oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 29. 06:45,  Mese felnőtteknek 351 komment

2015. január 29. 06:45 Határátkelő

Mese felnőtteknek

Hol volt, hol nem volt – kezdődik a mai poszt, de ha végigolvassátok, rájöttök majd, hogy nem mese, hanem kőkemény írás Hófehérkéé (természetesen nem véletlen, hogy ezt a nevet választotta, miként a meseformátum sem). Nem akarok megelőlegezni semmit, de annyit elöljáróban mondhatok, nekem nagyon tetszett a történet, remélem, nektek is fog.

muto.jpeg

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két ország. Az egyiket úgy hívták, Szürkepala ország, a másikat meg úgy, hogy Csillámország. Egy fényes híd kötötte össze őket.

Szürkepala országban élt egy kislány, aki hófehérkének tanult egy négy éves szakközépiskolában. Tudta, hogy ha elkezd dolgozni, akkor fehér ruhát kap, és segíteni fog az embereken.

A negyedik év vége felé elkezdték mondogatni neki, hogy milyen jól tanul, hogy milyen okos, menjen hát egyetemre és legyen belőle Nagy Fehér Isten, akkor élet és halál ura lesz, és még többet tud majd segíteni.

De a kis Hófehérkének nem tetszett az a hatalmas felelősség. Nem akart dönteni életről és halálról, így mindenki nagy csalódására elkezdett Hófehérkeként dolgozni a többi hófehérkével.

A földig érő tekercs

Az első nap kapott egy opálosan csillogó fehér tükröt és azt mondták neki: ez egy nagyon nehéz és stresszes szakma, ha valami bajod van, kérdezd a tükröt és ő segíteni fog. Ezek után megkapta a napi teendőit egy tekercsen. Boldogan nyitotta ki, de a tekercs a földig ért. Leste a másik tekercsét, de bizony az összes a földig ért.

Ekkor megkérdezte a többi hófehérkét: Ez olyan sok feladat, nem fér bele nyolc órába. Most mit tegyek? És a többiek azt válaszolták: oltsál tüzet. Tudod, hogy kell? Fontossági sorrendet állítasz fel és ez alapján kezded el végezni a feladataidat.

El is kezdte. Összeállította az infúziókat. Az egyik pillanatban arra gondolt, gyorsabban, gyorsabban még nagyon sok munka van, a másik pillanatban meg arra gondolt lassabban, lassabban, nem hibázhatsz, itt nincs játszd újra gomb.

A nap végére nagyon elfáradt, a sok járkálás, a sok beteg ember, akiknek látta a szenvedését, a stressz, hogy mindent meg tudjon csinálni, teljesen kimerítették. Este elővette a tükrét és azt mondta neki: Ez szörnyű volt. A tükör pedig azt válaszolta: Miért csinálod? Hát hogy segítsek az embereken. És segítettél? Igen. Akkor mostantól ez lesz a védőmantrád, amíg ebben hiszel, ki fogsz bírni mindent.

Egy nap, mikor Hófehérke bejött reggel és látta a vérvételre váró, kabátban gubbasztó, magukba roskadt betegeket ülni a padon, a következő dologra lett figyelmes.

A fájós lábú, fújtató banya kicsapta az ajtót és elkezdett kiabálni: „Miért van még mindenki kabátban? Nem vérvételre várnak? Mégis mit gondolnak, hogy kabáton keresztül fogom megszúrni magukat? Tudják, mennyi idő, mire mindenki elkezdi levenni a kabátját egyenként, amikor szúrni akarom? Estig sem végzünk. Igazán gondolkodhatnának!” - azzal becsapta az ajtót.

Hófehérke, bár tudta, hogy a banya igazat mondott, sőt azt is tudta, hogy azért rosszkedvű, mert fáj a lába, mert a hónap végén a közértben azt számolja, hogy kalácsra már nem futja, csak zsömlére, mert már alig hisz a mantrájában... azért sajnálta, hogy ez történt, és nem tudott mit mondani, úgyhogy inkább csendben tovább ment.

Teltek-múltak a napok. Hófehérke okos volt és szeretett volna tovább fejlődni, halotta hogy van egy munka melletti iskola, amivel szak-hófehérkévé válhat. Meg is kérdezte, hol kell jelentkezni. Elmondták neki, hogy a jelentkezést a nagy mágusok intézi az irodaszinten.

Van köztük hófehérke is, ők olyan ügyesek, hogy zsonglőrként osztják ki a betegeknek a helyeket, mindig be tudnak szúrni egy beteget vizsgálatra, mindig találnak egy üres ágyat, és lehetetlennek tűnő feladatokat oldanak meg semmiből, mert a gonosz Nagy Úr szinte semmi pénzt nem ad nekik. De hát ezért, mágusok, mert ők igazán tudnak varázsolni.

A zöldikék

Hófehérke fel is ment és bekopogott. Egy mágus nyitott ajtót, meghallgatta a kérést és mindent elintézett. Egy évre rá Hófehérke megkapta a „szak” címet. Közben látta, hogy itt nem csak fehérkék, hanem zöldikék is dolgoznak a műtő nevű helyen, egyszer járt is ott és nagyon tetszett neki, úgy gondolta ott szeretne dolgozni. De a zöldikévé válás nem volt egyszerű.

Először tanulózöldikének kellett lennie egy évet a műtőben, majd elmehetett a zöldikeképző iskolába a második évben. Így 7 év tanulás után zöldike lett, kapott zöldruhát meg egy zöld tükröt és elkezdett dolgozni.

Reggel 7-kor gyorsan evett meg ivott valamit, és reménykedett, hogy ki fog tartani egész nap. 7.30 kor megmosta a kezeit és onnantól kezdve két-három órán keresztül nem vakarhatta meg az orrát, ha viszketett, nem ihatott vizet, ha szomjas volt, nem ehetett, ha éhes volt, nem mehetett WC-re, ki kellett bírnia.

De fiatal volt és egészséges, és ezt vállalta azért, hogy az emberek meggyógyulhassanak. Aztán volt 10 perc szünete, és minden kezdődött elölről, aztán volt 10 perc szünete, és még megcsináljuk felkiáltással elkezdték a harmadik három órás műtétet.

Zöldike tudta, hogy a műtét vége túlnyúlik a munkaidején, de reménykedett, mert volt ügyeletes, aki majd jön és megmenti. De hiába várta, mert csak egy ügyeletes volt és három asztalon operáltak túlórában, így néha ő volt a szerencsés, aki hazamehetett, de nagyon sokszor nem.

Amikor ő volt az ügyeletes, reggel elkezdett dolgozni, majd fél négykor (ha éppen nem a saját túlnyúló műtétjében volt) elkezdett rohangálni, mint pók a falon, hogy akkor most kit is váltson le, mert ez a műtét hosszabb, de a másiknak meg gyereke van...

Végül megegyeztek, hogy ki megy, és ki marad, és beállt a műtétbe, majd a következőbe és a következőbe, ha szerencséje volt, akkor csak hajnal 2-ig, ha nem, akkor reggel a műtőből váltották le. De hát fiatal volt bírta.

Minden héten egy nap ügyelet, plusz egy hétvége egy hónapban. Ha összeadta a havi munkaóráit, rájött, hogy négy hét alatt hat hetet dolgozott, és ezért már olyan sok pénzt kapott, hogy éppen kitartott a következő fizetésig. Járta a boltokat és új cipőről, TV-ről, laptopról álmodott, de ezek elérhetetlen távolságban voltak tőle.

Kezdett kimerülni, egyszer szóvá tette a Nagy Fehér Isteneknek hogy ő is ember és szeretne hazamenni. Mire azt válaszolták: nyugodtan, de előtte menjen ki a beteghez, akit épp most akarunk elkezdeni. Semmi komoly, nem életveszélyes, csak valami tumor nő a hasában és jó lenne minél előbb megcsinálni.

Menjen ki hozzá, nézzen a szemébe és mondja meg neki, hogy azért nem lesz meg operálva, mert maga bedobta a törölközőt, sőt holnap is bedobja és haza megy fél négykor, így holnap sem lesz megoperálva, majd tárja szét a karjait és mondja azt, nem tudom, mikor fogják megoperálni. Zöldike persze nem ment ki, inkább összeszorította a fogát és soha többet nem szólt, csak a mantráját mondogatta magában. Azért vagyok itt, hogy segítsek, azért...

Összepakolt és elindult

De ez egy idő után már nem volt elég, már nagyon fáradt volt és szeretett volna emberhez méltó módon élni, hallott híreket hogy Csillámországban hiány van zöldikékből. Sőt azt is hallotta, hogy mennyivel jobb ott élni, így hát egy nap összepakolt és elindult.

Ahogy átért a hídon, észrevette, hogy a fű zöldebb, ezt kedvező jelnek tartotta, továbbment hát. Egyszer csak eljutott egy gyönyörű szép kastélyhoz. Kérdezett mindenkit, mi ez? Azt válaszolták, ez a mi kórházunk. Na, megérkeztem.

Bement, és megmondta, hogy ő egy zöldike, egyből tárt karokkal várták, végigvezették a hosszú folyosókon, ahol mosolygó fehérruhásokat látott. Elmondták neki, hogy Csillámországban 20 évvel ezelőtt nagyon elszaporodtak a Nagy Fehér Istenek, és ez azzal fenyegetett, hogy nem mindegyiknek jut munka, az viszont szörnyűség lett volna, hiszen Istenek voltak. Ezért 20 évvel ezelőtt lecsökkentették az Isten-képzést.

Ennek az lett a következménye, hogy most óriási hiány van belőlük, de ne féljen semmit, mert a hófehérkék 3 éves szakiskoláját gyorsan átnevezték főiskolának és most már 3 éves főiskolát végzett szakértő hófehérkék csapata tölt be olyan helyeket, ahol Isteneknek kéne lenniük, és minden szuperül működik.

Ezen Zöldike elgondolkodott: én 4+1 évet tanultam és nem mernék egy Isten helyett dönteni, de ők biztos valami különleges dolgot tanultak, bár az emberi anatómia ugyanaz, a betegségek ugyanazok, mi lehet az a több, amit ők tudnak?

Meg is kérdezte és megnyugtató választ kapott. Itt pszichológiát is tanulnak, meg hogy hogyan kell szépen beszélni a betegekkel, meg azt, hogy a betegnek mihez van joga, na de a legfontosabb az, hogy nekünk mihez van jogunk, nehogy valaki kihasználjon bennünket.

Árt a beteg biztonságának, ha lestrapált, agyonnyúzott hófehérkék dolgoznak, ezért itt senki sem hagyja magát, még szakszervezetekbe is tömörültünk és sok lúd disznót győz alapon elértük, hogy mindenhol műszak legyen, még a műtőkben is.

Ó, az nagyon sok ember, mondta Zöldike, ha valaki műszakot akar indítani, akkor a meglévő emberek dupláját kell venni minimum. Így igaz, ezért van rád szükség, jött a válasz.

Kékikévé kell válnod

Aztán már a műtőnél voltak. Kitárultak az ajtók és... minden kék volt. Zöldike kapott kék ruhát, csodapapucsot, amiben az állás lebegésnek tűnt, elmondták, hogy van reggeli ingyen, mindenkinek jár egy zsömle, meg sajt, meg vaj, meg tej, és kávé. Hogy 45 perccel tovább kell dolgozni, mivel az ebédszünetet le kell dolgozni, ami egyébként szent és sérthetetlen.

Hogy kap egy szolgálati lakást, persze nem ingyen, de a fizetéséből vígan ki tudja majd fizetni, csak egyetlen dolgot kértek: itt nem lehetsz tovább zöldike, most már kékikévé kell válnod, adunk is egy kék tükröt, ami segíteni fog, ha bajban vagy. Újdonsült Kékike mindent megígért és boldog volt.

Rögtön az első munkanapján elmaradt a második műtét, Kékike tengett-lengett a többiekkel és kérdezgette mi történt. Elmesélték neki, hogy azért maradt el a műtét, mert nincs elég hófehérke a fogadóosztályon, így egy hófehérkére már 5 beteg jutna négy helyett és ez tarthatatlan, veszélyezteti az ellátást.

Kékike próbálta felfogni a hallottakat, elvégre Szürkepala országban 8, 10, 20 betege van egy hófehérkének... de elmondták neki, hogy aggodalomra semmi ok, mert ez csak ma van, és már intézkednek, hogy a beteg hófehérke helyett valaki dolgozzon. Így is történt, másnap már két műtét volt.

Ekkor látta Kékike döbbenten, hogy itt csak egy Isten operál kékikével, nem kettő. Stresszelte is ezen magát rendesen, majd megkérdezte a tükrét, aki így válaszolt: Istenekből hiány van.

Az új mantra

Na de ha elkezd vérezni a beteg, hogyan tudom a műszert is adni, a szívót is fogni, meg a kampót is tartani, amikor csak két kezem van? Mire a tükör azt felelte: megoldják, megoldják. De kik oldják meg? Én állok ott! Ne stresszelj ezen mondta a tükör, te most már kékike vagy, gondolj magadra, mondok neked egy új mantrát: minden pontosan úgy jó, ahogyan van. Ha ezt hajtogatod, akkor jól fogod érezni magad itt minálunk. És úgy lett.

Mikor vérzett a beteg, gyorsan hívtak egy másik Istent. De az Istenek nagyon elfoglaltak voltak, így előfordult, hogy eltelt egy kis idő mire odaértek, addig szegény Kékikének háromszor kihullott a haja idegességében, de szerencsére soha sem történt nagyobb baj és mindenki életben maradt.

Kékike egy nap hallott suttogni egy igen hosszú műtétről, volt már ilyen, reggel 8-kor kezdték és este 10-kor fejezték be. De ez a mostani még annál is hosszabbnak ígérkezett, aztán láss csodát, fél négykor kivitték a beteget a műtőből.

Kékike megkérdezte: Ilyen hamar vége lett? Ó ugyan - jött a válasz - olyan hosszú hogy holnap reggelig tartana, de erre a műtétre most nincs két Isten, így az az egy holnap folytatja. Miiiii... ???? Igen, altatjuk egész éjszaka, mit vagy úgy oda, nem történik baja, túl fogja élni.

Kékike nem talált szavakat. Amikor a tükrét megkérdezte azt a választ kapta: Ha nincs Isten, akkor nincs Isten, olyan nehéz ezt megérteni? Ők is emberek, nekik is pihenniük kell. Na de hát... Nincs na de hát, te már kékike vagy, törődj a saját dolgoddal, mondtam már, itt nem a beteg az első, hanem te és az Istenek, mert ha ti jól érzitek magatokat, akkor a betegek is jól fogják érezni magukat. És Kékike megpróbálta elhinni.

Aztán új Istenek jöttek, fiatalok épp végeztek. Az öreg Isten meg mutogatta nekik az alapműtéteket talán kétszer, harmadszorra a fiatalka operált az öreg felügyelete alatt. Majd a végén vállveregetés közepette közölte az öreg Isten, hogy immár te is tudod ezt a műtétet, fiam. A következő alkalommal már csak a fiatal jött be.

Kékike érdeklődve figyelte, amint a fiatal Isten ismerkedik a műszerekkel, mert bizony nem tudta a nevüket. Na, vajon mi lesz ebből? Elkezdték a műtétet, Istenke makogott, mutogatott, fogalma sem volt, hogy mit is akar csinálni, de semmi vész, Kékike 20 év gyakorlattal a háta mögött végig segítette a fiatal Istent a műtéten.

Szerettek is Kékikével dolgozni, bár neki ez már nem tetszett annyira. Azon gondolkozott, hogy ha ezt a felelősséget akarta volna, akkor tanulhatott volna Istennek ő is. Már megint stresszelt, igen, gondolj arra, hogy minden úgy jó. ahogy van, mondd a mantrát!

Az összetört lélek

Aztán egy nap Kékike beteg lett. Tudta, hogy nagy a baj, szeretett volna egy Istennel beszélni. De Csillámországban ez nem így működött. A hároméves főiskolát végzett udvarias Hófehérkék döntötték el, hogy ki járulhat az Istenek színe elé, mert hát kevés van belőlük, kímélni kell őket.

Kékike egy igen távoli időpontot kapott. Mit tehetett, sírdogált és várt. Aztán eljött a nagy nap, és az Isten mindenféle vizsgálatot rendelt el. De mivel Csillámországban nem voltak mágusok, akik be tudták volna nyomni valahova, és lelkes rabszolgák sem voltak, akik túlórában „ez még belefér” felkiáltással meg tudták volna csinálni a vizsgálatot, ezért szegény Kékikének egy örökkévalóságot kellet várnia.

Teljesen legyengülve vánszorgott a vizsgálatra, de a remény még élt benne, mert a Nagy Fehér Isten most majd megtalálja a baját és meggyógyítja. De az Istenek kevesen voltak és nagyon sok dolguk volt, úgyhogy ez az Isten is csak félig végezte el a vizsgálatot így nem talált semmit.

Lehet, hogy gyanított valamit, de annak a kivizsgálására már nem volt ideje így a könnyebbik utat választva, elküldte Kékikét. Kékike teljesen a porba sújtva, haza vonszolta magát Szürkepala országba. Ott a lestrapált, lelkes személyzet pillanatok alatt meggyógyította Kékike testét.

De Kékikének a lelke is összetört.

Már nem volt képes lelkes rabszolgaként dolgozni Szürkepala országban, de Csillámország hamis csillogása sem tetszett már neki. Ott feküdt hát otthon, a lelkét gyógyítgatva és újraértékelte az életét, az értékrendjét, és az életcélját.”

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr27118801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.29. 19:18:07

@Babette .: En nem emlekszem :(. Hiaba, sosem voltam romantikus alkat, vagy csak rossz a memoriam. Azt tudom hogy januarban volt.

33621 2015.01.29. 19:20:27

@maxval bircaman szerkesztő: Ez teljesen természetes, hogy az ember pontosan emlékezik vissza ilyen eseményre ami végül is megváltoztatta a jövőjét. Én 1983 augusztus 6-án szombaton ismertem meg a feleségemet!

P.Elliot 2015.01.29. 19:23:43

@Mirjam2:
500 euro az nagyjabol 750 ezer forint korul van ugye? Hat az mar otthoni viszonylatban nagyon szep penz meg egy orvosnak is, nem? A hazastarsa ha lesz idovel is keres annyir hogy meglesz az 1 millio havonta kettojuknek. Amellett nem erdemes kulfoldre menni. En legalabbis nem mennek!

tanato 2015.01.29. 19:29:13

@33621: Igen tényleg jó lassú szám és éppen ezt fogtuk ki elsőre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.29. 19:29:29

@geegee: @Babette .:
Dehogyis.
Tökösnővérnek.
Nem tudtátok?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2015.01.29. 19:29:47

@geegee:nalunk ferfi infirmier et no infirmière... ha ez segit ..

rumitom 2015.01.29. 19:29:57

@33621: vazz, meg az evszamot sem tudom, nem hogy a napot. a korulmenyekre viszont legalabb emlekszem

tanato 2015.01.29. 19:30:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: valahogy így,de már Esban kirészletezte.

FutureFry 2015.01.29. 19:30:56

@NagyságosSodalisO [eng]: @techsup777: @London2009:
Slough az a hely ahol az "The Office" (az eredeti angol, a kiváló Ricky Gervais-szel) játszódik, ez alapján én sem vágynék oda...

FutureFry 2015.01.29. 19:31:47

@Sanz: A fenti kommentem neked is akart menni...

tanato 2015.01.29. 19:31:56

@P.Elliot: Nem 500 Euró aZ 150 ezer forint.

2015.01.29. 19:33:05

@P.Elliot: Lehet hogy en szamoltam rosszul. @esban: 150 ezer forintos netto fizetest emlegetett, en erre gondoltam hogy kb. 500 euro (havonta).

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 19:35:19

@esban:
1.nalunk a maximum a 6 elegtelen. Az meg megvan 2 felev alatt.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.29. 19:35:25

@P.Elliot: de folment az euro .. 500 euro wowo 750 ezer forint ...

**mimi** 2015.01.29. 19:36:51

@P.Elliot:
az csak 150 ezer Ft...saccperkábé

P.Elliot 2015.01.29. 19:38:40

@Mirjam2:
Na, megyek inni egy kavet, ma meg nem ittam mert kezdek hulyesegeket beszelni. Honnan is vettem hogy 500 euro 750 ezer forint? Nem tudom!

**mimi** 2015.01.29. 19:38:52

na most már tényleg mondjatok valamit erről a Sloughról!!!!!!!!!!!!
valaki..........:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 19:39:02

@diggerdriver: hat ezt nem hallottam meg kiabalni a folyoson...

tanato 2015.01.29. 19:39:30

@P.Elliot: Soka afrikai orvosunk van döntő többségében nálunk végzték az orvosit és ide nősültekDe jónéhányan már továbbálltak nyugatra családostul.meg még arab orvosunk van sok ugyanilyen felállásban.Egy részük szintén továbbállt,de van olyan is aki újra visszatért hozzánk a hazai /arab szíriai,líbiai,algériai/ helyzet miatt.Egypáran közülük Dubaiba mentek tovább a magyar családjukkal.

DieNanny CH 2015.01.29. 19:43:51

@P.Elliot:

500 euró az 150ezer Ft. 1 euró 300 Ft. (Vagyis, mostanában kicsit több.)

DieNanny CH 2015.01.29. 19:46:54

@tanato:

Arról van körülbelüli statisztikád, hogy mikor jött a legtöbb afrikai Mo-ra tanulni? Mármint, hogy inkább 30 éve volt az a sok, vagy mondjuk tavaly is jött 20 fő?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.29. 19:47:00

@**mimi**:
Slough jó hely az első angliai félévemet ott dolgoztam le.
Reggel háromnegyed négykor indultam és este nyolcra értem haza.
A teljes központját a könyvtár körül mi építettük át.
Nagyon szép egyedi buszpályaudvara van. A bevásárlóutcája is jó.

kepkezelo.com/images/971kym2zi7111g674r.jpg

kepkezelo.com/images/jgxs4og3hwkrnya3ptm.jpg

kepkezelo.com/images/5d1ce2qp7yptujiuo94h.jpg

kepkezelo.com/images/f5knh3q7jjo7g7o69i17.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.29. 19:49:22

@Babette .:
Nyeretlen kétéves vagy te még ehhez:))))))))))))))))))))))))))))

33621 2015.01.29. 19:51:54

@P.Elliot: Bebe@na ha 500 euró 750000Ft lenne! Jó lesz az 150000Ft nak is!

33621 2015.01.29. 19:53:34

@rumitom: Akkor legalább nem voltál tök részeg!

rezsöatya 2015.01.29. 19:54:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: pontosabban: 155,435.30 Ft (e pillanatban) :-)

tanato 2015.01.29. 19:59:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az államilag finanszírozott oktatásba a Kádár rendszer alatt jöttek sokan az un. baráti arab és afrikai kisebb részben dél amerikai és ázsiai országokból/mármint a szovjet rendszerrel kacsalódó országokból/Ők magyar nyelven végezték az egyetemeket itt nálunk egyéves nyelvi képzés után amit a Nemzetközi Előkészítő Intézetben kaptak.Budán.
Most viszont a fizetős orvosi karokon van sok afrikai,angol nyelvű képzésen,.Nyilván az első csoportból magyar nyelvtudásuk okán sokan ide házasodtak és itt maradtak..Innen a sok "vegyes" gyerek akik ma már felnőttek és időnként a médiában szerepelnek közülük mint műsorvezetők,énekesek ,zenészek stb.
A második csoportból nagyon kevesen maradnak itt végzés után csekély magyartudásuk és kevés magyar párkapcsolatuk miatt. miatt

Muscari 2015.01.29. 20:03:07

@Sanz: ja hogy maganyos vagy. Akkor inkabb egy ellenkezo nemu part kene talanod...

**mimi** 2015.01.29. 20:11:51

@diggerdriver:
köszönöm :))

a képek alapján teljesen rendben lévőnek tűnik...
az a templom meg nagyon szép!

esban 2015.01.29. 20:25:52

@Babette .: aha, 6 ev az alapkepzes, majd 3 ev szakorvosi kepzes, de ugye az alatt mar dolgozol. Es ugye + nehany ev ha sebesz akarsz lenni.

Netuddki. 2015.01.29. 20:26:00

Mindenhol szar, de legszarabb itthon.
Addig meg még valahogy elleszünk amíg nem húz el nyugatra minden orvos. Utána meg mi lesz? Darwini szelekció?
Kié a felelősség? Szerintem azé aki a szar eü fizetések mellett stadionokra szórja a pénzt...

Muscari 2015.01.29. 20:32:26

@Giddy Lamb: remelem ezt csak viccnek szantad...

Sanz 2015.01.29. 20:32:36

@Muscari: Hát... nem könnyű találni... de ezt már sokszor kiveséztük a blogon, hogy magyar lányoknak itt könnyebb a helyzete, más a pozíciójuk, mint egy fiúnak.

Lunacica 2015.01.29. 20:45:54

@QUERCUS: pont az iment olvastam. Nem tudom mit gondoljak.... hihetetlennek tunik. Bar az angolokat ismerve,fogalmazzunk igy erdekes szokasaik vanbak. A cegrol pedig az a velemenyem,hogy nem angolok voltak. Rosszindulatu vagyok?
Vannak koztunk akik tudnanak hozzaszolni.

Muscari 2015.01.29. 20:46:07

@geegee: tokos novernek :-) Ez halal komoly!

Muscari 2015.01.29. 20:59:58

@**mimi**: en meg nem jartam ott, de ezek utan nem is akarok :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 21:09:22

@Muscari: en ezt meg sosem hallottam megszolitaskent. Azt, hogy pl Csabi nover, azt igen.

Muscari 2015.01.29. 21:10:05

@blackhair-lady: figyi, kicsit korbeneztem de nem lattam semmi tul szornyusegeset. Lehet, hogy rossz helyen kerestem :-)
Nem egy posh kornyek, tele van raktarakkal meg hasonlokkal, de ilyen is van, ez egy sima utca: https://www.google.co.uk/maps/@51.506371,-0.58936,3a,75y,1.26h,69.82t/data=!3m4!1e1!3m2!1s1BNTvb9XMjwRtVUjyST55A!2e0

Bredpitt Monika 2015.01.29. 21:11:04

@Mme Seldon: Szia, még nem olvastam el a linked, de az jutott eszembe, hogy ma volt a hiradóban, hogy 2012 óta egyre kevesebb orvos hagyja el Mo-t. Akkor most ez is a Mo jobban teljesít szlogen lehet. Már írom a blogot itthonról. Most azon töröm a fejem, hogy lehetne valami jó gyerekorvost szerezni. Kifordultam a gyerekrendelőből két napja, annyian voltak a két órás rendelésre, hogy ott még az influenzát is elkapnánk. Üdv.

Muscari 2015.01.29. 21:14:04

@Babette .: megszolitaskent en sem, csak nonemu noverek emlegettek igy a himnemueket. Ha a megszolitas volt a kerdes, akkor bocs. Ahol apu fekudt, ott volt Zoli nover peldaul, ugyhogy valszeg ez az elfogadott

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 21:37:12

@EmyArn: Bizony, bizony! Ez is benne van .
@catnip cupcake: :-D Hát igen!!
@FutureFry: :-DD

Muscari 2015.01.29. 21:44:59

@QUERCUS: ez valami borzaszto! Az szinte biztos, hogy ezek az apolok nem beszelnek rendesen angolul, es/vagy minden kezdotoke nelkul indultak el. En eleve nem mennek Mo-rol kozvetiton keresztul. Ha kijon az ember es idosapolo akar lenni millio jobb hely kozul valogathat. Van ismerosom aki sok eve dolgozik bentlakasoskent es rengeteg penzt osszegyujtott mar. Igaz maganelete nincs, de ha majd abbahagyja, akkor lesz.

Szerintem egyertelmuen a kozvetito ceg a ludas, nyilvan elonytelen szerzodest is iratnak szegenyekkel ala, hogy pl a treningert fizetni kell, ha x idon belul kilep. Ilyen egyik helyen sem volt, ahol dolgoztam.

Csak azt tudom mondani, hogy nagyon alaposan le kell ellenorizni a ceget, ahova jeletkezik az ember.

Az mondjuk engem is elszomorit, hogy vannak kliensek, akik igy kihasznaljak az apolokat, de ez szinten reszben a ceg hibaja, mert nem varhatnanak el mast, mint ami a szerzodesben van. Masik reszben az is baj, ha az apolok nem mernek panaszkodni, felve attol, hogy elveszitik a munkat. Egy normalis cegnel ez nem fordulhatna elo.

Engem egyszer egy vak professzor(!) kliens elkezdett puszilgatni, hat azonnal rohantam az irodaba, a care manager hivta is es alaposan helyretette. Ha nem valtoztat a viselkedesen, akkor pedig szepen megkerik, hogy keressen egy masik ugynokseget.

Muscari 2015.01.29. 21:46:31

@QUERCUS: ment a valasz feljebb, csak valamiert nem zoldultel be.

**mimi** 2015.01.29. 21:47:29

@QUERCUS:
nekem új....bakker, nem semmi, miért nem lehet ezt a céget megnevezni?

**mimi** 2015.01.29. 21:50:08

@QUERCUS:
nekem új....hihetetlen...ez szörnyű, igaz lehet ???? miért nem lehet a céget megnevezni??

rezsöatya 2015.01.29. 21:52:05

@Lunacica: Van ilyen is, nem hihetetlen. Tapasztaltam. En ket evig voltam idosgondozo, lehet szerencsem volt. Bar jol korulneztem, angol ugynokseg, minosegi oktatas, vegzettseg. Tiszta csaladhoz kerultem, persze en is a maximumot nyujtottam. Mindenutt szerettek, megbecsultek. Volt privat kliensem is. Aztan egy masik ugynoksegnel beleszaladtam mindenbe, amibe csak lehetett. Viszont a paciensek itt is rajongtak ertem. Most mar a szakmamban dolgozom, nem vagyom vissza, de szep idoszakkent gondolok vissza. Hozzaallas kerdese (na meg nyelvtudas, elhivatottsag)

Muscari 2015.01.29. 22:02:05

@rezsöatya: milyen jo is azt hallani naponta tobbszor, hogy Darling, God bless you :-)

rezsöatya 2015.01.29. 22:02:44

@Babette .: hol van itt filler?

A harminc-szazad Forint az matematikailag is harminc-szazad Forint

Herr Géza 2015.01.29. 22:13:05

@33621: Hehe: 1979. június 19. - ill. Ismertem már korábban is, de akkor lettünk többek egy szimpla ismerősnél... :))))

SzZoole 2015.01.29. 22:32:49

@rezsöatya: fater szerintem @Lunacica: nagyon jol tudja,hogy min mentél keresztül míg care-kent dolgoztál,ugyanis O a nejem:)))

2015.01.29. 22:37:56

@NIKI LAURA: Miért jönne ide erdélyi? Gondolom, Romániában sem veti fel a pénz az embereket, de akkor már egy országgal arrébb megy, és fényévekre találja magát. Fizetésben, hozzáállásban, felszereltségben.

M. Péter 2015.01.29. 22:38:23

@catnip cupcake: A költő John Betjeman írta:
"Come friendly bombs and fall on Slough!
It isn't fit for humans now, "

rezsöatya 2015.01.29. 23:05:50

@Zoole[uk]: tudom, de gondolom, nem csak o, mas is olvassa a Hataratkelot... :-P

blackhairlady 2015.01.29. 23:12:22

@Muscari: ezek szerint jo belyre kerultel?:)

Muscari 2015.01.29. 23:44:45

@blackhair-lady: igen, szerencsére. Bár úgy ajánlotta egy volt kolléganőm, akivel egy ideig nem együtt főztük a kávét, ő ugyanennek a cégnek egy másik otthonában dolgozik.
Van, aki már 14 éve van a cégnél, mint carer, de akiket eddig kérdeztem, mind sok éve. Ez valamit jelent.
Jól is főznek, úgyhogy itt nehéz lesz lefogyni :-)

blackhairlady 2015.01.30. 00:04:24

@Muscari: igen, ez altalaban no jel:)
Ha elkoltoztok netan, akkor ez nem lesz tul messze?bar ha jo hely akkor gondolom szivesen utazol tobbet. Sok sikert!:)

Muscari 2015.01.30. 00:11:22

@blackhair-lady: koszi szepen. A koltozessel nem tudom, hogy mi lesz, most meg lehet, hogy kivarunk egy darabig.

Nalatok minden rendben?

a zajtó kzáródnak 2015.01.30. 01:10:04

@rezsöatya: ráadásul VAN fillér. ld. 9000/1946. (VII. 28.) ME rendelet
A filléres érmék bevonása nem érintette a fillér mint elszámolási egység létét.

2015.01.30. 01:10:11

@Giddy Lamb: És természetesen ez nem az ország szégyene, hanem az orvosé...

Beírhatnánk ide akkor az összes olyan embert, aki államin végezte el az egyetemet, majd pedig lelépett. Nem tudom, hogy miért pont őket emelted ki. :O

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 01:46:10

@rezsöatya: Óóóbzmg... :-)))))))))))))

És mint tudjuk, Raszputyin egy igazi lavmasin volt... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 01:49:14

@esban: Nem, öt év múlva disszidálnak...izé, helyet változtatnak a közös térben. :-))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 01:53:37

@Taxomükke: ...vagy földmunkás. :D Így kijön a rím is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 01:54:55

@Babette .: Az ápoló az mondjuk okés, azt el is felejtettem.De én istenbizony inkább fivért mondanék neki... :-)))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 02:07:04

@montroyal ( CAN qc): Na, akkor a fhanszia jobb ilyen szempontból...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 02:14:19

@Muscari: Igen, már Digger is említette... :D

vazzup 2015.01.30. 05:48:28

@Sanz: en olyankor elkezdek otthoni hireket olvasni, megint minden csillog, hirtelen...

tanato 2015.01.30. 08:29:47

@morsels: Köszi,jó szám ez is.

tanato 2015.01.30. 08:29:47

@morsels: Köszi,jó szám ez is.

tanato 2015.01.30. 08:40:37

@maxval bircaman szerkesztő: 444.hu/2015/01/29/a-bolgar-egeszsegugyi-miniszter-kikelt-a-ciganyok-ellen-miutan-egy-roma-csaladnal-megvertek-egy-mentoorvost-amiert-kesett/

Egy kis szines hazai neked,van benne egészségügy, cigánykérdés, pártpolitika meg Putyinék által pénzelt bolgár oroszbarát szatellitpárt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 09:03:54

@tanato:

Láttam tegnap. A cikk bulváros, szinte minden ki van benne forgatva. Ezért nem is szoktam a 444-t olvasni rendszeresen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.30. 09:10:59

ha már egészségügy, ha valaki horrort szeretne, a Bezzeganyán ma olyan cikk van, hogy Hollandiában hogyan küldték haza a nőt a már halott magzattal és abortusztablettával (ez az, amit Magyarországon lelőttek ugye), hogy intézze el magának.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 11:14:28

@NagyságosSodalisO [eng]: edzenie kell magat, ha nagy magyar anya akar lenni:-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.30. 11:16:50

@Babette .: persze, az a kérdés melyik akar lenni ? Nagy ? Nagy magyar ? Magyar anya ? Nagy magyar anya ? Nüansznyi különbségek vannak csak ! :-D

négyzet 2015.01.30. 18:13:03

@Dragonlady (now in Thailand): Szintén épp kismamaként azt mondom, jobb, ha nem igazán olvasol ilyeneket, mint Bezzeganya és társai, de ezt mondta a barátnőmnek a dokija is, miután egy csomó parát magára szedett internetes fórumokról. Persze csak tanács, mármint jótanácsnak szánt tanács, és ha nem húz le nagyon, akkor miért is ne olvasnád. Engem lehúztak az ilyen sztorik, mert az emberek szinte kizárólag a rossz élményeiket mesélik el, a horror szüléstörténeteket és hasonlókat.

empoftla 2015.01.30. 18:14:06

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, a 444 túl bulváros. Azok mellőzik, akik megbízható, komoly publikációkat akarnak olvasni (mint pl. az orosz nyelvű kirgiz lap: www.vb.kg, vagy a stluciatimes.com, Saint Luciá-ból)

négyzet 2015.01.30. 18:18:05

Nem tetszett a poszt :( Sem a stílusa, sem végülis az, amit mondani akart. Jó, hazajött, és itt az ismerős kollégák egyből benyomták várólista nélkül vizsgálatra, de ha nem egészségügyis vagy rokona nem az, akkor ezt csak a magánrendelésen teheti meg nem kevés pénzért Magyarországon is, és még az sem biztos, hogy meggyógyítják. Mert nem Istenek a dokik, hanem emberek, akiknek van egy szakmájuk, hivatásuk, és ők is hibáznak, mint mindenki más.
És hát valószínűleg nagyon helyes, hogy nem terhelik le úgy az orvosokat és általában az eü személyzetet, mint itthon. Az ügyelet 20. órájában már nem ugyanaz az ember. Van orvosismerősöm, aki külföldön dolgozik pont ezért, mert ő lelkiismeretesen szeretné végezni a munkáját és nem rabszolgaként, napi 60-80 beteget ellátva és egy osztályon egyedüli orvosként rohangálva.

Quercus a favágó 2015.01.30. 18:35:47

@tanato:

Doki. Olvasom, hogy egy hétvégi ügyeletre Angliában 100-150 fontos órabért is fizetnek. Azért az nem rossz.

a zajtó kzáródnak 2015.01.30. 19:31:01

@QUERCUS: egy jobb magyar orvos ennek többszörösét keresi havonta.

Giddy Lamb 2015.01.30. 19:31:01

@Dragonlady (now in Thailand): @négyzet: "Szintén épp kismamaként azt mondom, jobb, ha nem igazán olvasol ilyeneket, mint Bezzeganya és társai, de ezt mondta a barátnőmnek a dokija is, miután egy csomó parát magára szedett internetes fórumokról."

Eddig férfiként nem akartam hasonlót tanácsolni Neked mint Négyzet, de most már, hogy többen is uazt javasolták, talán elhiszed amit mondani szeretnék:
A magzat már 3 hónapos korában megérzi azt, ha boldog vagy, szomorú, vagy szorongsz, stb. Ezt saját példákkal is alá tudnám támasztani, de inkább figyelmedbe ajánlom Máté Gábor hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1t%C3%A9_G%C3%A1bor_%28orvos%29
egy idevágó előadását a 10:15 perctől mondottakra gondolok konkrétan
www.youtube.com/watch?v=66cYcSak6nE
Érdemes az egészet végighallgatni az újszülött egerekkel végzett endorfin-kiütési kísérlet is a témába vág.
Bocsánat, hogy egy ennyire személyes témában rád tukmálom a véleményemet.

2015.01.30. 19:41:33

@maxval bircaman szerkesztő: Már kérdezni akartam. Melyek azok az hírportálok, amik függetlenek? Léteznek egyáltalán olyanok?

tanato 2015.01.30. 21:35:55

@QUERCUS: Az nekünk már hihetetlen kategóriába tartozik.itt ha 3000 ft. óránként az már kiemelkedő,sürgősségi osztályokon időnként 5000-re is felmegy,de azért tényleg halálra dolgozod magad.

Warlimont 2015.01.31. 19:20:47

Színmagyarázat:
műtőszemélyzet Magyarországon mindenhol zöld színű ruhákban jár, a svédeknél meg kékben.

Amúgy ha jó a sejtésem, és Csillámország=Svédország, akkor itt dolgozó orvosként állíthatom, a szöveg teljesen igaz, de orvos nézőpontjából van még benne sok bizarr elem. A "mese" stílusában mondanám, hogy a Hófehérkék öntudatra ébredve letaszították trónjukról az Isteneket, és már ők dirigálnak nekik, valójában ők lettek az istenek itt. Az orvosé persze a felelősség, ha baj van, de szinte tragikomikus, hogy a főorvosnak azzal kell töltenie az időt, hogy az öntudatos friss segédnővért győzködi, hogy az orvos által az évtizedes rutinja alapján javasolt megoldás jó lesz. Vizit sincs, az a nővérek privilégiuma sok helyen, és majd ők elmesélik az orvosnak, mi van a beteggel, így az látatlanban tippelhet, mit kéne tenni. Vicc. Ja és ha nem győzi meg a segédnővért, az feljelenti a vezetőségnél, hogy nem csapatjátékos, és arrogánsan lenézte a szakdolgozót.
Svédországban nincs kevés orvos!! Otthon feleennyi orvossal csodát művelne a szakmánk, de itt olyan tragikomikusan SZAR az egészségügyi rendszer szervezése és működése, amit látni kell, másképp hihetetlen. A posztban írt bizarr esetek és hasonlók itt mindennaposak.
Egyébként egy fontos különbség Szürkepalaország és Csillámország között: a hálapénz, ami rossz. De itt a svédeknél jöttem rá, látva a két rendszer különbségét, hogy a hálapénz egyfajta fura teljesítménybérként is működik otthon, és az orvos AKAR találkozni minél több beteggel, mert akkor többet keres. Itt meg fix pénz van, ha több beteget látsz, akkor is annyi, akkor meg miért ne lásson a rendszer inkább kevesebbet, még a végén elront valamit és akkor bajba kerül. És a svéd rendszerben mindenki hazamegy, meg vég nélkül kávézik napközben. Betegekről való megbeszélés is döntően csak arról szól, hogy hogy lehetne hazaküldeni őket, elküldeni máshová, bárhová, csak hozzánk ne jöjjön.
Az orvoshiányról szóló híreik kamu, bőven van orvos, de egy olyan hiperpolkorrekt, mosolygós, de valójában gúzsbakötő rendszerben kéne dolgozni, amiben ma már nem lehet értelmes munkát végezni, és olyan "okosan" találták ki, hogy 10 ember kell egy talicska odébbtolásához, 1.5 óra megbeszélést követően.

Határátkelő 2015.01.31. 19:23:33

@Warlimont: Szia! Nagyon érdekes, amit írsz, nem lenne kedved kicsit bővebben megírni, esetleg egy posztban?

Üdv

Határátkelő

Mme.Brioche 2015.02.06. 00:02:15

@Warlimont: teljesen komolyan létezik olyan, hogy abbahagyják a műtétet félidőben, és altatják a beteget a másnapi műszakig?! nagyon nehezemre esik elhinni ezt már a posztban is. Hogy megy ez a gyakorlatban, azért gondolom nem hagyják tárva-nyitva még steril műtőben sem. Felügyel rá valami altatóorvos? el sem tudom képzelni hogy lehet ilyet véghezvinni.

Szó szerint az államat keresem a földön.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása