogy a sorsát a kezébe kell vennie.
Ami történt vele sajnálatos, nem ismerjük a körülményeket, de anélkül is belátható, hogy nem jó... Az, hogy veszi a bátorságot, "kezébe veszi a sorsát", stb, nagyon jó és dicséretes, hogy meg tudnak élni, nyugodtan tök jó, meg minden...
De eddig tényleg álomvilágban élt?
És most itt nem fontosak a politikusok, meg minden amivel egyébként egyetértek, egyszerűen csak meglep, hogy egy nagyon jó tanárként ennyire zárt világban élt...

MRN 2015.04.29. 09:42:19

@diggerdriver: Én úgy éreztem, hogy pont megfelel a poszt a kritériumoknak, hiszen épp a Magyarországhoz fűződő viszonyáról írt leginkább a posztoló, magáról a határátkelésről, az ottani életéről alig van szó.
Jó volt, nekem tetszett, még ha el is szomorított picit.

Golf2 2015.04.29. 09:42:19

@fhdgy: Pontosan így van.Ės mi lesz a kōvetkezō 10 ėvben itt?

Mr Long 2015.04.29. 09:42:34

Nekem csak az furcsa, hogy az emberek nem akarnak atkoltozni masik varosban orszagon belul, hogy legyen munka, de bezzeg Londonorszagba barmikor. Nem hinnem, hogy ez a megoldas, hogy barmit csinalni, csak el innen, mert meg dobozt pakolni is jobb...

Mrs. Clayton 2015.04.29. 09:45:34

@~~Babette~~: persze, hogy tudja, de mindenki azt hiszi, h a nem fair dolgok csak masokkal tortennek

@MRN: mint lathatod, nem csak 50-en tul szukseges, h hagyjanak dolgozni, hanem mar olyan 16-nal felmerulnek ilyen kerdesek

kék madár 2015.04.29. 09:46:34

@~~Babette~~:

"szoval most mar azt sem ertem, min dobbentem meg:-)"
mostmar teljesen ossze vagyok zavarodva :)

bpetya75 2015.04.29. 09:49:05

Valóban elgondolkodtató és szomorú poszt. Le a kalappal, hogy 50+-osan meg mertétek lépni, amit kellett.

Amit nem értek, az az hogy minek kell az egyik bullshit helyett "elárultad a hazádat" a másikat "a hazám árult el engem" mantrázni? Bár, ahogy Hari írta, még frissek a sebek...

Mrs. Clayton 2015.04.29. 09:49:12

@Mr Long (UK): nezd, en anno gondolkodtam ezen sokat, hiszen, Mo-n egy masik varosban csinalhatnam azt, amit tanultam es szerettem
aztan arra jutottam, hogy jo, ingaznek napi szinten vagy lenne alberletem egy masik varosban
es akkor ezzel mi valtozna?
kicsivel tobbet kerestem volna, de napi szinten megmaradt volna a 10 ora munka, a stressz
es hat nalam nem volt titkolt cel, h normalis pasit is talaljak, es elnezest minden normalis magyar pasitol, de akkor ugy tunt hogy ok vagy foglaltak, vagy nem normalisok

soad1221 2015.04.29. 09:52:07

@fhdgy: nem a "magyar 25 év" a kérdés ebben. Amire szerintem Babette is gondolt az az, hogy ez a borzasztó keserűség és sértettség, hogy az ő hazája nem ad neki semmit, mert elvesztette a munkáját. Ebből ráébred, hogy nincs rá szükség, stb... A tudására lenne szükség, de azt írja egy kis faluban élt. Na mármost, ha ott nincs elég gyerek, hiába 5 csillagos tanár, 3 gyerekért fenntartani az iskolát nincs értelme. Ha továbbmegy, akkor ami szóba jöhet az mondjuk 50 km-es körzet, ahol igencsak hasonló problémák vannak. Ez szerencsére jól kiszámítható, hogy hol, mikor és mennyi tanárra lesz szükség. Sajnos a tendencia azt mutatja, hogy mindenhol egyre kevesebb, egyben sok a selejt tanár, aki kisebb pénzért is vállalja, csak hogy munkája legyen, a komolyabb szakmai háttérrel rendelkezők, pedig elvesztik a megélhetésüket... De ez valamelyest előre látható...

Kicsit olyan szaga van a dolognak, hogy "hát ha ez a kurva ország nem ad nekem munkát, akkor megyek, és keresek én magamnak máshol..." pedig itthon sem történik más,. mint hogy keres magának --> itt persze már beszélhetünk arról, hogy mit talál, mennyiért, megbecsülik-e, stb, de lényeg a mondat első fele. Szinte elvárás, hogy az ország adjon, a sorsát gondozzák a politikusok, stb..

fhdgy 2015.04.29. 09:53:41

@Golf2: A posztoló is írta, hogy dacból, keserűségből ment el. A keserűség majd lassacskán megszűnik, a dac még sokáig ki fog tartani. A dac erőt, kitartást is fog adni. A 10 évet ki fogja bírni. Lesz nyugdíja is. Az angolokat nem ismerem ebből a szempontból, de a németektől én is fogok kapni nyugdíjat, mert dolgoztam ott, van kb. 70 hónap ottani munkaviszonyom. 2018 nyaráig még várnom kell a német nyugdíjra, mert ott akkor érem el a korhatárt, addig csak Magyarországon leszek nyugdíjas. Már most közölték, hogy 249 euro 92 centet fogok kapni.

Mr Long 2015.04.29. 09:55:09

@soad1221: "az ő hazája nem ad neki semmit, mert elvesztette a munkáját" BTW majd rajon, hogy masjhol is neki kell munkaert hajtani, mert egyik allam sem osztogatja az allasokat (csak kormanykozelieknek) :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 09:55:27

@kék madár: fogadjunk, azt hitted, tudod, milyen vagyok:-P

soad1221 2015.04.29. 09:56:38

@Réka ‎: azért ez nem alapértelmezett szerintem :)

soad1221 2015.04.29. 10:01:41

@Mr Long (UK): hát igen, Angliában és bárhol máshol is ugyanez a helyzet azért...

fhdgy 2015.04.29. 10:02:57

@soad1221: A posztoló azt írta, hogy kis városban élt és nem faluban. Azt is írta, hogy középiskolában tanított. Egy középiskolában nem három gyerek van. Hogy az államnak kell-e munkát adni valakinek, az sok mindentől függ. Van, akinek nem, van akinek igen. Ha valakinek olyan végzettsége, tudása, szakmája van, ami a versenyszférában szükséges, akkor nem az állam feladata. Ha olyan a tudása, amire az "államnak" van szüksége, pl. vadászpilóta, tanár, tűzoltó stb. stb. akkor nem dobhatja őket egyik pillanatról a másikra szemétkosárba.

rezsöatya 2015.04.29. 10:03:29

@fhdgy:
"A jelenlegi rendszer szerintem pont arra épít, hogy mindenkibe befojtják a szót és ellehetetlenítik azokat az embereket, akiket nem tudnak megfélemlíteni.

Szerintem a posztolóval is ezt tették, csak a kis csökevényes agyukkal nem tudták elképzelni, hogy nincs mindenki felett hatalmuk. Mi lesz ebből az országból, ha csak a bólogatójánosok maradnak és minden gerinces ember inkább elmegy?"

ez igy van.

Erzek nemi athallast... ;-)

kék madár 2015.04.29. 10:07:12

@~~Babette~~: hehe ez egy csapda, nincs ra jo valasz, szepen lecsapnal ra, hogy szexista vagyok. Nem emlekszem a kerdesre, a sajat nevemre, nememre se!

MRN 2015.04.29. 10:09:46

@Jess G: Konkrétan arra gondoltam, hogy 50 felett már leírják az embert, nagyon nehéz munkát találni.

MRN 2015.04.29. 10:09:46

@soad1221:
A tanári pálya szerintem egy hivatás (az kéne hogy legyen), amit jó esetben egész életre választ egy elhivatott ember. Így nem csoda, hogy csak akkor vált, amikor rá van kényszerítve. Nem álomvilágban élt, csak szerette volna gyakorolni a hivatását. Nagy baj, hogy az ilyen emberek sem kellenek.
fhdgy-vel mélyen egyetértek ebben a kérdésben.
Nekem magamnak is volt néhány olyan tanárom, akik szerintem "erre születtek", hogy tanítsanak, ehhez volt tehetségük. Többnyire anyagi okokból rákényszerültek, hogy elhagyják a pályát. Kár értük, szegényebb lett az oktatás.

MRN 2015.04.29. 10:09:46

@Mr Long (UK): Mindig felróják ezt a nehezen költözés dolgot. Nincs túl nagy választék, Budapest, és néhány nagyobb város (az is inkább a nyugati országrészben), mindenki nem költözhet oda (bár azért megpróbálják).
Egy példa: delikvens vidéki faluban lakik, munka lenne Pesten. A falusi házát nem tudja eladni (legfeljebb bagóért, évek alatt), sem kiadni, de esetleg még hitele is van, amit fizetni kell. Pesten ezért nem tud venni, marad az albérlet, ami a fizu jelentős részét elviszi, és ha még a hitelt is fizetni kell az üres falusi házért, akkor máris nem éri meg a buli... Londonországba azért vállalnak be, mert esélyt látnak rá, hogy annyit tudnak keresni, amiből valahogy ott is megélnek, és még tudják törleszteni a hitelüket otthon, vagy új életet kezdhetnek, nem csöbörből gödörbe kerülnek.

qkuc 2015.04.29. 10:10:51

@diggerdriver: Akkor mi nem ugyanazt a posztot olvastuk, mert eléggé jól megfogalmazta a (kettős) viszonyát a hazához ....

kék madár 2015.04.29. 10:12:35

@bpetya75: "a hazám árult el engem" mantrázni? "
azert mert esze agaban sem volt elmenni. Ennyi idosen nagyon fajdalmas hazat valtani, kenyszerbol (bar iszonyatosan tokos a poszt iroja, hogy meglepte) es ez a duh es csalodottsag meg akkor se mulna el hamar ha holnaptol a hofeherke es a het torpe ulne a parlamentben es a Mary Poppins hozna mindenkinek agyba Mo.-n a reggelit.

qkuc 2015.04.29. 10:19:55

@Bebbi: Nem tudtam befogni a számat, mindig nyíltan elmondtam a véleményemet.", akkor erre miert buszke?

Én sem ismerem a posztolót, a helyzetet sem, azt viszont már több helyről lehetett hallani/olvasni, hogy ha a legudvariasabb formában is más véleményt, esetleg kritikát fogalmazol meg, akkor igen hamar a talpadra köthetik az utilaput a közszférában ... (Pl. a fekete ruhás ápolónők történetei mostanában) Szomorú, hogy ez a mentalitás visszatért (vagy talán soha el sem tűnt.)

qkuc 2015.04.29. 10:22:07

"Illetve meg egy gondolat: mi lesz a nyugdijaval?"

Ez engem is érdekelne mi lesz a nyögdíjjal. Bár egyrészről nem fogom azt a kort megérni, ha meg igen, akkor annyit fog érni, hogy egy nagy mindenszínű kerek nyalókát tudok belőle venni ...

soad1221 2015.04.29. 10:22:12

@fhdgy: jogos, kis város és közép iskola..
ami a lényeg akart lenni, hogy látható a gyerekszám csökkenés. Nem 2 éve, nem is 10, hanem nagyon régen...
Ebből következik, hogy adott helyeken egyre kevesebb tanárra és a iskolára van szükség. Eddig az általános rész.
Az, hogy a tanárképzése, a tanárok foglalkoztatása és megfizetése alapvetően állami feladat nem is vitás. Ha ez nem szervezett módon zajlik, akkor lesz az a vége aminek a csúcsát az elmúlt néhány évben látunk. Nem a kormányt akarom ezzel védeni, de azért ez probléma még a fidesz megalakulása előtti időktől gyökerezik...

Bár nincs pontosan leírva, de a posztból nem az jön le, hogy nem lett volna más lehetőség, egyszerűen csak az a lehetőség szarabb lett volna és még bizonytalanabb... innen értem a dolgot, hogy "kösz nem kell"
Amit nem értek az a "miért vették el ezt" és a "kapjak ugyanilyen, vagy jobb lehetőséget". Tudom ezt picit sarkítottam, nem is ezt írta, de a keserűség, a sértettség, és a "kezembe veszem a sorsom" részből nagyjából ez következik... és ez az ami érthetetlen nekem
nem tudom, hogy érthető vagyok-e :)

soad1221 2015.04.29. 10:25:48

@MRN: ezzel a részével semmit sem vitatkozom, teljesen egyetértek. Ugyanilyen pálya az ápoló, a tűzoltó, az orvos...
sajnos törvényszerű, hogy a legjobb hagyja ott, mert a legjobb szeretné, ha a fizetésben is elismernék, azt a munkáltató meg szeretné állami szinten is a minimumra szabni, továbbá a legjobb lesz képes arra, hogy váltson akár szakmát, akár országot, bármihez alkalmazkodni jobban tud...

de én nem erről beszéltem...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.29. 10:30:50

@qkuc:
Mondom, én értettem félre.
Nekem más egy posztot írni és más a hazához való viszonyomról írni. Nekem.

qkuc 2015.04.29. 10:32:46

@fhdgy: Azt hiszem a posztolóra szokták mondani, hogy igazán elhivatott ember. ami egy becsülendő érték a szakmájában.

soad1221 2015.04.29. 10:35:52

@Mr Long (UK): egyrészt igen, így van, másrészt meg azért ez nem teljesen ilyen egyszerű...
Ha költöznie kell, mert nincs munka az adott helyen, akkor el kellene adnia a lakást/házat, ezt vagy nem tudja vagy nagyon kevés pénzért -> abból olyan helyen nem vesz, ahol van munka, ott nagyobb a kereslet, magasabbak az árak. Ha ez hitellel van terhelve még nehezebb ügy.
Jön az albérlet -> eléggé bizonytalan, eléggé drága (ahol munka van a kereslet miatt még drágább)
és akkor lehet, hogy munkát talál, de abból tudja-e finanszírozni az albérletet?

És igen, itt jön az, hogy végig gondolja, hogy ok, hogy költözik 100 km-t, és pont olyan bizonytalan lesz minden, és esélyét sem látja, hogy ez változzon, vagy költözik 2000 km-t és pont olyan bizonytalan lesz minden, de van esély arra, hogy ne legyen az...

Nagyon leegyszerűsítve ezért van.

Mr Long 2015.04.29. 10:37:55

@MRN: Ez a lakhatas kerdes OK, nekem a "konyedseg" a ketto kozt szurja a szemem.
- Koltozzunk Pestre!
- Hulye vagy?! Abba a szarba???
- OK, koltozzunk Londonba.
- Megvettem a repjegyeket!

Kb igy tunik a dolog. Abba azert nem tudom mennyire szamolnak bele, hogy megerkezve londonba, nekiallni szallast es munkat keresni (mar egy vagyonnal tartunk) nem egyszeru es utana megelni minimalberes melobol se egy alom. (OK, spec szakmat kepviselok kimeljenek!)

qkuc 2015.04.29. 10:46:47

@kék madár: Erre a forgatókönyve hol lehet szavazni? :D Jöjjön a Mary Poppins reggel ..., :D.

soad1221 2015.04.29. 10:48:25

@Mr Long (UK): Te így mentél ki? :)
Azért ez az elhatározás ennél szerintem mindenkinél összetettebb, nagyobb felkészülést von maga után. Leírva, nyilván ennyi, döntöttünk, de fogadni mernék, hogy akár hónapok teltek el a döntésig, és még hónapok addig míg megszervezték a kijutást.

bpetya75 2015.04.29. 10:49:02

@kék madár:

"holnaptol a hofeherke es a het torpe ulne a parlamentben es a Mary Poppins hozna mindenkinek agyba Mo.-n a reggelit. "

Ez jó :-D

Bebbi 2015.04.29. 10:52:13

@fhdgy: Eloszor is koszonom az abszolut konstruktiv es nagyon kulturalt valaszt. Elismerem, tulreagaltam az elso reakciodat.

Ezen tullepve... Igen, teljesen ertem, mirol irsz. En sosem dolgoztam az allami szferaban, de kozeli ismerosokon, rokonokon keresztul hallok en is ilyen dolgokrol. Es meg hallgatva oket is baromi bosszantoak (hogy szepen fogalmazzak), nemhogy atelni oket. Nyilvan tanarkent limitalt a lehetosegek szama, ha az ember nem az allami szferaban szeretne elhelyezkedni, emiatt ezt a helyzetet nagyon nehez lehet kivedeni. :-(

bpetya75 2015.04.29. 10:53:49

@Réka ‎:

Az egyik pozitívan reagált, a másik bunkón. Miért a bunkó az alapértelmezett?

Mr Long 2015.04.29. 10:56:04

@soad1221: Nem, hanem valasztanom kellett ket angol varos kozt. Aztan az nyert, ahol tobbet fizettek es kevesebb volt a munkaido :) De az elso masfel honap nekem is benne volt igy is parezerben.

Bal 2015.04.29. 10:56:36

@MRN: ebben az esetben nem hiteltől menekülés volt, de a sztorid szokványos; ugye itt az illető ott követi el a hibát a csapdához, hogy perspektívátlan helyen akar háztulajdonos lenni, a migráció megfontolása nélkül. A kivándorlás felfutása segít, hogy az emberek ezt kétszer is meggondolják.

És igen, előfordulhat az, hogy a fél ország a fővárosba költözik, a görögöknél pl. pontosan ez történt. A magyar politikában pont ezt a belső migrációt kéne erőltetni.

MRN 2015.04.29. 10:56:36

@Mr Long (UK): Nem könnyű egyik sem, de soad1221 jól összefoglalta: "És igen, itt jön az, hogy végig gondolja, hogy ok, hogy költözik 100 km-t, és pont olyan bizonytalan lesz minden, és esélyét sem látja, hogy ez változzon, vagy költözik 2000 km-t és pont olyan bizonytalan lesz minden, de van esély arra, hogy ne legyen az..."

Meg kéne kérdezni azokat a határátkelőket, aki nem kalandvágyból mentek külföldre, hanem megélhetésért, hogy vajon miért nem a hazájukon belül költözködtek inkább?

Mr Long 2015.04.29. 10:57:04

@soad1221: Ja es en Pestet szerettem, illetve ott is laktam akkor mar jopar eve :D

2015.04.29. 11:07:13

@soad1221:
" továbbá a legjobb lesz képes arra, hogy váltson akár szakmát, akár országot, bármihez alkalmazkodni jobban tud..."
Huuu, ez igen!!! Eddig azt tartottam magamrol, hogy a legaljanak vagyok a legalja:) Most meg a legjobbak koze sorolnak. Hat igen, gyorsan valtozo vilagban elunk:)
(tobbszor valtottam orszagot, szakmat, szeretot, koponyeget, stb.)

2015.04.29. 11:09:02

@Cascabel:
Munkahelyekrol nem is beszelve:) Kb. 200 cegnek dolgoztam eddig.

Bebbi 2015.04.29. 11:10:36

@Mirjam2: Koszonom! Azert annyira nem erint am a tema, meg jo sok evem van addig vissza, meg a helyi viszonyokkal azert tisztaban vagyok. :-) Inkabb a posztolonak szantam segitsegkeppen, ha mar ez is egy szempont volt a kikoltozes soran.

bagdad 2015.04.29. 11:10:44

Akar az en tortenetem is lehetne ...50 evesen valtottam lakhelyet, hatart Londonba...mert nem volt szukseg ram.Voltam tanar is, a 25 ev alatt 5 x modositottam palyat...egy dolgon nem modositottam: nem tartottam a szamat mert igaznak hittem... Azutan rajottem: nem erdemel meg az az orszag, igy leptem...

fhdgy 2015.04.29. 11:11:59

@Bebbi: túllépve részemről is! Azért akartam előzetesen részletesebben tudni a véleményedet, mert én nem hiszek abban, hogy ma Mo.-on általában konstruktív légkörben lehet munkahelyi problémákról beszélni. A versenyszféra ebből a szempontból valamivel jobb, mert ott jobban érvényesül a cég anyagi érdeke, így egy jó, értékes dolgozónak meglehet a haszna, akkor is, ha a főnök megítélése szerint nehéz eset.

Az állami szféra égészen más. Tapasztalom, hogy milliós veszteségeket is simán lenyelnek, csak a főnöknek legyen igaza, akkor is, ha nincs, semmi sem drága alapon.

Nem hiszek abban sem, hogy előre visz, ha a főnöknek csak azért adunk igazat, mert ő a főnök. Valakinek fel kell vállalnia, hogy elviszi a balhét, ha konfrontálódni kell. Ma ezt kevesen merik felvállalni, mert nagyon súlyosak lehetnek az egyénre nézve a következmények.

A hallgatás, a beletörődés egy idő után mérhetetlen károkat tud okozni, mert a legpocsékabb főnök is istennek képzelheti magát.

Ha egy főnök nem "partiképes", ott én nem érezhetem magam jól. Vagy harc, vagy végleges szakítás!

soad1221 2015.04.29. 11:21:12

@Mr Long (UK): nem számon kérni akartalak, egyszerűen csak feltételezem, hogy ennél a döntés kicsit nehezebb és hosszasabb, mint, ahogy (nyilván sarkítva) leírtad. :D

De amellett, hogy jól látod, inkább megy vki több ezer km-t, mint néhány százat, ebben a döntésben kulcsszerepe van annak, hogy nem lát esélyt a helyzetének a javulására.
Mo-n 50 felett állást találni iszonyú nehéz. Ha egy adott helyen megszűnik a munkalehetőség, akkor 100 km-el arrébb sem lesz sokkal több esélye. A lakhatás problémáit már írtam, nem tud kikerülni az ördögi körből. Miskolcról állást keresni Sopronban, 50 évesen nem sokkal könnyebb, mint Londonban.

2015.04.29. 11:21:37

@bpetya75: Nem tudom hogy 'alapertelmezett'-e, de az biztos hogy a legtobb masik orszagban nem kettobol egy, hanem szazbol egy, ezerbol egy sem reagalt volna igy. Ez is ilyen tipikus kelet-europai hogy oruljunk annak ha nem bunko a penztaros, a pincerno, az orvos stb. Nem, nem orulok annak ha nem bunkok, mert az ilyen emberek azert kapjak a fizetesuket hogy udvariasak legyenek, szoval nem eleg nekem ha csak 50%-ban nem hihetetlenul bunkok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.04.29. 11:24:34

@Mirjam2: I came here to say that!
@bpetya75: csak ismételni tudom Mirjamot, sajnos Magyarországon aránytalanul nagy a bunkó válasz esélye. És tudom, hogy léteznek emberek, akiket soha nem oktattak ki a hivatalban vagy a boltban, de a legtöbbünkkel azért ez rendszeresen megtörtént, de legalábbis olyan mértékben, hogy azt elfogadhatatlannak tartjuk.

Mr Long 2015.04.29. 11:25:04

@soad1221: Nem szamonkereskent irtam, de nem volt nehez dontes. Szakmailag eloremenetel volt es tapasztalat mindenkepp. Most ennek koszonhetoen ujabb kihivas tarult elem (ismet elorejutas), de ez a fejezet mar ismet Pesten fog jatszodni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.29. 11:26:18

méghogy nem lenne elég állás meg munka mindne tanárnak, aki tanítani szeretne.
lófaszt.
csak éppen az óraszámok felnyomásával, az osztálylétszámok felnyomásával és egyéb trükkökkel kevesebb emberből akarják kevesebb pénzért ugyanazt a munkát kitaposni, mint 10 vagy 20 éve.
pénz nincsen, akarat, meg normálisan előremutató koncepció. 25 év el lett vesztegetve szépen ebben a témában is. majd a pedagógusok elviszik a hátukon is a düledező rendszert, és dögöljön meg, akinek nem tetszik.
csak a gyengébbek kedévéért, ha lenne egy kis pénz meg szándék, akkor esetleg mindennaposak lehetnének fokozatosan a normális, 20-25-ös osztálylétszámok. csak úgy lazán kezdetnek. a diszlexiások, figyelemzavarosok, egyéb speciális nevelési igényű gyerekek kaphatnának egyéni vagy kiscsoportos segítséget. ahova behajigáltak mindenféle képzés és felkészítés nélkül 10 speciális nevelési igényű gyereket, ezzel lerendezve az integrációt, ott lehetne állandóan két pedagógus is az osztályban. lehetnének normális szakkörök, napközis foglalkozások délutánonként. lehetnének minden iskolában képzett szociálpedagógusok és pszichopedagógusok, akik tudnának segíteni azoknak, akiknek nagyon szükségük lenne erre.
azon meg hadd röhögjek már, hogy a mostani klikes, átideologizált korban a legtöbb helyen meg lehetne vitatni a problémákat, és szóvá tenni a nonszensz döntések abszurd következményeit.
és aki ezek után azt mondja, hogy elárulta őt a hazája, az egy szerencsétlen életképtelen lúzer sokak szerint.
hát gratulálok :-(
hadd mondjak valamit, ok tudom, a határátkelők vannak itt többségben, utánam a vízözön, ez az ország az oktatás és az egészségügy magára hagyásával, kivéreztetésével minden állampolgárát elárulta.

Mr Long 2015.04.29. 11:26:51

@Mr Long (UK): Ize... Nem azert irtam, mert szamonkerted volna, vagyis nem ereztem igy. :)

2015.04.29. 11:27:50

@fhdgy: Pontosan igy van. Az en szempontombol - elnezest ha ezzel barkit is megsertek, csak teljesen racionalis es kivulallo szempontbol - erthetetlen hogy miert is akarna barki tanarkent dolgozni Mo.on. Szoval addig jo a magyar fiataloknak amig nem mindenki olyan mint en, mert ha rajtam mulna, tanulhatnanak szepen Skype-on keresztul home schooling rendszerben...

soad1221 2015.04.29. 11:28:23

@Cascabel: hehehe :D Az köpönyeg forgató is lehet jó szakember :)
De komolyan: a legostobább ember szerintem nem tanul meg egyetlen idegen nyelvet sem. Az aki hajlandó és tud változtatni az eddig jól bevált rutinon, az mindenképpen jó, nem? :)

soad1221 2015.04.29. 11:29:12

@soad1221: természetesen nem "az", hanem "a köpönyegforgató" akart lenni, és lett volna a helyes..

rezsöatya 2015.04.29. 11:30:52

@fhdgy: "A hallgatás, a beletörődés egy idő után mérhetetlen károkat tud okozni, mert a legpocsékabb főnök is istennek képzelheti magát.

Ha egy főnök nem "partiképes", ott én nem érezhetem magam jól. Vagy harc, vagy végleges szakítás!"

Ismet igazat kell adjak neked...! ;-)
(ertem en...! :-))))) )

2015.04.29. 11:31:36

Amikor elkezdtem olvasni a mai posztot, egybol az elejen osszeszorult a szivem ezeket a bevezeto sorokat olvasva:
" A mai szerzője, Erzsébet több mint három évtized után volt kénytelen feladni tanári hivatását és vágott neki a határátkelésnek."
Csak nem az en nagyon kedves regi ismerosom szanta ra magat a posztirasra, hiszen o is Erzsebet. Tovabb olvasva azert hamar megnyugodtam, hiszen nala pont forditva tortentek a dolgok. Angliabol ment haza tanitani es csak 25 evet tanitott kint. Tehat megsem o irta a posztot. Ettol fuggetlenul vegig olvastam, velemeny nem irok, nem vagyok ma hajnalban me'g "luciferi melysegekben":) Alszom meg ra egyet, hatha megjon a kedvem ebredes utan:)
Joccakat Kedveskeim, az orszag "kedvelt" es kreten Kati nenije voltam, Ozdrol:)
Tovabbi jo szorakozast!
Mig el nem felejtem, megkerdem: - Oszt mennyit keres a posztolo ottang Londony orszagban, nyettoban? - :))))

Gizi Bé 2015.04.29. 11:43:11

@Bebbi: Előfordulhat, hogy anyagilag rosszabbul jár (mondjuk nem ismerem a nyugdíj számítás csínját-bínját, de a 31 év mo-i és a 10 év angliai munkaviszonyután járó nyugdíj sztem több, mint a 41 év sima mo-i.), de ha végül valamivel kevesebbet is kap, élt egy minőségi, szorongás nélküli 10 évet. Ezt pénzben nem lehet megfizetni.

soad1221 2015.04.29. 11:43:51

@Dragonlady (Bp, Hun): picit úgy érzem, hogy nekem is szól, de én biztos nem erről beszélem..
Egyrészt az tény, hogy kevesebb tanárra van ma szükség, mint mondjuk 50 éve. egyszerűen lecsökkent a gyerekszám.
Hogy lehetne őket foglalkoztatni? Nem kérdés, lehetne, és jó is lenne.
A lányom "speciális nevelési igényű", maximálisan látom és elszenvedjük amit írsz, ez már óvodában is jelentkező probléma. csak egy "apró" probléma: fejlesztő pedagógus leghamarabb iskola előtt 5-6 évesen látja a gyerekeket. Ha 3-4 évesen látná, akkor gyógytornával rengeteg későbbi viselkedési és tanulási probléma megelőzhető, de legalábbis csökkenthető lenne. Mindössze annyi hiányzik, hogy legyen fejlesztőpedagógus, aki nem a kimenetelnél ellenőrzi, hogy megfelel-e az iskolaérettségnek, hanem a bemenetelnél, hogy mi lehet a gond.
Az óvodában lévő 10 óvónő közül 3 feltétel nélkül alkalmas, 3 továbbtanulással alkalmas lehetne, 4 nagyjából alkalmatlan erre a pályára. Nem vicc, vannak akik kommunikálni sem nagyon tudnak. Nem vidéken egy eldugott senki által nem ismert faluban, hanem a Bp egyik "elit kerületében"
A 3 maximálisan alkalmasból 1 nyugdíj előtt van. 1 még nagyon fiatal, ha így folytatódik elmegy, 1 még maradhat is, meg mehet is..

Egy pillanatig sem gondoltam, hogy lúzer, sőt, ismeretlenül is elfogadom, hogy nagyon jó szakember, 50 körül pedig országot váltani, új életet kezdeni nem pici teljesítmény.
Annyit írtam, hogy az ország hibáztatása, a sértettség, a ráismerés, hogy a saját kezébe kell vennie a sorsát, számomra érthetetlen.

bpetya75 2015.04.29. 11:55:16

@Réka ‎: @Mirjam2:

Én nem az vagyok, akit soha nem oktattak ki bicskanyitogató stílusban, ugyanakkor rendszeresnek se mondhatnám az "élményt". Szóval a kettőből egy bunkó tényleg sok, de továbbra sem érzem defaultnak. Sőt, javuló tendenciát érzékelek. Pedig nem hiszem, hogy jobban meghunyászkodnék, mint korábban.

A "legtöbb más országban" meg mosolyogtatóan előítéletes megfogalmazás. ;-)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.29. 11:56:19

A Kádár rendszer végén felnőtt nemzedék nem annyira találkozott a rendszer kirekesztő gesztusaival,mint a mostani felnőtt lakosság.

Hihetetlen, hogy mekkora brutális kirekesztés teljesítményeket építettünk fel!

A nagynéném szintén kb. ilyen korú kisvárosi tanítónő. Amikor tavaly azt mondta, hogy az életpályája végén 130 a nettója, majd leestem a székről! A lakáshitelük meg elvarázsolódott hétmillióról harmincwalahánymillióra!

Ez a kor, a magyar bér 12 évvel ezelőtti befagyasztásával és elinflálsával mindenkit brutálisan megtámadott aki 400.000-nél kevesebbet keres!

Az csak egy másik kirekesztés hullám, hogy ha egy tantestület elkezdi piszkálni, hogy orbán hívőnek tetszik e lenni! -ugyi

Az meg egy harmadik döfés, ha a nyugdíjrendszerünk itt a piros hol a piros módszreel köddé vált!

Az meg egy negyedik, ha a tanarak középosztályinak akarnak tűnni és olyan úri hóbortokat engednek meg maguknak, hogy lakást vesznek!

Az meg az ötödik, ha nem mehetnek egyetemre a gyerekeik, mint a Rákosi korban, ahol a rendszeridegeneket hetediziglen büntették ilyenekkel!

Az meg a hatodik, ha mocsodék politikusok még 10 évig tudják etetni a lopott milliárdokból azt a sajtóbirodalmat, amelyik szugerálja a Mari néni tudatállapotúakat azügyben, hogy bármit beszél az értelmiség, az CIA ügynöktől van!

A hetedik....most pihenjünk meg. Elfáradtam!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.29. 11:57:54

Nem tudom, ki mondta pár napja, hogy többször is lehet szavazni.Ez nem igaz, egyszer lehet csak, oldalfrissítés után sem hagy mégegyszer.Másik blogban is belefutottam ebbe a szavazósba, ott is csak egyszer lehet..
A poszthoz: 150% egyetértés van a poszt-tolóval, semmi esetre se legyen bűntudata, ő megtett mindent, teljes joggal keresi a megélhetését máshol.Sok sikert neki, Magyarországnak meg egy kib@szott nagy szegénységi bizonyítvány ez...Az utolsó meg majd kapcsolja le a villanyt...

qkuc 2015.04.29. 12:00:16

@fhdgy: A versenyszférás részhez annyit tennék hozzá, hogy mindegyik munkahelyemen pont letojták a konstruktív, építő jellegű kritikát, észrevételt. Nem dolgoztam soha a közszférában.

Szóval ott sem szeretnek foglalkozni a problémákkal, ha ahhoz dolgozni kell, :).

2015.04.29. 12:01:40

@Mirjam2:
" Az en szempontombol - elnezest ha ezzel barkit is megsertek, csak teljesen racionalis es kivulallo szempontbol - erthetetlen hogy miert is akarna barki tanarkent dolgozni Mo.on."
El sem hiszed, hogy ezzel a mondatoddal mennyi embert megsertettel, nem csak olyanokat, akik otthon, Magyarorszagon tanitanak me'g mindig, hanem kinn eloket is, akik raadasul nem is tanarok:(

MRN 2015.04.29. 12:01:42

@Bal: Nos, a válság előtt nem nagyon lehetett számítani arra, hogy nagyon sok ingatlan (főleg vidéken) eladhatatlanná válik pár éven belül. Mondjuk, amikor megvette, felépítette, még élhető volt esetleg az az országrész is, volt munkája, teszem azt az egész családja ott élt.

MRN 2015.04.29. 12:01:42

@Dragonlady (Bp, Hun): Minden szavaddal egyetértek, pedig nem vagyok pedagógus.

qkuc 2015.04.29. 12:10:05

@Cascabel: Akkor már Jancsi bácsi legyél, nehezen képzellek el néninek, :D.

soad1221 2015.04.29. 12:18:31

@MRN: főleg, ha nem is gondolta végig azt, hogy egyszer el akarja majd adni.. hanem azért építette/vette, hogy ott éljen nagyon-nagyon sokáig... csak közben elvesztette a munkáját...

Mr Long 2015.04.29. 12:19:27

@geegee: Durvan tolja a csavo. Strava-n kovetem a futasait, beteg, de a blogjat meg nem volt idom elolvasni, majd betpotlom meg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.29. 12:24:14

@geegee:
én a minap mikor kipróbáltam, közben kikpcsoltam (illetve aludt a gép, és a router nem lett újraindítva). lehet, hogy ez a dolog kulcsa. most nem próbáltam, hogy még mindig így van-e.

@soad1221:
bocs, ha kicsit élesen fogalmaztam. nem akartam személyeskedést.
mindenhol szépen működik a kisemberek egymás ellen fordítása, szerintem ez is benne van a rendszerben alaposan.
sajnos nekem is voltak "érdekes" kollégáim. simán elhiszem, mert én is ezt láttam, hogy 10-ből kb 7-nek nem kellene ezen a pályán maradnia, és ez is ördögi kör rendszerben működik. perpill a rendszer ezt termeli ki. és ezzel se lehet seperc alatt valamit csinálni. 25 év alatt már lehetett volna.

2015.04.29. 12:24:37

@Dragonlady (Bp, Hun):
" a diszlexiások, figyelemzavarosok, egyéb speciális nevelési igényű gyerekek kaphatnának egyéni vagy kiscsoportos segítséget. ahova behajigáltak mindenféle képzés és felkészítés nélkül 10 speciális nevelési igényű gyereket, ezzel lerendezve az integrációt, ott lehetne állandóan két pedagógus is az osztályban. lehetnének normális szakkörök, napközis foglalkozások délutánonként. lehetnének minden iskolában képzett szociálpedagógusok és pszichopedagógusok, akik tudnának segíteni azoknak, akiknek nagyon szükségük lenne erre. "
Abban a kiveteles helyzetben voltam, hogy eleg kemeny beszedhibam volt gyerekkoromban, dadogtam, ezert 3 evig Koszegen, a Logopediai Intezetben tanultam, bentlakasos internatusban, ahol felkeszult tanarok, kis letszamu osztalyban teljesen megszuntettek fogyatekossagomat (hulyenek hulye maradtam az igaz, de normalisan tudtam beszelni utana) Mindez az un. "atkosban", az 1961-64 kozotti evekben. Nehogy valaki azzal jojjon, hogy mindez azert volt csak lehetseges, mert Nyugati hitelek, stb. :) Azt lelovom egybol minden szivfajdalom nelkul, igaz, csak "virtualisan" :)

Bal 2015.04.29. 12:25:36

@geegee: valaki elmagyarázná, miért kell egy országnak biztosítania a munkát ott, ahol én akarom, és ha ez nem sikerül neki, akkor miért vághatom be a durcit azzal a szöveggel, hogy cserbenhagyott? Ebben az konkrét esetben mit kellene a politikusoknak csinálni: odamenni a kisvárosba, és személyesen több gyereket gyártani, hogy minden tanárnak jusson elég?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.29. 12:25:36

@fhdgy:

Ami a tanárokat illeti, a jelenség nálunk ugyanez, legalábbis hasonló.

Mo-on eleve ez lesz tanár, aki nem talál jobb munkahelyet. A tanárok nagy többsége ez a típus. BG-ben ebben a tekintetben a helyzet valamivel jobb, nem a tanárság számít a végső menedékhelynek.

Kanadában hallottuk egy ismerőstől egy másik emberre "ő tanár, nincsenek anyagi gondjai" - ez Kelet-Európában megvalósíthatatlan, mert egyszerűen erre nincs pénz.

Hosszú évek (magyar és bolgár) tapasztalatai alapján:
- a tanárok 70 %-a jobban utálja az iskolát, mint a diákok,
- 20 % azért lesz tanár, mert hatalmaskodhat a diákok felett,
- kb. 10 % szereti a munkáját.

S ennek a 10 %-nak is a jelentős része alkalmazkodik a valósághoz, azaz abbahagyja a valódi tanítást. Ismerős, akinek élete vágya volt a tanítás, manapság bevallja: bemegy a tanterembe, irat a gyerekkel valami feleslegeset, ő meg közben játszik a telefonján. Miért? Mert "a rohadt kurva kölykök nem érdemelnek mást".

Feleség csinálta iskolai tanár korában: odament az órát zavaró diákokhoz és megállapodott velük: év végére kapnak 3-ast, ha cserébe halkan játszanak óra alatt.

2015.04.29. 12:32:27

@Bal:
" A magyar politikában pont ezt a belső migrációt kéne erőltetni. "
Nem szabad semmit eroltetni, kulonosen a politikanak. A szabad piacgazdasag megold mindent allami beavatkozasok nelkul:)
Az, hogy belepusztul par szazezer ember, "who gives a fuck":( (collateral demage)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.29. 12:34:22

@Cascabel:
azért ez elég kemény, hogy egy kicsi gyereket internátusba kellett küldeni akkoriban ahhoz, hogy egy beszédhibát korrigáljanak :-(
de persze nem meglepő, ismerve az akkori nevelési trendeket.
az persze jó, hogy rendbetettek.

2015.04.29. 12:35:52

@Cascabel: Oke, kenytelen leszek egyutt elni ezzel a lelki teherrel :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.29. 12:39:01

@MRN: Mi apszolút megélhetési határátkelők vagyunk, voltunk és pont ez volt az egésznek a lényege.Nekünk csakis a külföld játszott, annak semmi értelmét nem láttuk,hogy egyik magyar városból átköltözzünk a másik magyar városba , ahol ugyanaz a sz@r lett volna..Bizonytalanság mindkét helyen lehet, de esély csakis külföldön...

2015.04.29. 12:39:12

@Golf2:
"Lajos bácsi a jò ōreg Matula.Vajon tudtak nyelvet hogy ilyen hamar munkát kaptak? "
Connections! Evek ota kinn elo volt tanitvanyaik segitettek nekik:) Tobbszor hangsulyoztam mar, hogy fontosabb a kapcsolat, mint a nyelvtudas vagy a szakkepzettseg:) Nem hisztek a ven Kati bacsinak:(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.29. 12:45:34

@Cascabel: Haha, Öreg, megsüvegellek, kint van az avatar...
:-)))))
Nem voltál nyúl... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.29. 12:48:03

@Cascabel: Én inkább azt kérdezném, hogy mennyit talál...Sokkal egzaktabb és fontosabb információ.Keresni lehet úgy is sokat, hogy semmit se talál az ember.Odahaza én is benéztem minden kő alá, autó mögé; rengeteget kerestem, ezzel szemben a találás vajmi kevés volt... :-))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.29. 12:48:42

@kék madár:

Ha Mo-on holnaptól osztrák életszínvonal lenne, a panaszkodás nem csökkene cseppet sem. Akkor is mindenki azt mondaná, hogy nyomorog, mert hiszen Norvégiában a bérek dupla akkorák.

Ez alapvetően magyar szokás: mindig a rosszat keresni mindenben.

MRN 2015.04.29. 12:48:42

@Bal: Dragonlady fentebb nagyon jól leírta, hogy mit lehetne tenni. Ha esetleg nem ellopkodnák és elpazarolnák a pénzt, akkor jutna színvonalasabb oktatásra is.

Bobby's 2015.04.29. 12:48:42

Sziasztok! A hölgyben édesanyámra ismerek. Meg is osztottam vele ezt a posztot, mert már beszéltünk arról, hogy lépünk külföldre és vissza se nézünk, de még nem léptük meg. Nekem igaz van normális munkám, de anyukámnak meg 3 éve semmi. De tisztára a leírtak történtek meg vele is. Remélem ebből is látja, hogy sose késő neki indulni a világnak! Nagy tiszteletem mindenkinek!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.29. 12:48:42

@Bal:

Ez nem is igazán magyar jelenség.

Minden idők legjobb vígjáték sorozatában, a Fawlty Towers-ben Basil a miniszterelnököt szidja, amikor beüti saját hülyesége miatt a fejét. Pedig az egy angol sorozat, angol viszonyokról.

De a népek ébrednek, azaz lassan ráeszmélnek dolgokra. Manapság kezd elmúlni Mo-on az az időszak, amikor az emberek szerint a kormánynak munkát kellene adnia magas életszínvonallal. Ez pozitívum. Mert a dolgok egyszerűen nem így működnek. Ha a világ legokosabb és legtisztességesebb emberei lennének Mo-n kormányon, akkor se lenne több munka és magasabb életszínvonal, esetleg 5 %-kal több lehetne a munkalehetőség és az átlagbér, de ezt meg se érezné az átlagember.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.29. 12:48:46

@Cascabel:

A szabad piacgazdaság több problémát okoz, mint amennyit megold.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.29. 12:55:10

@Dragonlady (Bp, Hun): Itt az van, hogy a szavazás végén ott marad a rádiógomb (az a pöttyözhető karika) abejelöléssel szürkén.Vagyis tekjesen inaktívvá válik.Bár az igaz, hogy van, amikor kétszer is meg be kell pöttyözni...

rumitom 2015.04.29. 12:56:10

@Bebbi: @Evain: @qkuc: @~~Babette~~:
nyugdij.
az egyszeruseg kedveert feltetelezve hogy csak az EU-n belul fizettel nyugdij hozzajarulast.
attol az orszagtol fogsz nyugdijat kapni ahol nyugdijba mentel, vagyis ahol az utolso munkahelyed volt.
fuggetlenul, hogy angliaban 15 ev munkaviszony kell a nyugdijjogosultsaghoz, a magyarorszagi eveket is beszamitjak, tehat 10 ev helyi munkaviszony utan is jogosult leszel angol nyugdijra ha 5 evet mas eu orszagban dolgoztal (es fizettel nyugdijhozzajarulast)

az osszeg megallapitasa mar erdeksebb.
1.
a posztolo esetenel maradva, tegyuk fel hogy 30ev Mo, es 10ev UK munaviszonya van, majd mazlistakent meg 60 eves kora elott nyugdijba megy es lekoltozik Valencia kornyekere :)

mindegyik orszag ahol dolgozott, kiszamolja mennyit kapna egy adott orszagtol ha vegig abban az orszagban dolgozta volna le a teljes eveit. tehat Mo is megnezni 40 ev utan mit kapnal, es UK is (theoretical amount), ezt aztan leosztjak a tenyleges evekkel. vagyis ha Mon havi 100ezer Huf jarna 40 evre, akkor 75-K-t fognak megallapitani, mig anglia eseteben 40 ev utan 1000 font helyett 250 fontot. alap esetben a ketto osszeget. 75K huf + 250font. szukosen de talan eleg valenciara.

2. ha meg ot evet rahuz angliara es 15 ev utan jogosult az angol minimum nyugdijra fuggetlenul az eveitol, akkor azt fogja kapni angliatol fuggetlenul hogy mennyit fizetett be a nyugdijkasszaba + a 75K magyar hufot. az angol minimum nyugdij olyan 600 font korul van ugy remlik, tehat 600font + 75K huf, ez mar eleg a spanyol tengerpartra.

sajnos az egyes orszagok azonban csak sajat nyugdijkorhataruk szerint kotelesek megkezdeni a nyugdij fizetest. ha mondjuk vki Maltan mar 61 evesen nyugdijba vonul, nem fogja a britt nyugdijat 65 eves kora elott megkapni

puhacica 2015.04.29. 12:56:23

@Mr Long (UK): mi Londonban elunk, minimalberbol. nem eloszor irod, hogy ez nem konnyu. cafollak. a kikoltozesunkkel egyetlen egy teruleten leptunk vissza, megpedig hogy nem a szakmankban dolgozunk. anyagiakban nem erzunk valtozast.

hogy miert nem otthon keres munkat az ember? mert peldaul latja, hogy amiben dolgozik, az pont ugyanaz mindenhol. hogy elmehet masik ceghez, ahol ugyanaz a szakmaiatlansag, okoskodas, szelmalomharc es bizonytalansag van. hogy meg ha jol is keres, egyik alberletbol a masikba cuccolhat csak, hosszu tavra pedig nem tervezhet, mert a munkaltatoja barmikor gondolhat egyet es kozolheti, hogy honapokig nem tud fizetni. aztan otthagyhatja a szakmajat, mert Budapesten kivul abban nemigen van lehetosege es elmehet takaritani. de akkor azt mar inkabb Londonban teszi, mert ott lat eselyt arra, hogy talan egyszer megvalosithatja az almait/terveit.

2015.04.29. 12:56:31

@geegee:
"Nem voltál nyúl... :D "
De az vagyok, igaz, Kalasnyikovval a szamban:) Addig nincs baj, amig a szamban van:)
Telleg mentem aludni. Bye!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.29. 12:58:20

@Bal: Nem kell, csak célszerű, ha már q drága pénzen ki lett képezve az orvos, a tanár, a mérnök, stb.Hogy mi a megoldás az országra nézve, sajnos nem tudom; az egyénre nézve az hogy másik lakóhelyet keres, akár külföldön is.
Viszont a politikusoknak illene tudni, mert ők meg erre lettek kiképezve...

rumitom 2015.04.29. 13:00:43

@bpetya75: a tendencia valoban javulo sajat tapasztalatom alapjan, de volt honnan fejlodni es azert meg van is hova :)

fhdgy 2015.04.29. 13:03:01

@qkuc: Jó, én is csak annyit írtam, hogy a versenyszféra valamivel jobb. Az utolsó kettő évet leszámolva régóta versenyszférában dolgoztam. Nekem úgy tünt, hogy valamivel jobb a helyzet. Ennek ellenére nekem is volt több esetem, hogy inkább leléptem és nem a pénz miatt.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 13:05:09

@bpetya75: nekem lehetne a Mary helyett a John?
a John McClane.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.29. 13:05:30

@maxval bircaman szerkesztő: Nem értek teljesen egyet.Ha Magyarországon mindenkinek jutna elég kaja a bendőjébe, akkor sokkal kisebb lehetne az elégedetlenség.Tele hassal nincs kedve a parasztnak tüntetni, meg óbégatni.Pluszba ha még lenne egy fizethető hitel a lakásra (fizetésből kigazdálkodható törlesztőrészlet), meg csurranna havonta egy teli tank a kocsiba, akkor valszeg nagyon sokan befognák a szájukat.
De elismerem, van az a réteg, akinek semmi sem elég, illetve lételeme a panaszkodás, nyavajgás.

soad1221 2015.04.29. 13:10:07

@Dragonlady (Bp, Hun): nincs harag :) én legközelebb arra fogok szavazni, aki azt mondja, hogy a lehető legtöbb pénzt beletoljuk az oktatás megszervezésébe, ovitól a diplomáig, és akkor 30 év múlva az eredményt látva nevezhettek királynak, vagy fejbe lőhettek... :) szóval igen, a tanári pálya felhígult, a kevés jó vagy nyugdíj előtt, vagy fiatal és megy, vagy még marad egy picit.

@maxval bircaman szerkesztő: az arányok talán nem ennyire tragikusak, de ez nagyjából helyes.

puhacica 2015.04.29. 13:11:05

@rumitom: ha most vagyunk a 30-as eveink elejen, akkor remelem, eleg lesz a nyugdijunk egy kis horvatorszagi levezetesre. :)

**mimi** 2015.04.29. 13:23:26

@puhacica:
mennék hozzátok pótnagyinak...bár akkor már alulról fogom szagolni az ibolyát :)))

bpetya75 2015.04.29. 13:26:05

@rumitom:

Ez vitathatatlan. Erősen fogtam a fejemet, amikor a hírekben nyomták, hogy "Egész Európa a mi gazdasági teljesítményünket irigyli." Ja. X-ről kicsit könnyebb 1-2%-ot fejlődni, mint 180X-ről. És ez nyilván ugyanígy van a kiszolgálás színvonalában is.

@~~Babette~~:

McCain-re gondolsz, vagy Willis ölhetetlen karakterére? ;-P

fhdgy 2015.04.29. 13:27:32

@soad1221: Én, ha tippelnem kellene, akkor arra tippelnék, hogy a posztoló Gyékényesi és mondjuk Csurgón tanított. Gyékényes elég sanszosnak tűnik, Csurgó bizonytalanabb, de valahol ott, azon a környéken kellene keresni azt a középiskolát. Én ezt raktam össze abból a pár infóból, amit megosztott. Jó lenne, ha a posztoló megerősítene vagy azt mondaná, hogy hideg, hideg, nagyon hideg.

GERI87 2015.04.29. 13:29:34

@Saman:

"A nagynéném szintén kb. ilyen korú kisvárosi tanítónő. Amikor tavaly azt mondta, hogy az életpályája végén 130 a nettója, majd leestem a székről! "

Értem én hogy fontos azok megbecsülése akik a következő nemzedéket tanítják és ebbe az anyagiak is beletartozhatnak, de ma MO-on, a mai (mai? inkább állandó!) gazdasági helyzetben, hogy gondolhatja bárki is hogy állami alkalmazottaknak a magyar átlagbér többszörösét kéne kapniuk?
Egyáltalán miért van az hogy aki emberekkel foglakozik és közszférás az "nehogymár ne keressen a nyugati bérek alatt!"?
Mire fel?

A jelenlegi oktatási rendszerrel havi 3-600 ezres fizukkal sem lennénk előrébb.: ugyanúgy rengeteg hülye menne tanárnak aki leadja a napi 7 órát, feleltet, lebasz... aztán fásultan odébbáll...és örül mert van nyári szünete..
Senki jelleme és hozzáállása nem változott még meg csak a pénztől. Lásd: politika.

"A lakáshitelük meg elvarázsolódott hétmillióról harmincwalahánymillióra!"

Ehhez is gratulálok: havi 130-akra 7 milliós kölcsönt, remélem pénzügyekre nem tanítja a gyerekeket:)

2015.04.29. 13:36:56

@maxval bircaman szerkesztő: ' odament az órát zavaró diákokhoz és megállapodott velük: év végére kapnak 3-ast, ha cserébe halkan játszanak óra alatt'

Barcsak mukodne ez nalunk is... Itt leginkabb az van hogy barmiben probalsz veluk megallapodni, nem maradnak csendben de a vegen mindenki a legjobb jegyeket akarja :(

Bebbi 2015.04.29. 13:38:26

@rumitom: Wow, nem semmi. Mondjuk az un. 1. Pillernel meg ertem is ezt a logikat. De mi van a 2. Pillerrel? Az tiszta, hogy Magyarorszagon azt majdnem teljesen felszamoltak, de peldaul Svajcban az boven lenyegesebb, mint az 1. Piller. Es ott viszont csak a sajat felhalmozott penzed szamit, ami ugye kezdetben nulla lenne?

fhdgy 2015.04.29. 13:38:37

@GERI87: Lehet, hogy a 300-600 ezres fizukkal sem lennénk sokkal előbbre. De: A tanároknak igen is ( jóval ) többet kellene keresniük az átlagnál. Különben, hogy lehetne példa a gyerekek előtt? Hogy mondhatná, hogy tanulj fiam, mert különben nem viszed semmire? Mit válaszolna a gyerek? Miért a tanár nő mire vitte? No, akkor meg miért?

A másik: nem csak a tanárok fizetése a kérdés. Az oktatás presztizse, körülményei is nagyon fontosak. Ezekhez is pénz kell(ene). Összetett a kérdés. A legnagyobb baj, hogy nem látszik semmi értékelhető akarat, csak a lózungok, a mókusvakítás megy.

GERI87 2015.04.29. 13:45:52

@maxval bircaman szerkesztő:

"Mo-on eleve ez lesz tanár, aki nem talál jobb munkahelyet. "

Régen viccből én is elkalandoztam ezen. Ha nem lesz más: elmegyek történelem-földrajz szakos tanárnak - így kevésbé fogom utálni hogy mindig ugyanazt kell szajkózni - leadom ami a könyvben van, a többséget úgysem érdekli mélyebben a téma, akit meg igen, az már úgy is eleve tudja vagy többet...a hülyéket lebaszom a fenébe, ha az anyja nem tanította meg emberi módon viselkedni akkor nekem már nem fog menni....lesz nyári szünet és lyukasórák:)
Az 'oktatási kerettanterv' és a gyerekek otthonról hozott mintái ennyit tesznek lehetővé..

MRN 2015.04.29. 13:52:51

@maxval bircaman szerkesztő: Nem, nem kell a kormánynak munkát adni mindenkinek. De tanárnak, orvosnak, ápolónak, tűzoltónak, stb. ki adjon más munkát? Nem azért vonják le a fél fizetésemet, hogy az oktatást, egészségügyet, stb.-t fenntartsák? Oké, menjenek maszek céghez ezek a dolgozók, csak akkor ne vonjanak le a béremből ilyen célra semmit, hogy meg tudjam fizetni.

MRN 2015.04.29. 13:52:51

@geegee: Köszi, hogy megírtad.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.29. 13:52:51

@MRN:

Országon belül költözni értelmetlen Mo-on. Mert hiába magasabbak a bérek Budapesten, mint Ököritófülpösön, ha a megélhetési költségek is magasabbak, hasonló arányban.

Van nekem ilyen ismerősöm, elektromos mérnök. Jászelfelejtettemmilyenfalván saját kertes háza van, de az egyetlen munkalehetősége az volt, hogy a kocsmában pincér vagy a közeli termálvizes uszómedencében uszómester. Hát elment Budapestre, de ott meg vagy szükséglakást bérel vagy rámegy a fele fizetése normális lakás bérlésére. Úgy tudott megélni (mert az utóbbit választotta), hogy időnként a szülei küldtek neki kaját. Ezt csinálta pár évig, aztán megunta, s hazament a Jászságba, mert kiszámolta: mindent egybevetve Bp-en rosszabbul él.

Szóval ha valaki rászánja magát a költözésre, inkább nyugatra megy, ahol a bér sokkal magasabb, s így reméli: szerencséje lesz. Bár a legtöbbször ez nem jön be, mégis itt a nagyobb potenciális nyereség miatt szívesebben kockáztat az átlagember.

Csore60 2015.04.29. 13:53:10

@soad1221: Nem éltem álomvilágban, nagyon is világosan láttam, mi folyik körülöttem. Mindig is kézben tartottam a sorsomat, és akkor és ott, megint kézbe kellett vennem. Szóljon, akinek 54 évesen könnyű teljesen más irányt szabni az életének, új életet kezdeni egy másik országban. Szívesen meghallgatom hogy csinálja könnyedén, belső harc, vívódás nélkül. :)

Csore60 2015.04.29. 13:53:10

@soad1221: Nem volt más lehetőség. Aki ott él, annak marad a közmunka. Dél-Somogy, munkanélküliség, szegénység....

Csore60 2015.04.29. 13:53:10

@Bobby's: Innen üzenem anyukádnak, hogy bátorság, fel a fejjel! Nem tudom elmondani, mennyivel nyugodtabb az életem, mint otthon volt. Én azt gondolom, ha nekem ment 54 évesen, másnak is megy. Nem érzem magam kivételesnek. Egyszerűen csak túl akartam élni az egész szarságot. Ja, bocs, az eredeti posztíró voltam, és ismeretlenül is szeretettel üdvözlöm édesanyádat, kívánok neki erőt, egészséget, és egy boldogabb, nyugodtabb életet!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.29. 13:53:33

@Dragonlady (Bp, Hun):

Engem 6 éves koromban vittek ilyen intézménybe. A spanyol hatására magyarul érthetetlen gyorsasággal beszéltem, tulajdonképpen csak saját szüleim értettek meg. De csak napi 2-3 órára vittek, nem kellett beköltözni sehová.

Kicsit lelassították a beszédemet. De most is nagyon gyors, s - ami a legfurcsább - csak magyarul. Más nyelveken kifejezetten mérsékelt sebességgel beszélek. Én szerintem az ok az, hogy magyarul sok a hosszú szó, amit megzavar, így igyekszem gyorsítani.

Most volt jelenlegi munkahelyemen egy magyar kollégám pár hétig (felmondott azóta, nem bírta), vele volt úgy, hogy az első napokban mindne második mondatom után visszakérdezett "mit mondtál?". Aztán megszokta, s már csak egyes hosszú szavaknál kérdezett már vissza.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.29. 13:53:33

@geegee:

Éhező ember Mo-on nincs. Még a kevés (15 %) mélyszegény se éhezik, maximum szarul táplálkozik.

A gondok rendszerszinten vannak, de ezek megoldására egyetlen erő sem vállalkozik. A ballibek eleve tagadják a probléma létét, a Fidesz össze-vissza kapkod, a Jobbik álmegoldásokat akar, az LMP meg esélytelen.

GERI87 2015.04.29. 13:56:29

@fhdgy:

"A tanároknak igen is ( jóval ) többet kellene keresniük az átlagnál."

Miért?
Ezzel a tananyaggal, hozzáállással, emberanyaggal arra adjunk sok pénzt hogy nem vágja pofán minden óra végén a diákot a tanbá'?
Ez már eredmény?
Nem, nem.

Havi 130? Még így is 30-60 ezerrel több mint amit sokan másért kapnak.
Az hogy valaki leadja ami a könyvben van és elvisel 7x45 percig 30 diákot...hát nem tudom nálam nem ér sokkal többet.

"Különben, hogy lehetne példa a gyerekek előtt?"

Úgy se lennének azok. Nem a pénzen múlik.
Most is rengeteg tanár van aki "eltérő szemléletmód" alatt csak politizál vagy a szívcsakráról tart előadást a diákoknak, vagy egyetemi előadás alatt egy pálcával flangálva "méri" a teremben ülök "bioerejét" vagy mi a szart....rengetek a hülye.

"Hogy mondhatná, hogy tanulj fiam, mert különben nem viszed semmire? Mit válaszolna a gyerek? Miért a tanár nő mire vitte? No, akkor meg miért?"

Miért hány apuka-anyuka van aki elmondhatja ezt?
Ennyi erővel minden "apuka-anyuka" bérét meg kellene emelni mert "különben nem lesz jó és sikeres példa a gyerekek előtt".

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.29. 13:58:29

@GERI87:
a többit hagyjuk, de csak erre válaszolok:
"Egyáltalán miért van az hogy aki emberekkel foglakozik és közszférás az "nehogymár ne keressen a nyugati bérek alatt!"?"
perpill a török, azeri és a thai tanárok is többet keresnek (átváltva, forintosítva), mint a magyarok. ezeket speciel első kézből, volt kollégáktól tudom. szó nincs nyugati bérekről. egy duplázás lenne a minimum viszont.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.29. 14:02:30

@MRN: bingó. az nem megy, hogy a világ egyik legmagasabb közterhei vannak, de kapni azt lófaszt se, öngondoskodjál szépen, ha valamit is nagyon akarsz. vagy akkor legyen az, hogy az áfa és az szja 7-10%, nincs ilyenolyan mindenféle más illeték és adó, de akkor mindenki gondoskodjon magának a minimáljellegű életmentő fapados verzión túli orvosi ellátásról vagy biztosításról, meg a gyerekeinek oktatásról.

GERI87 2015.04.29. 14:06:48

@Dragonlady (Bp, Hun):

Lehet mert talán eredményesebbek is, vagy van rá pénz (pl azeriek).
Mindenesetre egy általános vagy középiskolai tanárnál indokolatlannak tartom a "duplázást".
A tudást, eredményt becsüljük meg ne a papírt.
A magánszféra meg úgy áraz ahogy akar.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.29. 14:10:33

@GERI87:
nem érted. ha lenne rendes fizetés, akkor pl egy csomó olyan ember is visszamenne a pályára, aki elhagyta, és lenne esélye a javulásnak. nem holnapra. és persze nem a jelenlegi vezetés elmebeteg koncepciói mellett. de ez lenne az alap. eredmnyeket másképpen nehéz lenne várni szerintem.
ha egy országnak a saját jövőjére nincs pénze...... ennél aljasabb mulasztást nehezen tudok elképzelni, bocs, mint az oktatás lezüllesztése.
most mennem kell, valszeg csak holnap jövök.

GERI87 2015.04.29. 14:11:07

@Dragonlady (Bp, Hun):

"a világ egyik legmagasabb közterhei vannak, de kapni azt lófaszt se"

Kevesen fizetnek sokat + korrupció, mutyizás. Ezért nincs "lófasz se".
A legtöbben szerintem rosszabbul járnának a jelenlegi fizetések mellett az "öngondoskodással"..addig lenne jó amíg pl nem vagy beteg...

puhacica 2015.04.29. 14:11:30

@**mimi**: jol van, csak hozzal majd magaddal unokat is, mert mi azzal nem fogunk tudni szolgalni. :D 30 ev mulva alulrol szagolni? nehogymar!

soad1221 2015.04.29. 14:12:15

@Csore60: Szia! köszönjük, hogy jöttél :)
az egész posztot értettem, és eszembe nem jutott kioktatni, hogy mit és hogyan kellett volna.
Csak a posztban és most a kommentben is hangsúlyosan jelenik meg a "kezembe vettem a sorsom" gondolat, megspékelve a borzasztó keserűséggel.
A keserűség érthető, remélem mihamarabb múlik. A másik számomra nem, az alap...
Egyébként meg hajrá, és így tovább! :)

fhdgy 2015.04.29. 14:12:37

@GERI87: Bocs, most előre mondom, hogy kíméletlen leszek!

Azért kellene a tanároknak jóval többet keresniük, hogy 25-30 év múlva ne legyen egy hülye sem, aki kétségbe vonja, hogy egy társadalom jó oktatás nélkül semmit sem ér!

Igen is, valahol el kell kezdeni, hogy egyszer legyen sok olyan tanár, akik többre is meg tudják tanítani a gyerekeket, mint hogy ilyen hülyeséget, amit Te leírtál, ideböfögjön.

Ha nem kezdjük el soha, akkor síkhülye szülőnek még hülyébbek lesznek a gyerekei!

Ennyi! Se több, se kevesebb!

bpetya75 2015.04.29. 14:17:04

@~~Babette~~:

Tudom. Csak meglepődtem, hogy arra szeretnél kelni, hogy egy piszkos, véres, izzadt, büdös faszi hozza be a reggelidet. McCain mégis csak egy decens úriembernek tűnik. Te tudod! Én szóltam ;-)

GERI87 2015.04.29. 14:19:37

@Dragonlady (Bp, Hun):

"nem a jelenlegi vezetés elmebeteg koncepciói mellett. "

Persze, itt kell kezdeni, sokan viszont csak pénzt szeretnének.
Arra meg sajnos még kisebb az esély hogy itt gyökeres modell-módszer váltás lesz. Sokaknak nem érdeke.
Szóval a jövőben is megy majd a harc a fizetésemelésért, miközben kiöregedő pálcás félhülyék köröznek majd a termekben:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.29. 14:19:48

@~~Babette~~:
Ez most nagyon szexista volt.
:))))))))))))

bpetya75 2015.04.29. 14:21:19

@fhdgy:

Nem semmi, úgy nézem ráhibáztál: @Csore60:

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.29. 14:24:49

@fhdgy: ebben a kérdésben veled értek egyet.
A gyenge tanári teljesítmény alapvetően két dolgon múlik. 1) szar központi tananyag és képzési stratégia. 2) a tanári fizetések nevetségesek, értelmes, tehetséges értelmiségi ember ennyiért nem dolgozik, csak ha megszállottan elhivatott. Ergo ilyen fizetések mellett egyre több olyan tanár lesz aki gyakorlatilag jobb híján csinálja ezt.
Az eredmény borítékolható

rumitom 2015.04.29. 14:25:57

@Bebbi: nyilvan ez csak az allami nyugdij, a magannyugdij penztarban annyi van amemmnyit konkretan befizettel, egy fillerrel sem fogsz tobbet (vagy kevesebbet) kapni

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 14:27:56

@bpetya75: úgy érted, decens vénembernek, aki politikus. pffffff

Bebbi 2015.04.29. 14:29:05

@rumitom: Hat, igen, de emiatt ha valaki idosebb fejjel megy ki, akkor kb. kenyszeritve van arra, hogy vissza is terjen Magyarorszagra, mert maskulonben a nyugdija tul sok mindenre nem lesz eleg az ottani koltsegeket figyelembe veve.

GERI87 2015.04.29. 14:29:16

@fhdgy:

"aki kétségbe vonja, hogy egy társadalom jó oktatás nélkül semmit sem ér! "

Én nem vonom kétségbe, tanulj meg értelmezni!
Én csak az tettem szóvá hogy a szimpla emelés nem gyökeresen kezeli a problémát..tehát majdnemcsak, szart sem ér!

Az állami szférában is "megszavazzák maguknak a jutalmat"...vonzó "életpályamodell"? az hát....mégsem lesz egyre több értelmesebb ember a politikai, állami pályán, mert a követelmény, elvárás-szint olyan amilyen...

"Igen is, valahol el kell kezdeni, hogy egyszer legyen sok olyan tanár,"

Csak emeléssel, még több hülye lesz a pályán, ha közben semmi más nem változik!
Szerinted akkor nem lesznek ugyanúgy rengetegen olyanok akik elhagyják a pályát, mert többet akarnak nyújtani minthogy 300-ért megtanítják a lurkóknak a "nemzeti hitvallást"?
Vagy eleve be sem vállalják ezt a szart?

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 14:29:36

@diggerdriver: há-há.
:)
a szexizmus nemek szerinti hátrányos (!) megkülönböztetés.
én kifejezetten előnyösen szeretném john mcclane-t megkülönböztetni:))))

GERI87 2015.04.29. 14:31:24

@Zka:

"értelmes, tehetséges értelmiségi ember " ilyen tananyaggal, jövőképpel sem vállalja el...szerintem.

soad1221 2015.04.29. 14:31:25

@GERI87: nagyon általánosítasz, és ez nagyon félreviszi...
Az oktatás és az egészségügy között nagyon jól látható a párhuzam.

Van egyrészt az emberi-erőforrás: több poszt alatt, itt is többen leírtuk, ugyanígy érvényes orvosra és tanárra is, hogy óriási különbségek vannak. Hasraütök a számokkal, de nagyjából igaz lehet: 10-ből 5 alkalmatlan erre a pályára. ezekről írtál Te is. Igaz, ezeket ki kellene rúgni a francba, teljesítmény 0, eredmény 0, minden forint rá pazarlás.
2 mondjuk alkalmas lehet képezni kell őket, erre pénzt kell áldozni.
3 maximálisan alkalmas, sőt a szakma csúcsa. jelenlegi magyar megélhetéseket nézve mondjuk nettó 500 ezer mindenképp járna nekik - visszatérek még rájuk
Másrészről vannak az épületek: erről gondolom nem kell komolyan írnom, fejlett környéken jó, fejletlen környéken elképesztőek az állapotok. Ez nagyon fontos, mind a tanárnak, mind a diáknak, kizárólag a jó körülmény elfogadható.
Harmadrészről vannak az eszközök: konkrét példáim vannak arról, hogy itt még van is pénz, de konkrétan megy el korrupcióra eszetlenül az egész. digitális táblák, kakaóbiztos számítógépek, stb, stb..
Iszonyatos összegek mennek el, úgy hogy van ahol nincs pénz krétára. krétára, még mindig! Gondolom nem kell nagyon leírni, hogy mi lenne a XXI-ik században a normális...

Szóval, igenis, az oktatásba pénzt kell ölni, rengeteget. Nyilván nem ész nélkül, minden döntést kizárólag szakmai alapon meghozni (itt sem kell gondolom részletezni mennyire nem így van), És igen, teljesítményt mérni. Mérhető, mérni kellene...

és akkor a 3 ember aki a szakma csúcsa: 1 nyugdíj előtt, 1 nagyon fiatal - ha nem változik a helyzet elmegy, 1 pedig még nem tudni mit lesz vele - vagy elmegy, vagy belesimul és leszarja az egészet, vagy marad és küzd tovább...

A jelenlegi tanári kar 30%-a alkalmas oda ahová... 20 %-ról tudjuk, hogy hosszabb távon nem fog maradni, különböző okokból. 10% maradt... és az utánpótlás sem jobb.
Ha azt akarjuk, hogy a tanári kar 70 % alkalmas legyen, 30% a még képezhető kategória akkor nagyon sok pénzt igényel a terület. nagyjából ekkor lehet beszélni jövőről.
És 30 év múlva látod az eredményt, mert mint már írtam, az óvodától indul a dolog, egy gyerek 3 évesen kerül be a társadalomba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.29. 14:32:54

@~~Babette~~:
Na na na
Akkor ezek szerint már az is hátrányos megkülönböztetés ha én vagyok felül.
:)))))))))))

bpetya75 2015.04.29. 14:32:58

@~~Babette~~:

Igazad van. Ebbe a részébe nem gondoltam bele eléggé. Köszönöm, leülök. Egyes.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.29. 14:33:51

Múlt héten voltam egy jó kis csapatépítőn Bajorországban, hihetelenül szép vidék őrületesen sok pénzzel. Ez nem ma fog elfogyni, úgyhogy az a haldoklás elég hosszú lesz :)

Azt tudja valaki, hogy Münchenben miért van ilyen sok jómódúnak tűnő ázsiai? Turisták, vagy bevándorlók?

rumitom 2015.04.29. 14:34:43

@puhacica: a magannyugdijadbol esetleg :) a jelenlegi trendet figyelembe veve, hacsak nem tortenik valtozas, se magyarorszagon se angliaban nem nagyon lesz mibol allami nyugdijat fizetni. persze valtozas mindig tortenik

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 14:35:28

@diggerdriver: mert akkor már dolgozni kell? hát ilyen a férfisors:P))

fhdgy 2015.04.29. 14:36:03

@bpetya75: A posztoló irta : "Aztán a nagy kirándulások a Várdombra, meg Lankócra hóvirágot, tőzikét szedni.". A többit már kikugliztam!

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 14:36:05

@bpetya75: tudod te, mit gondolok a politikusokról? és mit kínlódok a politikus normális ismerőseimmel?:DD

GERI87 2015.04.29. 14:39:19

@soad1221:

"nagyon általánosítasz, és ez nagyon félreviszi..."

Abból indulok ki amit átéltem, meg hallok...mást nem tehetek.

A többivel egyetértek, főleg a "nagyon sok pénzt igényel a terület." a terület...elsősorban! Az a legfontosabb és elsődleges, Nem a zseb!

soad1221 2015.04.29. 14:39:23

@GERI87: ez nem igaz... ez hivatás, ha igaz lenne, akkor már régóta nem lennének jó tanárok. Márpedig, ha vki hivatástudattól lett tanár, neki ez az életpálya, akkor főleg fiatalon van benne egy bizonyítási vágy.

A mai magyar oktatás szar, ezt nem vitatja senki. Még ma is a 1910-'20-as évek oktatási modelljét tekintjük példának (persze ahhoz valójában köze nincs), meg hajtogatjuk a Nobel-díjasokat.
A jelenről senki nem beszél. Arról, hogy a tanári kar felét ki kellene rúgni a francba senki nem beszél. Az hogy fizetés emelés kell nem kérdés, aki nem alkalmas erre, az semmilyen fizetést ne kapjon, aki viszont igen, az kapjon sokkal többet...

Mr Long 2015.04.29. 14:41:20

@GERI87: A terulet resze a "zseb"-be valo is...

fhdgy 2015.04.29. 14:43:52

@GERI87: Igyekszem most nyugodtabban, az előbb nagyon fölkaptam az agyvizet.

Ne egy pillanatnyi állpotból indulj ki. Nézd a folyamatot, akkor jobban láthatod az összefüggéseket. Volt valamikor a háború előtt egy sláger, hogy "... havi kétszáz fix-szel az ember könnyen viccel...".

Ebben az időben a tanítók állítólag négyszáz pengőt kaptak, lakást, illetményföldet. Még emlékszem rá, hogy az ötvenes években a tanítóra felnéztek az emberek.

Aztán elkezdődött a tanárok fizetésének devalvalódása. Ezzel elindult egy kontraszelekció. Az eredmény látható.

Nos, ebből kellene kimászni!

Mr Long 2015.04.29. 14:43:56

@GERI87: Mivel ezt szemelyes sertesnek veszem legszivesebben szidnam a felmenoidet, de semmi ertelme nem lenne, az rajtad nem segitene.

soad1221 2015.04.29. 14:44:54

@GERI87: itt most a zseb alatt a tanári fizetést, vagy a korrupcióról beszélsz?
Egyébként fogadni merek, hogy a bizonyos 3 tanárból a nyugdíjba menő maradna még, a fiatal maradna és a 3-ik is egyértleműen maradna, ha a fizetés változatlan, de minden más feltétel iszonyatos sebességgel változna. Akkor nem vesztené el a hitét a hivatásában, és akarna tanítani....

de mondom továbbra is, a fizetést mindenképpen kell emelni - annak aki alkalmas erre a pályára. többitől el kell köszönni...

rumitom 2015.04.29. 14:48:14

@Bebbi: ha eleri a helyi jogosultsagot (nemetorszagban asszem 5 ev, angliaban talan 15 de nem vagyok biztos), akkor ugyanannyit kap, mint aki egesz eleteben angol letere minimalbert es/vagy minimal nyugdij hozzajarulast fizetett, vagyis a minimal nyugdijat. ami persze nem sok.

ha kimagaslo fizetessel mesz ki. es a befizeteseid utan mar 10 vagy 15 ev utan is tobb jarna, mint a minimalnyugdij, akkor megkapod a magasabb osszeget.

nyilvan ha 40 evig nominalisan tobb penzbol tobb nyugdijathozzajarulast fizettel, akkor tobbet is fogsz visszakapni.

a nyugati-eu's nyugdijak sem annyira menok ha also kozeposztalybeli fizetesbol elted le az eleted. ezert is koltoznek sokan olcsobb orszagokba, pl akar magyarorszagra is.

tovabba az elogondoskodas reven mindenfele hosszulejaratu befektetesi alapokba fektetni adokedvezmennyel sem hiszem hogy letezett 30 eve, igy van egy reteg aki csak az allamira szamithat. es magyarorszagon lesz is ez a reteg.

fajanka 2015.04.29. 14:51:28

@fhdgy: Nem Gyékényes. A másik.

Golf2 2015.04.29. 14:51:28

@Csore60: Segítség,nyelvtudás volt?

GERI87 2015.04.29. 14:54:28

@Mr Long (UK):

A kettő együtt vezet eredményre, maradjunk ennyiben.
Mindenesetre én jobban hinnék annak aki először a mélyreható rendszerszintű változtatásokra fókuszál, van kidolgozott terve! és utána kezd a fizetésekre rátérni....
Ne feledjük!: a remény a legfontosabb:
-ha a tanárok/leendő tanárok látják hogy az új rendszer eredményes és jó nekik is, meg a diákoknak is, akkor hajlandóak lesznek elviselni hogy a fizetés nem ugrik azonnal drasztikusan meg!
Ellenkező esetben gyanús hogy csak politikai haszonszerzésnek és aktatologatásnak nézünk elébe.

@soad1221:

"ez nem igaz... ez hivatás, ha igaz lenne, akkor már régóta nem lennének jó tanárok."

A "jó tanárok" és az ő "bizonyítási vágyuk" max annyiban lehet hatásos amennyiben a jelenlegi keret lehetőséget ad nekik, nem hinném hogy "gyökeres belső forradalmat" tudnának véghezvinni.
A lelkesedés nem elég, meg az sem hogy "felüket kibasszuk":) a helyükre kellenek mások, nem elég a dupla fizus jó képességű maradék..

bpetya75 2015.04.29. 14:57:11

@fhdgy:

Tudom. Miután megírtad a tippedet én is ránéztem. Lankócot találtam Gemencen is, de gondoltam, hogy akkor szó esett volna a Dunáról, így én is arra jutottam, amire Te.

fhdgy 2015.04.29. 14:59:19

@bpetya75: Nekem az volt a döntő, hogy Gemenc Lankóca részéről azt írta, hogy ártér, ott nehezen tudtam elképzelni Várdombot.

GERI87 2015.04.29. 15:00:07

@fhdgy:

Ki kéne.

@Mr Long (UK):

Felőlem.
Ők naivak vagy nagyon reménykednek.
Ahogy írták többen és többnyire elhagyják a pályát vagy nagyon bizonytalanok még...

@soad1221:

fizetésről.

fhdgy 2015.04.29. 15:03:20

@fajanka: Jártam többször is a csurgói gimiben. Az emeleten lévő, lépcsőket lezáró gömbök közül az egyiket a töredékeiből ragasztották újra. Ismertem a tettest, aki miatt az a gömb leesett a földszintre és ott pár darabra szétesett. Én egyébként a szomszéd kisváros gimijében értem.

soad1221 2015.04.29. 15:10:29

@GERI87: éppen ezért szar a magyar oktatás, ennyire hatásos, amit a "belső forradalmukkal" elérnek. Annyit ér, hogy tartanak rohadt jó órákat és a gyerekek megtanulnak tőlük sok mindent.

hogy a felét kibasszuk és a helyére kellenek újak.. persze. egyrészt ugyebár van tanárképzés, nem árt megnézni, kit nevelünk tanárnak... ez mondjuk 5-10 év után fog nagyobb mennyiségben jó tanárt kibocsátani magából, addig az van ami van. mondjuk eleve nem engedik ki mostantól az arra alkalmatlant.
Ezentúl nyilván nem rábökéssel lehet az alkalmatlant kirúgni, azt mérni kell. 1 hét alatt nem megy, erre kell 1 év, aztán fejleszthető-e, stb.. ez hosszú idő értelemszerűen. Viszont minden nappal csak tolódik a probléma, hozzákezdeni most kell. Eredményt 30 év múlva lehet látni.
A tanterv meg egy dolog, ez egy jó tanárnak nem lehet probléma :)

Hari Seldon 2 2015.04.29. 15:20:31

@GERI87:
Körülbelül körbejártátok a témát. Dragonlady és fhdgy arról beszél, hogy fizetésemelés kellene. Te meg azt, hogy az csak félmegoldás.
Igaz, hogy a pénz csak félmegoldás az oktatási koncepció megváltozása nélkül.
Kellene több pénz a béremelésre, de "azonnal" át kellene alakítani az oktatást. - A gyerekeket "GONDOLKODNI" kellene megtanítani, nem azokra a hülyeségekre, amikkel most nyomulnak.

soad1221 2015.04.29. 15:22:19

@GERI87: amit nem értek a dologban, hogy miért ne legyen az a fizetés megemelve?
ez éppúgy része ennek az egésznek, mint a többi amit már beszéltünk.
De nézzük az egészségügyet, az orvos és az ápoló fizetése maradjon ugyanez? Önmagában az ő fizetésemelésüktől nem fog változni semmi, ezt tudjuk. De ha nem emeled, akkor a hálapénz megszűnésének nincs esélye. Ha az nem szűnik meg, nincs semmilyen reform. akkor hogyan tovább?

Én azt gondolom, hogy ez a kezdeti lépések között kell, hogy legyen. És még sok más lépésnek is, persze a tanterv is. Aki kiesik a rostán, annak meg nem lesz több fizetése.
De rendes fizetés nélkül nem fogsz tudni erre a pályára csábítani megfelelő mennyiségű embert, és nem fogsz tudni visszacsábítani erre a pályára olyat aki elhagyta a fizetés miatt. Akkor meg marad a sok alkalmatlan, akit emberhiány miatt nem tudsz kirúgni..
Ez fontos kezdeti lépés, enélkül nem megy..

Observer99 2015.04.29. 15:27:48

@bpetya75:
Helyette, Berzence lesz az! :-)

fhdgy 2015.04.29. 15:28:33

@Hari Seldon 2: Azért ne felejtsd el, hogy a körülményekre is "kértem" pénzt.

bpetya75 2015.04.29. 15:33:41

@soad1221:

Mikor húszon pár éves fejjel újraolvastam József Attilától a Nincsen apám című verset. Teljesen egyet tudtam érteni Holger Antallal. Sajnos manapság nem sok Holger Antal van. Igaz, József Attilák sem tobzódnak, akik ha tanárnak nem is alkalmasak, de máshoz kiemelkedően értenének...

bpetya75 2015.04.29. 15:47:19

@Observer99:

Az már nem nagy távolság ;-)

MRN 2015.04.29. 15:55:47

@GERI87: Igaz, kevesen fizetnek sokat, de még azt is rosszul költik el (ne mondjam, ellopják). Ráadásul jelenleg úgy néz ki, hogy hiába vonnak el sokat, amikor arra kerül a sor, mégis a zsebedbe kell nyúlni, és amit benne hagytak, abból kell (kéne) megoldanod. Pl. az egészségügyben egyre inkább. Ha nem akarsz mindenre hónapokat várni, akkor mégy, és kifizeted a magánellátásban. Ha nem tudod, így jártál.
Ugyanilyen rosszul költik el az oktatásra szánt pénzt is. Képeznek egy csomó alkalmatlan tanárt (tisztelet a kivételnek), mert azért a bérért, amit keresni fog, ez van. Én meg gazdálkodjam ki a maradék fizetésemből a magániskolát, ha rendes oktatást akarok kapni a gyereknek? Nem megy.

GERI87 2015.04.29. 15:55:53

@Hari Seldon 2:

"Körülbelül körbejártátok a témát. "

Szerintem is.

@soad1221:

Én már leírtam mindent amit akartam, abban benne vannak a válaszaim.
Az EÜ-t múltkor kibeszéltük.

GERI87 2015.04.29. 16:00:31

@MRN:

"Én meg gazdálkodjam ki a maradék fizetésemből a magániskolát, ha rendes oktatást akarok kapni a gyereknek? Nem megy. "

Persze hogy nem megy, az öngondoskodás ilyen bérszinteken nem opció, a megfelelő állami újraelosztás, szabályozás a megoldás.
De hát, ha racionális vagy akkor nem vársz erre hanem lelépsz:)

2015.04.29. 16:11:09

@bpetya75: Ez nem eloitelet, hanem tapasztalat. Csak a posztkommunista orszagokban erzik ugy az emberek kiszolgalasara alkalmazottak hogy nekik az a feladatuk hogy kioktassak a hozzajuk fordulokat. Sajnos Mo.on ez ugy tunik meg mindig normalis dolognak szamit, pedig valojaban nem az.

soad1221 2015.04.29. 16:16:44

@GERI87: :) egyébként az ott slash?

SzZoole 2015.04.29. 16:18:05

Oszinte es legnagyobb tiszteletem a posztolonak,hogy megtette ezt a lepest 8-10 evel a nyugdijazasa elott.
Es egyben eleg szomorunak talalom,hogy mar nem csak a fiatalok,hanem mar az idosodo kozepkorosztalybeli ertelmisegiek is elhagyjak az orszagot az orvosok,apolok es mernokok utan mar a tanarok is erre kenyszerulnek.
Mi lesz meg ebbol......

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.29. 16:27:00

@Zoole[uk]:
Èn egyszerűen nem tudom megrteni hogy hogy van az hogy Magyarországon 50év felett megszünt embernek lenni az ember.

SzZoole 2015.04.29. 16:28:06

@fhdgy: A mai nap a Te kommentjeid minden dijjat visznek:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.29. 16:32:02

@soad1221:
Mert így van.
50 felett nem találsz munkát.

fhdgy 2015.04.29. 16:33:12

@Zoole[uk]: Egyszer majd jön a visszarendeződés. Ha lopók rájönnek, hogy nem jól mennek a dologok, mert nem lesz kitől lopni, akkor keresni fogják a megoldást. Ez olyan mint a járványok terjedése. Ha egy kórokozó túlságosan agresszív, akkor a saját fejlődésének lesz a gátja. Ha egy kórokozó kiírtja a potenciális egyedek 50 %-át, akkor már a saját sírját ássa. Állítólag 33% körül van az "optimum". Jajj, most legszívesebben letörölném ezt, mert hátha ötletet kapnak!

nemor 2015.04.29. 16:34:52

@maxval bircaman szerkesztő: Éhező ember Magyarországon nincs???????????????????????
Ha egyszer Magyarország felé jársz, szólj, körbeviszlek szívesen néhány helyen, ahova hordjuk a kaját. Sajnos nem tudunk eleget :(

fhdgy 2015.04.29. 16:36:13

@Zoole[uk]: Miért? Azért, mert oktatás és tudás párti vagyok? Bárcsak még többet tudhatnék, hogy tenni is tehessek érte. Sajnos nem vagyok tanáralkat. Én csak azokat tudnám tanítani, akik maguk is nagyon szeretnének tanulni.

soad1221 2015.04.29. 16:39:23

@diggerdriver: ja, hogy így... ok... kicsit értetlen voltam
ennek oka egyszerű: egy középkorú ember megfelelő tapasztalattal adott területen sok pénzbe kerül. elvégzi helyette egy fiatalabb, több munkát, kevesebb pénzért. a minősége már kérdéses, de ez nem számít.
munka meg összességében nincs annyira sok, hogy az ő munkájára is legyen szükség.

SzZoole 2015.04.29. 16:40:50

@diggerdriver: En meg aztan vegkep nem,mert meg csak 41 leszek es 35 voltam,amikor en leptem,ja es nem vagyok ertelmisegi:)))
Viccet felre teve,nekem csak sejtesem van rola,hogy miert nem kell egy 54 eves 31 eves szakmai multal rendelkezo jolkepzett,tapasztalt tanar es miert kell egy olyan aki a tanarkepzo foiskola 4-5 evet csak vegig sz...va-b@...va vegig seggelo,urrambatyam akarkije,de ez csak egy sejtes.
Es,hogy honnan sejtek ilyeneket,ne feledjuk nyiregyhazi vagyok es ott van egy tanarkepzo foiskola,nagyon jol ismertem hogy mik folytak a kollegium falai kozt

soad1221 2015.04.29. 16:40:59

@Zoole[uk]: a válasz könnyű, még 3 év fidesz, 4 év jobbik, aztán majd meglátjuk... :)
egyébként lesz visszarendeződés, hosszútávon ez így van.. arra nem fogadok, hogy ennek hasznát én is látni fogom, de lesz :)

fhdgy 2015.04.29. 16:42:50

@Zoole[uk]: Még egy dolog: Ma is, már éppen nyugdíj előtt, szeretem és tisztelem a tanáraimat. Nélkülük sokkal, de sokkal kevesebb lennék. Őszintén mondom, hogy elborzadok, mikor oktatás és tanár ellenes kirohanásokat olvasok, itt a Határátkelőn is. Milyen lehetett ezeknek az embereknek az iskolában. Biztos valami rettenetes dolog. De hogy, nem értem! Én sem voltam igazán jó diák, de hogy rettenetes lett voln, hát azt nem hiszem!

kardio1 2015.04.29. 16:48:35

Nem értem a posztolo logikàjàt: elvesztette az iskolàjàban az àllàsàt és ha jol értettem, nem volt baja a tanàri fizetésével, a munkàja a hivatàsa, és elégedett is a hivatàsàban nyùjtott teljesitménnyel. Miért az a következô lépés, hogy elmegy Angliàba valami teljesen màst csinàlni? Nem igaz, hogy nincs Magyarorszàgon màshol tanàri àllàslehetôség.
Azon a mondaton pedig, hogy "nem én hagytam cserben a hazàmat, hanem ô engem", mindig megakadok. Egyszerûen nem tudom értelmezni. Egyrészt nem gondolom, hogy a megélhetése, karrierje stb. miatt külföldre tàvozo elàrulnà Magyarorszàgot, màsrészt az embert a hazàja nem hagyhatja cserben. A haza, legalàbbis nekem, egy érzelmi ,kötôdést jelent. ez egy közösség, amihez a nyelv, a kultùra, a közös mùlt, a szokàsok, a "félszavakbol is megértjük egymàst" köt. Nem egy személy, vagy egy intézmény, aki cserben tudna hagyni. A politikusokat is olyan divat lett szidni manapsàg. dehàt ôk azok, akiket a vàlasztopolgàrok megvàlasztanak, mert pontosan azt az àlmot kinàljàk megvételre, amit a többség akar. Allamférfi, aki ennél messzebbre làtna, meg ritkàn terem.

FutureFry 2015.04.29. 16:49:02

@qkuc: Erről a “mi lesz a nyugdíjjal”-ról nekem mindig ez a mondás jut eszembe (ismétlem magam):
“I have saved enough money to live comfortably for the rest of my life as long as I die by next Tuesday”

SzZoole 2015.04.29. 16:52:27

@soad1221: Es ha visszarendezodik es lavaltjak,valahogy ezt a felcsapasos rablobandat,azutan meddig fog tartani helyretenni azt az orszagot?
Hiszem mar igy is merhetetlenul nagy kart okoztak,nem?

2015.04.29. 16:57:33

@Saman: Remelem nem veszed sertesnek - szerintem elonyere valtozott a stilusod, kivetelesen ertettem mindent amit irtal (sot egyet is ertettem vele :))).

soad1221 2015.04.29. 17:07:46

@Zoole[uk]: mit jelent így a helyretenni? Ha elkezd a középosztály újraépülni, akkor az azt jelenti, hogy van normális, kiszámítható gazdaságpolitika, van minden közszolgáltatás elfogadható szinten, és van rá kereslet illetve anyagi fedezet a nem közszolgáltatásokra...
Ez nem háború, hogy romeltakarítás után építeni kelljen. A visszarendeződés maga a helyretevés, hogy ilyen szép szót kreáljak.. :)
Meg ilyen távlatokban a nagy kárnak sincs már különösebb értelme, hiszen mihez képest.... de abbahagyom a sci-fit :)

kardio1 2015.04.29. 17:09:10

@puhacica: Ugyanolyan szinvonalù lakàsban éltek, mint Bp.-en és ugyanolyan dolgokat engedtek meg magatoknak? Ha igen, akkor most megleptél. Ugy tudtam, hogy a lakhatàs nagyon dràga Londonban.

SzZoole 2015.04.29. 17:12:47

@fhdgy: Tolem biztos,hogy nem olvastal ilyeneket.
Az en apam is egy nehezipari egyetemet vegzett kozepiskolai tanar volt,meg el szerencsere es nyugdijas (76).
Nekem csak egy tanarom volt akit nagyon nem szerettem,az mindig azt mondta,hogy belolem soha nem lesz semmi,meg hogy a bortonben fogok rohadni,mint a nagybatyam,aki azert volt bortonben mert amikor elvalt nem fizette a gyerektartast es azert is mert K.M.K volt.
Nem igy lett.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.29. 17:15:41

@fhdgy:

400 pengő egy tanárnak? Ez teljesen kizárt. Ez legfeljebb egyetemeken, főiskolákon volt, ott sem kaptak ennyit az egyszerű tanársegédek. Az egyetemi tanárok igen, ők biztosan.

Van egy érdekes könyvben, Mo. társadalompolitikai története, ez azon kevés könyveim egyike, melyet elolvasás után nem dobtam ki, de most messze vagyok a könyvtől. Viszont nagyjából emlékszem a számokra.

A 200 pengő fix dal onnan van, hogy 200 pengő havi jövedelem már belépést jelentett az alsó középosztályba. A tanárok már ott voltak, ennyi körül kerestek (de semmiképpen sem a dupláját!), míg egy gyári szakmunkás 120 körül. A fizikai munkások között csak egyes elitszakmák keresték meg a 200-at, pl. a nyomdászok, írógép-szerelők, stb. A betanított munkások és segédmunkások meg 80 körül. A mezőgazdasági munkások meg alig 40-50 körül.

Az állami felsővezetők és általában az állami alkalmazottak akkor jól kerestek. A miniszterek 1000 pengő körül kerestek. Ez kb. a kisebb bankok vezetőinek fizetésével volt azonos. Horthy havi fizetése 5000 pengő volt, ennyit csak a nagy bankok és gyárak ügyvezetői kerestek.

Természetesen a tőkejövedelmek élvezőinek ennek a sokszorosa is lehetett a jövedelme. A kor leggazdagabb embere Chorin Ferenc volt, aki rendszeresen évi félmillió pengős jövedelem után adózott! (1944-ben sikeresen le is tudta fizetni a Gestapót, és Auschwitz helyett Svájcba távozott.) Hasonló a főnemesi nagy földbirtokosok esete, ők is 200-300 ezer feletti jövedelemmel rendelkeztek éves szinten.

Az én anyai nagyapám 300 körül keresett, ez nagyon magas fizetésnek számított. Ő pénzügyőr nyomozó volt, azaz szintén államigazgatás. Egy átlag tanár nem kapott ennyit. A pénzügyőrség fegyveres testület volt, s a fegyveres testületek alkalmazottai eleve jól kerestek.

SzZoole 2015.04.29. 17:18:36

@soad1221: De hat mindenhol azt olvasom/hallom,hogy a kozeposztaly egyre jobban tunik el.

Határátkelő 2015.04.29. 17:19:38

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor nyilván azért költ a kormány idén nyáron 3 milliárd forintot a gyermekétkeztetésre, és azért mondja azt a Gyermekétkeztetési Alapítvány, hogy 9 milliárd kellene, hogy minden magyar gyerek legalább naponta egyszer (!!!) meleg ételhez jusson akkor is, ha nincs iskola.

És nyilván egy felmérés szerint ezért volt 2013 elején 30-40 ezer éhező gyerek Magyarországon. (Ha javult is a helyzet, nyilván teljesen nem szűnt meg.)

figyelo.hu/cikkek/383609_gyermekehezes__sulyosabb__mint_gondolnank

Ezt most hirtelen 2 perc alatt gugliztam ki, de ha még rászánok pár percet, biztos lehetne ennél részletesebb és frissebb elemzést is találni.

soad1221 2015.04.29. 17:20:53

@fhdgy: nem tudom, hogy én is bele esek-e ebbe a körbe, de a helyzet objektíven nézve ez: a magyar oktatás és a magyar tanárok által nyújtott teljesítmény nagyon szar.

A gond amit már többször leírtam, hogy rettenetesen felhígult ez a pálya. Azt a kb 10 tanárt fel tudom sorolni, aki erre a pályára alkalmas.. részük csak volt, mert már vagy nem él, vagy nyugdíjas.

Mindemellett én mindig szerettem iskolába járni, sok tanárt bírtam is, és csak pár tanár volt akinek az óráját gyűlöltem.
De kevés volt az igazán jó, sajnos...

Határátkelő 2015.04.29. 17:22:25

@maxval bircaman szerkesztő: Ja, és nyilván azért nyilatkozta tavaly decemberben Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, hogy "fel kell számolni a gyermekszegénységet és a gyermekéhezést Magyarországon", mert az nincs, ugye?

"Ahhoz, hogy az emberek ne érezzék magukat folyamatos bizonytalanságban a saját jövőjük felől, hogy azt érezzék, akármi is történik, van biztos hátországuk, vannak megtakarításaik, különösebb baj nélkül át tudják vészelni a nehéz időket, például az kell, hogy a gyermekszegénység vagy gyermekéhezés eltűnjön Magyarországon – mondta a miniszterelnök." Ez a kormany.hu-n, a kormány hivatalos oldalán jelent meg.

www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/fel-kell-szamolni-a-gyermekehezest-magyarorszagon

soad1221 2015.04.29. 17:27:41

@maxval bircaman szerkesztő: ezzel az a gond, hogy amire Te gondolsz az a 3-ik világbeli szegénység/éhezés, de a fejlett világban is érvényes ez a fogalom.
Kérdés, hogy minőségi vagy mennyiségi éhezésről beszélünk-e.
A mennyiségi amit gondolom Te vitetsz, az is van, akkor éhezik vki, ha a napi energiabevitel nem fedezi a szervezetnek a fenntartáshoz, illetve gyerekeknél a fejlődéshez szükséges mennyiséget.Mindkettő van jelen Magyarországon, a minőségi kifejezetten nagy számban.

soad1221 2015.04.29. 17:29:27

@Zoole[uk]: jelenleg igen, de lesz visszarendeződés idővel... most a szarabbik irányba haladunk :)

nemor 2015.04.29. 17:31:11

@maxval bircaman szerkesztő:

Aha.... jó rendben :-) bocs hogy szóltam :-)
Most állok be azok közé, akik hozzád többé soha (félre ne érts, a perverziót és annak vádját egyaránt jól tűröm, de a tények meghamisítását azt NAGYON nem), pusziiiii :-)))

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/hazteletszinv/hazteletszinv.pdf

SzZoole 2015.04.29. 17:41:00

@soad1221: De mikor???
Lasd a mai posztolo,Ö sem akart lejebb csuszni,ezert lepett.
Vagy mi,2009-ben a havi bevetelunk 300-400 ezer Ft. kozt volt,ebbol kb.230-240 ezer volt hivatalos,tehermentes 3 szobas lakasunk volt es egy Toyota Avansis amire 26 ezer volt a havi torlesztonk,normalis munkank volt mindkettonknek,szoval annyira nem voltunk csorok es megis leptunk.
Itt is lassan felepitunk mar valamit,gondolod mi visszafogunk menni???
Nem hiszem,egy jo darabig biztos,hogy nem:)

GERI87 2015.04.29. 17:43:44

@soad1221:

Nem:) de kapsz még egy esélyt;)

soad1221 2015.04.29. 17:48:53

@Zoole[uk]: ok, azért jövőbelátó én se vagyok, jó???? :)

Most nem tervezed, sőt teljesen lehetetlennek tartjátok, teljesen nyilvánvaló. De nem tudod mi lesz 5 év múlva, mi lesz 10 év múlva, vagy 20 év múlva. Mielőtt kimentetek akár csak 5 évvel előtte gondoltad, hogy Te Angliában fogsz élni?
Azt aláírom, hogy most nem lenne sok értelme, de mind itt, mind ott változhat mind a gazdasági, mind a politikai, mind a mindennapi megélhetésetekben a helyzet, hogy mégis így lesz ..

mielőtt teljesen agyamentnek néznél, most én se ilyennek látom az irányt... :)

GERI87 2015.04.29. 17:50:02

@diggerdriver:

Találsz...multinál...gyárba.

@maxval bircaman szerkesztő:

Vagyis a szorzó nagyjából 1000-szeres....
200 pengő = 200.000 mai Ft.

soad1221 2015.04.29. 17:50:43

@GERI87: akkor legyen lemmy
és most áruld el, szar szemem és nincs kedvem találgatni :D

soad1221 2015.04.29. 17:55:16

@soad1221: najó, esetleg izzy vagy gilby, hátha jól céloztam, csak nem talált.. :)

kardio1 2015.04.29. 18:12:37

@Hari Seldon 2: Csak nehogy ùgy alakitsàk àt, amilyen itt az iskola: elvileg gondolkodni tanit, meg kreativnak lenni, de sokszor ez azt jelenti, talàld ki, amit a tanàr gondolt. Ha azt visszaadod, kreativ vagy... Màsfelôl tényanyag ismerete nélkül gondolkodni sem lehet.

puhacica 2015.04.29. 18:12:52

@kardio1: Pesten egy kb. 40 m2-es garzonban laktunk, az itteni studiolakas se kisebb. szoba-konyha-furdoszoba. amiket megengedunk magunknak: egy-egy etterem, pub hetvegenkent, kirandulas, csavargas a varosban, fotozas. ezek nem olyan elerhetetlen dolgok.
ez a lenyeg, ami miatt szerintem sokan felkotik az utilaput es amit meg tobben kerdojeleznek meg: ket ember minimalberbol normalisan tud elni Londonban is. sporolasra ugyan mar nem sok marad, de kulonbseget kell tenni, hogy valaki elni jon ide, vagy gyujteni.

SzZoole 2015.04.29. 18:15:53

@soad1221:
" ok, azért jövőbelátó én se vagyok, jó???? :)"
Miert nem,az is olyan,mint az idojarasjelentes;Ma napsuteses,meleg ido varhato,de az is elofordulhat,hogy beborul esik az eso es lehul a levego.Erted nem?:)))
Egyatalan nem nezlek agyamentnek,csak beszelgetunk normalisan,neha egy kis viccet beleszove a mondandonkba.
A jovot meg senki nem tudja elore,meg Luk Szkajvoker sem:)))

puhacica 2015.04.29. 18:19:53

@puhacica: ja, az kimaradt, hogy otthon is ilyen programjaink voltak, nincsenek koltseges hobbijaink.

kardio1 2015.04.29. 18:20:53

@soad1221:Hovà akarod visszarendezni a dolgokat? Olyanra szeretnéd, mint Gyurcsàny alatt volt? Vagy mint Horn vagy Antall idejében? Vagy mint Kàdàr vagy Rákosi alatt? Vagy mint Horthy idejében? Mit jelent igazàndibol a visszarendezés?

wombi73 2015.04.29. 18:21:22

@Csore60: Igen, a nyugodtsag az, ami minden egyebet szinte elfeledtet itt Londonban.... En 41 evesen, tok egyedul, az ismeretlenbe indultam el egy hatalmas boronddel es egy hatizsakkal. En is dacbol es haragbol, mert en is ugy erzem, hogy cserbenhagyott a hazam. Diplomas mutargy restauratorkent, egyetemi oktatasi tapasztalattal, restaurator muhelyek szervezesevel, vezetesevel es a rengeteg restauralt mutargy utan feladtam Magyarorszagon a kinlodast. Mar nem volt ertelme. Evrol evre szuntek meg a lehetosegek, lett egyre kevesebb a penz. Viszont az idegeskedes, a szomorusag meg egyre tobb. A kilatastalansag erzese.... En is valtottam, nekem is mondtak, hogy bator vagyok... En meg hozzatettem, hogy "es csalodott".... De itt nyugodt vagyok, nem vagyok depresszios es bar meg csak fel eve vagyok itt, cseppet sem hianyzik az a masik orszag, ahol eddig eltem. Sot, ha a rra gondolok, hogy majd karacsonykor megyek a csaladom miatt, hat kiraz a hideg. Nem akarom ujra latni a boldogtalansagot es a szurkeseget. Nem akarom, hogy minden ujra arra emlekeztessen, hogy elvettek 25 evet az eletembol... En mindenkinek azt mondom, nem konnyu, de induljon el. :)

soad1221 2015.04.29. 18:22:21

@GERI87: na a motley most tuti nem jutott books eszembe :)

kék madár 2015.04.29. 18:27:23

@nemor: ha valaki leirja, hogy faj a fule, maxval megjelenik es meg fogja magyarazni, hogy rosszul tudja, nem a fule faj, csak elsozta az ebedjet.

kardio1 2015.04.29. 18:29:16

@puhacica: Nem tàmadàsként kérdezetem, amit kérdeztem, csak tényleg meglepôdtem. Dehàt a sajàt tapasztalatok az igazàn értékesek. Köszönöm.
En àllami szféràban dolgozom, nekem a fizetésem ugyanannyi lenne Pàrizsban, mint itt, és nagyon nem ugyanazt tudom belôle megengedni magamnak. Anglia esetében is vsz. nem Londonba, hanem vidékre mentem volna, mert a helyzetem hasonlo lett volna. Nyilvàn a szakmàtok miatt nektek a fôvàros jo igazàn, de sok magyarorszàgrol kiköltözônél gondolom, hogy lehet, egy vidéki vàrossal jobban jàrtak volna, mint Londonnal, màr a megélhetés terén.
Es most mit dolgoztok egyébként?

kardio1 2015.04.29. 18:30:55

@kék madár: Es milyen igaza lesz! :))

Csore60 2015.04.29. 18:33:42

@Golf2: Nos, segítség volt, itt él egy barátnőm, nála vendégeskedtünk 1 hónapig, míg lakást tudtunk bérelni. Ezért örökké hálás leszek neki. :) A párom jól, a lányom kiválóan beszél angolul. Én valamennyit értettem, de nem beszéltem. 6 hónap alatt én fejlődtem a legtöbbet, mert nekem aztán volt hova. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.29. 18:45:01

@Határátkelő: S te elhiszed a politikai beszédeket? Akkor a húsvéti nyuszinan is hiszel...

Határátkelő 2015.04.29. 18:48:01

@maxval bircaman szerkesztő: Tudod mit, ha mindarra, amit belinkeltem ennyit tudsz reagálni, akkor teljesen feleslegesen fárasztjuk itt egymást. Szánalmas.

kék madár 2015.04.29. 18:51:45

@maxval bircaman szerkesztő: nem veszed eszre azokat az ordito ellentmondasokat, amikbe kevered magad? Hamar Orban is beszel rola, es betiltjak, rejtegetik az etelosztasokat, akkor valoszinuleg nagyon sulyos a helyzet. Volt mar, hogy egy gondolatmentetet kovetkezetesen vegigvittel? De ez csak koltoi kerdes volt, ami oszinten erdekel:
Ha valaki aki etelt hord az ehezoknek, es leirja, hogy Magyarorszagon eheznek, az A) hazudik B) suket es vak C) tobb es valos tenyekre tamaszkodik mint te es... hat nem is tudom, az megse lehet, hogy ne neked legyen igazad.

Shanarey 2015.04.29. 19:07:16

@kék madár:

Birca régóta Bulgáriában él, és a tudása Magyarországról elavult.

Amúgy pedig ő azért írogat be ekkora ökörségeket, mert ő egy troll, és a reagálások éltetik. Nézz utána kicsit hogy is működik máshol, és te is megérted.

Shanarey 2015.04.29. 19:09:13

Egy kis off, mennyire jó is egy Magyar útlevél.

www.passportindex.org/byRank.php?ccode=hu

kék madár 2015.04.29. 19:10:10

@Shanarey(England): az elsot nem ertem, nekem is elavult a tudasom a kvantumfizikarol, nem is tartok belole eloadasokat.:)

2015.04.29. 19:10:41

Sajnálom csóri tanárokat. Mo.-n mazo hajlamokkal kell rendelkezned ahhoz, hogy ezt a pályát válaszd. Szar fizetés, motiválatlan, semmirekellő diákok; a magyar társadalom és állam pedig kb. egy szinten kezeli a wc pucolókkal. Hiszen csak be kell menni az iskolába, le kell adni az órákat, nyáron 3 hónap szabi, és a többi finomság. Aki motiváltan indul neki a pályának, az is előbb-utóbb kiég. Mindezt meg kell fejelni a színvonaltalan és életképtelen magyar oktatási rendszerrel, és kész a teljes gazdasági katasztrófa.

Ha nem fizetjük meg a tanárokat, ha nem fektetünk a jövő generációba, mitől is várnánk itt fejlődést? :(

catnip cupcake 2015.04.29. 19:13:16

@Zoole[uk]: "Es,hogy honnan sejtek ilyeneket,ne feledjuk nyiregyhazi vagyok es ott van egy tanarkepzo foiskola,nagyon jol ismertem hogy mik folytak a kollegium falai kozt"

Szintén kelet-magyarországi vagyok és emlékszem, hogy a nyíregyházi főiskolának nem volt valami jó híre régebben, amikor még sima tanárképző volt.

Egy (kissé városi legenda szagú) történet jut erről eszembe, amit valamikor a 90-es években hallottam: egy helyi valaki mondta a fiának, hogy "nem baj fiam, hogy nem vettek fel autószerelőnek, majd mész a nyíregyházi főiskolára". :)

2015.04.29. 19:19:04

@Hari Seldon 2: Szerintem az nem honvágy, mert nem a hazád hiányzik, hanem az emlékeid, meg a szociális hálód. Aztán lehet, hogy rosszul látom.

Shanarey 2015.04.29. 19:23:25

@kék madár:

Nos akkor ha mégis troll akarsz lenni, eme döntésedet, netán revideálnod kell.

:-)))

2015.04.29. 19:25:20

@Mr Long (UK): Mo. -mint tudjuk- Budapest centrikus, sajnos. Tételezzük fel, hogy te élsz valami kisvárosban, és átköltözöl Debrecenbe, mert ott lenne munka. Viszont hiába keresel többet, ha több a kiadásod is, hiszen ott már nem annyid lesz az albérleted, mint ahonnan eljöttél. Ha egyáltalán kereshet többet. Közalkalmazotti tábla szerintem rájuk is vonatkozik, az meg nem arról híres, hogy kitömi a dolgozók zsebét. Abban igazad van, hogy dobozt pakolni jobb az éhhalálnál, más kérdés, hogy megéri-e, nem öli-e meg a lelkedet.

2015.04.29. 19:32:28

@Cascabel: Bezzeg te senkit sem sértegetsz, ugye? ;)

MagyarJoe 2015.04.29. 19:37:09

Na szoval, ha egy angol vagy ír emigralni kenyszerul, akkor tudomasul veszi, hogy otthon nem tudott megelni es tovabb lep. Ennyi.

Nem ertem mi ez a folytonos "elarult, cserbenhagyott a hazam" szoveg.
A posztolonak sok sikert Albionban, a muzeumok ingyenesek :)

2015.04.29. 19:40:15

@fhdgy: Akkor mi már rég a föld alatt leszünk. Ha egyáltalán bekövetkezik...

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.29. 19:45:47

@Zoole[uk]:

az a helyzet, hogy ezt most ide KELL tennem:-):-):-):-):-):-)

m.youtube.com/watch?v=12k3uyJ02Ws

Shanarey 2015.04.29. 19:47:48

@MagyarJoe:

Ennek a szövegnek az okát, a Magyar himnuszban és a Szózatban keresd.

fhdgy 2015.04.29. 19:48:13

@Zoole[uk]: Persze, Tőled nem olvastam, nem is rád vonatkozott.

MagyarJoe 2015.04.29. 19:54:32

@Shanarey(England): hat igen, valamelyik 80as szilveszteri radiokabareban volt: .... aldd meg a magyart jokedv el, boseg el :)

négyzet 2015.04.29. 19:55:44

Hát ez elég rossz. 31 év hivatásszerű tanárkodás után nulla megbecsülés, lehetőség. Az azért sejthető, hogy ahol sikeres az oktatás, az azért olyan, mert a tanári pálya megbecsült, az arra érdemes tanárokat megfizetik, megbecsülik. Kár, hogy a posztoló nem beszél idegen nyelveket, mert talán lenne esélye tanítani akár magánúton is külföldön.

SzZoole 2015.04.29. 19:58:57

@catnip cupcake: Nos,mielott meg teljesen befeketitenem a foiskolat azert azt kell mondjam,hogy nem minden tanuloja volt olyan.
De a csutortoki bulikrol nem tudok elfelejkezni anyira hirhedtek voltak:)))
En nem hallotam arrol az urban legendrol,de volt egy masik mondas viszont ami igaz volt akkoriban;Ha az ember akart egy kobor numerat,ingyen,akkor nem kellet kupiba mennie eleg volt csak a foiskola bulijan megjelenni:)))
Hej,de sok szep emlekei vannak abbol az idobol.....

DieNanny CH 2015.04.29. 20:00:01

@soad1221:

Bár kevesebb a gyerek valóban, viszont sokkal több problémával. A családok megváltozott szerepe miatt több gyerek szorul speciális oktatásra. Tv-t nézők között több a beszédhibás, emiatt több logopédus kell stb. Én ezt gondolom.

fhdgy 2015.04.29. 20:04:05

@Philosoraptor: Nagy valószínűséggel igaz!

morsels (törölt) 2015.04.29. 20:04:26

@kardio1:
Ez egy erdekes kerdes es latod pont az ilyen kerdesek miatt tartalak elfogultnak.

Probaljuk meg ugy, hogy maskepp nezzuk. Lehet?

Naszoval egy fejlettem demokraciaban Orban Viktornak le kellett volna mondania 2002 utan... de ha akkor nem, akkor 2006 utan mindenkepp.
Az is igaz, hogy egy fejlettebb demokraciaban Gyurcsanynak is le kellett volna mondania az oszodi beszed utan, de egyk sem tortent meg.

Namost szerintem a baloldal nem lett volna semmivel sem jobb, ha Gyurcsany akkor lemond, azt meg sosem tudjuk meg, hogy mlyen lett, lehetett volna a Fidesz, ha Orban lemond.

Ami most van, az ezeknek az eredmenye, amibol nincs igazan kiut (igazabol semmibol nincs kiut, minden valaminek a kovetkezmenye es a lehetosegek is azokbol adodnak), inkabb csak kenyszerpalya.
Szoval Orban sem nagy volumenu allamferfi, mint ahogy Gyurcsany sem lenne kepes ezt a kenyszerpalyan egy varazsbottal megvaltoztatni.

Szerintem a visszarendezodes nem egy horthy, rakosi, kadar, antall, horn, gyurcsany rendszert jelent, hanem egyfajta nullarol kezdest, egy igazi rendszervaltast.
Aztan hogy ez a visszarendezodes mit jelent... ahhoz eloszor a nullara kell eljutni.

Szerintem.

SzZoole 2015.04.29. 20:08:10

@~~Babette~~: Regi nagy kedvenc:)))
Nezd meg ezt,ez is van olyan jo.

youtu.be/5LaXTz-CpBA

SzZoole 2015.04.29. 20:17:14

@catnip cupcake: Ezt nezd meg es figyeld a szoveget,mert az utolso szoig igaz.
SZOKIMONDO SZOVEG!!!!!!!

youtu.be/rWUASjT-_RU

Csore60 2015.04.29. 20:19:17

@bpetya75: Ne gyötörjétek a Google-t, megmondom. Lankóc a horvát határ közelében van. A kérdéses település pedig Csurgó. :)

fhdgy 2015.04.29. 20:27:18

@Csore60: Győr Klára nevű kollégád nem volt véletlenül?

soad1221 2015.04.29. 20:27:58

@kardio1: dehogy. Ezt egyfajta tarsadalmi vissza rendezodesnek ertsd. A kozeposztaly az ami egy orszagot mukodtet,ennek Kell ujjaepulnie..

**mimi** 2015.04.29. 20:36:40

@~~Babette~~:
és megjött Obivan bácsi is :)))))))))))))))

2015.04.29. 20:42:36

@soad1221: Mo.-n inkább gyilkolják a középosztályt, mint építenék. Szóval arra még várhatsz egy darabig, hogy itt erős középosztály lesz.

Csore60 2015.04.29. 20:47:57

@fhdgy: Nem volt szerencsém a hölgyhöz.

catnip cupcake 2015.04.29. 20:51:48

@Zoole[uk]: Jaj, ez elég súlyos, minden értelemben.

Kész szerencse, hogy amikor én voltam egyetemista, nem volt még YouTube és efféle úri huncutságok (na nem mintha valami nagy partiállat lettem volna). A szakdolgozatomat is Windows 3.1-es gépen írtam és 5 1/4" floppy-ra mentettem:)

Bal 2015.04.29. 20:51:49

@MRN: igen, az emberek hoznak rossz befektetési döntéseket, de sajnos ez senkit sem mentesít a következmények alól. Kisvárosban házra nyakig eladósodni olyan, mint mongol államkötvényt venni. Persze mivel előbbit sokan csinálják, számíthat a sorstársak szimpátiájára.

Csore60 2015.04.29. 20:53:16

@wombi73: Nos, a legjobbakat kívánom a továbbiakban is! Irigylésre méltó a foglalkozásod, mindig is csodáltam a restaurátorok munkáját... Valami szépet, fontosat megmenteni az enyészettől, visszaadni egy tárgynak, műalkotásnak a szépségét, épségét, igazán nagyszerű. Milyen kár, hogy a tehetséges, hivatásukat értő, szerető emberek ennyire nem kellenek.

soad1221 2015.04.29. 20:53:58

@Philosoraptor: nem is mondtam,hogy ez most lesz:) de elobb-utobb megtortenik...

33621 2015.04.29. 20:57:14

@Jess G: Szerintem 50-től 80+ig már csak pihenni kellene!:-)

SzZoole 2015.04.29. 20:59:14

@catnip cupcake:
"A szakdolgozatomat is Windows 3.1-es gépen írtam és 5 1/4" floppy-ra mentettem:)"
Na,ezzel nekem semmit nem arultal el,ehez a temahoz teljesen huje vagyok:)))
A flopyra emlekszem,hogy az talan a '90-es evek masodik feletol voltak,de ez sem biztos.

2015.04.29. 21:07:47

@soad1221: Nekem ez kicsit olyan LSD lázálom. Mint Mo. felemelkedése. Te abból indulsz ki, hogy lesz egy holtpont, ahonnan már nincsen hova lejjebb menni. Realistának tartom magamat, én szerintem miután elértük a holtpontot, már nem lesz miből visszajönni, mert nem lesznek meg hozzá a szükséges források, és az akarat. Ahogy most sincsen meg. Mármint az akarat. :)

kék madár 2015.04.29. 21:14:04

@Shanarey(England): inditok is egy blogot bircaandthequantumphysicsexpert.blog.hu cimmel.

wombi73 2015.04.29. 21:24:20

@Csore60: Koszonom szepen, kedves toled es neked-nektek is legyen igy :)... Es tenyleg szep a hivatasom, szep es nehez,,, Keresnek mindenhonnan Europabol, itt Angliaban is van mar restauralas az idosgondozas melle, szoval nem panaszkodhatok :) Es akit gondozok, a bacsi is engedi, hogy nala is restauraljak vagy csinaljak sajat alkotasokat.. Hat nem ezerszer jobban alakul itt, mint amive Magyarorszagon valt a munkam az utobbi par evben? Nem ezerszer jobb ez a stresszmentesseg, mint a magyarorszagi megalazo fizetes az utolso 2 evben? Hat de :)

wuaaa 2015.04.29. 21:34:39

@Csore60: Köszi a posztot. Örülök, hogy így alakítottátok az életeteket. Jó volt olvasni, mert már az elejétől happyend szaga volt.. :)

@wombi73: Szuper ! :)

kék madár 2015.04.29. 21:37:04

@Csore60: legy szives ne talald ki, hogy hol nottel fel, vard meg amig egy nalunk sokkal muveltebb kommentelo tarsunk ideaig er az olvasasban es megmondja neked.

KoNor_engineer 2015.04.29. 21:43:44

@Philosoraptor: "Realistának tartom magamat, én szerintem miután elértük a holtpontot, már nem lesz miből visszajönni, mert nem lesznek meg hozzá a szükséges források, és az akarat."

Pontosan! Én mondjuk el nem tudnám képzelni, hogy a még 3 évnyi Fidesz után jövő 4 éves Jobbik ciklust követő Mszp/Dk csapat bármiben is másabb/jobb lenne, mint a múltbéliek, meg a közeljövő kormányok. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy a híg fosból ne a takonyszerű fosba lépjen ez a jobb sorsra érdemes ország. Mert fontos megjegyezni: nem az országgal (hegyek-völgyek, tavak-folyók) van a baj....

Mrs. Clayton 2015.04.29. 22:08:55

@33621: ja, hogyne
en szivem szerint soha nem dolgoznek, utalok dolgozni, amikor tehetem nem is csinalok semmit, csak fizetesemelest kerek
egyebkent meg dolgozzanak a szegenyek...

Csore60 2015.04.29. 22:29:55

@kardio1: Nem Londonban élünk, a lakás kicsit kisebb, mint otthon, de 3 hálószoba, 1 nappali, meg ami kell. És az a szomorú, hogy többet engedhetünk meg magunknak, mint otthon. A párom élelmiszer mérnök, konzervgyárban dolgozott havi 130 ezerért minőségbiztosításban. Röhej. Én heti kb 35 órát dolgozom itteni minimál órabérért, és kb kétszer annyit keresek, mint otthon. A múlt héten 250 font volt a fizetésem, a szerényen számolva 100 ezer forint. De még mindig tanítanék, ha lehetne. Sokan felvetették, miért nem mentem másik állásba otthon. Pedig kifejtettem. Nem akartam bizonytalanságban tölteni az életemet. Sem anyagi, sem egzisztenciális értelemben. Még mindig meggyőződésem, hogy a közoktatásban komoly elbocsátási hullám jön. Nem akartam mindezt megint végigcsinálni.

Csore60 2015.04.29. 23:07:18

@kék madár: :) Vannak, akik bizonyára jobban tudják nálam, hol nőttem fel, milyen vagyok valójában, és mi miért történik velem. Így szokott ez lenni. Általános divat nálunk az ítélkezés, kioktatás. Hát Istenem, ilyenek vagyunk. :) Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik mindent tudnak. A 2. szabályuk, hogy mindent JOBBAN tudnak, a 3. pedig, hogy azt tudják a LEGJOBBAN, amiről gőzük sincs. :D

kék madár 2015.04.29. 23:11:52

@Csore60: egyik kedvencem errol Obudan a Siposban amikor eloetelt rendeltem a pincertol: - Maga a gombat ne rendelje az maganak nem fog izleni.

2015.04.29. 23:23:00

@KoNor_engineer: Nem tudom igazából, én nem örülnék a Jobbiknak sem. De viszont ettől függetlenül még esélyesnek tartom őket a győzelemre, hiszen 2018 még nagyon-nagyon messze van... Reméljük a legjobbakat.

KanáriHajni 2015.04.29. 23:40:31

@diggerdriver: Egyetértek, énis félreértettem, valszeg nem lesz túl sikeres az irományom..

M. Péter 2015.04.29. 23:53:26

@rumitom: A jövő évtől 10 év szolgálati idő kell majd a a brit állami nyugdíjhoz, a teljes összeghez viszont 35 év. Akinek kevesebb van, az arányosan kevesebb nyugdíjat is kap.

M. Péter 2015.04.30. 00:13:02

@maxval bircaman szerkesztő: Ha egy politikus olyat mond, am rossz fényt vet rá, az valószínűleg igaz. Ha Orbán azt mondja, hogy az első Fidesz kormány alatt megszűnt a gyermekszegénység, aztán az elmúltnyócév alatt megint előjött, de majd a Fidesz ismét megszünteti, akkor viszont gyanúzni kell.

puhacica 2015.04.30. 03:33:56

@kardio1: nem ereztem tamadasnak.

pappito · http://pappito.com 2015.04.30. 04:50:35

@Shanarey(England): a magyar útlevél nem rossz, főleg azért, mert EU tagként sok lehetőség megnyílt vele.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.30. 06:17:17

@pappito: igy van, pl. a lanyom ezt akarja kihasznalni, es mar kinezett maganak egy mesterkepzest Munster-ben, ahol EU-s allampolgarkent nem kell majd tandijat fizetnie. Az oktatas angol nyelven van, ez megkonnyiti majd a dolgat :)

2015.04.30. 06:34:21

@Zsuzsi65: Ennek nezzetek utana mert szokott olyan kriterium is lenni hogy az elmult 3 evben EU teruleten lakott az illeto, kulonben nem szamit EU-snak tandij szempontjabol. Legalabbis UK-ben igy van. Persze mas kerdes hogy nem mindig kernek bizonyitekot, de minimum alairatnak veled egy papirt hogy a kurzus megkezdese elotti 3 evben EU orszagban eltel.

pappito · http://pappito.com 2015.04.30. 06:42:15

@Zsuzsi65: jól teszi, menjen csak

egyébként az útlevelek sorrendje kicsit homályos nekem:
Passports accumulate points for each visa free country that their holders can visit without a visa, or they can obtain a visa on arrival.

ez azért elég általános, és a sorrend csak egy szempont alapján van felállítva. miközben pl. az sokkal jobban számít, hogy milyen jogosultságok járnak egy állampolgársággal vagy az hogy milyen mértékig áll ki érted a tiédet kibocsájtó ország.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.30. 07:08:50

@Mirjam2: ok, koszi, ezt jo tudni.utana fogunk nezni.

Morgo1229 2015.04.30. 07:25:42

Elgondolom, hogy mialatt a poszter ult a baberjain hanyszor irtam palyazatot meg oneletrajzot. Interjuztam. Vizsgaztam, tanultam allandoan.Parszor varost neha orszagot valtottam, mert arra torekedtem, hogy elobbre jussak. Mondjuk en is a szuleimtol lattam ezt, hogy kuszkodni kell. Amugy szerintem ez a poszt az oregedesrol szol, -ami eleg szar - es nem a hataratkelesrol.

FutureFry 2015.04.30. 07:26:01

@Mirjam2: @Zsuzsi65: Egyébként az ilyesmi szabályok számomra teljességgel érthetőek, mert a mai globális világban az állampolgárság már nem jelenti feltétlenül azt, hogy az illető tényleg jogosult valamilyen adókból/járulékokból fizetett szolgáltatásra (oktatás, egészségügy, stb.).

Még az amerikai államok között is van hasonló "korlátozás": Ha valaki nem rezidens egy államban akkor az ottani (állami egyetemeken) általában egy magasabb tandíjat kell, hogy fizessen. A legtöbb államban egy év (nem tanulóként) való ottlakás kell a rezidenség megszerzéséhez.

kék madár 2015.04.30. 08:08:52

@FutureFry: ennek a csucsa a kanadai egeszsegbiztositas. Ha kanadaikent nem eltel az orszagban az elmult ket evben, akkor nem jar.
Egyetemeken nem ugy fogalmaznek, hogy tobbet kell fizetni, inkabb ugy, hogy a helyieknek kedvezmenyes. Nem 40K csak 33 evente.

soad1221 2015.04.30. 08:20:26

@Philosoraptor: nézd, azért ha picit "érzelemmentesen" nézed, akkor be kell következnie előbb-utóbb egy fellendülésnek. Írtam, hogy pénzt nem tennék arra, hogy én megélem, kicsit még közelebb vagyok a 30-hoz, mint a mint a 35-höz, szóval nem mondhatnám, hogy túl közelinek érzem ezt... :)
De törvényszerűen be fog következni, akik pedig most felszálló ágban vannak, azok meg majd szívnak...
Akarat most nincs. előbb-utóbb lesz...
Forrás pedig nem csak úgy van, hanem meg kell teremteni rá, amennyiben nem válunk sivataggá, akkor meg lehet majd teremteni...

Bal 2015.04.30. 08:23:24

@Cascabel: pedig lehetne nyomni a bérlakáspiacot ezerrel. Pl. adómentessé tenni (a nagy többség amúgy sem adózik), rendesen leszabályozni, új paneleket építeni. Nem kell kínai mintára beparancsolni az embereket, lehet pozitívan is ösztönözni.

bpetya75 2015.04.30. 08:33:44

@Csore60:

Ugyan! Nem fáradtság a guglinak ;-)

Csore60 2015.04.30. 08:39:21

@soad1221: Természetesen igazad van, történelmi távlatból nézve 5-10-20 év semmiség, de még 50-100 sem. Csak közben a mi életünk telik, múlik... a mi lehetőségeink szűkülnek, aztán azt vesszük észre, hogy megöregedtünk, miközben abban reménykedtünk, hogy majd ezeknek is leáldozik, majd ennek is vége lesz egyszer. 54 éves vagyok, és amióta az eszemet tudom, mindig azt hallottam, hogy MAJD jobb lesz. Csahogy aki MOST él, az most akar emberi módon élni. Persze, motivál bennünket, hogy majd a gyerekeinknek, unokáinknak jobb lesz, és a mi ma hozott áldozatunk az ő jobb jövöjüknek a záloga. De amikor azt látjuk, hogy már nemcsak a mi életünket, lehetőségeinket, de már a gyerekekét, unokákét is lopják, teszik tönkre?

bpetya75 2015.04.30. 08:39:55

@soad1221:

Egyetértek. Bár szerintem nem az annyira távoli jövőben alakul majd így, hogy 30+-osan ne érhessük meg ;-)

bpetya75 2015.04.30. 08:44:52

@Csore60:

A gyerekek/unokák lehetőségeinek tönkretételével nem értek egyet. Szerintem ma egy megfelelő szülői háttérrel rendelkező gyereknek sokkal jobbak az esélyei, mint akár csak 20 évvel ezelőtt. Az persze nem jó, hogy ezek az esélyek sajnos többnyire külföldön kínálkoznak.

A ti helyzetetekben nyilván a határátkelés volt az ésszerű lépés, de ez nem jelenti azt, hogy adott esetben rossz húzás lenne maradni. Nekem meggyőződésem, hogy amit mi itthon meg tudunk teremteni a gyerekeinknek, azt bárhol máshol csak hosszú évek küzdelmeivel tehetnénk meg, ha egyáltalán.

bpetya75 2015.04.30. 09:40:54

@kardio1:

"Egyrészt nem gondolom, hogy a megélhetése, karrierje stb. miatt külföldre tàvozo elàrulnà Magyarorszàgot, màsrészt az embert a hazàja nem hagyhatja cserben. A haza, legalàbbis nekem, egy érzelmi ,kötôdést jelent. ez egy közösség, amihez a nyelv, a kultùra, a közös mùlt, a szokàsok, a "félszavakbol is megértjük egymàst" köt. Nem egy személy, vagy egy intézmény, aki cserben tudna hagyni. A politikusokat is olyan divat lett szidni manapsàg. dehàt ôk azok, akiket a vàlasztopolgàrok megvàlasztanak, mert pontosan azt az àlmot kinàljàk megvételre, amit a többség akar. Allamférfi, aki ennél messzebbre làtna, meg ritkàn terem. "

Ezt csak most olvastam. Nagyon kereken leírtad, amit én is gondolok erről.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.30. 10:25:07

Egy mai cikk arról, hogy engem sokkoló 130 netto bér az mekkora elit a mai Magyarországon!

A 9. decilisnek 130 a nettója!

Mekkora brutál legatyásodás ez!

A 10. decilist ha felbontanánk kisebb részekre, akkor lehetne látni, hogy a KSH amikor modust használja átlagbérként és elhallgatja a mediánt, akkor micsoda évtizedes léptékű nagy nemzeti átverésnek vagyunk a szemtanui!

kettosmerce.blog.hu/2015/04/30/egyetlen_grafikon_arrol_mi_a_valodi_katasztrofa_magyarorszagon

Herr Géza 2015.04.30. 10:36:15

@Zka: Javarészt turisták.... A japán standard európai körút (egyik) fix programja a neuschwanstein-i kastély megtekintése ( leginkább lefényképezése kb. 4200 szögből) és a müncheni sör-fehérkolbász-csülök gasztronómiai highlight abszolválása.... :)))))

M. Péter 2015.04.30. 10:46:23

@Saman: Nem a móduszt használja. Matematikához inkább ne szólj hozzá.

2015.04.30. 11:09:42

@Herr Géza: Az Oktoberfest annyira nepszeru Azsiaban hogy tobb orszagban is rendeznek helyi valtozatot oktoberben. En konkretan Indiarol, Thaifoldrol es Burmarol tudom hogy van helyi 'Oktoberfest', de konnyen lehet hogy meg tobb helyen van. Sajat szememmel lattam bornadragba es dirndl-be oltozott thai szemelyzetet felszolgalni, harsogo bajor zene kiseretere :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.04.30. 11:50:01

Pedagógus

Tanár ír a fatáblára
Krétával. Mindkettő ára
S vérnyomása is nő. Bére
Csökken csak az évvégére.

Osztályharcol s fáj a háta:
Nagy a gerinckopás ráta.
Ritkán pihenhet meg teste,
Dolgozatot javít este.

Éhbér mellett jövőt épít,
Néha mereng, miért épp itt.
S vonzza bár a Temze partja,
Túró Rudi itthon tartja.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/04/pedagogus.html

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.30. 12:24:45

@maxval bircaman szerkesztő:

Birca tudod te mennyit keresnek az egyetemeken?

A KÖZGÁZ HR szakon elmondta egy tanárom, kb 140-160 között!

Ez a 400 + csak tanszékvezetői szinten van és nem az egyetem düdzséjéből, hanem másik x állásból!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.30. 12:32:20

@Mirjam2: Tényleg elirtam. A mediánt használja!

Pont ez a botrány!

GERI87 2015.04.30. 12:45:19

@soad1221:

"be kell következnie előbb-utóbb egy fellendülésnek."

Mindig van kicsit jobb-rosszabb korszak, de ez a többnyire külső és/vagy független tényezők miatt bekövetkező változás egyáltalán nem jelenti a leszálló tendencia megfordulását!
Pl lehet úgy folyamosan szegényedni hogy közben vannak felívelő szakaszok amik után még nagyobb a zuhanás vagy eleve csak relatív a növekedés és csak a korábbi mélyponthoz képest jobbak a kilátások, az eggyel korábbi szintet nem éri el...vagyis lépcső szerű a leépülés.
Mo-ra ez vár.

GERI87 2015.04.30. 13:00:34

@bpetya75:

"ez nem jelenti azt, hogy adott esetben rossz húzás lenne maradni."

Miért itt nőjön fel egy gyerek? Miért itt szocializálódjon?
Miért a magyar oktatással "vegye kezeléseb" először? stb.
Semmi előnyét nem látom ennek rá nézve!
Sőt hátrány.

Nyilván ha van pénz, már eleve kezdettől fogva mehet magániskolába, és hermetikusan elzárva mindenből a legjobbat kapja, távol a magyar átlagviszonyoktól, de akkor meg megint csak minek itt maradni?

"Nekem meggyőződésem, hogy amit mi itthon meg tudunk teremteni a gyerekeinknek, azt bárhol máshol csak hosszú évek küzdelmeivel tehetnénk meg, ha egyáltalán. "

Attól függ,
Ha van itt stabil egzisztencia, fizetés, amit felépíteni máshol nem lehet egykettőre, van ház, előnyös kapcsolati rendszer...akkor nehezebb máshol.
De a többségnek "induláskor" semmije sincs, max egy (majdani) örökölt ház Tápiórekettyésen...
Nekik nincs mit feladni, és nincs ami előnyt hozna itthon.

Morgo1229 2015.04.30. 13:48:07

@Csore60: ki veszi el az unokak jovojet ? Te magad mondtad hogy mindenki a sajat sorsa kovacsa. Hozzatennem ez csakis akkor all persze ha egeszseges az illeto. En nem erzem, h Mao barmiben korlatozna engem.

Morgo1229 2015.04.30. 13:58:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: koszi, h megemlekeztel rolam. ;-) Probalom nem olvasni a HA-t. Mostanaban nem vagyok jol lelkileg es valahol azt olvastam, hogyha mindent ugy csinalunk, mint azelott, akkor mitol varjuk a valtozast? Rajottem, h nincs jo hatassal ram az itteni focsapas.

bpetya75 2015.04.30. 14:07:17

@GERI87:

Hermetikusan elzárva sehol sem jó fejlődni. Talán majd a Marson...

Pont a mai poszt bizonyítja, hogy bárhol találhatsz rossz oktatást, én pedig tudom, hogy itthon is lehet jót találni.

Amit a gyerekeknek biztosított lehetőségekről írtam, azt a saját körülményeinkre értettem. Volt már posztoló, aki megírta, hogy pl No-ban milyen marha drága egy fuvolaóra. A két nagy tehetséges benne. A nagy meg a kicsi piszok tehetséges néptáncos. A művészeti képzés a fejlett világban nem sok helyen nevezhető olcsónak, főleg egy bevándorló számára. Ha a géplakatossághoz vagy a fűnyíráshoz lenne affinitásuk, az más lenne, de mit van mit tenni, erős a művész vénája mindháromnak. Itthon egyelőre nem kell azt mondanunk nekik, hogy nem jut rá. Külföldön meg eleinte tutira igen. Márpedig 2-3 év kiesés komoly hátrányt jelenthet nekik, ha esetleg később ezen a vonalon mennének tovább.

soad1221 2015.04.30. 14:08:36

@Csore60: maximálisan egyetértek, a "majd egyszer jobb lesz" nem válasz. Ha az én életemről van szó, akkor kérem azt is, hogy mitől, és várhatóan mikor, és mennyivel illetve miben..
itt a beszélgetés már irányba ment, a jelenre, és a belátható jövőre sajnos ez mind nem igaz..
@bpetya75: hát ez az amit zoolenak mondtam, hogy nem vagyok jós... :)
Persze azért én is remélem, de pénzt akkor sem teszek rá... :D
@GERI87: azért ehhez 50-100 éves időintervallum kell, hogy állíthassuk. ugyanakkor a leépülés pontatlan, valójában nagyon is fejlődés van. Ez a viszont fejlődés nagyon lassú olykor stagnál, most legutóbb komolyabb visszaesés is volt, de mondjuk a 25 év távlatában is fejlődésről beszélhetünk. Ne érts félre, ez nem hurráoptimizmus, közel sem vagyok elégedett, látva, hogy egyébként mi lehetne, az ország valójában nem leépült az elmúlt 25 évben, hanem fejlődött.
Mind gazdasági, mind társadalmilag fejlődött...

GERI87 2015.04.30. 14:36:23

@Morgo1229:

Nem mindegy milyen kompetenciákkal indulsz el:
-hová születsz (jobban mondva, hol és kik között szocializálódsz a felnőtté válásig).
-kik és hogyan (mire) nevelnek fel.
-milyen mentalitást, életstratégiákat, szokásokat látsz, ismersz meg és vannak rád hatással.

(Aztán ott van még a genetikai háttér is (vele született tulajdonságok).

@bpetya75:

"Amit a gyerekeknek biztosított lehetőségekről írtam, azt a saját körülményeinkre értettem. "

Ha azt látod hogy összességében itt többet kapsz, akkor maradsz.
Sokaknál nem a művészeti képzésnél kezdődik a mérlegelés...

"Ha a géplakatossághoz vagy a fűnyíráshoz lenne affinitásuk, az más lenne"

Nekem is van egy olyan érzésem hogy jobb egy nyugati szakmunkásban mint egy hazaiban.

@soad1221:

"azért ehhez 50-100 éves időintervallum kell, hogy állíthassuk"

Megvolt:
az elmúlt 100 év sikeretlen volt és semmi nem mutatja hogy külső vagy akár belső hatások miatt ez változna:
-Az "emberanyag" nem változott hozzáállásban, gondolkodásmódban, életstratégiában...eddig nem hozott sikert, tehát ezután sem fog.
-A földrajzi helyzetünk sem lett más nyilván:), földrajzi adottságaink hátránya sem tűnt el, előnye nem lett (nem erre fut a "selyem út")
-A régió helyzete sem változott: periféria.
stb

"valójában nagyon is fejlődés van. Ez a viszont fejlődés nagyon lassú olykor stagnál, most legutóbb komolyabb visszaesés is volt, de mondjuk a 25 év távlatában is fejlődésről beszélhetünk."

Miben?
Az hogy lett internet, meg laposTV....az csak technikai fejlődés...és tőlünk független...egy analfabéta busman is tud ezzel élni, használni....attól még ugyanúgy inkompetens a modern világban a tudása és a társadalmi berendezkedése.

Az elmúlt 25 évben tovább öregedett a népesség, miközben az eltartottak és a modern világban alkalmas és szükséges tudással nem rendelkezők száma nőtt és nő...

"Mind gazdasági, mind társadalmilag fejlődött... "

Nem fejlődött semmit társadalmilag az elmúlt 50 évben.

soad1221 2015.04.30. 17:39:55

@GERI87: 50-100 év mindig volt, én ezt a jövőre értettem
az elmúlt 50-100 év egyértelműen nem a dicsőség irányába mutatott.
Ezt úgy értsd, hogy 100 év múlva fogod tudni értékelni a most előttünk álló 100 évet, akkor lehet megítélni, hogy most épp az emelkedő vagy a zuhanó szakaszban vagyunk.
Az nem igaz, hogy az 100 évben nem változott az emberek gondolkodása. már 10 évre visszamenőleg is lehet sok fejlődést tapasztalni. Hogy ezt elegendőnek nevezzük, kevésnek vagy bárminek már ízlés meg viszonyítás kérdése.

Nem volt gazdasági fejlődés 25 év alatt? nézd meg akkor a gazdaság szerkezetét 15 éve és most. Bár korántsem ideális, pláne nem tökéletes, sőt még azt is mondom, hogy borzalmas lemaradásban vagyunk mondjuk Ausztriához képest, de azért ez már piacgazdaság. Ez nem fejlődés az 5 éves tervek időszakához képest? Igenis fejlődött a gazdaság - ismét kérdés, megfelelő ütemben, módon, stb..

50 évvel ezelőtt lényegesen nagyobb réteg volt aki használható tudás nélkül élt, mint ma ez a réteg. és nem csak az elöregedő társadalom miatt...

nem fejlődött a társadalom? Nézd csak a táplálkozási és a dohányzási szokásokat 50 évvel ezelőtt és ma. A mozgáshoz való hozzáállás, stb... És itt most azért nem a norbiápdét szintre gondolok... Tudnék még mondani sok mindent, Te ellen példát? Ezek nem jelentenek fejlődést szerinted?

soad1221 2015.04.30. 17:41:19

@soad1221: na szóval az 5 éves tervek értelemszerűen nem 15 éve voltak, az ott bizony elgépelés... :)

2015.04.30. 18:31:51

@soad1221: Érzelmek nélkül sem látom ám, hogy mitől lesz itt fellendülés... Nincsen komoly ipar, nincsen megfelelő mennyiségű értékesíthető nyersanyag, a szakképzett emberek (is) lelépnek. A jövőbe nem fektetünk pénzt és energiát...

2015.04.30. 18:39:48

@soad1221: Mo. és a piacgazdaság olyan messze van egymástól, mint Makó és Jeruzsálem. Ami nálunk van, az valami elkorcsosult rendszer, és nyomokban tartalmaz kapitalizmust is.

Senkinek sincsen ideje arra, hogy majd kivárja azt a hatalmas nagy fellendülést, amit mindig bemondanak a tévében, csak sohasem következik be.

kardio1 2015.04.30. 19:43:56

@soad1221: De mikor volt Mo.-on utoljàra középosztàly? Szerintem '45 elôtt. De a Horthy-rendszert csak szitokszoként szokàs otthon emlegetni "européer" körökben...
@bpetya75: örülök, ha te is igy gondolod.
@morsels: Persze, elfogult vagyok. Valamennyire mindenki az szerintem. En pl. nem voltam, nem vagyok és nem is leszek baloldali. Igy pl. GYF-et se tartom sokra. OV jobban indult nàlam és 2010-ben azt gondoltam, hogy a 98-02-es modellhez fog visszatérni. Ez most nagyon nem az...

GERI87 2015.04.30. 20:02:45

@soad1221:

"hogy most épp az emelkedő vagy a zuhanó szakaszban vagyunk."

Azt a jelenben is látni lehet hogy fejlődés van e, várható e, vagy zuhanás. Felfelé tartunk e, vagy sem!
Mondom: nem látok olyan ami rövidtávon felfelé ívelő pályára vinne minket. hosszú távon meg a tapasztalat az hogy emelkedés csak is külső hatásra lehet, az meg vagy lesz, vagy nem, ebbe fektetni nem lehet.
Az csak az ismeretlenbe és a csodába vetett hit és remény.

"már 10 évre visszamenőleg is lehet sok fejlődést tapasztalni."

Miben?
Mivel jutottunk közelebb ahhoz hogy magasabb szintű termelékenységet érjünk el, jól fizető álláshoz juttatva az embereket?
Itt 25 éve robot- meg a beszállítói munka van.
Technológiai szinten az van amit idehoznak vagy levedlenek, a munka az alacsony bérekre épül.
Ez semmit nem változott, sőt még ezt is kezdik elcseszni.

"de azért ez már piacgazdaság."

Nem a rendszerváltás előtti állapottal vetettem össze, igaz, nem azt néztem, hanem az elmúlt 25 évet egészben.
De amúgy a váltás sem miattunk, önerőből ment végbe, hanem szerencsés "ajándék" volt a sorstól, külső behatás, amivel úgy is éltünk ahogy tudtunk: szarul.

"Nézd csak a táplálkozási és a dohányzási szokásokat 50 évvel ezelőtt és ma"

Ugyanaz:)
Zsíros olcsó kaját eszik mindenki, dohányoznak, isznak..

"A mozgáshoz való hozzáállás"

háhá:)

2015.04.30. 20:24:13

@soad1221: Mint mondottam, mindenki most akar jól élni, és nem akkor, amikor már idős. Másrészről lehet, hogy meg sem éljük azt, amiről beszélsz. Nem azt mondom, hogy lehetetlen az, amit felvázoltál, de számomra kicsit álomvilág az elképzelésed.

Herr Géza 2015.04.30. 22:40:20

@Mirjam2: Bizony, én a japán kivitelről láttam egyszer egy riportot, de természetesen van az USA-ban, és nem túl meglepően Argentínában is. Meg még biztos x helyen.... :))))

Csore60 2015.04.30. 22:43:32

@Morgo1229: Nos, miközben "ültem a babérjaimon" szereztem 2 diplomát, néhány egyéb végzettséget... Hogy nem váltogattam az állásaimat, az a babérokon ülés? Képeztem magam, és igyekeztem naprakész tudás birtokában bejárni az óráimra. Szerettem tanítani. Nem azért, mert olyan hajde könnyű volt, nem azért, mert óriási karriert jelentett, nem azért, mert annyira megfizették... azért, mert szeretem a fiatalokat, szerettem figyelni, ahogy alakulnak, változnak, felnőnek, és örültem, ha ehhez én is hozzájárulhattam.... Jó volt? Persze! Kényelmes volt? Nem igazán. És valóban, ahogy nagyon kedvesen megjegyezted, öregszem. De attól még nem lettem sem hülye, sem szemétre való felesleg. Igen, az öregedésről szól a poszt, meg arról, mennyi lehetősége marad annak, aki 50 felett Magyarországon munkanélkülivé válik.

pappito · http://pappito.com 2015.05.01. 02:39:05

@bpetya75: " A haza, legalàbbis nekem, egy érzelmi ,kötôdést jelent. ez egy közösség, amihez a nyelv, a kultùra, a közös mùlt, a szokàsok, a "félszavakbol is megértjük egymàst" köt. Nem egy személy, vagy egy intézmény, aki cserben tudna hagyni."

ez nagyon szépen hangzik, de azért a cserbenhagyás elég sokféle lehet, az igazán súlyos esetektől (dunábalövés, kitelepítés, recsk, cigánynak születés, stb.) az enyhébbig (államosítások, nyugdíjpénzek elzabrálása, trafikolás)

Ezek mind olyan esetek amikor a haza cserbenhagyja a polgárát, oda se bajszintva a közös kultúrkincsre meg a félszavakból is megértjük egymásra. Szóval szép dolog ez a haza kérdés, de csak akkor működik, ha a haza is úgy gondolja, és Magyarország az elmúlt mondjuk száz évben már sokszor nem gondolta úgy.

pappito · http://pappito.com 2015.05.01. 02:58:55

@soad1221: " De a Horthy-rendszert csak szitokszoként szokàs otthon emlegetni "européer" körökben..."

amire jó magyarázat lehet, ami azzal a középosztállyal történt, ami részben oka annak, hogy azóta sincs ilyesmi

kék madár 2015.05.01. 04:21:37

@pappito: en nem cizellalnam, az az orszag, ahol hivatalnokok, politikusok buntetlenul es pofatlanul lopnak es meg ok tehetik tonkre azt is nyikkanni mer ez ellen, az cserbenhagyta a polgarait. Egy strici work-flowja tisztabb es erkolcsosebb, mint a mostani FIDESZ-e vagy korabbi MSZP-e.

kardio1 2015.05.01. 09:21:53

@pappito: Az idézett szöveget eredetileg én írtam. Továbbra is az a különbség a nézeteink között, hogy a haza nem lohette a Dunába a zsidókat, azok nyilasok voltak. És hasonlóan a többi. A politikusokat általában a választópolgarok szavazzak meg, demokrácia van, vagy mi. Amilyen a szavazók többségének a kívánsága, olyan politikusokat választ meg. Ld. pl. A Sziriza Görögországban.
A rossz döntéseket aztán nem a haza, hanem az országot vezetők hozzák.
Én legalábbis így gondolom.

kardio1 2015.05.01. 09:23:28

@pappito: azt a középosztályt a kommunisták számolták fel. Most meg az ő utódaik a legnagyobb europeerek...

pappito · http://pappito.com 2015.05.01. 09:46:29

@kardio1: "Továbbra is az a különbség a nézeteink között, hogy a haza nem lohette a Dunába a zsidókat, azok nyilasok voltak."

a haza döntött úgy, hogy azokat a magyarokat megfosztja a jogaitól, majd később az életüktől, mert a haza érdeke éppen akkor úgy tűnt ez. Pontosan úgy, ahogy aztán ugyanaz a haza büntette meg azokat a magyarokat akik éppen svábok voltak, meg ugyanez a haza telepítette ki azokat a magyarokat akiket éppen akkor politikailag veszélyesnek, kuláknak, nemesnek, vagy értelmiséginek ítéltettek.

Az, hogy ki húzza meg a ravaszt a dunaparton vagy ki kardlapoz meg a hortobágyon az részletkérdés, az egy ugyanolyan magyar aki éppen kiszolgálja azt aki löveti, vereti a másik magyart.

És az aki jogfosztva, veretve van, az bizony el van árulva, cserben van hagyva a hazája által aminek őt védelmeznie kellene. Ez egyébként nem kizárólagos magyar jelenség, a törökök ugyanígy árulták el és szúrták hátba orvul az örményeiket, a szovjetúnió az ukránokat, a német kitelepítések romániában, szovjetúnióban, a birobidzsan terv, stb, stb.

Ez nem egy takargatható valami, történelmi tény.

pappito · http://pappito.com 2015.05.01. 09:51:47

@kardio1: a középosztály túlnyomó része odaveszett a háborúban, mire a kommunisták odaértek alig volt kit internálni meg agyonverni, de azért megtették amit tudtak.
Úgyhogy arccal a kollektivizmus felé szépen felszámolták a kis- és szolgáltatóipart majdnem teljesen az államosított műhelyekkel ('49-től), igy aztán nem maradt se középosztály, se alsóközép, csak a proletariátus dicső hatalma.

kardio1 2015.05.01. 10:02:19

@pappito: Az arányokban van köztünk nézetkulonbseg, a középosztálybeliek többsége szerintem megelte a "felszabadulast".

kardio1 2015.05.01. 10:09:48

@pappito: ha nem konkrét emberek, hanem a haza volt felelős mindezen szörnyűségekert, akkor a nurnbergi pernek sem volt értelme, hiszen a német haza árulta el a polgárait...
A haza számomra sokkal elvontabb dolog, nem tudom a politikusokkal azonosítani. Ha úgy gondolnám, mint te, valóban értelmezhető lenne, hogy a haza elárult, de akkor az is, hogy én is cserbenhagytám a hazámat. Enszerintem egyik sem áll meg.

kardio1 2015.05.01. 10:11:34

Röviden: a hazat nem azonosítom az állammal.

tanato 2015.05.01. 10:23:00

@kardio1: @pappito: A középosztályt tényleg fizikailag felszámolták,először Horthyék meg a nyilasok,a maradék részt meg a RÁkosi rendszer.Viszont a Kádár rendszer alatt ezen családok akik azért mindig adtak a gyerekek taníttatására,gyermekeik révén akik Kádár alatt már elvégezték a főiskolát és az egyetemeket ,szépen lassan visszaszivárogtak a hivatalosan nem létező középosztályba és a komm.rendszer alatt a fizikai dolgozók,munkások ,parasztok tehetséges, a kommunisták által kiemelt és taníttatott gyerekeivel együtt adták a Kádár rendszer új elitjét.

soad1221 2015.05.04. 09:43:17

@GERI87: "nem látok olyan ami rövidtávon felfelé ívelő pályára vinne minket. hosszú távon meg a tapasztalat az hogy emelkedés csak is külső hatásra lehet, az meg vagy lesz, vagy nem, ebbe fektetni nem lehet."

rövidtávon nem. hosszútávon "törvényszerű"...

@Philosoraptor: ezt most mire írod? én végig arról beszéltem, hogy hosszútáv, amit lehet, hogy meg sem fogok élni, pedig nem vagyok még csak középkorú sem...

@pappito: ööö... ezt nem én írtam :)
egyébként Horthy megítélése sem lehet fekete-fehér, én legalábbis nehezen tudom beleképzelni magam abba a világba, hogy a teljes korszakot meg tudjam ítélni... az eredményét könnyebb, az tényleg elég szar lett...
Viszont kardionak igaza van ebben, nem a haza dönt. az emberek választanak jól vagy rosszul, a választottak meg döntenek jól vagy rosszul. Egy haza nem fog tenni semmit, az emberek cselekszenek.

Ez picit olyan mint a vallás. Mindent felelőssé tudunk tenni, a hazát, Istent, ördögök, boszorkányokat, satöbbi...

zsolo1980 2015.05.12. 06:27:51

Gratula, szép kis írás. Remek sztori.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása