oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 02. 06:43,  Magyarország kizsákmányolt és majdnem tönkretett 722 komment

2015. február 02. 06:43 Határátkelő

Magyarország kizsákmányolt és majdnem tönkretett

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az elmúlt bő egy hétben önálló életre kelt egy közel két éves poszt, aminek az a címe, hogy Miért költözöm vissza Magyarországra? – és noha volt már ilyen, engem mégis a mai napig meglepnek az ilyen jelenségek. Egy Angliában élő és dolgozó magyar orvos (aki azt kérte, John Harperként szerepeljen itt) első felindultságában írt rá egy meglehetősen lendületes választ, amit az alábbiakban olvashattok.

orvos_sztetoszkoppal.jpg

„Kedves Posztoló, (de talán jobb lenne állami apparatcsik gyülekezetet írni), valamint mindenki, aki olvassa!

Elolvastam a posztodat és mélységesen felháborodtam. Van abban némi igazság, amit leírsz. Nekem is hiányoznak a családtagok, barátok, családi események, szülinapok, tejfakasztó partik, stb... De hadd meséljek el neked valamit!

Én egy fiatal orvos vagyok, két felsőfokú nyelvvizsgával, PhDvel és a magyaron kívül három idegen nyelv folyékony ismeretével. De lehetnék mérnök is, ács is, meg pék is. Tudod, én még a válság előtt végeztem és elkezdtem otthon dolgozni. Akkor még reménykedtem benne, hogy otthon jobbra fordul a helyzet kb. két év múlva.

Miről is beszélek? Tudod, orvosi diplomával a szüleimmel laktam együtt, mert havi 5 ügyelettel, és heti 70 óra körüli munkával nem tudtam elköltözni otthonról, annyira keveset kerestem.

A barátaim többsége a végzés után lelépett

A városban az emberek sokszor hülyének néztek, mert nem tudtam a poros kisvárosi létbe beilleszkedni, mert láttam, hogy a város határán túl is van élet. A hétvégémre pedig több programot is el tudtam képzelni.

A barátaim nagy része a végzés után lendületből meglépett, ki Budapestre, ki külföldre, lényeg, az évfolyamomból sokan nem maradtak. Akik még barátaim otthon voltak, mert fiatalabbak voltak nálam, tudtam hamarosan ők is menni fognak. A diákhitelről meg akkor még ne is beszéljünk.

A jövőképem és az akkori jelenem így nem alakult valamennyire sem fényesen, bármennyire is szerettem a munkahelyemet, azt hiszem, ez az eddigiekből kiderül. De hogy leírjam neked mi várt volna rám: kb. 38 éves koromig a szüleimmel éltem volna, egy visszafizethetetlen diákhitellel a nyakamon, 70-80 órás munkahéttel, minimális szociális élettel. Megfizethetetlen drága továbbképzésekkel. Szerintem kb. 40 éves koromra olyan szinten lettem volna alkoholista, hogy a munkámat nem tudtam volna ellátni.

Kérdezed, hogy mit adtam én annak az országnak? Megmondom. Rengeteg, de rengeteg munkaórát, izzadtságot, vért, könnyet és lemondást. Hogy amíg a most multiknál dolgozó haverjaim buliztak, vagy csak éppen weekendeztek, addig én már 21 évesen dolgoztam a kórházban.

Fizetés nélkül, mert erre nem volt lehetőség, és mert baromira szerettem ott lenni. Hogy időnként 15 munkaórás munkanapom volt, amit a te „édes Magyarországod” maximálisan nem ismert el...

Szóval ne, ne kérdezd tőlem, mit adtam annak az országnak. Elég sokat. Elég sokszor nem lehettem ott így sem családi eseményeken, mert karácsonykor, húsvétkor valakinek ügyelni kellett és nyilván az ünnepi ügyeletet jobban fizetik, nekem meg kellett a pénz. Szóval én úgy gondolom, akkor is sok mindenről lemaradtam.

Mit kaptam ezért cserébe?

Sok helyről barátságot és megértést, de legalább olyan sok helyről kiközösítést, irígységet és lenézést, mert beszéltem a magyaron kívül más nyelveken is. Mert szerettem a munkám, mert a világ nem a város határánál állt meg nekem.

És nem, az oktatás otthon sem ingyenes. A fonendoszkópot, a fehér köpenyt, az ételt, a sokszor 30 ezer forintos tankönyveket, a gyakorlatokra odautazást, a kongresszusokat, stb. nekem kellett kifizetni, nem az államnak. Nem a dolgozó nép fizette nekem, ezt felejtsd el.

Amikor végre végleg leléptem, a te általad annyira idegennek érzett Nyugaton én azonnal otthonra leltem. Lettek új barátaim, elköltöztem a szüleimtől, eltartottam magamat, tudtam félretenni, és megleltem azt az embert is, aki elfogad olyannak, amilyen vagyok és leélhetem vele az életem.

Nem vagyok már kívülálló, az emberek szeretnek és elfogadnak. Érdekes módon pont azért, amiért otthon annyira utáltak. Nekem az az ország, a te hazád soha nem volt a hazám, erre itt jöttem rá. A haza elfogad olyannak, amilyen vagy, “ápol és eltakar”, ahogy a te költőid mondják.

A te hazád engem kizsákmányolt és majdnem tönkretett. Szóval nem, az életben nem fogok oda visszamenni, tudod ennyi elég volt abból a helyből. Leto Atreides mondta egykor (úgysem tudod, ki volt, csak a műértők), hogy utazás nélkül nem ébred fel bennünk az, ami bennünk szunnyad.

Megkapom a tiszteletet

Ha otthon maradok, akkor mostanra egy magányos, alkoholista orvos vált volna belőlem, aki soha nem nőtt volna fel igazán és kb. 40 éves korára tudott volna talán otthonról elköltözni.

Megalázónak tartottam azt, hogy egy olyasvalaki, aki fele annyit nem tanult mint én, feleannyit nem dolgozik mint én és minden hétvégéje szabad, ha akarja, nálam négyszer többet keres, 25 évesen már autója van, önálló élete, amíg én épp hogy egy Túró Rudit meg tudok venni magamnak.

Most azon gondolkozom, hogy hova menjek nyaralni Miamiba vagy Thaiföldre vagy Japánba. A kocsi, amit vezetek, az enyém, se hitel, se részlet nincs rajta, és újonnan vettem. Ha hivatalba, ügyet intézni megyek, akkor én az orvos vagyok, és megkapom az engem megillető elbánást és tiszteletet.

Azzal, hogy ott hagyhattam a te drága hazádat teljes, egészséges, kiegyensúlyozott emberré váltam. Itt is sokat dolgozom, de itt egy ügyeleti díjamból bebútorozom a lakásomat.

Beszéltél a teremtésről is. Hát mondok neked valamit. Én is teremtek. Igen, a munkámmal is, egészséget. A belőle keresett pénzből pedig stabil anyagi hátteret a családomnak, küldök pénzt haza is. Szerintem ez kicsit jobb mint kapálásból előteremteni a paprikát.

Együtt nyomorogni nem felemelő

A másik: ha te otthon vállalkozni kezdesz, akkor minden megkeresett 10 forintodra 9,5 forint adót raknak rá, és ha másfelet el akarsz rakni, akkor egyből jön az adóhivatal. Miközben a politikusok lapátolják a zsebeikbe a pénzt.

Együtt nyomorogni pedig nem felemelő, hidd el nekem. Nem tudni enni, éhezni, lemondani mindarról, ami most adott és természetes pusztán azért, mert dolgozol. Nem hinném hogy annyira felemelő lenne. Szerintem a feleséged, a gyereked sem örülne, ha a megszokott anyagi stabilitás után hirtelen minden nap káposztaleves lenne reggelire, ebédre és vacsorára.

Az, hogy a tizennyolc éves fiad teng és leng a világban, az a te nagy kudarcod. Érdekes módon nekem ilyen idősen nyelvvizsgám volt, készültem a másodikra, az orvosira, és közben versenyszerűen sportoltam is, nem csak tengtem és lengtem.

Szóval ha vissza akarsz menni, akkor csak menj. Ha pedig az állami apparatcsikok írták, akkor ez maximum vörös posztó, de hazacsábítani senkit nem fognak tudni...”

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr867131409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgo1229 2015.02.02. 07:08:21

A stilus meg minden ezt tuti nem orvos irta. Kamu poszt.

NIKI LAURA 2015.02.02. 07:08:51

"Én egy fiatal orvos vagyok, két felsőfokú nyelvvizsgával, PhDvel és a magyaron kívül három idegen nyelv folyékony ismeretével."

Hintat idezve itt egy extraordinary,ha ugy tetszik "außerordentlich"emberkerol van szo,osszehasonlitva egy pekkel,komuvessel buta dolog....van ilyen is,de nem ez a jellemzo.

Der echte Weihnachtsmann 2015.02.02. 07:09:08

Szep jo reggelt mindenkinek!

Ha ez az iras kikerül az index föoldalara, akkor itt ma balhe lesz az tuti.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.02. 07:14:50

lehet hogy kamu poszt, de ezzel akkor is egyetertek:

"Együtt nyomorogni pedig nem felemelő"

altalanossagban elmondhato hogy sajnos a hazaszeretetbol nem lehet megelni

NIKI LAURA 2015.02.02. 07:17:32

"Heti 70-80h"...na ne mar.Ha katasztrofa helyzet van( foldrenges,haboru,cunami) akkor sincs napi 10-12h munkaido a het minden napjan!!

" mit kaptam ettol az orszagtol"

Hat kb 30 millio ft kepzest az adofizetoktol kb a 6 ev alatt minimum,plusz afa.

Mme Seldon 2015.02.02. 07:29:16

@NIKI LAURA:
Ha van egy héten 3 db 24 órás ügyelet, ami simán elképzelhető, az máris 72 óra (és tételezzük fel jóhiszeműen, hogy az ügyelet utáni napokon rögtön reggel hazamehet, ami egyáltalán nem evidens!)
És a 30 millió Ft képzés után jó esetben kézhez kap kezdőként havi 100000 Ft-ot, szakorvosként akár 150000-et is.

2015.02.02. 07:36:50

@NIKI LAURA: 24 oras ugyeletekrol hallottal mar, amik sokszor hosszabbra nyulnak?

NIKI LAURA 2015.02.02. 07:37:33

@Mme Seldon: elkepzelhetetlennek tartom,hogy megfelelo szakmai felugyeletet lasson el egy orvos 24 h keresztul.

Bar aki ezt kitalalta,siman belekalkulalta miszerint az ugyeletes doki legalabb a fele idot alvassal tolti az orvosi szobaban.

Ja,igy a heti 70h 35- valos,effektive munkaido!

2015.02.02. 07:39:40

@Morgo1229: Hogy ez kamu-e azt nem tudom, de nagyon hasonloakat irnak mostanaban lathatoan nem kamu emberek is, eppen tegnap olvastam ezt: hvg.hu/velemeny.publicisztika/20150129_Level_az_otthoniakhoz

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.02. 07:40:15

@NIKI LAURA:
17évig éltem ingyen.
30 évig dolgoztam ott.
Visszafizettem már amit az állam belémfeccölt?

2015.02.02. 07:42:29

@NIKI LAURA: Persze, mikor idonkent fel-egy orat alszol az ugyeleti szobaban es barmikor felkelthetnek egy surgos esethez, az pont ugyanolyan szabadido mint amikor te otthon tevet nezel. Nyilvan. Nem is tudom minek fizetik tul ennyire az orvosokat mikor valojaban legtobbszor csak alszanak... En kovetelem hogy az engem ellato orvosok berebol vonjak le az ugyeleten alvassal toltott idot :)

rezsöatya 2015.02.02. 07:42:54

Eloszor elolvastam a ket eve megjelent cikket es csak utana fogtam bele ebbe.
Jol tettem. Igy jobban ertheto a mai iras, mondjuk e bekezdes utan:

(2013): "Én most hazaköltözöm, növényeket termesztek, állatokat tartok, kenyeret sütök, sajtot készítek, ellátom önmagam és a családomat egészséges friss finom ételekkel, érzésekkel szeretettel."

Es felmerult bennem a kerdes a mai poszt kapcsan: vajon megtehetnem-e (vagy barki), hogy "hazamegyek es dolgozom es ellatom magam es boldogan elek, mig meg nem halok...?"

@Der echte Weihnachtsmann: nekem is ez jutott eszembe olvasas kozben! Lesz itt ma hideg-meleg boven...!

Itt epp minusz 4 fok van! ;-P

NIKI LAURA 2015.02.02. 07:43:39

@NIKI LAURA: tudom,tudom...a szolgalat...es a rendelezesre allas,bent kell tolteni az idot.

Csakhogy az altalanos betegellatast az ugyeletes fonover,es a noverek viszik ejszaka.
Kecskemeti korhazba fobenjaro bunnek szamit az ugy.orvos felkeltese,kizarolag exitalas elotti allapot,vagy sulyos,uj beteg erkezese lehet az ok.
Ezzel egyutt valoban lehet,hogy egy tomegbaleset eseten 24h van fent az orvos,de erre igen keves az esely..

tanato 2015.02.02. 07:47:14

@NIKI LAURA: Én átlagban havi 7-et ügyelek: ha síma hétköznap akkor egy ügyelet 16 óra ha van benne hétvége az meg 24 óra.Átlagban kb 120 óra a rendes 8 órás napi munkaidőn felül.Ügyelet után meg nincs hazamenés ahol én eddig dolgoztam sosem volt.tehát a heti 70 óra nem kirívó a fiatalok ennél sokkal többet dolgoznak.Az meg hogy mennyit lehet pihenni az változó.De ilyen alapon ugye a rendőr meg a tűzoltó is csak annyit dolgozna mint amikor tűz vagy bűncselekmény van.A többit nem ismernék el.Szóval az ügyelet az bizony mun ka mégpedig sokkal keményebb mint a napi 8 órás.

2015.02.02. 07:48:32

@NIKI LAURA: 30 millios kepzes? Ha jol szamolom, Nyugat-Europaban ezt kb. ket ev alatt kolti az allam egy kezdo orvosra fizetes formajaban. Akkor Mo.on mennyit is sporolnak azon hogy havi parszaz euroval szurjak ki a szemuket vegzes utan?

tanato 2015.02.02. 07:50:05

@NIKI LAURA: Jártál te már a kecskeméti sürgősségi osztályon?Ha igen tudhatod hogy nincs megállás,folyamatosan ömlenek a betegek 24 órában

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 07:50:13

Megint ez a "nyomorgás". Miféle nyomorgás van Mo-on?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 07:50:13

"minden megkeresett 10 forintodra 9,5 forint adót raknak rá"

Nem. Kb. 7-et. Ne túlozzunk.

kék madár 2015.02.02. 07:50:13

nagyon hasonlon mentem keresztul, teljesen megertem a posztolot.

adalek a megbecsulesrol: egy baratom Pesten ketnyelvu iskolaba jaratja a gyereket. Emellett a gyerek meg kulonorakat vesz angolbol. Behivattak a szulot, hogy azonnal allitsa le a kulonorakat, mert ha jobban beszel a gyerek a tobbieknel az feszelyezi a tobbi tanulot.

kék madár 2015.02.02. 07:50:13

uristen milyen szuklatokoru irigy hozzaszolasok, ez is azt a dontesed erositi meg, hogy le kellett lepned.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.02. 07:51:24

Nekem ez egy picit erős. Így hétfőre.
Az író picit átesett a ló tulsó oldalára.

tanato 2015.02.02. 07:51:41

@Mirjam2: Pontosan az az alvás az nem alvás,az félig éber állapot.nem beszélve hogy a harmadik eset után már úgysem tudunk visszaaludni.

Mme Seldon 2015.02.02. 07:51:47

@NIKI LAURA:
Te még sosem dolgoztál és nem is láttál sem sürgősségi osztályt, sem pl nagyforgalmú szülészeti osztályt, ahol simán előfordulhat a folyamatos munka 0 óra alvással. Tegyük még hozzá, hogy az orvoshiány miatt még másnap is benn kell maradni és "ugyanolyan szinten" ellátni a betegeket.
Pl. hétfői ügyelet reggel 8-tól, (pl 3 műtéttel), legyen a kedvedért békés az éjszaka, már lefekszik 2-kor és keltik 5-kor (hurrá, aludt 3 órát), kedden az osztályt még el kell látni, elmehet kegyesen 14h-kor, szerdán csak a szokásos napi 8 óra (és nem esik ki a szike a kezéből 16h-kor, tehát elmegy mondjuk 18h-kor, csütörtökön is a szokásos napi 8-10 óra, pénteken ügyelet 8-tól másnap reggelig, igen jó ügyelet, éjjel 2x2 óra alvással, szombaton vizitelés az osztályon, hazaindul délben. És szuper, szabad a vasárnapja! Szűken számolva 69 óra nettó munkaidő.

2015.02.02. 07:51:58

@NIKI LAURA: Akkor ezek szerint mindegy is hogy ott van-e az orvos vagy nincs? Nem kivanom hogy pont amikor neked vagy a hozzatartozodnak balesete van, ne legyen kit felkelteni az ugyeleten...

NIKI LAURA 2015.02.02. 07:54:57

@diggerdriver: A Te szakmad es az En szakmam nem igenyelt " belefeccelest" az Allam reszerol!

Mi mar az elso evben szakmai gyakorlaton voltunk,es - ha nem is sokat- de termeltunk.Mig neked,v nekem a rovid elmelet utan tobbnyire hosszu gyakorlat kovetkezett,addig az orvosi kepzes hosszu elmeleti tanulast,es szamos szakvizsgat kovetel.

Mikor Te v En dolgoztunk,alapot astal az epitkezesen,vagy Lada szelepet allitottam az Afitban,akkor meg az orvostanhallgato a test anatomiajaval ismerkedett az egyetemen.

Termeszetesen minden szakmara szukseg van,de teny: Az orvosi kepzes sokmillio koltseg az adofizetok reszerol.( kiveve az osztondijad es a kulfoldi diakokat),ami nem egy jo befektetes,ha kulfoldre megy....

Határátkelő 2015.02.02. 07:56:53

@Morgo1229: Hogy én ezt mennyire unom már. De nem baj, te meg biztos irodalomkritikus vagy. Nem is tudtam, hogy az orvosoknak egységes stílusuk van.

Határátkelő 2015.02.02. 07:57:42

@NIKI LAURA: Akkor gyógyítson meg téged egy autószerelő.

NIKI LAURA 2015.02.02. 08:01:21

@Mme Seldon: ahan,persze.

Mikor vesekovem volt,felkuldtek az Urologiara ,ejfel korul.
Be volt zarva(!) az ajto,hosszu doromboles utan nyitotta ki az ajtot a noverke.
Az orvost kb 10 perc alatt tudta felrazni,es hosszas konyorgesemre kaptam gorcsoldot.
A valasz az volt,hogy majd kipisilem,menjek haza.

Ez volt a 24h porges,a Megyei Korhaz egyik Osztalyan.

kék madár 2015.02.02. 08:02:40

@svájci sapka (ch): "Az író picit átesett a ló tulsó oldalára."

milyen szempontbol?

kék madár 2015.02.02. 08:02:40

@maxval bircaman szerkesztő:
"Miféle nyomorgás van Mo-on?"
van 30 orad vegighallgatni veletlenszeruen kivalasztott 90 tortenetet vagy le kell lepned filmet nezni? Azok a franya makacs tenyek :(

NIKI LAURA 2015.02.02. 08:03:49

@Mirjam2: bizony,az esetek nagy tobbsegeben az orvos nelkul is MENNE,es megy az ellatas.
Az ok az hogy az asszisztencia kivalloan kepzett,ismerik a protokolt .

kék madár 2015.02.02. 08:05:21

@Határátkelő:
" Akkor gyógyítson meg téged egy autószerelő."
egy 24 oras ugyelet utan

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.02.02. 08:07:33

Megértem a poszt íróját. Ahogy telnek az évek később talán tud majd kevésbé keserűen beszélni Magyarországról. De ehhez még sok időnek el kell telni.

fasor6 2015.02.02. 08:07:41

@NIKI LAURA: En is heti 60-70 orat dolgoztam par evig, mielott eljottem Mo-rol. A folallasom mellett 3 mellektevekenysegget buveszkedtem, hogy el tudjam tartani magunkat, amikor mar ez sem volt eleg, akkor dontottem. (nem orvos vagyok) .

Herr Géza 2015.02.02. 08:08:55

@NIKI LAURA: De jó vazze, hogy te ehhez is így értesz....

NIKI LAURA 2015.02.02. 08:10:44

@Herr Géza: Ahoz nem kell a trapezon ugralnod,hogy eldontsd:jo- e a cirkuszi eloadas.amire jegyet valtottal.

NIKI LAURA 2015.02.02. 08:16:32

@kék madár: ironizalj csak....
Rajtam,v Diggeren mit bukik az Allam?.. Legfeljebb kint fizetjuk az adot,kint fogyasztunk,elunk.

Egy kezdo orvoson v egy Professzoron mit bukik az Allam?

En hoznek egy torvenyt,a kezdo orvosokra vonatkozoan: ok,menj,de fizesd vissza a kepzest!

Golf2 2015.02.02. 08:16:46

ahhoz képest hogy minden sikerült neki elég hisztis a posztoló,orvos látta már?

2015.02.02. 08:16:54

Menne a fene orvosnak. Sok vér, takony és bélsár. Pfff.

bpetya75 2015.02.02. 08:18:59

@svájci sapka (ch):

Igazad van. Indulatoktól fűtött, arrogáns fröcsögés. De hát végül is ilyen a kiegyenlítődés természete...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.02. 08:20:56

@maxval bircaman szerkesztő:
Azért a megmaradt 3forintból még fizetsz 27% áfát.

Határátkelő 2015.02.02. 08:21:13

@NIKI LAURA: Nagyon veszélyes terepre tévedtél. Ilyen alapon a teljes magyarországi oktatásodat vissza kellene fizetned, minden egyes orvosi vizsgálat díját, amit azelőtt végeztek el rajtad, hogy aktív termelő munkát végeztél volna Magyarországon. Hiszen egészen addig, amíg nem termelsz, csak pénzbe kerülsz az államnak. Innen már csak egy lépés az, hogy termelő munkát végez-e egy tanár, egy politikus (...), filozófus, orvos. Termel-e a bolti eladó?

DieNanny CH 2015.02.02. 08:24:52

@maxval bircaman szerkesztő:

Majd megtudod, ha Mo-on élsz életvitelszerűen, legalább 3 éven keresztül. Addig meg ne kételkedj.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.02. 08:24:59

@bpetya75: Nekem egy csomó rokonom van, aki orvos. Mindegyik megbecsült tagja a helyi közösségnek, egyik sem lett alkoholista, sőt mindegyik biztos egzisztenciát teremtett.
Persze, a körülmények nem nyugatiak, de ezt is tudták mielőtt orvosnak álltak.
Hm...

Quercus a favágó 2015.02.02. 08:26:03

@maxval bircaman szerkesztő:

"Miféle nyomorgás van Mo-on?"

Van. És szegénység is, sajnos. Nem is kis mértékben. De akik erről mesélni tudnának, azok nem vendégeskednek ezen a blogon. Miután itt én vagyok a templom egere(na meg nézzazégfelé), mi tudnánk erről mesélni. De minek.
Tudod Max, a hanyatló nyugat, meg Magyarország között az egyik különbség a sok közül az, hogy ha itt egyszer az út szélére kerülsz, esélyed sincs arra, hogy talpra tudj állni. A hanyatló nyugaton van.

Na irány a gyapotföldek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.02. 08:26:53

@NIKI LAURA:
Nekünk nem volt szakmai gyakorlat csak a nyári szünetben 4hét.
Gyakorlat volt de az az islolában így nem termelö munka.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.02. 08:27:05

@kék madár: Minden szempontból.
:)
Ha már elment, minek fröcsög?
Másrészt leírtam @bpetya75-nak.

rezsöatya 2015.02.02. 08:30:05

@svájci sapka (ch): de az is igaz, amit a cikkiro irt! Lanyom ket evig dolgozott INGYEN orvoskent Mo-on! (es most lehet ekezni!)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.02. 08:32:09

@rezsöatya: Nem akarok indulatokat kelteni, de ez a haldokló nyugaton is előfordul.
:)
Ugyan nem épp ebben a szakmában, de az én lányom is erre készül.
Tudja, hogy ez van, tudomásul vette.
Nem kötelező.

bpetya75 2015.02.02. 08:34:59

@svájci sapka (ch):

Azért a piálásban lehet valami. Nálunk több orvosról is rebesgetik, asszony ezért váltott nőgyógyászt is. Bár az előző dokijáról az első szülésznőnk azt mondta, hogy százszor inkább Lacika részegen, mint xy szín józanul. És valóban sokkal tartozunk neki, mert meg merte rizikózni császár után az egy hét túlhordást, így a második már természetes úton születhetett meg. Abban viszont teljesen igazad van, hogy felénk az orvos az elit tagja. Bár az is igaz, hogy nem az anesztes vagy a kórboncnok...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.02. 08:35:52

@rezsöatya: Bocs, ha 2 x jelenik meg. Elsőre eltűnt, vagy nem...

Szóval, indulatok keltése nélkül ez a haldokló nyugaton is előfordul.
Igaz, egy más szakmában, de a lányom is erre készül.
Mi van ebben annyira tragikus?
Tudta előre, nem kötelező...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.02. 08:36:18

@NIKI LAURA:
Az itt maradt etióp vagy szíriai orvosok képzését ki fizette ki a küldő országnak?
Ja hogy az úgy rendben van ha az ország ingyen kap orvost de aki elmegy az fizesse vissza a képzés költségét.

rezsöatya 2015.02.02. 08:36:56

@svájci sapka (ch): Tudom. Valoban nem kotelezo. Hivatastudatbol, hivatas-szeretetbol teszi. Azert, hogy (pl.) az autoszerelok gyerekei szinvonalas ellatast kapjanak...

bpetya75 2015.02.02. 08:37:56

@QUERCUS:

Azért ezen a nyomorgáson kicsivel jobb pénzbeosztással sokat lehetne segíteni. Pölö amikor közmunkásoknak tartottam oktatást, azt vettem észre, hogy a csapat majd felének jobb, kábé ötödének sokkal jobb telefonja van, mint nekem. Mi a ráknak is?

Shebelle 2015.02.02. 08:39:42

Dolgoztatok/ügyeltetek ti már éjszaka?! Én csak 12ben, de már az kikészitett, nem még a 24ora!!! S ráadásul ennyire felelőségteljes munkakörben..., a nem alvás, a készenléti állapot egyáltalán nem az amitől lehetne nyugodtan aludni. Akkor sem lehet nyugodtan pihenni, ha otthonról ügyel az ember, mert nem lehet. Brrr.

Másik dolog: mint ahogy a bevezetőben írva vala, ez egy heves felindulásban megirt válasz-reakció egy cikkre. Ezért tűnik ennyire "paprikásnak" kissé.
Én megértem a posztírót, rengeteg munkát,energiát, időt, szabadságot invesztált bele abba, hogy orvos lehessen, rengeteget. Ezt vajon miért nem méri, értékeli fel senki?! Az ilyen nem fogja fel mennyi munka is ez, néha keményebb, nehezebb mint a fizikai munka. Tudom van rálátásom, és ismerem mindkettőt. S ezt nem az állam adta, keményen megdolgozott érte. Még hogy ingyen van, fenét. Az nem tanult igazán úgy, hogy nem napokban, de hónapokban, években számitva minden nap több órát.... ezzel tölteni,még ha imádja is az ember, de nagyon sok energiát elvesz, s nem 1-2-3 évról van szó, de jóval többröl. SZóval ha ezt nem nevezik munkának, akkor nagyon nagy bajban vagyunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.02. 08:39:44

@bpetya75:
Az eredeti poszt meg vegytiszta propaganda.

svajcineger 2015.02.02. 08:40:00

Hmmm... Van igazsag a leirtakban ugyan, de nem gondolnam, hogy mert valaki orvos (es pl. bemegy egy hivatalba), akkor neki kulonleges tisztelet jarna...

rezsöatya 2015.02.02. 08:41:17

@bpetya75: nem a jobb telefon a problema! A kozmunkas, mint bevezetett es sajnos mara (kenytelensegbol) elfogadott kategoria, na az a problema!

NIKI LAURA 2015.02.02. 08:43:06

@diggerdriver: egy- ketto Arab,Afrikai marad itt,Mo- on.

Szakmai tudasuk,hmmm...olyan " average condition",v alatta,tobbnyire korzeti orvosok olyan helyen,ahova lasszoval keresik evek ota az orvost.

Tobbnyire helyi- a kuldo orszag- valamelyik hatalmassag,torzsi vezeto diktator,stb gyermeke.
Nem is ertem,hogy jon ez ide?!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.02. 08:43:07

@bpetya75: Ok, nem cáfolom. Az én családom nem iszik. Van fogorvos, belgyógyász, nőgyógyász (magánpraxis nélkül), házirovos, szemész.
Évente náluk is beficcen egy olyan nyaralás, amit a poszter felvázolt.
Ezzel nem akarom kétségbe vonni, amit leírt, de azért nem biztos, hogy ez minden esetben így van.
@rezsöatya:
Persze, ez így van. Ha valakinek van egy célja, és el akarja érni, akkor be kell vállalni az árnyékosabb oldalt is.
Igaz, jó lenne ha fizetnének érte, de ahogy említettem ez nem annyir magyar specialítás.
:)

rezsöatya 2015.02.02. 08:43:10

@svajcineger: az iro ezt orvoskent elte meg. De ha bemegy valaki a hivatalba munkasruhaban, az is megkapja a tiszteletet, mert dolgozik.

kék madár 2015.02.02. 08:43:32

@NIKI LAURA: nem tudom vegigolvastad-e, hogy eszebe se jutott elmenni, de az ehenhalas, szulokkel lakas igy 30-on tul nem volt akkora kaland. Amit allitasz, az kb. olyan mintha z kifizetne y tanittatasat, majd minden nap felpofozna es megeroszakolna, de azt erkolcstelennek tartana, hogy y lelepjen. Eleg furcsa a logikad.

kék madár 2015.02.02. 08:43:32

@svájci sapka (ch): nekem a legtobb rokonom otthon nyomorog.Korhazban is gyakran jarok (egy kozeli rokonom az ev felet korhazban tolti) amit ott latok azt egy het alatt sem tudom megszokni. Ami otthon megy, az mar a legnagyobb horror, ha te ezt mashogy latod, nagyon ugyesen kozlekedsz az orszagban, ha ez nem szurja ki a szemed.
Az orvos ismeroseim szinten elkepesztoen sokat dolgoznak 1-200 ezer forintert embertelen korulmenyek kozott.

toportyánzsóti 2015.02.02. 08:43:52

@NIKI LAURA: Ovodás a szinted,csak égeted magad bircamannal válvetve.Magyarország 88 előtti szintet sem tudja felmutatni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.02. 08:45:57

@kék madár: Bocs, de én most nem a nyomorgásról írok, hanem arról, hogy orvosnak lenni otthon sem olyan tragikus.

svajcineger 2015.02.02. 08:45:58

Idezet a posztbol:
"... akkor en az orvos vagyok..."
Igen, az vagy. Es?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.02. 08:48:58

Elolvastam az előző posztot is...nem kellett volna.

"Ne azt tanítsuk már a gyermekinknek, hogy milyen fontos pénzt keresned, mert ha apád beteg lesz, akkor tudod majd gyógykezeltetni, hanem azt, hogy apád előbb meggyógyul, ha Te vele vagy és szereted."

Persze. Biztosan. Na elmegy ez a fenébe.

A mai poszthoz meg annyit, hogy nem tudom, milyen kisvárosban élt és miért is nem fogadták el (van mondjuk tippem), de általában egy orvos a társadalom krémjéhez tartozik. Valamikor a tanárral együtt álltak a piedesztálon.

tanato 2015.02.02. 08:49:50

@bpetya75: Sok a narkós meg piás orvos,tanúsíthatom,könnyebben hozzáférünk az erős drogokhoz és aki kicsit is gyengébb jellem rászokik,Meg a szakdolgozók is persze.Ráadásul sok férfi/orvos/alkoholos italt kap mint hálapénz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 08:49:51

@Mirjam2: sőt, vonják le az albérleti díjat az ágyhasználatért is az ügyeletben.
:-(((((
ááááá!
méghogy kamu, hogy nem kell a 24 órás ügyelet után lehúzni a 12 órás műszakot is. akit én ismertem, hetente 1x, de volt, hogy 2x.
és azóta elment a rendszerből még tízezer orvos.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.02.02. 08:51:37

na, vajon ma is lesz 1000 komment? :)
@NIKI LAURA: vesekővel, veserohammal pont ez a helyes eljárás. Kapsz egy lórúgás erősségű fájdalomcsillapítót és hazaküldenek. Rosszabb esetben nem adnak haza veled erős cuccot, hanem naponta vándorolhatsz be új adagért. Ezt egy nővér is el tudja intézni neked.
Még annyit meg szoktak nézni egy ultrahanggal, hogy nem vesemedence-gyulladás áll-e fenn. (Legalábbis nekem így szokták.) A röntgen, vesekő kezelése pedig nem ambuláns történet.

NIKI LAURA 2015.02.02. 08:52:56

@diggerdriver: nalunk egy het gyakorlat,egy het suli.

OFF
Most beszeltem egy kinti haverommel,azt mondja,a Romanok iszonyatos mennyisegbe jonnek U.k - ba,a Kolozsvari Wizz jaratain meg a szarnyon is ulnek.( kis tulzassal)
Az Ni n igenylesnel kigyozo sorok,szinte csak roman.
Mindent el,bevallalnak harmad penzert.
Mi lesz itt..

NIKI LAURA 2015.02.02. 08:56:46

@NIKI LAURA: lanyom meselte,hogy naluk Szegeden az Intercontinental-ba ( v Novotel) laknak az arab diakok,van aki 8 eve.
Apa mindent fizet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.02. 08:58:36

Ahh, látom másnak is kedvenc a Dűne:)
Amúgy nagyon jó írás, tetszik.

tanato 2015.02.02. 08:58:52

@Shebelle: Te is orvos vagy,eddig nem szóltál erről.

tanato 2015.02.02. 08:59:58

@Réka ‎: Persze az EÜ.mindig hálás téma.

bpetya75 2015.02.02. 09:00:27

@diggerdriver:

Ezért írtam a kiegyenlítődésről. Az első poszt kritikátlanul elfogult, ez meg bőven átesik a ló túlsó oldalára a kritika terén. Libikóka...

@rezsöatya:

Van vele baj, nem kevés. Főleg az, hogy leginkább plasztikai beavatkozás a statisztikákon. Viszont vannak előnyei is. Pölö bármennyire is kevés 49e forint, a 22800-nak több, mint duplája. A szomszéd falu plébánosa nagyon sokat tett cigánypasztoráció terén. Tőle hallottam egy másik előnyéről. 20 év után a gyerekek azt látják, hogy a szüleik reggel dolgozni mennek. Nyilván nem csak cigánykérdés, de akkor is fontos szempont.

@tanato:

Kár. Korábbi nődokinkat nagyom sajnálom. Igazán jó arc, és lehet, hogy teljesen széthullik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.02. 09:11:49

@bpetya75: Az a gond, hogy ez a poszt a másikra válaszként született. Most beleolvastam a kommentekbe is, többen feltételezték, hogy kamuposzt, annyira hiányoznak belőle a konkrétumok. Ha meg nem kamu, akkor nagyon érdekelne, hogy most, 2015-ben, milyen posztot írna az illető, feltéve, hogy valóban hazaköltözött és gazdálkodni kezdett.

A 49ezer forinthoz meg annyit, hogy nem kevés. Szégyenletesen kevés. Mivel nem segélyként, hanem munkabérként adják, ez egyszerűen röhejes összeg. És nem csak vidéken, hanem itt, Budapesten is sokan élnek közmunkából. Nem is értem, hogy lehet ezt egyáltalán beosztani.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.02. 09:13:37

@NIKI LAURA: Fuhaaaa, volt 1-2 kórházi tapasztalatod meg állitólag beszéltél 1-2 EÜ-ven dolgozóval és máris szakértőnek érzed magad? Tényleg? Akkor te az az embertípus vagy, aki egyszer segített a szomszédnak berakni 2 zsák cementet a csomagtartóba mert az építkezik meg egy 5 perces cigizés erejéig nézte, ahogy vakol a kőmüves Gézu és onnantól ő már előadja az építőipari szakembert? Ohhh, ismerem jól ezt a típust. 9M szakértő országa vagyunk ám. :)

Példádnál maradva, ahhoz nem kell trapézon ugrálnod hogy eldöntsd tetszik-e a cirkuszi előadás vagy sem. Csakhogy itt a poszt nem erről szól, hanem arról hogy milyen egy artista élete a színfalak mögött. Szal ha nem tudsz trapézon ugrálni, akkor lehet nem kéne a szakértőt játszani...

soad1221 2015.02.02. 09:15:43

Nem tudom, de azért ez elég szélsőséges így...

1. nem tudom, hogy milyen emberek között és hol élt, de én olyannal még nem találkoztam, hogy vkit kiközösítenek és utálnak egy (vagy több) idegennyelv ismeret miatt. Lehet, hogy nagyon jó helyre születtem.

2. az hogy alkoholista lesz vagy sem, a legkevésbé sem az állam és a környezet hibája. Az csak az ő döntése.

3. ez pedig egészen furcsán hangzik: "Ha hivatalba, ügyet intézni megyek, akkor én az orvos vagyok, és megkapom az engem megillető elbánást és tiszteletet." - jól értem, azért járjon neki tisztelet és vmilyen magasabb szintű elbánás, mert ő az orvos??? Nagyon így hangzik. Én mérnökként nem kérek más elbánást, mint az asztalomat minden nap letakarító lány. Ő is kapja meg ugyanazt a tiszteletet és elbánást. A munkáért/hivatásért meg fizetés jár. Én azért tanulok, hogy fejlődjek és többet tudjak, nem azért, hogy a hivatalban bármit is kapjak érte.
Ha a hivatalba belépek ügyfél legyek, aki egy ügyet akar elintézni, és ebben kapjak meg minden elvárható segítséget, a többi az én dolgom.

Persze sok részével egyetértek, de ez kurvára nagyképű írás, és kicsit túlzásba vitte Mo szapulását, pláne olyan dolgokért, amiről biztosan nem az állam tehet.

bpetya75 2015.02.02. 09:21:15

@zöldeketbeszélek:

Én sem tudom elképzelni, hogyan osztják be, de valahogy megteszik. Egy részük legalább is. Mert azért sokan járnak napszámban dolgozni mellette, meg nem kevesen kevésbé tisztességes úton egészítik ki ezt a keveset.

Röhejes összeg? Meglehet, mégis úgy tűnik, hogy jól lőtték be abból a szempontból, hogy a többség hajlandó belemenni a játékba.

Sanz 2015.02.02. 09:22:05

Magyarországon nagyon nő az elszegényedés, tényleg ijesztően. Aki ezt tagadja, az nem tudom, honnan tájékozódik.

OFF
Valaki lakik Cambridge felé? Mert úgy tűnik, hamarosan megválok Londontól, és északabbra kerül a székhelyem.

**mimi** 2015.02.02. 09:25:27

egy kicsit nekem is erős volt...., de sok igazsága van.@rezsöatya:
nem a hazát kéne szidni, hanem az embereket, akik erről tehetnek...és nem utolsósorban, tenni kéne valamit ellene!!!!!

" A másik: ha te otthon vállalkozni kezdesz, akkor minden megkeresett 10 forintodra 9,5 forint adót raknak rá, és ha másfelet el akarsz rakni, akkor egyből jön az adóhivatal. Miközben a politikusok lapátolják a zsebeikbe a pénzt."...itt a nagy gebasz :(

**mimi** 2015.02.02. 09:26:15

@rezsöatya:
ezt akartam az előbb neked írni...

Es felmerult bennem a kerdes a mai poszt kapcsan: vajon megtehetnem-e (vagy barki), hogy "hazamegyek es dolgozom es ellatom magam es boldogan elek, mig meg nem halok...?"

ott a pont!!!!

Golf2 2015.02.02. 09:27:19

@Diorella Queen: Menne a fene orvosnak. Sok vér, takony és bélsár. Pfff. Ez van benned is...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 09:29:06

hvg.hu/itthon/20150202_Budapesten_krizishelyzetet_okozhat_a_korh
a legújabb hűbelebalázs módjára rendszerátalakításról, amiről persze nem egyeztettek a szakmával sem (bár ezen már senki nem lepődik meg)

bpetya75 2015.02.02. 09:30:36

@Dragonlady (now in Thailand):

No para! Majd jól meggondolják magukat, és eladják a dolgot, mint a kormány remek önkorrekciós képességét.

soad1221 2015.02.02. 09:32:35

@bpetya75: az alkoholizmus nem tartozik az orvos munkájához. Az kizárólag az ő döntése. Mint a dohányzás. Vagy akár a kenyér, az uborka meg müzli fogyasztása is.
Nagyon nem szeretem, amikor az alkoholizmust, mint vmi rossz esemény, időszak bárminek a következményeként említik.
Egy alkesz is az első pohárnál tudta, hogy a szar helyzeten nem fog változtatni, csak a hangulatán.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 09:33:16

@QUERCUS: birca arra akar utalni, hogy a világátlaghoz képest jól élnek azok a nyomorgók. Azok pedig főleg jobban élnek, akik csak képzelik, hogy nyomorgnak.

bpetya75 2015.02.02. 09:33:29

@NIKI LAURA:

Kaposváron az arab orvosokkal eddig pozitív a tapasztalatom. Igaz, csak kettővel volt eddig dolgom, de a "nem vágunk mindenáron" szemléletük bejött nekem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.02. 09:38:27

@bpetya75: Szerintem ez pont az éhen halni sok, jóllakni kevés kategória...

Persze, ha nem lenne más, én is belemennék. Ja nem, mert fel sem vennének, a helyek is korlátozottak. Gondolom, a családok úgy élnek meg belőle (most a himi-humi egyéb mellékesektől eltekintve), hogy apa-anya is hazavisz ennyit, meg a családi pótlék, meg az előre görgetett, soha ki nem fizetett hitelek...

bpetya75 2015.02.02. 09:39:45

@soad1221:

A nagy felelősséggel, feszültséggel járó munka nagyon próbára teszi az embert. A mai világ pedig az instant megoldásokat preferálja, ember legyen a talpán, aki nem a könnyebb utat választja. Feleségem is ezért akarja abbahagyni mihamarabb a programfejlesztést, mert a 10+ éve ebben dolgozó kollégákon látja a veszély jeleit. Mikor érdeklődött tőlük, hogy hogyan oldják a munkahelyi feszültséget, többen is a piát és/vagy a vadmotorozást említették. Egyik sem egy háromgyerekes családanyának való módszer.

Nyilván ott van az alkoholistává váló orvos/tanár/mérnök/gatteros/akármi felelőssége is, de azért nem annyira egyszerű ez a kérdés, hogy annyival elintézzük, hogy "minek vedel, mint az állat"...

Herr Géza 2015.02.02. 09:42:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: " nézte, ahogy vakol a kőmüves Gézu " Nono, Géza nem kőműves.... Bár már látta mit csinál Kőműves Pisti és simán utánacsinálja..... :)))))

2015.02.02. 09:45:01

@tanato: Tenyleg, a rendorok berebol is le kene vonni amikor csak acsorognak es nem csinalnak semmit. Sot, tok feleslegesek a rendorok, az esetek tobbsegeben a ferjem is fejbeverheti a betorot szoval nem tudom minek fizetjuk oket... :)

tanato 2015.02.02. 09:47:05

@Mirjam2: Ráadásul a rendőröknél beszámít a nyugdíjba minden perc,nálunk viszont egy perc sem az ügyeletből.Ha beszámítana már régen nyugdíjba mehettem volna több ezer társammal együtt.

2015.02.02. 09:48:07

@Dragonlady (now in Thailand): Tartsak oket direkt ebren, lehetoleg 48 orat egy huzamban, hogy megdolgozzanak a penzukert amit a magyar adofizetok rajuk koltottek! En direkt azt szeretnem ha egy olyan orvos probalna megmenteni stroke eseten aki mar legalabb 24 oraja nem aludt. Aztan legfeljebb ha hibazik, kicsit jobban lebenulok, na es? :)

tableno 2015.02.02. 09:48:38

@bpetya75: Itt van az egyik legnagyobb különbség Magyarország és Nyugat-Európa között. Itt a legtöbb munkahelyen nagyságrendekkel kisebb a stressz és jobb a hangulat, mint odahaza. Detto a hétköznapi ügyintézésnél, adminisztrációnál, stb. Nem véletlenül élnek nyugaton átlag 10 évvel tovább.

rezsöatya 2015.02.02. 09:49:31

@**mimi**: Mimi draga! Hol szidtam en a hazát?

A "tenni kellene valamit ellene"-re a valaszom pedig, hogy tettem. Nem is keveset! Csak tudod, amikor ott tartott az ugy, hogy mar csak Strasbourg segithetett volna, akkor ugy gondoltam, a sajat es csaladom elete fontosabb. Nem akartam/akarok politikus lenni. Ahhoz tulkepzett vagyok. :-P

Badeni_lakos 2015.02.02. 09:49:35

Te szent ég! Hogy írhat valaki (hogy is mondjam) ilyen eltúlzott gyűlölettel...?
Szegény én nem tudom milyen lelki trauma érte, de kívánok neki mihamarabbi lelki békét és nyugalmat.

Vagy, ha nem.annyira zavarják őt az itthoni állapotok, Akkor:

Tessék hazajönni, és szervezni és változatni rajta. (de nem vörös posztózni, stb.)
(Én is támogatnám.a strukturális reformokat es gyökeres változást , mennék tüntetnék, ha lenne rá időm. )

tableno 2015.02.02. 09:51:39

@Mirjam2: Meg hát ugye csak-csak felmerül a kérdés, hogy a politikusok vajon mennyit teljesítenek ahhoz, hogy fácánvadászatokra járjanak meg 150 milliós villákat vegyenek, meg Aucklandba járjanak koncertet nézni. Gondolom heti hét napban napi 24 órát gályáznak a köz javáért. Mert hát mi fizetjük őket is, nem?

tanato 2015.02.02. 09:51:48

@maxval bircaman szerkesztő: Jó hogy itt vagy,akartam már kérdezni hogy BG.-ben hogy van,létezik a hálapénzszerű szürke orvosi jövedelem?
valamint ha te pl. Veliko Tarnovóban élsz,beteg leszel de úgy hallod Plovdivban van olyan sebész akire szívesen rábíznád magad,mehetsz e hozzá hivatalosan vagy megkerülve a hivatalos utat baksisért vagy hivatalosan de külön térítés ellenében?

Herr Géza 2015.02.02. 09:52:02

@svájci sapka (ch): Khm, khm, és altató-, vagy röntgenorvos pl. van-é? Mert hozzájuk a borítékból max. az üres boríték jut el.

tableno 2015.02.02. 09:54:22

@Badeni_lakos: Szerintem aki a mostani helyzetben otthagy egy nyugati egzisztenciát, és hazamegy csak azért, hogy "változtatsson", az simán idióta. Majd akkor talán, ha meglesznek hozzá az alapvető feltételek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 09:54:41

@Mirjam2:
erről persze az jut eszembe megint, hogy mit pofáznak a tanárok, csak napi 4 órát kell dolgozni.
szerintem a színészeknek is annyit fizessenek csak, amennyit a színpadon vannak, nem kell próbálgatni annyit, teljesíteni kell!
a pincér amíg vár az asztal mellett, hogy mit fognak rendelni, az se számítson bele
fuvarosok a piros lámpánál, mekkora pazarlás.
sebészek bemosakodása? tessék otthon szabadidőben rendesen mosakodni!
ha épp nincsen ügyfél a bankban / postán /hivatalban az ügyintézőnél, vagy a boltban az eladónál? láblógatááás!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.02. 09:57:05

@Herr Géza: Nevetni fogsz, van. Ő speciel nem a borítékért lett orvos. Nem szoktam a zsebében kotorászni, de nem úgy tűnik, hogy panaszra lenne oka. Max. az ügyelet miatt hallottam zsörtölődni.
Ettől eltekintve, biztos vannak nehezebb helyzetben lévő orvosok, de a cikk nekem egy jó erős ferdítésnek tűnik.

leblebi 2015.02.02. 09:57:25

Leto Atreides For President!!!

Bluely 2015.02.02. 09:57:25

Irtózatosan ellenszenves stílusú poszt

Csodabogár 2015.02.02. 09:57:25

A posztoló erősen hajlik az alkoholizmus felé és nyilván az is lesz. Majd talál később is okot az ivásra.
Baráti körből ismerek két fiatal, 40 év körüli orvost. Mindegyiknek vannak nyelvvizsgái és extra tudományos fokozatai. Mindkettönek 3 gyermeke van és köszönik jól vannak. Külföld nyitva állt előttük is, az egyik dolgozott 2 évet az USA-ban megvan az amerikai orvosi végzettsége is. De köszöni szépen, ő itthon akar jó orvos lenni. Egyikből se lesz soha alkoholista, mert nem olyan alkatok. Ez a ló másik oldala.
Részemről örülök, hogy a posztoló elment, nem szeretnék egy ilyen orvos kezei közé kerülni soha.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 09:58:00

Ocsem igazad van.
meg hatalmas arcod.
na utobbibol kene visszavenni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.02. 09:58:27

@soad1221: Bár én nem dolgoztam még hasonló munkakörben, de úgy gondolom hogy nem véletlen hogy világszerte sok alkoholista van az orvosok között vagy hogy számtalan bróker tolja a herkát vagy kokót vagy elviszi őket az infarktus 40 évesen vagy hogy éveken át fronton szolgáló katonák egyszerűen becsavarodnak kevéssel a leszerelés után.
Úgy gondolom, hogy napi 12-14 órában emberek életéért vagy dollármilliókért felelni közvetlenül (úgy hogy a következményeivel sajnos azonnal szembesülsz ha valamit elcseszel) az kicsit más stresszfaktort ad az ember életének, mint hogy ha nem lesz kész időben a prezentációd, akkor a főnök csúnyán fog nézni...

Van aki ezt jól tudja tolerálni, de az is érthető hogy sokan nem és ezért szerelhez nyúlnak. Nem azt mondom, hogy ez felmenti őket, nyilván nem. De azért az indítékuk érthető azt hiszem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 09:59:26

@NIKI LAURA: meg nekem is volt sokaig, pedig nem orvos vagyok.
az is igaz, megfizettek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 10:02:07

@NIKI LAURA: ma ejjel 3 orat sikerult aludnom. Valoban nem fogok ertekelheto munkat vegezni ennyi utan.
szerintem az orvosoknak sem jut tobb ugyeletben...

Morgo1229 2015.02.02. 10:04:26

@Babette .: ezt kinek irtad Babette ?

Mrs. Clayton 2015.02.02. 10:13:48

@Dragonlady (now in Thailand): ezzel annyira ne viccelj, ugyanis nekem Magyarorszagon, amikor videki targyalasrol megjottem, de meg volt fel oram a munkaidombol, be kellett mennem es le kellett dolgoznom, az egy masik kerdes, hogy olyan regi volt a gepem, hogy fel ora alatt nem allt fel a rendszer, igy a kabatomat le sem vettem, hanem ulve vartam fel orat, majd a gepet minden atmenet nelkul kikapcsoltam
nehogy mar a rohadt munkas ne dolgozza le azt a fel orat, ha egyszer ki van fizetve, nem baj, ha csak ul egy szeken
szerintem, ha nem lett volna ott ilyen es hasonlok, akkor ma nem lennek itt, szoval koszonom

2015.02.02. 10:14:13

Engem ez a mondata lep meg:

"Tudod, én még a válság előtt végeztem és elkezdtem otthon dolgozni. Akkor még reménykedtem benne, hogy otthon jobbra fordul a helyzet kb. két év múlva."

??
Miért reménykedett benne?

Mindenki tudja, hogy orvosnak lenni szopó (az elején legalábbis biztos), a rendszerváltás óta téma ez, de az is lehet, hogy még korábban. Nem mondom, hogy ez jó így, de közismert.

Ha valakinek 18 évesen "érdekes módon nyelvvizsgája volt, készült a másodikra, az orvosira, és közben versenyszerűen sportolt is, nem csak tengett és lengett", akkor akár ennyit észre is vehetett volna a világból. Meh.

Muscari 2015.02.02. 10:14:20

@NIKI LAURA: már van ilyen törvény, nem csak orvosokra.

--------
A poszton érződik, hogy indulatból írták, azért ilyen a stílusa. Sajnos igaza is van a posztolónak és nagyon jól tette, hogy eljött. További boldog életet kívánok neki!

Mennyi komment, te jó ég, pedig annyi dolgom van!

rezsöatya 2015.02.02. 10:15:36

@Badeni_lakos: "mennék tüntetnék, ha lenne rá időm"

A posztiro is menne, csak tudod, dolgozik...! :-P

2015.02.02. 10:15:48

@bpetya75: 'mégis úgy tűnik, hogy jól lőtték be abból a szempontból, hogy a többség hajlandó belemenni a játékba'

Miert, ha nem mennek bele a jatekba akkor mi az alternativa? Lopas vagy ehenhalas? En is 'belemennek a jatekba' hasonlo helyzetben, de nem azert mert a 47 ezer forintos osszeget 'jol lottek be', hanem mert pont 47 ezerrel tobb a nullanal.

soad1221 2015.02.02. 10:16:39

@bpetya75: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nem, nem érthető. Számomra nem. ilyenkor én nagyon nem tudok együtt érző lenni. Tudatosan nem vagyok az, nézzük objektíven a dolgot Értem, hogy a fokozott terhelést muszáj levezetni valamilyen módon. Nem vagyok vak így látom, hogy könnyebb módja a feszültség oldásának egy széken ülve alkoholt inni. Sokat segít lazítani. De a feszültséget még jobban oldja a sport. Az egyik megoldás a problémára, a másik elfedése a problémának egy másik, nagyobb problémával.
Nem vagyok álszent, sokszor rúgtam be, ittam alkoholt, meg nyilván fogok is még inni. De lássuk be: ez drog.
És különösen elítélem azt, aki ekkora felelősséget ilyen módon akar ellensúlyozni. Merthogy így már nem csak a saját és családja életét cseszheti el, de legalább meg is ölhet bárkit emiatt. Én azt mondom, hogy ne legyen orvos az, aki nem tudja azt a terhet cipelni, hogy ő bizony embereket kell, hogy gyógyítson.

2015.02.02. 10:22:27

@Muscari: 'A poszton érződik, hogy indulatból írták, azért ilyen a stílusa.'

Szerintem is. Nekem nem tunik nagykepunek vagy arrogansnak, csak felindultnak. Aki nem hiszi hogy a tarsadalomnak tisztelni kene az orvosokat, az valoszinuleg nagyon szerencses ember es nem volt meg igazan beteg, nem volt balesete, nem szult gyereket stb. Nekem egyszer volt balesetem fiatal koromban, sosem felejtem el azt a halat amit az orvos irant ereztem, hogy a mai napig miatta tudok normalis eletet elni.

soad1221 2015.02.02. 10:25:23

@Mirjam2: ne érts félre, nem elég a 47 ezer semmire, mint ahogy azt annak idején a seggfej mondta, de az pont 25-el több a 22 ezernél. És annyi a különbség, hogy ezért valamennyi és valamilyen minőségű munkát (na ez is megérne pár gondolatot) elvárnak. Én úgy tudom, hogy ez nem 5nap/hét 8 órás munkát jelenti, hanem kb 8 napot egy hónapban, és akkor és ott ahol mondják. Ha órabérre leosztjuk, akkor már nem annyira siralmas összeg. Ha rosszul tudom, elnézést... csak beleröffentem..
Igen azért megy bele, mert kell a pénz. Őszintén szólva én sem azért végzem a dolgom, mert szeretném a tulajt boldoggá tenni, hanem azért mert ő ezért fizet nekem.

2015.02.02. 10:27:55

@Dragonlady (now in Thailand): 'csak napi 4 órát kell dolgozni'

Persze, mar ahol! 'Jobb helyeken', mint a mi sulink, napi 6 oraban nem hagyhatom el az osztalytermet, es minden heten el kell kuldenem a fonokomnek a kovetkezo heti oraterveket hogy lassak mivel toltom a fennmarado ket orat (a meetingekrol meg az adminrol nem is beszelve...) :(. De persze tudom mire utalsz, csak gondoltam megragadom az alkalmat hogy panaszkodjak. Help! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.02. 10:28:27

@soad1221: Félreértés ne essék, én sem tartom ezt elfogadhatónak. Csak arra akrtam rávilágítani, hogy az okok érthetőek. Ettől még ez nem a helyes út. Nyilván jobb lenne ha mondjuk valami küzdősportban püfölnék ki magukból az ideget csakhát ugye az megint olyan, hogy időt és energiát igényel. Gondolom egy utcát felszívni kicsit gyorsabb és egyszerűbb miután zárt a tőzsde, mint utazni-átöltözni-edzeni-átöltözni-utazni. Azt is mindenki tudja, hogy a sportolás egészségesebbé tesz, a jelentős túlsúly meg kvázi szépen lassan megöl. Mégis mennyi kövér embert látni az utcán mindenhol. Ők is tudják, hogy ez nem helyes, dehát sokan akaratgyengék. Ez már csak így megy. Ennek ellenére persze én is elitélem ha egy orvos iszik. Csak azt mondom, hogy szembe kell nézni az okokkal és indítékokkal. Talán pont emiatt az átlagosnál kevesebbet kéne dolgozniuk, dehát ugye sajnos nem egy ideális világban élünk...

2015.02.02. 10:30:01

@soad1221: Hat ebben teljesen igazad van...

2015.02.02. 10:32:00

@tanato: Ezt nem is tudtam :(. Gondolom direkt csinaljak, mert ha minden idosebb orvos nyugdijba menne, egyszeruen nem tudnak tovabb fenntartani a rendszert.

Mr Long 2015.02.02. 10:32:15

Ehh, kulfoldon meg egernek lenni is jobb!
Mult heten kaptak el egyet az irodankban. A kartevo irto is meglepodott mekkora dog volt. Kiderult ugyanis, hogy tiszta oriteinen elt! Az egyik csavo az asztala mogott felejtett egy csomaggal, az egeregtalalta, kiragta es zabalta. Egy magyar eger hol tudna ilyen tisztan taplalkozni?

2015.02.02. 10:33:12

Szivesen irnek de mar elvileg ot perce elkezdodott az oram, vissza kell mennem. Segiccseg :(((

soad1221 2015.02.02. 10:33:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: bizony, a sok túlóra-ügyeleti idő nincs rendben. Csak nem szép azt az országra, vagy bárkire fogni, hogy azért iszom, mert...
Nem, azért iszik, mert inni akar. Az ország, az egészségügy állapotának (amivel egyetértek, hogy siralmas) ehhez nincs köze, az csak ürügy.
Fentebb írták, az ilyen ember jó eséllyel alkoholista lesz, mert inni akar. Ürügy lesz, annyi amennyit csak szeretne.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 10:34:25

@Th's child:
nem tudom, konkrétan a poszter mikor végzett. én 99-ben, de szerintem akkor senki nem gondolta volna, hgy még egy évtized elmúltával is utcaseprő szinten lesznek fizetve a tanárok és az orvosok. akkoriban szerintem mindenki arra számított, hogy javulni fog a helyzet, ha lassan is.
ha senki nem menne orvosnak, mert hülye lenne ennyiért, akkor mi lenne itt 1O éve múlva? muszáj reménykedni, hogy jobb lesz, valahogy, így vagy úgy. nem lehetünk mind CNC-sek meg a pornóiparban (mint nekem itt tavaly felhívta valaki a figyelmemet a nagy lehetőségre).
szóval egy kicsit olyasmi ez is, mint az áldozathibáztatás, kis csavarral.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 10:35:16

@Th's child:
nem tudom, konkrétan a poszter mikor végzett. én 99-ben, de szerintem akkor senki nem gondolta volna, hgy még egy évtized elmúltával is utcaseprő szinten lesznek fizetve a tanárok és az orvosok. akkoriban szerintem mindenki arra számított, hogy javulni fog a helyzet, ha lassan is.
ha senki nem menne orvosnak, mert hülye lenne ennyiért, akkor mi lenne itt 1O éve múlva? muszáj reménykedni, hogy jobb lesz, valahogy, így vagy úgy. nem lehetünk mind CNC-sek meg a pornóiparban (mint nekem itt tavaly felhívta valaki a figyelmemet a nagy lehetőségre).
szóval egy kicsit olyasmi ez is, mint az áldozathibáztatás, kis csavarral.

soad1221 2015.02.02. 10:37:34

@Mirjam2: és fogadni merek, hogy az az orvos nem várja el, hogy ha bemegy egy hivatalba, akkor ŐT, az ORVOST, ehhez mérten a megfelelő elbánásban részesítse az ügyintéző. Nem Őt is egy ügyfélként kezelje az ügyintéző, mert ő ott éppen nem operál, hanem a tulajdoni lapját kéri vagy a jogsit, személyit intézi, ilyesmik. Ettől arrogáns, és nagyképű...
Az orvosnak hálás vagyok, ha meggyógyít, és jól végzi a munkáját. Megbecsülöm érte. Az állam sajnos nem. De a hivatali ügyintézőnek ehhez meg mi köze, a jogsi hosszabbítás közben? :)

bpetya75 2015.02.02. 10:38:56

@Mirjam2:

Alternatívának ott van a feketemunka. Van olyan, aki vissza is utasítja a közmunkát. Igaz, így elesik a szociális segélytől, de feketén többet össze tud szedni. Azt meg, hogy nem segélyezik tovább azt, aki feketén melózik, nem tudom sajnálni.

rezsöatya 2015.02.02. 10:39:36

@Csodabogár: "A posztoló erősen hajlik az alkoholizmus felé és nyilván az is lesz."

Ezt igy. Kijelento modban. Ismered netan?

:D

bpetya75 2015.02.02. 10:42:33

@soad1221:

Én meg inkább azt mondom, hogy segíteni kéne a stresszes melót végzőket a stresszoldásban.

tableno 2015.02.02. 10:49:26

@bpetya75: A közmunka a mai formájában gyakorlatilag a feudális úrbéri rendszert (a jobbágyságot) hozza vissza. Aki közmunkás lesz, az totális függésbe kerül a helyi önkormányzattól, a minimálbér feléért köteles dolgozni, és bármilyen mondvacsinált indokkal kirúghatják, amikor is éhenhal, mert nem kaphat segélyt. Ennek már most az az eredménye, hogy sok helyen direkt kirúgdossák a közalkalmazottakat, majd visszaveszik őket ócsóért, közmunkás státuszban. Akinek nem tetszik, mehet a sóhivatalba.

tableno 2015.02.02. 10:52:29

@tableno: Arról nem is beszélve, hogy minél több melót végeztetnek közmunkásokkal, annál kevesebb esélye van a helyi, független kisvállalkozásoknak megélni. A közmunka lehet, hogy rövid távon bizonyos rétegeknek jó (a fenét jó, de jobb mint a semmi), de hosszú távon teljes tévút, és csak rontja a helyzetet.

soad1221 2015.02.02. 10:53:18

@bpetya75: rendben támogassuk, ezzel semmi bajom. Csak szerintem, ha kevesebb órát dolgozik, 80 helyett 60-at (az orvos pótlást nem tudom hogyan oldjuk meg, de ez másik kérdés), nem 150-et kap, hanem kapjon 300-at, attól még a stressz megmarad. Kapjon mellé még egy kondibérletet vagy futócipőt, oké.. a stressz megmarad, a támogatás megvolt. Ő futni, kondizni megy a stresszt oldani, vagy inni fog?
Elárulom: inni fog. Mert inni akar, a többi ürügy. Sokkal több pénzt érdemelne, sokkal jobb munkakörülményeket, de az az orvos, aki a valós problémákat el akarja nyomni egy nagyobb problémával, az nem való orvosnak.
Egy orvos nagyon sokat tanult, ahhoz hogy az legyen, nem nehéz belátni, hogy ha iszik, attól nem lesz kevesebb túlóra és több pénz. A kettő nem függ össze, a problémát nem oldja meg.
Az alkoholizmus nem Orbán hibája, akármennyire is szar az egészségügy.
ilyen helyzetben nem vagyok megértő. :)

Mr Long 2015.02.02. 10:57:43

@Mirjam2: "Aki nem hiszi hogy a tarsadalomnak tisztelni kene az orvosokat, az valoszinuleg nagyon szerencses ember es nem volt meg igazan beteg, nem volt balesete, nem szult gyereket stb."
Meg tisztelni kellene a tanarokat, mert ok tanitjak meg az embereket sok mindenre, meg isztelni a mezogazdaszt, mert o termel taplalekot,, meg tisztelni a kukasembert, mert o viszi el a masok mocskat.

Muscari 2015.02.02. 11:00:28

@soad1221: azert az kicsit erős, hogy az embernek a saját döntése, hogy alkoholista-e vagy sem. Neked volt a családodban alkoholista? Ez egy rendkívül összetett probléma nem fekete fehér dolog.

swGuru 2015.02.02. 11:01:21

Tokeletesen egyetertek a posztoloval. Mostanaban olvasok olyan kommenteket mas portalokon, blogokon, hogy pl Anglia az az orszag, ahol 4-5 idegen el egyutt egy lakasban, mindenkit ugynoksegek kozvetitenek minimalberert, meg hasonlok. Ugy erzem, az otthon maradottak ennyit latnak Europabol, mivel foleg aokkal beszelnek, akik eddig jutottak, majd hazamentek. Akinek van megfelelo vegzettsege, gyakorlata es nyelvtudasa, az a kozeposztaly eletebe csoppen bele, ami az az eletszinvonal, amit a posztolo leirt. Ahol dilemma, hogy hova menjen nyaralni. Most en is ez elott a dilemma elott allok, masfel ev utan.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.02.02. 11:01:45

@soad1221: +1000
az első poszt elég ostoba volt ugyan, de ezzel a kommenteddel tökéletesen árnyaltad a mai választ.

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 11:07:41

@bpetya75: Folyik a szelekció: a jók elmennek, neked csak az alkeszes fog "jutni", hogy megoperáljon... szóval - utóbbiak maradnak, akik (már) nem tudnak váltani. Matolcsy bácsi pedig milyen jót örömködött a múltkor annak, hogy milyen jó, olyan sokat hazautalnak!
Te is örülj neki!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 11:07:42

@tanato:

A magyar hálapénz intézménye BG-ban nem létezik. Sosem létezett.

Korrupció és borravaló persze van bőven a szektorban. De nincs hálapénz kényszer. Megkapod az ellátást a normál, államilag biztosított szinten mindenképpen.

A korrupció leggyakoribb alakja az, hogy az állami orvosnak van magánrendelése is, s a fizetőképesebb betegeket magához irányítja, jellemzően azzal a szöveggel, hogy ez mindenképpen szükséges az egészségéhez.

A borravaló pedig a magyarhoz képest minimális mértékű. S kizárólag esemény utáni, azaz nincs olyan, mint Mo-on egyes helyeken, hogy előre kell fizetni, különben be se vesznek az intézménybe.

Meg olyan is van, hogy az orvos elmondja műtét előtt "itt van X gyógyszer, ez jár Önnek államilag, viszont van egy sokkal jobb Y gyógyszer, én azt ajánlanám, de azt az állam nem finanszírozza, esetleg kérné az Y-t?" és ha igent mondasz, akkor jön az összeg megnevezése. De ha azt mondod "nincs rá pénzem", nem történik semmi.

A általános orvos adhat beutalót bárhová az országban, ha indokoltnak látja. Van viszont egy havi kerete minden
általános orvosnak, s ha ezt átlépi, megbüntetik. Így bizony megesik, hogy várni kell e beutalóra. Ha beutaló nélkül
mész szakorvoshoz, akkor az ellátás fizetős.

labirintus1 2015.02.02. 11:07:42

@diggerdriver: Az állam nem feccölt beéld semmit. Az államnak nincs pénze, azt mind az állampolgárok dobják össze.

A szüleid dolgoztak, termeltek és abból fizették pl. a te iskoláztatásod. Én hülyét kapok, amikor azt mondják, hogy fizesd vissza a taníttatásod költségét, ha lemész.

Én pl. mindkét diplomám magam fizettem, orvos tk. nem látott, semmilyen szociális rendszert nem terheltem, viszont jópár olyan évem volt, amikor elértem a TB plafont. Akkor most nekem is fizetni fog a magyar állam, mert annyit fizettem be egyedül, mint egy nyomorultabb magyar kistérség és semmit nem vettek ki?

Ez nem így működik. Elvileg, aki többet tud betenni, azt többet tesz be a közösbe és csak annyit vesz ki, amennyire szüksége van.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.02. 11:09:44

Erősen promószagú poszt. Valami nagyon nincs rendben egyikkel sem.

A posztoló lekivilágával is komoly bajok vannak. Úgy tűnik sem a megtalált anyagi jólét sem a magasabb életszínvonalnak nem sikerült a kompenzáció!
Igaz lehet, hogy a "pénz nem boldogít?

Másik: Honnan gondolta, egyem a viráglelkét, hogy a rendszerváltozás után 2 év alatt rendbe jön minden ???? Majdnem 50 év tajkajak pusztítás után ???? Huhh , na neee

Kicsit olyan, mintha doki bá' haverja leírta volna....olyan összedobált , gumiszobás dühöngő......Orvos látta már ?

Na megyek , ti meg nyomjátok, az 1000 legyen meg!! :-DDD

peter götz 2015.02.02. 11:12:44

Jól tette az író,hogy elment,ez az ország pontosan azokat érdemli meg akik otthon vannak a jólétben,meg a többi hülyítésben,Orbán azt mondta,az hogy mennek emberek és az teljesen normális,akik meg maradnak azok szeretnék ezeket is kihasználni,de így már nem fog menni,akik pedig azt mondják otthon jó lét van azok menjenek felcsútra meccset nézni a Makovecz stadionba,és elégedettek lehetnek,mert minden nagyon szép és minden nagyon jó

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 11:12:44

@tableno: Hasonló már nagyon régen megy: anno - nem vettek fel közalkalmazottat, mert az önkormányzatnál lehetett igényelni alternatív sorkatonát... Ez lett kicsit kicsinosítva, kibővítve, 2.0 verzióra cserélve.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 11:15:09

@labirintus1: "aki többet tud betenni, azt többet tesz be a közösbe és csak annyit vesz ki, amennyire szüksége van"

Ez tiszta kommunizmus :)

tanato 2015.02.02. 11:16:26

@maxval bircaman szerkesztő: Köszi az infót Bulágáriáról.Ez volna itthon is tisztességes ha nem a területileg illetékes orvoshoz akarsz menni ,hivatalosan kellene fizetni ,nem baksis formájában.

soad1221 2015.02.02. 11:19:50

@Muscari: a közvetlenben szerencsére nem, a tágabban több is. Az ismeretségemben is rengeteg.
Én tudatosan egyszerűsítem le. Az alkoholizmus és minden függőség döntés kérdése. A leszokás és a rászokás egyaránt.

soad1221 2015.02.02. 11:20:52

@Réka ‎: igen, ez első poszt ostoba, de nem értem, miért kell épp olyan ostoba választ adni :)

bpetya75 2015.02.02. 11:22:09

@tableno:

Nem egészen így van. Az sajnos igaz, hogy kvalifikált munkát végző embereket kirúgtak azért, hogy közmunkásként nulla költséggel vegyék vissza őket. Az ilyet tűzzel-vassal kéne irtani, csak hát ezek "közeli" vállalkozók, miegymás.

Másfelől viszont éppen a statisztikakozmetikázás miatt a nulla kvalitású embereknél (ároktisztítás feladatkörrel pl) az a helyzet, hogy gyakorlatilag nincs értelme kirúgni őket még akkor sem, ha rendszeresen talajrészegen "veszi fel" a munkát, mert a munkaügyi központ jövő hónapban újra kiközvetíti. Ezeknél az embereknél kizárólag úgy lehet differenciálni, hogy aki normális hozzáállással melózik, az könnyebb, jobb munkát kap. Jóban vagyok a polgármesterünkkel, vele beszélgettem erről. Azt mondta, hogy szíve szerint a közmunkások kétharmadát elküldené, és a maradék egyharmadnak kifizetné azt a bértömeget is, így sokkal többet és hatékonyabban tudnának dolgozni. De erre a statisztika miatt nincs lehetőség.

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 11:28:45

@Dragonlady (now in Thailand): Az itt maradottaknak meg húzniuk kell a kimentek helyett is. Szomszéd asszony egyszer reggel elment vizsgálatra, és délután fél ötkor jött haza: a kezelőorvosa külföldre távozottat helyettesített valahol, ő várta sokadmagával étlen-szomjan. Jót tett a 80 évesnek a dolog.
Nagyon sok kivándorolt láthatta reménytelennek a maradást a megugró svájci Frank hitelek miatt is. 2012 januárjában (!) a segélyeket visszavágták 28 ezerről 22 800 Ft-ra. Hej, sok kisgyermek fázhatott akkor emiatt. Tudjátok... szociális érzékenység c. fejezet. Egy nagyon párthű lánykának mondtam utóbbit, azonnal kapcsolt, hogy hagyjuk egymást... :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 11:28:46

@tableno:

A közmunka ki nem mondott célja a cigánybűnözés visszaszorítása, a cigányság integrálása. S emiatt ez egy nagyon pozitív lépés.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 11:28:46

@swGuru:

A gond csak az, hogy nem lehet megoldás, hogy az egész világ Angliába költözik és ott középosztály lesz. Eleve ha ez megtörténne, Anglia a káoszba süllyedni, s azontúl az ottaniak irigykedni fognak a magyar életszínvonalért, mert az övéké alacsonyabb lesz.

soad1221 2015.02.02. 11:29:10

@bpetya75: pontosan a közmunka itt lett elcseszve, pedig egy olyan dolog is lehetne, aminek lenne értelme

bpetya75 2015.02.02. 11:30:11

@soad1221:

Az alkoholizmus egy betegség. Vannak elég jól feltérképezhető hajlamosító tényezői, éppen ezért nem lenne lehetetlen megelőző jelleggel támogatni azokat, akik jobban ki vannak téve a függő válás veszélyeinek. Tanácsadással például. Meg hogy a csapból is stresszoldás fontossága folyjon.

Gondolom személyesen érintett vagy a témában, ezért ilyen határozott az álláspontod. Jó, hogy ennek ellenére lehet veled vitatkozni róla ;-)

soad1221 2015.02.02. 11:33:31

@swGuru: "Ugy erzem, az otthon maradottak ennyit latnak Europabol, mivel foleg aokkal beszelnek, akik eddig jutottak, majd hazamentek."

Emiatt azért ne aggódj, nem mindenki az MTVA tudósításit nézi 24 órában :)

Kiég3tt 2015.02.02. 11:34:59

Nem tudom, h a poszt iroja miert erdemelte ki a sok negativ kommentet. Hogy O orvos-e vagy sem, azt bizonyitani nem tudom, de van min. 5 orvos ismerosom es igy tudom, h a posztban szereplo problemak valosak - ezert en elfogadom, h a post iroja az. Azon cocogni, h 10-bol 9.5 vagy csak 7... csak bizom benne, h ez egy cinikus megjegyzes volt.
En is olvastam azt a Posztot, amire ez az iras valaszkent szuletett - es KOTELEZO elozmenye ennek. A szeretlekmagyarorszag.hu-n raktak ki egy hete kb. es igen, felesegemnek is es nekem is elborult az agyunk attol az altalanositastol/gorbe tukortol ami abban a posztban volt. El is kezdtem irni en is egy valaszt ra, de felig lustasagbol, felig onmersekletbol nem tettem. Az is kb. ilyen lett volna...
Es mi a tanulsag? H sokunk, akik azert leptek le, mert tele lett a tokuk a maffiaskodastol, es a kilatastalan perspektivatol, a nyugdijunk elvesztesetol stb... akkor se koltoznenk vissza ha utnenek. Es igen, ott a hazam, ahol otthonra lelek es nem ott ahova szulettem. Ami engem illet, en rettenetesen sajnalom azokat az embereket, akik hasonloan gondolkoznak mint mi, de megsem tudnak eljonni. Az osszes tobbi pedig bizonyara nagyon boldog a dolgok jelenlegi alakulasaval es nekik csak azt uzenem, h Hajra, Magyarorszag ma jobban teljesit es holnap megjobban fog.
Mi lesz Szurke Palaorszaggal, ha feherkopenyes istenei a hamis csillogast valasztjak? Vajon az uccso lekapcsolja majd a villanyt maga utan!?

bpetya75 2015.02.02. 11:39:43

@Mr Long (UK):

Úgy van! Maximális az egyetértésem!

bpetya75 2015.02.02. 11:42:38

@Kiég3tt:

Sosincs olyan, hogy az összes jó elmegy és csak a selejt marad. Épp ezért az, akik marad, nem feltétlenül "nagyon boldog a dolgok jelenlegi alakulasaval".

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 11:44:57

@tanato:

A legviccessebb dolog a bolgár egészségügyben a mentőszolgálat túlságos szerepe.

Mivel sokszor nem kapható beutaló vagy éppen nincs kapacitása a normál kórháznak, az emberek a mentőkórházba

mennek be, az ugyanis köteles ellátni az embert, még azt is, akinek nincs biztosítási jogviszonya (utólag

megpróbálják beszedni persze a pénzt).

Velem is ez esett meg szeptemberben. Még Kubából van egy súlyos bőrbetegségem (1980-ban megcsípett egy

darázs és megfertőzött kétféle baktériummal), ez időnként előjön pattanás alakban. Most már ritka, de megesett

idén ismét, s nem múlt el magától (normál esetben magától elmúlik 4-5 nap alatt). A végén lázas lettem, s alig

tudtam mozgatni a hátamat, annak közepén volt egy hatalmas pattanás.

Mentem az orvoshoz, az küldött a bőrgyógyászati sebészhez. Megnézte, s mondta, operálni kell, de neki most

éppen elfogyott a kapacitása, s nem csinálhatja meg, szóval menjek a mentőkórházba. Mentem, felvettek délelőtt,

délután 5-kor meg is operálták. Ez olyan 400 ezer Ft lenne biztosítás nélkül, biztosítással meg 100 ezer körül.

Nekem nulla, mert én cukorbeteg vagyok, s a cukorbetegség fent van a teljes kórházi ingyenességet biztosító

betegségek listáján. (A kórházi gyógyszer nekem is pénzbe kerül, de az is kedvezményes.)

Aztán naponta kellett kötést cserélni rajta 2 hónapig.

Az első két nap elmentem még a kórházba, de miután ott mindkét nap másfél órát kellett várni, találtunk egy orvost, aki magánalapon elvállalta ezt a műveletet azonnali módon, napi 3 ezer Ft-ért. Jártam hozzá 3 hétig. Aztán már a seb kicsi lett, onnantól feleség csinálta, ért hozzá valamennnyit, járt egy évet ápolónő főiskolába annak idején, plusz gyógyszerészetet végzett, mielőtt bölcsészkedni kezdett.

Facer 2015.02.02. 11:44:57

Felindultsàgbol, de nagyon jol össze szedett, megindokolt poszt! Igazat adok a posztolonak, mert ugyanazt gondolom én is, kivéve az alkoholizmusos részt.

A vàlaszok közül néhànyra: aki nem probàlta a 24 oràs ügyeletet, az ne mondjon véleményt!!!
Amikor én kezdtem, még a '90-es évek elején, az orszàg egyik legnagyobb megyei korhàzàban, havonta 8-10 ügyeletünk volt és akkor még nem volt màsnap reggel hazamenés!, tehàt min. 32-34 oràt dolgoztunk éjszakai 2-3 oràs pihenéssel!
Most, természetesen jobb, mert CSAK 24 ora!
A szakember hiàny miatt heti 48 ora kötelezö munkaidö mellett MéG 12 ora munkavégzésre KÖTELEZHETÖ az eü dolgozo!
Volt rendszeresen olyan honapunk (többed magunkkal) amikor havi 350-400 oràt dolgoztunk, mert "ember hiàny" volt! Hihetetlen igaz? Attol még "jo pofàt" kellett vàgni mindenhez!
Ezen lehet elmélkedni!

Lehet beszélni a tovàbbképzésekröl, kongresszuskrol, stb.
Igaz, Mo-n "csak" altatoorvos voltam :)

peter götz 2015.02.02. 11:44:57

@maxval bircaman szerkesztő: HAHAHAHA,amíg Magyarország a Magyaroké addig a te példád még akkor sem lesz igaz,ha anglia már a mai Bangladesh szintjére süllyed...........

Facer 2015.02.02. 11:44:57

@Kiég3tt: nagyon jo a hozzàszolàsod!
Minden tàrsadalom, olyan egészségügyet kap, mint amilyet megérdemel!

VT Man 2015.02.02. 11:44:57

A posztolónak igaza van, de ugyanakkor ott a példája: itthon tanult, szívott, most meg ott van a jólétben. Mi a baj?

"A másik: ha te otthon vállalkozni kezdesz, akkor minden megkeresett 10 forintodra 9,5 forint adót raknak rá,"

Ez abszolút nem igaz. Sok az adó, de nem ennyire.

Asszonypajti 2015.02.02. 11:44:57

Tetszett a poszt! Egy-két héttel ezelőtt én is olvastam a másikat, amire ez válaszként született. Hasonló érzéseket keltett bennem.
Megint csak azt tudom mondani, hogy nagyon fontos, ki milyen közegből érkezik. Egészségügyben dolgozni sosem hálás feladat, én nagyon szerettem, és engem is szerettek engem a segítségemre szorulók is! Ennyit profitáltam 10 év alatt. A kiégés veszélye hatalmas, egy-egy eset amely halállal végződik, vagy nem tehetünk semmit irdatlan teher tud lenni, ezért is lesz egy idő után az orvos az ápoló távolságtartó, mert nem lehet feldolgozni a tehetetlenséget. Továbbképzés előírva, fizess be magadnak. A szupervízió vagy egyéb tréning, ami a csapatmunkát segítené, vagy a kiégést megelőzné, drága, a munkáltató nem fizeti. Marad hétvégén buli a kollégákkal ahol bizony van pia is.. Az év dolgozójaként mondtam fel, a fizum 6000 Forinttal volt több, mint amikor kezdtem a szakmát. Nyomorgás? Mi az? Két éve nem élek már Magyarországon, de a tésztákat még mindig nem tudom megenni!

sunabajnok 2015.02.02. 11:44:58

Épp tegnap zárult le a műszaknapló nálunk. 61 óra túlórám van. Sajnos erősen ajánlott túlóráról van szó, így nem fizetik ki. Szoc.gondozónak meg a kutya sem tanul, így létszámhiányban még lecsúsztatni sem tudom.
Mi lenne az országgal, ha minden ki nem fizetett túlórás dolgozó dobbantana?
A legjobb barátnőm patológus. A szüleivel élt, és tanulás mellett egy ügyvédi irodában volt adminisztrátor. A fizuját költötte tandíjra. Posztoló miért nem dolgozott?
Én is tanulok a felsőoktatásban munka mellett, mi több, még gyerekeket is nevelek egyedül.
Ha a posztolónak ilyen fiatalon feladatok nélkül ilyen nehéz az élet, mi lesz később?

Határátkelő 2015.02.02. 11:49:31

@sunabajnok: Posztoló miért nem dolgozott? - szól a kérdésed. A válasz ott van a posztban: "amíg a most multiknál dolgozó haverjaim buliztak, vagy csak éppen weekendeztek, addig én már 21 évesen dolgoztam a kórházban.Fizetés nélkül, mert erre nem volt lehetőség, és mert baromira szerettem ott lenni."

soad1221 2015.02.02. 11:54:22

@bpetya75: betegség. de egy "választott" betegség, nem olyan mint, pl a vastagbél rák. (direkt az idézőjel).
vannak hajlamosító tényezők persze, de a döntés, az egyén döntése, hogy akkor most elmegyek egyet sétálni, vagy futni, vagy inkább bemegyek egy kocsmába közösségi életet élni... persze pár sör, bor, vagy tömény társaságában. Amikor is valójában a pár sör, bor és tömény miatt megy be, nem a közösség miatt. Az ő döntése, hogy mit tesz..

Ne érts félre: támogatok minden kezdeményezést, ami a leszokás, vagy rá sem szokást (de szép ez így :) segíti. Erre több pénzt kell fordítani egyértelműen, nem kár azért a közpénzért. De az egyén döntése nélkül szart sem ér.

Érintett? Ahogy vesszük: sok-sok éven keresztül erős dohányos voltam. De én nem fogtam ezt senkire, mindig is kijelentettem, hogy "faszagyerek" voltam, azért gyújtottam rá először. Aztán minden egyes szál cigi az én döntésem volt. Majd a leszokás is az én döntésem volt. Nem fogtam ezt a szar fizura, túlórára, Orbánra, kisnyuszira, meg akármire.
:)
egyébként általában határozott álláspontom van, amiket sokszor jól meg szoktak borítani az én érveimnél sokkal jobbakkal.. :)

Muscari 2015.02.02. 12:11:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ismerek olyat, aki a rossz hazassaga miatti feszultseget a karateban vezette le, munka utan edzes hetente haromszor, versenyek hetvegente stb. eveken keresztul. Neki a vallizulete keszult ki es a dereka a sok fekvotamasztol es felulestol. A sport sem tokeletes :-) Kesobb aztan elvalt inkabb...

sunabajnok 2015.02.02. 12:15:47

@Határátkelő:
A társadali munka csak a nyugdíjalapba számít bele, a boltban nem lehet vele fizetni.
Miért nem volt jó a multinál neki ahol kereshet is? Én nagyon szeretem a szakmám, de öngyilkosság lenne tőlem, ha holnaptól ingyen mennék be.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 12:15:47

@peter götz:

A fő szempont a migrációban a pénz. Azaz ha Mo-on a világ legrosszabb körülményei lesznek, de magas fizetésekkel, hatalmas emigráció lesz mindenhonnan.

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 12:15:47

@maxval bircaman szerkesztő: C...típusú bűnözés hivatalosan nincs, csak a rendőrség (!) szóhasználatában. (Mert határozott jelei vannak az elkövetésnek, pl. a helyszínen való besz@rás, és a börtönökben való szignifikáns jelenlét.) A közmunka valóban jó arra, hogy ideje alatt nem (feltétlenül) megy a zabrálás, bűnözés...

Ladislav 2015.02.02. 12:16:15

@soad1221: Nem tudtam, hogy csak nekem tűnt-e fel, ezért beleolvastam a kommentekbe, hogy ne írjam le azt amit már más is említett:
"ez pedig egészen furcsán hangzik: "Ha hivatalba, ügyet intézni megyek, akkor én az orvos vagyok, és megkapom az engem megillető elbánást és tiszteletet." - jól értem, azért járjon neki tisztelet és vmilyen magasabb szintű elbánás, mert ő az orvos??? Nagyon így hangzik."
Ezt én sem értem. Szerintem, ha valaki nem kvalifikált munkát végez, de azt kifogástalanul elvégzi, ugyanúgy megilleti a tisztelet, mint aki sok évet tanult érte és jó szakember. Ne azért tiszteljék, mert ő egy orvos, hanem azért mert jó szakember és legfőképpen jó ember. A kvalifikált munka értékét inkább az érte kapott juttatás mértéke jelentse.

"az hogy alkoholista lesz vagy sem, a legkevésbé sem az állam és a környezet hibája. Az csak az ő döntése."
Pontosan, hajlam kérdése. Sokan a legnehezebb körülmények között se lesznek alkoholisták.

Határátkelő 2015.02.02. 12:17:14

@sunabajnok: Ne haragudj, biztosan az én hibám, de nem tudlak követni. Orvosnak tanult, az akart lenni, azt érezte hivatásának. Miért ment volna multihoz dolgozni????

2015.02.02. 12:17:35

Mindig megdobbent, hogy az orvosi fizetesek a banyaszbeka feneke alatt van.
milyen minosegi munkat lehet csinalni 24 oras ugyelet utan? Az az erzesem, hogy semmilyet.

Elobb utobb nagyon vissza fog ez utni. Foleg akkor, amikir a mostani 60as orvosi reteg nyugdijba megy.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 12:18:27

@sunabajnok: "Mi lenne az országgal, ha minden ki nem fizetett túlórás dolgozó dobbantana? "

Hát akkor talán elkezdenék kifizetni a túlórákat.

Ladislav 2015.02.02. 12:20:49

Megértem a posztíró korábbi, itthoni gondját, mert tényleg sok irigy, rosszindulatú ember van itthon, de ez még sok munkaterületre érvényes, hogy nem lehet ott családi, baráti rendezvényeken, mert dolgoznia kell és még meg sem fizetik. Külföldön a legtöbb esetben több lehetőséget kap az ember és még sokkal többet is keres.

2015.02.02. 12:21:15

Ezt a hivatali utalast nem ertem. Eleve, ki jarkal hivatalba Ny-Europaban vagy E-Amerikaban? Mindent interneten intezel, ott meg mindegy, hogy Dr vagy Sir/Duke/Lord vagy Mr a megszolitasod
Az evet nem tudom, hogy mikir voltam utoljara "hivatalban".

Ladislav 2015.02.02. 12:22:05

@sunabajnok: "Ha a posztolónak ilyen fiatalon feladatok nélkül ilyen nehéz az élet, mi lesz később?" Egyetértek. Már most nagyon megkeseredettnek tűnik.

Muscari 2015.02.02. 12:22:29

@NagyságosSodalisO [eng]: nem olvastad el rendesen, a valsag elotti ket evrol beszelt, nem a rendszervaltasrol. Akkor szeintem meg gyerek volt.

Azert 25 ev alatt mar jobban rendbe johettek volna a dolgok. En meg emlekszem, hogy a szlovakok mennyivel szegnyebbek voltak mint mi, mara meg mar jol lehagytak, a csehekrol nem is beszelve. A lehetoseg megvolt.

soad1221 2015.02.02. 12:25:55

@Muscari: a rossz házasság miatti feszültségre két megoldás van: vagy rendbe hozzák a kapcsolatot, vagy elválnak. Azon a sport sem fog segíteni, de szerintem az alkohol sem segített volna sokat.

Értem amit írtok, hogy ez egy összetett probléma halmaz, és hogy vannak okok, meg következmények, de ez egyben felmentés az alkoholistának, hogy nem ő tehet róla.
Miközben ő az aki első számú felelőse az alkoholizmusnak.

Én nagyon támogatom azokat a programokat amik erőt adhatnak bármi drogról való leszokáshoz, elrettent a hülyegyerek ostobasága, aki miatt "leállt" a tűcsere program, és minden megelőző projekt támogatója vagyok.
Én nagyon nem az az ember vagyok aki azt mondja, hogy magára vessen aki iszik.

De addig senki nem fog leszokni, amíg nem érti meg, hogy az ez ő döntése. És rá fog szokni az, aki inni akar.
A dolog ennyire egyszerű. A kezelése már nyilván nem az.
Az orvos, akinek a szar körülményekből egyenesen következik, hogy ő alkoholista lesz, akkor ott nem a körülmények a hibásak.

A fura az, hogy egyébként 90%-ban egyetértek, és ugyanígy látom a posztolóval a problémát, de a 3 dolog amit felsoroltam annyira elviszi az egészet, hogy nem tudok egyetérteni vele.

Muscari 2015.02.02. 12:27:23

@soad1221: rosszul teszed. Lehet, hogy szamodra igen, de masnak meg nem egy sima dontes kerdese. Valaki felhozta peldanak az elhizast, a problema gyokere hasonlo.
Raadasul ha mar kialakul a fuggoseg sokkal rosszabb a helyzet.

Regebben volt itt egy pszichiater, aki szenvedelybetegekkel foglalkozik, ha a minden csak dontes kerdese lenne neki nem lenne munkaja.

Muscari 2015.02.02. 12:28:48

@soad1221: na jo, igy mar mas, ezzel egyetertek :-)

Ladislav 2015.02.02. 12:29:12

@Zka:
""Mi lenne az országgal, ha minden ki nem fizetett túlórás dolgozó dobbantana? "

Hát akkor talán elkezdenék kifizetni a túlórákat. "

Ideje lenne. Most munkát keresek és itt a keleti országrészben elég sok ilyen hely van.
Nemrég lehetett volna egy olyan munkahelyem, ahol azt mondta a vezető, hogy "a munkát a rendelkezésre álló 8 órában meg lehet csinálni, ezért nem fizeti ki a túlórát és nem is lehet lecsúsztatni". Még végighallgattam a többi feltételt is, majd amikor megkérdezte, hogy vállalom-e, megköszöntem a lehetőséget és mondtam, hogy nem vállalom. Pár napja találkoztam egy ismerőssel, aki, mint kiderült, ott dolgozik már egy ideje, említette, hogy havi néhány alkalommal megy haza időben.

SzZoole 2015.02.02. 12:29:40

@R0kak0ma: Majd akkor legyen ilyen puszilkodos oromkodesed,ha nem lesz orvos,aki rad nezzen,ha esetleg lesz valami komolyabb egeszsegugyi broblemad.
Karollak.

SzZoole 2015.02.02. 12:31:37

@sunabajnok: Probald meg megegyszer,lassan elolvasni a posztot,hatha ugy meg is erted.

adg 2015.02.02. 12:31:56

Ertem.

Csak egy kerdes, ez mit jelent? " Ha hivatalba, ügyet intézni megyek, akkor én az orvos vagyok, és megkapom az engem megillető elbánást és tiszteletet."
Eloreallhat a sorban, tiszteleg neki a penztaros, kezet csokol a postas es hanyattesik az ugyintezo?
Peknek nem jar a tisztelet? Ha annak is jar, akkor neki a peknek kijaro tisztelet jar? Meg elbanas?

qkuc 2015.02.02. 12:32:04

@NIKI LAURA: Aztán a 3 kecskeméti kórház közül ez melyikre is igaz? Csak úgy kérdem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.02. 12:35:51

@Mr Long (UK): Na, erről eszembe jut, hogy a kis bölcsisek-ovisok mennyire rajonganak a kukásautóért, meg a kukásbácsikért :). Komolyan, képesek a játszótér kerítésére tapadva integetni, meg kiabálni nekik, ők persze szélesen mosolyogva visszaintegetnek. Valószínűleg ez lehet a nap fénypontja...
Én azt szoktam mondani a kislányomnak, hogy bizony, nélkülük térdig járnánk a szemétben...

@Kiég3tt: "Ami engem illet, en rettenetesen sajnalom azokat az embereket, akik hasonloan gondolkoznak mint mi, de megsem tudnak eljonni. Az osszes tobbi pedig bizonyara nagyon boldog a dolgok jelenlegi alakulasaval es nekik csak azt uzenem, h Hajra, Magyarorszag ma jobban teljesit es holnap megjobban fog."

Hidd el, ez nem ilyen egyszerű és nem csak ez a két fiók van a szekreterben...

London2009 2015.02.02. 12:36:41

@Sanz: anyosomek Cambridge mellett laknak. Nagyon szeretheto, csak sajnos majdnem olyan draga mint London.

soad1221 2015.02.02. 12:38:29

@kowee: ez igaz. De tényleg nem hallottam még olyat, hogy a nyelvtudás miatt bárkit is utálnának.. ez elég abszurd :) Valószínű azért mert még szerencsésebb vagyok, mint az eddig gondoltam.

@Ladislav: így van.

Megjegezem a 25 évesen multinál dolgozó, autót vásárló, végig bulizó és saccra nettó 400 ezret kereső ember képe sem általános Mo-n. Nem kétlem, hogy volt ilyen konkrét személy, de nagyon nem általános. Nagyon nagyon nem.
Azért ez talán egy icipicit demagóg is.

Egy átlagos 25 éves, diplomás, multinál dolgozó ember beszél egy idegen nyelven (valamennyire legalábbis), dolgozik napi kb. 10 órát, akár hétvégén is, mert a túlóra fogalma nem létezik, csak elvégzendő munka van, és keres kb 200 ezret. autót nem kap a cégtől. kap egy mobilt, meg egy laptopot, amire egy vlc-t sem tud feltenni az it-s engedélye és tudta nélkül.
Kicsit jobb a helyzet az orvosénál, nem kétlem :) de közel sem olyan nagy a kontraszt mint a posztban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.02. 12:38:47

@adg [Au, Darwin]: Nem, a doki külön levélpapíron kapja a doksikat, amin a hippokratészi eskü van a fejlécre nyomtatva, Hermész kígyós botjával (vagy mivel...), a pék várakozás közben túrósbatyut kap és így tovább. Mindenkinek, ami jár :)!

qkuc 2015.02.02. 12:40:08

@NIKI LAURA: Aztán lehet pont azért tojt rád az orvos, mert már 15+ órája dolgozott és vesekőbe ritkán halnak bele. Szerintem többször jártam nálad a város 3 kórházában és 1 orbitális esetet nem számítva éjjel is elláttak a fáradt és elgyötört orvosok.

Van hiba a rendszerben, lehetne jobb is, de mit vársz, mit tegyenek az alulfizetett orvosok? Talán ha jutna elég pénz nekik, és nem kéen konstans túlórázniuk, meg ügyeletet adniuk, akkor jobban ellátnának mindenkit.

Az orvos nem GDP termelő szakma, az orvos azért van, hogy a te lehetőleg ne fordulj fel idő előtt. Nem mérném össze azzal, hogy hány mercit javítottál meg.

Netuddki. 2015.02.02. 12:40:18

@sunabajnok: "Mi lenne az országgal, ha minden ki nem fizetett túlórás dolgozó dobbantana?"

Akkor talán észhez térnének az állampolgárok. Ha meg fizetetlen túlórákat vállalsz gyakorlatilag a többiekkel is kicseszel. A munkaadó előbb-utóbb úgy gondolja ez neki jár, ingyen és bérmentve, meg különben is mindenkinek a helyére 20 közmunkás akad. Ja.

dnw599 2015.02.02. 12:40:18

Meg emlekszem a tiz eves altalanos iskolai osztalytalalkozonkra, ahova a szakmunkast vegzettek mar kocsival jöttek a sajat hazukbol vagy lakasukbol. En frissen vegzett orvoskent biciklivel anyukamektol. Ugy, hogy akkor mar negy eve negyed allasban dolgoztam a mentöknel. Aztan öt ev aneszteziologia es intenziv osztaly plusz mellette meg felallas mentözes utan ugyanez volt a helyzet, csak az osztalytarsaimnak voltak kicsit jobb kocsijaik, meg csaladjuk , nyaralni jartak, szoval volt eletük is a szakmajukon kivül. Nekem ezalatt annyit sem sikerült felretenni, hogy egy kis panellakas hitelenek önreszere futotta volna.

Ugye nem csodalkoztok, hogy a hozzaszolast nem magyar nyelvü billentyuzetröl irom?

BitPork 2015.02.02. 12:40:18

Sajnos én is elkövettem a hibát , hogy külföldi munka után haza költöztem :( Most meg körülmények nem adottak a következő kivándorláshoz :((

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 12:40:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

1997-2007. Azaz pont mindenféle kormány alatt.

Az egyetlen időszak, amikor FELNŐTTKÉNT Mo-on éltem életvitelszerűen.

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 12:40:27

@bpetya75: Na, jó, egy-két jó marad. Aztán tudd majd őket megfizetni... :-) Bírd majd végig várni a rájuk várók sorát.

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 12:40:32

@sunabajnok: Szoc.gondozónak meg a kutya sem tanul, így létszámhiányban még lecsúsztatni sem tudom.
Miért? -...erre első mondatodban a válasz... mert ha az összes béredet elosztod az összes óráddal, 0 közeli eredményt kapsz...

zombika 2015.02.02. 12:40:59

Én több mint 20 év munka után hagytam ott Magyarországot. Csak egy kérdés merült fel ezzel kapcsolatban, miért vártam eddig? Magyarország egy csodaszép de élhetetlen ország, annyi sok retardált seggfej él ott. És most hogy a normálisabb emberek tetemes része elvándorol, még rosszabb lesz. Soha a büdös életbe nem akarok többé ott élni,dolgozni,lakni. A rendszerváltozás(?) óta eltelt 25 év alatt annyit sem sikerült megoldani hogy azt a szörnyű bürokratikus rendszert, és a tekintélyelvű urambátyám világot leépítsék. Mindig csak az a szar duma hogy majd a gyerekeinknek jobb lesz. Nem, én ezt meguntam, és nekem (nekünk) már most jó. Nem csak jobb, valóban jó. Van életem, lehetőségeim, jövőképem, pénzem. Van szabadidőm, nyugalmam, munkám, megbecsülésem. Amint lehet a magyar állampolgárságtól is megszabadulok mert csak teher. Örökké magyar maradok, de nem a fidesz meg a jobbik féle ostoba, tehetetlen, magáért (és másért ) semmit tevő magyar.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 12:41:07

@Zoltan Hazafi:

Nem kell ezt ilyen durván nézni azért. Alapvetően ha egy bizonyos csoport nem dolgozik semmit huzamosan, az súlyosan káros. Mivel a cigányok 90 %-a nem talál akkor se munkát, ha akar, a közmunka hasznos megoldás a jelenségre.

labirintus1 2015.02.02. 12:41:16

@Zka: Hát, akkor Magyarország közel került a kommunizmushoz. :-)) Én semmilyen különbséget nem vettem észre pl. az oktatásban vagy az egészségügyben. Szerintem, én ugyanazt kaptam, mint aki jóval kevesebbet vagy semmit tett be.

De ezzel nem is lenne semmi gond. A rendszer attól nem működik jól, hogy kevesen tesznek be, de sokan akarnak kivenni. És az sincs világosan tisztázva, hogy mi az a minimum, ami "jár".

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 12:41:34

@VT Man: "Sok az adó, de nem ennyire."
- Várd ki a végét!
Az idén már nem lesz elvehető MANYUP-pénz, ami 3 Billió Ft volt.
A héten már honlapja lesz az Internetadóról való Nemzeti Konzultációnak is.
Újabb rezsicsökkentést akarnak, ami folytán kieső ÁFÁt pótolni is ki kell vetni adót, a bezáró Tesco-k, Baumax-ok stb is kieső ÁFÁt fognak okozni, a bejövő Billiós EU-pénz is önrészes, és amit vele alkotnak, az is fenntartó pénzért kiált majd.
Ami most van, az csak a kezdet...
Az atomerőmű hitelét is egyszer el kell majd törleszteni - messze attól, hogy elkezdené visszafizetni termeléséből.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 12:44:37

@maxval bircaman szerkesztő: az egy kurvajó időszak volt. A Fidesz még nem volt teljesen idióta, az MSZP meg még nem baszott el mindent, csak a hitelből beáramló pénz pörgető hatását lehetett érezni. Ahhoz képest óriási visszaesés állt be az átlagember számára.

qkuc 2015.02.02. 12:44:52

@kék madár: És mi volt a reakció? Ugyanis én letojom, hogy a többiek hogy beszélnek, de a gyerek nyelveket tanul és kölyök "programozó" tanfolyamra fog járni, ha ez utóbbi tetszik neki.

soad1221 2015.02.02. 12:44:54

@zöldeketbeszélek: @adg [Au, Darwin]: basszameg pályát tévesztettem.
Nem akarok reklámot a várakozás közben :( még egy ok, hogy ne járjak okmányirodába.

andaluzkutya 2015.02.02. 12:45:38

A poszt szerzőjének indulata betudható annak, hogy amennyire én látom, az orvosi munka megítélésében/megbecsülésében/megfizetésében van az egyik legnagyobb kontraszt Magyarország és a többi ország között. És persze, vannak rosszabb helyek is a világon, mint Mo, de szerintem kevés olyan hely van, ahol az ország fejlettségéhez képest ennyire túl lennének dolgoztatva és alul lennének fizetve az orvosok.
Az anyagi részét én is teljesen átéltem, én ugyan nem kacérkodtam az alkoholizmus gondolatával, de egy szívinfarktus legkésőbb 45 évesen borítékolva volt. És mivel én ilyen önző típus vagyok, aki szeretné még az unokáit is megismerni, így inkább elmentem egy olyan helyre, ahol havonta átlag 1,5 ügyeletem van, annak is a nagyrészét otthon töltöm, és azt inkább nem fejtegetem, hogy ezért mennyit adnak, mert még ellenszenvesebb leszek rögtön. Természetesen másodállás, túlóra elképzelhetetlen. Ha túlóra van, összegyűjtöm és kiveszem. És nemsokára megyek négy hónap fizetett "alkotói szabadásgra", ami jár. Így azért nehéz lesz szívrohamot kapni...
Amivel viszont nem tudok azonosulni az a már mások is említett "megkapom az engem megillető elbánást és tiszteletet." Én azt szeretem, ha ezt mindenki megkapja, függetlenül a munkájától, származásától, akármitől. Úgyhogy olyan országot kerestem, ahol legalábbis törekednek erre...

rezsöatya 2015.02.02. 12:46:48

@zöldeketbeszélek: errol meg nekem jut eszembe: Nemeth Kalman szobraszmuvesznel tanultam anno fafaragast. Neki volt egy kis reliefje azzal a cimmel, hogy "tiszteljetek az utcaseprot, mert elsepri a kulturember szemetet!"

2015.02.02. 12:52:09

@Sanz: 11 evet laktam Cambridgeshireben. Falun, nem bent a varosban.

@andaluzkutya: szia doki, ugye visszajossz a blogra? Kell ide egy pszichiater.... 4 honapos fizetett sabbatical????

soad1221 2015.02.02. 12:52:31

@zombika: Rohadtul egyet értek veled, igaz még itthonról, de ez csak idő kérdése.
Egyet nem értek:
"Örökké magyar maradok, de nem a fidesz meg a jobbik féle ostoba, tehetetlen, magáért (és másért ) semmit tevő magyar."
Anélkül hogy a fideszt és a jobbikot bármennyire is jobb színben akarnám feltüntetni, miért ez a megkülönböztetés? egyrészt a jobbik még nem játszott ezen a pályán, másrészt a többi alatt jobb volt? Volt 16 év ebből a csodálatos 25-ből, amihez se a fidesznek, se a jobbiknak nem volt köze. 9 a fidesz sara, tény :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.02. 12:54:10

@soad1221: Ami a reklámot illeti, én meg a kedvenc sorozataim közben tízpercenként nem szeretnék reklámot :)))! Inkább akkor már az okmányirodában :P.

@andaluzkutya: Ez az alkotói szabadság remek ötlet, a pedagógusokra is ráférne 5 évente mondjuk fél év...

adg 2015.02.02. 12:54:35

@soad1221: @zöldeketbeszélek: na igen, vegulis az elbanast sokan megkapjak a hivatalokban.

Abba meg bele sem merek gondolni, hogyha "a pék várakozás közben túrósbatyut kap", akkor en mit kapok. Betonvasat a s.., hagyjuk. :)

Herr Géza 2015.02.02. 12:56:16

@swGuru: "Ahol dilemma, hogy hova menjen nyaralni. Most en is ez elott a dilemma elott allok, masfel ev utan."
Javasolhatom pl.a Balaton nevü tavat (Ausztria után jobbra), tök jó hely állítólag... :)))))))))

qkuc 2015.02.02. 12:56:18

@Badeni_lakos: Aztán mit is ér a tüntetés, ha jó ha 10 ezren vesznek részt rajta? Semmit. Ez könnyű duma, hogy gyere és változtass, csak a hogyant, azt senki nem szokta elregélni.

pasztasuta 2015.02.02. 12:56:53

@adg [Au, Darwin]: +1
@soad1221: "pályát tévesztettem" : rohadtelet, hat akkor en meg inkabb..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 12:57:12

@zöldeketbeszélek:
Waldorf iskolákban úgy tudom gyakorlatilag is kiadják tényleg minden végigvitt osztály (8év ugye) után az egy év szabadságot.
én se véletlen vettem ki egy évet (csak úgy önszorgalomból), más kérdés, hogy eddig mi lett belőle :-) (mondjuk legalább pihenek..... arra nem lehet panasz.....)

SzZoole 2015.02.02. 12:58:58

@andaluzkutya: +1
Hello doki,merre jartal mostanaban,gondolom a sok ugyelet mellet nem igazan van idod itt lenni,velunk egyszeru kommentelokel:)))

"megkapom az engem megillető elbánást és tiszteletet."
Ezt en sem ertem,lehet az en ertelmi kepesegemel van baj,de a tisztelet mindenkinek jar,kortol,nemtol,fodlalkozatol fuggetlenul.
Szerintem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 12:59:24

@qkuc: mivel nem lehet megváltoztatni. Az embereknek maguknak kell megváltozniuk, mi csak mutatni tudjuk az utat. Én mutatom és mondom, de ha nem értik akkor tehetetlen vagyok.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 13:00:42

@soad1221: én akkor éreztem ilyen pályatévesztést amikor a börtönőr haverom 38 évesen nyugdíjbament nettó 120ért, amikor én kerestem 150et :D (s akkor az még nem volt annyira szar pénz)
Baszki már csak 1 évem lenne nyugdíjig, szép is lenne :D

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2015.02.02. 13:01:18

@zombika: több ponton is egybevág a véleményünk, de egy nem elhanyagolható szempontot ne kerüljünk meg: sokan pont a fentiekkel - nem állítom, hogy te is - igazolja és ellenpontozza azt, hogy bár meg tudta vetni lábát egy másik országban, de tipikus kulimunka jutott neki, némi fentebbjutási lehetőséggel ugyan, de egy bizonyos ponton túl külföldi nem juthat, nagyon sokszor ezzel a faktorral is számolni kell. Bejáratott és jogos érvek, mantrák ezek, van igazság bennük, amit írsz, de a szememben valahogy érvényüket vesztik, ha a párizsis szemléből kifelejtődik a párizsi, azaz hogy milyen munkakört sikerült, sikerül jelenleg betölteni az újhazában.

sunabajnok 2015.02.02. 13:02:21

@Határátkelő:
Ezt most nem komolyan kérdezted ugye?
Mondjuk azért, mert azért pénzt kap, van mit ennie, és még sorolhatnám mire lehet költeni egy fizetést, még ha alacsony is.
A szülei is társadalmi munkát végeztek? Abból éltek?
Én is csóró családban nőttem fel, de 14 éves korom után újságot hordtam, stb... 19 éves koromig. Nekem nem kellett zsebpénzt adni, megoldottam. Gyed mellett tanultam, most meg munka mellett tanulok. És megoldom diákhitel nélkül.

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 13:02:21

@Muscari: Az elmúlt 25 év nem a rendezésé volt, hanem a szüntelen irányváltásoké. Egy példa:
Horn Gyula Világkiállítást akart, meg is tették az első pár százmillió Forintos előkészületet is rá. I. Orbán lesöpörte, mondván: drága, és megkezdte a készülést a szervezendő Magyar Olimpiára. (2001) Ez megy most is, Csodálatos stadionok épülnek, egy például Felcsútra is jutott. Igaz, nem felel meg az előírt szabványoknak...
Jön majd egy másik kormány, amely lebontja őket, mert virágoskertet akar látni majd a helyükön...
Kb. ilyen képet ad az oktatás, a közigazgatás... Amihez hozzá kellett volna nyúlni okosan - az egészségügy... szóval - az maradt abban, ami volt.

sunabajnok 2015.02.02. 13:02:21

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
Egy ország olyan, ahogy az öregekkel bánik.
Családok ezrei nyögik ki, hogy a szüleik felügyelet alatt legyenek, mert a nyugdíjuk nincs 120 ezer felett.
Ahogy az orvosok sem sztrájkolhatnak 100%-ban, mi sem hagyhatjuk magukra a kisöregeket. Nem is hagynánk.

Sir Galahad 2015.02.02. 13:02:21

A szerző rájött, hogy nyugaton többet lehet keresni. Gratulálok hozzá, de miért kell ebből egy ilyen hosszú posztot írni? Egy mondat elég lett volna.

soad1221 2015.02.02. 13:02:55

@adg [Au, Darwin]: jajj. nem is panaszkodom, az én szakmám még csókos a Tiédhez képest..

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.02. 13:03:12

@Dragonlady (now in Thailand): Ezt minden típusú iskolában (főleg az alapszintű és középszintű oktatásban) meg kellene adni. És ami azt illeti, a bölcsődei, óvodai pedagógusoknak is. De szerintem a főiskolai-egyetemi oktatóknak is kellene, hogy ne csak az órákat nyomják le, meg adminisztráljanak, hanem tudjanak kutatni, fejlődni, lépést tartani a többi tudományos műhellyel.

Herr Géza 2015.02.02. 13:03:43

@maxval bircaman szerkesztő: Oszt a közmunka hogyan integrálja a cigányságot és hogy gátolja meg a c. bünözést ?? Ne szédítsd már legalább magadat...
Föleg akkor, amikor ultrafehér alkalmazottakat tesznek lapátra, majd nagy kegyesen esetleg ugyanöt visszaveszik addigi munkahelyére immár közmunkásként.Mert ilyen is van, nem egy, nem két eset. Teljesen világos a te aspektusod ez esetben is.

firg_firg 2015.02.02. 13:04:17

ápol és eltakar|

A dudva, a muhar, A gaz lehúz, altat, befed

bxf 2015.02.02. 13:04:40

Szivembol szoltal,koszonom!

Elso nyelvvizsga 17 evesen, masodik 19 evesen. Tulora, masodallas, harmadallas...

A posztgrad. kepzes mar az USA-ban (master degree and PhD - mert utobbira otthon akkor jutsz be, ha ismersze valakit es van hatszeled, itt meg a master degreed eredmenye + a pontszamaid a TOEFL-on & GRE-n +telefoninterju alapjan...)

Valaki fentebb irta, hogy "Pontosan, hajlam kérdése. Sokan a legnehezebb körülmények között se lesznek alkoholisták."

Kettos merce! Ha orvosrol van szo, akkor hajlam kerdese az alkoholizmus, ha devizahitelesrol van szo, akkor jajj szegeny, az allam juttatta ide...

S miert megyek (egyre) ritka(bba)n haza? Mert mast sem hallok, hogy az orvosokat szidjak, ujjal mutogatnak rajuk, mert Renault/Opel/Suzuki stb. kocsit vezet (amit anno orvoskolcsonnel vett meg), stb. Nem egy anesztest ismertem, aki videkrol Pestre jart fel altatni, vagy eppen orvosi ugyeletben kereste a mellekest...

Nehany kommentbe beleolvastam, sok a fikazo. Sejtettem, es nem is vartam maskent.
Ha majd mindenki 6 evet lehuz egy egyetemen, x ev szakvizsgagyakorlattal, akkor rajon, hogy egyaltalan nem fenyes otthon a magyar orvosok helyzete.

En mar eleg koran (elsoevesen) elmentem dolgozni (szorolaphordas, matektanitas, noverkedes, autobiztositasi ugynok, mentotiszt, strandon/furdoben ugyelet, gyogyszergyari ugyelet, amire most igy hirtelen emlekszem), hogy a Szuleim vallarol terheket vegyek le... mert bizony, amikor felvettek, nem kaptam kollegiumot, es alberletet (szoba, osztott furdovel, ket masik lakoval es egy orokke balhezo hazinenivel, akinek minden este be kellett a napomrol szamolni) kellett fizetni, ami az akkori fizetesuk kb. 60%-at tette ki... Igen, 60%-at! Nem azert mert olyan magas volt egy pesti szoba ara (igaz, otszorose volt a kolinak), hanem azert mert videken, Isten hata mogott az atlagfoglalkozast uzo Szuleimnek olyan keves volt a fizetese. Igy azon is igyekeztem, hogy kolit kapjak, ami nehany honapos kitarto nyomulas utan ossze is jott.

Vagy, egy masik pelda: otod-es hatodevesen sok mellekallassal tobbet kerestem, mint kezdo orvoskent...

Aztan, ismert belgyogyasz doktorno ugyeletet vallal, hogy a Ford Ka-ja havi torleszto reszleteit tudja fizetni (90-es evek vege).

Tovabba, kezdo orvos elmegy porszivot venni hitelre, de a bank nem ad neki a fizetese alapjan.

Rengeteg ilyen tortenetem van... csatlakozva az OP-hez, hat ezert sem megyek en haza.

Most megnezem a kommenteket.

1. Siman lehetseges, hogy ket felsofokuja van es PhD-je. Mi ebben a meglepo?

2.@NIKI LAURA: Dolgoztal mar napi 16 orat es heti 5-6 napot (talan hetet)? Nna, hogyan is jon ossze ez a 70? En gyakran 96 orat dolgoztam hetente, szoval a 70-80 ora nem is meglepo.

30 millio Ft kepzest? Hol? Miben? Elavult technologia, a tankonyveket magadnak fizeted, a szallast is, kajat is, tomegkozlekedest. Az egyetemi tanar berebe a tanitas bele van kalkulalva, azert o egy petakot sem ka, hogy 10-20 diakot oktasson heti 2-4 alkalommal. Az anatomian a cadaverek evek ota a formalinban usznak, stb. Latszik, hogy orvosi egyetemet kivulrol lattal csak.

Meg kellene nezni, hogy egy amerikai orvostanhallgato es/vagy rezidens mit kap, osszehasonlitani a magyarral, es akkor meglepodne mindenki (tobbek kozott a 0%-os orvosi kolcsonon $0 letettel, az "ajandek" 18 ezer dollaron, amint valaki megkezdi a rezidensi eveit, amit 0%-os kamattal kell visszafizetni, amikor majd raer, ingyen laptop, ingyen reggeli, es sokszor ebed, fizetik a tovabbkepzest, kedvezmeny az orvostanhallgatoknak, stb. stb.).

Alvassal tolti a fele ugyeletet?! Deltaban operalo sebesszel meg nem talalkoztam. Hadd talaljam ki: volt egy agymuteted, es egy ilyen sebesz vegezte? Azert ilyenek a kommentjeid?

Az adobol koltottek... mar ehhez csak az hianyzik, hogy hozzatedd, a "te" adodbol... akkor fogok hidba lemenni.
Abba az adoba a Szuleim is eppenugy es becsuletesen fizettek bele, mint masok. De tudod mit? Nem problema! Visszafizetjuk a kepzes arat! Azert mert mi megtanultuk, hogy egy jo kepzes nincs ingyen (lasd USA). Es ennek megfeleloen megfelelo berezest szeretnenk, es elegendo pihenoidot.

S ha mar a sebeszet szoba jott: szakvizsgamhoz szulseges egyik gyakorlati kepzest egyik budapesti traumatologian toltottem (3 honap remalom). A navilagot ritkan lattam az ottletem alatt (a mutonek nincs ablaka), de mozi is kimaradt az eletembol, es sokszor a kedvesem sem tudtam ertesiteni, hogy bocs, meg mutoben vagyok. Igy neha lefagyott fulekkel vart a mozi elott ram (3 ora volt a max, de odaertem! es nem, akkor meg egyikunknek sem volt mobilja - kezdo orvos + kezdo mernok).

Ja, igen: en NEM dohanyzom, NEM kavezom (tudom, mar ritka madar vagyok), es egyaltalan NEM iszom. A Szuleim peldajat kovetve... SOHA nem voltam reszeg. Gondolom, hogy ez hihetetlenul hangzik, de sajnalom, en ilyen vagyok. A stresszel lehet maskent is foglalkozni: en pl. futni megyek, vagy vasarolni (kozeput nincs :-))).

Most elkoszonok, Ny-Texasba ruccantunk ki a hetvegere, most indulunk haza.

pamut 2015.02.02. 13:06:08

@kék madár:
"adalek a megbecsulesrol: egy baratom Pesten ketnyelvu iskolaba jaratja a gyereket. Emellett a gyerek meg kulonorakat vesz angolbol. Behivattak a szulot, hogy azonnal allitsa le a kulonorakat, mert ha jobban beszel a gyerek a tobbieknel az feszelyezi a tobbi tanulot."

el se hiszem basszus... ilyen sötétség és visszahúzás még a kommunizmusban sem volt...

soad1221 2015.02.02. 13:08:50

@Zka: a semmit tevésért 38 évesen még most is nagyon jó a 120 ezer :)

qkuc 2015.02.02. 13:08:56

@tanato: Nem akarok kötekedni, de az lenne a "tisztességes", ha a gondjaimmal nem magánorvoshoz kéne járnom, mert a területileg illetékes hormonológus egy sarlatán ...

DieNanny CH 2015.02.02. 13:09:50

@maxval bircaman szerkesztő:

Ugye tudod, hogy 2008-ban kezdődött a hitelek elszállása, bedőlése? És ennek folyományaként lejjebb csúszni az életszínvonal? Tehát ma Mo-on 3x annyian nyomorognak, mint ahányan azt 2007-ben tették. Azóta nagyon sok minden megváltozott Mo-on.

Muscari 2015.02.02. 13:11:26

@andaluzkutya: de jo, hogy itt vagy, hianyzol am sokunknak. Jol vagy?

Hozza tudnal szolni egy kicsit az alkohol, mint stresszoldo temahoz? Soad1221-gyel beszelgettem rola fentebb pl 10:16-nal meg meg tobb helyen ir a temaban, emlegettelek is neki, mondjuk a nevedet nem irtam le. Erre megjelensz, ennek nagyon orulok :-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 13:12:13

@soad1221: hallod lehet volt az 140 is, már nem tudom pontosan. De azóta a fidesz megnyírbálta, kevés jó döntésük egyike. Nem sajnálom senkitől, csak munkaképes embereket nyugdíjazni egy kibaszott baromság.

soad1221 2015.02.02. 13:12:14

@bxf: "Kettos merce! Ha orvosrol van szo, akkor hajlam kerdese az alkoholizmus, ha devizahitelesrol van szo, akkor jajj szegeny, az allam juttatta ide..."

Lenne az, ha ugyanaz az ember mondaná, ugyebár.. :) Meg azért ez a kettő nem ugyanaz.. :)
De tök mindegy, hogy ki az alkoholista (orvos vagy pék), ha ezt a fizetésére fogja, nem mond igazat.

Muscari 2015.02.02. 13:14:30

@andaluzkutya: irtam az elobb, csak valamiert rosszul ment el. Nezd meg kicsit fentebb a kommenteket.

andaluzkutya 2015.02.02. 13:14:38

@charlieharper: @zöldeketbeszélek: 5 évente jár 4 hónap fizetett szabadság a szakorvosoknak, aminél azért elvárás, hogy ez idő alatt a szakmával kapcsolatos dolgot csináljunk. Ez lehet "belemerülök az irodalomba", vagy pl. meglátogatni más osztályokat, vagy pl. más országok hasonló profilú osztályait, hogyan dologznak (ezt a többség összeköti városnézéssel). Ha utazni kell, azt természetesen egy keretig állják.

@Zoole[uk]: Ha bármikor az ügyeletet említem az időhiány miatti kifogásnak, ne higgyétek el :)
Az az igazság, és most elnézést kérek HÁ-től, de van néhány olyan dolog az életben, ami még az itteni kommentelésnél is izgalmasabb, így csak néha olvasom a blogot, és még ritkábban kommentelek.

Amúgy a posztoló védelmében elmondanám, (bár ezt én is kritizáltam), hogy a megfelelő elbánás alatt azt érthette, hogy pl. ha az ember bemegy egy bankba, kereskedőhöz, akárhova Mo.-n, akkor elég hamar "beárazzák", és ebben a helyzetben az orvosok elég rosszul teljesítenek. Míg pl. bármelyik másik országban az orvosok a középosztály felső részébe sorolhatóak, ha hisz bárki is az ilyen csoportosításokban. De anyagilag mindenképpen. Én pl. rühelltem, amikor az ápolók azt mondogatták, hogy adjak magamra, egy orvos nem öltözhet így, ahogy én, stb. Mondtam, ha majd a bankszámlám alapján adhatok magamra, majd adok magamra.

dradix [freibürger] 2015.02.02. 13:16:39

@NIKI LAURA: Mindig kíváncsivá tesz, mi kerül egy orvos képzésén ilyen rettenetes összegbe.
Régen túl vagyok már "a 6 éven", de már akkor is nagy divat volt felemlegetni, hogy milyen drága dolog egy orvos kitanítása, és a hálátlanok azonnal külföldre szöknek...
Segítsen már ki valaki, hogy jönnek össze ezek a bődületes számok?
-Soha egy fénymásolatot ki nem adott az egyetem, mindent magunknak (több százezer Ft/6 év a szüleinknek)
-Egy tankönyvet nem kaptunk, azokat mi magunk vettük meg. (több százezer Ft/6 év a családnak)
-Eszközöket kaptunk? Hogyne!!! Köpeny, fonendoszkóp, reflexkalapács etc. saját magadnak (több tízezer Ft/6 év a családnak)
-Kiemelkedő ösztöndíjak? ROFL! 5.0-ás tanulmányi átlagra 14000 Ft járt, míg a KLTE bölcsész szakon, vagy az Agráron a 4.0 is dupláját érte.
-Bér jellegű juttatás a szigorlóknak a szakmai gyakorlaton eltöltött időért (éjszakákon át kampózni a műtőben, bel-osztályokon új betegek felvétele és egyéb MUNKA)? SEMMI

Akkor mégis mi kerül 30M forintjába az államnak???

Az oktatók bére, a klinikák rezsiköltsége, a betegek gyógyszerelése stb. Ezt pedig nem ér ráhárítani az orvostanhallgatóra. Ha így nézzük, akkor egy jogász, egy anyagmérnök, egy matek-töri szakos tanár, egy informatikus képzése is bőven 20M felett van, és ők is sokan elmentek már... Sőt!

Szóval ez az állandó handabanda, hogy mennyibe kerül az államnak egy orvos képzése, mindig megmosolyogtat, és egyben elszomorít. Valóban milliókba kerül, de a CSALÁDNAK és nem az államnak. Nagy különbség!

DieNanny CH 2015.02.02. 13:17:18

@Dragonlady (now in Thailand):

Ez milyen jó ötlet! Nem is lenne rossz, miután óvónéniként 3. év végén elballagtatok egy csoportot, mondjuk 90 nap fizetett szabi. Jún. 1-től aug. 31-ig. És még mohó sem vagyok... (Az már más kérdés, van még Mo-on tiszta csoport? Mármint, azonos életkorú...)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.02. 13:19:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, nem kötelező a vegyes csoport, csak ajánlott. A mi kerületünkben is van ilyen is, olyan is.

soad1221 2015.02.02. 13:20:20

@bxf: most kicsit megzavarodtam, hogy én vajon a fikázók táborát gyarapítom vagy sem....
Szerintem igen, mert a poszt nem tetszett, különösen 3 ponton akadtam meg.
De amiket Te írtál, azok nem is igazán a posztban lévő dolgokra reagál, hanem úgy általánosan az orvosok helyzetével foglalkozik..
meg Niki kommentjeivel, de azokat én hanyagolom...

andaluzkutya 2015.02.02. 13:23:29

@Muscari: ha nem haragszol, most nem olvasom végig mit írtatok az alkoholról, de röviden: az alkohol egy piszok jó stresszoldó, kisebb bibi, hogy tüneti kezelésre jó csak, ill. hogy a stressz másnap hatványozottan jelentkezik.
Valaki írta, hogy ez csak választás kérdése (ha jól emlékszem). Az tényleg egy döntés, hogy felemelem-e a poharat, meg hogy mit teszek bele, de hogy erre milyen erős a vágyam és honnan jön ez a vágy, arról már sokkal jobban tehet a genetika/környezet/életesemények. Ez persze nem lehet kifogás, ez egy tulajdonság, amivel tisztában kell lenni és ha nem akarok alkoholista lenni, akkor ennek megfelelő stratégiákat alakítok ki, hogy legyőzzem a vágyat. Az pl. szerintem teljesen jó stratégia, ha valaki azt mondja, hogy pl.: " ha Mo.-n dolgozom, akkor alkoholista leszek, ezért elmentem külföldre, mert ott olyan körülmények és élmények között élhetek, hogy az alkohol eszembe se jut". Erre teljesen hülye érv azt mondani, hogy én se lettem alkoholista, akkor te miért. Nyugaton is vannak alkoholisták, meg nagyjából minden országban, kultúrában.

soad1221 2015.02.02. 13:24:42

@Zka: na igen. Azon kevés lépések egyike amivel egyet értettem én is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 13:24:51

Még a kommentek előtt: Ááá, poszt-toló, ne húzd fel magad, teljesen fölösleges.Vannak ezek a rózsaszín szemüveges fantaszták, akiknek hiába mondod, hogy hazaffyságért cserébe nem adnak párizsit a bótban, vagy csak maximum azt.Az ilyenekre kár az időt pazarolni.Én nem mondom, lehet olyan, aki otthon is meg tud élni, normálisan, nélkülözve; de ők vannak erős kisebbségben.Illetve ezek jó része is erősen hátszeles, úgy meg picikét könnyű...A kedvencem még ez a "te mit tettél az országért?" duma.Mit tettem volna, mit tehetnék egymagam, mikor a Zemberek jó részének gyakorlatilag minden mindegy, bármilyen pofátlanságot is rezignáltan vesznek tudomásul.Elég csak a nyugdíjjárulékok átminősítése adóvá, kit érdekelt az egész?Néhány TeCső kommentelőn kívül nyagyjából mindenki megvonta a vállát, oszt jó van.Na most ezek után mit lehet tenni egymagában az embernek.Kábé egy lehetőség van, lábbal szavazni, határátkelni.
Ehh, nekem se kellett volna lehet így felidegesednem, nem ér az egész ennyit... :-((

Viszont, ha már régebbi posztok, én is néha vissza-visszakattintok némelyikre, a kommentek egészen elképesztően szórakoztatók; jó néhány nick másfél-két év alatt kb az ellenkezőjét mondja, mint régen.Szuper szórakoztató... :D

DieNanny CH 2015.02.02. 13:25:21

@sunabajnok:

Nem tudom, jól értem-e a gondolatmenetedet.
Van egy fiatal ember, aki úgy szeretne élni, hogy munkájával meggyógyítja az embereket. A tanuláshoz szükség van gyakorlatra is, ám ezt nem fizetik ki. De mivel ő lelkiismeretes, ezért ingyen is elmegy, hogy több gyakorlata legyen, és még több esélye legyen az embereket meggyógyítani.
Majd mikor már lediplomázott, akkor ugyanannyit tölt távol otthonról, napi 16 órákat nagy átlagban, és alig él jobban, mint diák korában.
Mivel ezt nehezményezi, te a szemére veted, hogy miért nem ment multihoz dolgozni, ott sokkal többet kereshetne.

Jól értelek téged?

andaluzkutya 2015.02.02. 13:27:22

@dradix [freibürger]: szerintem onnan jön ez a dolog, hogy a klinikák összemosság a betegellátás költségét, meg az oktatás költségét, így a hallgató sokat nem lát abból, amit papíron rá költenek...

Amúgy egyszer kiszámoltam valakinek röviden, hogy az öt év alatt visszahoztam a képzési költésgemet, ha beleszámolom a ki nem fizetett ügyeleteket, túlórákat, és az átlagbérhez (ország teljesítőképességéhez) mérten elvárható orvosi fizetést kaptam volna. Úgyhogy az én lelkiismeretem tiszta :)

Herr Géza 2015.02.02. 13:27:58

@bpetya75:"...megelőző jelleggel támogatni azokat, akik jobban ki vannak téve a függő válás veszélyeinek. Tanácsadással például. .."

Öööö, az orvost ? Tanácsadással? Nála nem hiszem, hogy jobban tudná bárki is, hogy hogyan alakul ki és föleg, mik a következményei...

SzZoole 2015.02.02. 13:30:25

@andaluzkutya: Nem is vettem komolyan:)

Gondolom ezt a tisztelet dolgot,meg,Mo.-ra ertette,es nem a kinti elete alatt tapasztalt elmenyeire.

qkuc 2015.02.02. 13:31:26

@andaluzkutya: Ebben van valami, mármint a "ruha teszi" kérdésben. Én informatikus öltönyben járok-kelek általában (ez télen a farmer, póló és pulóver kombó), és hát ez alapján van megdöbbenés időnként, holott egy okmányirodában vagy bankban nem vágom, hogy miért fontos. A bankszámlám összegét nem magamon hordom, :D.

Muscari 2015.02.02. 13:31:30

@andaluzkutya: koszi szepen, pont ilyesmi valaszt vartam.

Annak is orulok, hogy talaltal joval izgalmasabb dolgokat, mint a HA olvasasa, ez azt jelenti szamomra, hogy jobban erzed magad. Azert gyere neha!

2015.02.02. 13:31:45

@dradix [freibürger]: @andaluzkutya: itt valaki leirta par napja, hogy a teljes aron fizetett oktatas 1.2m/felev. A 6 ev alatt az nem 30m. A 30m szerintem urban legend.
Es hogy mi kerul 1.2m-be? Nagy az a SOTE, nehez kifuteni

Herr Géza 2015.02.02. 13:35:53

@Határátkelő: Hát "orvosmultihoz"... :D Tudod, akik kihordják a hasznot az egészségügyböl a határon túlra és abból fizetik halálra nyugaton az orvosokat... Látom hiányoztál a továbbképzésen. :)))))

andaluzkutya 2015.02.02. 13:39:29

@qkuc: amúgy be kell vallanom, hogy hazudtam az ápolóknak, mert bár vehetnék inget is, de minek, úgyhogy én is maradtam a túranadrág, póló, kapucnis pulóval kombónál, viszont itt nagyjából senkit nem érdekel, hogy mit veszek magamra, amíg az tiszta :)

@Muscari: Nagy dologra nem kell gondolni, csak a sok kicsi kitölti az időmet :) Amúgy nagyon rosszul sohasem voltam, de nyilván egy átállásnak megvan az ára...

@charlieharper: annak idején én is kb. 1,2/félévvel számoltam, a 30m túlzás.

soad1221 2015.02.02. 13:41:36

@andaluzkutya: valójában sejtettem, hogy a "beárazott megbecsültséget" hiányolja, de éppen ez a gondom. Hidd el, egy kezdő mérnöknek sem sokkal jobb az esélye a hitelre egy bankban, ott kizárólag az átutalás számít. De fogadni mernék hogy a kezdő tanár sem dicsekszik ezzel. Pedig azt gondolom, hogy ezen besorolás alapján ők is a középosztályt, vagy annak felső részét kellene hogy erősítsék.Ez a bank.
Minden egyéb hivatalban pedig ez a fajta "beárazás", illetve ennek vágya, színtiszta nagyképűség. Megjegyezem ahhoz hogy jó legyen a szakmájában a mérnöknek is kell tanulnia, folyamatosan és sokat. A tanárnak szintén. Nem látom hogy egy orvosnak mitől is kell sokkal-sokkal többet tanulnia.

Az alkoholista témával jórészt egyetértünk, és mivel elsők között voltam aki ezt kiemelte a posztból, ezért had reagáljak erre is :)
Ha tisztában van ezzel a hajlamával, és ez egy tudatos stratégia a részéről, akkor rendben van, elfogadom. De attól még nem igaz, amit írt. Az orvosok itthoni méltatlan helyzete nem indokolja az alkoholizmust.
Ahogy írtad: mindenhol vannak alkoholisták. Semmi köze a túlórához, és az alacsony fizetéshez. A megbecsültség hiányához sem ilyen közvetlenül.

Az egész poszt kicsit olyan szagú hogy: Nézzétek, én bizony ORVOS vagyok! ORVOS, érted? Én meg azt mondom, hogy fasza, vannak még rajtad kívül páran. Meg tanárok, mérnökök, közgazdászok, pékek, árufeltöltők... és ezek mind ugyanebben a közegben élnek, mint Ő...

micsoda? 2015.02.02. 13:42:19

Látszik, hogy lendületből íródott poszt, és nem megrágva, átgondolva, és ezért érdekes, elgondolkodtató. Tetszik az idézet is.
" Leto Atreides mondta egykor (úgysem tudod, ki volt, csak a műértők), hogy utazás nélkül nem ébred fel bennünk az, ami bennünk szunnyad."

Herr Géza 2015.02.02. 13:42:35

@dnw599: "Ugye nem csodalkoztok, hogy a hozzaszolast nem magyar nyelvü billentyuzetröl irom?"
Gondolom nem telt a fizudból egy hivatalos magyar PC-boltban vett új gépre, hanem amolyan "teherautóról leesettet" vettél, használtan.... :)))))
Vagy másról van szó ?? Csak nem te is ?? :))))))

Warlimont 2015.02.02. 13:42:46

"Hogy amíg a most multiknál dolgozó haverjaim buliztak, vagy csak éppen weekendeztek, addig én már 21 évesen dolgoztam a kórházban."...."Hogy időnként 15 munkaórás munkanapom volt"

Namost ezt biztosan nem hiszem el. Orvosi egyetem 6 ev ha minden jol megy, kezdve erettsegi utan (18 eves), szoval 21 evesen meg nem dolgozik rendszeresen az ember. Az, hogy ö esetleg bement valami ismerös orvoshoz ugyeletben nezelödni egy-egy szombat, gyakorlati dolgokat tanulni, az nem munka es munkanap. Ez a resze a dolognak maris nem stimmel. Korhazban lehetett esetlen valami önkentes segedapolo, de az apolok muszakokban dolgoznak, es nem 15 orakat.
A posztolo nem ir a munkajarol, de PhD es sok folyekony nyelvvizsga van. Sajat debreceni klinikai tapasztalatom, hogy a klinikan vannak "futtatott" emberek, na nekik lesz PhD-juk meg sok nyelvvizsgajuk. Ök utazhatnak kulföldi kongresszusokra, mentesulnek hosszu idökre a betegellato munka alol tudomanyos feladatokra hivatkozva, stb. Egyaltalan nem ugyelt nalunk egy sem hetente, es nem ultek rohadasig a rendelöben sem, hanem cikkeket irogattak es kutatgattak. Miert hagyta ezt a klinika vezetese? Mert a PhD-s csillag cikkei vegere a professzor neve is mindig odakerult temavezetö tarsszerzönek, es igy a lelkes fiatal kollega a professzor tudomanyos munkassaganak szekeret is tolta, csereben a prof minden elkepzelhetö es elkepzelhetetlen dologgal tolta ezek szekeret. Az egyik ilyen PhD "orvoson" mar nevettunk is, mondvan szereljunk ra kilometerorat, annyiszor repulte körbe nem sajat zsebböl a földet kongresszusok, elöadasok cimen.
Azt kell mondjam, ha a posztolo tenyleg ilyen PhD magus es megis ennyit kuliztatjak es ugyeltetik, akkor valamit tenyleg rosszul csinal, mert masoknal nem ezt lattuk. :)
Az alkoholizmust azert emlegeti ennyit, mert az elsö batortalan lepeseket mar megtette efele? :)

bopat 2015.02.02. 13:42:57

Hmm
Én annó amikor otthagytam Mo-t 1994-ben, még nem volt sárga uralom, igaz a dolgok akkor is elég rosszul mentek.
Visszanézve, semmi se változott azóta.
Teljesen egyetértek, nincs SEMMI ami miatt normális ember visszaköltözne most.
Barátok?
Ennyi idő alatt lemorzsolódnak.
Család?
Az már itt van, itt alapítottam, ők a fontosak.
Táj?
Sokkal több nagyságrendekkel szebb hely a van a világon.
Kaja?
Ez néha hiányzik, de a világon sok jó kaja van. És nem, nem a hamburgerre gondolok.

Szóval, hajrá, mindenki aki teheti és szeretne nyugodtan, gondtalanul élni, vágjon bele.
Tudom hogy ez nem megoldás, de ha ezt akarja a kormány akkor ám legyen.

Mr Long 2015.02.02. 13:43:10

@bxf: "Kettos merce! Ha orvosrol van szo, akkor hajlam kerdese az alkoholizmus, ha devizahitelesrol van szo, akkor jajj szegeny, az allam juttatta ide..."
Az alkoholizmus hajlam kerdese, a devizahitelest az allam miert juttatta oda? Nekem is voltak rossz idoszakaim, nem kivanom senkinek, de meg sem fordult a fejemben, hogy a pia segitene.

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2015.02.02. 13:43:27

Jól van, azért előjön az a jó igazi "magyaros" rosszindulató fröcsögés a megvilágosodott nyugatra távozott értelmiségiből is. Gondolom ez hangnem az aktuális polgártársaknak nem jár. Miért is járna?

deruyter 2015.02.02. 13:43:33

Kérem, hogy azok a szánalmas kommentelők, akik próbálják a posztot szétcincálni azzal, hogy jelentéktelen apróságokba belekötnek, inkább kapjanak valami komoly betegséget és aztán kerüljenek be egy mai magyra átlagkórházba. Mindjárt rá fognak jönni, hogy milyen mélységesen szar a helyzet az egészségügyben. És ennek egy fontos eleme az alulfizetett orvos. Nem az a kérdés, hogy nyugatabbra többet keresnek-e, hanem az, hogy mennyivel. Saját családomon tapasztaltam több ízben, hogy milyen kevés vagy rossza a személyzet a kórházakban, minden iszonyú lassú, hatalmas várólisták vannak, sok helyen szabályszerűen mocsok van, ehetetlen étel nemtörődöm személyzet stb. stb. Mindennek az alfája és omegája, hogy nincs a rendszerben elég pénz. ÉS nem oda jut ahova kellene. Mert bizony milliárdokat lehet kilopni a rendszerből ki nem használt eszközökkel stb. Plusz például a betegek iránt legalább minimális empátiával viseltető ápolók szépen elszivárogtak külföldre, magán intézményekbe sőt más szakmákba. Többnyire csak a beleszarok hozzáállásúak maradtak meg néhány fanatikus. Ha rendes ellátásban akar valaki részesülni, akkor vag ytolni kell zsebbe a pénzt vagy valahogy kiharcolni, hogy valamilyen kiemelt intézménybe kerüljön (tudják, ahova a politikusok automatikusan bekerülnek...)
Nagyjából ugyanez megy az alap és középszintű oktatásban. És az meg egy baromi nagy hazugság, hogy nincs rá pénz. Csak nem kellene stadionokat építeni stb. Gyönyörűen megmutatkozik Orbánék csodálatos távlatos országépítő gondolkodása abban ahogy az egészségüggyel és az oktatással bánnak. Ezek ugyanis alapvetően az emberi tőkébe való befektetést jelentenek és hosszú távon gyümölcsöznek. Orbán fejében a hosszú táv egyszerűen nem létezik. Persze amíg a fidesz a magyar politika fontos szereplője és ennek ő a megingathatatlan padréja, addig minek is érdekelné bármi...

Majda 2015.02.02. 13:43:46

Kicsit csak érintőlegesen a poszt témája, de van annak valami oka, hogy így vannak kitalálva az orvosi ügyeletek? Nem igazán értem, hogy pont ahol emberek élete múlhat egy ember döntésein/cselekedetein, ott pont ezt az embert kényszerítjük arra, hogy egész napi munka után ügyeljen, majd esetleg még egy egész napot dolgozzon.
Tudom, emberhiány, meg akik most főnökök és dönthetnek, azok már megszívták fiatal orvos korukban és szívjanak a mostani fiatalok is, de van erre bárhol a világon valami emberségesebb és főleg biztonságosabb megoldás? Mert ha minden más szempontot (pénz, emberség, stb) félreteszünk, ez egy nagyon nem biztonságos módszer a betegek számára, nem?
A légiirányítót pár óránként kiveszik a munkából, a kamionsofőr sem mehet ameddig ő vagy a főnökei gondolják, pont az orvosoknál miért működik így?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.02. 13:43:56

@Zka:

Ezzel nem értek egyet. Szerintem három időszak volt a demokratikus Mo-on gazdaságpolitikai és életszínvonali szempontból:
- 1990-1993: gyors zuhanás,
- 1994-2000: lassú emelkedés,
- 2001-most: lassú esés.

Az adatok most mutatnak egy-másfél éve emelkedést, de én egyelőre nem hiszem el. Múltkor emiatt egy fideszes rám is támadt, hogy balliba lettem. Pedig nem, csak szeretnék tartós folyamatot látni 2-3 évig először, mielőtt elismerem ezt. Jelenleg nem tudható, ez az emelkedés valami ideiglenes jelenség-e vagy tényleg egy valós folyamat.

sunabajnok 2015.02.02. 13:44:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Nem. A gyakorla az nem fizet, ez stimmt, nekem sem fizetett anno, kötelező volt.
Én arról beszélek, hogy sok sok diák iskola mellett dolgozik. Mindenki másért. Van aki zsebpénzért, van aki megélhetésért, és van, aki már a családért.
Posztoló miért nem dolgozott iskola mellett? Akkor nem lett volna szüksége diákhitelre, hiszen a szüleivel élt, nem kellett 80+rezsit fizetnie stb...
Aki orvosnak tanul, az csak kórházba mehet dolgozni suli mellett?

victor vacendak 2015.02.02. 13:44:26

nem kerül 30 millióba egy orvos képzése. sőt, még 10-be sem. de ha konkretizálni akarná valamelyik idióta, aki a nagy számokkal dobálózik, azt szívesen elolvasnám. mármint, hogy mi mennyibe kerül 12 félév alatt, részletezve. a legdurvább a rezidensképzés alatti bánásmód, bér semmi, de az orvostanhallgató fizessen havi 90 lepedőt. miközben termeli a pontot, a pénzt a kórháznak. nem a kivándorló orvos tesz rosszat Mo-nak, hanem a magyar politikus.

rezsöatya 2015.02.02. 13:44:46

@dradix [freibürger]: osztom.

Csak hogy "kezzelfoghato" legyen kivulallo szamara, lanyom elso feleves tankonyvei (tobb, mint 12 eve) az orvosin 150 ezerbe kerultek (csak az anatomia konyv volt 38 e). Mindez NEKEM kerult penzembe!

Herr Géza 2015.02.02. 13:47:27

@andaluzkutya: No csak, benézett a "pszichomókusunk" is?? A téma rád van szabva.... :))))
Üdv, újra itt.

P.Elliot 2015.02.02. 13:47:37

@Sir Galahad:
A posztolonak faj hogy el kellett mennie hogy emberi modon elhessen! ezert irta amit irt!

bpetya75 2015.02.02. 13:52:01

@Herr Géza:

Nem az alkoholizmus hatásaira vonatkozó tanácsadásra gondoltam, hanem a stresszoldás lehetőségeire vonatkozóra.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 13:53:20

@VT Man: tegyuk ezt az ado dolgot tisztaba. Itthon 100 forintbol teteles adozas eseten 55 ft marad meg. Ebbol lehet fizetni az utdijat, tranzakcios adot, telekom adot, 27%afat, stb.

DieNanny CH 2015.02.02. 13:55:53

@sunabajnok:

Azt írta, 21 évesen már dolgozott. Nem tudom, mit, és mennyire lehet abból megélni. Mert attól, hogy a szüleivel lakott, a rezsibe ugyanúgy be kellett szállnia, és ruházkodnia szintén kellett. Tehát dolgozott tanulás mellett.

Kedves @HÁ, idecibálnád a posztolót???
(Ja, vagyis tudom, lehet, én vagyok, majd szólok az egyik személyiségemnek... :-D)

andaluzkutya 2015.02.02. 13:56:51

@soad1221: "Az orvosok itthoni méltatlan helyzete nem indokolja az alkoholizmust." - de elősegíti :)
Én amúgy azt szoktam mondani a betegeknek, hogy 100%-ig megértem, hogy ilyen helyzetbe kerültek, hogy isznak, drogoznak, stb., mindegyiknek annyi, de annyi megterhető története van, ami jóval több annál, mint amire az emberi szervezett tervezve lett, viszont nem tudom elfogadni, hogy ennek így kell lennie, és hogy nincs más megoldás számukra.

Azt viszont nem szeretem, amikor érvként azt hozzák fel, hogy bezzeg a tanár, mérnök, stb. Most éppen egy orvos írt egy posztot, a saját helyzetét írta le benne, nem jelent vígaszt, hogy másnak is szar. Én szeretném, ha minden szakmának, de mondhatnám, hogy minden egyes embernek jóval nagyobb megbecsülése lenne Mo.-n, mint ami jelenleg van, mindenki megérdemelné és a hangulat is jobb lenne kettővel...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 13:56:52

@sunabajnok:
"Miért nem volt jó a multinál neki ahol kereshet is? "

Lehet, h a callcenteres tapasztalat nem jott volna olyan jol az anatomia vizsgan....

bpetya75 2015.02.02. 13:57:00

@andaluzkutya:

Jókor néztem vissza. örülök, hogy látlak Doki. Meg amúgy csípem, amit írtál :-)

andaluzkutya 2015.02.02. 13:59:22

@Herr Géza: azért néztem be, mert láttam, hogy rám lett szabva a téma. Gondolom fogok még ilyet csinálni, ha kedvem támad rá :)

andaluzkutya 2015.02.02. 14:03:52

@bpetya75: Miért? Látsz? :)
(szerintem ezt legutóbb is megkérdeztem, amikor miután eltűntem, írtam)

Mrs. Clayton 2015.02.02. 14:04:41

ez az, nagyobb hatalmat a pornepnek! az elet iskolaja az valami, az orvosi egy lotudo, csak benak jarnak oda, akik az eletbben semmire se mennenek, mar multkor is kiderult, hogy egy valamire valo anyuka is jobban tudja mint a doktor, mondjuk akkor mi a fenenek viszi oda a gyereket?
a nyavalyas orvostanhallgatok, nem eleg, h multkor is mar inni akartak egyet a hetvegen, ma meg mar penzt is akarnak
a rohadtak!
ja tudom, rohadjanak meg a szemet ugyvedek is
hatalmat a nepnek elvtarsak!

soad1221 2015.02.02. 14:04:48

@deruyter: ööö bocs, azt hiszem, hogy a szétcincálók közé tartozom, és köszönöm jókívánságaid, sajnos már előre megkaptam többszörösen is.
Most már tudom, hogy azért, mert ezen a szép napon megmertem említeni, hogy egy orvos néhány dologban furcsán nyilatkozik meg.

Ezt jó tudni, viszont ha már így beszélgetünk légyszi szólj pár szót az érdekemben, hogy egálban vagyunk, több szopást nem kérek, ok? :)

P.Elliot 2015.02.02. 14:05:37

A szakorvosom itt / USA/ reggel 8-ra van bennt, amikor operal akkor neha meg elobb is mert van hogy tobb mutetje van ugyanazon a napon, plusz fogadja a betegeit, rendel,/ majdnem egy orat vezet, ugyanannyit vissza/, sosem er haza 7 elott, hetvegen van hogy ugyelni is kell de mindig nyugodt es mosolygos. Raadasul amig a betege igazan beteg, nem csak felulvizsgalatos akkor fel van ra hatalmazva hogy az orvost felhivhatja annak a mobilszaman ha komoly bajat erzi/ kisebb dolog eseten az adminisztratorjat/, tehat halalra dolgozza magat ahogy a kivulallo latja! Ugy nagyjabol ugy is van de a korulmenyei nagyon masok mint odahaza van egy orvosnak es termeszetesen nagyon sokat keres amit egyszeruen elkolteni sem tud mert nincs mikor!
Tehat itt sem fenekig tejfol de a munkajahoz nem jarulnak anyagi es jovobeli gondok es ettol is van az hogy mindig nyugodt es mosolygos, nem tepazza az idegeit meg hogy mibol vesz lakast, tanittatja gyerekeit es igen, nyaralgathat, szorhatja a penzet mert ilyen munkakorben nagyon kell a gondtalan kikapcsolodas!
En megertem a posztolot hogy valtoztatott es jol erzi magat, a keseru, egyesek szerint indulatos posztja csupan annak szol hogy hogy lehet az hogy az orszag nem tudja vagy nem akarja megoldani az orvosok normalis eletet mert nem kellenek milliok ahhoz hogy az orvosok otthonmaradjanak csak egy normalis fizetes es akkor a betegeknek is lenne eleg orvos...Jo orvos, turelmes orvos!
Senki sem jokedveben vandorol ki!

andaluzkutya 2015.02.02. 14:06:47

@Jess G: Amikor elkezdtem dolgozni azt mondogattam, hogy nem baj, hogy keveset keresek, úgysincs időm elkölteni a pénzt. Aztán amikor család lett, akkor a pénzköltés megoldódott, a többi nem :)

bpetya75 2015.02.02. 14:07:41

@andaluzkutya:

Ja. Léted virtuális lenyomatának egyik verzióját látom :-P

qkuc 2015.02.02. 14:08:09

@P.Elliot: Na meg az a fizetett propaganda szagú eredeti poszt azért odavág, :D.

azram 2015.02.02. 14:10:03

@NIKI LAURA:
"Csakhogy az altalanos betegellatast az ugyeletes fonover,es a noverek viszik ejszaka.
Kecskemeti korhazba fobenjaro bunnek szamit az ugy.orvos felkeltese,kizarolag exitalas elotti allapot,vagy sulyos,uj beteg erkezese lehet az ok."
A főnővér nincs bent éjjel. Beteget az osztályra csak orvos tud felvenni. Egyéb marhaság, amivel itt butítod a népet?

Fodor Balázs 2015.02.02. 14:10:03

Igazából az lenne egy nagy csapás az orvosoknak, ha egyszeriben bejönne a 300 nettós fizetés, paraszolvencia nélkül és tényleges felelősségre vonással.

Mert azt elismerem, hogy az orvosok túl keveset keresnek. Viszont az is látszik, hogy nagyon ritkán vállalják a felelősséget bármiért is. Szóval ez a "felelősségteljes" munkakör általában max. a saját lelkiismeretnek és az úrnak felelős eset. De orvos ellen ritkán tanúskodik orvos a bíróságon. Na meg aztán így ez a két dolog össze is függ: mivel kevés a pénz, miért is vállaljon nagy felelősséget. Így lesz az orvosok többségéből is ugyanolyan félművelt elit, mint a magyar politikusból, újságíróból, színészből, rendezőből, stb.

sunabajnok 2015.02.02. 14:10:03

@Babette .:
Erdésztechnikusként jelentkeztem ápoló tanfolyamra E kategóriára.
Ja tudom, én csak kisegítőszemélyzet vagyok.

baliquez 2015.02.02. 14:10:03

@maxval bircaman szerkesztő: pár lépéssel arrébb meg 3-at. Kijön néhány raklap túrórudi a különbözetből, házhozszállítással.

Persze ha végre a hanyatló nyugat is felfogná hogy a turulfing értékes konvertibilis valuta mindjárt más lenne a helyzet, kőgazdagok lennénk.

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 14:10:23

@soad1221: Egyféleképpen mára elszabadultak a dolgok: minden kiszámíthatatlan, bizonytalan lett. Törvényfosás ezerrel. Az önkormányzatoknak kiadták, hogy a fantáziájukra bízzák - maximálás nélkül - milyen adókat vessenek ki. Csak arra nem vethetnek, ami már más adó terhel. Tehát: következik a közterületen való lépkedés, levegővétel, a szüzességi- és agglegényadó.
Milyen párt is a fő ideológus? Köcsög, az biztos.

adg 2015.02.02. 14:10:26

@soad1221: En meg sosem panaszkodtam a szakmamra, elegge elvezem. Foleg mostanaban, hogy olyanokat csinalok, amit mindig is szerettem volna.
Hat lehet megunni? kepkezelo.com/images/4e1pfjv3pa23qmejg34c.jpg

Kar, hogy erre otthon nem volt lehetosegem. Meg valoszinuleg sokaig nem is lesz, de mar mindegy...

Mrs. Clayton 2015.02.02. 14:10:36

@andaluzkutya: erre nem tudom, h ilyet :-) vagy ilyet :-( irjak, azt hiszem mindegyik elfer :-)

bpetya75 2015.02.02. 14:12:10

@P.Elliot:

Egyetértek a poszttoló motivációját illetően, bár egy tanult embertől személy szerint elvárok némi törekvést az objektivitásra sértődött behányás helyett.

soad1221 2015.02.02. 14:13:14

@andaluzkutya: egyébként tökre egyet értek Veled, szinte mindenben.
Amin fennakadtam (többed magammal), hogy: "Ha hivatalba, ügyet intézni megyek, akkor én az orvos vagyok..." és jött a neki kijáró tisztelet, meg a hiánya.
Szóval a probléma, hogy ezt a fajta felsőbbrendű önmegkülönböztetést nem annyira szeretem. És nem azt mondom, hogy fogadja el, hogy szarul keres, mert más is... Sőt, szeretném, hogy többet keressen. De a hivatalba belépve, Ő is, Én is, meg a szomszéd, meg bárki más, egy ügyfél legyen, aki az ügyét intézni ment. Nem pedig AZ ORVOS.

bpetya75 2015.02.02. 14:14:00

@adg [Au, Darwin]:

Basszus! Felhőzettervező lettél? ;-P

2015.02.02. 14:14:23

@Jess G: Velem ugyanez tortent Londonban - vissza kellett mennem az irodaba targyalas utan az utolso fel orara. Kinai fonok...

qkuc 2015.02.02. 14:14:55

@soad1221: Hajjajj, ügyfélnek lenni a hivatalban ..., :D. Általában mi nem ügyfelek, hanem időrabló problémageneráló biológiai entitások vagyunk a hivatalba belépve, :D.

qkuc 2015.02.02. 14:15:38

@bpetya75: És mindezt fejjel lefelé? :D

Fodor Balázs 2015.02.02. 14:16:03

Azon kár lamentálni, hogy ha az orvosok kivándorlása nagyon nagy mértékű lesz, akkor nem lesz valahogy visszaszedve a pénz. Vissza lesz. Utána persze a társadalom kénytelen lesz fizetést emelni, nagyon helyesen. Aztán egyszer eljöhetne az a pont is, ahol az orvosnak felajánlott pénzösszeg kb. olyan korrupciós bűncselekménynek számítana, mintha a polgármestert fizetném le, hogy passzoljon le nekem egy köztelket valami jó helyen, olcsóért. A pénzösszeg elfogadása pedig hivatali visszaélés és szintén korrupció lenne. Ezekért pedig jó pár éves letöltendő járna. Ekkor talán lenne esély arra, hogy ez a szomorú helyzet megváltozzon.

De amíg az osztályvezető orvosok (akik egy részéből később döntéshozók lesznek) paraszolvenciában annyit kapnak (gyakorlati felelősség nélkül), amennyit legálisan SOHA nem kapnának, addig nincs esély a javulásra.

Ezt csak is a társadalom erőltetheti jobbá: adjon pénzt és legyen szigorúbb. Valamit valamiért.

cupcake25 2015.02.02. 14:16:22

Egy részét végig olvastam a posztoknak és látom, hogy nagyon sokan egyáltalán nem értik, hogy mi a baja az orvosoknak a magyar eü-vel. Így elmond. Nekem egy nagyon közeli ismerősöm orvos, Szegeden végzett jó pár évvel ezelőtt orvosként (kb 4-5 éve). Fizetős képzésen volt, édesapja jól menő plasztikai sebész volt itthon anyukája pedig pszichiáter. Igaz ehhez az is kellett, hogy őt és 2 testvérét igazából nem a szülők nevelték fel hanem a nagyszülők mert a szülőknek erre nem volt idejük az állandó munka mellett (kórhát + magán rendelés) ezzel ugyan megteremtették a gyerekeknek a nélkülözés mentes életet de nagyjábból nem is ismerik a őket... Valamit valamiért ugye? Na szóval ismerősöm kezdetben BP-n melózott, itt úgy nézett ki a dolog hogy hetente 2x minimum ügyeletet kell vinni, vegyük alapul hogy kedden és pénteken (hétvégén szerint kórháza válogatja ezért nem veszem bele) visz ügyeletet, akkor így néz ki a hete: hétfőn fél8-tól 16-17 óráig ez 8,5-9,5 óra, aztán kedden reggel megint fél8-ra megy, de este ügyel szóval az nap nem megy haza, az ügyelete másnap reggel 8-ig tarta, tehát már 24 órája bent van a kórházban, de reggel 8kor még nem mehet haza mert kevés az orvos szakrendelést kell vinni vagy az osztályon kell lenni, örülhet ha 15 órakor elléphet haza, aztán csütörtökön megint megy fél8-ra délután 4-ig melózni, majd pénteken bemegye megint 8-ra és ott van szombat reggel 8-ig biztosan, ez megint 24 óra. Tehát akkor adjuk össze, hogy 2x 24 órázott, az 48 óra, plusz ott volt a 3 nap, amikor 8 órázott, 24 óra ez így bizony 72 óra munka. És ezért jó ha kapott nettó 150-180 ezer forintot kezdő orvosként (ügyeleti pénzzel együtt), számoljuk csak ki azt az órabért, nettó 500-650 között van, mások ennél többet keresnek fele annyira felelősségteljes munkakörben. Arról nem is beszélve, hogy itt a kőkorból ittmaradt 80-90 éve professzorok nagy része nem hajlandó az új technológiákat nyomon követni, az orvosok a túlterheltség vagy nem törődömség miatt nem olvasnak után új gyógyszereknek, gyógymódoknak, technológiáknak stb, ő viszont tanulni akart. Aztán ezt megunta, megunta hogy még mindig a szüleire kell támaszkodnia, hogy nem tud a barátnőjével lenni, a barátaival, hogy másról sem szólnak a napja mint munka-alvás-munka-alvás-munka-munka-alvás. Ezért vett egy nagy levegőt és kiment angliába. És ott mi is volt? Kezdve azzal, hogy a kórházi környezet fényévekre van az itthonitól. Minden kollégája normális volt vele, a főnöke nem azt nézte, hogyan tud az újfiúval kibabrálni, minél jobban megszívatni. Elismerték a munkáját és a tudását. És a munkaórák? Ég és föld. Reggel ugyan úgy bement a munkaidő kezdetére, néha előbb (8-9 órára) délután 4--től ment ott is az ügyelet, majd másnap reggel 7-kor vége, olyan 9 körül legkésőbb mindennel végzett és 24 óra után ment haza, nem lenyomott még egy 8 órás szakrendelést vagy osztályozást... És a fizetése eléggé jelentős részét félre tudta tenni, mert nem élte fel, nem verte el, minden hónapban összespórolt annyit hogy mondjuk 6 havonta összejött 1 havi fizetésének megfelelő összeg.

Összegezve, igen itthon is megcsinálják orovsok a karriert de kérdezze meg őket mindenki, hogy azért mit áldoztak fel? Mennyit güriztek évekig az éhbérért, mert igen van egy bizony szint már a hazai orvosoknál is, aki viszonylag jól keres, de pl egy nyugati azonos szinten lévő orvoshoz képest siralmasan keveset. Hivatás tudatból elvárjuk tőlük azt hogy éhen halljanak? Csak mert mi kifizettük nekik az iskolát? Talán inkább meg kéne őket becsülni és akkor nem mennének külföldre nem? Talán normális munkakörnyezetet kellene nekik teremteni és akkor nem vándorolnának ki. Persze ez nem jut eszébe senkinek, mindig csak a haza szeretet. Hát arra nem fognak nekem a bolt kenyeret adni, hogy azt mondom én szeretem a hazámat....

Mrs. Clayton 2015.02.02. 14:17:36

@Mirjam2: az enyem, ha volt munka elvarta, hogy tovabb bent maradjak, de az nem jutott eszebe hogy fizessen is erte
az enyem az svab volt :-)

soad1221 2015.02.02. 14:20:41

@bpetya75: :)
@qkuc: na igen, francnak kell neked az a lakcímkártya, mi? nesze 1,5 óra az életedből.. meg legalább 2 ember aznapi munkája, ezért a jövő évi fizetéseltérítés +10% meg is van indokolva. :)

adg 2015.02.02. 14:21:17

@bpetya75: Bizony. Esőcsináló :)

@qkuc: Hm, nekem jó irányba áll... Te biztos odafent vagy, északon, fejjel lefelé, :)

**mimi** 2015.02.02. 14:21:28

@rezsöatya:
jajjj..te sehol....összekutyultam...bocsi :)

neked a pont jár azért a mondatért, amit idéztem tőled...teljesen igazad van!!!!!!!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 14:22:23

@sunabajnok: te most tenyleg az apolo tanfolyamot hasonlitod az orvosi egyetemhez???

soad1221 2015.02.02. 14:22:27

@Zoltan Hazafi: most mi van? de komolyan, ezt így annyira nem értem :)

qkuc 2015.02.02. 14:22:56

@adg [Au, Darwin]: Lehet ez a gond, :D. Eddig csak a vízről tudtam, hogy más irányban folyik le, na de hogy a képek is megfordulnak ..., :D. Csúcs, :D.

qkuc 2015.02.02. 14:24:04

@Babette .: 9 millió szakértő országa ugye, :).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 14:26:47

@Muscari: Az még hagyján.De az észtek (vagy valamelyik baltikumi kisállam a 3-ból) 2007-ben majdnem államcsődbe kerültek.Ehhez képest manapság már egy éve eurójuk van! 7 év alatt meg tudták csinálni, a szovjet örökségből, egy kis p!csányi nemzet...Na, csak ennyit kellene Magyarországnak is felmutatnia.
De asszem, 2x25 év is kevés lesz ehhez...

Tom66 2015.02.02. 14:27:58

Sok mindenkinek rossz az anyagi helyzete hazánkban, az orvostól a mérnökön át a kukásig. Valamilyen oknál fogva csak az orvosok és pedagógusok hangját lehet hallani. Sajnálatos módon pont e két hivatás elég gyengén teljesít mostanában. Mindig van egy réteg, aki a tortából nagyobbat akar hasítani mondván, hogy csak Ő érdemli meg igazán.

2015.02.02. 14:28:18

@Dragonlady (now in Thailand): Nezzetek naivnak, de en meg mindig azt hiszem hogy ha eszreveszi a magyar kormany hogy mar nem marad orvos meg nover, drasztikusan meg fogjak emelni a bereket az egeszsegugyben. En komolyan hiszek ebben. Aztan lehet hogy nem lesz igazam, kiderul kb. tiz even belul.

Mr Long 2015.02.02. 14:28:48

@adg [Au, Darwin]: Azt tudom, hogy a helyben szuletetteknek tapadokorongos a talpa, hogy ne essenek le, de akik odakoltoznek, azok mit csinalnak? Van specko tapadokorongos nepviselet (flip-flop)?

sunabajnok 2015.02.02. 14:29:06

@Babette .:
Dehogy! Embert az emberhez, képzést a képzéshez.
Miért? Anatómia vizsgára be kell vinni, hogy ki mit dolgozott a képzés alatt?

Fodor Balázs 2015.02.02. 14:29:06

@cupcake25: "Talán normális munkakörnyezetet kellene nekik teremteni és akkor nem vándorolnának ki. Persze ez nem jut eszébe senkinek, mindig csak a haza szeretet."

Ez azért még nem a teljes része az igazságnak. Állítom, szinte minden orvos, ha megkérdeznénk őket, akkor azt mondaná, hogy az orvosi munkáért inherensen sok pénznek kellene járnia. Tehát szépen felcseperedik és kiképződik minden orvos arra, hogy az ő munkájának az értéke nagy, viszont a nagy lé csak két módon csapódhat le: vagy magánúton, vagy paraszolvenciával, ha majd egyszer odajut. Ezért a verseny egyrészt ott van, hogy szenvedünk, de majd talán egyszer lesz egy magánintézmény, ahol sok pénzt kapok, vagy majd pár évtized múlva annyit fogok keresni paraszolvenciával, mint a nagyvállalati felsővezetők. Normális munkakörnyezet akkor lehetne csak, ha lennének erőforrások: sok orvos, akik között valódi verseny van, hatékonyan működő intézmények, ahol valódi minőségbiztosítás van, ahol valódi felelősség van. Ezt pedig részben a nem lévő paraszolvenciából elmaradt adók pótolnák. Ekkor életpálya lenne az orvosé és lenne bőven fiatal orvos. Igaz, akkor lenne verseny is, ami így csak a magas paraszolvenciával járó helyekért van.

Mindenkinek kellene itt változtatni, a társadalomnak és az orvosoknak is, mert ez a helyzet egy önmegerősítő csapdahelyzet, egy félillegális, félkádárista intézményrendszer, tele torzulásokkal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 14:32:06

@adg [Au, Darwin]: Igen, ez egy kicsit hülyeség, nem kellett volna bele.Annyi tiszteletet kapjon pont, mint a tanár, a mérnők, vagy az ács, a kőfaragó, meg a baletttáncos... (tudnám, hogy ez utóbbi kettő honnan a frászból jön, hogy mindenki idézgeti?) Se többet, se kevesebbet.

(Baxxa meg, ez a baletttáncos szó se egy tével, se kettővel, se hárommal nem jó a helyesírásellenőrző szerint...Lehet, hogy néggyel kéne írni...? :-)))))))))))))) )

qkuc 2015.02.02. 14:32:25

@Tom66: Mert talán nekik megy legrosszabbul? Hm? Ahhoz képest az elvárások a csillagos ég alját súrolják.

bpetya75 2015.02.02. 14:34:13

@adg [Au, Darwin]:

Csak esőt tudsz? Havat nem? Csajok nagyon csalódottak, hogy esett már egy csomó hó, de szánkózni még nem tudtak, mert vagy eső esik rája, vagy csak simán elolvad, mire le tudnánk menni a szánkódombhoz.

@qkuc:

Úgy az igazi ;-)

Ami a hivatali ügyintézést illeti, megint csak negatív "negatívtapasztalatokat" sikerült gyűjtenem a fél megyét felölelő anyakönyvi kivonatos körömben múlt héten. Többedszer bizonyosodott be számomra, hogy ha emberként kezelem az ügyintézőt, akkor ő is akként fog engem.

qkuc 2015.02.02. 14:35:46

@bpetya75: Ez így van, csak első körben még nem vagy nála "ember", :). Persze akiben van némi tolerancia (ez rá a jó szó?), az ennek ellenére is emberi módon fog viselkedni a Hivatal felkentjével, és ez bizony csodákra képes, ;).

2015.02.02. 14:36:51

@Jess G: Igen, eleinte tolem is elvarta ugyanez a fonok a fizetetlen tulorat, de aztan az volt a szerencsem hogy jott egy nagyfonok aki azt mondta hogy pontban otkor mindenkinek abba kell hagyni a munkat es elhagyni az epuletet biztonsagi okokbol :). Megiscsak UK, health and safety, security meg mindenfele eloirasok. Nem akarok offolni, csak errol eszembe jutott, erdekes hogy amint a UK-n kivul vannak, nem erdekli a briteket a health and safety / security. Most itt Szaudiban brit cegnek dolgozom, az egesz management brit, es botranyos health & safety & security korulmenyek vannak, tobbszor panaszt tettunk mar irasban (a tobbi tanar meg en) de nem erdekli oket. Mindegy, mar megszoktam, legalabb rendesen fizetnek, most ez a lenyeg.

soad1221 2015.02.02. 14:36:51

@bpetya75: 99%-ban nem az ügyintéző modorával van bajom. Önmagában az ügymenet sokszor hajmeresztő.
Volt már, hogy az ügyintézővel röhögtem, a sok baromságon.. :)

adg 2015.02.02. 14:37:06

@qkuc: Ez az északi oktatás hibája, teljesen meghamisítanak mindent, kirekesztve szegény deli népeket. Meg földrajzórán is valami fals, hamis térképpel etettek minket, az igazságot meg eltusolták: bashny.net/uploads/images/00/00/13/2013/05/07/25d44a3952.jpg
Vagy ezt, ezen meg Darwin is rajta van valami csoda folytán: www.chartandmapshop.com.au/productImages/samples/27630.png

Ugye? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 14:37:32

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Itt van a kutya elesve.ez a nagy baj, hogy odahaza a legtöbb helyen egymás alá ígérnek az emberek, aztán meg csodálkoznak, hogy sz@rért-h*gyért kell dolgozniuk.Ezzel csak a munkaadókat pofátlanítják el.
Legdurvább, mikor látom a felhívásokat, hogy hómunkást keresnek, egész éjjeles műszak 3000 forint és az is lehet bruttóban van.Nahát, külföldiában, az ilyen bérekért a szempillájukat se mozdítják az emberek, még csak röhögni sem kezdenek rajta.
Ezt kellene már egy kicsikét átvenni, összefogva, érdekképviselve munkát vállalni.

qkuc 2015.02.02. 14:39:45

@adg [Au, Darwin]: Ez a térkép ALAP, holnap kinyomtatom A/3-asban és felrakom az iroda falára a "Reggelizni mentem, ha nem vagyok itt 12:30-ig, akkor ebédelni is" táblánk mellé, :D.

adg 2015.02.02. 14:41:10

@Mr Long (UK): Lasd az elobbi terkepet te is. Rosszul tudod, mi allunk jo iranyba. :)

@bpetya75: Tudok havat is, de azt nem szeretem, ezert Chicagoba inteztem. Ok megerdemlik. :)

**mimi** 2015.02.02. 14:41:54

@Zoltan Hazafi:
bingo.....lesz itt még szarabb is!!!!!

Mr Long 2015.02.02. 14:43:38

@geegee: Jaj ezt ne is emlitsed. Elozo munkahelyemen kerdeztek mennyit kerek, valaszoltam, erre visszakerdeztek, hogy hitelt fizetek, hogy ennyi penzre van szuksegem? O.o Nem, csak ennyit er a tudasom. Na kaptam szemtekergetest valaszul :)

2015.02.02. 14:45:15

@Mr Long (UK): Oke hogy a kukasembert meg a mezogazdaszt is tisztelni kell, de azert van egy kis kulonbseg - pl. a kukakat adott esetben en is ki tudnam uriteni, persze orulok hogy nem kell napi szinten csinalnom, de kepes lennek ra kb. fel ora trening utan. Ugyanez a mezogazdasagi munkaval. Ha nem viszik el a szemetedet, az kellemetlenseg de tuleled / megoldod, ugyanigy ha a mezogazdasagi munkas nem termel, eszel valami mast stb. De ha pl. ne adj Isten belemegy egy uvegszilank a szemedbe es nincs a kozelben jol kepzett szemeszorvos, akkor megvakulhatsz, es az azert nem mindegy.

Mrs. Clayton 2015.02.02. 14:46:42

@Mirjam2: en azt modnom, hogy ember es ember kozt nincs am akkora kulonbseg, csak ugye ha a tarsadalmi nyomas eros, akkor nincs mit tenni be kell allni a sorba

en belgakat ismertem, akik Mo-n rendszeresen gyorshajtottak, tilosban parkoltak, nem ismertek a hataridore valo fizetes fogalmat stb
ehhez kepest Belgiumba belepve nem kurvaztak, hanem mintas csaladfok voltak, soha nem leptek tul a megengedett sebesseget

akiket en briteket ismerek mind utalja a HS-t mert sokszor annyira eltulzott, ezert gondolom ott, ahol senki nem keri rajtuk szamon, ok is tesznek ra

ugye ennek is ket oldaa van, en rendszeresen kuzdok azzal, hogy a plafont nem takaritjak, az ugyfel nekem reklamal, h latott egy pokhalot, erre mit mondanak? nem erjuk fel, mint mondanek en? allj fel egy szekre! de nem mondhatom, mert ahhoz elobb egy szakkepzett szekremaszo tanfolyamra be kell irassam, ha meg fel kell emelni valamit, azt is megtagadja mondvan nem HS hiszen meg servet kap
aztan ha tenyleg servet kapott vagy leesett a szekrol, akkor retteghetek, hogy mikor perel be az okosa
gondolom szaudiban senki sem retteg a munkaugyi perektol

adg 2015.02.02. 14:46:44

@geegee: Probaltad igy is: balett-táncos?

Igaz Barát 2015.02.02. 14:46:49

@adg [Au, Darwin]: Egyértelműen a déli térkép a jó. Ezt mindenki beláthatja, aki elvégezte az ötödik általánost. Teljesen nyilvánvaló, hogy északon van a több föld, ezért az sokkal nehezebb, mint a dél, ezért északnak kell lent lennie. Most pedig kimegyek a konyhába, fejreállok és magamra öntök egy sört. :)

bpetya75 2015.02.02. 14:49:40

@qkuc:

Én nem tapasztalom, hogy felkentként tekintenének magukra. A kaposvári anyakönyvi hivatalban pölö segítőkész volt alapból a hölgyemény, de amikor látva, hogy amúgy nagyon pörög, de egy-egy kattintás után várnia kell, mire a rendszer tovább lép, megjegyeztem, hogy "Látom nem valami gyors a gép.", kimondottan kedvessé vált. A böhönyei hölgy mondjuk alapból nagyon kedves volt, ki is használtam, sokat kellett keresgélni. Tekintve, hogy nem vagyok egy szépfiú, nem foghatom személyes kisugárzásomra a dolgot ;-)

@soad1221:

Ilyen velem is megesett. Ez ellen sajnos nincs mit tenni. Vagy megszox, vagy megszöx. Én az előbbit választottam.

andaluzkutya 2015.02.02. 14:49:58

@Fodor Balázs: "De amíg az osztályvezető orvosok (akik egy részéből később döntéshozók lesznek) paraszolvenciában annyit kapnak (gyakorlati felelősség nélkül), amennyit legálisan SOHA nem kapnának, addig nincs esély a javulásra."

Igen, ebben sok igazság van. Ahol annak idején elkezdtem dolgozni, voltak fektetett idős betegek, ismert tarifáért, természetesen az osztályvezető főorvos zsebébe. Ehhez jöttek még az egyéb borítékok, így ő pl. biztosan többet keresett ott, mint én itt Norvégiában. Ő pl. biztos nem lesz lelkes, ha bárki azt mondja, hogy oké, holnaptól megkapod a havi 800ezret-1milliót, de nyakon csapunk, ha bármi zsebbe megy.

"Állítom, szinte minden orvos, ha megkérdeznénk őket, akkor azt mondaná, hogy az orvosi munkáért inherensen sok pénznek kellene járnia."
Erre meg azt szoktam mondani, hogy itt a helyi miniszterelnök éves fizetése 1,5x-szöröse az én éves fizetésemnek, gondolom hasonló aránnyal a magyarországi orvosok is kiegyeznének :)

tsabus UAE 2015.02.02. 14:51:08

A hozzászólások egy kicsit lelomboztak.
Ezért aztán csak egy mondás jutott az eszembe: "Az onkológián és a zuhanó repülőn nincsenek ateisták..."
Ehhez csak annyit fűznék, hogy a fenti helyzetekből kikeveredve, tutira tisztelni fogod az orvosi és a pilóta hivatást. Ezen tapasztalatok nélkül pedig csak az intelligenciádon múlik, hogy tiszteled-e ezeket és még sok más hivatást. Netán mindet - mert minden munkához találsz valakit, aki elhivatottan, a tökéletességre törekedve végzi.
Akinek nem Inge... annak Hans...

bpetya75 2015.02.02. 14:52:32

@adg [Au, Darwin]:

A hőmérsékletfelelős is Te vagy, vagy arra más alkalmaznak? Csak mert a hó mellé kéne ide nekünk egy kis normális hideg is. Olyan -5-10 2-3 hétig ;-)

Mr Long 2015.02.02. 14:54:09

@Mirjam2: Akkor mi legyen a tarsadalom hierarchiaja?
orvosok
jogaszok
egy nagy szunet
majd mindenki
Ez megfelel?
Nehogy mar azert kelljen tisztelni valakit, mert orvos. Ugyanugy sokat tanul, mint sokan masok. Ha jo mernok akarsz lenni, ahhoz is sokat kell tanulni, mint ahogy a jo matematikussa valashoz is. Es meg lehetne sorolni.

Fodor Balázs 2015.02.02. 14:54:12

@Tom66: "Sok mindenkinek rossz az anyagi helyzete hazánkban, az orvostól a mérnökön át a kukásig."

A közvetlenül nem nyugdíj előtt álló mérnököknek (25-55) réteg szinten jól megy.

biododírium 2015.02.02. 14:54:12

Én csak azt tudom, hogy a végzettségnek és a bevételnek leginkább semmi köze egymáshoz. Nagyon unom a "3 diplomám van, meg 4 nyelven beszélek folyékonyan, de alig keresek vmit" című siránkozásokat.

arncht 2015.02.02. 14:54:12

ez a kizsigereles szerintem az orvosi munkara jellemzo, orszagtol fuggetlenul (az ameriaki baratom felesege egy hettel a szules elott rendesen dolgozott, nem sokkal elotte meg 24 orazott, ugy, hogy elotte elvetelt mar egyszer), de ezzel tisztaban van, aki erre a palyara keszul. azzal is, hogy ez idehaza milyen berszinttel jar.

aki itt vegez, mire szamit? kevesebbet kell majd dolgozni, vagy hogy sokkal tobbet fognak fizetni?

nekem itthon ugy tunik, hogy ket ut van: beallsz a sorba, es a halapenzek utjan jol elsz, vagy gurizel a semmiert. a maganpraxist vezeto, es surun halapenzt gyujtogeto orvosokbol szegenyt meg nagyon nem lattam. de ebben sincs ujdonsag. magyarorszag ma igy mukodik, tetszik vagy sem - azok elnek jol, akik hajlanak a nem egyenes utra.

el lehet vegezni masfele egyetemet is, ha vkinek erre nincs hajlandosaga, olyat, ami utan olyan munkat lehet vegezni, ami egyenes uton is anyagi megbecsulessel jar otthon.

Fodor Balázs 2015.02.02. 14:54:12

@Mirjam2: "Megiscsak UK, health and safety, security meg mindenfele eloirasok. Nem akarok offolni, csak errol eszembe jutott, erdekes hogy amint a UK-n kivul vannak, nem erdekli a briteket a health and safety / security."

Mert UK még a 19. században kiharcolta a szakszervezeteivel a mostani jogait. Majd pár száz év múlva, ha máshol is lámpavason lóg egy-két iparos, gyáros, akkor majd ott is lesz safety.

deruyter 2015.02.02. 14:54:12

@soad1221: Nem teljesen értettem, hova akarsz kilyukadni. Én biztosan nem azt mondtam, hogy az orvosokat nem lehet kritizálni. Azt állítom, hogy ha van egy rendszer, (az ál-ingyenes ál-egyenlő színvonalú egészségügy), és a korntrollt nem a páciens, hanem az állam gyakorolja, és a finanszírozást is csak áttételesen kontrolállja a páciens (maximum a parlamenti választáson keresztül, ami ugyebár eléggé áttételes), akkor ez jó eséllyel csak szart szül.
Annak vagyok a híve, hogy menjen több pénz az eü-be, de nagyobb VALÓDI kontrollal. Mert a jelenlegi helyzet az, hogy szinte semmi esélyed, hogy megküzdje egy kórházzal, ha normális ellátást akarsz. Csak hogy megvilágítsam egy hasonló példával: ha egyszer csesz át egy pincér akkor azt gondolom, "de szar pincér", de ha ugyanott mindig az összes pincér bunkó és átcsesz, akkor tudni fogom, hogy az étterem tulajdonosa a szarházi, mert alkalmatlanokat vesz fel.
Csak az a különbség, hogy át tudok menni, egy kicsit drágább másik étterembe, az egészségügbyne meg csak a 10x drágább magánba tudok átmenni, amit a TB nem finanszíroz.

exilis 2015.02.02. 14:54:12

Soha nem értettem, hogy mi a politika célja azzal, hogy épp az egészségügyet tekinti fekete báránynak.

Talán a magyar irigység? Az hogy szerintük minden orvos szemét hálapénzből dőzsölő milliomos? Ez valami olyan mint a zsidózás? Ha egy gazdag, akkor mindet utáljuk?

Vannak a bérrendezések, rendezték a tanárok fizetését, most duplájára emelik a katonákét. A sorban nem az elsőnek kellett volna lenni az orvosoknak???? Nem olvasom sehol, hogy a katonáink és a pedagógusaink kivándoroltak, és konganak a sulik meg a laktanyák, viszont láttam névsort angol kórházból, ahol fele név magyar.

Milyen munkáltató az állam, ha szerinte egy minisztériumi sofőr kétszer annyi fizetést érdemel mint egy altatóorvos? Egy tornatatár többet keres mint egy orvos. Egy okmányirodai ügyintéző, egy munkaügyi központban lábat lógató bölcsész többet visz haza mint egy orvos? Hol van itt az arányosság, hol van itt a tudás, a képesség, a munka arányban a fizetséggel? És még nem is lenne annyira vérlázító ez az egész, ha meg lehetne élni az orvosi fizetésekből, csakhogy nem lehet.

Fodor Balázs 2015.02.02. 14:54:12

@Mirjam2: "De ha pl. ne adj Isten belemegy egy uvegszilank a szemedbe es nincs a kozelben jol kepzett szemeszorvos, akkor megvakulhatsz, es az azert nem mindegy."

Szerintem te 2-3 óránál nem bírnád tovább a tűző napot, vagy a kapálást. Ha az az érv, hogy majd eszel mást, akkor az is érv, hogy akkor majd megyek másik szemészhez. Orvos nélkül az egészséges jól megvan, de kaja nélkül még az sem.

jotik (törölt) 2015.02.02. 14:54:12

@qkuc: Sajnos erősödő tendencia, hogy az állami szektorban mára csak a hulladék orvosok maradtak... Tisztelet a kevés kivételnek, de Ők sem az állami fizetésből élnek meg.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 14:55:07

@geegee: kereslet/kínálat - ha sokkal kevesebb a munkahely, mint a munkakereső, akkor lemennek a bérek és egyéb engedményekre is hajlandók a munkavállalók, ez elkerülhetetlen.
Mindenesetre még ebben a helyzetben is lehetne több tartása az embereknek és többen mondhatnák, hogy ha túlórát akarsz azt fizesd meg és így tovább.

2015.02.02. 14:56:42

@maxval bircaman szerkesztő: Egy egesz csomo orszagban emelkednek a berek, nem kell mindenkinek Angliaba menni. Pont a mult heten linkelte be valaki a cikket amiben osszehasonlitottak az indiai es a magyar helyzetet; ma mar Indiaban tobbet fizetnek az orvosoknak meg az allami korhazakban is mint Mo.on es folyamatosan javul a helyzet, ezert onnan egyre kevesebben vandorolnak ki es a kivandoroltak nagy resze is visszamegy. Lengyelorszagba es mas kelet-europai orszagokba is sokan mentek vissza mivel javul az eletszinvonal. Mo.on viszont egyre csokken az atlagos eletszinvonal, sajnos.

Mr Long 2015.02.02. 14:56:56

@Fodor Balázs: Ez szakterulettol fugg inkabb.

adg 2015.02.02. 14:57:26

@Mirjam2: "ha a mezogazdasagi munkas nem termel, eszel valami mast stb"

Esetleg felcsereli veletlen a permetszert, benezi a varakozasi idot, es lemergez par embert.
Buszt vezetni is hamar meg lehet tanulni, csak ha elvet egy jelzest es keresztul megy rajta a vonat, akkor 50 ember ott marad.
Valtokezelo? Stb...

Ezek mind eleg jol lenezett szakmak, turo jar nekik nem tisztelet legtobbszor, pedig nem keves felelosseget jelent egyik sem.

Csak nekik nem kell annyit tanulni, es joval szerenyebb kepesseggel megaldva is lehet vegezni a mukajukat. Szinten fillerekert.

2015.02.02. 14:57:30

Maximálisan egyetértek a posztolóval.

Aki a kritikus, fikázó kommenteket szórja vagy nem ér el egy bizonyos szellemi színvonalat, vagy egyáltalán nem látta még belülről a magyar egészségügyet, és így teljesen téves elképzelései vannak. Szomorú...

Fodor Balázs 2015.02.02. 14:57:45

@andaluzkutya: "holnaptól megkapod a havi 800ezret-1milliót, de nyakon csapunk, ha bármi zsebbe megy"

Nem csak akkor. Hanem ha mulasztás van. Vagy nagyobb beosztotti mulasztásnál lemondatás. Más világ lenne, ha a versenyszféra szabályai részben bekerülnének végre az egészségügybe. Most az orvosok abban érdekeltek (és ez egyébként valahol racionális cél a részükről), hogy vagy magánklinikára kerüljenek (valószínűleg túltelített piac), vagy számottevő paraszolvenciával járó pozícióba. Nem az, hogy a betegek elégedettek legyenek és a felelősség vállalva legyen, ami teljesülne, ha lenne minőségbiztosítás. A mai elektronikus világban akár bázisalapon is mehetne (tehát a betegek közvetlen visszajelzéséből). Most az orvosok túlontúl a mutyival, a helyezkedéssel vannak elfoglalva, ami egyébként pont a lelkiismereteseket sújtja a legjobban. Tehát egyszerű a képlet: vagyunk pár ezren, nagyon kevés pénzért, de ha jól csinálom (a helyezkedést és a kórházi belpolitikát), akkor a többiek helyett egyszer az enyém lehet a sokmilliós paraszolvenciás állás.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 15:00:01

@Herr Géza: Kérem, felejtsük már el ezt a "magyar billentyűzet" problematikát.Bármilyen nyelvű billentyűzeten, akármilyen windows operációs rendszeren*, a világ bármely pontján elhelyezett számítógépén be lehet állítani, hogy a megfelelő leütésekre magyar karakterek jöjjenek elő.Otthoni, saját gépen csak akarat és szándék kérdése, munkahelyi gépen esetleg le lehet tiltva ez a funkció, de nem az a jellemző.

*= más fajta oprendszereket nem használok, de valszeg azokon is megoldható.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 15:02:44

@totorohun: az gondolom megvan, hogy a nagy harangokkal beharangozott pedagógusbértáblát (amiben a minimálbérhez kötötték az összegeket) most januártól stikában megint visszavonták, és az ígérgetések ellenére nem emelkedett az egész tábla a minimálbérrel együtt. de a propaganda megvolt.
ezúton közlöm, hogy habár én nem az állami rendszerben voltam itt, hanem magániskolában, perpill Thaiföldön is többet keresnek a közalkalmazott pedagógusok, mint Mo-n, közben pedig azért az élet kicsikét olcsóbb. de milyen jó az "életpályamodellre" továbbra is verni otthon a tamtamdobokat, hogy rohadjon meg az összes láblógató, mit akarnak még, annyi mindent kaptak.

Fodor Balázs 2015.02.02. 15:03:02

@Fodor Balázs: Ja és ezt a jövőbe vetett nagy összegű reményt nem biztos, hogy sokan cserélnék le arra, hogy 300k-t kapok most harmincévesen, de 60 évesen is max. csak 600k-t fogok kapni, pedig lehet, összeadva az egészet, több jönne ki. Ez egy kicsit az aranyásók világa, sátorban lakni, egész nap homokot mosni, alig enni, de ha egyszer enyém lesz a királyrög, akkor aztán megy a dőzsölés. Ez a motiváció. Ezt is nehéz lesz kiírtani.

Fodor Balázs 2015.02.02. 15:03:03

@totorohun: "Soha nem értettem, hogy mi a politika célja azzal, hogy épp az egészségügyet tekinti fekete báránynak."

Mert a legerősebb lobbyérdekkel és kapcsolatokkal pont azok rendelkeznek, akik a paraszolvencia nagy részét zsebre rakják. Tehát akik változtathatnának, annak nem érdeke. Kecskére van bízva a káposzta.

andaluzkutya 2015.02.02. 15:03:04

@Mr Long (UK): én nem nagyon hiszek abban, hogy a hierarchia valami jó dolog lenne, azért jöttem Skandináviába, igaz, itt meg király van:)
Szerintem minden ember megérdemli a tiszteletet és pl. egy hivatalban, ügyfélként, szomszédként, akárhol ugyanúgy kellene bánni mindenkivel, amíg nem ad okot másra.
Viszont ott van a fizetés dolog is, ami nem lehet ugyanaz, mivel az emberi természetből amúgy helyesen következik, hogy törekszik arra, hogyha a nyeremény ugyanaz, akkor azt minél kisebb energiabefektetéssel szerezze meg. Így lehetne azt mondani, hogy pl. mekiben kiszolgálni a lakosság x% képes, akkor azért ennyit fizetek, jó tanár lehet a lakosság y%-ból, ezért ezért többet fizetek, jó orvos meg z%. Nagyjából leképezve azt, hogy amit kevesen tudnának, azt anyagilag értékeljük. És aztán a mekis, a tanár, meg az orvos este elmennek, és isznak együtt egy sört. Amit a közgazdász fizet :)

soad1221 2015.02.02. 15:03:36

@deruyter: "Kérem, hogy azok a szánalmas kommentelők, akik próbálják a posztot szétcincálni azzal, hogy jelentéktelen apróságokba belekötnek, inkább kapjanak valami komoly betegséget és aztán kerüljenek be egy mai magyra átlagkórházba. "
úgy vélem a kommentjeim a szétcincálás kategóriába estek bele. Amit a finanszírozás és egyéb kérdésekben írtál még rendben is van, csak a posztban ugyebár nem az volt leírva, hogyan is kellene a jelenlegi tarthatatlan állapotokon változtatni, hanem az, pl ha itt marad ivott volna, meg a hivatalban nem kezelik orvosként, meg a nyelvtudása miatt hátrányt szenvedett a közösségi élete során.
amit páran szétcincáltunk a cincálásra meg jött egy jókívánság, amit szépen megköszöntem. így már érthetőbb?:)

2015.02.02. 15:03:54

@Fodor Balázs: Tenyleg nem erted? Kapalni mindenki tud, meg en is - kepzeld el, kapaltam mar tuzo napon. Egyebkent egyre kevesebbet kell kapalni mivel vannak ilyen tulfizetett, tulertekelt emberkek, a mernokok, akik mindenfele gepeket talaltak fel amiknek a segitsegevel csokken az igeny a kapalasra. Viszont ezerbol csak nehany ember kepes arra hogy uvegszilankokat tavolitson el a masik szemebol, ez nem olyan dolog hogy megmutatjak egyszer aztan barki tudja csinalni.

2015.02.02. 15:05:33

@Mirjam2: *termeszetesen a 'tulfizetett es tulertekelt' jelzoket ironikusan ertettem...

2015.02.02. 15:08:40

@andaluzkutya: +1, pont igy gondolom en is.

soad1221 2015.02.02. 15:09:38

@totorohun: a helyzet az, hogy túl sok érdekelt van ebben is, akik mondjuk úgy hogy hatékony lobbitevékenységet folytatnak az ügyben.
lássuk be, sok embernek nagyon jól megéri a zavarosban csücsülni és a profi módjára kifeszített hálóikkal a jól bejáratott pénzeket átmenteni saját zsebbe, és hát a fiatalabb orvos, ápoló és a többi eü-i személyzet érdeke le van szarva. Ja meg még a páciensé is.
Az egészségüggyel nincs semmi bajuk, jól megélnek belőle...

Mrs. Clayton 2015.02.02. 15:09:58

@Mr Long (UK): hé, ezt a sorrendet kikerem magamnak, jogaszok, orvosok nagy szunet mindenki mas, bankarok legalul :-P :-D

qkuc 2015.02.02. 15:11:08

No, este elolvasom a mai termés ezután keletkező részét. "Legkedvesebb" orvosomhoz megyek, a fogorvoshoz, :D. Egyszer lenne a "randink" fájdalommentes ...

qkuc 2015.02.02. 15:12:28

@Jess G: Azok még az orvosok felett vannak, :D. Már akinek. Bár ez a bankár titulus is ... Ki a bankár? Én mint IT-s, aki bankban dolgozott annak számít? :D

cupcake25 2015.02.02. 15:13:42

@Fodor Balázs: ne ragadj ki 2 sort a szövegkörnyezetből és ne úgy próbáld az igazadat alátámasztani. Én azt írtam, hogy ne mondjuk és ne várjuk már el az orvosoktól hogy az 500-700 forintos nettó bérezés korrekt és ezzel itthon is teljesen megkapják ugyan azt amit kint vagy csak minimálisan kevesebbet. Mert ez nem igaz. És hidd el az én ismerősöm sem ment volna ki, ha itthon nem 72 órás heti munkáért kapna annyit mint máshol egy titkárnő heti 40 órás munkával... De persze könnyebb arra forgatni a dolgot, hogy az orvosok harácsolnak. Én is találkoztam már nem 1 és nem 2 olyan orvossal aki felsőbbrendűnek hitte magát aki azt hangoztatta hogy az ő munkája mennyivel többet ér mint mondjuk az autószerelő munkája, pedig ha lerobban bmw a feneke alatt mindennél értékesebb lesz számára egy autószerelő... De én ezeket általában leszállítom a magas lóról, de tudod mit, az ilyen menjen inkább valóban külföldre, garantálom ott nem sokáig fogják tűrni az ilyen hozzáállást, a baj inkább az, hogy az ilyen mentalitásúek maradnak itthon, mert nekik van bőr a képükön ahhoz, hogy tartsák a markukat a borítékért, mert ők úgy gondolják, hogy ha az állam nem, akkor majd a beteg megfizeti őket annyira amennyire ők értékelik magukat. Ugyanis az aki megelégedne a nettó 300-350-es fizuval vagy lehet a 250-nel is, annak sokszor nincs pofája a markát tartani a borítékért ezért inkább oda megy ahol megkapja ezt a pénzt.... De szerintem nagy hiba általánosítani, a jelenlegi általad felvázolt orvos mentalitást is a rendszer okozta, ha a kezdetektől megkapták volna a dokik a pénzt, ha kezdetektől tiltva lett volna a paraszolvencia, akkor nem itt tartanánk, de nagyon is jól látszik, hogy ez nem kenyere az államnak, valamiért nekik is jobb ha inkább a beteg adja a borítékot az orvosnak mintha ők fizetnék ki a rendes bért. Akkor ez most kinek is a hibája?

Lordmotor 2015.02.02. 15:13:42

Továbbra sem értem, miért kell valakit (egy egész népet) megsérteni azért, mert a politikai elit egy akasztani való tróger banda. Miért a magyarságtudat és/vagy a hazaszeretet hibája, ha balf@sz arcok kerülnek hatalomra, és szétk&rják az országot, élén az egészségüggyel?
Sokat tanultál, sokat dolgoztál, és ezt nem fizették meg, ezért te elmentél egy olyan helyre, ahol megfizetik, megbecsülik.
Furcsa ez a rasszizmus, ami minden határátkelős cikkből ömlik, akár ki is írta. Nem a jobbító szándék, a racionáls érvek vagy legalább a "mit is tanulhatunk nyugatról" megy, csak a véresszájú fröcsögős büdösmagyarozás.

MEDVE1978 2015.02.02. 15:13:42

Egy igazi magyar kórkép. Egyszerre látszik benne sok hibás alrendszer (oktatás, egészségügy, adó stb.) és a magyar ember keserűsége. Megértem a posztoló motivációját, de sem örülni nem tudok lenni, se nem lesz szimpatikus ettől. A posztolónak van családja és szeretné, ha jólétben nőnének fel a gyerekei. Én is szeretném, én még itthon vagyok Magyarországon. Nem vagyok orvos, közgazdász vagyok (rosszul választottam, ma már informatikát tanulnék, ha újra kezdhetném).

Magyar állampolgárként nekem főként a posztoló oktatása fáj. Egy orvos kiképzése - csak rezidensnek, csak az egyetem - , ha jól emlékszem ma Magyarországon valahol 15-20 millió forint körül van önköltségen. Pillanatra nagyon embertelen és gonosz, ha tetszik szociáldarwinista leszek. Társadalmi szinten itt ugyanis posztolónk boldogsága és az abból szerzett társadalmi haszon áll szemben az oktatása költségével. Előbbi ugye addig van, amíg Magyarországon dolgozik, utána rögtön leesik nullára. Mivel fiatalon ment ki, kérdéses, hogy elért-e olyan társadalmi hasznot, ami miatt megérte oktatni.

A megoldás egyszerű, de még Viktoriánus kormányunk is gyáva volt meglépni ezt (bár megpróbálták, de az istenadta nép nyavalygott és elálltak tőle). Úgy kell átalakítani az oktatási rendszert, hogy megkötni X évet dolgozol Magyarországon vagy szépen visszafizeted az oktatási költségeket. Erre egyszerű módszer, hogy tandíjat vezetsz be, amellyel egy összegű ösztöndíjat kínál az állam. Az ösztöndíj feltétele, hogy itthon dolgozz. Megoldható lenne a mostani álságos megoldással (a tandíjat költségtérítésnek hívjuk).

Fodor Balázs 2015.02.02. 15:13:42

@Mirjam2: "Tenyleg nem erted?"

De, értem: azt hiszem ezzel az írásoddal bizonyítottad be, hogy a helyed az értelmiségiek között megkérdőjelezhető. A kajatermelés nem csak kapálásból áll, az is szakma. Meg aztán a sok műszer, gyógyszer és gép nélkül sem sokra mennél. Az meg továbbra is igaz, hogy minden egészséges és beteg eszik, de az egészségesnek nincs szüksége orvosra.

"ez nem olyan dolog hogy megmutatjak egyszer aztan barki tudja csinalni"

Kérlek, mondd meg, mi az a képesség, aminek a birtoklása azt eredményezi, hogy mondjuk én nem tudnám megtanulni azt, amit te. Azt pl. szinte biztosra veszem, hogy nagyobb IQ nem kell hozzá, mint mondjuk jó újságírónak lenni, nyomozónak, matematikusnak, mérnöknek, stb. Neked is csak megmutatni tudják a nagy részét.

cupcake25 2015.02.02. 15:13:42

Most akkor a blogmotor megette a kommentemet? Pedig olyan szép lett... :C

Mr Long 2015.02.02. 15:13:58

@Jess G: Valaghogy igy van benne a esz sorrendje az emberek fejeben. En pl ruhellem at, hogy a jogaszok valami kimagaslo embernek tekintik magukat (lehet rossz a mintavetelem, de 99%-ban ilyenekkel futottam ossze). A kamu dr elotagot ne is emlitsem, mert az allitolag jar nekik, a tudasuk miatt es hisztis picsak, ha nincs odairva a nevukhoz.

Fodor Balázs 2015.02.02. 15:15:16

@Mirjam2: Egyébként úgy is nézhetnéd, hogy a sok kajatermelő összedobja a munkáját azért, hogy neked ne kelljen kaját termelni és ezért tudjál szemből szilánkot kivenni, ami időnként akkor megy a szemükbe, amikor részben neked termelik a kajádat, nem csak akkor, amikor otthon bajuk van. Most akkor kérdezd meg, hogy ki a fontosabb. Megmondom. Az orvos is fontos, meg a farmer is.

Határátkelő 2015.02.02. 15:17:40

@Lordmotor: "Furcsa ez a rasszizmus, ami minden határátkelős cikkből ömlik, akár ki is írta." Ha nem olvasod, akkor miért mondasz ilyen durván általánosító véleményt róla, ha pedig olvasod a blogot, akkor te is tisztában vagy vele, hogy finoman szólva is csúsztatsz. Nem kezdem el sorolni csak az elmúlt pár hétből a posztokat, amelyek megcáfolnának (ha van kedved, nézz szét), csak felhívnám a figyelmed, hogy ez egy válaszposzt egy írásra, amelyik alapból cáfolja az állításod.

A rasszizmust pedig kikérem magamnak.

Mrs. Clayton 2015.02.02. 15:18:07

@qkuc: nem a bankar az az alamuszi zsido, amelyik kitalalta a kamatot, meg a devizahitelt es eloskodik a kapalo nep nyakan :-)
azert remelem az ironia detektor villog, mert ma ilyen "vicces" kedvemben vagyok
elterelve a temat, ha valaki Milton Keynesben lecsekkolna a House of Fraserben ezt a ruhat, hogy van-e 10-es meretben azt megkoszonnem, dolgozik ott vagy lakik ott valaki? nekem azonnal kell, de potyara nem tudok ma elmenni, nincs idom
www.houseoffraser.co.uk/Chi+Chi+London+Floral+Print+Midi+Dress/216948878,default,pd.html

Fodor Balázs 2015.02.02. 15:20:06

Ha spirituális civilizációban élnénk technikai helyett, akkor a sámánok lennének túlértékelve, nem a mérnökök. De hát a többség mégis technikát és nem spiritualitást akar. :)

andaluzkutya 2015.02.02. 15:21:04

@MEDVE1978: "A megoldás egyszerű" - ez így igaz:
Megfelelő körülményeket és fizetést biztosítani és akkor nem megy az orvos külföldre. Hogy a bánatba nem jut ez eszébe senkinek? Miért azon gondolkodnak, hogy hogy lehet valakit megkötni, ellehetetleníteni a szabad választásban, ahelyett, hogy Magyarország választása vonzó legyen?
Az ilyen "megkötésekre" mondja az itteni főnököm azt, hogy az "kommunista módszer" olyat nem szabad csinálni :)

Fodor Balázs 2015.02.02. 15:23:32

@Mirjam2: "Ha az orvos rosszul kezel egy sulyos betegseget vagy serulest, azt nem olyan egyszeru megoldani."

Nem bizony. Ezért a többségük meg sem oldja. Úgysem lesz senki, aki rábizonyítaná, hogy hibázott.

2015.02.02. 15:26:04

@Jess G: ne kinozz tovabb! Aruld el, megvetted a multkori rozsaszin dominatrix esokabatot?
Ezt a mostani ruhat miert akarod? Stepford wife leszel vagy koran keszulsz a Halloweenra?

@Mr Long (UK): ugy tudom az olaszoknal, ha sikerult barmilyen egyetemet elvegezni, akkor dr vagy.

2015.02.02. 15:26:05

@Fodor Balázs: En nem igy nezem, ha megengeded...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 15:26:18

@Zka: De kéne azért legyen egy szint, ami alá nem mennek már kutyába.Szerintem.
Azt a legnagyobb marhaságnak tartom, hogy biciklizek egy sz@r állásért mint az állat, már lassan én fizetek a munkaadónak; nagy keserves kínok közepette megkapom, és rögtön azon tanakodok, hogy hogyan találhatnék egy jobbat...Mert hogy a jelenlegiből nem tudok megélni....

Mrs. Clayton 2015.02.02. 15:29:39

@Mr Long (UK): ilyenek nem csak a jogaszok kozott vannak, en ismertem egy holgyet, aki egy orvosnak volt a felesege par evig, majd amikor az orvos elvalt tole, o meg mindig ragaszkodott a dr XY-ne nevehez, hiba volt ugyanolyan nevu masik 4 no mar a varosban :-)
egyebkent az egyetemi tanariam pont ughy mint en dr nelkul vagyunk pl fent a feszbukon, de pl a most vegzok kifejezetten szukseget erzik annak, h ott is dr-kent legyenek fent
egyeb irant, ha praktizalsz, akkor a kamara eloirja, hogy vedd fel a dr elotagot, szoval nincs mas valasztasod
en itt kint Angliaban nem hasznalom, csak ha olyan iskolaigazgatoval kell egyeztetnem, akirol eleve tudom, hogy lenezo egy atlagemberrel, vagy amikor mostansag a nagyon posh ingatlanirodakat hivtam, ugyanis mint mondtam az angolok, hajlamosak feltetelezni, ha nem beszelsz hibatlanul angolul es meg szar a kiejtesed nem vesznek komolyan, elenben ha dr-vagy, az mas, mondjuk mindig meg akarjak tudni mit kenjenek a fajos konyokukre, de azon en sajnos nem tudok segiteni ugye

2015.02.02. 15:30:32

Miutan ma megtudtam, hogy a kecskemeti korhazban a segednover es a portas is tudja az orvosi protokollt, sot gondolom egy 10 oras onkologiai mutetet is gyorsan lerendez a Nikieknel, igy nincds tobb kerdesem.
Azert gondolom a szamoca szedesben hatservet kapo Nikit ne a segednoverke lassa mar el.

Az hogy minden harmadik beiro azon a mondaton lovagol, hogy a hivatalban hogy kezelik, azt mar nem minositem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 15:31:57

@cupcake25: Mindig érdemes kopipásztot csinálni elküldés előtt a kommentről.Ez a blog.hu egy szégyen, néha.Vagy inkább néha nem...

Mrs. Clayton 2015.02.02. 15:32:09

@charlieharper: nem, megyek haza Mo-ra, szerdan prom balra vagyok hivatalos a fiamhoz :-)
mondtam h nem veszem meg a rozsaszin kabatot, mert a Sarahnak mar megvan, egy keket vettem a Nextben, kersz linket?

Mr Long 2015.02.02. 15:32:46

@charlieharper: Akkor ha honositom ott a diplomamat, akkor felvehetem en is? Kiraly! :D

adg 2015.02.02. 15:34:17

@geegee: Mert azon kivul mar csak a "balett táncos" jutna eszembe. Esetleg tánczos. :D

2015.02.02. 15:34:30

@Fodor Balázs: Senki nem beszelt arrol - teged kiveve - hogy ki a 'fontosabb'. Pont azt irtam le fentebb hogy szerintem miert erdemel az orvos vagy a mernok tudasa sokkal tobb tiszteletet mint az enyem. Meg egy csomo masik szakmat is hozzaadhattam volna a listahoz. Egyebkent nem tartom magamat 'ertelmiseginek'.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 15:35:02

Estére meglesz az ezer komment.És még offolás sincs, ez nagyon komoly...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 15:36:52

@Mirjam2: egyetértek, nem kell a bocs :-)

@andaluzkutya: tudom, hogy másról beszélünk, "kicsikét" más ország, más körülmények, de erről megint eszembe jutott az a nagyon csóró lány, akivel én itt ezer éve angoloztam, mikor valami hajós munkára készült. ő ápolónő volt, és az ingyenes négy éves főiskoláért (+ ösztöndíj, kollégium) cserébe négy évet utána állami kórházban kellett dolgoznia (persze normális fizetésért, nem ingyen). az efféle megoldások az egyetlen itt, hogy legyen elég képzett ápolónő, meg hogy a szegényeknek is legyen esélyük tanulni, ha elég jók hozzá, win-win. a közalkalmazott tanároknál is van, hogy néhány évig oda kell menniük, ahova küldik őket, ahol nincsen elég tanár, utána mehetnek tovább a létrán szabadon iskolát választva, ezekért a helyekért nagy harc megy egyébként, mert jó a fizetés és jár hozzá biztosítás, nyugdíj, biztonság, úgyhogy bevállalják, hogy elküdik őket két évre innen 15OO kilométerre vagy fel a dzsungelbe a nagy büdös semmi közepére. ja meg persze Indonéziában most láttam / hallottam, hogy a rezidenseknek muszáj elmenniük a képzésük részeként olyan területekre hónapokra vagy évekre (különféle konstrukciókban, de nem ingyenmunka, fizetnek ezért is), ahol nincsen egyébként helyi orvosképzés és egyébként nem lennének orvosok. valamit valamiért.
persze az EU-ban máshonnan jövünk és másfele megyünk, értem, csak eszembe jutott mindez.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 15:41:07

@Lordmotor: mert nem KERÜLTEK hatalomra, hanem az a nép kitermelte őket magából, majd piedesztálra emelte egy szavazás útján, azért. Ez nem történik velünk, hanem mi csináljuk magunkkal.

andaluzkutya 2015.02.02. 15:42:34

@Dragonlady (now in Thailand): Itt, Norvégiában is van olyan, hogy pl. vettél fel hitelt arra, hogy más országban elvégezd az orvosit, és akkor ha utána felmész északra a jegesmedvék közé dolgozni, akkor pl. elengedik egy részét.
A lényeg az, amit már írtam korábban, hogy az adott ország átlagfizetéseihez képest is rosszul keresnek a magyarországi orvosok. Nincs azzal semmi gond, ha az oktatásért cserébe kérnek valamit, ha mellette van lehetőség elindulni az életben. Én öt év alatt azzal, hogy családot alapítottam és beütött a válság, lényegében a csőd szélére jutottam, ebből kijutni csak még több munkával lehetett volna odahaza, de már nem volt rá kapacitás... Tudom, puhány vagyok :)

2015.02.02. 15:46:59

@Jess G: Tudom hogy sokan szidjak a HS-t de csak akkor kezdenek el ertekelni ha kifejezetten egeszsegtelen es veszelyes korulmenyek kozott dolgoztatnak oket, mint az utobbi honapokban minket peldaul, es akkor mi meg szerencsesek vagyunk mint nyugati expatok. A rabszolgakent tartott harmadik vilagbeli munkasok szornyu korulmenyek kozott dolgoznak itt, pl. par hete az ablakbol neztuk hogy homokvihar idejen (nagyon eros szel volt, felig sotet es amint kileptel a hazbol, azonnal televolt a szemed, orrod, szad homokkal) egy csapat szerencsetlan azsiai epitomunkas allt haromemeletnyi magassagban egy osszetakolt fa allvanyon, ami lengett a szelben, es probalt egy epuletet vakolni. Inkabb legyen tul sok HS eloiras mint tul keves, mert sajnos sok munkaadot nem erdekli a munkasok elete, egeszsege.

bpetya75 2015.02.02. 15:49:18

@Mirjam2:

Szerintem úgy általánosságban az orvos feltételezett tudása egy szikrányival több tiszteletet nem érdemel, mint a Te tudásod, az enyém, vagy Nikié.

Vannak olyan orvosok, akik több tiszteletet érdemelnek, mert valamiben többet tettek le az asztalra, mint az elvárható. De persze ilyen tanárok, papok, és csatornatisztítók is vannak ;-)

bpetya75 2015.02.02. 15:50:11

@geegee:

Kikérem magamnak! Én feszt offolok .-P

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 15:53:02

@andaluzkutya: @andaluzkutya:
a jegesmedvékről eszembe jutotta a Miért éppen Alaszka? :-)
simán igazad van egyébként, a röghözkötés elve az adott feltételekkel együtt a nonszensz úgy ahogy van, nem maga a röghözkötés.
túl sok orvost és nővért láttam mostanság, és egyébként annyira kedves és normális volt velem mindenki, hogy perpill akármennyi fizetést megszavaznék azoknak, akik éjjel egykor is képesek mindent alaposan elmagyarázni, és egyébként mindent megtesznek, hogy jobban érezzem magam.
majd ha meglesz az összehasonlítási alapom az otthoni helyzettel, az biztos, hogy nekiállok savazni valakit :-D

Lordmotor 2015.02.02. 16:10:51

Látom kihúztam a gyufát :)

Lordmotor 2015.02.02. 16:13:18

@Határátkelő:
Olvastam az eredeti cikket, amire ez a "válaszposzt". Az a cikk egy teljesen nyílvánvalóan mesterségesen legyártott cukormáz. Telesen nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen átlátszóan idillizált cikkre egy ilyen környezetben, mint ez a blog, heves ellenreakciók látnak napvilágot. Olvasom a blogot, és valóban, ha nagyon megeröltetem magam, talán emlékszem pár olyan cikkre, amiben voltak olyan mondatok, amik nem voltak magyargyűlölőek. Elnézést a túlzásért. De maradjunk annyiban, hogy igen erősen dominál az a nézőpont, hogy az ország szar helyzete amolyan "eredendő bűn", a magyarság - mint olyan - sajátja, vagyis változásra hosszú távon sem lehet számítani, akármit is hoz a történelem. Mert ez a magyar ez már csak egy ilyen retardált egy nép és kész.

De persze ez továbbra is csak az én személyes véleményem, amire nyugodtan lehet magasról sz@rni :)

kilgore70 (törölt) 2015.02.02. 16:13:18

@andaluzkutya: Honnan tudjátok mennyit keres 1 osztályvezető főorvos? Mert én tudom, paraszolvencia csak szóban, a feltételezése gyakran a valóságban semmi. Ha a huszada igaz lenne nem mennének el, és én nagyon boldog lennék.

labirintus1 2015.02.02. 16:13:18

@MEDVE1978: Akkor miért pont az oktatás választjuk ki a sok központilag finanszírozott területből?

Lehetne, hogy pl. ott ne legyen közvilágítás, ahol nem fizetnek adót? Esetleg azokon a környékeken piaci alapon működhetne a MÁV meg a Volán? Hiszen semmivel nem járulnak hozzá az ország működtetéséhez.

Vagy én 17 évig csak befizettem az eü rendszerbe, de soha nem vettem ki belőle semmi és mivel gyerekem sincs, számomra teljesen feleslegesen működtették pl. a gyerekkórházakat. Akkor miért nem fizethettem kevesebb adót?

Vagy akinek a gyereke nem tanul a felsőoktatásban, az miért nem fizethet kevesebb adót?

Ez egyszerűen nem ezzel a logikával működik. A gond az, hogy Magyaroszágon soha nem volt arról vita, hogy mit finanszírozzunk a közösből és mit fizessen mindenki magának. Egyszerűen eldöntik felül. Ha egyszer erről komoly vita lenne utána komoly következményekkel, lenne nagy meglepetés.

Fodor Balázs 2015.02.02. 16:13:18

@Mirjam2: Valóban, igazad van. Arról írtál, hogy tisztelni kell mindenkit, de egy-két szakmabelit jobban. Majd áttértél arra, hogy ha a szemét a ház előtt marad, akkor az nem probléma, ahhoz képest, mintha a szemedbe szilánk megy. Ez nem tudom, mi más lenne, mint egy fontossági sorrend. De legyen igazad.

kilgore70 (törölt) 2015.02.02. 16:13:18

@Mirjam2: A gond az emberek fejében van. Németországban természetes, hogy egy főorvos nagy BMWvel jár, és 5x annyit keres mint egy tanár vagy 10x annyit ,mint a bolti eladó heti 48 óra munkával. Itthon? hogy is képzeli, hogy többet szeretne keresni, mint egy tanár heti 70-80 óra munkával. Aztán csodálkoznak, hogy mutatóba van már csak szakorvos. Ez még onnan ered, mikor egy szakszervezetben volt a takarítónő a professzorral és a takarítónő is uú döntött eü kérdésben ,mint az orvos.

MEDVE1978 2015.02.02. 16:13:18

@andaluzkutya: Megmondom neked. Magyarország szegény. Itt nincs semmi olyan, ami a modern világgazdaságban igazi értékkel bírja. Nincs olaj, nincs érdemi ásványkincs. Nincs kiemelkedő know-how sem semmihez. Nincs kulcsfontosságú helyen, nincs tengerpartja sem, de igazi hegy sincs. Emellett a történelem-hagyomány oldalról is eléggé negatív dolgokat hozunk be (ellentétben például Nyugat-Európával, ahol már a XVI. században szépen polgárosodtak). Nem hiszem, hogy a gazdasági, társadalmi helyzetet még külön ecsetelni kellene az 5-6 millió inaktívval, relatíve a legnagyobb társadalmi tömböt alkotó nyugdíjasokkal, az elöregedő társadalommal.

Nyugat-Európával összehasonlítva az életszínvonal úgy a fele, de ez átlag. A reálbéreknél, mondjuk az orvosoknál biztosan van legalább 3-4 szeres különbség. A magyar költségvetés egy duplás emelést sem bírna el az egészségügyben, nem hogy messze egy ilyet. Még ha duplájára is emelnék a fizetéseket, akkor sem szűnne meg az orvosok elvándorlása, legfeljebb csökkenne némileg. HIszen a dupla és a 3-4 szer között még mindig van ám jelentős különbség.

Magyarországban nincs annyi tartalék, hogy egy olyan béremelés az orvosoknál működjön, ami elég lenne az elvándorlás megállítására.

Ezért nem lehet "biztosítani nekik a jó feltételeket".

Lordmotor 2015.02.02. 16:13:18

@Zka: Ahamm, akkor például az Észak-koreai nép is azért él egy országnyi börtönben nyomorban, mert ők így csinálták. A dél-koreaiak meg ugye tök más nép, ők sokkal okosabak meg jobbak mindenben, merthát nagy a jólét meg a gazdaság. Milyen ügyesek voltak a háborúban, hogy ilyen okosan meg tudták húzni a határokat ostoba és értelmes embertömegek között!

Kicsit agyalj már el ezen, meg európa történelmén is, hamár épp arra jársz ;)

Mérnork 2015.02.02. 16:13:18

Azért ennyire nem kellene túlhisztiznie a poszttolónak. Mo.-n kevesebbet keres egy orvos, mint nyugaton, micsoda aljadék ország!
Csaxólok a pék, a kőműves, a szerencsétlen biorobot a sor mellett a multinál, az eladó a mekiben, _mind_ kevesebbet keres, mint nyugati társa. Semmi gond meguntad, elmentél oda ahol jobban fizetnek, teljesen igazad volt.
Neked orvosként kb. 1000× könnyebb volt ezt megtenni, mint annak, aki a sor mellett robotol, pedig neki is jobban esne 1 kicsivel jobb élet...

ct16 2015.02.02. 16:13:18

Üdvözletem!

Jómagam orvostanhallgató vagyok, egy jó ideje már a képzésben, látom a végét, s azt is látom hogy a cikk írója, s a kommentelők is egyaránt hevesen reagálnak dolgokra. Csak nyugalom!!

A képzés utáni élet sem egy leányálom de a képzés sem. Ahogy az elején olvastam vagy 30 milliót költenek ránk. Khm, ez a saját egyetememen a féléves díjat számolva jelenleg 950 ezer / félév, azaz 12 * 950 ezer az akárhogy számolom az csupán 11400000 Forint. Tehát nem 30 millió. Egy tévedés tisztázva. (ezen kívül csupán 2 éve ennyi addig 850 ezer volt....)

Nem termelünk amíg tanulunk. Ez megint csak nem teljesen igaz. Aki nincs benne nem tudja hogy nekünk az 5 évben vannak gyakorlataink, namármost, a blokkgyakorlati rendszerben IV évtől minden félévben 4 hét gyakorlatunk van, tény hogy ezt nem mindenki dolgozza végig, de őszintén mondom ahol elvárják ott mindenki dolgozik, s én szeretek ott is dolgozni ahol nem, csak adjanak munkát. Másrészt vannak évközi gyakorlatok is. Ápolástan 4 hét, belgyógyászat 3 hét, Családorvostan 1 hét, szabadon választható 2 hét. Ezt teljesíteni kell. S mivel mindez a szabadságolások idején zajluk így a gyári gyakorlat minden hol de munkával telik, mint például ápolói és nővérmunka, beteghordói feladatok, orvosi feladatkör ( a betegek felvétele, gyógyszerelésében segédkezés, adminisztrációs munka, vizsgálatkérés és azok leszervezése) Mindezt hivatalosan 6 órában, nemhivatalosan intézménytől és tutortól függően 5-10 órában. Ezen kívül a VI. év 35 hét gyakorlat 6 fő tárgyból ahol akár teljes körű rezidensi munkát várnak el tőlünk. Ebben benne van a sebészeten a 24 órás ügyelet ( karácsonyi, szilveszteri, húsvéti, pünkösdi ügyelet egyaránt) TELJESEN TÉRÍTÉSMENTESEN!! Tehát ez is megdöntve.
Ja és a kórháton belüli térítésmentes karbantartói (csapszerelés, ajtóbeállítás, kilincsjavítás, széthullott székek összerakása) és rendszergazdai tevékenység ( elromlott nyomtató helyrepofozása már ha megy, illetve a számítógépek, programjainak cseréje, telepítése, stb.) melyre ugyan ott az ember, de az csupán a fizetését veszi fel tisztelet a kivételnek a többit meg ránk bízza mikor ott vár ránk a beteg az ambulancián vagy a vizsgáló előtt!

Az orvosok alszanak az ügyeletben. Ez csak részben igaz. Ha tehetik alszanak, de a sebészeten nem kívánom senkinek mikor felvernek éjjel és operálj éberen és 100%-os odafigyeléssel illetve mikor délután 4-kor az ügyelet kezdetén "elszabadul a pokol és fél 11-ig le se teszed a kampót mert ugye az orvostanhallgató még csak segédkezik.

Keresetek..... 131 ezer nettó egy kezdő rezidensi fizetés, 6 ügyelet / hó, felugrik 150-160-ra. 182 ezer egy alap szakorvosi bér, 5 ügyelet / hó mert ugye elviszik a kicsik, felugrik 200-ra.

És tudják, ha az ember bejár mellé ahogy én is teszem és + 1 óra jövet menet vonat+villamos kombinációval a napi 8 helyett már is 10 óra eltöltött idő most így orvostanhallgatóként, és emellett még tanuljak a vizsgákra, írjam a diplomamunkát, segítsek az otthoni munkában mert velem együtt ketten vagyunk csupán, és persze még hallgassam a felettesek ordibálását tisztelet a kiváló kivételeknek nem túlságosan felemelő.

És igen tényleg én választottam, mert a 3. személy a családban súlyos beteg volt és reméltem majd segíthetek meghosszabbítani az életét, de ez sajnos nem sikerült, és igen tudtam hogy sok áldozattal jár, de mivel nem volt orvos a közvetlen környezetembe nem láttam bele ennyire így marad a szomorú igazság.

De tudják mi a legszebb, mikor este hazajövök hót fáradtan fél 7-kor és átjön a szomszéd asszony a kisfiával, aki 5 éves s megköszönik a tanácsot és a célirányos ajánlást arra nézve, hogy milyen szakorvost keressenek, és elmondja az 5 éves kissrác, hogy már nem fáj a torka, nem fullad és nem köhög és a láza is lement. Igen.... ez még mindig örömmel tölt el mert ekkor látom csak igazán, van még értelme...

labirintus1 2015.02.02. 16:13:19

@totorohun: Próbálom megkeresni neked azt a cikket, amiben egy katona mesél arról, hogy bizony konganak a laktanyák.
Azt állította, hogy a kolontári katasztrófára hivatkozva valamiféle vészhelyzetet rendel el a hadsereg, mert annyira sok katona akart egyszerre leszerelni, hogy csak így, kvázi kényszerrel sikerült őket ideig-óráig visszatartani.

Magyarul ők is menekülnek, mert az nem túl vonzó, hogy ígérgetik neki, hogy majd egyszer talán, a nem is oly távoli jövőben kapnak egy ki tudja mekkora fizetésemelést.

Fodor Balázs 2015.02.02. 16:13:19

@cupcake25: "ne ragadj ki 2 sort a szövegkörnyezetből és ne úgy próbáld az igazadat alátámasztani"

Mert hol volt a hiba abban, amit írtam? Még csak semmi rád v. a véleményedre negatívat sem írtam. Arról jutott eszembe egy mechanizmus, amit leírtam. Hogy miért nehéz megfelelő körülményeket biztosítani itt ma, Magyarországon.

"De persze könnyebb arra forgatni a dolgot, hogy az orvosok harácsolnak."

Te biztos elolvastad azt, amit írtam?

"Én is találkoztam már nem 1 és nem 2 olyan orvossal aki felsőbbrendűnek hitte magát"

Felsőbbrendűségről nem is beszéltem. (Még. :))

"Akkor ez most kinek is a hibája?"

Szerintem mindent leírtam, amit te hiányoltál, vagy magyarázni próbáltál.

Fodor Balázs 2015.02.02. 16:13:19

@Mirjam2: Nem kell megengednem. Attól még az evés fontos. Az sem mindegy, hogy mit eszel.

TGabi 2015.02.02. 16:13:19

@Tom66:

Kedves Tom.Ha a kukás rosszul dolgozik, legfeljebb megbotlasz 2. db szemétkupacban a ház előtt. Nem mondom, hogy nem bosszantó, viszont túlélhető.

De ha egy orvos szúr el valamit, el is patkolhatsz. Na, ez az, ami sajnálatos és nem mindegy...:S

Szóval, nem. Nem egyformán fontos a kukás és az orvos melója, bármennyire fáj is. Aki szerint igen? Az nem szereti, nem becsüli az embert, mint olyat...

MEDVE1978 2015.02.02. 16:13:19

@Lordmotor: Sokat tanult? Hát ez az. Az állam pénzén. A te és az én adómból. Míg mi Magyarországon próbáljuk kicsit feljebb tornászni a GDP-t, ő már nem. Sokat dolgozott? Ez olyan, mintha a pedagógusnak tanulók olyan illúzióval indulnának, hogy mosolygó gyerekek fogadják minden nap őket az iskolában és mindegyik imád tanulni, issza a szavukat. Majd a munkanap végén megebédelnek a Ritzben és továbbmennek a frissen vett A5-össel.

Az orvosi melóról mindig is tudni lehetett, hogy ekkora szar. 10 éve is ekkora szar volt, 20 éve is ekkora szar volt. Akkor is tudni lehetett, hogy ügyeletek, hétvégézés van. A fizetés nulla, hálapénz vagy nyomorgás. Sokat dolgozott, de erre számítani lehetett. Ezért nem mentem mondjuk én orvosnak: 1. mert fene se akart hétvégén folyamatosan dolgozni 2. viszonylag nagy a felelősség 3. szarul fizetik és mire eljutsz odáig, hogy végre kaphatsz hálapénzt vagy magánpraxisba mehetsz, elmegy 10 év az életedből.

Megbecsülik? Hát persze. Mivel az angoloknál is orvoshiány van.

A posztoló úgy ír, mintha ez meglepte volna, holott pályaválasztáskor pont erre számíthatott.

2015.02.02. 16:13:33

@Dragonlady (now in Thailand):

"szóval egy kicsit olyasmi ez is, mint az áldozathibáztatás, kis csavarral."

Nem teljesen értem, ezzel mire gondolsz.

"nem tudom, konkrétan a poszter mikor végzett. én 99-ben, de szerintem akkor senki nem gondolta volna, hgy még egy évtized elmúltával is utcaseprő szinten lesznek fizetve a tanárok és az orvosok."

Belőlem mindig is hiányzott ez az optimizmus. Feltélezem, a te közvetlen családodban is volt tanár (mert majdnem mindenkiében van), hát régóta tudni lehet, hogy 1981 óta csökken a gyerekek száma, egyre kevesebb tanárra van szükség, egyre szarabbul finanszírozott iskolákban stb. Az életben soha nem javasoltam volna senkinek, hogy menjen tanárnak.

Ezzel most, remélem, tudod, egyáltalán semmilyen értékítéletet nem teszek, hogy a tanár mint olyan mennyire fontos, vagy mennyire nem fontos. Egyszerűen csak egy rossz career choice. Az volt 99-ben, az most, és az lesz 20 év múlva is. És egyetértek veled, ez nem egészen jó így, de ez a realitás, lehetett és lehet tudni előre.

Az orvosoknál dettó.

"nem lehetünk mind CNC-sek meg a pornóiparban"

Nem tudom.
Én tök hiszek abban, hogy az ember tud dönteni az életéről, és hogy utána egye meg, amit főzött.

Egy sor motiváció van a fizetésen kívül is, nyilván -- például én elmentem mozigépésznek egy időre, mert szeretem a mozit, és azt gondoltam, van értelem beletenni az időmet. Nettó 67k volt az illetményem, fogalmam sincs, hogy ha valaki tényleg mozigépész is marad, ebből hogyan vesz lakást-kocsit-gyereket, de ez is tudható volt előre.
Nem tudom, jogosnak tartanám-e, ha a mozigépészek elégedetlenkednének a bérük miatt. Nem tudom, jogosnak tartom-e, ha rendőrök-tanárok-orvosok teszik ugyanezt.

Felnőtt emberek vagyunk, ha nem tetszik a helyzetünk, el kell és lehet menni mást is csinálni. Te is megtetted, én is megtettem, még maga a posztoló is megtette.

Az áldozatszerep mindenesetre nem nagyon tetszik nekem, különösen, hogy ő pl. ezt írja:
A) "Fizetés nélkül (dolgoztam hétvégén), mert baromira szerettem ott lenni."

Hát, barátom, ha szerettél ott lenni, akkor mit rinyálsz? Én mozigépész szerettem lenni... so?

B) "akkor én az orvos vagyok, és megkapom az engem megillető elbánást és tiszteletet."

Ezt a mondatot többen is kiemelték, ha a csóka tényleg ilyen a nem indulatos napjain is, akkor egy gyökér, de a lényeg nem is ez, hanem megint csak: teljesen más motivációi (is) voltak, amikor orvosnak állt. Ezt nyilván el is érte, a fehér köpeny menő, ha valaki főorvosurazza, attól nyilván erekciója is támad, szóval megint csak: mit rinyál?

---

És pardon, remélem, nem voltam offenzív, ha mégis, akkor nem ellened irányult, és abban teljesen egyetértek, hogy sem az egészségügyi dolgozók, sem a tanárok helyzete nincs rendben mo-on.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 16:17:01

@adg [Au, Darwin]: klassz terkep, meg az is ra van irva, h kelet-timorban difi van
:-D

Határátkelő 2015.02.02. 16:22:07

@Lordmotor: Na fussunk neki még egyszer, utoljára! 1. A magyargyűlölőt kikérem magamnak. 2. Ha jól értem, ha egy Magyarországot pozitív fényben feltüntető poszt jelenik itt meg, az csak azért van, hogy utána ilyen ellenposztok születhessenek. Érdekes... 3. Mivel ez a blog a határátkelésről szól, értelemszerűen túlsúlyban vannak a más országokat bemutató (egyébként nagyon sok esetben nem kevés kritikát is tartalmazó) posztok. 4. Én vagyok a hülye, hogy ilyen nyilvánvaló provokációra egyáltalán reagálok. Ígérem, most követtem el utoljára ezt a hibát.

ganjagym 2015.02.02. 16:22:55

@Mr Long (UK): nem azert, mert ul a seggen, es tanul. azt mindenki meg tudja csinalni.
de a munka maga, annal embert probalobb nincsen.
csak a tobbi segito hivatas, de felelossegben nincsen parja. a laikus csak pici reszet latja, mit csinal egy orvos. alabecsuli. nagyon alabecsuli.
menj el par orara hospice-hez onkenteskedni (Pilgrim's , etc.). talan valami fogalmad kialakul, milyen erzelmi es intellektualis terhelesnek van kiteve egy orvos.
ez a legjobb kultralis beleivodottsag a UK-ben, az onkentesseg. csodas, felemelo nepszokas.
visszaterve az orvosi lethez, en nem szoktam magamat unnepeli. szuletesnap, satobbi, ez nekem nem jelent semmit.
edesapam csaladjanak emlekere elmegyek a zsidokhoz jom kipurkor. de az nem 'unnep' a magyar ertelemben, nem mulatozas, oromkodes.
de ebben az evben leszek tize eve orvos. azt meg fogom unnepelni.

empoftla 2015.02.02. 16:23:02

@maxval bircaman szerkesztő: Így van, Magyarországon nincs nyomorgás (pláne a releváns, afrikai szemszögből nézve). Csak ballib sajtóorgánumok terjesztik, hogy sokaknak gond a napi betevő beszerzése.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 16:23:21

@jotik: ezt az orvosok neveben kikerem magamnak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 16:25:06

@Th's child: értelek, de nem értek egyet, nem lehet egyszerűen így, hogy akkor ha rossz a fizetésed, megérdemelted, mert nem láttad előre tíz-huszonhárom-negyvenkét évvel, hogy hova süllyedünk még. és még h látja is az ember, akkor se normális. - de te is ezt mondtad.
szerintem volt egy optimistább időszak, amikor mindenki azt hitte, vagy majdnem mindenki, hogy ha lassan is, de biztosan javulni fognak a dolgok - ahogy ez megtörtént a balti államokban, cseheknél, de még a szlovákoknál is. nehogy már most ezért mi verjük a fejünket a falba, hogy de hát ezt nem láthattuk, hogy pont mi leszünk a béka segge alatt, amikor állítólag az élmezőnyből indultunk. nem, nem látta senki sem, hogy ad hoc döntésekkel, a szakma megkerülésével minden kormány hozzátesz majd az egészségügy és az oktatás szétzilálásához.
vagy akkor tényleg mindenki hülye volt itt, a tízmillióból kilencmillió, hogy arra számított, ha lassan is de jobb lesz.
és nem, nem lehet mindenki CNC-s, pornóvállalkozásnál titkárnő, fideszközeli vállalkozó. de ha az orvosok besokallnak és itthagyják a romhalmazt, akkor meg majdnem mindenki feljogosítva érzi magát, hogy hisztizzen a hálátlan népség miatt.
(nem veled van a bajom, szerintem elég jól értjük egymást itt.)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 16:25:09

@adg [Au, Darwin]: ne keverjuk a felelosseget a szukseges skillekkel...

2015.02.02. 16:26:55

@Fodor Balázs: Igen, mert tenyleg kevesbe zavar a haz elott levo szemet mint az ha megvakulok. Konkretan eltem Indiaban olyan helyen ahol nem volt egyaltalan szemetszallitas, es valoban minden tele volt szemettel, ami nem jo stb. Viszont a falusi orvos nagyon jo orvos volt akiben megbiztam. Tudtam hogy barmikor hivhatom, ejjel-nappal a mobiljan akar, baleset eseten. Ha mar valasztani kell, inkabb egy falu orvossal de szemetszallitas nelkul, mint szemetszallitassal de orvos nelkul. Persze ha mindketto van az szuper, de nekem valahogy az orvos egy kicsit fontosabb. Ja es koztiszteletnek orvendett mind az orvos, mind a felesege (szinten orvos) a faluban, a falu egyik legjobb hazaban laktak, maganiskolaba jartak a gyerekeik, stb. Ez igy normalis szerintem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 16:28:01

@kilgore70: bocs, ha már mondta valaki feljebb, Andaluzkutya orvos, szerintem lehet valami fogalma a dologról

soad1221 2015.02.02. 16:32:50

@ct16: és a nyelvtudásod miatt ért hátrány? ha a jövődet nézed itthon, el tudod képzelni magad alkoholistaként?
illetve szeretnél bármiféle különösebb bánásmódot, azért mert orvos vagy?

csak tippelek, így a pár mondatos kommented alapján mindháromra nem. :)
És tök jó, hogy nem sokára orvos leszel, bízom benne, hogy találsz egy olyan helyet, ahol anyagilag el fogják ismerni a sok belefektetett munkát.

Shebelle 2015.02.02. 16:34:31

@tanato: szerencsére nem, azért szerencsére mert én az orvosok, egészségügyi szakemberek réme vagyok: az a ájulós tipus :) .....bár igaz ami igaz kemény kb. 3hónapot le is huztam,balesetin-sebészeten, ill. rehabilitácios területen :D , aztán rájöttem ez nem az én utam, majd rátértem a fizikaibb munkára...
....Van rálátásom azért is,mert a szűk baráti körben több doki is van, illetve kettő annak készül.Életem során volt szerencsém több féle munkához, éjszakáztam is, különb.időbeosztásban dolgozni, készenállni(az exférjem egy évből 25 hetet készenlétben volt/van a munkája miatt,non-stop,ha megcsörren a telefon mennie kell, s már 27.éve csinálja,én csak 9évet birtam), szoval ha nem is az egészségügyben de más szakterületen de felelőségteljes munkakörben nem könnyű "túlélni". S most ismét tanulok, igy ismét tudom milyen az vizsgára kell készülni ha jó jegyet akar az ember..., és sajnos nem könnyítik meg az ember helyzetét, de a suli ott tesz kersztbe ahol tud...,de ez már más téma.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 16:34:59

@Mr Long (UK): tudod, ha valaki vegigszopja (nem ugy) ezt az ot evet, akkor azert kicsit nagyra van magaval, nem veletlenul.
a kezdeti 160bol mar nem vagyunk 20-an se.
ha valaki irigyli, lehet utanunk csinalni:-):-):-)

Erdekes, en inkabb csodalom azokat, akik megszereznek egy szakmat foiskolan v egyetemen, es elismerem, h megdolgoztak erte, nyugodtan lehetnek ra nagykepuek. Foleg ha olyan szakma, amire en keptelen lennek, pl a mindenfele mernokok.

Mr Long 2015.02.02. 16:35:15

@ganjagym: Lehet nekem optimalis lenne orvosnak menni, csak par emberrel vagyok egyutterzo, nem lenne lelki teher.

Lordmotor 2015.02.02. 16:37:05

@MEDVE1978: Na ezaz.. a hálapénz kérdése.. valahogy kimaradt a cikkből, pedig igencsak fontos sarokpontja az egész sztorinak. Egy ország nem egy kollektív tudat, mint a borg, de azért léteznek kollektív reakciók. Ilyen például a hálapénz. Az orvosok sokszor elvárják, mert úgy érzik, a munka és tudás amit letettek az asztalra, még káeurópai szinten is alulfizetett. A nép meg kipengeti, mert valahol jogosnak tartja. Ez persze további feszkókat okoz, mert így lesznek "becsületesek" akiknek még rosszabb lesz, és lesznek nyilván gerinctelen sunyik is, akik irgalmatlanul kihasználják az elesetteket.
Jelen esetben nekem nincs bajom a hálapénzzel, amíg nem zsarolós a helyzet. A doki ne kérje, ne utalgasson rá, hogy hát kéne, viszont ha valaki ad, tegye zsebre nyugodtan. Majd ha a társadalom úgy érzi, hogy már nincs alulfizetve, meg különben is, az adótörvények nem véletlenül vannak, akkor majd úgyis elmúlik a hálapénzezés....
Szóval a lényeg, hogy országos szinten nézve bizony nyugodtan bele lehet kalkulálni a hálapénzt a dokik átlagjövedelmébe,...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 16:37:31

@Jess G:

"alamuszi zsido, amelyik kitalalta a kamatot, meg a devizahitelt es eloskodik a kapalo nep nyakan :-)"

Nem a nyavalyas olaszok voltak azok, ott a padon ulve?:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.02. 16:44:26

ezt nem lehet kibirni a hidegerzettel , mar pedig az van a szellel minusz 34-36fok
www.meteomedia.com/meteo/canada/quebec/montreal

Mrs. Clayton 2015.02.02. 16:45:05

@Babette .: en mar nem tudom, zsido meg nepnyuzo itt mar mindenki, aki jobban el valakinel :-)
Mar el vagyok menve kivalogatni a napszamosokat es meg ruham sincs. Asszem itt az ideje szidnom a mocskos orvosokat mert nagyon nyugos vagyok.

Mrs. Clayton 2015.02.02. 16:47:28

@Babette .: o, akkor meg veled se jott szembe egy jogi asszisztens titkarno az ellen ugyvedi irodabol de azt hiszem a nagykepu jelolt is van ugyanolyan bunko es hulye

soad1221 2015.02.02. 16:53:37

@Mr Long (UK): egyébként azt tudtad, hogy a jogászok voltak először doktorok. az orvosok akkor meg még csak felcserek, akik tulajdonképp borbélyok akik foglalkoztak gyógyítással... ha jól tudom :)
persze az is egy érdekes dolog lehet, hogyan jött rá a borbély a másik képességére - egyszer csak a pengével a kezében gondolkozott, hogy mire lehetne ezt még használni.... :)

adg 2015.02.02. 16:57:53

@Babette .: pontosabban Dili, az a fovaros. Beszedes neve van. :).

A masikra. Nem keverem, meg tettem is ra utalast. Csak megprobaltam felhivni a figyelmet egy altalanos jelensegre, hogy bizonyos szakmak eseten tulertekeljuk a felelosseget, mert az adott szakma kiemelkedo kepessegeket kivan, mig egyszerubb szakmak eseten pedig alulertekelunk, mert azt barki meg tudja csinalni. Pedig mindketton az eletunk mulhat.
Valoszinuleg nem kellett volna Mirjamnak cimezni, szerintem o nem igy gondolta, csak rola jutott eszembe, aztan meg keson kapcsoltam.

sterimar 2015.02.02. 17:06:08

Feleségem orvos, tényleg rossz körülmények között dolgoznak nagyon sokat, mindezt gyenge pénzért, de azért 80 órákat tartósan nem dolgozott hetekig.

Lordmotor 2015.02.02. 17:06:08

@Határátkelő: tényleg nem akarom tovább szítani az indulatokat, csak próbáltam leírni, hogy én hogyan látom, hogyan érzem. A te blogod, a te műved, nyilván érzékenyebb vagy a negatív kritikára. Ez pont olyan, mint ha valaki szereti a hazáját, akkor esetleg olyan dolgokat is bántónak, provokálónak talál, ami igazából nem is az. Tudod ez egyszerű marketing, mint a régi leckében: a fasírt, amit két bolt is árult, és az egyik azt írta ki, hogy 20% os zsírtartalmú, a másik meg azt, hogy 80% színhús. Mindkettő igazat mondott, mégis az egyiket vették a másikat nem. Egyszóval nem kell hamis dolgokat állítani ahoz, hogy negatív vaqy épp pozitív képet fess valamiről vagy valakiről. Mindenkinek vannak hibái és jó tulajdonságai, és minden országnak/nemzetnek is vannak jó és rossz tulajdonságai. Ha a rossz dolgokat emeljük ki, az igenis ferdítés, függetlenül attól, hogy a rossz dolgokról igenis beszélni kell, és változtatni rajtuk.

Én például ha nagyon kövér lennék, biztos nem segítene a lefogyásomban, ha folyamatosan azzal szembesítenének, hogy kövér vagyok. Ez nem a probléma eltusolása, hiszen nem vagyok hülye, tudom, hogy kövér vagyok, és tudom,hogy ez nem egészséges, és lehet is, kell is erről beszélni.

Például a mostani cikkben sem azzal van igazán problémám, hogy leírja az író, hogy magyarországon egy orvos borzasztóan agyon van fizetve és még túl is van terhelve. A gond ott van, mikor ilyen dolgokat ír le:
"de legalább olyan sok helyről kiközösítést, irígységet és lenézést, mert beszéltem a magyaron kívül más nyelveken is. "
komolyan általános lenne ebben az országban, hogy az emberek fele lenéz, kiközösít egy több nyelven beszélő orvost? Mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz!

meg ilyenek például miért kellenek?:
"Leto Atreides mondta egykor (úgysem tudod, ki volt, csak a műértők)"

vagy

"amit a te „édes Magyarországod”

és ehez hasonlók. Az én olvasatomban ez kimeríti az anyázás fogalmát.

ganjagym 2015.02.02. 17:06:08

@Mr Long (UK): akkor szar orvos lennel.
orvosnak lenni nem 'alkalmazott biologia', tudhatsz az elettanrol, kemiarol, gyogyertanrol , stb. nagyon sokat, attol meg nem leszel orvos.
elvegzed az orvosi egyetemet, attol meg nem leszel orvos.
testnyilasokban turkalsz, meg nem leszel orvos.
erzo emberi lenyekkel, testvereidde torodsz, nem egyenleteket oldasz meg.
a masik emberben felismered onnon magad. te vagy a beteg, a szenvedo, a vert hanyo, szaraban szenvedo.

kurva kemeny foglalkozas, de kurva szep.

Bambano 2015.02.02. 17:06:16

kevesebb fűszert kéne tolni :P

a magam részéről azt gondolom, hogy adni annak az országnak lehet, amelyik megfelelően be tudja fogadni.

soad1221 2015.02.02. 17:15:43

@ganjagym: "erzo emberi lenyekkel, testvereidde torodsz, nem egyenleteket oldasz meg."
minden tiszteletem az orvosoké, de azért az orvosok igen nagy része eddig a mondatig nem jut el, csak az ezt megelőzőig.... akkor ők most nem is lennének orvosok?
Ami ezután jön, az pedig tényleg nagyon, de nagyon ritka.. azokat az orvosokat, akik eddig a pontig is eljutnak végtelenségig csodálom. én eddig 4 ilyen orvossal találkoztam.

peter götz 2015.02.02. 17:17:43

@empoftla: "@maxval bircaman szerkesztő: Így van, Magyarországon nincs nyomorgás (pláne a releváns, afrikai szemszögből nézve). Csak ballib sajtóorgánumok terjesztik, hogy sokaknak gond a napi betevő beszerzése."

És ez így van ,én is tudok olyan fiatal nőröl /25 éves/ aki már össze tudott gyűjteni 3 év Munkával ,kb 100 millát amit 1 szakmai sulira fordít Svájcban,és ő mégcsak egy szakmát tanul ennyiért ,és saját maga fizeti!!!! fél év 60000 chf
Ja,a neve O.Ráhel,egy egyszerű,tiszta Magyar lány,szóval ,otthon minden rendben!

kilgore70 (törölt) 2015.02.02. 17:17:47

@Dragonlady (now in Thailand): Bocs,de az én férje meg osztályvezető főorvos és fél éve nincs pénzünk megjavíttatni aki 9 éves Tháliám ABS-ét, pedig én is dolgozom naponta 10 órát. Tehát jobban tudom mennyi a hálapénz: 0 Ft.

Quercus a favágó 2015.02.02. 17:27:12

@andaluzkutya:

Az alkohol nem válasz, de legalább elfelejted a kérdést.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.02. 17:28:42

@kilgore70: bocs, akkor nagyon félreértettem valamit

soad1221 2015.02.02. 17:31:35

@kilgore70: szerintem azt senki nem mondta, hogy minden orvos kap hálapénzt. Sőt vannak orvosok akik el sem fogadják soha.

De azért azt Te sem gondolod komolyan, hogy egyáltalán nincs hálapénz. Azt azért biztos Te is tudod, hogy egy igen kiterjedt, és félig-meddig legális jövedelem forrás ez ma Mo-n. És hogy bizony rengeteg orvos valójában abból él, nem a fizetéséből.
Ugye, ezt Te is így tudod?

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 17:40:24

@Jess G:
de, ismerek ilyet, hajaj.

azt meg nem allitom, hogy akik vegigcsinalja, mind okos, aki 20 felev alatt vegzi el kettessel, az is ugyanolyan ket betut kap, mint en. ezzel egyutt kell elnunk:)

Bambano 2015.02.02. 17:44:59

@kilgore70: fateromat nemrég műtötték, az egész cécó (műtét, orvosok, nővérek, előtte vizsgálatok, kiharcolni, hogy megműtsék) hétszámjegy fölött volt. pedig állami rendszerben ment, ami meg nem, az ehhez jön még rá. szerencsére fafejű az öreg, így időben elkaptak egy tüdőrákot.

ha valakinek nincs felesleges pénze, akkor az megdöglik. ez a mai magyar egészségügy. megértem, hogy a poszter inkább elhúzott a francba innen.

Herr Géza 2015.02.02. 17:45:24

@geegee: Doktor úr, miért nekem tetszett ezt írni?? Csak válaszoltam "ez vicc volt" alapon az illetönek, de a lényeg nem az ékezetekröl szólt....
Nem mellesleg én sem állítom át (bár sok karaktert így is tudok kreálni - veszek ennyi fáradtságot), de miután a német billentyüzetet is (söt alapvetöen azt) használom, keresgélje "akinek két anyja van", hogy akkor ahol eddig az "ö" volt, ott most az "é" jön stb., aztán ha megint németül írok, akkor vissza az egész.. :))) De ha ragaszkodsz hozzá, akkor legközelebb veszek otthon egy ungarische billentyüzetet és majd dugdosom ide-oda... :)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 17:54:01

@Babette .: Igen, nem marad más.Kérdés, még mindig, hogy hová is kell a kötőjel pontosan.Ezen is lehetne trollkodni egy-két kört... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 17:59:46

@montroyal ( CAN qc): Nahát, jó is az, ezért szeretjük a telet...
:-)))
It is kezd snökaos lenni, ahogy a bennszülöttek mondják, lassan megint van 25 centi.F@sza ez, csak mindezt december elején kellett volna csinálni...

qkuc 2015.02.02. 18:02:50

@charlieharper: Érdekes dolog ez, :). Egészen más tapasztalataim vannak, mint kecskeméti bennszülött ... De nem ez az első eset, hogy én egy párhuzamos univerzumban élek Nikiével, :D.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 18:03:17

@montroyal ( CAN qc): Gondolom, ilyenkor erősen szezon van nektek a "bádogos" szakmában, nem? :-)))
Törik az üveg, hajlik a fém, szikrázik a kalapács az üllőn...
Csak győzzétek melóval.Vagy?

qkuc 2015.02.02. 18:05:53

@Zka: Jól mondod kolléga.

(Azért a müncheni csapatépítőért parányit irigyellek, :D).

Herr Géza 2015.02.02. 18:08:14

@peter götz: Legalább ha az a "tiszta magyar lány" is lelép, senki nem követelheti rajta az oktatásának a költségeit... Tud valamit... :))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.02. 18:08:53

@Herr Géza: Oksa, igaz, csak azért, mert éppen meg volt említve.Majd betallózok a .com-ra egy cikket, és akkor elég lesz linkelgetni. A "doktor úr" hízelgő volt, de nem érdemlem meg, sajnos... :-))

qkuc 2015.02.02. 18:13:40

@Lordmotor: Itt azért nem raknak el családostul kényszermunka táborba 3 generációra visszamenően, ha pl. nem értesz egyet a rendszerrel.

Tudod, ott én se ugrálnék, ha a komplett családomat bevágják pl. a 16-osba. Ezen meg te elmélkedj el egy parányit.

Nem látnám, hogy az emberek a kis kezükbe vennék a sorsukat, morognak az orruk alatt és ennyi történik. Én meg hadd ne vegyem már a vállamra a maradék 9 millió ember nyűgjét, ha a saját érdekeikért nem tudnak kiállni.

Fantasztikus dolog a hazaszeretet, de megélni nem lehet belőle.

qkuc 2015.02.02. 18:21:54

@Babette .: Csatlakoznék. Nem hiszem, hogy ez így lenne, csak hát az orvosok között is van tróger. Nekem területileg egy ilyen jutott.

Quercus a favágó 2015.02.02. 18:34:08

Elolvastam a posztot. Semmi újat nem mondott. A gengszterváltás óta eltelt 25 év szerintem elegendő idő arra, hogy még a legoptimistábbak is megértsék, hogy a politika, a politikusok párthovatartozástól függetlenül hazudtak reggel, délben, este. Miközben loptak, csaltak, raboltak, fosztogattak. És ez most sincs másképpen. És még sokáig így lesz. Mert amíg van lehetőség elmenni, addig a többség azon fog dolgozni, hogy ezt meg tudja lépni, és nem azon, hogy itthon változtasson a dolgokon. És igazuk van. Számomra eléggé egyértelmű, merre tart az ország. Ezért csak azt tudom mondani: aki teheti, menjen.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.02.02. 18:41:21

@geegee:
mek.oszk.hu/01000/01044/01044.htm
Rejtő Jenő:A tizennégy karátos autó

- Az biztos - felelte Vanek úr, és vállat vont. Mit akar ez mindig a művészekkel?

- A festők is ilyenek, és a zenészek is.

- Továbbá a kőfaragók és a balett-táncosok...

puhacica 2015.02.02. 18:41:36

@soad1221: latom, leragadtal, ezert megprobalom megfogalmazni, en mire gondoltam, amikor azt olvastam, hogy "hosunket" lenezik a nyelvtudasa miatt, hatha segit tovabblepni. :) van a videki Magyarorszagon egy olyan jelzo, hogy 'gyuttment'. ez azt jelenti, hogy lehetsz te akarmilyen okos, szep, szorgalmas, sose fogsz annyit szamitani, mint egy helyi szuletesu. ez egy belyeg. ertelmes ember, aztan megse fogadjak el, mert "nem a mi kutyank kolyke". namost. amikor faluhelyen, kisvarosban van egy kiemelkedoen okos, szeles latokoru ember, aki tobbre vagyik, mint az atlag helyi, nem elegszik meg a kulturos eves jotekonysagi tancesttel meg a kerti bogracsozassal, urambocsa' a korzeti orvosi statusszal, akkor jon a masik belyeg: "urizal, pattog, pedig ez is csak a mi kutyank kolyke!" nem biztos, hogy jelen esetben is errol van szo, de ez is egy lehetoseg. mit gondolsz?

na, most mondtak a tv-ben, hogy 10milliard forintot fizetnek ki a haziorvosoknak. haza lehet jonni.

@ct16: ez volt ma eddig a legertelmesebb komment.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 18:53:06

@Lordmotor: nem értem a párhuzamot észak koreával, de tényleg. A mi kormányainkat 89 óta demokratikusan választottuk meg magunknak, ezzel foglalkozzál.

tsabus UAE 2015.02.02. 18:53:07

@empoftla: "Csak ballib sajtóorgánumok terjesztik, hogy sokaknak gond a napi betevő beszerzése."
Gratulálok !

Mire a végére érek a hozzászólások olvasásának (mert ilyen mazochista barom vagyok), lesz még ennél lejjebb is, vagy ez már a kommentelési Mariana árok ?

SzZoole 2015.02.02. 19:02:15

@kilgore70: "@andaluzkutya: Honnan tudjátok mennyit keres 1 osztályvezető főorvos? Mert én tudom, paraszolvencia csak szóban, a feltételezése gyakran a valóságban semmi. Ha a huszada igaz lenne nem mennének el, és én nagyon boldog lennék"

Te honnan tudod,Te vagy a konyveloje???
Vagy az osztalyvezetot foorvasnak a mutet elot meg igerik a betegek,hogy az elvart tarifat mutet utan teljesitik es ha nem fizetnek teged kuldenek a lovet behajtani?
Ugyan mar Te sem tudod,csak feltetelezed,a dokik ugy sem fogjak ezt senki orrara kotni.
Egyebkent Anduluzkutya is valami orvosfele lenne vagy mi,jonak probalod ezt elmagyarazni.

Van igazam doki komment tarsaim?

tanato 2015.02.02. 19:03:03

@andaluzkutya: Örülök hogy újra itt vagy! remélem ez többször is elő fog fordulni.

morsels (törölt) 2015.02.02. 19:10:52

@bpetya75:
Hat azert egy csatornatisztito inkabb ne tegyen semmit az asztalra.
Jobban belegondolva, az orvos se :-).

NIKI LAURA 2015.02.02. 19:12:39

@montroyal ( CAN qc): Ne sirj,szakitottad,szaguljad.
Mondom hogy fos Canada,maradtal volna Jaszafaxakarajenon karosszerias:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.02. 19:13:13

@Muscari:
Igen. Körülbelül olyan összetett betegség mint a depresszió.

qkuc 2015.02.02. 19:13:17

@QUERCUS: Van ebben valami nagyon elkeserítő és igaz, amit mondasz, :(.

qkuc 2015.02.02. 19:15:38

@tsabus [UK]: Szerintem ő birca-t "figurázza" ki, :).

montroyal ( CAN qc) 2015.02.02. 19:18:52

@geegee: ez azert utalatos amikor a kilincshez fagy a kezem munka van de a muanyag bumperek az jo piz, mert minusz 20nal rigidek lesznek es csak hobuckahoz erve tornek ... alvanyon lefestem es masnap max fel ora felrakjuk ...

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 19:20:10

@Herr Géza: Amíg közmunkálkodnak, addig sem bűnöznek. ;-) (talán...)

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 19:20:13

@montroyal ( CAN qc): Él arrafelé egy nagybátyám, s ha felhívom, nem lehet másról beszélni vele, csak az időjárásról. Valamelyikőnk rossz helyen él. :-)

tanato 2015.02.02. 19:22:27

@dradix [freibürger]: Már kint vagytok Németországban?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 19:23:40

@tsabus [UK]: én ránéztem a csávó kommentjeire és kb a fele maxvalra reagál. Nem vagyok benne biztos, hogy nem egy bircára szakosodott szarkasztikus troll :D

Herr Géza 2015.02.02. 19:26:24

@morsels: Te ojan hüje vagy ! :))))))

MagyarJoe 2015.02.02. 19:27:14

na szoval... minden doki ilyen hisztis?

**mimi** 2015.02.02. 19:29:48

@Zka:
szerintem nem a fele...hanem mind :)))) nekem is feltűnt...

Quercus a favágó 2015.02.02. 19:30:51

@Zka:

Van még egy pár ilyen. Maxnak népes "rajongótábora" van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.02. 19:31:37

@Zka: Én ezt egyszerűen nem értem.
Miért kéne nekem akár egy fél órát is ingyen dolgoznom?
Egyszerűen nem értem.

FutureFry 2015.02.02. 19:35:30

@charlieharper: Igen szinte mindent lehet online/telefonon/snail-mail intézni, de azért a DMV a (még megmaradt) amerikai hivatali ügyintézés egyik relikviája. Oda jogsi megszerzése-hosszabbítása ügyében egypár államban (meg máshol is, kor- és okfüggően) személyesen kell befáradni (szerencsére csak nagyon ritkán, úgy kb 8-10 évente).

montroyal ( CAN qc) 2015.02.02. 19:36:55

@NIKI LAURA: OK eloszor is csak ide fogadtak el USAra jelentkeztem csak akkor mar Grosz Karcsi lepaktalt a nagy befogado orszagokkal hogy rendszervaltozas lesz vilagutlevel de ne fogadjak be a magyar menekulteket ( hasonlo a cubaiak feltetel tobbek kozt az USAval ) szoval utosokent onsponzoroskent elkaptam ezt a lehetoseget ... amugy sirok de aki sir attol; el kell venni , azt tudom ...amugy jol megvagyok most dolgozom ki hogy 8 honap alatt osszerekom a teli 4 honapra a penzt es tobb telet nem toltok itt...

ja es posti gyerek vagyok ..Jaszafaxakarajenon karosszerias: itt sose jartam es nem is voltam kasznis Mo-on autos szakkozepet vegeztem de tobbnyire soforkent (taxi majd maszek teher) es barportaskent tengettem kis eletemet...:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.02. 19:40:00

@Zoltan Hazafi: ja... de nyaron azt mondjuk hu de meleg van ... szoval voltunk mar jobban is ,de az se tetszett..

SzZoole 2015.02.02. 19:42:54

@diggerdriver: Miert,van olyan betegseg,hogy depreszio?

andaluzkutya 2015.02.02. 19:46:10

@kilgore70: Nem azt mondtam, hogy minden osztályvezető annyit keres, de róla tudom, hogy az X fektetett betegnél mennyi volt a havi díj, ami így együtt 1,2m-ra jött ki havonta. Ebben nem volt benne a paraszolvencia klasszikus formája. Segít a becslésben, hogy tudom, hogy osztályos orvosként én kb. mennyit tettem el, ill. hogy a hozzátartozók elmondták, hogy a "főorvos úr behívott minket". Tehát nem a hasamra ütöttem :) De voltam olyan osztályvezetőnél is, aki nem élt az ilyen lehetőségekkel, más extra munkából volt bevétele.

@MEDVE1978: erre a Mo szegény országra szoktam írni, hogy az arányokat nézzük meg. Norvégiában nem keres a miniszterelnök 10x annyit, mint egy szakorvos, hanem kb. 1,5x. És én itt nem 3-4x annyit keresek, hanem alsó hangon 10x. Ennek ellenére, ha a keresetemből meg tudtam volna élni Mo.-n, soha nem mentem volna el... És a morálban sokat segített volna, hogy ha tényleg szegény az ország, akkor a "közös tortából" egyesek nem szeltek volna ki irtózatosan nagy szeleteket...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.02. 19:47:30

@andaluzkutya:
Becsajoztál...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Jól tetted.

andaluzkutya 2015.02.02. 19:52:34

@diggerdriver: Sorrend, szerinted:
1. Nő
2. Határátkelő
:)))
Ha nincs nő, van határátkelő, ha van, akkor meg nincs, jól mondom? :)
Ezek szerint most nincs, mivel írok :D

zombika 2015.02.02. 19:55:34

@Kellemes Zérókomponista: Igazából aki nem képes "feljebb jutni" az csak a saját hibájából nem. Mi úgy jöttünk ki hogy szinte semmink sem volt, de párom egy év után beiratkozott az egyik itteni egyetem pénzügyi szakára, született itt egy gyermekünk, vállalkozást alapítottunk és azon matekozunk hogy még az idén veszünk egy házat ( részben hitelből természetesen de a 3% kamat nem sok és itt a 3 az 3, nincs kk meg minden szar rejtett költség és nem svájci frank). Ja, 3 éve vagyunk itt én nem vagyunk túlképezve. Egyszerűen van ahol megbecsüli a szorgalmas, pontos és agilis embereket. A poszthoz meg csak annyit hogy amikor a párom a hetedik hónapban volt, egyik éjszaka be kellett mennünk a kórházba. Több óráig vizsgálták, és az egyik nővérke megkérdezte hogy nem vagyok-e éhes így hajnali fél három felé. Szabadkozva közölte hogy már "csak" lazac van, és nem értette hogy min röhögök...

2015.02.02. 19:56:45

@FutureFry: igen, megjartam en is veluk a hadak utjat. De ez a doktorno (a stilusbol no), miert irogat a "hivatalba" jarasrol. Mit intez ott rendszeresen szemelyesen? El nem tudom kepzelni
Pedig evente minimum egyszer valamelyik orszag adohatosaga megtalal. Ahhoz sem kell szemelyesen elmenni sehova.

FutureFry 2015.02.02. 19:58:10

@andaluzkutya: @charlieharper: Én dolgoztam olyan helyen (nem EÜ., de nem is “academia”, hanem “private sector”) ahol 10 év után 6 hónap (fizetett) Sabbatical járt.

blackhairlady 2015.02.02. 19:59:42

@Jess G: Miert nem vezettel lassabban?:))
Ceg volt vagy ugyvedi munkakozosseg?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.02. 20:01:52

@adg [Au, Darwin]:
Ezt akár én is írhattam volna.
Jaa hogy te is az építőiparban dolgozol...
A legjobb hely:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

andaluzkutya 2015.02.02. 20:02:27

@charlieharper: elején az van, hogy John Harper, szerinted az nő? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.02. 20:02:31

@andaluzkutya:
Kettő között vagy...
Az se rossz:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.02.02. 20:07:36

@FutureFry: az jo. Banki sectorban csak 10 evenkenti 2 honaprol hallottam korabban. Ritka, hogy 10 evig egy helyen legyen valaki.

@andaluzkutya: pont ma hallottam, hogy annak a nagy feneku ormeny reality "star"-nak az apja "transitioning into a woman". A szemem se rebben

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 20:07:46

@geegee: úgy érted, azoknak, akik nem tudnak helyesen írni?;D

2015.02.02. 20:08:56

@Babette .: aruld el Babette, mit kell szemelyesen intezni a hivatalban? Az utlevel/jogositvanyon kivul. Legyen mondjuk 5 evente egyszer. Mi mast?

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 20:09:50

@qkuc: nekem is, sajnos, asszisztensnek meg olyan, amilyet jess említett fennen,
de ez nem jelenti azt, hogy az orvosok mind ilyenek.
visszasírom a pesti HO-mat meg az asszisztensét, olyan a világon több nincs...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.02. 20:12:20

@Mr Long (UK):
Nana.
Megboldogult kollégám szerint két úr van a faluban.
A Kocsmáros Úr és a Robúr.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

no_successful2 2015.02.02. 20:13:49

@Határátkelő:

"Nekem az az ország, a te hazád soha nem volt a hazám, erre itt jöttem rá."

Helyes ! És tudod, ez tényleg nem a hazád. Azért ennek ellenére fontosnak tartottad idefröcsögni ezt a demoralizáló szándékú fost.

Tudod ebben az a szépséghiba, hogy aki végleg szakít a hazájával, morálisan is, az nem tölti azzal az idejét, hogy ilyen politikai célzatú sz.rt idehányjon. Egyszerűen továbblép, és már nem érdekli hogy itt mi van. És ha olyan jól megy neki, akár az idős szüleit is kiviszi, Ugyebár.

no_successful2 2015.02.02. 20:13:49

Na, mi van . Szűritek a kommenteket ? Nem írtam semmi szalonképtelent.

Ha azt írtam volna, hogy Orbán takarodj akkor belefért volna mi ?

Quercus a favágó 2015.02.02. 20:14:19

@andaluzkutya:

"Ha nincs nő, van határátkelő, ha van, akkor meg nincs, jól mondom? :)
Ezek szerint most nincs, mivel írok :D "

Nincs nő? Na erre mondom én, minden perc ajándék.

Határátkelő 2015.02.02. 20:18:05

@no_successful2: Gratulálok az igényes, kulturáltan megfogalmazott hozzászólásodhoz. Téged minősít.

Egyébként másfél éve részleges előmoderáció van, éppen azért, hogy aki képtelen káromkodás nélkül leírni egy kommentet, az máshol élje ki magát. Amikor legközelebb itt szeretnél hozzászólni, emlékezz erre.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 20:21:29

@charlieharper: Magyarországon? gyakorlatilag mindent.
megy a szószátyárkodás az e-ügyintézésről, néhol működik, de tényleg csak néhol, de leginkább nem

a teljesség igénye nélkül:
adóhivatal - levélben nem ér rá, telefonon képtelenség őket elérni
építési ügyek - pl. építési engedélyhez be lehet már adni elektronikusan a dokumentumokat, de az ügyintézők már nem kaptak olyan monitort és gépet, amin rendesen meg is tudják nézni, ráadásul a tervdoksi aláírási oldalát csak papíron fogadják el
autóval kapcsolatos ügyek - nekem tavaly kétszer kellett személyesen bemennem, mert ki akarták vonni az autót a forgalomból, mert a biztosítótól kapott adatbázisban nem találták meg (kötelező biztosítás), bemutatni befizetési igazolást és ordítani velük egy kört

stb:
www.szombathely.hu/hivatal/ugytipusok/

SzZoole 2015.02.02. 20:22:02

@andaluzkutya:
@QUERCUS:
Eszembe jutott egy igazi klasszikus,ami nagyon igaz:)))

youtu.be/jGqrvn3q1oo

FutureFry 2015.02.02. 20:22:27

@charlieharper: Valóban, azt nem mondtam, hogy ki is tudtam használni. Sokszor meg a cég sem él meg 10 évet.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.02. 20:24:43

@no_successful2: nem olvastam az osszes kommentet csak visszafele olvasok .. nekem tenyleg semmi dolgom Mo-gal
csak valamit ... nem szeretjuk Hitlert Stalint stb .. ebbe a sorba belefer Orban is .. tehat had ne szeressuk megha kozvetve semmi dolgunk nincs is vele ...

M. Péter 2015.02.02. 20:25:35

@soad1221: Olaszországban meg mindenki doktor, aki elvégezte az egyetemet.
Németországban meg szeretik az összes címüket kirakni, így lesz valaki Prof. dr. dr. dr. med habil: www.rd.ruhr-uni-bochum.de/neuro/wiss/pi/hatt.html.en

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.02. 20:27:25

@no_successful2: kicsi bogyó, te nem szoktál idejárni, ugye? :)
akkor különösen kéne olvasni, mielőtt írsz.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.02. 20:28:58

@no_successful2: ja bocs akarki mas nevet is irhattam volna de most ez van .... a mén a masik(xy) jobb vot nekem nem mond semmit ...

qkuc 2015.02.02. 20:34:37

@no_successful2: Generikus frusztráció? Jólesett ezt ideköpni legalább?

qkuc 2015.02.02. 20:38:42

@FutureFry: Az egyetemen volt az Igényesség Napja, amikor nagyestélyiben feszítettek a népek, na az jutot eszembe csak fordítva, :D.

Quercus a favágó 2015.02.02. 20:42:00

"Időnként elmegyek az orvoshoz, és megvizsgáltatom vele magam, mert az orvos is élni akar. Aztán elmegyek a gyógyszertárba, és kiváltom az orvosságot, mert a patikus is élni akar. Aztán a gyógyszert a csatornába öntöm - mert én is élni akarok.

Mark Twain

Az orvos olyan ember, aki alig ismert hatású gyógyszereket ír fel még kevésbé ismert betegségekre egyáltalán nem ismert pácienseknek.

Voltaire

A cukrász a selejtet habbal takarja be, a kőműves habarccsal, az orvos meg földdel.

Moldova György"

DieNanny CH 2015.02.02. 21:10:51

@QUERCUS:

"Aztán a gyógyszert a csatornába öntöm - mert én is élni akarok."

Állatkínzó!!! Környezetszennyező!!!
:-)))

2015.02.02. 21:12:03

@Határátkelő: "Termel-e a bolti eladó?"

Úgy semmiféleképpen sem, ahogy a megművelt földön kapálnak a napszámosok. :) Már ha Nikinek ezt jelenti a termelés.

2015.02.02. 21:14:21

@bpetya75: Ha van mit beosztani, ugye. A közmunkás 60 ezres fizetésen nincs mit beosztani.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.02. 21:16:06

@tanato: Tudom, nem tölem kérdezted... és nem tudom, még nem tartok ott, hogy birca välaszolt, de a mellettem ülö kolléga bolgär. És kikérdeztem.
Ahogy elmesélte, a viszonyok kb, mint Mo-on. Ällami biztositäs van ott is.
Hälapénz van, amikor anyukäjät mütötték, ez kb 5éve volt, akkor konkrétan megmondta mindegyik orvos, hogy mennyit kér. Ahogy ö fogalmazott, hogy jobb ellätäst kapjon.
Pär évvel ezelött volt egy boträny, privät klinikäk fiktiv szämläkat ällitottak ki különbözö mütétekröl, kezelésekröl olyan betegek biztositäsi szäma alatt, akik ott sem voltak. Ismerös, ugye?

kék madár 2015.02.02. 21:18:51

@Zka:
" A mi kormányainkat 89 óta demokratikusan választottuk meg magunknak"
ezt komolyan irtad, vagy nem vettem eszre az ironiat?

Pampalini13 2015.02.02. 21:18:51

Bár mélységesen sajnálom mindazt amit a poszter leírt, de sajnos egyet kell, hogy értsek vele több ponton is. Elöljáróban csak annyit írnék, hogy nem vagyok egy gyakori kommentelő a blogon, nem tudom, hogy a szerző olvassa-e ezen sorokat, de őszintén remélem, hogy igen.

Az én családomban is sokan dolgoznak az egészségügyben, anyám egy vidéki, halmozottan hátrányos gyermekkörzetben látja el a körzeti orvosi feladatkört, az egyik nagynéném fül.orr gégész szakorvos és üzemorvos, a másik nagynéném, pedig aneszteziológiai szak-aszisztens, a sógornőm, pedig éppen most fejezte be az ápolónő képzőt.

Az orvosi hivatás az egyik legnehezebb pálya, egyrészt rendkívüli szorgalom szükséges ahhoz, hogy az ember diplomát szerezzen, másrészt nagy kitartás is szükséges hozzá, hogy a szakvizsgát is megszerezze. Utána pedig elhivatottság kell hozzá, hogy az ember éjjel nappal, hétvégén és ünnepnapokon is gyógyítson. Mert egy orvos, amikor alszik, vagy a zuhany alatt áll ép úgy orvos, mint amikor a rendelőben, vagy az osztályon gyógyít.
Minden tiszteletem azoké az orvosoké, akik gyógyítanak, ezzel akarva akaratlanul az emberekkel cselekszenek jót.

Mélységesen elkeserít az a fajta, meggyőződésem szerint poszt kádári proli hozzáállás, ami sok emberre jellemző. Sokan nincsenek tisztában az orvosi munka értékével és koránt sem a pénzbeli megbecsülésről van most szó. Nap mint nap elhordják mindennek az orvosokat, lépten nyomon a hálapénz kerül szóba, miközben a botrányos esetektől eltekintve (amelyek valljuk be valóban léteznek) nagyon sok becsületes orvos látja el a feladatát. Olyan elhivatottsággal gyógyítja a börtönviselt cigány szülők súlyos beteg gyermekét, mint a vállalt igazgatót. Ehhez képest gyakran egy köszönömöt sem kapnak. Persze ezzel ellentétben, a kimondhatatlan szellemi nihilben egzisztáló 8 általánost végzett polgártársaink minden fórumon kioktatják őket.

Ugyanakkor az szomorít el igazán, hogy az olyan tehetséges és fiatal emberek mennek el ebből az országból, mint a posztoló. A legelkeserítőbb az egészben pedig az, hogy sokan ezt követően levonják a konzekvenciát, hogy "mer a Zorbán/Gyúrcsány, ezt is elüldözte". Holott, ha ezeket az embereket nem támogatnák a társadalom meghatározó csoportjai talán lenne lehetőségünk egy jobb, szebb holnap felépítésére. Az emberek jelentős többsége egy olyan szellemi sivatagban éli le az életét, ahol a szórakozás TV a kultúra megtestesítője Mr. Klausz a sajtó pedig a Blikk. Tömegek élnek ebben a nihilben, diplomás emberek vesztegetik ezekre az idejüket és közben az értelmiség felső rétege elhúz innen. Én fiatal diplomás ember vagyok, nincsenek illúzióim, a képességeim jóindulattal középszerűek, és nem ég bennem a tűz, én nem fogok tudni megváltoztatni semmit, talán még a saját családom gondolkodását sem.
Nem kérhetem, hogy a posztoló és még sok ezer társa csak azért jöjjön vissza, mert az országnak szüksége van rájuk, nem kérhetem tőlük, hogy éljenek le egy olyan életet ami csupa lemondás, miközben ott a lehetőség egy sikeres életre. Én csak annyit mondok, hogy ha egyszer mégis hazatérnek, én elfogadással és tisztelettel fogok tekinteni rájuk. Ha csak egy páran felfogják, hogy a világ nem ér véget a falu határán, akkor talán lesz egy két ember, aki felfogja, azt is, hogy talán ha összeszedjük magunkat és összefogunk, akkor talán elérjük azt az eredményt amit más országok lakói összefogással értek el.

A posztolónak pedig azt kívánom, hogy legyen boldog és szerencsés egész életében és bárhova veti is a sors mindig érezze magát otthon benne, de a szíve mélyén jegyezze meg, hogy honnan jött.

dhrbikes 2015.02.02. 21:18:51

Amikor arról van szó, hogy egy orvos képzése mennyibe kerül az országnak, akkor azért ne felejtse el senki, hogy legtöbbször az tudja elvégezni, akinek a családja milliókkal segíti a hallgatót, gyakornokot. Tehát a leendő orvos is beszáll a magyar egészségügybe, ezek után ha nem kap megfelelő javadalmazást, akkor szerintem jogosan megy külföldre.

Novák Aircraft Ferencné 2015.02.02. 21:18:51

No, ezt is az én adómból taníttatták ki. Oszt mire megyek vele? Miért nem szüntetjük be az orvosképzést Magyarországon, ha úgyis lelépnek nyugatra?? Sztem nem áll olyan jól az ország anyagilag, hogy mi termeljük ki egy valag pénzen a fejlett nyugat orvosait..

2015.02.02. 21:24:34

@bpetya75: Az ország szégyene az, hogy valakinek feketén kell dolgoznia, még jobban kiszolgáltatva, mint aki be van jelentve. Ha lenne gazdasága Mo.-nak, és lennének szakszervezetek, valamint a törvényt végrehajtó szervezet is létezne, és a munkások érdekeit védené, nemcsak a pénzt szedné be, akkor nem is lenne fekete munka. Ezzel szemben teljesen elfogadott.

soad1221 2015.02.02. 21:24:46

@puhacica: hát le. Van ilyen :) most már jó köszi :)

qkuc 2015.02.02. 21:27:06

@Novák Aircraft Ferencné: Ön meg az én adómból fog kapni nyugdíjat. Pedig ha választani lehetne, nem biztos, hogy Önbe invesztálnám ...

Szép ország az a Demagógia.

tanato 2015.02.02. 21:33:13

@Naschkatze (Mostindien / CH): Köszi a választ,mi a bulgárokkal egy akolban voltunk és vagyunk most is.-

andaluzkutya 2015.02.02. 21:34:41

@Pampalini13: "Ha csak egy páran felfogják, hogy a világ nem ér véget a falu határán, akkor talán lesz egy két ember, aki felfogja, azt is, hogy talán ha összeszedjük magunkat és összefogunk, akkor talán elérjük azt az eredményt amit más országok lakói összefogással értek el."

Emlékszem, kb. másfél évvel azelőtt, hogy eljöttem, volt egy gyűlés az orvosoknak a kórházban, hogy egységesen lépjünk fel a ki nem fizetett túlórák, ügyeletek ügyében. Az kórház kb. 180 dolgozójából eljött 18... Én úgy nagyjából akkor és ott világosodtam meg, hogy az egyetlen módja annak, hogy az életminőségemben változás álljon be, ha külföldre megyek. A gyűlés szervezője azt mondta, hogy követelhetjük így is a változást, de 18 embert pillanatok alatt kirúgnak. Ha lettünk volna legalább 90-en, akkor más lett volna a helyzet.

SzZoole 2015.02.02. 21:36:00

@qkuc: Don't waste your time....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.02. 21:38:40

@kék madár: miért, szerinted tavaly tavasszal nem a fideszre szavazott a többség? Én se szeretem, de ez van.

tanato 2015.02.02. 21:41:23

@andaluzkutya: Kilgore férje osztályvezető főorvos,de ha a RTg,vagy a patológia vagy vagy a labor vezetője 0 ft. hálapénzt kap.

2015.02.02. 21:44:55

@Zka: A hány millió szavazásra jogosult közül....? Na itt kezdődnek a problémák.

andaluzkutya 2015.02.02. 21:46:36

@tanato: Persze, tudom, hogy nem az az általános, de van (vagy legalábbis volt) ilyen is, és akik ennyit keresnek, azok igyekeznek majd mindent megtenni, hogy ne változzon túl sok minden.

qkuc 2015.02.02. 22:02:19

@Zoole[uk]: Wise words, my friend, ;).

SzZoole 2015.02.02. 22:08:39

@qkuc: Ne fitogtasd az angol tudasod,mert Meg a hatranyodra valhat:)

kardio1 2015.02.02. 22:08:56

@Philosoraptor: Sajna, vagy sem, de ez a képviseleti, a.k.a. liberàlis demokràcia mûködési modellje. azok szavazatàt veszik figyelembe, akik szavaztak. Edesmindegy, hogy hàny szavazàsra jogosult van, és hogy ôk mit gondolnak a vilàg àllàsàrol, ha nem mennek el behùzni az x-et...
Hallgatàs: beleegyezés.

kardio1 2015.02.02. 22:12:13

@Határátkelő: A stilusa nem szép, de van abban valami, amit leirt. Aki tényleg nem tekinti magàt magyarnak és Magyarorszàgot a (szülô)hazàjànak, az nem ilyen posztot ir, mint John Harper. Mint ahogy a szerelemhez is joval közelebb àll a gyûlölet, mint a közöny.

tanato 2015.02.02. 22:15:40

@andaluzkutya: Nem is fog változni,a Balkán az Balkán marad rossz értelemben.

kardio1 2015.02.02. 22:20:04

A poszttal kapcsolatban: érteni vélem a posztolo àllàspontjàt, de azért nem làtom ennyire fekete-fehérnek a helyzetet. Erre, nyugatabbra sem 8 oràt dolgozunk az egészségügyben. Màrcsak azért sem, mert pl. a korhàzi orvosok munkaideje fél napokban van meghatàrozva és nem oràban. innentôl kezdve a tùlora fogalma nehezen értelmezhetô.

Mrs. Clayton 2015.02.02. 22:20:58

@M. Péter: az en ingatlanugynokom meg Ms.L. W., BA (Hons), MARLA
azert itt se mennek a szomszedba tanacsert, hogy mivel villogjanak

2015.02.02. 22:26:12

@kardio1: Pontosan erre akartam kilyukadni.

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 22:37:32

@montroyal ( CAN qc): Ezért mondjuk azt, hogy jó télen, mert nem csípnek a szúnyogok. Jó nyáron, mert nem fázunk. :-)

Zoltan Hazafi 2015.02.02. 22:37:32

@Zka: És ha a kisebbség szavazott a Fideszre tavasszal .- csak éppen... Egy haverom mondta az EU-csatlakozásra történő szavazás után (szavazatszámláló volt), hogy 30 ezres városból bement 40 ezer szavazat... Máskor meg egyik fekete tintás bélyegzőt használt. Szóval...megvannak az öröklött módszerek. Az ellenzék nem akart nyerni, mert nem jó ötlet válság kellős közepén országot átvenni. Ebből meg olyan kufírc lett immár, hogy így sem.

E-Sz-A 2015.02.02. 22:37:32

Annyira nem értem, miért szentségtörés, ha valaki haza akar térni... Erre az egyszerű tényre egy ennyire indulatos és személyeskedő választ írni, hát... Nem tudom, én lehet nem tenném orvosi diplomával, két nyelvvizsgával, négy beszélt nyelvvel és versenysportolói háttérrel.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.02.02. 22:40:39

@Zka: Hát nem. De ezt egymilliószor leírtuk már páran.

www.valasztas.hu/hu/ogyv2014/861/861_0_index.html

Még számológép sem kell hozzá...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.02. 22:42:04

@charlieharper: Pl. hazassagkotes:D Nekunk most azt kell, mult honapban is voltam, benn, most is megyek, es jovo honapban is fogok.
Kozben ugyfelkapun levelezek az oeppel megint alkottak, az ugyfelkapu nem up-to-date, of course.

kék madár 2015.02.02. 23:08:23

@Zka: a megzsarolt vagy megzavart vagy jollakatott es bebuszoztatott elenyeszo tobbseg igen. De ebben nem volt se demokracia se szabadakarat, csak egy oriasi adag valasztasi csalas

kardio1 2015.02.02. 23:19:32

@Philosoraptor: Ez egy ingovànyos terület. Mert ha azt mondjuk, csak az értelmesebbje szavazzon, az egyrészt màr nem liberàlis demokràcia, màsrészt, ki és hol hùzza meg a hatàrt?
Ami meg a beetetett szavazokat illeti, a mai ellenzék àltal egykoron osztogatott lejàrt szàraztészta-csomagok, meg az "Elvették a 19.000 forintotokat? Mi majd visszaadjuk!" utàn nehéz hitelesen kritizàlni a mai kormànyoldal lépéseit. Nem besàrozodott, friss erô meg nemigen làtszik.

adg 2015.02.02. 23:45:32

@puhacica: "mondtak a tv-ben, hogy 10milliard forintot fizetnek ki a haziorvosoknak. haza lehet jonni. "

Mindegyiknek? En nem vagyok orvos, beernem kettovel is. Azt nem lehet?

Muscari 2015.02.02. 23:46:53

@diggerdriver: andalúzkutyának miért nem szólsz be? Ugyanazt mondja, amit én.

morsels (törölt) 2015.02.02. 23:53:22

@adg [Au, Darwin]:
Szerintem lehet.
Ha epitesz belole egy stadiont.

adg 2015.02.02. 23:54:00

@kardio1: en mar mondtam az otletemet, de sajnos nem hallgattak ram. :)
Minden szavazolapra tennek egy veletlenszeruen valasztott egyszeru logikai feladvanyt. Ha nem sikerul, ervenytelen a szavazat. Pl rajzolj ket karikat a jobb felso sarokba, vagy hasonlok. Aki nem tud valaszolni, az hogy tudna felelosseggel szavazni..

adg 2015.02.02. 23:56:28

@morsels: varjal, akkor nem marad eleg. Konditerem eleg lehet, az meg belefer talan.

FutureFry 2015.02.03. 00:00:10

@Dragonlady (now in Thailand): @andaluzkutya: Igen ez a “Northern Exposure” (nagyon jó sorozat volt) rendszer továbbra is megvan amerikában: pl. orvosok kapnhatnak ösztöndíjat ami a képzés, megélhetés költségeit _teljes_ mértékben fedezi (nem kis összeg), ha válallják, hogy pár évet “medically underserved community”-ban tevékenykednek. És ez nem feltétlenül jelent Alaszkát, lehet Florida, Hawaii (!), Puerto Rico de a Bronx is. Szóval nem kell feltétlenül jegesmedvékkel küzdeni…

M. Péter 2015.02.03. 00:38:26

@maxval bircaman szerkesztő: Természetesen, a Fidesznek csakis ilyen nemes céljai vannak.

M. Péter 2015.02.03. 01:02:27

@Jess G: Lehet röhögni, hogy milyen hülyeség a health&safety, de itt emberéletekről van szó, és az Egyesült Királyságban az munkahelyi balesetből eredő halálesetek aránya az EU-n belül a legalacsonyabbak között van. Magyarországon kb. 3-szor olyan valószínű, hogy egy dolgozó munkahelyi balesetben haljon meg.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.03. 01:28:17

@ctboy (US) ENTP: Gyááááá, köszönöm, örök hála!!négy!!

Komolyan, aszittem, hogy sose tudom már meg... :D
Úgy voltam vele, biztos valamelyik Monti Pitonból van.
THX.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.03. 02:04:06

@soad1221: Te is külföldön élsz, ugye? Nem tudom, hogy megfigyelted-e, de pl nälunk (CH) teljesen elfogadott napi rendszerességgel, munka utän akär egyedül (!) is beülni valahovä egy-két (härom-négy) valamire. Ami ältaläban alkoholos. KV-zni nem munka utän szoktak itt sem az emberek. :-) "Csak ugy lazitäsképpen".
@adg [Au, Darwin]:
Minden elismerésem a tiéd! Fejjel lefelé tényleg nehéz häzat épiteni...többemeleteset meg aztän föleg! Ilyenre Mo-on tényleg nem lenne esélyed se! :-P
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Ugye? :-) Pedig mär elég régota szajkozzäk, hogy a gyogyszereket ne dobjuk ki csak ugy...

montroyal ( CAN qc) 2015.02.03. 03:29:20

@Zoltan Hazafi: na ehhez a temahoz; a vilag egyik legnagyobb talalmanya a termosz ... telen melegen ,tart nyaron hidegen ... jo jo ... de honnan tudja a termosz hogy nyar van vagy tél ....:-)

adg 2015.02.03. 03:49:13

@montroyal ( CAN qc): nicsak, pont ennyi fok van nalunk is, csak a nulla masik oldalan.

2015.02.03. 06:39:28

@kardio1: Csak arról beszélek, hogy mindig van valaki, aki úgy állítja be, hogy 10 millió ember szavazott a fideszre, merthogy 2 millió ember ténylegesen rájuk szavazott. Ez finoman fogalmazva is baromi erős csúsztatás...

2015.02.03. 06:40:00

@adg [Au, Darwin]: Ha visszaosztasz belőle, még akár lehet is belőle valami. ;)

adg 2015.02.03. 06:48:18

@Philosoraptor: oke, b@..a kavics, legyen. De akkor 3 mrd kell, hogy hazamenjek. Epitek belole egy kozepes konditermet (lassuk be, egy stadion megsem fer ennyibe bele sajnos), meg visszaosztok 500 misit, es ketto mrd megmarad nekem.
Ez szerintem fair enough. Es akkor hazamegyek...

FutureFry 2015.02.03. 06:58:07

@montroyal ( CAN qc): "most dolgozom ki hogy 8 honap alatt osszerekom a teli 4 honapra a penzt es tobb telet nem toltok itt..."
Nem fordítva? Azaz 4 hónap összerakni a pénzt a téli 8 hónapra?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.03. 07:25:20

@Muscari:
Beszóltam?
Bocsánat.
Véleményem szerint a depresszió nem betegség.

DieNanny CH 2015.02.03. 07:45:34

@FutureFry:

Én úgy tudom - mert nekem is nagyon kedvenc sorozatom volt -, hogy maga Alaszka állam finanszírozta a tanulását a dokinak, ezért kellett odamenni.

Ezt úgy tudnám magyar viszonyokra lefordítani, hogy mondjuk egy kelet-Mo-i (de még az sem kell, pl én dunántúlon lakom, és a 60ezer körzetes sztk-nak január 10 óta nincs bőrgyógyásza, csak magán...) tehát egy körzet háziorvosába úgymond már csak hálni jár a lélek, ekkor előszednek 1-2 jófejű gyereket, és beiskolázzák az egyetemre, mindent fizetnek neki, olyan kikötéssel, hogy amint végez, leváltja a régi dokit. Persze, addig is imádkozni kell, hogy az alatt a 6-8 év alatt az idős doki ne dobja fel a pacskert. Bár ilyenkor ugye nem elég, hogy a gyerek jófejű, de fontos, hogy orvos akarjon lenni... Persze, lehet valami távoli városból is szponzorálni.
Na, én így képzelem el a röghöz kötést.

DieNanny CH 2015.02.03. 07:49:26

@geegee:

De édes!!! A Mikulásos a legjobb... Nagyon jó!

Novák Aircraft Ferencné 2015.02.03. 07:54:49

@qkuc: A kedves mamája pedig az én befizetéseimből is kapta a nyugdíját. A felosztó kirovó rendszer már csak ilyen. Mindenesetre a posztoló doktor úr biztos nem fog hozzájárulni a nyugdíjamhoz, és nem fog kezelni sem, ha megbetegszem , miközben az általam is fenntartott felsőoktatásban szerezte a tudását.
Miért képzünk állami pénzen orvosokat, ha úgyis dobbantanak nyugatra az első adandó alkalommal??

tavolirokon2 2015.02.03. 07:54:49

En egyutterzek a posztoloval, de miert olyan hihetetlen, hogy valaki haza akarjon menni?
Ha majd felnonek a gyerekek, es az itteni fiztest tavmunkaval Magyarorszagrol is meg tudom keresni, en is siman hazakoltoznek.

Aztan ha tul sokszor lecsuknanak tuntetesert, akkor bizonyara megint kijonnek :-)

anyo05 2015.02.03. 07:54:49

Van az a közel 10millió ember, itten Mo.-on:))) Van közel 1millió, akinek van lehetősége!!! Ezekből 600ezer már kinn van és 500ezer visszavágyik!!! KÁR MONDANI, HOGY NEM IGAZ!! Tudom, kipróbáltam még az átkosban!!! Nehéz kinn lenni:(((
Ha családra bontom, akkor 3-4millió. 3millió család mindig lesz, amely itthon, Mo.-on szeretne élni, mert magyarnak érzi magát:)))
De hát mindig vannak, pláne blog írók!!!!
1ébként elintézhettem volna 1 szóval is:
ÉS???????

na4 2015.02.03. 07:54:49

Jó poszt, minden szó igaz. Húzni kell innen, akkor talán elöbb összeomlik, és lehet építeni egy jobbat.

Olvastam én is a múltkori hazaköltözöm árvalányhajas ömlengést, szörnyü volt. Nos aki így gondolkozik, annak tényleg kár volt külföldre mennie, az csak jöjjön haza, és keresse itthon a csoda csakrát a Pilisben, jó szórakozást.

kék madár 2015.02.03. 07:55:16

ezt se az USA-ban se Magyarorszagon neztek be:
toochee.postr.hu/post-058

puhacica 2015.02.03. 07:59:38

@adg [Au, Darwin]: szerintem nem mindegyiknek, csak annak, aki megerdemli. te meg amugy se eld bele nagyon magad a konditerem epitesbe, mert mar kiirtad magad innen, szoval eselyed sincs a nagy zsere. tanuld meg: a tetteidnek kovetkezmenye van!

@geegee: van egy Sanyi is, o meg Kobanyan lakik egy dohanyboltban. :)

adg 2015.02.03. 08:22:21

@puhacica: Oh, pedig mar kezdtem beleelni magam...
Hat most tisztara depi lettem, lehet ongyi leszek. :)

soad1221 2015.02.03. 08:27:05

@M. Péter: hú, láttam én már ilyen itthon is :)

2015.02.03. 08:42:27

Elképesztő ez a demagógia és sötétség egyes fejekben...

Remélem átjön a hasonlat: Gondoljátok, hogy elég kihordani és megszülni egy gyereket? Fel is kéne nevelni. Ha a születése után ütöd-vered, megalázod, akkor ne csodálkozz, ha elszökik otthonról és nem tart majd az édes szülőjének.

Röghöz kötés! Pfff! Ekkora hülyeséget! Persze a legegyszerűbb és legradikálisabb módszer a legkönnyebb, mint midig. Nyilván más alternatívát nem tudod felkínálni semmilyen vezetés. Pontosabban - valaki már írta korábban, hogy - nem is érdekük, mivel akik döntési helyzetben vannak, ők rengeteget profitálnak ebből a kuplerájból, ami otthon van. Nekik nyilván nem érdekük a rendbe tétel. Jelen gazdasági helyzetben talán az egyik megoldás lehetne a magánbiztosítás bevezetése, de mivel az egészségbiztosítási járulék az egyik legnagyobb befizetés az államkasszába, így hülye lenne bármelyik kormány ezt kiadni a kezéből. (Lásd mi történt a magánnyugdíjakkal.) Ilyen pénzforrást, amihez bármikor hozzá lehet nyúlni baj esetén, nem ad ki a kezéből a kormányzat. Meg hát minek is tenné. Így is működik az eü., így is elvannak az emberek, mert már megszokták a sz.rt sajnos.

kardio1 2015.02.03. 08:44:40

@adg [Au, Darwin]: Fejre is àllhatsz (te màr meg is tetted ott lenn :) ), akkor sem fog ez igy lezajlani. Az màr illiberàlis demokràcia lenne.

kardio1 2015.02.03. 08:47:29

@adg [Au, Darwin]: Nem lehetsz depi, kérdezd errôl diggert! :)

puhacica 2015.02.03. 08:50:24

@adg [Au, Darwin]: na, azert nem kell tulzasokba esni! :D

2015.02.03. 08:59:47

Az orvosokkal kapcsolatban is számos negatív tévhit terjed otthon, amit nem is értenek, akik nincsenek ennek a közelében:

"Önfeláldozó élethivatás". Igen, szép dolog, hogy emberekkel tesz jót, de ugyanakkor ez ugyanolyan szakma, mint bármi más. Vagyis ugyanúgy jár érte az őt megillető díjazás és tisztelet. Sokan azt képzelik, hogy egy orvos pusztán emberszeretetből választja ezt a szakmát, kvázi neki mindegy, ha akár ingyen is, de embereket gyógyíthasson mindenáron. Hát ez nem így van.

"A panaszkodás ellenére azért minden orvosnak jól megy". Ez sem igaz, pláne nem az egészségügy más dolgozóira. Akik jól megélnek ma Mo-n, mint orvosok, ők is úgy tudják ezt megtenni, hogy folyamatosan mutyiznak valamit, hogy összekaparják azt a pénzt, amit Nyugat-Európában természetesnek vesznek, hogy megillet egy orvost. De az orvosok igen nagy százaléka ezt a mutyizást nem tudja megtenni otthon, vagy nem olyan jelentős mértékben. Pl. egy sebész a legritkább esetben osztja szét a hálapénzt a műtétnél közreműködő személyzetnek.

Ezekből és ezekhez hasonló tévhitekből gyűrűzik ki az is, hogy egy orvos minimális tiszteletet kap otthon...

danpress 2015.02.03. 08:59:47

szomorú, hogy egy tanult ember nem találja meg a számítását itthon.

ha jobb neki kint, miért ne menne.

az viszont érdekes, hogy minden második kommentelő külföldről ír, nem tudom mi az oka, hogy onnan a jó világból is a magyar valósággal kell foglalkozni..

valamiféle hencegés lenne az indoka, vagy mégis hiányzik valami itthonról?

na, megyek megsimogatom anyám arcát.. itthon ilyeneket is lehet.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.03. 09:16:20

@danpress: "az viszont érdekes, hogy minden második kommentelő külföldről ír, nem tudom mi az oka"

az hogy ez egy emigráns blog.

"na, megyek megsimogatom anyám arcát.. itthon ilyeneket is lehet."

hát erre nem tudok mit reagálni :DDDDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.03. 09:29:08

@danpress: ha mondjuk egy "anyuciblog.hu" oldalra tévedsz, akkor is csodálkozol, hogy a szoptatásról van szó, vagy a "porschefanok.hu" oldalon meg a lóerőkről?

soad1221 2015.02.03. 09:32:04

@Zka: terveztem, hogy reagálok erre a két mondatra, de a másodiknál annyira leragadtam, hogy mit is kellene írni, hogy megelőztél :)

2015.02.03. 09:38:09

@danpress:
Mások nevében nem tudok nyilatkozni, de nekem nagyon sok minden hiányzik otthonról, nem is kezdeném sorolni.

De, ha számításba veszek mindent, akkor több szól amellett, hogy külföldön maradjak. Itt soha nem fogom azt elérni, amire otthon lehetőségem lett volna (vagy csak nagyon-nagyon sok és kemény munkával, ill. rengeteg szerencsével), de nem is fizetek érte olyan nagy árat.

Azért értem meg teljes mértékben a posztolót, mert szinte ugyanazt éltem át, mint ő. Ez így csúnyán hangzik, de ha otthon jobb vagy, többet érsz másoknál, akkor bizony ez sokaknak nem tetszik. Ha többet tudsz vagy jobban értesz valamihez, akkor nem megbecsülést kapsz, hanem irigykedést és gáncsolást. Nekem sajnos ez a tapasztalatom. Mindehhez el kell mondanom, hogy én soha senkit nem akartam kitúrni a pozíciójából, vagy bántani a saját érdekemben. Én a békés együttélés híve vagyok. :)

Én nem hencegni jöttem fel ide, csak beszélgetni. Amíg nem bántjuk egymást, addig az ilyen "eszmecserék" talán előre visznek minket.

jogalany 2015.02.03. 09:38:09

Bibi van a gondolkodásban. Az orvos már az egyetemen a pénzre gondol, mennyit fog keresni és milyen autó, ház a vágya. Aztán az életben egy magyar fizetési körülmények közt jön rá, hogy ez nem megíy egyről a kettőre. Az orvosok 98 % -a jól kers, az átlagtól többszörösen jól. Vagyis a magyar viszonyok közt el van ismerve és meg is van becsülve, főleg az adómentes hála pénzzel, amit ma már gátlástalanul kikövetelnek. De a színész is azt mondja, mennyit kaszál az az amerikában élő színész aki láthatóan kisebb tehetséggel megáldott mint Ő maga. Ő ahhoz méri a sajátját és azt vagy több jövedelmet szeretne mint az a tehetségtelen Stallone. És az orvos is azt látja, hogy a nyugati, a magyart 5 szörösen meghaladó jövedelmi viszonyok közt, ahol az ács , a pék, a kőmüves is 5 - ször annyit keres, mint az itteni, az orvos is 5 ször annyit keres, mint Ő aki még persze tapasztalatlan, kezdő, rutintalan, a diplomája még csak maszk. Ez a posztoló sosem volt magyar, Ő egy hontalan, neki nincs hazája, ahol lakik épp azt mondja annak, de azt is szidja mikor tovább áll. És ez a posztoló hazudik, - sokat. Vagy két és fél évig éltem nyugaton, tudom milyen. Vezető mérnökként engem is tiszteltek, megbecsültek, és értékelték, hogy nem akartam soha, Spanyol, Orosz, Francia, Olasz stb lenni, maradtam magyar haza, magyar gyermeklének. Én itthon sem érzem magam rosszabul, mint máshol, mert problémák mindenhol vannak, pl. az olasz bürokrácia minimum kétszerese a magyarnak. Ami biztosan a többi helyen, főleg angliában jobb, hogy a hatóságok nem akarják, hogy rosszabul élj, ezért nem raknak felesleges terheket a polgár nyakába pl:. nincs átírási illeték, sem autóra sem házra, egyetlen autó adó van kb 150 FontTév, ezért bárhol autózhatsz nem kell fizetni, ők intéznek minden neked, azt mondják, hogy nem azért van a hivatal, hogy a Te életed legyen nehezebb velük, mintha nem is lennének. Na ez azért hiányzik itthon.

2015.02.03. 09:38:09

Úgy vettem észre, hogy az utóbbi években kialakult valamiféle tendencia vagy "divat", hogy az otthon maradtak megvetéssel tekintenek a külföldre költözöttekre. Lehet van ebben irigység vagy egyéb jó magyar "fűszer" is, de ezt kezdem tapasztalni már a saját baráti körömben is. :-\

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.03. 09:44:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Meg a rendőrautón döglős...Csodálkozom, hogy nem állították elő...
:-))))
Kurva népség ez, mindig mondtam... :D

Herr Géza 2015.02.03. 10:03:03

@danpress: Nekem meg a nyálam/könnyem csordult ki.....

Herr Géza 2015.02.03. 10:06:24

@anyo05: Tényleg elintézhetted volna egy szóval ezt a baromságot, sőt egy is sok lett volna.

2015.02.03. 10:14:38

@jogalany:

Persze, hogy a pénzre is gondol. Bármilyen hihetetlen is, de mindannyian pénzből élünk. Azt hiszed, hogy pl. a pék csak lelkesedésből kel fel minden hajnalban, hogy ismét maradandó kifliket alkothasson az utókor számára? Az anyagi oldal ugyanolyan fontos, álszentség lenne tagadni, de nem feltétlenül ez a legfőbb motiváló tényező.

Kicsit túlzásnak érzem, hogy azt írtad, hogy a 98 % jól keres. És nem figyeltél: tisztességes, normális úton alig keresnek jól a mo-i orvosok. Aki tényleg jól keres, az általában ügyeskedni kényszerül.

Szerintem egy normális társadalom megbecsüli a számára kiemelkedően hasznos embereket. De nem tudom mit várok egy olyan országtól, ahol Medgyessyket, Gyurcsányokat és Orbánokat választanak miniszterelnöknek...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.03. 10:19:03

@snygg panda: szerintem ez is az "oszd meg és uralkodj" része, ahogyan az is, ahogy pl a sunyi hálapénzes orvosok, a láblógató tanárok, a semmirekellő álrokkantak, stb stb stb ellen próbálják fordítani az embereket, illetve mindenkit mindenki ellen. egyébként ügyes.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.03. 10:34:31

@adg [Au, Darwin]: vagy az itthonmaradóknak adni? esetleg?

tableno 2015.02.03. 10:38:28

@jogalany: "Ez a posztoló sosem volt magyar, Ő egy hontalan, neki nincs hazája, ahol lakik épp azt mondja annak, de azt is szidja mikor tovább áll." - nálam te vagy az "Értelmetlen mondatok parádéja" verseny mai győztese. Gratulálok!

Hari Seldon 2 2015.02.03. 10:42:16

@Mr Long (UK):

"Akkor mi legyen a tarsadalom hierarchiaja?
orvosok
jogaszok
egy nagy szunet
majd mindenki
Ez megfelel?
Nehogy mar azert kelljen tisztelni valakit, mert orvos. Ugyanugy sokat tanul, mint sokan masok. Ha jo mernok akarsz lenni, ahhoz is sokat kell tanulni, mint ahogy a jo matematikussa valashoz is. Es meg lehetne sorolni. "

Jogászok?
He-he. Én erre azt szoktam mondani, hogy ha a lányok majd a pályaválasztásnál a jogász szakmát szeretnék vállalni, akkor azt mondom, inkább menjen el egy bárba pincérnőnek, de ne hozzon szégyent a családra... :-)

danpress 2015.02.03. 10:43:14

én megértem hogy fasza kint, épp ezért nem tiszta, hogy miért jó hátrafelé nézni, és ilyen oldalakon együtt szídni a hátrahagyott országot.

éltem külföldön, eszem ágában sem volt az itthoniakkal foglalkozni, nem írtam meg naponta hazai vadidegeneknek, mennyire rossz nekik, és mennyire jó nekem. azon voltam hogy ott szerezzek barátokat, menjen a nyelv, és jól érezzem magam. de a börtönből szabadult sem jár vissza hetente, hogy elmondja a beszélőn vadidegeneknek, mennyire jó már kint. örül hogy kint van, vissza se néz.

legalább egyvalaki megválaszolhatná ennek az értelmét.

(azon kívül, amit kívülálló gondol: azaz hogy a több pénzt választotta a töbségetek ahelyett, hogy a családját lássa.)

kayaibrahim 2015.02.03. 10:43:14

@danpress: Gondolom külföldön sem fenékig tejfel, és jól esik önigazolást találni az itthoni problémákban.

Éltem külföldön évekig, eszembe sem jutott, hogy kinn maradjak. Nekem rossz volt idegennek lennem, nagyon boldog voltam mikor végre hazajöttem. Igaz akkor még azt hittük, hogy utolérjük a nyugatot.

Hari Seldon 2 2015.02.03. 10:45:13

@Hari Seldon 2:
Az előzőből kimaradt a folytatás:
Onnan már nagyon nehéz megállni, és a végén elmegy politikusnak!

tableno 2015.02.03. 10:45:48

@Babette .: Nem erted te ezt. Az otthonmaradoknak minek adni? Ok mar amugy is ott vannak. A kintieket kell hazacsabitani vonzo igeretekkel. Aztan ha hazajonnek, mar otthoninak szamitanak, tehat ok sem kapnak semmit. Ki van ez talalva kerem!

tableno 2015.02.03. 10:48:42

@danpress: En meg azt nem ertem, hogy miert jo megjelenni egy blogon, ami nem szimpatikus, csak azert hogy elmondhasd, hogy az ottaniak mekkora barmok? Nincs jobb dolgod, peldaul elvezni, hogy te milyen fasza gyerek vagy, hogy otthon elsz?

Hari Seldon 2 2015.02.03. 10:49:29

@Mérnork:
"Csaxólok a pék, a kőműves, a szerencsétlen biorobot a sor mellett a multinál, az eladó a mekiben, _mind_ kevesebbet keres, mint nyugati társa."

Csak nem nagyságrendileg 10-szer kevesebbet. Csaxólok.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.03. 10:49:38

@Philosoraptor: csakhogy ez tökmindegy. elég volt a szavazat? elég. na. ez van.

Hari Seldon 2 2015.02.03. 10:56:17

@montroyal ( CAN qc):
Ez felétek rendszeres? Mit csináltok ilyenkor? Kocsi a garázsból indul? Munkahely zárt garázs? Ha ez még rendben, mi van a gyerekekkel? Rendszeresek a fagyások?

Herr Géza 2015.02.03. 10:58:58

@Hari Seldon 2: Nálunk se piskóta most az élet, reggel 8-kor -24°C a jövendö lakóhelyünkön.... Itt nálunk "csak" -9°C. Grrrrr...

adg 2015.02.03. 11:07:30

@Babette .: hat az otthonmaradonak hogyan tudsz hazateresi penzt adni?
Akkor ennyi erovel mehetnenek gyesre a gyerektelenek, kaphatnanak munkanelkuli segelyt a dolgozok, rokkantnyugdijat az egeszsegesek es temetesi tamogatast az elok.
Azt hiszem, kakukktojast is tojtam. Nem is egyet..

De nagy josagomban azt javaslom, hogy a maradok meg kapnanak maradasi penzt. A mibolt meg oldjak meg, azert fizettem az adot.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.03. 11:09:28

@jogalany:
"Az orvos már az egyetemen a pénzre gondol"

bezzeg a bőcsészek meg a mérnökök!

danpress 2015.02.03. 11:12:21

@tableno: a blog nagyon szimpatikus, főleg mikor arról szól, amiről kéne: hogy milyen máshol.

az nem szimpatikus, mikor arról szól, hogy de szar nektek otthon.

és most válaszolhatnál te is az eredeti kérdésre esetleg :D

Hari Seldon 2 2015.02.03. 11:13:16

@andaluzkutya:
Igen.
Nagyjából nekünk is volt pár hasonló eset, és az döbbentett rá minket, hogy
www.youtube.com/watch?v=fxfhYcMOSiI

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.03. 11:13:43

@tableno:
tényleg nem. néha pelikán elvtárs(nő)nek érzem magam.

off
erről jut eszembe, szerinted volt valami szikra gogolák elvtrásnő és virág elvtárs között?

Hari Seldon 2 2015.02.03. 11:20:57

@anyo05:
"Ezekből 600ezer már kinn van és 500ezer visszavágyik!!! KÁR MONDANI, HOGY NEM IGAZ!! Tudom, kipróbáltam még az átkosban!!! Nehéz kinn lenni:((("

Ez így szerintem tévedés. Ez inkább személyiségfüggő dolog.
Én például nagyon szeretek mindig MÁSHOL lenni, és nem igénylem a szűk családomon kívül, más ismerős napi közelségét.
"Baráti körre" sem volt soha igazán nagy igényem.
Más meg igényli, hogy naponta "simogathassa" a szülei kezét, meg legyen egy nagy csomó barátja, akikkel összejár. - Na, az olyan embernek lehet, hogy nehéz megszokni.

werty13 2015.02.03. 11:22:41

www.szeretlekmagyarorszag.hu/miert-nem-koltozom-haza
ez is ugyanúgy válasz az eredeti posztra. hasonlóság: mindkettő kamu.
különbség: az általam linkeltben azt hangsúlyozza a poszter, hogy Neki miért jó külföldön ( 2 év alatt 3 szobás házat vett Angliában), ebben pedig azt hogy nem volt jó Magyarországon (nem akart alkoholista lenni 40 évesen - furcsa érvek egy orvostól)
Akárki is írta ezt, rendesen fűtik az indulatok, ahogy "apparatcsiknak" nevezi a posztolót , és "Nekem az az ország, a te hazád soha nem volt a hazám"
Ez az egész arra jó, hogy megint egymásnak feszülnek a mennénk-maradunk-jó nekünk külföldön -hazamegyünk táborok
Eleve hogy került elő ez a 2013. április 15-i cikk?

Hari Seldon 2 2015.02.03. 11:25:32

@Herr Géza:
Mi a fene... Hova költözöl?

Határátkelő 2015.02.03. 11:26:15

@werty13: Hát persze, hogy kamu, miért is lenne igaz, ugye? (Mielőtt komolyan veszed: nem kamu, de ha neked így jobban esik, gondold azt.)

Arról pedig, hogy miként került elő az eredeti, kérdezd meg a Szeretlek Magyarország szerkesztőit, ők kaparták valahonnan elő két év távolából. El nem tudom képzelni, miért...

Határátkelő 2015.02.03. 11:28:55

@danpress: "mikor arról szól, amiről kéne: hogy milyen máshol." Hát ne haragudj, de ezen nem tudok nem mosolyogni.

dradix [freibürger] 2015.02.03. 11:40:04

@tanato: Szia!

Nem! Egyenlőre még Mordor rabjai vagyunk. Az újabb babaproject sikeressége miatt még egy kis ideig maradunk. :)
Addig is lehúzok egy újabb szakvizsgát, amivel tovább növelem a külföld irántam való érdeklődését.
Sajnos emiatt olvasgatok itt ritkábban. 4 munkahely, és a kevés szabadidő maximálisan a családé.
De szép is az orvoslét... :)

tableno 2015.02.03. 11:54:24

@Babette .: Persze. A közös forradalmi meggyőződés kiolthatatlan szikrája.

tableno 2015.02.03. 11:56:11

@danpress: nem tudok rá válaszolni, mert én nem szoktam öncélúan szídni Magyarországot. Úgyhogy fogalmam sincs, mi a jó abban.

werty13 2015.02.03. 12:10:07

@Határátkelő:
Ők előkapartak, és itt is foglalkozunk vele :D
jobban szeretem az olyan sztorikat, ahol csak szimplán leírjak a posztolók az élményeiket, és ha történetesen egy dokinak jó, aki elhagyta az országot, akkor nekem nehéz elhinni, hogy ilyen indulatosan ír. Amúgy tök jó a blogotok :D

danpress 2015.02.03. 12:10:39

na úgy látom, válaszolni nem sikerült a kérdésre senkinek :) pedig adtam neki egy esélyt..

akkor marad az, ami kívülről is látszik: sok itthon boldogulni nem tudó, évekkel a kiköltözése után is még napi szinten tolja annak a bizonygatását, hogy nem ők buktak el, hanem a körülmények - mindezt vadidegeneknek. majd amikor két ilyen vadidegen találkozik, akkor kórusban röhögik az otthonmaradtakat.

ehh..

a magyar az külföldön is csak magyar.. :D

Igaz Barát 2015.02.03. 12:13:55

@danpress: Egyetértek! A magyar az külföldön is magyar. Viszont külföldön nincs az irigy, rosszindulatú fajtából olyan sok belőle.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.03. 12:37:38

@danpress: én itthonról szidom az országot, azt szabad? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.03. 13:00:15

de egyébként a másik oldalról meg természetesen ha nincs magyar billentyűzetünk, azt se tudjuk, ki a miniszterelnök, évekig nem megyünk haza, a gyerekeinket nem tanítjuk meg magyarul, és nagyívben az egészre, akkor meg pont az a baj, hogy milyen gonosz szívünk lehet, hogy ennyire ki tudtuk írni magunkat a szívcsakrából.
sapka, nemsapka....

tanato 2015.02.03. 13:37:52

@dradix [freibürger]: Köszi az infót,azért ez a cikk sokunkat idecsábított még olyanokat is akik eddig soha nem kommenteltek ide.

tableno 2015.02.03. 14:06:10

@Babette .: A szexualitás, mint tudjuk, a hanyatló kapitalizmus ópiuma.

Mr Long 2015.02.03. 16:34:11

@danpress: Jo, hogy szoltal, mert nem tudtam, hogy itt mindenki szidja a Magyarorszagon eloket...

Quercus a favágó 2015.02.03. 17:45:25

@kardio1:

Az az érdekes, hogy amikor az MSZP-SZDSZ páros nyert, nem volt érdekes, hányan mentek el szavazni. Az demokratikus választás volt. Mert ugye a liberósok olyan tiszták, mint a ma született bárány.

Hari Seldon 2 2015.02.03. 17:45:37

@dradix [freibürger]:
Vigyázz! Ezért a Mordor-ért kaptam én is már.
Az viszont igaz, hogy amióta kint élünk egyre kevésbé izgatom fel magam a magyarországi dolgokon. (na, jó, időnként igen, de már meg sem közelíti akár az egy évvel ezelőttit)

jogalany 2015.02.03. 17:47:29

@Babette .:
Én mérnök vok, sőt 2 szak után szakmérnök és utána nem lopott doktori (nem vok én smittelő, nem is nyertem a lottón 3,5 milliárdot mint Ő) és tanúsíthatom, az egyetemen, egyiken sem egyszer sem volt téma a csoportban a majdani jövedelem, a pénz. Voltam kórházban, és a nagyvizit alatt a rezidensek, végzősök az ajtóban röhögcséltek, a betegségek és a főorvosi konzílium nem is érdekelte Őket. Ők, a rezidensek nem tudást akartak szerezni, hanem csak papírt, hogy kereshessenek.
De mondok mást: A mérnök képzőkben rendszeresen hallod a Tv.kben is, hogy levegős autót alkottak, hogy napneregiával működő járművet szerkesztettek, hogy úk széerőmű modellel álltak elő, hogy olyan vegyületet állítottak elő mely jobb, mint a super addigi, stb. Természetesen minden ilyen csoport mögött volt és van egy tanár egy proff, aki segít nekik. De ettől még hajtja őket az alkotni akarás, orvos tanoncok közt egy sincs ilyen, mert Őket már az első évfolyamban is a magas jövedelem izgatja és nem a tudás, egyik sem megy a proff után, hogy szeretnék segíteni a kutatásban, ingyen, hogy tanulhassak.
Amikor építkeztem, elmentem egy üveges kisiparoshoz, és kértem engedje meg, hogy takarítsak nála, hogy segíthessek neki, nem pénzért, hanem hogy elleshessem a szakmai fogásokat, hogy a ház üveges munkáit magam, költség takarékosan csinálhassam meg. Megengedte. Mutass egy orvostan hallgatót mely ilyent tenne. Nincs, mert ők csakis a pénzért lettek orvostanhallgatók.

jogalany 2015.02.03. 17:47:29

@danpress:
Akik így tesznek, nem kár értük, még olcsón is sikerült megszabadulni tőlük.

jogalany 2015.02.03. 17:47:30

@snygg panda:
Igen, igen. A magyar viszonyoknak megfelelően többet keresnek arányosan többet, mint a magyar munkás, közhivatalnok, kereskedelmi eladó, vagy mérnök. De ők annyit akarnak keresni, amennyit az angol, francia orvos, de ott a mérnök, a munkás , a kereskedelmi eladó, a közhivatalnok is többet keres mint a magyar. Persze a megélhetési költségek is magasabbak, de nem mindenben, pl. a kereskedelmi árak, élelmiszer, butor, még az autó is egyeznek, csak a lakás, az ingatlanárak magasabbak jóval mint nálunk. Ez viszont a nyugat kizsákmányolásának a következménye, hogy az egyező árak beszivárogtak, bejött a tőke, a jövedelmek maradtak. De ez mindenkit sújt nemcsak az orvosokat. Az én házi orvosom majd két milliót kap csak az állam fejpénz alapból, + paraszolvencia. cserébe ne4m ismeri fel a betegségek egy részét amitől a kórházak is hülledeznek, rossz gyógyszereket ír fel, mentő viszi el éjszaka a pácienst, aki szólni mer jogaiért megkapja, el lehet menni másik orvoshoz, mintha nem tudná, már nem köteles más orvos engem elvállalni, és elfelejti hogy neki ellátási kötelezettséáge van, de megszívatja a beteget, mert mindig kifelejt egy -két gyógyszert a felírásból, mehetsz vissza újra 3 órát sorba űlni másnap.
Az baj, hogy a hatalom bürokrata módon gondolkodik és nem a beteg fejével, mert elvileg a betegért van az egész, az orvos is. Ha a beteg megöli az orvost skandallum, ha az orvos megöli a beteget, az csak kockázati tényező, és szinte soha nem lehet rájuk bizonyítani. Még egy orvos sem kapott komoly büntetést halált okozó tévedéséért. mint a politikusok, meg az ügyvédek, meg a birók, nem felelösek a munkájukért, nem felelősek az általuk okozott nyomorért, a tönkre ment életekért.
De ezek és a bürokrácia csak az orvosok fizetéséről beszél, a felelösségűkről sohasem. Pedig illene már végre.

Határátkelő 2015.02.03. 17:49:27

@jogalany: "orvos tanoncok közt egy sincs ilyen, mert Őket már az első évfolyamban is a magas jövedelem izgatja és nem a tudás, egyik sem megy a proff után, hogy szeretnék segíteni a kutatásban, ingyen, hogy tanulhassak."

No ezt ugyan honnan tudod? Hogyan írhatod le, hogy "egy sincs köztük ilyen"??? Mindet ismered? Ne haragudj, de ez őrületes demagógia.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.03. 18:00:55

@jogalany:
pedig bezzeg megmutathatná, hogyan kell fogat húzni meg vakbelet operálni, meg szívátültetést csinálni, akkor magad is megcsinálhatnád otthon.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.03. 18:01:47

@Határátkelő: látta a szemükben, amikor nevettek.
igen, mindet.

kék madár 2015.02.03. 18:36:17

@danpress: ha ezt en irtam volna, meg negativabb lett volna. Megirom azt is miert. Nem azert szidom az orszagot mert jol esik. Egyaltalan nem esik jol. Minden szempontbol jobb lenne, ha nem lenne miert szidni.
Egy par ok, hogy miert lenne jobb:
Hazakoltoznek - minden nap megtudnam simogatni anyam arcat.
Az otthon maradott ismeroseim nem nyomorognanak
Tobbet talalkoznek a barataimmal
Eljarnek nagy csaladi ebedekre
Tovabb epitenem, szepitenem azt a varost amitol annyit kaptam es amiert annyit kuzdottem
Minden nap eltoltene a buszkeseg, hogy a vilag legszebb varosaban elhetek.

Ehelyett az maradt, mintha egy bunozo gyilkos banda kirabolta es leromobolta volna a házamat, megeroszakolta volna a csaladom notagjait, es kozben a pofamba rohogne, hogy nekem igy foldonfutokent es szenne alazott senkikent minden jobban teljesit, es elvezzem. Ezt tettek az elozo kormanyok es legfokepp a Fidesz. Ezert szidnam hatralevo eletemben az orszag egy reszet: tonkretettek egy evtizedem es a rokonaim, barataim maradek eletet, es soha nem fognak felelni erte. Ok elnek es lopnak tovabbra is szabadon, amig a lakossag 90%-a nyomorog a fele pedig raadasul meg ehezik is.

kardio1 2015.02.03. 19:09:32

@QUERCUS: Igaz.
@Hari Seldon 2: Es a francia dolgokon felizgatod màr magad? Ha még nem, nem kötôdsz még eléggé ide.

kardio1 2015.02.03. 19:12:14

@jogalany: Itt a bùtor, az auto és az élelmiszer is dràgàbb, mint Magyarorszàgon volt.

négyzet 2015.02.03. 19:32:37

Megmosolyogtató azért valamelyest az a vehemencia, ami ebből a posztból áradt.

Mrs. Clayton 2015.02.03. 19:39:15

@Babette .: aha :-) a lanyom szerint el fogom ronta a szalagavatos lanyok baljat, mert elvonom roluk a figyelmet, de ez is a terv :-D

Zoltan Hazafi 2015.02.03. 20:24:18

@Zka: Én is csodálkoztam rajta. Ha nem az a srác mondta volna, aki... azt mondtam volna: összeesküvés-elmélet. Azt meg nem tudjuk, mennyi-mennyi (hatalmi) alku van a háttérben. Csak csodálkozunk, hogy: mért az lett a belügyminiszter, aki (ugye, nem kell kommentár, miért?)... vagy: mért van még Gyurcsány ex-kormányfő szabadlábon (amikor annyira elszámoltatást akartak a frissen feljött Orbánék)? Miért éppen Orbán titkosította 85 évre a többnyire Horn ideje alatt lezajlott Olajügyeket (amikor annyi szocialistát tehetett volna rács mögé akkor, amennyit nem szégyell)?

Zoltan Hazafi 2015.02.03. 20:24:19

@montroyal ( CAN qc): A termosznak nem kell tudnia, hogy tél van, vagy nyár... elég, ha a gazdája tudja. Ő csak teljesíti azt a feladatot, hogy nem engedi (gyorsan) "egymáshoz közeledni" a hideget és a meleget. Nagyobb találmány az ember szája, amely hideget is tud fújni, és meleget is. Erre semmilyen más gerinces (állat) nem képes.

2015.02.03. 20:25:19

@jogalany:
Biztos volt saját rossz tapasztalatod, így megértem, hogy ki vagy akadva a fiatal orvosokra. Tudnék mesélni én is belső infókat, hogy mennyi alkalmatlan és buta ember végzi el az orvosi egyetemet. Igen, mert elvégzi. Hogy hány "baki" történik a kórházakban, amiből nem lesz semmilyen ügy. Hogy hány olyan van köztük, aki már üzletszerűen ad reményt a rokonoknak és beszéli rá őket az amúgy menthetetlen beteg operációjára, mert azért legombolhat róluk pár százezret. És hasonlók.

Ők sem tökéletesek, de alkalmatlan és aljas emberek bármelyik szakmába, bármelyik munkahelyre kerülhetnek.

Itt most inkább azon van a hangsúly, hogy ha Mo-n más lenne a rendszer, tehát átlátható, jól szervezett, és jól fizetett, akkor talán nem süllyednénk ilyen mély szintekre.

Az orvosokra vonatkozó kijelentésed szerintem nem lehet általános. Az én ismerőseim nagy része kapásból nem ilyen.

Csak még egy megjegyzés: mi viszonylag jól éltünk otthon, jó állásunk volt, bár elég sokat dolgoztunk érte. Sokkal inkább a szinte már elviselhetetlen körülmények miatt jöttünk el (amikre a posztoló is kitért), nem annyira az anyagiak miatt. Az már csak hab volt a tortán.

Igaz Barát 2015.02.03. 20:42:17

@Zoltan Hazafi: Télen is meg nyáron is szoktam használni. Most például van benn két dl kávé és három gombóc fagyi. :)

2015.02.03. 21:21:31

@adg [Au, Darwin]: Kezded érezni, jól van. :) ;)

2015.02.03. 21:23:28

@Novák Aircraft Ferencné: "Miért képzünk állami pénzen orvosokat, ha úgyis dobbantanak nyugatra az első adandó alkalommal??"

Miért képez ki az állam egyáltalán bárkit is? :D Úgyis csak rabszolgának kellesz. Egyszerűbb lenne visszavezetni a földes úr/jobbágyság intézményét. :)

2015.02.03. 21:29:56

@Babette .: Egyik nagybátyám közmunkás "főnök", ő annyit kap kézhez...

2015.02.03. 21:32:11

@Babette .: Erre nem tudok mit mondani.

2015.02.03. 21:35:00

@danpress: "az nem szimpatikus, mikor arról szól, hogy de szar nektek otthon."

Elmondják, hogy nekik milyen szar volt otthon. Majd pedig leírják azokat a dolgokat, amiket mindenki lát és hall, ha nem süket és vak. Utána pedig megjelenik valaki, aki kötelességének érzi, hogy megvédje a mundér becsületét, jelen helyzetben az országot. Amúgy meglepő módon arról van szó, amiről a poszt szólt. Ha holnap kamcsatkáról fognak írni posztot, akkor az lesz a téma. Tényleg nem értem, hogy miért fáj egyeseknek ennyire az igazság, és miért veszik magukra a jogos kritikát.

2015.02.03. 21:40:48

@Babette .: Inkább az lenne az érdekes, hogy vidéken miért nincsen munka.

kardio1 2015.02.03. 21:47:48

@Philosoraptor: Hogy halad a külföldi projekted? Jàrsz most angoloràkra, vagy màr jol beszélsz angolul?

tanato 2015.02.03. 22:14:37

@kardio1: Így van,a magyar fiatal orvoskutatók éppen hogy nagyon is jól állnak nemzetközi szinten,sokan tanítanak pl. nyugati egyetemeken is.De ezt ugye a kommentelő nem érzékeli,csak gyakorló orvosokat látja.Na meg a legalább 40 éves orvosellenes médiakampány is megtette a magáét.

kardio1 2015.02.03. 22:19:23

@tanato: Hàt igen. Könnyû demagognak lenni...

Zoltan Hazafi 2015.02.03. 23:45:07

@Igaz Barát: És jól elvannak együtt ott, össze sem vesznek. Nem úgy, mint itt a maradás- és kivándorlás pártiak. :-)
Itt mindenki bevándorló volt egyszer. Vannak itt irániak (jászok vagy más néven alánok), kunok, stb. Az Ázsiából jövők (azt hiszem, nincs már belőlük senki) is egy heterogén banda volt, nagy részük valamilyen török nyelvet beszélt, és csak a kisebbség magyart. Maradt itt az oszmán törökökből, oroszokból is. Ha jön valaki, jön. Ha elmegy - menjen békével. Az meg egy más dolog, hogy a bevándorló ősökkel rendelkező Miniszterelnök úr mond egy ronda bevándorlás-ellenes dumát ott, ahol szintén mindenki bevándorló...(arab, francia, breton). Silány politikusi, hatalmi elit van itt, nem várható el tőle, hogy okos legyen, hogy polgárbarát, jól élhető országot csináljon. Egy rétegnek kedvezni akar, aki a bázisát képezi, a többi meg mehet a levesbe - meg külföldre.

2015.02.03. 23:45:32

@kardio1: Járok, és fogok is még járni jó sokat. :)

Herr Géza 2015.02.03. 23:58:47

@Hari Seldon 2: Csak 25 km-rel odébb, Bad Urach ha mond valamit.... Ott már "megfizethető" a telek, mert távolabb van Stuttgarttól, mint a mostani falunk. Viszont az már a Schwäbische Alb, 732 m magasan lesz a nappali padlója... :D

Mr Long 2015.02.04. 07:04:08

@Herr Géza: Oszt korlat lesz a szelen? Egy ilyen szep emberert, mint te kar lenne, ha akkorat esne! :)

Mr Long 2015.02.04. 07:06:40

Kulonben az eredeti poszthoz hozzaszolva, miert faj valakinek, hogy mas mashova akar koltozni? A posztolo csak versenyszeru idiota, delegalabb sok nyelven es magas szinten kepes elmondani...

Hilda Maya Hosszú 2015.02.04. 13:21:23

Én csak sok szerencsét kívánnék a post írójának, és egyet tudok érteni vele. A saját családomban, ismeretségi körömben is pontosan ezt látom. Van orvos ismerősöm (40+), és ha neki is a fizetéséből kellene megélnie, éhen halna a gyerekeivel együtt. Rengeteget dolgozik, és havonta több külföldi előadást tart, amivel kiegészíti a jövedelmét.
A többi hozzászólásban olvastam 1-2 dolgot. A nyugdíj miatt nem kell izgulni, mert bár már én sem vagyok fiatal, nekem sem lesz nyugdíjam, mert eltapsolta az adott kormány. Nagyon sok ember nem azért megy külföldre, mert a pénz hajtja, hanem inkább azért, mert ÉLNI akar, a szó szoros értelmében. Itt csak vegetálni és depressziósnak lenni lehet, ha nem egy jómódú családból származik valaki.

négyzet 2015.02.04. 16:10:05

@Babette .: @Philosoraptor: többféle közmunkás bér van, és ez is emelkedik évente valamennyit. A nettó 47 ezer az elején volt.
Most ezek vannak (ezek bruttó összegek, a "garantált" bért akkor alkalmazzák, ha valakit szakmáján belül szakképzettként közfoglalkoztatnak.) www.hrportal.hu/c/kozmunkaber-2015-20150115.html

jogalany 2015.02.04. 19:14:47

@Novák Aircraft Ferencné:
Egyet értek. Nem szabad a közpénzből képezni orvosokat, mert úgyis kimennek. Fizessék ki az utolsó karjcárig a képzést és menjenek. És be kell fejezni az egyetemi képzések közpénzből finanszizozását. Vegyenek fel hitelt, mint amerikában és a saját életét is Ő fedezze.

jogalany 2015.02.04. 19:15:13

@Határátkelő:
Ismerek néhányat és mondhatom az orvostanhallgatók mind olyanok amilyenek leírtam az elébb. Pénzéhes, az emberi lényt nem becsülő, a szakma fejlődése iránt érzéketlen hallgatók.

adg 2015.02.05. 00:28:48

@jogalany: "Egyet értek. Nem szabad a közpénzből képezni orvosokat, mert úgyis kimennek. Fizessék ki az utolsó karjcárig a képzést és menjenek. És be kell fejezni az egyetemi képzések közpénzből finanszizozását. Vegyenek fel hitelt, mint amerikában és a saját életét is Ő fedezze. "

Pontosan. De akkor ne alljunk meg itt, ne fizessunk szinte semmit kozpenzbol, es csokkentsuk le az adokat minimalisra, mint amerikaban.
Ne legyen tb, fizesse mindenki a gyogyitasat, ne legyen ingyen tanulas, ingyen semmi. Ne legyen nyugdij sem, gondoskodjon mindenki magarol, aki nem kepes, az meg dogoljon meg. Ne tamogassuk a tomegkozlekedest sem, nem kell rokkantnyugdij, semmi.
Ne vegezzunk fel munkat, kar lenne csak az orvosokat kiemelni.
Legyen minden maximalisan piaci alapu, a piac altal szabalyozott. Az mindenkeppen sokkal-sokkal job lenne.

Apropo, mi van akkor, ha egy mernok megy kulfoldre. Vagy egy nem egyetemet vegzett, pl asztalos, villanyszerelo, vadakat terelo juhasz, uveggolyo. Ugye az asztalos kikepzese is a TE adodbol tortenik. Aztan keresett szakma nyugaton. Cseszek meg azok is, vegyen fel mindnki hitelt minden tanulasra. Mar az ovira is, nehogy 7 evesen a szuleivel kulfoldre koltozzon, es akkor hiaba fizetted a TE adodbol az ovit.

Vagy ha egy orokke munkanelkuli, eleteben segelyen elo megy kuldfoldre, az meg kapjon penzt, hiszen jol jarnak az adofizetok, ha elmegy verge, nem eloskodik a TE adodon.

Az egyebkent megvan, hogy az egyetemista szulei valoszinuleg dolgoznak, igy ok is fizetnek adot, nem csak TE? Sot, aki 60 evesen kipurcan, az egesz eleteben fizetett nyugdijjarulekot, aztan megsem fog kapni, mig az o befizeteseibol mas kapott nyugdijat.

stb, stb....

jogalany 2015.02.05. 09:58:47

@adg [Au, Darwin]:
Én is dolgoztam mérnökként nyugaton, mint egy magyar cég alkalmazottja, és volt ország ahova nagyon csábítottak. A magyar cégnek fizették a munkámat és én a magyar cégtől kaptam a fizut a napidíjat. Jól kerestem. Mert így is lehet, nézd csak meg az amerikai egyetemeket, vagy sportolóként kapsz ingyen oktatást, vagy nagyon jó tanuló vagy, mindenki más fizet, és eltartásáról is maguk gondoskodnak. És mükődik az amerikai gazdaság. Ott is van TB, de nem kötelező és akinek van, annak vagy a cége fizeti vagy maga fizeti. És a TB költségtérítés is sávos, amennyit fizetnek annak arányában van biztosítás. És működik. Meghagyja az állam a döntés jogát , a saját életed irányításának jogát a polgárnak, nem szólnak bele melyik nap akar vásárolni... stb. Nálunk kontra szelekció van, fizetjük az orvos képzést miközben abból a pénzből jó fizetést kaphatnának, aki meg itt nem talál orvosi állást az mehet bármerre. Az állam dolga nem az amit itt sokan gondolnak, mint Te is soroltál. Az adófizetők pénzén képeztetik magukat, óbégatnak, hogy kevés a pénzük, de nem törödnek a beteg óbégatásval, hogy fáj, nagyon rosszul vagyok, érzéketlenek a betegre. Ezeknek csak a pénz számít a szakma már a legkevésbé. Bemész egy kórházba és rászánsz pár órát és tudni fogod, hogy a papíron bent lévő orvosokból egy része hiányzik, és azt is melyik orvosnak milyen autója van, hát több a mercedes, mint a merci kiállitáson. Szakértők (állami) szerint 80 milliárd a kenő-, a csúszó-, a korrupciós pénz, a paraszolvencia. A politikusokon és az ügyvédeken kivűl sehol nincs ennyi fekete (zsebbe, adó nélkül) pénz a magyar társadalomban.
Talán nem véletlen, ha ehhez hozzáveszed a színészeket és azt mondod, ezeknek a gyermekei választják legtöbben a szülők foglakozását. Hát csak fizessék ki ezek mind a képzésüket fillérre.

adg 2015.02.05. 11:18:21

@jogalany: mondjuk, hogy nem ertek egyet veled. Szerintem az lenne a helyes, ha elindulnanak mo-n is a fizetesek kicsit lenduletesebben felfele.
Minden teren. Igy akik a megelhetes erdekeben mennek csak kulfildre, azok maradnanak nagyobb szamban.

Kar kiragadni ket szakmat. Semmi kulonbseg, egy mernok kikepzese olcsobb ugyan, talan, de milyen alapon lehetne azt mondani, hogy az orvosin fizetni kell, a bme-n meg nem. Vagy mindenki, vagy senki. Vannak mas szakmak is, ahol igen magas a kivandorlok aranya.

Abban van racio, hogy teljesen szunjon meg az ingyenes felsooktatas, es legyenek mindenfele osztondijak, amibol a tehetsegesek tudjak fizetni a kepzest, a tobbi meg megoldja maskepp.
De miert fizesse az allam akkor a pek kepzeset?
Atlagban egy felsofoku vegzettsegu tobb adot fizet, ha ugy nezzuk visszafizeti a kepzese koltseget o is.

Ami altalanositast meg irtal az orvosokrol es a szineszekrol, az, hat minimum tulzas. Van egy csomo orvos, ahol eselytelen a halapenz. Ki ad halapenzt egy patologusnak, vagy egy rtg orvosnak. Stb.
Amugy en tokre elegedett voltam a legtobb orvossal, akivel osszehozott a fene. Szerencsere a legkomolyabb talalkozas eddig egy servmutet volt, semmi gondom nem volt a szemelyzettel.
A szineszt nem is ertem...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása