oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 10. 06:45,  Amszterdamba könnyű beleszeretni 448 komment

2014. október 10. 06:45 Határátkelő

Amszterdamba könnyű beleszeretni

Ma ismét egy olyan történet következik, melyben egy régi szerző életének alakulását követhetjük nyomon. Én nagyon szeretem az ilyen írásokat, mert mindig jó követni, kivel mi történt. Jöjjön tehát Kriszti, aki két éve még Dublinból írt, ma már Amszterdamban él, és onnan küldte képekkel dúsított posztját (amit ezúton is köszönök). Természetesen minden korábbi szerzőt bátorítok, írja meg, hogyan él és mit csinál most.

cím_120.jpg

„Én vagyok az, aki 2012-ben a dublini továbbtanulásról írt már egy nagyon szubjektív bejegyzést. Annak idején abból a megfontolásból osztottam meg a történetem, hogy hátha akadnak olyanok, akiknek ez egy kis segítség lehet abban, hogy eldöntsék, belevágnak-e egy álomkarrier megvalósításába a leküzdhetetlennek látszó akadályok és egyéb ellenérvek ellenére. Nem tudom, végül is valaki hasznát látta-e az írásomnak annak idején; mindenesetre most hasonló indíttatásból osztom meg a történet folytatását.

Diplomaosztás után

2011 májusában fejeztem be a dublini iskolát, amiről annak idején részletesen beszámoltam. Nyárra hazaköltöztem, magánéleti és anyagi okok miatt. Aztán úgy alakult, hogy ősszel is otthon maradtam, szeptembertől egy helyi cégnek dolgozva a szakmámban.

Erről nem szeretnék bővebben írni – csak annyit, hogy az első munkanapot azzal zártam, hogy az utolsó vésztartalékaimból egy dublini repülőjegyet vettem magamnak, 3 hónappal későbbre. Gondoltam annyit fél lábon állva is ki lehet bírni. A jegy retúr volt, mert eredetileg csak a novemberi diplomaosztómra terveztem visszamenni. Aztán, mire eljött az ideje, Dublinban már nem szálltam fel a visszafelé tartó gépre.

7_5.jpg

Szóval november vége volt, ott álltam Dublinban pár 100 euróval, lakás, állás és párkapcsolat nélkül. Szerencsére az előző években sikerült olyan barátokat találni, akik befogadtak pár hétre és erkölcsileg is támogattak az állásvadászat idegölő időszakában.

Természetesen a karácsony előtti - év végi időszak és a nyár a lehető legrosszabbak álláskeresés szempontjából, úgyhogy pár hétbe beletelt, mire lett valami eredmény. Néhány helyre behívtak és végülis január végén kezdtem az új munkahelyemen.

Az álomkarrier kezdetei

Az új hely egy meghatározott piacra szánt szoftverek fejlesztésével foglalkozó startup cég volt. Engem eredetileg vizuális promóanyagok tervezésére vettek fel, de hamar kiderült, hogy nem leszek túl elfoglalt. Nyomtatásra szánt anyagokra egyáltalán nem volt szükség, a netes dolgok meg eléggé egy kaptafára készültek. Emellett a cégből hiányzott a startupokra többnyire jellemző fiatalos és bajtársias lendület és jó hangulat.

Az első év végére már nem éreztem magma valami jól, főleg mivel azt láttam, hogy több osztálytársam is egyből stúdiókban helyezkedett el. De közben örültem, hogy legalább van biztos állásom.

1_46.jpg

Jó kis lakást béreltünk egy barátnőmmel, végre megengedhettem magamnak a tengerparti nyaralást is a hazalátogatások mellett, és úgy általában nem éreztem magam rosszul a bőrömben.

Közben kihasználtam, hogy a munka nem köt le nagyon, úgyhogy folyamatosan online kurzusokkal fejlesztettem magam és a kollégáktól igyekeztem mindent ellesni.

Ennek eredményeképpen a második évre sikerült annyira átképeznem magam, hogy fokozatosan egyre több feladatot tudtam ellátni a digitális tervezés folyamatában, míg végül már egész alkalmazások megtervezését bíztak rám.

Közben a magánéletemben is történtek változások, megismerkedtem mostani párommal. A kapcsolat kezdete kicsit viharosra sikeredett, majd mivel ő nem EU-s állampolgár, fél év után döntenie kellett, hogy hogyan tovább.

A végeredmény az lett, hogy Hollandiában próbál szerencsét, ahol vannak családtagjai, a párkapcsolat meg egyelőre távkapcsolat lesz. Adunk neki egy évet, és meglátjuk, hogy a távolság kioltja vagy fellobbantja-e azt a bizonyos tüzet.

A következő fejezet

Végül osztottam, szoroztam, és amikor lejárt az egy év tavaly ősszel, elindultam én is Hollandiába. A dologban annyi kis szépséghiba volt, hogy én Amszterdamba igyekeztem, ő viszont akkor pont északon (Friesland) tartózkodott.

Gondoltuk, hogy kiveszünk ott valami kis albit a megtakarításainkból, ahol majd kihúzzuk, amíg egyikünk talál munkát. Gondolom már mindenki sejti, hogy ez lehetetlennek bizonyult, mert senki nem adott ki nekünk lakást bejelentett munkaviszony nélkül.

5_13.jpg

A következő terv az volt, hogy addig hazamegyünk Magyarországra januárig, míg be nem indul megint a „szezon” és több esély lesz állást találni. Időközben viszont kaptam egy visszajelzést attól a cégtől, amit már egy ideje kinéztem magamnak – így végül maradtunk, és párom családjánál húztuk meg magunkat arra az időre. Elég nehéz időszak volt, de szerencsére azt mondhatom, megérte kitartani.

A hely, ahova jelentkeztem, egy szakmai körökben eléggé ismert nemzetközi cég amszterdami stúdiója. A felvételi eljárás sok lépcsős és hosszú folyamat volt. Mint azóta megtudtam, minden hirdetésre több száz rátermett jelentkező akad, így időbe telik kiszűrni a legjobbakat.

Az én esetemben volt előzetes felmérő interjú a HR-essel, aztán 3 prezentációt kellett tartanom a stúdióban, volt elbeszélgetés külön 2 kreatív igazgatóval, aztán még egy másikkal, utána még 2 kör a HR-essel – amikor már mindenben megegyeztünk, még 2 cégen belüli rostán kellett átmennie a jelentkezésemnek (európai és globális szinten), mire végre eljutottunk odáig, hogy akkor tesznek egy ajánlatot. Mint utólag kiderült, ez a kis 3 hónapos procedúra gyorsított eljárás volt a lakhatási gondjaimat figyelembe véve, így egy interjú még ki is maradt.

Közben persze nem csak egy vasat tartottam a tűzben. Aggódva, hogy esetleg nem jön össze az álommunka, folyamatosan jelentkezgettem mindenre, ami szakmailag megfelelőnek tűnt.

A végén a fent említett ajánlattal egy időben kaptam még két másikat is két olyan cégtől, ahol szintén szívesen dolgoztam volna. Emellett persze volt még jó pár interjúm, amikből aztán nem lett semmi, meg ajánlatok olyan helyekről, ahol végül nem dolgoztam volna nagyon szívesen.

Az új munka

Tehát február végén megkaptam a vágyott ajánlatot attól a cégtől, amit már a legelején még Dublinból kinéztem magamnak. A fent leírt interjúsorozat még jobban meggyőzött róla, hogy mindenképpen itt a helyem.

Mindenkivel egyből megtaláltam a hangot, és a telefonos beszélgetések és személyes találkozások alkalmával is az összes leendő kolléga pozíciótól függetlenül nagyon közvetlen és normális volt velem. Ebben a szakmában könnyű belefutni olyanokba, akik nagyon elszálltak maguktól és mindenkit lenéznek, aki alattuk áll a ranglétrán, így ez sajnos nem mindig magától értetődő viselkedés.

4_18.jpg

Az interjúk alatt nem is nagyon próbáltam semmilyen stratégia alapján játszani, hanem a teljes őszinteséget választottam. Nem csináltam titkot belőle, hogy egyrészt már cégekkel is folytatok tárgyalásokat, másrészt viszont ők azok, akikkel legszívesebben dolgoznék együtt és hosszabb távra is el tudnám képzelni az együttműködést.

Itt jegyezném még meg, hogy engem nem magyarként kezeltek; valahogy mindenkiben az maradt meg, hogy Dublinból jöttem. Van olyan kollégám, aki hónapok múlva jött rá, hogy nem is vagyok ír (pedig erős magyar akcentussal beszélek amúgy). Nem igazán tudom, hogy Magyarországról jelentkezve ugyanilyen sikerrel jártam volna-e.

Végül kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot (megkaptam azt az összeget, amit először megneveztem, valamint pár egyéb juttatást) és két felajánlott pozíció közül választhattam. Miután döntöttem és rábólintottam az ajánlatukra, felgyorsultak az események.

Letelepedés Amszterdamban

Egy héten belül Amszterdamban találtam magam egy bőrönddel. A cég egy hónapra adott nekem egy központi helyen lévő 2 szobás csudaszép lakást, valamint elhelyezték a dobozaimat, amiket időközben magam után hoztam.

Természetesen minden papírmunkában és egyéb ügyintézésben maximális segítséget nyújtottak, és semmi gondot nem csináltak belőle, hogy gyakran fél napokra el kellett mennem lakásokat nézni, mivel azokat csak munkaidőben mutogatják az ügynökök.

A lakáskeresés kálváriájával kapcsolatban nem mennék bele részletekbe, erről már többen írtak. A lényeg, hogy hó végére pont sikerült egy megfelelőt találnom közel a munkahelyemhez. (Ha nem sikerül, a cég akkor is biztosított volna szállást, csak a céges lakást kellett volna elhagynom mert egy családos kollégának kellett). Addigra a párom is utánam költözött.

3_31.jpg

Lassanként sikerült nagyjából berendezkednünk. Az első pár hónapban neki még nem volt munkája, így nyelviskolába járt hollandul tanulni illetve önkénteskedett. Mire a nyelviskolában eljött a nyári szünet ideje, szerencsére pont sikerült elhelyezkednie egy hotelban részmunkaidőben, amit mostanra teljes munkaidőre változtattak.

Én a munkahelyemen azóta is nagyon jól érzem magam és rengeteget tanulok és fejlődök szakmailag. A stúdió szép, kényelmes, jól felszerelt és a kollégáimmal nagyon jól kijövök. Minden reggel örömmel indulok el otthonról, annyira jó a hangulat és olyan érdekes a munkám.

Miért nem érdemes előreszaladni?

Közérdekű információként jegyezném meg, hogy ha valaki itt keres állást, azért ne költözzön ide előre, úgy ugyanis elesik a 30% ruling nevű egészen jelentős adókedvezmény lehetőségétől. Ezt olyanok kapják, akik külföldről direkt egy állás miatt költöznek Hollandiába.

A cég ilyenkor benyújthat egy igénylést, amiben megindokolják, hogy az illetőt egy olyan állásra vették fel, amit nem tudtak helyi erőkkel betölteni. Ha ezt elfogadják az illetékes szervek, a dolgozó a bérének 30%-át fogja adómentesen kapni.

8_5.jpg

Én majdnem elestem tőle, mert nagy jóhiszeműen bejelentettem magam Frieslandban még az interjúsorozat megkezdése előtt. Nem kellett volna, a munka megkezdéséhez nem lett volna szükséges egyből az adószám és így a HR-esnek vagy fél évig kellett harcolnia, mire végülis megadták nekem a kedvezményt. Szóval ajánlatos inkább külföldről jelentkezgetni, az Angliában és máshol jó stratégiának számító odaköltözés és aztán álláskeresés itt nem ideális eljárás.

Összegzés

Amszterdam gyönyörű és megunhatatlan. Mi az egyik park közelében lakunk, ahol régebben gázgyár volt, de ezt mára kulturális központtá alakították. Vannak itt éttermek, bárok, rendezvények, fagyizó, mozi, stb. A parkban külön rész van kutyasétáltatásra, futóknak és piknikezésre.

Van itt egy mintafarm gyerekeknek és egy nádas rész ahol szintén gyerekeknek tartanak foglalkozásokat. Ezen kívül a városban is van ezerféle múzeum, szórakozási lehetőségek, kulturális rendezvények, piacok, vásárok… Mindig van mit csinálni és mit felfedezni.

Ahhoz képest, hogy engem sohasem érdekelt vagy vonzott ez az ország, amióta itt élek, minden nap lenyűgöz. Ami nagyon tetszik, hogy mennyire kulturált és hogy mennyire támogatják a helyi termelőket és kereskedőket.

2_31.jpg

Itt nincs az a jellemző plázakultúra, viszont van rengeteg érdekes kisbolt és kézműves vásárok és piacok sora egész évben. A város hangulata olyan nyugodt és derűs, hogy ember legyen a talpán, aki itt negatívkodni vagy stresszelni tud.

(A kommentelőket megelőzve jegyezném meg, hogy nem, nem látok összefüggést bizonyos növényi eredetű termékek legális volta és az általános jó hangulat között… )

Így csaknem egy év után elmondhatom, hogy Dublin még mindig sokszor eszembe jut, és néha hiányzik. Egyszer egy spanyol volt lakótársam azt írta nekem, hogy neki Spanyolországban azért hiányzik Dublin, mert amióta hazaköltözött, azóta „túl könnyű az élet”.

Úgy emlékszem ezt épp valamelyik csodás mediterrán strand mellől írta, nyáron - én meg a dublini szakadó esőben azon gondolkodtam, hogy hogy írhat valaki ilyen hülye dolgot?

Mostanra már értem. Dublin szürke, esős, kicsi, hideg és mindentől messze van. Pont ezért nagyon könnyű feladni és visszafordulni onnan. Valahogy a maradás önmagában embert próbáló és jellemformáló feladat.

De aztán ha kitart az ember, egyszer csak megnyílik előtte a város és kiderül, hogy van benne valami varázslatos. És ezt nem csak a nosztalgia mondatja velem – az ott töltött 5 és fél évből az utolsó kettő alatt már végig így gondoltam. Ez persze teljesen egyéni hozzáállás kérdése, mások biztosan más helyekkel vannak így.

6_10.jpg

Amszterdamba könnyű egyből beleszeretni, és nekem minden itt töltött nap olyan érzésem van, mintha szabadságon lennék, és hamarosan vissza kellene térnem a „rendes” kerékvágásba.

Nyilván ez egy idő után ez változni fog, és nem is tervezzük, hogy örökre itt maradunk – de egy darabig még mindenképpen szeretnénk. Egyelőre nagyon jól érezzük magunkat, és külön élvezzük, hogy végre a kontinensen élve egyszerre közelebb kerültünk mindenhez és mindenkihez. A családból és baráti körből már jó pár látogatónk akadt és további vendégjárás van kilátásban, és mi is könnyebben eljutunk ide-oda.

Hát, nagyjából ennyi a következő fejezet. Megint szeretném leszögezni, hogy ez egy teljes mértékben szubjektív írás. A kommentekben esetleg feltett kérdésekre igyekszem majd válaszolni, ha épp jelen leszek.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia Amszterdam

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr56772515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 07:18:00

aranyos

a "tul konnyu elet" problemajat jobban kifejthetned

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 07:59:37

@Ödenburger [Hu/At]:
Nagyon jól ismerem a helyet rengetegszer jártam arra ugyanilyen JCB-vel.
Az Angol Temetönél van ha valaki úgy jobban ismeri.
Iszonyat sebességgel mehettt az autó.
A gépen meg nem volt körömvédö.
Azt itt sem használnak.
Tudok sok hasonló balesetről de halálos kevés szokott lenni.

NIKI LAURA 2014.10.10. 08:05:52

Hat En mindent azonnal akarok,nem adok magamak- es senkinek- fel,egy,ket,ot evet...
A tavkapcs ingovany,senki ne higyjen benne!

Ha lesz idom,leirok egy ket sztorit,az elmult ket het UK szolgaltato iparban levo lehuzasokrol,aranybanyakrol,mit is kell(lene) csinalni itt a magyaroknak!:)
Oriasi penzek vannak itt...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 08:16:39

Nagyon jó poszt.
Van méhány párhuzam ami nálam is így van.

Giddy Lamb 2014.10.10. 09:02:21

@NIKI LAURA: "Oriasi penzek vannak itt..."

Tudjuk! Már írtad, 450 Fontok hetente :)))))

Evain 2014.10.10. 09:02:48

No, szerintem ez egy nagyon jó párosítás. A végzettségét, munkáját és a korát tekintve nem csoda, hogy szereti Amszterdamot. :) Ennyi idősen én is tuti imádtam volna ott élni. :)
Szóval szerencsés találkozás volt ez, na.

Nekem egyébként a mai napig olyan érzésem van, mikor Amszterdamba megyek, mintha szabin lennék városnézésen. :P

Hari Seldon 2 2014.10.10. 09:17:24

A mai egy kellemes optimista poszt, a tegnapi túl pesszimista volt nekem.

Örülök, ha valaki "be akarja lakni" új otthonát.
Szerintem csak így "szabad" új helyre költözni.
Egyébként most nyílt Amszterdamban a világ első "baktérium állatkertje". - (nem tudom hallotta-e már a posztoló)
Szerintem nagyon érdekes lehet, amikor tudjuk mi is megnézzük.

(Fel a három gyerek, aztán irány! - Diggernek: természetesen spontán tervezéssel.)

Evain, ha itt vagy: Gyakorlati kérdésem lenne, ha jövünk monndjuk Eindhoven - Utrecht felől hol érdemes megállni P+R helyen, ahol könnyű átszállni Metróra? (nekem elég a metró megálló nevet mondani)

Hari Seldon 2 2014.10.10. 09:18:50

@Evain:
Ja, látom itt vagy. Az előzőben kérdeztem tőled.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 09:21:24

@Babette.: Én ezt értem, mert itt is így van :)

Ahatis [DE] 2014.10.10. 09:23:42

Köszi Kriszti, reggeli mellé, indítónak tökéletes volt ez az írás.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 09:24:54

Egyébként a posztot nagyon élvezetes volt olvasni.

tableno 2014.10.10. 09:38:23

Jó poszt volt. Amsterdam nekem is az egyik kedvenc városom a világon! :)

emiGrant 2014.10.10. 09:56:00

Nagyon jó poszt, mindig felderül a lelkem amikor ilyen atipikusan derűlátó magyarok írnak. Amszterdamot is imádom, mindig is azért szerettem, mert olyan kisvárosi hangulata van, annak ellenére, hogy nagyváros. Pont az a méret amiben jól meg lehet lenni. További boldogságot és sok-sok sikert kívánok Krisztinek!!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 10:04:23

OFF:
index.hu/kulfold/2014/10/09/orban_talalkozott_berlusconival/

Két macskajancsi, akiknek (szerencsére) már nem sok közük van Európa (sem az EU, sem az EU-n kívüli országok) jövőjének alakításához.

Jut eszembe: Orbánra is ráférne egy kis közmunka, Berlusconi már kipróbálta, hogy milyen.

ON, és nagyon-nagyon elnézést kérek.

qkuc 2014.10.10. 10:09:30

Jó poszt! Amszterdam nekem mindig is szimpatikus helynek tűnt, bár még sosam jártam ott, :). Tetszik a felfedező típusú attitűdje a posztolónak, ahogy a "birtokába" veszi az új várost, :).

qkuc 2014.10.10. 10:11:39

@Hari Seldon 2: Illik azt mondani a baci állatkertre, hogy fúj? :D Persze azért megnézném ..., :D.

Kriszta D 2014.10.10. 10:22:41

Jó reggelt mindenkinek! Én írtam a posztot, jelen vagyok és szívesen válaszolok kérdésekre.

@Hari Seldon 2: hallottam róla, és már tervben van, hogy megnézzük! Különben nekem az állatkert a bacik nélkül is nagyon tetszett, olyan kis szép régimódi :) A botanikus kert is nagyon jó!

@Babette.: Hát amikor minden szép és jó, az ember eleve olyan helyen lakik, ahová mások csak nyaralni jutnak el, és még csak napi kihívásokkal sem nagyon kell megküzdenie, úgyhogy évekig csak elvan a jólétben... Na az a 'túl könnyű élet'. Ezzel nincs semmi baj, de én várnék vele nyugdíjas koromig, amíg fiatal vagyok inkább kihívásokra és leküzdendő akadályokra vágyom. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 10:27:39

@Jani haverja: @Kriszta D:

a jelentését értem, nem vagyok debil:)

a problémáját nem értem.

Kriszta D 2014.10.10. 10:32:18

@Babette.: hát pont ez a probléma, hogy túl könnyű.

TilosazA (UK) 2014.10.10. 10:33:30

Ezeket az interjú köröket nem fogom megérteni soha... Egy önéletrajzból (plusz portfólióból), és egy fél órás beszélgetésből azért már el lehetne dönteni, hogy akarok-e az illetővel dolgozni, vagy sem. Úgy csinálnak, mintha nem lenne felmondási idő, hanem egy életre leköteleznék magukat a munkavállaló mellett...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 10:34:10

@Babette.: Az illető spanyolnak nem tudom, hogy konkrétan mi a problémája, nem látok bele, nem is ismerem az illetőt, Kriszta is csak egy mondatot írt róla.

Nekem az, hogy az élet törvénye szerint a jó dolgok után általában rosszak szoktak következni.

Hari Seldon 2 2014.10.10. 10:34:51

@Kriszta D:
Nálunk a 4,5 évesek már kifejtették hogy, nem csak rossz bacilusok vannak, hanem jó bacilusok is.
Szóval mi majd inkább a jó bacilusokat nézzük. :-)

emiGrant 2014.10.10. 10:39:07

@Babette.: A probléma szó definíciója az állatira szubjektív. Van akinek minden probléma, van akinek csak az amiért sokat kell küzdeni. Ha nagy exisztenciális problémáid vannak, akkor könnyű elkeseredni, ha viszont viszonylag jól élsz, akkor talán keresed is a leküzdendő problémát, mert különben unalmas az élet. Szerintem mindenki más és tudni kell elfogadni, hogy nem mindenki úgy látja az életet, problémáival együtt, mint Te. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 10:39:14

@TilosazA (UK): persze, hogy el lehet. simán. továbbmegyek, én az első 10 percben tudni szoktam, hogy emberileg megfelelő-e.
a többi hivatali nyavalygás. mindent mindennel alá akarnak támasztani, bebiztosítani magukat, illetve önigazolás, hogy mennyire szükség van rájuk meg húmennyi munkájuk van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 10:40:23

@Jani haverja: most akkor ez alapján a rossz dolgok után mindig jó jön?
vagy az már nem evidens? ha nem, akkor a rossz után is rossz jön? de akkor hol van a világegyetem egyensúlyra törekvése?

korán van még a nagy filozófiai gondolatokhoz
:D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 10:40:44

@Hari Seldon 2: Ez nagyon aranyos :) A mi kisfiunk is ilyen, bár ő már lassacskán 10 éves :) Ma reggel az "atlalanti tőrfarkú"-ról kellett értekeznünk, ami igaz, hogy nem baktérium, de érdekes állat :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 10:41:10

@emiGrant: az elfogadás nem elég, én érteni is szeretném, ha már megosztotta velünk.

Kriszta D 2014.10.10. 10:41:39

@TilosazA (UK): Egy fél óra arra sem lenne elég, hogy mondjuk egy konkrét projectben betöltött szerepemet rendesen elmagyarázzam :)
Konkrétan az én munkámban az, hogy valami jól mutat a portfóliómban tényleg csak arra elég, hogy egyáltalán szóba álljanak velem. Az önéletrajzot meg annyira nem nézik, hogy én konkrétan el if felejtettem az interjúra vinni, de senkit nem érdekelt.

Az meg a másik, hogy tényleg szép számmal akadnak, akik az első kör után megfelelőnek tűnnek. Ezért is kell sok szempont alapján megszűrni a jelentkezőket, hogy a sok megfelelő közül kiszűrjék a legmegfelelőbbet.

nosuti 2014.10.10. 10:53:20

@TilosazA (UK): nekem is több hónapig tartott, sőt egy erre szakosodott céggel át is világítottak (nem bűnöztem, fizettem adót, az irataim es a cv-ben közöltek valósak-e). Annyiban megértem, hogy elég sokba kerülök nekik az elején, szinten egy hónap szállás fizetve, költöztetése fizetve, ingatlanos cég fizetve szálláskeresés miatt valamint iratok, engedélyek beszerzése. Nem éri meg a kockázat, hogy elküldik a dolgozót a próbaidőben es kereshetnek másikat. Ráadásul spéci szakmában nem úgy megy hogy nem baj van másik

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.10. 10:55:56

@Kriszta D:
Hahahahaha!!!

CNC-s allasinterju: "push the button, push, push the button" :D
Ez igy lenyegesen egyszerubb :(

Kriszta D 2014.10.10. 10:58:55

@Babette.: 'persze, hogy el lehet. simán. továbbmegyek, én az első 10 percben tudni szoktam, hogy emberileg megfelelő-e.' - teljesen igazad van, a legtöbb esetben tényleg a HResek önigazolása az egész. Hallottam például rémtörténeteket ilyen call centeres munkákkal kapcsolatban...

Viszont itt a HRes első körben mért csak fel (meg utolsó körökben, ami már nagyjából ilyen részletekbe menő tárgyalás volt a konkrét juttatásokról, költözésről, stb..) - a többi interjú mind a leendő kollégákkal történt. Itt tényleg nagyon komolyan szűrik az embereket, mert a szakmai tudás mellett az is fontos, hogy együtt tudjon működni a helyi stúdióban mindenkivel, és emellett el lehessen küldeni a világ bármely más tájára is hosszabb-rövidebb időre valamilyen projecten dolgozni. Elég sok szempontnak kell megfelelni, és hangsúlyozottan fontos, hogy a jelentkező MINDENKINEK szimpatikus legyen. Szóval tényleg nem lehetne 10 perc alatt elintézni.

Emellett ide nem rövid távra vesznek fel embereket. A cégen belül komoly karrerépítés folyik, mindenkinek össze kell állítania a karriertervet és kap egy managert, akinek az a dolga, hogy a felállított célok elérésében segítse (pl. olyan projectekre osztja be, ahol gyakorolni tudja a fejleszteni kívánt képességeket, segít tanfolyamokat keresni, szakirodalmat ajánl, stb...). Minden héten vagy minden második héten van egy helyzetfelmérő megbeszélés és fél évente egy nagyobb összegzés. A cég mindenkit befizet ingyen online tanfolyamokra, és lehet menni szakmai konferenciákra, stb. Szóval elég sokat invesztálnak az emberbe, és érthető módon meg akarják válogatni, hogy mégis kire fordítják az időt meg a pénzt. Nekem ezzel nincs is semmi problémám.

A másik meg, hogy az ilyen helyekre nem feltétlenül olyanok jelentkeznek, akiknek mindjárt lejár a munkanéküli segély és sürgősen kell nekik bármilyen munka...

Kriszta D 2014.10.10. 11:00:41

@Kriszta D: 'A cég mindenkit befizet ingyen online tanfolyamokra'

ja, nem ingyen tanfolyamokra. fizetősekre, na.

TilosazA (UK) 2014.10.10. 11:03:05

@Kriszta D: Hát az utolsó állásinterjúmon nekem sem nézték az önéletrajzomat. Kb. alapvető dolgokat kérdeztek, amiket oda szépen kifejtve le is írtam. Mondjuk ez nem volt valami hű de magas szintű állás,de azért legalább belenézhetett volna az önéletrajzomba, hogy olyan dolgokat kérdezzen, ami ott nincs, de mégis érdekli...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 11:08:42

@Kriszta D:
"utolsó körökben, ami már nagyjából ilyen részletekbe menő tárgyalás volt a konkrét juttatásokról, költözésről"

hé, az akkor már nem interjú-kör!
csak addig interjú-kör, amíg ki nem választanak.

nosuti 2014.10.10. 11:11:19

@Kriszta D: egyszer voltam Amsterdamban pár napot, legjobban azok az új szigetek tetszettek a mindenféle modern lakohazakkal. Jó volt ott bringazni :)

2014.10.10. 11:11:57

@TilosazA (UK):

Nem tudhatod, mi van a hatterben. Nekem volt olyan, hogy megkaptam az engedely a +1 fore, benne volt a budzseben, minden, meghirdettuk a poziciot, elkezdtuk az interjukat, majd ekkor szoltak, hogy bocsi, de valami fejesnek nem tetszik a dolog, jegeljuk kicsit. Ilyenkor elindul a kuncsorgas es az erveles felfele, hogy de lecci-lecci, nagyon kell a pulsz ember, nem tudjuk ellatni a feladatokat, stb, kozben meg ugy kell tenned, mintha minden rendben lenne, es csinalni kell az interjukat annak a remenyeben, hogy megkapod vegul megis a +1 headcountot. Nekem ebben az esetben 3 honapig ment a kivalasztas es 4 koros volt, kinomban mar probanapra is behivtam az embereket. Vegul megkaptuk az engedelyt.

TilosazA (UK) 2014.10.10. 11:15:41

@Ödenburger [Hu/At]: Oké... Bár engem kikészít a bizonytalanság, meg az interjúval járó stressz. Ennyi a bajom... ja, meg hogy rengeteg idő megy el vele, és sokszor az embernek szabadságot kell kivennie az előző munkahelyén rá, és úgy érzi, teljesen feleslegesen.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 11:19:32

@TilosazA (UK): Ez azért biztonság is a cég részéről! Mert vannak sajnos olyanok (értelemszerűen NEM TE, de hidd el, hogy sok olyan ember van), akik már arra sem emlékeznek, hogy mit hadováltak össze az önéletrajzukban, esetleg nehezen ellenőrizhető valótlan tényeket. Ez is egyfajta "biztonsági kapu" a cég részéről, ha nem is a legerősebb.

2014.10.10. 11:20:30

@TilosazA (UK):

Abszolut jogos, csak azert irtam, hogy nem mindig csak szivatasbol van 2-3-4 kor, neha lehet mas is a hatterben.

A jelenlegi munkahelyemen pl. csak 1 interju volt (ok, 200 fos kis ceg, nem multi), az elodommel, akitol at kellett venni a munkat, a programozo kollegaval, akivel egyutt kell majd dolgozzak es leendo fonokommel. HR-est nem is lattam. Az elodom el tudta donteni, hogy szakmailag alkalmas vagyok-e, mert o tudtza, mire keresnek embert. A programozo kollega meg a fonok meg el tudtak donteni, akarnak-e velem dolgozni. :)

2014.10.10. 11:29:09

Aszterdamban (Hollandiában és Belgiumban is) sokkal rosszabb az idő, mint Dublinban. Sokkal több eső esik, nagyobb cseppekben és hidegebb van.

Kriszta D 2014.10.10. 11:31:11

@Guadalupei Szűz: nekem ez eddig nem tűnt fel...Sőt, a nyár kifejezetten sokkal jobb volt mint Dublinban!

adg 2014.10.10. 11:49:03

@Kriszta D: meg szerencse, hogy mindezek a szempontok nalunk mit sem szamitottak. :) nem hiszem, hogy visszamentem volna sokadszor is interjuzgatni.
Konkretan ugy zajlott az en esetemben, megbeszeltunk egy randit az irodavezetovel meg az o fonokevel, mivel Darwinban nincs hres. Aztan ok kerdezgettek, hogy akarok-e hosszabb tavon a varosban maradni, miket csinaltam eddig, valamint elmondtak, hogy mik a terveik velem, es az nekem megfelel-e. Ez eddig negyed ora volt. Aztan kaptam egy sms-t, hogy kovetkezo hetfon kezdhetek. Majd vasarnap megegyet, hogy inkabb kedden, mert nem sikerult osszerakni a szerzodesemet. Igy kedden kezdtem, de szerzodes vegul csak egy honap mulva lett, mert lassan keszult el, majd a fonok elrejtette az asztalan, es elfelejtette. Amikor vegre megkaptam, akkor meg en feljtettem el visszaadni alairva, igy vegul is ket honapig szerzodes nepkul dolgoztam. Vegul kicsit felve adtam oda, hogy mit fog mondani. De hat mit mondott volna egy ausztral: thanks mate, no worries.

Igy megy ez errefele...

Az irasod es a belole arado optimizmusod pedig nagyon tetszett, koszi, hogy megirtad.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 12:03:35

@adg [Au, Darwin]: Az ausztrál mentalitás nagyon kedvemre való :)

TilosazA (UK) 2014.10.10. 12:13:07

@Jani haverja: Hehe, és ha emlékszem rá mit hadováltam össze az önéletrajzomban,mert megtanultam, akkor úgy jobb? :)

Sütemény1975 2014.10.10. 12:16:20

@diggerdriver: ott van nalunk, Solymarnal. Az angol temeto utan hosszu, egyenes szakasz van, P var fele, ott sokan szaguldoznak.

Sütemény1975 2014.10.10. 12:20:43

Jo poszt, gratula a szerzonek! Mas kerdes, hogy en sosem tudnek Amszterdamban elni. Szerintem sokkal szebb helyek vannak Hollandiaban.

qkuc 2014.10.10. 12:21:50

@TilosazA (UK): Van olyan cég, ami sportot űz az interjúztatásból. Az öt körösnél lementem hídba ...

Sütemény1975 2014.10.10. 12:23:05

@adg [Au, Darwin]: nagyon torom most a kis fejecskem a nagy szigeten. Hianycikk van arrafel kamionosokbol. Szep penzeket is igernek. Hm....

adg 2014.10.10. 12:23:39

@Jani haverja: nekem is, bar szokni kellett azert. Neha a falat kapartam volna.
Van egy jobaratom aki egy ideig nemetorszagban, majd ausztriaban, hintafalvan lakott. Hat o elegge ilyen nemet mentalitasu, preciz gyerek. Mikor ode koltozott igen rosszul viselte az ozi hozzaallast. (Milyen erdekes, hogy ebben a szoban harom dupla betu van egymas utan, nem is jut eszembe masik ilyen szo)
Meg van egy tavolabbi ismeros, aki egy nemet cegnek volt a magyar helytartoja, es kitalalta, hogy neki sydneybe kell koltoznie. Egy honapig birta az ausztralokat, aztan inkabb nemetorszagba disszidalt. Pedig sydney nem is annyira ausztral... :D
Szoval nem mindenkinek valo, aki nem birja az ilyen "ahogy lesz, ugy lesz" gondolkodast, annak nem biztos, hogy bejon.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.10. 12:29:07

"Közben a magánéletemben is történtek változások, megismerkedtem mostani párommal. A kapcsolat kezdete kicsit viharosra sikeredett, majd mivel ő nem EU-s állampolgár"

Itt minden magyar nőnek külföldi fiúja van?

McZozo 2014.10.10. 12:29:07

@Kriszta D:
Azzal egyetertek hogy fel ora nem eleg, de azert amit te leirtal az meg a masik veglet. Nekem olyan egyszer volt csak meg magyarorszagon a General motors. Ugyanezt jatszotta hogy hr aztan fonokommel egy kor aztan fonokom fonokevel egy masodik aztan sales el egy harmadik aztan penzugyessel egy negyedik es meg mindig semmi. 3 honap utan felhivtam oket hogy koszonom szepen befejeztem kaptam egy masik allasajanlatot. Erre ra egy orara felhivtak hogy o akkor ok is tennenek egy ajanlatot. Szoval en ezt kicsit mondvacsinaltnak erzem.
Jo par eve Angliaba elek mar es itt is megeltem par munkavaltast es az a tapasztalatom hogy ahol komolyan keresnek ott eleg hamar lezavarnak mindent, meg ha tobb kor is van. Eddig ez votl a tapasztalatom minden sikeres jelentkezesemnel. Ha meg huztak halasztottak ott mindig az jott be hogy talatak valami mas lehetoseget.
Volt olyan hogy harom koron voltam tul es csak huztak csak huztak aztan kozoltek hogy hat talaltak egy olcsobb jeloltet. Majd ra egy honapra hivtak hogy hat az olcsobb jelolt nem valt be nem e mennek megis, en meg mondtam mar nem talatam mast ahol nem voltam draga elsore se :)

adg 2014.10.10. 12:31:41

@Sütemény1975: sofor hirdetesekb mindig van rengeteg, a furgontol a road trainig mindenre. Viszont szerintem ez nem alkalmas szakma bevandorlasra, legfeljebb ha van szponzorod. Ahhoz meg itt kellene valoszinuleg lenned. Ha komolyan erdekel, ismerek perthbol egy magyar sofor sracot, meg tudom adni az iranyt hozza.

qkuc 2014.10.10. 12:32:38

@házelőtthinta: És az miért gond? Én ezt már multkor sem értettem. Ha valaki külföldön él, több, mitn valósíznű, hogy nem hazai párja lesz, ha időközben szakítottak, vagy egyedül ment ki.

Megjegyzem, a magyar nők egészére, vagy csak a kivándoroltak halmazára gondoltál?

qkuc 2014.10.10. 12:35:03

@adg [Au, Darwin]: Érdekes, az "én" németjeim általában ausztrál mentalitssal bírnak, :D. Kuncogni is szoktam, hogy egy mítosz dőlt össze bennem a német precizitásról ..., :D.

Határátkelő 2014.10.10. 12:41:56

@házelőtthinta: Fejezd már be, hogy minden egyes ilyen posztnál ideböfögöd!! Igen, aki szingliként megy külföldre, az nagyobb eséllyel ismerkedik meg külföldi férfival és nővel (kivéve, aki nem, ugye...), mint magyarral.

Én értem, hogy ez neked fáj, de tartsd magadban, mert már baromi unalmas vagy.

adg 2014.10.10. 12:45:25

@qkuc: en nem ismerek egy nemetet sem, kenytelen vagyok a mitoszokra alapozni. :)
Amugy az ausztraloknal nem a precizitas az igazi gond, mert ha megcsinalnak valamit, akkor az altalaban jol meg van csinalva. Hanem inkabb az, hogy mindn jo ugy ahogy van, meg ej raerunk arra meg, varjunk vele, hatha megoldodik, meg hasonlok. Ha mar megszoktad, akkor rajossz, hogy ez tok jo, nem lell minden hulyesegen aggodni, nyugi van, no worries.

Hari Seldon 2 2014.10.10. 12:46:46

@Jani haverja:
A gyerekek időnként meg tudják lepni az embert azzal, hogy miket tudnak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 12:48:33

@TilosazA (UK): Részben jobb (mármint a TE, vagy az adott csaló számára).

Anno nyomozó voltam. Az alapfeltétel volt még egy bonyolultabb tanukihallgatásnál is (nemhogy egy gyanusított kihallgatásánál), hogy több nyomozó hallgatta ki az illetőt. Valamikor (második, harmadik kihallgatóként) órákig készültünk fel az illetőből, a kihallgatása előtt (elolvastuk az összes előző jegyzőkönyvet, utána néztünk az összes fellelhető adatainak, stb.), aztán utána a kihallgatáson hülyének tetettük magunkat, és triviális kérdéseket kérdeztünk. :) Ez is egyfajta taktika, gondolom a HR-eseknél is van hasonló. Hihetetlen mennyiségű ember bukik meg ezen az egyszerű szűrőn is :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 12:50:34

@Sütemény1975: Csak az a baj, hogy arrafelé a legnagyobb hegy a gát, meg a vasúti töltés... :)

Nem degradálom Hollandiát, de nekem túl sík, persze ez ízlés kérdése.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 12:54:57

@adg [Au, Darwin]: Pontosan! :) Kinek a pap, kinek a papné :)

Egyébként miután elküldtem a Neked szóló előző kommentemet, azután jutott az eszembe, hogy meg kellett volna (viccből) kérdezni Tőled, hogy: "És nem aggódott sem a munkáltatód, sem Te, hogy aláíratlan munkaszerződés nélkül dolgoztál 2 hónapig? Mi lett volna, ha éppen akkor razziát tart az adóhivatal?" DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 12:57:28

@Sütemény1975:
Igen így van bàr most megtörték a hosszú egyenest egy Auchannal de még mindig hosszú és lejt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 13:01:59

@Hari Seldon 2: Az biztos :) Néha olyanokat kérdez a mienk is, hogy halványlila lövésem sincs a válaszra, pedig mondjuk a net előtt ülök éppen, tehát lenne alkalmam rákeresni az adott dologra, csak éppen a keresés módját is ki kellene találni... D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 13:02:07

@adg [Au, Darwin]:
Milyen jó hogy Hari Sheldon 2 nem oda ment. Ausztrália disszidált volna.
:)))))))))))))))

kardio1 2014.10.10. 13:02:23

@Jani haverja:
Te most jol érzed magad. eszerint rossz idôszak fog következni az életedben?
Gondolkodom, mi lehet az. Talàn Albània belép az EU-ba? :)))
Vagy nagy segélyprogramot inditanak a bevàndorloknak? :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 13:03:40

@házelőtthinta:
Keress agy Brünhildát és akkor annak is külföldi fiúja lesz.

adg 2014.10.10. 13:04:55

@Jani haverja: :D Nem, valahogy nem aggodtak. A tobbi papir el volt rendezve. Kaptam a fizetesemet, fizettek az adomat, a nyugdijamat, csak epp szerzodesunk nem volt. Illetve volt az is, csak nem volt alairva.

kardio1 2014.10.10. 13:05:26

@Jani haverja: Hàt igen, jo ez a jo értelemben vett lazasàg!

rekafoto 2014.10.10. 13:06:37

@házelőtthinta: nyugi, nem derült ki, hogy a párja nyugati-e vagy esetleg ázsiai vagy afrikai. A sunyi golddiggeres vádaskodásod csak az előbbi esetben élesítsd :) nem mintha akkor is törődne vele bárki.

kardio1 2014.10.10. 13:07:41

@házelőtthinta: Elôször azt hitterm, hogy ez a te nagy hired màra!! Kàr, most csalodtam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 13:08:33

@Sütemény1975:
Magyar jogsit nem fogadják el.
Segítek kicserélni angolra és azt simán átváltják.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.10. 13:16:53

@Határátkelő:
Nem bantasbol, de miert hagyod, hogy lejarassa a blogodat?
Kell ez neked?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 13:17:26

@kardio1: Alapelv: Mindig a jó dolgok után következni fog valami rossz. Viszont a fordítottja is sokszor igaz. :) De ez csak személyes életszemlélet :)

Albánia nem fog belépni az EU-ba, legalábbis a JELENLEGI EU-ba egészen biztosan nem.
Segélyprogramok a bevándorlóknak (menekültek) vannak itt is, de szerencsére az EU és az USA fizeti őket, nem az albán adófizetők, és ez így tök jó egy bizonyos határig. :) Itt meg a menekültek eléggé be vannak szabályozva, és relatív kevesen is vannak, gond (egyelőre és szerencsére) nincsen velük. Múltkor letartóztattak 5 muszlim szélsőségest. Egyik sem született albán volt, de ennek ellenére ez országos szenzációvá kerekedett :)

TilosazA (UK) 2014.10.10. 13:18:33

@Jani haverja: Hű, és a rossz dolgok után mennyivel fog jönni a jó? Csak hogy tudjam, mikorra tárazzam be a pattogatott kukoricát... :) És hol lehet reklamálni, ha mégsem?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 13:19:34

@adg [Au, Darwin]: Én ezt tudom, illetve gondoltam, pont azért kérdeztem viccből az adóhatóságos példát :)

Merthogy pl. Magyarországon ezt egy munkáltató ki nem magyarázná, akkora büntetést kapna, hogy csak úgy zuhog. Pedig minek is?

adg 2014.10.10. 13:22:17

@diggerdriver: en ugy tudom, teherautora vizsgazni kell. Szemelyautora sokan csinaltak azt, amit irtal, de ma mar a magyart is cserelik gond nelkul. Kizarolag nz-i teherjogsit cserelik vizsga nelkul. Legalabbis a mi allamunkban, de tudtommal ez egyseges.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 13:22:48

@TilosazA (UK): Jaaaa, ha én az időpontokat is tudnám, akkor én lennék mindig a világ legokosabb, legboldogabb, és leggazdagabb embere. :)

De sajnos nem így van... :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 13:26:01

@qkuc: voltam öt körön egy nagy cégnél. én lettem a befutó.
de a másodikat választották, mert ő kevesebbet kért.
Magyarországon.

Herr Géza 2014.10.10. 13:32:54

@Jani haverja: Hát nem minden világ müködik úgy ám, mint Magyarország: ha a többi dolgod rendben van (adó, tb, nyugdíj pl.), akkor itt rohadtul magánügy, hogy van-e szerzödésed. Csak neked és a munkáltatódnak fontos, hivatalból senki sem kéri számon. Söt, a szóbeli "szerzödés" is elfogadott.
Nyilván jórészt van mindenkinek, de nem jogi kritérium, hogy legyen.

Annyi fiktív munkaszerzödés (és vállalkozási is mellesleg) szerintem a világon sehol nincs, mint pl. M.o.-on. :))))

Határátkelő 2014.10.10. 13:33:55

@Kövérmadár [swe]: Nem olyan könnyű döntések ezek. Ha nem engedem be, akkor mocskos cenzor vagyok (persze így is...), és nagyon nehéz állandóan a határon táncolni, hogy mi az, ami még belefér és mi az, ami nem. (Ennek nagy részét értelemszerűen ti nem is látjátok.) Ez nem panasz, csak válasz a kérdésedre.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 13:35:22

@Jani haverja: az adóhatóságnak semmi köze ahhoz, hogy van-e írásos munkaszerződés.

munkaszerződés: alapvetően kötelező az írásbeliség, de ha nincs írásbeli, attól még a munkavállaló dolgozhat a cégnél (kvázi ráutaló magatartás). ráadásul az írásos szerződés hiányára csak a munkavállaló hivatkozhat, ő is csak 30 napig. ha ezt nem teszi, de tovább dolgozik, és a cég alkalmazza illetve "bejelenti" a navnál és a tb-nél, a munkaviszony létrejön.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 13:36:56

@Herr Géza: fiktív munkaszerződés? az mire jó?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.10. 13:46:43

@Herr Géza:

De ez nem feltétlenül pozitív nem? Így dolgoztatnak kelet német területeken 5 eurós órabérekért is...szóban megbeszéljük..a vendégmunkások meg elvállalják annyiért is...

qkuc 2014.10.10. 13:49:50

@Babette.: Én az első kör után intettem egy pát a HR-s néninek, hogy ők interjúztassanak csak, de én a másik két céggel folytatnám a tárgyalásokat, :D. Aztán 2 hónap múlva már nem kellett volna a plusz 4 kör nekik, de addigra már volt munkahelyem, :).

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 13:50:46

@qkuc: titokban vártam egy ilyen elégtételi lehetőséget, de nem jött el:D

Mr Long 2014.10.10. 13:57:31

@házelőtthinta: Mert nem igy van Mon? :) Majd a nyugger/roman/stb zsebbe megcsinalja orankent 200-ert...

négyzet 2014.10.10. 14:06:14

@Babette.: érdekes, hogy ezt elmondták.

Kriszta D 2014.10.10. 14:07:29

@házelőtthinta: Szerintem vagyunk egypáran, akik nem állampolgárság alapján ítélik meg a másik embert és választanak párt...

Herr Géza 2014.10.10. 14:08:38

@házelőtthinta: Aki annyiért bevállalja, az magára vessen. (És föleg ne sírjon utána...) Ha meg szerzödés nélkül, akkor még hülyébb. Ha azzal sem foglalkozik, hogy fizetnek-e utána tb-t, adót, stb. akkor meg überhülye. Ilyen egyszerü.
Nyilván nekem, mint munkavállalónak (is) jól felfogott érdekem, hogy legyen írásos szerzödésem, tehát én nem megyek el sehova, ahol pacsira mennek a dolgok.

négyzet 2014.10.10. 14:10:13

Nagyon tetszett a poszt!

Ami a sok körös állásinterjúzást illeti, én mondjuk pont fordítva érzem, hogy az a hely nem nekem való, ahol így csinálják... mert valószínűleg amúgy is ilyen a cégfilozófia, túl bürokratizálnak mindent.

A legutóbbi tapasztalataim alapján a dánok mindennek az ellenkezői. Egy HR-es megkeresés, aztán a két főnökkel egyetlen darab interjú, ahol csak arra voltak kíváncsiak, szimpatikus-e a delikvens, aztán még aznap állásajánlat. Pedig nem recepcióst kerestek.. :)

Herr Géza 2014.10.10. 14:11:28

@Babette.: Mármint úgy értettem a fiktívet, hogy nem a tényeknek megfelelö: kapsz egy szimpla formaszerzödést, amiben benne van ca. hogy hány órát, milyen pénzért (minimálbér ugyebár), mennyi szabi, etc., de ugye ezeken kívül még aztán kapsz ezt-azt zsebbe/borítékba, stb.

négyzet 2014.10.10. 14:12:42

@Herr Géza: Én úgy tudom, hogy a munkaszerződést kötelező írásba foglalni Magyarországon. Van olyan szerződéstípus, ami szóban is érvényes, de a munkaszerződés nem ilyen.

négyzet 2014.10.10. 14:15:44

@Ödenburger [Hu/At]: hát nálam nem voltak ilyen szívbajosak ezzel, két kör és egy tesztfeladat elvégzése után közölték, hogy a vezetőség inkább mégis létszámstop mellett döntött... de mellesleg amúgy megfeleltem volna. Hát kösz, de biztos nem megyek legközelebb hozzájuk interjúzni, az tuti :)

négyzet 2014.10.10. 14:16:37

@Herr Géza: ja hogy te Németországra értetted. OK, nem olvastam el elég jól :)

Mr Long 2014.10.10. 14:19:16

@TilosazA (UK): Mondjuk a legrosszabb interju amit itt hallottam, kb mint egy vizsga a suliban. 3-4 fo ul egy asztalnal, veluk szembe par meterre egy masik asztal es a kerdes elhangzasa utan elkezded a valaszod, ok meg irjak (!) amit mondasz. Nem csak jegyzetelnek, rendesen leirjak... Plusz egy pohar viz elore kikeszitve az asztalra neked, hogy ne szaradjon ki a torkod...

Evain 2014.10.10. 14:24:05

@Hari Seldon 2: nem találtam a kérdést, pedig végigkerestem a háeszeidet a tegnapi posztnál (nem olvastam, csütörtökönként nem jutok HA közelbe). Viszont hari volt a keresőszó, és kiköptem a kávém, mikor behozta max egy hozzászólását, amiben a HARIsnyafetisről írt :D:D:D:D
Ha fontos, megírod priviben? Mostanában el vagyok havazva, mert kiállításra készülünk.

Mr Long 2014.10.10. 14:24:47

@adg [Au, Darwin]: De siman igy kellene mennie!
Ha a fonok egy gyakorlott emberrol nem tudja eldonteni 15-30 perc beszelgetes alapjan, hogy erti-e, vagy csak kamuzik (sokan vannak) akkor egy hr hogy tudna eldonteni? (OK, lehet a fonok nem tudja mi a kulonbseg a "MIlyen budos sajt lennel a talcarol?" kerdesre adott valaszok kozt, de ez kb mindegy...) Ha meg nem tudja, akkor mi a francot csinal ott, vagy hivjon el a beszelgetesre egy gyakorlott embert is!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 14:25:15

@Herr Géza: Ebben tökéletesen igazad van! Ez kishazánkra nézve igencsak aggasztó :( Merthogy nem a valós és fontos dolgokkal foglalkoznak ott sokszor (tehát, hogy adó, TB, be van-e fizetve, stb.), hanem a hivatal célja sokszor csak és kizárólag az, hogy tudjon találni egy olyan valamit, amiért büntetést lehet kiszabni. Pedig egy átlag állami hivatalnak tök más dolga lenne normálisan, és a Világ értelmesebbik felén a hivatalok (illetve az ott dolgozók) is így gondolják...

tableno 2014.10.10. 14:27:08

@Kriszta D: hintának krónikus nőhiánya van, így mindig érzékenyen érinti, ha egy magyar lány nem magyar fiút (értsd: nem őt) választ.

Evain 2014.10.10. 14:28:26

@Evain: jóva, olvasni tudni kéne, nem előző post, hanem előző hsz. Utánanézek, és megírom mailben, mert több opció is van. Ragaszkodtok a metróhoz?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 14:28:33

@Babette.: Ezt én nagyjából tudom, de azt is tudom, hogy ha nincs szerződés, akkor egy ilyen adórazziánál bukik akkorát a cég, mint Rottenbiller. Most hogy éppen melyik hatóság bünteti meg (talán a munkaügyi?), arra már nem emlékszem, a rossz emlékeket állítólag hamarabb elfelejti az ember... (Pedig a mi magyar cégünket még meg sem büntették anno soha :))

Mr Long 2014.10.10. 14:29:02

@Jani haverja: Hozzad nem ert el az a kep a facsen, hogy egy cukraszda a jozsef koruton pesten kiirta mikor ellenoriztek oket a navosok? Heti rendszeresseggel, neha napi ketszer...

Mme Seldon 2014.10.10. 14:34:49

Nagyon tetszett a poszt, Amsterdam az egyik kedvenc városom.
3 hétig voltam ott továbbképzésen (hú, már 16 éve!) és imádtam a csatornákat, a villamosokat, a botanikus kertet.

@Evain: nem ragaszkodunk a metróhoz, jó a villamos is :)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.10. 14:35:39

@Határátkelő:

Sajnos a moderálás már tönkretette a blogot. Ez ugyanis minden blogot tönkretesz. Különösen az előzetes moderálás készít ki minden blogot. Nézz meg más blogokat: nulla körüli hozzászólás és a vita vége. Itt a helyzet csak annyival jobb, hogy vannak VIP-kommentelők, akik hozzászólhatnak.

Eleve ez a "beengedem a kommentet" szöveg régen rossz. Ugyanis a blog célja nem az, hogy a kommentek a szerző, a blogtulaj ízlését tükrözzék. Hanem éppen az ellenkezője.

De jól tudom, úgysem hallgatsz a tanácsomra. Senki sosem hallgat más tanácsára, ilyen az emberi faj.

Határátkelő 2014.10.10. 14:36:50

@maxval a bircaman: Igen. én is látom, hogy a blog teljesen tönkrement. Nincsenek posztok, se hozzászólások, semmi.

Majd valahogy együtt élek vele.

TilosazA (UK) 2014.10.10. 14:42:12

@Mr Long (UK): ilyen interjúm nekem 12 éve volt, a néhai Expressz-nél, Magyarországon. Pályakezdő kis tacskóként ott ültem, úgy éreztem, újra érettségizem.... :) És ez egy hirdetésfeladói állás volt ám, nem vezérigazgatói pozíció.

Herr Géza 2014.10.10. 14:42:19

@négyzet: Úgy bizony. Németország. Ahol a céges költségelszámolásnál "Quittung"-nak (nyugtának) számított az, amikor a fönököm a m.o.-i utcai pénzváltását (anno 1997 körül) rendszeresen úgy bizonylatolta, hogy egy spiráltömbböl kitépett kockás papírra ráírta ákombákom betüivel, hogy váltottam 100 DM-et, kaptam érte "x" forintot, dátum, aláírás, fertig....
Kérdeztem röhögve, hogy ezt elfogadják hivatalos dokumentnek, mire értetlenül válaszolt, hogy "aláírtam, akkor az hivatalos"...
Ahol, ha a benzinkútnál olyan "áfásszámlát" akarsz, hogy legyen rajta a céged neve/címe, akkor komolyan nem fogják fel, hogy mit és föleg minek akarsz.....
Ahol viszont nem próbálja pl. egy kömüves vállalkozó a család hétvégi METRO-bevásárlását céges költségnek elszámolni...
Ahol simán elhiszik a saját cuccát a piacon áruló Frau Schmidt-nek, hogy aznap "x" euró bevétele volt. És nem kell neki online-pénztárgép....
Mert ha simliskedsz és gyanússá válsz a fináncoknál, akkor kapsz tölük egy komoly filléres elszámolást, hogy a büfédben, ha eladtál ilyen kevés adag rántott húst, akkor ahhoz nem kellhetett az a sok karaj, amit költségeltél, mert a norma/szokások szerint egy Schnitzel "x" gramm, tehát te biztos többet adtál el belöle. Mikor azt mondja a polgár, hogy de hát nálam óriási "2x" grammos Schnitzelek vannak, akkor levezetik neked, hogy az étlapon szereplö ár mellett centre belött kalkuláció alapján te már 10 éve veszteséget termelsz és akkor miböl vetted a csodaúj Mercidet.....

kardio1 2014.10.10. 14:42:36

@Jani haverja: Ez csak vicc volt, nem kell megmagyaràznod, hogy nem ùgy van :)))

TilosazA (UK) 2014.10.10. 14:43:11

@Mr Long (UK): Bár ha jól emlékszem, nekem nem volt asztalom meg vizem...

Herr Géza 2014.10.10. 14:43:38

@Babette.: Igazad lehet, "én már nem beszélni jól mágyár nyelv"... :))))))

Evain 2014.10.10. 14:43:47

@Mme Seldon: küldtem linket, majd ti kiválasztjátok, ami nektek a legmegfelelőbb. :)

kardio1 2014.10.10. 14:45:37

@Herr Géza: Itt az àllampolgàrsàghoz fontos a munkaszerzôdések megléte. Franciaorszàg egyébként is eléggé bürokratikus àllam, ùgyhogy nem érzem idegenül magam itt :)

Herr Géza 2014.10.10. 14:46:31

@Mr Long (UK): Az az a cukrászda, ahol a polcra kitették a törzsvendégeknek járó saját nevesített bögrét a "NAV" felirattal ??? :)))))

tableno 2014.10.10. 14:49:15

@kardio1: mindig is mondtam, hogy az összes nagy európai nemzet közül talán a franciák mentalitása áll a legközelebb a magyarokéhoz... :)))

Kriszta D 2014.10.10. 14:50:50

@négyzet: Legalább összevonták, így egy napon volt az összes személyes interjú/prezentáció. Meg hát nem csak végig ők kérdeztek és én beszéltem, hanem fordítva is, talán ezért is nem bántam annyira. Kicsit húzós volt az a nap, de mivel annyira szimpatikusak voltak, inkább olyan kötetlen ismerkedés-hangolata volt az egésznek, nem ment az a vizsgáztatás, mint amit máshol megszoktam.

Másik cégeknél is mindenhol volt minimum 3 kör. Na azon sokkal idegesítőbbek voltak, talán azért, mert nem akartam annyira náluk dolgozni.

Kaksi Kapitány 2014.10.10. 14:51:21

Némelyik cég tényleg nagyon pofátlan tud lenni, a körök számát és a feladatok bonyolultságát illetően.

A legidegesítőbb azonban az ha bemész és valami frissen diplomázott majom pötyög a céges laptopon (amin persze még ott van az árcédula annyira új) a fejed fölött amíg te valami agyament feladatot próbálsz kézzel papíron megoldani.

Giddy Lamb 2014.10.10. 14:51:21

@Határátkelő: @Kövérmadár [swe]: "Kell-e Nektek Hinta?"

Bejegyzésenként változó intenzitással ugyan, de a kommentek min. 20%-át "L'enfant terrible" generálja. Gyakorlatilag úgy játszik Ő a kommentelők 80%-val mint macska az egérrel, vagy profi zenész a hangszerével. Ha egy napra eltűnik, sokan hiányolják, ha veszélyben az állása, ezrek szorítanak neki. Ha akarná, Cyber Isauraként bármikor össze tudna itt kalapozni jelentősebb összeget, csak ügyesen kellene felépítenie a sztorit hozzá (betegség, új élet, átverés áldozata, stb.)... Csodálkozom is, hogy még nem használta fel erre a célra a rendkívül fejlett manipulációs képességét. HA meg hülye lenne levágni az aranytojást tojó kommentgenerálist:))

Herr Géza 2014.10.10. 14:51:58

@kardio1: Persze, hogy itt is van sok dolog, amihez kérhetnek munkaszerzödést (pl. hitel), jellemzöen van is az embereknek. De nem kötelezö és nem hivatali vegzálás apropója annak hiánya.
Tudod, a felnöttnek tekintö társadalom diszkrét bája: ha te elboldogulsz anélkül is, lelked rajta.
Mellesleg pl. az állampolgársághoz szükséges múltbéli munkaviszonyt ezer más módon is igazolhatod itt........
Én is rég lomtalanítottam régi szerzödéseimet. :))))))

qkuc 2014.10.10. 14:52:55

@Babette.: Tudom nem szép tulajdonság, de némi elégtételt éreztem, :D. A másik ilyen élményem az volt, amikor közel 6 év után eltipegtem a munkahelyemről, és ezt a tényt tálaltam a nagyon utált főnökömmel. A mély döbbenet az arcán, megfizethetetlen volt, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 14:53:23

@Jani haverja: az adórazzia nem munkaügyi ellenőrzés, a kettőnek semmi köze egymáshoz.
a munkaszerződéshez meg egyiknek sincs köze.

44. § A munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló - a munkába lépést követő harminc napon belül - hivatkozhat.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV

tableno 2014.10.10. 14:53:53

@Giddy Lamb: Cyber Isaura... Szerintem ez nicknévnek is remek lenne! :))))))

kardio1 2014.10.10. 14:55:25

@tableno: Olyan szempontbol mindenképpen, hogy nagyon szeretnek jokat enni és inni :)

tableno 2014.10.10. 14:55:37

@qkuc: ennél már csak az volt jobb, amikor az én nagyon utált főnökömet kirúgták, és én kerültem a helyére! :))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.10. 14:57:32

már EU-n kívüli pasit se szabad beújítani a legújabb trendek szerint? azt hittem, csak a pénzes nyugati pozícióba felkapaszkodás váltja ki a feketebárány státuszt.
vagy az a baj, ha valaki olyan "lúzer", hogy "hagyja", hogy a hátán valaki bekapaszkodjon az EU-ba, biztosan csak erre kellett?
most nem bosszantottam fel magam, csak hideg fejjel kérdezem :-)

@Kriszta D: hogy ON is legyek, mennyire nehéz ilyen esetben elintézni a papírokat, bevándorlást, letelepedési vízumot? a házasság sokat lendít a procedúrán?
nincs gyakorlati jelentősége, csak elméletben merült fel bennem.

kardio1 2014.10.10. 15:00:06

@Herr Géza: Példàul hogyan lehet igazolni a mùltbéli munkaviszonyt màsként, mint a munkaszerzôdéssel, vagy annak megfelelôjével?
Mondjuk az is igaz, hogy aktuàlisan nekem sincs szorosan vett munkaszerzôdésem, amiota CDI (hatàrozatlan idejû szerzôdéses) àllàsom van, csak a kinevezésemet tudnàm bemutatni...

2014.10.10. 15:00:13

@Határátkelő: "Majd valahogy együtt élek vele. "
Nehéz terhet fogsz hordozni DDD

kardio1 2014.10.10. 15:02:11

@tableno: Igen, ezért vagyok kapàsbol jo francia! :)) Nem tudom, Hari hogy àll ezzel, mert az itteni hozzàszolàsai alapjàn még fejlôdnie kell! :)

TilosazA (UK) 2014.10.10. 15:03:07

@Határátkelő: Részemről én két napja szűröm Hintát. És azóta olyan nyugis minden... 32,25%-al többet mosolygok. :)

Giddy Lamb 2014.10.10. 15:05:27

@Határátkelő: "Majd valahogy együtt élek vele."
Nem vagy Te ilyen cinikus "von Haus' aus", biztos azér' reagálsz így, mer' valahol érzed, hogy a Bircának igazsága vagyon...
Nekem van olyan érzésem, hogy a moderációt Rád kényszerítették vkik, vmiért, kvázi Rád adtak vmi ruhát, amiben azért nem érzed magad olyan jól és ezt néha észre lehet venni a reakcióidon.
Erről negyedszázada született egy dal, idemásolom, mert eszembe juttattad:

BÉTAVILLE
Azt mondták, van itt egy város
Azt mondták, a neve Bétaville
Azt mondták, ünnep van benne
Örökké jubilál a drill
Rémes hely,
Bérelj fel!
Munka nélkül vagyok,
Megbízhatsz bármivel.
Rám adtak valami ruhát
Azt mondták, dobjam el a régit
Ez a város prostituált
Gyűlölöm, mikor kielégít
Rémes hely,
Bérelj fel!
Munka nélkül vagyok,
Megbízhatsz bármivel.
Bevallom, hazudtam neked
Nem vagyok az, akinek hiszel
Értsd meg, és próbálj ki végre
Ingyen is végzek bárkivel
Azt mondod, ez itt nem műfaj
Azt mondod, kis ország, jól van
Tanultam én is, hogy kicsi
De mindig élen járt a sportban
Rémes hely,
Bérelj fel!
Munka nélkül vagyok,
Megbízhatsz bármivel.
Ez az utolsó ország
Ahol semmit nem követtem még el
Ez a város szétrohaszt
Küzdök a végelgyengüléssel
Mi ez a lötty, amit iszunk?
Emlékeztet valamire
Igen, itt valahogy minden
Valami másnak a helye
Rémes hely,
Bérelj fel!
Munka nélkül vagyok,
Megbízhatsz bármivel.
Igen, le vagyok törve
Ne mondd, hogy túl sötéten festem
Ez tényleg szánalmas státusz:
Egy vaktöltényes szupergyilkos Pesten
Rémes hely,
Bérelj fel!
Munka nélkül vagyok,
Megbízhatsz bármivel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 15:06:20

@Jani haverja:
mondjuk a nav nagyon sokszor elfelejti, hogy mire van hatásköre (és a polgári jogi szerződésekre nincs), és elkezdi vegzálni a vállalkozókat a vállalkozói szerződés miatt.
(erre utaltam többek a minap, amikor a navról olyan lesújtóan beszéltem)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 15:07:06

@Mr Long (UK): Nem ért el (nem vagyok a fácsén), de sajnos el tudom képzelni, hogy megtörtént eset :(

emiGrant 2014.10.10. 15:07:08

@Giddy Lamb: a fejlett manipulátor kommentjeire, szerintem, csak egy válasz van: IGNORÁLNI! Az a talpazatnál vágja el az egészet. Persze ha komolyan sértő stb. a szöveg akkor valamit kell lépni, de akkor sem nekünk. Majd HÁ megoldja. :-)

qkuc 2014.10.10. 15:07:11

@tableno: Az egy nagyon tréfás csavar, :D. Sajnos nekem ehhez nem volt szerencsém, bár addigra az egész helyet a hátam közepére kívántam már, :).

De még 2 év távlatából is a méla döbbenet/utálat/félelem keverékével szokott kikerülni, ha látogatóba megyek a régi kollégákhoz, :)))).

2014.10.10. 15:07:11

@maxval a bircaman: Azért itt igen sok ember van aki szabadon kommentelhet. Persze hogy több a hozzászólás ha nincs moderáció de a neten annyi őrült van aki tönkretesz minden beszélgetést és akkor a normálisabbja fog elmenni. Ha meg nem üzleti blog éppen, akkor nem mindenki hajt a komment számokra. Az itt lévő szabadon hozzászólók pedig egyáltalán nem arról híresek hogy annyira egyetértenének mindig mindennel. Van itt vita bőven így is, néha még több is mint kellene.

emiGrant 2014.10.10. 15:08:29

@Giddy Lamb: Szerintem tévedsz. Az nem cinizmus, hanem szarkazmus volt. Nagy a különbség!!

Határátkelő 2014.10.10. 15:10:19

@Giddy Lamb: Igen, rám kényszerítették. Tudod kik? Azok az elmebetegek, akik szétspammelték a blogot, akik minősíthetetlen hangnemben gyalázták a szerzőket, akik majdnem kinyírták a blogot undorító viselkedésükkel - mert ki akarna posztot írni az életéről, hogy utána elolvassa a mocskolódásokat.

Igen, ezek mind rám kényszerítették a jelenlegi rendszert.

Hogy örülök-e neki? Hát persze, hiszen ki ne szeretne heti 7 napban állandóan admint nézegetni, hogy éppen milyen kommentet engedjen be, ki ne szeretne hétvégén, reggel, este, ünnepnap és mindig azon agyalni, hogy az adott komment belefér-e a keretekbe, vagy nem...

Akkor miért kell? Azért, mert különben a blog már régen nem létezne, mert senki nem írna ide.

És unom-e, hogy ezt kb. kéthetente le kell írnom? Áááá, dehogy... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 15:13:22

@Herr Géza: Pontosan. És ehhez tényleg nem kell "onlány" pénztárgép, meg semmi sem. Egyszerűen csak az kell, hogy a hatóságok csak azt nézzék bűnözőnek (adócsalónak), aki az is. Persze ahhoz olyan adótörvények is kellenek, amit a becsületes átlagember be is tud tartani...

És mindjárt meg is érkeztünk a tipikus magyar "rókafogta csukához"... :(

adg 2014.10.10. 15:16:05

@kardio1: itt pl fizetesi papirral szokas. Payslip, nem tudom a szabatos magyar nevet. Bank is azt keri hitelhez, hitelkartyahoz a bevandorlasi hivatalnak is az kell, ha olyan dolgod van veluk

@Giddy Lamb: es ezek menten gondolkodjunk el, ki is lehet valojaban grazi baratunk. :)))))

Kriszta D 2014.10.10. 15:17:20

@Dragonlady (now in Indonesia): Az én párom latin-amerikai. A vízum(ok) elintézése országonként változó. Mi Dublinban ismerkedtünk meg, ahova nyelvet tanulni érkezett (azért oda, mert vannak ír felmenői és érdekelte az ország). Dublinig volt neki nagyon nehéz eljutnia, mert elég sokat kellett várnia mielőtt utazhatott, és persze rengeteg pénzbe került. Mindemellett igazolnia kellett, hogy van neki elég ingatlanja/ingósága és tervezi a hazatérést.

Dublinban azért nem maradt, mert ott nem vállalhatott volna munkát és elég sok pénzbe került volna, hogy közben az országban tartózkodhasson. Arról nem beszélve, hogy Írország nincs benne a Schengen-zónában, így ahhoz, hogy a UK-en kívül bármelyik EUs országba beléphessen csak látogatóba is, mindig külön vízum kellett volna. Eredetileg volt ilyen ötlete, hogy marad Dublinban 3 vagy 4 évig és megpályázza az állampolgárságot (a már említett felmenők miatt nem kellett volna kivárni az 5 évet).

Szóval ez egy hosszú történet, de a lényeg hogy Hollandiában családegyesítés okán egyből megadták neki az 5 éves letelepedési engedélyt, amivel ugyanúgy dolgozhat, tanulhat és utazhat, mint egy EUs állampolgár, 5 év után pedig megpróbálkozhat az állampolgárság megszerzésével.

A házasság lehet, hogy az USAban tényleg járható út, de mi úgy találtuk, hogy ez inkább csak ilyen városi legenda. Állampolgárságot meg letelepedési engedélyt nem adnak érte, csak a vízumot lehet egyszerűbb meghosszabbítani. Annak idején Írországban minimum 3 évig kellett egy Írországban élő EUs állampolgárral Írországban bejelentve együtt élni, hogy az ember megpróbálkozhasson az állampolgárságért jelentkezéssel. Mivel én magyar vagyok, ha magyar állampolgárságot akarna általam megszerezni, még nehezebb dolga lenne.

Spanyolország jött még szóba - elvileg ha valakinek egyenes ágú felmenője spanyol, elég könnyű megszerezni. Csakhogy amikor kiskorú volt és ott laktak, elindították az eljárást, de hazament, mielőtt megkapta volna az állampolgárságot, így most már x évig ott kellene élnie, hogy jelentkezhessen.

Különben hallottam olyanokról, akik összeházasodtak, de a feleséget így is hazaküldték latin-amerikába és annyi lett a kapcsolatnak. Sőt, az egyik ismerősöm nem tudott a Schengen-zónáról és Írországból elutazott a kontinensre. Odafelé senkinek nem tűnt fel, visszafelé meg jól kiutasították Európából 5 évre. Pedig már 8 éve élt Dublinban és ír vőlegénye volt.

Szóval bonyolult dolgok ezek, dehát a szerelem nem úgy működik, hogy a legkisebb bürokratikus ellenállás irányában alakul ki :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 15:17:23

@kardio1: Pedig én tényleg azt hittem, hogy Franciaország eléggé lazán kezeli a bürokratikus dolgokat. Igaz, nem néztem soha utána a francia bürokráciának, de nekem valahogy olyan "zsigerből jövő meggyőződésem" volt ez, mivel az életben már találkoztam néhány franciával, és a (kis és szubjektív minta alapján) magatartásukról valahogy ez a feltételezés alakult ki bennem :)

Határátkelő 2014.10.10. 15:18:21

@Giddy Lamb: Egyébként totál félreértetted azt a kommentem. Szerintem nagyon jól megy a blog, sok poszt vár megjelenésre, a beszélgetésekben meglepően normális a hangnem (nyilván néha vannak kilengések, de a magyar átlaghoz képest ez elhanyagolható szerintem), a héten két posztnál is 600 és 700 fölött volt a kommentek száma, de 300 alatt nem nagyon van - nem mintha ez bárminek is a mércéje lenne, de ha már felmerült, akkor azért hadd írjam ide.

Szarkazmusom annak szólt inkább, hogy néha megjelennek itt emberek, akik bloghalált vizonálnak, de hát ez már megy egy ideje.

Ezen szerintem csak röhögni lehet.

2014.10.10. 15:22:17

@maxval a bircaman: hogy hogy megint irsz ide? Par honapja azt irtad a blogodon, hogy a Satan atvette a HAt. Azota visszaadta??

@Giddy Lamb: Hinta sir itt allandoan, de elvezi a HA cyber kozonseget. Kulonben nem lenne itt minden nap. HA junkie.
Miert, Madarnak az ominozus "akaszd fel magad" beszolasa miatt sok helyen kivagtak volna a blogrol. Akkor mar inkabb a Hinta kulimelos monologue. Az artalmatlan

qkuc 2014.10.10. 15:23:49

@Turchi: +1

Azóta olvasom a blogot, hogy ideköltözött és ami eleinte itt ment a kommentek között a moderáció előtt, az időnként kritikán aluli volt ....

puhacica 2014.10.10. 15:26:36

@Hari Seldon 2: egy távoli ismerősöm kb. fél éve költözött ki Londonba. apukája mesélte, hogy kérdezgették, mit látott, merre járt. semmit. a munkahelye és az otthona közötti útvonalat, de azt is inkább csak metróval közlekedve, a föld alatt. még vásárolni se jár, a netről rendel mindent. és nem akar megtanulni angolul, nem is érdekli, csak az a pár szó, ami a munkájához kell. (krumplit süt egy étteremben.) hangsúlyozom: _Londonban!_. nem is értem.

@Kriszta D: "inkább kihívásokra és leküzdendő akadályokra vágyom." - gyere haza. :D (csak vicceltem ám!)

@házelőtthinta: és egy kis Magyarország :)
www.youtube.com/watch?v=5lwjgViZV4A

adg 2014.10.10. 15:28:06

@Határátkelő: kis erdekessegkeppen, elarulod, hogy altalaban mennyi hozzasolast tartasz meg magadnak? Csak ugy nagysagrendileg...

tableno 2014.10.10. 15:28:18

@Kriszta D: A házasság lehet, hogy az USAban tényleg járható út, de mi úgy találtuk, hogy ez inkább csak ilyen városi legenda. Állampolgárságot meg letelepedési engedélyt nem adnak érte, csak a vízumot lehet egyszerűbb meghosszabbítani." - de, Európában is járható út. Nem adnak a házastársnak rögtön állampolgárságot (USA-ban sem), viszont tartózkodási és munkavállalási engedélyt igen, majd pár év múlva állampolgárságot is lehet kérni. Persze a pontos szabályok országról országra változnak, és vigyázni kell, hogy az ember pontosan kövesse az előírt procedúrát (pl ne lejárt vízummal, illegálisként kössön házasságot).

kardio1 2014.10.10. 15:32:20

@adg [Au, Darwin]:
Az àllampolgàrsàghoz munkaszerzôdés és fizetési papir (hogy franciàul is tudd :) : bulletin de salaire, vagy bulletin de paye) IS kell...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.10. 15:36:35

@Kriszta D: köszönöm a részletes választ. nem semmi :-(
én csak ismerősöktől tudom, hogy mennyire macerás EU-n kívüli házastársnak akárcsak egy turistavízumot is összeszedni a Schengen-zónába. mintha mindenkinek az lenne az életcélja, hogy behazudja magát az EU-ba. ok, tudom, sokan megteszik, de akkor is.
szóval ez meg tízszeres rémálomnak tűnik :-(

kardio1 2014.10.10. 15:39:20

@Jani haverja: Erdekes ez a téma: van egyfajta "lazàn kezeljük a dolgokat" stilus is meg egy nagyfokù formalitàs is. Emlékszel talàn, azt hiszem gimnàziumban tanultuk Majakovszkij Önagyonülésezôk cimû versét. Na itt is hasonlo érzésem van néha: a két varàzsszo problémàk megoldàsàra: készits mindenrôl dossziét (dossier) és hivj össze gyûléseket/megbeszéléseket (réunion).
Ha ez utobbira megyek (je vais à la réunion), néha azt mondom nyaralni megyek egy Indiai-oceàni szigetre (je vais à La Réunion) :)))

Kriszta D 2014.10.10. 15:40:44

@Dragonlady (now in Indonesia): Az igazság sajnos az, hogy tényleg rettentő sokan vannak, aki ingyenélni akarnak az EU-ba jönni. Itt hollandiában rengetegen vannak, akik valahogy befurakodnak a szociális ellátásért aztán hozzák az egész családot és szépen eléldegélnek az önkormányzat által kiutalt lakásokban a segélyből. Például a páromat szinte kinézték a nyelviskolából a csoporttársai, amikor kiderült, hogy ő igenis tanulni és dolgozni akar, és esze ágában sincs a segélyre pályázni vagy menekültstátuszért folyamodni.

tableno 2014.10.10. 15:41:21

@Dragonlady (now in Indonesia): Nekem az a tapasztalatom, hogy egyáltalán nem olyan nehéz. Legalábbis az én feleségemnek teljesen simán ment.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.10. 15:41:31

@Kriszta D: ja és még kérdés, bár lehet, hogy valaki kérdezte már azóta - Latin-Amerika szerepel esetleg a tervek között mint célország a jövőbeli kalandozások folyamán? mennyire vonz téged a lehetőség?
(én nem jártam még Amerikában, nagyon vonz pedig, de mindig arra jutok, hogy egyedül nem mernék nekivágni a világnak abba a részébe, utazni sem. irigykedek mindenkire, akinek megvan a lehetősége :-) )

Herr Géza 2014.10.10. 15:41:42

@kardio1: Pl. itt az évente kiküldött nyugdíjszámla-elszámolásokkal, adóhatározatokkal, betegbiztosítási igazolásokkal, etc. Amelyeken pontosan látszik, hogy alkalmazott voltál és a munkaadód fizette utánad a járulékokat... De lehetne akár bankszámlakivonat is, mivel a "rendes" dolgozókat csakis utalással (nagy ritkán, pl. minijoboknál csekkel, de annak is nyoma van) fizetik...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 15:42:25

@tableno: gőzöm sincs, ti hoztátok fel az usa házasságkötést...

Giddy Lamb 2014.10.10. 15:43:20

@Dragonlady (now in Indonesia): "a házasság sokat lendít a procedúrán?
nincs gyakorlati jelentősége, csak elméletben merült fel bennem."

Aha persze, elméletben...
Be akarod Te hozni az Unióba Wayant, Madet, Nyomant és Tutit is:))) Az elsőhöz hozzámégy, a három tesót meg ajándékba kapod Wayannal:)))

Giddy Lamb 2014.10.10. 15:43:20

@Határátkelő: "Egyébként totál félreértetted azt a kommentem."
Nem szoktam félreérteni semmit... Hacsak nem szándékosan:)))
Általában dupla- vagy triplafenekű hozzászólásaim vannak, így értelmezd azokat...

"a héten két posztnál is 600 és 700 fölött volt a kommentek száma'

és ebből mennyit generált Cybergyerek?
"de 300 alatt nem nagyon van - nem mintha ez bárminek is a mércéje lenne, de ha már felmerült, akkor azért hadd írjam ide."
Igen, de sajnos a 300-ből nagyon sokszor oroszlánrész az, amikor "székláb beszél tapétához" na de erről is eszembe jutott egy ideilló dal, mivel ma lírikus kedvemben vagyok:)))

Kis PR-munka, s egy perc alatt
Romló húson selyem szalag
Se istenek, se állatok
Se növények neve nem maradt
Meg a fejemben
Van egy ablak
Ott dobáltam mindent ki
Maradjatok este otthon
Ma lesz a TV-ben
A "Vér és bél", brazil sorozat
Régóta megy
Székláb beszél tapétához
Közbe jönnek legszebb lányok
Amit szeretnek
Az mind divatba jön

Mi mind lenni híres sztárok
Párosodunk
Úszó selymen
Álmok hátát simogatjátok
Úgy mennek a
Vágóhíd felé

Árammal vert régi szárnyak
Tartanak fenn a föld fölött
Agyhalált halt izmos tárgyak
Amit szerettem
Az mind divatba jött
Századik kör
A dolog körül
A zsír felfénylik
A zsiger örül
Alany nincsen
Csak klassz tárgyak
Meg árammal vert rángó szárnyak
Ugye anyu
Emlékszel még
A vérpörköltre
A zsírtónál
Májusban, '77-ben
Na, azok voltak a régi szép idők

Világ végi PR-tábor
Összetört Űr tükrén táncol
Olyan jó, hogy nincsen Isten
Megkönnyebbült
Kicsit minden

Giddy Lamb 2014.10.10. 15:43:20

@charlieharper: "Hinta sir itt allandoan, de elvezi a HA cyber kozonseget. Kulonben nem lenne itt minden nap. HA junkie."

Nem-nem, vmit félreértesz. Hinta nem sír hanem manipulál és a HA közössége a Hinta junkie, nem pedig fordítva.

kardio1 2014.10.10. 15:45:25

@Határátkelő: A bloghalàlt vizionàlok mellett nemzethalàlt vizionàlok, tovàbbà Magyarorszàg halàlàt vizionàlok is vannak ezen a blogon :)
En nem viionàlok semmiféle halàlt, elég az, amikor szembejön velem a munkàm soràn :(

tableno 2014.10.10. 15:46:55

@Babette.: ott elvileg az las vegasi házasság ugyanúgy érvényes. Csakhogy önmagában a papír ott sem elég a zöld kártyához, hanem bizonyítani kell, hogy a felek ténylegesen együtt élnek, stb. Nyilván egy las vegasi papír esetén külön gyanakodni fog a bevándorlási ügynök.

Kriszta D 2014.10.10. 15:47:46

@Dragonlady (now in Indonesia): A párom hallani sem akar róla, ő teljesen felszámolta az ottani életét. Ha lesz EUs útlevele akkor esetleg látogatóba, turistáskodni visszamenne, de amúgy nagyon nem szeretne.

Én szeretnék egyszer majd kivenni mondjuk egy fél évet és elmenni egy ilyen 'dolgozós szabadságra'. Szakmai szemszögből engem nagyon érdekel az ottani design szféra, főleg mivel itt sokminden a puritán északi esztétikumra épül, szóval szeretnék valami ottani stúdióval vagy tervezőkkel együttműködni. Amúgy is szívesen turistáskodnék arrafelé.

Ami viszont megrémít, az a közbiztonság hiánya. Világéletemben viszonylag veszélytelen helyeken éltem, szóval szerintem ott egy idegroncs lennék vagy a kis naív életszemléletemmel nagyon rövid úton sodornám magam veszélybe.

adg 2014.10.10. 15:48:27

@kardio1: meg amikor a vizumot kertuk, akkor is csak fizetesi papirt kertek otthonrol, vagy annak hianyaban szamlakivonatot, amin latszott a fiztes. Meg egy igazolast az adott cegtol, hogy mi volt a munkakorod.
Lehet, hogy ez azert jobb nekik, mert egy szerzodest barmikor lehet irni barmilyen datummal, mig bankot nehezebb ravenni kamu szamlakivonat keszitesere. Arra meg mar az ausztralok sem gondolnak, hogy semmi extra nincs egy kivonaton, amit ne lehetne otthon is eloallitani. :)
Eleg ovatosak, mert rengeteg hamis papirral probalkozo vizumkerelmezo van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 15:50:58

@Giddy Lamb: DDDDDDDDDDDD

Régen nevettem ilyen jót, pedig sokszor és sokat röhögök :)

De egyébként nagyon igazad van!!! :)

tableno 2014.10.10. 15:54:42

@Kriszta D: mondjuk Latin-Amerikában is nagyok a különbségek az egyes országok között. Akkor gondolom ő a gázosabb helyek egyikéből jött...

Evain 2014.10.10. 15:57:04

@Jani haverja: széklábnak meg üzenem, hogy kapja be.

Üdv,
Tapéta

:D:D ezen én is felröhögtem. :)

qkuc 2014.10.10. 15:59:19

@Dragonlady (now in Indonesia): Dél-Amerikához, főleg utazások tervezéséhez ez a blog egész hasznos lehet, :). panamericana.blog.hu/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 16:03:02

@Babette.: Hát sokszor együtt szoktak kimenni (a NAV és a munkaügyisek), a jó magyar mondás szerint is az egyik baj, hozza a másikat... D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 16:07:32

@Giddy Lamb: Jé, de ismerős ez a szám boldog ifjúkoromból... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.10. 16:08:36

@Giddy Lamb:
10 év alatt kétszer mentem vissza Európába látogatóba, cirka 3 hétig összesen, kb ennyire érdekel az, hogy ott legyek.
egyébként Ketut a negyedik név, ami nem jutott eszedbe. :-)
a balinéz pasik tényleg nagyon helyesek, kár, hogy nem tudtam még választani közülük. mondjuk legalább a Made ebben acsaládban lány, és ezért alapból kiesett :-)

@tableno: gondolom, mindenhol mások a követelmények meg a szigor.

@Kriszta D: nem tudom, konkrétan melyik országról írsz közbiztonság szempontjából (és értem, hogy nem akarod megmondani), de nekem nagyon érdekes, és furcsa, hogy mióta faggatok embereket dél-amerikai élményekről, végletesen ellentétes beszámolókkal szoktak előállni (ugyanarról a helyről is).
a férjed hazájában is ennyire nehezen viseli a kivándorlás témáját a közvélemény, hazaárulózás, kultúravesztés, nemzethalál, de hát miért megy el, ha keres nettó százhetvenezret, mocskos pénzéhes burzsuj, vagy sokkal normálisabb dolog?

@qkuc: annó élőben olvastam azt a blogot, érdekes, de kicsit arrogáns a pasi. (korábban volt dk-ázsiai blogja is, kk.blog.hu, talán, ott még a párjával együtt utaztak, jópár helyről tőlök hallottam először, pl Banda, Kei, és ezért bcsájtom meg az arroganciát :-D)
ja és nem kicsit számít, hogy nagyon sok helyen, vagy tán mindenhol, nagyon mást él meg élmények, lehúzások, biztonság, költségek szempontjából egy egyedülálló férfi, egyedülálló nő, egy pár, vagy egy haveri csoport. szóval ha külön a biztonság témája érdekelne, akkor bizony annak egy hozzám hasonló hátterű nő blogjában néznék/kérdeznék utána, nem egy marcona szakállas alaknál :-) egyébként is jobban szeretek angolul olvasni.
(ok, tudom, nemcsak ezért ajánlottad, és köszi egyébként, megint csak érintőlegesen jutott eszembe ez így.)

Hari Seldon 2 2014.10.10. 16:09:00

@tableno:
Lehet, hogy van benne valami. Lehet, hogy az "éghajlat teszi"?
Nem olyan merevek, mint az északi "Gépemberek lelketlen világa", és nem is olyan életvidám déliek, mint mondjuk a Bolgárok... :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.10. 16:11:31

@Giddy Lamb:
10 év alatt kétszer mentem vissza Európába látogatóba, cirka 3 hétig összesen, kb ennyire érdekel az, hogy ott legyek.
egyébként Ketut a negyedik név, ami nem jutott eszedbe. :-)
a balinéz pasik tényleg nagyon helyesek, kár, hogy nem tudtam még választani közülük. mondjuk legalább a Made ebben acsaládban lány, és ezért alapból kiesett :-)

@tableno: gondolom, mindenhol mások a követelmények meg a szigor.

@Kriszta D: nem tudom, konkrétan melyik országról írsz közbiztonság szempontjából (és értem, hogy nem akarod megmondani), de nekem nagyon érdekes, és furcsa, hogy mióta faggatok embereket dél-amerikai élményekről, végletesen ellentétes beszámolókkal szoktak előállni (ugyanarról a helyről is).
a férjed hazájában is ennyire nehezen viseli a kivándorlás témáját a közvélemény, hazaárulózás, kultúravesztés, nemzethalál, de hát miért megy el, ha keres nettó százhetvenezret, mocskos pénzéhes burzsuj, vagy sokkal normálisabb dolog?

Hari Seldon 2 2014.10.10. 16:12:48

@kardio1:
Arra gondolsz, hogy jobban kellene aggódnom a bevándorlók miatt? - Mondtam már, hogy optimista vagyok, és a francia állam előbb utóbb bedarálja a muzulmán (vallást) is, de minimum "kilúgozza".

2014.10.10. 16:13:26

@Giddy Lamb: Jah, v. lehet, hogy itt mindenki tisztában van vele, hogy szerepet játszik, és valójában őt manipulálják. :DDD

Hari Seldon 2 2014.10.10. 16:17:13

@Jani haverja:
Nekünk úgy tűnik, hogy amíg "bekerülsz a rendszerbe" az valami horror. Viszont, ha már bent vagy, nem különösebben rossz. Az első hónapok alatt jártunk sokat sokfelé sokáig, aztán amikor meg van a TB, lakás, közmű szerződés, utána viszonylag problémamentes.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.10. 16:17:50

@Kriszta D: mármint ők turistavízummal mentek, aztán valahogy legalizálták magukat?
mert jelenleg az van, hogy a turistavízumhoz napra lebontott itinerary kell, minden szállás stb lefoglalva, lepapírozva, valakinek alá kell írnia a garanciát, hogy eltart, de mégis iszonyú összegeket is kérnek, hogy mutass fel, plusz itteni állás, ingatlan, család, stb.
mér nem elég, hogy ha egy házastárs / élettárs, a gyereke anyja/apja aláírja saját vérével, hogy garantálja, hogy a mocskos ázsiai egy hónap után eltakarodik (turistavízum, nem bevándorlás!), különben ilyen és olyan brutális jogi szankciókat bevállal saját maga ellen. na engem ez bosszantott, amikor az ismerősök mesélték a horrorsztorikat.

a kedvencem a ciprusi származású angol kolléga volt. na ő beintett a rendszernek egy félrement vízumkérelem után. neki a szülei még ciprusi állampolgárok voltak, seperc alatt kapott állampolgárságot ő is, pedig életében be se tette a lábát Ciprusra, és a feleségének is ripszropsz kiutaltak (kevesebb mint egy év ottélés után) egy laza kis EU állampolgárságot és útlevelet. ez kb 2009 magasságában volt, elhiszem, ha ma már nem működik.... nem is tudom most így hirtelen, hogy most hol vannak, annyira beleszerettek végülis Ciprusba, amíg kénytelenül ott voltak, hogy pár évig ott is ragadtak utána, pedig Anglia volt az eredeti cél.

qkuc 2014.10.10. 16:18:01

@Dragonlady (now in Indonesia): Mintha az egyik posztban említett volna egy csajt, aki blogol, de túl régen olvastam, :). A Khívától keletre is érdekes volt, olyan helyeken jártak, amiről nem is hallottam. Viszont az igaz, hogy az író stílusa eléggé "macho", :D.

Kriszta D 2014.10.10. 16:18:21

@Dragonlady (now in Indonesia): Ú, hát erre nem tudom, mit lehetne válaszolni? Nem ismerem konkrétan az ottani közvéleményt - már ha van ilyen egy olyan országban, ahol évtizedek óta valamilyen belső háború dúl és a lakosság x hányada teljes analfabéta és 30 évig sem él, mások meg elképzelhetetlen luxusban éldegélnek kisebb hadseregek által őrzött-védett kerületekben... Párom szerint a nemzeti pszichére jellemző az irigység, a makacsság és a rosszindulat. Legtöbben maguk is emigrálnának, az álomvilág számukra Európa de az USA-ba való illegális bevándorlásra valót sem tudják egy élet alatt sem összespórolni. Mivel nem nagyon van szociális háló, így a jómódban élők sem élhetnek igazán nyugodt életet, mert egyrészt állandóan résen kell lenniük, nehogy el-vagy kirabolják őket, valamint nem számíthatnak nyugodt nyugdíjas évekre vagy társadalombiztosításból fedezett kórházi ellátásra, ha esetleg megbetegednének. Szóval nem hiszem, hogy nagyon össze lehetne hasonlítani :)

Hari Seldon 2 2014.10.10. 16:19:35

@Határátkelő:
Szerintem ezt amit most írtál, mentsd ki Word-be, és csak úgy spontán tervezve Kopiz-d be minden két hétben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.10. 16:20:18

jesszus, a blogmotor monnyon le!
bocs a sokszorozódásért, kivágott, hogy nem tudja betölteni a kért lapot, de mégis átmenta komment elsőre is :-(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 16:23:41

@kardio1: Ez jó! :)
De tényleg csodálkozom a francia bürokrácián.

Kriszta D 2014.10.10. 16:23:54

@Dragonlady (now in Indonesia): szerintem az ázsiai és a latin-amerikai bevándorlók között az a nagy különbség, hogy a latin-amerikaiak annyira nem 'kultúraidegenek' itt európában, mivel túlnyomó többségük fel tud mutatni legalább egy európai közvetlen felmenőt (pl. egy még európában született nagyszülőt), és sokuknak élnek családtagjai európai országokban - arról nem beszélve, hogy nekik egy európai nyelv az anyanyelvük. Szóval szerintem talán ezért lehet, hogy kicsit könnyebben juthatnak be, de nekik sem könnyű.

De nagyon nagy különbségek vannak, pl. pár éve dublinba a brazilok és mexikóiak sokkal könnyebben juthattak be, mint más latin-amerikaiak. Ez a konkrét országok közötti megállapodásoktól függ.

kardio1 2014.10.10. 16:26:29

@Hari Seldon 2: Nem, dehogy! Csak arra, hogy nagyon optimista vagy, az optimistàk meg nem szoktak panaszkodni (et les Français adorent râler...), ezért mondtam, hogy még fejlôdnöd kell, hogy igazi francia legyél és beilleszkedjél :))

kardio1 2014.10.10. 16:29:20

@Hari Seldon 2: Az elején, amikor vàrtam a Carte Vitale-a, meg a TB szàmra, egyszer azt mondtàk, hogy elveszett a dossziém, küldjek el ùjra mindent. aztàn késôbb csak megtalàltàk, mielôtt megtettem volna...

Giddy Lamb 2014.10.10. 16:32:05

@kardio1: "En nem viionàlok semmiféle halàlt, elég az, amikor szembejön velem a munkàm soràn :("

Ez inkább a Modorosba való komment, ugyanis a halál nem jön szembe veled, esetleg Te jársz arra amerre a halál lakozik:)

Amúgy pedig a nemzethalál az állam szolgálatában áll...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.10. 16:32:24

@Határátkelő:

Meglátod te is hamarosan. Tudom, nehéz átlátni a dolgokat belülről. Ez pont olyan, mint amikor egy nő rosszul van felöltözve, de a jótanácsot nem hallja meg, azt irigységnek gondolja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.10. 16:35:03

@Kriszta D:
:-(
na ez pont úgy hangzik, mint amikor itt elkezd valaki "hazaköpködni".
vagy más szóhasználattal élve, realista-pesszimista és nem látja, hogy jó irányba mennének a dolgok, és akár a gyerekeinek vagy az unokáinak esetleg lenne esélyük, hogy valami jobb jutna nekik :-(
kb egy hete valaki belinkelt egy cikket Magyarország latinamerikanizálódásáról
tldr.444.hu/2014/09/24/igy-lesz-magyarorszagbol-latin-amerika/
átküzdöttem magam rajta, eszembe jutott minderről, amit írtál :-(
hm, és pont a hárommal fentebb belinkelt arrogáns-macho blogger-újságíró írta egyébként (Bede Márton).
és most elmegyek aludni, mielőtt felrobbanok a blogmotortól / internetkapcsolattól :-(

Hari Seldon 2 2014.10.10. 16:36:04

@puhacica:
Hát így a legrosszabb élni máshol. Ennek aztán nincs értelme. Persze lehet, hogy csak mi látjuk másképp.
Mme Seldonnal egyszer meglátogattuk egy kolléganőjét Hamburg-ban, már ott lakott három hónapja, mi másnap meséltük neki, hogy voltunk az állatkartban meg Lübeckben, meg stb... Ő meg csak hűlt, hogy ő még ezeken a helyeken nem is volt.

Ilyenkor mondom magamba: mégis hogy "éli az életét"? Csak "ott van"?
Nem akarja megismerni lakóhelyét? Vagy környékét? Miért élnek ott úgy ahogy? Miken ment keresztül az a város/nép ami miatt ilyenek? Stb...

Mr Long 2014.10.10. 16:37:04

@Herr Géza: Na ezt nem tudom, csak egy A3-rol lattam kepet a kirakatban, amin soroljak az idopontokat mikor volt voltak a vendegeik. Meg altta a felirat, hogy orulunk, hogy fontosak vagyunk a gazdasag epiteseben, vagy valami hasonlo.

kardio1 2014.10.10. 16:39:30

@Giddy Lamb: A munkàm soràn talàlkozom halàlesetekkel...

Határátkelő 2014.10.10. 16:39:44

@adg [Au, Darwin]: Hát az attól függ... Mondjuk 5-15 között. Az elején több volt, de mióta rájöttek, hogy itt kár erőlködni, azóta kevesebb van. :)

Kriszta D 2014.10.10. 16:44:14

@Dragonlady (now in Indonesia): ezt a cikket én is olvastam, sajnos sok mindenben igaza van. Annak idején belenéztem a blogjába, de nekem nem jött be, annak ellenére, hogy sok érdekes dologról számolt be. Rettenetesen arrogáns volt, azt a fajta hátizsákos utazós mentalitást sugározta, amitől egyből kinyílik a zsebemben a bicska.

qkuc 2014.10.10. 16:46:55

@Hari Seldon 2: Nem vagyunk egyformák, de azért ez nekem is felfoghatatlan, :). Valahogy logikus lenne, hogy az ember felfedezi a környezetét, minimál turiskáskodik a városában, :). Pesten élek részben, de elég sűrűn csavargok a városban munka után, mindig találok valamit, amit korábban még nem fedeztem fel.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 16:50:46

@Hari Seldon 2: Itt meg olyan fura. Egyes dolgok olyan egyszerűek, hogy felfoghatatlan. Aztán meg vannak más dolgok, amik meg olyan bonyolultak, hogy "könnyebb egy lovat megtanítani háton úszni". A dolog nyitja itt az, hogy amit a régi rendszerből megváltoztattak törvényeket, az egyszerű, logikus, és le a kalappal. Amiket meg még nem változtattak meg, azok meg szörnyűek (mármint a követelmények bármihez is), de azoknál azért általában az adott hatóság is úgy áll hozzá, hogy ők is tudják, hogy az egész egy bürokratikus baromság, és amúgy is hamarosan meg fog változni.

Csak egy példa: Csináltunk itt 2011-ben egy magyar KFT-nek megfelelő céget, azt gyakorlatilag 24 óra alatt végigzongoráztuk mindennel együtt (cégbejegyzés, bankszámla, könyvelő, adóhatóság, TB, stb.), le a kalappal az itteni hatóságok előtt. Ezek után MAJDNEM EGY ÉVRE kaptam meg hivatalosan a munkavállalási engedélyt, holott a cég alakulásától kezdve én voltam az ügyvezető, be voltam jelentve, és fizetve lett utánam a TB, és az adó... DDD De mindenki kiröhögte ezt a munkavállalási engedélyesdit, mert tudták, hogy meg fog változni úgyis ez a jogszabályi baromság (asszem mára már meg is változott), mármint az, hogy egyrészt köteleznek, hogy be legyél jelentve, fizessél, stb., másrészt meg még neked kell még utólag kuncsorogni utána azért, hogy mindez legális legyen... :)
D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 16:59:32

@kardio1: De az optimisták viszont nem tudnak kellemesen csalódni sem!
D

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.10. 17:00:16

@charlieharper:

Mindig meg kell próbálni visszaverni a pokolfajzatot. De te is látod, nemigen írok manapság a korábbihoz képest.

Mindig változik a taktika, csak a végcél marad azonos.

tableno 2014.10.10. 17:02:33

@maxval a bircaman: "De te is látod, nemigen írok manapság a korábbihoz képest." - szerintem ez kifejezetten pozitív változás! :))))

Mr Long 2014.10.10. 17:05:18

@maxval a bircaman: Marmint a Satan itt a blogon szervezkedik? O.o A\zt hiszem ideje elkezdeni a hetveget, mert ezt mar nem is birom ertelmezni...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 17:13:08

@tableno: máshol is érvényes lehet. Magyarországon is, ha nem ütközik a családjogi szabályokba.
azt mondjuk még mindig nem értem, mi köze vízumhoz, de te hoztad fel:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 17:14:08

@Jani haverja: édesszívem, még mindig nem érted....egyiknek sincs köze ahhoz, hogy van-e írásos munkaszerződés.

tableno 2014.10.10. 17:19:04

@Babette.: Az a köze, hogy harmadik országból jövőnek nem adnak csak úgy beutazási, de főleg nem hosszabb tartozkodásra feljogosító vízumot sem az EU-ba, sem az USA-ba. Ellenben ha az illető egy EU ill. USA állampolgár házastársaként kérelmezi a vízumot, akkor elvileg jó eséllyel megkapja. Ennyi.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 17:19:20

@Babette.: Miután elküldtem a kommentet, azután rájöttem, hogy marhaságot írtam :)

Ettől függetlenül sokszor viselkednek úgy a magyar hatóságok, mintha mindenhez közük lenne sajnos, ahogy Te is írtad :(

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.10. 17:20:07

@Turchi:

A beszélgetést tönkretevő embert a legkönnyebben úgy lehet tönkretenni, ha az ember nem ír neki, ezt te is tudod jól. A troll elmegy, ha senki sem figyel rá. Hiszen ő eleve nem vitázni akar, hanem botrányt okozni. Az igazi troll az egyik blogban kommunista, a másikban fasiszta, a harmadikban liberális, egyszer kétségbe vonja a zsidó holoakusztot, másszor mindig lenáciz - mindig azt teszi, ami az adott közeben a legnagyobb botrányt tudja előidézni. A keresztény blogba beírja, hogy Jézus anyja prostituált volt, az ateista blogban meg klijelenti, hogy mindenki pokolra kerül.

A blogok 90 %-a nem moderált. Okkal.

Ennél még az is jobb, ha nincs blog.hu kommentelés, csak FB-kommentelés. Ez eleve kikapcsolja az igazi troll típust, mert a legtöbb embernek nincs hamis FB-profilja.

Alapvetően a moderálás, s különösen az előmoderálás antidemokratikus dolog.

Én pl. csak a szpamokat törlöm (minden blogomon), s nagyon ritkán a nem közszereplő személy elleni trágárságot (pl. valaki a másik, nem anoním kommentelőnek a kurva anyját emlegetí), de a saját magam elleni durvaságokat sosem törlöm még ilyen esetben sem.

A mostani reakciók hozzászólásomra olyanok, mint amikor egy nő befesti magát undorító szőkére, s amikor valaki megmondja neki, hogy az eredeti fekete hajszíne jobb volt, akkor megsértődik, s az összes barátnője meg váltig állítja, hogy milyen jól áll neki a szőke. Most a kiszőkített nő a HÁ tulaja, a beszóló ember én vagyok, a barátnők meg a VIP-kommentelők.

kardio1 2014.10.10. 17:20:15

@Dragonlady (now in Indonesia): En is elolvastam az àltalad linkelt iràst. Szerintem meglehetôsen tendenciozus: elôször megvan a következtetés: Kelet-Europa olyan lesz, mint Latin-Amerika, majd ehhez az elôfeltevéshez vàlogatja az érvrendszert. Ami beleillik, leirja, ami nem, arrol meg szemérmesen hallgat.
Ertem a szerzo gondolatmenetét, de szerintem nem lesz igaza.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.10. 17:20:19

@tableno:

Nem szeretem eleve a moderált blogokat. Persze írok azért moderált blogba is érdekes téma esetében, de mindenképpen kevesebb odafigyeléssel, s nem figyelem mindig, hogy kapok-e választ.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.10. 17:20:27

@Mr Long (UK):

Sátán mindenhol jelen van, ha nyitott szemmel figyeled a világot.

tableno 2014.10.10. 17:26:46

@maxval a bircaman: ez így igaz. Ha Sátán nem létezne, a világ sem létezne, csak két db ember a Paradicsomban... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 17:29:59

@Babette.: Ez igaz :)

Most gondolj bele, itt majdnem 30 fok volt mai is délben, most van olyan 25. Most ilyenkor októberben kinek van kedve itt bármit is komolyan venni, normális esetben már március elejétől ilyen az idő (idén kivétel volt, mert májusban rohadt hideg volt vagy 2 hétig).

Elfárad mindenki nyáron :)

Egy mosoly meg mindent megold ilyenkor :)

TilosazA (UK) 2014.10.10. 17:30:20

@Mr Long (UK): Én simán el tudom képzelni, ül a laptopja előtt a patás kezével, és azon küzd, hogy egyszere csak egy billentyűt tudjon leütni, közben meg átkozódik, mert nem megy. :) És néha bezavar a blogmotornak.

TilosazA (UK) 2014.10.10. 17:34:43

@maxval a bircaman: Szerintem nem antidemokratikus. Egy demokráciában is van erkölcs és etika a törvények mellett, és aki az első kettőt nem tartja be, azt a társadalom kiközösíti. Akkor is, ha amúgy teljesen törvényes amit tesz.
Ha valaki évekig nem fürdik, vagy nyilvánosan túrja az orrát, esetleg hangosan káromkodik egy színházi előadás alatt, az még nem ütközik törvénybe, sőt, alapvető joga van ezt tenni. Viszont nagy valószínűséggel kidobják a színházból, kiközösítik a társaságból.
Ez a blog ugyanilyen. Ide lehet piszkítani, joga van hozzá, csak ne csodálkozzon, ha kidobják miatta.

Sütemény1975 2014.10.10. 17:36:29

@adg [Au, Darwin]: koszi, egyelore csak jatszadozok a gondolattal. Meg egy jo evig nem tudok itthonrol elmenni.

négyzet 2014.10.10. 17:36:39

@Kriszta D: persze, igazából voltak már olyan helyek, ahol nem bántam volna, ha találkozhatom a leendő kollégákkal, mielőtt igent mondok... Illetve elsőre furcsának tűnő interjúztatási technikák mögött is lehetnek olyan megfontolások, amik jól szolgálják a leendő munkaerő érdekét. Pl. tizenéve volt egy frissen betelepült multinál egy első tömeges vizsgáztató teszt, nem túl vészes, de a nagy létszámra való tekintettel muszáj volt kitalálniuk valamit. Annyira nem is tetszett, de aztán később megtudtam már a cégnél dolgozva, hogy tök jól használták fel ezeket a teszteket, és csomó kishitű embert emeltek magasabb pozícióba, mint amire jelentkezett, mert jól teljesítettek a teszten. Nyilván biztos volt vezetői posztra pályázó is, akit ugyanezért nem vettek fel...

kardio1 2014.10.10. 17:40:40

@Hari Seldon 2: Ez nekem is furcsa. Mi itt orszàgon beül màr sok helyen voltunk, és még mindig bôven van felfedeznivalo. Azt sem gondolom, hogy a közvetlen környéken mindent làttam màr, ami megtekintésre érdemes.

Giddy Lamb 2014.10.10. 17:46:49

@Dragonlady (now in Indonesia): "a hárommal fentebb belinkelt arrogáns-macho blogger-újságíró írta egyébként (Bede Márton).'

Kedves Hófehérke, a nevem nem Bede, nem is Biddy, Liddy, Iddy, Kiddy vagy Fiddy hanem Giddy:)))

2014.10.10. 17:48:14

@maxval a bircaman: Neked véletlenül nem az fáj, hogy téged sem engedett HÁ kibontakozni, egy bizonyos témában? Ugye, semmi köze nincsen hozzá. :)

kardio1 2014.10.10. 17:50:38

@tableno: Màr rég nem két ember létezne a Paradicsomban! (ld: Teremtés Könyve: "Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet! Hajtsátok azt uralmatok alá, és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és minden állaton, amely mozog a földön!")

tableno 2014.10.10. 17:59:55

@kardio1: hát, ebben az esetben a Paradicsom elég hamar túlnépesedett volna... Ugyebár halandóvá csak a kiűzetés után váltunk...

Hari Seldon 2 2014.10.10. 18:08:10

@maxval a bircaman:
"Ennél még az is jobb, ha nincs blog.hu kommentelés, csak FB-kommentelés."

OK, és mi belgák mit csináljunk? - Akiknek nincs FB profilja? Miért nincs? Mert csak.

Hari Seldon 2 2014.10.10. 18:12:29

@kardio1:
"Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet!"

Most akkor valamit nem vágok:
a paradicsomot vagy a földet népesítsék be?
Vagy egy ideig a paradicsomot, aztán már ha túl sokan lesznek a többi majd a földet?!?

Hari Seldon 2 2014.10.10. 18:13:28

@tableno:
Megelőztél a kérdéssel...

kardio1 2014.10.10. 18:14:49

@tableno: A Paradicsom nem egy fizikai helyet jelöl, hanem inkàbb egy àllapotot.

Hari Seldon 2 2014.10.10. 18:16:43

@kardio1:
Biztos voltam benne, hogy metafora. - Mindig az szokott lenni, ha valami ilyen félremagyarázható.

kardio1 2014.10.10. 18:19:04

@Hari Seldon 2: @tableno:
Egyszer, a szovjet idôszak kezdetén egy harcos ateista azzal indokolta, hogy a bibliai születéstörténet, igy persze Jézus személye is kitalàlt, hogy mindenki tudja, aki egy kicsit is értelmesebb, hogy karàcsony tàjàn vaskos minusz fokok és vastag ho van, igy nem lehetséges, hogy Jézus a jàszolban született volna, sem az, hogy a pàsztorok ezidô alatt a nyàjat ôrizték volna a szabad ég alatt :)))

2014.10.10. 18:26:54

@maxval a bircaman: Nem vagyunk egyformák az biztos, másképpen reagálunk a blogokkal kapcsolatban. Megjegyzem vannak olyan trollok akikhez ha nem szólnak, akkor is mondják a magukét és akkor már elcseszte az egészet. Ráadásul ezek magán blogok, nincs semmilyen közszolgálati szerepük, (vagy ki tudja) minden tulajdonos saját belátása szerint alakítja a blogját mert az övé. Hogy mit akar elérni vele, az is az ő dolga. Valamennyire én is tolerálom a trollokat de mikor naponta 5x ír hogy de neki van igaza és még csak nem is válaszolok, majd másnap hajnalban már a hozzászólására kelek és közben többen jelzik hogy ha XY marad akkor ők mennek, akkor én bizony kivágom a francba. Ebből a szempontból te szerencsés alkat vagy, leperegnek a dolgok rólad, de én pl. agybajt tudok kapni attól ha piszkálnak. Én nem vitatkozni megyek egy blogra hanem olvasni, tájékozódni, beszélgetni. Ha valami nagyon nem tetszik akkor inkább nem olvasom de nem verem a tamtamot hogy a tulaj miért így szerkeszti a blogját. Csak. Ő dolga.

qkuc 2014.10.10. 18:39:00

@Giddy Lamb: Hm, te vagy a panamericana blog szerzője? Mert a sárkányos hölgy róla beszélt, :).

tableno 2014.10.10. 18:44:01

@kardio1: Na most azért remélem, hogy az én kommentjeimet nem hasonlítod össze ezzel a hülyeséggel. Mert akkor azt kellene hinnem, hogy nagyon sekélyes a gondolkodásod... Ha nem vetted észre, én végig filozófiai síkon próbálok vitatkozni. És nem hogy harcos, de semmilyen ateista nem vagyok.

tableno 2014.10.10. 18:49:15

@kardio1: Én is pontosan így értettem. Egyfelől a születés előtti ideális és ártatlan állapotot az anyaméhben. Másrészt az emberi intelligencia kifejlődése, "a tudás almája" előtti ősi állapotot. Ezért mondtam, hogy Lucifer nélkül nem lenne (emberi) világ.

kardio1 2014.10.10. 18:51:49

@tableno: Nem, dehogy! :)
De jo a sztori, nem?

Giddy Lamb 2014.10.10. 18:57:17

@kardio1:"A munkàm soràn talàlkozom halàlesetekkel..."

Ez így már nem modoros:))), de új info tartalma sincs, legalábbis ha valaki tudja, hogy mi a szakmád, ezért írtam, hogy:
"Te jársz arra amerre a halál lakozik:)"

Amúgy pedig:
A nemzethalál az állam szolgálatában áll...

Giddy Lamb 2014.10.10. 18:57:17

@qkuc: Dehogy, soha nem hallottam erről a blogról meg a Bede nevű fickóról sem ezelőtt...
Ez a Hölgy fixa ideája...
Sajnos HÁ elég rendesen moderál, ezért nehéz a kommunikációm többekkel is...

kardio1 2014.10.10. 19:01:20

@tableno: En ezt màsképp értelmezem. Szerintem a paradicsomi àllapot az, amikor az ember a neki teremtésekor adott szabadsàggal jol élt és nyitott volt iIsten felé. A tudàs fàjàrol evett alma utàn eltakarta magàt Adàm és Eva, és elbùjtak, mert ràjöttek, valojàban mit is hozott ràjuk, hogy (ez esetben nem jol) élve a szabadsàgukkal szembehelyezkedtek Istennel.
Valahogy a Poklot is inkàbb ùgy érzem (ha van ott valoban valaki), hogy nem Isten büntet ezzel valakit, hanem a sajàt döntések következménye lehet, és ez is inkàbb àllapot, mint valodi fizikai hely. Persze, lehet, hogy tévedek, majd meglàtjuk :)

Határátkelő 2014.10.10. 19:02:02

@maxval a bircaman: Azt az apróságot felejted el, hogy te a saját blogodon SAJÁT MAGAD írásait teszed közzé, ha ide én írnék, engem sem zavarnának a trollok, mert egyszerűen nem érdekel.

Csakhogy ez a blog MÁSOK személyes történeteit adja közre, és ha ezek a történetek nem jönnek, mert minősíthetetlenül gyalázzák a szerzőt, akkor ez a blog meghal.

De már ezt is olyan sokszor elmondtam, hogy már magam is unom.

Egyebekben pedig mindenki szabadon indíthat blogot, oda a törvény adta keretek között azt ír, amit akar, úgy moderál, ahogyan neki tetszik.

Itt ezek a szabályok. Akinek tetszik, az marad és beszélget, akinek meg nem tetszik, az elmegy.

Szerintem ez így elég egyszerű.

kardio1 2014.10.10. 19:02:21

@Giddy Lamb: Ha ez modoros volt, akkor jo: egyszerre két blogba irtam hozzàszolàst! :))))

Hari Seldon 2 2014.10.10. 19:07:45

@kardio1:
Bizony vannak hülyék is, főleg ha valaki a volt SZU-ban "jó elvtárs" akart lenni, akkor meg szinte kötelező volt.

DieNanny CH 2014.10.10. 19:15:14

@Giddy Lamb:

Te szedsz valamit? Valahogy összefüggéstelen a kommentfolyamod... (Így, 2 mellétrafálás után bátorkodom csak kérdezősködni...)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 19:18:13

@kardio1: Hát Moszkvában tényleg így van, az egyszerű szovjet állampolgárok meg úgysem utazhattak a Szentföldre csak úgy, hogy megnézzék, hogy ott télen milyen időjárás van... :)

puhacica 2014.10.10. 19:22:22

@Hari Seldon 2: nem is ertettem en se, hogy hogy lehet igy "lenni" csak. en kinezem a szemem, barhol jarunk. es nem csak kulfoldon, itthon is. o meg ott van a vilag egyik fovarosaban es nem erdekli. annyi erdekes dolog van! ha miller lennek, nem kene se kocsi, se haz, csak utazhassak.

eagles 2014.10.10. 19:24:54

@házelőtthinta:

"Itt minden magyar nőnek külföldi fiúja van?"

Nyugi, már te is külföldi vagy. Mchinta.

eagles 2014.10.10. 19:32:46

@Határátkelő:

Akarsz róla posztot írni?

tucano 2014.10.10. 19:34:24

@kardio1: Sztem nem arról írt, hogy olyan lesz, mint Latin-Amerika, hanem olyan lesz, mint annak a rossz oldala, de hiányzik a napsütés. Egyébként tényleg nagyon erős a párhuzam, egy sor latino ország alig tér el fontos jellemzőkben Magyarországtól és a fene se tudja, hogy felfelé vagy lefelé.

eagles 2014.10.10. 19:34:24

@Határátkelő:

" 600 és 700 fölött volt a kommentek száma,"

Hány embertől?

2014.10.10. 19:38:48

@kardio1: Vegyük alapul Mo.-t. Itt semmi sem arra mutat, hogy lesz erős középosztály, egyáltalán az emberek tudnak majd fogyasztani. Alacsonyak a fizetések... Az egykulcsos szja csak annak jó, aki sokkal jobban keres, mint az átlag. Lesznek majd gazdagok meg "szegények". Ez azért eléggé hajaz a latino rendszerekre.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 19:41:39

@Hari Seldon 2: Hááát ez azóta sem változott nagyon, csak finomodott a kiválasztási eljárás, hogy úgy mondjam...

Persze tudom, hogy maga a SZU meg is szűnt, de "a vályú nem változott, csak azok cserélődtek, akik esznek belőle"... :(

2014.10.10. 19:55:12

@Herr Géza: @kardio1: Ez erdekes, a brit allampolgarsaghoz is kell igazolni hogy dolgoztal, de az egyetlen bizonyitek amit efogadnak az az adopapir ami bizonyitja hogy x eve adot fizetsz. Semmi mast nem kernek es nem is fogadnak el, legalabbis az en idomben igy volt. Ami logikus is, hiszen munkaszerzodest barki irhatna, a szamladra is barki utalhat penzeket, ok azt akarjak latni, hogy adofizeto allampolgar vagy bizonyos ideje.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 19:56:55

@Philosoraptor:
"Alacsonyak a fizetések."
Igaz is, meg nem is szerintem.

Attól függ, hogy hogyan nézzük. Szerintem Magyarországon egyáltalán nem alacsonyak a fizetések, hanem magasak az adók (és akkor még a különadókról nem is beszéltem), nagy az állami újraelosztás, egy csomó bürokratikus megkötöttsége van minden gyártónak, szolgáltatónak, stb., és így minden aránytalanul drága. Élelmiszerárakban nyugati színvonal, csak éppen azt felejtik el sokan, hogy Nyugaton a bolti eladó, meg a polcfeltöltő nem éppen annyit keres, mint Magyarországon, a bolti ár meg ugyanannyi ott is. A bolthálózatok meg Nyugaton is, meg Magyarországon is versenyeznek egymással, szóval akkor hogy is van, hogy magasabb bérköltséggel is ugyanannyiért tudják adni a terméket? Hát azért, mert az egyéb költségeik alacsonyabbak.

Itt én minden idelátogató magyarnak megmutatom, hogy nézzék meg a magyar gyártású Unicum, és a szintén magyar gyártású Floriol étolaj árát (sokkal olcsóbb itt, mint Magyarországon)! Aztán gondolkodjanak... Meg azon is, hogy miért van ilyen kevés magyar termék az albán boltok polcain... Merthogy más versenytársakat nézve még mindig nagyon drága egy átlag magyar termék (speciális eseteket kivéve) előállítása is, az adott kategóriában ár-érték arányban. Pedig nem fizetik a magyar melóst túl...

Giddy Lamb 2014.10.10. 19:58:20

@kardio1: "egyszerre két blogba irtam hozzàszolàst! :))))"

Hűha, én képtelen lennék egyszerre két dologra megosztani a figyelmemet, és még ilyen okosakat is írni! Irigyellek ezért!

A nemzethalál az állam szolgálatában áll...

Giddy Lamb 2014.10.10. 19:58:20

@Hari Seldon 2: "@kardio1:
Bizony vannak hülyék is, főleg ha valaki a volt SZU-ban "jó elvtárs" akart lenni, akkor meg szinte kötelező volt."

Nem kell olyan messze visszamenni az időben, a mai napig vannak olyan eszement genetikusok, akik azt állítják, hogy az emberiség nem egy emberpártól származott, hanem egyszerre több helyen is kialakult az előember és hogy a génkészletünk 98%-a megegyezik az emberszabású majmokéval. Szerintem az a majom aki ilyet állít mer' Krisztus génkészlete nem lehetett 98%-ban azonos Csitájéval:(... Még a Tarzané csak-csak...

Giddy Lamb 2014.10.10. 19:58:20

@DieNanny [SZ,CH]: Igen, egy pohár benzedrin + 3 csepp pezsgő, nem rázva hanem keverve

Fekete Pestis 2014.10.10. 19:58:20

@Kriszta D:
"A cég mindenkit befizet ingyen online tanfolyamokra,"

Wat een grootmoedig bedrijf is het, hoor ;)

Fekete Pestis 2014.10.10. 19:58:20

@Kriszta D: "Például a páromat szinte kinézték a nyelviskolából a csoporttársai"

na erröl írhatnál bövebben ;)

2014.10.10. 20:01:28

@én kérek elnézést.......: Nem tudom te kovettel-e mar rendszeresen mas forumokat; en igen, es azt vettem eszre hogy minden nepszeru forumon / blogon van egy torzsgarda akik sokkal gyakrabban kommentelnek mint masok. Ez teljesen normalis jelenseg.

eagles 2014.10.10. 20:07:28

@Mirjam2:

Így igaz. A bográcsos gyerek egymaga a törzsgárda.

eagles 2014.10.10. 20:09:26

@morsels:

@maxval a bircaman:
Hanyan beszelgetnek a te blogodon?

Hát én, a Gyula, meg az Ottó. A Tóth Ottó.

2014.10.10. 20:12:51

@Dragonlady (now in Indonesia): Hat, magam ellen beszelek mert kedves barataim is vannak az erintettek kozott, de teny hogy mielott megszigoritottak a torvenyeket, rengetegen jottek UK-be turistavizummal es ott maradtak. Ez szinte normalis, elterjedt dolognak szamitott pl. indiaiak koreben. Aztan mikor megszigoritotta a kormany a felteteleket, nagy felhaborodas volt, es bosszubol felemelte az indiai kormany a vizumdijat csak brit turistaknak; jelenleg mi britek tobbet fizetunk egy indiai turistavizumert mint barmilyen mas allampolgar, kulonleges dijkategoriaban vagyunk, minimum szaz font egy vizum.

Ami a hazastarsakat illeti: ha van penzed, van hol laknod, beengednek. Ezt is azert szigoritottak meg mert annyiszor elofordult regen hogy pl. egy brit pakisztani hozzament egy pakisztanihoz 'az anyaorszagbol' aki nem is beszelt angolul, eleteben nem jart a falujan kivul, aztan megjelent az illeto UK-ben, persze egyikuk sem dolgozott, de most mar ketten voltak szoval lakastamogatasra volt szukseguk, aztan par honap mulva mar jott a gyerek szoval meg tobb segely, dolgozni persze senki se dolgozott stb. Nem akarok gonosz lenni de tenyleg annyi ilyen van.

2014.10.10. 20:14:31

@Jani haverja: Ha megkapnám a bruttó fizetésem 80%-át nettóban, akkor sem lenne olcsóbb megélni. Az albérlet árak nem igazán követik az átlagfizetést. Persze, hogy sokat kell adózni, egy aktív eltart 5 inaktívat, plusz az állami rendszert is el kell tartani, meg azért lopjanak is már a kedves politikusok, Nekik az jár. :)))

2014.10.10. 20:16:55

@én kérek elnézést.......: :))) Na jo, mondjuk az 'Albania fun club sub-blog' az egy specialis kategoria ami csak itt van :). De mar csak ezert is erdemes ide latogatni!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 20:18:41

@én kérek elnézést.......: Ennek is nézzél utána légy szíves! Sokszor HÓNAPOKIG nem kommentelek...

eagles 2014.10.10. 20:21:40

@Jani haverja:

"Sokszor HÓNAPOKIG nem kommentelek... "

Ez az az időszak, amikor a statisztika szerint jelentősen csökken az agyvérzésben elhunytak száma.

DieNanny CH 2014.10.10. 20:22:56

@én kérek elnézést.......:

Khm... Én 2 éve vagyok a blogon, kb 4400 kommentem van. Jani haverja 6 éve van a blogon, 7600 kommenttel...

2014.10.10. 20:23:23

@Hari Seldon 2: Nyugi, ehhez kulfoldinek se kell lenni. Mikor eloszor au pair voltam egy londoni csaladnal, egyszer elmentem a British Museum-ba (a vilag egyik leghiresebb muzeuma London belvarosaban). Mikor hazamentem, kerdezi az anyuka nagy kivancsian hogy milyen volt? Kiderult, meg soha nem jart ott, nem is tervezett menni. (Ja es hozzatartozik a sztorihoz hogy ingyenes a muzeum, fizetni se kell, sorba allni se, semmi.) Egyszer olvastam egy felmerest hogy a londoni gyerekek jelentos resze meg soha nem latta pl. a Temzet.

eagles 2014.10.10. 20:25:40

@DieNanny [SZ,CH]:

Viszont most be fogja hozni a lemaradást rövid időn belül.Arra mérget vehetsz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 20:26:54

@Philosoraptor: Hát ez azért megint csak bonyolultabb...

Merthogy nem a brutto fizetés 80%-ával van a baj, hanem azzal, hogy a brutto után a munkáltatód még kifizet egy csomó TB-t. Aztán meg a munkáltatódat egy nagy rakat különadó, meg felesleges bürokrácia is sújtja (emiatt a cégben sok adminisztrátort kell alkalmazni, stb.), na ez az igazán drága!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 20:27:39

@Mirjam2: Hát mit csináljak, ha csak mi lakunk itt... :)

2014.10.10. 20:28:44

@Jani haverja: Nyilván, én nagyon sokba kerülök a munkáltatónak. És minél többet keresek, annál többet kell fizetni utánam. El van b@szva ez az egész rendszer. :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 20:28:56

@DieNanny [SZ,CH]: És az én kommentjeim jó része sem ide jött (ez a blog.hu-s összesítés), hanem pl. a Tékozló Homárra, a régi Vastagbőrre, meg egyéb helyekre...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 20:30:15

@én kérek elnézést.......: Hát az agyat néha meg kell dolgoztatni, hogy ne haljon meg vérzésben...
Ha nem tetszik amit írok, akkor szűrj, nem fogok megharagudni.

tanato 2014.10.10. 20:31:13

@kardio1: 15,45-re.
Átlagban mennyi halottszemléd van.?Nekem átlagban kéthetente van.Legutóbb egy háromgyerekes harmincas apuka akasztotta fel magát egy tanyán/válófélben voltak/,eléggé csúnya látvány volt.

2014.10.10. 20:32:42

@Határátkelő: Ne idegeskedj, a blog is ugyanakkor fog osszeomlani amikor a Nyugat lehanyatlik! Vagy legalabbis ugyanolyan gyorsan!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 20:32:50

@én kérek elnézést.......: Nézz utána, hogy hova mentek a kommentjeim túlnyomó része, és utána vagdalkozz, ha megkérhetlek...

eagles 2014.10.10. 20:33:33

@Jani haverja:

"Hát mit csináljak, ha csak mi lakunk itt... :) "

Miért? Az albánok már elmenekültek?

eagles 2014.10.10. 20:34:42

@Jani haverja:

Őszinte leszek. El sem olvasom.

2014.10.10. 20:36:12

@Jani haverja: Remelem nem vetted szemelyeskedesnek, nem akarunk kiutalni! :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 20:38:19

@én kérek elnézést.......:
Mi magyarok vagyunk itt kevesen, ebben az országban, innen a HÁ-ról meg tudomásom szerint csak a mi családunk.

Az albánoknak meg nem magyar az anyanyelvük, épp ezért nem ide járnak fórumozni.

Lehet, hogy ezt nem tanultad az iskolában, de Albániában az albánok albánul beszélnek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 20:38:53

@én kérek elnézést.......: Ezzel a kommenteddel cáfoltad meg most saját magadat.

eagles 2014.10.10. 20:42:08

@Jani haverja:

Nekem elég a tengernyi bogrács látványa.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 20:48:42

@én kérek elnézést.......: Hát nem ez következik a szövegkörnyezetből... :)

Egy dolog viszont biztos: Én amikor anno avatart lehetett választani itt a blog.hu-n, akkor választottam ezt, azóta nem változtattam meg. Akkor még a régi HÁ sem volt, még a másik helyen (postr.hu volt asszem) sem.
Ez a bogrács a Tékozló Homár-on megjelent EDÉS poszt kitörlése miatt van, arra meg csak az öreg Homárosok emlékeznek...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 20:50:47

@tableno: Ezért van az, hogy én 6 éve kommentelek a blog.hu-ra, viszont a blog.hu-n belül a HÁ-ra igencsak rövidebb ideje.

A kommentjeim számát meg összesíti a blog.hu, azaz az összes blog.hu-s blogra ennyi a kommentem.

Giddy Lamb 2014.10.10. 21:08:53

@DieNanny [SZ,CH]: "Én 2 éve vagyok a blogon, kb 4400 kommentem van."

Nanny! Na ne! Nena jut Rólad eszembe:)))

"Heute zieh' ich meine Runden
Seh' die Welt in Trümmern liegen
Hab' 'nen Luftballon gefunden
Denk' an dich und lass' ihn fliegen"

Giddy Lamb 2014.10.10. 21:08:53

@Jani haverja: "arra meg csak az öreg Homárosok emlékeznek..."

Meg az öreg homárok... bocs ezt nem tudtam kihagyni:)))

Bicepsz Elek 2014.10.10. 21:08:53

Amszterdam es Dublin kozott azert olyan nagy kulonbseg szerintem nem lehet: eso, hajok, egyenhazak(csak angol vs holland tipusu).

Igaz Barát 2014.10.10. 21:10:43

Megszámoltam. Az Elmentjek Magyarországról 753 kommentjét 111 kommentelő hozta össze. Nem bolondultam meg, Excelben szűrtem meg az oldal forrását, és ezt dobta :)

Határátkelő 2014.10.10. 21:10:49

@Jani haverja: @én kérek elnézést.......: Szerintem tök jó lenne, ha leszállnátok egymásról, vagy rendezzétek le privátban.

2014.10.10. 21:11:46

@Hari Seldon 2: Varjal, elvesztettem a fonalat. Ez nem ugy volt hogy az elejen csak volt az emberpar de nem volt szex mivel 'artatlanok' voltak (az eredendo bun elott) de aztan jott az almas / megrontasos sztori, aminek az a lenyege hogy bejott a szex a kepbe es emiatt kellett tavozniuk a Paradicsombol es ezzel parhuzamosan szaporodni kezdtek?

2014.10.10. 21:13:15

@Határátkelő: Inkabb ne mondd hogy rendezzek privatban, mert viszi a Jani haverja a Janit meg az alban haverokat aztan ver fog folyni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 21:14:09

@Jani haverja:
Ne törődj semmivel én örülök hogy itt vagy.
Mindig szívesen olvaslak.

qkuc 2014.10.10. 21:17:50

@Mirjam2: Pedig mióta döglődik az a Nyugat, aztán még mindig él! :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 21:19:35

@Határátkelő: Bocs, tényleg nem akartam elterelni a szót, csak úgy gondoltam, hogy illene válaszolnom bizonyos személyes sértegetésre, főleg, ha tetejében semmi alapja sincs.

Egyébként részemről befejeztem.

DieNanny CH 2014.10.10. 21:19:48

@Igaz Barát:

Az nem is sok, fejenként 70 hsz... :-)
Viszont 111 hozzászólt... Ez szép szám! Komolyan!

DieNanny CH 2014.10.10. 21:21:24

@Mirjam2:

A Jani már nincs Albániában...
(Nehogy az írd válasznak: -Miért, már elindult az albánokkal???)
:-)

Igaz Barát 2014.10.10. 21:24:30

@DieNanny [SZ,CH]: Szerintem is. Ennyit a bloghalálról, meg arról, hogy csak a törzsgárda beszélget egymással. 29 embernek volt tíznél több hozzászólása egyébként, és csak négyüknek volt 30-nál is több.

eagles 2014.10.10. 21:26:07

@Határátkelő:

Túl érzékeny vagy ma hölgyem.

eagles 2014.10.10. 21:28:15

@Igaz Barát:

Bloghalál nincs. Baba-mama klub van, ahová beengednek apukákat is, akik közül néhány csúnyán beszél, és szexista.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 21:29:09

@diggerdriver: Tudom :)

Már majdnem bemérgesedtem, és majdnem megváltoztattam az ezeréves avataromat, ha már valaki még a bográcsba is beleköt:) Ezek jöhettek volna számításba:
1./ kepkezelo.com/images/iu765k7ka0wqxtzi1mo.jpeg
2./ kepkezelo.com/images/mi3f3f9zpv5hrhsfw9.jpeg
3./ kepkezelo.com/images/8mywdqmrcxo86g95ev8t.jpeg
4./ kepkezelo.com/images/5qr222bd4spfpyu7cu.jpeg

NEKED a MÁSODIKAT ajánlom figyelmedbe különösképpen... DDD

tableno 2014.10.10. 21:32:20

@én kérek elnézést.......: Mama és apuka tényleg van itt egy pár. Babának perpill csak Hinta ugrik be...

eagles 2014.10.10. 21:32:45

@Határátkelő:

Ez már ódivatú kifejezés. Mond inkább azt: illiberális.

tableno 2014.10.10. 21:34:07

@Jani haverja: Igen! Én is a másodikra szavazok!!!

Taxomükke (UK) 2014.10.10. 21:39:16

Breaking news! Bár lehet, hogy egyedül nekem újdonság: a readingi román boltban (meg talán más városokban is) kapható Túró Rudi, bár Urias Dots néven.
Honvágy kilőve.
:))))))))))

morsels (törölt) 2014.10.10. 21:44:06

@Taxomükke:
Bevallom, nekem is ujdonsag, hogy a readingi roman boltban lehet kapni turorudit :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.10. 21:48:47

@Giddy Lamb: Te annyira szédült vagy ma! Amszterdam felöl fuj a szél? :-)))
@én kérek elnézést.......: @Jani haverja: Van egy Lyukas Bogrács nevü kommentelö is ezzel az avatarral...(bär ö nem szokott kedves hozzäszoläsokat irni, meg annyira nem is aktiv itt.)
@morsels: Birom a humorodat! :-)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.10. 21:50:00

@Jani haverja: És haverjáné mit szol hozzä, hogy fölfeded kilétét? ;-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 21:55:33

@tableno: DDD

Az elég egyértelmű... D
Legalábbis úgy általában :)

Azért elárulom a többit is:
Az első és a harmadik itteni belpolitikai okok miatt van, ezt most túl hosszú lenne elmagyaráznom, meg szerintem nem sok mindenkit érdekelne.

A negyedik viszont egy jelkép itt, a háttérben ugyanis a Sazan sziget látható, ez egy kommunista tengeralattjáró támaszpont volt anno, és - ha nem lenne óriási ellentétes nyomás pl. az EU részéről - akkor most éppen adóparadicsomként működne már jónéhány éve (állam az államban címszóval, mint pl. a Csatorna szigetek), és lehet, hogy az én cégem is oda lenne bejegyezve...
Nem hiába arany a zászlórúdja a hajónak, ami éppen elhagyja... D
De ezt sajnos nagy valószínűséggel nem fog sikerülni megvalósítani, óriási a nemzetközi nyomás :(

Giddy Lamb 2014.10.10. 21:57:24

@Jani haverja: "Már majdnem bemérgesedtem, és majdnem megváltoztattam az ezeréves avataromat, ha már valaki még a bográcsba is beleköt:) Ezek jöhettek volna számításba:"

hu.wikipedia.org/wiki/Szokol_(r%C3%A1di%C3%B3)#mediaviewer/File:Radio_Sokol.jpg

Ez miért nem:)))

Giddy Lamb 2014.10.10. 21:57:24

@Taxomükke: "kapható Túró Rudi, bár Urias Dots néven."

Fentebb volt szó a Paradicsomból való kiűzetésről, ha emlékeim nem csalnak Uriás (Isten lángja) űzte ki a pajzánokat onnan, de hogy pöttyei lettek volna!?!
Úgy tudtam az angyalok szeplőtelenek!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 21:57:26

@Naschkatze (Mostindien / CH): A Lyukas Bogrács nevű kommentelőnek A BOGRÁCSÁN LYUK VAN!!!

Tényleg! :)

Az enyémen nincs :)

morsels (törölt) 2014.10.10. 21:57:32

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Najo, teny, ha a Sarkanyos irja, hogy Yangonban talalt egy roman boltot, ahol tubusos turorudit arulnak, azon jobban meglepodnek, de azert ezen is meg vagyok lepodve :-).

2014.10.10. 21:57:34

@Taxomükke: Roman Turi Rudi?? Hazaarulo!!!

morsels (törölt) 2014.10.10. 21:59:39

@Jani haverja:
Itt mindekit erdekel Albania.
Szerintem nem tudsz eleget beszelni rola :-)

morsels (törölt) 2014.10.10. 22:02:57

@Mirjam2:
A bolt roman, nem a turorudi.
Az valoszinuleg orosz :-)

2014.10.10. 22:02:58

@morsels: Akkor mondok valamit amin meg fogsz lepodni (illetve lehet hogy nem fogod elhinni, pedig igaz): a nepali nemzetkozi repteren par evvel ezelott csak egy fajta csokit lehetett kapni. Tibi csokit! Mindenfele izben! Majdnem elajultam mikor meglattam, foleg mivel mar hosszu evek ota nem lattam azelott Tibi csokit.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:03:09

@Naschkatze (Mostindien / CH): DDD

A kép nem őt ábrázolja, de ábrázolhatná őt is :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.10. 22:03:14

@Jani haverja: Lätod mit tett velem a hanyatlo nyugat? Felszines lettem...mär csak a pénz érdekel...és a külföldi himnemüek...:-)))
@morsels: :-)))))
@Mirjam2: :-)))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.10. 22:04:24

@Mirjam2: Lätod, van olyan kiéhezettségi fok, hogy a romän Rudi is jo...;-)

eagles 2014.10.10. 22:05:22

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Mielőtt elpillednék. Választás lesz ugye. Itt a faluban 4 éve öli egymást a polgármester, meg az orvos. Az orvos indul képviselőnek. A felesége polgármesternek. Az orvos szemére veti a polgármesternek, hogy a falu újságjában nem lehet más gondolat, vélemény, mint a polgié. Ma az orvos blogján rákérdeztem, mi ezzel a gond. A blogon ugyan is a doki sem tűr meg csak olyan kommentet, ami egyet ért vele. A kommentem törölve lett.

Na ilyen a magyar fejekben uralkodó demokrácia, liberalizmus. Mindenkivel egyetértek, aki egyet ért velem. Aki nem az ellenség.
A HA is kezd ebben az irányba elmenni.

Jóccakát!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:05:35

@Giddy Lamb: Mert itt nem volt Sokol rádió, ugyanúgy, ahogy pl. Zsiguli sem. Enver Hoxha előbb kirúgta az oroszokat (a Szovjetúniót) innen, mint ahogyan azok ilyen csúcstermékek előállítására képesek lettek volna :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:08:22

@morsels: Én nem tudom, de engem mindig megszólítanak, én csak válaszolok :)

morsels (törölt) 2014.10.10. 22:11:10

@Mirjam2:
Azon vagyok meglepodve, hogy tobb izu Tibi csoki van.
Nekem ez uj :-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:11:29

@Naschkatze (Mostindien / CH): Jaja, hanyatlunk mindannyian... D
Én meg ide jöttem ebbe az országba, amelyik minél jobban hanyatlani szeretne, be kell hozni ugyanis azt a sok-sok év lemaradást, amikor a Nyugat hanyatlott, ők meg addig nézték, hogy még enni is elfelejtettek közben néha... D

morsels (törölt) 2014.10.10. 22:12:34

@Jani haverja:
Hat...
Nekem ugy tunt, hogy te akkor is tudsz valaszolni, amikor nem szolitanak meg :-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:12:56

@én kérek elnézést.......: Az a gond, hogy a falu újságját KÖZPÉNZBŐL adják ki, a doki blogjának meg semmi köze nincs a közpénzekhez, legalábbis ezt valószínűsítem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:14:24

@morsels: Néha igen, de akkor nem példálózok Albániával. Lásd pl. az előbbi kommentem.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.10. 22:18:36

@én kérek elnézést.......: Én ezt nem igy gondolom!
Viszont a kulturält vitatkozäs / érvek ütköztetése nem azt jelenti, mint itt sokaknäl, akiket HA szépen ki is szokott mazsoläzni, hogy a qrva anyukäd, és nekem van igazam! ;-)
Amugy meg HA szedett mär ki kommentet törzskommentelötöl is.
Ha te az elején olvastad a kommenteket, akkor megérted, hogy miért csinälja HA azt, amit. Nem kicsit volt gusztustalan 1-2 kommentelö...(oszt' volt mär olyan is, amikor szerintem a posztolo ment le kutyäba, de ez mär mäs tészta)
Joccakät neked is! ;-) (Én még felügyelem egy kicsit a betegeket ;-) )

morsels (törölt) 2014.10.10. 22:20:30

@Jani haverja:
:-)
Mint a regi viccben, akinek az ablaktorlorol is a noi mellek jutnak eszebe, neked mindenrol van Albaniaval kapcsolatos velemenyed :-)

rezsöatya 2014.10.10. 22:21:17

@Taxomükke: merre van Readingben a roman bolt?

Giddy Lamb 2014.10.10. 22:29:23

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hát még ha HÁ nem moderálna...
de hát nem mindenki lehet "Prémium", én sajnos csak egyet tudnék ígérni neki:

wheeler3designs.com/ocart/i-solemnly-swear-i-am-up-to-no-good-quote-vinyl-decal

Giddy Lamb 2014.10.10. 22:29:23

@Jani haverja: "Mert itt nem volt Sokol rádió"

Hát akkor miről nevezték el aszt a sok gádzsót Sokolnak te bibás!

2014.10.10. 22:29:36

@morsels: Nekem is uj volt. Teljesen szurrealis elmeny, hosszu evek ota nem lattam Tibi csokit, betantorgok a repterre hajnalban, szokas szerint korulnezek hogy mire kolthetnem el a megmaradt apromat. Meglatok egy darab pultot ahol csokit arulnak (ez kb. az egyetlen dolog amit venni lehet kulcstarton kivul), odamegyek, es semmilyen mas csoki nincs csak Tibi csoki. De az meg kb. tizfele kulonbozo izben, mikor ugy emlekeztem hogy csak egyfele van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:31:28

@morsels: Nehogy azt hidd. Csak én kuriózum vagyok itt (nem csak itt a HÁ-n, hanem úgy általában a blog.hu-n), merthogy olyan országban élek, ahol nem sok magyar él. Tetejében ez az ország nem valami másik kontinens, hanem Európa közvetlen része, pl. közvetlenül határos a Schengeni övezettel is (Görögország, meg a tengeren keresztül Olaszország). És mégis kevesen tudnak róla. Ezért aztán sokan megszólítanak.

Ezen felül azon is sokan csodálkoznak, hogy a bizonyos markáns gazdaságpolitikai nézeteim "ellenére" miért költöztünk ide. És akkor mindig el kell magyaráznom, hogy pont azért, mert ez az ország "hanyatlik" jelenleg a legjobban komplett Európában, már ha a "hanyatló Nyugat"-ról beszélünk :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:33:13

@Giddy Lamb: Ezt most ne haragudj, de baromira nem értem...

Giddy Lamb 2014.10.10. 22:42:56

@Jani haverja: hát a Sokol nem sast jelent albánul? Nem hívnak így egy csomó férfit?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 22:49:08

@Giddy Lamb:
Lengyelül, baszod.
Húúúúúúúúúúúúú

morsels (törölt) 2014.10.10. 22:49:13

@Mirjam2:
Tenyleg csak kivancsisagbol... nem lehet, hogy a Tibi valamit jelent nepali nyelven es semmi koze a magyar Tibi csokihoz? :-)

nyuszigonosz 2014.10.10. 22:50:33

@Giddy Lamb: Az albán az nem szláv nyelv.
Szláv nyelvekben jelent a Sokol - Sas -t.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 22:58:08

@Jani haverja:
Múltkor írta a feleséged hogy nem volt mit enni volt hogy füvet ettek.
Egyből eszembe jutott hogy beszélgettem albán kollégámmal és mondom neki hogy nálunk puha diktatúra volt és hogy én már a 70-es években minden nap húst ettem.
Erre mondja hogy ök csak ÉVENTE egyszer.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:58:12

@Giddy Lamb: Lehet, hogy szerbül, vagy oroszul a Sokol sast jelent, ezt én nem tudom, de albánul nem jelent semmit.

Albánul a sas az: Shqip, Shqipë, Shqiponja, stb. attól függ, hogy melyik vidéken.

A "Q" betűt "ty"-nek kell ejteni, tehát "Styip", stb.

Ezért hívják az albánok Albániát "Shqipëria-nak" (ejtsd: "Styípria"), azaz a "Sasok Földjének", de ennek is van több változata, pl. "ShqipëNia (az n betűt direkt nagyítottam ki, érzékeltetve a különbséget).

Giddy Lamb 2014.10.10. 22:58:30

@diggerdriver: Pedig a bogrács szó török eredetű és nem albán!

Giddy Lamb 2014.10.10. 22:58:30

@nyuszigonosz(D): Akkor mit keresnek Sokol nevű fickók Albániában, akik echte albánnak vallják magukat?

2014.10.10. 22:58:51

@morsels: :) Nem tudom jelent-e valamit, de megvizsgaltam a csokit es volt rajta magyar felirat. Viszont nem vettem, nem emlekszem miert, valoszinuleg tul draga volt.

Egyebkent az egesz Kozel-Keleten mindenhol lehet Hajdu sajtot kapni. Itt kulonlegessegnek szamit, mivel az elterjedt kecskesajttal szemben tehentejbol keszul. A helyi szupermarketben kiirtak ala nagy betukkel hogy 'cow cheese'. Ja es lattam egyszer magyar asvanyvizet is, de rohejesen draga volt, nem tudom miert. Nagyon kulonleges viz lehetett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:00:27

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Sőt még énnekem is vett le kommentemet.
Pedig én olyan szelíd és békés vagyok....
:)))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:01:05

@Jani haverja:
Igen. Ne konkurálj...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 23:05:27

@Giddy Lamb: Én még életemben nem hallottam Sokol nevű albán emberről, sem vezetéknévként, sem keresztnévként.

Az az illető valószínűleg inkább koszovói szerb lehet, vagy koszovói szerb-albán vegyesházasságból született, de biztosan nem albán (mármint albániai albán).

morsels (törölt) 2014.10.10. 23:08:07

@Mirjam2:
Hat akkor van titok a Tibi csoki korul :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:08:42

@Jani haverja:
Mondom a kollégának te szkipetár vagy. Így ahogy írom.
Nem érti.
Elmondom többször nem érti.
Mondom hogy hívják az albánok magukat.
Scsiptar.
Na bazdmeg.
:)))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:09:56

@Jani haverja:
Mondom a kollégának te szkipetár vagy. Így ahogy írom.
Nem érti.
Elmondom többször nem érti.
Mondom hogy hívják az albánok magukat.
Scsiptar.
Na bazdmeg.
:)))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:12:04

@Jani haverja:
Haggyadmá. A lengyeleknél minden Sokol.
A 9fokos sörük Skol, a füstölt árujuk Sokolow.
Motorkerékpárjuk is volt Sokol.

Giddy Lamb 2014.10.10. 23:16:21

@Jani haverja: :((( Tiranában múltkor egy Sokol fuvarozott egész nap, ő mondta, hogy a neve sast jelent, ezért gondoltam, hogy albánul van:((
Lehet, hogy bevándorló volt:))

i got my (törölt) 2014.10.10. 23:16:21

amúgy lehet, hogy sokaknak ami a varjúnál nagyobb madár, az sas, de a sokol sólymot jelent (falco, Falke, shquipül most nem jut eszembe... :) ).

nyuszigonosz 2014.10.10. 23:27:35

@i got my: Igaz. Sokol-az sólyom. Tévedtem az elöbb a sassal.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.10. 23:27:47

@diggerdriver: Lätod, lätod! Még belöled is képesek egyesek kihozni az embörällatot! :-)))))

morsels (törölt) 2014.10.10. 23:36:37

Most hallotam...
A palinka a falusi neocitran :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:36:53

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Volt már mikor üvöltöttem...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.10.10. 23:40:43

@diggerdriver: Az magyar nemzeti madár. A Sziriuszról azokkal jöttek a Földre a magyarok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.10. 23:40:44

@Határátkelő:
OK, te tudod.
Elhiszem, hogy nem kis munka az előmoderálás.

@Giddy Lamb:
Ezzel így nem értek egyet, de maximum így jártam.

@diggerdriver:
Szeretem azt a finoman cizellált stílusodat :D
Mindig mosolyt csal az arcomra ;)

@morsels:
:D

2014.10.10. 23:42:25

@Határátkelő: Ideje lenned, hogy adj moderálási jogot azoknak, akikben megbízol, és tudod, hogy nem fognak visszaélni vele. És akkor tényleg nem kellene az életedet is rááldoznod erre a blogra. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 23:51:28

@diggerdriver: Igen, mert itt van a "klasszikus magyar CS", ezt úgy írják, hogy "Ç", és van a "Q" betű, amit úgy kell ejteni, mint a magyar "TY" betűt, de abba is belekevernek egy kis magyar "CS" hangot, aztán tájszólása válogatja, hogy mennyit... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:56:18

@Kövérmadár [swe]:
Te figyu...
Szóval azért nem tagadhatom le hogy volt gyerekszobám és ismertem valakit akinek az unokatestvére látott francia nevelőnőt.
A stílus maga az ember...
Az én stílusom a finoman visszafogott elegáns gondolatmenet interpretálása az alpári és szexista felhangok mellőzésével.
Tudod mikor én írok akkor énekelnek az angyalok.
Nem érzed a sorokból?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 23:58:31

@Giddy Lamb: Valószínűleg kosovar, azaz koszovói lehetett. A háború elől anno menekültként érkezők közül sokan kapták meg az albán állampolgárságot.

Így van pl. Magyarországon több olyan "albán" pékség, aminek a tulajdonosai albán útlevéllel igazolták magukat anno a magyar cégalapításkor, pedig Magyarországon csak koszovói pékek vannak (maguk a pékáruk is azon fajták).
Persze a koszovói albán is albán európai értelemben, de albánul ő nem shqipëtar (albániai albán), hanem kosovar, és ez lényeges nyelvi és kulturális különbség!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.11. 00:02:36

@Jani haverja:
Ezt hallgasd meg.
Egy öreg szerbbel dolgozok együtt.
Kifejtette hogy a világ legfaszább embere Tito volt.
Ok.
Kérdi tőlem hogy hány éves vagyok?
Mondom 50.
És te?
Azt mondja 65.
Mondom miért nem vagy nyugdíjban?
Azt mondja nem 65 éves hanem 65-ben született.
Egy évvel fiatalabb és simán 65-nek néztem.
:))))))))))))))))))))))))))))
Nem állt sorban kétszer mikor az észt osztották.
Az a fajta ember aki a kifeszített zsinórra ráteszi a vízmértéket leellenőrizni hogy vízszintes vagy nem.

Giddy Lamb 2014.10.11. 00:04:30

@i got my: Hühhhh, jövök eggyel...

Még a végén rajtam ragadt volna, hogy keverem Lengyelországot Albániával:))

A wikiből az első tízet személyesen ismerem, a többi a barátok barátja...

Giddy Lamb 2014.10.11. 00:04:30

@Kövérmadár [swe]: "Ezzel így nem értek egyet, de maximum így jártam."

WTF! Melyikkel a 4400-ból?

Giddy Lamb 2014.10.11. 00:04:30

@nyuszigonosz(D): Akkó ne szójjá be Hunny Bunny :)))

Giddy Lamb 2014.10.11. 00:04:49

@diggerdriver:"A turul az milyen madár?"

Augusztusban megmásztuk a Madarasi Hargitát (Madarasi érted!).
Fenn a csúcs tele van turullal, szobor, kopjafa, miegymás.
A 3 éves kislányom kérdi, mi az a nagy madár? Mondom neki, hogy turul. Az milyen madár? Mondom nem létező, olyan mint a Garuda vagy a Griff. Erre egy arra járó 70 éves nagymama beszól, hogy az vándorsólyom. Mondom a gyereknek, ha az vándorsólyom lenne, a karmai között fogpiszkáló lenne, nem pedig kard...
Szerintem mindenki a saját unokáját hülyítse, ne a mások gyerekét...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:05:46

@i got my: Most megleptél ezzel :)
Mindenesetre nagyon nem gyakori név.
Az általad belinkelt oldalon is csak négyet számoltam, akiket Sokol-nak hívnak, és itt (Albániában) is született.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:07:53

@i got my: Albánul én sem tudom, de nem is láttam errefelé még sólymot :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:10:22

@morsels: Itt errefelé raki-nak hívják, de a hatása (minden tekintetben) ugyanaz, mint a magyar falusi neocitran-nak :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.11. 00:12:54

@diggerdriver:
"Tudod mikor én írok akkor énekelnek az angyalok."

Percek óta röhögök ezen!
De, pontosan érzem, sőt még itt is hallani az angyalok énekét :D

@Giddy Lamb:
Nem fontos, lapozzunk.

M. Péter 2014.10.11. 00:16:55

@én kérek elnézést.......: Az alapvető különbség az, hogy a falu újságja közpénzből megy, míg feltételezem, hogy az orvos blogja a saját magánblogja.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:20:50

@diggerdriver: Hát vannak ilyen emberek... :)

Nekem csak olyan alkalmazottam volt anno, aki nem értette, hogy mi a problémám azzal, hogy a slagvízmértékben valahol van egy szép hosszú buborék, mert hát a víz úgyis mozog benne... :) Ja, hogy annak a "mindenáron felfelé való törekvése" (így próbáltam elmagyarázni neki:)) módosítja az egész mért értéket, az az ő kis lelkivilágába nem fért bele :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.11. 00:20:59

Melóka után nekiálltam most gulyást főzni éjfélkor. Beteg fickó vagyok.

Giddy Lamb 2014.10.11. 00:20:59

@Jani haverja: "Albánul én sem tudom, de nem is láttam errefelé még sólymot :)"

Ahol még a verebet is grillezik, ott a sólyom rég kipusztult...
Ősi dakota közmondás

Amúgy az olaszoknál is ínyencfalat volt, megvan a sztori mikor az úrhölgy a szegény nemest meglátogatja, hogy megvegye töle híres vadászsólymát, de pont ebédidőben érkezik, ezért az úr a sólymot tálaltatja fel ebédre, mert szégyelli, hogy nincs mivel megvendégelni a hölgyet? Tán Szerb (Antal)?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.11. 00:21:34

@én kérek elnézést.......:
Kicsit értetlenül pislogok... a Határátkelő egy olyan blog, ahová bárki beküldheti az élete történetét.
Ezen mit lehet egyetérteni vagy nem-egyetérteni?

- "2002-ben döntöttem úgy, hogy Angliába költözöm..."
- "Egy fenét! Ezzel nem értek egyet! 2004 volt az és a poszotoló Spanyolországba költözött!"

Az más kérdés, hogy az offolások közepedte már vannak ellentétes vélemények, de ennek már semmi köze a Határátkelőhöz.
Szerintem.

Úgyhogy nem értek veled egyet ;)

Sütemény1975 2014.10.11. 00:26:06

Esik az eso es egesz ejjel menni kell, es meg most is sok a hulye a nemet palyan.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:33:16

@Giddy Lamb: A sztoriról eddig nem tudtam, de az olaszokra jellemző. :) Itt is, meg Magyarországon is iszonyúan kell figyelni az olasz vendégvadászokra (itt most két évig nem is lehet nekik), mert mindenre lőnek, ami mozog, és mindent meg is esznek, pl. a teknősbékát is (mármint a görög teknősről és a mór teknősről beszélek most).
Ezért nincs is Olaszországban nemhogy madár, de teknős se.
Anno az itteni rendszerváltás után erre az albánok is rájöttek, hátizsákszámra vitték a kompokkal a teknősöket Olaszországba jó pénzért elit éttermekbe. De aztán győztek a teknősök (meg az állatvédők), manapság ha elkapnak valakit egy Olaszországba tartó kompon akár 1 db. teknőssel is, az majdnem annyit kap, mintha narkót csempészne, úgyhogy manapság megint igencsak megdrágult az olasz elit, zártkörű éttermekben a teknős... De állítólag még mindig lehet néhány helyen kapni ott, csak aranyáron...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.11. 00:46:39

@Sütemény1975:
Ha ez vigasztal, akkor itt is 2 napja esik :(
Az utakon csak egy hülye van, de ő pont engem nem zavar ;)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:49:46

@Giddy Lamb: Nekem erről ez jutott az eszembe, ez még az ukrán-orosz konfliktus elején készült:
index.hu/napirajz/2014/03/04/a_rigom/

Beszédes...

M. Péter 2014.10.11. 01:21:33

@Kriszta D: Szabad mozgást gyakorló uniós (pontosabban EGT+Svájc) polgár nem uniós házastársa vagy kiskorú gyereke tartózkodási engedélyre jogosult európai jog alapján, ezzel más uniós tagországba is vízummentesen utazhat. Saját országában élő személy házastársára vagy gyerekére a nemzeti jog vonatkozik, amely szigorúbb lehet. (Ezért vannak olyan esetek, hogy elkapnak kelet-európaik nőket, akik indiaikkal, pakisztániakkal kötnek házasságot pénzért, hogy ez utóbbiak tartózkodási engedélyt kapjanak az Egyesült Királyságban. Ha brit nővel házasodnának, a brit hatóságok vizsgálhatnák, hogy ténylegesen együtt élnek.)

Az USA-ban egy amerikai állampolgárral kötött házassággal még egy illegális bevándorló is legalizálhatja a státuszát, és zöld kártyát kaphat, amennyiben határátkelőn lépett be, és nem csak átszökött a határon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.11. 03:02:59

@kardio1: igen, persze, egyoldalú volt a cikk, egy gondolatkísérlet, nem abszolút igazságok, de voltak benne elég érdekes meglátások szerintem, és sok párhuzammal kapcsolatban igaza van szerintem is, amennyire én látom a dolgokat mondjuk. de én alapból egy pesszimista típus vagyok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.11. 03:10:01

@qkuc: a minap meggyanusítottam emailben, nem igazán komolyan, hogy esetleg ő a Bede Márton álruhában (szimplán azért, mert sokat utazott DK-Ázsiában és D-Amerikában is), ezért a témázás :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.11. 03:39:04

@Mirjam2: érteni értem egyébként, hogy miért kell a szigor, csak éppen brutál akadálypályát csináltak azoknak, akik tényleg turistaként szeretnének menni, és eszük ágában sincs országot váltani.

adg 2014.10.11. 05:58:49

@diggerdriver: @Giddy Lamb: A neni jol mondta, a turul eredetije valoszinuleg a kerecsensolyom.
Ha poliktikai oldalrol nezzuk a kerdest, akkor pedig lehet valasztani a sziriuszos meg a fasiszta nezet kozott, de normalis gondolkodasu ember el tudja fogadni barmelyik nep mitikus teremtmenyeit, legyen az szarvas, medve, sas vagy solyom.

FutureFry 2014.10.11. 06:01:43

@tableno: "harmadik országból jövőnek nem adnak csak úgy beutazási, de főleg nem hosszabb tartozkodásra feljogosító vízumot sem az EU-ba, sem az USA-ba. Ellenben ha az illető egy EU ill. USA állampolgár házastársaként kérelmezi a vízumot, akkor elvileg jó eséllyel megkapja."

Az USA-ba "rendes" látogató/túrista vízumot nagyon valószínűtlen, hogy egy amerikai házastársa kapna, mert az állampolgárral való házasság után az USA-ba utazást bevándorlási szándéknak fogják venni. Ugyan ezért ESTA-val sem érdemes próbálkozni (ha a házastárs állampolgársága szerint azt egyébként lehetne), hanem a megfelelő bevándorlóvízumot kell kérni:
travel.state.gov/content/visas/english/immigrate/types/family/fiance.html

FutureFry 2014.10.11. 06:37:48

@Mirjam2: "Ez erdekes, a brit allampolgarsaghoz is kell igazolni hogy dolgoztal, de az egyetlen bizonyitek amit efogadnak az az adopapir ami bizonyitja hogy x eve adot fizetsz."

Amerikában még az illegálisoktól is elvárják, hogy rendesen fizesse az adót, mint egy rezidens. (Még adószámot is kap a bevallás kitöltéséhez). Később, ha valahogy/valamiért legalizálnia tudja/próbálja magát, akkor ez beszámít (és ha nem adózik azért sokkal hamarabb elmeszelhetik mint az illegális volta miatt).

Szóval az egyén "idegenrendészeti" státusza független az "adóstátuszától":

www.irs.gov/Individuals/International-Taxpayers/Introduction-to-Residency-Under-U.S.-Tax-Law

"Under these rules, even an undocumented (illegal) alien under the immigration laws who passes the Substantial Presence Test will be treated for tax purposes as a RESIDENT ALIEN."

DieNanny CH 2014.10.11. 06:50:16

@Mirjam2:

Szerintem a kínaiak találtak még a hidegháború idejéből származó orosz tengeralattjárót, aminek teli volt még az éléskamrája, és odavitték Nepálba, hogy ne menjen kárba...

eagles 2014.10.11. 07:14:18

@M. Péter:

Így igaz. De milyen jogon követel valaki szólásszabadságot akár egy közpénzen finanszírozott sajtótermékben, ha ugyan azt a szólásszabadságot a saját magán blogján elnyomja. Arról szólna a szólásszabadság, hogy a falu újságjában is azt kellene olvasni mint a blogon: dögöljön , rohadjon meg Orbán? Egy orvostól?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.11. 08:11:22

@Naschkatze (Mostindien / CH): Szóhoz sem jutok! Egyébként én brunette vagyok, de azért kösz. :)))
Látom, jól alakult az este....

2014.10.11. 10:01:15

@DieNanny [SZ,CH]: :) Igen, ez a legvaloszinubb magyarazat amit eddig hallottam.

2014.10.11. 10:05:14

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, mindig a normalis emberek szivjak meg. En is ismerek nagyon rendezett csaladokat akik nem akarnak benefiteken elni es nagy problema nekik hogy megszigoritottak a csaladtagok bevandorlasat. Csak sajnos annyian jatszottak ki a rendszert korabban, hogy muszaj volt valamit csinalni, es most sok tisztesseges ember aldozatul esik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.11. 11:27:39

@M. Péter:
Élettársakra is vonatkozik ez a szabály ha például közös gyerekük van vagy csak házastársakra?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.11. 11:34:03

@adg [Au, Darwin]:
Na várjál.
A vándorsólyom meg a kerecsensólyom kurvára nem ugyanaz.
Solymászatban otthon vagyok, elég sokat tudok róla.
Egy időben volt olyan feltevés hogy a dögkeselyű a turul mert az kísérte honfoglaló őseinket folyamatosan.

adg 2014.10.11. 12:08:28

@diggerdriver: a turul kerecsensolyom a legnagybb valoszinuseg szerint.
A neni igazat ugy ertettem, hogy legalabb solyom, nem griff vagy mit mondott a kollega fentebb. Sajnos en nem vagyok kepben a solymokkal sem.
A dogkeselyut nem gondolnam realisnak, nem annyira pozitiv kepet sugall, hogy finoman mondjam:). Ezt mar hamarabb vennem a politikai kategoriaba.

M. Péter 2014.10.11. 12:11:56

@én kérek elnézést.......: Ha az alpári hangneme miatt törlik a hozzászólást, azzal nekem semmi gondom nincs, de akkor a "dögöljön meg Bajnai"-t és a "dögöljön meg Gyurcsány"-t is ugyanúgy el kell távolítani, viszont egy civilizált hangnemben írt Fideszellenes cikket ki kell bírnia. A sajtószabadsághoz való jog nem függ attól, hogy az ember mit csinál a saját blogján.

M. Péter 2014.10.11. 12:24:08

@Mirjam2: @FutureFry: A brit állampolgárságnak nem feltétele, hogy az illető dolgozzon. A kérelmen csak annyi van, hogy az ember hozzájárul ahhoz, hogy utánanézzenek az adóügyeinek. Az adópapírok ahhoz kellhetnek, hogy az ember igazolja, hogy ténylegesen dolgozott, így az uniós szabad mozgás jogát gyakorolta, nem csak turistáskodott.

qkuc 2014.10.11. 12:32:57

@Dragonlady (now in Indonesia): Áhhhá, :). Akkor én kérek elnézést a közbekotyogásért, :).

Taxomükke (UK) 2014.10.11. 14:39:55

@Giddy Lamb: Szerintem azért "Urias", mert az óriás Rudiról van szó. :)

Taxomükke (UK) 2014.10.11. 14:41:26

@morsels: "A bolt roman, nem a turorudi.
Az valoszinuleg orosz :-)"
Nem, szerintem ez magyar volt, teljesen úgy nézett ki és az íze is stimmelt, csak román felirat volt rajta.
@Mirjam2: A szmáljit lehagytad.

tanato 2014.10.11. 18:38:30

@én kérek elnézést.......: Ő egy hírhedt amatőr politikus,már egy népszerű orvosi blogról is kitiltották,mert a szakma helyett mindig politizál.Nem mond ugyan hülyeségeket,de időnként nagyon alpári a stílusa.Jobban járt volna ha Svédországban marad,de hazahúzta a honvágya,néhány év kinti munka után.

eagles 2014.10.11. 18:43:14

@tanato:

Ma az egyik barátom ezt kommentelte a blogján:

"Még valamit Gyula. Tudod mi tenne igazán jót ennek a falunak? Ha téged, Gál Jánost, Kovács Bélát, meg Nagy Andrást bezárnának egy lakatlan épületbe, és eljátszatnák veletek a Hegylakót. Tudod, ami arról szól, hogy a végén csak egy maradhat.

Lehet, hogy még nem tűnt föl, de már kurvára elegünk van belőletek."

Valami félreértés folytán még fönn van.

Giddy Lamb 2014.10.11. 18:44:52

@Taxomükke: "Szerintem azért "Urias", mert az óriás Rudiról van szó. :)"

óriás rudi ami túrós?!? Hát Te sem vagy éppen dotless...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.11. 19:04:02

@adg [Au, Darwin]: Na beszéljük ezt meg.
Alapállás az hogy semmiféle hiteles írásos vagy más ábrázolás nem maradt fenn a turulról.
A neve is valószínűleg szájhagyomány útján. Nem biztos hogy a dögkeselyűnek az ősmagyarok körében negatív felhangja volt. Köztisztasági feladatokat látott el és ezért pozitív is lehetett róla a kép. Ne abból induljunk ki hogy most milyen a véleményünk róla.
Kelet Afrikában megbecsült madár mert messziről jelzi a dögöt és aznap a feketék húst esznek.
Indiában van olyan kaszt ahol a halottak eltakarítása a feladatuk.
Solymászatban az ősmagyarok nagyon jók voltak. Számtalan személy és helységnév utal a sólymokra sasokra.
A német vadászmadár iskolával szemben a magyar az erőszakmentes tanítás híve volt(a németek például bevarrták a befogott madár szemét hetekre).
Viszont a solymászat már régen is úri passzió volt.
Az ősmagyarok nem gyakran használtak sólymokat.
Egyszerűen nem érte meg. A kazahok most is parlagi sasokat használnak vadászatra. Jóval nagyobb vadat képes elejteni és ugyanannyi a betanítása mint a sólyomnak. A sas viszont nehéz így a nyeregkápán egy villás ág van rögzítve hogy a sast tartó kezét arra tudja tenni a vadász.
Nehéz meló ezért a főurak solymásztak. Elegáns úri passzió.
Sassal viszont kemény munka.
Solymászaton belül is van a magasröptű solymászat és az alacsonyröptű.
Ha érdekel írok róla.
Szóval azt akarom mondani hogy a mai ember pozitív képénél amit a sólymok iránt táplál nincs más bizonyíték arra hogy mi volt a turul. Az hogy mi mit gondolunk ezekről a madarakról homlokegyenest ellenkezhet az ősmagyarok véleményétől.

LittleG (uk) 2014.10.12. 04:18:27

@rezsöatya: több helyen is lehet román dolgokat kapni, ebből kettő az Oxford roadon van. Az egyik kifejezetten román, még nem voltam ott, csak láttam a táblát: Delicii romanesti (az Oxford road központi végétől haladva a jobb oldalon van, a vasúti híd és a Lidl előtt nem sokkal).

A másik egy vegyes üzlet, bolgár, magyar, román, lengyel cuccok vannak (temesvári sör, fagyasztott "miccs", "rendes" mustár), ez a bal oldalon van, közvetlenül a Sharp Edge fodrászat előtt.

LittleG (uk) 2014.10.12. 04:19:52

@Taxomükke: a magyar üzletben is van, magyar rudi :) (szintán Oxford road eleje, jobb oldalt, Spar van kiirva, az üzlet hátsó részében van a magyar részleg).

LittleG (uk) 2014.10.12. 04:22:07

@morsels: azért lehet a román boltban túrórudit kapni, mert Romániában is van. mint említődött, Dots néven. Ha "óriás" méretű, akkor Dots urias. Szerintem ennek a csokibevonata keserűbb (és sötétebb), mint a magyaré.

LittleG (uk) 2014.10.12. 04:23:32

@LittleG (uk):

"A másik egy vegyes üzlet, bolgár, magyar, román, lengyel cuccok vannak (temesvári sör, fagyasztott "miccs", "rendes" mustár), ez a bal oldalon van, közvetlenül a Sharp Edge fodrászat előtt. "

ja és vannak román borok is, meg ingyenes "londoni románok újság". Aki ért románul, azon lehet jól szórakozni, pl. álláskeresés:

"keresek bármilyen munkát, pl. chicken porter-t"

Ms.Noorah 2014.10.22. 10:57:55

Amsztetdam joooo:)en is szerettem ott:)

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2016.10.24. 17:50:40

Huh, ez érdekes poszt volt.

Akit turistaként érdekelne Amszterdam: iranyamszterdam.hu/amszterdam-csatornai/#csatornak

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása